Fogas kérdés: hogyan mossunk helyesen fogat?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogas kérdés: hogyan mossunk helyesen fogat?"

Átírás

1 Fogas kérdés: hogyan mossunk helyesen fogat? Mi a célja az alapos fogmosásnak? A fogmosás során távolítjuk el a lepedéket. A felhalmozódott lepedékben lévő baktériumok és anyagcseretermékeik felelősek a fogszuvasodás és fogágybetegségek kialakulásáért. Lepedék hiányában egyik megbetegedés sem jön létre! Téves elképzelés, hogy ezek a megbetegedések a korral járnak. Helyesen, rendszeresen, végzett fogmosással, elkerülhetjük a fogelvesztést! Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika elsajátítása, a fogköztisztításhoz szükséges kiegészítő eszközök használata, és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Az ép fogazat az alapos rágáshoz elengedhetetlen. Az esztétikus mosoly pedig magabiztossá tesz. Rossz lehelet ( szájszag), Halitozis A görög, római, korai keresztény források szerint a szájszag, törvényes válóoknak számított. Jelentősége mai tudásunk szerint nem elhanyagolható, számos betegség tünete lehet. Nagyon sokan nem is tudják, hogy szájszaguk van. A reggeli rossz lehelet hátterében az éjszakai nyáltermelés csökkenése, a szájüregben felszaporodó baktériumok a felelősek. Megszüntetéséhez, megfelelő szájhigiéné szükséges. Fogorvosi vizsgálat során, ha a szájszag hátterében bármilyen fogászati probléma merül fel (fogkő, fogínygyulladás, beékelődött ételmaradék, nem megfelelően ápolt fogpótlások, szuvas fogak, elálló tömésszélek, nyelvlepedék, tályog, rosszul elkészített fogpótlás) fogorvos, szájhigiénikus segítségével helyre lehet állítani. Mindezek mellett kellemetlen, de átmeneti ideiglenesen fennálló szájszagot okozhatnak hagymás, fokhagymás, fűszeres ételek, egyes gyógyszerek, dohányzás, alkohol fogyasztása. Belgyógyászati betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet pl.: nyáltermelés csökkenése, felsőlégúti betegségek (krónikus orrmelléküreg gyulladása), nyelőcső- gyomor- bél betegségek (pl. reflux betegség), fogyókúra, anyagcserezavarok. A májelégtelenség egérszagú, veseelégtelenség vizeletszagú, kezeletlen cukorbetegség aceton szagú leheletet okoz. A halitozis okát fontos feltárni, hogy a kiváltó ok kezelésével a probléma megszűnjön.

2 Mikor és hányszor mossunk fogat naponta? Nagyon fontos a fogmosás időpontja és időtartama. Fogmosás ajánlott napi gyakorisága két alkalom: reggel és este mely, 5 perc egy egészséges fogazatú páciens esetében. Ugyanakkor ebéd után is javasolt fogat mosni, amennyiben erre módunk van. Az időtartamot órával mérjük, ugyanis amit mi öt percnek érzünk, az nem biztos, hogy annyi, belső óránk igen szubjektív. A fogmosás minden esetben tükör előtt történjen, személyre szabottan, és ezt is meg kell tanulnunk, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában. A helyes fogmosási technika Étkezés után fél óráig ne mossunk fogat, hagyjunk elég időt a nyáltermelődésnek, hogy a szájban lévő savakat meghígítsa. Az egészséges ínyű és fogazatú páciensek helyes fogmosási technikája a következő: Ezzel a technikával egy kompakt fejű fogkefével egy időben kettő fogat tudunk megtisztítani. A fogkefénket félig az ínyre, félig a fogakra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva kis előre, hátra irányuló vibrációs, körkörös mozgást végzünk alkalommal megismételve anélkül, hogy a fogkefét a fogfelszínétől elemelnénk majd a fog koronai része felé söprő mozgást végzünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket. Amennyiben ezt elvégeztük, a következő 2 fogra helyezzük át a fogkefénket. Belső felszínek tisztítása ugyan ezekkel a mozdulatokkal történik. A rágófelszínek tisztítását oda-vissza mozdulatokkal tisztíthatjuk meg. Ez a technika a fognyak és az ínyszél kényes területét alaposan tisztítja, mivel ezek a területek a fog domborulatai miatt kevésbé öntisztulóak, innen indulhat ki a fogszuvasodás, illetve a legtöbb ínygyulladás. A helyes mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt. A fogkefe sörteszálai a fogak közötti területet is tisztítják bizonyos mértékig, de nem teljesen, így elengedhetetlen a fogak egymás felé néző oldalainak a tisztítása /fogselyem, fogköztisztító fogkefe/ használata. Az alapos tisztítás érdekében, fogmosás közben mindenképpen tartson be állandó tisztítási sorrendet.

3 Helytelen fogmosás miatt kialakult fognyaki kopás Helyes fogmosás fogágybetegségben fogkőeltávolítás előtt fogkőeltávolítás után Fogágybetegség napjaink egyik népbetegsége, nem csak a fogainkat, hanem egész szervezetünk egészségét veszélyeztetheti, ami súlyos következményekhez vezethet. A fogágybetegség a fog tartószerkezetének gyulladásos állapotát és pusztulását jelenti. A betegség oka a fogakon kialakuló foglepedék.az emberek többsége nem fordít kellő figyelmet sem megelőzésre, sem a kezeltetésre. Kialakult fogágybetegség esetén, minden esetben ki kell kérni szakember véleményét, aki személyre szabottan megtanítja a fogmosás helyes technikáját és a fogköztisztító eszközök használatát. A legszakszerűbben elvégzett fogorvosi kezelés sem lehet sikeres, ha a páciens nem tud megfelelő otthoni szájhigiénét fenntartani. Fogágybetegségben is ajánlott az étkezések utáni, de legalább napi kétszeri fogmosás, de fontosabb a fogmosás minősége és alapossága, mint napi gyakorisága (pl:napi ötszöri fogmosás). A fogkefe, a fogköztisztító fogkefe, fogselyem alkalmas lepedék, bizonyos elszíneződések és ételmaradékok eltávolítására. A szájüregi baktériumflóra összetételét nem változtathatjuk meg, csak a mennyiségét csökkenthetjük. A szájhigiénénk fenntartásában segít a fogkőeltávolítás, felületek simántartása. Amennyiben a parodontális kezeléseken átesett páciens nem tudja fogait, lepedékmentesen tartani, illetve nem jelenik meg az előírt fogkőeltávolításon, a visszafertőződés miatt állapota előbb- vagy utóbb ismételten romlani fog.

4 Fogselyem használata Minden esetben a fogkefével történő fogmosást ki kell egészíteni fogköztisztítással is melyet, fogmosás előtt használunk. A fogköztisztításnak speciális eszközei vannak, attól függően, hogy milyen szűk, vagy tág a fogköz. Legismertebb eszköz a fogselyem. A fogselymet zárt fogsornál, szűk fogközök, szorosan egymás mellett álló fogak esetén használunk. A fogselyem tulajdonképpen egy cérnához hasonlít, a felületét gyakran viasszal vonják be, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben. Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb centiméteres szakaszt tépünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk mutató ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt, mindkét kezünk középső vagy hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe. A fogselymet vezessük tehát két fog közé, finoman át a fogak találkozásánál lévő kontaktponton, feszítsük rá C alakban majd óvatosan, a találkozó fogak egymás felé néző, mindkét oldalát fűrészelő - fel,le- irányú - mozdulatokkal tisztítsuk meg. Ismételjük ezt meg mindenfogközben. Amennyiben nincs megfelelő manualitásunk a fogselyem használatához, akkor vehetünk egy műanyag villába előre befűzött fogselymet, mely jelentősen megkönnyíti annak használatát. Hátránya, hogy a kifeszített fogselyem nem tudja pontosan felvenni a fog görbületét, tehát nem tisztít olyan alaposan.

5 SuperFloss Speciális fogselyem, amely egy körülbelül centiméter hosszúságú fogselyem, amely három részből áll: az első rész egy keményített fogselyem, mely leginkább a cipőfűző végéhez hasonlít. Ez azt a célt szolgálja, hogy bizonyos helyekre, pótlások alá, vagy közé könnyen bevezethető legyen. A második része az aktív rész egy vastagabb tisztító rész mely a lepedéket távolítja el. A harmadik rész pedig hagyományos fogselyem. Használhatjuk nagyobb fogközökbe, hidak, pótlások vagy fogszabályozó készülékek alá, mellé, az alaposabb tisztításhoz. Használata:

6 Interdentális fogköztisztító fogkefe Azoknak a betegeknek, akiknek fogágybetegség miatt a fogaik elvándoroltak, és nagyobbak a fogközeik, ajánlott a fogköztisztító kefék használata. Ezek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez a sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak. Tehát ezeket az interdentális, vagy másképpen fogköztisztító fogkeféket a tágabb fogközökbe, pótlások mellé, a hídtest alá finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk. Ekkor a sörteszálak szétterülnek és a fogközöket, a fogak egymás felé néző oldalát kitűnően tisztítják. Számos formája, fajtája van ezeknek a keféknek, ezért ajánlatos kikérni a fogorvosunk, szájhigiénikusunk tanácsát, hogy milyet válasszunk. A keféket csak úgy mint a fogkefét 2-3 havonta, vagy esetleg gyakrabban használattól függően cserélni kell, hogy a megfelelő hatékonysággal tisztítsanak. A fogközök területének a tisztítása legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.

7 Egycsomós fogkefe Ez egy olyan fogkefe mely csak egy csomó sörtét tartalmaz. Hagyományos fogmosást követően használjuk, implantátumok, fogakra ragasztott fogszabályozó - készülékek, rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlások, sorvégi fogak, ínyszél és a foghíjas területek, előtörő bölcsességfog, az íny és a részben kibújt fog közé beékelődött ételmaradék, lepedék eltávolítására. Pontról pontra haladva apró vibráló körkörös mozdulatokkal fellazítjuk az ételmaradékot és a fog koronai része felé kiseperjük. Elektromos fogkefe használata Azok a páciensek, akik elektromos fogkefét használnak, ők sem mentesülhetnek a helyes használat elsajátítása alól. Az elektromos fogkefe esetében is tükörben végezzük a fogtisztítást, foganként, az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig. Ebben az esetben a körkörös, pulzáló mozgást a fogkefe végzi el helyettünk. Amennyiben a fogazatunk nem egészséges, minden esetben ki kell kérni szakember véleményét, aki személyre szabottan ad tanácsokat páciensének.

8 Plakk festő tabletta A színező tabletta segítségével ellenőrizheti, hogy hatékony volt-e a fogmosás. Ezt a tablettát fogmosás után kell a szájban szétrágni. Azok a helyek, melyek elszíneződnek mutatja, hogy mely fogaknál maradt még lepedék. Akiknek koronájuk, implantátumuk, fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek. Ugyanis a lepedék ugyanúgy rakódik a pótlásokra, mint a valódi fogakra, az eltávolításuk azonban nehezebb. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a korona úgysem lehet szuvas ezért nem mossuk, a koronaszélen lévő lepedék szinte biztos, hogy koronaszéli szuvasságot vagy fogágybetegséget fog okozni, melynek a kezelése igen kellemetlen és hosszadalmas procedúra. Nyelvtisztító A szájüregben a nyelven található baktériumok jelentős része. A nyelvtisztítóval eltávolítható a nyelven lévő lepedék, melyben az anaerob baktériumok anyagcseretermékei lebontják az ételmaradékot, sejteket és nyálösszetevőket, ami illékony kénvegyületek felszabadulásához vezethet, szájszagot okozva. A nyelvtisztítót a nyelv hátsó részére helyezzük, majd kis nyomást gyakorolva a nyelvcsúcs irányába húzzuk.

9 Milyen a jó fogkefe? Válasszunk kisfejű, lekerekített végű, közepesen kemény, műanyag, sűrű sörtéjű fogkefét, mert a hátsó fogakhoz könnyebben hozzáférünk, egyszerűbben elérhetjük vele a fogsor szegleteit. Nyele kényelmes fogású, jól megragadható, csúszásmentes legyen. Lehetőség szerint kettő fogkefét vásároljunk, melyeket felváltva használhatunk, így az ki tud száradni, nem telepednek meg benne a baktériumok. A fogkefét fejjel felfelé tároljuk. Élettartama körülbelül két-három hónap, de ha sörtéi helytelen fogmosási technika miatt hamarabb elhasználódnak egy újat kell beszereznünk. Fogkefénket ne használja más és mi se használjuk más fogkeféit / fertőzések elkerülése/. Betegségek után érdemes új fogkefét beszerezni, mivel a kórokozók megmaradnak a fogkefe sörtéin, s könnyen kiújulhat a fertőzés.

FOG- ÉS ÍNYÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV

FOG- ÉS ÍNYÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV FOG- ÉS ÍNYÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV FOGSELYMEZÉS ELENGEDHETETLEN A FOGAK KÖZÖTTI TERÜLETEK ALAPOS TISZTÍTÁSA, ERRE A FOGSELYEM ILLETVE A FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFE AZ EGYIK LEGALKALMASABB. A FOGKÖZÖK KÜLÖNÖSEN FONTOS

Részletesebben

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT?

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? Dr. Csicsai Adrienn 2011. október 1. A civilizált emberiség 96 %-nak a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek

Részletesebben

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN DR. GERA ISTVÁN A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN CSAK RENDSZERES PROFESSZIONÁLIS FOGTISZTÍTÁSSAL

Részletesebben

SONIC TOOTHBRUSH CLEAN WHITE PLUS 3 IN 1 TB 7930

SONIC TOOTHBRUSH CLEAN WHITE PLUS 3 IN 1 TB 7930 SONIC TOOTHBRUSH CLEAN WHITE PLUS 3 IN 1 TB 7930 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Árlista Szájhigiéniás termékek

Árlista Szájhigiéniás termékek Árlista Szájhigiéniás termékek Próbálja ki a fix nyelet! Fix, hogy nem fog csalódni! A sikeres TePe fogköztisztító kefecsalád új terméke a TePe Angle, a fix nyéllel rendelkező interdentális kefe, amely

Részletesebben

Dr. Rácz László Tudatos szájápolás

Dr. Rácz László Tudatos szájápolás Dr. Rácz László Tudatos szájápolás 2008. Kiadja: R-Dent Kft. Veszprém, Széchenyi u. 1. 06 88 565 001 info@szajplaza.hu www.frisslehelet.hu Minden jog fentartva. A dokumentum tartalmát szerzői jog védi,

Részletesebben

A parodontális kezelés célja. Teljeskörű parodontális kezelés lépései. Kezelési fázisok. PPD < 5 mm BoP- (nem vérzik)

A parodontális kezelés célja. Teljeskörű parodontális kezelés lépései. Kezelési fázisok. PPD < 5 mm BoP- (nem vérzik) A parodontális kezelés célja Teljeskörű parodontális kezelés lépései 1) Stabil parodoncium létrehozása (mély tasakok megszüntetése) 2) A páciens által hosszú távon tisztán tartható felszínek létrehozása

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

Adhezív tabletta szájszárazság esetén

Adhezív tabletta szájszárazság esetén ORAHEA LTH 13434 SE 27 th Pl Bellevue WA 98005 425-451-9876 Adhezív tabletta szájszárazság esetén Az OraHealth-ről Székhely: Bellevue, Washington Világelső a korszakalkotó orális adhezív tabletta technológiában

Részletesebben

Fogászati kezelés. A fogászati ellenőrzés, megelőzés célú vizsgálat

Fogászati kezelés. A fogászati ellenőrzés, megelőzés célú vizsgálat Fogászati kezelés Ebben a segédanyagban az alábbi témák szerepelnek: Fogászati ellenőrzés, megelőző célú vizsgálatok Az íny állapota Fogászati kezelés: tömés, húzás, fogkő eltávolítás stb. Fogászati kezelés

Részletesebben

MIKOR KELL KEZDENI A FOGMOSÁST?

MIKOR KELL KEZDENI A FOGMOSÁST? MIKOR KELL KEZDENI A FOGMOSÁST? Ellenőrzött fogmosás Állandó fogmosás 49%-al csökkenti a fogelvesztést Fogmosás + fogselyem 56%-al csökkenti fogelvesztést Állandó fogmosás + rendszeres fogorvosi tisztítás

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A rendelőben a gyakorlat vezető fogorvos felkéri Önt, hogy készítsen előadást a konzerváló fogászati beavatkozásokról. Referáljon a gyakorlatvezetőnek az elkészült előadás tartalmáról! - a

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.)

ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 3.000.- Szaktanácsadás, gyógyszerfelírás 3.000-5.000.- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen) GÓCSA - DÍJ (le nem mondott

Részletesebben

FRISS LEHELET ABC. Hogyan szabaduljon meg a kellemetlen lehelettől? www.frisslehelet.hu

FRISS LEHELET ABC. Hogyan szabaduljon meg a kellemetlen lehelettől? www.frisslehelet.hu 2 Tartalomjegyzék Dr. Rácz László levele az olvasóhoz:... 4 1. A HALITÓZIS... 6 1.1. Oszlassuk el a tévhiteket!... 6 1.2 Mi is az a halitózis?... 7 1.3 Miért fontos a kellemetlen leheletről beszélni?...

Részletesebben

SONIC TOOTHBRUSH CLEAN WHITE PLUS POWER EDITION

SONIC TOOTHBRUSH CLEAN WHITE PLUS POWER EDITION SONIC TOOTHBRUSH CLEAN WHITE PLUS POWER EDITION TB 8030 DA FI NO SV IT PT NL HU CS SL LT EL BG RU A B C D E F H I G 1 2 3 3 DANSK 05-16 SUOMI 17-28 NORSK 29-40 SVENSKA 41-52 ITALIANO 53-64 PORTUGUÊS 65-76

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Fog- és szájápolás. Orális profilaxis, prevenció

Fog- és szájápolás. Orális profilaxis, prevenció Fog- és szájápolás Orális profilaxis, prevenció Kialakult fogíny és fogágybetegségek azonnali kezelése Kialakult fogíny és fogágybetegségek azonnali kezelése. Intenzív kezelés - Parodontális patogén kontroll

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai fogászati higiénikus szakképesítés. 2411-06 Fogászati prevenció, szájhigiéné modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai fogászati higiénikus szakképesítés. 2411-06 Fogászati prevenció, szájhigiéné modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A szájelváltozások jelentôsége

A szájelváltozások jelentôsége A szájelváltozások jelentôsége diabéteszes betegeknél EISENHAUERNÉ FÖRDÔS ANDREA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr diabetes

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 1. oldal 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról

Részletesebben

Tegye teljessé önmagát! Új élete műfogsor nélkül.

Tegye teljessé önmagát! Új élete műfogsor nélkül. Tegye teljessé önmagát! Új élete műfogsor nélkül. Mikor tudott legutóbb beleharapni egy ropogós almába? Retteg a nyilvános beszédtől, mert nem jól illeszkedik a műfogsora? A protézise csak bajt és kényelmetlenséget

Részletesebben

Tapasztaljuk meg a fogászati fogtisztítás élményét otthonunkban is!

Tapasztaljuk meg a fogászati fogtisztítás élményét otthonunkban is! trnd Projektmenetrend Oral-B Professional Care 500 elektromos fogkefe: Tapasztaljuk meg a fogászati fogtisztítás élményét otthonunkban is! trnd Projekt Projektblog: www.trnd.hu/oral-b trnd kapcsolattartód:

Részletesebben

Természetes fogazat okklúziójának változása. Mesterséges rágófelszíni elméletek. Fogpótlástanra vonatkozó okklúziós megfontolások. Dr.

Természetes fogazat okklúziójának változása. Mesterséges rágófelszíni elméletek. Fogpótlástanra vonatkozó okklúziós megfontolások. Dr. Természetes fogazat okklúziójának változása. Mesterséges rágófelszíni elméletek. Fogpótlástanra vonatkozó okklúziós megfontolások. Dr. Bistey Tamás Természetes fogazat érintkezése Csücsök barázda (három

Részletesebben

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42 1, A jó fogpótlás pótolja a hiányzó fogakat, helyreállítja a megfelelő rágóképességet és az esztétikai hátrányokat is megszünteti. Sőt megelőzi a foghiányok következményeinek kialakulását. 1.1, A fogpótlások

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

SPLAT szájápolási termékek

SPLAT szájápolási termékek SPLAT szájápolási termékek Active SPLAT Active Ápolja a szájüreget és a fogínyt. Az A és E vitamin elősegíti a szájüreg szöveteinek a gyógyulását, regenerációját. A bajkáli csucsóka, a bőrlevél és az édesvíz

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A rendelést egy 4 hónapos várandós kismama keresi fel fogászati szűrés, valamint az intrauterin életszakaszt érintő utód gyermekfogászati prevenciós tanácsadás céljából. Tájékoztassa a kismamát

Részletesebben

Gyanta 01 Leírás: -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1,6 Leírás: -Csillag, és kombinált sérülésekhez. Cikkszám: 910002 (3 ml)

Gyanta 01 Leírás: -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1,6 Leírás: -Csillag, és kombinált sérülésekhez. Cikkszám: 910002 (3 ml) Gyanta 01 -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1 -Körkörös sérülés, repedésekkel. Univerzális gyanta. Cikkszám: 910003 (3 ml) Cikkszám: 910003C (20 ml) Gyanta 1,6 -Csillag, és kombinált

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

SONICARE HASZNÁLATI UTASÍTÁS

SONICARE HASZNÁLATI UTASÍTÁS SONICARE HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. Kefefej 2. jelölő gyűrű 3. kefefejszorító gyűrű 4. Sonic-kézidarab 5. be/kikapcsoló 6. sebességkapcsoló (csak a 7800 és 7500 szériánál) 7. LED töltő 8. töltőkészülék 9.

Részletesebben

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI Az implantátum fejek: cementes rögzítés egyrészes kétrészes AZ IMPLANTÁCIÓS

Részletesebben

Érvényes: től visszavonásig. Konzultáció, betegvizsgálat, szájüregi daganatos elváltozások szűrése, kezelési terv, árajánlat készítése

Érvényes: től visszavonásig. Konzultáció, betegvizsgálat, szájüregi daganatos elváltozások szűrése, kezelési terv, árajánlat készítése Érvényes: 2018.03.01-től visszavonásig Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy a megadott árak tájékoztató jellegűek. Betegeink részére egyedi kezelési tervet készítünk, melyben az egyes árak mellett

Részletesebben

Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan. Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika

Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan. Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika Bevezetés Pierre Fauchard (1678-1761) Le chirurgien dentiste ou traite des dents (1728) Megfelelő elmélyültséggel komolyan kell

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens Fogászati beavatkozások, kezelések. 1. vizsgafeladat február 2.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens Fogászati beavatkozások, kezelések. 1. vizsgafeladat február 2. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Tegye teljessé önmagát! Miért fontos akár egyetlen hiányzó fog pótlása is?

Tegye teljessé önmagát! Miért fontos akár egyetlen hiányzó fog pótlása is? Tegye teljessé önmagát! Miért fontos akár egyetlen hiányzó fog pótlása is? Elvesztette egy fogát, és most nem tudja biztosan, mit tegyen? A fogorvosnak az Ön valamelyik hátsó fogát kellett kihúznia, és

Részletesebben

ORAFLOR. A szájflóra kutatás innovatív termékei

ORAFLOR. A szájflóra kutatás innovatív termékei ORAFLOR A szájflóra kutatás innovatív termékei A szájflóra A szájban élő organizmusok összessége. A szervezet egészségi állapotának egyik fontos tényezője és tükre Elsődleges feladata a védelem. Folyamatosan

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST

Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST Készítette: Cseszlai Andrea fogászati asszisztens Átvizsgálta:

Részletesebben

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Az optikai csatlakozókat úgy tervezték, hogy a hosszú éveket át tartó használatuk alatt a lehető legkevesebb karbantartásra legyen szükségük és a lehető

Részletesebben

A fogeltávolítás műtéttana I. Javallatok, ellenjavallatok. A fogeltávolítás biomechanikája, sebészi technikája.

A fogeltávolítás műtéttana I. Javallatok, ellenjavallatok. A fogeltávolítás biomechanikája, sebészi technikája. A fogeltávolítás műtéttana I. Javallatok, ellenjavallatok. A fogeltávolítás biomechanikája, sebészi technikája. Fogeltávolítás csonkító műtéti beavatkozás, lágyrész- és csontseb létrehozásával o Javallat

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A parodontium megbetegedéseinek ellátása. Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A parodontium megbetegedéseinek ellátása. Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A parodontium megbetegedéseinek ellátása Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma A./ PLAKK OKOZTA GINGIVITIS KEZELÉSE I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA

TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA Készítette: Kozma Vanda, Kerekes Georgina Vetési Albert Gimnázium XII. A osztály 2015.03.28. A fog anatómiája A fog részei: Csontos képződmények, amelyek alapvető feladata

Részletesebben

FELSŐ RÖGZÍTETT ÉS ALSÓ KOMBINÁLT FOGPÓTLÁS KÉSZÍTÉSE

FELSŐ RÖGZÍTETT ÉS ALSÓ KOMBINÁLT FOGPÓTLÁS KÉSZÍTÉSE Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter c. egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi FELSŐ

Részletesebben

- EMAG AG alapítás: 1997. - székhely: Mörfelden-Walldorf (D) további telephelyek: USA & Schweiz. - Tevékenység: Szépség-Egészség-Wellness

- EMAG AG alapítás: 1997. - székhely: Mörfelden-Walldorf (D) további telephelyek: USA & Schweiz. - Tevékenység: Szépség-Egészség-Wellness KÖSZÖNTJÜK! A A cég cég - EMAG AG alapítás: 1997 - székhely: Mörfelden-Walldorf (D) további telephelyek: USA & Schweiz - Tevékenység: Szépség-Egészség-Wellness EMAG AG Tulajdonos és alapító Dr. Bülent

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Sonicare For Kids rechargeable sonic toothbrush

Sonicare For Kids rechargeable sonic toothbrush Sonicare For Kids rechargeable sonic toothbrush 5_020_9981_2_DFU-Simple_A6_v7.indd 1 11/04/16 11:46 5_020_9981_2_DFU-Simple_A6_v7.indd 2 11/04/16 11:46 5_020_9981_2_DFU-Simple_A6_v7.indd 3 11/04/16 11:46

Részletesebben

I. Vizsgálatok, dokumentáció

I. Vizsgálatok, dokumentáció A fogászati ellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról szóló 71/2011. (XII. 23.) NEFMI rendelet 1. számú mellékletében foglalt, a fogászati beavatkozásokat 2012. január 1-től érintő változások I.

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK ( )

ÁRJEGYZÉK ( ) ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 3.000.- Szaktanácsadás, gyógyszerfelírás 3.000-5.000.- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen) GÓCSA - DÍJ (le nem mondott

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv 1. Parodontálisan teljesen egészséges egyén kezelési terve aktuális teendőnk nincs panaszok esetén, illetve legalább

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Tegye teljessé önmagát! Hogyan nyerheti vissza az életét fogainak helyreállításával?

Tegye teljessé önmagát! Hogyan nyerheti vissza az életét fogainak helyreállításával? Tegye teljessé önmagát! Hogyan nyerheti vissza az életét fogainak helyreállításával? Nem mer mosolyogni, mert hiányzik egy vagy több foga? Mikor tudott legutóbb félelem nélkül beleharapni egy ropogós

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2411-10 Fogászati prevenció, szájhigiéné követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2411-10 Fogászati prevenció, szájhigiéné követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A fogorvosi rendelésre érkező páciens stomato-onkológiai vizsgálata során a szájnyálkahártyáján egy letörölhetetlen, fehér foltot talál. Konzultáljon a fogorvossal a páciensnél talált elváltozásról!

Részletesebben

SEMADOS felépítmény Sub-Tec Universal, no Hex

SEMADOS felépítmény Sub-Tec Universal, no Hex A hatszög nélküli Sub-Tec Universal nem ad elfordulás elleni védelmet, ezért olyan felépítményeknél használható fel, ahol az elfordulásgátlás biztosított: összesínezett koronák, hidak, stégek. a mestermodelt

Részletesebben

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika A parodontális tapadásveszteség jelentősen meggyengítheti a fogak rögzítettségét.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai fogászati higiénikus szakképesítés. 2410-06 Fogászati higiénikus tevékenysége fogászati kezeléseknél modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai fogászati higiénikus szakképesítés. 2410-06 Fogászati higiénikus tevékenysége fogászati kezeléseknél modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

dentline.hu TM Piksters

dentline.hu TM Piksters dentline.hu Profilaxis Természetes gyógymód Kizárólag TERMÉSZETES anyagok felhasználásával, gyógy- és fűszernövények kivonásával készült fogíny és szájápoló oldat. Fogíny és szájápoló oldat NEM tartalmaz:

Részletesebben

Összesített lista a kezelésekrõl munkahelyenként

Összesített lista a kezelésekrõl munkahelyenként 01 - Magyar biztosítás alapján végzett térítésmentes ellátás Esetszám: 963 FA002 Fogorvosi vizsgálat, kontroll 139 0 0 FA013 Igazolás, tájékoztatás FA014 Szakrendelésre utalás 14 0 0 FA018 Gyógyszerrendelés

Részletesebben

BIZTONSÁG ÉS ESZTÉTIKA

BIZTONSÁG ÉS ESZTÉTIKA BIZTONSÁG ÉS ESZTÉTIKA FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOKKAL Betegtájékoztató Zahnimplantaten Tisztelt Páciensünk! Az implantációs fogpótlás ugyanazt az érzést adja, mint a saját természetes fogaira épülő fogpótlás.

Részletesebben

Viaszvesztéses technológia

Viaszvesztéses technológia Viaszvesztéses technológia Áttekintés Falvastagság Viaszmintázat - Szóló korona nemesfémből legalább 0.5 mm - Pillér korona nemesfémből legalább 0.5 mm - Szóló korona nem nemesfémből legalább 0.4 mm -

Részletesebben

Fogorvosi rendelõkben használatos fogfehérítõ rendszer. Biztonságos, gyors, egyszerû fogfehérítési eljárás DENTAMERICA

Fogorvosi rendelõkben használatos fogfehérítõ rendszer. Biztonságos, gyors, egyszerû fogfehérítési eljárás DENTAMERICA Everbrite Fogorvosi rendelõkben használatos fogfehérítõ rendszer Biztonságos, gyors, egyszerû fogfehérítési eljárás Everbrite DENTAMERICA fogfehérítõ rendszert fogorvosi használatra fejlesztették ki. A

Részletesebben

ES 1 Felnőtt fogkészlet. Természetes méretű, 32 fogból áll, SOMSOműanyagból. Átlátszó, kinyitható dobozban.

ES 1 Felnőtt fogkészlet. Természetes méretű, 32 fogból áll, SOMSOműanyagból. Átlátszó, kinyitható dobozban. ES 1 Felnőtt fogkészlet Természetes méretű, 32 fogból áll, SOMSOműanyagból. Átlátszó, kinyitható dobozban. Magasság: 4 cm., Szélesség: 13 cm., Mélység: 9 cm., Súly: 100 g ES 3 12 éves alsó állkapcsa Második

Részletesebben

BELTÉRI TISZTÍTÓ BERENDEZÉS

BELTÉRI TISZTÍTÓ BERENDEZÉS BELTÉRI TISZTÍTÓ BERENDEZÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK o A gépet kizárólag szakképzett személy használhatja. o Figyelmesen olvassa el a jelen használati utasítást; az itt leírt eljárások

Részletesebben

A sürgősségi fogászat fogszabályozási vonatkozásai

A sürgősségi fogászat fogszabályozási vonatkozásai Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A sürgősségi

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A laboratóriumban szakmai gyakorlatot töltő fogtechnikus tanulók vizsgára készülnek, és azt kérik Öntől, hogy segítsen nekik a felkészülésben. Tájékoztassa a tanulókat az Angle-féle fogsorzáródási

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

LED-es gyertyák. Termékismertető. Tchibo GmbH D Hamburg 87505HB55XVI

LED-es gyertyák. Termékismertető. Tchibo GmbH D Hamburg 87505HB55XVI LED-es gyertyák hu Termékismertető Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87505HB55XVI 2016-06 Biztonsági előírások Figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat, és az esetleges sérülések és károk elkerülése érdekében

Részletesebben

2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A laboratóriumban szakmai gyakorlatot töltő fogtechnikus tanulók

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

FOG 2006. VI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM AMIT A FOGAKRÓL TUDNI KELL

FOG 2006. VI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM AMIT A FOGAKRÓL TUDNI KELL FOG A B C 2006. VI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM AMIT A FOGAKRÓL TUDNI KELL FOG A B C 2006. VI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM FOG ABC Kiadja a Dental Press Hungary Kft. Levélcím: 1012 Budapest, Kuny Domokos u. 9. Felelôs kiadó:

Részletesebben

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel.

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel. Az emésztőrendszer felépítése I. elõbél szájnyílás szájüreg fogak fogképlet nyelv nyálmirigy ízlelõbimbó öklendezés nyelés garat gégefedõ porc nyelõcsõ perisztaltikus mozgás gyomor fogszuvasodás fogínysorvadás

Részletesebben

Felépítmény SEMADOS Sub-Tec Universal

Felépítmény SEMADOS Sub-Tec Universal SEMADOS Sub-Tec Universal A Sub-Tec Universal elfordulásgátlást biztosít a felépítménynek. Egy fog pótlásakor alkalmazható. a mestermodelt mûínnyel kell készíteni a munka befejezõ fázisában ragasztócementet

Részletesebben

Emjoi EpiTravel. mini epilátor kezelési útmutató

Emjoi EpiTravel. mini epilátor kezelési útmutató Emjoi EpiTravel mini epilátor kezelési útmutató Köszönjük, hogy az Emjoi EpiTravel készüléket megvásárolta! Az EpiTravel a legdiszkrétebb és legkompaktabb epilátor a kényes területek és hajlatok szõrtelenítéséhez.

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Dentális termékek Ústní hygiena - brožura A5 str. 1 VERZE: HU

Dentális termékek Ústní hygiena - brožura A5 str. 1 VERZE: HU Dentális termékek A szájhigiénia = nemcsak gyönyörű mosoly és kellemes lehelet, de egészséges fogak és fogíny is. Ne becsülje alá a szájhigiéniát. Ne dőljön be a reklámígéreteknek, törődjön egészségével.

Részletesebben

Keze ze é l s é i s i terv 2 /1 /1 é s é 3 s tí 3 p tí us fog fo hi g á hi ny ny k e k e e s té e n Dr. Hermann Péter

Keze ze é l s é i s i terv 2 /1 /1 é s é 3 s tí 3 p tí us fog fo hi g á hi ny ny k e k e e s té e n Dr. Hermann Péter Kezelési terv 2A/1 és 3 típusú foghiányok esetén Dr. Hermann Péter Maradék fogak száma egy vagy kettő A fulcrumvonal a gerincet követi Egy forgástengely van Rágóerő hatására a forgástengely mentén elfordulva

Részletesebben

Használati útmutató Használati útmutató

Használati útmutató Használati útmutató Használati útmutató Használati útmutató Ultrahangos tisztító 1 1. A szállítás tartalma Megjegyzés: Ellenőrizze, hogy az összes tartozék megvan és nem sérültek. 1 2 8 3 7 4 6 5 1 Hordfogantyú 2 Átlátszó

Részletesebben

ELEKTROMOS ROLLER Termék száma: 2341. Használati leírás. Olvassa el és értse meg a következő leírást.

ELEKTROMOS ROLLER Termék száma: 2341. Használati leírás. Olvassa el és értse meg a következő leírást. ELEKTROMOS ROLLER Termék száma: 2341 Használati leírás Olvassa el és értse meg a következő leírást. Mielőtt hozzákezdene Távolítsa el a csomagolást. Ellenőrizze, hogy minden alkatrész hiánytalan e vagy

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Fogászati asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Fogászati asszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Mikro fogtisztítás ultrahanggal. Használati útmutató

Mikro fogtisztítás ultrahanggal. Használati útmutató Emmi-dental PROFESSIONAL Mikro fogtisztítás ultrahanggal. Használati útmutató Szállítás tartalma 1 db töltőállomás 1 db markolat 2 db ultrahang feltét 1 tubus ultrahang fogkrém, Emmi-dent Megrendelőlap

Részletesebben

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai Dr. Bistey Tamás Munkafázisok áttekintése Klinikai munkafázisok Betegvizsgálat, kezelési terv, preparálás, lenyomatvétel Vázpróba Laboratóriumi munkafázisok

Részletesebben

HATÁRTALANUL TANULMÁNY II. 2012. március 24. Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában kitöltött tesztek eredménye:

HATÁRTALANUL TANULMÁNY II. 2012. március 24. Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában kitöltött tesztek eredménye: HATÁRTALANUL TANULMÁNY II. 2012. március 24. Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában kitöltött tesztek eredménye: 1. Hány éves Ön? A tesztet kitöltő erdélyi diákok 47.96%-a 17-18 év közötti

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 11 Klinikai fogászati higiénikus Komplex szakmai vizsga fogászati prevenciós tevékenység, szájhigiénés feladatok A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Fogak preparálása korona pótlásokhoz. Dr. Bistey Tamás

Fogak preparálása korona pótlásokhoz. Dr. Bistey Tamás Fogak preparálása korona pótlásokhoz Dr. Bistey Tamás Moláris fogak preparálása Preparálás lépései sorrendben Rágófelszín (funkciós csücsök ferdére preparálása) Orális-vesztibuláris felszínek Approximális

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Sok minden a szájban lévő dolgokról őszintén, egy fogorvostól

Sok minden a szájban lévő dolgokról őszintén, egy fogorvostól Sok minden a szájban lévő dolgokról őszintén, egy fogorvostól Különösen kelet-európában tabu téma a szájápolás. Azért érdemes figyelmet fordítani a szájápolásra - nem mindegy mit - mikor - mivel. Miért

Részletesebben

Farkas-Transz Szállítási Kft.

Farkas-Transz Szállítási Kft. Farkas-Transz Szállítási Kft. CSOPORTFOGLALKOZÁS DIETETIKUS BEVONÁSÁVAL A SZÍV- ÉS ÉRREND- SZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése Csoportfoglalkozás dietetikus bevonásával

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség. inzulinkezelése

A 2-es típusú cukorbetegség. inzulinkezelése A 2-es típusú cukorbetegség inzulinkezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA SAN_MTD fuzet 200x200_Feltolteni_FF.indd 46 A 2-es típusú cukorbetegség diétával, mozgással, testsúlycsökkentéssel és tablettákkal

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

BONE LEVEL FEJRÉSZEK. on4. multi-unit

BONE LEVEL FEJRÉSZEK. on4. multi-unit BONE LEVEL 2016 on4 multi-unit STANDARD KAPCSOLAT STANDARD kapcsolat azt jelenti, hogy a szorító kúpos csatlakozás helyett az implantátum platformján alakul ki az implantátum-műcsonk záródás. STANDARD

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 11 Klinikai fogászati higiénikus Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Fogászati higiénikus tevékenységei, fogászati prevenciós tevékenység, szájhigiénés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben