Fogas kérdés: hogyan mossunk helyesen fogat?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogas kérdés: hogyan mossunk helyesen fogat?"

Átírás

1 Fogas kérdés: hogyan mossunk helyesen fogat? Mi a célja az alapos fogmosásnak? A fogmosás során távolítjuk el a lepedéket. A felhalmozódott lepedékben lévő baktériumok és anyagcseretermékeik felelősek a fogszuvasodás és fogágybetegségek kialakulásáért. Lepedék hiányában egyik megbetegedés sem jön létre! Téves elképzelés, hogy ezek a megbetegedések a korral járnak. Helyesen, rendszeresen, végzett fogmosással, elkerülhetjük a fogelvesztést! Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika elsajátítása, a fogköztisztításhoz szükséges kiegészítő eszközök használata, és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Az ép fogazat az alapos rágáshoz elengedhetetlen. Az esztétikus mosoly pedig magabiztossá tesz. Rossz lehelet ( szájszag), Halitozis A görög, római, korai keresztény források szerint a szájszag, törvényes válóoknak számított. Jelentősége mai tudásunk szerint nem elhanyagolható, számos betegség tünete lehet. Nagyon sokan nem is tudják, hogy szájszaguk van. A reggeli rossz lehelet hátterében az éjszakai nyáltermelés csökkenése, a szájüregben felszaporodó baktériumok a felelősek. Megszüntetéséhez, megfelelő szájhigiéné szükséges. Fogorvosi vizsgálat során, ha a szájszag hátterében bármilyen fogászati probléma merül fel (fogkő, fogínygyulladás, beékelődött ételmaradék, nem megfelelően ápolt fogpótlások, szuvas fogak, elálló tömésszélek, nyelvlepedék, tályog, rosszul elkészített fogpótlás) fogorvos, szájhigiénikus segítségével helyre lehet állítani. Mindezek mellett kellemetlen, de átmeneti ideiglenesen fennálló szájszagot okozhatnak hagymás, fokhagymás, fűszeres ételek, egyes gyógyszerek, dohányzás, alkohol fogyasztása. Belgyógyászati betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet pl.: nyáltermelés csökkenése, felsőlégúti betegségek (krónikus orrmelléküreg gyulladása), nyelőcső- gyomor- bél betegségek (pl. reflux betegség), fogyókúra, anyagcserezavarok. A májelégtelenség egérszagú, veseelégtelenség vizeletszagú, kezeletlen cukorbetegség aceton szagú leheletet okoz. A halitozis okát fontos feltárni, hogy a kiváltó ok kezelésével a probléma megszűnjön.

2 Mikor és hányszor mossunk fogat naponta? Nagyon fontos a fogmosás időpontja és időtartama. Fogmosás ajánlott napi gyakorisága két alkalom: reggel és este mely, 5 perc egy egészséges fogazatú páciens esetében. Ugyanakkor ebéd után is javasolt fogat mosni, amennyiben erre módunk van. Az időtartamot órával mérjük, ugyanis amit mi öt percnek érzünk, az nem biztos, hogy annyi, belső óránk igen szubjektív. A fogmosás minden esetben tükör előtt történjen, személyre szabottan, és ezt is meg kell tanulnunk, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában. A helyes fogmosási technika Étkezés után fél óráig ne mossunk fogat, hagyjunk elég időt a nyáltermelődésnek, hogy a szájban lévő savakat meghígítsa. Az egészséges ínyű és fogazatú páciensek helyes fogmosási technikája a következő: Ezzel a technikával egy kompakt fejű fogkefével egy időben kettő fogat tudunk megtisztítani. A fogkefénket félig az ínyre, félig a fogakra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva kis előre, hátra irányuló vibrációs, körkörös mozgást végzünk alkalommal megismételve anélkül, hogy a fogkefét a fogfelszínétől elemelnénk majd a fog koronai része felé söprő mozgást végzünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket. Amennyiben ezt elvégeztük, a következő 2 fogra helyezzük át a fogkefénket. Belső felszínek tisztítása ugyan ezekkel a mozdulatokkal történik. A rágófelszínek tisztítását oda-vissza mozdulatokkal tisztíthatjuk meg. Ez a technika a fognyak és az ínyszél kényes területét alaposan tisztítja, mivel ezek a területek a fog domborulatai miatt kevésbé öntisztulóak, innen indulhat ki a fogszuvasodás, illetve a legtöbb ínygyulladás. A helyes mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt. A fogkefe sörteszálai a fogak közötti területet is tisztítják bizonyos mértékig, de nem teljesen, így elengedhetetlen a fogak egymás felé néző oldalainak a tisztítása /fogselyem, fogköztisztító fogkefe/ használata. Az alapos tisztítás érdekében, fogmosás közben mindenképpen tartson be állandó tisztítási sorrendet.

3 Helytelen fogmosás miatt kialakult fognyaki kopás Helyes fogmosás fogágybetegségben fogkőeltávolítás előtt fogkőeltávolítás után Fogágybetegség napjaink egyik népbetegsége, nem csak a fogainkat, hanem egész szervezetünk egészségét veszélyeztetheti, ami súlyos következményekhez vezethet. A fogágybetegség a fog tartószerkezetének gyulladásos állapotát és pusztulását jelenti. A betegség oka a fogakon kialakuló foglepedék.az emberek többsége nem fordít kellő figyelmet sem megelőzésre, sem a kezeltetésre. Kialakult fogágybetegség esetén, minden esetben ki kell kérni szakember véleményét, aki személyre szabottan megtanítja a fogmosás helyes technikáját és a fogköztisztító eszközök használatát. A legszakszerűbben elvégzett fogorvosi kezelés sem lehet sikeres, ha a páciens nem tud megfelelő otthoni szájhigiénét fenntartani. Fogágybetegségben is ajánlott az étkezések utáni, de legalább napi kétszeri fogmosás, de fontosabb a fogmosás minősége és alapossága, mint napi gyakorisága (pl:napi ötszöri fogmosás). A fogkefe, a fogköztisztító fogkefe, fogselyem alkalmas lepedék, bizonyos elszíneződések és ételmaradékok eltávolítására. A szájüregi baktériumflóra összetételét nem változtathatjuk meg, csak a mennyiségét csökkenthetjük. A szájhigiénénk fenntartásában segít a fogkőeltávolítás, felületek simántartása. Amennyiben a parodontális kezeléseken átesett páciens nem tudja fogait, lepedékmentesen tartani, illetve nem jelenik meg az előírt fogkőeltávolításon, a visszafertőződés miatt állapota előbb- vagy utóbb ismételten romlani fog.

4 Fogselyem használata Minden esetben a fogkefével történő fogmosást ki kell egészíteni fogköztisztítással is melyet, fogmosás előtt használunk. A fogköztisztításnak speciális eszközei vannak, attól függően, hogy milyen szűk, vagy tág a fogköz. Legismertebb eszköz a fogselyem. A fogselymet zárt fogsornál, szűk fogközök, szorosan egymás mellett álló fogak esetén használunk. A fogselyem tulajdonképpen egy cérnához hasonlít, a felületét gyakran viasszal vonják be, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben. Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb centiméteres szakaszt tépünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk mutató ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt, mindkét kezünk középső vagy hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe. A fogselymet vezessük tehát két fog közé, finoman át a fogak találkozásánál lévő kontaktponton, feszítsük rá C alakban majd óvatosan, a találkozó fogak egymás felé néző, mindkét oldalát fűrészelő - fel,le- irányú - mozdulatokkal tisztítsuk meg. Ismételjük ezt meg mindenfogközben. Amennyiben nincs megfelelő manualitásunk a fogselyem használatához, akkor vehetünk egy műanyag villába előre befűzött fogselymet, mely jelentősen megkönnyíti annak használatát. Hátránya, hogy a kifeszített fogselyem nem tudja pontosan felvenni a fog görbületét, tehát nem tisztít olyan alaposan.

