ROZSOS ISTVÁN: DIABETES-LÁB LÁBJEGYZET 3. C BEN KIADOTT KÖNYVBEN MEGJELENT FEJEZET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ROZSOS ISTVÁN: DIABETES-LÁB LÁBJEGYZET 3. C. 2002-BEN KIADOTT KÖNYVBEN MEGJELENT FEJEZET"

Átírás

1 ROZSOS ISTVÁN: DIABETES-LÁB LÁBJEGYZET 3. C BEN KIADOTT KÖNYVBEN MEGJELENT FEJEZET Megjegyzések 2007-ben sárgával satírozva DR MECSEKY LÁSZLÓ: A DIABÉTESZES LÁB AMBULANCIA (DLA) FELTÉTELRENDSZERE ÉS MŰKÖDTETÉSE Rozsos Főorvos 2002-ben kért fel arra, hogy legújabb könyvében írjak a DIABÉTESZ LÁB AMBULANCIA feltételrendszeréről és működtetéséről. Nem voltak hazai viszonyok közé illeszthető külföldi példák, hiszen a hazai helyzet különösen ebben a kérdésben nem összehasonlítható a fejlett Nyugattal, ahol nem ilyen anyagi háttérrel kell a problémát humánusan megoldani. Leírtam az általunk lassan lassan fejlődő szakrendelésünk rendszerét, abban a reményben, hogy követőkre talál. A finanszírozási különbségek az általam vázolt gyakorlat és a nyugati valóság között dollár milliárdokban mérhető. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a szakmai eredményekben egyáltalán nincsenek ekkora különbségek. Mindenesetre nem kívánom eltitkolni a jelenlegi helyzet tarthatatlan szervezési, rendeleti illetve finanszírozási anomáliáit. A DLA személyi feltételei: A világ minden diabéteszes fórumán egyetértenek abban, hogy a problémát csak több szakma összehangolt együttműködésével lehet megoldani. Az már nehezebb kérdés, hogy ki legyen a karmester és milyen szervezeti egység a fővállalkozó. Célszerű, hogy a DLA játsszon központi szerepet és rehabilitációs vénával megáldott sebész, traumatológus, vagy ortopéd orvos álljon az élén! Bár a legtöbb jogosultsággal ez utóbbi szakma képviselői bírnak, spontán vonzódásukat a diabétesz-láb napi gondjainak megoldásához vitatom. Az ortopédia elsősorban steril műtétekkel foglalkozik, kevés ortopéd osztály engedheti meg magának nagy számú szeptikus beteg felvállalását.

2 Az általános sebészeti és érsebészeti osztályok a legnyitottabbak ma Magyarországon, és a sebész érsebész traumatológus szakorvos tartozik abba a kasztba, amelyik határterületi feladatok felvállalására is hajlandó. Bár pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre, hisz igazából (kód)neve sincs a gyereknek, de a legtöbb diabétesz lábszövődmény a sebészeti, illetve diagnosztikai bizonytalanságok miatt érsebészeti osztályon jelenik meg. Előny, ha a DLA vezetője alapos ismeretekkel rendelkezik a mozgásszervi elváltozások területén. Azóta egy 2004-es párizsi kongresszuson Bakker professzor, aki a nemzetközi protokoll atyja, érdeklődésünkre csak megerősített hitünkben, hogy nincsenek merev formák, annak a szakembernek kell felvállalnia a diabétesz lábszövődmény ügyét, aki ezt szívvel lélekkel meg tudja tenni. Alapvető cél (ma): Olyan módszerek kidolgozása és alkalmazása, amelyekkel minél több szövődmény megelőzhető. Szövődmények esetén minél rövidebb aktív ágy igénybevétel, minél gyorsabb mobilizálás, minél olcsóbb diagnosztika, minél kisebb gyógyszerköltség. Minél kevésbé csonkoló műtéttel megszüntetni a septikus gócokat és minél teljesebb rehabilitációt elérni. Gyakorlati szempontból igen fontos eldönteni, hogy a microangiopathia-neuropathia, vagy a macroangiopathia a nagyobb mértékű, mert a további orvosi teendők eszerint alakulnak. Tevékenység, szervezeti felépítés, a DLA helye az eü. szolgáltatások rendszerében:

3

4 A DLA legfőbb feladatai: 1. Diagnosztika, differenciál diagnosztika Keringés: megitélésének módszereiről és eszközeiről nálam hozzáértőbbek kimerítően felvázolták a teendőket (x) A DLA feladata a gondozott beteg rutinszerű érsebészeti vizsgálatának kezdeményezése a DLA eszköztárába a minidoppler is beletartozna, azonban használatát ma még csak érsebészeti szakrendelésen díjazza az OEP. Szeptikus (lágyrész és csont) gócok : A DLA orvosának egyik legfelelősségteljesebb feladata ezek felkutatása. Csak megerősíteni tudom az előttem szólókat, hogy a pontos diagnózishoz hight tech módszerek is szükségesek. a tapasztalat, a gyakorlott sebészi szem sem képes a finanszírozás anyagi hiátusait minden esetben pótolni. (A szeptikus diagnosztika és differenciál diagnosztika megérne majd egy újabb fejezetet ben megírásra került) Neuropathia: igazolása, mértékének megállapítása hangvillateszttel, monofilament és egyéb eszközös vizsgálattal történhet, de a típusos morfológiai elváltozások alapján is csaknem 100%-osan igazolható a neuropathia jelenléte. Deformitás: A láb biomechanikai felméréséről, diagnosztikájáról mindképpen részletesebben beszélni kell, hisz ez a korrekt segédeszköz ellátás alapja, amely a siker egyik záloga.

