'irc>i'i y»zírxt : +V 6. Érkezett 2009 MÁJ évi... törvény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "'irc>i'i y»zírxt : +V 6. Érkezett 2009 MÁJ évi... törvény"

Átírás

1 'irc>i'i y»zírxt : +V 6 Érkezett 2009 MÁJ évi... törvény A nemdohányzók védelmér ől és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásána k egyes szabályairól szóló évi XLII. törvény módosításáró l Az Országgy űlés - felismerve, hogy a dohányzás, illetve a dohányfüst által kiváltott egészségkárosodás komol y közegészségügyi következményekkel járó olyan probléma, amely a Magyar Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaival, különösen az Egészségügyi Világszervezet évi III. törvénnyel kihirdetett Dohányzás-ellen őrzési Keretegyezményével és az Európai Uni ó célkitűzéseivel összhangban széleskör ű nemzeti együttm űködést tesz szükségessé, - tekintettel a dohányzás és a dohányfüst-expozíció romboló egészségi, társadalmi, gazdaság i és környezeti következményeire, szilárdan elhatározva a nemdohányzók egészségének védelméhez fűződő jogok garantálását szolgáló eszközrendszer kiterjesztésének szükségességét, ezen keresztül a társadalom mind szélesebb körének védelmét a környezet i dohányfüst egészségkárosító hatásaival szemben, - tudatában annak, hogy a dohányzás visszaszorításának a jogi szabályozás nem az elsődleges vagy kizárólagos eszköze, így különösen nem helyettesíti az egyén családi vagy tágab b környezetéből származó viselkedési minta magatartásformáló hatását, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy a dohányzás visszaszorítására tett er őfeszítések az állami és önkormányzati eszközök mellett csak különösen a családok, a szakmai testületek, a nők, a fiatalok, a környezet és a fogyasztók érdekeit véd ő civil szervezetek, a szociális, oktatási és egészségügyi intézmények aktív, célzott és egészségtudatos együttműködése esetén lehetnek hatékonyak a következő törvényt alkotja : 1. (1) A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló évi XLII. törvény (a továbbiakban : Nvt.) 2. (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép és a bekezdés a következő új e) ponttal egészül ki : [A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével - a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel - ne m szabad dohányozni] d) munkahelyen, e törvényben, külön jogszabályban, valamint a munkáltató rendelkezése i szerint meghatározott esetekben, e) közterületnek minősül ő ea) a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban, zárt légter ű felüljárókban és közterületi játszótereken, eb) tömegközlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, illetve erre kijelöl t várakozó helyen, illetőleg helyiségben, valamint nyílt légterű várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. (2) Az Nvt. 2. (2) bekezdés j) pontja helyébe a következ ő rendelkezés lép : [Nem jelölhető ki dohányzóhely]

2 -2- fi helyi közforgalomban közlekedő tömegközlekedési eszközön, helyiérdek ű vasúton, menetrend alapján belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon, valamint menetrend szerint közlekedő személyszállító vonaton ;" (3) Az Nvt. 2. (2) bekezdése a következő új h) ponttal egészül ki : [Nem jelölhető ki dohányzóhely) h) külön jogszabályban meghatározott melegkonyhás vendéglátóhely zárt légter ű helyiségében." (4) Az Nvt. 2. (8) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (8) A munkavállalók munkahelyi dohányzásának, valamint a dohányzóhelyek munkavállalók részére történő kijelölésének feltételeire külön jogszabály, e törvény, valamint a munkáltató rendelkezései irányadóak. (5) Az Nvt. 2. -a a következő új (10) bekezdéssel egészül ki : (10) A helyi önkormányzat rendeletben az (1) bekezdés e) pontjában foglaltakon túl közterületet nemdohányzó közterületnek nyilváníthat. A nemdohányzó közterület kijelölésére a (7) bekezdésben foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni. A közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását a 7. -ban foglaltakon túl az önkormányzat rendeltében foglaltakra figyelemmel a közterület-felügyelet is ellenőrizheti, és a dohányzási korlátozá s tetten ért megszegőjét a 7. (5) bekezdése szerinti helyszíni bírsággal sújthatja. Az így befolyt bírság az önkormányzat bevétele. Az Nvt. 4. (3) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : 2. (3) A 2. (2) bekezdés fi pontjában nem szerepl ő közforgalmú, valamint a magánforgalomban közlekedő tömegközlekedési eszközökön a dohányzóhely kijelölésér ől az üzembentartó dönt. A kijelölés tűzvédelmi szabályokat, illetőleg közlekedésbiztonsági érdeket nem sérthet vagy veszélyeztethet. 3. Az Nvt. 5. -a helyébe a következ ő rendelkezés lép : 5. (1) Dohánytermék nem árusítható közoktatási intézményben, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, valamin t egészségügyi intézményben. (2) Dohánytermék árumintaként nem forgalmazható. (3) Dohánytermék

3 -3- a) 100 m2-nél nagyobb eladótér-alapterületű üzletben az egyéb termékekt ől elkülönítve, az üzlethelyiség erre a célra elkülönített részén, b) 100 m2 vagy annál kisebb eladótér-alapterületű üzletben az a) pont szerinti módon, vagy önálló polcon, illetve a pénztárnál elhelyezett tárolóban, vag y c) kizárólag dohánytermékek, illetve azok fogyasztásához kapcsolódó, külön törvényben, vagy annak felhatalmazása alapján megalkotott jogszabályban meghatározott kiegészít ő kellékek forgalmazására szolgáló önálló üzletbe n hozható kereskedelmi forgalomba. (4) A (3) bekezdés a) pontja szerinti helyen és a b) pontja szerinti önálló polcon, illetve tárolóban a dohánytermék úgy forgalmazható, hogy az a vásárló számára csak a kereskedelmi tevékenységet folytató feladatkörében eljáró személy közreműködésével legyen hozzáférhető. (5) A (3) bekezdés a) pontja szerinti esetben a forgalmazás a pénztárnál nem történhet. (6) Üzletenként a (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti forgalmazási helyb ől együttesen legfeljebb a) a legalább háromezer négyzetméter eladótér-alapterületű üzletekben három, b) a háromezer négyzetmétert el nem érő eladótér-alapterületű üzletekben eg y jelölhető ki. (7) A (6) bekezdés alkalmazásában a (3) bekezdés b) pontjában említett önálló polc és a tárol ó külön forgalmazási helynek számít." 4. Az Nvt. 6. (1) és (2) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezések lépnek : (1) Cigarettát forgalomba hozni csak abban az esetben lehet, ha a forgalomba kerül ő fogyasztói csomagolási egység felirata szembetűnően, kontrasztos háttérben, jó l olvashatóan, tartósan, magyar nyelven egyaránt tartalmazza a) egyik főoldalán, az oldal legalább 30%-át kitevő felületen : aa) A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében él ők egészségét! figyelmeztetést, vagy ab) A dohányzás halált okozhat! figyelmeztetést, b) másik főoldalán, az oldal legalább 50%-át kitevő felületen a 8. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján megalkotott külön jogszabály szerinti, szabadon megválasztható képes egészségvéd ő figyelmeztet ő feliratot, valamint c) egyik keskenyebb oldalán, az oldal legalább 10%-át kitev ő felületen, a cigaretta főfüst egységnyi mennyiségében lévő kátrány- és nikotin-, valamint szén-monoxid-tartalo m számszerű értékét. (2) Az (1) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja alatti általános egészségvéd ő figyelmeztetéseket, továbbá az (1) bekezdés b) pontjában említett, külön jogszabály szerinti szabadon megválasztható képes egészségvédő figyelmeztet ő feliratot váltakozva kel l alkalmazni úgy, hogy azok rendszeres megjelenése f őoldalanként biztosított legyen. 5. (1) Az Nvt. 7. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép :

4 -4- (1) A 2-4/A. -ban foglalt, valamint a munkavédelemr ől szóló évi XCIII. törvény 38. -a szerinti rendelkezések betartását az egészségügyi államigazgatási szerv ellen őrzi, és azok megsértése esetén a jogsértő természetes vagy jogi személlyel, illetve jogi személyisé g nélküli gazdasági társasággal szemben egészségvédelmi bírságot szab ki." (2) Az Nvt. 7. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép : (4) Az egészségvédelmi bírság összege a) a dohányzással összefügg ő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább , legfeljebb Ft; b) a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelel ő teljesítése, valamint a dohányzást, illet őleg a dohánytermékek forgalmazását érintő tilalmak, korlátozások megtartására vonatkozó ellenőrzési kötelezettség elmulasztása eseté n ba) legalább Ft, legfeljebb Ft az ezen kötelezettségek betartásáért felelős személy tekintetében, illetve bb) legalább , legfeljebb Ft az intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság tekintetében. (3) Az Nvt. 7. (7) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (7) Egészségvédelmi bírság a jogsértésről való tudomásszerzést követ ő 6 hónapon belül szabható ki. A jogsértő magatartás tanúsításától számított 1 éven túl egészségvédelmi bírsá g nem szabható ki, kivéve, ha a magatartás jogsértő állapot fenntartásával valósul meg. Ebben az esetben az elévülési idő a jogsértő állapot megszűnésének napján kezd ődik. 6. Az Nvt. a Záró rendelkezések cím el őtt a következ ő 7/A. -sal egészül ki : 7/A. (1) Az 5. és 6. -ban foglalt rendelkezések betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, valamint a fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény (a továbbiakban : Fgytv.) rendelkezéseinek alkalmazásával eljár azok megsértése esetén. (2) Az (1) bekezdésben említett rendelkezések az Fgytv. alkalmazásában fogyasztóvédelmi rendelkezések. 7. (1) Az Nvt. 8. (3) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (3) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a 6. (1) bekezdésének b) pontja szerinti képes egészségvédő figyelmeztető feliratokat, és az azok feltüntetésére vonatkozó részlete s szabályokat rendeletben állapítsa meg. (2) Az Nvt. 8. -a a következő (5) bekezdéssel egészül ki :

5 -5- (5) Felhatalmazást kap a közlekedésért felel ős miniszter, hogy az egészségügyért felel ős miniszterrel egyetértésben a dohányzóhelyek tömegközlekedési eszközön történő kijelölésének részletes szabályait rendeletben állapítsa meg." (3) Az Nvt. 8. (6) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki : [Ez a törvény a következ ő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja] c) Bizottság 2003/641/EK határozata (2003. szeptember 5.) a színes fényképek és egyéb illusztrációk dohánytermékek csomagolásán egészségügyi figyelmeztetésként történő használatáról. 8. (1) Ez a törvény a (2) (4) bekezdésben foglalt kivételekkel a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. (2) Az 1. (2) bekezdése, a 2., valamint az (5) bekezdés a) pontja január 1-jén lép hatályba. (3) Az 1. (3) bekezdése, a 3., a 4., valamint a (6) bekezdés július 1-jén lép hatályba. (4) Az 5. (2) bekezdése, valamint a (9) bekezdés b) pontja e törvény kihirdetését követő 45. napon lép hatályba. (5) Hatályát veszti az Nvt. a) 4. (2) és (5) bekezdése, b) 7. (2) bekezdésében az,illetőleg a dohánytermékek forgalmazására szövegrész, c) 7. (4) bekezdés b) pontjában az, illetőleg a dohánytermékek forgalmazását szövegrés z d) 7. (6) bekezdése, e) 7. (13) bekezdésében a életévét betöltött szövegrész. (6) Hatályát veszti az Nvt. melléklete. (7) A(z) a) 1. (1) bekezdése, az 5. (1) és (3) bekezdése, a 6. és a 7., valamint az (5) bekezdé s b)-e) pontja e törvény kihirdetését követő 16. napon, b) 5. (2) bekezdése, valamint a (9) bekezdés b) pontja e törvény kihirdetését követ ő 46. napon, c) 1. (2) bekezdése és a 2., valamint az (5) bekezdés a) pontja január 2. napján, d) 1. (3) bekezdése és a 3., a 4., valamint a (6) bekezdés, július 2. napján hatályát veszti. (8) E törvény november 1. napján hatályát veszti.

