Rendeletek, határozatok, körlevelek ÁLTALÁNOS TÖRVÉNYSZÖVEGEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rendeletek, határozatok, körlevelek ÁLTALÁNOS TÖRVÉNYSZÖVEGEK"

Átírás

1 Rendeletek, határozatok, körlevelek ÁLTALÁNOS TÖRVÉNYSZÖVEGEK A KLÍMÁVAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS KÖRNYEZETVÉDELMI, ENERGIAÜGYI ÉS TENGERÉSZETI MINISZTÉRIUM április 7-i, sz. rendelet, amely a Munka Törvénykönyve első része II. könyvének VI. címét az ország területén közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállalókat kiküldetésbe helyező fuvarozó vállalatokra igazítja, és módosítja a Szállítmányozási Törvénykönyvet NOR: DEVT D Érintett személyek: A Franciaországon kívül működő fuvarozó vállalatok munkavállalói és munkaadói, amelyek a közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállalókat kiküldetésbe helyezik, köz- magán megbízásadók. Tárgy: a Munka Törvénykönyvének bizonyos, a Franciaországon kívül működő vállalatok francia területen közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállalóit kiküldetésbe helyező vállalatokra alkalmazandó rendelkezéseinek kiigazítása a szállítmányozási szektor sajátosságainak figyelembe vétele érdekében. Érvénybe lépés: a törvényszöveg július 1-én lép életbe. Megjegyzés: a jelen rendelet kiigazít bizonyos, a Franciaországon kívül működő azon szárazföldi fuvarozó vállalatokra alkalmazandó rendelkezéseket, amelyek francia területen közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállalóit ideiglenesen kiküldetésbe helyezik. Meghatározza azokat a körülményeket, amelyek között a kiküldetési igazolás a kiküldetési nyilatkozat helyébe lép, és pontosítja azokat a dokumentumokat, amelyeket ellenőrzés esetén be kell mutatni. Rögzíti azt az időszakot, amelynek során biztosított a kapcsolat az ellenőrző közegek és a francia területen kijelölt képviselő között. Pontosítja az éberségi kötelezettség, valamint a beruházók és a megbízásadók alvállalkozóikkal és szerződőtársaikkal szembeni felelőssége érvényesítésének módozatait is. A Munka Törvénykönyve első része II. könyve VI. címének rendelkezése, amelyek nem kerülnek kifejezetten megsértésre, alkalmazandók. Hivatkozások: a jelen rendelet a Szállítmányozási Törvénykönyv első törvényhozói része III. könyve III. címe egyetlen fejezete rendelkezéseinek alkalmazása érdekében került meghozatalra, ahogy azok a augusztus 6-i, sz., a gazdasági növekedésre, tevékenységre és esélyegyenlőségre vonatkozó törvény 281. cikkelyéből következnek. A jelen rendelettel módosított Szállítmányozási Törvénykönyv az ezen módosításból eredő megfogalmazásában a Légifrance Internetes oldalon ( ) véleményezhető.

2 A Miniszterelnök, A klímával kapcsolatos nemzetközi kapcsolatokért felelős környezetvédelmi, energiaügyi és tengerészeti miniszter asszony jelentése alapján, Az Európai Parlament és a Tanács október 21-i, 1071/2009. sz. (EK) szabályrendelete alapján, amely rögzíti a közúti fuvarozó foglalkozás gyakorlásához betartandó feltételekre vonatkozó közös szabályokat, és hatályon kívül helyezi a Tanács 96/26/EK irányelvét; Az Európai Parlament és a Tanács december 16-i, 96/71/EK irányelve alapján, amely a dolgozók szolgáltatásnyújtás keretében történő kiküldetésbe helyezésére vonatkozik; Az Európai Parlament és a Tanács május 15-i, 2014/67EU irányelve alapján, amely a dolgozók szolgáltatásnyújtás keretében történő kiküldetésbe helyezésére vonatkozik, és módosítja a 1024/2012. sz. (EU), a belső piac információs rendszere közvetítésével történő adminisztratív együttműködésre vonatkozó szabályrendeletet ( IMI szabályrendelet ), nevezetesen annak 9. cikkelyét; A Büntető Törvénykönyv alapján, A Büntető Perrendtartás alapján; A Szállítmányozási Törvénykönyv, nevezetesen annak L I., és cikkelyei alapján; A Munka Törvénykönyve, nevezetesen első része II. könyve VI. címének alapján; Az Államtanács (szociális szekció) meghallgatása után, Elrendeli: 1. Cikk. A Szállítmányozási Törvénykönyv első rendeleti része III. könyve III. címe egyetlen fejezetének helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: EGYETLEN FEJEZET 1. szakasz Nem Franciaországban működő vállalat által ideiglenesen kiküldött közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállalók R Cikk. I. A Munka Törvénykönyve első része (rendeleti rész) II. könyve VI. címének rendelkezései alkalmazandók a vállalatokra a III. fejezet 1., 2. és 3. szakaszainak kivételével, a jelen fejezetben előírt feltételek mellett.

3 A jelen fejezet értelmében vállalat alatt minden olyan Franciaországon kívül működő vállalat értendő, amely az L cikkelyében említett tevékenységi körbe tartozik, attól fogva, amikor teljesülnek a Munka Törvénykönyve L cikkelyében, vagy L cikkelyében előírt kiküldetésbe helyezési feltételek. II. Ebben az esetben a vállalat kinevezi képviselőjét az ország területére ugyanezen törvénykönyv L cikkelye II. bekezdésének alkalmazásával. R Cikk. I. Amikor a Munka Törvénykönyve L és L cikkelyében előírt összes feltétel megvan francia területen a közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállaló kiküldetésbe helyezéséhez, a vállalat az R cikkelyében előírt feltételek szerint minden egyes kiküldött munkavállalóra vonatkozóan kitölt egy kiküldetésbe helyezési igazolást, amely az ugyanezen törvénykönyv L cikkelyében előírt nyilatkozat helyébe lép. II. Ez az igazolás mentesít az ugyanezen törvénykönyv L cikkelyében említett formaság alól attól fogva, amikor a kiküldetés ugyanezen törvénykönyv L cikkelye 1. vagy 3. pontjában előírt feltételek között jön létre, és amikor a megbízásadó nem Franciaországban működik. III. Ezen igazolás érvényességi ideje a vállalat által feltüntetett érvényességi idő, maximálisan a kiállítási időpontjától számított hat hónap. Az igazolás az előbb említett L cikkely 1. vagy 3. pontjának rendelkezései alá tartozó több kiküldetésbe helyező műveletet lefedhet ezen időszak alatt. IV. Ez az igazolás francia nyelven kerül kiállításra az első kiküldetésbe helyező művelet megkezdése előtt. Dátummal és aláírással látják el, és az alábbiakat tartalmazza: 1. A munkavállalót rendesen alkalmazó vállalat vagy intézmény nevét vagy cégnevét, valamint postacímét és elektronikus címét, telefonos elérhetőségeit, a vállalat jogi formáját, a vezető vagy a vezetők vezeték- és keresztnevét, születési helyüket és idejüket, a társadalombiztosítási szervezet vagy szervezetek, vagy hasonlók megnevezését, amelyeknek a vállalat a társadalombiztosítási hozzájárulást vagy hasonlót folyósítja; 2. A kiküldött munkavállaló vezeték-és keresztnevét, születési helyét és idejét, állandó lakhelyének címét, nemzetiségét, a munkaszerződés aláírásának időpontját és a munkaszerződésre alkalmazandó munkajogot, szakmai képesítését; 3. A kiküldött munkavállalónak juttatott bruttó órabér mértékét, adott esetben euróra átváltva, valamint az elszállásolási és étkezési költségek vállalat által történő viselésének módozatait, kiküldetésbe helyezési naponként; 4. A Munka Törvénykönyve L cikkelyének II. szakaszában említett képviselő cégnevét vagy vezeték-és keresztnevét, valamint postacímét és elektronikus címét, telefonos elérhetőségeit;

4 5. A közúti fuvarozó vállalatokat illetően a közúti fuvarozó vállalatok országos elektronikus jegyzékébe történt bejegyzésük hivatkozásait, amit az Európai Parlament és a Tanács október 21-i, 1071/2009 sz. szabályrendeletének (EK) 16. cikkelye írt elő; ez a szabályrendelet rögzíti a közúti fuvarozó foglalkozás gyakorlásához betartandó feltételekre vonatkozó közös szabályokat, és hatályon kívül helyezi a Tanács 96/26/EK irányelvét. R Cikk. 1. Amikor a kiküldetés a Munka Törvénykönyve L cikkelye vagy L cikkelye 2. pontjának hatálya alá esik, az R cikkelyben említett igazolás ezen kívül tartalmazza a kiküldött munkavállaló franciaországi fogadó vállalatának vagy intézményének nevét vagy cégnevét, valamint postai és elektronikus címét, telefonos elérhetőségeit és SIRET azonosító számát, a kiküldetéskezdetének időpontját és annak előrelátható végét, az utazási költségek vállalat által történő viselésének módozatait, és adott esetben a munkavállaló elszállásolási helyének vagy helyeinek címét; 2. Amikor a kiküldetés a Munka Törvénykönyve L cikkelyének hatálya alá tartozik, az R cikkely 1. pontjában előírt kitételek helyett az igazolás tartalmazza a munkavállalót rendesen alkalmazó vállalat, vagy az ideiglenes munka vállalati intézményének nevét vagy cégnevét, valamint postacímét és elektronikus címét, telefonos elérhetőségeit, a vállalat jogi formáját, a szakmai jegyzékbe való bejegyzésének referenciáit, vagy bármely más ezzel egyenértékű referenciát, a vezető vagy a vezetők vezeték- és keresztnevét, születési helyüket és idejüket, azon szervezet vagy szervezetek megnevezését, amelyeknek az ideiglenes munkavállaló a társadalombiztosítási hozzájárulást folyósítja, azon szervezet azonosítóját, amelynél pénzügyi garancia vagy ezzel egyenértékű garancia került megszerzésre a származási országban. R Cikk. I. A vállalat képviselője megőrzi, és bemutatja az alábbi dokumentumokat a Munka Törvénykönyve L cikkelyében említett ellenőrző közegek kérésére: 1. Mindegyik kiküldött munkavállaló kiküldetési idejének megfelelő fizetési jegyzékét, vagy bármely ezzel egyenértékű, a juttatást igazoló és az alábbi kitételeket tartalmazó dokumentumot: a) Bruttó órabér, beleértve a túlórák utáni pótlékokat, euróra átváltva; b) Az időszak és a munka órabeosztása, amelyre a bér vonatkozik, megkülönböztetve a normál mértékkel fizetett órákat a pótlékokat tartalmazó óráktól; c) Szabadság és ünnepnapok, és az ezekre vonatkozó juttatási elemek; 2. A bér tényleges kifizetését igazoló mindennemű dokumentum; 3. A vállalat által kijelölt képviselő kinevezésének másolata, a Munka Törvénykönyve R cikkely rendelkezéseinek megfelelően; 4. Ha helye van, a munkavállalóra alkalmazandó ágazati kollektív megállapodás bevezető része.

5 II. Abban az esetben, ha a francia területen közúton vagy vízen/levegőben dolgozó munkavállalót kiküldetésbe helyező vállalat az Európai Unión kívül működik, a dokumentum igazolja a szociális helyzet rendszerességét a nemzetközi társadalombiztosítási megállapodás értelmében, vagy ennek hiányában csatol egy hat hónapnál nem régebbi igazolást azon francia szociális támogatási szervezet által kiállított szociális nyilatkozatról, amelynek feladata a rá háruló szociális hozzájárulások fedezete. R Cikk. A Munka Törvénykönyve R cikkelyének végrehajtása érdekében az az időszak, amely alatt biztosított a kapcsolat a Munka Törvénykönyve L cikkelyében említett közegek és az országos területen kijelölt képviselő között, az ugyanezen törvénykönyv L cikkelye II. szakaszának vállalatok által történő végrehajtásaként nem lehet rövidebb a munkavállaló kiküldetésének időszakánál, amelynek lejártát egy tizennyolc hónapos időszak követi. R Cikk. I. A Munka Törvénykönyve L cikkelye első bekezdésének végrehajtása érdekében a megbízásadó igazolja, hogy az L cikkelyében előírt kiküldetési igazolás, amely a Munka Törvénykönyvének ezen cikkelyében említett kötelezettség helyébe lép, kiállításra került. II. Ugyanezen L cikkely második bekezdésének végrehajtása érdekében: 1. Amennyiben a munkavállaló kiküldetése a Munka Törvénykönyve L cikkelye vagy L cikkelye 2. pontjának hatálya alá tartozik, az a vállalatvezető, ahova a munkavállalót kiküldik, kitölti az R cikkelyben előírt igazolást, amely a Munka Törvénykönyve L cikkelye második bekezdésének helyébe lép; 2. Amennyiben a munkavállaló kiküldetése a Munka Törvénykönyve L cikkelye 1. pontjának hatálya alá tartozik, az ellenőrző közeg tájékoztatja a címzettet, ha ez a Kereskedelmi Törvénykönyv L cikkelyében említett szerződés egyetlen Franciaországban kiállított része. Ebben az esetben a címzett viseli a Munka Törvénykönyve L , R R , L , R R , és L és R R cikkelyek végrehajtásaként a megbízásadó által vállalandó kötelezettségeket. R Cikk. I. Az R cikkelyében említett kiküldetési igazolás két példányban kerül kiállításra, amelynek egyik példánya a kiküldött munkavállalónak kerül átadásra megőrzésre a szolgáltatást biztosító szállítóeszköz fedélzetén, a másik példányt esettől függően vagy a vállalat képviselője, vagy a közúton vagy vízen/levegőben dolgozó kiküldött munkavállalót foglalkoztató vállalat kapja. II. Az érvényes igazolás egyik példánya a szolgáltatást biztosító szállítóeszköz fedélzetén kerül megőrzésre, hogy az ellenőrzések során bemutatásra kerüljön az illetékes hatóságoknak, azok kérésére, a Munka Törvénykönyve L cikkelyének végrehajtásaként.

6 III. Ugyanezen törvénykönyv L cikkelyében említett ellenőrző közegeknek történő bemutatásra az alábbi dokumentumok is a szolgáltatást biztosító szállítóeszköz fedélzetén kerülnek megőrzésre: 1. A közúton vagy vízen/levegőben dolgozó kiküldött munkavállaló munkaszerződése; 2. Amikor a kiküldetés ugyanezen törvénykönyv L cikkelye 2. pontjának hatálya alá esik, a rendelkezésre bocsátási megállapodás és a munkaszerződés módosító záradéka francia nyelvű fordításának másolata, a Munka Törvénykönyve L cikkelyében előírtak szerint; 3. Amikor a kiküldetés ugyanezen törvénykönyv L cikkelyének hatálya alá esik, az ezen cikkelyben említett ideiglenes munkaszerződés és ugyanezen törvénykönyv L cikkelyében említett rendelkezésre bocsátási megállapodás francia nyelvű fordításának másolata. R Cikk. A munkaügyi és közlekedésügyi miniszterek közös határozata rögzíti az R cikkelyben említett kiküldetési igazolás mintáját, és pontosítja ezen igazolás internetes oldalon történő ajánlott on line kiállításának gyakorlati módozatait, amelyet a munkaügyi miniszter irányít. 2. szakasz Büntető szankciók R Cikk. A negyedik osztályba sorolt kihágásért járó pénzbírsággal büntetendő: 1. Vállalatvezető esetében az a tény, hogy az R cikkelyben említett kihelyezési igazolás nincs a szolgáltatást biztosító szállítóeszköz fedélzetén; 2. Vállalatvezető esetében az a tény, hogy a szolgáltatást biztosító szállítóeszköz fedélzetén lévő kihelyezési igazolás nem felel meg az R cikkely és annak végrehajtására hozott határozat előírásainak, vagy nem teljes, téves, olvashatatlan vagy eltörölhető bejegyzést tartalmaz. R Cikk. A harmadik osztályba sorolt kihágásért járó pénzbírsággal büntetendő vállalatvezető esetében az a tény, hogy nincsenek a szolgáltatást biztosító szállítóeszköz fedélzetén az R cikkely III. szakaszának 1 3. pontjaiban előírt dokumentumok. 3. szakasz Közigazgatási szankciók R Cikk A Munka Törvénykönyve L cikkelyének végrehajtását illetően a jelen fejezetből származó kötelezettségek vállalat által történő nem ismerete az ezen törvényszöveg által előírt pénzbírsággal sújtandó.

7 2. Cikk. A Büntető Perrendtartás R cikkelye 2. pontja f bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: f) A Szállítmányozási Törvénykönyv R és R cikkelyei. 3. Cikk. A jelen rendelet július 1-én lép életbe. 4. Cikk. A klímával kapcsolatos nemzetközi kapcsolatokért felelős környezetvédelmi, energiaügyi és tengerészeti miniszter, a pecsétőr, igazságügyi miniszter, a munkaügyi, foglalkoztatásügyi, szakmai képzésért és szociális párbeszédért felelős miniszter, a közlekedési, tengerészeti és halászati államtitkár a felelősek, mindegyik a saját területén, a jelen rendelet végrehajtásáért, amely a Francia Köztársaság Hivatalos Közlönyében kerül közzétételre április 7. A Miniszterelnök helyett: SÉGOLENE ROYAL A klímával kapcsolatos nemzetközi kapcsolatokért felelős környezetvédelmi, energiaügyi és tengerészeti miniszterasszony MYRIAM EL KHOMRI Munkaügyi, foglalkoztatásügyi, szakmai képzésért és szociális párbeszédért felelős miniszter MANUEL VALLS JEAN-JACQUES URVOAS Pecsétőr, Igazságügyi Miniszter ALAIN VIDALIES Közlekedési, tengerészeti és halászati államtitkár

PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés

PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés [F1] Az alapfeltételekkel kapcsolatos általános kérdések (3. cikk (1) bekezdés) [F101] Törvényekben vannak-e lefektetve a munkaviszonyra vonatkozó szabályok? [F102] Kizárólag törvényileg van-e szabályozva

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében 25.5.2018 A8-0319/51 Módosítás 51 Martina Dlabajová az ALDE képviselőcsoport nevében Jelentés Elisabeth Morin-Chartier A munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetése (COM(2016)0128

Részletesebben

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról FORMANYOMTATVÁNY A KÉRELMEZŐ IGAZGATÓSÁG FELHASZNÁLÁSÁRA (FAKULTATÍV) I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról a munkavállalók szolgáltatások

Részletesebben

Munkavállalók kiküldetése A kiküldő céggel kapcsolatos kérdések

Munkavállalók kiküldetése A kiküldő céggel kapcsolatos kérdések I. Általános kérdések (1. és 2. cikk) Munkavállalók kiküldetése A kiküldő céggel kapcsolatos kérdések I.2. A munkavállalót kiküldő vállalkozással kapcsolatos kérdések 1. 1. 1 A 96/71/EK irányelv alkalmazása

Részletesebben

IMI REPORT. Azonosító: PW Esetleges szabálytalanságokra utaló tények közlése

IMI REPORT. Azonosító: PW Esetleges szabálytalanságokra utaló tények közlése IMI REPORT Azonosító: 5892.1 PW Esetleges szabálytalanságokra utaló tények közlése Tárgy Küldés dátuma 28/08/2017 ESETLEGES SZABÁLYTALANSÁGOKRA UTALÓ TÉNYEK KÖZLÉSE (2014/67/EU 7. CIKK (4) BEKEZDÉS) Ez

Részletesebben

Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására

Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására Az Európai Bizottság javaslata a munkavállalók szolgáltatások keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv módosítására dr. Bodgál Ildikó Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztály

Részletesebben

Az előzőekben fel nem sorolt tagállamok által az Európai Bizottságnak korábban megküldött információk (az államokat ABC sorrendben tüntetjük fel)

Az előzőekben fel nem sorolt tagállamok által az Európai Bizottságnak korábban megküldött információk (az államokat ABC sorrendben tüntetjük fel) Az előzőekben fel nem sorolt tagállamok által az Európai Bizottságnak korábban megküldött információk (az államokat ABC sorrendben tüntetjük fel) BELGIUM... 3 FRANCIAORSZÁG... 4 PORTUGÁLIA... 7 BELGIUM

Részletesebben

MILYEN LEHETŐSÉGEK REJLENEK A MUNKAVÁLLALÓK SZOLGÁLTATÁSOK KERETÉBEN TÖRTÉNŐ KIKÜLDETÉSÉBEN? VÁLTOZÁS A POSTING IRÁNYELV ALKALMAZÁSÁBAN

MILYEN LEHETŐSÉGEK REJLENEK A MUNKAVÁLLALÓK SZOLGÁLTATÁSOK KERETÉBEN TÖRTÉNŐ KIKÜLDETÉSÉBEN? VÁLTOZÁS A POSTING IRÁNYELV ALKALMAZÁSÁBAN MILYEN LEHETŐSÉGEK REJLENEK A MUNKAVÁLLALÓK SZOLGÁLTATÁSOK KERETÉBEN TÖRTÉNŐ KIKÜLDETÉSÉBEN? VÁLTOZÁS A POSTING IRÁNYELV ALKALMAZÁSÁBAN AZ IRÁNYELV Uniós jogi aktus, konkrét célokat tűz a tagállamok elé,

Részletesebben

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám A TANÁCS 1968. október 15-i 68/360/EGK IRÁNYELVE a tagállami munkavállalók és családtagjaik Közösségen belüli mozgására és tartózkodására vonatkozó korlátozások eltörléséről AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/46

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/46 Korrigendum - EFOP-2.2.2-17-2017-00002 azonosítószámú projekt keretében támogatott lakhatást biztosító lakások építése valamint szolgáltató központok kialakítása -dél-békési településeken Közbeszerzési

Részletesebben

Országos illetékességre tekintettel a kérelem bármelyik okmányirodán benyújtható A JÁRMŰVEK SZÁRMAZÁS-ELLENŐRZÉSI NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE

Országos illetékességre tekintettel a kérelem bármelyik okmányirodán benyújtható A JÁRMŰVEK SZÁRMAZÁS-ELLENŐRZÉSI NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE Országos illetékességre tekintettel a kérelem bármelyik okmányirodán benyújtható A JÁRMŰVEK SZÁRMAZÁS-ELLENŐRZÉSI NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE A jármű tulajdonjog jogszerű megszerzését igazoló okirat eredeti

Részletesebben

Ausztriai munkajogi kisokos

Ausztriai munkajogi kisokos Ausztriai munkajogi kisokos Minden országban más munkajogi szabályok vannak életben. A Munkaügyi Kisokossal abban szeretnénk segíteni téged, hogy a legfontosabb kérdésekre megkapjad válaszaid munkába állás

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

Oktatás- és képzésszervezés

Oktatás- és képzésszervezés Oktatás- és képzésszervezés A munkaügyi központok ajánlati és képzés-támogatási rendszere Előadó: Veressné dr. Kiss Anna Munkaerő-piaci Eszközök és Képzési Osztály Hajdúszoboszló, Új arculati javaslatok

Részletesebben

180. sz. Ajánlás. munkavállalók igényeinek védelmét munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén,

180. sz. Ajánlás. munkavállalók igényeinek védelmét munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén, 180. sz. Ajánlás a munkavállalók igényeinek védelméről munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Hídtervezési szolgáltatások 2015/S 018-028895. (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, 7.1.2015, 2015/S 4-004429)

Magyarország-Budapest: Hídtervezési szolgáltatások 2015/S 018-028895. (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, 7.1.2015, 2015/S 4-004429) 1/6 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:28895-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Hídtervezési szolgáltatások 2015/S 018-028895 Magyar Közút Nonprofit Zrt., AK15427,

Részletesebben

Az eljárás az ügyfél kérelmére indul az okmányirodában. okmányirodában készül.

Az eljárás az ügyfél kérelmére indul az okmányirodában. okmányirodában készül. Gépjármű vezetői engedélyekkel kapcsolatos eljárások Ki kaphat vezetői engedélyt? 1. Magyar állampolgár, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye Magyarországon van. 2. Az Európai Gazdasági Térség

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I.

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. A Budapest XII. kerület, Stromfeld Aurél út Németvölgyi út Pagony utca körforgalmú csomópont kialakításának kiviteli munkái tárgyú közbeszerzési eljárás 2. módosító hirdetménye Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére Támogatott neve: Támogatási szerződés azonosító száma: I. PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS: BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 01. évi Működési támogatottak részére 1. Részletes költségvetés:

Részletesebben

A TANÁCS 143/2008/EK RENDELETE

A TANÁCS 143/2008/EK RENDELETE 2008.2.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 44/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK A TANÁCS 143/2008/EK RENDELETE (2008. február

Részletesebben

ANNEX MELLÉKLET. a következőhöz: a Bizottság (EU).../... végrehajtási határozata

ANNEX MELLÉKLET. a következőhöz: a Bizottság (EU).../... végrehajtási határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.10.11. C(2018) 6559 final ANNEX MELLÉKLET a következőhöz: a Bizottság (EU).../... végrehajtási határozata a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

Fő tárgy: További tárgyak:

Fő tárgy: További tárgyak: Tájékoztató a "Tervezési és kivitelezési szerződés - Abaújvár és Kechnec közötti Hernád folyón átívelő határátkelő híd és összekötő utak építési beruházásához kapcsolódó kiviteli tervkészítés és kivitelezés"

Részletesebben

VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ

VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ VÉGSŐ KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ A Végső Kedvezményezett neve / elnevezése: A pályázat iktatási száma: A projekt megvalósításának időtartama (éééé/hh/nn éééé/hh/nn): 1. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A megvalósított

Részletesebben

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni.

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. MELLÉKLETEK 1 I. MELLÉKLET A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. EGYSÉGES DOKUMENTUM A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és

Részletesebben

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL Miskolc 2016. 6.17. sz. Egyetemi Szabályzat SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYSÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

Részletesebben

HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL

HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL A 2018. július 1-jén hatályba lépő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) 680. (5) bekezdésére tekintettel, a bírák jogállásáról és

Részletesebben

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. első félévi munkaprogramja 2. számú melléklet I. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Január 2007. évi bértárgyalások a keresetnövelés éves mértékéről ( OÉT)

Részletesebben

M0754 FELADATOK. megállapít Adókötelezettséget teljesít, illetve adóelőleg vonási kötelezettséget megállapít

M0754 FELADATOK. megállapít Adókötelezettséget teljesít, illetve adóelőleg vonási kötelezettséget megállapít M0754 FELADATOK 0754 érügyi szakfeladatok Adatokat gyűjt, rögzít (munkaidő, teljesítmény, 4 szabadság stb.) 5 Munkaidő nyilvántartás adatait rögzíti 6 Egyéni bérelszámoló lapot készít, vezet érszámfejtést

Részletesebben

2. Az Egyezmény eredeti angol nyelvû szövege és hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ:

2. Az Egyezmény eredeti angol nyelvû szövege és hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ: 2001. évi XXVII. Törvény a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekrõl szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 1999. évi 87. ülésszakán elfogadott 182.

Részletesebben

A BENYÚJTANDÓ IGAZOLÁSOK, NYILATKOZATOK JEGYZÉKE

A BENYÚJTANDÓ IGAZOLÁSOK, NYILATKOZATOK JEGYZÉKE A BENYÚJTANDÓ IGAZOLÁSOK, NYILATKOZATOK JEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK (az ajánlathoz) Megnevezés Felolvasólap (1. számú melléklet ) Nyilatkozat a kizáró okok fenn nem állásáról (2. számú melléklet) Nyilatkozat

Részletesebben

MELLÉKLETEK I III. MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK I III. MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.4.24. C(2015) 2619 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK I III. MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a kábítószer-prekurzorokról

Részletesebben

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag 2015. Március 25. Vámeljárások Szabad forgalomba bocsátás Árutovábbítás Vámraktározás Aktív feldolgozás Vámfelügyelet melletti

Részletesebben

A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA

A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA A Visegrádi Csoport Cseh Elnöksége 2015/2016 A munkavállalók és szolgáltatások szabad mozgása mindig is felvetette az akadálymentes belső piac biztosításának igénye,

Részletesebben

Magyar joganyagok évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 2. oldal 1. Cikk A jelen egyezmény szempontjából a fizetett tanu

Magyar joganyagok évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 2. oldal 1. Cikk A jelen egyezmény szempontjából a fizetett tanu Magyar joganyagok - 1976. évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 1. oldal 1976. évi 13. törvényerejű rendelet a fizetett tanulmányi szabadságról szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia

Részletesebben

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE

DOKUMENTUMOK KEZELÉSE EH - 01 MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS DOKUMENTUMOK KEZELÉSE 1. ELJÁRÁS CÉLJA Az eljárás célja a Polgármesteri Hivatal által használt külső és belső készítésű dokumentumok (szabályozások) kezelésének rögzítése. Jelen

Részletesebben

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL Miskolc 2012. 6.17. sz. Egyetemi Szabályzat SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM TEVÉKENYÉGÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ BELFÖLDI KIKÜLDETÉSEKRŐL

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 20.3.2017 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: A francia szenátus indokolt véleménye a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a bírósági ülnökök választásáról

T Á J É K O Z T A T Ó a bírósági ülnökök választásáról T Á J É K O Z T A T Ó a bírósági ülnökök választásáról Magyarország Köztársasági Elnöke az idei ülnökválasztás időpontját 2015. március 7. és április 30. napja közötti időtartamra tűzte ki. A bírák jogállásáról

Részletesebben

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter... /2006. (..) ÖTM rendelete ingatlan-értékbecslés területén az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege

Részletesebben

FORMANYOMTATVÁNY utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység engedélyezéséhez

FORMANYOMTATVÁNY utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység engedélyezéséhez FORMANYOMTATVÁNY utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység engedélyezéséhez Pecsét, vagy személyi ig. szám Benyújtandó személyesen: MKEH 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. Postai úton: MKEH Kereskedelmi

Részletesebben

A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI

A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI KIKÜLDETÉS AZ EGT TERÜLETÉRE 883/2004, 987/2009.EK rendelet - Koordináció, nem harmonizáció! Alapelvek: - Egy ország joghatósága - Azonos elbírálás - Szerzett jogok megtartása -

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet 43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenõrzés részletes szabályairól A gazdasági és közlekedési miniszter feladat-

Részletesebben

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások Támogatási Kérelem Jogcímkód: 6-124-01-01

Részletesebben

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Dr. Hódi Sándor Főosztályvezető-helyettes Nemzetközi és Európai Uniós Főosztály Tematika 1. Egészségügyi ellátások

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Iránymutatások Hatóságok közötti együttműködés a 909/2014/EU rendelet 17. és 23. cikke értelmében

Iránymutatások Hatóságok közötti együttműködés a 909/2014/EU rendelet 17. és 23. cikke értelmében Iránymutatások Hatóságok közötti együttműködés a 909/2014/EU rendelet 17. és 23. cikke értelmében 28/03/2018 ESMA70-151-435 HU Tartalomjegyzék 1 Hatály... 2 2 Cél... 4 3 Megfelelési és adatszolgáltatási

Részletesebben

FORDÍTÁSI TEVÉKENYSÉG CSONGRÁD MEGYE ÜGYÉSZI SZERVEI RÉSZÉRE

FORDÍTÁSI TEVÉKENYSÉG CSONGRÁD MEGYE ÜGYÉSZI SZERVEI RÉSZÉRE FORDÍTÁSI TEVÉKENYSÉG CSONGRÁD MEGYE ÜGYÉSZI SZERVEI RÉSZÉRE Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/38 Vállalkozási keretszerződés kötése a Csongrád Megyei Főügyészség, valamint a hozzá tartozó 6 szervezeti

Részletesebben

IMI REPORT. Azonosító: PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés

IMI REPORT. Azonosító: PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés IMI REPORT Azonosító: 5880.1 PW Munkavállalók kiküldetése munkafeltételekkel és -körülményekkel kapcsolatos információkérés Munkavállalók kiküldésével kapcsolatos információkérés Munkavállalók kiküldésével

Részletesebben

Belföldi kiküldetési szabályzat

Belföldi kiküldetési szabályzat Testnevelési Egyetem Belföldi kiküldetési szabályzat A Szenátus elfogadta a 43/2015. számú határozatával. 2016. december 15-ig elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben. Módosító határozatok: 90/2016.

Részletesebben

VI. MELLÉKLET. A kérelmet az alábbi hivatkozási számmal/számokkal jelölt kérelemmel/kérelmekkel együtt kell feldolgozni:

VI. MELLÉKLET. A kérelmet az alábbi hivatkozási számmal/számokkal jelölt kérelemmel/kérelmekkel együtt kell feldolgozni: VI. MELLÉKLET TARTÁSI KÖTELEZETTSÉGRE VONATKOZÓ HATÁROZAT ELISMERÉSE, VÉGREHAJTHATÓVÁ NYILVÁNÍTÁSA VAGY VÉGREHAJTÁSA IRÁNTI KÉRELEM FORMANYOMTATVÁNYA (A tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról,

Részletesebben

I. Általános tudnivalók a fedezetkezelői számláról

I. Általános tudnivalók a fedezetkezelői számláról TÁJÉKOZTATÓ a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (továbbiakban: Kbt.) hatálya alá nem tartozó, de a Kbt. szerinti közösségi értékhatárt elérő vagy azt meghaladó értékű építési beruházást

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0206/784. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0206/784. Módosítás 22.3.2019 A8-0206/784 784 9 d preambulumbekezdés (új) (9d) A vállalkozókat arra kell ösztönözni, hogy vállalják a társadalmi felelősséget és olyan közúti fuvarozókat alkalmazzanak, akik betartják az ezen

Részletesebben

178. sz. Ajánlás. az éjjeli munkáról

178. sz. Ajánlás. az éjjeli munkáról 178. sz. Ajánlás az éjjeli munkáról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 1990. június 6-án hetvenhetedik

Részletesebben

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 1/7

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 146/2015. (XII. 03.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 146/2015. (XII. 03.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 146/2015. (XII. 03.) számú KÖZLEMÉNYE az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében a kedvezőtlen időjárással érintett vállalkozások általi csekély összegű

Részletesebben

172. sz. Egyezmény. a szállodákban, éttermekben és hasonló létesítményekben irányadó munkafeltételekről

172. sz. Egyezmény. a szállodákban, éttermekben és hasonló létesítményekben irányadó munkafeltételekről 172. sz. Egyezmény a szállodákban, éttermekben és hasonló létesítményekben irányadó munkafeltételekről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató

Részletesebben

Meghívásos eljárás ajánlattételi felhívás

Meghívásos eljárás ajánlattételi felhívás Meghívásos eljárás ajánlattételi felhívás 1. Az ajánlatkérő neve és címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail): Ajánlatkérő neve: RÁBA-VAD Feldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ajánlatkérő címe: 9312,

Részletesebben

Nagy Cafeteria Audit űrlap

Nagy Cafeteria Audit űrlap Nagy Cafeteria Audit űrlap E-mail cím:* Név: Juttatás rendszer szabályozása (válassza ki az összes Önökre jellemző állítást): Milyen igazolás, dokumentum áll rendelkezésre a dolgozói tájékoztatóról? (válassza

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. március 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0005 (NLE) 5347/17 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AELE 5 EEE 2 N 3 ISL 2 FL 2 MI 41 ECO 6 SAN

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. június 30., kedd Tartalomjegyzék 2015. évi LXXXIX. törvény A Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A és B

Részletesebben

"OKJ gépkezelő tanfolyamok/2013" közbeszerzési eljárás részvételi felhívásának módosítása

OKJ gépkezelő tanfolyamok/2013 közbeszerzési eljárás részvételi felhívásának módosítása "OKJ gépkezelő tanfolyamok/2013" közbeszerzési eljárás részvételi felhívásának módosítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/34 Vállalkozási keretszerződés. Nyertes ajánlattevő feladata Ajánlatkérő kijelölt

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 165/2014. (X. 13.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 165/2014. (X. 13.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 165/2014. (X. 13.) számú KÖZLEMÉNYE az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram kapcsán kamat megfizetéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról,

Részletesebben

I. MELLÉKLET. ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX

I. MELLÉKLET. ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX HU I. MELLÉKLET EGYSÉGES DOKUMENTUM ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX 1. BEJEGYZENDŐ ELNEVEZÉS(EK): 2. AZ A HARMADIK ORSZÁG, AMELYHEZ A KÖRÜLHATÁROLT TERÜLET TARTOZIK:

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

D Közösség azonosító: Ügyfél-regisztrációs szám: P.H. Támogatási határozat iratazonosítója: Cégforma: Név: cím:

D Közösség azonosító: Ügyfél-regisztrációs szám: P.H. Támogatási határozat iratazonosítója: Cégforma: Név:  cím: A Helyi Vidékfejlesztési Közösségek és a LEADER helyi akciócsoportok részére a 1698/2005/EK tanácsi rendelet keretében nyújtott támogatás Kérelem - Főlap Jogcímkód: 6.359.02.01, 6.463.01.01 1 Főlap iratkódja

Részletesebben

2016 Elemi költségvetés

2016 Elemi költségvetés A fejezet megnevezése, székhelye: Irányító szerv:.................. számjel 827180 1051 11 1700 348795 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 1055 Budapest

Részletesebben

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19 EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Iránymutatások a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 19. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 19. szám MAGYAR KÖZLÖNY 19. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. február 9., csütörtök Tartalomjegyzék 1066/2017. (II. 9.) Korm. határozat Az Arany János-emlékév programjainak megvalósításához szükséges feladatokról

Részletesebben

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok dr.henczi Lajos, dr. Horváth István, dr. Molnár-Hidassy Dóra, Molnárné dr.balogh Márta Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok TARTALOM Előszó I. A munkaerőpiac szereplői 1. Piac 2. Munkaerőpiac 2.1 Munkaerő-kereslet

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

Jogi terminológia szószedete

Jogi terminológia szószedete Jogi terminológia szószedete A TANÁCS 2201/2003/EK RENDELETE (2003. november 27.) a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről

Részletesebben

... napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. augusztus 18-i ülésére

... napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. augusztus 18-i ülésére ... napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. augusztus 18-i ülésére Előterjesztés címe és tárgya: a Csabdi Napraforgó Óvoda óvodavezetői álláshelyére pályázat

Részletesebben

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 41/A. ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 112. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 112. szám MAGYAR KÖZLÖNY 112. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. június 28., péntek Tartalomjegyzék 156/2019. (VI. 28.) Korm. rendelet A veszélyes áruk szállításáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. március. 6 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. március. 6 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény

Részletesebben

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe:

Versenyeztetési eljárás. Ajánlati felhívás. Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-008/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Ipari csuklós villamos járművek forgóváz alkatészeinek szállítása módosított felhívás Budapest, 2012. november 8.

Részletesebben

ADATLAP a Nemzeti Tehetség program

ADATLAP a Nemzeti Tehetség program Regisztrációs szám:. Pályázat kiírói töltik ki! ADATLAP a Nemzeti Tehetség program Ady Endre-ösztöndíj a külhoni magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Petíciós Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

EURÓPAI PARLAMENT. Petíciós Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2004 Petíciós Bizottság 2009 5.05.2008 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: José Camacho portugál állampolgár által a Federatie van de Portuguese Gemeenschap in Nederland egyesület nevében

Részletesebben

Szabályzat a. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola tevékenységével összefüggő belföldi kiküldetésekről. Cegléd 2013.08.01.

Szabályzat a. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola tevékenységével összefüggő belföldi kiküldetésekről. Cegléd 2013.08.01. Szabályzat a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola tevékenységével összefüggő belföldi kiküldetésekről Cegléd 2013.08.01. A Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola

Részletesebben

Részvényesi Nyilatkozat

Részvényesi Nyilatkozat Részvényesi Nyilatkozat Kérjük a Részvényeseket, hogy a Részvényesi Nyilatkozatot nyomtatott nagybetűkkel töltsék ki, és minden vonatkozó melléklettel együtt nyújtsák be a Lebonyolítóhoz a Vételi Jog Gyakorlásáról

Részletesebben

D0720-05. Közösség azonosító: Ügyfél-regisztrációs szám: P.H. Támogatási határozat iratazonosítója: Cégforma: Név: E-mail cím:

D0720-05. Közösség azonosító: Ügyfél-regisztrációs szám: P.H. Támogatási határozat iratazonosítója: Cégforma: Név: E-mail cím: Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A Helyi Vidékfejlesztési Közösségek és a LEADER helyi akciócsoportok részére a 1698/2005/EK tanácsi rendelet keretében nyújtott támogatás Kérelem - Főlap Jogcímkód:

Részletesebben

ADATLAP a Nemzeti Tehetség Program

ADATLAP a Nemzeti Tehetség Program Regisztrációs szám:. Pályázat kiírói töltik ki! ADATLAP a Nemzeti Tehetség Program Ady Endre-ösztöndíj a külhoni magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű

Részletesebben

2. Az Egyezmény hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ:

2. Az Egyezmény hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ: 2000. évi L. törvény a gyermekek és fiatalkorúak nem-ipari munkára való alkalmasságát megállapító orvosi vizsgálatról szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 1946. évi 29. ülésszakán elfogadott 78. számú

Részletesebben

99. sz. Egyezmény a mezőgazdasági minimálbérek megállapításáról

99. sz. Egyezmény a mezőgazdasági minimálbérek megállapításáról 99. sz. Egyezmény a mezőgazdasági minimálbérek megállapításáról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfben, és

Részletesebben

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén?

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Az alábbi szakmai írásunkban megnézzük, hogy mire számítsunk abban az esetben, ha munkaügyi ellenőrzés lenne nálunk, illetve még az ellenőrzés előtt fel tudjunk

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. augusztus 24. 4 óra 00 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. augusztus 8. (OR. en) 2006/0146 (COD) PE-CONS 3627/08 CODIF 54 TRANS 128 CODEC 521 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A fogyasztóvédelemrıl

Részletesebben

KDOP-2.1.1/D-12-2012-0005

KDOP-2.1.1/D-12-2012-0005 Vállalkozási szerződés parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai létesítmények, valamint napelemes térvilágítási rendszer kialakítására Balatonfűzfőn KDOP-2.1.1/D-12-2012-0005 azonosító számú

Részletesebben

16/2014. (IV. 4.) NGM

16/2014. (IV. 4.) NGM 16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet a felnőttképzési nyelvi programkövetelmények nyilvántartásba vételének követelményeiről és eljárási rendjéről, valamint a nyelvi képzés követelményei teljesítésének igazolásáról

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.12.21. COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Közösségben a légi járatok működtetésére vonatkozó közös szabályokról szóló

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 18. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA február 14., vasárnap. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 18. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA február 14., vasárnap. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. február 14., vasárnap 18. Tartalomjegyzék 27/2010. (II. 14.) Korm. rendelet 1036/2010. (II. 14.) Korm. A szénipari szerkezetátalakítási támogatás

Részletesebben