Olvasólámpa pályázat június 11-től november 30-ig Alsós kérdések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Olvasólámpa pályázat 2012. június 11-től november 30-ig Alsós kérdések"

Átírás

1 Olvasólámpa pályázat június 11-től november 30-ig Alsós kérdések A válaszokat személyesen vagy ben juttassátok el a Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtárba. (8100 Várpalota, Szent István út 28.) Stilton, Tea: A jéghercegnő (Torda Diána kérdései) (6 pont) 1. Sorold fel Fantázia 5 birodalmát! 2. Írj néhány dolgot a Nagy Fáról! 3. Kik voltak Nives legjobb barátai? 4. Miért kellett volna Nivesnek hozzámennie Herberthez? 5. Milyen birodalmakból jöttek hercegek az esküvőre, és milyen ajándékokat hoztak? 6. Kihez ment végül hozzá a hercegnő? Pálfalvi Dorottya Gyólai Gabriella: Vindornyalaki mesék (4 pont) 1. Mit utánzott Palacsintafülű Edvárd, amikor ébresztőórát játszott? 2. Hol dolgozott ifjú korában Párkány úr? 3. Mi volt Szeder úr kívánsága a Csodaszerboltban? 4. Ki volt a bolt tulajdonosa? Mit tudtál meg róla? Schreiber-Wicke, Edit: A szivárványgyermek (5 pont) 1. Szelina és Jakab családjában is nagy változás történik. Mi ez a változás? 2. A kék színnel írt történet kiknek a története? 3. Miért szeretne Naomi más lenni? Mit szeretne? Idézd a könyvből! 4. Naomi más, mint a többi kisbaba, Down-kóros. Milyen jelei vannak betegségének? 5. Mi történik, amikor Szelina édesanyja megtudja, hogy Naomi betegen született? Hall, Sue: Buksi (Torda Diána kérdései) (4 pont) 1. Miért volt szomorú Buksi? 2. Kik segítettek Buksinak rendet rakni? 3. Milyen alvóhelyeket próbált ki Buksi? 4. Milyen ajándékokat kapott Buksi a barátaitól? Berg Judit: Tündérzene (6 pont) 1. Hogyan oldódott meg Panka és Ciripváry Fülöp nézeteltérése? 2. Hogyan mentette meg Panka Szarvasbogár bácsi házát a vaddisznóktól? 3. Mi a kapcsolat Vörös Bunda és a bokor gyökerei közt levő lyuk között? 4. Mi helyettesítette a hableány hárfáján a húrokat? 5. Milyen hangszert készítettek Albertnek? 6. Miért kellett tányérokat varázsolnia Nellinek? Holabird, Katherine: Angelina balerina (3 pont) 1. Angelina fékezhetetlen, ha táncról van szó. Egy sor balesetet is okozott emiatt. Sorold fel, hogy milyeneket! 2. Egérke úr ötlete nyomán Angelina teljesen megváltozott. Mi volt ez az ötlet? 3. Mi lett a sok gyakorlás eredménye?

2 Lobato, Arcadio: Csillagmese (3 pont) 1. Helénán kívül ki hallgatta édesanya meséit? 2. Miről szól édesanya meséje? 3. Párosítsd az alábbiakat! drága kelme rózsaszínű malacok, mókás kecskék gyémántpalota hímzett ágyterítő alattvalók virágokkal díszített házikó elefántcsordák békák, tücskök, szentjánosbogarak 4. Miért kellett a csillagoknak az égen maradniuk? Weitze, Monika Battut, Eric: Mese a rózsaszínű elefántról, aki nagyon szomorú volt, aztán újra jobban érezte magát (4 pont) 1. Miben különbözött Mambó az elefántcsorda többi tagjától? 2. Mambó és Pöttöm barátsága hamar véget ért. Hogyan változott meg barátja elvesztésétől Mambó? 3. Milyen okos dolgokat tanácsolt Heuréka Mambónak? 4. Mivel ajándékozta meg a szivárvány a kiselefántokat? Gordan, Kajsa Güettler, Mia Maria: Kifli kutyaoviba megy (3 pont) 1. Kik ők?: Kifli, Betti, Erik 2. Ki a legnagyobb és a legkisebb kutya az oviban? 3. Sorold fel a mesében előforduló kutyaneveket! Ulickaja, Ljudmila: Történetek állatokról és emberekről (5 pont) 1. Írj az alábbi szereplőkről egy rájuk jellemző mondatot! Egér, Fegya, Szú, Csótány 2. Hogyan kapta Zellő a nevét? 3. Milyen dolgokat tud Zellő, amiket egy ló általában nem tud? 4. Hogyan segítette egymást Vászja, Antverpen, Mihájev és Marija Szemjonovna? 5. Hogyan segített Vászja kiszáradása a százlábúgyermekek megnevelésében? Harjer, Jillian Howarth, Daniel: Szeretlek, nagypapa (Torda Diána kérdései) (3 pont) 1. Mibe ugrott bele kismackó? 2. Hová húzódott be a két mackó a tél elől? 3. Mitől félt kismackó? Moost, Nele Rudolph Annet: Minden jó, ha avagy hogyan kapott nevet a kis holló? (4 pont) 1. Miért pattant ki a kis holló fejéből az az ötlet, hogy neki név kell? 2. A névválasztás komoly felelősség, a kis holló nem tudott dönteni. Mi történt vele? 3. Miből látszott, hogy már jobban van a kis holló? 4. Adj nevet a kis hollónak! Indokold a névválasztást! Bollinger, Max Sís, Peter: Manómese (3 pont) 1. Milyen különleges adottsága volt Bendegúznak? 2. Írd le, hogyan változott meg Bendegúz, amikor olyanra is áhítozott, amire egyáltalán nem volt szüksége? 3. Mitől változott újra kedves, önzetlenül éneklő manóvá? Delarue, Béatrix Horváth Mónika: Vilma levese (4 pont) 1. Mi mindent tett Vilma képzeletbeli levesébe? Rajzold le Vilma levesét! 2. Kik, mik és mivel díszítik fel Vilma születésnapi ruháját?

3 Peterson, Cynthia Paterson, Brian: A titkok völgye (3 pont) 1. Mi volt az a tárgy, ami miatt igaz véletlenül a barátok különböző kalandokba keveredtek? 2. Milyen gyógynövényre volt szüksége Panninak a gyógyuláshoz? Képzeld el, és rajzold le a virágot! 3. Összekeveredtek a könyv szereplői. Válogasd szét őket! Nyúl Máté, Borz Hanga, Sün Panni, Nyúl Tádé, Egér Beni, Nyúl Misi Stenberg, Birgitta Lipp, Mati: Gergő falun (3 pont) 1. Miért vitte el Gergő édesanyja vidékre? 2. Hogyan fogadták Gergőt unokatestvérei? 3. Mitől változott meg a véleményük? Lázár Zsófia: Téli mese (5 pont) 1. Miért nem ismernék fel Sarkcsillagváros lakói Baten Kaitost? 2. Mivel csillapította izgatottságát Aldebaran király? 3. Hova indul vakációzni Hó apó? 4. Mit írt válaszlevelében Baten Kaitos? 5. Képzeld el és rajzold le, hogyan nézhet ki Baten Kaitos! Jenner-Metz, Florance: Neked írok, apu! (3 pont) 1. Hogyan próbálta édesapja elvesztése miatti fájdalmát enyhíteni margó? 2. Az első és az utolsó levél közt egy év telt el. Szerinted hová lett a váza? 3. Mit tudsz Leóról? Gyűjt össze róla minél több információt! Birck, Jan: Morris a titkos ügynök : az öreg szélmalom titka (4 pont) 1. Ki kicsoda? Morris, Mumpis professzor, Macipoci 2. Hogyan élte túl Mumpic a háromszáz méteres zuhanást, 3. Hova költözött Morris nyugdíjazása után? 4. Morrisnak tudta nélkül lakótársa is akadt. Ki volt ő, és ki leplezte le búvóhelyét? Emmett, Jonathan Cabban, Vanessa: Téli varázslat (3 pont) 1. Milyen állatok a mese szereplői? 2. Mit talált Vakondok, amiről azt hitte, hogy gyémánt? 3. Milyen varázslatot láttak végül az állatok, mielőtt hazaindultak? Brand, Christianna: Nanny McPhee A varázsdada (Torda Diána kérdései) (6 pont) 1. Mi a neve a varázsdadának? 2. Sorolj fel néhány állatot, amikre a gyerekek ünneplőruhát húztak! 3. Hány leckét kellett megtanulniuk a gyerekeknek? 4. Kit vitt magával végül Adelaide néni? 5. Miket ígért Adelaide néni az általa kiválasztott lánynak? 6. Mit gondolsz, a történet végén miért szépült meg a varázsdada? Mikes Lajos: Sanyi manó könyve (6 pont) 1. Milyen különleges tulajdonsága volt a Sanyi manó táljában levő víznek? 2. Mikor nem árthat többet a hamutörpe? 3. Hogyan került a Sanyi manó sütötte pástétom az üstfoltozó cigányhoz? 4. Miért nem szabad az érett almát tűzön sütni? 5. Milyen különleges létrát kölcsönzött Sanyi manó a varázslótól? 6. Hogyan fizetett meg Sanyi manó a Misi vargainas ellen elkövetett csínytevéséért?

4 Velthuijs, Max: Béka és az idegen (6 pont) 1. Ki mondta? A patkányokkal nagyon kell vigyázni. Tolvajok mind. 2. Milyen dolgokat tett és tudott a patkány, amire a többiek gondolni sem akartak? Gondolj arra, milyen véleménnyel voltak róla. 3. Malacka és Réce nagyon ellenségesen viselkedett Patkánnyal. Mivel indokolták ezt? 4. Mitől változott meg a véleményük? 5. Szerinted mely mondatok illenek a mesére? Ne ítélj elhamarkodottan! Ha valaki más, mint mi, nem feltétlenül rosszabb is. Lassan járj, tovább érsz. A patkány hiába segít, akkor is csak patkány marad. Szegedi Katalin: Lenka (4 pont) 1. Mi volt Lenka legjellemzőbb időtöltése? Vajon miért? 2. Miért nem voltak barátai? 3. Milyen játékokba szeretett volna bekapcsolódni? 4. Hogyan sikerült összebarátkoznia Palkóval? Skutina, Vladimir: Hol lakik az idő? (4 pont) 1. Kingára senkinek sem volt ideje. Mit csináltak ahelyett, hogy inkább Kingával beszélgettek volna? (apa, testvér, mami) 2. Miért gondolta Kinga, hogy az idő egy szörnyeteg? Mit mondott anyukája? 3. Kinga szétszedte apu karóráját, összetörte a kakukkos órát is. Miért? 4. Melyik ember mondja azt, hogy az idő egy szörnyeteg? Smith, Alex T. Claude a városban (5 pont) 1. Hogy hívják Claude legjobb barátját? 2. Mi a legmenőbb üzlet Claude számára? 3. Mi volt Claude lázmérője? 4. Hogyan játszotta el Claude a mentőautót? 5. Milyen rejtélyes betegségben szenvedtek a váróteremben ülők? Mi ez a kór? Schreiber-Wicke, Edith: Artúr, a kandúr (3 pont) 1. Mi az EAD-diéta? 2. Artúr úgy csinál rosszaságokat, hogy meg van róla győződve, csupa jót cselekszik. Sorold fel legalább öt csínytevését! 3. Miért ugrott le Walter a szikláról? Stewart, Amber Marlow, Layn: Tacsipacsi iskolába megy (3 pont) 1. Mi volt az iskola neve? 2. Miket talált Tacsipacsi a táskájában? (3 dolog) 3. Milyen ajándékot készített Tacsipacsi a mamájának az iskolában? Horse, Harry: Kisnyuszi világgá megy (3 pont) 1. Hová bújt először Kisnyuszi a szülei elől? 2. Kivel épített házat Kisnyuszi? 3. Milyen tortát szeret Kisnyuszi? 4. Mitől fél Kisnyuszi és Emma? Becker, Bonny: Medve látogatója (4 pont) 1. Miért tette ki Medve az ajtajára a következő feliratú táblát: Ne gyere be! 2. Milyen helyeken jelent meg a hívatlan látogató? Sorold fel!

5 3. Fejezd be a mondatot! Aprón 4. Milyen jóleső dolgokat mondott egér a Medvének? Mezey Katalin: Kivala Palkó Nemlehet-országban (5 pont) 1. Mi volt a Vaskályha legnagyobb boldogsága? 2. Miért nevezték Nemlehet-országnak? 3. Írd le, milyen az őzlábgomba? 4. Miért kellett bogyókat enniük? 5. Hogyan fordult jóra Anna, Palkó és Vaskályha sorsa? Friedrich, Joachim: Zsó titkos barátnője (5 pont) 1. Milyen különórákra járt Zsó? 2. Mivel magyarázta Zsozsó, hogy Zsónak igenis szüksége van rá? 3. Miért nem hitték el Zsó szülei, hogy új barátnője van? 4. Miben segített Zsozsó Zsónak? 5. Ki volt valójában Zsozsó? Varga Domokos György: Igaz mese egy kisfiúról és az ő barátjáról (4 pont) 1. Hogyan lettek barátok Dini Dani és Cin-Cin? 2. Dani elmondta szüleinek és nagyszüleinek, hogy Cin-Cinnel játszik, miért nem hitték el neki? 3. Hová tűnt anya dobozából a Hegyikristály? 4. Hová bújt el Cin-Cin az emberek elől? McCartney, Paul Dunbar, Geoff Ardagh, Philip: A felhők fölött (5 pont) 1. Miért kellett elhagynia otthonát Krókusnak? 2. Mi Krókus igazi neve? 3. Milyen hely volt Styx? 4. Kik mentették meg a támadástól a szigetet? Kikből állt a felmentő sereg? 5. Milyen büntetést kapott Vándor és Görcs? Gyárfás Endre: Márkus mester ezermester (6 pont) 1. Ki volt a roppant furcsa figura, aki a bodzabokorból előbújt? 2. Milyen játékokat készítettek a játszótérre az erdei állatok? 3. Melyik virág nyílik délidőben? 4. Miért nem sikerült jól Róka vendéglátása? 5. Hogyan kell tüzet rakni az erdő tisztásain, ha fáznak az állatok? 6. Miért kapta Márkus az ezredik mesterlevelet? Gyárfás Endre: A varázsgombóc (4 pont) 1. Mi volt Máté szíve-vágya? 2. Kik voltak segítségére a három vándornak? 3. Mit jelent a tikmony? 4. Miért ették meg a varázsigét tartalmazó papírt? Norton, Mary: Rézgomb és seprűnyél (4 pont) 1. Milyen körülmények között törte lábát Miss Price? 2. Miss Price, cserébe azért, hogy a gyerekek ne árulják el, ajándékot adott. Mi volt ez? 3. Hogyan sikerült az első kiruccanás? 4. Mi történt Ueepe szigetén?

6 Mihályi Antal: Egbert egér intézkedik (6 pont) 1. Mi a neve a macskazenekarnak, ahol Egbert is fellép? 2. Milyen díjat kapott Csucsu a kórusversenyen? 3. Miért döntöttek úgy, hogy nyitnak egy nyomozóirodát? 4. Hová tűnt a bárány csengettyűje, a kecske kolompja? 5. Hogy hívták a polgármester titkárnőjét? 6. Miért volt szüksége hermelinnek jázminszagú kölnire? Rákos Péter: Mumus a padláson (5 pont) 1. Mihez értenek a mumusok? 2. Mi volt Perec és Böhöm küldetése? 3. Pontosan írd le, hol lakott Mumusországbsn Kismumus! 4. Miért haragszik a mesekönyv Bencére? 5. Mit csinál Szvetozár király, hogy Kismumus hazatérjen? Preussler, Ottfried: A kis boszorkány (4 pont) 1. Hány éves volt a kis boszorkány? 2. Mi volt a neve a kis boszorkány hollójának? 3. Miért üldözték el maguk közül a boszorkányok a kis boszorkányt? 4. Milyen módon állt rajtuk bosszút? Gáti Éva: Egérmese (4 pont) 1. Mivel foglalkozik Emma és Elemér? Milyen ínyencségeket készítenek? 2. Hogy hívják Prézli iskolai barátait? 3. Mi az apró rézkulcs titka és története? 4. Mi volt az öt nyertes szám a lottósorsoláson? N. Tóth Anikó: Alacindruska (5 pont) 1. Miért tartotta fogva Kunka Alacindruskát? 2. Mitől lett a harangvirágnak szépen csengő hangja? 3. Miért kerültek a madarak, Butyika, Pipics és Kunka a sziklaverembe? 4. Milyen volt Tutusz? 5. Milyen varázsigét ajánlott Alacindruska, amellyel kiűzhetnék a vavalokat és a hangyalokat az erdőből? Péteri Teréz: Mákszemtündérek nyara (6 pont) 1. Miért furcsa a Lótifuti név egy csigának? 2. Hogy hívják Vandália kalitkájának lakóját? 3. Mit talált ki Kiki a szárny nélküli mákszemtündéreknek? 4. Milyen titkai voltak Vandáliának? 5. Milyen összefüggés van a mákszemtündérek szárnyszíne és tulajdonságaik között? Írd le mind a 9 színt és a hozzájuk tartozó tulajdonságokat! 6. Készíts rajzot kedvenc szereplő(i)dről! Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék (4 pont) 1. Miért kerülte el az eső olyan sokáig Amáliát? 2. Miből születtek a csillagok? 3. Milyen neveken szólította sün mama gyerekét, akinek végül Füvetrágó Erdei Csuda mondta meg, ki is ő valójában. 4. Hová tűnt el minden nap a csavargó felhő

7 Bálint Ágnes: Foltoskönyökű ( 5 pont) 1. Milyen tragédia történt a fahuszárral? 2. Hogyan tréfálta meg a tarka cica a fahuszárt? 3. Hogyan próbáltak foltot szerezni a fahuszár ruhájára? 4. Miféle varázserővel bírt a két folt, amit a ruha könyökére varrtak? 5. Kiről szól ez a mondat? Nevezd meg és rajzold le! Hosszú virágos fátyla úgy lebegett körülötte, mint egy puha, rózsaszín felhő. Stewart, Amber: Szép álmokat, kicsi bocs! (Óházy Mátáé kérdései) (5 pont) 1. Mit csinált Gombóc egész nap? 2. Miért volt különleges a katicabogár? 3. Melyik volt medvepapa életének legszebb napja? 4. Mit kapott a kis bocs születése napján nővéreitől? 5. Mit csinál medvepapa minden este? Casalis, Anna: Cini, az egér nem tud elaludni (Óházy Máté kérdései) (5 pont) 1. Mit vacsorázott Cini? 2. Mire figyelmeztette Cinit az édesanyja? 3. Kiről szólt az esti mese? 4. Miért kell aludnunk? 5. Miről álmodott a kisegér? Leeson, Christine: Molly első karácsonya (Óházy Máté kérdései) (4 pont) 1. Mit látott meg Molly a kis ház ablakából? 2. Kitől milyen ajándékokat kapott a kisegér a karácsonyfára? 3. Miért nem bántották ezek az állatok az egereket? 4. Mitől lett ragyogó az erdő karácsonyfája? Clément, Claude: A hódocskák (Óházy Máté kérdései) (5 pont) 1. Milyen eszközök kellenek a hódoknak a barkácsoláshoz? 2. Ki kicsoda? Párosítsd! Ókula, Vrtyancs, Filu, Furkapiszka, Szurka, Fabrika mama, Lulu, Ubul, Szigorka, Fabrika papa Hódfiú, jégmadár, bagoly, vakond, kisegér, hód anya, hatlábú bogár, varangyosbéka, hód apa, hódlány 3. Mit brekegett örömében Vartyancs? 4. Milyen hangszeren játszottak a Rágicsák? 5. Melyik versikét kell elmondania annaka hódnak, aki kalapáccsal ráüt a kezére? Csukás István: A Nagy Ho-ho-ho-horgász nyáron (Óházy Máté kérdései) (5 pont) 1. Hol akik a Főkukac? 2. Mi történt a pelikánnal egy kiadós étkezés után? 3. Mit értett azon a Nagy Horgász, együtt kelünk a holddal!? 4. Mi volt a Nagy Horgász legújabb trükkje? 5. Ha kiegészíted a mondatokat, megtudod, milyen egy igazi horgász! Mert tudni kell, hogy egy horgász mindig úgy viselkedik, mint, még egy gilisztával szemben is! A horgászok mindenkit szeretnek, kivéve az. Mert a horgászok mindig a napot, erről lehet megismerni őket, meg arról, hogy meg. Mert a horgászok nem bíznak semmit a.

8 Hobbie, Holly: Duda és Pocsolya (Óházy Máté kérdései) (5 pont) 1. Sorold fel, mi mindent rejthetnek Duda csomagjai! 2. Kinek és hová címezte a képeslapokat Duda? 3. Sorold fel Duda világ körüli kalandjainak helyszíneit és idejét! 4. Mit csinált eközben Pocsolya 5. Minek az ideje december? Marék Veronika: Boribon, a játékmackó (Óházy Máté kérdései) (5 pont) 1. Miben hasonlítottak egymásra a testvérek? 2. Minek öltöztették fel Boribont? 3. Mit gondoltak a gyerekek, hol találják meg Boribont? Hová dughatta a szomszéd kisfiú? 4. Kiket kérdeztek meg útközben? 5. Meddig játszottak még Boribonnal? Marék Veronika: Kippkopp karácsonya (Óházy Máté) (5 pont) 1. Mit állított Kippkopp, és mit a cinke, hol nőnek a fenyőfák? 2. Mikkel találkozott Kippkopp a karácsonyfán? 3. Hogyan tudott aludni Kippkopp a szúrós fenyőágak között? 4. Kikből állt az ünneplő család? 5. Képzeld el és rajzold le Kippkopp karácsonyfáját! Szepes Mária: Fityfiritty (Óházy Máté kérdései) (4 pont) 1. Mi volt az órásmester két neve? 2. Mit és hogy dolgozik egy órásmester? 3. Milyen órákkal találkoztál Tikitaki bácsi meséiben és boltjában? 4. Végül miért nem ajándékozta el Tikitaki bácsi Fityfirittyet? Schafer, Wolfgang: Zozó és a többiek (Óházy Máté kérdései) (5 pont) 1. Hogyan járt pórul az engedetlen kisróka? 2. Milyen állatokat takarnak a nevek? Párosítsd! Brumi, Jojó, Miki, Bundi, Lóri, Luikrécia, Veronika, Zozó, Csip, Miska madárka, holló erdei egér, mókus, papagáj, tacskó, oroszlán, majom, mackó, macska 3. Mivel köszönte meg Pisti manó a mókus segítségét? 4. Milyen állatok futottak a világ vége elől? 5. Kik és mivel potyogtak le az elefánt hátáról?

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK 1. a) Marci kiflit eszik a konyhában. b) Zsuzsi könyvet olvas a szobában. c) Anna levelet ír Fanninak. d) Balázs a kutyával játszik a kertben.

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2. című könyvében található ajánlott mesekönyvek témák szerint

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2. című könyvében található ajánlott mesekönyvek témák szerint Kádár Annamária: Mesepszichológia 2. című könyvében található ajánlott mesekönyvek témák szerint Hiszti, dackorszak Berg Judit: Hisztimesék (2-4 éveseknek). Ecovit K., 2011. L. Molnár Edit: Mese a kislányról,

Részletesebben

Önismeret. Osztályfőnöki bemutató óra. 9. évfolyam

Önismeret. Osztályfőnöki bemutató óra. 9. évfolyam Önismeret Osztályfőnöki bemutató óra 9. évfolyam Vendégek, résztvevők köszöntése Bevezető: az óra témáját nem árultam el előre, szeretném, ha menet közben kitalálnátok. Egy rövid verssel kezdeném. Feladatok,

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Tanuló neve: Dátum: Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Egérszegi Cincin más volt, mint a többi egér. Ilyen kicsi egeret még életemben nem láttam! jegyezte

Részletesebben

Biblioterápiás foglalkozások témaajánlói és a. felhasználható irodalmak jegyzéke

Biblioterápiás foglalkozások témaajánlói és a. felhasználható irodalmak jegyzéke Biblioterápiás foglalkozások témaajánlói és a felhasználható irodalmak jegyzéke Apanélküliség témakör irodalma Hajléktalan témakör irodalma Halál témakör irodalma Hűség és barátság témakör irodalma Kamasz

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot!

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot! szó A szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek saját jelentése van. Szavakkal nevezzük meg a világ dolgait azért, hogy kommunikálni tudjunk egymással. Ha értjük a szót, amikor meghalljuk vagy elolvassuk,

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1.Feladat TOTÓ (Húzd alá a helyes választ!) 1. Mibe lépett bele Kópé, amikor vérzett a lába? egy hegyes szögbe egy süni

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

Számok és műveletek 10-től 20-ig

Számok és műveletek 10-től 20-ig Számok és műveletek től 20ig. Hány gyerek vesz részt a síversenyen? 2. Hányas számú versenyző áll a 4. helyen, 3. helyen,. helyen? A versenyzők közül hányadik helyen áll a 4es számú, 3as számú, es számú?

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TOMA KORNÉLIA F. DOCENS FORRÁS: GÓSY MÁRIA-IMRE ANGÉLA 2007. BESZÉDPERCEPCIÓS FEJLESZTŐ MODULOK. NIKOL KKT. BUDAPEST. Modul 1. Általános követelmény:

Részletesebben

Gárdonyi Géza. Az ablak

Gárdonyi Géza. Az ablak Gárdonyi Géza Az ablak Egy tizenöt éves fiú is járt az iskolába. Daninak hívták. Leány is volt három olyan nagyocska. De azok mind vidámak voltak és kedvesek. Csak ez a Dani! Ült fakó arccal az első helyen,

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat. Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra

Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat. Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra Táblára felírt szöveg: Nem az a lényeg, amit néha napján megteszel,

Részletesebben

Bosnyák Viktória Gözde Bitir Sındırgı. Mantyusok. Bátorság, Tomi! Copyright Gözde Bitir Sındırgı

Bosnyák Viktória Gözde Bitir Sındırgı. Mantyusok. Bátorság, Tomi! Copyright Gözde Bitir Sındırgı Bosnyák Viktória Gözde Bitir Sındırgı Mantyusok Bátorság, Tomi! Copyright Gözde Bitir Sındırgı OLVASNI JÓ! 6 Mantyusok Bátorság, Tomi! 1 2 Bosnyák Viktória Mantyusok Bátorság, Tomi! 3 Illusztrálta: Gözde

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16.

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. 1 I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. A VERSFARAGÁS kategóriában kétféle módszerrel lehetett verset alkotni. Szabályos, kötött formában vagy rímek nélkül, szabadon. Magyar Emma 4.b Emma két

Részletesebben

MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS... Részlet

MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS... Részlet Lejegyezte: Mátrai Diána Halász Péter: Hatalom, pénz, hírnév, szépség, szeretet MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS... Részlet Katona József Színház, Kamra 1994. szeptember 30. 20 óra Készítették: Halász Péter, Veress

Részletesebben

HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés III.

HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés III. A versenyző neve: HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés Forduló: III. Osztály: 3. Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Az iskola kódja: H- Elérhető pontszám: 39 p. Ellenőrizte:

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Kedves Szülők! Köszönettel a Gyermekek Háza tanárai

Kedves Szülők! Köszönettel a Gyermekek Háza tanárai Kedves Szülők! Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Hidegkúti Betlehemes. Ebben az évben is érkeznek hozzánk 16 kisgyerek az Igazgyöngyök közül, akiket szeretnénk meglepni a közös programok

Részletesebben

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest Rókavár a Guggerhegy oldalában Igazán hosszú volt a tél és sok öröme volt Bencének és Somának a szánkózásban, hógolyózásban, hóember építésben. Nagymama

Részletesebben

2012. szeptember 1. 1 / 15 oldal

2012. szeptember 1. 1 / 15 oldal Andó Szabolcs Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 6 13:00 angol C2 2 angol C2 2 tesi Sz6 angol C2 2 tesi P6 7 13:55 informatika csibe TTI 2 TTI 2 8 14:50 informatika csibe Árky Emilia Anna Hétfő Kedd Szerda

Részletesebben

TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA

TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA TÖRTÉNETEK, ESETEK, MESÉK SZÖVEGFELDOLGOZÁSA Az elsõ nap az iskolában Az elsõ napon még nem tanultunk, hanem ismerkedtünk egymással. Bemutatkoztunk, és elmeséltük, hogy mi volt a jelünk az óvodában. A

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Könyvek Tusája 6. forduló

Könyvek Tusája 6. forduló Könyvek Tusája 6. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

A b betűk olvasása, mgh. msh. sorrendű szótagok olvasása, tőmondatok olvasása. Hol jártál báránykám? Szókiegészítés, mondatalkotás,

A b betűk olvasása, mgh. msh. sorrendű szótagok olvasása, tőmondatok olvasása. Hol jártál báránykám? Szókiegészítés, mondatalkotás, TÁMOP 3.1.4 pályázat IKT-val támogatott tanítási órák Szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület 2.a osztály Siposné Borsay Marianna Szentistváni ÁMK 2009/2010. tanév IKT Dátum sorszám tanóra 1. 09.09.02.

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2.

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Találkoztál

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY 2014-2015-ös tanév Tanító: Csáka Mária 2014. szeptember 15: Első nap az iskolában Gyülekeztünk az iskola udvarán. Az V. osztályosok kézen fogtak és bevezettek minket a templomba

Részletesebben

KERÜLETI ANGOL-NÉMET TANULMÁNYI VERSENY 2014. február 19.

KERÜLETI ANGOL-NÉMET TANULMÁNYI VERSENY 2014. február 19. KERÜLETI ANGOL-NÉMET TANULMÁNYI VERSENY 2014. február 19. A N G O L I. kategória /4-5. évfolyam alap szint Elérhető: 62 pont 1. 108 60,5 98 Szabó Benedek 4. a Kossuth 2. 107 56 90 Juhász Regina 4.b Kossuth

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet A kis képek alapján mondd el a mesét saját szavaiddal! Te milyen csodatarisznyát szeretnél? Írd le! Az olvasófüzetedben dolgozz! Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet Írd le a fejezet címét! Hány méterre

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

cselenyák imre illusztrálta: szonyi

cselenyák imre illusztrálta: szonyi cselenyák imre illusztrálta: szonyi gergely cselenyák imre Az ArAnyhAjú kisfiú álma illusztrálta: szonyi gergely Az öreg gőzmozdony Bálint megfürdött, fogat mosott, pizsamába bújt, és anyukája ölébe fészkelte

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG című könyv feldolgozásához tervezet KÉSZÍTETTE: NYITRAINÉ KIRÁLY ILDIKÓ SÁIK PETŐFI SÁNDOR TAGISKOLÁJA SALGÓTARJÁN FELADATOK A FOGLALKOZÁSOKHOZ 1. foglalkozás (kb.45-60

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. VÁLASZD AZ IGAZIT! 6 PONT Mit jelentenek a következő szavak? Húzzátok alá a megadott két válasz közül az igazit! 2. FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN? 9+1

Részletesebben

Sport XXI. mezei 2015.03.28. Szombathely

Sport XXI. mezei 2015.03.28. Szombathely U11 1.hely "A"-57 p 1 Béres Milán 4 Róka Bora 5 Iker Natália 6 Bodzzay Dániel 8 Bene Noel 10 Juhász-Tóth Eszter 11 Vidos Evelin 12 Horváth Léna Sport XXI. mezei 2.hely "B"-170 p 14 Takács Zsombor 18 Ecker

Részletesebben

SZÁMOLÁSI VERSENY - JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2014. MÁJUS 5. 1. évfolyam. megoldás próbálkozás

SZÁMOLÁSI VERSENY - JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2014. MÁJUS 5. 1. évfolyam. megoldás próbálkozás 1. évfolyam idő 1. Timár Bálint 1.b 104 104 7,14 2. Ozorai Zsóka 1.c 104 104 8,22 3. Ignácz András 1.b 103 104 8,18 4. Porcsa Tamás 1.c 103 104 8,20 5. Lesták Eszter Boglárka 1.c 103 104 8,50 6. Balika

Részletesebben

Ms-1536_nyelvtanoda_2_2013.qxd 2013.04.29. 12:51 Page 1 Engedélyszám 3., változatlan kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Ms-1536_nyelvtanoda_2_2013.qxd 2013.04.29. 12:51 Page 1 Engedélyszám 3., változatlan kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Engedélyszám 3., változatlan kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 13. Írd a képek alá a kikukucskáló betûket, majd alkoss belõlük egy szót! Írd le! Figyelj a szó helyesírására! 14. Horgászd ki az úszó betûket,

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben.

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben. A CUKOR (népmese) A királyfi és az elűzött királylány nagy lakodalmat csapott. Meghívták az öreg királyt is a lakodalomba. Étel-ital sok volt, mindenik finom volt, de az öreg király előtt az étel sótlan

Részletesebben

A TANULMÁNYI PÁLYÁZAT NYERTES TANULÓI

A TANULMÁNYI PÁLYÁZAT NYERTES TANULÓI 7/a Ábrahám Lilla 5 7/a Borók Boldizsár 5 7/a Nagy Vivien Loretta 5 7/a Szilágyi Csenge 5 7/a Csikós Katalin 4,85 7/a Harmati Panna 4,85 7/a Heidrich Zsófia 4,85 7/a Ónozó Zsófia 4,85 7/a Pesti Bianka

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

1. osztály: 2. osztály: 2. Bartha Panni 1/b Iskola: Megyeri Úti Általános Iskola Felkészítő tanár: Telekné Oláh Marianna Műcím: Vásár

1. osztály: 2. osztály: 2. Bartha Panni 1/b Iskola: Megyeri Úti Általános Iskola Felkészítő tanár: Telekné Oláh Marianna Műcím: Vásár 1. osztály: 2. Bartha Panni 1/b Iskola: Megyeri Úti Általános Iskola Felkészítő tanár: Telekné Oláh Marianna Műcím: Vásár 2. Sütő Emese 1/d Felkészítő tanár: Antal Gáborné Géczi Beáta, Kérdő Gizella Műcím:

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül!

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 2 down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 3 Kedves Szülôk! Megszületett

Részletesebben

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május I. évf. 1. szám 2010. május S z ö s z i m a n ó vagyok. Még nem találkoztunk. Én fogok segíteni Neked abban, hogy eligazodjál a különféle érdekes é s i z g a l m a s olvasmányok között. Számomra a legemlékezetesebb

Részletesebben

Versenyeredmények. Matematika

Versenyeredmények. Matematika Versenyeredmények Alsó tagozat 2013/2014 tanév Matematika Bolyai Matematika Csapatverseny 10. Bogdán Dominik, Podhradszky Anna, Riba Bence, Schmidt Ágnes 3.b Sillinger Ferenc Kenguru Nemz. Mat. 15. Horváth

Részletesebben

Könyvek Tusája 1. forduló

Könyvek Tusája 1. forduló Könyvek Tusája 1. forduló Ifjúsági kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Írta: Bagdi Bella, Petőné Honvári Jolán Szerkesztette: Feledi Eszter Illusztráció: Tarjányi

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

A CSALÁD. Következzen tehát a család:

A CSALÁD. Következzen tehát a család: A CSALÁD 2013. február. Eljutottam végre ide is - hogy összeismertessem a rokonokat. A több ezernyi kép közül majdnem mindegyik régi Aputól származik, az újak túlnyomó része pedig tőlem. Igyekeztem őket

Részletesebben

Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona.

Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona. Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona. Copyright Hermann Marika, 2014 Illusztráció: Gönczi Anikó Szerkesztés: Szűcs Szilvia Hungarian edition Angry Cat Kiadó 2014. 1. kiadás Minden jog fenntartva!

Részletesebben

OLVASÓK KIRÁLYA 2012

OLVASÓK KIRÁLYA 2012 OLVASÓK KIRÁLYA 2012 Kányádi Sándor: Virágon vett vitéz Fejtsd meg a találós kérdéseket, majd olvasd el a könyvben a megfelelő történeteket! 1. Hóval, faggyal nem törődik Tűri némán, szótlanul, De mikor

Részletesebben

GAUDIOHÍREK. 2013. január,2. évfolyam 1.szám

GAUDIOHÍREK. 2013. január,2. évfolyam 1.szám GAUDIOHÍREK 2013. január,2. évfolyam 1.szám 1 Tartalomjegyzék Bevezető 3.o. Vízkereszt.. 4.o. Legyen minden nap a magyar kultúra napja!...5.o. Mit szeretnél elérni 2013-ban?...6.o. Tanárinterjú 7-8.o.

Részletesebben

Bohóchal Tanévzáró Verseny. Rajtlista

Bohóchal Tanévzáró Verseny. Rajtlista Versenyszám:1. 33m lány hátúszás 2009, 2008, 2007, 2006, 2005 2009 2007 2006 1. pálya Filetóth Eszter Bencze Boróka Angyalos Panni Pozsonyi Dalma Kun Veronika 2. pálya Korcsmár Kiara Sóskuti Alíz Daragó

Részletesebben

Baranya 25-50-75-100 kerékpáros túra. Négy Évszak Futás (tavasz) Négy Évszak Futás (nyár) 2012 másodperces. DÖKE 25-50-75 kerékpáro s túra

Baranya 25-50-75-100 kerékpáros túra. Négy Évszak Futás (tavasz) Négy Évszak Futás (nyár) 2012 másodperces. DÖKE 25-50-75 kerékpáro s túra Tó- s - Ádám Kriszt nincs nincs Ambrus Norbert X nincs nincs Asszonyi Veronika X X nincs nincs Balla Antal nincs nincs Balogh Bettina X X X X X X X X X ezüst arany Balogh János X X nincs nincs Balogh Judit

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Felnőtt kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

2008.12.31-ei ranglista 1993-ban születtek 50 m-es

2008.12.31-ei ranglista 1993-ban születtek 50 m-es 50 m-es fiú gyorsúszás 1 Biczó Bence 1993 PécsVSI SE 0:24.61 2 Keidl Péter 1993 PécsVSI SE 0:24.90 3 Nagy Milán 1993 Szegedi UE 0:25.39 4 Csütörtöki Marcell 1993 BVSC-Zugló 0:25.41 5 Füzesy Dávid 1993

Részletesebben

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY Az innováció címe: Barátom a természet Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria Az

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. 1 2 Nagyon régen, mielőtt megszülettél, 'Abdu'lBahá ellátogatott Amerikába. Az utazás alatt Amerikában

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

7mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2014/2015

7mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2014/2015 7mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2014/2015 Kedves Pedagógusok, Kedves Gyerekek! Ebben a tanévben 19. alkalommal hirdetjük meg játékos mesevetélkedőnket, az általános iskolák

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

2. forduló. feladatlap NÉV. Lakcím: Iskola: Osztály: E-mail cím: Telefonszám:

2. forduló. feladatlap NÉV. Lakcím: Iskola: Osztály: E-mail cím: Telefonszám: 2. forduló feladatlap NÉV Lakcím: Iskola: Osztály: E-mail cím: Telefonszám: 1. feladat Keresztrejtvény Móra Ferencről Írd be a válaszokat! Megfejtésül Móra Ferenc szülővárosának nevét kapod. 1. 2. 3. 4.

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 3-4. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára A-3 változat

FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára A-3 változat FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára A-3 változat 2001. február 7. Név:.. Születési év: hó: nap: Kedves Felvételizı! Szeretettel üdvözlünk írásbeliden. Kérünk arra, hogy figyelj a feladatokra szánt

Részletesebben

örökbefogadás hülye ötletei 9. ÉVFOLYAM SZKA_209_33 P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Készítette: Bányai László

örökbefogadás hülye ötletei 9. ÉVFOLYAM SZKA_209_33 P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Készítette: Bányai László P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n örökbefogadás az apám hülye ötletei Készítette: Bányai László SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK_209_33 tanári örökbefogadás 9. évfolyam

Részletesebben

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült)

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült) Markovits Judit, szakpedagógus, mediátor Tudósítás a szakmai programokról Újbudai Pedagógiai Napok 2016. március 03-17. Minden kora tavasszal jelentékeny szakmai találkozók és bemutatók színhelye a tizenegyedik

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

Marica Bábszínház- Holnemvolt Park

Marica Bábszínház- Holnemvolt Park Marica Bábszínház- Holnemvolt Park Játszók: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mária bábművészek Június 6. péntek 15.00 Vásárosdi (3-8 éveseknek) Játszók : Tatai Zsolt és Tatai Amál 15 perces bábelőadások. Belépő:

Részletesebben