Prof. Dr. habil. Hegyi Gabriella MD.PhD. Pécsi Tudományegyetem ETK- Dietetika és Táplálkozástudományi Intézet Komplementer Medicina Tanszéke

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Prof. Dr. habil. Hegyi Gabriella MD.PhD. Pécsi Tudományegyetem ETK- Dietetika és Táplálkozástudományi Intézet Komplementer Medicina Tanszéke"

Átírás

1 Prof. Dr. habil. Hegyi Gabriella MD.PhD. Pécsi Tudományegyetem ETK- Dietetika és Táplálkozástudományi Intézet Komplementer Medicina Tanszéke Yamamoto Rehabilitáció Intézet, Budapest

2

3 PTE ETK TCM Konfuciusz Intézet, 2015-

4 CAMbrella pan-európai kutatási projekt, PTE ETK KM Tanszék

5

6

7 Hagyományos- alternativ (?) A nem-konvencionális, vagy más néven komplementer eljárások az egészség és betegség eltérő szemléletén, a konvencionális, természettudományosan megalapozott eljárásoktól eltérő megközelítésből eredő módszereken alapulnak, amelyek a konvencionális gyógyítási módszereket kiegészítő, meghatározott esetekben akár helyettesítő eljárások. Nem-konvencionális eljárás helyettesítő eljárásként csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A kompelementer eljárások alkalmazása során a betegjogok, a tájékoztatási és dokumentációs kötelezettség, valamint az ellátást végző személyek jogai és kötelezettségei tekintetében szintén az Eü. törvényben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni, amely norma tehát egyértelművé teszi, hogy nemcsak a természettudományosan igazolt eljárásokat tekinti az egészségügy részének, hanem valamennyi, a 40/1997. (III. 5.) kormányrendeletben felsorolt empirikus módszereket is.

8 Akadémikus", allopathiás orvoslás a WHO terminológiája szerint több elnevezés ismert: European Medicine, Western Medicine, Biomedicine, Scientific Medicine, Modern Medicine, EBM TAO (Tényeken Alapuló Orvoslás), stb.

9 Komplementer Medicina Az akadémikus orvosláson kívül (mellett) áll, de a gyógyítás értelmével és céljával nem ellentétes a komplementer medicina, amelyre használják még a következő elnevezéseket: CAM (Complementary and Alternative Medicine), non-conventional medicine, tradicionális medicina fogalmakat

10 A nem-konvencionális gyógymódok jelentősége tehát szakmai és finanszírozási részről is Európa- és világszerte egyaránt jelentősen növekszik, komoly az igény irántuk, és maguk a betegek egyre gyakrabban keresik a szokásostól eltérő kezelési formákat. Az alternatív (sicc!) gyógymódok elismertségi foka és jogi helyzete az egyes országokban nagyon eltérő, az Európai Parlament május 29-én fogadott el az alternatív gyógymódok státusáról támogató határozatot. Az utóbbi években Európában - s talán még inkább az Amerikai Egyesült Államokban - valóságos fellendülés volt megfigyelhető a nemhagyományos gyógyítási formák terén.

11 Kérdés: Van e az orvoslásnak alternatívája? Definició Alternativ gyógyitók (?) elnevezés

12 Milyen gyógyítási formák? komplett gyógyítói rendszerek: a hagyományos kínai orvoslás (HKO, vagy TCM), a tibeti, ayurvedikus orvoslás (és emellett számos ún. népi medicina gyakorlata), Biológiai terápia: herbal medicina, állati, ásványi eredetű szerek alkalmazása, nem gyógyszeres alkalmazások: akupunktúra, manuális medicina, spirituális terápiák, body and mind" technikák: reiki, hangterápia, zeneterápia, táncterápia, stb.

13 Jelenlegi helyzet A természetes gyógymódok világszerte egyre növekvő elterjedésének vagyunk tanúi az utóbbi 2 évtizedben. A WHO 2001ben kiadott és újabban 2010ig, majd re meghosszabbított stratégiai tervet adott ki ezen terület vizsgálatára, nemzeti szabályozására és annak gyakorlati megvalósítására.

14 KM alkalmazásának okai Forrás: NIH, USA 2005.

15 Felmérések eredménye: A világon jelenleg minden országban, nagy változatosságot mutatóan, de legalább 25-70%-ban fordul a lakosság az ún. népi, vagy komplementer gyógyászathoz, állapítja meg az a felmérés, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (National Health Institute) végzett 2002-ben. Ennek alapján a nem konvencionális terápiás megoldások igénybevételére a leggyakoribb ok: - a különböző fájdalom szindrómák (derék, nyak, izületi panaszok, arthritisek, arthropátiák, fejfájás), -majd a hangulati élet zavarai (pl. depresszió, szorongás), alvászavarok, -vegetatív idegrendszeri működési zavarok, gyomorpanaszok, emésztőszervi zavarok -Funkcionális panaszok

16 Nemzetközi kitekintés A felmérés azt is igazolja, hogy a kezeléseket választók előnyben részesítik az allopathiás és a komplementer orvoslás együttes alkalmazását, főleg a nyugati országokban, ahol a lakosság iskolázottsága és egészségügyi kultúrája magasabb ben az amerikai háziorvosok 67%-a ajánlott betegeinek komplementer gyógymódokat, 23%-a alkalmazott komplementer gyógymódokat saját praxisában, 47% saját maga is végzett komplementer módszereket betegeinél. Prof. David Eisenberg (Harvard Univ., USA) ben végzett vizsgálataiban azt találta, hogy 2005-ben a gyógynövények használata ugrásszerűen megnőtt a korábbi adatokhoz mérten, minden 3. amerikaiból 1, azaz a lakos-ság 33%-a jár komplementer rendelőbe, amely szám maga-sabb lett a hagyományos, konvencionális rendelők vizitszá-mánál 2005-ben. Része lett a modern medicinának a komplementer medicina is, jellemzően a fehérbőrű lakosság, főleg a nők körében, akiknek magasabb a jövedelmük.

17 Felmérések alapján: A lakosság 40%-a nem beszéli meg a családorvosával a CAM használatát, a családorvosok 70%-a a nem kérdezi meg a betegét, hogy igénybe vesz-e komplementer terápiákat. Az amerikaiak ugyanannyi pénzt hagynak a CAM terápiát végzőknél, mint a konvencionális kezeléseken, azaz nagyjából 27 milliárd dollárt évente MO-on kb. 25 milliárd ft....

18 Mivel indokolja a lakosság, hogy komplementer medicinát választott? A természetes eredetű szerek olcsóságát, komplikációmentességét, veszélytelenségét, természetes" mivoltát, és könnyebb alkalmazhatóságát emelik ki a betegek, az allopathiás orvoslásra hivatkozva azt relative drágának, veszélyesnek, mellékhatásokkal járónak, de ugyanakkor kétségkívül hatékonynak tartják Nem javuló, krónikus betegségek (pl mozgásszervi)

19 Kérdőíves felmérés A CAM javítja az egészségi állapotot, ha együttesen alkalmazzák a hagyományos orvoslással (55%). CAM-t érdemes kipróbálni, mert sokat hallott róla (50%) A hagyományos, akadémikus orvoslás nem segített (főleg a krónikus betegeknél) (28%) Nyugati képzettségű orvos ajánlotta a CAM terápiát (26%) Az akadémikus" orvoslás túlságosan drága (13%)

20 Felmérések eredménye a lakosság inkább kiegészítő, azaz komplementer jelleggel kívánja igénybe venni a CAM-t, mintsem az akadémikus orvoslás alternatívájaként. A gyógynövények iránt is extrém mértékben megnövekedett az érdeklődés. A fejlett világ egészében tapasztalható az elégedetlenség, fokozódó bizalomvesztés a modern medicina eszközei, intézményrendszere iránt, az öngyógyítás, az alternatív terápiás eszközök és eljárások növekvő igénybevétele mellett. Az Amerikai Egyesült Államok-tól Európán át Ausztráliáig nagy elemző vizsgálatok fontos tanulsága az, hogy a lakosság kételyekkel, szkeptikusan viszonyul az egészségügy egészéhez, és ezen belül a fejlett gyógyszereléshez.

21 Tendenciák A legfontosabb civilizációs ártalmakban szenvedők jelentős hányada (20-40 százaléka) fordul az intézményes kezelés mellett, - sokszor helyette -, a gyorsan népszerűsödő alternatív kezelési módokhoz és szerekhez. Orvosa tudtával vagy a nélkül, gyakran olyankor is, amikor orvosa ezt nem helyesli. Az alkalmazott eszközök között a gyógynövények, az úgynevezett fitoterápiás szerek és az azokat alkalmazó gyógymódok mindenütt a népszerűségi listák élén állnak. A legfontosabb gyógynövények éves forgalmának növekedési adatai gyakran két számjegyűek.

22 Kereskedelem, háttéripar A lakosság növekvő érdeklődését, mint új lehetőséget, csaknem egy időben ismerte fel két nagy iparág, a gyógyszer- és az élelmiszer-feldolgozó ipar. Az Amerikai Egyesült Államokban a két terület sajátos szabályozása és a lakosság fogyasztási preferenciái következtében az élelmezés és a gyógyszerelés határán teljesen új, köztes termékcsoportok (health food, functional food, dietary supplement) jöttek létre, növekedést eredményezve mindkét iparágban. A termékek kezdetben vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat tartalmaztak, hangsúlyozottan a hiányos, egészségtelen táplálkozás korrekcióját célozták, majd a felhasznált anyagok köre gyorsan bővült, és ma már az összetevők között a gyógynövények ezreit találjuk. Ebben a fejlődésben a legnagyobb gyártók (Nestlé, Novartis, Johnson & Johnson) is részt vesznek, mindkét ágazat profitál a még mindig szerény, de gyorsan növekvő szektor dinamikájából. Új forgalmazási struktúrák, kereskedelmi láncok (health food shops) ezek forgalmát gyorsan erősödő multilevel és internet forgalmazás egészíti ki.

23 Ismeretlen táplálékkiegészítők A gyors növekedés, az ismert és egyre több soha nem látott, egzotikus gyógynövényt (is) tartalmazó, de nem gyógyszer jellegű, és minőségű termékek terjedése korántsem problémamentes. Ennek a laikus érdeklődést kritikátlanul kielégíteni szándékozó promóció és az indokolatlanul liberális forgalomba hozatali és piac-ellenőrzési gyakorlat az oka. A gyógyszerek bevezetésében az utóbbi két évtizedben a megbízhatóságra és ártalmatlanságra vonatkozó, aránytalanul szigorú követelmények nehezítik az új termékek bevezetését.

24 Étrend, táplálékkiegészítők Az úgynevezett consumer health sector termékeire viszont - ez ma nálunk elsősorban az étrend-kiegészítőket jelenti - a termékbevezetés, a gyártói felelősségre apellálva, formális bejelentésből (notifikáció) áll. Hogy a gyártói/termelői felelősség mit jelent, sajnos túl gyakran ta-pasztaljuk az élelmiszer-kereskedelemben. Az eredmény: két év alatt ezret jóval meghaladó számú, 80 százalékban külföldről behozott, eddig nem létező termék forgalomba kerülése nagyon különböző felkészültségű elosztókon keresztül. Ezekkel az étrendkiegészítő termékekkel kapcsolatban sem a fogyasztónak, sem az egészség hivatott őreinek nincsenek megbízható, ellenőrzött információi, csak az, amit a terjesztőtől kapnak. A választék egyformán áttekinthetetlen az érdeklődő és a szakember számára.

25 Tudomány és kutatás A komplementer medicinával kapcsolatos közlemények számának ugrásszerű megnövekedése észlelhető a szakmai folyóiratokban az utóbbi 10 évben között cikk, közlemény jelent meg CAM témában, ebből randomizált klinikai vizsgálat 7,6% volt között cikket publikáltak a világon, ennek 5,9%-át alapvető klinikai szaklapokban. A randomizált klinikai kísérletek, meta-analízisek és rendszerezett irodalmi értékelések ennek 15,3%-át tették ki. A fenti szempontok alapján elmondható, hogy sürgősen szükség van szigorú és kérlelhetetlen kutatásokra és vizsgálatokra ezen a területen annak érdekében, hogy a nyilvánosság tényeken alapuló megközelítésben ismerje meg ezen terápiás módokat

26 Tudományos közlemények A Cochrane Controlled Trials Register jelenlegi listája 4000 randomizált kontrollált vizsgálatot (RCT) ismer a komplementer medicina témakörében, 4000 további cikk vár feldolgozásra. Ugyanitt több mint 200 rendszerezett irodalmi értékelés áll rendelkezésre, 40 ezekből kezelési protokoll vagy komplett tanulmány. Ilyen pl. a St. Johnswort (gyógynövény) depressióban, akupunktúra migrénes betegnél, krónikus fejfájásban, oszteopátia és chiropraktika nyaki fájdalomban, hipnózis dohányzás ellen, vagy homeopathia influenza, megfázás esetében, stb.

27 A WHO , majd között megfontolandó ajánlásokat adott tagországai részére a komplementer medicinát illetően a nemzeti egészségügyi rendszerbe történő CAM/KM beilleszthetőséget fokozni kell, ehhez speciális útmutatások elkészítése, stratégiai kutatások elindítása szükséges, támogatandó a racionális, ésszerű alkalmazás az evidenciáknak megfelelően, irányítandók az információk a lakosság felé is a CAM/KM-t illetően

28 Tudományos igényű bizonyítás A National Center for Complementary and Alternative Medicine (Egyesült Államok) ezért alakult meg évekkel ezelőtt. A Research Council for Complementary Medicine" (1983), a Centre for CAM" (Karolinska Institute, Stockholm), Harvard Med. Uni. CAM Centre, stb. szintén ezen céloknak megfelelően, a betegek biztonsága és védelme érdekében igyekeznek a kérdések szőnyeg alá söprése helyett a megoldás és a szakmailag elfogadható kompromisszum összehangolását elérni. E célból: Minél hamarabb rendszerezett és standard értékelési módszereket kell kialakítani a komplementer medicinában. Több és jobb minőségű klinikai kutatást kell indítani (kérdés persze, ki fogja szponzorálni???). Széleskörű Evidence-Based -Medicine (EBM) rendszer szervezése szükséges

29 NATO CAM Munkacsoport, Pl. Batlefield acupuncture bevezetése, 2004

30 Hazai szabályozás A 11/1997 Eü Min. rendelet és a 40/1997 Kormányrendelet szabályozza a komplementer medicina tevékenységeket hazánkban. Ennek megfelelően a komplementer vagy természetgyógyászati tevékenység egyértelműen egészségügyi szolgáltatás, része a betegellátásnak. Aki a rendszerben részt vesz, az egészségügyi ellátórendszer tagja, rendelkeznie kell megfelelő alap és szakmai vizsgával, a minden egészségügyi dolgozóra kirótt kötelezettségekkel és jogokkal.

31 Rendeleti reviziók (!?) A MTA Orvosi osztálya 1998-ban, 2002-ben, 2008-ban tudományosan megalapozottnak, és gyógyhatásúnak ítélte a csak orvosok részéről alkalmazható hagyományos kínai orvoslás, manuális medicina, neurálterápia ágakat, míg az ayurveda, tibeti medicina, homeopáthia, biofizikai orvoslás, böjtkúrák részére további bizonyítékokat, szakmai érveket hiányolt, de nem gátolta azok alkalmazását. Egyedül a természetgyógyászatban ismert műszeres diagnosztikai eljárásokat minősítette tudománytalannak, és ezért ez a korábban nevesített ág a középfokú végzettséggel végezhető bioenergetika tevékenységgel már nem is szerepelt a rendeletek 2006-os évi revíziójában. Szakmai Kollégiumi Tagozat, , eljárásrendi anyagok, teljes rendeleti revizió, minimumfeltételek megjelentetése

32 A nem orvosi diplomához kötött, középfokú egészségügyi végzettséggel végezhető természetgyógyászati ágak akupresszúra, reflexológia, szemtréning, fitoterápia, komplementer mozgás és masszázs terápia, komplementer fizioterápia, kineziológia, detoxikáló akupunktúra szenvedélybetegek részére. Mindenki, aki orvosi, illetve nem orvosi diplomásként a rendszerben dolgozik, licensz vizsgával, illetve ÁNTSZ engedéllyel kell, hogy rendelkezzen. A vizsgák az egyetemeken illetve középfokú egészségügyi végzettségnél az ETI-ben történnek - amennyiben ezek az intézmények indítanak tanfolyamot.

33 Képzés- oktatás Az Európai Unióban a 'komplementer' és 'alternatív' medicina terminológia honosodott meg, ez ilyen formában a jelenleg hatályos jogi normákban nem jelenik meg. A nem-konvencionális eljárások alkalmazása esetében is cél a minőség javulása, a képzés fejlesztése, amelyre a tervezetek szövege - elfogadás esetén - lehetőséget nyújt. A nem-konvencionális tevékenységet végzők egyik csoportja szakorvosi, szakfogorvosi végzettséggel rendelkezik, számukra a képzést főszabályként, az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzést végző intézmény szervezi, és a komplementer és alternatív medicina orvosa, fogorvosaként tevékenykednek. A nem-konvencionális tevékenységet végző személyek képzése államilag elismert képzés, nem tartozik jelenleg még a szakképzés kategóriájába, távoktatásban nem történhet és kompetencia-vizsgával zárul.

34 Valós igények léteznek? Van igény a KM/természetes gyógymódokra, gyógyászatra, mert nem minden betegségre van gyógyulást ígérő gyógyeljárásunk és gyógyszerünk; a tudományos orvoslás néhol óhatatlanul el- a tudományos orvoslás néhol óhatatlanul elszemélytelenedett, s fokozódott az igény az emberi kapcsolatot jelentő, holisztikus megközelítést ígérő KM/természetgyógyászatra, mert eszközeit tekintve olcsóbb és könnyebben hozzáférhető,

35 A KM tanszék feladatai Egyedüli tanszék a témában a 4 magyar egyetem közül! Hiteles, autentikus forrású információk közvetítése a hallgatók felé a szabályozott eljárásokról és alkalmazható módszerekről (curriculumba építetten) Postgraduális képzés orvosoknak, eü. szakdolgozóknak (Hagyományos Kínai orvoslás, Neurálterápia, Manuális medicina, Antropozófus orvoslás, Homeopátia, Életmódtanácsadás, stb.) Doktori iskolában 3 téma- 14 PhD hallgató jelenleg Nemzetközi kapcsolatok kiépítése és ápolása (Charitee Egyetem, Bolognai Egyetem, Milánói Egyetem, Thromsói Egyetem, Karolinska Institute, Hebei United University, Urumqi University, Temesvári Orvosi Egyetem, Belgrádi OTE) Nemzetközi kutatásokban való részvétel: NATO CAM program( ), CAMbrella pan-európai uniós program ( )

36 Tanszéki tevékenység óta 1 habilitáció, 14 PhD hallgató Közlemények száma 2010-től :122, Független idézettség: 99 IF: Kongresszusok szervezése: 6 (3 nemzetközi, 3 hazai) PTE TCM-Confucius Intézet alapításának kapcsolat teremtő, előkészítő munkái (2003- óta), : Sino-Magyar Konferencia megszervezése (Hebei United University) Nemzetközi Integratív Medicina Kongresszus előkészítő szervezése (ECIM) (2015) KM Szakmai Kollégiumi Tagozat elnök és tanácstag delegálása Orvostudományi MOTESZ tagtársaság (MAOT)

37 Pár szemléltető kép:

38 TCM postgradualis tanfolyam orvosoknak

39 Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) záróvizsgája szakorvosoknak

40 Oklevél átadás a sikeres HKO vizsga után

41 Confucius Institute szervezési folyamata a partner egyetemmel-( Hebei United University, Tangshan, P.R China)

42 Jövőkép szakmapolitikai és egészségszociológiai felmérések is bizonyítják, hogy a komplementer medicina térhódítása Magyarországon is komolyan érzékelhető, növekvő sodrú folyamat, amelynek okait érdemes és szükséges vizsgálni és figyelembe venni a terület szabályozásánál. Elnyomása, tudomásul nem vétele helyett érdemes szigorúan szabályozottan elősegíteni beépülését az integratív, egységes medicinába. Természetesen az egyes területek hatékonysági, hatásossági és minőségbiztosítási vizsgálatait is ideje volt egy szakmai központ feladatává tenni. ( 2008, PTE KM Tanszék)

43 Szakképzés, szakirányú képzés PTE Komplementer Medicina Tanszék: Bsc, Msc_ életmódtanácsadó és terápeuta Msc. : KM orvosképzés ( manuális medicina, neurálterápia, hagyományos kínai orvoslás,) Bsc képzés: mozgás-, masszázsterápeuta Piacfelvevő: egészségturizmus, gyógytúrizmus Intézeti, magánpraxisok, csoportpraxisok Képzés-engedélyezés-ellenőrzés egysége!

44 Köszönöm a figyelmet!

hotel gellért budapest, 2014. NOVEMBER 14 15

hotel gellért budapest, 2014. NOVEMBER 14 15 hotel gellért budapest, 2014. NOVEMBER 14 15 fizikai érterápia bemer fizikai érterápia hatásos kiegészítő kezelés mozgásszervi betegségek fájdalom keringési és vérellátási zavarok diabetes szövődményei

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve A 2009. évi felülvizsgált változat tervezete (2. változat) 2009.

Részletesebben

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS /tervezet/ Rikk János A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában Témavezető: Dr habil Kóródi Gyula PhD NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény. és a hazai jogrend áttekintése. a beszédfogyatékosok szempontjából

A fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény. és a hazai jogrend áttekintése. a beszédfogyatékosok szempontjából Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete Budapest A fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény és a hazai jogrend áttekintése a beszédfogyatékosok szempontjából

Részletesebben

A civil szervezetek részvételi lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások nyújtásában és az egészségpolitikai folyamatok befolyásolásában

A civil szervezetek részvételi lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások nyújtásában és az egészségpolitikai folyamatok befolyásolásában PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM, BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR INTERDISZCIPLINÁRIS DOKTORI ISKOLA POLITIKATUDOMÁNYI PROGRAM Programvezető: Pálné Dr. Kovács Ilona A civil szervezetek részvételi lehetőségei az egészségügyi

Részletesebben

A klinikai hatékonyság fejlesztése az egészségügyben. szerkesztette: Gôdény Sándor

A klinikai hatékonyság fejlesztése az egészségügyben. szerkesztette: Gôdény Sándor A klinikai hatékonyság fejlesztése az egészségügyben szerkesztette: Gôdény Sándor A klinikai hatékonyság fejlesztése az egészségügyben szerkesztette: Gôdény Sándor Bevezetés Gôdény Sándor Ha hajót akarsz

Részletesebben

Magán és kiegészítõ egészségbiztosítások lehetõségei Magyarországon

Magán és kiegészítõ egészségbiztosítások lehetõségei Magyarországon Magán és kiegészítõ egészségbiztosítások lehetõségei Magyarországon Készítette: Dr. Rékassy Balázs rekassy@t-online.hu Készült az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet megbízásából Egészségügyi Stratégiai

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve (2009 2024) A 2009. évi felülvizsgált változat 2009. május 10.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TUDOMÁNYOS TANÁCS TUDOMÁNYOS ÉS KUTATÁSETIKAI BIZOTTSÁG (ETT TUKEB) ÁLLÁSFOGLALÁSAI (1990-1999)

EGÉSZSÉGÜGYI TUDOMÁNYOS TANÁCS TUDOMÁNYOS ÉS KUTATÁSETIKAI BIZOTTSÁG (ETT TUKEB) ÁLLÁSFOGLALÁSAI (1990-1999) EGÉSZSÉGÜGYI TUDOMÁNYOS TANÁCS TUDOMÁNYOS ÉS KUTATÁSETIKAI BIZOTTSÁG (ETT TUKEB) ÁLLÁSFOGLALÁSAI (1990-1999) ISBN 963 206 837 8 EGÉSZSÉGÜGYI TUDOMÁNYOS TANÁCS TUDOMÁNYOS ÉS KUTATÁSETIKAI BIZOTTSÁG (ETT

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA. DOKTORI ÉRTEKEZÉS tézisei. Rurik Imre AZ ELHÍZÁS TERHE ÉS KÖVETKEZMÉNYEI AZ ALAPELLÁTÁSBAN

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA. DOKTORI ÉRTEKEZÉS tézisei. Rurik Imre AZ ELHÍZÁS TERHE ÉS KÖVETKEZMÉNYEI AZ ALAPELLÁTÁSBAN MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA dc_900_14 DOKTORI ÉRTEKEZÉS tézisei Rurik Imre AZ ELHÍZÁS TERHE ÉS KÖVETKEZMÉNYEI AZ ALAPELLÁTÁSBAN DEBRECENI EGYETEM Népegészségügyi KAR 2014. BEVEZETÉS, CÉLKITŰZÉS A túlsúly

Részletesebben

V. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK. EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉÉRT (2005. május 19-20.) ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓI

V. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK. EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉÉRT (2005. május 19-20.) ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓI V. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉÉRT (2005. május 19-20.) ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓI Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

46/2003. (IV. 16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról

46/2003. (IV. 16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról 46/2003. (IV. 16.) OGY határozat az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról Az Országgyűlés, tekintettel arra, hogy hazánk lakosságának egészségi állapota évtizedek óta elmarad az ország társadalmi

Részletesebben

46/2003. (IV.16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról

46/2003. (IV.16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról 46/2003. (IV.16.) OGY határozat az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról Az Országgyűlés, tekintettel arra, hogy hazánk lakosságának egészségi állapota évtizedek óta elmarad az ország társadalmi

Részletesebben

Fehér holló járt a Transzplanton...

Fehér holló járt a Transzplanton... Szerkesztôségi Közlemény HUNGA COORD SAJTÓIRODA Tisztelt Olvasóink! Ezen lapszámunkban található a 2002. évi elôfizetési díjra vonatkozó befizetési csekk. Kérjük, számlaigényüket a csekken szíveskedjenek

Részletesebben

SZÖVETSÉG A VÁLTOZÁSÉRT!

SZÖVETSÉG A VÁLTOZÁSÉRT! SZÖVETSÉG A VÁLTOZÁSÉRT! Egészséges egészségpolitikát! Javaslatok a magyar baloldal egészségpolitikájára Az új egészségpolitika akkor lesz sikeres, ha kiszabadítjuk az ágazati kalitkából 2013.március Ez

Részletesebben

Az egészségügy humán erőforrás stratégiája Munkapéldány

Az egészségügy humán erőforrás stratégiája Munkapéldány 2010. Az egészségügy humán erőforrás stratégiája Munkapéldány Vízvári László Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 2010.02.03. 1 Szerkesztette: Vízvári László Gyetvai Györgyi A 2008-as anyagot

Részletesebben

Az egészségügyi költségrobbanás és a gyógyszer-finanszírozás

Az egészségügyi költségrobbanás és a gyógyszer-finanszírozás Kormányzás, Közpénzügyek, Szabályozás I. évfolyam 1. szám, 34-52. oldal http://www.kormanyzas.hu Az egészségügyi költségrobbanás és a gyógyszer-finanszírozás LEPP-GAZDAG ANIKÓ*, GULÁCSI LÁSZLÓ** A tanulmány

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek társadalmi és jogi helyzete Magyarországon és nemzetközi kitekintésben

A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek társadalmi és jogi helyzete Magyarországon és nemzetközi kitekintésben A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek társadalmi és jogi helyzete Magyarországon és nemzetközi kitekintésben Helyzetfeltáró tanulmány Készítette: Nagy Zita Éva Pál Zsolt Szerepi

Részletesebben

Emberi erőforrás gazdálkodás a hazai egészségügyben, kihívások és lehetőségek

Emberi erőforrás gazdálkodás a hazai egészségügyben, kihívások és lehetőségek MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Emberi erőforrás gazdálkodás a hazai egészségügyben, kihívások és lehetőségek Dr. Tölgyesi Dávid Béla 2013 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Elméleti háttér...

Részletesebben

KOPINT-Datorg Rt. Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14

KOPINT-Datorg Rt. Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14 KOPINT-Datorg Rt. Az egészségügy egységes adatgazdálkodásának helyzete, távgyógyászat Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14 Készült a Miniszterelnöki Hivatal

Részletesebben

INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés)

INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) NYUGAT- MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 2007/10/XI/3.sz. MAB határozat 2007. december 7. NYUGAT-

Részletesebben

A menedzsment egyes kiemelt területei oktatásának jelentősége és lehetőségei az egészségügyi felsőoktatásban. dr. Gábor Katalin

A menedzsment egyes kiemelt területei oktatásának jelentősége és lehetőségei az egészségügyi felsőoktatásban. dr. Gábor Katalin A menedzsment egyes kiemelt területei oktatásának jelentősége és lehetőségei az egészségügyi felsőoktatásban Doktori értekezés dr. Gábor Katalin Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola

Részletesebben

Néhány hónap választ el bennünket attól,

Néhány hónap választ el bennünket attól, FÓRUM A radiológia jövôképe az EU-csatlakozás küszöbén Baranyai Tibor Néhány hónap választ el bennünket attól, hogy az Európai Unió (EU) tagjai legyünk. Reményeink szerint az európai államok közösségének

Részletesebben

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Rikk János A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában Doktori (PhD) Értekezés

Részletesebben

XVII. évfolyam 2012. március

XVII. évfolyam 2012. március XVII. évfolyam 2012. március A HÁZI GYERMEKORVOSOK EGYESÜLETÉNEK SZAKMAI LAPJA Végiggondolták ezt? Tartalom Nem jó a gyermekorvosok közérzete. Semmilyen orvosnak sem jó a közérzete ma Magyarországon. Miért?

Részletesebben

2. Az alkohol-politika alapelvei

2. Az alkohol-politika alapelvei ALKOHOLPOLITIKA- ÉS STRATÉGIA 2006 Országos Addiktológiai Intézet (Tervezet) Dr. Buda Béla Mb. igazgató 1 ALKOHOLPOLITIKA- ÉS STRATÉGIA 1. Helyzetelemzés Kutatások alapján bizonyított tény, hogy az alkohol

Részletesebben

Az orvosi szolgáltatásokra épülő egészségturizmus lehetőségei Magyarországon a Da Vinci klinika példáján

Az orvosi szolgáltatásokra épülő egészségturizmus lehetőségei Magyarországon a Da Vinci klinika példáján Az orvosi szolgáltatásokra épülő egészségturizmus lehetőségei Magyarországon a Da Vinci klinika példáján Possibilites for Hungarian Healthcare Providers in Medical Tourism ont the example of Da Vinci Clinic

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve (2014 2029) A 2014. évi felülvizsgált változat (Vitaanyag, 3. kiadás)

Részletesebben

A Kormány. /2010. (...) Korm. határozata. Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikájának 2010-2013. évekre szóló Cselekvési Tervének végrehajtásáról

A Kormány. /2010. (...) Korm. határozata. Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikájának 2010-2013. évekre szóló Cselekvési Tervének végrehajtásáról A Kormány /2010. (...) Korm. határozata Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikájának 2010-2013. évekre szóló Cselekvési Tervének végrehajtásáról 1. A Kormány a) elfogadja a Nemzeti Táplálkozáspolitika

Részletesebben

VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. Zala Volán Zrt. Zalaegerszeg

VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. Zala Volán Zrt. Zalaegerszeg Fresenius Kabi Hungary Kft. MediFood Hungary Kft. Salus Kft. Mediq Direkt Kft. Izotóp Intézet Kft. Zafír Press Replant-Cardo Kft. TÜSKE PINCE Zalaegerszegi Kistérségért Nonprofit Kft VÁROSGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben