EMXW GYÁRTÁS VEZÉRLŐ PROGRAM KEZELÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EMXW GYÁRTÁS VEZÉRLŐ PROGRAM KEZELÉSE"

Átírás

1 EMXW GYÁRTÁS VEZÉRLŐ PROGRAM KEZELÉSE Program fájl neve: emxw.exe Elérési helye installálás után: c:\program Files\NMI65\EMXW A program járulékos összetevői: emxw.ini emxw.lng esemeny.dat grleiro.cds value.dat BITMAP alkönyvtár JPEG alkönyvtár WAVE alkönyvtár DATA alkönyvtár PDF alkönyvtár program paraméterei program kiírási szövegei program esemény leírója folyamat ábra leírója program adatainak leírója folyamat ábra kép fájljai folyamat ábra kép fájljai folyamat ábra hang fájljai program adatbázis tárolója program jelentéseinek tárolója Program indítása után egy ablak jelenik meg. Az ablak egész területét egy több lapos kezelő foglalja el. Az ablak alsó sorában státusz információk jelennek meg. Kezelő lapok: 1. Vezérlő gyártás vezérlés indítását és annak visszajelzéseit kezeli 2. Beállítások vezérléssel kapcsolatos beállításokat kezeli 3. Napi kimutatás az aznap gyártott betonok tárolt adatai kezeli 4. Receptek gyártáshoz szükséges betonok receptjeit kezeli 5. Anyag a gyártás során alkalmazott anyagokat kezeli 6. Szerviz a gyártás és a gyártógép alap jellemzőinek beállítását kezeli 7. Nyelv több nyelvű változat esetén a meghatározások kezelése A program jellegzetességei: A gyártás során keletkezett adatokat csak aznapra lehet visszanézni, mert másnapra törlődnek. Az adatok nem véglegesen törlődnek csak ebben a programban nem lehet visszanézni. A tetszőleges visszanézésre az emxwst.exe szolgál.

2 Az emxw 1.0 verz. Betongyártást vezérlő program kezelési leírása Programból kilépni csak leállított gyártás mellett lehet a jobb felső sarokban található kereszt gombbal. Előre gyártó módban nincs lehetőség feladás előtti előnézésre. Ha engedélyezve van és nincs a printeres nyomtatás, minden nyomtatási akcióhoz keletkezik egy pdf-s fájl a PDF alkönyvtárban. Ha a program induláskor nem talál működő perifériákat, akkor automatikusan demo módban indul el. Minden program indításkor ellenőrzi és, ha van előző napi gyártott adat, akkor azt automatikusan lezárja (napi zárásként).

3 1. Vezérlő lap Az emxw 1.0 verz. Betongyártást vezérlő program kezelési leírása Az asztalról az emxw gyártó ikonra kattintva kapjuk az alábbi vezérlőlapot. A lapon az egyes vezérlési csoportok külön blokkokba vannak szervezve. Az egyes blokkon belül az adott adagolási csoport gyakran használatos beállításai, illetve visszajelzései kerültek. Ezek pedig a következők: 1.1.Cement csoport IO Ezen a részen az Anyagok elnevezésű fülön beállítható cementfélék, illetve azok tárolási helyeinek megfelelően láthatóak a vezérlési visszajelzések. Azaz amikor az első silóban lévő 52.5 nevű cementet adagolja a program, akkor a szürke jelzés zöld színűre vált. A cementmérleg ürítésekor pedig a Mérlegürítés felirat melletti jelzés vált szürkéről zöldre Adat Ezen a fülön a cementadagolással kapcsolatos táblázat látható, mely 3 oszlopból és 4 sorból áll. Az Előírt oszlopba a Recept szerinti cementmennyiség kerül a gyártás indításakor, ekkor az előírt érték adatai zöld háttérrel láthatók. A mért oszlopba az adagolási tényadat, míg az utolsó Hiba oszlopba a kettő különbsége, azaz az adagolási érték eltérése az Előírt adattól. Ezen a fülön láthatóak továbbá a cementsilók töltöttségi adatai. Itt lehet nyomon követni az egyes silókban még fel nem használt alapanyag mennyiségét. A mennyiség nyomon követése egyszerűen történik. A kezelő tartály feltöltés után beírja a tartály aktuális tartalmát. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha

4 előzőleg a fehér négyszöget kijelöli. A beírás után a szürke nyomógombbal lehet érvényesítetni a műveletet. Ha az adott tartályt mindig ugyanarra az értékre töltik fel (ez megadható egy táblázatban), akkor elég a beírási mezőre duplán kattintani (letárolni továbbra is a szürke gombbal kell, de nem kell a fehér négyszöget kijelölni). A módosítások után a fehér négyszögből a jelölést vegyük ki. 1.2.Víz csoport IO Ezen a részen a 3 vízadagolási helynek (forrás) megfelelően láthatóak a vezérlési visszajelzések. Azaz a finomvíz-szeleppel adagol a program, akkor a szürke jelzés zöld színűre vált. A vízmérleg ürítésekor pedig a Mérlegürítés felirat melletti jelzés vált szürkéről zöldre Adat Ezen a fülön a vízadagolással kapcsolatos táblázat látható, mely 3 oszlopból és 4 sorból áll. Az Előírt oszlopba a Recept szerinti vízmennyiség kerül a gyártás indításakor, ekkor az előírt érték adatai zöld háttérrel láthatók. a Mért oszlopba az adagolási tényadat, míg az utolsó Hiba oszlopba a kettő különbsége, azaz az adagolási érték eltérése az Előírt adattól. Ezen a fülön látható még 2 db mező: Kézi vízkorrekcióval lehet a Recept szerinti vízmennyiséget módosítani liter/m 3 egységben a fel/le nyilak által. A vízadagolásnál tudunk hozzá tenni vagy elvenni direktben vizet. Az itt beállított érték mindig a következő adagolandó víznél fog érvényesülni. A beállított víz mennyiség mindig m 3 vonatkoztatott, a valóságos változást az Adat lapon tudjuk megnézni. A Zagyvíz-arány elnevezésű mezőbe pedig azt az értéket kell beírni, ahány százaléknyi zagyvizet akarunk adagolni a gyártás során. Figyelem! A Zagyvíz adagolásra a Kézi vízkorrekció, valamint a később ismertetendő Utánhullás paraméter beállítása nem érvényes! A Nedvességkorrekció az Adatoknál található, és azt jelzi, ha az adalékoknál a nedvesség-tartalom kezelés aktív volt, mennyi vizet fog a program levenni az aktuális víz adagolásból. 1.3.Vegyszer csoport IO Ezen a részen az Anyagok elnevezésű fülön beállítható vegyszer (adalékszer)félék, illetve azok tárolási helyeinek megfelelően láthatóak a vezérlési visszajelzések. Azaz például amikor az első szivattyúval a Sika nevű vegyszert adagolja a program, akkor a szürke jelzés zöld színűre vált. A vegyszermérleg öblítésekor az Öblítés, ürítésekor pedig a Mérlegürítés felirat melletti jelzés vált szürkéről zöldre. A vegyszer-fül tartalmaz még egy mezőt, az Öblítővíz mennyiségének beírására. Ezt a vízmennyiséget a program az utolsó keverés vegyszerürítése után tölti be a vegyszermérlegbe, és a Recept szerinti vízmennyiségből levonja.

5 Adat Ezen a fülön a vegyszeradagolással kapcsolatos táblázat látható, mely 3 oszlopból és 4 sorból áll. Az Előírt oszlopba a Recept szerinti vegyszermennyiség kerül a gyártás indításakor, ekkor az előírt érték adatai zöld háttérrel láthatók. a Mért oszlopba az adagolási tényadat, míg az utolsó Hiba oszlopba a kettő különbsége, azaz az adagolási érték eltérése az Előírt adattól Adalék csoport IO Ezen a részen az Anyagok elnevezésű fülön beállítható adalékfajták, illetve azok frakcióhelyeinek megfelelően láthatóak a vezérlési visszajelzések. Azaz például amikor a második frakcióból a es kavicsot adagolja a program, akkor a szürke jelzés zöld színűre vált Adat Ezen a fülön a vízadagolással kapcsolatos táblázat látható, mely 4 oszlopból és 6 sorból áll. Az Előírt oszlopba a Recept szerinti vízmennyiség kerül a gyártás indításakor, ekkor az előírt érték adatai zöld háttérrel láthatók. a Mért oszlopba az adagolási tényadat, míg az utolsó Hiba oszlopba a kettő különbsége, azaz az adagolási érték eltérése az Előírt adattól.

6 Nedvesség A Nedvesség oszlopba az adalékmennyiség-adat fog bekerülni, amit a Nedvesség-fülön beállított nedvesség-százalékból számolt ki a program Lebegtet Az adalék-csoporton van még egy fül, egy beállítási lehetőség, a szektorajtók un. lebegtetése, azaz periodikus nyitása/zárása.. Finom adagolási tartományban mód van arra, hogy az adagoló száj ritmikus ki-be nyitogatására, ezáltal pontosabb adagolás elérésére. A szájnyitás + zárás hosszát egy másik paraméter táblában határozzuk meg. Itt csak a nyitás és zárás arányát lehet szabályozni 1 100% között. A 0% jelenti, hogy a lebegtetés nem aktív. 1% felé eső értékek rövid nyitva tartást, míg a 100% felé eső értékek a hosszabb nyitva tartást és rövidebb csukott állapotot jelentenek. Ha a paraméter táblában a nyitva + zárva idő érték nulla, akkor a lebegtetés inaktív.

7 1.5.Státusz csoport: Hibajelzés A státusz csoportban van, amelynél normál működés esetén zöld jelzés látható, piros jelzés esetén hiba van a perifériák kezelésében. A villogó sárga jelzés a program aktív működését jelzi (PLC) Megszakítás, vagy felfüggesztés kezelése A státusz csoportban található a felfüggesztés és a megszakítás gombja. Amikor egy gyártás elindul ebben a csoportban, megjelenik egy kék színű gomb, amellyel a felfüggesztést lehet kérni. A gomb megnyomása után a vezérlés megáll, a kimenetek alaphelyzetbe kerülnek, és a gomb villogni kezd. Amikor tovább szeretnénk folytatni a gyártást, akkor a gombot ismét meg kell nyomni. Ekkor a gyártás folytatódik ott, ahol abba hagyta. A vészleállító gomb nincs mindig a státusz csoportban. A gomb megjelenítése az engedélyező fehér négyszög bejelölésével lehetséges. A vészleállító gomb használatakor az addig minden feladott gyártás törlődik, a kimenetek alaphelyzetbe állnak vissza. A gyártás ebben az esetben már nem folytatható tovább Folyamatábra bekapcsolása a státusz csoportban található gomb lenyomásával lehet elérni.

8 2. Beállítások lap Ezen a lapon 4 beállítási csoport található, amely további mellék oldalakra bomlanak: 2.1. Időzítések Itt a jellemző időzítési értékeket állíthatjuk be. Az értékek jellemzően másodperc alapúak, kivéve a keverőajtó előnyitását, amely a finom beállítás okán tizedmásodperc alapu Anyag függő paraméterek: Négy fülön az egyes frakció csoportoknak megfelelő adagolási paraméterek állíthatók. Az egyes oldalakon több frakció paraméterét lehet állítani. Az értékek jellemzően kg-ban értendőek Nyitási periódus csoport: Ez a lebegtetett adagolás nyitás + zárás összes idejét hívatott meghatározni. Az értékeket másodpercben kell megadni. A nullás érték a lebegtetés inaktiválását jelenti az adott frakciónál Nyomtatás vezérlés: Szállító nyomtatás: bejelölve engedélyezhetjük, hogy transzportgyártáskor a nyomtatás fizikailag is megtörténjen a nyomtatón. Kimutatás nyomtatás: bejelölve engedélyezhetjük, hogy az egyes kimutatások nyomtatása fizikailag is megtörténjen a nyomtatón

9 3. Napi kimutatás-lap Az emxw 1.0 verz. Betongyártást vezérlő program kezelési leírása Ezen a lapon mindig csak az aktuális nap keletkezett adatait tudjuk megtekinteni. Kétféle nézetet tudunk kiválasztani a Nézet választóban Listák A Listák nézetben az egyes keverések láthatók különféle szűrésekben: Előregyártó szűrés: Ekkor a táblázatban az egyes keverések láthatók a jellemző adataival. Transzport szűrés: A felső táblázat mindig annak a szállítólevélnek a keverési listáját mutatja, amelyet az alsó táblázatban választunk ki. Összes szűrés: Az előregyártó és transzport keverések vegyesen jelennek meg Kimutatások Kimutatások a napi gyártások összesített eredményeit jelenítik meg. A baloldali táblázat a nap során felhasznált alapanyagokat mutatja meg alapanyagonként és transzport, előregyártó, illetve összes nézetben. A jobb oldali ablakban láthatjuk a legyártott m 3 mennyiségeket recept szerinti bontásban, valamint transzport, előregyártó és összes nézetben. A táblázat alatt látható a teljes napi termelés m 3 -ben. Az egyes táblázatokat az alattuk megjelenő printer gombbal tudjuk kinyomtatni. A Listák nézetben és Transzport szűrésnél megjelenik az alsó tábla mellett egy Szállító feliratú gomb, amellyel a kiválasztott szállítólevelet lehet újra nyomtatni.

10 A napi kimutatásnak van egy napi zárás gombja, amellyel le lehet zárni az aktuális napot. A lezárást értelemszerűen az utolsó gyártás után kell elvégezni. A lezárás elmulasztása nem okoz gondot, mert a program másnap indításakor ez a lezárás automatikusan végrehajtódik. Figyelem! A lezárás nem azt jelenti, hogy minden aznap keletkezett adat elveszett. Lezárás után az adatokat már csak az emxwst.exe programmal lehet megtekinteni. A lezárás folyamat végén keletkezik egy összesített bizonylat pdf formátumban a program PDF alkönyvtárában. 4. Receptek-lap Ezen a lapon tudjuk kezelni a recepteket, újakat létrehozni, törölni. A lapon alaphelyzetben baloldalon a recept listát látjuk egy táblázatban. Valamely receptre mutatva a jobb oldali részletező táblában láthatjuk az adott recept összetételét. A recept kezelésére a tábla alatti gombok szolgálnak: Nyomtat: kinyomtatható a recept lista. Módosít: ekkor a korábban már kijelölt receptet módosításra nyitja meg. Új: ekkor üres adatokkal nyitja meg a szerkesztőt.

11 4.1. Recept szerkesztése (Módosít, Új): A megjelenő blokkban a recept fontos paramétereit tudjuk beállítani: Alap nevek Recept általános neve Keverési idő Minden keveréshez külön lehet megadni. Keverési méret Csak előregyártás esetén érdekes, mert ott keverési számokat adunk meg és nem gyártandó m3-t így, ha egy adott fogadó pufferhez akarunk igazodni, akkor célszerű a keverés méretét beállítani. V/C Ez akkor kerül felhasználásra, ha pld. Konzisztencia komputert használunk. Ajtónyitás: Megadhatjuk receptfüggően az ajtónyitás módját. Szabvány kiválasztás Négyféle szabvány szerint gyárthatunk betont, ezért a receptkészítése is először a szabvány kiválasztásával kezdődik. A kiválasztott szabvány-fülre kattintva a szabvány előírásainak megfelelő számú paraméter kérhető le a legördülő menükből. Például az MSz 4719:1982 szabvány szerint az alábbiak közül kell váalsztani

12 Összetevők összerendezése Ebben a táblában vannak felsorolva a receptet alkotó alapanyagok. A Recept-táblába behelyezni új alapanyagot a következő képen lehet: Jobb oldali alapanyagtáblában kiválasztjuk az alapanyagot. Balra mutató nyilú gombra kattintunk. Alapanyag átkerül a bal táblába az összetevők közé. Összetevők közül eltávolítani egy alapanyagot a következő képen kell: Bal oldali összetevők táblázatban kijelöljük a törlendő anyagot. A jobbra mutató nyilú gombra kattintunk. Az alapanyag törlődik az összetevők közül. Az adatok felvétele vagy módosítása után, a blokk alatti nyomógombokkal tudunk még operálni:

13 Nyomtat: az adott recept adatainak, összetevőinek kinyomtatása Tárol: akkor a változtatások letárolódnak és kilép Mégsem: a szerkesztésből változtatások tárolása nélkül lép ki Egy recept törlése úgy történik, hogy az adott receptet módosításra megnyitjuk, és a recept nevét üresre kitöröljük, ha ekkor Tárol gombot nyomunk, a rendszer törli ezt a receptet a listából (a receptet ezek után nem lehet helyre állítani). 5. Anyag-lap Ezen a lapon az alapanyagok kezelésével lehet foglalkozni. A bal felső táblázat a felvett összes alapanyagot mutatja. Ez a lista több alapanyagot is tartalmazhat, mint amennyi frakció van a keverő rendszerben. A táblázat alatt található gombok: Nyomtat: kinyomtatható az anyag lista. Módosít: ekkor a korábban már kijelölt anyagmódosításra nyitja meg. Új: ekkor üres adatokkal nyitja meg a szerkesztőt Az alapanyagok adatainak szerkesztése

14 Külön blokkban szerkeszthetjük az adatait egy kiválasztott alapanyagnak: Kód: minden alapanyagot eltérő kóddal kell jelölnünk. Rövid név: erre azért van szükség, mert a táblázatokban szűk hely van a teljes nevek kiírására. Teljes név: itt lehet megadni az anyag teljes nevét. Gyártó: értelemszerűen kell megadni. A blokk alatt található gombokkal tudjuk letárolni vagy elvetni a szerkesztést. Egy alapanyagot törölni úgy lehet, hogy a kiválasztott alapanyagot megnyitjuk szerkesztésre, majd a Kódját kitöröljük és tároljuk Anyag-tárolóhely összerendezés Az alapanyagok felvétele után a gyártóprogram természetesen még nem tudja, hogy az egyes anyagokat melyik frakcióban keresse. A frakció összerendelés szolgál arra, hogy a gyártó tudja, hogy melyik frakció alatt, melyik alapanyag található. Az összerendelés a következő képen történik: A bal táblából kiválasztjuk az alapanyagot, a jobb táblából kiválasztjuk azt a frakciót, ahová helyezni akarjuk az alapanyagot, majd a jobb nyilat jelző gombra kattintunk a két tábla között. Valamely anyagot az adott frakcióból kitörölni az alábbi módon lehet:

15 A jobb oldali táblából jelöljük ki a frakciót, a bal nyilat jelző gombra kattintsunk, ekkor törlődik az alapanyagnév a frakcióból. 6. Bevételezés lap A betontelepre beszállított anyagokat itt lehet bevételezni. Ha már volt ilyen, akkor egy listából választhatunk, ha Új anyag bevételezésére került sor, akkor pedig az anyag jellemzőinek megadása után felvehetjük az anyaglistára 7. Szerviz-lap (kizárólag a rendszergazda jogosultságával érhető el!)

16 8. Transzport gyártás feladás: Feladást a vezérlés lapon lehet a kék gombbal elindítani. Az elindítást követően egy külön ablakban indul el a transzport gyártáshoz szükséges paraméterek megadása. A paraméterek egy-egy lapra lettek elhelyezve, amelyen sorban végig kell haladni. Haladni a lap jobb oldalán található nyilakkal lehet előre és hátra Gyártás megrendelésből Ilyenkor előre felvehetünk egy nagyobb mennyiségű betongyártás adatait. Ha megvannak az adatok, az egyes gyártásoknál a program már csak a megrendelés számát, és az éppen aktuális keverést elszállító gépkocsi rendszámát, valamint a legyártandó betonmennyiségét kéri be.

17 8.2. Azonnali gyártás Vevő kiválasztás A táblázatból kiválasztjuk, vagy az ABC gombok valamelyikére kattintva a nevek kezdő betűire szűkíthetjük a listát (* gomb az összest megjeleníti). Ha új vevőt akarunk felvenni, vagy módosítani akarunk, akkor a fehér négyszög bejelölésével engedélyezhetjük a szerkesztést. A megjelenő szerkesztő gombok valamelyikével indítsuk el a szerkesztést. A megjelenő rublikákat töltsük ki értelemszerűen majd, ha tárolni akarjuk, a Rögzít gombbal tudunk kilépni. A lapon található printer gombbal ki tudjuk nyomtatni a vevő listát Szállítási hely kiválasztás: A funkciók megegyeznek a vevőnél leírtakkal csak itt értelemszerűen szállítási hely adatokat kell megadni. A már korábban felvett adatokhoz a megnyitás ikonnal jutunk el, melyek közül választani lehet ráklikkeléssel. Ekkor a kiválasztott Építési hely az alsó mezőben jelenik meg. Tovább lépni a ikonra kattintva lehet.

18 Recept kiválasztás Itt csak receptet kiválasztani lehet, módosítani nem (lásd főmodul Receptek fül). A recepteket csoportokra szűrhetjük a tábla alatti fülekkel. A füleken a Szabványok szerint vannak szortírozva a receptek. A szabványkiválasztás után az annak megfelelő betonparaméterek közül választhatunk egy szűrő segítségével. Vagyis, ha a Szilárdságok közül választunk a legördülő menü segítségével, és a program talál olyan receptet, mely megfelel ennek a követelménynek, akkor felírja a nevét a hozzátartozó kóddal együtt. A betonszabványoknak megfelelő paraméter, kitéti osztályból lehet szűrni.

19 Rendszám kiválasztás Mennyiség: Gyártás feladás utolsó lapja. Itt adhatjuk meg a gyártandó mennyiséget, vagy választhatunk az előre definiáltakból egy kattintással. A mennyiség kiválasztása után a Gyártás indítás gombra klikkelve azonnal elkezdi a gyártást.

20 Ez az utolsó fázisa a Transzport gyártási adatok felvételének, ezt már csak utolsó ellenőrzési lehetőség követ Ezen a képen összegezve látható a gyártás valamennyi adata, illetve a Kézi vízkorrekció is itt állítható be, ha szükséges a Recepttől való eltérés. ikonra kattintva a gyártás elkezdődik.

BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató

BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató ÁLTALÁNOS A BMX-W betongyártást vezérlő program legfőbb jellemzője, hogy a Kezelő egy technológia ábrán jelzett betongyári elrendezést lát a képernyőn, és a szükséges paraméterezéseknél

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Az Intrastat modul használata

Az Intrastat modul használata Az Intrastat modul használata Beállítások A Beállítások / Rendszer beállítások Általános fülön a Szerződés alapján történő áru kezelése és működése választóval tudjuk meghatározni, hogy az intrastat adatlekérést

Részletesebben

Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése

Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése A program a setup lefutása után -ha bejelöltük-, magától elindul. A következkben az indítás a startmenübl, vagy a telepít által létrehozott asztal ikonról indítható:

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása A NORA új funkciója a Kedvezményezett által kitöltött űrlap adatai alapján, automatikusan generálja a megjelölt kérelmet. A dokumentum

Részletesebben

Készlet nyilvántartó

Készlet nyilvántartó Készlet nyilvántartó Szécsy Számítáatechnika 4080 Hajdúnánás, Ady krt. 21. 06 30 34 54 101 06 52 381 163 info@szecsy.hu www.szecsy.hu Belépés A lista lenyítása. A lenyíló listából az adatrögzítést végző

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft.

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA ÚJ FUNKCIÓK 1 Karton áthelyezés a Vegában A karton áthelyezés azt jelenti, hogy a Vegában lévő eszközt vagy anyag karton mennyiséget másik tárolóhelyre helyezünk

Részletesebben

Gyakori kérdések. Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4. Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4

Gyakori kérdések. Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4. Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4 Gyakori kérdések Tartalom Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4 Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4 Hogy tudok beteget kiválasztani?... 4 Hol tudom a Beteg, vagy Segítő személyes

Részletesebben

Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz. A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén

Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz. A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén 1 Partnercég opció bemutatása 2009. január 1-jétől új taggal bővült a

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

Ismertető az Electro Kontroll Bt. által készített felügyeleti szoftverről A felügyeleti szoftver az épületben található tűzjelző rendszer jelzéseinek grafikus megjelenítését végzi. A program által adott

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz Kifizetések kezelése 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz 1.1 Pénzügyi kódok menüponttól indulva Pénzügyek (kék menüpont, csak lenyitni + jelnél)(78600)/kifizetési jogcímek (jogcím kiválasztása)

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át:

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át: 1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban 1.1 Bizonylat ellenőrzés és automatikus kontírozás A 2014 évi számviteli változások miatt a Készlet programban is szükségessé válik a kontírozás,

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató 1 Szálláshely admin A szálláshely adminisztrációs felület az alábbi linken érhető el. http://visitgyula.com/szallashelyadmin/ A felületre

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V VERZIÓHOZ Változások a V verzió kiadása után

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V VERZIÓHOZ Változások a V verzió kiadása után TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2017.4 VERZIÓHOZ Változások a V2017.3 verzió kiadása után Admin Javítás: Az internetes nyomtatvány frissítő menüpontra történő kattintás hibát jelzett, ha az egyik nyomtatványnál kikapcsoltuk

Részletesebben

SuliStat felhasználói dokumentáció

SuliStat felhasználói dokumentáció SuliStat felhasználói dokumentáció A jelen dokumentáció által tárgyalt program képes egy iskola tanulmányi adataiból statisztikákat készíteni. Osztály illetve iskola szintű statisztika készítésére van

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

EAV v2.0 szoftver verzió újdonságok a v1.8.20 verzióhoz képest

EAV v2.0 szoftver verzió újdonságok a v1.8.20 verzióhoz képest EAV v2.0 szoftver verzió újdonságok a v1.8.20 verzióhoz képest Betegek keresése... 2 Csatolmány a betegkartonhoz... 2 Mérések összehasonlítása...3 Fejpontok... 4 Allergia teszt... 4 Balancer... 5 Étrend

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Gépjármű értékesítési akciók modul

Gépjármű értékesítési akciók modul Gépjármű értékesítési akciók modul 1. Bevezetés... 2 2. Új gépjármű értékesítési akció felvitele... 3 2.1. Gépjárműhöz tartozó értékesítési akciók... 5 2.1.1. Konkrét modellre történő értékesítési akció...

Részletesebben

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban 1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban Bizonylat pénzügyi ellenőrzése és kontírozása A Pénzügy modulban történő kontírozást megelőzően a Tárgyi eszköz

Részletesebben

a Raiffeisen Expressz programban

a Raiffeisen Expressz programban VIBER utalások kezelése 1. VIBER átutalások kezelése a Raiffeisen Expressz programban A Raiffeisen Expressz lehetőséget biztosít VIBER utalási megbízások kézi rögzítésére, majd elektronikus aláírás után

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

WinSarc Irodai Vezérlőpult: - [Ügyfelek nyilvántartása]

WinSarc Irodai Vezérlőpult: - [Ügyfelek nyilvántartása] WinSarc Irodai Vezérlőpult: - [Ügyfelek nyilvántartása] A programot elsősorban a könyvelőirodák tudják hatékonyan alkalmazni a nagy tömegben, ismétlődően végzendő feladatok ellátására. A program a WinSarc

Részletesebben

Bankkivonatok feldolgozása modul

Bankkivonatok feldolgozása modul Bankkivonatok feldolgozása modul 1 1. Bevezetés... 3 2. A Banki kivonatok karbantartása ablak menüpontjai... 3 2.1. Riportok... 3 o Túlfizetett számlák... 3 o Nyitott számlák... 4 o Rendezett számlák...

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak.

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak. JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM Használati utasítás A program segítségével korlátlan számú hagyományos B kategóriás tesztlap nyomtatható, valamint 2345 kérdésből tetszőleges összeállítású tematikus

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en A hallgatók számára eddig kizárólag a már felvett tárgyak jelenhettek meg órarendben, így előzetes, tárgyfelvétel előtti órarendtervezésre

Részletesebben

FŐMENÜ... 2 BEVÉTELEZÉS...

FŐMENÜ... 2 BEVÉTELEZÉS... 1. FŐMENÜ...2 2. BEVÉTELEZÉS...2 2.1. ÚJ BEVÉTELEZÉS...2 2.2. BEVÉTEK LISTÁJA...3 3. SZÁLLÍTÓLEVÉL...3 3.1. ÚJ SZÁLLÍTÓ (ÚJ SZÁLLÍTÓLEVÉL)...3 3.2. SZÁLLÍTÓK LISTÁJA (SZÁLLÍTÓLEVELEK LISTÁJA)...4 4. SZÁMLA...4

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Felhasználói útmutató (Adott programverzióhoz érvényes)

Felhasználói útmutató (Adott programverzióhoz érvényes) CalcSystem Számlarendszer Felhasználói útmutató (Adott programverzióhoz érvényes) M City Kft. Miskolc Tel/fax: 46/ 560-268 Mobil: 30/9458-718 Felhasználói útmutató Menürendszer A mellékelt főmenü szerkezete

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz Tartalom Felhasználói profil megnyitása... 2 Profil adatok beállítása... 3 Vezetők... 3 Nem volt előresorolása... 7 Próbaidősként került regisztrálásra...

Részletesebben

Tervez2 Monor gyakorló leírása

Tervez2 Monor gyakorló leírása Tervez2 Monor gyakorló leírása A Monor gyakorló a 00-06-ig menetrendi időszakhoz készült. Indítsuk el a Launcher-t. F9 billentyű lenyomása után keressük ki a megjelenő ablakból a 100-Monor.t2 fájlt, kattintás

Részletesebben

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 -

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 - Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-1 - Kezelési útmutató Tartalomjegyzék: Kezelési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 1 Szoftver feladata:... 2 Szoftver telepítése:... 2 Els használat:... 3

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben.

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben. Access alapok Megnevezés Művelet Minta Új adatbázis Új / Üres adatbázis.. A tábla mezőinek beállítása tervező nézetben Mezőnév = az adott oszlop neve, Adattípus = az oszlopban szereplő adatok mintája (szöveg,

Részletesebben

Kézikönyv Korosítás infosystem

Kézikönyv Korosítás infosystem Kézikönyv Korosítás infosystem 1 4 Tartalomjegyzék 2 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 6 3 ABAS ERP... 7 4 KOROSÍTÁS... 8 5 "VÁLASSZON!"... 9 6 KOROSÍTÁS... 10 7 KOROSÍTÁS (15.07.22) - ABAS ERP WEBBÖNGÉSZ...

Részletesebben

Iktatás modul. Kezelői leírás

Iktatás modul. Kezelői leírás Iktatás modul Kezelői leírás 1 C.) Iktatás modul A modul kezelése történhet a menürendszerből, illetve az Iktatás modul fülén lévő ikonok segítségével. Az Iktatás modul önállóan vagy más modulok törzsadatait

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett tevékenység bejelentéséről

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett tevékenység bejelentéséről TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett tevékenység bejelentéséről A Kémiai Biztonsági Szakrendszer elérése A rendszerbe ÁNTSZ

Részletesebben

CMS videó megjelenítő szoftver használata

CMS videó megjelenítő szoftver használata CMS videó megjelenítő szoftver használata Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítőhöz mellékelt CMS szoftver használatát mutatja be. Nem tér ki az

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Recept-Tár V2.0.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Étel Recept Nyilvántartó Program

Recept-Tár V2.0.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Étel Recept Nyilvántartó Program Recept-Tár Étel Recept Nyilvántartó Program V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben