VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint írásbeli vizsga 1411

2 Fontos tudnivalók Kedves Vizsgázó! Az írásbeli feladatsor 3 különálló részből áll, amelyek a következő témakörökben szerzett ismereteit ellenőrzik: vendéglátó és turizmus alapismeretek, szállodai alapismeretek, valamint marketing alapismeretek. A feladatok egymástól függetlenek, így bármilyen sorrendben megoldhatja azokat. Javasoljuk, hogy először olvassa végig a példasort, a megoldást az Ön számára egyszerűbb feladatok megválaszolásával kezdje. A sikeres vizsga érdekében kérjük, hogy figyeljen az alábbiakra! Bizonyos feladatoknál példákat, jellemzőket kérünk Öntől. Ennél a feladattípusnál különösen figyeljen, hogy hány darabot kér a feladat, ugyanis többletpontszám nem adható, még akkor sem, ha az elvárt darabszámnál többet sorolna fel. Némelyik feladattípus elvárja, hogy megindokolja választását. Kérjük, hogy itt szorítkozzon a lényegre, s mindig a kipontozott vonalra próbálja meg összefoglalni a legfontosabb szempontokat! A legutolsó oldal (hátsó borító) az értékelésre van fenntartva, kérjük, erre ne írjon. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzók használhatóak. Amennyiben a feladat megoldásában javít, a végleges választ a félreérések elkerülése végett pontosan jelölje meg! Ellenkező esetben a feladat nem ér pontot. Ceruzával írt dolgozat nem fogadható el. Ügyeljen arra, hogy áttekinthetően és szép külalakkal dolgozzon! Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! írásbeli vizsga / május 19.

3 Vendéglátó-turizmus alapismeretek Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ehhez kapcsolódva az MT Zrt ben hagyományteremtő szándékkal nagyszabású vendégbarát akciót hirdetett, melynek sikerén felbuzdulva azóta hazánkban is megünnepelik a Turizmus Világnapot. Országszerte több száz szakmai partner: turisztikai szolgáltatók, különböző szervezetek, programgazdák és magánszemélyek sorakoztatták fel kreatív ötleteiket arra vonatkozóan, hogy mivel kedveskednek vendégeiknek ezen a napon. A cél a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet, a vendégbarát viselkedés jelentőségére, a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Az akcióval azt kívánták tudatosítani a szervezők, hogy milyen fontos szerepet tölt be a turizmus a magyar gazdaságban. (Forrás: megtekintés: ) 1. A következő feladatok a fenti cikkhez kapcsolódnak. 6 pont a) Ismertesse a turizmus gazdasági jelentőségét! Tegyen négy érdemi megállapítást!.... b) Írja a kipontozott vonalra annak a turizmus irányításában részt vevő szervezetnek, intézménynek a nevét, amelyre ráismer a meghatározásból! Legfontosabb feladata a turisztikai vonatkozású törvények kezdeményezése a Parlamentben, valamint a turisztikai szempontok érvényesítése a jogalkotásban és az állami költségvetésben. Olyan marketingszervezet, melynek legfontosabb feladata Magyarország turisztikai helyszínként való népszerűsítése. Ennek kapcsán kampányokat, rendezvényeket szervez és támogat, kiállításokon képviseli hazánkat, valamint turisztikai kiadványokat készíttet. c) Fogalmazza meg rövid esszében, mit jelent Önnek a vendégbarát viselkedés! Mit kell tenniük a turizmusban dolgozóknak azért, hogy a vendégek megtapasztalhassák a híres magyar vendégszeretetet? Tegyen négy érdemi megállapítást!..... írásbeli vizsga / május 19.

4 Az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára a Turizmus Világnapja alkalmából köszöntötte a szakmát. Véleménye szerint a év minden idők legmagasabb forgalmát fogja hozni a turizmusban. A KSH adatai szerint az év első hét hónapjában 4,8 millió vendég közel 12,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 4580 ezer főről 6%-kal, a vendégéjszakáké 5,3%-kal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A bevételek 10,4 %-kal millió forintra emelkedtek. A kiváló eredményekhez egyértelműen hozzájárult a SZÉP kártya, hisz a kártya bevezetése óta folyamatosan ösztönzi a belföldi turizmust és élénkíti a gazdaságot. A kereskedelmi szálláshelyek SZÉP kártyából származó bevétele az összes belföldi szállásdíj-bevételük ötödét teszi ki. Jelenleg a 866 ezer kártyabirtokos csaknem 50 ezer elfogadóhelyen fizethet a SZÉP kártyával. (Forrás: megtekintés: ) 2. Oldja meg az alábbi, a fenti cikkhez kapcsolódó feladatokat! 7 pont a) A szövegben található adatok felhasználásával számítsa ki az alábbi mutatókat! A vendégek átlagos tartózkodási ideje a hazai kereskedelmi szálláshelyeken év első hét hónapjában (egy tizedesjegyre kerekítsen): A vendégek száma év első hét hónapjában (egész számra kerekítsen): A kereskedelmi szálláshelyek előző évi (2012.) azonos időszaki bevétele (egész számra kerekítsen): A vendégéjszakák száma év első hét hónapjában (két tizedesjegyre kerekítsen): b) Mit jelentenek az alábbi rövidítések? Milyen kapcsolatban állnak a turizmussal? Egészítse ki a táblázatot! Rövidítés Jelentése Kapcsolata a turizmussal NGM KSH SZÉP kártya írásbeli vizsga / május 19.

5 2013-ban a világnap központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölték meg. Az idei mottó: Tourism & Water: Protecting our Common Future. Az esemény rávilágít arra, hogy a turizmus egyik legfontosabb eszköze és forrása is a víz. Évente milliók utaznak világszerte azért, hogy élvezzék a víz melletti desztinációk szolgáltatásait. 3. Írjon az alábbi turisztikai adottságokhoz 2-2 példát (nemzetközi is lehet)! 2 pont tenger:. tó:. folyó:.. forrás:. A 2013-ban a Turizmus Világnapja alkalmából a Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság is csatlakozott a régiós partnerek akciójához. Szóróajándékokkal (csokival, lufival és ásványvízzel) kedveskedtek az alábbi helyszíneken: Veszprémben a Tourinform Veszprém által szervezett ingyenes, garantált idegenvezetésen, Komáromban a Monostori Erődben a Duna, hajók, mesterségek című kiállításhoz kapcsolódó játékos kvíz vetélkedőn, Tatán a Tourinform iroda munkatársai által összeállított, Vizek városával kapcsolatos rövid TOTÓ kitöltőinek, Székesfehérváron a Tourinform iroda ingyenes délelőtti idegenvezetésén és az Árpádfürdőbe érkező vendégeknek. (Forrás: megtekintés: ) 4. A Turizmus Világnapján 30 fős csoport (28 középiskolás diák, 1 tanár, 1 gépkocsivezető) érkezik néhány napra az Önök testvériskolájából, a vajdasági Szabadkáról. Szállásukat Budapesten foglalták, ahonnan csillagtúrákat tesznek. Az Ön feladata, hogy számukra a Közép-dunántúli régióba szervezzen egy 1 napos kirándulást. A buszos kirándulás reggel 7-től 22 óráig tart. Ön Tatát választotta a kirándulás helyszínéül. A Tourinform Iroda a következő ajánlatot küldte: 8 pont Kirándulás Tatára 7 30 Indulás Budapestről A tatai Tourinform Iroda felkeresése, információk és tájékoztató kiadványok beszerzése Séta a belvárosban, a Harangláb, a vízi malmok megtekintése. Utána rövid séta az Angolparkban (Esterházy nyári lak, Kazinczy-emlékpad, Törökmecset, Műromok, Cseke-tó) Ebéd Tata hangulatos vendéglőinek egyikében Séta a tatai várban, a Kuny Domokos Múzeum állandó kiállításainak megtekintése Kirándulás az Agostyáni Arborétumba (saját autóbusszal) Vacsora Tata hangulatos vendéglőinek egyikében Hazautazás. a) Határozza meg a nemzetközi turizmus fogalmi rendszerében az aktív turizmus jelentését!... írásbeli vizsga / május 19.

6 b) Ismertesse a turisztikai program összeállításának szempontjait, tegyen 4 megállapítást! c) Értékelje a tatai kirándulás programját a program-összeállítás szakmai szempontjai szerint! Mit talál jónak a programban? Tegyen két érdemi megállapítást!.. Milyen hibákat fedezett fel? Tegyen itt is két érdemi megállapítást!.. 5. Az egyik jó hírű tatai vendéglő elküldte Önnek étlapját a teljes választékkal. Tanulmányozza az étlapot! 8 pont LEVESEK Forint Csészében Hideg gyümölcsleves 500,- Csontleves májgaluskával 500,- Gombaleves 500,- Brokkoli krémleves 600,- Tálban Babgulyás 950,- Gulyásleves 950,- ELŐÉTELEK Hideg libamáj zsírjával, pirítóssal 2550,- Tatár beefsteak pirítóssal 2500,- Velőrózsa rántva 980,- SERTÉSHÚS FRISSENSÜLTEK Sertésszelet rántva 1180,- Párizsi sertésszelet 980,- Bakonyi sertésszelet (natúrszelet paprikás gombamártással) 1480,- Cigánypecsenye 1380,- Sertésszelet velővel töltve 1480,- Brassói aprópecsenye pirított burgonyával 1550,- SZÁRNYASOK Pulykamell hercegnő módra (gombával, juhsajttal, sonkával, burgonyás bundában) 1650,- Pulykamellcsíkok kapormártással 1450,- Pulykamell tejszínes gombamártással 1550,- Pulykamell libamájjal töltve 2250,- írásbeli vizsga / május 19.

7 KONYHAFŐNÖK AJÁNLATA Halas tál 2 személyre (fogasfilé rántva, vajhal párolt zöldségekkel és sajttal grillezve, fogasfilé burgonyás bundában, rizs, hercegnőburgonya) Borzas sertésszelet fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal és vegyeskörettel 2180,- Szarvassült vadas mártással, burgonyakrokettel 3350,- Libamáj rántva 3280,- BÉLSZÍN ÉTELEK Beefsteak tükörtojással 3260,- Bélszíncsíkok bikavérben (barnamártás, vörösbor, gomba, borsó, sertésmáj) 3680,- HALÉTEK Halászlé 1180,- Lazac steak tejszínes gombás széles metélttel 2550,- Harcsapaprikás kapros túrós galuskával 2250,- Pisztráng sütve (30 dkg) KÉSZÉTELEK Sertéspörkölt 1150,- Marhapörkölt 1550,- Velős pacal 1450,- VEGETÁRIÁNUS ÉTELEK Vegetáriánus tál (gombafejek rántva, rántott sajt, párolt zöldségek sajttal grillezve) 1680,- Tejszínes gombás szélesmetélt 880,- Gombafejek rántva 880,- Rántott sajt 980,- KÖRETEK Hasábburgonya 400,- Pirított burgonya 400,- Krokett 500,- Petrezselymes burgonya 400,- Sós burgonya 400,- Párolt rizs 400,- Gombás rizs 400,- Rizi-bizi 400,- Galuska 400,- Párolt zöldség 500,- SALÁTÁK, SAVANYÚSÁGOK Káposztasaláta 390,- Csemegeuborka 390,- Ecetes almapaprika 390,- Paradicsomsaláta 420,- Uborkasaláta 420,- Vegyes saláta 480,- Majonézes kukorica 550,- Friss kevert saláta Sopszka bolgár saláta (hagyma, uborka, paradicsom, juhsajt) 690,- TÉSZTÁK Túrós csusza tepertővel 1100,- Szélesmetélt tejszínes, gombás pulykaraguval 1450,- Tojásos galuska háziasan 690,- DESSZERTEK Túrófánk házi lekvárral 640,- Palacsinta: kakaós, ízes, túrós, diós 360,- Gundel-palacsinta 690,- Gesztenyepüré 640,- írásbeli vizsga / május 19.

8 a) Állítson össze az étlapról háromfogásos ebédmenüt a csoport számára! A menüben szerepeljen leves vagy előétel, főétel, köret, saláta vagy savanyúság és desszert! Tüntesse fel a választott ételek árát is! Előétel vagy leves:.. Főétel:. Köret:.. Saláta vagy savanyúság:. Desszert:.. b) Indokolja meg választását!.. c) Számolja ki, mennyit kell összesen fizetnie a 30 fős csoportnak az ételekért, ha az Ön által összeállított menü árából az üzlet 25% engedményt ad! A kísérő tanár és az autóbusz vezetője térítés nélkül kapja az étkezést. Az italokat mindenki egyénileg fizeti. A menü teljes ára 1 főre: A menü teljes ára a csoport számára: A menü kedvezményes ára a csoport számára: írásbeli vizsga / május 19.

9 6. A vendéglátás választékának kialakításával kapcsolatosak a következő feladatok. 6 pont a) Mi befolyásolja egy vendéglátó üzlet áruválasztékának kialakítását? Soroljon fel 6 szempontot! b) Pótolja a következő meghatározások hiányzó részeit! A választék azt jelenti, hogy hányféle ételcsoport szerepel az étlapon (pl. levesek frissensültek stb.). A választék azt jelenti, hogy egy ételcsoporton belül hányféle választékelem található (pl. 5-féle készétel). A választék. azt jelenti, hogy az egyes ételek alapanyagainak értéke milyen színvonalú (pl. libamáj, csirkemáj, sertésmáj). 7. A vendéglátó vállalkozásoknál külső és belső ellenőrzést különböztetünk meg. Kösse össze a külső ellenőrzéssel kapcsolatos ellenőrzési célokat az illetékes hatósággal! 3 pont NÉBIH NAV NFH NMH számlaadás és a jövedéki termékek ellenőrzése élelmiszerbiztonsági kockázatértékelés munkaügyi szabálytalanságok kivizsgálása nemdohányzók védelme írásbeli vizsga / május 19.

10 Szállodai alapismeretek Szeptember 27-én a Danubius szállodák vendégei üdvözlőlevelet kaptak szobájukba, amelyben a vezérigazgató "Kellemes Turisztikai Világnapot kívánt, továbbá felhívta a figyelmet a környék turisztikai látnivalóira. A Világnap tiszteletére a Danubius "világjáró koktélt" kínált az egyes hotelek vendéglátó üzleteiben egyet fizet kettőt kap" akció keretében. A budapesti Sofitel szállodában a víz témájával kapcsolatban azt ajánlották a vendégeknek, hogy tegyék próbára érzékszerveiket. Ezt szolgálta a vendégszobákba bekészített grátisz ásványvíz. A VIP vendégeknek kínált háromféle különböző ásványvízet kínáltak. (Forrás: megtekintés: ) 1. Magyarázza el az alábbi kifejezések jelentését! 2 pont Bekészítés: Grátisz: VIP: Rack Rate: Az alábbi mondatok helyes kiegészítésére válasszon ki a megadott lehetőségek közül egyet! Választását aláhúzással jelölje! 4 pont A/z.. a szállodák térítéses saját szolgáltatásai közé sorolható, ami azt jelenti, hogy a szálloda külső résztvevő bevonása nélkül, ellenérték felszámításával nyújtja a vendégeknek. színházjegy-beszerzés, pay-tv, üzenetközvetítés, poggyászmegőrzés A vendég az utazási irodánál előre kifizetett és lekötött szolgáltatásokat a szállodában a.. leadása ellenében veheti igénybe. cardex card, credit card, voucher, traveller s check A csekkel történő fizetés esetén a/z... feladata ellenőrizni, hogy a szükséges fedezet a banknál rendelkezésre áll-e. Journal, Sales, Accounting, Cashier A szigorú számadású nyomtatványok és az egyéb szállodai adathordozók kiállítására, továbbítására, kezelésére és ellenőrzésére vonatkozó szabályokat a... tartalmazza, amely az ügyviteli szabályzat része. szervezeti és működési szabályzat, munka törvénykönyve, belső ellenőrzési rend, bizonylati rend írásbeli vizsga / május 19.

11 A feladata a rábízott munkaterületen a vendégszobák, a közös helyiségek takarításának és műszaki állapotának ellenőrzése. Room s Division Manager, Gondnoknő, Szobalány, Front Office Manager A/z... egy előre megállapodott időpontig terjedő elővásárlási jogot jelent. Ha eddig az időpontig nem érkezik megerősítés, akkor a megrendelés mindkét fél részéről semmisnek tekintendő. opció, eseti lekérés, eladási paktum, együttműködési szerződés A szállodák a vendégszegmentálás során.-nak/nek hívják azokat, akik térítésmentesen kapnak valamilyen szolgáltatást vagy akár az egész tartózkodásukat. tours, complimentary, corporate, direct Miután a vendég kiegyenlítette a számláját, leadta a szobakulcsát és elutazott, a Front Office dolgozói átállítják a. naptárt, terheléseket, rezervációs rendszert, szobastátuszt A Novotel Danube munkatársai a Turizmus Világnapon a Parlamentet a budai oldalról fotózó turistáknak házi készítésű süteményeket kínáltak, ajándékokat adtak. A balatonfüredi Silver Resort Hotel 20%-os kedvezményt biztosított a Rack Rate-árból a szeptember 27-ét szállodájukban töltő vendégeknek. 3. Az alábbi feladatok a szállodai árképzéssel kapcsolatosak. 6 pont a) Soroljon fel négy szempontot, amelyek a szállodai szobaárak nagyságát befolyásolják!.... b) Írja a kipontozott vonalra annak az ártípusnak az elnevezését, amelyre ráismer a meghatározás alapján! : Céges ár, amelyet a szerződött vállalati partnerek meghatározott feltételekkel például garantált szobaéjszaka teljesítésekor kapnak...: Személyekre lebontott ár, mely általában több éjszakai elszállásolást, ellátást és egyéb szolgáltatásokat foglal magában. Tartalmán nem lehet változtatni..: Az egyéni áraknál mindig kedvezőbb ár, melyet meghatározott létszám (például fő) együttes érkezése esetén kaphat a megrendelő. írásbeli vizsga / május 19.

12 c) Húzza alá az alábbi felsorolásból azokat, amelyeket NEM tartalmazza/tartalmazhatja a vendég által fizetett szobaár! reggeli ára, nettó szobaár, idegenforgalmi adó, bérjárulék, Dunára néző felár, általános forgalmi adó, BBP biztosítás Magyarország különösen gazdag termálvizekben. Hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban pedig egyedülálló. Gyógyvizeink száma is csodálatra méltó, jelenleg 217 fürdési célra alkalmas forrást és kutat tartanak nyilván. A gyógyfürdők és a gyógyszállodák jelentős turisztikai szereplők. 4. Pótolja az alábbi mondatok hiányzó részeit! 2 pont A gyógyszállodák a/z.. betűjelű Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba, ezen belül a/z... TEÁOR számú Szállodai szolgáltatás szakágazatba tartoznak. Ebben a szakágazatban jellemző a/z.. időtartamú tartózkodás, melyhez kényelmesen berendezett vendégszobákat és nagyobb alapterületű biztosítanak. 5. Döntse el az állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak, tegyen x-et a megfelelő oszlopba! A hamis állításokat javítsa ki (tegye igazzá), az igaz állításoknál nincs szükség indoklásra. 5 pont Állítások Igaz Hamis 1. A gyógyszállók építésekor körültekintően kell eljárni, mivel csak termál- vagy gyógyvíz mellé lehet őket telepíteni. Javítás: 2. A gyógyszállodákban kötelező rendszeres orvosi ellátást biztosítani, hiszen gyógykezelések folynak. Javítás: 3. A gyógyászati részleg kiemelt jelentősége miatt a részleg vezetője a General Managerrel azonos vezetői szinten kezelendő. Javítás: 4. A gyógyászati szolgáltatások általában térítésmentesek, mivel ezekért a gyógyszállodák nem kérhetnek pénzt. Javítás: 5. A gyógypackage-k lehetnek akár 21 naposak is, és általában tartalmaznak kezdő és záró orvosi vizsgálatot. Javítás: írásbeli vizsga / május 19.

13 A víz a turizmus egyik legfontosabb forrása, ezért a turizmusnak vezető szerepet kell vállalnia a megfelelő vízmenedzsment megoldások ösztönzésében. A Turisztikai Világszervezet a turisták számára is ajánlásokat fogalmazott meg a környezettudatos magatartás ösztönzése érdekében. 6. Tegyen javaslatokat a szállodák számára a környezettudatos vízfogyasztás megvalósítására! Írjon 2-2 intézkedést az alábbi témakörökhöz! 4 pont Víztakarékosság:.. Vízszennyezés csökkentése: 7. A szállodákban a textíliák mosása is jelentősen növeli a vízfelhasználást. Soroljon fel 2-2 példát az alábbi textíliákra! 4 pont Ágyneműk:... Fürdőszobai textíliák:... Éttermi textíliák:.. Konyhai munkaruha és textíliák:. 8. Az alább felsorolt tevékenységeket csoportosítsa aszerint, hogy a szállodai tevékenység fő- vagy mellékfolyamatai (járulékos tevékenységek) közé tartoznak-e! 3 pont gyógytorna, szórólapszerkesztés, munkaügyi feladatok, reggeliztetés, vendégparkoló biztosítása, szobakiadás, karbantartás, valutaváltás, rendészet Főfolyamat elemei Mellékfolyamat elemei írásbeli vizsga / május 19.

14 Marketing alapismeretek 1. A Turizmus Világnap szervezése komoly marketingmunkát igényel. Írja be a kipontozott helyekre a marketingfolyamat hiányzó elemeit! 1 pont 1. Helyzetelemzés Végrehajtás 6. Ellenőrzés 2. A turizmus és a vendéglátás számára is rendkívül fontosak a piaccal kapcsolatos ismeretek. 10 pont a) Ismertesse a piac fogalmát marketing szempontból! b) Sorolja fel a piac legfontosabb három elemét (alkotórészét, alapkategóriáit)! c) Írja be a következő meghatározások hiányzó részeit!..: egy termékből az elméletileg lehetséges eladások összessége. : adott piacon adott termékből meghatározott idő alatt értékesített mennyiség. Piaci részesedés:... d) Hogyan számoljuk ki a piaci részesedést?.. e) Határozza meg a következő, a piaci résztvevőkkel kapcsolatos fogalmakat! Fogyasztói piac:... írásbeli vizsga / május 19.

15 Termelői piac:.. Viszonteladói piac:.. Állami piac:.. 3. A Turizmus Világnap számos programja különböző célcsoportokat célzott meg. A Harvard Egyetem oktatójaként híressé vált Theodor Levitt ( ) amerikai közgazdász szerint: Aki nem szegmentumokban gondolkodik, az egyáltalán nem gondolkodik. Értékelje Levitt professzor gondolatát! Tegyen négy érdemi megállapítást a szegmentációval, a piaci szegmenssel kapcsolatban! 4 pont Számos franchise rendszert üzemeltető vállalkozás is szerepet vállalt a Turizmus Világnap rendezvényein. Pótolja a következő szöveg hiányzó részeit! 3 pont A névhasználati jog átadása kötelező fogalmi eleme a franchise-szerződésnek. Szinte minden esetben bejegyzett védjegy (esetleg több védjegy) használatának jogát adják át és szavatolnak azért, hogy.. személynek nincs olyan joga, amely ezt a névhasználatot akadályozná vagy kizárná. A/z.. nem lehet franchise-szerződés tárgya, legfeljebb vezérszavának használatáról lehet szó (amely egyben általában bejegyzett védjegy is). Ennek az az indoka, hogy használata nem engedhető át, mivel ez a forgalomban zavarokat okozna sem a partnerek, sem a hatóságok, sem a fogyasztók nem tudnák, melyik céggel kerültek kapcsolatba. A franchise-szerződés nem járhat a/z megtévesztésével, mert egy gyorsétteremi lánc saját (ún. központi) egységei ugyanolyan alapvető jellemzőkkel rendelkeznek, mint a franchise-szerződés keretében létesült, illetve üzemeltetett egységek. Amikor betérünk egy étterembe, nem figyelünk erre a kettősségre. írásbeli vizsga / május 19.

16 5. Milyen tényezők befolyásolják a fogyasztói árelfogadást? Soroljon fel négyet! pont.. 6. A Turizmus Világnapon a részt vevő turisztikai vállalkozások a vendégeket ajándékokkal is meglepték. A következő feladatok a csomagolással kapcsolatosak. 4 pont a) Soroljon fel a csomagolás hagyományos/általános funkciói közül kettőt!.. b) Miért nevezhetjük néma eladónak a csomagolást? Tegyen két érdemi megállapítást! 7. A következő meghatározásokban egy-egy kifejezés (szó) hibás. Javítsa ki! 2 pont A fedélzeti pont az az ár-mennyiség kombináció, amely mellett a vizsgált vállalat profitja rövid és hosszú távon éppen zérus, vagyis bevételeivel a termelés során felmerülő minden költségét éppen fedezni tudja. Helyesen:.. Az előző meghatározásban szereplő pont kiszámításánál figyelembe kell venni a termelés során felmerülő változatos költségek mellett az állandó költségeket is. Helyesen: 8. Egy felmérés a közelmúltban azt vizsgálta, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) milyen gondolatokat társítanak a reklám, a PR, a marketing- és a piackutatás fogalmaihoz. Az eredmény szerint a megkérdezettek többsége számára az említett fogalmak egymással keverednek, nem tudják szétválasztani a funkciókat, nem ismerik az eszköztárakat, nem tudják, mire használhatnák. A felmérés szerint a legtöbben 85% az ingyenes hirdetési újságokban népszerűsítik cégüket, a második legnépszerűbb eszköz az interneten való megjelenés, amelyet 63 % vesz igénybe. 4 pont (Forrás: piackutatás.blog.hu, https://www.google.hu/?gws_rd=cr&ei=uedxuqn3dorqtaabq4hiba#q=piackutat%c3%a1si+eredm%c3%a 9nyek+%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9se, megtekintés: ) írásbeli vizsga / május 19.

17 a) Mi a különbség a reklám és a PR között? Az alábbi jellemzőket helyezze el a megfelelő oszlopban! közvetett befolyásolás közvetlen befolyásolás a piaci taktika eszköze a piaci stratégia eszköze kétoldalú kapcsolat alapvetően egyoldalú kapcsolat a potenciális fogyasztókhoz szól valamennyi érdekszférához szól jellemzője a szervezeti és a közérdek együttes képviselete jellemzője a profitorientáció Reklám PR b) Milyen online eszközök alkalmazását javasolná a kkv-k számára? Soroljon fel négy lehetőséget! írásbeli vizsga / május 19.

18 írásbeli vizsga / május 19.

19 írásbeli vizsga / május 19.

20 témakör Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek a feladat sorszáma maximális pontszám elért pontszám a témakör maximális pontszáma Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 a témakör elért pontszáma javító tanár Dátum:... Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / május 19.

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

Szállodai értékesítés - Lexikon

Szállodai értékesítés - Lexikon KJBTTU024 Szállodai értékesítés Szerző: Pohner Tamás Szakmai lektor: Bártfai Endre György Szállodai értékesítés - Lexikon 4 P 1. P: Termékpolitikai eszközök (Product): 2. P: Árpolitikai eszközök (Price):

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Adminisztrációs részleg, ADR, Ajánlati ár jellegű árképzés, Amerikai fejlődési trend, Anyagfelhasználás forintban és százalékban,

Adminisztrációs részleg, ADR, Ajánlati ár jellegű árképzés, Amerikai fejlődési trend, Anyagfelhasználás forintban és százalékban, 1 / 38 A Adminisztrációs részleg, a szálloda egészére kiterjedő tevékenységeket lát el. Valamint minden olyan tevékenység, amely máshova nem rendelhető egyértelműen. Ide lehet besorolni a következő tevékenységeket,

Részletesebben

A vevői elégedettség vizsgálat módszerei

A vevői elégedettség vizsgálat módszerei Dr. Farkas Éva A vevői elégedettség vizsgálat módszerei A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása A követelménymodul száma:1448-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok Típusfeladatok a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy középszintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez 1 I. Feleletválasztás Az alábbi feladatoknál

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 14 2. Helyzetelemzés... 16 2.1. Nemzetközi trendek... 16 2.2. Magyarország turizmusának

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Poór Adrienn 2012

SZAKDOLGOZAT Poór Adrienn 2012 SZAKDOLGOZAT Poór Adrienn 2012 Pannon Egyetem Gazdaság Tudományi Kar Turizmus-vendéglátás alapszak SZAKDOLGOZAT Terítéken az egészségturizmus gasztronómia kínálata büki szállodák példáján keresztül Poór

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.6. Szállodaipar piaci elemei. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.6. Szállodaipar piaci elemei. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Első kötet II.6. Szállodaipar piaci elemei Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2015. 2010, 2015 Dr. Juhász László PhD. 1 Vázlat Szállodavezetés

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS MENEDZSMENT

TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS MENEDZSMENT TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS MENEDZSMENT A Nyíregyházán 2009. május 20-21.-én megtartott konferencia előadásai Szerkesztette: Dr. Hanusz Árpád Nyíregyháza, 2009 TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda. Dr. Juhász László PhD II.7. Szállodavezetés tárgya a szálloda Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Első kötet II.7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2005,

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Első kötet. I.3. Szállodavezetés gazdálkodási környezete. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Első kötet. I.3. Szállodavezetés gazdálkodási környezete. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Management Első kötet I.3. Szállodavezetés gazdálkodási környezete Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 1987, 2005, 2010, 2015 Dr. Juhász László

Részletesebben

I.4 Szállodai jogszabályok

I.4 Szállodai jogszabályok 1 Bevezetés a szállodák világába (Introduction to Hotels) I. Szállodaipar, története és piaci elemei (History of Accommodation) (Legal requirements of Hotel Operation) Dr. Juhász László PhD 2013 Dr. Juhász

Részletesebben

A turisztikai desztináció menedzsment rendszer gazdasági fenntarthatósága Magyarországon

A turisztikai desztináció menedzsment rendszer gazdasági fenntarthatósága Magyarországon A turisztikai desztináció menedzsment rendszer gazdasági fenntarthatósága Magyarországon Szerző: Lőrincz Katalin 1 Raffay Ágnes 2 Hajmásy Gyöngyi 3 Magyarországon a térségi turizmusirányítás rendszerében

Részletesebben

AZ ÁLLAM SZEREPE A TURIZMUSBAN

AZ ÁLLAM SZEREPE A TURIZMUSBAN NEMES Andrea AZ ÁLLAM SZEREPE A TURIZMUSBAN Az állam szerepe napjainkban átalakulóban van, ami az egyes gazdasági területeken más és más szabályozórendszer alkalmazását igényli a szakterület sajátosságainak

Részletesebben