Rajnai Rizling. Az októberi kóstoló után elmaradt az összefoglaló, amelyet most pótolok.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rajnai Rizling. Az októberi kóstoló után elmaradt az összefoglaló, amelyet most pótolok."

Átírás

1 Rajnai Rizling Az októberi kóstoló után elmaradt az összefoglaló, amelyet most pótolok. Garay Ferenc rendtársunk kiváló összefoglalóját minden résztvevő megkapta, ezért itt most csupán néhány dolgot emelek ki abból az anyagból: Mind a Rajnai Rizling (Riesling) amely világfajta -, mind pedig a hazánkban legnagyobb területen termesztett fehérszőlő fajta, az Olaszrizling (Welschriesling, Welsh Riesling, Táliansky Rizling, Ryzling Vlassky, stb.) a Vitis Vinifera (borszőlő) faj occidentalis (nyugati) változatcsoportjához, azon belül is a gallica változat-alcsoporthoz tartozik, bár közvetlenül nem rokonai egymásnak, tehát két különböző fajtát alkotnak. [Ezért a továbbiakban Rizlingről írok] Bár sokfelé termesztik a világban (Ausztrália, Új-Zéland, USA, Kanada, Dél-Afrika, Chile), a legjelentősebb termőterületek Európában találhatók: elsősorban Németországban (Rheingau, Pfalz, Mosel), továbbá Franciaországban (Elzász) és Ausztriában (Wachau). Hazánkban korábban nagyobb telepítések történtek az Alföldön, ahol a termést főként pezsgőalapanyagnak dolgozták fel, újabban több borvidéken kezd megjelenni önálló fajtaként is (Balaton Borrégió, Pannonhalmi Borvidék, Etyek-Budai Borvidék, Ászár-Neszmélyi Borvidék, Móri Borvidék, sőt Villány-Siklósi Borvidék). A hosszas előkészítés után október 16-án megtartott kóstolón 18 tétel szerepelt, amelyből 4 tétel képviselte a neves külföldi (európai) termőterületeket (termelőket), míg a 13 hazai versenyző az itthoni kínálatot volt hivatott bemutatni, 1 pedig kakukktojás volt. A külhoni képviselők közül hárman már ismerősek voltak, hiszen a 18 hónappal korábbi Rizling bemutatón szerepeltek, mégpedig nem is rosszul, bár akkor Eymann (Pfalz Borvidék, Németország) 2005-ös tétele dugós volt, viszont a másik két termelő Pierre Frick (Elzász, Franciaország) és Kartauserhof Pincészet (Wachau, Ausztria) az élbolyban végzett. A további külhoni versenyző (Schlumberger Pincészet) a francia borkészítési kultúrát képviselte. Magyarországon is örvendetesen szaporodik azon pincészetek száma, amelyek próbálkoznak ezzel a fajtával, több-kevesebb sikerrel. Hazánkban telepített Rizling termőterület elég nagy része az Alföldön található, ahol természetesen nem igazán domborítható ki a fajta karaktere, nagyszerűsége. Az utóbbi időben számos termelő jelent meg Rizlinggel a Balatoni Borrégió területéről önálló tételként vagy Olaszrizlinggel házasítva [pl.: Szeremley Huba: Szemelt Rizling; Laposa Bence: Rizling 2 ]. A déli oldalon Légli Ottó már évek óta készíti, a tavalyi összehasonlításunkon a 2006-os birtok tétele ezüst érmet szerzett. Idén dűlőválogatással indult (Gesztenyés-dűlő; 2007). Az északi oldalon többen termelnek Rizlinget, köszönhetően a vulkanikus talajviszonyoknak, amely szép ásványos karaktert tud a fajtának kölcsönözni. A korábbi kóstolón megismert DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

2 termelők (Laposa Bence, Nyári Ödön) helyett ezúttal újabb pincészetek borait vonultattuk fel: Nagy Imre (Balatonakali), Vivamus Pincészet (Dörgicse), Káli Kövek Pincészet (Köveskál), Villa Tolnay (Csobánc Badacsony). A terület nagy öregje ezúttal egy félédes vagy inkább off-dry tétellel szerepelt Szeremley Huba: Rizling A hagyományos termelők közül ezúttal is szerepelt Dr. Bussay László (Csörnyefölde), aki az elmúlt évi házasítás (Esküvé [60% OR + 40% RR]) után ezúttal egy tiszta Rizlinggel lépett a ringbe. További termelők ebben a csoportban a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, valamint a Nyakas Pincészet (Etyek). Az utóbbi két pincészet ugyanazon bora szerepelt már a korábbi kóstolón is. Most debütált a társaság előtt ezzel a fajtával a Maurus Pincészet (ifj. Kamocsay Ákos Mór), a Szentesi Pincészet (Nadap Etyek-Budai Borvidék), és Frittmann János (Soltvadkert). A kakukktojás pedig Fekete Béla (Somló) Aranyhegy-dűlőből származó Olaszrizlingje volt. Az új versenyzők közül néhány tétel inkább csak kíváncsiság miatt került bele a sorba ( ha már belefutottunk, akkor kóstoljuk össze a többivel ). Persze az is szempont, hogy ne minden alkalommal ugyanannak a 6-8 termelőnek borait kóstolgassuk. Voltak olyan tételek, amelyeket kifejezetten ajánlottak a borüzletekben. Ezekre leginkább az a jellemző, hogy korábban nem kóstoltuk, a termelőket sem ismertük (egy kivétellel). DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

3 (1) Vivamus Pincészet: Dörgicsei Rajnai Rizling 2007 (félszáraz). Nem sok jellemző maradt meg erről a borról. A termelőnek még a fajta jellemzőit sem igazán sikerült elsajátítani legalábbis a címke tanúsága szerint. (1. és 2. kép) 1. kép 2. kép (2) Nagy Imre Pincészete: Balatonakali Rajnai Rizling Ez a tétel az előzőhöz hasonlóan szintén nem túl jellegzetes bor. (3. és 4. kép) 3. kép 4. kép DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

4 (3) Frittmann János Pincészete: Kunsági Rajnai Rizling Kevésbé mutatott előnyös tulajdonságokat, mint egy hónappal korábban a Budai Borfesztiválon, a Várban. Ott valahogy frissebbek, élénkebbek voltak a savai. (5. és 6. kép) 5. kép 6. kép (4) Villa Tolnay Pincészet: Csobánc Rajnai Rizling Tavasz Ez a tétel sajnálatos módon dugós volt. Csak kevés elemet lehetett felfedezni a dohosság mögött. (7. és 8. kép) 7. kép 8. kép DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

5 (5) Nyakas Pincészet: Budai Rizling Ez a tétel már szerepelt 18 hónappal korábban. Azóta sokat fejlődött, továbbra is szép savgerinc, fajtajellegesség jellemzi, az érett Rizlingekre jellemző terpentinesség is kialakult már. Jó ár-érték arányú bor. (9. és 10. kép) 9. kép 10. kép (6) Eymann Pincészet: Riesling Classic Ezúttal egy szép savakkal rendelkező tételt kóstolhattunk, elegáns illatvilággal, némi maradék cukorral, talán a félszáraz kategóriát is megkockáztatnám, bár a magyar címke száraznak említi (a német nyelvűn nincs erre utalás, nyilván mert jellemző a maradék cukor arrafelé). Hát ez egy olyan bor, amiből könnyedén elfogy egy palack egy este. Szintén jó árérték arányú bor. (11. és 12. kép) (7) Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Rajnai Rizling (Babszökő-dűlő) Ezt a bort szintén kóstoltuk már 18 hónappal korábban. Azóta tovább fejlődött. Erényeit megőrizte. Érettebb képet mutatott most, mint akkor. (13. és 14. kép) (8) Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Rajnai Rizling Szép egyensúlyú bor. A pincészet évről-évre egyenletesen jó minőséget tud produkálni. Ez a bor is szép példája ennek a folyamatnak. Jó ár-érték arány. (15. és 16. kép) DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

6 11. kép 12. kép (9) Légli Ottó Pincészete: Rajnai Rizling (Gesztenyés dűlő) Hát, a tavalyi jó szereplés után ez a bor kissé csalódás volt: hiába az érett alapanyag, ami az ízbeli komplexitást hivatott növelni [bár ez engem túlzottan nem nyűgözött le]; ami a savakból megmaradt, az képtelen egyensúlyt tartani a magas alkoholtartalom (és szárazanyag-tartalom) miatti testtel. Borul az egyensúly. Azonkívül ez egy drága bor, a Smaragd után a második-harmadik az ársorban. Ha ehhez hozzávesszük, amit kaptunk, akkor ez kifejezetten rossz ár-érték arány.. (17. kép) (10) Dr. Bussay László Pincészete: Csörnyeföldi Rajnai Rizling Ez eléggé rokon az előzővel: a mester nem igazán ügyelt a savakra. Az alkohol az analitika szerint kevesebb, de érzetben ez nem mondható el. Ez is alkohol hangsúlyos, ha nem túlsúlyos tétel. Nem igazán tudnám megmagyarázni a Pannon Bormustra Csúcsbora címet. (18. kép) (11) Kartauserhof Pincészet (Wachau): Riesling Smaragd (Achleiten) A következő három tétel szinte felüdülés volt a két nehézkes, egyensúlytalan bor után. Az elmúlt évben ezen bor 2005-ös változata nyert, bár eléggé húzós ára akkor is tompította lelkesedésünket. Ez a bor bár jó egyensúlyú tétel, semmiképpen sem sorolnám dobogós helyre ezen az estén. (19. és 20. kép) DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

7 13. kép 14. kép 15. kép 16. kép DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

8 17. kép 18. kép (12) Pierre Frick Pincészete (Elzász): Riesling (Bihl) Érdekes, talán kissé különc termelő (biodinamikus termelés, ugyanakkor dűlőválogatás koronazárral lezárva). Legalább is nem mindennapos megoldások. A bor ezúttal is tetszetős, de számomra a 2005-ös emlékezetesebb volt. (21. és 22. kép) (13) Domaines Schlumberger (Elzász): Riesling Les Princes Abbés Szerintem ez volt az est egyik fénypontja: Elegáns savak, finom, fajtajelleges illatvilág, kis palackbuké, terpentinesség, stb. Minden, ami kell. Pedig ez csupán a pincészet birtokbora. Az alap. (23. és 24. kép) (14) Fekete Béla Pincészete: Olaszrizling (Aranyhegy-dűlő) A kakukktojás. Tavaly Tiffán Ede 2004-es Olaszrizlingje okozott meglepetést, az idén ez a tétel került a nagy testvérek közé (bár, mint jeleztem az elején, a rokonság eléggé távoli). Ez is szépen megállta a helyét. Szép arányú, egyensúlyú bor, Somlóra jellemző jegyekkel, finom palackbukéval. Ár-érték arányban is megfelelő. (25. és 26. kép) (15) Káli Kövek Pincészet (Szabó Gyula): Rizling Rezeda (50% RR + 50% OR) Egyike az újaknak. Bár némi ásványosság felfedezhető benne, a hordós érlelésből származó harsány vaníliásságot nem ellensúlyozza semmi. Ízben ugyanez a helyzet. Kissé még talán alkoholos is, de nem ezen múlott. Kár érte, mert egyébként jó a terület és valószínűleg az alapanyag sem rossz. Legközelebb kaphat még egy esélyt egy másik évjárat.. (27. és 28. kép) DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

9 19. kép 20. kép 21. kép 22. kép DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

10 23. kép 24. kép 25. kép 26. kép DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

11 (16) Szentesi Pincészet: Rajnai Rizling (Csúcsos-hegy) 2007 félszáraz. Ez is ismeretlen termelő. Nagyon ajánlották az egyik szaküzletben. Bevallom rám semmilyen benyomást nem tett. Nem is emlékszem a részletekre. (29. és 30. kép) (17) Maurus Pincészet (Ifj. Kamocsay Ákos): Móri Rajnai Rizling (hordóválogatás) 2007 félédes. A termelő nem teljesen ismeretlen: egy remek Ezerjót már kóstoltunk a Mesterkurzus kóstolók egyikén. Ez a bor attól az Ezerjótól elmaradt minőségben. Számomra nem tartozik az emlékezetes tételek közé. (31. és 32. kép) (18) Szent Orbán Pincészet (Szeremley Huba): Badacsonyi Rajnai Rizling 1997 félédes. Ez a bor okozta számomra a legnagyobb meglepetést. Jól mutatja a fajta érési potenciálját. 12 éves kora ellenére szép savkészlettel rendelkezik, illatvilágát eleinte a fajtára jellemző benzines-terpentines jelleg uralja, később azonban szépen kinyílik. Íz világa is összetett és a félédes jelleg egyáltalán nem dominál ezért is mondták off-dry tételnek. A savak jól egyensúlyoznak. Az alkoholtartalom megfelelő. Remek bor. (33. és 34. kép) 27. kép 28. kép Tanúságok: Magyarországon még a kezdeti szárnypróbálgatásoknál tartunk. Több terület alkalmasnak látszik ezen fajta termesztésére (Pannonhalma, Balaton Borrégió elsősorban az északi part, Etyek környéke, esetleg Mór vagy Mátraalja). Az egyes termelők közül még kevesen találták meg az egyéni stílusukat, inkább csak próbálkoznak. Akik már rátaláltak (Apátsági Pincészet, Szeremley Huba, talán a Nyakas Pincészet) évek óta egyenletes minőséget produkálnak, jó árérték aránnyal. A Balaton északi partja ígéretes: kisebb kézműves pincészetek előrukkol(hat)nak meglepetésekkel (Laposa Bence, Nyári Ödön, Villa Tolnay), a kishordós érlelést harsány vaníliássággal inkább el kellene felejteni nagyon gyorsan (Káli Kövek). Az Alföldi területek inkább csak a könnyed kategóriában tudnak felmutatni valamit. Nem kellene erőltetni. DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

12 29. kép 30. kép 31. kép 32. kép DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

13 33. kép 34. kép A külhoni tételek ezúttal önmagukért beszéltek: egyikből sem lógott ki az alkohol, mind a négy tétel szép savgerinccel rendelkezett és minden területnek megvan a maga stílusa (könnyed bor, kis maradék cukorral, jó fogyaszthatóság, kedvező ár (Pflaz), összetettebb illatvilág, érleltebb változatnál megjelenő terpentinesség, szép fajtajellegesség, elegáns savak és esetleg időnként egy kevés maradék cukor: elegancia, de magasabb áron (Elzász), összetett karakterű, ásványos borok, szép savakkal, nem kevés pénzért (Wachau). Legközelebb talán keresünk más termelőket Wachau területéről, esetleg nézünk egy-két dűlős tételt Rheingau vagy Mosel térségéből. A Domaine Schlumberger véleményem szerint ezúttal remekelt, érdemes lesz megnézni egy dűlőválogatásukat is. Az még érdekes lehet, hogy Weingut Eymann és Domaine Schlumberger alaptételekkel állt a rajtvonalhoz, Pierre Frick bora dűlőválogatás (Bihl), a Smaragd Riesling pedig Karl Stierschneider (egyik) csúcsbora Kartauserhof Pincészet. Még egy dolog: legközelebb talán egy összehasonlítást fogunk csinálni: Rajnai Rizlingek és Olaszrizlingek, mert bár a világfajtában még messze vagyunk a nemzetközi szint felső részétől, Olaszrizlingben fel tudunk mutatni versenyképes tételeket. DOCTIS VINA Pannon Borrend január 4.

BORKURÍR. II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ

BORKURÍR. II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ B A L A T O N B O R K U L T Ú R A BORKURÍR II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ 2011. tavasz 2-3 beköszöntő A balatoni borok kis- és nagykereskedése a Balaton Borrégió borászatainak legszélesebb álasztéká

Részletesebben

2 PÉCSI BOROZÓ 2014. TAVASZ

2 PÉCSI BOROZÓ 2014. TAVASZ 2 PÉCSI BOROZÓ 2014. TAVASZ > >TARTALOM > > Szerkesztői gondolatok Mustra 04 A Pécsi Borozó hetedik évfolyamába léptünk, nem szakad meg a megjelenések sora, bár változik, kétségtelen. A körülmények olyanok,

Részletesebben

Kedves Olvasó! A tapasztalatszerzéshez sok sikert kívánnak. A szerzők

Kedves Olvasó! A tapasztalatszerzéshez sok sikert kívánnak. A szerzők Kedves Olvasó! A bor napjainkra divatos termékké, a kulturált és mérsékletes borfogyasztás a gasztrokultúra szerves részévé vált. Egyre többen vannak az olyan igényes fogyasztók, akik ismerik a neves borászatok

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI. Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István

MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI. Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István A BORKULTÚRA KÖZPONT KIADVÁNYAI MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István Eger, 2012 Lektorálta:

Részletesebben

FRANC GASZTROKALANDOZÁSOK:

FRANC GASZTROKALANDOZÁSOK: INTERJÚK: Sarok Róbert Mayer Márton Forál Balázs KITEKINTÕ: Szlovénia IRODALOM: Méhes Károly Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió ingyenes gasztronómiai és bormagazinja 2011. tavasz GASZTRONÓMIA: Tolnai termékek

Részletesebben

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete:

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete: Debreceni Egyetem 2014/15. tavaszi félév Kurzusvezető: dr. Juhász Erika, tanszékvezető főiskolai docens, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Andragógia Tanszék Borkóstolás szabályai a száraztól haladjunk

Részletesebben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet karácsonyi ajándékajánlata 2013 Borok

Pannonhalmi Apátsági Pincészet karácsonyi ajándékajánlata 2013 Borok Pannonhalmi Apátsági Pincészet karácsonyi ajándékajánlata 2013 Borok Termék Nettó egységár Bruttó egységár (min. 1 pal.) (min. 1 pal.) SALVE 2012 száraz fehér gyöngyözőbor 1 441 Ft 1 830 Ft Pannonhalmi

Részletesebben

BOROZÓ. Pécsi. ingyenes. A Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja III. évfolyam 3. szám 2010 õsz

BOROZÓ. Pécsi. ingyenes. A Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja III. évfolyam 3. szám 2010 õsz Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja III. évfolyam 3. szám 2010 õsz ingyenes INTERJÚK: AGANCSOS PINCE, Villány GÜNZER TAMÁS és GÜNZER ZOLTÁN, Villány KOVÁCS JÓZSEF, Kölesd PÓSTA

Részletesebben

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: CABERNET FRANC DUPLACSAVAR: BEMUTATJUK: PLUSZ: Hetényi Jánossal a Fabro Pincében

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: CABERNET FRANC DUPLACSAVAR: BEMUTATJUK: PLUSZ: Hetényi Jánossal a Fabro Pincében Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió ingyenes gasztronómiai és bormagazinja 2013. tél Teszt: CABERNET FRANC BEMUTATJUK: Lajvér Avantgarde Pincészet, Szekszárd Szabó Zoltán, Hosszúhetény Bölcskei és nagyharsányi

Részletesebben

BOROZÓ. Pécsi. ingyenes. Merlot Rozé. A Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja II. évfolyam 2. szám 2009 nyár

BOROZÓ. Pécsi. ingyenes. Merlot Rozé. A Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja II. évfolyam 2. szám 2009 nyár Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinja II. évfolyam 2. szám 2009 nyár ingyenes INTERJÚK: Gere Andrea Malatinszky Csaba Maul Zsolt Mészáros Péter Molnár Gábor Sebestyén Csaba Takler

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Kommunikáció és Médiatudomány Szak nappali tagozat PR és Szóvivői szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Kommunikáció és Médiatudomány Szak nappali tagozat PR és Szóvivői szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Kommunikáció és Médiatudomány Szak nappali tagozat PR és Szóvivői szakirány Új országkép és hagyományos borkultúra Magyarországon Készítette:

