MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 Művészettörténet középszint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 21. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Általános tudnivalók A feleletválasztó vagy egyszerű feleletalkotó feladatok esetében a választ csak akkor lehet helyesnek tekinteni, ha azonos vagy egyenértékű a javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válasszal. Az olvashatatlan válaszok hibásnak minősülnek. Ha az adott választ nem a megfelelő helyre írja be, vagy a feladatban megadotthoz képest máshogy jelöli a vizsgázó, de a megoldás teljesen egyértelmű, a válasz elfogadható. Hosszabb feleletalkotó, esszékérdések esetében a feladatmegoldásban úgynevezett kulcskifejezéseket vagy fontos válaszelemeket kell keresni. A javítási-értékelési útmutató ebben az esetben ezeket a fontos válaszelemeket tünteti fel. Elfogadható helyes válaszként minden olyan válaszelem is, amely a javítási-értékelési útmutatóban szereplő adott kulcskifejezéssel (vagy szinonimájával) azonos értékű, illetve azonos a jelentése (pl. a kulcskifejezés körülírása, jellemzése). Hosszabb feleletalkotó, illetve esszékérdések esetében gyakran lehetősége van az értékelőnek az útmutatóban nem szereplő, de az értékelő által helyesnek ítélt válaszelem elfogadására is 1 2 pont erejéig. Az azonos értékű, azonos jelentésű kulcsfogalmakat / jel választja el a javítási-értékelési útmutatóban. A részletes útmutatóban zárójelbe ( ) tett részek nem képezik feltétlenül a megoldás részét, hanem további magyarázatokkal segítik az értékelőt. Azon feladatoknál, ahol alkotókat kell felismerni és megnevezni a magyar nevek esetében csakis a teljes, hibátlanul írt név fogadható el. Az idegen művésznevek írásánál elfogadható csak a vezetéknév és a helyesírási hibákért nincs pontlevonás, ha az nem okoz félreértést. írásbeli vizsga / május 21.

3 1. feladat Összesen 18 pont 1. a) P. Picasso közvetlenül a kubizmus megszületése előtti időszakban készítette a képeket a törzsi művészet alkotásainak tapasztalatait felhasználva dolgozott / P. Picasso ún. negroid korszaka az arcforma a maszknál és Picasso esetében is leegyszerűsített a szem, szemöldök, szemhéjak és az orr geometrikus megfogalmazású a száj kis méretű, redukált forma, nem hangsúlyos az afrikai maszkhoz hasonló módon jelzi az arc részeit egyéb elfogadható válasz 1. a) 5 pont 1. b) kubizmus dadaizmus szürrealizmus 1. b) 3 pont 1. c) táján Franciaországban formálódott a Fauve-csoport H. Matisse, M. Vlaminck festészetével párhuzamba állítható képek a magyar festészetben Cézanne, a kubizmus és a fauve-izmus váltotta ki az avantgárd mozgalom első felbukkanását tobzódó, keveretlen, harsány, erőteljes színek a női arcon és az akt testén nyers, élénk, erőteljes színfoltok: zöld, kék a színek használatával az érzelmek, hangulatok kerülnek ábrázolásra komplementer színek társítása erőteljes kontúrok dekorativitás egyéb elfogadható válasz 1. c) 6 pont 1. d) A katalán / spanyol művészet Pablo Picasso mellett számos jelentős alkotót adott Európa kultúrájának. Antoni Gaudí művészete elsősorban Barcelona városához kötődik, leghíresebb műve a Sagrada Família-templom. Az előbbi építész munkásságának kibontakozásával egy időben Európában egy olyan művészeti irányzat hódított teret, amelynek lényege a gazdag ornamentika, a dekoratív, homogén színfelületek alkalmazása. Ennek a stílusirányzatnak a (Magyarországon használt) neve: szecesszió. Ez az irányzat magát összművészetinek tartotta, az építészet, szobrászat, festészet mellett kiemelt helyet biztosított az iparművészetnek is. Ennek az irányzatnak volt kiemelkedő képviselője Gustav Klimt, aki elsősorban Bécs városához kötődött. 1. d) 4 pont írásbeli vizsga / május 21.

4 2. feladat Összesen 9 pont 2. a) Caspar David Friedrich Paál László id. Markó Károly Paul Cézanne 2. a) 4 pont 2. b) Madarász Viktor 2. b) 1 pont 2. c) a 19. század második felében, Franciaországban kibontakozó irányzat első csoportos kiállításukat 1874-ben, Nadar fotográfus műtermében rendezték előzményeik: a Barbizonban működő művészek és a 19. századi angol tájképfestők a pillanat, a múló benyomás rögzítésére törekedtek jellemző témáik a tájak illetve: Párizs, a nagyváros, kávéházai, mulatói, színházai Claude Monet / Pierre-Auguste Renoir / Edgar Degas / Alfred Sisley egyéb elfogadható válasz 2. c) 4 pont 3. feladat Összesen 6 pont 3. a) A jelű szobor Nofretete portréja az Újbirodalom idején készült enyhén idealizált karakteres portré mellszobor / büszt festett stukkóval bevont mészkő szimmetrikus egyéb elfogadható válaszelem "B jelű szobor Kephrén / Hafré szobra az Óbirodalom idején készült idealizált test egyéni karakterrel rendelkező portré ülőszobor frontális kialakítású kőszobor dioritból készült egyéb elfogadható válaszelem 3. a) 4 pont írásbeli vizsga / május 21.

5 3. b) kockaszobrok usébti szobrok fogadalmi szobrok amulettek egyéb elfogadható válaszelem 3. b) 2 pont 4. feladat Összesen 9 pont 4. a) Levegőperspektíva: A közeli tárgyak élesen, a távoli tárgyak egyre szürkébbnek, kékesebbnek, elmosódottabbnak látszanak, mivel több levegő van a tárgy és a szemünk között. A legvilágosabb szürkék éppen a horizont vonalában észlelhetők. E kérdéskörrel Leonardo da Vinci foglalkozott elmélyülten festészetről írt művében, illetve ő alkalmazza előszeretettel festményein. Egyéb elfogadható válasz. Lineáris perspektíva, vonalperspektíva: Valódi térbeli képzetet keltő ábrázolásmód. Alapja a szabályos, párhuzamosokból és merőleges elemekből álló mértani test, forma, mesterséges tér. Az egyiránypontos perspektívánál a mélységi irányú párhuzamos vonalak látszólag a horizont egy pontján találkoznak. Ilyenkor az enyészpontba tartó egyenesekre merőleges sík párhuzamos a képsíkkal. Kétiránypontos perspektíva esetén a mélységi élek két irányban, látszólag a horizont két pontján találkoznak. Egyéb elfogadható válasz. Fordított perspektíva: Elsősorban nem a látás mechanizmusának utánzása motiválta, inkább a képek valóságon túli, transzcendentális erejének kifejezése. A bizánci művészet, az egyiptomi és a távol-keleti művészet alkalmazta a fordított perspektívát, melyben a párhuzamosok / ortogonálisok nem a kép mélységében lévő enyészpontban / iránypontban futnak össze, hanem ellenkezőleg, a kép síkja előtt a néző felé tartanak. A festmény tere ezáltal kitágul a néző felé, mintha nem is a néző nézné a jelenetet, hanem a kép vonná be saját terébe a nézőt. Egyéb elfogadható válasz. 4. a) 6 pont írásbeli vizsga / május 21.

6 4. b) fordított perspektíva (1 pont) lineáris- / vonalperspektíva (1 pont) levegőperspektíva (1 pont) 4. b) 3 pont 5. feladat Összesen 10 pont 5. a) antik római alkotás A 1 pont mitológiai téma A 1 pont Pompejiben található - - bizánci alkotás B 1 pont felajánlási jelenet B 1 pont Óbudán található A 1 pont bibliai jelenetet ábrázol - - templom szentélyfalán található B 1 pont Ravennában található B 1 pont egy villa mozaikja A 1 pont 5. a) 8 pont írásbeli vizsga / május 21.

7 5. b) Kis színes kő- vagy üveg-, esetleg drágakődarabkákból mesterségesen összerakott ábrázolás, mellyel eleinte a padlózatot díszítették, későbbi időben a falakat és boltozatokat is. A mozaikdarabokat cementtel, gipsszel rögzítik, esetleg a még nedves vakolatba nyomják bele. A mozaik szó a görög muszeion szóból eredeztetett latin opus musivum (múzsákhoz közelálló) kifejezésből származik. A technika virágkora a római és a bizánci időszak volt, de szívesen alkalmazta a középkori és a reneszánsz művészet is. Egyéb elfogadható válasz. 5. b) 2 pont 6. feladat Összesen 9 pont 6. a) A szarkofág szó görög eredetű. Jelentése húsevő. Bár az egész egyetemes kultúrát végig kíséri, jellemzően az ókori társadalmakhoz kapcsolódik. Az antik periódus három jellemző formája az egyiptomi ember / antropomorf formájú, az etruszk ágy típusú és a görögrómai láda / ház / templom alakú. Díszítése kapcsolódhat az elhunythoz vagy az aktuális civilizáció hiedelemvilágához. A főmotívumok mellett, helyett gyakran szerepel rajta ornamens / ornamentika, azaz növényi alapú dekoráció. A római császárság korában alakult ki az egybefüggő képmezővel megtervezett fríz és az oszlopokkal tagolt árkád szarkofág. 6. a) 6 pont 6. b) 1. növényi díszítmény / életfa motívum 2. rozetta / fonott indamotívum 3. szeráf / kerub 6. b) 3 pont írásbeli vizsga / május 21.

8 7. feladat Összesen 10 pont 7. a) múzeum alkotó mű címe Szépművészeti Múzeum Leonardo da Vinci bronz lovasszobor Magyar Nemzeti Galéria Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése Esztergomi Keresztény Múzeum ismeretlen alkotó Garamszentbenedeki úrkoporsó Országos Széchényi Könyvtár Petrus Ransanus Ransanus-kódex / Ransanus-krónika Szépművészeti Múzeum Raffaello (Santi) Esterházy Madonna Magyar Nemzeti Galéria Szinyei Merse Pál Majális 7. a) 7 pont 7. b) Magyar Nemzeti Galéria: A magyar képzőművészet emlékeinek gyűjtőhelye. A középkortól napjainkig őrzi a magyar művészek és a Magyarországon alkotó művészek alkotásait. Szépművészeti Múzeum: Magyarország legnagyobb általános műgyűjteménye. Állandó kiállítása a klasszikus művészet alkotásaira épül Egyiptomtól a XX. századig. Műcsarnok: A kortárs művészet galériája. Nincs állandó kiállítása. Aktuális kiállításai a magyar és a külföldi kortárs művészek munkáit mutatja be. 7. b) 3 pont 8. feladat Összesen 9 pont 8. a) Der Blaue Reiter Die Brücke 1., 4., 6. 3., a) 5 pont 8. b) (Vaszilij) Kandinszkij 8. b) 1 pont írásbeli vizsga / május 21.

9 8. c) erőteljes mozgások élénk színek komplementer színek társítása kontraszthatás egyszerűsített formák naturalista jegyek elvetése formatorzítás egyéb elfogadható válaszelem 8. c) 3 pont 9. feladat Összesen 6 pont 9. a) 9. b) 1. Krisztus Pilátus előtt 2. Ecce homo 3. Golgota 9. a) 3 pont b) 3 pont 10. feladat Összesen 7 pont lunetta Maiestas Domini mandorla Márk: Máté: János: Lukács: oroszlán angyal / ember sas bika / marha írásbeli vizsga / május 21.

10 11. feladat Összesen 2 pont 11. a) Roy Lichtenstein 11. a) 1 pont 11. b) Pop-art 11. b) 1 pont 12. feladat Összesen 5 pont 12. a) D G H A 12. a) 4 pont 12. b) rézmetszet / rézkarc / hidegtű / litográfia 12. b) 1 pont írásbeli vizsga / május 21.

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Művészettörténet középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános tudnivalók

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MŰVÉSZETTÖRTÉNET JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Művészettörténet emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános tudnivalók

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Vizuális kommunikáció, esztétika

Vizuális kommunikáció, esztétika Dr. F. OROSZ SÁRA DLA Vizuális kommunikáció, esztétika Egyetemi jegyzet Gödöllő 2010 Tartalom ELŐSZÓ... 3 1. BEVEZETÉS A VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ VILÁGÁBA... 4 2. SZÍN-HATÁS... 6 2.1 Színezet... 8 2.3 Tónus...

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. Az absztrakció fogalma, megjelenése a képzőművészetben és az alkalmazott művészetekben. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földy Erika. Az absztrakció fogalma, megjelenése a képzőművészetben és az alkalmazott művészetekben. A követelménymodul megnevezése: Földy Erika Az absztrakció fogalma, megjelenése a képzőművészetben és az alkalmazott művészetekben A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat A követelménymodul száma:

Részletesebben

Babes -Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszihológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak. Vizuális nevelés -VI.

Babes -Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszihológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak. Vizuális nevelés -VI. Babes -Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszihológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak Vizuális nevelés -VI. félév- Lakatos Gabriella 2010 Tartalom: Bevezető...3 I. A vizuális

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 18. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Képzőművészet Festészet, grafika (1890 1948)

Képzőművészet Festészet, grafika (1890 1948) Képzőművészet Festészet, grafika (1890 1948) Az itt tárgyalandó közel hat évtized három fontos korszak a magyar képzőművészet történetében. Összefügg mindez Magyarország történelmi helyzetével, másrészt

Részletesebben

Táj, környezet és társadalom TÁJKÉP A MŰVÉSZETBEN, MŰVÉSZET A TÁJBAN 1

Táj, környezet és társadalom TÁJKÉP A MŰVÉSZETBEN, MŰVÉSZET A TÁJBAN 1 Táj, környezet és társadalom Ünnepi tanulmányok Keveiné Bárány Ilona professzor asszony tiszteletére Éghajlattani és Tájföldrajzi valamint a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékek Kiadványa, 2006.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A részletes követelmények felépítése és használata A részletes vizsgakövetelmények az érettségi vizsgán számon kérhető tananyag tartalmi

Részletesebben

MŰALKOTÁSOK ELEMZÉSE

MŰALKOTÁSOK ELEMZÉSE 0 MŰALKOTÁSOK ELEMZÉSE ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Nagyobb múzeumok, gyűjtemények látogatása előtt-közben feladatokkal láthatjuk el a diákokat: különböző szempontok szerint egy-egy műalkotást kell pontosan

Részletesebben

Jegyzetek művészettörténethez IV. A 19. század második felének művészete. A realizmus. 10. osztály

Jegyzetek művészettörténethez IV. A 19. század második felének művészete. A realizmus. 10. osztály Jegyzetek művészettörténethez IV. 10. osztály A 19. század második felének művészete A realizmus A klasszicista és romantikus irányzatokkal szemben megerősödnek a realista törekvések - a művészek a valóság

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Csaba Lajos. A természeti formák ábrázolása. A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat

MUNKAANYAG. Horváth Csaba Lajos. A természeti formák ábrázolása. A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat Horváth Csaba Lajos A természeti formák ábrázolása A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat A követelménymodul száma: 0980-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horvát Csaba Lajos. Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma II. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Horvát Csaba Lajos. Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma II. A követelménymodul megnevezése: Horvát Csaba Lajos Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma II. A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MŰVÉSZETEK - VIZUÁLIS KULTÚRA

MŰVÉSZETEK - VIZUÁLIS KULTÚRA MŰVÉSZETEK - VIZUÁLIS KULTÚRA A szabályozás szerint a gimnázium 9 10. évfolyamán kötelező tantárgy a vizuális kultúra, míg 11 12. évfolyamon a művészetek műveltségterület tantárgyai közül (énekzene, dráma

Részletesebben

képzőművészeti nevelés

képzőművészeti nevelés 1 képzőművészeti nevelés az alapiskolák 7. évfolyama és a nyolcosztályos gimnáziumok 2. évfolyama számára Ladislav Čarný Kiadó: Združenie EDUCO 2012 Szerző - Autor: prof. akad. mal. Ladislav Čarný, 2011

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET A KEZDETEKTŐL AZ ÓKOR VÉGÉIG

MŰVÉSZETTÖRTÉNET A KEZDETEKTŐL AZ ÓKOR VÉGÉIG MŰVÉSZETTÖRTÉNET A KEZDETEKTŐL AZ ÓKOR VÉGÉIG ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET A művészet születése: mióta létezik a művészet és melyek az első művészeti alkotások? Honnan alakulnak ki a formák és milyen ábrázolási

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: Művészettörténet korszakainak kiemelkedő alkotói, építészete, szobrászata, festészete, jellemző bútor- és tárgyformálása. Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MINISZTERI ENTERIŐRÖK. háttér anyagok, ismertetők a Külügyminisztérium épületének miniszteri tereihez. a Külügyminisztérium régi szárnya

MINISZTERI ENTERIŐRÖK. háttér anyagok, ismertetők a Külügyminisztérium épületének miniszteri tereihez. a Külügyminisztérium régi szárnya MINISZTERI ENTERIŐRÖK háttér anyagok, ismertetők a Külügyminisztérium épületének miniszteri tereihez a Külügyminisztérium régi szárnya A régi szárny épülete eredetileg nem minisztériumnak épült. A külügy,

Részletesebben

Magyar művészeti kislexikon Körber, Ágnes F. Almási, Éva

Magyar művészeti kislexikon Körber, Ágnes F. Almási, Éva Magyar művészeti kislexikon Körber, Ágnes F. Almási, Éva Magyar művészeti kislexikon Körber, Ágnes F. Almási, Éva Publication date 2002 Szerzői jog 2002 Enciklopédia Kiadó Copyright 2002, Enciklopédia

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Művészetek modulfüzet 9. évfolyamos tanulók számára

Művészetek modulfüzet 9. évfolyamos tanulók számára Művészetek modulfüzet 9. évfolyamos tanulók számára Készült a TÁMOP 2.2.3. 07/2-2F-2008-0033 támogatásával Összeállította: Mészárosné Törzsök Zsuzsanna Árpád TISZK, Székesfehérvár 2009 MŰVÉSZETEK 2009.

Részletesebben

Vizuálpedagógiai szöveggyűjtemény. Leonardo da Vinci: A festészetről

Vizuálpedagógiai szöveggyűjtemény. Leonardo da Vinci: A festészetről Vizuálpedagógiai szöveggyűjtemény (Vissza a tartalomjegyzékhez:..\..\tartalomjegyzék.doc - Vizuálpedagógiai szöveggyűjtemény ) A szöveggyűjtemény vázlatos, noha nagyon fontos lenne egy alapos munka. Többnyire

Részletesebben

PROHÁSZKA LÁSZLÓ. 1953-ban született Budapesten. Művészeti író. Leg - utóbbi írását 2011. 8. számunkban

PROHÁSZKA LÁSZLÓ. 1953-ban született Budapesten. Művészeti író. Leg - utóbbi írását 2011. 8. számunkban PROHÁSZKA LÁSZLÓ 1953-ban született Budapesten. Művészeti író. Leg - utóbbi írását 2011. 8. számunkban közöltük. 1 Fitz Péter (főszerk.): Kortárs magyar művészeti lexikon, 2. kötet. Enciklopédia, Budapest,

Részletesebben

Aszalós Sándor Az avantgárd irányzatok

Aszalós Sándor Az avantgárd irányzatok Aszalós Sándor Az avantgárd irányzatok Az expresszionizmus A fauvizmus A futurizmus A kubizmus A dadaizmus A szürrealizmus A konstruktivizmus - Bauhaus Az aktivizmus és a magyar avantgárd A beat kultúra

Részletesebben

VIZUÁLIS ALAPISMERETEK A GYAKORLATBAN INFORMATIKAI REKLÁMGRAFIKUS, WEBTERVEZŐ. Bevezető

VIZUÁLIS ALAPISMERETEK A GYAKORLATBAN INFORMATIKAI REKLÁMGRAFIKUS, WEBTERVEZŐ. Bevezető Bevezető A webes tervezést illetően két szemlélet állítható szembe egymással az egyik az un. mérnöki, praktikus a másik a művészi, önkifejező. Az elsővel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a tudományosan

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET I. KÖTET A KEZDETEKTŐL A 19. SZÁZADIG

MŰVÉSZETTÖRTÉNET I. KÖTET A KEZDETEKTŐL A 19. SZÁZADIG MŰVÉSZETTÖRTÉNET I. KÖTET A KEZDETEKTŐL A 19. SZÁZADIG BACCALAUREUS SCIENTIÆ TANKÖNYVEK A SOROZAT KÖTETEI: BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR Alkalmazott

Részletesebben

Kiállítási Magazin. Szépművészeti Múzeum, 2014. április 30. augusztus 24. 2014. június szeptember. Ingyenes. IV. évfolyam 2. szám

Kiállítási Magazin. Szépművészeti Múzeum, 2014. április 30. augusztus 24. 2014. június szeptember. Ingyenes. IV. évfolyam 2. szám Ingyenes Kiállítási Magazin 2014. június szeptember IV. évfolyam 2. szám Toulouse-Lautrec világa Szépművészeti Múzeum, 2014. április 30. augusztus 24. Toulouse- Lautrec: Angol úr a Moulin Rouge-ban A JÖVÔ

Részletesebben