6 -6- (9) Az Nvt. a) 4. (1) bekezdésben az a), illetőleg c) pontjaiban szövegrész helyébe az a), c) és d) pontjában, b) 7. (5) bekezdésében a Ft-ig szövegrész helyébe a Ft-ig, c) 7. (8) bekezdésében az A (6) bekezdés szerinti hatóságot szövegrész helyébe az Az egészségügyi államigazgatási szervet szöveg lép. (10) Az Nvt június 30-án hatályos 6. (1) bekezdés b) pontjának és mellékleténe k megfelelő egészségvédő figyelmeztet ő felirattal ellátott cigaretta legkésőbb október 31 - ig bocsátható szabadforgalomba. (11) Ez a törvény a színes fényképek és egyéb illusztrációk dohánytermékek csomagolásán egészségügyi figyelmeztetésként történő használatáról szóló, szeptember 5-i 2003/641/EK bizottsági határozat végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

7 -7- INDOKOLÁ S Általános indokolá s A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvez őtlen, és jelent ősen elmarad attól, amit társadalmi gazdasági fejlettségünk általános szintj e lehetővé tenne. Az egészség javítását, a betegségek megelőzését, az emberhez méltó élet meghosszabbítását csak az egész társadalom szervezett er őfeszítéseivel, anyagi, szellemi erőforrásainak, egyéni kezdeményezéseinek mozgósításával és hatékony felhasználásával lehet elérni. E célkitűzések megvalósítását a 46/2003. (IV. 16.) OGY határozattal meghirdetésre került Egészség Évtizedének Nemzeti Programja i adja. A Program alapvető küldetése, hogy választ adjon az egészséget érint ő kihívásokra, segítse és felgyorsítsa, hogy a magyar lakosság életesélyei minél hamarabb megközelítsék az Európai Unió átlagát. Cél : cigarettafogyasztás évi 8%-kal való csökkentése 2005-ig, illetve a rendszere s dohányosok prevalenciájának 6%-kal (férfiaknál 35% körülire) való csökkentése 2010-ig. Annak az időnek 20%-al való csökkentése, amit egy fő passzív dohányzással tölt, illetve a passzív dohányzás ártalmainak csökkentése a dohányzás további térbeli korlátozásával, illetve a jelenlegi szabályok szigorú ellen őrzésével. A sohasem dohányzott lakosság számarányának növelése a gyermekek és fiatalo k dohányzásra való rászokásának csökkentésével. A dohánytermékek fogyasztásának csökkentését célzó törvényi és egyéb szabályo k betartatása, szigorítása az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (a továbbiakban : EVSZ) javaslatainak mielőbbi átvétele. A dohányzás és a dohányipar társadalmi elfogadottságának csökkentése, olyan társadalmi környezet kialakításával, melyben a nemdohányzó életmód a társadalmi norma. További szempontot jelent a közforgalmú intézményekre vonatkozó dohányzási korlátozáso k tekintetében az EVSZ évi III. törvénnyel kihirdetett Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye amelyhez az Európai Unió is részes félként csatlakozott amelynek 8. cikkéb ől nemzetközi jogi kötelezettségként is következik a vonatkozó szabályozá s fejlesztésének szükségessége. 8. Cikk A dohányfüst-expozíció elleni védelem 1. A Részes Felek elismerik, hogy tudományos bizonyítékok egyértelm űen igazolják azt, hogy a dohányfüstnek való kitettség halált, betegséget és rokkantságot okoz. 2. A Részes Felek a zárt munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön, a zárt közterületeke n és ahol szükséges, egyéb közterületeken a dohányfüst-expozíció elleni védelemről rendelkez ő hatásos jogalkotói, végrehajtói, igazgatási és/vagy egyéb intézkedéseket hoznak és hajtana k végre bels ő jogszabályaik szerinti nemzeti joghatóságuk keretei között, és aktívan elősegítik más joghatósági szinteken ezek meghozatalát és végrehajtását. Az Európai Bizottság január 30-án jelentette meg a Dohányfüstmentes Európáért : politikai lehetőségek című, COM(2007) 27 fival számú közleményét (a továbbiakban : Zöld Könyv). A Zöld Könyvvel kapcsolatban az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tartott a z uniós intézmények, a tagállamok és a civil szféra bevonásával, a közleményben foglal t kérdések tekintetében. A Zöld Könyv azt két fő kérdést vizsgálja, hogy európai szinten 1 A Program elnevezését a 4/2006. (II. 8.) OGY határozat módosította.

