Bölcs bagoly pályázat általános iskolás gyerekeknek (alsó tagozat és felső tagozat)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bölcs bagoly pályázat általános iskolás gyerekeknek (alsó tagozat és felső tagozat)"

Átírás

1 Bölcs bagoly pályázat általános iskolás gyerekeknek (alsó tagozat és felső tagozat) TÁMOP / "A Reneszánsz Palota" pályázat Kérdések a könyvekhez: Foy, Marcia: A beagle 1. A beagle szónak több jelentése is van. Melyek ezek? 2. Milyen gazdinál érzi jól magát ez a kutyafajta? 3. Mi az a kölyökcsomag? A gépóriások - Kis felfedező zsebkönyvek 1. Miből készül a beton? 2. Ki nem dolgozik egy építkezésen? ács, burkoló, nyomdász, üveges, kohász, asztalos 3. Mivel ássák ki a metróalagutat? Erne, Andrea: A hegyekben 1. Miért van a tehenek nyakában csengő? 2. Hogyan figyelmeztetik egymás a mormoták veszély esetén? 3. Mi az a piknik? Bancsi Péter: A hüllők és kétéltűek világa 1. Mi a különbség az aligátorfélék és a krokodilfélék között? 2. A dajkabékának beszédes neve van. Hogyan vigyáz a peték kifejlődésére? 3. A közhiedelemmel ellentétben nem minden sikló ártalmatlan. Sorolj fel 5 mérgessiklófélét! Schmidt, Dieter: A kígyók 1. A kígyók világszerte a legkülönbözőbb helyeken előfordulnak. Hol nem élnek kígyók? 2. Hogyan képesek a kígyók olyan táplálékot elnyelni, amely nagyobb saját fejénél és szélesebb saját testénél? 3. Mivel kell etetni a terráriumban tartott kígyót? Varga Monik Nagy István: A legnépszerűbb terrierek 1. Miért nevezik kotorék ebeknek a terriereket? 2. Mire használták a yorkshire terriert? 3. Mi okozza a kutyák Aujeszky betegségét? Dunphy, Heather: A macskák titkos nyelve 1. A macskák dorombolása többféle dolgot kifejezhet. Melyek ezek? 2. A macskák dörgölőzését a ragaszkodás kimutatásaként értelmezik, pedig mást jelent. Mit? 3. Mit jelent, ha macskánk pulóvereket, takarót vagy más ruhadarabokat szopogat?

2 Droop, Constanza: A tanyán - Mit? Miért? Hogyan? 1. Mi a tehenek gépi fejésének sorrendje? 2. Hány hét alatt kelti ki a tyúk a tojásokat? 3. Hogyan készül a tartósított zöldtakarmány? Shuck, Sabine: A tenger 1. Mi okozza az árapály jelenségét? Hányszor következik be egy nap? 2. Milyen furcsa tulajdonságai vannak egy, a mocsárerdőkben élő halnak, a kúszógébnek? 3. Kik és miért kutatják a tengereket? Gay, Jeremy: A tökéletes akvárium 1. Mivel tudod berendezni az akváriumot, hogy hasonlítson az élővizekhez? 2. Miért nem javasolt a tengeri halak közül a csikóhal tartása akváriumi körülmények között? 3. Sorolj fel öt trópusi halfajt! Dröscher, Vitus B. :Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek 1. Mi az igazság abban, hogy a bikaviadalokon a bika a vörös színre támad? 2. Melyik az az állat, amely szaglása jobb, mint a kutyáé? 3. Van egy olyan mondás, hogy néma, mint a hal. Milyen hangokat adnak ki az egyes halfajták? Brandenburg, Thomas: Autók 1. Hogy nézett ki a Benz által szabadalmaztatott első automobil? 2. Hány kilométeres sebességgel közlekedett Daimler hintóautója? 3. Mit jelent az esküvő az autógyártásban? Erne, Andrea: Autók, teherautók 1. Kétféle anyag is hajthatja az autókat. Melyek ezek? 2. Ha baleset történik az úton, kik jelennek meg a helyszínen? 3. Milyen járművek dolgoznak egy építkezésen? Az állatok világa 1. Sorolj fel öt állatot, akik az Északi-sarkon élnek! 2. Milyen ragadozók élnek a hegyvidékeken? 3. Hogyan védekezik a teve teste a szélsőséges sivatagi időjárással szemben? (szem, bőr stb.) Erne, Andrea: Az autók 1. Angliában az első autók előtt egy zászlót lengető ember járt. Miért? 2. Hogyan lesz egy autó biztonságos? 3. A Forma-1-es versenyautók miért nem alkalmasak utcai közlekedésre? 4. Ki találta fel az autógumit?

