SZERELÉSI LEÍRÁS AZ OZMÓZIS E30 STANDARD

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERELÉSI LEÍRÁS AZ OZMÓZIS E30 STANDARD"

Átírás

1 SZERELÉSI LEÍRÁS AZ OZMÓZIS E30 STANDARD FORDÍTOTT OZMÓZIS ELVÉN MÛKÖDÕ IVÓVÍZ TISZTÍTÓ BERENDEZÉSEKHEZ I. Bevezetés II. Beépítés III. Használat és karbantartás Tartalom: oldal Fontos figyelmeztetések 1. Bevezetés 1. A nyers vízzel szemben támasztott követelmények 1. Szerelés elõkészítése 2. A beépítés lépései 2. Beépítés helye 2. Csatlakoztatás a csapvíz vezetékhez 3. Csatlakoztatás a szennyvíz vezetékhez 3. A tiszta víz csapjának felszerelése 3. A készülék felszerelése 4. A tartály felszerelése 4. A berendezés ellenõrzése 4. Fertõtlenítés és átmosás 4. A szûrõk beépítése 5. Használat 5. Karbantartás 5. Szûrõk cseréje 5. IV. Mûszaki adatok Mûszaki adatok 6. V. Hibaelhárítás Hibák elhárítása

2 OZMÓZIS E30 STANDARD FORDÍTOTT OZMÓZISOS BERENDEZÉS SZERELÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI ELÕÍRÁSA Gratulálunk, hogy az E30S ivóvíz tisztító berendezést választotta. Az E30S típus a technika legújabb eredményeit felhasználó, a fordított ozmózis elvén mûködõ készülék, amelyik Önt és családját egészséges ivóvízhez juttatja. FONTOS! Annak érdekében, hogy a berendezés folyamatosan kristálytiszta ivóvizet szolgáltasson, rendszeresen cserélni kell a vízszûrõket: Elõszûrõk: 6-12 havonta 1. Fokozat: PP 5µm elõszûrõ 2. fokozat: aktív szén szûrõ (Granular Carbon) (vagy CTO Block Carbon) 3. Fokozat: aktiv szén szûrõ (CTO Block Carbon) (vagy PP 1µm elõszûrõ) 5. Fokozat: aktív szén utószûrõ Fordított ozmózis membrán: havonta (méréssel meghatározható) I. BEVEZETÉS Az E30S fordított ozmózisos berendezést csak az erre felhatalmazott vagy a szerszámokkal gyakorlottan bánó személy szerelheti fel, a jelen használati utasítás és a vízvezeték szerelés elõírásainak és szakmai gyakorlatának megfelelõen. A berendezés felszereléséhez szükségesek az alábbi szerszámok. Ha Önnek nincs megfelelõ felszereltsége, keressen egy vízvezeték szerelõ szakembert a telepítéshez. HIBÁS SZERELÉS MIATT KISZIVÁRGÓ VÍZ KÁROKAT OKOZHAT A LAKÁSBAN! A NYERS VÍZZEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK Az E30S fordított ozmózisos berendezést csak olyan vezetékes vízzel szabad mûködtetni, amelyik az alábbi határértékeknek megfelel: Paraméter határérték víznyomás 4-6 bar vízhõmérséklet C összes oldott anyag tartalom max PPM Kútvízre csak a kiegészítõ UV csírátlanító felszerelésével lehet használni és csak akkor, ha az akkreditáltan megfelel a 201/2001(X:25) kormányrendeletben meghatározott szabványoknak. Kútvíz esetén ajánljuk az E30 Premium típust, mely a házi vízellátó rendszer nyomásingadozásait szivattyúval kompenzálja és áramszünet esetén az UV-lámpával együtt leáll. Ez a szivattyú nélküli típus nem tud kielégítõen mûködni alacsony- és ingadozó nyomástartomány esetén.

3 SZERELÉS ELÕKÉSZlTÉSE Az összes elemet óvatosan csomagolja ki. A berendezés az alábbi elemekbõl áll: 1) A szûrõegység 5 rászerelt szûrõházzal, csövezéssel 2) A 12 literes tartály 3) Szûrõbetétek: 5 micron PP, Granular Carbon (1mic PP), Carbon Block CTO, Ozmózis membrán 4) A bekötõ szett: fém T-idom, fém csap, 5m 1/4 -os csõ, 5db merevítõ hüvely, szûrõkulcs, béklyó A BEÉPÍTÉS LÉPÉSEI A E30S fordított ozmózisos berendezés telepítésének lépései: 1. a hidegvíz csatlakozás kiépítése, 2 a szennyvízvezeték kiépítése, 3. az ivóvízcsap beépítése, 4. a készülék felszerelése, 5. a tartály felszerelése, 6. a tömítettség ellenõrzése, 7. Fertõtlenítés és átmosás 8. szûrõk beépítése, A BEÉPÍTÉS HELYE A berendezést tilos fagyveszélynek kitett helyre szerelni. A befagyás az egész berendezést tönkreteszi. Rendszerint a tartályt és a szûrõegységet a mosogatótálca alá a mosogató szekrényébe szokták beszerelni. Természetesen más beépítési mód is lehetséges, de a tiszta víz vezetésére használt csõ ne haladja meg a 3 m hosszúságot. Ha a beépítési hely csak úgy engedi, akkor a gépet és a tartályt le lehet fektetni vagy ferdén is lehet állítani. 1) CSATLAKOZÁS A CSAPVÍZ VEZETÉKHEZ. HIDEGVÍZ CSATLAKOZÁS KIÉPÍTÉSE sarokszelepes mosogatócsap esetén A mosogató alatt 2 sarokszelep van, amelyekbõl általában 10 mm-es (3/8"-os) krómozott csõ vezet a hidegvíz illetve a melegvíz csaphoz. Válassza ki, melyik a hidegvíz csatlakozás (a melegvíz csap kinyitása után tapintsa meg mindkét csövet). Ezután zárja le a vízvezetéket. A sarokszeleprõl csatlakoztassa le a csaphoz vezetõ csövet. A víztisztitó menetes csatlakozó toldatát teflonos, vagy LocTite-os tömítéssel csavarja a sarokszelep helyére. A kisméretû elzárócsapot teflonos tömítéssel csatlakoztassa a toldóelemhez és zárja el. Csavarja bele a sarokszelepet a toldatba. Kösse vissza a csaphoz vezetõ csövet, a sarokszelep felsõ részén lévõ szorító anyát jól meg kell húzni. Tipp: Kapható 3/8 és 3/4 méretû bekötõidom is.

4 HIDEGVÍZ CSATLAKOZÁS KIÉPÍTÉSE fali mosogatócsap esetén A fali csatlakozású mosogatócsap esetén a hideg és melegvíz vezetékét egyaránt meg kell hosszabbítani. A csapkiemelõ idompárt (TFBKT2) külön kell megvásárolni. Zárja el a hideg- és a melegvízet is, és szerelje le a fali mosogató csaptelepet. LOCTITE 55 tömítéssel szerelje fel mindkét hosszabbító toldatot, ügyelve arra, hogy a víztisztító berendezés csatlakozó toldata a hidegvízes oldalra kerüljön. A kisméretû elzárócsapot LOCTITE 55 tömítéssel csatlakoztassa a toldóelemhez és zárja el. Szerelje vissza a csaptelepet a toldatokra, ha szükséges, cserélje a kringelit- vagy gumi tömítéseket! Óvatosan nyissa ki a vizet és ellenõrizze a tömítettséget. A VÍZTISZTÍTÓ CSATLAKOZTATÁSA Vágjunk le egy megfelelõ hosszúságú darabot a hidegvíz csatlakozáshoz a mellékelt 1/4 mértû csõböl ami biztosítja, hogy kiemelhetõ lesz a berendezés. A mellékelt hüvelyek használatával az ábrán látható módon csatlakoztassuk a hidegvíz csövet a víztisztító jobboldalán található kék címkés (INLET) csatlakozóhoz. 2) CSATLAKOZÁS A SZENNYVÍZVEZETÉKHEZ. A csatlakozási pontnak mindig a mosogatótálca bûzelzáró szifonja és a mosogatótálca között kell lennie. A mûanyag bilincs két felét helyezzük rá a lefolyócsõre! Húzzuk meg a bilincs csavarjait azonos erõvel, de ne túl erõsen. A lefolyócsõ nem deformálódhat, de a béklyónak stabilan kell állnia. A csatlakozási pontján bedugva a fúrót fúrjunk egy 5 mm-es lyukat a PVC csõre ahol a víz majd elfolyik. Vágjunk le egy akkora méretû csövet amely lehetõvé teszi a berendezés kiemelését, és csatlakoztassuk a fekete cimkével (TO DRAIN) ellátott csatlakozóhoz. A csõ másik végét dugjuk a mûanyag bilincsen lévõ nyílásba, ügyelve arra, hogy biztosan elérjen a PVC csõig. Ezen a csõszakaszon egyik oldalon sem kell használni a mûanyag belsõ merevítõ hüvelyt! 3) A TISZTA VÍZ CSAPJÁNAK FELSZERELÉSE Csap Leszorító lemez Gumi alátét Mosogató tálca Menetes szár Lapos alátét Csillag alátét Hatlapfejû anya Csõszorító anya Tömítõ hüvely Tömítõ O-gyûrû Az ivóvíz csapot a mosogató szélére közvetlenül a fém peremre, vagy az asztallapra kell szerelni. Jelölje ki a csap helyét és gyõzõdjön meg arról, hogy a kijelölt hely alatt van elegendõ hely a csap felszereléséhez! A kiválasztott helyen egy 12 mm-es (7/16") furatot kell fúrni, ezen a csapot átdugni, és az ellenanyával rögzíteni. Használjon 12-es és 13-as csõkulcsot! A fúrófej elcsúszásának megakadályozása érdekében ragasszon 2-3 rétegben szigetelõszalagot a fúrás helyére, majd egy 6 mm-es fúrófejjel fúrja elõ a lyukat, és csak ez után használja a 12 mm-es fúrót. Vágjon le egy akkora méretû csövet amely lehetõvé teszi a berendezés kiemelését, és csatlakoztassa a mellékelt mûanyag hüvely felhasználásával a sárga cimkével (TO FAUCET) ellátott csatlakozóhoz. A csõ másik végét csatlakoztassa a csaphoz és határozottan húzza meg a csõszorító anyát.

5 4) A KÉSZÜLÉK FELSZERELÉSE Ha gondolja, rögzítse a készüléket a mosogatószekrény falára a fémtartón lévõ lyukak felhasználásával, így megakadályozhatja annak eldõlését. A felszereléshez szükséges csavar nem tartozék. Úgy szerelje fel, hogy a vízzel telt készüléket is könnyen ki lehessen emelni a helyérõl. 5) A TARTÁLY FELSZERELÉSE A tartályon ellenõrizze, hogy a meneten található gumitömítés sértetlen, és csavarja be az elzárócsapot a tartályba. Helyezze el a tartályt, majd vágjon le egy akkora méretû csövet amely lehetõvé teszi a berendezés kiemelését a tartály mozgatása nélkül. Csatlakoztassuk a tartályt a mellékelt mûanyag hüvely felhasználásával a narancssárga cimkével (TO TANK) ellátott csatlakozóhoz. A tartály gyárilag 0,4 bar nyomásra van feltöltve ami szükség esetén egy gépkocsi abroncs nyomásmérõvel ellenõrizhetõ és pumpával helyreállítható. Magasabb nyomás csökkenti a tartály tárolókapacitását, alacsonyabb nyomás esetén a víz nem tud kijönni abból. 6) A BERENDEZÉS ELLENÕRZÉSE (Kihagyható) 1. Ellenõrizze, hogy az összes csatlakozást jól készítette el, húzza meg mégegyszer a csõszorító anyákat. 2. Ellenõrizze, hogy a szûrõházak kézzel meg vannak-e húzva. A szûrõket még nem kell beszerelni! 3. Nyissa ki a tiszta vízcsapot! Nyissa ki a tartály szelepét (akkor van nyitva, ha a kar a csõ felé mutat). 4. Nyissa ki a vízvezetéket elzáró szelepet és néhány percig figyelje meg az összes csatlakozás alkatrész tömítettségét. Az ivóvíz csapból csepegni vagy vékony sugárban folyni kezd a víz. Hagyja a vizet kb. 1 percig folyni utána zárja el a vízcsapot. Az elsõ használatkor a csapból fekete víz folyhat az aktív szén szûrõ miatt. Ez nem hiba, néhány liter víz átfolyása után teljesen megszûnik. 5. Vegyen elõ egy edényt és állítsa a szennyvíz lefolyócsõ alá. Ekkor húzza ki a tömlõt a PVC lefolyócsõbõl és ellenõrizze, hogy állandóan folyik-e azon egy kevés víz. Helyezze vissza a béklyóba a csövet. 6. Ellenõrizze, hogy a csatlakozások teljesen csepegés mentesek. Ha bárhol csepegés, vagy folyás jelentkezik, zárja el a berendezés csapját, javítsa ki a hibát és kezdje elölrõl az ellenõrzést. 7) FERTÕTLENÍTÉS ÉS ÁTMOSÁS (Kihagyható) 1. Zárja el a berendezés vízvezeték csapját 2. Nyissa ki a tiszta víz és a tartály csapot, hogy a tartály kiürüljön. 3. Távolítsa el a szûrõket a szûrõházból, ha benne vannak. 4. Használjon Clorox, Hypo, vagy Neomagnol fertõtlenítõszert. 5. Tegyen 2 evõkanál Cloroxot minden egyes elõszûrõ és a membrán házba. 6. Szerelje vissza az elõszûrõ házakat és a membrán házat a készülékre. 7. Óvatosan nyissa ki a vízvezetéki csapot, hogy legyen ideje a fertõtlenítõszernek összekeveredni a vízzel és megteljen minden szûrõház és a tartály. 8. Nyissa ki a tiszta víz csapot ameddig elkezd rajta folyni a víz, utána zárja el. 9. Hagyjuk a készüléket 15 percig állni. 10. Zárja el a vízvezetéki csapot. Zárja el a tartály csapját. 11. Óvatosan csavarja le a szûrõházakat és távolítsa el a vizet belõlük. 12. Helyezze be a szûrõket a szûrõházba (lásd a 8. Pontot!) 13. Szerelje le a tartályhoz vezetõ csövet a készülékrõl és csepegtessen 50 csepp Cloroxot a csõbe, majd szerelje vissza a csövet a készülékre. ÁTMOSÁS 1. Nyissa ki a vízvezeték csapját. 2. Nyissa ki a tiszta víz csapját és amikor elkezd csepegni a víz zárja el a csapot. Nyissa ki a tartály csapját. 3. Az elsõ két tartály vizet ki kell engedni, fogyasztásra nem alkalmas! A harmadik tartály vizének már teljesen szagtalannak és szintelennek kell lennie, csak ekkor szabad fogyasztani a vizet. Az elsõ használatkor a csapból fekete víz folyhat az aktív szén szûrõ miatt. Ez nem hiba, néhány liter víz átfolyása után teljesen megszûnik.

6 8) SZÛRÕK BEÉPÍTÉSE A szûrõket az alábbi sorrendben kell beépíteni: 1. fokozat, jobb oldali átlátszó szûrõház: 5 mikronos PP szûrõ, fehér szálasanyagból 2. fokozat, középsõ szûrõház: Aktív szén szûrõ, granular carbon, zárt mûanyag tokozat, a házon látható THIS END UP jel legyen felül ( A FLOW nyíl felfelé mutat). Ha ehelyett 1 mikronos PP szûrõt talál, akkor ide szerelje a CTO block carbon hálós szûrõt! 3. fokozat, bal odali szûrõház: Aktív szén, CTO block carbon, mûanyag hálós tokozat. Ha ezt középre kellett szerelnie, akkor ide építse be az 1 mikronos PP szûrõt! 4. fokozat, vizszintes membrán ház: kék színû tekercselt fordított ozmózis membrán. 5. fokozat, vizszintes nem cserélhetõ betétes szûrõ: aktív szén utószûrõ. A fehér szûrõházak le és felszereléséhez használjuk a mellékelt szerszámot. Az átlátszó szûrõház ridegebb anyagból készült, ezért túlfeszítés esetén eltörhet. Azt csak kézzel húzza meg. HASZNÁLAT A normál használat a tisztított víz kiengedésére korlátozódik, minden egyéb automatikusan történik. KARBANTARTÁS A karbantartás fõképpen a szûrõ elemek és a membrán rendszeres cseréjébõl áll. Az alábbi idõszakok csak irányértékek homokot nem tartalmazó vezetékes víz használatánál. Szennyezett víznél (homok, iszap, algák) a vízórához egy visszamosható védõszûrõt kell építeni. Elõszûrõk 6-12 hónap Aktívszén utószûrõ 6-12 hónap Ozmózis membrán hónap (a víz keménységétõl és vastartalmától függõen, méréssel meghatározható) A membrán cseréje akkor szükséges, amikor a tiszta vízben lévõ oldott anyagok mennyisége jelentõsen megnõ. Ezt egy vezetõképesség-mérõ TDS mûszerrel lehet megállapítani, ilyen mûszert a forgalmazónál vásárolhat, vagy a mérést a szervizes szûrõcserekor elvégzi. A feltûnõ változások okát azonnal ki kell vizsgálni és meg kell szüntetni, mert különben más alkatrészek is meghibásodhatnak. A SZÛRÕK CSERÉJE 1. Zárja el a bejövõ vizet a berendezés elzáró szelepével. 2. Zárja le a tartályt a csap karjának 90 -os elfordításával. 3. Nyissa ki a tiszta víz (ivóvíz) csapot. 4. Csavarja le a szûrõházakat, és a 8. pontnak megfelelõen cserélje ki a szûrõket. 5. Szerelje vissza a szûrõházakat, de az átlátszót csak kézzel húzza meg, ne használja a kulcsot! 5. Zárja el a tiszta ivóvíz csapot. Nyissa ki a tartályt majd végül a bejövõ víz csapját és ellenõrizze a szûrõk tömítettségét. 6. Hagyja nyitva egy órán keresztül a tiszta víz csapját és engedje elfolyni a tartály teljes tartalmát, illetve hagyja, hogy a szûrõkben lévõ levegõ ezen a csapon keresztül eltávozzon a rendszerbõl. ÁTÖBLÍTÉS ÉS LÉGTELENÍTÉS Nem kötelezõ, de ajánlott szûrõcsere után leöblíteni az RO membrán felületét. Ezzel a rendszer légtelenítése is jelentõsen meggyorsítható. 1. Zárja el a bejövõ vizet a berendezés elzáró szelepével. 2. Zárja le a tartályt a csap karjának 90 -os elfordításával. 3. Nyissa ki, majd zárja el a tiszta víz (ivóvíz) csapot. 4. Bontsa meg a csatorna ágába vezetõ csõszakaszt a készüléken az FR-300 (flow) feliratú átfolyáscsökkentõ bemenõ oldalán és irányítsa azt egy nagy vödörbe! 5. Nyissa ki a bejövõ víz csapját és töltse meg a vödröt 3/4 részig. Zárja el a bejövõ víz csapját! 6. Szerelje össze a berendezést és nyissa meg a csapokat!

7 MÛSZAKI ADATOK SZÛRÕK: Elõszûrõ 1 TFSZ5M PP 5µm elõszûrõ Élettartam: 6-12 hónap Elõszûrõ 2 TFSZGR Aktív szén szûrõ (Granular Carbon) Élettartam: 6-12 hónap vagy TFSZCB Aktív szén szûrõ (CTO Block Carbon) Elõszûrõ 3 TFSZCB Aktív szén szûrõ (CTO Block Carbon) Élettartam: 6-12 hónap vagy TFSZ1M PP 1µm elõszûrõ Membrán TFSZRO spirálisan tekercselt RO membrán max 190liter/nap 25 C hõmérsékleten Élettartam: hónap Utószûrõ TFSZVSZ1 Aktív szén utószûrõ Élettartam: 6-12 hónap KÉSZÜLÉK: Kapacitás Tartály térfogata Üzemeltetési hõmérséklet tartomány Üzemi nyomás Az összes bemenõ oldott anyag mennyisége Az összes kimenõ oldott Anyag mennyisége 4-10 l/óra (a vízvezeték nyomásától függõen) 7-12 liter (a vízvezeték nyomásától függõen) o o 12 C-tól max. 35 C-ig 4-6 bar max PPM max. 50 PPM MÉRETEK: Szûrõegység magasság 390 mm szélesség mélység 380 mm 160 mm Tartály átmérõ 300 mm Magassága 410 mm Csomagoló doboz magasság 450 mm szélesség mélység 460 mm 460 mm SZÁRAZ BRUTTÓ TÖMEG: 8,5 kg

8 HIBÁK ELHÁRÍTÁSA Idõnként érdemes ellenõrizni a készülék szigeteltségét, mert elõfordulhat, hogy a hálózati víznyomást megnövelik és ez szivárgást okoz. Ha a készülék szivárog, vagy folyik: Bármilyen szivárgás esetén zárja el a víztisztítóba érkezõ vizet a készülék és a vízvezeték rendszer között található - általában kék színû - csap elforgatásával! A csapok akkor vannak elzárva ha a karjuk merõleges a csõ irányára. Zárja el a tartályon található csapot is, majd nyissa ki a mosogatón található tisztított víz csapját! Ha a falon található megtápláló csapot és a tartály csapját is jól elzárta, akkor ebbõl csak pár másodpercig folyhat a víz. Ekkor a vízszivárgásnak rögtön meg kell szûnnie. Szüntesse meg a szivárgás okát, majd nyissa ki újra a csapokat és ellenõrizze a tömítettséget! Ha a készülék nem ad tiszta vizet, vagy kevés vizet ad: Ellenõrizze, hogy a falon található megtápláló csap karja a csõ irányába mutat-e, tehát nyitva van-e! Ellenõrizze, hogy a tartályon található megtápláló csap karja nyitva van-e! (A csõ irányába mutat) Ellenõrizze, hogy van-e víz a megtápláló hálózatban! Ha a készülékbõl kijövõ víz íze vagy szaga megváltozott: Egymás után két alkalommal, egyszerre engedje le a tartály(ok) teljes tartalmát, majd hagyja, hogy utántöltõdjön! Ha a készülékbõl kijövõ víz habos: Ez valószínûleg csak annak következménye, hogy a lágy víz leoldotta a mosogatószert a pohár faláról. A csapvíz keménysége miatt erre nem hajlamos. Öblítse el alaposan a poharát tisztított vízzel és próbálja meg újra! Ha a készülékbõl kijövõ víz keserû: Annak, aki az ásványvíz-, vagy csapvíz ízét szokta meg- és könyvelte el vízízûnek, a valóban tiszta viz, keserû ízérzetet kelt! Ezt nagyon hamar meg lehet szokni és utána már az elõzõleg fogyasztott víz íze lesz furcsa, kellemetlenül meszes. Ha nem esik jól, vagy nem akarja ezt megszokni, megszeretni, akkor a visszasózó patron felszerelése segít visszaszerezni a jól megszokott ízvilágot. Ha a készülék nem áll le a szennyvíz termelésével, miután a tartály megtellt: A 4 utas- vagy a visszacsapószelep elromlott és nem állítja le a készüléket. Ki kell cserélni. Több mint ötszöröse, vagy kevesebb, mint kétszerese szennyvíz keletkezik, mint tisztított víz: Túl alacsony a bemenõ víznyomás, ki kell egészíteni a berendezést egy nyomásfokozóval. Az FR300 átfolyáscsökkentõ hibás, ki kell cserélni! Zavaró, csurdogáló hangot hallat a készülék, miután vizet eresztenek belõle: A lefolyó béklyónál a víz a szifonba csurog. Elõfordulhat, hogy a szennyvíz visszafolyt 1-2 cm-t a víztisztító csövén, és a szennyezõdés lerakódott a csõ falán, az így leszûkülõ keresztmetszet okozza ezt a hibát. Tisztítsa ki, vagy vágja le a csövet, esetleg fúrjon nagyobb (7 mm-es) lyukat a lefolyó PVC csõre a béklyó alatt és tolja be a csõvet annyira, hogy a hang megszünjön. Az átlátszó szûrõházban található PP elõszûrõ pár hét alatt elkoszolódik, bebarnul: Zárja el a tartály csapját és várjon öt percet úgy, hogy nem vesz vizet a készülékbõl! Vegye le a szennyvíz csatlakozó béklyójáról a csövet, és nézze meg, hogy folyik-e belõle a víz! Ha folyik, akkor a 4 utas szelep elromlott és nem állítja le a készüléket, tehát ki kell cserélni a 4 utas szelepet. Ha nem folyik, akkor valószínûleg ennyire szennyezett volt a bemenõ víz, de érdemes pár hétig szúrópróba szerûen 1-2 naponta ellenõrizni a leírtak szerint a 4 utas szelep mûködését. Ha bebizonyosodik, hogy a 4 utas szelep hibás, a PP elõszûrõ állapotának megfelelõen érdemes kicserélni mindhárom elõszûrõt. Ha nem sikerült kijavítani a hibát, hívja a forgalmazót!

TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A CW-50T FORDÍTOTT OZMÓZIS ELVÉN MÛKÖDÔ IVÓVÍZ TISZTÍTÓ BERENDEZÉSEKHEZ

TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A CW-50T FORDÍTOTT OZMÓZIS ELVÉN MÛKÖDÔ IVÓVÍZ TISZTÍTÓ BERENDEZÉSEKHEZ KISVÁROS Kft. Tiszta víz, tiszta élet elérhetô áron KISVÁROS Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Ivó- és fürdôvíz technológiák A Coolpex kizárólagos magyarországi forgalmazója Székhely: 1202 Budapest, Marót

Részletesebben

GÉPKÖNYV FORDÍTOTT OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓK

GÉPKÖNYV FORDÍTOTT OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓK KISVÁROS Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Ivó- és fürdôvíz tisztítási technológiák A Coolpex kizárólagos magyarországi forgalmazója Székhely: 1202 Budapest, Marót u. 34. Bemutató terem: 1202 Bp., Nagyvárad

Részletesebben

Szolárállomás AGS 5... 50

Szolárállomás AGS 5... 50 Telepítési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Szolárállomás AGS 5... 50 7747006489.00-.SD AGS 5 AGS 5E AGS 0 AGS 0E AGS 0 AGS 50 6 70 6 85 Hu (007/05) Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági

Részletesebben

Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY CE 0694 HU RBS 24 - SERIE ENERGY - RAD - ING - MAN.INST - 1303.1 - készülékhez

Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY CE 0694 HU RBS 24 - SERIE ENERGY - RAD - ING - MAN.INST - 1303.1 - készülékhez Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY készülékhez Zárt égésterű, átfolyós fali gázkészülék bitermikus hőcserélővel, LCD kijelzővel IPX5 Telepítési, kezelési, összeállítási és karbantartási útmutató. CE 0694

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató KONDENZÁCIÓS FŰTŐ GÁZKAZÁN Használati, szerelési és beüzemelési útmutató Ecosy F 28 E AS Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok megőrzése...2 3 Biztonság...2 3.1

Részletesebben

Kezelési útmutató. Elite RBC 24 Elite RBS 24. készülékekhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY

Kezelési útmutató. Elite RBC 24 Elite RBS 24. készülékekhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY Kezelési útmutató Elite RBC 24 Elite RBS 24 készülékekhez Fali gázkazánok bitermikus hőcserélővel Telepítési, működési, összeállítási és karbantartási útmutató CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DW-6 60 FI TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Gyártó: TEKA Küchentechnik Típus: DW-6 60.FI.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DW-6 60 FI TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Gyártó: TEKA Küchentechnik Típus: DW-6 60.FI. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Gyártó: TEKA Küchentechnik Típus: DW-6 60.FI Szélesség: 597-599 mm Mélység, a kapcsolótábla külsõ szélétõl mérve: 550 mm Magasság: 820-870 mm Helyszükséglet

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DW7 60FI TÍPUSÚ. 7. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DW7 60FI TÍPUSÚ. 7. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat 7. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Gyártó: Típus: DW7 60FI Energia hatékonysági osztály: (A hatékonyabb - G kevésbé hatékony) A A szabvány ciklus, amelyre az adatlapon feltüntetett információ

Részletesebben

ZÁRT ÉGÉSTERŰ KAZÁNOK SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁSA FE-24 E

ZÁRT ÉGÉSTERŰ KAZÁNOK SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁSA FE-24 E ZÁRT ÉGÉSTERŰ KAZÁNOK SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁSA FE-24 E A 2/1984 (III. 10.) számú BkM-IpM rendelet alapján, mint gyártó tanúsítjuk, hogy a készülékek a Használati útmutatóban közölt adatoknak megfelelnek.

Részletesebben

WF-100 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 0.001. TFC-membrán áteresztő képessége. Memo 0.0001 TISZTA VÍZ. Az optimális működéshez szükséges víznyomás: 3-6 bar

WF-100 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 0.001. TFC-membrán áteresztő képessége. Memo 0.0001 TISZTA VÍZ. Az optimális működéshez szükséges víznyomás: 3-6 bar Memo Termék típusa Vásárlás napja WF-100 Név Cím Tel REVERSE OSMOSIS SYSTEM 15 TFC-membrán áteresztő képessége Homok, hajszál, szemcsés aktív szén 100 Spóratok, őrölt liszt, vörös vértestek, szénpor 10

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI, SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁROLÓ RENDSZERŰ HÁZTARTÁSI GÁZVÍZMELEGÍTŐ KÉSZÜLÉKEKHEZ

BEÉPÍTÉSI, SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁROLÓ RENDSZERŰ HÁZTARTÁSI GÁZVÍZMELEGÍTŐ KÉSZÜLÉKEKHEZ BEÉPÍTÉSI, SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁROLÓ RENDSZERŰ HÁZTARTÁSI GÁZVÍZMELEGÍTŐ KÉSZÜLÉKEKHEZ TARTOZÉKJEGYZÉK biztonsági szelep huzatmegszakító leeresztő szelep vízoldali csatlakozó adapterek kezelési

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató FALI GÁZKAZÁN Használati, szerelési és beüzemelési útmutató RenovaStar C 24 E BT RenovaStar F 24 E BT Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok megőrzése...2 3 Biztonság...2

Részletesebben

MOSOGATÓGÉP ZDIS 100

MOSOGATÓGÉP ZDIS 100 MOSOGATÓGÉP ZDIS 100 Használati útmutató Tartalomjegyzék Fontos útmutatások Gondoskodás Gazdaságos és környezetkímélő mosogatás Szerelési útmutatások Beépítés Vízszintbe állítás Felerősítés A vízbefolyó

Részletesebben

IFU_Alpha_Sc1-mech_H.fm Page 1 Wednesday, March 30, 2005 6:56 PM TARTALOMJEGYZÉK

IFU_Alpha_Sc1-mech_H.fm Page 1 Wednesday, March 30, 2005 6:56 PM TARTALOMJEGYZÉK IFU_Alpha_Sc1-mech_H.fm Page 1 Wednesday, March 30, 2005 6:56 PM TARTALOMJEGYZÉK A MOSÓGÉP HASZNÁLATA ELŐTT AZ ELSŐ MOSÁSI CIKLUS ÓVINTÉZKEDÉSEK ÉS ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK A MOSÓGÉP LEÍRÁSA A MOSNIVALÓ ELŐKÉSZÍTÉSE

Részletesebben

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK FTXG25JV1BW FTXG35JV1BW CTXG50JV1BW FTXG25JV1BS FTXG35JV1BS CTXG50JV1BS Biztonsági előírások FIGYELMEZTETÉS és TUDNIVALÓK

Részletesebben

ALKON 09. Használati útmutató a TELEPÍTÕ és KARBANTARTÓ részére. kondenzációs gázkazánok

ALKON 09. Használati útmutató a TELEPÍTÕ és KARBANTARTÓ részére. kondenzációs gázkazánok ALKON 09 kondenzációs gázkazánok R 12 fûtõ R 18 fûtõ C 18 combi R 24 fûtõ C 24 combi A combi kazán használható csakfûtõkazánként is! Sõt, a combira csatlakoztatható egy üres HMV tároló is! 00333178 2.

Részletesebben

Ha ezt nem teszi meg, a mosógép bekapcsolás után komolyan megrongálódhat.

Ha ezt nem teszi meg, a mosógép bekapcsolás után komolyan megrongálódhat. H A MOSÓGÉP ELSÕ HASZNÁLATA ELÕTT 1. A szállításhoz szükséges rögzítõk leszerelése A mosógép gépcsoportja szállítás alatt a palásttal együtt rögzítve van. Az elsõ bekapcsolás elõtt a mosógépet teljesen

Részletesebben

2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 1. Ecosy

2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 1. Ecosy 2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 1 Ecosy 2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 2 HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1-Indítás/leállítás. 2-Kijelző : Vagy a fűtőkör nyomása (bar) Vagy a fűtőkör

Részletesebben

TARTALOM A VILLAMOS ENERGIA ÉS VÍZ FELHASZNÁLÁSÁRA

TARTALOM A VILLAMOS ENERGIA ÉS VÍZ FELHASZNÁLÁSÁRA A MOSÓGÉP ELSÕ HASZNÁLATA ELÕTT HU A mosógép rendeltetésszerû használata érdekében kérjük figyelmesen olvassa el a kezelési utasítást. A meghibásodott készüléket - beleértve a hálózati csatlakozóvezetéket

Részletesebben

IST 03 C 489-01 ANTEA CONDENSING HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS

IST 03 C 489-01 ANTEA CONDENSING HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS IST 03 C 489-01 ANTEA CONDENSING HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót,

Részletesebben

Használati útmutató. Modell TWH24, TWH32, TWHE32

Használati útmutató. Modell TWH24, TWH32, TWHE32 Használati útmutató Modell TWH24, TWH32, TWHE32 VIGYÁZAT: Ha az útmutatóban közölt információkat nem követi megfelelően, az esetleges tűz vagy robbanás jelentős anyagi kárt, személyi sérülést vagy halált

Részletesebben

Szakemberek/üzemeltetők számára. Kezelési és szerelési útmutató. turbomag. Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő készülék.

Szakemberek/üzemeltetők számára. Kezelési és szerelési útmutató. turbomag. Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő készülék. Szakemberek/üzemeltetők számára Kezelési és szerelési útmutató turbomag Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő készülék turbomag 14-2/0 HU Üzemeltetők számára Kezelési útmutató turbomag Tartalomjegyzék

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ÁTFOLYÓS KOMBI GÁZKAZÁN MIKROAKKUMULÁCIÓS TARTÁLLYAL Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ThemaFAST F 25 E H-MOD Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok

Részletesebben

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A HU Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A Tartalom 1 Bevezetés...............................................................................3

Részletesebben

Szerelésiés karbantartási utasítás

Szerelésiés karbantartási utasítás Szerelésiés karbantartási utasítás Kondenzációs falikazánok CGB-11 falikazán CGB-20 falikazán CGB-K-20 kombi-falikazán CGB-24 falikazán CGB-K-24 kombi-falikazán Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel.

Részletesebben

Catal-éco Rendszer Javaslatok a vegyszermentes vízkezelésre Szerelési és működtetési tudnivalók

Catal-éco Rendszer Javaslatok a vegyszermentes vízkezelésre Szerelési és működtetési tudnivalók Catal-éco Rendszer Javaslatok a vegyszermentes vízkezelésre Szerelési és működtetési tudnivalók Tartalomjegyzék: 1. Javaslatok a vegyszermentes vízkezelésre 2. Termékleírás 3. Útmutató az összeszereléshez

Részletesebben

1. BEVEZETŐ_... 2 1.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...2 1.2 A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA...2 1.3 AZONOSÍTÁS...2

1. BEVEZETŐ_... 2 1.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...2 1.2 A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA...2 1.3 AZONOSÍTÁS...2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ_... 2 1.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...2 1.2 A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA...2 1.3 AZONOSÍTÁS...2 2. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK_... 3 2.1 VÉSZHELYZETEK...3 2.2 BESZERELÉSRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI

Részletesebben

TERMODINAMIKUS ELVŰ NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

TERMODINAMIKUS ELVŰ NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS TERMODINAMIKUS ELVŰ NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS MELEGVÍZ KÉSZÍTÉS HÁZTARTÁSI HASZNÁLATRA R134-A MUNKAKÖZEG ELŐTÖLTÉS NÉLKÜLI RENDSZER Modellek: PST 200cv PST 200i PST 200iS PST 300i PST 300iS PST 500iS MŰSZAKI

Részletesebben

Apricus AP Vákuum csöves Napkollektor

Apricus AP Vákuum csöves Napkollektor Apricus AP Vákuum csöves Napkollektor Telepítési és működtetési kézikönyv Nemzetközi kiadás (Felülvizsgálat 2.0 2012 június) FIGYELEM! Olyan fontos informaciókat tartalmaz, melyeket követni kell annak

Részletesebben

Remeha Avanta Plus. Remeha Avanta Plus. Telepítési és szervizelési útmutató. Remeha Avanta Plus 22/28c. Remeha Avanta Plus 30/35c

Remeha Avanta Plus. Remeha Avanta Plus. Telepítési és szervizelési útmutató. Remeha Avanta Plus 22/28c. Remeha Avanta Plus 30/35c Telepítési és szervizelési útmutató Remeha Avanta Plus Remeha Avanta Plus Remeha Avanta Plus 22/28c Remeha Avanta Plus 30/35c Remeha Avanta Plus 34/39c Remeha Avanta Plus 24s TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS

Részletesebben