Jaguar első Superautója az XJ220

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jaguar első Superautója az XJ220"

Átírás

1 Jaguar első Superautója az XJ220 Mivel az idei évben ben ünnepeljük az XJ220-as, huszadik születésnapját. Így több mint érthető Paul Skilleter történeti visszatekintése. Aki ennek az elképesztő járműnek a történetét meséli el, a koncepciótól a későbbi széria gyártmányig. Ez biztosan a leglátványosabb autó, amit a cég valaha készített, talán még a legújabb álomautójának, a CX-75-nek a sikerét is felűlmúlja. Biztosan nem fogom elfelejteni azt az októberi napot a Nemzeti Kiállítási Központban, amikor újságírók százada előtt Sir John Egan lerántotta a leplet erről a meghökkentő V12-es autóról, ezüstösen csillogó dicsőségében. Négykerék meghajtás, több mint 500 lóerős, 6,2 literes, 4 vezérműtengelyes, V12-es, középen elhelyezett motor, Le Mans-ban is alkalmazott technológiák, mint például a leszorító erőt növelő forma, mindezek egy elragadóan áramvonalas, versenyautó formába öntve. Bárhogyan ítéljük meg az autó teljes történetét, az XJ220 bemutatkozása az akkori NEC-en egy óriási siker volt és a Jaguar-nak világszerte nagy reklámot jelentett. Az eredeti V12.-es változat. A hosszabb tengelytávról ismerhető fel. Az XJ220 megvalósításának ötlete Jim Randle fejéből pattant ki 1984 karácsonya környékén. A célja az volt, hogy hasonló sikert érjen el az autószalonon, mint az XK120-as 1948-ban, és az E-Type 1961-ben. Az autónak a Group B versenyautó alapú, limitált szériás Porschék és Ferrarik teljesítményéhez kellett igazodnia és a műszaki fejlettségében meg kellett haladnia azok szintjét. A motor egy 48 szelepes, oldalanként 2 vezérműtengelyes, 6.2 literes, alumínium V12-es lett volna, amit bár a Jaguar már kifejlesztett, de soha sem használt. A több mint 500 lóerő négy kereket hajt, felfüggesztése pedig Forma 1-es technológiájú, majdnem vízszintes rugóval/lengéscsillapítókkal. A karosszériát és az alvázat alumíniumra tervezték. A legjellemzőbb tulajdonságnak a drámai stílusú, teljesen Jaguar-kinézetnek kellett lennie, amely az XK120-ból és XJ13-ból (az egyetlen addig gyártott középmotoros Jaguarból) kölcsönöz elemeket.

2 Túlórában Miután 1985-ben Geoff Lawson fő-formatervező papírra vetette az első tervrajzokat, a Jaguar stílustervezői továbbfejlesztették azt, és elkészítettek egy 1:4-es arányú modellt. Egy teljes méretarányú modell létrehozása is lehetségessé vált, miután John Egan engedélyezte a fejlesztést, de csak azzal a feltétellel, hogy ez egy túlórás program lesz, ami nagyon kis költségekkel jár. Jim Randle-nek nem esett nehezére egy tucatnyi embert toborozni a fejlesztő részlegből, akik a szabadidejüket áldozták erre. Ezért is hívták őket Saturday Club -nak ben Keith Helfet tervező is készített egy alternatív tervet, amire végül rá is bólintottak az év áprilisában, 18 hónappal az álomautó UK Motor Show-n tervezett premiere előtt. Mindeközben Jim Randle azon igyekezett, hogy Jaguar beszállítók egy csoportját vonja be a tervbe: a Park Sheet Metal, ami egy Coventry-i karosszéria-építő cég, vállalta, hogy a Helfet- féle tanulmányt teljes méretre elkészíti, az Alcan Bambury összeállította az alumínium testet, az FF Developments vállalta a négykerék hajtás megtervezésének és legyártásának komplex feladatát, a Triplex készítette az első és hátsó szélvédőket, az AP szállította a versenyautókban használt ABS fékrendszert, a Callow and Maddox cég pedig az utasteret készítette Connolli bőrből. Sok más cég is részt vett az autó fejlesztésében, mint például az AC Delco, az Advest, a Boge, a Metalistik, a GKN, a Marston, a Pirelli, a Momo, TWR, a Veglia UK és a Zytek. Frank Marsden, aki később a Jaguar Speciális Projekt Osztályát irányította, lett kinevezve projektvezetőnek, és a végszerelés Browslane-ből átkerült a Park Sheet Metal-hoz. Hasonlóan az XK120-ashoz, amit alig sikerült az 1948-as Earls Court Show-ra elkészíteni, az autó még nem volt teljesen kész október 10-én, amikor Sir John zöld utat adott az autó NEC-en való bemutatására. Az XJ220 röntgenrajza. Már V6.-os motorral.

3 Ájuldozás a sorokban A bemutató végül elérkezett az október 18-i sajtónapon, és a fogadtatás a Jaguar legmerészebb álmait is felülmúlta. Az XJ220 valóban magára vonta a világsajtó figyelmét és az első közönségnapon a NECkörnyéki utak teljesen bedugultak, mert az emberek csapatostul vonultak, hogy megcsodálhassák ezt az új, Jaguar álomautót. Ahogy annak idején írtam tíz mérföldeken keresztül álltak sorba és parkolták le az emberek a kocsijaikat az M42-es autópályán és ájuldoztak a sorokban. A Jaguar különítménye is, a szokásos néhány perces út helyett csak két óra hossza alatt tudott a Brownslane-ből a NEC-re érni. Jim Randle álma, hogy az XK120-as 4 évtizeddel ezelőtti berobbanásának sikerét megismételje, teljes mértékben valóra vált. Viszont a folytatás is nagyban hasonlított az XK120 történetéhez. Az a sportautó is csak limitált példányszámra volt tervezve a kezdetekben, a korábbi SS100-ashoz hasonló, nagyon alacsony példányszámban. Az igények hamar felbátorították a Jaguart közepes példányszám gyártására és végül közel darabot gyártottak belőle. Ebből a modellből született aztán az XK140 és az XK150, ezekkel együtt összesen 12 évig gyártották ezt a modellt. Az XJ220 története a NEC-en való bemutatás győzelme után azonban többarcú lett. Jim Randle a kezdetektől remélte, hogy a sportautójából széria jármű lesz és a bemutató sikere alátámaszotta ezt a reményt-abban az időben, az 1980-as évek végén, nagy pénzösszegek voltak a tehetőseknél, és a Jaguart hamar megostromolták a potenciális vevők. Kezdetben a Jaguar óvatos volt az autó gyártásával kapcsolatban, a hivatalos közlemény így kezdődik: A Jaguarnak nincsenek tervei az autó gyártására és nem fogad el megrendeléseket. A projekt a Jaguar Sport hatáskörébe kerül, ami a közönség visszajelzését figyelembe véve dönt a terv kereskedelmi életképességéről. Még korlátozott példányszámú értékesítés sem lehetséges az 1990-es évek elejéig. A Jaguar Sport LTD. a Jaguar és a TWR 50-50%-os tulajdonú vállalata volt és széria Jaguarok sportváltozatainak építésével foglalkozott. Tom Walkinshaw vezette a céget, aki akkoriban azt mondta nekem, hogy végigkövette a prototípus tervezését és építését, és hogy Rajtunk múlik (Jaguar Sport), hogy elemezzük és felmérjük, mennyibe kerülne a gyártás, és eldöntsük, belevágunk-e, vagy nem.

4 A TWR bevonása Tom Walkinshaw népszerűsége 1988-ban nagyban megnőtt, ugyanis a TWR-Jaguar csapat megnyerte a patinás Le Mans-i 24 órás versenyt abban az évben. Ekkor vált ő kulcsemberré, hogy a Jim Randle-féle prototípus szériaautóvá váljon, kihasználva a szuper-sportautók és nagy értékű klasszikus autók piacának egyértelmű fellendülését, amit az ingatlanárak és a tőzsdei árfolyamok emelkedése is erősített. Végül az december 15-i sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az autó szériagyártásba kerül. A gyártás egy új cég, az XJ220 Ltd. feladata lett volna, ami a Jaguar Sport Ltd. részlege. A karosszéria kifejlesztése a prototípustól a készre szerelésig az Abbey panels-hez került, ez a Midlands-i cég készítette az XK120-as alumínium elemeit is. A céget még mindig Ted Loades vezette, fiaival, Roberttel és Tonyval és az Abbey panels rögtön nekilátott a feladatnak és elképesztő munkával bő két év alatt az első széria-érett karosszériák is elkészültek. Műszakilag a száriaautó nagyban különbözött a prototípustól. Elhagyták az egyedi, 4 vezérműtengelyes V12-est, helyette egy 3,5 literes, ikerturbós, V6-os motort alkalmaztak, amit eredetileg a TWR fejlesztett az XJR11-es versenyautóhoz. A JV6-os kódú motor eredetileg a B-csoportos Metro 6R4 rallyautóban mutatkozott be 1984 májusában, akkor 3 literes lökettérfogattal, és a használati jogokat a TWR a versenyprojektjeihez szerezte meg. Most ez ideálisnak mutatkozott a széria XJ220-ashoz, mert jól kifejlesztett, erős és kompakt volt, ami lehetővé tette, hogy az új autó a praktikusság érdekében rövidebb legyen a prototípusnál. A bonyolult négykerék meghajtás, hasonlóan a prototípus V12-es motorjához, szintén feláldozásra került az ésszerűség oltárán. Értékesítés Az autó az Oxford megyében fekvő Bamboriban készült volna egy új gyárban, és még jóval az első autók legördülése előtt mind a 350 tervezett autó vevőre talált az előrendelések február 14-i lezárása előtt, és mindezen vevők ki is fizették az fontos, nem visszatérítendő előleget az autóért. Az így befolyt 17 millió fontból finanszírozták a projekt indulását és október 23-án, egy szerdai napon a széria XJ220-ast bemutatták a Tokiói autószalonon. Rögtön műszaki mesterműként értékelték, ami fölvette a versenyt az akkori konkurens modellekkel, a Ferrari F40-el, a Lamborghini Diablo-val és a Porsche 959-el. És itt kezdődött a mélyrepülés. A tőzsdék többé-kevésbé összeomlottak az 1990-es évek elején, magukkal rántva az ingatlanárakat (nem beszélve a régi- és egzotikus autók piacáról); az 1980-as évek optimizmusa eltűnt, és amikor 1992 nyarán a vevőknek Bloxhamben át kellett venniük az álomautóikat, sokan nem tudták kifizetni az akkori ár ( font: mai értéken font) maradékát, különösen azok, akik gyors profitot reméltek az autó tovább-eladásából.

5 Egy évvel később a termelési terv változott, és 1993 végére a termelés leállt. A Jaguar próbálta menteni a menthetőt, kivásárolta a TWR 50%-os tulajdonrészét a cégből és az XJ220 garanciális-és szerviztevékenységét Brownslane kapta meg, egy új cég, a Project XJ220 égisze alatt. Ez a cég koordinálta a csalódott vevőket is, a korábbi flottamenedzser, Howard Davies vezetésével. Emlékszem, amikor Howard irodájával szomszédos szobában ültem abban az időszakban és egy fél órát feszengtem, hogy ne halljam, amint ő védekezett egy ilyen, hoppon maradt vevő érvei ellen - különösen, hogy tudtam, kiről volt szó. Gyakori indok volt a nem fizetők részéről, hogy a széria autók, jóllehet külsőleg hasonlítottak az 1988-as prototípushoz, de műszakilag teljesen különböztek attól. Igaz, hogy ezek a változások jelentősek voltak, de nem indokolhatták a vételtől való elállást, mert nem tértek el a szerződésben vállalt specifikációktól. Amikor a kollégám, Graham Bradshaw, a Jaguar World szerkesztője 1996 elején meglátogatta Howard Daviest, megtudta, hogy végül 281 autó készült (plusz négy darab kevlár csöves XJ220C, az 1993-as Le Mans-ra). Ebből 11 db készült a Fast Masters versenyszériára az USA-ba, 3 db alkatrésznek maradt és 2 le lett selejtezve, tehát összesen 265 db teljesen széria XJ220 készült. Ebből kb. 100 darabot nem vettek át a vevők, és ezek nagy része a Jaguar Radford-i gyárában került eltárolásra. Jó néhány évbe telt, míg fokozatosan elkeltek ezek az autók is, de ez végül megtörtént. Az evolúciós fejlődés: C-type, D-type, XJ13, XJ220

6 XJ220 és Amerika Nemrégiben hallottam részletesen, hogyan keltek el ezek a megmaradt XJ220-asok, s néhányan az USAban kötöttek ki. A Jaguar soha nem tervezte az USA-beli értékesítést és így nem tett eleget az autó a szigorú, Egyesült Államok-beli biztonsági és károsanyag-kibocsátási követelményeknek. Lehetetlennek tűnt az, hogy az autót ott foorgalmazzák, de volt egy ember, aki ezt megpróbálta. Ő volt Gary Barlett, a független Jaguar-specialista GW Barlett alapítója, aki később üléseket és egyéb alkatrészeket szállított különböző gyártóknak tavaszán, amikor Gary az XK SS-ével volt Belgiumban egy rendezvényen, megtudta, hogy a Jaguarnak még van 14 db XJ220-asa raktáron... Úgy döntött, hogy vásárol egyet, tudván, mennyire úttörő munkát végeztek Bill Gates érdekében, hasonló helyzetben (miután utóbbi Porsche 959-ét lefoglalták a San Franciscói reptéren) még törvényt is változtattak. Az új paragrafus megengedte, hogy a 25 évnél fiatalabb, nem megfelelő autókat is bevigyék, ha olyan történeti, vagy technológiai újítással bírnak, amely miatt az USA-ban a közönségnek bemutatásra érdemesek. Volt azonban néhány feltétel: Az autó használata bemutató vagy show céljából lehetséges, plusz kutatás, nyomozás, bemutató, vagy oktatás és autóversenyzés. Ami elég tág lehetőségeket ad egy átlagos tulajdonos részére, ahogy azt az évi 2500 mérföldes limit is teszi. Ez a törvény 1999-ben lépett hatályba, és Gary Barlett volt az első ember, aki ez alapján importált autót. Ez nem ment könnyen, az első lépés annak bizonyítása volt, hogy az XJ220 történelmi, és/vagy műszaki különlegesség. Ezt Gary folyóirat cikkekkel, gyártói feljegyzésekkel, és egyéb nyomtatott anyagokkal igazolta. De ez sokáig tartott és a történet itt még nem ért véget. A világ leggyorsabb autója volt 1992 és 1994 között. / 350 km/h, 217 mph /

7 Légtisztasági törvény Ezután egy nem várt fordulat következett: Kiderült, hogy az 1990-es légtisztasági törvény felülírja a show-kra és bemutatókra vonatkozó kivételeket És nem csak ezeket, hanem a huszonöt évnél idősebb autóknak is meg kellett felelniük a gyártásukkor érvényes levegő-szennyezési normáknak. Szerencsére ez nem jelentett túl nagy kihívást Garynek, mivel a széria XJ220 zárt láncú katalizátorral volt szerelve, így a legtöbb államban megfelelt. Ráadásul Gary segítségére sietett egy károsanyag-kibocsátással foglalkozó mérnök a New Yersey-i Mahwah-ból, abban, hogy megszerezze az XJ220 V6-os motorjához a motorcsalád-megfelelőségi bizonyítványt. Ez elengedhetetlen volt, mert néha még egy 6 számjegyű összeggel is lehetetlen egy nem megfelelő motort átalakítani, különösen, ha az 1996 után készült, amikor az OBD (Fedélzeti Diagnosztikai Rendszer) kötelezővé vált az új autókra. Valamint Gary a Jaguartól megkapta a szoftveres és műszaki segítséget ahhoz, hogy egy használt XJ220 példány motorvezérlő rendszerére csatlakozzon, hogy ezzel igazolja, hogy a paraméterek a gyári beállítás szerintiek, tehát az autó megfelelő. Az egyetlen állam, ahol nem kapta meg a megfelelőségi nyilatkozatot Kalifornia volt, mert ott az üzemanyag párolgás kibocsátási előírásainak nem tudott megfelelni. Mintegy öt hónappal később, miután irtózatos pénzeket költött az autó vételárán felül is (a labor károsanyag-kibocsátással kapcsolatos munkáját is részben neki kellett fedeznie), Gary új, Silverstone zöld XJ220-asa a tengerentúl útjaira, elsőként, bebocsátást nyert. Ettől kezdve lehetővé vált további XJ220-ak importálása az USA-ba a potenciális vevőknek (le a kalappal). A Jaguar és én nagyjából 20 darab XJ220 modellt importáltunk, teljesen a Jaguar által engedélyezett formában - mondta. Volt még néhány átalakítással foglalkozó cég, akik további kb. 20 darabot vittek be. Ezeket az autókat nem feltétlenül megfelelően alakították át, mert ők nélkülözték a Jaguar Whitley Mérnökségi Központ támogatását A Zytek (a motorvezérlő rendszer beszállítója) szerint ezen átalakítások egy része egy időzített bomba volt...

8 XJ220 napjainkban Még 1993-ban volt szerencsém egy XJ220 bemutató autót az úton tesztelni, Peter Taylorral, a Jaguar korábbi fejlesztőmérnökével. Csak annyit mondhatok, a tapasztalataim alátámasztották a sajtó akkori véleményét, hogy az autó nagy, talán túl nagy, de, mint minden jó autó, menet közben összemegy, és a zömöksége nem jelent problémát. Kivéve, ha bevásárláshoz akarjuk használni, amit ki is próbáltunk a tesztünk alatt! Egyébként iszonyúan gyors, de ugyanakkor őrülten stabil és meglepően fürge volt. Csak a visszafogott kipufogóhang keltett csalódást, össze sem lehet hasonlítani a V12-es muzsikájával. Az idén újra feleleveníthettem az élményeimet, kétszer is. Egy Jaguaros sajtónapon történt, hogy beülhettem egy előszériás autóba, amit a Don Law Racing biztosított. Igaz, hogy 1993 óta nem ültem XJ220-ban, de voltak várakozásaim. A Gaydoni tesztpályán a Don Law versenyző ifjoncával, Justinnal 180 ml/h-val száguldottunk, roppantul stabilnak, de zajosabbnak tűnt, mint amire emlékeztem. A második alkalommal egy versenyre tuningolt S-verziót próbáltam ki. Ekkor Andy Wallace, korábbi TWR Jaguar pilóta vezette, és szintén 180 ml/h sebességre gyorsultunk. Az autó még mindig meglepően versenyképes a mai leggyorsabb autókhoz képest is, könnyű előcsalni belőle a teljesítményt, pedig semmiféle elektromos stabilizáló rendszer nincs beépítve. Másrészről, ahogy Andy Wallace mondta: még mindig modernnek hat, és lehet érezni a leszorító erőt, ami az autót az aszfalthoz préseli. Néhány évvel ezelőtt Angliában és Európában egy új XKR áránál kicsivel többért lehetett egy jó XJ220- hoz jutni, de az árak most már emelkednek. Justin Law szerint egy jó jobbkormányos példányért most font környékén lehet hozzájutni, ugyanakkor nagyon költséges olcsóbb példányokat a jobbak szintjére restaurálni. De az árak jogosan emelkednek, mert, bár a karbantartás elég költséges, de még mindig olcsóbb, mint más gyártók szuperautóié. A Jaguar szervízhálózat biztosított, jóllehet, a legnagyobb specialista ez ügyben a Don Law Racing, akiknél megtalálható az alkatrészek nagy része és a nagy tapasztalat, hogy ezekből a legjobbat kihozzák. Összességében, ez egy autó, ami újra divatba jön, s szerintem teljesen jogosan.

9 Utóirat-az XJ220C Sokszor elfelejtjük azt az autót, ami a legutolsó Le Mans-i sikert jelentette, majdnem minden Jaguar kedvelő tudja, hogy 1988-ban és 1990-ben a márka Le Mans győztes volt, de azt, hogy 1993-ban kategória győzelmet szerzett, már kevesebben tudják. Három darab XJ220 megelőzte a Porschékat a GT kategóriában, mindegyik XJ220C verzió volt. Ez a verzió 1993 január 7-én mutatkozott be a Versenyautó fesztiválon. A szériához képest könnyebb és könnyebben cserélhető karosszériaelemekkel, melyek alumínium helyett kompozitból vannak, míg a könnyű és masszív alumínium váz maradt a szériából. A könnyebb karosszéria-elemek valamint a légkondi és a belsők kipakolása (nem említve a rádiót és a CD lejátszót) kb. 300 kg-al csökkentette a tömeget, 1150 kg-ra. A teljesítmény egy tuningolt 3,5 literes turbós V6-osból származott,ami a TWR-es XJR-11 turbós autóban használt egy verziója volt; hasonlóan a felfüggesztéshez, fékekhez és kardánhoz; a Le Mans-i kiszerelésben ez a V6-os nem kevesebb, mint 500 lóerőt teljesített, a légbeömlők Automobile Club de l Ouest által követelt korlátozása ellenére, és ez az erő a Le Mans-i nagy sebességű kanyarokban is jól használható volt, hála az XJ220 leszorító erő rendszerének, amit itt még az új és nagyobb hatású hátsó spoiler is növelt. Metál zöld fényezésükben az XJ220-asok csodálatosan tündököltek az abban az évben a Le Mans idején szikrázó napsütésben, és ezt megkoronázta a Walkinshaw hadosztály UK zászlaja. A TWR csapatnak a verseny nem indult jól, az első félóra végén az 51-es rajtszámú autónak ki kellett állnia túlmelegedés miatt (Armin Hahne, Win Percey, David Leslie vezetésével). De a másik 2 Jaguar a kategória első és második helyén haladt, megelőzve a 911-es turbó Porschékat, mígnem az 50-es számú Jaguar 20 kört vesztett egy lyukas üzemanyagtartály miatt. Három óra után pedig a Fuchs-féle, 52-es számú Jaguar kicsúszott defekt miatt, és ekkor a 911-es turbó Porsche átvette a GT kategória vezetését. De az 50-es számú Jaguar, amit David Brabham, John Nielsen és David Coulthard vezettek, nagyszerűen feljött, hála a hatalmas leszorító erőnek a nagy sebességű kanyarokban sokkal gyorsabb volt, így körönként 10 másodpercet rávert a Porschékre, egyenként megelőzte őket, és a leintés előtt 4 órával már vezették a kategóriát. Az XJ220C egy nagyszerű győzelmet aratott a GT osztályban, abszolútban pedig 15. Lett. Csodálatos, sokkal meghatóbb volt, mint képzeltem volna. -mondta David Coulthard, az egyik pilóta. Még a C osztályos TWR Jaguar pilóta, John Nielsen is olyan meghatónak találta ezt, mint egy Le Mans-i győzelmet. Az egyetlen szomorú hír az volt, amikor a szervező ACO az autókat diszkvalifikálta műszaki okok miatt, mondván, hogy azok nem a széria kipufogó katalizátort használták. Az XJ 220 C-k privát kezekbe kerültek, egy vagy két évig még versenyeztek velük, de soha nem érték utol a Le Mans-i teljesítményüket. A Jaguar Enthusiast s Magazin írását magyar nyelvre fordította: Győrfy György és Győrfy Dániel

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése A Solex motorkerékpár története Írta: Szili Dániel Az első motorkerékpár A Solex társaságot két zseniális mérnök Marcel Mennesson és Maurice Goudart alapította 1905 ben. Kezdetben fűtőkészülékek, később

Részletesebben

Civic MOTOR 2.0 VTEC TURBO

Civic MOTOR 2.0 VTEC TURBO Öt év várakozás után 2015-ben érkezik az egyik leginkább várt kompakt szegmens sportmodell, az új Honda Civic Type R. A korábbi rendkívül sportos Type R modellek karakterét követve, illetve a modell összteljesítményét

Részletesebben

ABT Q7. East European Central

ABT Q7. East European Central ABT Q7 East European Central ABT BR könnyűfém keréktárcsa. Gyémánttal megmunkált vagy magasfényű polírozással, választható rejtett szeleppel, súlycsökkentett és tökéletes kezelhetőség. AZ ABT AS7. Kivételes

Részletesebben

Forma 1 világa. Kezdetektől napjainkig. Készítette: Tánczos Andrea (TAAOAAI.ELTE)

Forma 1 világa. Kezdetektől napjainkig. Készítette: Tánczos Andrea (TAAOAAI.ELTE) Forma 1 világa Kezdetektől napjainkig Készítette: Tánczos Andrea (TAAOAAI.ELTE) 1 Tartalom Kezdetek...3. oldal Nagydíjak...3. oldal Csapatok...4. oldal Érdekességek...5. oldal A Formula-1 az autóversenyek

Részletesebben

JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK

JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK JÉG GYORSULÁS KATEGÓRIÁK AWD Spec. Gyorsulási Futam JÉG kategória besorolás 2007. 02. 24.: Hajtás: AWD Karosszéria: Épített autók A8 AWD Gyári Púder kat. Spec. 0-1599ccm 1600-2000ccm 2001-3000ccm 3001ccm

Részletesebben

A Csapat. A Magyar Racing Team 2013-ban alakult, bejegyzett hivatalos sportegyesület, adószámmal.

A Csapat. A Magyar Racing Team 2013-ban alakult, bejegyzett hivatalos sportegyesület, adószámmal. A Csapat A Csapat A Magyar Racing Team 2013-ban alakult, bejegyzett hivatalos sportegyesület, adószámmal. A csapat már első évadjában megszerezte a bajnoki címet a Formula 1.6 kategóriában. 2014ben 11

Részletesebben

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu Az M-Power termékcsaládunk a legújabb digitális technológiával rendelkező tuningbox a kínálatunkban. Számítógépes

Részletesebben

Infiniti Q50 Eau Rouge műszaki adatok. Hajtáslánc Q50 Hybrid sport szedán Q50 Eau Rouge. Teljesítmény 364 LE (268kW) Kb. 568 LE

Infiniti Q50 Eau Rouge műszaki adatok. Hajtáslánc Q50 Hybrid sport szedán Q50 Eau Rouge. Teljesítmény 364 LE (268kW) Kb. 568 LE Sajtóinformáció 2014. április 20. Infiniti műszaki adatok Hajtáslánc Q50 Hybrid sport szedán Motor 3498 cm 3, V6, benzin Kézzel készített, 3799 cm 3, V6, benzin Teljesítmény 364 LE (268kW) Kb. 568 LE Nyomaték

Részletesebben

JS50. Útra FEL! www.ligier.hu 02/10/2014 13:49

JS50. Útra FEL! www.ligier.hu 02/10/2014 13:49 JS50 Útra FEL! www.ligier.hu 02/10/2014 13:49 JS50 Szenzációs dizájn Olyan mint a csodálatos olasz temperamentum, agresszív és barátságos egyben. EXE JS 50 JYL.indd 3 Premium kivitelben Modern fényszórók,

Részletesebben

Autó,Motor és Tuning Show 2015

Autó,Motor és Tuning Show 2015 Autó,Motor és Tuning Show 2015 A Széchenyi István Egyetem és az Advanced Traffic Solutions Kft. (ATS Kft.) által közösen szervezett Közúti Járműtervezői posztgraduális képzés mindkét modulján lehetőségek

Részletesebben

Jelenünkben a jövőnk...

Jelenünkben a jövőnk... Sedulitas-Pro Kft. Szeged, 2013. január 23. Nemes Péter Ügyvezető Rónai Attila Járműtervező Motto: Kis cég, nagy lehetőségekkel, komoly munkákkal. A múlt és a jövő: Jó alapok: Villamos- és gépész mérnökök

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

Speciális autóalkatrészek gyártása

Speciális autóalkatrészek gyártása Speciális autóalkatrészek gyártása A Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Formula Racing Team csapata a BME-FRT, 2007 elsı hónapjaiban alakult azzal a céllal, hogy sikeresen vegyen részt a Formula

Részletesebben

ABT golf V, golf V variant, golf V gti

ABT golf V, golf V variant, golf V gti ABT golf V, golf V variant, golf V gti East European Central ABT BR könnyűfém keréktárcsa. Gyémánttal megmunkált vagy magasfényű polírozással, választható rejtett szeleppel, súlycsökkentett és tökéletes

Részletesebben

VoltTimer Tudományos Valóságshow

VoltTimer Tudományos Valóságshow VoltTimer Tudományos Valóságshow Mobilis Győr A Felfedezések Háza 1 Mi is a mobilis? A mobilis Európa első mozgásra, közlekedésre fókuszálótematikus tudományos játszóháza 74 interaktív eszköz, 1200 négyzetméteren

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Webkamera alapú természetmegfigyelő laboratórium iskoláknak, diákoknak és amatőr természetbúvároknak.

Webkamera alapú természetmegfigyelő laboratórium iskoláknak, diákoknak és amatőr természetbúvároknak. Webkamera alapú természetmegfigyelő laboratórium iskoláknak, diákoknak és amatőr természetbúvároknak. Szigetlaki Zsolt Industrial Cybernetics Ltd. www.webcamlaboratory.com 06-70-452-7436 A project lényege

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

Esettanulmány Lotus Racer autóverseny Applikáció

Esettanulmány Lotus Racer autóverseny Applikáció Esettanulmány Lotus Racer autóverseny Applikáció Megbízó: Lotus Therme Hotel & Spa***** Márka: Lotus Therme Hotel & Spa***** Marketing cél: Feladatunk a Lotus Therme Hotel & Spa***** programjai között

Részletesebben

A PRIMO története. ahogy az egykori fejlesztők emlékeznek rá

A PRIMO története. ahogy az egykori fejlesztők emlékeznek rá A PRIMO története ahogy az egykori fejlesztők emlékeznek rá Hogyan kezdődött Dr. Tick József A PRIMO szoftvere Tiszai Tamás A PRIMO hardvere Manno Sándor A PRIMO klaviatúrája Örley Gábor A Sárisápi MGTSZ

Részletesebben

Kampány a válságban válság a kampányban

Kampány a válságban válság a kampányban Breitner Igor és Vizi Dávid Kampány a válságban válság a kampányban A 44-ik elnökválasztási kampány finisében többek közt a gazdasági válság hatására jelentősen megváltozott a politikai tér az Egyesült

Részletesebben

World FIM Endurance Championship / Delhalle - Philippe / Suzuki Endurance Racing Team / Suzuki GSX-R. Motul. Sport. News 43

World FIM Endurance Championship / Delhalle - Philippe / Suzuki Endurance Racing Team / Suzuki GSX-R. Motul. Sport. News 43 World FIM Endurance Championship / Delhalle - Philippe / Suzuki Endurance Racing Team / Suzuki GSX-R # hungarian Motul. Sport. News 43 16.11.2011 Version World FIM Endurance Championship / Doha Round 01

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2013. február Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998

Részletesebben

Engedje meg, hogy a MAGYAR AUTÓ és MOTORSPORT EGYESÜLET rövid bemutatkozó anyagával forduljak Önhöz.

Engedje meg, hogy a MAGYAR AUTÓ és MOTORSPORT EGYESÜLET rövid bemutatkozó anyagával forduljak Önhöz. Engedje meg, hogy a MAGYAR AUTÓ és MOTORSPORT EGYESÜLET rövid bemutatkozó anyagával forduljak Önhöz. A Magyar AMSE keresi minden olyan partnerét, aki a sport és Magyarország legnépesebb autósportja, a

Részletesebben

Az új 500 Vintage 57 modell egyenesen az 50'-es évekből érkezett. Ez az autó tisztelgés az első 500-as modell előtt, melyet pontosan 1957-ben

Az új 500 Vintage 57 modell egyenesen az 50'-es évekből érkezett. Ez az autó tisztelgés az első 500-as modell előtt, melyet pontosan 1957-ben Vintage '57 Az új 500 Vintage 57 modell egyenesen az 50'-es évekből érkezett. Ez az autó tisztelgés az első 500-as modell előtt, melyet pontosan 1957-ben gyártottak. A szépség, a stílus és az eredetiség

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

Reflecting Excellence

Reflecting Excellence SMG / SMR Hungary Bt. cégismertető Az SMR (Samvardhana Motherson Reflectec) Hungary Bt. az SMG (Samvardhana Motherson Groupe) indiai telephelyű cégcsoport tagja. Az SMG világviszonylatban 140 telephellyel

Részletesebben

RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata

RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata 2013 KATEGÓRIÁK: 1/8 BUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/8 TRUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/10 SCT ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/8 BUGGY ROBBANÓS

Részletesebben

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Manfred Schulz 2014. május 27. Kezdetben pusztán egy vízió volt 2 A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának bemutatása és mára, íme

Részletesebben

ABT A6 SEDAN / Avant. East European Central

ABT A6 SEDAN / Avant. East European Central ABT A6 SEDAN / Avant East European Central 300 LE, 600 NM ABT AS6 Az ABT AS6. Csúcsteljesítmény a legfelso kategóriában. Már a futószalagról legördülve is igen mély benyomást kelt az Audi A6. Grandiózus,

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

RC Off-Road Autómodellező Egyesület

RC Off-Road Autómodellező Egyesület RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR téli kupa terepversenyek szabályzata 2012-13 KATEGÓRIÁK: 1/8 BUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/8 TRUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/10 SCT ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/10 BUGGY

Részletesebben

Építési engedélyezési eljárások TERC Kft., Budapest, 2013.

Építési engedélyezési eljárások TERC Kft., Budapest, 2013. Mednyánszky Miklós Építési engedélyezési eljárások TERC Kft., Budapest, 2013. Mednyánszky Miklós, 2013 TERC Kft., 2013 A könyv részeit vagy egészét közölni a szerzőre és a kiadóra vonatkozó adatok feltüntetése

Részletesebben

z ö ld le s ze k.h u

z ö ld le s ze k.h u Aki szeret néha kiszakadni a városi, civilizált és a technika minden csodájával telített életkörülmények közül és a szereti a vízi élet, a kempingezés vadregényes élményét, annak is szüksége van energiára.

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Saját fejlesztésű esővíz hasznosító rendszerünk és szennyvízátemelő berendezésünk, számos helyen üzemel, hazánkban.

BEMUTATKOZÁS. Saját fejlesztésű esővíz hasznosító rendszerünk és szennyvízátemelő berendezésünk, számos helyen üzemel, hazánkban. A HYDRO-KING Kft. 1996 ban alakult. A cég története szorosan összefügg a szivattyúkkal. Az alapító id. Dienes György vegyipari gépészmérnök húsz éven át szivattyúk üzemeltetésével, fejlesztésével, vízgépészeti

Részletesebben

Fordítsuk komolyra a szót

Fordítsuk komolyra a szót Fordítsuk komolyra a szót Ez az a motorkerékpár, amely szabványt teremt a középsúlyú kategóriában. Az új karosszériával és továbbfejlesztett jellemzkkel rendelkez 2013-as XJ6 az egyik legnépszerbb motorkerékpárunk,

Részletesebben

Hengerenkénti üzemanyagbefecskendezés. Hengerenkénti. Üzemanyagellátó rendszer. Keréktárcsa mérete (coll/mm) / Gumiabroncs mérete:

Hengerenkénti üzemanyagbefecskendezés. Hengerenkénti. Üzemanyagellátó rendszer. Keréktárcsa mérete (coll/mm) / Gumiabroncs mérete: Epica LS Motor és sebességváltó 2.0 24V 2.0D 2.0D AT Löket (mm) 75,2 75,2 75,2 Sebességváltó 5 fokozatú, kézi 5 fokozatú, kézi 5 fokozatú, automata Végáttétel 3.974 3.974 3.974 Furat (mm) 75.0 75.0 75.0

Részletesebben

Monacóhoz hasonló utcai futam

Monacóhoz hasonló utcai futam 1. oldal, összesen: 8 Kötelező kalkulátor 2009 Tavaly 130.000 autósnak átlagosan 13000 Ft-ot spóroltunk. Idén önnek? www.netrisk.hu Groupama Garancia Kötelező felelősségbiztosí Számoljunk együtt! www.groupama-garancia.hu

Részletesebben

1. http://www.minap.hu/news.php?extend.65166.2 2. 3. Miskolci cég munkája az űrben

1. http://www.minap.hu/news.php?extend.65166.2 2. 3. Miskolci cég munkája az űrben 1. http://www.minap.hu/news.php?extend.65166.2 2. 3. Miskolci cég munkája az űrben 2013-03-05 21:20 Négy éves munka zárását ünnepelte az Admatis Kft. partnerei és a sajtó képviseletében. A miskolci cég

Részletesebben

Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése (2009.10.19-2012.07.31)

Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése (2009.10.19-2012.07.31) Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése (2009.10.19-2012.07.31) A projektjavaslat célkitűzése egy belföldi és nemzetközi piacon is forgalomképes gyógyszertári

Részletesebben

a CASTROL EDGE 5W-30 C3 és a CASTROL EDGE 5W-30 LL

a CASTROL EDGE 5W-30 C3 és a CASTROL EDGE 5W-30 LL a CASTROL EDGE 5W-30 C3 és a CASTROL EDGE 5W-30 LL BemutatÁSA www.castrol.hu TEGYE ÜZLETÉT ERŐSSÉ mint a titanium! A Castrolt ma is a folyamatos innováció és a határok feszegetése vezérli, hogy a lehető

Részletesebben

Hibrid autóbusz gyártás Magyarországon

Hibrid autóbusz gyártás Magyarországon Hibrid autóbusz gyártás Magyarországon X. Közlekedési Konferencia Debrecen 2014. május 21-23. 2014.05.26. Csak belső használatra / Bizalmas / Szigorúan bizalmas Ez a dokumentum kizárólag a címzett/olvasó

Részletesebben

Technikai követelmények: Ausztrál Nagydíj (2011)

Technikai követelmények: Ausztrál Nagydíj (2011) Technikai követelmények: Ausztrál Nagydíj (2011) by Papp István - csütörtök, március 24, 2011 http://www.formula1tech.hu/technikai-kovetelmenyek-ausztral-nagydij-2011/ A 2011-es Formula-1-es világbajnokság

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás. Szervizek, márkakereskedések Feladatai, felépítése

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás. Szervizek, márkakereskedések Feladatai, felépítése SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás Szervizek, márkakereskedések Feladatai, felépítése GÉPKOCSIFENNTARTÓ LÉTESÍTMÉNYEK A fenntartó létesítmények olyan építmények, amelyek a közúti személy- ás áruszállítás

Részletesebben

Bibendum Challenge / Alexandre Prémat / Formulec EF01. Motul. Sport. News 21

Bibendum Challenge / Alexandre Prémat / Formulec EF01. Motul. Sport. News 21 Bibendum Challenge / Alexandre Prémat / Formulec EF01 Motul. Sport. News 21 # HUNGARIAN 01.06.2011 VERSION Bibendum Challenge / Berlin Bibendum Challenge / Formulec EF01 Az EF01 ellopta a show-t! A korábbi

Részletesebben

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT 2.0L Euro5 Dízel MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve

Részletesebben

Egy veszprémi vállalkozás sikertörténete

Egy veszprémi vállalkozás sikertörténete Egy veszprémi vállalkozás sikertörténete veszport.hu 2014.05.16.15:31 Új, korszerű 1332 négyzetméteres üzemcsarnokot avattak pénteken Veszprémben a Transmoduls Tervező és Gyártó Kft telephelyén. A gazdasági

Részletesebben

Fiat Punto Van E5+ árlista

Fiat Punto Van E5+ árlista Fiat Punto Van E5+ árlista Fiat Punto Van Sincom-kód: Kivitel: Hengerûrtartalom (cm 3 ): Teljesítmény (kw/le): Nyomaték (Nm): Üzemanyag: Fogyasztás (l/100 km, városi/városon kívüli/vegyes)* CO 2 -kibocsátás

Részletesebben

Gyakori kérdések. Hogyan blokkol a Laser Interceptor?

Gyakori kérdések. Hogyan blokkol a Laser Interceptor? Gyakori kérdések Hogyan blokkol a Laser Interceptor? rendõrségi lézerek egy-egy bizonyos frekvencián dolgoznak, egységnyi idõ alatt adott mennyiségû impulzust kibocsátva autónkra. Ezek visszaverõdési idejébõl

Részletesebben

OROSZORSZÁG ÉS AZ AUTÓSPORT KÉSZÍTETTE: TALLÓDI LAURA F3WOD9

OROSZORSZÁG ÉS AZ AUTÓSPORT KÉSZÍTETTE: TALLÓDI LAURA F3WOD9 OROSZORSZÁG ÉS AZ AUTÓSPORT KÉSZÍTETTE: TALLÓDI LAURA F3WOD9 Tartalom: A következő pár slide-on szeretném bemutatni Oroszország és az autósport kapcsolatát világviszonylatban. Az FIA (Nemzetközi Autósport

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Budaörs MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY JIY-202 frsz-ú VOLKSWAGEN PASSAT típusú jármő esetében. Az állapotlap 14 oldalt tartalmaz. Készítette: Autowerk

Részletesebben

Marton Gergely: 15 évesen a felnőttek között

Marton Gergely: 15 évesen a felnőttek között Marton Gergely: 15 évesen a felnőttek között Marton Gergely egy 15 éves fiatal tehetség, aki tavaly teljesítette élete legelső idényét az autósportban. Tanulóévében kis híján rögtön bajnoki címet szerzett,

Részletesebben

Fejlesztési projektjeink eredményei

Fejlesztési projektjeink eredményei Fejlesztési projektjeink eredményei 1 www.bosch.hu Fejlesztési projektjeink eredményei 2 Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult,

Részletesebben

A sötét oldal két lelke

A sötét oldal két lelke A sötét oldal két lelke Az MT-09 Tracer egy kompromisszumok nélküli, agresszív túramotor, mely ugyanakkor hosszabb távú utazásokra is alkalmas. Az áramvonalas burkolat, a nagy kapacitású és az állítható

Részletesebben

TECHNIKAI SZABÁLYZAT A PQC KUPA VERSENYEKHEZ

TECHNIKAI SZABÁLYZAT A PQC KUPA VERSENYEKHEZ TECHNIKAI SZABÁLYZAT A PQC KUPA VERSENYEKHEZ 2015 1. Definíció: Quad: Négykerekű, kormánnyal direkt módon irányított, kettő vagy több kerék meghajtású, maximum 2 személy szállítására alkalmas olyan jármű

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 27. Munkanapló sorszáma: X. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 27. Munkanapló sorszáma: X. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika [ HATÁRTLANÉPÍTÉSZET] Dátum: 2005. november 27. Munkanapló sorszáma: X. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: A hét eleje az új project tervezgetésével

Részletesebben

A Continental idén is a téliabroncs-tesztek sztárja

A Continental idén is a téliabroncs-tesztek sztárja - 1 - A Continental idén is a téliabroncs-tesztek sztárja A ContiWinterContact TS 850 ismét számos teszten diadalmaskodott Az idén bemutatott, közép- és felsőkategóriás személyautók és SUV-k számára kifejlesztett

Részletesebben

ASEA. 1. dia. Megjegyzések. Bemutató időterve (minden egyes szakasz egy percet jelent) Bevezetés. Megbeszélési pontok:

ASEA. 1. dia. Megjegyzések. Bemutató időterve (minden egyes szakasz egy percet jelent) Bevezetés. Megbeszélési pontok: 1. dia ASEA Bevezetés Köszönöm, hogy időt szán arra, hogy megosszak Önnel valami olyasmit, ami rengeteget jelent a számomra. Meg szeretnék osztani Önnel egy olyan csodálatos áttörést, amely mind az egészségére,

Részletesebben

Az új M NEX Kefés mosók EGYSZERŰEN RAGYOGÓAK

Az új M NEX Kefés mosók EGYSZERŰEN RAGYOGÓAK Az új M NEX Kefés mosók EGYSZERŰEN RAGYOGÓAK A MOSÓ VILÁG ÚJ ÉLMÉNYE Az ISTOBAL által tervezett M NEX kefés mosók megfogja haladni az össze elvárását. Az elegáns moduláris formatervezés ennek az új szériának

Részletesebben

Néhány termék a gyakorlatban Üzemeltetési, karbantartási hiányosságok tapasztalatai

Néhány termék a gyakorlatban Üzemeltetési, karbantartási hiányosságok tapasztalatai Néhány termék a gyakorlatban Üzemeltetési, karbantartási hiányosságok tapasztalatai Nagy Miklós 12. Haszongépjármű Műszaki Konferencia Várgesztes 2011.06.03. Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft NEO diagnosztikai

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

A hazai fény... Referencia projektek 2009-2011

A hazai fény... Referencia projektek 2009-2011 A hazai fény... Referencia projektek 2009-2011 MAGYAR TERMÉK Tervezéstől a gyártásig A hazai fény... A világítástechnikában eltöltött több évtizedes múltunknak köszönhetően, szinte minden kihívásnak meg

Részletesebben

A MÁV V43-as sorozatú mozdonyainak kiválasztása, az akkori nemzetközi és hazai mozdonygyártás helyzete. A járműtípus kiválasztásának gondozói

A MÁV V43-as sorozatú mozdonyainak kiválasztása, az akkori nemzetközi és hazai mozdonygyártás helyzete. A járműtípus kiválasztásának gondozói KISTELEKI MIHÁLY arany okleveles gépészmérnök, Európa mérnök nyugdíjas MÁV igazgató A MÁV V43-as sorozatú mozdonyainak kiválasztása, az akkori nemzetközi és hazai mozdonygyártás helyzete. A járműtípus

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. h a t á r o z a t o t

VERSENYTANÁCS. h a t á r o z a t o t VERSENYTANÁCS Vj-21/2007/11. Ikt.sz.: Vj-0021/2007/13. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa Bétex Kereskedő és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapest eljárás alá vont vállalkozás

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Székesfehérvár MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KRG-620 frsz-ú VOLKSWAGEN TRANSPORTER 7HK típusú jármő esetében. Az állapotlap 8 oldalt tartalmaz. Készítette:

Részletesebben

FAI Automotive prezentáció www.faiauto.com

FAI Automotive prezentáció www.faiauto.com FAI Automotive prezentáció www.faiauto.com Így kezdődött A FAI 1968 óta egy sikeres autóversenyző csapatból nőtte ki magát motoralkatrész, napjainkra pedig már egyéb alkatrészek széles kínálatát is gyártó

Részletesebben

A kit car. kit car-építés helyzete Magyarországon 2006. Mi a kit car. Miért építnek kit car-okat. A kit car-ok vázlatos története.

A kit car. kit car-építés helyzete Magyarországon 2006. Mi a kit car. Miért építnek kit car-okat. A kit car-ok vázlatos története. A kit car A kit car-építés helyzete Magyarországon 2006 Mi a kit car Miért építnek kit car-okat A kit car-ok vázlatos története A kit car fajtái Kit car gyártók Magyar kit car gyártók Magyar kit car-ok

Részletesebben

Ügyfelünk a Knorr-Bremse. Központilag szervezett európai disztribúció

Ügyfelünk a Knorr-Bremse. Központilag szervezett európai disztribúció Ügyfelünk a Knorr-Bremse Központilag szervezett európai disztribúció Copyright Knorr-Bremse AG Közös növekedés lépésről lépésre A stabil kapcsolatok kialakulásához idő kell. Idő kell a kölcsönös bizalom

Részletesebben

Az új Yamaha YZF-R1. We/R1 - egyek vagyunk

Az új Yamaha YZF-R1. We/R1 - egyek vagyunk Az új Yamaha YZF-R1. We/R1 - egyek vagyunk Íme, a MotoGP YZR-M1 technológiával felszerelt új generációs R1 modell. A keresztsíkú motorblokknak, a rövid tengelytávnak és a modern elektronikának köszönheten

Részletesebben

Intent Hungária Kft.

Intent Hungária Kft. DEC SuperScan II. Intent Hungária Kft. Az Átfogó Diagnosztika www.intent.hu 2006 Köszönjük megtisztelő érdeklődését a D.E.C. SS II. műszerünk iránt. cégünk folyamatosan bővíti termékpalettáját az igényeknek

Részletesebben

Solingen 19. március 2013. Sikertörténet. Felhasználói jelentés. Üzemi eszközöket gyártó vállalkozás Acélról Alumíniumra vált

Solingen 19. március 2013. Sikertörténet. Felhasználói jelentés. Üzemi eszközöket gyártó vállalkozás Acélról Alumíniumra vált Solingen 19. március 2013 Sikertörténet Felhasználói jelentés Üzemi eszközöket gyártó vállalkozás Acélról Alumíniumra vált Görgősoros FiFo állvány a szereldében Üzemi eszközöket gyártó vállalkozás Acélról

Részletesebben

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába!

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! Az Apple tehetségekre épül, olyan tehetségekre, akik, azt hiszem, képesek jó hardvert tervezni, erősek az ipari

Részletesebben

2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei

2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei 2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei A versenyek időrendje: Az XCO UP versenyek időrendjét úgy érdemes kialakítani, hogy minden esetben tartható legyen, azaz akkor is, ha a verseny kombinációs

Részletesebben

CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL

CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL A CW7 úgy döntött, hogy fejlesztéseket hajt végre a Juttatási Rendszerben, és jutalmazza Értékesítési Partnerei erőfeszítéseit, amennyire csak lehetséges. A kifizetési

Részletesebben

RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata

RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata 2014 KATEGÓRIÁK NYÁR: 1/8 BUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/8 TRUGGY ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/10 SCT ELEKTROMOS KATEGÓRIA 1/8 BUGGY ROBBANÓS

Részletesebben

A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal (általános forgalomba helyezési engedéllyel).

A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal (általános forgalomba helyezési engedéllyel). Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2015-tól igénybe vehető támogatások alapján biztonságos közlekedés

Részletesebben

ABT A3, A3 Sportback, S3

ABT A3, A3 Sportback, S3 ABT A3, A3 Sportback, S3 East European Central ABT BR könnyűfém keréktárcsa. Gyémánttal megmunkált vagy magasfényű polírozással, választható rejtett szeleppel, súlycsökkentett és tökéletes kezelhetőség

Részletesebben

Csúszógyűrűs tömítések. Eredeti ITT Flygt pótalkatrészek problémák nélkül

Csúszógyűrűs tömítések. Eredeti ITT Flygt pótalkatrészek problémák nélkül Csúszógyűrűs tömítések Eredeti ITT Flygt pótalkatrészek problémák nélkül Mi teszi a szivattyút Flygt szivattyúvá? A megbízhatóság nem véletleneken alapul. Alkatrészenként, lépésről lépésre történő fejlesztési

Részletesebben

BBBZ kódex -------------------------------------------------------------------------------------------------------

BBBZ kódex ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.3.3 Különleges propulziós eszközök A hajócsavartól eltérő propulziós eszközök kialakulása A hajók mechanikus eszközökkel történő hajtása a legrégibb idők óta foglalkoztatta az embereket, és több-kevesebb

Részletesebben

SODEXO MINDENNAPOK KÁRTYA ELFOGADÁSI TÁJÉKOZTATÓ

SODEXO MINDENNAPOK KÁRTYA ELFOGADÁSI TÁJÉKOZTATÓ SODEXO MINDENNAPOK KÁRTYA ELFOGADÁSI TÁJÉKOZTATÓ Sodexo MINDENNAPOK kártya A Sodexo kártya a céges juttatások egy új, modern formája, melynek segítségével a munkáltatók vagy üzleti partnerek által biztosított

Részletesebben

A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét

A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét Budapest, szeptember 30. - Európai premier október másodikán, a Párizsi Autószalonon - Kifinomult új formavilággal

Részletesebben

RC Off-Road Autómodellező Egyesület. RCOR kupa terepversenyek szabályzata

RC Off-Road Autómodellező Egyesület. RCOR kupa terepversenyek szabályzata RC Off-Road Autómodellező Egyesület RCOR kupa terepversenyek szabályzata 2011 KATEGÓRIÁK: 1/8 BUGGY KATEGÓRIA 1/8 TRUCK KATEGÓRIA (TRUGGY) 1/8 ELEKTROMOS OFF-ROAD KATEGÓRIA (BUGGY, TRUGGY, MONSTER) 1/10

Részletesebben

NagykerMarketing forgalomserkentő e-kampány

NagykerMarketing forgalomserkentő e-kampány NagykerMarketing forgalomserkentő e-kampány Kedves Cégvezető Társam! A lenti leveleket küldheted ki a viszonteladóidnak, illetve a végfelhasználóidnak. De előtte még néhány dolog, amire érdemes figyelni:

Részletesebben

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

Járművizsgálati tanúsítvány

Járművizsgálati tanúsítvány Szemle helye: GOR-CAR KÜLS HELYSZÍN A jármű adatai: Forgalmi rendszám: GOR-000 Gyártmány: SUZUKI Típus: SWIFT 1.3 GC AC Alvázszám: TSMMZC11S1234578 Magyarországi üzembe helyezés: 2007.09.19. Járművizsgálati

Részletesebben

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL IFC DO NOT PRINT 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 A LEGBIZTONSÁGOSABB TARTÓZKODÁSI HELY AZ ÚTON Minden általunk gyártott Mazda számos

Részletesebben

Retép ruha: Red Lights www.redlights.hu

Retép ruha: Red Lights www.redlights.hu Mi is ma egy chopper? A hatvanas években a magas kormány, telótoldás, háttámla és csepptank mellett a vastag hátsó és a keskeny elsô gumi adta meg a motorok vonalát. A villaszöget jó ideig nem nagyon módosították,

Részletesebben

Milyen el?nyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában?

Milyen el?nyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? Milyen el?nyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? by Papp István - hétf?, augusztus 19, 2013 http://www.formula1tech.hu/milyen-elonyt-jelenthet-a-lotus-e21-nagyobb-tengelytavja-spaban/ E21-es

Részletesebben

K Y Ä N I V E Z e s d Á l m a i d a u t ó j á t p r o g r a m

K Y Ä N I V E Z e s d Á l m a i d a u t ó j á t p r o g r a m K Y Ä N I V E Z e s d Á l m a i d a u t ó j á t p r o g r a m d i s z t r i b ú t o r i A U T Ó P R O G R A M M E G Á L L A P O D Á S E u r ó p a Jelen megállapodás létrejött 20 napján, (a hatálybalépés

Részletesebben

Útra fel! FJR1300A www.yamaha-motor.hu

Útra fel! FJR1300A www.yamaha-motor.hu Útra fel! Az elmúlt évtizedben ez a kiváló motorkerékpár motorosok ezreinek kínált lehetséget arra, hogy megtapasztalják a szupersport-teljesítményt, ugyanakkor a vezet és az utas kiemelked kényelmet élvezhessen.

Részletesebben

LISZI ATTILA. 2008-ban szerezte meg első bronz medálját. 2010. Turnau Downhill nemzetközi verseny junior I. hely

LISZI ATTILA. 2008-ban szerezte meg első bronz medálját. 2010. Turnau Downhill nemzetközi verseny junior I. hely DOWNHILL (DH) A downhill a hegyikerékpár sport egyik legextrémebb ága, amely során kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell bringázni. Az óra elleni küzdelemben fokozott

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást?

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Webáruház elemzés Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Tudatos e-kereskedelem (üzleti terv tervezés profi kivitelezés / mérés tesztelés elemzés optimalizálás) Internetes vásárlás támogatása, népszerűsítése,

Részletesebben

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Kertész Csaba, Horváth Gergő 2015 október 16. Agenda Az NI bemutatása Ellátási lánc, ellátási lánc menedzsment Az NI egységei, kapcsolatai

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

Legyünk extrémek! MT-09 Street Rally www.yamaha-motor.hu

Legyünk extrémek! MT-09 Street Rally www.yamaha-motor.hu Legyünk extrémek! Az exkluzív, új karosszériája és vázelemei még radikálisabbá teszik a nagy nyomatékú, háromhengeres, nagy teljesítmény motorkerékpár megjelenését. Az új üzemanyagtartály-burkolatok, az

Részletesebben

Web: www.smtech.hu Rövid cégnév: Smtech Kft.

Web: www.smtech.hu Rövid cégnév: Smtech Kft. Web: www.smtech.hu Rövid cégnév: Smtech Kft. E-mail: office@smtech.hu Tel: +36/30/325-3428 (Hederics Tamás Kereskedelmi Igazgató) Rólunk mondták: Eddig 3 gépet rendeltünk a Sheet Metál Technológia Kft-től.

Részletesebben