5 2. Speciális diagnosztika. A fenti eszközök többsége magyar fejlesztés, elérhető áron rendelkezésre állnak. A francia podologiában használt video-podográfia pl. ma egy PC és egy webcamera összekapcsolásával egyszerűen megvalósítható. Egyedül a cipőben, járás közben a talpi nyomásokat regisztrálni képes eszköz (pl. F-SCAN) nem elérhető milliós nagységrendű ára miatt. (ma 2007-ben már hasonló eszközök szórványosan megtalálhatóak hazánkban is, de nem OEP támogatottan ) Az F-SCAN papírvékonyságú, 960 nyomásmérő sensort tartalmazó, vágható betétje egy bocskorban a láb alá, majd a tehermentesítő

6 lábágy felé helyezve járás közben is képes a nyomásviszonyokat ábrázolni a számítógépen. Számos hazánkban elterjedt és finanszírozott tehermentesítő betét minőségbiztosításához lenne nélkülözhetetlen mihamarabb egy objektív vizsgálati metódus. A DLA tevékenységében eredményként könyvelhetjük el, hogy a talpi nyomásviszonyok vizsgálata szolgáltatási kódot kapott: 2. számú melléklet a../1999. (...) EüM rendelethez 2.számú melléklet a 9/1993. (IV. 2.) NM rendelethez A járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódjai Talpi nyomáseloszlás statikus és dinamikus mérése 200német pont A fenti munka- és időigényes vizsgálatot (azaz egy dinamikus és egy statikus plantogramm készítését egy többnyire idős, mozgásában erősen korlátozott beteggel) egyelőre egy tölcséres fagyi árával honorálja az OEP és, ha logikusan két lábra kétszer szeretné elszámolni a szakrendelés, akkor az orrára koppintanak a láb boltozatainak megítélésében véleményem szerint a rtg felvételnél nagyobb információ tartalma van egy plantogrammnak, mely dinamikus, terhelt állapotokról is adatokat szolgáltat, szemben a statikus, terheletlen állapotban készült költséges és nem egészen non invazív vizsgálathoz.

7 De 2003-tól a helyzet megváltozott!!! TALPI NYOMÁSELOSZLÁS STATIKUS ÉS DINAMIKUS MÉRÉSE KIZÁRVA PLANTOGRAMM LÁBSEB Klasszifikáció A DLA egyik legfontosabb feladata a kezelés és a legalkalmasabb segédeszköz megválasztásához a gondozott betegek osztályozása, rizikó kategóriákba sorolása. Alapja a hagyományos és speciális diagnosztika. A Wágner féle klasszifikáció véleményem szerint a gyakorlati munkára túlhaladott, túlságosan fekély és gangraena centrikus. Több nemzetközileg elismert osztályozás is egyetért ma abban, hogy a deformáció és a műtét utáni állapot az egyik legsúlyosabb rizikófaktor. Mi a gyakorlati szemléletű DGOT által ajánlott klasszifikációt használtuk idáig, de ezzel nagyon jól összevág az egyszerűbb Simm klasszifikáció. E könyv reményeink szerint elősegíti majd a konszenzust ez ügyben is.

8 4. Sebészi bevatkozások, amputációk: Hivatkozom a korábbi fejezetekre mind a debridement, mint a sebkezelés vonatkozásában, csupán a nyitott sebkezelés fontosságát emelem ki. A hosszas sebkezelés a beteg edukációjával és a DLA-n végzett kontrollokkal, valamint alkalmas segédeszközökkel jó eredményt hoz. Ha pedig csonkolásra kerül sor Magyar János és László Gergely ajánlását ma is követendőnek érzem, mely szerint a metatarsus bázisáig célszerű csak amputálni, innen a lábszár felső harmadáig senki földjének kell tekinteni a diabéteszes végtagot. Vannak ugyan ezzel ellentétes külföldi és hazai ajánlások, de a mai magyar segédeszközellátás körülményeinek és nem utolsósorban finanszírozási hiányosságainak ismeretében már a tarsometatarsalis amputáció sem ajánlható. Jó

9 gondozás és korrekt sebészi gyakorlat mellett egyébként a neuropathiás beteg előlába biztosan kitart az élete végéig! 5. Rehabilitáció már az operáló osztályon kell megkezdeni és a DLA-n folytatni korai tehermentesített mobilizáció (kötözőpapucs, ortézis (J-SpD, J27/M- Variofix ), a postop rehabilitáció fontos eszköze a kötözőpapucs (ld.függelék) ma még nem támogatott teljes mobilizálás, védőcipő (C-51), totálkontakt betét (Cb-51), vagy a plantogrammtól függően totálkontakt, tehermentesítő, teherelosztó lábortézis (J-10, TTT ortézis) illetve lábszár-, comb protézis rendelése, az elkészült segédeszköz ellenőrzése, a beteg kioktatása a segédeszköz használatára gyógytornász segítségével a segédeszközzel történő járás megtanítása a beteg állapotának, a segédeszköz használatának illetve a segédeszköz használhatóságának rendszeres ellenőrzése nem csak vényfelírás!!! 6. Tehermentesítés, segédeszköz ellátás, o A deformitások, a talpi talpi nyomáspontok tehermentesítésének fortélyait kevés szakember ismeri, különösen kevés szikeforgató hajlandó ezzel foglalkozni. Pedig a legnagyobb sebészi bravúrt is széttapossa a beteg egy rosszul megtervezett, felelőtlenül legyártott talpbetét hibájából. (Fővényi Tanár Úr, aki belgyógyász létére talán a legtöbbet tett a segédeszköz ellátásért néhány évvel ezelőtt a magyarországi gyakorlat szűk keresztmetszeteként említette a talpi nyomáspontok tehermentesítését) o Erőszakos korrekciót a diabeteses-láb szövődményeiben tilos alkalmazni, a feladat a tehermentesítés és a teherelosztás, a kialakult deformációk további progressziójának és következményeinek megelőzése. o A podológiai képzés megvalósulásáig ezt a feladatot is a DLA orvosának kell felvállalnia, nem szabad egyedül az ortopéd cipészekre bízni.

10 o Anélkül, hogy az ortopéd cipészek nagy tapasztalatú képviselőit sérteném, érdemes pontosítani, hogy az ortopéd cipész nem egyenlő a podológussal. A nyugati világban a podológus főiskolai végzettségű, az anatómiában, a láb biomechanikájában komoly ismeretekkel rendelkező szakember, aki a lábról az orvosok nagy részénél többet tud. Hogy a hazai gyakorlatunkban mindezidáig nagyvonalúan kezelt tehermentesítés mennyire fontos tényező a diabetes-láb problémáinak megoldásában, hadd mellékeljek egy holland ábrát a total kontakt gipsz kiváltására készített, MABAL- Schuh ról. Termoform feet print Magam részéről - természetesen elfogultan, mert a gyöngyösi eredmények jó része ennek köszönhető - a feet print francia módszeren alapuló lábágy (Cb51,J-10 TTT ortézis) készítő technológiát ajánlom. A fenti F-SCAN ábra egy ilyen segédeszközzel tehermentesített lábat mutatott. A technológiai lényege, hogy a betét egy vákummatracban készült terhelt láblenyomatban kerül kiformázásra. A lenyomat a láb terhelhetősége, a lágyrészek állapota, az izületek mobilizálhatósága szerint automatikusan az egyenletes tehereloszlás szempontjából optimálisra formálódik.

11 Kevés a szubjektív tényező, ha előírt minőségű anyagokkal történik a gyártás. Elviekben a technológia az ország 19 pontján elérhető, amennyiben határterületen is otthonosan szörföző orvosi együttműködés szervezhető.(podológus híján) Korrekt sebészi elvek és korszerű amputációs stratégia mellett számos esetben sikerült elérni, hogy súlyos csonkoló lábműtét után is már 1 héttel a beteget un. kötöző cipővel lábra állítsuk, ezt követően ambulanter kezeljük és 3-4 hétre utcai cipővel rehabilitáljuk. A jelenlegi finanszírozási anomáliák nem segítik a DLA k létrejöttét, és újabb vállalkozó szakorvosok bekapcsolódását a SZÍVES CSAPAT -ba, pedig a megfelelő minőségben működő rendelések hamar meghoznák a pénzben is kifejezhető hasznot egészségügyünknek, a betegekről nem is beszélve. A speciális ismeretek oktatása megszervezhető, csupán az elhatározás, és az anyagi feltételek biztosítása szükséges. Kötszerek. Hivatkozom a korábbi fejezetekre ben a LÁBSEB kongresszuson protestáltam a modern kötszerek finanszírozásáért

12 a remény 2007-ben szertefoszlott Kompressziós harisnyák Hivatkozom a társfejezetekre, a saját tapasztalatom alapján csupán annyit tennék hozzá, hogy a kompressziós pólyák alkalmazása súlyos sensoros neuropathia esetén kockázatos, a beteg könnyen túlhúzhatja a meneteket, inkább a II. kompressziós fokozatú harisnyákat preferálnám. A nyitott orrú változatoknak is számos előnye van, a szegély-varrás okozta veszély kis gondossággal elkerülhető. Az I. fokozatú harisnya (pl.elastofit) is igen jól használható lenne, de a támogatási listából hiányzik! Cipők, betétek, ortézisek 274/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati segédeszközökről és a támogatás összegéről szóló 48/2000. (IV. 13.) Korm. rendelet módosításáról ISO-kód Megnevezés Tbtámogatás alapjául elfogadott nettó ár (Ft) Tbtámogatás mértéke Tbtámogatás nettó összege (Ft) Közgyógyellátás Kihordási idő (hónap) Felírható menynyiség (db) Átdolgozott szabvány lábbelik Neuropathia esetén C-51 kezelő cipő betéttel, gördülő műa. talp % K Total kontakt betét * A felírható mennyiség és ár 2 db, azaz 1 párra vonatkozik Rendelhetőségi korlátozás

13 Cb % K Egyedi lábortézisek diabeteses, neuropathias lábra, krónikus talpi fekély esetén J-10 TTT lábortézis % K Egyedi méretvétel alapján készülő Fixált bokaizülettel J-SpD % J 24/M % Fixált bokaizülettel, patella ínra támaszkodó J-27/M % K Mai rendelet értelmében évente 1 pár diabéteszes cipő írható fel, amellyel csak fél sikert érünk el, mert a beteg otthonában továbbra is a bizonytalan minőségű és súlyos lábszövődmény esetén biztosan alkalmatlan papucsát viseli. Arról nem is beszélve, hogy egy cipő viselésére kárhoztatni a beteget ellenkezik a higiénés rendszabályokkal. Minimálisan alkalmas megoldás lenne legalább két lábbeli felírását engedélyezni, és ha még továbbra se lesz anyagi forrás a megelőzésre, akkor legalább 2 lábbeli két évre. Aztán a szakorvos megítélésére kell bízni, hogy a beteg mobilitásának, aktivitásának felmérése alapján téli, nyári, vagy utcai, otthoni cipővel és lábággyal látja el betegét. Ma a cipő felírására nem a DLA orvosa jogosult, ha az nem rehabilitációs, vagy ortopéd szakorvos. A korábbi rendeletek speciális tanfolyamhoz kötik egyéb szakorvosok jogát, de ezek a tanfolyamok nem valósultak meg. Tarthatatlan, hogy a DLA orvosa, aki a beteg kezeléséért jogilag is felelős ne dönthessen segédeszköz ügyben! a segédeszköz támogatási rendszer reviziója lenne kívánatos acélból is, hogy az általában idős, nyugdíjas beteg meg tudja venni a kötszerét és segédeszközét. Ma, jobb híján a közgyógyellátási igazolvány megszerzésére bíztatom a betegemet. Ugyanakkor naponta konfliktusba kerülök szakmai lelkiismeretemmel, ha a beteg anyagi helyzete miatt nem ajánlom meg a legjobb terápiát (pl.thiogamma). megj.2007:a SEGÉDESZKÖZ FINANSZÍROZÁST NEM A BETEG VAGYONI HELYZETÉHEZ, HANEM A BETEGSÉG SÚLYOSSÁGÁHOZ ÉS A SEGÉDESZKÖZ MELLŐZÉSÉNEK MIND SZAKMAI, MIND GAZDASÁGI KÖVETKEZMÉNYEI ALAPJÁN KELLENE MEGHATÁROZNI!

14 7. Dokumentáció: A PEDISTYL/PEDIPLAN (korábban PEDISTYL), mely a DLA orvosának legnagyobb segítsége lehet, szintén hazai fejlesztésű rendszer. Az orvosi dokumentáció és a tükrös podoszkóp segítségével készített plantogramm archiválásán kívül digitális fotók, scannelt dokumentumok, rajzok, sőt mozgóképek csatolására, továbbszerkesztésére is alkalmas. A diabéteszes-láb státuszának korrekt szöveges leírása rendkívül terjedelmes, időrabló, a képi dokumentáció ezen a területen különösen fontos ben a SEBFELMÉRŐ LAP helyettesítésére is alkalmas lehet

15 A kórházi informatikai rendszerek kevés helyen teszik lehetővé a grafikus állományok kezelését A PEDISTYL/PEDIPLAN bekapcsolásával alkalmassá tehető pl. rtg filmek, UH felvételek csatolására is Alkalmazása a minőségbiztosítás hasznos eszköze lehet és a segédeszközgyártóval történő kommunikációt magyar árakon európai szintre emelheti. A PEDISTYL/PEDIPLAN tömegek szűrésére is alkalmas. A rendszer fejlődésének, egyéb műszeres diagnosztika csatolásának és országos elterjesztésének nem a technika, hanem a finanszírozás szab határt. Ma, amikor a segédeszközellás körülményeinek egyre pontosabb dokumentációját követeli meg az OEP, a podogramm és a fotodokumentáció csak egyszeresen és értéke alatt számolható el a rendeléseken 2007-ben egyik sem számolható el!!! A PEDIPLAN rendszerek hálózatba (Internet) kötésével korrekt statisztikai adatok nyerhetők az egészségügyi kormányzat részére is, az oly sokszor emlegetett PREVENCIÓ megvalósulhatna, ha a diabétesz lábszövődmények népegészségügyi jelentőségét döntéshozóink felismernék az ANTSZ anyagi támogatása is indokolt lenne ben nincs alkalmas statisztika a PEDIPLAN széleskörű használata és a technika adta kommunikációs lehetőség kiaknázásával megvalósíthatnánk egy prospektív tanulmányt is, hogy ne érje szó a ház elejét, miszerint csak tapasztalatok (évtizedes évezredes) alapján gyógyítunk. Mindennek persze csak akkor lenne értelme, ha a mindenkori egészségügyi kormányzat az így nyert ajánlást kötelező érvényűnek fogadja el a további gyógyítási feltételek tervezésekor 2007-ben megvitatott protokoll elfogadtatandó az illetékes szakmai kollégiumokkal! 8. Edukáció: nemcsak a cukorbetegség terápiája, a diéta betartása, a lábápolás, hanem a sebkezelés területén is alapvető fontosságú. A nyereség többszörös, egyrészt megkíméli a beteget a folyamatos orvoshoz járás kellemetlenségeitől, másrészt a beteg a kötéscserék elvégzése közben lényegesen behatóbban tanulmányozza sebét/fekélyét, így a szövődményt hamarabb felfedezi. Az időfaktor pedig gyakran csonkcentiméterekben mérhető. Az edukációt nem csak a DLA-n, hanem a diabetes klubokban is gyakorolni kell. Működtetés: A DLA alapvetően OEP finanszírozott. Az idézőjel csak arra vonatkozik, hogy tudniillik erősen alulfinanszírozott, azaz a legjobb kódolási metódussal se hajlandó ma az OEP (EÜ kormányzat) segédmunkás szintű fizetséggel honorálni ezt a munkát.

16 Nem véletlen, hogy költségesebb podológiai diagnosztikára senki se tud áldozni ma Magyarországon. Pedig valójában a DLA szolgáltatásaiból adódóan kiválóan alkalmas lenne arra, hogy a magánszférában szerveződjön. A sebészi beavatkozások általában rövidek és egy részük hála a sensoros neuropathiának nem igényel érzéstelenítést, jó házi betegápolás és együttműködő beteg esetén a kórházi kezelés mellőzhető. A neuropathiás beteg jelentős része áttolható lenne a DLA-k szintjére, de ebben jelenleg senki nem érdekelt (?) ben ez a? még aktuálisabb!! Sajnos ma még technikailag nehezen megvalósítható, hogy a SZÍVES CSAPAT időben és térben egymáshoz közel rendeljen, hogy a beteget ne kelljen feleslegesen járatni. Szintén finanszírozási nehézségek miatt nem terjed kellőképpen a DLA szolgáltatási körbe illő orvosi pedikűr és az orthonyxia. Pedig statisztikailag kimutatható, hogy a mikroamputációk 30%-ért közvetetten a köröm elváltozásai felelősek. Irodalom: 1. A.Lavigne,D.Noviel: Etude clinique du pied et thérapeutique par orthése Masson,Paris Friederike Bischof,Carsten Meyerhoff,Karl Türk: Der diabetische Fuss. Maurer Verlag Vijaykumar G.Patel, FRCS., T.Jeffery Wieman, MD,Luisville Kentucky: Effect Metatarsal Head Resection for Diabetic Foot Ulcers on the Dynamic Plantar Pressure Distribution. 4. H.Rietzsch, Universitatsklinikum Carl Gustav Carus Dresden: Diabetische Fusslaesionen- Therapiemöglichkeiten ZFD 3/ Dr. Kempler Péter: Neuropáthiák. Springer Dr Magyar János, Dr László Gergely: A diabeteses láb syndroma orthopaediai kezelése és a rehabilitáció lehetőségei.diabetologia Hungarica IV. évf. 2. sz Dr.Mező R.Országos Rehabilitációs Intézet:A talpi fekély kialakulása és totálkontakt teherelosztó tehermentesítő(ttt) lábortézissel való ellátása. Rehabilitáció. VII.évf.3.sz Daniela L. Pitei, MD,PHD;Marilyn..:Plantar Pressures Are Elevated in the Neuroischemic and the Neuropathic Diabetic Foot. Diabetes Care, Volume 22, Number 12. December Rith-Najarian SJ,Stolusky T,Gohdes DM. Identifying diabetic patients at high risk for lower-extremity amputation in a primary health care setting. Diabetes Care 1992; 15:

A diabeteses lábbeli, a költséghatékony prevenció DR MEZŐ RÓBERT JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ CSEPELI KÖZPONTI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY

A diabeteses lábbeli, a költséghatékony prevenció DR MEZŐ RÓBERT JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ CSEPELI KÖZPONTI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY A diabeteses lábbeli, a költséghatékony prevenció DR MEZŐ RÓBERT JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ CSEPELI KÖZPONTI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY A fejlett világban a diabetesesek egészségügyi költségeinek 40%-t a

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. A. Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése (orvosok)

TOVÁBBKÉPZÉS. A. Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése (orvosok) DLA-K1-2015 DIABETESZLAB.HU TOVÁBBKÉPZÉS A. Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése (orvosok) B. A diabetesz-láb és a krónikus sebek ellátása az Európai Sebkezelő Társaság konferenciáinak

Részletesebben

Cukorbetegként is stabilan két lábon

Cukorbetegként is stabilan két lábon Cukorbetegként is stabilan két lábon Sipos-Kolarovszki Erzsébet Diabetológiai szakápoló Varga Tünde Emese Intézetvezető főnővér XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Balatonfüred, 2018. Cukorbetegség

Részletesebben

MEGJEGYZÉSEK A DIABÉTESZES/NEUROPATHIÁS LÁB AMPUTÁCIÓS INDIKÁCIÓJÁHOZ

MEGJEGYZÉSEK A DIABÉTESZES/NEUROPATHIÁS LÁB AMPUTÁCIÓS INDIKÁCIÓJÁHOZ MEGJEGYZÉSEK A DIABÉTESZES/NEUROPATHIÁS LÁB AMPUTÁCIÓS INDIKÁCIÓJÁHOZ (ROZSOS ISTVÁN: DIABETES-LÁB LÁBLEGYZET 3. C. KÖNYVBEN MEGJELENT KÖZLEMÉNY 2002) Dr. Mecseky László1, Dr. Dóka András1, Dr. Juhász

Részletesebben

BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: augusztus 16.-tól

BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: augusztus 16.-tól BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: 2009. augusztus 16.-tól Forrás : Az egészségügyi miniszter 25/2009. (VIII. 3.) EüM rendelete Ez a rendelet 2009.

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. A. Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése (orvosok)

TOVÁBBKÉPZÉS. A. Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése (orvosok) DLA-K1-2015 DIABETESZLAB.HU TOVÁBBKÉPZÉS A. Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése (orvosok) B. A diabetesz-láb és a krónikus sebek ellátása az Európai Sebkezelő Társaság konferenciáinak

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

MAGYAR SEBKEZELŐ TÁRSASÁG IX. KONGRESSZUSA 2006 ALÁBECSÜLT VESZÉLYEK ÉS LEHETSÉGES MEGOLDÁSOK A SZEPTIKUS LÁBON

MAGYAR SEBKEZELŐ TÁRSASÁG IX. KONGRESSZUSA 2006 ALÁBECSÜLT VESZÉLYEK ÉS LEHETSÉGES MEGOLDÁSOK A SZEPTIKUS LÁBON MAGYAR SEBKEZELŐ TÁRSASÁG IX. KONGRESSZUSA 2006 ALÁBECSÜLT VESZÉLYEK ÉS LEHETSÉGES MEGOLDÁSOK A SZEPTIKUS LÁBON Mecseky László, Szabó Lajos, Balla Sándor, Szívós János Sebészeti Oktató Osztály Diabétesz

Részletesebben

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS ROZSOS ISTVÁN, VADÁSZ GERGELY THÉTA KERINGÉS DIAGNOSZTIKAI ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT PÉCS PTE, ÉRSEBÉSZETI KLINIKA PÉCS A HAB-SCLEROTERAPIA

Részletesebben

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei DR. KÖKÉNY ZOLTÁN 1,2 JUHÁSZ JUDIT 2 1 JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET,

Részletesebben

Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során. dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály

Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során. dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály 1 Beteganyag Belgyógyászati Rehabilitáció Ágyszám: 27

Részletesebben

A SZAKDOLGOZÓ, MINT MENEDZSER A CUKORBETEGEK GONDOZÁSÁBAN

A SZAKDOLGOZÓ, MINT MENEDZSER A CUKORBETEGEK GONDOZÁSÁBAN A SZAKDOLGOZÓ, MINT MENEDZSER A CUKORBETEGEK GONDOZÁSÁBAN Kolarovszki Erzsébet Sándor Attiláné Varga Tünde Emese Dr. Fehér Zsuzsánna XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat A 2-ES TÍPUSÚCUKORBETEGSÉG

Részletesebben

Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek)

Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek) Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek) Sótonyi Péter Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017 évi Kongresszusa Szombathely, 2017.06.15-17. Egy

Részletesebben

Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft.

Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft. Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft. Szemináriumok 1. OBH001 A rehabilitációs team-munka fontossága a sikeres alsóvégtag protetizálás érdekében akkreditált képzés, 16 pont 2. OBH001P Lábszár

Részletesebben

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János 2013. szeptember 14. Bevezetés A Szent Kristóf Szakrendelő kontrolling és minőségbiztosítási csoportja 2009 óta végez részletes szakmai és gazdasági

Részletesebben

Ortopédiai cipész Cipész, cipőkészítő, cipőjavító

Ortopédiai cipész Cipész, cipőkészítő, cipőjavító Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2364-10 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Traumatológiai ellátásban részesült beteg számára tehermentesítő ortézist szeretne a hozzátartozója vásárolni.