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány VERSENYKÉPESSÉG ÉS ÉRDEKKÉPVISELET A MAGYAR BOR PIACÁN Budapest, 2006

Részletesebben

Szétszabdaltságba zárva

Szétszabdaltságba zárva Badacsony Szétszabdaltságba zárva A Balaton-felvidék, amely egykoron a híres Zalai borvidék része volt, mind mennyiségben, mind minõségben jelentõs hányadát adta az országos fehérbortermelésnek. Az utóbbi

Részletesebben

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor 2015. nyár Hírlap VIII. /82. szám www.borhirlap.hu Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor és Életmód A főváros új gasztrokülönlegessége, a Panificio Il Basilico kézműves olasz-magyar

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LEVELEZŐ tagozat KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS szakirány A GRÓF BUTTLER BORÁSZAT ÚJ GB TERMÉKCSALÁDJÁNAK PIACI BEVEZETÉSE Budapest, 2012 Készítette: Mály Balázs

Részletesebben

Bor,Badacsony,Balatonboglár,Balaton -felvidék,balatonfüred-csopak,bükk, Csongrád,Debrő,Eger,Etyek_Buda,Izs ák,hajósbaja,mátra,mono_r,mór,nesz

Bor,Badacsony,Balatonboglár,Balaton -felvidék,balatonfüred-csopak,bükk, Csongrád,Debrő,Eger,Etyek_Buda,Izs ák,hajósbaja,mátra,mono_r,mór,nesz Bor,Badacsony,Balatonboglár,Balaton -felvidék,balatonfüred-csopak,bükk, Csongrád,Debrő,Eger,Etyek_Buda,Izs ák,hajósbaja,mátra,mono_r,mór,nesz mély,pannon,pannonhalma,pécs,sopr on,szekszárd,tihany,,tokaj,tolna,zal

Részletesebben

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2015 BORVERSENY DÍJAZOTTJAI

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2015 BORVERSENY DÍJAZOTTJAI A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2015 BORVERSENY DÍJAZOTTJAI KÖZÉPKATEGÓRIA száraz/félszáraz fehérborok első három helyezettje 1. helyezett és Az MTA Bora 2015 cím nyertese Petrányi Pince Csopaki Olaszrizling

Részletesebben

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: ROZÉ. DUPLACSAVAR: Sebestyén Csaba a Kistücsökben. BEMUTATJUK: Keller Pince, Villány Somogyi Pince, Pécs Szekszárdi Fuxli

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: ROZÉ. DUPLACSAVAR: Sebestyén Csaba a Kistücsökben. BEMUTATJUK: Keller Pince, Villány Somogyi Pince, Pécs Szekszárdi Fuxli Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió ingyenes gasztronómiai és bormagazinja 2012. nyár DUPLACSAVAR: Sebestyén Csaba a Kistücsökben Teszt: ROZÉ BEMUTATJUK: Keller Pince, Villány Somogyi Pince, Pécs Szekszárdi

Részletesebben

Nyilas Pincészet Új piacokat célozva

Nyilas Pincészet Új piacokat célozva Nyilas Pincészet Új piacokat célozva Egy mátrai családi borászat kihívásai Copyright 2013 Hungarian Business Case Society. Az esetet Ábrahám Zsolt készítette elemzés céljára, nem pedig bizonyos vezetői

Részletesebben

Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l)

Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l) Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l) 0,05l/1.600.- 100% sárgamuskotályból készült, dűlőszelektált késői szüretű édes bor. 0,5l/16.000.- A botritiszes fürtök válogatása

Részletesebben

DunaBor a NÉPSZABADSÁG melléklete 2010. december 16., csütörtök www.nol.hu

DunaBor a NÉPSZABADSÁG melléklete 2010. december 16., csütörtök www.nol.hu Kunsági borvidék» Hajós-Bajai borvidék» Csongrádi borvidék DunaBor a NÉPSZABADSÁG melléklete 2010. december 16., csütörtök www.nol.hu Fotó: Ujvári Sándor Ünnepi borkínáló A karácsonyi és újévi ünnepkör

Részletesebben

ZSÁLYÁS SERTÉSKARAJ PETREZSELYMES PARÁZSBURGONYÁVAL

ZSÁLYÁS SERTÉSKARAJ PETREZSELYMES PARÁZSBURGONYÁVAL PEZSGÕHÁZ RECEPTEK promóció ZSÁLYÁS SERTÉSKARAJ PETREZSELYMES PARÁZSBURGONYÁVAL Faragó István ajánlata a Bock Pince 2012-es Villányi Rozéjához Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj-filé 15 dkg füstölt sonka (nagyon

Részletesebben

Bor Hír. Bor Hírlap. Ingyenes. Bor, gasztronómia, turizmus, életmód. II. /19. szám www.borhirlap.hu. 2008. március

Bor Hír. Bor Hírlap. Ingyenes. Bor, gasztronómia, turizmus, életmód. II. /19. szám www.borhirlap.hu. 2008. március Ingyenes 2008. március II. /19. szám www.borhirlap.hu Bor, gasztronómia, turizmus, életmód Bor Hír Wenschitz Domori Zotter Valrhona Amedei Lindt Gyulai Praliné ÍzLelő Chocolate & Wine Shop ÍzLelő Csokoládé

Részletesebben

Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014

Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014 Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014 Balatonfüred, 2014. 1 Megjelent: 1000 példányban a Balatonvin Borlovagrend kiadásában Felelős kiadó: Koczor Kálmán elnök-nagymester

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Szigeti Andrea Judit 2008

SZAKDOLGOZAT Szigeti Andrea Judit 2008 SZAKDOLGOZAT Szigeti Andrea Judit 2008 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Public Relations szakirány A Velencei tó-vértes borturizmusának

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR. Kommunikáció és Médiatudomány szak. Nappali tagozat

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR. Kommunikáció és Médiatudomány szak. Nappali tagozat 1 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR Kommunikáció és Médiatudomány szak Nappali tagozat Regionális Kapcsolatok és Pályázati Kommunikátor szakirány A JÓ BORÚTNAK IS KELL A CÉGÉR A Móri borvidék

Részletesebben

AZ EREDETET TÖRTÉNŐ VÉDELMEZÉS Miért kell eredetvédelem és milyen Villányban?

AZ EREDETET TÖRTÉNŐ VÉDELMEZÉS Miért kell eredetvédelem és milyen Villányban? N A G Y B O R O K K I S H A Z Á J A AZ EREDETET TÖRTÉNŐ VÉDELMEZÉS Miért kell eredetvédelem és milyen Villányban? VILLÁNYI KISGENERÁCIÓ Két tucat fi atal borász a borvidékről ÉVJÁRAT: 2006 70 bor bemutatója

Részletesebben

Német elemzés az innovációs versenyről

Német elemzés az innovációs versenyről Német elemzés az innovációs versenyről A Német Ipari Szövetség (BDI) és a Deutsche Telekom alapítványa október utolsó napjaiban nyilvánosságra hozott innovációs tanulmánya szerint 35 vizsgált ország versenyében

Részletesebben

TDK dolgozat. Magyarország borhelyzete. Soproni borvidék jellemzése. Bejczi László Horváth András 2009.

TDK dolgozat. Magyarország borhelyzete. Soproni borvidék jellemzése. Bejczi László Horváth András 2009. TDK dolgozat Magyarország borhelyzete Soproni borvidék jellemzése Bejczi László Horváth András 2009. Borban az igazság A kőszegi borvidék helyzetelemzése Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 4 2. MAGYARORSZÁG

Részletesebben

Amit a kőszegi borról tudni kell

Amit a kőszegi borról tudni kell Berzsenyi Dániel Főiskola Természettudományi Kar Műszaki Tanszék Amit a kőszegi borról tudni kell Konzulens: Prof. dr. Nowinszky László Egyetemi tanár Készítette: Horváth Balázs Háztartásökonómia-életvitel

Részletesebben