JELENTÉS A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JELENTÉS A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL"

Átírás

1 Földhivatala KÖZFELADATOT ELLÁTÓ SZERVNÉL VÉGZETT ALAPTEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK, ELLENŐRZÉSEK NYILVÁNOS MEGÁLLAPÍTÁSAI JELENTÉS A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztályának FF/857/1/2013. számú évi országos hatósági ellenőrzési terve és a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII.21.) Korm. rendelet 6/A -a alapján a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földhivatala évre vonatkozó hatósági ellenőrzési jelentését az alábbiak szerint teszem meg: 1. TakarNet ellenőrzés 1.1. Az ellenőrzés tárgya, célja: Az ellenőrzés tárgya az ingatlan-nyilvántartásról szóló évi CXLI. tv. (továbbiakban Inytv.) alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei TakarNet felhasználók adatlekérdezései jogszerűségének és a biztonsági előírások betartásának ellenőrzése. A legfontosabb biztonsági előírásokat a rendszer üzemeltetője, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és a felhasználó között létrejövő egyedi szolgáltatási szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező Általános Szolgáltatási Feltételek (ÁSZF) tartalmazzák. Az ellenőrzés célja a TakarNet adatlekérdezésekkel kapcsolatos visszaélések visszaszorítása Az ellenőrzés eszköze (helyszíni ellenőrzés): A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. tv. (a továbbiakban Ket.) a és az Inytv a, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály iránymutatása alapján a TakarNet rendszer szolgáltatásait igénybevevők adatlekérdezéseinek jogszerűségét és a biztonsági előírások betartását az ingatlanügyi hatóság helyszíni ellenőrzés keretén belül ellenőrzi. Az ellenőrzés kiindulási alapja minden esetben a felhasználó által kötelezően vezetett manuális [Inytv. 75. (2) bek.], valamint a rendszer üzemeltetője, a FÖMI által készített gépi [Inytv. 81. (1) bek.] naplókban szereplő adatok összevetése, illetve a naplózott lekérdezések jogszerűségének az azok alapjául szolgáló iratok vizsgálatával történő ellenőrzése. A helyszíni ellenőrzés keretén belül az ingatlanügyi hatóság ellenőrzi a biztonsági előírások betartását is.

2 Az ellenőrzés főbb szempontjai: A TakarNet szolgáltatás igénybevételének, így különösen az adatbázisból lekérdezés útján szolgáltatott adatok jogszerű felhasználásának, a díjmentesség jogszerű igénybevételének, illetve a továbbszolgáltatási tilalom betartásának ellenőrzésére a területileg illetékes megyei földhivatal az illetékes járási földhivatalok bevonásával jogosult. Az ellenőrzés a Ket. vonatkozó rendelkezéseinek figyelembe vételével előzetes értesítés (időpont egyeztetés) megküldésével a TakarNet felhasználó telephelyén történik. A TakarNet szolgáltató (FÖMI) jogosult a felhasználó ellenőrzéséhez szükséges, valamint a részére nyújtott szolgáltatás adatait az ellenőrzést végző megyei/járási földhivatalnak előzetesen átadni. Az ellenőrzés során a felhasználó köteles az ellenőrzést végzővel együttműködni és számára a digitális igazolványt felmutatni, a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos iratokat a mindenkor hatályos adatvédelmi előírások figyelembevételével rendelkezésre bocsátani Az ellenőrzés időszaka: Az ellenőrzések tervezésére és lefolytatására negyedéves rendszerességgel kerül sor: első negyedévében ellenőrzés nem volt tervezve. - A második negyedévre tervezett ellenőrzés elmaradt. - A harmadik negyedévben 5 felhasználó ellenőrzésére került sor, az ellenőrzött időszak: január június A negyedik negyedévben 14 felhasználó ellenőrzésére került sor, az ellenőrzött időszak: január augusztus A járási földhivatalok részvétele az ellenőrzésekben: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földhivatala (továbbiakban: Kormányhivatal Földhivatala) illetékességi területén működő valamennyi járási földhivatal vonatkozásában nem került sor az ellenőrzések lefolytatására. A Fehérgyarmati-, a Kisvárdai-, a Nyírbátori-, és a Nyíregyházi Járási Földhivatalok a tervezett ellenőrzéseket végrehajtották. A második negyedévben a Kisvárdai Járási Földhivatalnál Gégény Községi Önkormányzat ellenőrzése volt tervezve, de a Kisvárdai Járási Földhivatal illetékességi területének megváltozása miatt az ellenőrzés elmaradt. A negyedik negyedévben október hónapban tervezett két önkormányzat és egy ügyvéd ellenőrzése maradt el a Mátészalkai Járási Földhivatal illetékességi területén. Az ellenőrzések elmaradásának oka a fölhivatali feladatok növekedése Az ellenőrzés alá vont felhasználók száma: Az ellenőrzés alá vont felhasználók száma 19 (6 önkormányzat, 4 gazdálkodó szervezet, 2 ügyvéd, 1 ügyvédi iroda, 4 végrehajtó, 2 közjegyző).

3 Az ellenőrzésben résztvevők: Átlagosan két fő vett részt egy-egy ellenőrzésen, egyes járási földhivatalok esetén a hivatalvezető és az ingatlan-nyilvántartási ügyintéző, egyes járási földhivatalok esetén két fő ingatlan-nyilvántartási ügyintéző. A megyei földhivatal munkatársa három ellenőrzésen vett részt Az ellenőrzéshez szüksége feltételek: Az ellenőrzések tervezése során figyelembevételre került a rendelkezésre álló pénzügyi feltételek megléte, így évben összességében kevesebb ellenőrzést tervezett a Kormányhivatal Földhivatala Az adatlekérdezések jogszerűségének ellenőrzése: Az adatlekérdezések jogszerűségének ellenőrzése kapcsán, összességében az alábbi megállapítások tehetőek: A felhasználók a továbbszolgáltatási tilalmat betartották (a felhasználók nyilatkozata alapján), hozzáférés jogosulatlan átengedése nem történt. A díjmentes lekérdezések jogszerűek voltak. Az ellenőrzött felhasználók körében név szerinti lekérdezésre egy végrehajtónak és két önkormányzatnak volt jogosultsága. A név szerinti lekérdezés esetén jogszerűtlenség nem került megállapításra. Az adatbázisban történt lekérdezésről készített napló tartalma, vezetése több esetben nem felelt meg a vonatkozó jogszabályokban előírt feltételeknek és követelményeknek, egy felhasználó pedig nem vezetett naplót. Ez utóbbi felhasználó esetében utóellenőrzésre kerül sor évben A biztonsági előírások betartása: A felhasználók az elvárható gondossággal védik a munkaállomásokat az illetéktelen hozzáférés és az eltulajdonítás ellen Utóellenőrzések tartása: Utóellenőrzésre 3 alkalommal került sor Figyelmeztetések indoka, érintett felhasználók száma: Figyelmeztetés kiadására a napló tartalma, vezetése miatt került sor, mivel nem megfelelt meg a vonatkozó jogszabályokban előírt feltételeknek és követelményeknek. A figyelmeztetéssel érintett felhasználók száma 9.

4 Bírság kiszabása: Bírság kiszabására két esetben került sor. A jogszerűtlen adatlekérdezést végző két felhasználó a birság fizetési kötelezettségének a vállalt határidőre önként eleget tett, így figyelemfelhívó végzés kibocsátására nem került sor, és a hatósági eljárást nem kellett megindítani. A két felhasználó megnevezése: Dombrád Város Önkormányzata (bírság összege: Ft.) és a Gyulaházai Önkormányzati Hivatal Szabolcsbákai Kirendeltsége (birság összege: Ft.) Egyéb megjegyzés, észrevétel: A felhasználó hozzáférési jogosultságának visszavonására vagy felfüggesztésére javaslatot egyetlen esetben sem kellett tenni. 2. Határszemle ellenőrzése A határszemle ellenőrzés olyan összetett tevékenység, melynek során lefolytatásra kerülő hasznosítási, ideiglenes hasznosítási mellékhasznosítási, újrahasznosítási, kötelezettséget, valamint a művelési ág változások bejelentését ellenőrzi az ingatlanügyi hatóság. Szempontjait és jogkövetkezményeit a termőföldről szóló évi CXXIX. törvény (továbbiakban: Tfvt.) 3., 5. (1)-(5) bekezdései, 6. tartalmazza. A mulasztóval szembeni bírság kiszabását a Tfvt. 24. és a 25. rendelkezései alapján kerülhet sor Az ellenőrzés tárgya és célja: A mező és erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek, külterületi termőföldek és termőföldnek nem minősülő kivett (utak, csatornák, beruházási területek, beruházási célterületek, stb.) ingatlanokon a hasznosítási kötelezettség, a mellék- és ideiglenes hasznosítási, újrahasznosítási kötelezettség teljesítésének rendszeres ellenőrzése, teljesítés kikényszerítése felhívással, szükség szerint földvédelmi bírság kiszabásával. Továbbá a művelési ág változás ellenőrzésének célja a természetbeni állapot és az ingatlan-nyilvántartás tartalmának egyezőségének biztosítása Az ellenőrzés eszköze: Helyszíni szemle, ortofotó (műholdas felvételek) Az ellenőrzés fő szempontjai: A földhasználó (a tulajdonos, a használatra jogosult földhasználó, a tulajdonosi jogokat gyakorló, illetve a vagyonkezelő) köteles eleget tenni: a) hasznosítási kötelezettségének: - ha e törvény másként nem rendelkezik, választása szerint - köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a

5 5 talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni. szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. b) ideiglenes hasznosítás kötelezettségének: - ha a termőföld más célú hasznosítását engedélyezték, a földhasználó köteles a termőföld engedélyezett célú felhasználásáig a hasznosítási kötelezettségét teljesíteni. c) mellékhasznosítási kötelezettségének: a termőföldnek nem minősülő ingatlanon a növényzet gondozását rendszeresen elvégezni, ha ez az ingatlan más célú hasznosításának megfelelő területfelhasználást nem akadályozza, illetőleg nem korlátozza. d) újrahasznosítási kötelezettségének: az igénybevevő a más célú hasznosítás megszüntetése után köteles a területet mező vagy erdőgazdasági művelésre alkalmassá tenni, és annak hasznosításáról gondoskodni, illetve köteles az újrahasznosítást bejelenteni. e) művelési ág változás bejelentési kötelezettségének: a termőföld művelési ágának megváltoztatását az erre vonatkozó külön jogszabály rendelkezéseinek megfelelően be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnak Az ellenőrzés időszaka: A határszemle ellenőrzések végrehajtását a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály FF/873/2013. számú, május 07-én kelt körlevelével rendelte el, azzal, hogy a végrehajtásról október 15. napjáig kellett jelentést adni Az ellenőrzés alá vont földtulajdonosok, földhasználók értesítése: A határszemle megkezdése előtt a Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok értesítették (a Kormányhivatal és a Földhivatal honlapján is közzétett) hirdetményi úton, végzésben és levélben a földtulajdonosokat, földhasználókat és társhatóságokat az ellenőrzések megtartásáról, egyidejűleg felhívták a figyelmet a parlagfű elleni hatósági védekezésre is A határszemle ellenőrzésben résztvevők: A határszemle végrehajtásában megyei szinten összesen 11 fő mezőgazdász vett részt Az ellenőrzéshez szüksége feltételek: A feladatokhoz elegendő gépkocsi, PDA+GPS konfiguráció, illetve digitális fényképezőgép állt rendelkezésre, összességében elmondható, hogy a helyszíni ellenőrzések végrehajtását a technikai feltételek és egyéb tényezők sem korlátozták A határszemle ellenőrzéssel érintett földterület, tapasztalatok: A határszemle ellenőrzéseket évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az előirányzott mértékben, a megye erdő nélküli termőterületének 10%-án sikerült teljesíteni, összesen ,2808 ha termőföld területen. A határszemle alkalmával összesen 208 db hasznosítatlan földrészlet került beazonosításra 281,1143 ha területtel, valamint 305 esetben észleltek a mezőgazdászok művelési ág eltérést 738,5143 hektáron. A határszemle során összesen 12 db, 56,7665 hektár területű beruházási területen a mellékhasznosítási és ideiglenes hasznosítási kötelezettség ellenőrzésére is sor került.

6 6 Termőföld engedély nélküli más célú hasznosítása 4 esetben került megállapításra, összesen 4,7146 ha területen. A határszemle ellenőrzések alkalmával évben megyei szinten észlelt művelési ág eltérések száma 305 db volt, mindösszesen 738,5143 hektár területen. Egy alkalommal került sor megyei hatáskörben, több járási földhivatal illetékességi területét érintően termőföld időleges más célú hasznosításának minősülő bányaszolgalmi jog gyakorlására irányuló bejelentés alapján folytatott tevékenység helyreállítására. Az időlegesen más célra hasznosított terület előre bejelentett határidőre történő helyreállítását helyszíni szemle alapján ellenőriztük, az elfogadásról határozatban döntést hoztunk. 3. Parlagfűvel fertőzött területek felkutatása: A parlagfűvel fertőzött területek (külterületi ingatlanokon történő) felkutatása a járási földhivatalok és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormány Hivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának közös tevékenysége. A belterületi területeken a parlagfűvel fertőzött területek felkutatása és az eljárás lefolytatása az adott település Jegyzőjének a feladata. A parlagfű elleni hatékony fellépés jogszabályi alapját a Tfvt. 5. -a, továbbá az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény (a továbbiakban Éltv.) 17. (4) bekezdése és az 50. -a, valamint a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban Vhr.) teremti meg. A Tfvt. 5. -a alapján a földhasználót hasznosítási kötelezettség terheli, amely a termőföld művelési ágának megfelelő termeléssel történő hasznosítását, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartását jelenti. Az Éltv. 17. (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A közérdekű védekezés vonatkozásában az Éltv. 50. (4) bekezdésében kimondja, hogy parlagfű elleni közérdekű védekezést kell elrendelni, ha a földhasználó a 17. (4) bekezdésében szereplő parlagfű elleni közérdekű védekezési kötelezettségének nem tesz eleget Az ellenőrzés tárgya és célja: Az ellenőrzés célja a külterületi termőföldeken és termőföldnek nem minősülő kivett (utak, csatornák, beruházási területek, beruházási célterületek, stb.) ingatlanokon az adott év június 30. napjáig a parlagfű virágbimbójának kialakulásának megakadályozása, és azt követően az állapotot a vegetációs időszak végéig történő folyamatos fenntartása érdekében előírt védekezési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése Az ellenőrzés eszköze: Az ellenőrzés eszköze helyszíni szemle, a FÖMI által megküldött távérzékeléses (műholdas felvételek) veszélyeztetettségi térképek alapján.

7 Az ellenőrzés fő szempontjai: Az ellenőrzés fő szempontja a megelőzés - a parlagfű virágbimbó kialakulásának megakadályozása. A helyszíni eljárás során többek között rögzítésre kerül a parlagfű fenológiai állapota (csiranövény, száraslevele, virágbimbó, stb), átlagos magassága, kultúrnövény megnevezése és tőszáma, fertőzöttség %-a, más allergén gyomok jelenléte Az ellenőrzés időszaka: Az ellenőrzési időszak július 01. napjától október 15. napjáig terjedt, ezen időszak alatt 114 munkanapot fordítottak ellenőrzésre Az ellenőrzés ütemezése: A közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban Vhr.) 3. (1) bekezdése szerint az ingatlanügyi hatóság a 3. (1) bekezdése alapján saját kezdeményezésre vagy bejelentés alapján végez ellenőrzést. A Vhr. 4. (1)-(3) bekezdései alapján: (1) Az ingatlanügyi hatóság a 3. (1) bekezdése szerint saját kezdeményezésre helyszíni ellenőrzést a) a (2) bekezdésében meghatározott parlagfű-veszélyeztetett területeken, b) a tevékenységével összefüggésben szerzett információi alapján parlagfűvel fertőzött területeken végez. (2) Parlagfű-veszélyeztetett területnek (a továbbiakban: veszélyeztetett terület) azon külterületi fekvésű területek minősülnek, amelyeken az űrfelvételek távérzékeléses kiértékelése és a korábbi helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján a tárgyévi parlagfű fertőzöttség valószínűsíthető. (3) A veszélyeztetett területeket a Földmérési és Távérzékelési Intézet (a továbbiakban: FÖMI) megfigyelő rendszerben azonosítja, és azokról veszélyeztetettségi térképet készít Az ellenőrzésben résztvevők: Az ellenőrzés végrehajtásában megyei szinten összesen 11 fő mezőgazdász vett részt Az ellenőrzéshez szüksége feltételek: A feladatokhoz elegendő gépkocsi, PDA+GPS konfiguráció, illetve digitális fényképezőgép állt rendelkezésre, összességében elmondható, hogy a helyszíni ellenőrzések végrehajtását a technikai feltételek és egyéb tényezők sem korlátozták Az ellenőrzéssel érintett földterület, tapasztalatok: Az ellenőrzési időszak alatt a részt vevő mezőgazdász dolgozók összesen ,5 hektárt vontak ellenőrzés alá. Megyei szinten 199 db helyszíni jegyzőkönyv felvételére került sor, amelyből 189 db jegyzőkönyvben állapították meg az eljárást megalapozó fertőzöttség tényét 299,83 hektár területen. A Parlagfű Információs Rendszer megfelelően működött, nagyobb fennakadás nem fordult elő. A társszervekkel elsősorban a növényvédelmi hatósággal az együttműködés zavartalan volt.

8 évben a megye területén 2 napot fordítottak légi felderítés keretében parlagfű-felderítésre a Nyírbátori és Nyíregyházi Járási Földhivatalok mezőgazdászai. Ennek során ha terület került ellenőrzésre, illetve 26 parlagfűvel fertőzött folt felvételezése történt meg 84,6678 ha területtel. A felderítés során továbbra is kiemelt figyelmet kapott a lakossági bejelentések kivizsgálása. 4. Szakfelügyeleti ellenőrzés 4.1. Az ellenőrzés tárgya és célja - a földmérési és térképészeti tevékenység végzéséhez szükséges jogosultság, - a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló évi XLVI. törvény (továbbiakban Fttv.) ának (4), (5) bekezdésében foglalt bejelentési és nyilvántartási kötelezettség teljesítésének, - a jogszabályok, szabványok, szakmai szabályzatok betartásának, - a minőségi követelmények biztosításának, illetve a munkák minőségtanúsításának (ideértve a minőségbiztosítási előírások betartását is) és - az állami alapadat-adatbázisok jogszerű felhasználására vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése Az ellenőrzés eszköze - helyszíni ellenőrzés (Ket a alapján) - irodai ellenőrzés (internetes honlapok figyelése stb.) 4.3. Az ellenőrzés fő szempontjai - az állami alapadat-adatbázisok jogszerű felhasználására vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése, - a jogszabályokban meghatározott kötelezettségek betartásának, a jogszabályokban előírt feltételek meglétének ellenőrzése, - a hivatali munka során tudomásra jutott (tényleges vagy feltételezett) visszaélések, az ügyfelek részéről érkezett esetleges bejelentések kivizsgálása, valamint az egyéb forrásból származó információk (pl. reklámok, hirdetések, internetes honlapok célzott figyelése) vizsgálata Az ellenőrzés időszaka: Az ellenőrzés január 1. napjától 2013.december 31. napjáig tart.

9 A földmérési tevékenység végzésre való jogosultság ellenőrzése: Az ellenőrzött szerveknél az alkalmazásban álló földmérők földmérési tevékenység végzésére vonatkozó jogosultságait rendben találtuk. Hat földmérő vállalkozó esetében a szükséges földmérési végzettséggel, ingatlanrendezői földmérői minősítéssel és geodéziai tervezői minősítéssel rendelkezett a vállalkozás. Két vállalkozó csak földmérési szakképesítéssel rendelkezett, ezért a geodéziai munkák minőségtanúsítását megbízásos szerződés útján külső szakemberek végzik, akik rendelkeznek az előírt minősítésekkel. Két vállalkozó pedig a szakmai végzettség mellett ingatlanrendezői földmérői minősítéssel is rendelkezett, a szükséges geodéziai tervezői minősítésnek szintén eseti megbízás útján oldották meg A bejelentési kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése: Az ellenőrzött vállalkozók a bejelentésre kötelezett földmérési és térképészeti munkák körét, a vonatkozó jogszabályok alapján ismerték és a bejelentési kötelezettségüknek eleget tettek. A szakfelügyeleti ellenőrzés során külön vizsgálatra kerületek a vállalkozók által bejelentett munkák. Tisztázásra kerültek azok a bejelentett munkák, amelyeknek a koordinációs vizsgálatra történő leadása valamilyen ok miatt elmaradt A vonatkozó jogszabályok ismerete és szakmai szabályzatok rendelkezésre állása: A vonatkozó (alkalmazandó) jogszabályokat az ellenőrzött vállalkozók ismerik, a munkavégzéshez szükséges szakmai szabályzatokkal digitális vagy kinyomtatott formában rendelkeznek. Általánosságban elmondható, hogy a vállalkozók a jogszabályváltozásokat naprakészen követik és nyilvántartják. Továbbá a Kormányhivatal Földhivatala a Megyei Mérnöki Kamarával közösen évközben értekezlet keretében tájékoztatta a vállalkozókat a legfontosabb jogszabályváltozásokról, illetve a szakmai szabályok változásairól A földmérési munkák minőségtanúsítása: A földmérési munkák előírt minőségtanúsítása minden esetben megtörtént, amit a járási földhivatalok tételesen ellenőriznek a záradékolás során A munkarész-megőrzési kötelezettség ellenőrzése: A jogszabályban előírt 10 éves munkarész-megőrzési kötelezettségüknek eleget tettek az ellenőrzött vállalkozások, illetve a geodéziai munkák digitális állományait folyamatosan archiválják. Általában a 10 évnél régebbi munkarészeket is megőrzik a vállalkozások Az állami alapadatok felhasználása: Az állami alapadatokban változást eredményező munkák során a földmérési alaptérképek, valamint az ingatlan-nyilvántartási térképek, továbbá a földhivatali adatbázisból szolgáltatott adatok felhasználása jogszerűen történt az ellenőrzött vállalkozásoknál és a felhasználásra vonatkozó előírásokat betartották.

10 10 A járási földhivatalok záradékolás során minden esetben ellenőrzik az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési munkák esetében az adatszolgáltatási díj befizetését, a szakfelügyeleti ellenőrzés során pedig mintavételesen történt meg az ellenőrzés. Tervezési alaptérkép vagy közmű felmérés esetében pedig általában a megrendelő vásárolja meg a földmérési állami alapadatokat év során kizárólag földmérési állami alapadat felhasználó szakfelügyeleti ellenőrzésére nem került sor. Nyíregyháza, február 7. dr. Jászai Tamás s.k. hivatalvezető szakigazgatási szerv vezető

Magyar joganyagok - 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a parlagfű elleni közérde 2. oldal 3. (1)1 Helyszíni ellenőrzést - a Tv. 17. (4) bekezdéséb

Magyar joganyagok - 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a parlagfű elleni közérde 2. oldal 3. (1)1 Helyszíni ellenőrzést - a Tv. 17. (4) bekezdéséb Magyar joganyagok - 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a parlagfű elleni közérde 1. oldal 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami,

Részletesebben

A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA 2015. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE

A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA 2015. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA 2015. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE A Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztályának FF/1473/2014. számú

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály

Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály Az Osztályra vonatkozó feladatok 1. A földmérési feladatai A földmérési és térképészeti

Részletesebben

INGATLAN- NYILVÁNTARTÁS. Budapest június július 1. Földmérési és Távérzékelési Intézet. Érettségi témakörök

INGATLAN- NYILVÁNTARTÁS. Budapest június július 1. Földmérési és Távérzékelési Intézet. Érettségi témakörök INGATLAN- NYILVÁNTARTÁS Budapest 2016. június 20 2016. július 1. Érettségi témakörök Tudja a környezetre vonatkozó információk szerzésének módját Ismeri a környezeti elemeket károsító hatások megelőzésének,

Részletesebben

A parlagfű mentesítés jogi háttere és a 2013-as szezon tapasztalatai

A parlagfű mentesítés jogi háttere és a 2013-as szezon tapasztalatai A parlagfű mentesítés jogi háttere és a 2013-as szezon tapasztalatai Avar Kálmán osztályvezető Vas Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága Vasszécseny 2014.02.07. 1 Vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE

A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA A CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA 2016. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE A Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztályának FF/1362/1/2015. számú

Részletesebben

A nyilvántartásba vett kereskedők, üzletek és szálláshelyek ellenőrzése

A nyilvántartásba vett kereskedők, üzletek és szálláshelyek ellenőrzése Ikt. sz.: 2418/2017. SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA JOGI, KÉPVISELŐI ÉS HATÓSÁGI OSZTÁLY ÁLTALÁNOS HATÓSÁGI IRODA 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1-3. Szombathely Megyei Jogú Város

Részletesebben

A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai

A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai A részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárás jogszabályi alapjai Előadó: dr. Jászai Tamás János, ügyvéd OKTM 2015/I. konzorcium tagja OKTM munkaértekezlet

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet aktualitások

Földmérési és Távérzékelési Intézet aktualitások aktualitások Toronyi Bence főigazgató GISOPEN, 2014. április 17. Változások a földügyi intézményrendszerben (2011 januártól) Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium A földhivatalok adminisztratív irányítása

Részletesebben

Az időszakonként végzett helyszínelés eljárási szabályai

Az időszakonként végzett helyszínelés eljárási szabályai FÖLDMÉRÉS Dr. Földesi Csaba Az időszakonként végzett helyszínelés eljárási szabályai Az ingatlanforgalmat, valamint egyéb szakmai és gazdasági szempontokat is fi gyelembe véve az államnak, a helyi önkormányzatoknak

Részletesebben

Frissítve: április 5. 21:31 Netjogtár Hatály: határozatlan - Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és t

Frissítve: április 5. 21:31 Netjogtár Hatály: határozatlan - Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és t Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és té 1. oldal 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI.

Részletesebben

Közreműködés a településrendezési, településfejlesztési, környezetvédelmi tervek és a helyi építési szabályzat véleményezési eljárásában...

Közreműködés a településrendezési, településfejlesztési, környezetvédelmi tervek és a helyi építési szabályzat véleményezési eljárásában... Állami földmérési és térképészeti munkák... 1 Felmérési, térképezési, területszámítási hiba kijavítása... 2 Földmérési és térképészeti állami alapadatok kezelése és szolgáltatása... 4 Sajátos célú földmérési

Részletesebben

Földhivatali szolgáltatások

Földhivatali szolgáltatások Földhivatali szolgáltatások 1. Betekintés a tulajdoni lap tartalmába: Az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés céljából az érintett tulajdoni lap tartalmát számítástechnikai eszközzel, olvasható formában

Részletesebben

Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogszabályi változások a földmérés szakterületén

Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogszabályi változások a földmérés szakterületén Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogszabályi változások a földmérés szakterületén Koós Tamás főosztályvezető - helyettes Földmérő Nap, Pécs, 2014. június 12.. Szakmai jogszabályaink A földmérési és

Részletesebben

4. Az ellenőrzésről szóló jelentést a kormányhivatal minden év április 30-ig megküldi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és a miniszternek.

4. Az ellenőrzésről szóló jelentést a kormányhivatal minden év április 30-ig megküldi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és a miniszternek. 268 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 2. szám A földművelésügyi miniszter 1/2016. (I. 7.) FM rendelete a hegybíró, a hegyközségi tanács titkára és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára tevékenységének

Részletesebben

Fábián József Nógrád Megyei Kormányhivatal

Fábián József Nógrád Megyei Kormányhivatal Fábián József Nógrád Megyei Kormányhivatal Állami földmérési alaptérképi adatbázis Minőségi vizsgálatok: Belső vizsgálat: Teljes körű (tételes) Részleges (mintavételes) Minőség meghatározás Állami átvételi

Részletesebben

Állami alapadatok jogszerű felhasználása

Állami alapadatok jogszerű felhasználása Állami alapadatok jogszerű felhasználása Jánossy András osztályvezető GIS OPEN 2013 - GEO Székesfehérvár 2013 március 14 Földmérési és Távérzékelési Intézet 1149 Budapest Bosnyák tér 5 Jogszabályi előzmények

Részletesebben

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól A Kormány az Alkotmány

Részletesebben

Tájékoztatás 2015.04.21.

Tájékoztatás 2015.04.21. Tájékoztatás a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszűntetésére irányuló eljárásban, a mezőgazdászi szakterültet érintően, az adatszolgáltatás megkezdéséről 2015.04.21. Az

Részletesebben

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 10.137/2017. ügyintéző: Németh-Jaszovics Diána Telefon: 06 (23) 521-193 Ügyfél: az ingatlanok tulajdonosai PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉRDI JÁRÁSI HIVATAL Tárgy: 1. Értesítés hatósági ellenőrzésről

Részletesebben

I. Az irányított égetés engedélyezése külterületen: 1. Az engedélyezés tárgya

I. Az irányított égetés engedélyezése külterületen: 1. Az engedélyezés tárgya 2015. március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ), mely új rendelkezéseket tartalmaz a szabadtéri tűzgyújtásra, különösen

Részletesebben

2013. 11. 06. A parlagfű elleni védekezés PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉS ELMULASZTÁSA ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSREND BELTERÜLETI INGATLANOKRA VONATKOZÓAN

2013. 11. 06. A parlagfű elleni védekezés PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉS ELMULASZTÁSA ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSREND BELTERÜLETI INGATLANOKRA VONATKOZÓAN A parlagfű elleni védekezés PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉS ELMULASZTÁSA ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSREND BELTERÜLETI INGATLANOKRA VONATKOZÓAN Előadó: Fő cél: a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása

Részletesebben

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Az igazgatóság tevékenységére vonatkozó fontosabb ágazati jogszabályok és szabályzatok: 328/2010.

Részletesebben

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK különös tekintettel a vagyonkezelői jogra Vagyongazdálkodási napok Siófok, dr. Tóth Balázs osztályvezető, Fm Ingatlan-nyilvántartási Osztály Ingatlan-nyilvántartást

Részletesebben

Informatikai eszközök a parlagfűmentesítés szolgálatában

Informatikai eszközök a parlagfűmentesítés szolgálatában Informatikai eszközök a parlagfűmentesítés szolgálatában Pallagné Ruszkabányai Ágnes Hajdú-Bihar Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság Problémafelvetés Témánk főszereplője, a parlagfű A gyommentesítés

Részletesebben

Az alappontokkal kapcsolatos új jogszabályok, Vas megyei alappont-helyzet

Az alappontokkal kapcsolatos új jogszabályok, Vas megyei alappont-helyzet Az alappontokkal kapcsolatos új jogszabályok, Vas megyei alappont-helyzet Szombathelyi Földmérő Nap A Vas Megyei Kormányhivatal Földhivatalának szervezésében Szombathely, 2015. április 9. Busics Imre igazgató

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok

Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok 1. Közszolgáltatás megnevezése: Ingatlanügyi hatósági ügyek intézése első fokon az ingatlan fekvése

Részletesebben

Földhivatal. e) Megyei szinten koordinálja az ingatlan-nyilvántartási igazgatási szolgáltatási díjak beszedését;

Földhivatal. e) Megyei szinten koordinálja az ingatlan-nyilvántartási igazgatási szolgáltatási díjak beszedését; Földhivatal Ingatlan-nyilvántartási Osztály 1. Az Ingatlan-nyilvántartási Osztály koordinációs feladatai tekintetében: a) Irányítja és ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartás szakterületét, biztosítja az egységes

Részletesebben

Az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény végrehajtási rendeletei

Az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény végrehajtási rendeletei Földügyi és Térinformatikai Főosztály Az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény végrehajtási rendeletei Koós Tamás főosztályvezető - helyettes MFTTT 29. Vándorgyűlés, Sopron, 2013.

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől A Képviselő-testület 2015. május 28-án tartandó ülésére Tárgy: Kényszerkaszálási szerződés Döntési dokumentumok száma: 1 db Döntési dokumentum

Részletesebben

A Kereskedelmi Hatóság I. negyedévi ellenőrzési jelentése. Az ellenőrzések eredményének összefoglaló értékelése

A Kereskedelmi Hatóság I. negyedévi ellenőrzési jelentése. Az ellenőrzések eredményének összefoglaló értékelése A kábítószer-prekurzorokra vonatkozó kötelezettségek teljesítése 5 A dokumentációs kötelezettségeknek a laboratóriumi felhasználások során is eleget kell tenni. Jogszabályoknak megfelelő, Az éves ellenőrzési

Részletesebben

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának feladat- és hatásköre

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának feladat- és hatásköre A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának feladat- és hatásköre I. 1) A megyei Ingatlan-nyilvántartási Osztály koordinációs feladatai tekintetében: a) Irányítja és ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartás

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év Ikt. szám: 200/2006. A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya 2006.

Részletesebben

A földügyi szakterületet érintő jogszabály-módosítások

A földügyi szakterületet érintő jogszabály-módosítások A földügyi szakterületet érintő jogszabály-módosítások 2014. év végén dr. Nagy Olga főosztályvezető-helyettes FM -FF 2014. november 25. Békéscsaba Módosító ill. új jogszabályok T/2141. sz. törvényjavaslat

Részletesebben

2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról*

2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról* M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 57. szám 14665 2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról* 1. A földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosítása

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai. Pataki Károly GEODEZIA Zrt.

374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai. Pataki Károly GEODEZIA Zrt. 374/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet szerinti OKTM eljárás földmérő vállalkozói tapasztalatai Pataki Károly GEODEZIA Zrt. Az előadás tartalmi áttekintése: 1. Közreműködők 2. Adatszolgáltatás 3. Keretmérés

Részletesebben

Az adatkezelés időtartama: folyamatos

Az adatkezelés időtartama: folyamatos A közfeladatot ellátó szerv által fenntartott adatbázisok, illetve nyilvántartások leíró adatai (név, formátum, az adatkezelés célja, jogalapja, időtartama, az érintettek köre, az adatok forrása, kérdőíves

Részletesebben

Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogszabályi változások a földmérés szakterületén

Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogszabályi változások a földmérés szakterületén Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogszabályi változások a földmérés szakterületén Koós Tamás főosztályvezető - helyettes GISopen 2014, Székesfehérvár Geo, 2014. április 15-17. Szakmai jogszabályaink

Részletesebben

Földhivatala Földügyi Osztály. Tájékoztató. Földhasználati bejelentéssel kapcsolatos jogszabályi változásról

Földhivatala Földügyi Osztály. Tájékoztató. Földhasználati bejelentéssel kapcsolatos jogszabályi változásról Földhivatala Földügyi Osztály Tájékoztató Földhasználati bejelentéssel kapcsolatos jogszabályi változásról 2013. január 1-jével, illetve 2013. február 1-jével változtak a földhasználati nyilvántartási

Részletesebben

2018. évi Ellenőrzési terve

2018. évi Ellenőrzési terve Ikt.szám: NO/JKF/17-3/2017. 2018. évi Ellenőrzési terve Salgótarján, 2017. december 14. Dr. Szabó Sándor Kormánymegbízott A fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi)

Részletesebben

JÁRÁSI FÖLDHIVATALA. Melléklet:- HATÁROZAT

JÁRÁSI FÖLDHIVATALA. Melléklet:- HATÁROZAT Ku n s z e n t m á r t o n i já r á s i H ivatal JÁRÁSI FÖLDHIVATALA Ügyiratszám:10.172/12/2014. Ügyintéző: László Zoltán Telefon:56/461082 Tárgy: Termőföld időleges más célú hasznosításának engedélyezése

Részletesebben

A részarány-tulajdon önálló földrészletben történő kiadásának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tapasztalatai

A részarány-tulajdon önálló földrészletben történő kiadásának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tapasztalatai A részarány-tulajdon önálló földrészletben történő kiadásának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tapasztalatai Előadó: dr. Jászai Tamás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földhivatala hivatalvezető

Részletesebben

Földmérési ügytípus leírások Földügy ügytípus leírások Ingatlan-nyilvántartás ügytípus leírások

Földmérési ügytípus leírások Földügy ügytípus leírások Ingatlan-nyilvántartás ügytípus leírások Földmérési ügytípus leírások Állami földmérési és térképészeti munkák... 2 Telekalakítási eljárás... 3 Felmérési, térképezési, területszámítási hiba kijavítása... 5 Földmérési és térképészeti állami alapadatok

Részletesebben

Parlagfű elleni közérdekű védekezéssel kapcsolatos helyszíni ellenőrzési feladatok ellátása... 7

Parlagfű elleni közérdekű védekezéssel kapcsolatos helyszíni ellenőrzési feladatok ellátása... 7 Földügyi hatósági ügyek Földhasználati nyilvántartás vezetése, adatszolgáltatás... 1 Közreműködés a településrendezési, településfejlesztési, környezetvédelmi tervek, helyi építési szabályzat és az integrált

Részletesebben

A jogszabályok változásának hatása a földmérési és térképészeti tevékenységre

A jogszabályok változásának hatása a földmérési és térképészeti tevékenységre A jogszabályok változásának hatása a földmérési és térképészeti tevékenységre Herczeg Ferenc FÖMI önálló osztályvezetője A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. Törvény módosítása

Részletesebben

Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a évi özönnövény-mentesítési feladatokról szóló tájékoztatóról

Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a évi özönnövény-mentesítési feladatokról szóló tájékoztatóról Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je 1 0+,, 1 "t t, ~ szamu e o erjesz es Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a 2016. évi özönnövény-mentesítési

Részletesebben

Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály

Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály a közoktatásról szóló1993. évi LXXIX. törvény 95/A. (4) bekezdése (hatályát veszti 2012. 09. 01.-helyette miniszteri rendelet a hatósági ellenőrzési területekről)

Részletesebben

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NAGYKÁTAI JÁRÁSI HIVATALA HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERV 2019. Jóváhagyta: Tarnavölgyiné dr. Tényi Ágnes járási hivatalvezető Nagykátai Járási Hivatal 2760 Nagykáta, Dózsa György

Részletesebben

4068 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 40. szám

4068 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 40. szám 4068 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 40. szám A Kormány 70/2013. (III. 8.) Korm. rendelete a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 405/2012.

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó

Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó Nyt. szám: S01/ /2014. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 2015. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi /megyei kormányhivataloknak

Részletesebben

Távérzékeléses parlagfű felmérési eredmények 2013-ban?

Távérzékeléses parlagfű felmérési eredmények 2013-ban? Távérzékeléses parlagfű felmérési eredmények 2013-ban? Surek György, Nádor Gizella, Hubik Irén Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági Távérzékelési Kutatási és Fejlesztési Osztály MAGYAR METEOROLÓGIAI

Részletesebben

ÜGYMENETLEÍRÁS TELEPENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ

ÜGYMENETLEÍRÁS TELEPENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ ÜGYMENETLEÍRÁS TELEPENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Vonatkozó jogszabályok: - 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és

Részletesebben

Jogosulatlan tervezés vitaindító

Jogosulatlan tervezés vitaindító Jogosulatlan tervezés vitaindító Összeállította: Holéczy Ernő A cél Geodéziai tevékenységet csak az végezzen, aki megfelelő szakképzettséggel és bizonyos esetekben a szükséges minősítésekkel rendelkezik.

Részletesebben

Osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Osztatlan közös tulajdon megszüntetése Osztatlan közös tulajdon megszüntetése földhivatali munkái 1 I. Pilot project tapasztalatai Vas megyében: - 4 járásban (3 járási földhivatal) 1894 db kiinduló ingatlan - 2013. július eleje 2014. október

Részletesebben

Nagytarcsa Község Polgármesteri Hivatal Jegyzője 2142 Nagytarcsa, Rákóczi u. 4. Tel.: 06-28-450 204, Fax: 06-28-450-204/116, jegyzo@nagytarcsa.

Nagytarcsa Község Polgármesteri Hivatal Jegyzője 2142 Nagytarcsa, Rákóczi u. 4. Tel.: 06-28-450 204, Fax: 06-28-450-204/116, jegyzo@nagytarcsa. Nagytarcsa Község Polgármesteri Hivatal Jegyzője 2142 Nagytarcsa, Rákóczi u. 4. Tel.: 06-28-450 204, Fax: 06-28-450-204/116, jegyzo@nagytarcsa.hu Nagytarcsa Község Jegyzőjének 1/2010.számú Szabályzata

Részletesebben

HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Kisvárdai Járási Hivatal Földhivatali Osztály

HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Kisvárdai Járási Hivatal Földhivatali Osztály HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Kisvárdai Járási Hivatal Földhivatali Osztály Ügytípus megnevezése: Földmérési és térképészeti állami alapadatok kezelése és szolgáltatása Ügytípus rövid leírása: Az állami

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal. Bajai Járási Hivatal Hatósági Osztálya

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal. Bajai Járási Hivatal Hatósági Osztálya Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Bajai Járási Hivatal Hatósági Osztálya hatósági ellenőrzési terve 2015. Baja, 2015. február 27. Ellenőrzési terv A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA. Tisztelt Földmérő Kollégák!

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA. Tisztelt Földmérő Kollégák! CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA Ügyiratszám:36-2/2015. Tárgy: Kitűzés Ügyintéző: Hidjapusztay Andor Hiv. szám: - Tel.: 62/680-153 Melléklet: - Tisztelt Földmérő Kollégák! Az utóbbi időben megszaporodtak

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat jegyzőjétől a Képviselő-testület március hó 30. napján tartandó ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat jegyzőjétől a Képviselő-testület március hó 30. napján tartandó ülésére Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat jegyzőjétől a Képviselő-testület 2017. március hó 30. napján tartandó ülésére Tárgy: 2017. évi helyi adó ellenőrzési terv Illetékes bizottság: Pénzügyi Bizottság

Részletesebben

FÖLDHIVATALI TÁJÉKOZTATÓ

FÖLDHIVATALI TÁJÉKOZTATÓ FÖLDHIVATALI TÁJÉKOZTATÓ Az Országgyűlés lakásmaffia elleni albizottsága felhívásával összhangban az FVM megvalósította a változásfigyelö-értesítésküldő szolgáltatás bevezetését a tulajdoni lapokkal kapcsolatos

Részletesebben

A termőföld igénybevételével összefüggő földhivatali eljárásról

A termőföld igénybevételével összefüggő földhivatali eljárásról A termőföld igénybevételével összefüggő földhivatali eljárásról Az építési tevékenység gyakorta érint termőföldeket. A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tft.) határozza meg a termőföld

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Előadás tartalma 1. A Ket. és az anyagi jogszabályok 2. Eljárásrend vízjogi engedélyezéshez 3. Ügyintézési

Részletesebben

Parlagfű Információs Rendszer ismertetése. Egy országos komplex GIS megoldás

Parlagfű Információs Rendszer ismertetése. Egy országos komplex GIS megoldás Parlagfű Információs Rendszer ismertetése Egy országos komplex GIS megoldás A parlagfű okozta károk mértéke hazánkban Egy a politikának is látható ügy 1. Hazánkban közel 2,5 millió ember szenved allergiás

Részletesebben

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu TakarNet24 Szolgáltatások, aktuális helyzet Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu Közvetlen célok A szolgáltatások non-stop rendelkezésre állása E-szolgáltatások felhasználói körének bővítése Adatszolgáltatás

Részletesebben

HATÁROZAT. Helység fekvés hrsz. Művelési ág Kivett töltés, Kivett udvar, erdő,

HATÁROZAT. Helység fekvés hrsz. Művelési ág Kivett töltés, Kivett udvar, erdő, ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

Osztatlan közös tulajdon megszüntetés I. üteme a sárvári járásban

Osztatlan közös tulajdon megszüntetés I. üteme a sárvári járásban Osztatlan közös tulajdon megszüntetés I. üteme a sárvári járásban Smidéliusz Ervin 2016. január 26. Osztatlan közös tulajdon megszüntetése gyakorlati szemmel Szombathely 1 Vas megye Sárvári Járás 68546

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Egészségbiztosítási Pénztár F Ő I G A Z G A T Ó Nyt. szám: S01/ 514-1 /2013. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 2014. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi /megyei kormányhivataloknak

Részletesebben

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2016. (XII. 01.) önkormányzati rendelete. a települési adóról

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2016. (XII. 01.) önkormányzati rendelete. a települési adóról BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2016. (XII. 01.) önkormányzati rendelete a települési adóról Balatonhenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének országos megindulása

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének országos megindulása Földügyi Főosztály A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének országos megindulása Koós Tamás főosztályvezető - helyettes GISopen konferencia Jogszabályi megújulás

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

A Heves Megyei Földhivatal költségvetési alapokmánya

A Heves Megyei Földhivatal költségvetési alapokmánya Heves Megyei Földhivatal 3301 Eger, Barkóczy u.7. Pf. 14. Telefon: 36/312-644 Telefax: 36/516-374 ------------------------------------------------------------------------------------------------- A Heves

Részletesebben

Közigazgatási változásokból fakadó problémák az elmúlt egy év tapasztalatai alapján

Közigazgatási változásokból fakadó problémák az elmúlt egy év tapasztalatai alapján Közigazgatási változásokból fakadó problémák az elmúlt egy év tapasztalatai alapján Horváth Gábor István főosztályvezető, Földügyi Főosztály GISopen, 2012. március 12-14. 2011-től új helyzet 2011. január

Részletesebben

Részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt aktuális kérdései. Cseri József ügyvezető igazgató

Részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt aktuális kérdései. Cseri József ügyvezető igazgató Részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt aktuális kérdései Cseri József ügyvezető igazgató A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Dorogháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015.(VII.03.) önkormányzati rendelete az allergiát okozó gyomnövények elterjedésének visszaszorításáról, a magánterületek karbantartásáról. Dorogháza

Részletesebben

Új eredmények és lehetőségek a parlagfű távérzékeléses kimutatásában Surek György, Nádor Gizella, Hubik Irén

Új eredmények és lehetőségek a parlagfű távérzékeléses kimutatásában Surek György, Nádor Gizella, Hubik Irén Új eredmények és lehetőségek a parlagfű távérzékeléses kimutatásában Surek György, Nádor Gizella, Hubik Irén Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági Távérzékelési Kutatási és Fejlesztési Osztály

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A tárgyi dokumentáció elbírálása BO-08/KT/8915/2017. iktatószámon folyamatban van.

HIRDETMÉNY. A tárgyi dokumentáció elbírálása BO-08/KT/8915/2017. iktatószámon folyamatban van. Ügyiratszám: BO-08/KT/8915-4/2017. Ügyintéző: Cseppely Vivien Tárgy: A MOL Nyrt. (Budapest) és a MOL Petrolkémia Zrt (Tiszaújváros) megbízásából, a BGT Hungária Környezettechnológiai Kft. által elkészített

Részletesebben

PÉCSI JÁRÁSI HIVATAL. Az egyéni vállalkozói tevékenység 2013. évi hatósági ellenőrzési terve

PÉCSI JÁRÁSI HIVATAL. Az egyéni vállalkozói tevékenység 2013. évi hatósági ellenőrzési terve PÉCSI JÁRÁSI HIVATAL Az egyéni vállalkozói tevékenység 2013. évi hatósági ellenőrzési terve Készítette: dr. Végi-Rónai Klára okmányirodai ügyintéző Jóváhagyta: Papp Edit csoportvezető Az egyéni vállalkozóról

Részletesebben

Az egyéni vállalkozói tevékenység évi hatósági ellenőrzési terve

Az egyéni vállalkozói tevékenység évi hatósági ellenőrzési terve Az egyéni vállalkozói tevékenység 2014. évi hatósági ellenőrzési terve Jóváhagyta: Dr. Csiki László Hivatalvezető- helyettes Készítette: Dr. Végi- Rónai Klára okmányirodai ügyintéző 2 Az egyéni vállalkozóról

Részletesebben

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok Dr. Varga Márk főosztályvezető Szolnok, 2015. július 2. A Kormány döntése A Kormány 2012. szeptember 04-i döntése: 17. Előterjesztés a

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A tárgyi dokumentáció elbírálása BO-08/KT/8708/2017. iktatószámon folyamatban van.

HIRDETMÉNY. A tárgyi dokumentáció elbírálása BO-08/KT/8708/2017. iktatószámon folyamatban van. Ügyiratszám: BO-08/KT/8708-4/2017. Ügyintéző: Cseppely Vivien Tárgy: A MOL Nyrt. (Budapest) és a MOL Petrolkémia Zrt (Tiszaújváros) megbízásából, a BGT Hungária Környezettechnológiai Kft. által elkészített

Részletesebben

2005. évi XXXVIII. törvény

2005. évi XXXVIII. törvény 2005. évi XXXVIII. törvény a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény és az azzal összefüggő egyes ágazati törvények módosításáról A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény módosítása 1. A

Részletesebben

A földmérési jogszabályok aktualitásai, ezen belül az ingatlanrendező és tervezői minősítések kérdésének helyzete

A földmérési jogszabályok aktualitásai, ezen belül az ingatlanrendező és tervezői minősítések kérdésének helyzete Földügyi Főosztály A földmérési jogszabályok aktualitásai, ezen belül az ingatlanrendező és tervezői minősítések kérdésének helyzete Koós Tamás főosztályvezető - helyettes Változó jogszabályi és technológiai

Részletesebben

Tárgy: Gyomaendrőd I.- homok védnevű bányatelek részleges bányabezárása, tájrendezése HATÁROZAT

Tárgy: Gyomaendrőd I.- homok védnevű bányatelek részleges bányabezárása, tájrendezése HATÁROZAT MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS FÖLDTANI HIVATAL SZOLNOKI BÁNYAKAPITÁNYSÁG Ikt. szám: SZBK/1803-9/2013. Ügyintéző: Szeifert Konrád : 06-56-512-314 : 06-56-512-337 E-mail: konrad.szeifert@mbfh.hu Jogerős: 2013. 08.

Részletesebben

Bejelentésre vonatkozó szabályok: A bejelentés-köteles tevékenységek a tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytathatók.

Bejelentésre vonatkozó szabályok: A bejelentés-köteles tevékenységek a tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytathatók. Ügyleírás: Az ipari tevékenység folytatására vonatkozó szabályokat a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint

Részletesebben

Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések

Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen 2007. Székesfehérvár március 12-14. Az előadás tartalma: A TAKARNET hálózaton

Részletesebben

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI Az ingatlan-nyilvántartási eljárás az ingatlannal kapcsolatos jogok bejegyzésére és tények feljegyzésére, illetve az ingatlan és a jogosultak adataiban bekövetkezett változások

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 57/2013. (VI. 29.) VM rendelete az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 57/2013. (VI. 29.) VM rendelete az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 110. szám 63129 A vidékfejlesztési miniszter 57/2013. (VI. 29.) VM rendelete az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. alcím, valamint az 1.

Részletesebben

Parlagfű Jogi Munkacsoport

Parlagfű Jogi Munkacsoport Parlagfű Jogi Munkacsoport - 2011.05. 24. A Mezőgazdasági és Ökológiai Munkacsoport 2011. május 23-i dokumentuma is világosan tanúsítja, hogy a parlagfű probléma messze nem jogi kérdés, a jog többnyire

Részletesebben

BÉKÉSCSABAI JÁRÁSI HIVATALA

BÉKÉSCSABAI JÁRÁSI HIVATALA BÉKÉSCSABAI JÁRÁSI HIVATALA Ügyiratszám: BE-02/19/240-3/2017. Tárgy: Igazolás Ügyintéző: Futó Zsolt Hiv. sz.: Telefon: (66)529-270 Melléklet: IGAZOLÁS A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény

Részletesebben

Földhivatal vállalkozói szemmel

Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal és a vállalkozók közös érdeke: a meglévő adatállomány megőrzése dokumentálása az állományok folyamatos javítása, pontosítása a létrejövő új adatok feldolgozása

Részletesebben

Kertes házad van? 5 milliós bírságra is számíthatsz - 2012. július 25.

Kertes házad van? 5 milliós bírságra is számíthatsz - 2012. július 25. Kertes házad van? 5 milliós bírságra is számíthatsz - 2012. július 25. Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, az allergén gyomnövény néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit. A Nemzeti

Részletesebben

A KÖZBENSŐ VÉLEMÉNYEZÉSRŐL VISSZAÉRKEZETT VÉLEMÉNYEK, ÉS AZ AZOKRA TETT INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA, EGYEZTETŐ TÁRGYALÁS EREDMÉNYE

A KÖZBENSŐ VÉLEMÉNYEZÉSRŐL VISSZAÉRKEZETT VÉLEMÉNYEK, ÉS AZ AZOKRA TETT INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA, EGYEZTETŐ TÁRGYALÁS EREDMÉNYE A KÖZBENSŐ VÉLEMÉNYEZÉSRŐL VISSZAÉRKEZETT VÉLEMÉNYEK, ÉS AZ AZOKRA TETT INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA, EGYEZTETŐ TÁRGYALÁS EREDMÉNYE A közbenső véleményezési eljárás során 8 államigazgatási szerv tett véleményezési

Részletesebben

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetrő l, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól A Kormány az

Részletesebben

Általános Közzétételi lista. II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Általános Közzétételi lista. II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok Általános Közzétételi lista II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok 6. A közfeladatot ellátó szerv által fenntartott adatbázisok, illetve nyilvántartások leíró adatai (név, formátum, az adatkezelés

Részletesebben

Mátészalkai Járási Hivatal Járási Földhivatala Mátészalka. Általános közzétételi lista. II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok 4.

Mátészalkai Járási Hivatal Járási Földhivatala Mátészalka. Általános közzétételi lista. II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok 4. Mátészalkai Járási Hivatal Járási Földhivatala Mátészalka Általános közzétételi lista II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok 4. Ügyleírások Ügytípus megnevezése: Ingatlan-nyilvántartási célú földmérési

Részletesebben

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt végrehajtása

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt végrehajtása Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt végrehajtása Cseri József ügyvezető igazgató 2016. november 16. A projekt

Részletesebben

Földügyi aktualitások (az Önök gyakori kérdései alapján) Dr. Doktor Emerencia Földügyi referens

Földügyi aktualitások (az Önök gyakori kérdései alapján) Dr. Doktor Emerencia Földügyi referens Földügyi aktualitások (az Önök gyakori kérdései alapján) Dr. Doktor Emerencia Földügyi referens Az előadás vázlata (GYIK) Mi a teendő, ha a szomszéd elszántja a földem? Hogyan áll az osztatlan közös tulajdon

Részletesebben

A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER

A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER 14392/3/2008. ELŐTERJESZTÉS A SZAKMAPOLTIKAI MUNKACSOPORT RÉSZÉRE A termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változással kapcsolatos jogszabályok

Részletesebben

A Kormány. 78/2007. (IV. 24.) Korm. r e n d e l e t e. a környezeti alapnyilvántartásról

A Kormány. 78/2007. (IV. 24.) Korm. r e n d e l e t e. a környezeti alapnyilvántartásról A Kormány 78/2007. (IV. 24.) Korm. r e n d e l e t e a környezeti alapnyilvántartásról A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 110.

Részletesebben