Szabványosítás, a szabványok alkalmazása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szabványosítás, a szabványok alkalmazása"

Átírás

1 Szabványosítás, a szabványok alkalmazása Bevezetés: előtt az összes magyar szabvány alkalmazása kötelező volt. Ezek mellett léteztek még országos hatályú ágazati szabványok (pl. nehézipari, építőipari stb.), amelyek szintén kötelezőek voltak (az építésügy területén MSZ-04 jelzetűek, amelyek közül csak az MSZ as sorozat egyes elemei maradtak hatályban). A szabványokat kiegészítették a nem kötelező, de általánosan elfogadott országos és ágazati műszaki irányelvek illetve műszaki előírások. A szabványosítás mai rendszere ettől gyökeresen eltér. Az 1995-ben megalkotott szabványügyi törvény a magyar szabványalkotás rendszerét az EU szabványosítási rendszerével hangolta össze. Az évi XXXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról A szabvány fogalma és jellemzői A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb. Elismert szervezet például a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), amely kizárólagos jogkörrel adja ki a magyar nemzeti szabványokat (MSZ) A szabványok általános és ismételten alkalmazható eljárásokat és műszaki megoldásokat adnak, amelyeket közmegegyezéssel fogadtak el, és optimális megoldást kínálnak a különböző érdekelt felek számára. A szabvány kidolgozásában önkéntes alapon, a nyilvánosság és nyitottság elvének megfelelően, minden érdekelt szervezet vagy természetes személy részt vehet. (Ennek módját jogszabály rendezi.) A szabványosítás célja A szabvány általában valamilyen szakmai vagy társadalmi közösség számára készül, azzal a céllal, hogy a kor szakmai és technikai színvonalának megfelelő ismereteket és fejlesztési eredményeket széles körben elterjessze, az élet, az egészség, a környezet, a vagyon, a fogyasztói érdekek védelmét és a biztonságot szolgálja, segítse a termékek és szolgáltatások szabad mozgását a közösség érdekei szerint, megalapozza a megfelelőség igazolás követelményrendszerét vagy a termékek teljesítményjellemzőinek meghatározását segítse a minőségvédelmet.

2 A szabványok a közösség érdekeit azzal védik, hogy meghatározzák a rendeltetési célra való alkalmasság, biztonság, környezetvédelem, fogyasztói érdekvédelem, gazdaságosság és hatékonyság, csereszabatosság és kompatibilitás szempontjából teljesítendő minimális követelményszintet, alkalmazkodva a kor általános tudományos színvonalához és műszaki gyakorlatához. Az ellentmondás-mentesség elve Sem a szabványon belül, sem a különböző szabványok között nem lehet ellentmondás, mint ahogy egy jogszabályon belül vagy jogszabályok között sem lehetnek ellenmondások. Nem lehet ellentmondás a jogszabályok és szabványok között, a szabványok nem ütközhetnek jogszabállyal, illetve nem tartalmazhatnak jogszabállyal ellentétes műszaki megoldásokat. A szabványok alkalmazásának önkéntessége A szabványügyi törvény értelmében a szabványok alkalmazása önkéntes annak érdekében, hogy a szabvány ne legyen akadálya a fejlődésnek, újszerű megoldások alkalmazásának. Ez azt jelenti, hogy szabványokban foglaltaktól el lehet térni, legalább azzal egyenértékű más megoldás alkalmazása mellett, és az egyenértékűséget az érintett félnek bizonyítania kell. Tehát a vonatkozó szabványokat ismerni kell akkor is, ha nem azokat alkalmazzuk. A vonatkozó szabvány nem hagyható figyelmen kívül, mivel az abban foglalt megoldás helyett azzal bizonyítottan egyenértékű, vagy jobb más megoldást lehet csak alkalmazni. A szabványt kötelezővé tevő feltételek Vannak azonban olyan feltételek, amelyek a szabvány alkalmazását kötelezővé teszik. A jogszabályban hivatkozott szabvány kötelezővé válik a jogszabály hatályán belül, mivel a jogszabály mindig kötelező. A jogszabály általában nem a szabványszám szerint hivatkozik szabványra, hanem általános hivatkozást tartalmaz egy adott tárgykörben, pl. követelmények vagy eljárások alkalmazása tekintetében. (Lásd az építési termékekre vonatkozó jogszabályok hivatkozásait harmonizált európai szabványokra.) Ha egy szerződésben vagy egy megállapodásban rögzítik a szerződő (megállapodó) felek, hogy valamely szabvány előírásait alkalmazzák, akkor az így hivatkozott szabvány a szerződés/megállapodás keretei között válik kötelezővé. (Kivéve a példaként való hivatkozást, mert ez esetben a szabványban megadott műszaki megoldás helyett más megoldás is alkalmazható, amely azzal legalább egyenértékű.) Ha egy építési szerződés egy olyan tervdokumentáció megvalósítására vonatkozik, amely szabványra való kizárólagos hivatkozásokat tartalmaz, a hivatkozott szabványok betartása kötelezővé válik.

3 A szabvány, mint követelményszint vagy viszonyítási alap A szerződés vagy tervdokumentáció nem csak kizárólagosan, hanem példaként is hivatkozhat egy szabványra, ekkor a hivatkozás a követelmény szintként vagy teljesítmény szintként értelmezhető. Ha a felek nem állapodtak meg másban, vitás kérdések vagy peres eljárások keretében a vonatkozó szabványokat tekintik mértékadónak, mivel a szabványok követelményszintje alkalmazkodik a kor általános szakmai színvonalához és műszaki gyakorlatához. Ha a szerződésben vagy megállapodásban nem volt meghatározva egyértelmű követelményszínt, akkor a szabványok adják azt a viszonyítási szintet, amely alapján a vitás kérdés eldönthető. A szabványokra való hivatkozás módjai. Merev hivatkozás: Évszámmal való hivatkozás, ebben az esetben a megadott évszámú, jelzetű szabványt kell alkalmazni, vagy arra kell értelmezni. Pl. MSZ EN ISO 9004:2001 Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez (ISO 9004:2000) MSZ EN ISO 9004:2010 Minőségirányítás és minőségbiztosítás A szervezet tartós sikerének irányítása. Minőségirányítási megközelítés (ISO 9004:2009) Megjegyzés: a későbbi szabvány változatnak címe és tartalma is eltér a kilenc évvel korábbitól. A zárójelbe tett ISO szabvány a nemzetközi szabvány kiadásának évét jelöli, amelyet magyar nemzeti szabványként egy évvel később hirdettek ki. (A szabványokat legalább öt évenként átvizsgálják és a tapasztalatok, igények függvényében módosítják.) Rugalmas hivatkozás: Évszám nélküli hivatkozás, ebben az esetben mindig az éppen aktuális, érvényes változatot kell alkalmazni. MSZ EN ISO 9004 Általános hivatkozás: A szabványra tárgy szerinti hivatkozás, amikor az alkalmazónak kell megkeresni, hogy mely szabványok vonatkoznak arra a tárgyra, és azt/azokat kell használnia. A szabványkatalógusban hivatkozási szám (szabvány jelzet, pl. *ISO 9004*) és cím szerint, vagy ICS kód (Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere) szerint lehet keresni. Az építőanyag és építés ICS kódja 91. Például egy vállalkozó műanyag ablakokat szeretne gyártani, ezért megkeresi, hogy melyik szabvány vonatkozik éppen erre a termékre, és milyen további szabványok vannak még érvényben, amelyek a termékhez, a gyártáshoz vagy a felhasználáshoz kapcsolódnak. MSZ EN :2006+A1:2010 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Ez a jelzet azt mutatja, hogy a 2006-ban kiadott szabványt 2010-ben kiegészítették. A szabványosítás szintjei A szabványosítás szintjei egymásra épülnek. Az alacsonyabb szintű dokumentum nem lehet ellentmondásban a magasabb szintűvel.

4 A legmagasabb a nemzeti szabványosítás szintje. Ezen a szinten kiadott nemzeti szabványok a nyilvánosság számára teljes mértékben hozzáférhetőek. A kidolgozók az összes érdekcsoportot képviselik (gyártók, ipari felhasználók, fogyasztók, állami szervek, tudományos kutatók, oktatási intézmények, stb.), a kidolgozás államilag kizárólagosan elismert nemzeti szabványügyi szerv keretein belül, műszaki bizottságokban folyik, részletesen szabályozott eljárási rend szerint. A magyar nemzeti szabványokat a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) teszi közzé. Az MSZT magánjogi szervezet, jogállása köztestület. A nemzeti szabványok betű jelzete: MSZ. A szabványkatalógus az Interneten elérhető ( A következő szint a szakmai szabványosítás. Ez esetben egy szakterülethez tartozó szervezetek és személyek szakmai szövetsége vagy társulása dolgoz ki és hagy jóvá műszaki előírásokat vagy műszaki irányelveket, amelyek a nyilvánosság számára a kidolgozó szervezeteken keresztül hozzáférhetők. A szakmai szabványok alkalmazása ajánlott a szakterülethez tartozó minden érdekelt számára, de az építési folyamatban résztvevő felek kölcsönös megállapodással a műszaki előírás vagy irányelv alkalmazását magukra nézve kötelezővé tehetik. A szabályozás alsó szintje a vállalati szabványosítás. A vállalati szabvány, amelynek lehet más elnevezése is, a vállalaton belül készül, és azon belül használják. A nyilvánosság számára többnyire nem hozzáférhető dokumentum, de a vállalat hozzáférhetővé teheti a vevői és más partnerei számára és hivatkozhat rá üzleti megállapodásaiban, ha mindkét fél elfogadja. Az építési termékekre vonatkozó vállalati szabvány például, rögzítheti egy gyártó vagy kivitelező szervezet és a megrendelője közötti műszaki átadás-átvételi feltételeket, amelyre a két fél közötti szerződésekben hivatkozni lehet. Nemzeti szabvány jogilag elismert státuszú, az alacsonyabb szintű szabvány elfogadottsága csak az adott szakmai vagy vállalati körben. Hozzáférhetőség: a nemzeti szabvány mindenki számára hozzáférhető, az alacsonyabb szintű csak szűkebb körben. A szabványok szerzői jogvédelem alatt állnak. Magyar nemzeti szabványok kizárólag az MSZT-től vásárolhatók meg, nem terjeszthetők nem másolhatók, nem adhatók tovább sem egészében, sem részleteiben. Minden országnak saját nemzeti szabványosítási szervezete van. A szabvány betűjelzetéből megállapítható, hogy melyik ország nemzeti szabványa, például a nálunk legismertebb külföldi szabványok a német DIN, az osztrák ÖNORM vagy a brit illetve angol BS. Magyar nemzeti szabvány kiadható magyar nyelvre lefordítva, vagy úgynevezett jóváhagyó közleménnyel angol nyelven (csak a cím, vagy csak a címoldal magyar nyelvű is.) Nemzetközi szabványosítás, amelyet a világ (ISO szabványok) vagy egy nemzetközi régió (EN jelzetű európai szabványok) több országa alkotta nemzetközi szabványügyi szervezet végez. A világon legelterjedtebben alkalmazott ISO jelzetű (International Standard) nemzetközi szabványt az International Organisation for Standardization (ISO) bocsátja ki, amelyet száznál több nemzeti szabványügyi szervezet, mint tagszervezet alkot.

5 Harmonizált szabványok Az Európai Unió (EU) és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamai közös szabványügyi szervezete a CEN (European Committee for Standardization), amelynek feladata az európai régió, pontosabban az EU és EGT országai között az áruk, vagyis a termékek szabad mozgását lehetővé tévő szabályozási háttér megteremtése. Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) mellett az Európai Elektronikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) és az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) ugyanennek a régiónak a szakmai szabványosítási szervezeti. Ezek a szervezetek dolgozzák ki egy-egy termékdirektíva vagy EU rendelet alapján az úgynevezett harmonizált szabványokat. Az Európai Unióban a műszaki jogszabályokat közös irányelvek (direktívák) alapján vagy minden tagországra nézve kötelező európai rendelettel hangolják össze. Ilyen az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU számú rendelete az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről. A szabványok összehangolása pedig az európai szabványokon keresztül valósul meg. A CENtagtestületek kötelesek a harmonizált európai szabványokat minden változtatás nélkül nemzeti szabványként bevezetni. Nem minden európai szabvány harmonizált szabvány. A harmonizált szabványokat az európai jogszabályok szerint az EU Bizottságtól kapott mandátum alapján dolgozzák ki, minden részletében egyeztetve a tagországokkal. A harmonizált szabványok előírják az alapvető követelmények szempontjából lényes termékjellemzőket, valamint azokat a vizsgálati módszereket és eljárásokat, amelyekkel a termék teljesítmény-jellemzőit, illetve a teljesítmény állandóságot értékelni kell. A harmonizált szabványokban hivatkoznak az irányelvre vagy az EU rendeletre. További megjegyzések: Az áruk szabad mozgásáról szóló előírások azt a célt szolgálják, hogy a tagállamok között megteremtsék az egységes belső piacot, amely kereskedelmi korlátozásoktól mentes. Ez csak akkor lehetséges, ha megvannak azok a feltételek, amelyek kizárják annak lehetőségét, hogy használatra nem alkalmas, a biztonságot, egészséget és környezetet veszélyeztető, gazdaságtalan termékek kerüljenek forgalomba. Ez csak a harmonizált szabványokkal valósítható meg. Előfordulhat, hogy a szabványfelhasználók egy készülő európai szabvány előszabványának alkalmazásában állapodnak meg. Ez akkor lehetséges, ha a tárgyban nincs hatályos nemzeti szabvány, vagy akkor, ha az előszabvány követelményei nem enyhébbek a nemzeti szabványénál. Az előszabvány (ENV) közzétételét az indokolja, hogy a lényegében elkészült európai szabvány tagországok közötti egyeztetése még nem fejeződött be, nem jutottak minden részletkérdésben konszenzusra, de a szabvány alkalmazására sürgető igény van, vagy lehetőséget kívánnak adni a szabványok alkalmazásával kapcsolatban tapasztalatok gyűjtésére, és azok visszacsatolására a szabvány véglegesítése előtt. Budapest, Szerző: Földessyné Nagy Márta Irodalom: Építési segédkönyvek sorozat 3. Soltész Ilona dr. Szakács György: Közérthetően a szabványokról

2. Témakör. Magyar Szabványügyi Testület. Szabványosítás. Minőségirányítási rendszerszabványok.

2. Témakör. Magyar Szabványügyi Testület. Szabványosítás. Minőségirányítási rendszerszabványok. 2. Témakör Magyar Szabványügyi Testület. Szabványosítás. Minőségirányítási rendszerszabványok. TARTALOMJEGYZÉK 2.1. Magyar Szabványügyi Testület... 2 2.1.1. MSZT tagjai, szervei, feladata... 2 2.1.2. MSZT

Részletesebben

2. előadás: A magyar nemzeti szabványosítás

2. előadás: A magyar nemzeti szabványosítás 2. előadás: A magyar nemzeti szabványosítás 2. előadás: A magyar nemzeti szabványosítás TARTALOMJEGYZÉK 2.1. A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT)... 2 2.1.1. Az MSZT tagjai, szervei, feladata... 2 2.1.2.

Részletesebben

Biztonságtechnikai szabványok az Európai Unióban Security engineering standards in European Union

Biztonságtechnikai szabványok az Európai Unióban Security engineering standards in European Union Biztonságtechnikai szabványok az Európai Unióban Security engineering standards in European Union Az Európai Unió négy szabadságelve Az áruk szabad áramlása, a tőke szabad áramlása, a szolgáltatások szabad

Részletesebben

MCSSZ KONFERENCIA BUDAPEST, JANUÁR 26. Boros Erika szabványosító menedzser, MSZT telefon: (+36 1)

MCSSZ KONFERENCIA BUDAPEST, JANUÁR 26. Boros Erika szabványosító menedzser, MSZT   telefon: (+36 1) MCSSZ KONFERENCIA BUDAPEST, 2017. JANUÁR 26. Boros Erika szabványosító menedzser, MSZT e-mail: erika.boros@mszt.hu telefon: (+36 1) 456-6839 Törvény által létrehozott, NEM állami szervezet, hanem tagsággal

Részletesebben

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Jencs Árpád Minőségügyi Bizottság vezetője Liptovský Ján/Liptószentiván szakmai találkozó 2012. 06. 27-28.

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2010 Az európai szabványok szerepe a CE-jelölésben 2010. 11. 18 CE-jelölés, belépő Európa piacára MSZT Szabó József Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995.

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Út- és Vasútügyi Műszaki Előírások Dr. Juhász János egyetemi docens A műszaki szabályozás

Részletesebben

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1 Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) 1 A szabványosítás fogalma Magyarországi villamosipari szabványosítás Szabványok alkalmazása 2002-től

Részletesebben

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Az építési folyamatok minőségbiztosítása Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Építési folyamatban résztvevők Megrendelő, beruházó Beruházást lebonyolító Tervező szaktervezők Hatóságok Építéshatóság

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

MHT Vándorgyűlés 2013

MHT Vándorgyűlés 2013 MHT Vándorgyűlés 2013 Az építési termékekre vonatkozó szabályok dr. Hajtó Ödön KÖZBESZERZÉS AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/17/EK IRÁNYELVE a vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai, az ágazatokban

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. ben így

Részletesebben

Nemzeti Akkreditálási Rendszer

Nemzeti Akkreditálási Rendszer Nemzeti Akkreditálási Rendszer Szabvány- és jogszabály változások kezelése NAR-02 2. kiadás Jóváhagyta: Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes Készítésért felelős: Tartalmi összhang vizsgálat: Jogi megfelelőség:

Részletesebben

evosoft Hungary Kft.

evosoft Hungary Kft. Intelligens eszközök fejlesztése az ipari automatizálásban 9. fejezet: Minőség menedzsment Előadó: Harrer Ágnes Krisztina minőségügyi megbízott menedzser ELŐADÓ: HARRER ÁGNES KRISZTINA Minőségügyi megbízott

Részletesebben

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013.

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Építési termék Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök Építési termék Az épület alkotórészét

Részletesebben

Funkcionális menedzsment Általános (naturális) filozófiai értelmezés

Funkcionális menedzsment Általános (naturális) filozófiai értelmezés MINİSÉGMENEDZSMENT Funkcionális menedzsment 2. A minıség filozófiai értelmezése 1. Általános (naturális) filozófiai értelmezés A minıség egy adott dolog azon tulajdonságainak összessége, amelyek azzá teszik

Részletesebben

A magyar szabványosítás jogharmonizációja

A magyar szabványosítás jogharmonizációja A magyar szabványosítás jogharmonizációja FORGÁCS LÁSZLÓ okl. gépészmérnök, okl. villamosmérnök Nemzeti szabványosításunk hazánk EU csatlakozásával új mérföldkõhöz érkezett. A szerzõ összefoglalja a szabványosítás

Részletesebben

A szabványosítás szerepe a műszaki-jogi szabályozásban, ÁTTÉRÉS AZ EUROCODE-OK ALKALMAZÁSÁRA SZAKMAI FÓRUM

A szabványosítás szerepe a műszaki-jogi szabályozásban, ÁTTÉRÉS AZ EUROCODE-OK ALKALMAZÁSÁRA SZAKMAI FÓRUM A szabványosítás szerepe a műszaki-jogi szabályozásban, átállás az Eurocode-okra ÁTTÉRÉS AZ EUROCODE-OK ALKALMAZÁSÁRA SZAKMAI FÓRUM Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995. évi XXVIII. A

Részletesebben

BME Építési műszaki Ellenőr tanfolyam 1

BME Építési műszaki Ellenőr tanfolyam 1 2016.09.26. BME Építési műszaki Ellenőr tanfolyam 1 Papp Imre okl. faipari mérnök, szakértő mérnök ÉMI Általános Szakértői Iroda A szabványok alkalmazása az építési területen. Minőségbiztosítással kapcsolatos

Részletesebben

Biztonságtechnikai szabványok 2008. 05.

Biztonságtechnikai szabványok 2008. 05. Biztonságtechnikai szabványok 2008. 05. A z 1995. évi XXVIII. törvény értelmében a Magyar Köztársaság nemzeti szabványügyi szervezete a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), státusza köztestület, melynek

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2011. 04. 13.

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2011. 04. 13. MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2011. 04. 13. AZ EURÓPAI UNIÓ SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE (IRÁNYELV) (RENDELET, HATÁROZAT) 2011. 04. 13. 2 AZ EU-SZABÁLYOZÁS ESZKÖZEI A HAZAI SZABÁLYOZÁSBAN EU-SZABÁLYOZÁS HATÁROZAT

Részletesebben

BME Építési műszaki ellenőr felkészítő A szabványok alkalmazása az építési területen.

BME Építési műszaki ellenőr felkészítő A szabványok alkalmazása az építési területen. 2016.02.25. 2016. 02. 26. A szabványok alkalmazása az építési területen. Minőségbiztosítással kapcsolatos alapfogalmak értelmezése és alkalmazása az építés során. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását.

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00038-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A SMART DONGFANG Kft. (székhelye: 1083 Budapest, Losonci tér 2-4., adószám: 14595798-2-42)

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai Szittya Zsolt Országos Tűzvédelmi Konferencia 2016. 11. 14. Mit, ki és hogyan? Az első lépés.... A 3/2003 sz. BM-GKM-KKVM együttes rendelete és

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET. 2009. június 24. 1

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET. 2009. június 24. 1 MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2009. június 24. 1 MŰSZAKI TARTALMÚ JOGSZABÁLYOK EGYSZERŰSÍTÉSE, SZABVÁNYOK MEGISMERTETÉSE ÁROP-1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

1995. évi XXVIII. törvény. a nemzeti szabványosításról 1. A nemzeti szabványosítás célja. A törvény célja. Alapelvek

1995. évi XXVIII. törvény. a nemzeti szabványosításról 1. A nemzeti szabványosítás célja. A törvény célja. Alapelvek Hatály: 2018.I.1. - 1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról 1 Az Országgyűlés annak érdekében, hogy elősegítse a nemzetgazdaság szereplőinek a piacképességhez szükséges korszerű műszaki ismeretekkel

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Az e-vasut rendszer bemutatása

Az e-vasut rendszer bemutatása Az e-vasut rendszer bemutatása Tombor Sándor a MAÚT elnöke, a KTI Nonprofit Kft. tanúsítási igazgatója Tombor Sándor Vasút erősáramú konferencia Siófok, 2015. november 17 19. 1 TÉMAKÖRÖK A MAÚT Magyar

Részletesebben

A jogszabályok és a szabványok eltérő szerepköréből következően, a két dokumentumtípus között több fontos különbség is található:

A jogszabályok és a szabványok eltérő szerepköréből következően, a két dokumentumtípus között több fontos különbség is található: Dr. Szakács György * : Az útügyi műszaki előírások helye a szabályozási rendszerben 1. A műszaki szabályozás dokumentumai A műszaki szabályozásnak két eltérő szerepkört betöltő fő dokumentumtípusa van:

Részletesebben

forgalomból történő kivonását és visszahívását.

forgalomból történő kivonását és visszahívását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00592-0011/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat A BARACK-VIRÁG KFT. (székhelye: 2822 Szomor, Kodály u. 10., adószám: 12960578-2-11; továbbiakban: Társaság) által forgalmazott

Részletesebben

A műszaki szabályozási rendszer fejlesztése

A műszaki szabályozási rendszer fejlesztése A vasúti műszaki szabályozási rendszer megújítása A műszaki szabályozási rendszer fejlesztése Dr. Szakács György szakértő A műszaki szabályozás dokumentumtípusai Jogszabályok - szabványok kidolgozás: állam

Részletesebben

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK C 95/8 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.4.24. TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK A Bizottság közleménye az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló, 1998. október 27-i 98/79/EK európai

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei 3. Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai A minőségügyi szabványokat az ISO egyik bizottsága, az ISO/TC 176 alkotta, ez a bizottság végzi, a továbbfejlesztés munkáját is. A szabványsorozat

Részletesebben

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Minősítések és ami mögöttük van Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Nyílászárók teljesítményigazolása 1. Jogi és szabályozási környezet 2. Követelmények 3. Követelmények

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

1995. évi XXVIII. törvény. a nemzeti szabványosításról 1

1995. évi XXVIII. törvény. a nemzeti szabványosításról 1 1. oldal 1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról 1 Az Országgyűlés annak érdekében, hogy elősegítse a nemzetgazdaság szereplőinek a piacképességhez szükséges korszerű műszaki ismeretekkel

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014.7.17.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014.7.17.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.7.17. C(2014) 4580 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014.7.17.) az EN14342 szabvány hatálya alá tartozó bizonyos, bevonat nélküli fa padlóburkolatok

Részletesebben

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az Iktatószám: Tárgy: VEO/001/00397-0005/2014 Határozat H A T Á R O Z A T I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az - ADLER EUROPE márkanevű,

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi marketing és teljes körű minőségirányítás szak Nappali tagozat Minőségirányítási menedzser szakirány AZ ÉPÍTÉSÜGYI SZABVÁNYOSÍTÁS HARMONIZÁCIÓJA

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

1995. évi XXVIII. törvény. a nemzeti szabványosításról. A nemzeti szabványosítás célja. A törvény célja. Alapelvek. A szabvány. A nemzeti szabvány

1995. évi XXVIII. törvény. a nemzeti szabványosításról. A nemzeti szabványosítás célja. A törvény célja. Alapelvek. A szabvány. A nemzeti szabvány 1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról Az Országgyűlés annak érdekében, hogy elősegítse a nemzetgazdaság szereplőinek a piacképességhez szükséges korszerű műszaki ismeretekkel való ellátását

Részletesebben

Biztonságtechnikai szabványok

Biztonságtechnikai szabványok Biztonságtechnikai szabványok 2016. 01. Az 1995. évi XXVIII. törvény értelmében a Magyar Köztársaság nemzeti szabványügyi szervezete a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), státusza köztestület, melynek

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

13/13. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja

13/13. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja 113 31994D0023 L 17/34 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1994.1.20. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (1994. január 17.) az európai műszaki engedélyre vonatkozó közös eljárási szabályokról (94/23/EK) AZ EURÓPAI

Részletesebben

TARTALOM. 1. Szabványügyi ismeretek és az építési termékek műszaki szabályozása 4

TARTALOM. 1. Szabványügyi ismeretek és az építési termékek műszaki szabályozása 4 2 TARTALOM 1. Szabványügyi ismeretek és az építési termékek műszaki szabályozása 4 Bevezető 4 1.1. A műszaki szabályozási rendszer dokumentumai 5 1.1.1. Mi a jogszabályok és a szabványok szerepe a műszaki

Részletesebben

2012/58-01/Ú sz. MUNKAVÉDELMI MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

2012/58-01/Ú sz. MUNKAVÉDELMI MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ 2012/58-01/Ú sz. MUNKAVÉDELMI MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ A HATÓSÁGI GYAKORLAT SZEMPONTJÁBÓL JELENTŐSÉGGEL BÍRÓ, MUNKAVÉDELMI SZAKTERÜLETET ÉRINTŐ SZABVÁNY ISMERETEKRŐL ÉS KÖVETELMÉNYEKRŐL [Egységes szerkezetbe

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET ÚTÜGYI SZABÁLYOZÁSI NAPOK A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET KKK SOPRON, 2011. 05. 03-04. Kolozsi Gyula Jogszabályi alapok MSZ megszüntetés: 2283/2001. (X. 5.) Korm. Határozat MSZ-EN önkéntes alkalmazása: 2001.

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) Első közzététel a HL-ben Ez az első közzététel. Ez az első közzététel

(EGT-vonatkozású szöveg) Első közzététel a HL-ben Ez az első közzététel. Ez az első közzététel 2009.12.2. Az Unió Hivatalos Lapja C 293/69 A Bizottság közleménye az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló, 1998. október 27-i 98/79/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv végrehajtása

Részletesebben

Európai ajánlások, előírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09.

Európai ajánlások, előírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Európai ajánlások, előírások összefoglalása Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Tartalom: 1. UIC döntvények 2. EU szabványok 3. EU direktívák, Vasúti csomagok 4. TSI-k 1. UIC döntvények 3 típusa: -Kötelező

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. I. Építési termék II.

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET. 2009. június 24. 1

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET. 2009. június 24. 1 MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2009. június 24. 1 AZ AKADÁLYMENTES EURÓPAI BELSİ PIAC MEGTEREM- TÉSÉNEK ESZKÖZEI KÖLCSÖNÖS ELISMERÉS ELVE (Cassis de Dijon) SZUBSZIDARITÁS ELVE ÚJ MEGKÖZELÍTÉS ELVE GLOBÁLIS

Részletesebben

Szabványok általában és az ISO 9000 es szabványcsalád

Szabványok általában és az ISO 9000 es szabványcsalád Szabványok általában és az ISO 9000 es szabványcsalád Előző tanulmányomban meg a honlapunkon szó volt arról, hogy mire használhatók a minőségmenedzsment rendszerek, egyáltalán hogyan működnek és mit nyerhet

Részletesebben

10729/16 ADD 1 ktr/pu/ia 1 DGB 2C

10729/16 ADD 1 ktr/pu/ia 1 DGB 2C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 22. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2012/0267 (COD) 10729/16 ADD 1 TERVEZET A TANÁCS INDOKOLÁSA Tárgy: PHARM 44 SAN 285 MI 479 COMPET 403 CODEC 978

Részletesebben

Miben új az új Kbt.? Szakmai nap és konzultáció közbeszerzők részére. 2015. október 21.

Miben új az új Kbt.? Szakmai nap és konzultáció közbeszerzők részére. 2015. október 21. Szakmai nap és konzultáció közbeszerzők részére 2015. október 21. AJÁNLATKÉRŐ ÚJ LEHETŐSÉGEI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI A KÖZBESZERZÉS TÁRGYÁNAK MEGHATÁROZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN Lak Vilmos 2014/24 EU Irányelv: III.

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 14351-1 ÉME Tűz és füstgátló szerkezetek esetén Egyéb A megfelelőség-igazolás módozata

Részletesebben

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEK forgalmazása, tervezése, kivitelezése Az építési

Részletesebben

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Gayer Béla Műszaki Igazgató 2017. Május 31 Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés /MHtE/ Tartalom:

Részletesebben

Környezetmenedzsment

Környezetmenedzsment zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Környezetmenedzsment ISO 14001 és EMAS A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Részletesebben

Építéstechnológiák minőségbiztosítása

Építéstechnológiák minőségbiztosítása Építéstechnológiák minőségbiztosítása Építési folyamatban résztvevők Megrendelő, beruházó Beruházást lebonyolító Tervező szaktervezők Hatóságok Építéshatóság Tűzoltóság ANTSZ Műemlékvédelmi (KÖH), régészeti,

Részletesebben

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Vitvera László 2013.március Tracon Electric 1 Tanúsító cég, audit Folyamatosan bizonyítani kell, hogy a cég jól működik Tanúsító audit

Részletesebben

STATE OF ART REPORT January of

STATE OF ART REPORT January of Vízszigetelő anyagok és szerkezetek megfelelőségigazolása Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály A lakásokban ÉMI 2010. október 25. Különleges vízszigetelések a környezetvédelem

Részletesebben

A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA

A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA DR. HORVÁT FERENC főiskolai tanár 1. BEVEZETÉS KözOP-2.5.0-09-11-2011-0008 sz. projekt: Vasúti műszaki

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Zónabesorolást csak A Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt területeken kell végezni? Az OTSZ 5. Melléklet II. Fejezet 2.8.-2.13. pontjai

Részletesebben

SZABVÁNYOSÍTÁS KŐANYAGHALMAZ SZABVÁNYOK STANDARDIZATION AGGREGATE STANDARDS. Kondorosi Dóra. Magyar Szabványügyi Testület

SZABVÁNYOSÍTÁS KŐANYAGHALMAZ SZABVÁNYOK STANDARDIZATION AGGREGATE STANDARDS. Kondorosi Dóra. Magyar Szabványügyi Testület SZABVÁNYOSÍTÁS KŐANYAGHALMAZ SZABVÁNYOK STANDARDIZATION AGGREGATE STANDARDS Kondorosi Dóra Magyar Szabványügyi Testület ÖSSZEFOGLALÁS A cikk áttekintést ad a Magyar Szabványügyi Testület legfőbb feladatairól,

Részletesebben

ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET

ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET Mit jelent a CPR? Mit jelent a CPR? 3 BEVEZETŐ Ez a prezentáció megpróbálja áttekinteni mindazokat a gyakorlati követelményeket, amelyek a tagállamokban működő gyártókra és hatóságokra,

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet, Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Vonatkozó szabványok: MSZ 9333: 2011 A műszaki

Részletesebben

SZABVÁNY- ÉS MINÕSÉGÜGYI ISMERETEK TERC

SZABVÁNY- ÉS MINÕSÉGÜGYI ISMERETEK TERC Építési mûszaki ellenõri szakképzés SZABVÁNY- ÉS MINÕSÉGÜGYI ISMERETEK TERC Sorozatszerkesztõ: Dr. Neszmélyi László okl. építõmérnök Szerzõk: Dr. Bánky Tamás okl. vegyészmérnök Dr. Bonifert György ügyvéd

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 139-CPD-3 Ajtópánt-modell: Türband Serie 6 AT, 2-részes 2 Azonosító-sz: A71_, A72_, A73_, A7_, A75_, A76_, A77_, A78_, A79_, A71_, A711_, A712_, A713_, A71_, A715_, A716_,

Részletesebben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Ellenőrzött beszállítás = Jó minőségű termék! Textilruházati Beszerzési és Gyártói Szakmai Fórum Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Gyöngyösi Ferenc mk. alezredes HM FHH Haditechnikai Intézet

Részletesebben

SZABVÁNYSOROK AMELYEKKEL EGYÜTT ÉLÜNK. Előadó: Palla Miklós ÉMI-TÜV SÜD Kft.

SZABVÁNYSOROK AMELYEKKEL EGYÜTT ÉLÜNK. Előadó: Palla Miklós ÉMI-TÜV SÜD Kft. SZABVÁNYSOROK AMELYEKKEL EGYÜTT ÉLÜNK Előadó: Palla Miklós ÉMI-TÜV SÜD Kft. Európai szabványosítási szervezetek: CEN: Az általános műszaki szabványok kidolgozását és kiadását végzi CENELEC: Az elektromos

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet, Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Vonatkozó szabványok: MSZ 9333: 2011 A műszaki

Részletesebben

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ!

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ! 1 A 2015-16. évi építésfelügyeleti ellenőrzések során a szúrópróba szerűen vizsgált termékek 8%-ánál nem megfelelő eredményt kaptunk, a dokumentáció ellenőrzésekor 20% volt a hibás dokumentum! RENGETEG

Részletesebben

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei TARTALOMJEGYZÉK I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja II. III. IV. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának megtagadása

Részletesebben

ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban: egységes javaslattervezet).

ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban: egységes javaslattervezet). i r-. --- -- -- -- Iromány száma: T/2938/.::f. ~enyújtás dátuma: 2018. november _'1 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Érkezett 201 OV 2 "', Címzett: Kövér László, az Országgyűlés

Részletesebben

***I JELENTÉSTERVEZET

***I JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság 21.6.2012 2012/0049(COD) ***I JELENTÉSTERVEZET az irodai berendezésekre vonatkozó európai uniós energiahatékonysági címkézési programról

Részletesebben

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termék Irányelv A műszaki specifikáció:

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 309-CPD-005 Ajtópánt-modell: Türband KT-V 6R, KT-N 6R, 2-részes 2 Azonosító-sz: K60_, K70_, K80_, K90_, K6_, K7_, K8_, K9_, K560_, K570_, K580_, K590_, K56_, K57_, K58_,

Részletesebben

Kiváló Építési Termék termék-specifikus követelményei Követlménylap I/VIII

Kiváló Építési Termék termék-specifikus követelményei Követlménylap I/VIII Követlménylap I/VIII I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás módozata a mûszaki specifikáció

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

SPRINKLER TERVEZÉS, SZABVÁNYOK, BEÉPÍTÉS, KARBANTARTÁS, HATÓSÁGI FELADATOK

SPRINKLER TERVEZÉS, SZABVÁNYOK, BEÉPÍTÉS, KARBANTARTÁS, HATÓSÁGI FELADATOK MINIMAX Hungária Kft Előadó: Csízi Béla Minimax 2014 1. Tervezés és kivitelezés harmonizált szabvány alapján 2. Tervezés és kivitelezés nem harmonizált szabvány alapján 3. Beépíthető anyagok minősítése

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 8. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0094 (NLE) 8554/17 AGRI 226 AGRIORG 45 OIV 7 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: Biz.

Részletesebben

CE-megfelelőségi jelölés Mezőgazdasági-és élelmiszeripari gépeken/berendezéseken 2010.november 12

CE-megfelelőségi jelölés Mezőgazdasági-és élelmiszeripari gépeken/berendezéseken 2010.november 12 CE-megfelelőségi jelölés Mezőgazdasági-és élelmiszeripari gépeken/berendezéseken 2010.november 12 Megfelelőség-értékelési eljárások célja, fajtái, meghatározása és kiválasztása Papp Zoltán FVM MGI 1 CÉL:egységes,

Részletesebben

A hulladék/másodnyersanyag felhasználás minőségi feltételei az útépítésben

A hulladék/másodnyersanyag felhasználás minőségi feltételei az útépítésben A hulladék/másodnyersanyag felhasználás minőségi feltételei az útépítésben Az építési hulladék átminősítése építési termékké 1 Bemutatkozás Here Zsolt TLI Zrt. Terméktanúsító Iroda tanúsító mérnök tel.:06-20-468-4391

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-157/2009 2/5 2009. 08. 31. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította ki. az építési termékek műszaki követelményeinek,

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a C(2014) 7993 final számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a C(2014) 7993 final számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. november 3. (OR. en) 15041/14 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2014. október 31. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET

Részletesebben

illetve a gyártónak a Unió (vagy az Európai Gazdasági Térség) területén letelepedett, meghatalmazott képviselője nevében (ha értelmezhető)

illetve a gyártónak a Unió (vagy az Európai Gazdasági Térség) területén letelepedett, meghatalmazott képviselője nevében (ha értelmezhető) Alulírott, az alábbi gyártó képviseletében Szám: 92/2016 (címoldal) gyártó: Simovill 2006 Kft. cím: 7081 Simontornya Beszédes Ferenc u. 24/b illetve a gyártónak a Unió (vagy az Európai Gazdasági Térség)

Részletesebben

A környezetbarát közbeszerzés jogi lehetőségei. Dr. Kovács László jogi tanácsadó Közbeszerzések Tanácsa

A környezetbarát közbeszerzés jogi lehetőségei. Dr. Kovács László jogi tanácsadó Közbeszerzések Tanácsa A környezetbarát közbeszerzés jogi lehetőségei Dr. Kovács László jogi tanácsadó Közbeszerzések Tanácsa A zöld közbeszerzés jogi feltételei az Unióban 1997. Európai Unió elkötelezte magát a fenntartható

Részletesebben