3 Barrett, Susan: Az erdő nappal és éjjel 1. Sorolj fel tíz olyan erdei állatot, amely főleg éjszaka jön elő rejtekhelyéről, hogy táplálékot szerezzen! 2. Hogyan álcázzák magukat az egyes állatok, hogy észrevehetetlenek legyenek? Keress példákat! 3. Sorolj fel öt, az erdőben élő rágcsálót! Jones, Davd M.: Az inkák világa 1. Az inkák kétszer adtak nevet a gyermekeknek. Mennyi idős korban történtek a névadások? 2. Mi volt az inka birodalom fővárosa? 3. Milyen volt az inka házassági szertartás? Dix, Eva: Az ókori Egyiptom 1. Miből és hogyan készítették az egyiptomiak házaikat? 2. Mire szolgáltak az egyiptomi piramisok? Hány évig tartott megépítésük? 3. Mire írtak az egyiptomiak? Hogyan készült? Kriska György Gánóczy Anita: Bogárnéző vizsgálatok 1. Mi a különbség a bálványfa és az ecetfa között? 2. Milyen részei vannak a kérődzők összetett gyomrának? 3. Mivel okoz jelentős kárt az apró szulák? Csodabogarak -Divatos állatok 1. Mi jellemző a terráriumban tartott nyílméregbékák bőrváladékára? 2. Milyen engedélyekkel kell rendelkezned ahhoz, hogy skorpiót tarthass a lakásban? 3. Hogyan viselkedik az emberrel szemben a fogságban felnevelt tigrispiton vagy boa? Delalandre, Benoit: Dinoszauruszok 1. Miféle háború alakult ki a csontokat kutató tudósok között? 2. Mi jellemezte a ragadozó dinoszauruszok fogait? Mi történt, ha kihullott egy-egy? 3. Mi okozta a dinoszauruszok kihalását? Brusatte, Stephen: Dinoszauruszok nagykönyve (3 pont) 1. Mi a dryosaurus jelentése? 2. Mivel táplálkozott az iguanodon? 3. Melyik dinoszauruszra illik a leírás?: a tápláléklánc csúcsragadozója, húsevő szörnyeteg, intelligens, gyors, hatalmas erejű. Sands, Emily: Egyiptológia 1. Hogy nevezik az egyiptomi képírást? 2. Milyen rokoni kapcsolatban állnak Ozirisszal?: Ízisz, Hórusz, Széth 3. Ki találta meg Tutanhamon sírját?

4 Bloom, Steve: Elefántkönyv 1. Mi a különbség az afrikai és az indiai elefánt között? 2. Az elefántbőr durvának látszik, valójában nagyon kényes. Mivel védik magukat az elefántok a napfénytől? 3. Hány hónapig viselős az elefánttehén? Hány kilós egy újszülött elefánt? Korb, Scott: Élet az 1. évben - Mindennapok az 1. század Palesztinájában 1. Mit nem ettek az 1. század Palesztinájában? 2. Hogyan próbálták környezetüket és testüket tisztán tartani? 3. Milyen betegségek sújtották az embereket? Weinhold, Angela: Fedezd fel az érzékszerveid! 1. Sorold fel az öt érzéket! 2. Az orrunk nemcsak szaglásra való, hanem: 3. Nyelvünk melyik részén érezzük a sós, savanyú, édes, keserű és fűszeres ízeket? Faust, Stephan: Foci 1. Mit keres egy női név a Hertha BSC Berlin focicsapat nevében? 2. Kik rúgták az évszázad mérkőzésének is nevezett magyar angol meccs góljait? 3. Ki az a magyar focista, aki megkapta a legjobb európai labadarúgónak járó kitüntetést, az Aranylabdát? Kiss Ottó: Focisták kézikönyve 1. Mikor gól a gól? 2. Kispályán hány méterről történik a büntetőrúgás? 3. Nagypályán hány perces egy félidő? Gábor Emese: Gombaismeret iskolásoknak 1. Mivel táplálkoznak a gombák? 2. Sorold fel a gombák létfeltételeit (milyen körülmények kellenek növekedésükhöz)! 3. Sorolj fel három, nagyon mérgező gombát! Kothe, Hans W.: Gombák kézikönyve 1. Sajnos, sokan nem vizsgáltatják be gombaszakértővel az erdőn-mezőn gyűjtött gombát. Mi a teendő gombamérgezéskor? 2. A tinóruknak van ehető és mérgező fajtája. Mondj példát mindegyikre! 3. Szinte az összes csiperkefaj ehető. Melyek a kivételek? Jancsó István: Gyíkok és kígyók a terráriumban 1. Milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki veszélyesnek minősített állatot tartson? 2. Melyik gyíkfajtára jellemző: világos vagy kékes-szürke alapon narancssárga pöttyös. 3. Mit csinál a királypiton, ha veszélyben érzi magát?

5 Gyümölcsök - Az én kisenciklopédiám 1. Mi a sárgabarack másik neve? 2. Mit jelképez a cseresznye a japán kultúrában? 3. Milyen jótékony hatása van a csipkebogyó fogyasztásának az egészségre? Harpur, James: Harcosok 1. Mi a gordiuszi csomó története? 2. Mit tudhatsz meg a könyvből Spartacus életéről? 3. Kik a nindzsák? Sorold fel harcművészetük jellegzetességeit! Juhász Lajos: Hazánk kétéltűi és hüllői 1. Hazánkban egyetlen szalamandra faj él. Melyik ez és hol van az élőhelye? 2. Melyik kétéltű latin neve a Bombina bombina? Mit tesznek veszély esetén? 3. Mire jó a békaterelő rács? Steghaus-Kovac, Sabine: Hörcsögök, hódok és más rágcsálók 1. Mi a közös jellemzője az összes rágcsálónak? 2. Hogyan jelölik meg a rágcsálók az élőhelyüket? 3. Hogyan védekeznek a rágcsálók a ragadozókkal szemben? Keress öt példát! O Shea, Mark: Hüllők és kétéltűek 1. Miért védett a görög teknős? 2. A komodói varánusz élőhelyének csúcsragadozója. Mit jelent ez? 3. Mit jelent az, ha egy állat kétéltű? Hall, Alvin: Ide a pénzt! - Zsebre megy a játék! 1. Hol jelent meg az első papírpénz? 2. A gazdag emberek sokféleképpen tesznek szert vagyonukra. Mi tette gazdaggá Billy Gatest? 3. Ezen a világon semmiről sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót. /Benjamin Franklin/ Mire használja az állam a befolyt adót? Steiner, Joan: Idesüss - Minél többet nézed, annál többet látsz! 1. Idesüss városban miből készült a szépségszalon fala? 2. A vegyesboltban is sok furcsaságot láthatsz. Mit használtak az ajtó melletti szék elkészítéséhez (3 dolog) 3. A homokozó egy ritmushangszerből készült. Mi ez? Játékok nagykönyve 1. Miért nevezik hazudós játéknak a svindli nevű kártyajátékot? 2. Milyen kártyát használnak a pókerhez? 3. A scrabble egy híres szókirakó játék. Hol találták ki?

6 Harris, David: Kalligráfusok bibliográfiája 1. Mikor került a J, U, W betűk az abc-be? 2. A kalligráfia a szépírás művészete. Mire használják az aranyfüstöt a kalligráfusok? 3. Mit jelent a majuszkula a kalligráfia nyelvén? Használd a könyv végén található szótárt! Erne, Andrea: Karácsony 1. Melyik evangélista jegyezte le Jézus születését? 2. Mi az az advent? 3. Honnan ered az ajándékozás szokása? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a cirkuszban! 1. A cirkusz mint látványosság az évszázadok során sokat változott. Mi volt a ma ismert cirkuszok legkorábbi elődje? 2. Milyen műsorszámok vannak egy cirkuszban? 3. Az újfajta cirkuszokban már kevés az állatmutatvány. Miért? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a futballpályán! 1. Bár Angliából eredeztetik a focit, korábban Kínában is űztek hasonló sportot. Mi volt ez? 2. Hol és mikor alkották meg a futball alapszabályait? 3. A világ egyik legjobb játékosának a brazil Pelét tartották. Hány gólt szerzett 21 év alatt? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a hajókon és a kikötőkben! 1. Attól függően, hogy mit szállít egy hajó, más az elnevezésük. Eszerint sorolj fel háromféle hajót! 2. Mik azok a konténerek és milyen szerepük van a teherszállításban? 3. Mi játszhat szerepet egy hajókatasztrófában? Sorolj fel több okot! Trujillo, Eduardo: Keresd meg a karácsonyt! 1. Hogy hívták a három királyokat? 2. Mi a finn neve a Mikulásnak? 3. Mit jelentenek a karácsonyfára felaggatott gömbök, a gyertyák és a csillag? Arredondo, Francisco: Keresd meg a lovakat! 1. Milyen a kentaur külseje? 2. Kik háziasították először a vadlovakat? 3. A lovakat engedelmességük miatt régóta használják munkára. Miben segít a ló az embernek? Arredondo, Francisco: Keresd meg a tengerek lakóit! 1. Hány békafajról tudunk? 2. Mennyit úszik a lazac peterakás idején? 3. Milyen anyagok szennyezik a tengert, pusztítják élővilágát?

7 Arredondo, Francisco: Keresd meg a város állatait! 1. Milyen állatokkal találkozhatsz az éjszakai városban? 2. Milyen állatokat tartanak egy emeletes és milyeneket egy kertes házban? 3. A városokban többnyire gondot okoz a galambok jelenléte. Miért? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a versenypályán! 1. Milyen terepen rendezik a motokrossz és szuperkrossz versenyeket? 2. Mikor és hol rendezték az első autóversenyt? 3. Milyen jármű a kvad, mik a jellemzői? Trujillo, Eduardo: Keresd meg, mi veszélyezteti bolygónkat! 1. Milyen módon szennyezzük környezetünket? 2. Mit jelent a globális felmelegedés? Milyen veszélyeket rejt magában? 3. Te magad mit tehetsz környezeted megóvásáért? Valiante, Francisca: Keresd meg, mi volt a középkori várakban! 1. A vár építése során milyen szerkezeteket használtak a nehéz építőelemek felemeléséhez? 2. Mire jó a csapóhíd? 3. Milyen fegyvereket használtak egy várostrom során a védekezésre és támadásra? Kié a hatalom? - A világot mozgató emberek és eszmék 1. Ki állampolgár és ki nem számít annak? 2. Kit neveznek a demokrácia atyjának? 3. Mit tartalmazhat egy ország alkotmánya? Billioud, Jean-Michel: Kínai tudományok és találmányok nagykönyve 1. Mennyi ideig építették a Nagy Falat? 2. A kínaiak nagyon sok találmányt adtak az emberiségnek. Sorolj fel legalább négyet! 3. Hogyan alkalmazkodtak a kínaiak a heves földrengésekhez házaik építésekor? Twist, Clint: Kleopátra - Az utolsó fáraó 1. Mi volt Kleopátra korában Egyiptom fővárosa? 2. Hogy hívták Kleopátra testvéreit? 3. A legenda szerint mi okozta Kleopátra halálát? Hédelin, Pascale: Lovagok 1. Milyen neveket használtak a lovagkorban? Miből lettek a vezetéknevek? 2. Mire szolgáltak a címerek? 3. Hány évesen avatták lovaggá a fegyverhordozót?

8 Wirth, Volker von: Madárpókok 1. Meddig él egy madárpók? 2. Mitől függ a madárpókok színe? 3. A madárpókok többféle módon védekeznek, ha veszélybe kerülnek. Melyek ezek? Frühsorge, Lars: Maják, inkák, aztékok 1. Mi a jelentése Machu Picchunak kecsuául? 2. Milyen formájúra tervezték az inka főváros alaprajzát és miért? 3. A maják szent könyve, a Popol Vu szerint miből alkották meg az istenek az embert? Droop, Constanza: Mi nő ott? 1. Miért nem eszi meg a tehén a réti boglárkát? 2. Hogyan terjed szét egy- egy területen pl. a juharfa, a bojtorján és a bodzabokor magja? 3. Melyek azok a növények, amelyeknek föld alatt részét esszük meg? Richarz, Klaus Limbrunner, Alfred: Milyen állatnyom ez? 1. A tövisszúró gébics mit tesz zsákmányával? 2. Mi jellemző a macskabagoly köpetére? 3. Miért szeret dagonyázni a vaddisznó? Mayer, Joachim: Milyen fa ez? 1. Milyen fán terem a makk? 2. Keress a könyvben öt olyan fát, amelynek ehető a termése! 3. Milyen színűek a koreai jegenyefenyő éretlen tobozai? Bellmann, Heiko: Milyen rovar ez? 1. Mi a kapcsolat a tajtékos kabóca és a kakukknyál között? 2. Hány évente rajzik a májusi cserebogár? 3. Mit csinál veszély esetén a tölgyfa övesbagoly? Buggisch, Werner: Ősmaradványok 1. Mi a fosszília eredeti jelentése? Keresd meg azt is, ma minek a megnevezésére használjuk ezt a kifejezést? 2. Mit jelent a dinoszaurusz szó? 3. Hány évet töltött a jég fogságában Ötzi, a jégember múmiája? Nádai Magda: Pókművészek, békabajnokok - Előítéletek helyett 1. Hazánkban kétezer pókfaj található. Hány faj védett közülük? 2. A pókmeteorológia szerint milyen időjárás lesz, ha a pók fejjel kifelé ül csövében? 3. Hány szeme van a póknak?

9 Stradling, Jan: Rovarok és pókok 1. Egy kaptárban minden méhnek megvan a maga dolga. Mi a dolga a dolgozóknak, a heréknek, a méhkirálynőnek és a dajkaméheknek? 2. Hogyan figyelmezetik a termeszek társaikat a veszélyre? 3. Mi a különbség a nőstény fekete özvegy és a csörgőkígyó mérge között? Pantzer, Peter: Szamurájok 1. Kik voltak a szamurájok? 2. Milyen célok szerepelnek a busidóban, a harcosok útjában? 3. Milyen szamurájművészetek maradtak fenn a mai napig? Low, Rosemary: Társunk, a papagáj 1. Az emberi étrendből mely ételek adhatók papagájunknak is? 2. Hány fajt számlál a papagájfélék családja, ebből mennyi az, amit otthoni tartásra is választhatunk? 3. Melyik fajta papagájt tartják leggyakrabban hobbiállatként? Szabó Mónika: Tengerélmény 1. Milyen mély a Hévízi-tó? 2. Balin nagy becsben tartják a kakasokat. Miért? (Egy képaláírásból tudhatod meg a választ) 3. Sorolj fel öt, a Vörös-tengerben élő állatot! (Segítenek a képek) Seifert, Jochen: Traktorok, kamionok, buldózerek 1. Egy kamionsofőr nagyon sok időt tölt járművében. Hogyan alakítják ki a kamionfülkét, hogy kényelmes legyen? 2. A pénz különleges járművel szállítják. Mik a jellemzői? 3. Mi az a tachográf? Világhíres magyarok Válassz a könyvből tetszésed szerint valakit! Írj róla néhány mondatot! (mit alkotott, miért volt híres, miért fontos a munkássága stb.)

Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok

Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok Burai Lászlóné dr. Faragó Attiláné Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok osztály MÁSODIK KIADÁS CELLDÖMÖLK, 004 Bírálta Esztergályos Jenõ Lektorálta Dr. Szilágyi Imréné Aébertné dr. Hebszt Mária Szerkesztette

Részletesebben

SULI-LAP A SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGAZINJA 2. ÉVFOLYAM - 5. SZÁM / NOVEMBER-DECEMBER. Megtalálod az interneten is:

SULI-LAP A SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGAZINJA 2. ÉVFOLYAM - 5. SZÁM / NOVEMBER-DECEMBER. Megtalálod az interneten is: SULI-LAP A SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGAZINJA 2. ÉVFOLYAM - 5. SZÁM / NOVEMBER-DECEMBER Megtalálod az interneten is: http://szentistvan-hatvan.hu/ -- Iskolánkról Iskolaújság 1 ISKOLAI ESEMÉNYEK Halloween

Részletesebben

Tudtad-e Tudtad-e, hogy a fekete özvegy pókban és az imádkozó sáskában az a közös, hogy a párzás után a nőstény felfalja a kisebb hímet?

Tudtad-e Tudtad-e, hogy a fekete özvegy pókban és az imádkozó sáskában az a közös, hogy a párzás után a nőstény felfalja a kisebb hímet? Tudtad-e, hogy a fekete özvegy pókban és az imádkozó sáskában az a közös, hogy a párzás után a nőstény felfalja a kisebb hímet? Tudtad-e, hogy a Himalájában 6.000 méter magasságban az egyes madárfajokon

Részletesebben

OLVASÓLAPOK az Állatok közelről és távolról című könyv differenciált alkalmazásához

OLVASÓLAPOK az Állatok közelről és távolról című könyv differenciált alkalmazásához OLVASÓLAPOK az Állatok közelről és távolról című könyv differenciált alkalmazásához Az olvasólapok célja azoknak a gyermekeknek a segítése, akiknek egyéni támogatásra van szükségük a folyékony, megfelelő

Részletesebben

KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember

KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember Általános iskolai segédanyag 1 Kutyavilág Tisztelt Tanárok! A kutyák

Részletesebben

Válaszok gyerekeknek és minisztereknek

Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Miért fontos a biodiverzitás? Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Miért fontos a biodiverzitás? Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Copyright CEEweb for Biodiversity, 2010 A CEEweb a Biológiai Sokféleségért

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

62. évf., 2008. III. 6., ára 50 dinár. Köszöntünk minden nőt! Jó Pajtás

62. évf., 2008. III. 6., ára 50 dinár. Köszöntünk minden nőt! Jó Pajtás 62. évf., 2008. III. 6., ára 50 dinár 9 Köszöntünk minden nőt! 2 A jövő heti címoldala és posztere A hét fotója a ezt az óriáspatkányt nálunk fogták volna, bizony, komoly okunk Hlenne az aggodalomra. Nálunk

Részletesebben

Szöveg és illusztráció: Lauren Ayotte Szerkesztette: Dr. Elisabeth Mantello és Alexandra Body

Szöveg és illusztráció: Lauren Ayotte Szerkesztette: Dr. Elisabeth Mantello és Alexandra Body TANÁRI KÉZIKÖNYV A filmben megfogalmazott hitvallás régóta az én küldetésem is: a világ óceánjainak megőrzése érdekében ösztönözni kell az embereket, és meg kell őket tanítani arra, hogy felelősen cselekedjenek.

Részletesebben

HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében

HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy Egészségedre!, mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében hordja. A babonás skótok soha nem viselnek pirosat és

Részletesebben

www.facebook.com/szepsigimi www.szepsigimi.tk

www.facebook.com/szepsigimi www.szepsigimi.tk HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében hordja. A babonás skótok soha nem viselnek pirosat és

Részletesebben

A világ legérdekesebb tényei

A világ legérdekesebb tényei A világ legérdekesebb tényei HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében hordja. A babonás skótok

Részletesebben

68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár

68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár Kutyatár (Albert Ivett, EmArt Műhely, Szabadka) 68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár 2 Az idei év a felsősökről szól majd Tavalyelőtt a magyar óvodások, majd tavaly a kisiskolások éve volt, legalábbis

Részletesebben

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008.

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Környezetvédelmi tudnivalók, feladatok 5-8. osztályosok részére Szerkesztette: Kecskemét Kistérségi Pedagógiai Intézet Ajánló Kedves Gyerekek! A Kecskeméti Környezetvédelmi

Részletesebben

Horváth Andrea Horváth Levente Attila TÖRTÉNELEM. Az emberiség története a középkorig TARTÓS TANKÖNYV. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Horváth Andrea Horváth Levente Attila TÖRTÉNELEM. Az emberiség története a középkorig TARTÓS TANKÖNYV. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Horváth Andrea Horváth Levente Attila TÖRTÉNELEM Az emberiség története a középkorig 5 TARTÓS TANKÖNYV Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A könyvet írta: DR. HORVÁTH ANDREA fõiskolai adjunktus HORVÁTH LEVENTE ATTILA

Részletesebben

2012. május 30., 8.00

2012. május 30., 8.00 6. évfolyam 2012. május 30., 8.00 füzet Országos kompetenciamérés 2012 Oktatási Hivatal OKM2012_6 evfolyam_ fuzet.indb 1 2012.02.01. 10:55:28 Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika-

Részletesebben

Kiadja: A kiadványt támogatták:

Kiadja: A kiadványt támogatták: Kiadja: Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület (CSEMETE) Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület A kiadványt támogatták: KÖRLÁNC Egyesület Szegedi Munkacsoport

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZETVÉDELMI VONATKO- ZÁSAI TDK dolgozat Készítette:

Részletesebben

2011. május 25., 8.00

2011. május 25., 8.00 8. évfolyam 2011. május 25., 8.00 füzet Országos kompetenciamérés 2011 Oktatási Hivatal Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika- és szövegértési feladatokkal találkozol. fela

Részletesebben

ÁLLATOK ÉRZÉKSZERVEI Cél: Szempontok: I. Az érzékelés áttekintése (10 perc) A. Az érzékelés meghatározása B. A kutatás története

ÁLLATOK ÉRZÉKSZERVEI Cél: Szempontok: I. Az érzékelés áttekintése (10 perc) A. Az érzékelés meghatározása B. A kutatás története ÁLLATOK ÉRZÉKSZERVEI Cél: A saját érzékszerveikkel kipróbált kísérletek és az állatok érzékszerveivel való összehasonlítás révén a gyerekek jobban megértik, hogy hogyan működnek az állatok érzékszervei,

Részletesebben

KERTÉSZ VAGYOK A VÁROSBAN

KERTÉSZ VAGYOK A VÁROSBAN KERTÉSZ VAGYOK A VÁROSBAN Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatás. Írták: Virág Nelli, Repka Ágnes, Párdi Timea Szerkesztô: Kökényesi Ágnes Illusztráció: Dani Boglárka Projektvezetô: Bálint

Részletesebben

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát.

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. Élővilág 980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. A dinoszauruszok nem ettek füvet - az ugyanis akkor még nem létezett. Egy házilégy mindössze 14 napig

Részletesebben

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák A macskák fajtái, származásuk a macskák viselkedése és élettana hogyan tartsunk macskát? Általános iskolai segédanyag Elbûvölô

Részletesebben

Turai Diákok Unaloműző Magazinja A turai Hevesy György Általános Iskola lapja

Turai Diákok Unaloműző Magazinja A turai Hevesy György Általános Iskola lapja Keresd az Interneten is! Színesben a www.hevesytura.hu-n! Turai Duma Turai Diákok Unaloműző Magazinja A turai Hevesy György Általános Iskola lapja 2011. november-december XVIII. évfolyam 2. szám Veszélyes

Részletesebben

68. évf., 2014. IX. 11., 25. szám. Magyari Loretta a Falco táborában. Jó Pajtás, 25. szám, 2014. szeptember 11.

68. évf., 2014. IX. 11., 25. szám. Magyari Loretta a Falco táborában. Jó Pajtás, 25. szám, 2014. szeptember 11. 68. évf., 2014. IX. 11., 25. szám Magyari Loretta a Falco táborában Természet- és sportkedvelő Magyari Lorettával a nyáron ismerkedtünk meg. Észak-Bácskából, Oromhegyesről érkezett a meglehetősen távoli

Részletesebben

Kedves Pedagógus! Kívánunk minden nevelőnek hatékony játszva tanítást, ötletelést, gondolkodást az oktatócsomag forgatása

Kedves Pedagógus! Kívánunk minden nevelőnek hatékony játszva tanítást, ötletelést, gondolkodást az oktatócsomag forgatása Kedves Pedagógus! A kiadvány, melyet kezében tart, a nyíregyházi E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület és a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által elnyert, a Magyarország-Románia Határon

Részletesebben

Schmidt Egon Kossuth-díjas

Schmidt Egon Kossuth-díjas VARJÚFÉLÉK I. Corvus-fajok A varjúfélék (Corvidae) bármely meglepőnek is tűnhet első hallásra az énekesmadarak közé tartoznak. Bár énekük az emberi fül számára kevésbé szép, bonyolult hangképző szervüknek

Részletesebben

VI. évf. 4 5. szám 2006. nov. dec. Alapítva:

VI. évf. 4 5. szám 2006. nov. dec. Alapítva: VI. évf. 4 5. szám 2006. nov. dec. Alapítva: Kiss Gábor MINDEN ÉVBEN Minden évben újra Áldásával betér minden házba Végigmegy az úton minket megtalálva. Hangja rejtelem, titokban létezik, Szent kezét ismerem,

Részletesebben

NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA. Új típusú szabadidős foglalkozások szervezése a napköziben

NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA. Új típusú szabadidős foglalkozások szervezése a napköziben NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA Új típusú szabadidős foglalkozások szervezése a napköziben I. HELYZETELEMZÉS A Babay József Általános Iskola és Sportiskola alsós tanulóinak száma 104 fő,

Részletesebben

Kedves Tagtársak! Madarak és fák napja Kölcsey módra

Kedves Tagtársak! Madarak és fák napja Kölcsey módra Kedves Tagtársak! Egyesületünk legfőbb célja, hogy útmutatást adjon ahhoz, hogy az oktatási intézményeinkben hogyan irányítsuk gyermekeinket a természet és a környezetünk megismerésére, megbecsülésére,

Részletesebben