Részletesebben

"Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében

Panta rhei Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében "Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében Decubitus prevenció határon innen és túl Jelige: Infermiera Non scienza ma I amore ha cambiato il mondo Giuseppe

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2442-06 Műszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egy rehabilitációs csoport fórumot tart érdeklődők számára. Felkérik Önt egy előadás tartására. Tartsa meg előadását! Az előadás megtartása során az alábbiakra térjen ki: - Az ortopédiai betegségek

Részletesebben

Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft.

Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft. Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft. Szemináriumok 1. OBH001 A rehabilitációs team-munka fontossága a sikeres alsóvégtag protetizálás érdekében akkreditált képzés, 16 pont 2. OBH001P Lábszár

Részletesebben

2012. augusztus 1. Támogatott kötszerek felírhatósága Forrás: www.oep.hu

2012. augusztus 1. Támogatott kötszerek felírhatósága Forrás: www.oep.hu ISO- ár (Ft/) (Ft/) (FT/) FI LMKÖTSZEREK Sebkezelési fázis: Epitelizációs fázisban elsődleges kötszerként vagy kötésrögzítőként. Egyéb feltétel: Kötésrögzítőként az elsődleges kötszerrel megegyező darabszámban

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására ESETTANULMÁNY a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására Példa eset orvos-szakmai jellemzői: 58 éves friss stroke beteg, akit az akut ellátását végző kórházában a stroke akut

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A Telefon: 298-24-58, Telefax: 298-24-57, E-mail: atfo@oep.hu Gyakran ismételt kérdések a gyógyászati segédeszközök

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete:

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: 93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: Tájékoztatós információk a háziorvosi feladat ellátásról a 2017-es évről Dr. Jambrikné Dr. Takács Imola Munkánk része a primer és szekunder prevenció, akut és

Részletesebben

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Kihívások az intézményes eü-ben

Részletesebben

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc FESZ Közgyűlés Budapest, 2012. november 29 FESZ GYSE Forgalmazók az Egészségért Gyártók a Minőségért Misszió A szervezet tagjai hozzásegítsék

Részletesebben

Pályázat. Négy évtized kezelésének nehézségei után, négy hónapos kezelés sikerének bemutatása. Versiva XC,elgélesedő habkötszer alkalmazásával

Pályázat. Négy évtized kezelésének nehézségei után, négy hónapos kezelés sikerének bemutatása. Versiva XC,elgélesedő habkötszer alkalmazásával Pályázat Négy évtized kezelésének nehézségei után, négy hónapos kezelés sikerének bemutatása Versiva XC,elgélesedő habkötszer alkalmazásával Tóth Marianna PTE KK Sebészeti Klinika Pécs Az orvostudomány

Részletesebben

Kis város, kis rendelőintézet

Kis város, kis rendelőintézet Kis város, kis rendelőintézet Dr. Kostyán Andor Rendelőintézet Abony Dr. Pusztai Dezső intézményvezető 2011. október 5. dr. Kostyán Andor Rendelőintézet - Abony 1 Kis város, kis rendelőintézet Abony Egészségügyi

Részletesebben

A stroke ellátás helyzete Magyarországon

A stroke ellátás helyzete Magyarországon A stroke ellátás helyzete Magyarországon Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Magyar Stroke Társaság Agyi érbetegségek kórházi kezeléseinek esetszáma és a kezelt személyek száma 160 000 140 000 120

Részletesebben

Aktív kerekesszékek. Horváth Gergely, Otto Bock Hungaria Kft.

Aktív kerekesszékek. Horváth Gergely, Otto Bock Hungaria Kft. Aktív kerekesszékek Horváth Gergely, Otto Bock Hungaria Kft. 1. Mi az aktív kerekesszék? 2. Hazai aktív székes piac 3. Szabályozás 4. Ellátás menete 5. Kérdések 2 Kerekesszék az az eszköz, amelynek használatával

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

AZ INKONTINENCIA ESZKÖZEI ÉS A HÁZIORVOS. Dr. Füredi Gyula Országos Alapellátási Intézet

AZ INKONTINENCIA ESZKÖZEI ÉS A HÁZIORVOS. Dr. Füredi Gyula Országos Alapellátási Intézet AZ INKONTINENCIA ESZKÖZEI ÉS A HÁZIORVOS Dr. Füredi Gyula Országos Alapellátási Intézet A HÁZIORVOS FELADATAI 1992: Paradigma Váltás Háziorvosi kompetencia lista (az első!) Cél: definitív ellátás a lakóhely

Részletesebben

Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Szeptikus csont-ízületi betegségek Többnyire bakteriális fertőzés

Részletesebben

A Magyar JáróbetegSzakellátási Szövetség állásfoglalása szeptember 19., Balatonfüred

A Magyar JáróbetegSzakellátási Szövetség állásfoglalása szeptember 19., Balatonfüred A Magyar JáróbetegSzakellátási Szövetség állásfoglalása 2018. szeptember 19., Balatonfüred 2018. szeptember 19., Balatonfüred 1. A magyar egészségügy vezetése a 2018. áprilisi országgyűlési választásokat

Részletesebben

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TILTJUK?, AVAGY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET KIHASZNÁLTSÁGÁNAK SEGÍTÉSE VAGY KORLÁTOZÁSA A CÉL? SZAKÁCS ANASZTÁZIA ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET Társszerző: Dr. Vermes Tamás XXV.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

A nemzeti erőforrás miniszter../2010. ( ) NEFMI rendelete

A nemzeti erőforrás miniszter../2010. ( ) NEFMI rendelete 1 A nemzeti erőforrás miniszter./2010. ( ) NEFMI rendelete a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról

Részletesebben

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt aranyai Ágnes - éres Orsolya - Holitskáné S Mária - Dr Kricsfalusy Mihály Péterfy S u-i Kórház és aleseti Központ

Részletesebben

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október Flóris István A baleseti sebészeti ellátás finanszírozásának változása a HBCs rendszer bevezetését követően és ennek hatása a Péterfy Kórház adósság állományára: értékelés és javaslatok Péterfy Kórház-Rendelőintézet

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI ÁRJEGYZÉK

SZOLGÁLTATÁSI ÁRJEGYZÉK Ambuláns sebészet Ambuláns sebészi konzultáció Ambuláns műtét I. (egy elváltozás eltávolítása szövettannal) Ambuláns műtét II. (két elváltozás eltávolítása szövettannal) Ambuláns műtét III.(három elváltozás

Részletesebben

FESZ XIV. Kongresszusa

FESZ XIV. Kongresszusa FESZ XIV. Kongresszusa FESZ A BETEGEK TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁSÁÉRT Parádfürdő, 2014. szeptember 19-20. Tények A vonatkozó statisztikai adatok szerint 15-18 000 főre tehető az agyvérzés miatt bekövetkezett

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere /2016. (..) EMMI. rendelete

Az emberi erőforrások minisztere /2016. (..) EMMI. rendelete Az emberi erőforrások minisztere /2016. (..) EMMI rendelete egyes, gyógyászati segédeszközökkel és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról Az egészségügyről szóló 1997.

Részletesebben

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált HOGYAN LEHET KÖLTSÉGHATÉKONY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET ÖNÁLLÓ JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSBAN? A Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós Egynapos sebészetének bemutatkozása Dr. Raffay Éva főigazgató Marosi Zoltánné

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Rheumatoid arthritis fizioterápiás kezelése Készítette: Az Ápolási Szakmai Kollégium és a Magyar Gyógytornászok Társasága I. Alapvető megfontolások 1. A

Részletesebben

Dr. Schiszler István igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Dr. Schiszler István igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Szakorvosi rendelési idő: 14 óra Dietetikai tanácsadás: 4 óra Szakasszisztensi tanácsadás 6 óra Gondozott betegek száma: 1793 Éves esetszám: 4391

Részletesebben

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Dr. Keller Éva Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet Foglalkozási mozgásszervi

Részletesebben

Innovatív méretvételi eljárások hazai módszerei

Innovatív méretvételi eljárások hazai módszerei Innovatív méretvételi eljárások hazai módszerei Dr. Fazakas Kinga FESZ XVII. Kongresszus, Cserkeszőlő Vázlat 1. A méretvétel fontossága a segédeszközök egyedi gyártása során 2. A méretvétel során felmerülő

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek halmozott fogyatékossága Dr. Polner Kálmán Főv. Önk. Szt. János Kh. És Észak-budai Egyesített Kórházai Szent Margit Kórház th., Nephrologia Budapest Orvosi

Részletesebben

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Balázs Bernadett Dr.Pethő Ágnes 2011.08.26.ORFMMT XXX. Vándorgyűlés JAON KFT Gyermekrehabilitáció Nyíregyháza Cheneau korzett 1970. óta

Részletesebben

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai Az egészségügyi miniszter 33/1981. (Eü.K. 21.) EüM számú utasítása az anaesthesiológiai és intenzív betegellátó osztályok, az égési sérülteket ellátó

Részletesebben

Együtt!...formális és informális kapcsolatok az otthoni szakápolási szolgálat és a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézet között.

Együtt!...formális és informális kapcsolatok az otthoni szakápolási szolgálat és a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézet között. Együtt!...formális és informális kapcsolatok az otthoni szakápolási szolgálat és a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézet között. készítette: Kontra Andrea Irányok.. Alapellátás, járóbetegszakellátás 20/1996.(VII.26.)

Részletesebben

Ambuláns betegoktatás, egy reményteljes jobb életminőségért

Ambuláns betegoktatás, egy reményteljes jobb életminőségért Ambuláns betegoktatás, egy reményteljes jobb életminőségért IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2012. Szeptember 13-15. Balatonfüred Konczné Molnár Ibolya Diabetologia szakápoló, Karcag A diabetes

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. a 126/2008.(II.21) Kt. számú határozat alapján történt egészségügyi eszközbeszerzésekről BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA

B E S Z Á M O L Ó. a 126/2008.(II.21) Kt. számú határozat alapján történt egészségügyi eszközbeszerzésekről BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA ALPOLGÁRMESTER B E S Z Á M O L Ó a 126/2008.(II.21) Kt. számú határozat alapján történt egészségügyi eszközbeszerzésekről Készítette: Viszkievicz Ferenc mb. intézményvezető

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

Cipőkészítő és javító (ortopédiai cipész) Fülilleszték-készítő Fülilleszték-készítő (52) 15.G. Ortopédiai műszerészet

Cipőkészítő és javító (ortopédiai cipész) Fülilleszték-készítő Fülilleszték-készítő (52) 15.G. Ortopédiai műszerészet 15. REHABILITÁCIÓS ÉS ÉLETVEZETÉST TÁMOGATÓ SZAKMACSOPORT 15.A. Addiktológia 15.F. Ortopédiai cipőkészítés 15.1. Addiktológiai konzultáns 15.17. Ortopédiai cipész 15.28. Pszichiátriai és mentálhigiénés

Részletesebben

Percutan diagnosztika és kezelés

Percutan diagnosztika és kezelés Percutan diagnosztika és kezelés MRT 2016 Diagnoszták és terápeuták Klinikum, labor és képalkotók Non-invazív és invazív diagnosztika Sebészi, onkológiai és minimálisan invazív terápia És ezek kombinációi

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2441-06 Kötszerész ortetika protetika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Pályaválasztási tanácsadás keretében érettségi előtt álló fiatalok számára előadás tartására kérték fel. Tartsa meg az előadást az ortopédiai kötszerész és fűzőkészítő tevékenységéről! Az előadás

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

Kompressziós terápia. Jancsó Balázs medi Hungary Kft. XIV. FESZ Kongresszus, 2014. szeptember. 20.

Kompressziós terápia. Jancsó Balázs medi Hungary Kft. XIV. FESZ Kongresszus, 2014. szeptember. 20. Kompressziós terápia Jancsó Balázs medi Hungary Kft. XIV. FESZ Kongresszus, 2014. szeptember. 20. Megfelelő indikációra megfelelő eszköz lakosság 20%-át érinti (60 év felett 25%) Síkkötött CVI, varicositas,

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

Vérfelhasználás. 12. NEVES Betegbiztonsági g Fórum február 3.

Vérfelhasználás. 12. NEVES Betegbiztonsági g Fórum február 3. Vérfelhasználás betegbiztonsági vonatkozásai 12. NEVES Betegbiztonsági g Fórum 2011. február 3. Bevezető NEVES: nem kívánatos események anonim jelentési rendszere CÉL: Alapvető okok, hozzájáruló tényezők

Részletesebben

STRUKTURÁLT BETEGOKTATÁS BEVEZETÉSE ÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE DIABETOLÓGIAI OSZTÁLYON

STRUKTURÁLT BETEGOKTATÁS BEVEZETÉSE ÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE DIABETOLÓGIAI OSZTÁLYON STRUKTURÁLT BETEGOKTATÁS BEVEZETÉSE ÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE DIABETOLÓGIAI OSZTÁLYON DR. TURBUCZ PIROSKA NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM 2015 A SZERVEZETI EGYSÉG BEMUTATÁSA PEST MEGYEI FLÓR FERENC KÓRHÁZ I.BELGYÓGYÁSZAT

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A rendelést egy 4 hónapos várandós kismama keresi fel fogászati szűrés, valamint az intrauterin életszakaszt érintő utód gyermekfogászati prevenciós tanácsadás céljából. Tájékoztassa a kismamát

Részletesebben

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján Kérelem a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, kölcsönzésének szakmai követelményeiről szóló miniszteri rendelet szerint kölcsönzött eszközök társadalombiztosítási támogatással történő

Részletesebben

Magyar joganyagok - 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet - a gyógyászati segédözök tá 2. oldal m k 107/ 107/ 107/ SPECIÁLIS SZÍVÓ-ÖBLÍTŐ HATÁSÚ HIDROA

Magyar joganyagok - 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet - a gyógyászati segédözök tá 2. oldal m k 107/ 107/ 107/ SPECIÁLIS SZÍVÓ-ÖBLÍTŐ HATÁSÚ HIDROA Magyar joganyagok - 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet - a gyógyászati segédözök tá 1. oldal 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet a gyógyászati segédözök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról,

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

Tel.:69/511-150 Email:foig@mohacskorhaz.hu

Tel.:69/511-150 Email:foig@mohacskorhaz.hu Ellátandó lakosok száma: Szakmánként eltérő 50.213-80.001 fő Fekvőbeteg kapacitás: 210 aktív ágy 108 krónikus ágy 1400 egynapos sebészeti típusú beavatkozás Járóbeteg kapacitás: 1075 szerződött óra Közalkalmazotti

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (10. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez)

Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (10. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez) Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (0. számú melléklet a 63/006. (III. 7.) Korm. rendelethez) Az 993. évi III. törvény A szociális igazgatásokról és szociális ellátásokról (Továbbiakban: Szoc.

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek

Vállalati információs rendszerek Vállalati információs rendszerek 2. előadás: Egy konkrét vállalatirányítási rendszer Elekes Edit, 2015. elekes.edit@eng.unideb.hu Miért épp a kórház? Mindenkinek van róla személyes tapasztalata, volt bent

Részletesebben

Bőrgyógyászat. Fül-orr-gége

Bőrgyógyászat. Fül-orr-gége LÉT.A.MED Nonprofit Zrt. 4281 Létavértes, Baross u. 7. Tel: (52) 592 599 Fax: (52) 250 387 E-mail: letamed@letamed.hu Internet: www.letamed.hu Bőrgyógyászat Dr. Markó Lóránt Hétfő: 07:00-15:00 A bőrgyógyászati

Részletesebben

KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás. 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):..

KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás. 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):.. KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás 1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):.. 1.5. Lakóhelye:... 1.6. Tartózkodási

Részletesebben

Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft.

Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft. Továbbképzési program 2014 Otto Bock Hungaria Kft. Szemináriumok 1. OBH001 A rehabilitációs team-munka fontossága a sikeres alsóvégtag protetizálás érdekében akkreditált képzés, 16 pont 2. OBH001P Lábszár

Részletesebben

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás Gyógytorna és ergoterápia jelentősége a fogyatékossággal élők mindennapjaiban Hőgye Zsófia Gyógytornász ergoterapeuta DEOEC-ORFMT Mit tehet a gyógytornász? Segít a szövődmények kialakulásának megelőzésében

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Az otthoni szakápolás múltja és jelene Szlovákiában

Az otthoni szakápolás múltja és jelene Szlovákiában 1 Pozsony-i Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola, Érsekújvár-i Szent László Ápolástani Kar Szlovákia Az otthoni szakápolás múltja és jelene Szlovákiában PhDr. Bystrická Zuzana PhDr.

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen FESZ XVIII. Kongresszus 2018. Szeptember 21. Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen Puskás Zsolt Péter (HC expert Kft.) EESZT fejlesztési szakértő, ÁEEK Mi az az EESZT? cca. 200

Részletesebben

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe:

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe: Kérelem az orvostechnikai eszközökről szóló miniszteri rendelet (R.) szerint forgalmazott eszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásához a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 1. számú mellékletében

Részletesebben

OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai

OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

A nemkívánatos események jelentésének

A nemkívánatos események jelentésének A nemkívánatos események jelentésének hasznosulása a kórházakban (elmaradt, vagy halasztott műtét, mint nem kívánatos esemény) dr. Tihanyi Mariann Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg Tervezett, de halasztott,

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben