IOM - Információs Kampány a nőkereskedelem visszaszorítása érdekében. Értékelő kutatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IOM - Információs Kampány a nőkereskedelem visszaszorítása érdekében. Értékelő kutatás"

Átírás

1 IOM - Információs Kampány a nőkereskedelem visszaszorítása érdekében Értékelő kutatás A magyar lakosság véleménye a nőkereskedelemmel kapcsolatos kérdésekről készítette: Kováts András (MTA PTI Migrációs Kutatócsoport) Budapest, október 9.

2 2000 szeptemberében kérdőíves vizsgálatot végeztünk annak kiderítésére, hogy miként vélekedik a magyar lakosság a nőkereskedelem problémájáról, milyen megoldásokat részesítene előnyben, valamint, hogy találkoztak-e a megkérdezettek az elmúlt időszakban olyan információval, amely kapcsolatba hozható az IOM által koordinált kampány tevékenységével fős, országos reprezentatív mintától vettünk föl adatokat, a válaszokat a kérdezettek főbb demográfiai és szociális változói mentén elemezzük. Az adatfelvétel a TÁRKI szeptemberi Omnibuszának keretében történt, a megfelelő súlyozás elvégzése után a megkérdezettek életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely tekintetében reprezentatív mintáját alkotják a magyar lakosságnak. 1. Jelentős probléma-e a nőkereskedelem? Az IOM által koordinált kampány egyik alapfeltevése volt, hogy a nőkereskedelem jelentős probléma a közép-kelet európai államokban, így Magyarországon is. A kampány egyik célkitűzése éppen az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét a jelenségre, és információval lássa el a leginkább veszélyeztetetteket, a minél hatékonyabb megelőzés érdekében. Kíváncsiak voltunk tehát, hogy miként vélekedik a probléma jelentőségéről a magyar lakosság. A kérdezetteknek egy ötfokú skálán kellett értékelniük, hogy mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy a nőkereskedelem jelentős probléma. A válaszadók csaknem fele (45.1%) teljes mértékben az állítással, és további 23.8 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy inkább. 8.8 százalékuk egyáltalán nem, 9.7 százalék pedig inkább nem ért egyet százalék azoknak az aránya, akik középen állnak azaz egyet is értenek, meg nem is. Ha a fontosabb társadalmi, demográfiai változók mentén vizsgáljuk a válaszok megoszlását, azt tapasztaljuk, hogy az egyes társadalmi csoportokban nem mutatkozik kirívóan nagy különbség a kérdés megítélésében. Szignifikánsnak nevezhető eltérés az alábbi dimenziók mentén tapasztalható:

3 Υ Településtípus - A községi lakosok az átlagosnál nagyobb arányban (50.3%) tartják a nőkereskedelmet jelentős problémának, a fővárosban élők ezzel szemben kevésbé: mindössze 37.4 százalékuk ért egyet az állítással, ugyanakkor 15.4 százalékuk egyáltalán nem gondolja, hogy a nőkereskedelem jelentős probléma volna Magyarországon (a teljes lakosságban ez az arány 8.8%). Υ Iskolai végzettség - A magasabban iskolázottak kevésbé tartják a nőkereskedelmet jelentős problémának. A diplomások 38.9 százaléka, a nyolc általánosnál kevesebbet végzettek 47.9 százaléka ért teljesen egyet az állítással. A diplomások körében a legmagasabb (12.6%) azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tartják a problémát jelentősnek. Υ Jövedelem - Azoknak, akik a problémát egyáltalán nem tartják jelentősnek lényegesen magasabb az átlagos havi nettó jövedelmük ( forint) mint azoknak, akik inkább, vagy teljesen enek azzal, hogy a nőkereskedelem jelentős probléma. ( forint az előbbiek, és forint az utóbbiak esetében) Υ Életkor - A 65 évnél idősebbek gondolják a legnagyobb arányban, hogy a nőkereskedelem jelentős probléma, 49.2 százalékuk teljesen az állítással, ugyanakkor a év közötti generáció tagjai között vannak a legtöbben olyanok, akik inkább vagy egyáltalán nem értenek egyet, ők együttesen a csoport 23.2 százalékát teszik ki. Υ Vallásosság - A rendszeresen templomba járók az átlagosnál nagyobb arányban (49.5%) tartják a problémát jelentősnek, és lényegesen kevesebben (12.7%) vannak azok, akik inkább vagy egyáltalán nem gondolják így. A templomba nem járók között ez utóbbiak aránya 22.9 százalék. 2. Becsapnak-e a külföldi álláshirdetések? Az elmúlt évek nemzetközi kutatásai és rendőrségi megfigyelései alapján úgy tűnik, hogy a nőkereskedők előszeretettel alkalmaznak vonzónak tűnő külföldi álláshirdetéseket áldozataik csapdába ejtésére. Az IOM által koordinált kampánynak is ez volt a fő üzenete: Ne dőlj be - bármilyen vonzó álláshirdetésnek! A kampányt megelőző kutatás és tájékozódás során az a kép alakult ki, hogy a lakosság és különösen a nőkereskedők célcsoportja (15-35 év közötti fiatal

4 lányok, nők) körében meglehetősen alacsony a külföldi álláshirdetések mögötti veszélyek ismerete. Bár - reprezentatív adatok hiányában - nem tudjuk, hogy ténylegesen mi volt a helyzet a kampányt megelőző időszakban, és mi változott az azóta eltelt időben, az alább közölt adatok talán lehetőséget nyújtanak óvatos becslésekre a nőkereskedők tevékenységének ismertségét illetően. Az előzőekhez hasonlóan a megkérdezetteknek most is egy állításról kellett eldönteniük, hogy milyen mértékben értenek azzal egyet. Az állítás így szólt: a fiatal lányoknak szóló külföldi álláshirdetések mögött szinte mindig nőkereskedelemmel foglalkozó szervezetek állnak. A válaszadók meglepően magas hányada, 34.3 százaléka teljesen ett ezzel az állítással, és további 29.3 százalékuk vélekedett úgy, hogy inkább vele százalék azoknak az aránya, akik egyet is értenek meg nem is, 7.9 százalék inkább nem ért egyet. Azok, akik egyáltalán nem gondolják, hogy az álláshirdetések mögött nőkereskedelem rejtőzik mindössze 4.8 százalékát alkotják a megkérdezetteknek. A válaszok jelentős gyanakvásra engednek következtetni a külföldi álláshirdetésekkel szemben, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kérdőívben megfogalmazott állítás szándékosan szélsőséges: magunk sem gondoljuk, hogy szinte mindig nőkereskedők hirdetnek külföldi álláslehetőségeket. A kérdezettek társadalmi, demográfiai jellegzetességei mentén most sem mutatkoznak jelentős eltérések, szignifikánsnak mondható különbségek az alábbi státuszdimenziók mentén figyelhetők meg: Υ Településtípus - A kisebb városokban élők az átlagosnál kevésbé gondolják, hogy a hirdetések mögött nőkereskedők állnak: 55.6 százalékuk ért egyet teljesen vagy részben az állítással. A megyeszékhelyek lakói ugyanakkor gyanakvóbbak az átlagosnál: 74.6 százalék azoknak az aránya akik teljesen, vagy nagyobbrészt enek azzal, hogy szinte mindig nőkereskedők állnak a vonzó külföldi állásajánlatok mögött. A fővárosiak óvatosabban fogalmaznak: körükben azoknak az aránya magasabb az átlagosnál (29.6%), akik egyet is értenek, meg nem is. Υ Nem - A nők körében lényegesen magasabb azoknak az aránya, akik teljesen azonosulni tudnak az álláshirdetések veszélyeivel kapcsolatos állítással. A nők 38.6 százaléka, a férfiak 29.7 százaléka véli úgy, hogy szinte mindig nőkereskedők rejtőznek a vonzó állásajánlatok mögött.

5 Υ Iskolai végzettség - Az érettségizettek az átlagosnál kevesebben (57.8%), a nyolc általánosnál kevesebbet végzettek pedig többen (70.0%) értenek egyet részben vagy teljesen az álláshirdetésekre vonatkozó állítással. A diplomások körében a legalacsonyabb (24.2%) azoknak az aránya akik teljes mértékben enek, ugyanakkor körükben vannak a legnagyobb arányban (40.1%) olyanok, akik részben értenek egyet. Υ Jövedelem - Azoknak, akik egyáltalán nem gondolják, hogy a fiatal lányoknak szóló hirdetések mögött nőkereskedelemmel foglalkozó szervezetek állnak az átlagos jövedelme magasabb: forint, szemben az összes kérdezettnél mért forinttal. Υ Életkor - Az idősebb generáció hajlamosabb feltételezni, hogy az álláshirdetések mögött nőkereskedők állnak: a 65 évesnél idősebbek 71.4 százaléka ért egyet teljesen vagy részben állításunkkal. Ezzel szemben a legfiatalabb (18-25 éves) és a nőkereskedelem szempontjából is leginkább veszélyeztetett generációnak csak 56.7 százaléka vélekedik így. Ha csak azokat vizsgáljuk, akik az állítással teljesen enek, a különbség még feltűnőbb: a legidősebbek 38.7 százaléka, a legfiatalabbak 24.4 százaléka tartozik ide. Υ Vallásosság - A rendszeresen templomba járók inkább gondolják, hogy nőkereskedők hirdetnek: 71.2 százalékuk ért egyet teljesen vagy részben a kérdőívben megfogalmazott állítással, szemben az átlagos 63.6 százalékkal. 3. Aki tisztességes, boldogul? Gyakori vélekedés, hogy a nőkereskedők áldozatául esett lányok, nők maguk is tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Sokan gondolják, hogy csak azokat érheti baj, akik eleve gyanús szándékokkal kerestek munkát, táncosnőnek, masszázsszalonba jelentkeztek, amelyekről általánosan elterjedt vélemény, hogy szorosan kapcsolódik a prostitúcióhoz, vagy eleve erotikus munkára jelentkeztek. Az IOM kampánya igyekezett eloszlatni ezeket a téves elképzeléseket, megmutatva, hogy még a legártatlanabbnak tűnő hirdetés mögött is lehet csapda, és hiába a tisztességes szándék, a vélt elővigyázatosság, a külföldi munkát keresők sokszor áldozatul esnek a nőkereskedőknek.

6 Kutatásunk során arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire elterjedt az a vélekedés miszerint, aki tisztességes munkát keres külföldön, annak nem kell attól félnie, hogy a nőkereskedelem áldozatává válik. A kérdezetteknek a fenti állításról kellett a már ismert módon eldönteniük, hogy milyen mértékben értenek vele egyet. A válaszok az előzőeknél lényegesen egyenletesebben oszlottak meg: a válaszadóknak csupán 19.2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem ért egyet, további 23.7 százalékuk mondta azt, hogy inkább nem ért egyet. Viszonylag magas (29.0%) azoknak az aránya, akik nem döntenek, egyet is értenek, meg nem is. A válaszolók 15.7 százaléka inkább, 12.4 százaléka pedig teljesen azzal, hogy a tisztességes szándékkal munkát vállalni szándékozóknak nincs mitől félniük. Nagyon erős összefüggések itt sincsenek, és az előzőeknél lényegesen kevesebb változó mentén mutatható ki szignifikánsnak mondható eltérés: Υ Jövedelem - Azoknak, akik teljes mértékben osztják a fenti nézetet, lényegesen magasabb az átlagos jövedelme, mint azoké, akik teljesen elutasítják. ( forint az előbbiek, forint az utóbbiak esetében.) Υ Vallásosság - A rendszeresen templomba járók között magasabb azoknak az aránya (32.0%) akik részben vagy teljesen úgy vélik, hogy a tisztességes szándék kellő garancia a veszélyek elkerülésére, mint azok között, akik ritkábban, vagy egyáltalán nem látogatják a templomot (28.9 százalék az előbbiek, és 25.7 százalék az utóbbiak esetében). 4. Kényszerítik-e a prostituáltakat munkájuk végzésére? Bár a prostituáltak nem tartoztak az IOM információs kampányának elsődleges célcsoportjába, a prostitúcióra kényszerítés, mint a nőkereskedelemmel szervesen összefüggő jelenség, gyakran felbukkanó téma volt. A kampányban részt vevő szervezetek közül többen is foglalkoznak prostituáltakkal, a prostitúció kezelése, a róla való diskurzus, a jelenségre adott társadalmi reakciók mind élénken foglalkoztatták, foglalkoztatják a projektben együttműködő szakembereket. A prostitúcióval kapcsolatban ritkán kerül szóba, hogy a tevékenység nem feltétlenül önkéntes: sok nőt fizikai vagy pszichés erőszakkal kényszerítenek szexuális szolgáltatások nyújtására. A közvélemény hajlamos megfeledkezni erről, és a prostitúcióról való hétköznapi beszédben, a

7 média által közvetített üzenetekben a jelenség személyes hátterével alig foglalkoznak, helyette annak történeti, társadalmi vonatkozásait hangsúlyozzák, az ősi mesterség és a keresletkínálat közhelyeinek gyakori emlegetésével. Kíváncsiak voltunk, hogy miként vélekedik a magyar társadalom arról, hogy kényszeríteni is lehet valakit prostitúcióra. Az előzőekhez hasonlóan most is egy szélsőségesen megfogalmazott állításról kellett a már ismert ötfokú skálán véleményt alkotni. Az állítás így hangzott: A prostituáltak többségét rákényszerítik munkájuk végzésére. A válaszadók közel egyharmad-egyharmad arányban oszlottak meg az ők az elutasítók és a bizonytalanok között százalékuk teljesen ett, 18.8 százalékuk inkább ett. A középre húzók a válaszadók 31.2 százalékát tették ki, 18.0 százalékuk részben, 13.6 százalékuk pedig egyáltalán nem értett egyet. A vélemények megoszlásában az alábbi változók mentén mutatható ki gyenge, de szignifikánsnak nevezhető eltérés: Υ Településtípus - A fővárosban élők valamivel kevésbé együttérzőek az átlagosnál: csak 13.5 százalékuk ért teljesen egyet azzal, hogy a prostituáltak többségét kényszerítik, és az átlagosnál többen (16.3%) nyilatkoztak úgy, hogy semmiképp nem értenek egyet ezzel az állítással. A megyeszékhelyek lakói ugyanakkor az átlagosnál nagyobb arányban (24.5%) értenek teljesen egyet. Υ Iskolai végzettség - Általában véve elmondható, hogy minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé gondolja, hogy a prostituáltak többségét kényszerítik. A nyolc általánosnál kevesebbet végzettek 22.9 százaléka vélekedik teljes mértékben így, a diplomások között ez az arány már csak 9.3 százalék. Az érettségivel és diplomával rendelkezők között a részben vagy teljesen egyet nem értők aránya az átlagosnál magasabb (34.4% és 38.8%), a legkevésbé iskolázott csoportnál ugyanakkor csupán 24.3 százalék. Υ Jövedelem - Jelentősebb eltérés a teljesen és a részben egyet nem értők csoportjánál mutatható ki: az előbbiek az átlagnál valamivel szegényebbek ( forint nettó havi jövedelem) az utóbbiak pedig jobbmódúak ( forint havonta). 5. Van-e lehetőség a tájékozódásra?

8 Az IOM kampánya nem csak általános információt nyújtott, hanem a projekt keretében működött egy telefonos segélyvonal is, amelyen keresztül információt lehetett szerezni a vonzónak tűnő álláshirdetések megbízhatóságáról. A kampány során terjesztett információs kiadványok pedig felhívták a figyelmet az álláshirdetések mögött rejlő esetleges veszélyekre is. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a magyar lakosság mit gondol, lehet-e megbízható információt szerezni a hirdetésekben szereplő munkalehetőségekről, van-e megfelelő tájékoztatás a veszélyeket illetően. A következő állítással lehetett a kérdezetteknek eni, vagy egyet nem érteni: A külföldön munkát kereső fiatal lányoknak elegendő lehetőségük van arra, hogy tájékozódjanak a munkavállalás veszélyeiről. A válaszadók nagyobb része nem ért egyet a fenti állítással: 21.4 százalékuk egyáltalán nem, 25.7 százalékuk inkább nem. A bizonytalanok 22.9 százalékot tesznek ki százalék inkább, 14.5 százalék pedig teljes mértékben úgy véli, hogy van megfelelő lehetőség a veszélyekről tájékozódni. Csupán két változó esetében mutatható ki gyenge, de szignifikáns eltérés az átlagos megoszlástól: Υ Településtípus - A megyeszékhelyeken élők között magasabb azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy nincs megfelelő tájékozódási lehetőség: 53.1 százalék az állítással részben, vagy teljesen egyet nem értők aránya, szemben az átlagos 47.1 százalékkal. Ennek megfelelően a teljesen vagy részben ők aránya csak 26.4 százalék a várható 30.0 százalékkal szemben. A fővárosiak is szkeptikusabbak (realistábbak?) az átlagosnál: a megyeszékhelyen élőkkel azonosan alakul a részben vagy teljesen ők aránya, bár a hiányzók az ő esetükben középen maradnak 27.4 százalékkal a várható 22.9 helyett. Υ Jövedelem - A jobbmódúak inkább vélik úgy, hogy van megfelelő információ: az állítással teljes mértékben ők átlagos havi nettó jövedelme forint, azok akik viszont egyáltalán nem gondolják, hogy van tájékozódási lehetőség csupán forintot visznek haza havonta, átlagosan. A két szélső érték között egyenletesen csökken az átlagos havi jövedelem. 6. Fizessen az állam? Az IOM által koordinált kampány fontos kérdése a fenntarthatóság. Bár a projekt másik koordinátora a Belügyminisztérium volt, kétséges, hogy a folytatáshoz sikerül állami forrásokat

9 találni. Mivel a nőkereskedelem problémáját nem csak a lakosság, hanem az érintett szakminisztériumok is fontosnak tartják, a politikai elköteleződés mellé célszerű lenne forrásokat is rendelni. A lakosságot is megkérdeztük, hogy miként vélekedik erről, noha tisztában vagyunk vele, hogy az efféle kérdésekre adott válaszokat óvatosan kell kezelni: az állami pénzzel (különösen képzeletben) hajlamosak vagyunk könnyelműen rendelkezni. Nos akár ez az oka, akár a probléma jelentőségének mélyebb átérzése, a lakosság jelentős hányada szívesen költené az állam pénzét a nőkereskedelem megelőzésére. A megkérdezettek 48.9 százaléka értett teljesen egyet azzal, hogy az államnak fontos feladata hogy pénzt áldozzon a fenti célra. További 22.3 százalékuk javarészt ezzel. A bizonytalanok a kérdezettek 15.0 százalékát teszik ki, 6.2 százalék inkább nem, 7.7 százalék pedig semmi esetre sem ért egyet azzal, hogy állami pénzeket fordítsanak a nőkereskedelem megelőzésére. A megoszlásokat tovább vizsgálva, egyik változó mentén sem mutathatók ki a várható értékektől való, szignifikánsnak mondható eltérések. 7. Bűnüldözés vagy prevenció? A kutatás során kíváncsiak voltunk arra is, hogy a nőkereskedelem visszaszorítására tett erőfeszítések melyik fajtájával rokonszenvez inkább a lakosság: a rendőri intézkedéseket részesíti előnyben vagy a veszélyeztetett csoportok tájékoztatására épülő, prevenciós programokat támogatná szívesebben. A válaszadók 72.6 százaléka az információs programokat részesíti előnyben, s csak a fennmaradó 27.4 százalékuk látna szívesebben rendőri intézkedéseket (N=1399). Az átlagostól való eltérések az alábbi változók mentén voltak tapasztalhatóak: Υ Υ Υ Nem - A férfiak rendpártibbnak bizonyulnak: 31.0 százalékuk látna szívesebben rendőri intézkedéseket szemben a nők 24.1 százalékával. Iskolai végzettség - Az iskolázottsággal nő a prevenciós programok előnyben részesítése. A nyolc általánosnál kevesebbet végzetteknek 38.2 százaléka választaná a rendőri intézkedéseket, az érettségizetteknek már csupán 19.8 százaléka és a diplomásoknak is csak 21.0 százaléka döntene így. Életkor - Ahogy idősödik az ember, úgy nő a rendőrségbe vetett bizalom (vagy a prevenciós programok iránti bizalmatlanság). A éves generációnak csak 21.4 százaléka részesítené a rendőri intézkedéseket előnyben, a 65 évnél idősebbeknél ez az arány már 31.7 százalék.

10 8. A kampány ismertsége Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy találkoztak-e a megkérdezettek az elmúlt hat hónapban olyan média-programmal, információs anyaggal, ami a nőkereskedelem veszélyeire hívta fel a figyelmet. Természetesen elsősorban az IOM információs kampányának ismertségére voltunk kíváncsiak, azonban feltételeztük, hogy a lakosság a kampányt nem azonosítja a koordináló szervezetekkel, hiszen azok magukat nem hirdették a kampány során. Nem zárhatjuk ki, hogy az IOM projektjével egy időben más szervezet is végzett kampánytevékenységet ebben a témában, de valószínűsítjük, hogy a lakosság által észlelt információ döntő többsége az IOM-től vagy valamelyik partnerszervezetétől származott. A válaszadók 39.5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy találkozott valamilyen formában a témával, 60.5 százalékuk pedig nem (N=1490). Az alábbi változók befolyásolták a találkozás esélyét: Υ Υ Υ Υ Υ Településtípus - A fővárosban és a megyeszékhelyeken élők valamivel nagyobb arányban (44.8% és 42.4%) nyilatkoztak úgy, hogy találkoztak a témával, mint a kisebb városokban és a községekben élők (36.1% és 37.3%). Iskolai végzettség - Az alacsonyabban iskolázottakat jobban elkerülte a kampány: mindössze 23.7 százalékuk emlékezett a nőkereskedelem veszélyeivel foglalkozó anyagra, szemben az érettségizettek 42.8 vagy a felsőfokú végzettségűek 44.6 százalékával. Jövedelem - A magas jövedelműek jobban értesültek: a legfelső kvintilisbe (a kérdezettek leggazdagabb húsz százaléka) tartozók 51.7 százaléka hallott a témáról a középső kvintilisbe tartozók körében ez az arány csak 33.2 százalék. Némi növekedés tapasztalható a jövedelem csökkenésével: a legszegényebb húsz százalékba tartozók körében az arány már az átlagossal megegyező. Életkor - A 65 évnél idősebbek kevesebben (28.8%) emlékeznek, hogy hallottak volna a nőkereskedelem veszélyeiről. Ezzel szemben az átlagosnál jobban értesültek a évesek (48.1%) és a legfiatalabbak (44.2%). Vallásosság - A templomba rendszeresen járókat úgy tűnik, kevésbé érte el az információ: mindössze 28.3 százalékuk emlékszik úgy, hogy az elmúlt fél évben valamilyen formában

11 felhívták a figyelmét a nőkereskedelem veszélyeire. A templomba csak ritkán, vagy egyáltalán nem járók jobban értesültek, az előbbiek 40.6, az utóbbiak 43.2 százaléka találkozott a témával. Összegzés (helyett) A fentiekben leírtak természetesen csak nagyon felületes képet rajzolnak a magyar társadalom nőkereskedelemhez fűződő viszonyáról. Bár az adatok messzemenő következtetések levonására nem, vagy csak fenntartásokkal alkalmasak, a belőlük kirajzolódó kép hasznos információval szolgálhat mindazok számára, akik az elmúlt egy évben részt vettek az IOM információs kampányában, és/vagy jelenleg, vagy a jövőben ezen a területen kívánnak tevékenykedni (persze mások számára is). A helyzet minőségi értékelésére, elemzésére jelen tanulmány keretei között nincs lehetőség: egyrészt nem tudjuk, hogy a kapott eredmények mihez képest értelmezendők, az egyes állításokkal ők vagy egyet nem értők aránya sok-e vagy kevés, más társadalmakhoz, az általunk ideálisnak tekintett, vagy éppen az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva. Megfelelő előzetes adatok hiányában nem tudhatjuk azt sem, hogy az itt körvonalazódó - és az elemző szubjektív szempontjai alapján helyenként nagyon pozitív - kép kialakulásában mennyi a szerepe az IOM által koordinált információs kampánynak. Amit tudhatunk az, hogy 2000 szeptemberében a magyar lakosság nagy valószínűséggel miként vélekedett a nőkereskedelemmel, illetve annak megelőzésével kapcsolatos egyes kérdésekről. És ez - ahhoz képest, hogy mennyit tudtunk erről augusztusban - talán nem is olyan kevés.

12 1. táblázat Egyetért-e az alábbiakkal... (a válaszadók százalékos megoszlása) A nőkereskedelem jelentős probléma ma Magyarországon. A fiatal lányoknak szóló külföldi álláshirdetések mögött szinte mindig nőkereskedelemmel foglalkozó szervezetek állnak. Aki tisztességes munkát keres külföldön, annak nem kell attól félnie, hogy a nőkereskedelem áldozatává válik. A prostituáltak többségét rákényszerítik munkájuk végzésére. A külföldön munkát kereső fiatal lányoknak elegendő lehetőségük van arra, hogy tájékozódjanak a munkavállalás veszélyeiről. Fontos, hogy az állam pénzt áldozzon a nőkereskedelem megelőzésére. Egyáltalán nem ért egyet nem ért egyet Egyet is ért meg nem is Teljesen Összesen (N=1447) (N=1436) (N=1435) (N=1437) (N=1399) (N=1443) 2. táblázat Egyetért-e azzal, hogy a nőkereskedelem jelentős probléma ma Magyarországon (a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Egyáltalán nem ért egyet nem ért egyet Egyet is ért meg nem is Teljesen Összesen Település típusa (N=1447) község (N=532) város (N=336) megyeszékhely (N=293) főváros (N=286) Legmagasabb iskolai végzettség (N=1447) kevesebb mint 8 általános (N=132) 8 általános (N=350) szakmunkásképző (N=450) érettségi (N=356) főiskola, egyetem (N=158) Életkor (N=1446)

13 18-25 éves (N=221) éves (N=272) éves (N=246) éves (N=478) 66 éves, vagy idősebb (N=229) Vallásosság (N=1443) nem jár templomba (N=541) ritkábban jár mint havonta (N=671) havonta vagy gyakrabban jár (N=231) Nettó havi jövedelem (átlag, forint) (N=1210) 3. táblázat Egyetért-e azzal, hogy a fiatal lányoknak szóló külföldi álláshirdetések mögött szinte mindig nőkereskedelemmel foglalkozó szervezetek állnak (a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Egyáltalán nem ért egyet nem ért egyet Egyet is ért meg nem is Teljesen Összesen Település típusa (N=1436) község (N=522) város (N=342) megyeszékhely (N=293) főváros (N=280) Nem (N=1436) férfi (N=689) nő (N=747) Legmagasabb iskolai végzettség (N=1436) kevesebb mint 8 általános (N=120) 8 általános (N=340) szakmunkásképző (N=459) érettségi (N=356) főiskola, egyetem

14 (N=161) Életkor (N=1436) éves (N=220) éves (N=280) éves (N=248) éves (N=476) 66 éves vagy idősebb (N=212) Vallásosság (N=1432) nem jár templomba (N=540) ritkábban jár mint havonta (N=671) havonta vagy gyakrabban jár (N=222) Nettó havi jövedelem (átlag, forint) (N=1203) 4. táblázat Egyetért-e azzal, hogy aki tisztességes munkát keres külföldön, annak nem kell attól félnie, hogy a nőkereskedelem áldozatává válik.(a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Egyáltalán nem ért egyet nem ért egyet Egyet is ért meg nem is Teljesen Összesen Vallásosság (N=1431) nem jár templomba (N=539) ritkábban jár mint havonta (N=669) havonta, vagy gyakrabban jár (N=223) Nettó havi jövedelem (átlag, forint) (N=1198) 5. táblázat Egyetért-e azzal, hogy a prostituáltak többségét rákényszerítik munkájuk végzésére (a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Egyáltalán nem ért egyet nem ért egyet Egyet is ért meg nem is Teljesen Összesen Település típusa (N=1437) község (N=517) város

15 (N=344) megyeszékhely (N=293) főváros (N=282) Legmagasabb iskolai végzettség (N=1437) kevesebb mint 8 általános (N=119) 8 általános (N=349) szakmunkásképző (N=455) érettségi (N=358) főiskola, egyetem (N=157) Nettó havi jövedelem (átlag, forint) (N=1201) 6. táblázat Egyetért-e azzal, hogy a külföldön munkát kereső fiatal lányoknak elegendő lehetőségük van arra, hogy tájékozódjanak a munkavállalás veszélyeiről (a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Egyáltalán nem ért egyet nem ért egyet Egyet is ért meg nem is Teljesen Összesen Település típusa (N=1399) község (N=503) város (N=332) megyeszékhely (N=284) főváros (N=280) Nettó havi jövedelem (átlag, forint) (N=1169) 7. táblázat Milyen típusú beavatkozásra van szükség a nőkereskedelem visszaszorítása érdekében (a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Rendőri intézkedésekre Információs programokra Összesen Nem (N=1399) férfi (N=661) nő (N=737) Legmagasabb iskolai végzettség (N=1399)

16 kevesebb mint 8 általános (N=127) 8 általános (N=343) szakmunkásképző (N=442) érettségi (N=333) főiskola, egyetem (N=153) Életkor (N=1398) éves (N=209) éves (N=274) éves (N=237) éves (N=456) 66 éves vagy idősebb (N=222) Összesen: (N=1399) 8. táblázat Találkozott-e az elmúlt hat hónapban olyan információval, ami a nőkereskedelem veszélyeire hívta föl a figyelmet (a válaszadók százalékos megoszlása a szignifikánsnak nevezhető státuszdimenziók mentén) Igen Nem Összesen Település típusa (N=1490) község (N=549) város (N=352) megyeszékhely (N=298) főváros (N=290) Legmagasabb iskolai végzettség (N=1490) kevesebb mint 8 általános (N=146) 8 általános (N=356) szakmunkásképző (N=464) érettségi (N=360) főiskola, egyetem (N=163) Jövedelem (N=1245) legalsó (N=262) második (N=239) harmadik (N=224) negyedik (N=268) legfelső kvintilis (N=252) Életkor (N=1489) éves (N=220) éves (N=279) éves (N=251) éves (N=492) 66 éves vagy idősebb (N=246) Vallásosság (N=1485) nem jár templomba (N=559) ritkábban jár mint havonta (N=688) havonta, vagy gyakrabban jár (N=237) Összesen: (N=1490)

Alba Radar. 24. hullám

Alba Radar. 24. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 24. hullám Seuso-kiállítással kapcsolatos vélemények 2014. november 12. Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Alba Radar. 15. hullám. Karácsonyi készülődés Székesfehérváron

Alba Radar. 15. hullám. Karácsonyi készülődés Székesfehérváron Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 15. hullám Karácsonyi készülődés Székesfehérváron 2012. december 23. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely

Részletesebben

THE GALLUP ORGANIZATION PRINCETON, NEW JERSEY MAGYAR GALLUP INTÉZET

THE GALLUP ORGANIZATION PRINCETON, NEW JERSEY MAGYAR GALLUP INTÉZET THE GALLUP ORGANIZATION PRINCETON, NEW JERSEY MAGYAR GALLUP INTÉZET BUDAPEST, FŐ TÉR 1. ZICHY KASTÉLY Az energiaárak és az energiafogyasztás összefüggése, a környezeti károkkal és az energiafogyasztással

Részletesebben

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable Vélemények A munka törvénykönyvének módosításáról 2011. szeptember Nobody s Unpredictable Módszertani áttekintés A kutatást végezte: Ipsos Média-, Vélemény és Piackutató Zrt. Mintanagyság: 800 fő Mintavétel

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Alba Radar. 28. hullám

Alba Radar. 28. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 28. hullám Civil szervezetek megítélése Székesfehérváron 2015. november 6. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Alba Radar. 7. hullám

Alba Radar. 7. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 7. hullám Vélemények az Alba Plaza Civil piactér programjáról 20. május 5. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs

Részletesebben

30. hullám. II. Gyorsjelentés. Adományozási szokások január 2.

30. hullám. II. Gyorsjelentés. Adományozási szokások január 2. 30. hullám II. Gyorsjelentés Adományozási szokások 2017. január 2. 1 A KUTATÁS HÁTTERE ÉS MÓDSZERTANA A Magyar Városkutató Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a települések, különös tekintettel a városok

Részletesebben

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 18. hullám Az iskolai közösségi szolgálat megítélése - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. június 17. Készítette:

Részletesebben

Alba Radar. 20. hullám

Alba Radar. 20. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 20. hullám Adományosztási hajlandóság a Fehérváriak körében - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. december 17. Készítette:

Részletesebben

Alba Radar. 26. hullám

Alba Radar. 26. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 26. hullám Az elmúlt év értékelése és a jövőre vonatkozó lakossági várakozások 205. január 3. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 KUTATÁSI JELENTÉS CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 2. Kutatás leírása 5 A kutatás háttere 5 A kutatás módszertana 5 A topline jelentés szerkezete,

Részletesebben

A Kőbánya-Kispest metróvégállomás környezetében tervezett beruházás április

A Kőbánya-Kispest metróvégállomás környezetében tervezett beruházás április A Kőbánya-Kispest metróvégállomás környezetében tervezett beruházás 200. április 2 Vezetői összefoglaló A 19. kerületi lakosok több mint háromnegyede hallott a Kőbánya- Kispest metróvégállomás környezetében

Részletesebben

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel Friss országos adatok a kerékpárhasználatról 2010. tavaszától a Magyar Kerékpárosklub háromhavonta országos reprezentatív adatokat fog

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Alba Radar. 11. hullám

Alba Radar. 11. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 11. hullám A Videoton labdarúgócsapat megítélése a székesfehérvári lakosok körében 2012. január 25. Készítette: Németh A. Violetta nemetha.violetta@echomail.hu

Részletesebben

Alba Radar. 22. hullám. Nyaralási tervek

Alba Radar. 22. hullám. Nyaralási tervek Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 22. hullám Nyaralási tervek 201. július 03. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu 1 A kutatás háttere

Részletesebben

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre Fényes Hajnalka: A Keresztény és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc diákjai kulturális és anyagi tőkejavakkal való ellátottsága Korábbi kutatásokból ismert, hogy a partiumi régió fiataljai kedvezőbb anyagi

Részletesebben

Alba Radar. 18. hullám

Alba Radar. 18. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 18. hullám A székesfehérvári parkok megítélése a fehérváriak szerint 2013. június 17. Készítette: Németh A. Violetta nemetha.violetta@echomail.hu

Részletesebben

Alba Radar. 6. hullám

Alba Radar. 6. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 6. hullám Lakossági vélemények a Fehérvár Televízió Ütköző című műsoráról 2011. február 28. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu

Részletesebben

Lakossági véleményfeltárás. A pályakezdők elhelyezkedési esélyei

Lakossági véleményfeltárás. A pályakezdők elhelyezkedési esélyei Lakossági véleményfeltárás A pályakezdők elhelyezkedési esélyei 2014. április 14. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu A kutatás háttere és módszertana Az Enigma 2001 Kft. rendszeres társadalomtudományi

Részletesebben

Kik voltak a NOlimpia aláírói?

Kik voltak a NOlimpia aláírói? Kik voltak a NOlimpia aláírói? Az Integrity Lab elemzése Összefoglaló A NOlimpia-kampány sikeresen szólította meg a pártnélküli budapestieket és a legtöbb társadalmi csoportot, ám a kormánypárti, valamint

Részletesebben

A közép-kelet-európai országok lakóinak felkészültsége az Euro bevezetésére

A közép-kelet-európai országok lakóinak felkészültsége az Euro bevezetésére Közép-európai közvélemény: A közép-kelet-európai országok lakóinak felkészültsége az Euro bevezetésére A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása 2001. október

Részletesebben

Lakossági vélemények a lajosmizsei szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban

Lakossági vélemények a lajosmizsei szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban Lakossági vélemények a lajosmizsei szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban - Kutatási beszámoló A kutatásra Lajosmizse Város Csatornahálózatának Kiépítése és Szennyvíztisztító Telepének Bővítése KEOP-

Részletesebben

Az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága Kelet-Közép- Európában

Az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága Kelet-Közép- Európában Közép-európai közvélemény: Az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága Kelet-Közép- Európában A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása 2002. május 1

Részletesebben

KUTATÁSI EREDMÉNYEK a BOM számára az olimpiával kapcsolatban készített telefonos közvélemény-kutatásból. Budapest, június

KUTATÁSI EREDMÉNYEK a BOM számára az olimpiával kapcsolatban készített telefonos közvélemény-kutatásból. Budapest, június KUTATÁSI EREDMÉNYEK a BOM számára az olimpiával kapcsolatban készített telefonos közvélemény-kutatásból Budapest, 2010. június 1 Bevezetés Az alábbiakban közöljük a kérdőívben szereplő kérdéseket és a

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Jó Állam Véleményfelmérés bemutatása Demeter Endre Nemzeti Közszolgálati Egyetem JÓ ÁLLAM VÉLEMÉNYFELMÉRÉS CÉLJAI Hiányzó

Részletesebben

Baba-mama kutatás. Gyermeknevelés és munka

Baba-mama kutatás. Gyermeknevelés és munka Baba-mama kutatás Gyermeknevelés és munka 2019. február www.koppmariaintezet.hu Tartalom Bevezető... 3 Gyermekneveléshez kapott társas támogatás... 4 Férfi-női szerepek és munkavállalás... 5 Munkavállalás

Részletesebben

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 30. hullám III. Gyorsjelentés Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 2017. január 2. 1 A KUTATÁS HÁTTERE ÉS MÓDSZERTANA A Magyar Városkutató Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a települések,

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK -

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK - LAKOSSÁGI VÉLEMÉNYEK AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL 201. április - ÁBRÁK - MÓDSZERTANI ÁTTEKINTÉS A kutatást végezte: Ipsos Zrt. Mintanagyság: 1000 fő Mintavétel módja: személyes kérdezés, kérdezőbiztosok által,

Részletesebben

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január KutatóCentrum 102 Budapest, Margit krt. /b Tel.:+ (1) 09. Fax: + (1) 09. A felmérésről Ha tíz évvel ezelőtt valakit megkérdeztünk volna,

Részletesebben

Rácz Andrea Családi élet és a munkavállalás kérdései

Rácz Andrea Családi élet és a munkavállalás kérdései Rácz Andrea Családi élet és a munkavállalás kérdései Véleményfelmérés a 22 35 éves lakosság körében A kisgyermekek gondozása, napközbeni ellátása egyre fontosabb eleme Európa gazdasági és szociális jólétének.

Részletesebben

PÉNZÜGYEK ÉS PÉNZÜGYI MAGATARTÁSOK KISTELEPÜLÉSEKEN. - online kérdőíves kutatás kistelepülések teleházainak látogatói körében-

PÉNZÜGYEK ÉS PÉNZÜGYI MAGATARTÁSOK KISTELEPÜLÉSEKEN. - online kérdőíves kutatás kistelepülések teleházainak látogatói körében- PÉNZÜGYEK ÉS PÉNZÜGYI MAGATARTÁSOK KISTELEPÜLÉSEKEN - online kérdőíves kutatás kistelepülések teleházainak látogatói körében- I. ALAPINFORMÁCIÓK A KUTATÁSRÓL 1. Az adatfelvétel időpontja: 2015. január

Részletesebben

Alba Radar. 14. hullám

Alba Radar. 14. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 14. hullám Lakossági vélemények a háziorvosi ügyeletről 2012. szeptember 27. Készítette: Ruff Tamás truff@echomail.hu Echo Innovációs

Részletesebben

Alba Radar. 17. hullám

Alba Radar. 17. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 17. hullám A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási hajlandósága - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013.

Részletesebben

Miért nincs több nő a magyar politikában?

Miért nincs több nő a magyar politikában? Miért nincs több nő a magyar politikában? Vezetői összefoglaló A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity

Részletesebben

A közvélemény a szintetikus anyagok egészségügyi hatásairól

A közvélemény a szintetikus anyagok egészségügyi hatásairól Budapest, 0. április 4. KÖZVÉLEMÉNY- ÉS PIACKUTATÓ INTÉZET POB, BUDAPEST, H- TELEFON: 0 4 FAX: 0 44 E MAIL: median@median.hu WEB: http://www.median.hu A közvélemény a szintetikus anyagok egészségügyi hatásairól

Részletesebben

Alba Radar. 12. hullám

Alba Radar. 12. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 12. hullám Fehérvári lakosok tájékozottsága az autizmussal kapcsolatban 2012. április 2. Készítette: Ruff Tamás, Domokos Tamás truff@echomail.hu

Részletesebben

Mire emlékeznek az egészségmegırzéssel kapcsolatos hirdetésbıl? Dohányzás elleni üzenet 27% Alkoholfogyasztás elleni üzenet 15%

Mire emlékeznek az egészségmegırzéssel kapcsolatos hirdetésbıl? Dohányzás elleni üzenet 27% Alkoholfogyasztás elleni üzenet 15% A NINCSDE KAMPÁNY ÉRTÉKELÉSE LAKOSSÁGI KUTATÁS KÉSZÜLT A MÉDIAUNIÓ SZÁMÁRA 8%-al többen emlékeznek az elmúlt idıszakból egészséges életmóddal kapcsolatos hirdetésre, mint az idén januárban. Ez a növekedés

Részletesebben

Komplex versenykultúra-felmérés Lakosság

Komplex versenykultúra-felmérés Lakosság Komplex versenykultúra-felmérés 2015 Lakosság Dátum: 2015. október 15. Témaszám: 15S5195 1 Tartalom 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Bevezető... 5 2.1 A kutatás módszere... 5 2.2 A minta összetétele...

Részletesebben

Alba Radar. 25. hullám

Alba Radar. 25. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron. hullám Rádióhallgatási szokások Székesfehérváron 01. december 1. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban Közép-európai közvélemény: Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét?

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét? Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 2016. évi fogyasztói vizsgálat eredményei Elosztói szolgáltatások és vállalat specifikus kérdések ÉSZAKI és DÉLI régió A hat magyarországi földgázelosztó társaság fogyasztói

Részletesebben

Alba Radar. 4. hullám. Helyi politikai preferencia

Alba Radar. 4. hullám. Helyi politikai preferencia Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron. hullám Helyi politikai preferencia. szeptember. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely Echo Research Center

Részletesebben

Alba Radar. 3. hullám. Vélemények a fehérvári médiáról

Alba Radar. 3. hullám. Vélemények a fehérvári médiáról Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 3. hullám Vélemények a fehérvári médiáról 10. augusztus 31. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely Echo

Részletesebben

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni Mit gondolnak a magyarok a gyógyíthatatlan betegségekről, hol töltenék el életük utolsó szakaszát; mitől félnek leginkább, s mennyire ismerik az emberek a

Részletesebben

Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig: mik a magyar nők és férfiak problémái?

Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig: mik a magyar nők és férfiak problémái? Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig: mik a magyar nők és férfiak problémái? Az Integrity Lab elemzése Összefoglaló A nemek közti bérkülönbséget tartja a legnagyobb egyenlőtlenségi problémának a magyar

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Egészségtudatosság, egészséges életmód felmérés Készült a Médiaunió számára A Szonda Ipsos 2008-ban elnyerte a Business Superbrand címet. HÁTTÉR ÉS KUTATÁSI MEGKÖZELÍTÉS A Médiaunió

Részletesebben

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Megjelent: Angelusz Róbert és Tardos Róbert (szerk.): Törések, hálók, hidak. Választói magatartás és politikai

Részletesebben

Alba Radar. 21. hullám

Alba Radar. 21. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 21. hullám A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási hajlandósága - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2014.

Részletesebben

Az önkéntesség jellemzői kutatások fényében. Gyorgyovich Miklós

Az önkéntesség jellemzői kutatások fényében. Gyorgyovich Miklós Az önkéntesség jellemzői kutatások fényében Gyorgyovich Miklós Áttekintett kutatások az önkéntesség tükrében Ifjúság2008 gyorsjelentés (2008) A magyar önkéntesek motivációinak kutatása (2009) A NIS első

Részletesebben

Budapesti politikai helyzetkép 2015 végén

Budapesti politikai helyzetkép 2015 végén Budapesti politikai helyzetkép 2015 végén Budapest jelenleg kevésbé kormányellenes vagy borúlátó, mint az ország egésze. A fővárosban is többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, de arányuk

Részletesebben

Alba Radar. 21. hullám

Alba Radar. 21. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 21. hullám A székesfehérvári beruházások megítélése 2014. április 14. Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

A politika szereplôinek és a demokrácia. állapotának megítélése. Kelet-közép-európai összehasonlítás

A politika szereplôinek és a demokrácia. állapotának megítélése. Kelet-közép-európai összehasonlítás Közép-európai közvélemény: A politika szereplôinek és a demokrácia állapotának megítélése. Kelet-közép-európai összehasonlítás A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Közbiztonság Budapesten

Közbiztonság Budapesten Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok Készítette: ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpont Módszertan A kutatást végezte: BellResearch Adatgyűjtés ideje: 2014. március 21. 2014. április

Részletesebben

Iránytű a budapesti olimpiához Az Iránytű Intézet októberi közvélemény-kutatásának eredményei

Iránytű a budapesti olimpiához Az Iránytű Intézet októberi közvélemény-kutatásának eredményei Iránytű a budapesti olimpiához Az Iránytű Intézet októberi közvélemény-kutatásának eredményei Módszertan Kutatásunk ezerfős mintára épül. A feldolgozott adatok a megyei és fővárosi nem- és korösszetétel,

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK A MÓDSZERTAN Telefonos megkérdezés központilag előírt kérdőív alapján Adatfelvétel ideje: 2013. November 20014.

Részletesebben

Alba Radar. 25. hullám

Alba Radar. 25. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 25. hullám Népszavazással kapcsolatos lakossági attitűdök 2014. december 17. Készítette: Macher Judit, Bokros Hajnalka macherjudit@echomail.hu

Részletesebben

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban 2014. június 30. A Magyar Kerékpárosklub legfrissebb,

Részletesebben

1. ábra: Az egészségi állapot szubjektív jellemzése (%) 38,9 37,5 10,6 9,7. Nagyon rossz Rossz Elfogadható Jó Nagyon jó

1. ábra: Az egészségi állapot szubjektív jellemzése (%) 38,9 37,5 10,6 9,7. Nagyon rossz Rossz Elfogadható Jó Nagyon jó Fábián Gergely: Az egészségügyi állapot jellemzői - 8 A nyíregyházi lakosok egészségi állapotának feltérképezéséhez elsőként az egészségi állapot szubjektív megítélését vizsgáltuk, mivel ennek nemzetközi

Részletesebben

A közbiztonsággal való elégedettség Közép- Kelet-Európában

A közbiztonsággal való elégedettség Közép- Kelet-Európában Közép-európai közvélemény: A közbiztonsággal való elégedettség Közép- Kelet-Európában A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása 2002. június CEORG Central European

Részletesebben

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR Kutatás a 14-49 év közötti magyar lakosság körében Megrendelő: Café PR Tinédzserek médiahasználata (korábbi Pulzus-kutatás reprezentatív eredménye) TINIK ÉS AZ INTERNET 36% okostelefonfüggőnek tartja magát

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A természettudomány képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Székesfehérvári véleménykutatás december Telefonos kutatás 600 fő megkérdezésével, települési reprezentatív mintán

Székesfehérvári véleménykutatás december Telefonos kutatás 600 fő megkérdezésével, települési reprezentatív mintán Telefonos kutatás 600 fő megkérdezésével, települési reprezentatív mintán Összefoglaló A székesfehérváriak közhangulata rendkívül kedvező, a közösségépítő programok látogatottsága magas, a lakosok többsége

Részletesebben

Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról

Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról Életpálya Iroda Molnár Balázs I. Bevezető A január 18-19-én tartott Educatio kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (továbbiakban NKE) is állított standot,

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Alba Radar. 13. hullám. Rekonstrukciós program Székesfehérváron a lakosok szemével

Alba Radar. 13. hullám. Rekonstrukciós program Székesfehérváron a lakosok szemével Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 13. hullám Rekonstrukciós program Székesfehérváron a lakosok szemével 2012. július 14. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, január

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, január A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 09. január / A felmérés célja és módszere 09. januárjában a záróvizsgán részt vett szociális munka

Részletesebben

11.3. A készségek és a munkával kapcsolatos egészségi állapot

11.3. A készségek és a munkával kapcsolatos egészségi állapot 11.3. A készségek és a munkával kapcsolatos egészségi állapot Egy, a munkához kapcsolódó egészségi állapot változó ugyancsak bevezetésre került a látens osztályozási elemzés (Latent Class Analysis) használata

Részletesebben

Alba Vélemény Radar 1. - GYORSJELENTÉS -

Alba Vélemény Radar 1. - GYORSJELENTÉS - Alba Vélemény Radar 1. Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron - GYORSJELENTÉS - Lakossági vélemények a népesedési problémákról 2010. június 21. Készítette: Ruff Tamás truff@echomail.hu

Részletesebben

Alba Radar. 1. hullám. Politikai helyzetkép

Alba Radar. 1. hullám. Politikai helyzetkép Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 1. hullám Politikai helyzetkép. június 1. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely Echo Research Center www.echonetwork.hu

Részletesebben

Mennyire szolidáris a magyar?

Mennyire szolidáris a magyar? Mennyire szolidáris a magyar? Kiket és milyen módon támogat és támogatna Magyarország lakossága itthon és külföldön? Kutatási eredmények 2013. szeptember 4. 1 A kutatás háttere: Eurobarometer 2012: a magyarok

Részletesebben

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017 Öngondoskodás kutatás Allianz Hungária Zrt. 2017 Tartalom 1 Összefoglaló 2 Kilátások és bizalom a piaci szereplőkben 3 Öngondoskodás tervezése 4 Öngondoskodás kezdete 5 Nyugdíjas évek 2 Összefoglaló A

Részletesebben

Alba Radar. 15. hullám

Alba Radar. 15. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 15. hullám Szent István Emlékév Székesfehérváron 2013. január 7. Készítette: Ruff Tamás truff@echomail.hu Echo Innovációs Műhely Echo

Részletesebben

Alba Radar. 8. hullám

Alba Radar. 8. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 8. hullám Vélemények a családok életét segítő nonprofit szolgáltatásokról 2011. július 22. Készítette: Ruff Tamás truff@echomail.hu Echo

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016.

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016. A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 06. / A felmérés célja és módszere 06 júniusában a záróvizsgán részt vett szociális munka szakos

Részletesebben

Alba Radar. 20. hullám. Karácsonyi készülődés

Alba Radar. 20. hullám. Karácsonyi készülődés Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 20. hullám Karácsonyi készülődés 2013. december 13-15. Készítette: Turzó-Németh A. Violetta nemetha.violetta@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

A fogyasztói árindex és a reáljövedelmek lakossági megítélése egyes közép-kelet-európai országokban

A fogyasztói árindex és a reáljövedelmek lakossági megítélése egyes közép-kelet-európai országokban Közép-európai közvélemény: A fogyasztói árindex és a reáljövedelmek lakossági megítélése egyes közép-kelet-európai országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról 2013. február 11. Háttér A Fejér Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

Nemzeti és európai identitás az Iránytű Intézet 2014. márciusi közvélemény-kutatásának tükrében

Nemzeti és európai identitás az Iránytű Intézet 2014. márciusi közvélemény-kutatásának tükrében Nemzeti és európai identitás az Iránytű Intézet 2014. márciusi közvélemény-kutatásának tükrében Közvélemény-kutatásunk március 21-25. között zajlott 1000fő telefonos megkeresésével. A kutatás mintája megyei

Részletesebben

A munkahely biztonsága és a fizetés. színvonala az állami és a piaci. szektorban

A munkahely biztonsága és a fizetés. színvonala az állami és a piaci. szektorban Közép-európai közvélemény: A munkahely biztonsága és a fizetés színvonala az állami és a piaci szektorban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása 1999. április

Részletesebben

Alba Radar. 2. hullám

Alba Radar. 2. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 2. hullám A polgármester lemondásával kapcsolatos vélemények 2010. július 31. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs

Részletesebben

Új módszertan a kerékpározás mérésében

Új módszertan a kerékpározás mérésében Új módszertan a kerékpározás mérésében Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 21 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. május 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A csatorna- és szennyvízhálózat kiépítésének lakossági megítélése

A csatorna- és szennyvízhálózat kiépítésének lakossági megítélése A csatorna- és szennyvízhálózat kiépítésének lakossági megítélése Baja, Érsekcsanád, Sükösd, Vaskút Önkitöltős kérdőíves lakossági megkérdezés A KUTATÁS A KUTATÁS TÉMÁJA: A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATORNA-

Részletesebben

A fiatalok munkavállalási hajlandóságával kapcsolatos statisztikai adatok másodelemzése

A fiatalok munkavállalási hajlandóságával kapcsolatos statisztikai adatok másodelemzése TÁMOP-1.4.5-12/1.-2012-0002 " Fejér megyei foglalkoztatási paktum támogatása A fiatalok munkavállalási hajlandóságával kapcsolatos statisztikai adatok másodelemzése 2015. január 12. Készítette: Domokos

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép A tartalomból: Főbb megyei adatok 2 Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2015. augusztus Álláskeresők száma 3 Álláskeresők aránya 3 Összetétel adatok 4 Ellátás, iskolai végzettség 5 Áramlási információk

Részletesebben

A közép-kelet-európai államok polgárainak kockázatvállalási hajlandóság

A közép-kelet-európai államok polgárainak kockázatvállalási hajlandóság Közép-európai közvélemény: A közép-kelet-európai államok polgárainak kockázatvállalási hajlandóság Kelet-közép-európai összehasonlítás A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres

Részletesebben

KUTATÁS KÖZBEN. A hátrányos helyzetű tanulókat oktató tanárok

KUTATÁS KÖZBEN. A hátrányos helyzetű tanulókat oktató tanárok kutatás közben 125 KUTATÁS KÖZBEN A hátrányos helyzetű tanulókat oktató tanárok A Felsőoktatási Kutatóintézetben 2006-ban kérdőíves adatfelvételt folytattunk 1 a hátrányos helyzetű tanulókat oktató iskolák

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ 2014. ÁPRILIS 18. KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ A városi közszolgáltatásokkal kapcsolatos lakossági elégedettség Kaposváron A KUTATÁS MÓDSZERTANA A KUTATÁS MÓDSZERTANA A STRATEGOPOLIS Kft. telefonos kérdőíves

Részletesebben

Alba Radar. 5. hullám. A lakosok politikai preferenciája

Alba Radar. 5. hullám. A lakosok politikai preferenciája Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 5. hullám A lakosok politikai preferenciája 2010. december 30. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely Echo

Részletesebben

Kutatás a rezsicsökkentésről

Kutatás a rezsicsökkentésről Kutatás a rezsicsökkentésről A társadalom véleménye a rezsicsökkentésről Jövedelem Képzettség Kor Nem Lakástípus Aktivitás A magyar társadalom rezsiköltségei és problémaérzékelése (KSH, Eurobarometer,

Részletesebben

Vecsés város kutatás. Közéleti, politikai kérdések. Első hullám. A kvantitatív kutatás eredményei 2014. február 20. Jó döntéseket támogatunk.

Vecsés város kutatás. Közéleti, politikai kérdések. Első hullám. A kvantitatív kutatás eredményei 2014. február 20. Jó döntéseket támogatunk. Vecsés város kutatás Közéleti, politikai kérdések Első hullám A kvantitatív kutatás eredményei 2014. február 20. Jó döntéseket támogatunk. Tartalom 1 A kutatás háttere 2 Demográfia 3 Közélet, politika

Részletesebben

HAMISÍTÁS MAGYARORSZÁGON

HAMISÍTÁS MAGYARORSZÁGON HAMISÍTÁS MAGYARORSZÁGON Kutatási jelentés 9. ápril 1. Bevezető A Hamítás Elleni Nemzeti Testület megalakulásakor három fontos feladatot tűzött ki: a hamításra vonatkozó statztikai adatok rendszerbe foglalása,

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet a Helyi Érték - Közép-Dunántúli Civil Szolgáltató Hírlevél felkérésére kutatást végzett Közép-Dunántúl három

Részletesebben

Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu. www.echoinn.hu

Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu. www.echoinn.hu Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 22. hullám Önkéntességgel kapcsolatos lakossági attitűdök - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2014. június 27. Készítette:

Részletesebben