HOGYAN KOVÁCSOLJON ELŐNYT A VÁLSÁGBÓL?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOGYAN KOVÁCSOLJON ELŐNYT A VÁLSÁGBÓL?"

Átírás

1 HOGYAN KOVÁCSOLJON ELŐNYT A VÁLSÁGBÓL? 12 PONTOS ELLENŐRZŐLISTA Önnek is összerándul a gyomra, ahogy nézi a válság okozta rombolást a vállalkozásában? A válságról nem Ön tehet, ez váratlanul ért minket, de ezzel az ellenőrzőlistával enyhítheti a hatásait. Sőt, ámulatba ejtő eredményeket produkálhat. 12 olyan tippet adok Önnek ebben a füzetben, amelyeket azonnal alkalmazhat a gyakorlatban arra, hogy minimális (vagy akár nulla) kiadással új vevőket szerezzen vállalkozásának kihasználva az internet adta lehetőségeket! A magyar vállalkozók 90%-a nem is tudja, milyen bevételekről mond le azzal, hogy nem használja (vagy rosszul használja) az interneten sokszor ingyen - elérhető eszközöket. Kiknek szól ez a füzet? Azoknak a kis- és középvállalkozóknak, akik megsínylették a válságot: esett a bevétel és nőtt a kiadás. Akik tudják, hogy vannak az interneten lehetőségek, de még nem ismerik azokat. Akik már ismerik, de még nem igazán tudják használni az online eszközöket. Akik nem akarnak zsákbamacskát venni, amikor elkészíttetik honlapjukat. Akiknek a honlapja már kész van, de csak viszi a pénzt ahelyett, hogy hozná. Kiknek nem szól? Akik ismerik és a vállalkozásukban már helyesen használják az internet adta ragyogó lehetőségeket. Akik úgy érzik, hogy az internet nekik kínai és nem is hajlandóak rászánni egy kis időt arra, hogy megismerjék.

2 Érdemes elolvasni ezt a füzetet? Az alábbi vélemény alapján eldöntheti: Kedves Csaba! Először is szeretném megköszönni az értékes hírleveleit! Sokszor jókat derülök rajtuk, de minden alkalommal találok bennük olyan jól hasznosítható információt, tanácsot, amit eddig még senki mástól nem kaptam meg, amióta honlappal ill. webáruházzal rendelkezem. Minden egyes ötletét komolyan fontolóra vettem, és azt kell hogy mondjam, hogy kevés olyan jó befektetésem volt életemben, mint az shp-s honlap! Gyakorlatilag szóról szóra bejött minden! Sőt, az Ön tanácsai új gondolatokat ébresztettek bennem, és olyan ötletek pattantak ki a fejemből, amik ezen "kezdő lökés" nélkül valószínűleg még sokáig porosodtak volna valamelyik agytekervényem rejtett zugában, vagy talán soha nem születtek volna meg:-) Pintér Zsuzsa feldragakoekszer.shp.hu

3 Ilyen volt (2003) Éves bevétel: 0 Ft Ilyen lett (2008) Éves bevétel: 29 millió Forint Szinte az összes létező hibát elkövettem, amit el lehet követni azért, hogy a honlap egyetlen fillér profitot se termeljen. Ezeket a hibákat a magyar honlapok 90%-a elköveti a mai napig! Miért jó ez Önnek? Mert ha a konkurense is elköveti, akkor az interneten igencsak beelőzheti. Nézze meg Ön is: Ebben a füzetben röviden leírom, mik a legfőbb különbségek a két honlap között. Olyan eszközök, módszerek, amelyeket Ön is könnyedén vagy kis segítséggel alkalmazhat, hogy honlapját egy elektronikus tájékoztató brossúra szintjéről felhozza a profittermelő értékesítési rendszer szintjére.

4 Sikerre kényszerítve Személyes történetem. Hogyan váltotta fel a nulla profitos honlapot az a honlap, ami piacvezetővé tette a céget? Már hat évvel ezelőtt honlapkészítéssel foglalkoztam. Mint ahogy akkor több százan Magyarországon. Természetesen én is elkövettem azokat a hibákat, amiket a legtöbb cég. Beálltam a sorba. Készítettem egy bemutatkozó honlapot, amin fent volt az, hogy ki is vagyok én, mik a tevékenységeim, mik a referenciáim és hol lehet elérni. Nos, azt hiszem már kitalálta, hogy ez a honlap mennyi pénzt termelt nekem. Így igaz, egyetlen árva fillért sem. Napközben - mint a saját üzletkötőm - megrendelések után szaladgáltam, aztán este és hétvégéken leültem a számítógép elé és elkészítettem amit megrendeltek. A honlapon napi 5-10 látogató volt, de senki nem vette fel velem a kapcsolatot úgy, hogy láttam a honlapját és szeretnék önnel készíttetni egy honlapot. Magyarán a honlap az csak háttérként szolgált a munkámhoz. Meg tudtam mutatni az érdeklődőknek, hogy milyen munkáim voltak már. Valamint büszkén ráírtam a névjegyemre a honlapom címét. Nagyjából ennyi haszna volt a honlapnak. Aztán sajnos történt a családban egy kis probléma. A nagymamám megbetegedett és állandó felügyeletre szorult. A családban én voltam az egyetlen ember, aki meg tudta oldani, hogy folyamatosan ott kegyen mellette. Így hát a számítógépemmel együtt odaköltöztem a nagyihoz és vigyáztam rá, amíg felépült. Hétvégén a család többi tagja felváltott és ilyenkor tudtam új megrendeléseket szerezni. Nos, ebben a helyzetben igencsak nehéz volt új üzletekre szert tenni. Ezért hát elkezdtem a neten keresgélni pénzkeresés, távmunka és hasonló lehetőségeket, amivel kényszerített helyzetemben tudok tenni valamit. Hát, nem tudom, hogy Ön keresgélt-e már ilyeneket, de az eredmény kiábrándító volt. Semmi olyan, amivel akár csak egy minimálbérre valót meg lehetne keresni. Aztán jött az ötlet és rákerestem a marketing és az internet marketing kifejezésekre. Találtam pár honlapot, amik szintén feledhető élményt nyújtottak, de volt köztük kettő, amelyik igencsak felkeltette az érdeklődésemet.

5 Érthető, emberi nyelven rengeteg hasznos tanácsot adtak arra vonatkozóan, hogyan lehet egy meglévő vállalkozást sikerre vinni az interneten vagy hogyan lehet egy jó ötletből pénzt csinálni egy jól felépített online értékesítési rendszerrel. Mivel jobb dolgom úgysem volt, ezért mélyebben beleástam magam a témába és tanulni kezdtem. Aztán elkezdtem próbálgatni a szárnyaimat. Nézzük, hogy működik-e a gyakorlatban az, amit leírtak. Mert ugye a puding próbája az evés és messziről jött ember, azt mond amit akar. Szeretem ha a szép nem csak elméletben szép. Így hát belevágtam és a tanultak alapján elkezdtem építgetni a vállalkozásomat. Most visszanézve az elejére mosolygok azon amiket csináltam, de hát valahol el kellett kezdeni. Az első hónapban volt egy megrendelőm. A második hónapban már kettő. Ezen a ponton valószínű már sokan feladták volna, mert két havi kemény munkáért forint az nem egy álomfizetés. De a következő hónapban már öt megrendelés érkezett és ez azt mutatta, hogy növekszik a dolog, van remény. Fél év múlva már havi forintot kerestem vele, ami fedezte a megélhetésemet. Eltelt újabb három hónap és már havi forintom volt, ami itt Borsod megyében elég szép összeg. Egy évvel a kezdés után félmilliós bevételeim voltak és másfél év után értem el a havi egy milliós bevételt. Ezek a bevételek csak olyan vásárlóktól származtak pár barát kivételével, akik a honlapon keresztül találtak rám. És mivel a tevékenység legnagyobb része automatizálva van, (a tájékoztatás, a gyakori kérdések megválaszolása, a megrendelések stb.) a legtöbb ügyféllel csak annyi kapcsolatom volt, hogy postáztam neki a számlát a befizetett összegről. Tavaly, 2008-ban összesen 29 millió forintos bevételt realizáltunk a honlapon keresztül minimális kiadás mellett. Mindezt úgy, hogy a szabadidőm több, mint hat éve, amikor éjjel- nappal hajtottam, hogy meglegyen a napi betevő. Ebben a füzetben leírtam azokat az eszközöket és technikákat, amelyekkel eljutottam idáig. Ezek tanulmányozásával és használatával el tud indulni. De nem ígérek könnyű munkával gyors meggazdagodást. Nem akarom a rózsaszín felhőket fújni, azt megteszik mások, aztán vagy bejön, vagy nem. De a tapasztalatom az, hogy nem. Itt a sikerhez kitartó munkára és megfelelő eszközökre van szükség. Az eszközöket itt megismerheti. A kemény munkát viszont Önnek kell hozzátennie.

6 1 Ez lesz vállalkozása legértékesebb kincse! Ha ezt kihagyja, akkor elveszítheti a potenciális vásárlói 90%-át. Ezek azok az emberek, akik még nem akarnak vásárolni, csak nézelődnek, keresik a legjobb megoldást a problémájukra. Lehet, hogy az Ön terméke lenne a legjobb megoldás, de nekik még nem tud eladni. Így ha a honlapon csak a cég bemutatója és a termékek vannak, akkor a látogatók csak szétnéznek és továbbállnak. Aztán később amikor a vásárlásra kerül a sor vagy visszajönnek, vagy mennek a konkurenciához. A legjobb, amit ennek kiküszöbölésére tehet az, ha megszerzi a látogató elérhetőségét. cím, postacím, telefonszám. Attól függ, hogy milyen területen végzi a tevékenységét. Így nem csak egy újabb látogató lesz, aki vagy visszatér vagy nem, hanem Ön kap egy lehetőséget arra, hogy tartsa vele a kapcsolatot. Ezt pedig az interneten minimális költséggel megteheti! A legnagyobb internetguruk így vélekednek erről: Ha a honlapomnak csak egy célja lehetne, akkor az lenne, hogy megszerezzem a látogatók címét. A vállalkozásom legnagyobb értéke az ügyfeleim adatbázisa. Nem az eszközök, nem az ingatlanok, hanem azoknak az ügyfeleknek az adatbázisa, akik egyszer már érdeklődtek vagy vásároltak nálam. Az én véleményem az, hogy ha nem építettük volna szorgalmasan évről-évre az ügyféladatbázisunkat, akkor ma a negyedét sem keresnénk mint most. Sőt, egy ügyféladatbázist felhasználhat arra is, hogy partnercégekkel együttműködve, az ő termékeiket értékesítve további bevételekre tegyen szert. Nekünk egy ilyen együttműködés Forint bevételt hozott úgy, hogy összesen négy előre megírt t küldtem ki az ügyféladatbázisunk tagjainak. Ezt hívom én potyapénznek. Ha megvan a látogató címe, akkor később küldhet neki eket, amivel több legyet üthet egy csapásra. Bizalmat építhet úgy, hogy hasznos tanácsokkal, információkkal látja el az olvasókat. Aki először jár az Ön honlapján, még nem ismeri Önt. Az interneten pedig sokkal bizalmatlanabbak az emberek. Tenni kell azért, hogy elnyerjük a bizalmukat. Olyan információkkal, amelyek hozzásegítik a látogatót ahhoz, hogy megoldódjon egy problémája, sokat tehetünk ezért. Szaktekintéllyé válhat az olvasó szemében, ha valóban használható információkat kap Öntől. Nem feledkezik meg Önről a látogató és ha a vásárlásra kerül a sor, akkor nagyobb az esélye, hogy Öntől vásárol, mint a konkurenciától. A honlapján ha ügyesen vezeti a látogatót (erről a későbbi fejezetekben még írok) azok a látogatók fogják megadni az elérhetőségeiket, akik potenciális vevők. Tehát valamilyen szinten érdeklődnek a termékei, szolgáltatásai iránt. Taníthatja a látogatót és ezáltal ráébresztheti, hogy az Ön terméke a jó megoldás a problémájára. Manapság egyre több cég ébred rá arra, hogy ezzel jelentősen bővítheti az ügyfélkörét. Ha Ön mellőzi ezt, akkor lehet, hogy a konkurense fogja megszerezni a vevő elérhetőségét, majd később a vevő pénzét is.

7 2 Így szerezze meg a legértékesebb kincset Egyik kedvenc sorozatom a LOST, eltűntek. Tudja, ahol egy repülőgép lezuhan, a túlélők hónapokig egy szigeten rekednek és mindenféle izgalmas kalandokba keverednek. Van benne egy jelenet, aminek a megértése hozzásegítheti Önt ahhoz, hogy a honlapjával még több vevőt szerezzen. Van benne egy koreai férfi, Jin, akinek az édesapja halász volt. Ketten elindulnak halat fogni és szólnak Jinnek, hogy tartson velük. Megállnak a sekély vízben, bedobják a hálót, majd kihúzzák, újra bedobják és újra kihúzzák. Jin eközben csak üldögél egy sziklán, egy tengeri sün (vagy valami más tengeri herkentyű) tüskéit csipegeti le és dobálja be a vízbe. A másik kettő mérgesen néz rá, mert ők szenvednek a halfogással, míg Jin csak üldögél és tüskéket dobál. Néha-néha beleakad egy hal a hálójukba. Aztán amikor Jin úgy látja, hogy már elég sok tüskét bedobált a vízbe, akkor fogja a hálót, belemeríti a vízbe, kihúzza és láss csodát, tele van hallal. Hoppá...hogy is hívják ezt a horgászok? Csali? Bizony úgy. Mit gondolna egy olyan horgászról, aki csali nélkül dobná be a horgot? A csali az egy olyan dolog, amit a halak szeretnek és odacsalogatja őket a horoghoz (vagy hálóhoz). Ha a terméket reklámozza, akkor ugyanazt csinálja, amit száz másik cég. Aztán a vevőre bízza azt, hogy Önt választja, vagy a másik céget. És jöhet az árharc. Aki olcsóbb, attól vásárolnak. De lehet ügyesebb és készíthet Ön is ilyen csalit a potenciális vevőinek. Adhat nekik ingyen valamit, ami értékes, Önnek mégsem kerül semmibe (vagy minimális kiadással megoldható). Máris másképp fognak Önre nézni a potenciális vásárlók. Nem még egy lesz a sok közül, hanem az az egy, aki először ad, utána kér. Hatalmas különbség. Csak gondoljon egy olyan termékre, amit Ön szeretne megvásárolni. Melyik lenne szimpatikusabb? Aki csak reklámoz, vagy aki már akkor is segít Önnek, ha még nem vásárolt? Íme, itt van 10 példa olyan csalikra, amelyek működnek a gyakorlatban: 1. Letölthető tanulmány az adott területen elkövethető hibákról. Emberek vagyunk, félünk attól, hogy rosszul döntünk, mert nincs elég információnk. Így örülünk annak, ha valaki felhívja ezekre a figyelmünket. ( Pl: ) 2. Teszt, amit a látogató kitölthet a honlapon és az eredményét ben kapja meg. Az ember kíváncsi természet. Szereti magát kipróbálni, tesztelni. Szeretjük tudni, hogy egy adott területen mennyit tudunk, hol tartunk. 3. Termékminta Ha alacsony költségen meg tudja oldani, hogy a látogató megkapja és kipróbálhassa a terméket, azzal ha a termék valóban jó vásárlásra csábíthatja az érdeklődőket.

8 4. Ingyenes próbalehetőség A legjobb példa erre a tesztvezetés, vagy pl. az shp.hu honlapvarázslója, ahol két hétig használhatja az érdeklődő a rendszert és megismerheti annak lehetőségeit és korlátait. 5. tanfolyam Hasznos tanácsokkal láthatja el a látogatókat a tevékenységével kapcsolatban. Ha autószerelő, akkor az autóval, a vezetéssel kapcsolatos hasznos információkat küldhet neki minden héten. Ha kisállat kereskedő, akkor az állatok tartásáról, etetéséről, egészségének megőrzéséről írjon az olvasóinak. 6. Audio CD, vagy letölthető hanganyag. Ez hasonló az előzőhöz, csak nem olvasható, hanem hallgatható anyagot küldünk az érdeklődőknek. A CD akkor lehet hasznos, ha a célpiacunk sokat autózik és így kihasználva az autóban töltött időt, meg tudja hallgatni a CD-t. 7. Oktató videó Amikor mi elkészítettük és elérhetővé tettük az shp.hu honlapvarázsló oktatóvideóit, az látványos növekedést eredményezett azonnal a bevételben. Egy kép többet ér ezer szónál. Egy mozgókép pedig többet ér ezer képnél. A webes videóknak egy külön fejezetet szántam ebben a füzetben. 8. Kupon Sokan, ha a vásárláskor kedvezményhez juthatnak, akkor ezer örömmel megadják ezért cserébe az címüket. 9. Ajándék termék Ha van olyan terméke, amit ajándékba tud adni, akkor lehet, hogy megéri ajándékba adni annak, aki megadja az elérhetőségét és ellátogat az üzletébe. Pl: 10. Nyereményjáték Az elérhetőségért cserébe a látogató részt vehet egy sorsoláson. Fontos, hogy a nyeremények úgy legyenek megválasztva, hogy a célközönségünket vonzzák. A legjobb, ha saját terméket vagy szolgáltatást adunk a nyertesnek. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképp a célpiacunkat vonzó ajándékot válasszunk.

9 3 Legyen az Ön honlapja egy kincsesbarlang. Az eredmény: gyakran visszatérő látogatók és lelkes ajánlások. Szeretné, ha látogatói állandóan visszajárnának honlapjára? Sőt, lépten-nyomon ajánlanák azt a barátaiknak? Készítsen nekik kincsesbarlangot. Csak gondolja végig: ha Ön valamire kíváncsi, legyen az bármilyen termék vagy szolgáltatás, akkor minek örül jobban? Ha talál egy honlapot, ahol ott a termék és mellette az ár egy pár soros megjegyzéssel? Vagy szimpatikusabb az, ha talál egy honlapot, ahol az adott termékről alapos leírást és egyéb hasznos információkat talál? Ilyeneket mint például: Kinek ajánlott, kinek nem. Felhasználási területek. Tippek az alkalmazásra. Milyen veszélyek lesnek a vevőre a használat során? Mire figyeljen oda vásárláskor? Videókat a termék használatáról, működéséről. Mivel az interneten nem tudjuk megfogni, megszagolni, megkóstolni, kipróbálni a terméket, ezért szeretjük, ha minél több információt megkapunk róla. Ha Ön összeállít a termékéről egy ilyen kincsesbarlangot a látogatóinak, azzal megint több legyet üt egy csapásra: 1. Látogatói vissza fognak járni, ha valamire kíváncsiak, ha információkra van szükségük, mert tudják, hogy ott megtalálják, amit keresnek. 2. El fogják tenni a honlapját a kedvencek közé, hogy később gyorsabban megtalálják. 3. Barátaiknak is lelkesen ajánlani fogják az Ön honlapját, ha az adott terület kerül szóba. 4. A tevékenysége kulcsszavait több oldalon tudja elhelyezni és így a keresőkből is több találatot kaphat. Tipp: ha Ön valami után kutat az interneten, akkor figyelje meg magát. Mit és hogyan keres? Milyen oldalak tetszenek Önnek és milyenek nem? Melyiken vásárolna és melyiken nem? Miért? Próbálja ki most. Meglátja, rögtön más szemmel fog nézni a saját és mások honlapjaira.

10 4 Nincs szebb annál, mint amikor egy munkának többször is élvezzük a gyümölcsét. A linképítés pontosan ilyen terület. De mielőtt belevágnánk értsük meg pontosan mi is az a link és mi az a linképítés. Link: az a szöveg vagy kép egy weboldalon, amire ha rákattint, akkor eljut egy másik weboldalra. Pl. egy menü minden egyes pontja egy link. Ha nem a menühöz tartozik, akkor általában arról lehet felismerni, hogy kék színű és alá van húzva. Linképítés: linkek elhelyezése más weboldalakon úgy, hogy aki ott rákattint, akkor az Ön honlapjára jusson el. Az elmúlt években rengeteg honlapot figyeltem meg és láttam azt, hogy alapvető probléma az, hogyan szerezzenek látogatókat, érdeklődőket. Nos, a linképítés erre az egyik legjobb megoldás. A linképítés előnyei: Hosszú távon stabil látogatottságot biztosít. (itt a kulcsszó a hosszú távon ) Egyszerű látogatók helyett, tudatos internetezők, potenciális ügyfelek érkeznek az Ön oldalára. Hatalmas a befolyása az Ön oldalának a Google találati listáján elfoglalt pozíciójára. Pontosan mérhető az eredménye és a megtérülése. Érdemes rászánni az időt és elvégezni az alábbiakat: 1. honlapunkat beregisztrálni linktárakba (pl. a témához kapcsolódó lap.hu oldalak). 2. Beregisztálni honlapunkat cégkeresőkbe. 3. Linkcsere partnereket keresni és megegyezni velük, hogy tegyék fel a honlapunk linkjét az oldalukra, cserébe mi is feltesszük az övéket a miénkre. (NEM a főoldalra!) Mire figyeljünk oda a linképítés során? A link szövege rendkívül fontos. Legyen benne a tevékenységünk legfontosabb kulcsszava. Mi pl. minden linkben a Honlapkészítés szót szerepeltetjük. Ennek eredménye, hogy a Google kereső erre a kulcsszóra az első-második helyen hozza az shp.hu-t és ez éves szinten milliós bevételeket jelent nekünk úgy, hogy egy fillér reklámköltsége sincs! A linképítésnek hatalmas szerepe van abban, hogy az Ön honlapjának látogatottsága milyen lesz a jövőben. Ez határozza meg azt, hogy honlapja mennyi ingyenlátogatót fog vonzani. Érdemes rászánni a pénzt és egy profira bízni a munkát, aki ismeri a terület buktatóit és tudja, hová és hogyan kell az Ön honlapjának linkjeit elhelyezni.

11 5 Csak akkor van egy munka rendesen elvégezve, ha én csinálom meg. Ismerős? Nincs rosszabb egy üzletben, mint függni mások szabadidejétől, hangulatától, hozzáállásától. Hatalmas előny (és persze nem kevés pénzmegtakarítás), ha a honlapjához tartozik egy egyszerűen kezelhető adminisztrációs felület, amit bárhonnan elérhet és villámgyorsan elvégezhet bármilyen módosítást a honlapon. Bosszantó tud lenni, ha egy telefonszám megváltozik, de a webmester épp nem ér rá és az ügyfelek napokig (rosszabb esetben hetekig) a honlapon látható rossz számot hívják. Ha egy termék képe, leírása vagy ára megváltozik, akkor szintén kellemetlen lehet, ha a látogató mást lát a honlapon és mást kap kézhez. Ha kinézi a honlapon forintért, de ért kapja meg, akkor joggal háborodik fel. Még akkor is kellemetlen, ha utána felhívjuk telefonon, hogy elnézést, de az ár azóta emelkedett. Ha egy kampányt csinál a cég és a kampány csak késve kerül fel a honlapra az konkrétan bevételkieséshez vezet. Ha fontos, hogy tevékenységéből eredően - folyamatosan friss híreket közöljön a látogatóival. A lényeg, hogy ha nem mástól függ, hanem Ön vagy egy kollégája bármikor módosítani tudja a honlapot az rengeteg előnnyel jár. Javaslat: Üzleti honlapokhoz tervezett honlapvarázsló. Bármikor, bárhonnan, egy internetkapcsolat segítségével tudja szerkeszteni a saját honlapját. A használata annyira egyszerű, hogy ha tud t küldeni, akkor ezzel is könnyedén meg fog birkózni.

12 6 Az internetguruk szerint ez a leghatékonyabb eszköz az online értékesítésben. A legtöbb internetguru szerint a leghatékonyabb marketing eszköz az marketing. Egyrészt mert minimális költséggel rengeteg embert érhetünk el vele, másrészt mert szinte az egész művelet automatizálható. Ha nyomtatott úton szeretnénk eljuttatni ezer emberhez az üzenetünket, a nyomda, a borítékolás, a posta rengeteg pénzt és időt elvinne. De ezer emberhez eljuttatni egy t villámgyorsan és fillérekből megoldható. Joggal kérdezi, hogy ha ez így van, akkor ez a füzet mit keres most az Ön kezében, hiszen ez nem egy e- mail. A válasz: hiba lenne kihagyni a terjesztésnek ezt a formáját. Ezzel kizárnánk a célközönségünk azon tagjait, akik nem, vagy csak ritkán interneteznek. Igaz, hogy az elmúlt évben csak interneten keresztül 29 milliós bevételt értünk el minimális kiadás mellett (ami az itt ismertetett 10 pont következetes alkalmazásának köszönhető), de szeretnénk azokat a vállalkozókat is elérni, akiket az interneten nem tudunk. Az első fejezetben már leírtam, mit érhet el a hírlevelekkel: Bizalmat építhet úgy, hogy hasznos tanácsokkal, információkkal látja el az olvasókat. Aki először jár az Ön honlapján, még nem ismeri Önt. Az interneten pedig sokkal bizalmatlanabbak az emberek. Szaktekintéllyé válhat az olvasó szemében, ha valóban használható információkat kap Öntől. Nem feledkezik meg Önről a látogató és ha a vásárlásra kerül a sor, akkor nagyobb az esélye, hogy Öntől vásárol, mint a konkurenciától. A honlapján ha ügyesen vezeti a látogatót (erről a későbbi fejezetekben még írok) azok a látogatók fogják megadni az elérhetőségeiket, akik potenciális vevők. Tehát valamilyen szinten érdeklődnek a termékei, szolgáltatásai iránt. Taníthatja a látogatót és ezáltal ráébresztheti, hogy az Ön terméke a jó megoldás a problémájára. A másik nagy előny az automatizálhatóság. Vannak speciálisan erre a célra kifejlesztett nagyon könnyen használható eszközök, amelyeket egyszer beállít és utána elvégzi Ön helyett a munka oroszlánrészét: Ön elkészít egy hírlevél sorozatot (pl. egy oktatóanyagot az érdeklődőknek). Beállítja a szoftvert úgy, hogy az új érdeklődők a feliratkozást követően minden nap megkapják ennek az oktatóanyagnak a következő részét. Ezután a szoftver......a honlapon feliratkozó emberek címét adatbázisba gyűjti....a feliratkozott embereknek naponta kiküldi az előre megírt hírlevelet. Pl. ha Ön az shp.hu oldalon megadja az címét, akkor az azt követő hét napban minden reggel kapni fog egy fejezetet a hét részes tanfolyamunkból. Tipp: Az shp.hu honlapvarázslójához kérhet ilyen automatizálható hírlevélszoftvert. Ennek az üzembehelyezéséhez videón adunk segítséget. Minden lépést részletesen elmagyarázunk, hogy a használata a lehető legegyszerűbb legyen.

13 7 A legtöbben már az elején elhasalnak Vagy untatják, vagy lerohanják a látogatót Ez egy rendkívül kritikus pont a honlapon. A céges honlapok 90%-a viszont itt hibázik a legnagyobbat. Pedig itt dőlhet el az, hogy a látogató érdeklődését felkeltjük vagy sem, hogy továbbolvas vagy sem, hogy van-e esélyünk arra, hogy vásárló legyen belőle vagy sem. Pár éve beszélgettem egy barátommal, aki megkért, hogy készítsem el a honlapját. A beszélgetésünk első pár mondata: Csaba, készítsd el a honlapunkat. Feltesszük a főoldalra cég bemutatóját... (itt közbevágtam) Attila, amikor Te az interneten keresel valamit mondjuk egy könyvet akkor a könyvkereskedő cég bemutatója érdekel, vagy a könyv, amit keresel? Igazad van, akkor ne ezzel kezdjük. Nos, azt hiszem ez elég sok mindent elárul arról, hogy mivel nem szabad indítani a honlapon. Mégis tízből kilencen ezzel nyitnak. Üdvözöljük honlapunkon! A Furaböki Bt 2003 óta van a piacon. Tevékenységeink:.. Úgy őszintén, elolvasta Ön valaha is egy cégnek a bemutatkozó szövegét az interneten, amikor a cég termékét kereste? Oké, azzal egyetértek, hogy így illik, és az udvariasság megköveteli, hogy bemutatkozzunk, de ez az internet, itt nincs idő az udvariaskodásra. A látogató sem fogja udvariasan végigolvasni a bemutatkozónkat. Az internetező ember nem a türelméről híres. Ha nem azt kapja, amit keres, akkor nagyon gyorsan távozik a honlapunkról. A cég bemutatására szánjunk egy másik oldalt, ha a látogató kíváncsi rá, akkor el fogja olvasni, de HATALMAS hiba ezzel fogadni őt. Miután a honlapunk megjelenik a látogató előtt, van kb. 10 másodpercünk arra, hogy felkeltsük a figyelmét. Ha ez nem sikerül, akkor talán még megnéz egy-két oldalt (árak, referenciák, ugye?) aztán ha nem találja azt, amit keres, akkor viszlát, köszönés nélkül távozik és nagyon valószínű, hogy soha többé nem tér vissza. A másik hiba az, ha azonnal el akarunk neki adni valamit. Ez csak azoknál a látogatóknál jön jól, akik már eldöntötték, hogy vásárolnak, de - ahogy ezt már írtam - a legtöbb látogató még nem döntött, még nem akar vásárolni, csak nézelődik, keresgél, információt gyűjt, hogy a legjobb megoldást megtalálja. Ezeknek a látogatóknak azonnal a terméket mutatni nem igazán szerencsés, jobban örülnek valaminek, ami segíti őket a döntés meghozatalában. Valaminek, ami alapján el tudják dönteni, hogy mi a legjobb nekik. Tehát sem a cégbemutató, sem az azonnali eladás nem célravezető. De akkor mivel kezdjünk? Tudja meg, hogy mi az a probléma, ami a célpiacát leginkább foglalkoztatja. Ha ez megvan, akkor kezdje ezzel a honlapját. Ha azonnal ezt olvassák a honlapon, az felkelti a figyelmüket és tovább olvasnak. Ha pedig a szöveg is úgy van megírva, hogy róla, a problémájáról és annak megoldásáról szól, akkor garantáltan felkeltjük az érdeklődését is. Ezután pedig már könnyű lesz megszerezni az elérhetőségét, ha valami olyat kínálunk neki, ami közelebb viszi a megoldáshoz. A szöveget mindig kezdjük nagybetűs címsorral, amivel az a célunk, hogy felkeltsük a látogató

14 figyelmét és elérjük, hogy olvasni kezdje a szöveget. Tipp: tudja meg, hogy a vevői miért Önt választották és miért nem a konkurenciát. Kérdezze meg tőlük, mit nem szeretnek a konkurenciában és a válaszokból meg fogja kapni azt az információt, amiből nagyon jó címsort készíthet. Az shp.hu címsora: Honlapja karbantartása több bosszúságot okoz, mint az anyósa? Ne engedje, hogy hülyére vegyék és több tízezer (százezer?) forinttal lenyúlják olyanért, amit Ön is percek alatt el tud végezni! Humoros, figyelemfelkeltő és ami a legfontosabb: működik! Tipp 2: Készítsen egy videót, ami sokkal hatékonyabban kommunikál mint az írott szöveg. Beszéljen benne a látogatóról, a problémájáról és annak megoldásáról.

15 8 A célegyenesben is el lehet ám hasalni Nemrégiben találtam egy honlapot, ahol volt egy termék, ami megtetszett. Volt mellette egy ár, ami szimpatikusnak tűnt. El is döntöttem, hogy megveszem. Ezután jött a meglepetés: nincs megrendelőlap. Oké, nem gond; nézzük, van-e olyan oldal, ahol fel tudom venni a céggel a kapcsolatot. Újabb meglepetés: nincs kapcsolat oldal. Se egy üzenetküldési lehetőség, se egy cím, se telefonszám... hol rendeljek? Ahogy látjuk, a célegyenesben is el lehet rontani. Szép a honlap, a szöveg felkelti az érdeklődésemet, tetszik a termék, jó az ár...és amikor eljut a látogató odáig, hogy megvenné, akkor megállítjuk. Szabály: tegye a lehető legkönnyebbé a látogatónak az üzenetküldést és a megrendelést. - Azonnali üzenetküldési lehetőség a honlapon. Ne kelljen neki belépni a levelezőrendszerbe. Nem mindenki tudja a kattintós címeket azonnal használni. Aki ingyenes levelezőrendszert használ, annak be kell lépnie oda a levélküldéshez. Lényegesen egyszerűbb, ha csak be kell írnia az üzenetét és azt egy kattintással el tudja küldeni nekünk. - Legyen a honlapon megrendelési lehetőség olyan helyen, ahol a látogató könnyen nem tudja találni. Pl. a termék mellett egy megrendelő űrlap vagy egy link, ami a egy ilyen megrendelő lapra vezet. - Legyen feltüntetve az címünk és a telefonszámunk is, hogy ha a látogató azon szeretné felvenni Önnel a kapcsolatot, akkor ne legyen akadálya. A lényeg, hogy tegye lehetővé a látogatónak, hogy ő is tudjon Ön felé kommunikálni.

16 9 Könnyebb eladni azoknak, akik már eleve az Ön termékét keresik Hogyan kerüljön a Google találati lista elejére? A legértékesebb látogatók abszolút ingyen. Mi az a Google találati lista? Amikor valaki a Google keresőbe beír egy szót vagy egy kifejezést (pl. kozmetika tatabánya), akkor a Google a találatokból egy listát állít össze. Akik ezen a listán elöl vannak, rengeteg ingyenlátogatót kapnak a honlapjukra. Ha tudja, hogyan juthat a Google találati lista elejére, akkor rengeteg, nagyon értékes látogatóhoz juthat folyamatosan, egyetlen fillér kifizetése nélkül. Milyen honlapokat szeret a Google? Mint minden jó honlaptulajdonos, a Google is szeretne az ügyfeleinek értékes szolgáltatást nyújtani. Ezért fontosnak tartja, hogy aki keres, az a találati lista elején az adott témában a leghasznosabb oldalakat találja. Tehát nem azt, amelyik a legjobban van keresőre optimalizálva, hanem azt, amelyiken valóban az adott témával kapcsolatos hasznos tartalom található. Ezért olyan módszert dolgozott ki a találatok rendezésére, amely értékeli a weboldalakat és úgy rendezi sorba, hogy a leghasznosabb kerül az első helyre és utána csökkenő érték szerint jön a többi. De hogyan tudja megállapítani a Google, hogy melyik honlap hasznos és melyik nem? Az interneten található honlapok rengeteg linket tartalmaznak. A legtöbb link a honlapon belül mutat más oldalakra. Ezek a belső linkek (pl. menüpontok). És vannak olyan linkek, amelyek más honlapokra mutatnak. Ezeket hívjuk külső linkeknek. A Google azt figyeli, hogy egy honlapra hány link mutat más honlapokról. Minél több link mutat rá, annál népszerűbb lehet az oldal és így annál valószínűbb, hogy hasznos tartalom található rajta. Minden oldal kap egy értéket, attól függően, hogy a Google mennyire találta értékesnek. Ez az úgynevezett PageRank érték. Ez egy 0 és 10 közé eső érték. Magyarországon a legmagasabb PageRank érték a nyolcas (sztaki.hu, google.hu). Az igazán hatalmas látogatottságú külföldi weboldalak rendelkeznek ennél nagyobb PageRank értékkel. Ez tehát a legfőbb rendezési szempont. De mivel általában nem konkrét oldalakat keresnek az emberek, hanem szavakat, kifejezéseket; ezért kell, hogy legyen más rendezési elv is. Hiába nagyobb a PageRank értéke egy honlapnak, amely vitaminokkal foglalkozik, akkor sem kerülhet például az "autóalkatrész" kifejezés keresésekor egy autóalkatrészeket forgalmazó honlap elé. Hogyan készítse el a honlapját, hogy jó helyre kerüljön a Google találatok listáján? Mindenekelőtt mérlegelnünk kell azt, hogy melyek azok a szavak, amelyekre a lehetséges vevőink rákeresnek. Ha autóalkatrészeket árulunk, akkor lehet az autóalkatrész vagy "opel alkatrész" vagy "autóalkatrész szaküzlet". Ha pedig helyi viszonylatban gondolkozunk, akkor például "autóalkatrész szaküzlet miskolc". Vigyázzunk azokkal a kulcsszavakkal, amelyekre nem valószínű, hogy sokan keresnek rá.

17 Jó példa az shp.hu honlapkészítő példája: A "honlapkészítő" és a "honlapkészítés" szóra is a találati lista elején van a honlapunk. Én örültem, hogy a "honlapkészítő" szóra elöl vagyunk, de tényként kell elfogadnom, hogy szinte senki nem keres honlapkészítőt. A legtöbb érdeklődő a "honlapkészítés" szó keresésével talál meg minket. Gondolkozzon a lehetséges vevői fejével: vajon mit írhatnak be, amikor az Ön termékét, szolgáltatását keresik? Ezeket a szavakat össze kell írni és a honlap szövegét úgy kell kialakítani, hogy a leggyakrabban keresett kifejezések szerepeljenek az oldal kulcsfontosságú helyein. Az oldal szövegében. Legyen benne a szövegben normál betűvel, vastag betűkkel, dőlt betűkkel, aláhúzott betűkkel Ezeknek a kialakításához video segítséget talál az shp.hu honlapszerkesztőben. Az oldal címében ( title ): Amit ebben a sorban megad, az fog megjelenni a találati listán kék betűvel: A főcímekben ( h1-től h7-ig ) Az oldal HTML kódjában így néznek ki: <h1>ez a főcím</h1> Ezek közül a h1 a legjelentősebb. A képaláírásokban ( alt tag ) Ez akkor jelenik meg a látogatónak, ha az egér nyilát a kép fölé viszi vagy ha a böngészője valamiért nem tudja megjeleníteni a képet (pl. mert letiltotta, hogy gyorsabban jelenjenek meg a honlapok). Az oldal URL címében. Ha minden lehetőséget ki akar használni, akkor a "legkulcsabb" kulcsszót ide is beírhatja. Tippek, amelyekkel villámgyorsan megjelenhet honlapja a keresőkben. A Google úgy gyűjti össze a honlapok szövegét, hogy egy úgynevezett kereső-robot "járja az internetet" és ha talál egy linket, akkor átmegy arra a honlapra, ahová a link mutat. Ha tehát azt szeretné, hogy a Google hamar megtalála a honlapját, akkor sok helyen el kell helyeznie a honlapjára mutató linket. Helyezze el ingyenes apróhirdető oldalakon, linkgyűjteményekben, cégkatalógusokban. Cseréljen linket más honlapok tulajdonosaival. Mennyi idő alatt lehet jó eredményeket elérni a keresőmarketinggel? Ha az előző részben leírtak szerint jár el és a Google hamar megtalálja a honlapját, akkor gyorsabb, de még így is több hétig tarthat mire jó helyre kerül a találati listán. Ha pedig a kulcsszó olyan, amire sokan "vadásznak", tehát sok a konkurencia, akkor több hónapig is eltarthat. Nekem kb. egy évig tartott, mire az shp.hu honlapot a "honlapkészítés" szóra felküzdöttem az elsők közé. A keresőoptimalizálás tehát nem egy "most azonnal eredményeket akarok" játék. Ehhez türelem kell. Viszont, ha előre kerülünk a találati listán egy jó szóval vagy kifejezéssel, akkor jönnek a látogatók folyamatosan és ingyen.

18 10 Andaxin a látogatóknak Nos, azt hiszem erre mondják azt, hogy bátraké a szerencse. A látogatók félelmeinek, kétségeinek eloszlatására vannak módszerek, de ez ha valaki meri alkalmazni akkor viszi a pálmát. Én két évig hezitáltam, hogy bevezessük-e vagy sem. Aggódtam, hogy ha pénz visszafizetési garanciát vállalok, akkor vissza fognak vele élni. Beszélgettem sok cégtulajdonossal és tudom, hogy ezzel a félelemmel nem voltam egyedül. Szinte mindenkiben felmerül a kétség, hogy egy ilyen garancia lehet, hogy több pénzt visz, mint amennyit hoz. De két év után úgy döntöttem, hogy legyen, kipróbáljuk. És láss csodát. Hatalmasat ugrott a bevétel. Azok az emberek, akiknek tetszett a szolgáltatásunk, de bizonytalanok voltak, hogy rászánják-e azt a pénzt a honlapra, azonnal megkapták az utolsó lökést és kivettük a félelmet a döntésükből. Mit veszíthetnek? Legrosszabb esetben is nulla forintot. Ha nem jön be, amit terveztek, visszakérik a pénzt és kész, nincs veszteség. A bevétel kb. 70%-kal nőtt meg egyik hónapról a másikra, míg a garanciával csak a vásárlók 1-2%-a él. Én úgy gondolom, hogy ez igencsak jó döntés volt. Persze mindenkinek magának kell átgondolnia, hogy tud-e ilyen garanciát vállalni. De az interneten ez lehet az a pont, amin a vásárlás elúszhat. Tetszik a termék, szükség is lenne rá, de... ott van a félelem, hogy mi lesz, ha mégsem olyan lesz, mint amilyet szerettem volna? Akkor kidobott pénz, amit befizettem. De ha azt mondja az eladó, hogy ne aggódj, ha nem tetszik, visszakapod a pénzed, akkor azt mondom, hogy oké, jöhet. Ezt a félelmet nagyon hatásosan meg lehet szüntetni egy ilyen garanciával. Az általam ismert profik mind egytől-egyig olyan garanciát vállalnak, ami kockázatmentesíti a vásárlókat. Ha nem tud pénz visszafizetési garanciát vállalni, akkor vállaljon olyan garanciát, ami jobb, mint a konkurenciáé. Így a látogatónak lesz még egy érve, amiért nem őt, hanem Önt választja.

19 11 Egy kép többet ér ezer szónál Egy videó pedig másodpercenként 25 képből áll. Talán ezért van az, hogy a videók azonnali látványos eredménynövekedést produkálnak szinte bármilyen területen. Egyre több honlapon tűnnek fel a videók és a honlapok tulajdonosai szinte kivétel nélkül arról számolnak be, hogy a honlap hatékonyságát a videó megnövelte. Amikor mi feltettük az shp.hu honlapkészítő rendszerének oktató videóit, amelyek bemutatták, hogy pontosan hogyan is kell elkészíteni egy honlapot, mikor mit kell beírni, hova kell kattintani, akkor a következő hónapban a vásárlások száma ugrásszerűen megnőtt. Egy videó előnyei az írott szöveggel szemben: Egy élő személy gyorsabban szerzi meg a látogató bizalmát Szöveges honlap millió van az interneten, a videó még viszonylag ritka, így érdekesebb Amit mondunk, azonnal tudjuk mutatni is. Ez egy termék használatának bemutatásakor messze jobb, mint írott szöveggel és képpel. Sokkal jobban tudunk képekkel, és hanggal hatni az érzelmekre. Egy elégedett vevő beszámolója leírva is hatékony, de videón hatalmasat lendít a bizalomépítésen. Manapság egy videó elkészítéséhez elég egy digitális fényképezőgép. A legtöbb ilyen gép képet és hangot is rögzít és egész tűrhető minőséget produkál. Egy digitális videokamerával pedig nagyon jó minőségű felvételt tudunk készíteni. Egy videót elkészíthetünk akár otthon, vagy az irodában. A Windows-ban van egy Movie Maker nevű szoftver, amely segítségével a kész videót megvághatjuk. A kész videót pedig villámgyorsan fel tudjuk tölteni olyan oldalakra, amelyek átalakítják úgy, hogy az a honlapon megjeleníthető legyen. Ilyen oldalak pl. a szinte mindenki által ismert youtube.com vagy a kevésbé ismert, de jobb minőséget produkáló (szerintem) viddler.com. De vannak Magyarországon is ilyen videómegosztók. Ilyen pl. az indavideo.hu. Az érem másik oldala viszont az, hogy ha rossz minőségű (rossz kép, hang vagy tartalom) videót teszünk a honlapunkra, azzal épp az ellenkezőjét fogjuk elérni, mint amit szeretnénk.

20 12 Aki nem hiszi, járjon utána... Ön pedig segítsen, hogy a látogató könnyebben tudjon utánajárni A bizalomépítés egyik leghatékonyabb eszköze. Az interneten, ahol nem tudjuk ki lapul a honlap mögött nagyon fontos, hogy elnyerjük a látogató bizalmát. De hiába dicsérjük magunkat. Az öndicséret mindig büdös. Ha a látogató egy külső ember véleményét olvassa, hallja, látja, az sokkal meggyőzőbb számára. Egyetlen profi értékesítési honlapról sem hiányoznak az elégedett vásárlók véleményei. Kérdezze meg bátran a vásárlóit, hogy miért vásároltak Öntől, mi a véleményük a termékről, a kiszolgálásról. Ha valóban jó terméket árul és odafigyel a vevőire, akkor rengeteg pozitív visszajelzést fog kapni, amit felhasználhat a honlapján. A vásárló véleménye mellett tüntesse fel a vásárló nevét. Fontos! Mielőtt felteszi a honlapra bárkinek a nevét, kérdezze meg tőle, hogy hozzájárul-e ehhez. A legtöbben hozzájárulnak és ha a vélemény mellett ott egy név, az lényegesen jobban fest. Ha fokozni akarja a hatást, akkor kérje meg vásárlóit, hogy mondják el videón a véleményüket, ajánlásukat. Elég hozzá egy videokamera és egy pár perc alatt elkészíthető egy ilyen felvétel. A hatása pedig ámulatba ejtő. Mi a honlapunkon és a hírleveleinkben is használunk vevővéleményeket. A következő oldalakon ezekből olvashat néhányat.

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka A hatékony weboldalak 9 titka Hogyan mutasd be a cégedet, és terméked az interneten úgy, hogy túléld a sorsdöntő első

Részletesebben

Webfoglalás. Bevezető

Webfoglalás. Bevezető Webfoglalás Bevezető Ezt a könyvet az online vállalkozók magyar nyelvű alapművének szánom. Hasznos olvasmány mindenkinek, aki interneten akar értékesíteni, webes szolgáltatás indítását tervezi, szakértői

Részletesebben

Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED vásároljanak?

Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED vásároljanak? HÍRLEVÉL TITKOK 1. Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED Ismerd meg az automatizált és célzott email marketing hatékonyságát és érj el látványos növekedést az értékesítésben! Égerházi

Részletesebben

Legyen Hatékonyabb Honlapod!

Legyen Hatékonyabb Honlapod! 1. Kiadás Legyen Hatékonyabb Honlapod! 2 Hónap alatt TARTALOM: [ÍGY KERESTEM 450.000 FT OT ] [Gyakorlati útmutató a SEO Sales honlaphoz] Legyen Jobb honlapod módszer 1. kiadás Hatékonyabb honlap gyakorlatban!

Részletesebben

Eszik Zoltán - Homér Imre ÜZLETFEJLESZTÉSI TIPPEK MÁSODPERCBEN 100 ÜZLETI MANTRA. Az ActionCOACH Magyarország ajánlásával

Eszik Zoltán - Homér Imre ÜZLETFEJLESZTÉSI TIPPEK MÁSODPERCBEN 100 ÜZLETI MANTRA. Az ActionCOACH Magyarország ajánlásával Eszik Zoltán - Homér Imre ÜZLETFEJLESZTÉSI TIPPEK 30 MÁSODPERCBEN 100 ÜZLETI MANTRA Az ActionCOACH Magyarország ajánlásával Eszik Zoltán - Homér Imre Budapest, 2012 100 Üzletépítő Mantra A következő oldalakon

Részletesebben

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten?

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? Villányi Balázs Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? onlinemarketinges.hu Előszó 1 Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? És egyáltalán: mi az, hogy siker az Interneten?

Részletesebben

Tartalom. marketing. Kisokos

Tartalom. marketing. Kisokos Tartalom marketing Kisokos 1 3 Előszó 4 Szerzők 5 Bevezető 8 Mi az a tartalommarketing? 12 Mire használható és mire nem? 17 Milyen a jó tartalommarketing? 19 Kinek ajánlott? 23 Ki készítse a tartalmat?

Részletesebben

Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni?

Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni? 13+1 honlap hiba Téged is egyre jobban szorít a cipő? Pontosan azt érzed, amit az egyik vállalkozótársad úgy fogalmazott meg, hogy Vágni lehet a feszültséget a vevőkért vívott harcban? Az elmúlt másfél

Részletesebben

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket A Google neve mára gyakorlatilag összeforrott az internetes kereséssel, ha valamilyen információra van szükségünk,

Részletesebben

Professzionális online stratégia kézműveseknek

Professzionális online stratégia kézműveseknek Várőri Adrienn Professzionális online stratégia kézműveseknek FIGYELEM! Ezen anyag szerzői jogtulajdonosa Várőri Adrienn és Kovács Sándor. Kérlek, ne add tovább senkinek. Helyette küldd el az alábbi linket

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok EDUTUS FŐISKOLA TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok Konzulens: Damjanovich Nebojsa Készítette: Pásztor Krisztina Konzulens titulusa: Vendégoktató Szakirány: Online marketing 2013

Részletesebben

Hogyan gazdagodj online aukciózással?

Hogyan gazdagodj online aukciózással? Hogyan gazdagodj online aukciózással? Lépésről lépésre megvalósítási útmutatóval Légy divatosan gazdag! Ez egy ONLINE LAPOZHATÓ KIADVÁNY minta. Ha Ön is szeretne online lapozható kiadványt vagy katalógust,

Részletesebben

Hol vérzik el a weblapok háromnegyede? Honlapszövegírás hatékonyan

Hol vérzik el a weblapok háromnegyede? Honlapszövegírás hatékonyan 1 Előszó Hol vérzik el a weblapok háromnegyede? Ezt az írást egy rövid bevezetőnek szántam arra, hogyan lehet az interneten megfogalmazni hatékonyan az üzeneteinket. Ugyan megfogadtam, hogy tanítani nem

Részletesebben

Lezárási útmutató. Kasza Tamás. Kasza Tamás KÖZLEMÉNY AZ INGYENES PDF EBOOK SZERZŐI JOGAIHOZ

Lezárási útmutató. Kasza Tamás. Kasza Tamás KÖZLEMÉNY AZ INGYENES PDF EBOOK SZERZŐI JOGAIHOZ KÖZLEMÉNY AZ INGYENES PDF EBOOK SZERZŐI JOGAIHOZ Mivel látjuk, hogy ma minden magyar értékesítőnek, cégvezetőnek, és hálózatépítőnek nehezebben megy, mint eddig bármikor, ezért szeretnénk segíteni mindenkinek,

Részletesebben

Akkor nézz be a kulisszák mögé!

Akkor nézz be a kulisszák mögé! Érdekel egy cég és egy üzleti honlap fejlesztésének teljes története? Akkor nézz be a kulisszák mögé! nevem Juhász Attila. Alapító tag vagyok az Online Vállalkozó Klubban, Volenszki Sándor kollégámmal

Részletesebben

AMIT A METABOND ÜZLETRŐL TUDNI KELL

AMIT A METABOND ÜZLETRŐL TUDNI KELL AMIT A METABOND ÜZLETRŐL TUDNI KELL (Munkatársi kézikönyv) TERJESZTŐI HÁLÓZAT Kiadva 2009-ben METABOND ÜZLET A GYAKORLATBAN MA KEZDJE EL A HOLNAP ÜZLETÉT!!! Üdvözöljük a METABOND Terjesztői Hálózatban!

Részletesebben

KERESD MAGAD DEGESZRE

KERESD MAGAD DEGESZRE KERESD MAGAD DEGESZRE Hogyan váljunk sikeressé az információ korában Szabó Ferenc 2004. Copyright 2004 Szabó Ferenc Minden jog fenntartva/all rights reserved A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll.

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT REKLÁM SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁST TÁMOGATÓ HONLAP, AVAGY PIACRA LÉPÉS ONLINE MARKETING SEGÍTSÉGÉVEL Készítette:

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

MIT TESZ AZÉRT, HOGY TÖBBEN AKARJANAK ÖNTŐL VÁSÁROLNI?

MIT TESZ AZÉRT, HOGY TÖBBEN AKARJANAK ÖNTŐL VÁSÁROLNI? MIT TESZ AZÉRT, HOGY TÖBBEN AKARJANAK ÖNTŐL VÁSÁROLNI? Az egyik ismerősöm mesélte néhány hete, hogy vásárolni akartak, de nem tudtak. Mi is történt? Az elmúlt hétvégén négy munkatársammal konferencián

Részletesebben

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Író: Tóth Mihály Első kiadás Minden jog fenntartva. A könyv - a kiadó írásos jóváhagyása nélkül - sem egészében, sem részleteiben

Részletesebben

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség munkavállalás és karrierépítés között Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség

Részletesebben

Mi a marketing és miért van rá szükségünk?

Mi a marketing és miért van rá szükségünk? Ebben a tanulmányban 100 olyan marketing eszköz ötletet adunk, amivel a céged bevételeit növelni tudod! Mielőtt belekezdünk, tisztázzunk néhány alap fogalmat marketinggel kapcsolatban! Mi a marketing és

Részletesebben

Életed Mérföldköve. Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek

Életed Mérföldköve. Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Életed Mérföldköve Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség munkavállalás és karrierépítés között Szerző: Magyar Kitti Társszerzők: Varga István Radnóti Krisztina Cserép

Részletesebben

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok -

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Marketing Commando blog - különkiadás MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Háttér: 2007 novemberében meghirdettem egy "nyílt hetet" a Marketing Commando blog-on, ahol bárki beküldhetett olyan kérdést,

Részletesebben

Hasznos időtöltést kívánok az olvasáshoz: Szabó Renáta. csaladbaratmunka.hu

Hasznos időtöltést kívánok az olvasáshoz: Szabó Renáta. csaladbaratmunka.hu Készítettem pár riportot, hogy lásd milyen lehetőségek adottak mindenkinek, aki szeretne pénzt keresni hobbijával, szakmai tudásával. Olyan nők válaszolnak a kérdésekre, akik elkezdték pénzre fordítani

Részletesebben

Többre vágysz, mint a tömegek? Akkor neked szól ez a könyv!

Többre vágysz, mint a tömegek? Akkor neked szól ez a könyv! Elöszó Kedves olvasó! Ha most e sorokat olvasod, akkor az már nagyon jó jel, mert a társadalom azon kis csoportjához tartozol, akik hajlandóak aktivan tenni sorsuk, jövőjük alakulásáért, és nem csak a

Részletesebben