5 SuperFloss Speciális fogselyem, amely egy körülbelül centiméter hosszúságú fogselyem, amely három részből áll: az első rész egy keményített fogselyem, mely leginkább a cipőfűző végéhez hasonlít. Ez azt a célt szolgálja, hogy bizonyos helyekre, pótlások alá, vagy közé könnyen bevezethető legyen. A második része az aktív rész egy vastagabb tisztító rész mely a lepedéket távolítja el. A harmadik rész pedig hagyományos fogselyem. Használhatjuk nagyobb fogközökbe, hidak, pótlások vagy fogszabályozó készülékek alá, mellé, az alaposabb tisztításhoz. Használata:

6 Interdentális fogköztisztító fogkefe Azoknak a betegeknek, akiknek fogágybetegség miatt a fogaik elvándoroltak, és nagyobbak a fogközeik, ajánlott a fogköztisztító kefék használata. Ezek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez a sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak. Tehát ezeket az interdentális, vagy másképpen fogköztisztító fogkeféket a tágabb fogközökbe, pótlások mellé, a hídtest alá finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk. Ekkor a sörteszálak szétterülnek és a fogközöket, a fogak egymás felé néző oldalát kitűnően tisztítják. Számos formája, fajtája van ezeknek a keféknek, ezért ajánlatos kikérni a fogorvosunk, szájhigiénikusunk tanácsát, hogy milyet válasszunk. A keféket csak úgy mint a fogkefét 2-3 havonta, vagy esetleg gyakrabban használattól függően cserélni kell, hogy a megfelelő hatékonysággal tisztítsanak. A fogközök területének a tisztítása legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.

7 Egycsomós fogkefe Ez egy olyan fogkefe mely csak egy csomó sörtét tartalmaz. Hagyományos fogmosást követően használjuk, implantátumok, fogakra ragasztott fogszabályozó - készülékek, rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlások, sorvégi fogak, ínyszél és a foghíjas területek, előtörő bölcsességfog, az íny és a részben kibújt fog közé beékelődött ételmaradék, lepedék eltávolítására. Pontról pontra haladva apró vibráló körkörös mozdulatokkal fellazítjuk az ételmaradékot és a fog koronai része felé kiseperjük. Elektromos fogkefe használata Azok a páciensek, akik elektromos fogkefét használnak, ők sem mentesülhetnek a helyes használat elsajátítása alól. Az elektromos fogkefe esetében is tükörben végezzük a fogtisztítást, foganként, az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig. Ebben az esetben a körkörös, pulzáló mozgást a fogkefe végzi el helyettünk. Amennyiben a fogazatunk nem egészséges, minden esetben ki kell kérni szakember véleményét, aki személyre szabottan ad tanácsokat páciensének.

8 Plakk festő tabletta A színező tabletta segítségével ellenőrizheti, hogy hatékony volt-e a fogmosás. Ezt a tablettát fogmosás után kell a szájban szétrágni. Azok a helyek, melyek elszíneződnek mutatja, hogy mely fogaknál maradt még lepedék. Akiknek koronájuk, implantátumuk, fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek. Ugyanis a lepedék ugyanúgy rakódik a pótlásokra, mint a valódi fogakra, az eltávolításuk azonban nehezebb. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a korona úgysem lehet szuvas ezért nem mossuk, a koronaszélen lévő lepedék szinte biztos, hogy koronaszéli szuvasságot vagy fogágybetegséget fog okozni, melynek a kezelése igen kellemetlen és hosszadalmas procedúra. Nyelvtisztító A szájüregben a nyelven található baktériumok jelentős része. A nyelvtisztítóval eltávolítható a nyelven lévő lepedék, melyben az anaerob baktériumok anyagcseretermékei lebontják az ételmaradékot, sejteket és nyálösszetevőket, ami illékony kénvegyületek felszabadulásához vezethet, szájszagot okozva. A nyelvtisztítót a nyelv hátsó részére helyezzük, majd kis nyomást gyakorolva a nyelvcsúcs irányába húzzuk.

9 Milyen a jó fogkefe? Válasszunk kisfejű, lekerekített végű, közepesen kemény, műanyag, sűrű sörtéjű fogkefét, mert a hátsó fogakhoz könnyebben hozzáférünk, egyszerűbben elérhetjük vele a fogsor szegleteit. Nyele kényelmes fogású, jól megragadható, csúszásmentes legyen. Lehetőség szerint kettő fogkefét vásároljunk, melyeket felváltva használhatunk, így az ki tud száradni, nem telepednek meg benne a baktériumok. A fogkefét fejjel felfelé tároljuk. Élettartama körülbelül két-három hónap, de ha sörtéi helytelen fogmosási technika miatt hamarabb elhasználódnak egy újat kell beszereznünk. Fogkefénket ne használja más és mi se használjuk más fogkeféit / fertőzések elkerülése/. Betegségek után érdemes új fogkefét beszerezni, mivel a kórokozók megmaradnak a fogkefe sörtéin, s könnyen kiújulhat a fertőzés.

A fogazat és a fogápolás

A fogazat és a fogápolás Kempelen Farkas Gimnázium Budapest, Közgazdász utca 9-11. 1223 A fogazat és a fogápolás - Biológia érettségi projektmunka 2009 - Konzulens tanár: Sebő Péter Készítette: Misnyovszki Dóra 12.A Tartalomjegyzék

Részletesebben

M+W Prothesenfinish Plus 328. oldal

M+W Prothesenfinish Plus 328. oldal M+W házimárkák ha többet akar M+W fogselymek 321. oldal M+W profilaxis paszta 335. oldal M+W miniatűr fogtisztító kefék 333. oldal M+W házimárkák, a mindig kedvező választás M+W Prophy polírozó 334. oldal

Részletesebben

Kiadás 2012. PROFILAXISpárbeszéd

Kiadás 2012. PROFILAXISpárbeszéd Kiadás 2012 PROFILAXISpárbeszéd A szájüregi prevenció gyakorlatának folyóirata Dentin túlérzékenység (DHS) A fogszuvasodás óvodásoknál A diabetes mellitus és a parodontitis Reflektor fényben az egészséges

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Az állatok ápolása és gondozása. A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Az állatok ápolása és gondozása. A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek Juhász Beáta Az állatok ápolása és gondozása A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek A követelménymodul száma: 1711-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Magazin PATI KA. Bízzék gyógyszerészében! Agy a hasban? Lábak és idegek. www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka

Magazin PATI KA. Bízzék gyógyszerészében! Agy a hasban? Lábak és idegek. www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIII. évfolyam 9. szám 2008. szeptember Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Bízzék gyógyszerészében! Agy a hasban? Lábak

Részletesebben

IV. évfolyam 11. szám, 2004. november Misszió Világ

IV. évfolyam 11. szám, 2004. november Misszió Világ IV. évfolyam 11. szám, 2004. november www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Nyerô fejlesztések Nemrég számoltunk be arról, hogy a Misszió 2004. évi fejlesztési pályázatára összesen

Részletesebben

Dóm Hotel**** és Étterem INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN

Dóm Hotel**** és Étterem INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. (Albert Einstein) www.egeszsegbar.hu INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN 2010/III. ÉVFOLYAM/1.

Részletesebben

magazin Férfias gondok Az olimpia jegyében Interjú Varga Dániellel Stresszoldó tippek Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek:

magazin Férfias gondok Az olimpia jegyében Interjú Varga Dániellel Stresszoldó tippek Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek: Gyógyhír III. évfolyam 10. szám 2008. október magazin Az olimpia jegyében Interjú Varga Dániellel M i t ô l h í z u n k? Stresszoldó tippek Férfias gondok Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek:

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Általános kérdések (2-3 oldal) 1. Hogyan működik az ageloc Edition Nu Skin Galvanic Spa System II készülék? 2. Használhatom az ageloc Edition Nu Skin Galvanic Spa System II t egyéb Nu Skin termékekkel?

Részletesebben

A halitózis diagnózisa és kezelése

A halitózis diagnózisa és kezelése A halitózis diagnózisa és kezelése Dr. Rácz László, R-L Dental Kft., 8200 Veszprém, Széchenyi utca 1. Vizsgálatok szerint a lakosság 20%-a szenved a rossz lehelettől. Ez a nagy gyakoriság mindenképp indokolja,

Részletesebben

Teljes élet cukorbetegen

Teljes élet cukorbetegen Teljes élet cukorbetegen 1 Az oktatóanyag a magyar diabetes társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi támogatásával készült készítette a magyar diabetes társaság edukációs munkacsoportja Szerkesztette

Részletesebben

Biztonság és esztétika camlog implantátumokkal. Betegtájékoztató

Biztonság és esztétika camlog implantátumokkal. Betegtájékoztató Biztonság és esztétika camlog implantátumokkal Betegtájékoztató A mosoly bemutatkozás Tisztelt Betegünk! Ezzel a tanácsadóval az Ön kezébe adjuk a fogbeültetéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Részletesebben

Mi érdekli? Gyermekkori vagy felnőttkori fogszabályozás? Esztétikai fogászat? Fogékszer?

Mi érdekli? Gyermekkori vagy felnőttkori fogszabályozás? Esztétikai fogászat? Fogékszer? Üdvözöljük a Mosoly Házában! Főként fogszabályozásra specializálódott fogászati magánklinikánk Szombathely belvárosában, a Fő tér szomszédságában található. Három fogorvosi székkel felszerelt rendelőnk

Részletesebben

- A fogak ásványi anyag tartalmát kioldó és fogszuvasodást előidéző tényezők kialakulásának megakadályozása.

- A fogak ásványi anyag tartalmát kioldó és fogszuvasodást előidéző tényezők kialakulásának megakadályozása. A fogszuvasodás megelőzése a szép mosoly titka! - A fogak ásványi anyag tartalmát kioldó és fogszuvasodást előidéző tényezők kialakulásának megakadályozása. Az első és legfontosabb gondolat ezzel kapcsolatban

Részletesebben

A fogszabályozó kezelés alapjai

A fogszabályozó kezelés alapjai A fogszabályozó kezelés alapjai A fogszabályozás célja a helytelenül álló fogak és a rendellenes helyzetű vagy aránytalan, esetleg nem megfelelő méretű állcsontok gyógyítása, szabályozása; valamint a dentoalveolaris

Részletesebben

Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek

Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Tanácsok és információk 2-es típusú diabeteszes betegeknek Mi a cukorbetegség, kiket érinthet, milyen gyakori hazánkban? A cukorbetegség, az orvosi gyakorlatban használt

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa

A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa Autoimmun A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa 6. szám 2014/1 Szakmai értékek megőrzése - Interjú Prof. Dr. Zeher Margittal a Klinikai Immunológia

Részletesebben

ionizáló berendezés ionizáló berendezés HASZNÁLATI UTASÍTÁS

ionizáló berendezés ionizáló berendezés HASZNÁLATI UTASÍTÁS ionizáló berendezés ionizáló berendezés HASZNÁLATI UTASÍTÁS 2 Tartalom SPA ionizáló berendezés 3 1. A készülék tartozékai... 4 2. A bambusz infrás öv... 5 3. A készülék mûködése... 6 3.1. Figyelmeztetések,

Részletesebben

REG-MED Egészségügyi Szolgáltató Kft. 1183 Bp., Thököly u. 3., II. emelet 207. Tel: 297-12-10 / 139 JAVASOLT RÁKSZŰRÉS 20 ÉS 40 ÉV KÖZÖTTI NŐK RÉSZÉRE

REG-MED Egészségügyi Szolgáltató Kft. 1183 Bp., Thököly u. 3., II. emelet 207. Tel: 297-12-10 / 139 JAVASOLT RÁKSZŰRÉS 20 ÉS 40 ÉV KÖZÖTTI NŐK RÉSZÉRE Emlőszűrés és az emlő önvizsgálata JAVASOLT RÁKSZŰRÉS 20 ÉS 40 ÉV KÖZÖTTI NŐK RÉSZÉRE Az emlőrák a nőknél az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb

Részletesebben

A REFLUX-BETEGSÉG (GOR) ÉS AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS)

A REFLUX-BETEGSÉG (GOR) ÉS AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) A REFLUX-BETEGSÉG (GOR) ÉS AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) REFLUX: A gyomor nyálkahártyája úgy lett teremtve, hogy ellenálljon az ott termelődő sósav maró hatásának -a nyelőcsőé azonban nem. A nyelőcső

Részletesebben

Miért fontos a babahigiénia?

Miért fontos a babahigiénia? Miért fontos a babahigiénia? Egy kisbaba érkezése során számtalan kérdés merül fel a szülőkben, többek között a megfelelő otthoni higiéniával kapcsolatban is: mit fertőtlenítsünk, milyen mértékben, mindezt

Részletesebben

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás A Budaörsi Napló életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás adás A tartalomból A tartalomból 4. oldal Dr. Sandil Anita az egészséges

Részletesebben

FÁSI KATALIN VALAMINT EGYÉB HÁZI GYÓGYMÓDOK

FÁSI KATALIN VALAMINT EGYÉB HÁZI GYÓGYMÓDOK FÁSI KATALIN VALAMINT EGYÉB HÁZI GYÓGYMÓDOK KOSSUTH KÖNYVKIADÓ 1991 Kedves Olvasó! Örömmel nyújtom át a Talpmasszázs otthon" című füzet után újabb, természetgyógyászattal foglalkozó könyvecskémet, amit

Részletesebben

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I.

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I. ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I. A HÓNAP AJÁNLATA: HIDRATÁLÓ KRÉM Az AA HELP készítmények nem tartalmaznak potenciális irritációt és allergiát kiváltó komponenseket illatanyagot, színezéket,

Részletesebben

Gyermekklinikák tanácsai a tejfogaktól a hasfájáson keresztül az immunológiáig

Gyermekklinikák tanácsai a tejfogaktól a hasfájáson keresztül az immunológiáig egészségliget 2 Élmény kicsiknek Segítség nagyoknak Gyermekklinikák tanácsai a tejfogaktól a hasfájáson keresztül az immunológiáig A gyermekek egészségének megőrzése, a jövő nemzedékének megóvása kiemelt

Részletesebben

EGÉSZSÉGTAN AZ ISKOLÁBAN

EGÉSZSÉGTAN AZ ISKOLÁBAN VÖLGYINÉ SEBIK JUDIT EGÉSZSÉGTAN AZ ISKOLÁBAN Óravázlat javaslatok az egészségtan tanításához 2006. Sorozatszerkesztő: Kiss Judit Szerkesztette: Völgyiné Sebik Judit Technikai szerkesztő: Baráthné N. Anikó

Részletesebben

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS A BÖLCSŐDÉBEN

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS A BÖLCSŐDÉBEN Péter, A. (2012): Egészségfejlesztés a bölcsődében. In: Darvay, S. (szerk.): Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témaköréből. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest. 23-53.p. ISBN:978963284268

Részletesebben

A gerinc és betegségei

A gerinc és betegségei A gerinc és betegségei http://www.frappa.hu/cikkek/eletmod/egeszseg/2078/miert-fontos-a-gerinc-rendszeres-nyujtasa A civilizációs ártalmak, mint az ülő életmód, helytelen testtartás következtében a gerinc

Részletesebben

Szembetűnő feljegyzések

Szembetűnő feljegyzések Szembetűnő feljegyzések Homályos, elmosódott, ködös a látása? Olyan érzése van, mintha vízfüggönyön keresztül nézné a világot? Súlyos látáscsökkenést tapasztal, amikor fényes felületre tekint? Éjszakai

Részletesebben

Gyöngyöspatai születésnap Két éves születésnapját ünnepelte január végén, a Gyöngyöspatán mûködô Fogy a falu súlya! elnevezésû

Gyöngyöspatai születésnap Két éves születésnapját ünnepelte január végén, a Gyöngyöspatán mûködô Fogy a falu súlya! elnevezésû V. évfolyam 2. szám, 2005. február www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Jobb kérdezni, mint mérgezni Naponta többször halljuk a rádióból, látjuk a televízió reklámjaiban ezt

Részletesebben