Spanyolországi projekttalálkozó április

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Spanyolországi projekttalálkozó. 2013. április 19-24."

Átírás

1 Spanyolországi projekttalálkozó április A kétéves, Sztereotípiák legyőzése címet viselő projektünk utolsó állomása volt L Hospitalet, ez a közel lakosú város Barcelona közvetlen szomszédágában, attól dél-nyugatra. Katalónia második legnépesebb városa, és az egyik legsűrűbben lakott település nem csak Spanyolországban, de az egész Európai Unióban is. A XIX. századig falusias jellegű helység volt, amikor is a textilgyárak építésével együtt rohamosan megnőtt a lakosság száma. Az es években nagyon sokan települtek ide Spanyolország szegényebb régióiból, de a lakosság jobb ellátásához szükséges fejlesztések csak a 90-es években kezdődtek el. Ma egy gazdaságilag dinamikusan fejlődő város képe tárult elénk felhőkarcolókkal, kiváló tömegközlekedéssel. Iskolánkat most is négy diák képviselte, Ács Veronika, Dombi Olivér, Katona Bianka és Kránitz Bence, mindannyian a 11. H osztály tanulói. A munkát és az utazást Császári Ildikó tanárnő segítette. Erre az útra már nem kellett prezentációkkal készülnünk, hiszen az összegzésen volt a hangsúly. Így az összes projektben résztvevő diák és szüleik azt a feladatot kapták, hogy néhány mondatban írják le, hogy mi mindent nyújtott nekik ez a kétéves munka, amit az Európai Unió a Tempus Közalapítványon keresztül támogatott. Továbbá azok a tanulók, akik már meglátogattak egy másik országot, kiválasztották azt a helyet, épületet vagy műemléket, ami a számukra legkedvesebb volt, és arról vetették papírra gondolataikat. Ezeket az írásokat újságcikkek formájában sok-sok fénykép kíséretében kinyomtattuk. Végül a diákok egy-egy mondatba tömörítve is megfogalmazták tapasztalataikat. Ezekkel felszerelkezve indultunk útnak április 19-én délután 5 órakor a schwechati repülőtérről. A barcelonai reptérről első utunk az iskolába vezetett, ahol a gyerekek találkoztak vendéglátó családjaikkal, akik elvitték őket otthonaikba. A szombati nap Barcelonában telt. Az iskola előtt találkoztunk 9 órakor, ahonnan külön busszal indultunk e csodás város felfedezésére. Sétánkat a Gótikus negyedben kezdtük, a La Seunak (a püspökség székhelyének) megtekintésével, amelynek legszebb része a magnóliákkal, pálmákkal, narancsfákkal, szökőkúttal díszített kerengő, ahol 13 lúd emlékeztet Szent Eulália vértanúságára.

2 Innen a Plaça de Sant Jaume térre értünk, ahol egymással szemben található a katalán kormány székháza és a Városháza. Tovább haladva egy újabb gyönyörű tér tárult a szemünk elé, a Plaça Reial, ami éttermeivel, kávézóival számos szabadtéri rendezvénynek ad otthont. Francesc Daniel Molina i Casamajó tervezte a XIX. században, és a híres katalán építész, Antoni Gaudí lámpaoszlopai teszik különlegessé.

3 A csapat a Plaça del Rei téren tartott egy kis pihenőt a Nagy Királyi Palota lépcsőin, amelynek elődje a barcelonai grófok X-XI. századi palotája volt, akiket 1137-ben koronáztak Aragónia királyaivá. A tér jobb oldalát a Szent Ágota-kápolna zárja le. A királyi palota kápolnájának építették meg 1300 és 1311 között. Elhagyva a gótikus negyedet, egy másik hasonlóan gyönyörű, bár turisták által kevésbé frekventált helyre az El Born negyedbe jutottunk. Elsőként a katalán gótika legnemesebb, legtisztább alkotása a Santa Maria del Mar (A Tengerek Madonnája) bűvölt el bennünket, amelynek építése 1329-ben vette kezdetét.

4 A templom után a XIV. századi Barcelona legelőkelőbb és a mai város egyik legszebb utcájába fordultunk, a Carrer Montcadába. Öt helyreállított épület ad helyt a Picasso Múzeumnak, amely a művész pályakezdő éveibe nyújt betekintést.

5 A Passeig Joan Borbóról rövid sétával kijutottunk a 4 km hosszan húzódó partszakaszra, ahol 7 strand követi egymást. Mindez az 1992-es olimpiai játékok öröksége. A délelőtti bolyongásainkat a tengerparton fejeztük be, ahol a homokban ülve elfogyasztottuk szendvicseinket. Továbbindulva a Barcelonata városrészben elsétáltunk Frank Gehryl csillogó Hal című szobra mellett, amely az egykori halászfalunak állít emléket. Erre csupán a Port Olimpíc tengerpartját szegélyező éttermekből kiáradó frissen sült hal illata emlékeztet. A közeli olimpiai falut is megnéztük, amelyből luxus lakóparkot alakítottak ki. A buszra visszaszállva Barcelona északi, észak-nyugati városrészeibe vettük az irányt, ahol Antoni Gaudí ( ), a neves építész művei uralkodnak. Ezen a napon ebből kettőt tanulmányozhattunk behatóbban, a Szent Család-templomot és a Güell parkot. A Sagrada Famíliát turisták milliói keresik fel évente nem véletlenül, hiszen hihetetlen formagazdagság és a képzelet túláradó bősége jellemzi az épület külső felületét és szobordíszeit.

6 A Güell park egy kertváros része, amelyet Gaudí patrónusa, Eusebio Güell megbízásából tervezett körülbelül 1900-tól 1914-ig, befejezni azonban soha nem fejezett be, akárcsak a templomot.

7 A napot a Barcelona fölé magasodó Montjuïc, a város Gellért-hegye, és egyben Városligete tetejéről elénk táruló panorámával zártuk. A dombtetőre menet elhaladtunk a híres katalán festő, Joan Miró múzeuma, és az Olimpiai Stadion mellett is. Vasárnap a családoké volt a főszerep. Diákjaink a tengerparton töltötték el az időt spanyol társaikkal ragyogó napsütésben. Sajnos a víz még hideg volt fürdőzésre, de a bátrabbak azért megmártóztak.

8 Hétfőn reggel az iskola könyvtárárban gyűltünk össze, ahol az igazgató úr köszöntője után kezdetét vette a munka. 6 fős vegyes nemzetiségű csoportok alakultak, akik az otthon előkészített cikkekből és fényképekből összeállították a Sztereotípiák legyőzése című újságokat. Tanárok, diákok és szülők írásai vegyesen töltik meg arról, hogy a közreműködők mi mindennel gazdagodtak e nemzetközi együttműködés során. Az újságokról színes fénymásolatok készültek, amelyek könyvtárunkban olvashatók. Ezután egy újabb feladat várt a tanulókra, ahol kézügyességüket és kreativitásukat csillogtathatták meg. A rajztanár az iskola előcsarnokában egy falra hat különböző, az adott országra jellemző fát festett, amit a gyerekeknek kellett falevelekkel életre kelteni.

9 Ezekre a levelekre kerültek rá azok a mondatok, amelyek a legfőbb sikereit összegzik a projektnek. Ezalatt a tanárok összeültek, hogy megbeszéljék a még hátralévő feladatokat. Így azt a kérdőívet, amit minden iskolából kb. 60 diáknak kell kitölteni. Ez arra hivatott, hogy felmérje, mennyi tudással gyarapodtak az egyes iskolák tanulói az eltelt két év alatt. Az eredményeket majd összevetjük a közös munka elején készült felméréssel, és bizakodunk abban, hogy nem hiába dolgoztunk. Volt még egy nagyon nehéz feladatunk. Ki kellett választani a hat legjobb fotót, amely a projekt témájának jegyében készült. Minden ország 5 fotót hozott a versenyre, amelyre bárki benevezhetett előzetesen, ahogy azt a honlapunkon közzétettük. Minden iskola 1-1 képe nyert. A mi fotóink közül Varga Vivien, 11. H osztályos tanuló Húsvéti nyuszi a hóban című fotója 5. helyezést ért el.

10

11 Ebéd után a városházára mentünk, ahol az oktatásért felelős polgármester helyettes fogadott bennünket, és egy rövid ismertetőt tartott a településről. Délután Gaudí utolsó civil munkáját, a La Pedrera házat volt szerencsénk megnézni. Az elnevezés kőfejtőt jelent magyarul. Ezzel a csúfnévvel illették Gaudí kortársai az épületet, mivel a görbült homlokzat különös formájú sziklafalra emlékeztet. A bérház Don Pedro Milá textil gyáros megrendelésére készült 1906 és 1910 között. A tető a homlokzathoz hasonlóan mozgalmas. A kémények és szellőzőnyílások egy tündérvilág álomszerű formáit idézik. A tetőtérben megnéztük Gaudí munkásságát bemutató kiállítást, illetve egy szinttel lejjebb egy a kor stílusában berendezett lakást.

12 Az utca túloldalán, a Passeig de Grácia 43. szám alatt kívülről megcsodálhattuk Gaudí másik lakóházát, a Batllo-házat, amelyet Milá üzlettársának megbízására készített. Az épület 1870 körül épült, de elegáns volta ellenére is jellegtelen maradt. Gaudí mindenestől átformálta a külső homlokzatot, újabb emeletet húzott föl, és sárkány formájú tetőt csapott rá kereszttel, ami Katalónia védőszentjét, Szent Györgyöt idézi meg. Az ablakokat hullámzó keretekkel és velencei karneváli maszkokra emlékeztető erkélyekkel ékesítette. A kedd igazán izgalmas ígérkezett, hiszen ünnepnap volt, és egyben a hivatalos program zárása is. A katalánok védőszentjüket, Sárkányölő Szent Györgyöt ünneplik ezen a napon. Így ott ekkor emlékeznek meg a rózsákról, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Azonban nem csak a rózsák a főszereplők, hanem a könyvek is, mivel 1995-ben az UNESCO a könyv napjává nyilvánította április 23-át katalán javaslatra. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására. Ezért ekkor az emberek rózsát és könyvet ajándékoznak egymásnak, s az utcákat ellepik a virágárusok és könyvkereskedők, akik különböző kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat a standjukhoz. Mi sem maradtunk rózsa nélkül, minden külföldi diák kapott egy szálat a vendéglátójától.

13 A napot egy igazán nemes katalán tradíció, az emberi toronyépítés megismerésével kezdtük. Megnéztünk egy rövid videót, amelyből kiderült, hogy embertornyokat (castells) már a középkorban is emeltek, eredetük olyan régi táncokra vezethető vissza, melyek emberi építmények kialakításával fejeződtek be. Az embertornyok jelenlegi formája körülbelül 200 évvel ezelőtt jelent meg Vallsban, és lényegében a mai napig megőrizte eredeti formáját. Az emberi testek alkotta tornyok magasságuk, szépségük és törékenységük folytán egyedülálló részévé váltak a katalán népi kultúrának. Úgy tartják, hogy az embertornyokhoz szükséges erő, egyensúly, bátorság és értelem hűen jelképezik a katalán nemzeti karakter alapvonásait. Az egyre szaporodó toronyépítő csoportok, a nem ritkán 10 emelet magas építmények nyomán nem túlzás az embertornyok történetének fénykoráról beszélni. Nem lehet véletlen, hogy 2010-ben az UNESCO az embertornyokat a szellemi kulturális világörökség részévé nyilvánította. Ez után rajtunk volt a sor, hogy mi is megtapasztaljuk, milyen érzés egy ilyen torony részének lenni. Az egyik helyi csoport tagjai voltak segítségünkre, akik elmagyarázták és bemutatták a technikát, illetve segítettek bennünket abban, hogy ezt a gyakorlatban is megvalósítsuk.

14 Majd a szomszédos általános iskola tanulóinak Szent György-napi műsora következett szintén az iskola sportpályáján. Rendkívüli produkciót láthattunk, dobosokkal, sárkányokkal és pirotechnikai elemekkel megtűzdelve.

15 A délelőtt a tornateremben zárult, ahol a diákok önfeledten táncoltak mindenféle zenére, és örültek annak, hogy megadatott nekik, hogy így együtt lehetnek. Ebéd után következett a fotóverseny eredményhirdetése, ahol a győztesek átvették az országok által felajánlott nyereményeket. A nap az iskola kórusának koncertjével zárult, akik két angol slágert és három spanyol dalt énekeltek nekünk.

16 Szerda reggel az iskola előtt találkoztunk mindannyian, hogy elköszönjünk egymástól. A búcsú könnyesre sikerült, hiszen tudtuk, hogy már nem lesz több ilyen találkozó, és nem mondhattuk, hogy viszontlátásra egy másik országban. Természetesen igyekszünk a kapcsolatot fenntartani, és a jövőben más formában újra együttműködni. Szerencsére az egész nap előttünk állt a hazaindulás előtt, így csomagjainkat az iskolában hagyva a lengyel csoporttal felkerekedtünk, hogy megnézzük az FC Barcelona stadionját. Az 1957-ben épült, férőhelyes El Camp Nou-t a világ legszebb stadionjai közé sorolják. A bejárható útvonal végigvezetett bennünket a múzeumon, a lelátókon, a pálya szélén, a sajtótájékoztatók helyszínén, az öltözőkön, a kápolnán, a kifutón és a közvetítő állásokon. A múzeumban felfedeztük, hogy az egész stadion építése egy magyar származású focista, Kubala László nevéhez köthető től 1963-ig a csapat játékosa volt, újszerű játékstílusával a Barcelona olyan sikereket tudott elérni, hogy a fős stadiont a többszörösére kellett bővíteni. Tervezték, hogy róla is nevezik el, erről tisztelői a mai napig nem mondtak le. A Barcelona 100. évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották szeptember 24-én leplezték le a Camp Nou központi helyén a szobrát, amelyen több mint fanatikus vett részt.

17 Délután már csak egy látványosság felfedezésére maradt idő, ez pedig az Akvárium volt a tengerpart közelében. Óriási méreteit csak néhány adattal szeretném érzékeltetni: 35 akvárium, állat, 450 különböző faj, 6 millió liter víz, 14 millió látogató. Itt található az egyetlen Óceánárium Európában, amelyen 80 méter átlátszó folyosó vezet keresztül, és az ember úgy érezheti magát, mint ha az óceán fenekén sétálna. Ennek a résznek a sztárjai a homokpadi cápa és a homoki tigriscápa. Másik nagy kedvenc a korallzátonyok színes élővilágát bemutató trópusi akvárium. Természetesen a pingvinek bájának sem lehet ellenállni. Az iskolába délután 5 óra felé értünk vissza, ahol a spanyol diákok vártak bennünket, hogy még egyszer elbúcsúzhassunk egymástól, és egy utolsó közös kép készüljön rólunk. Nagyon megható volt látni a figyelmességüket és szeretetüket.

18 A gép kor indult Bécsbe, így hajnali két óra volt mire kisbuszunk begördült Győrbe. Hálás szívvel gondolunk spanyol barátainkra, akik felejthetetlenné tették számunkra ezt a közel egy hetet. Az eddig elkészült prezentációk és a találkozók programja megtekinthetők a közös honlapunkon: A projekt a Facebookon is követhető: Breaking-Stereotypes/ ?sk=wall Botosné Mészáros Krisztina koordinátor

SPANYOLORSZÁG- BARCELONA

SPANYOLORSZÁG- BARCELONA SPANYOLORSZÁG- BARCELONA A Madriddal állandó rivalizálásban álló Barcelona, 1,6 milliós lakosságával Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa. Ezen felül a világ egyik leghíresebb,

Részletesebben

5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL

5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL 5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL 2008. SZEPTEMBER 01-13. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KISKUN MAGDA SZERKESZTETTE: DR. KOCSIS EDIT E L Ő S Z Ó Köszönetet mondunk mindazoknak,

Részletesebben

VIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM

VIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM BALATONAKALI ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA VIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2010. JÚLIUS A Balatonakaliért Támogatási Közalapítvány harmadik alkalommal rendezte meg Pünkösdi szomszédolás elnevezésû rendezvényét. A hagyományokhoz

Részletesebben

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.)

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Munkanapló (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Utazás: (1. nap: augusztus 23. /hétfő/) Az első nap utazással telt. Reggel 5 órakor indultunk az iskola elől a Ferihegyi repülőtérre. Budapestről

Részletesebben

Rövid iskolatörténet

Rövid iskolatörténet 55. szám Jubileumi ünnepség December 17-én fél tizenkettőkor a zsúfolásig megtelt aulában Révay Lili köszöntötte a Bolyai János Gimnázium alapításának 20. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség vendégeit,

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2012 0 Tartalomjegyzék PETŐFI SÁNDOR ELMÉLETI LÍCEUM, SZÉKELYHÍD... 2 BÁNYAI JÁNOS MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZÉKELYUDVARHELY... 3 ADY ENDRE ELMÉLETI

Részletesebben

Gyermeknap. Városi. Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. aktuális Kistérségi Pedagógus Nap. mozaik Mozi a Közösségi Házban

Gyermeknap. Városi. Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. aktuális Kistérségi Pedagógus Nap. mozaik Mozi a Közösségi Házban Városunk lapja XXVII. évf. 12. szám 2015. június 18. Városi Gyermeknap aktuális Kistérségi Pedagógus Nap mozaik Mozi a Közösségi Házban sportkalauz Benczés Miklós a kispadon mezőkövesdi újság 2015/12 1

Részletesebben

Pedagógus képviselő eszmecsere

Pedagógus képviselő eszmecsere Pedagógus képviselő eszmecsere Önkormányzat, közérdekű információk November hónapban a képviselő-testület tagjai kérésére informális megbeszélés történt az óvodai és az iskolai tantestületekkel. Az aktuális

Részletesebben

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava Sziklaforrás XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava SZENT LÁSZLÓ EGYHÁZKÖZSÉG 3400 Mezõkövesd, Szent László tér 28. Telefon: (49)313-225

Részletesebben

Partnerségi Megállapodás Beaumont le Roger-val

Partnerségi Megállapodás Beaumont le Roger-val HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2012. MÁJUS HÓ, 13. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 180,- FT Partnerségi Megállapodás Beaumont le Roger-val Gilbert Marvin, a Franciaországban (Normandia) található Beaumont le

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

Hírlevél. Karinthy Frigyes Gimnázium

Hírlevél. Karinthy Frigyes Gimnázium Hírlevél Tanévkezdés Új tanáraink Jubileumi ünnepség - diákcserék 25 éve Lengyel-magyar diákcsere OLMUN Jugend debattiert international Nyár 2014 Évfolyam-kirándulás, Skócia Ösztöndíjasaink útjai A jövő

Részletesebben

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19.

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19. VOLUNTAS A KAPOSVÁRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM LAPJA 7 XL. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM 7 2008. szeptember október november Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal T o v á b b á : AFS 6. Anna elszántan lapátol 16.

Részletesebben

GYSEV. magazin HÚSVÉT KÖRMEND SPORT PRÁGA KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ROVAT II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS

GYSEV. magazin HÚSVÉT KÖRMEND SPORT PRÁGA KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ROVAT II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS GYSEV II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS magazin ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÖRMEND HÚSVÉT SPORT ROVAT KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL PRÁGA Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható Túravonat a Bakonyba

Részletesebben

HÍRMONDÓ. Húsvét CSEPELI. 16. oldal. 24. oldal. 10. oldal. 12. oldal. 8. oldal. Külföldi diákok a Széchenyiben. Csepeli focipalánták

HÍRMONDÓ. Húsvét CSEPELI. 16. oldal. 24. oldal. 10. oldal. 12. oldal. 8. oldal. Külföldi diákok a Széchenyiben. Csepeli focipalánták CSEPELI HÍRMONDÓ 2012. április 6. A XXI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA III. évfolyam 7. szám Húsvét Képes összeállításunk a 19. oldalon Erdélyi tájakon Külföldi diákok a Széchenyiben Muki bácsi emlékére

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. Balról jobbra, felső sor: Balázs, Gyuri, Norbi, Imi, Tamás, Szandi, Kati, Lídia alsó sor: Szabolcs,

Részletesebben

Tisztelt Hercegkútiak! Hercegkúti Pincefesztivál HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2011. AUGUSZTUS HÓ, 12. ÉVFOLYAM 8.

Tisztelt Hercegkútiak! Hercegkúti Pincefesztivál HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2011. AUGUSZTUS HÓ, 12. ÉVFOLYAM 8. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2011. AUGUSZTUS HÓ, 12. ÉVFOLYAM 8. SZÁM ÁRA: 170,- Tisztelt Hercegkútiak! Hercegkúti Pincefesztivál Engedjék meg, hogy a Hercegkúti Hírek hasábjain köszönjem meg azt

Részletesebben

Január 14-én KÖZGYŰLÉS Február 18-án RÉVKOMÁROM Február 25-én FEJES SÁNDOR Pápa az irodalomban és irodalom Pápán címmel.

Január 14-én KÖZGYŰLÉS Február 18-án RÉVKOMÁROM Február 25-én FEJES SÁNDOR Pápa az irodalomban és irodalom Pápán címmel. 1 Beszámoló 2010 Január 14-én tartottuk KÖZGYŰLÉS-ünket. Az éves beszámolót követően ismertetésre került az idei programtervezet, melyet a megjelent tagok egységesen elfogadtak. A Kör 2010- es rendezvényein

Részletesebben

Szüreti buli. Vendégünk volt Gergely Ferenc és Borsi-Kálmán Béla

Szüreti buli. Vendégünk volt Gergely Ferenc és Borsi-Kálmán Béla 2008. október 1 Abony Város Önkormányzatának lapja XVI. évfolyam 10. szám 2008. október Ára: 150 Ft Ezüstben - aranyban: Jóban és rosszban Az elmúlt hét vasárnapján tartották az ezüst és arany házassági

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ha valakit megütnek, és gondolkodás. Közös áhítat a nürnbergi testvériskola diákjaival

Fasori Hírmondó. Ha valakit megütnek, és gondolkodás. Közös áhítat a nürnbergi testvériskola diákjaival Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2011/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Közös áhítat a nürnbergi testvériskola diákjaival Hallottátok, hogy

Részletesebben

16 IX. évfolyam 3. szám

16 IX. évfolyam 3. szám 16 IX. évfolyam 3. szám A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira eseti lapja IX. évfolyam 3. szám 2011. szeptember 30. ingyenes kiadvány A Szivárványhíd Alapítvány 2011. 09. 06. án ülésezett:

Részletesebben

Túraajánló: Menjünk Nagyigmándra!

Túraajánló: Menjünk Nagyigmándra! II/3 2010 2 Túraajánló: Menjünk Nagyigmándra! Nagyigmánd olyan szerencsés helyzetben van a kistérségben, hogy a térség településeirõl biciklire pattanva gyorsan odaérkezünk, és megtekinthetjük látnivalóit.

Részletesebben

Espiche, 2011. május 19., csütörtök, 45. nap

Espiche, 2011. május 19., csütörtök, 45. nap Espiche, 2011. május 19., csütörtök, 45. nap Este sokáig, itteni idő szerint tíz óra utánig dolgoztunk a következő hetek programján. Lesz benne városnézés és sok nyaralás. Elő is készítettük Rózsinak a

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

XXV. évfolyam 3-4. szám a helyi önk ormányza t lapja 2014. augusztus megszépült városunk!

XXV. évfolyam 3-4. szám a helyi önk ormányza t lapja 2014. augusztus megszépült városunk! T ö k ö l i T ü k ö r XXV. évfolyam 3-4. szám a helyi önkormányzat lapja 2014. augusztus megszépült városunk! FEJLESZTÉSEK, BERUHÁZÁSOK 2 tököli tükör Aváros területén két ütemben egy éven belül nyolc

Részletesebben

Sokat fejlődött az Önök városa

Sokat fejlődött az Önök városa Szerencsi HÍREK KÖZÉLET SZABADIDŐ KULTÚRA szerencsihirek@szerencs.hu www.szerencsihirek.hu INGYENES KIADVÁNY XXIX. évfolyam 9. szám 2014. május 23. Esély a gyermekeknek Sokat fejlődött az Önök városa Bajnok

Részletesebben

NÉPSZÁMLÁLÁS 2011. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2011. SZEPTEMBER HÓ, 12. ÉVFOLYAM 9. SZÁM ÁRA: 170,-

NÉPSZÁMLÁLÁS 2011. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2011. SZEPTEMBER HÓ, 12. ÉVFOLYAM 9. SZÁM ÁRA: 170,- HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2011. SZEPTEMBER HÓ, 12. ÉVFOLYAM 9. SZÁM ÁRA: 170,- NÉPSZÁMLÁLÁS 2011. Az Országgyűlés a 2011. évi népszámlálásról szóló 2009. évi CXXXIX. törvénnyel elrendelte, hogy

Részletesebben

KISKUNLACHÁZA ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉLETI, KULTURÁLIS, HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS SZÓRAKOZTATÓ LAPJA

KISKUNLACHÁZA ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉLETI, KULTURÁLIS, HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS SZÓRAKOZTATÓ LAPJA XVIII. évfolyam 6. sz. 2009. június Szent Iván hava KISKUNLACHÁZA ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉLETI, KULTURÁLIS, HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS SZÓRAKOZTATÓ LAPJA 2009. május elseje óta működik Rendőrőrs Kiskunlacházán. Az

Részletesebben

ZÁNKAI HÍRMONDÓ. Boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! Az Önkormányzat, a Közéleti Klub és a Zánkai Üdülőgazdák Egyesületének lapja

ZÁNKAI HÍRMONDÓ. Boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! Az Önkormányzat, a Közéleti Klub és a Zánkai Üdülőgazdák Egyesületének lapja 2013. DECEMBER 23. ÉVFOLYAM 7-8. SZÁM HÍRMONDÓ Az Önkormányzat, a Közéleti Klub és a Zánkai Üdülőgazdák Egyesületének lapja Boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! Fotó: T. Horváth Lajos 23.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Tartalomjegyzék. Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Tartalomjegyzék Szolnok, a templomok városa- Társadalomtudományi nap... 2 Tiszapartis Diákok Lengyelországban... 3 Akikre büszkék vagyunk... 4 Ballag már a vén diák... 5 Diáknap... 6 Feljegyzések egy indián

Részletesebben