8 -8- kerüljön-e kialakításra átfogó dohányfüstmentes szabályozás kivételekkel vagy azok nélkül, illetve hogy milyen jogi eszközökkel történjen mindez. A Zöld Könyv foglalkozik a szigorítás vendéglátóiparra gyakorolt hatásaival is, jelezve, hog y például Írországban, Norvégiában, New York városban és Kalifornia államban a szigor ú szabályozás bevezetése egyáltalán nem járt forgalomcsökkenéssel a vendéglátásban. Ez természetesen nem garantálja azt, hogy a szigorúbb szabályozás bevezetése Magyarországo n rövid távon ne vezethetne ezzel ellentétes eredményre. A Zöld Könyvvel kapcsolatban a magyar Kormány az Európai Bizottságnak eljuttatott álláspontjában kifejtette, hogy az egészséghez való jog biztosítása, és a dohányzá s visszaszorítása a Kormány legfontosabb prioritásai közé tartozik. A dohányzás zárt nyilvános helyeken való teljes tilalmának végs ő célként való feltüntetése tudatos és célzott kötelezettségvállalás mind az Európai Unió, mind a Kormány részér ől, amellyel a Magyarországon különösen a fiatalok körében mind jobban terjed ő dohányzás, valamint a világon igen magas dohányzási ráta elleni határozott fellépést deklarálta. A dohányzás zárt területen való tilalmi köre kiterjesztésének célja deklaráltan nem a dohányzás teljes betiltása, hanem az, hogy világméretű beavatkozással a dohányzást és annak a nemdohányzó k egészségére gyakorolt hatásait minimális szintre szorítsa vissza, gátat vessen a dohányzás i epidémiának, mérsékelje az egészségre káros hatásokat, és a társadalomra rótt a dohányzással összefüggő költségek elfogadható mértékre csökkenjenek. A munkavállalóka t különösen a vendéglátó-ipari munkavállalókat passzív dohányzásra kényszerít őjelenlegi szabályozás alkotmányosan aggályos. A javaslat ennek megfelel ően egyes dohányzási korlátozások és egyes, a dohányterméke k feliratozására, címkézésére, forgalmazására vonatkozó szabályok szigorítását, a rendelkezések megsértése esetén kiszabható szankciók szigorítását, valamint a jogalkalmazást el ősegítő pontosító rendelkezéseket tartalmaz. Részletes indokolá s Az I. -hoz A tervezet rögzíti, hogy a munkahelyekre vonatkozó, a nemdohányzók védelmét érint ő korlátozásokat tartalmazó külön jogszabályok mellett az Nvt. rendelkezései is irányadóak. A Javaslat szerint a külön jogszabály különösen a munkavédelemr ől szóló évi XCIII. törvény, valamint a munkáltató rendelkezései mellett az Nvt. rendelkezései is irányadóak a munkavállalók munkahelyi dohányzásának, valamint a dohányzóhelyek munkavállaló k részére történ ő kijelölésének feltételeire. Szükséges továbbá egyes további közterületeken (aluljárókban és zárt légterű felüljárókban, a légtér jellegére tekintettel, valamint játszótereken, a gyermekek fokozott egészségvédelm e érdekében, és a tömegközlekedési eszközök megállóiban) dohányzási korlátozás bevezetése. A Javaslat a dohányzás teljes tiltását indítványozza a menetrend szerint közleked ő személyvonatokon és a melegkonyhás vendéglátóhelyek zárt légterű helyiségeiben. Ez utóbb i intézmények esetében a dohányzóhelyként nyílt légter ű helyiség (kerthelyiség) vagy közterület kerülhet kijelölésre, illetve a jelenleg is hatályos szabályok szerint a vendéglátóhel y teljesen nemdohányzóvá is nyilvánítható. Magyarországon több helyi önkormányzat rendeleti szabályozást adott ki, vagy tervez kiadni egyes közterületek nemdohányzóvá nyilvánítása érdekében. A kérdés alkotmányos rendezése

9 -9- érdekében a Javaslat az Nvt. olyan tartalmú módosítását indítványozza, amely szerint a helyi önkormányzat rendeletben a törvényben nevesített helyeken túl közterületet nemdohányz ó közterületnek nyilváníthat, amelyet a megfelel ő jelölésekkel kell ellátni. A közterületi dohányzási tilalmak megszeg őivel szemben indokolt a közterület-felügyelet eljárásában i s kiszabható helyszíni bírság kilátásba helyezése. Az így befolyt bírság az önkormányza t bevétele. A 2. -hoz A Javaslat a teljes dohányzási tilalom bevezetését javasolja a menetrend szerint közlekedő személyvonatokon. A 3. -hoz Egészségpolitikai szakmai igényként merült fel, hogy további feltételekhez kell kötn i dohánytermékek forgalmazására vonatkozó szabályokat. Az eladás céljára szolgáló hely kijelölésére vonatkozó hatályos szabályok szigorítása arra a gyakorlati megfontolásr a tekintettel szükséges, hogy sajnos néhány kivételtől eltekintve az eladás helyén tipikusan a pénztáraknál nagy mennyiségben és állandóan jelenlév ő dohánytermékek a fogyasztás természetes jellegét közvetítik különösen a gyermekek számára. A Javaslat a jelenleg legálisan dohányterméket forgalmazó üzletek (az értékesítési pontok ) számának csökkenését nem javasolja, az értékesítési pontokon belüli hozzáférhetőségi helyek számának csökkentését azonban igen. A Javaslat továbbá a jelenlegi gyakorlatnak i s megfelel ően biztosítja, hogy csak eladó közrem űködésével lehessen hozzáférni a dohánytermékekhez (kivéve a szakboltokat). A szabályozás illeszkedni képes a mindenkori eladási helyi reklámra vonatkozó szabályokhoz. A Javaslat az üzletenkénti forgalmazási pontok számának üzletméret függvényében történ ő maximalizálását javasolja, illetve ahol lehetséges, pl. a hipermarketek jelenlegi gyakorlatának is megfelelően elkülönített dohányáruda felállítását teszi kötelezővé. A 4. -hoz A Javaslat az Európai Bizottság által javasolt képes figyelmeztet ő irányozza elő a cigarettásdobozokon. feliratok bevezetését A 5. -hoz A a jogalkalmazási tapasztalatokra figyelemmel az egészségvédelmi bírságra vonatkoz ó eljárási szabályok pontosításával és szigorításával a jelenleg hatályos szankciórendszer hatékonyabbá tételére irányul. A továbbá az Nvt. és a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény (a továbbiakban : Mvt.) között fennálló a munkahelyeken a nemdohányzók védelmét szolgáló jogszabályok ellenőrzésére és szankcionálására vonatkozó közigazgatási eljárások lefolytatását akadályoz ó negatív hatásköri összeütközés megszüntetésére irányul. Az Mvt január 1-től hatályos szabályai szerint a foglalkozás-egészségügyi feladatokat a munkavédelmi hatósá g látja el, ugyanakkor az Mvt. 86. (1) bekezdés c) pontja a munkavédelmi hatóság hatósági

10 -10- jogköre nem terjed ki a nemdohányzók védelmére vonatkozó el őírások ellenőrzésére. Ezzel párhuzamosan az Nvt. 2. (8) bekezdése és 7. (1) a munkavédelmi törvényre kiutalva deklarálja, hogy a munkavállalók munkahelyi dohányzásának, valamint a dohányzóhelye k munkavállalók részére történő kijelölésének feltételeire külön jogszabály, valamint a munkáltató rendelkezései irányadóak, valamint a munkavállalóknak, illet őleg a munkáltatóknak az adott munkahelyet érintő dohányzási korlátozást, illetve a dohányzóhely munkavállalók részére történ ő kijelölésének kötelezettségét sértő magatartása esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket külön törvény szabályozza. Annak érdekében, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az eredet i jogalkotói szándéknak megfelel ően megfelel ő visszatartó erej ű szankció alkalmazásának lehetősége mellett ellenőrizhesse a munkahelyi dohányzási szabályok betartását, a két törvén y között tapasztalható, hatásköri összeütközést eredményez ő kollízió feloldása szükséges. Az 6. -hoz A fogyasztóvédelmi törvénnyel való összhangot teremti meg a korszerű követelmények figyelembe vételével. jogalkotási A 7. hoz A az Alkotmány 37. -a (3) bekezdésére figyelemmel a törvény végrehajtásához szüksége s felhatalmazásokat alkotja meg, illetve módosítja, továbbá kiegészíti az Nvt. jogharmonizációs záradékát. A 8. -hoz A hatályba léptető, hatályon kívül helyez ő és átmeneti rendelkezéseket tartalmaz. A Javasat a személyszállító vonatokat érint ő dohányzási korlátozások szigorítását, a képes figyelmeztet ő feliratok alkalmazását, valamint a melegkonyhás vendéglátóhelyek tekintetébe n az új dohányzási korlátozásokat fokozatosan, alkotmányosan megfelel ő (fél-egy éves) felkészülési id ő biztosításával vezeti be.

11 Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága EB/91 /2009. Törvényjavaslat kezdeményezés e DR. SZILI KATALIN asszonynak, az Országgy űlés elnökének Helybe n Tisztelt Elnök Asszony! Mellékelten a Házszabály 85. (2) bekezdése c.) pontja alapján benyújtom a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Budapest, május 27.

A Károli Gáspár Református Egyetem szabályzata a nem dohányzók védelmében tett intézkedésekről

A Károli Gáspár Református Egyetem szabályzata a nem dohányzók védelmében tett intézkedésekről A Károli Gáspár Református Egyetem szabályzata a nem dohányzók védelmében tett intézkedésekről Az Országgyűlés tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira, annak érdekében, hogy

Részletesebben

Tájékoztató. a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról

Tájékoztató. a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról Tájékoztató a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról Jelentős változásokat hozott 2012. január 1-től a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

Hivatal a. 2011. évi... törvény

Hivatal a. 2011. évi... törvény Hivatal a ORSZÁGGYŰLÉSI KÉP VISELŐ t : 2011 FEBR 2 5. Képviselői önálló indítvány 2011. évi... törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásána k egyes szabályairól

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól. Értelmező rendelkezések

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól. Értelmező rendelkezések 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés, tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

1 / 5. 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

1 / 5. 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés - tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés - tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

Törvények. 2011. évi XL. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról*

Törvények. 2011. évi XL. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról* M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 48. szám 10939 II. Törvények 2011. évi XL. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról* 1. A Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés, tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés, tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira, annak érdekében, hogy

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés - tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZAT

DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZAT Dél-kelet Magyarországon működő M E N T Á L H I G I É N É S E G Y E S Ü L E T 5601 Békéscsaba, Pf. 303. Fenntartó székhelye/telephelye: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1. 06/66/643-991 E-mail: menta@internet-x.hu

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés - tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2013. január 31-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2013. január 31-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának kezdeményezéséhez való csatlakozás Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály

Részletesebben

2011. évi... törvény. Érkezeit 2011 R 2 3. A törvényt az Országgyűlés a 2011 április 26-i ülésnapjánfogadta el. lro.tány$z : 12.

2011. évi... törvény. Érkezeit 2011 R 2 3. A törvényt az Országgyűlés a 2011 április 26-i ülésnapjánfogadta el. lro.tány$z : 12. 6r7#~á1-.,.. lro.tány$z : 12.'1 $ oj /2:"i- Érkezeit 2011 R 2 3. 2011. évi... törvény a nemdohányzók védelmér ől és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásána k egyes szabályairól szóló 1999. évi

Részletesebben

Dohányzás a munkahelyen. Dr. Nagy Marcell orvos százados Mályi, 2014.03.03

Dohányzás a munkahelyen. Dr. Nagy Marcell orvos százados Mályi, 2014.03.03 Dohányzás a munkahelyen Dr. Nagy Marcell orvos százados Mályi, 2014.03.03 Jogszabályok 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 1VIINISZTE R

EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 1VIINISZTE R C cftvatal a Írásbeli válasz a K/4823-4828. ú kérdésekre EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 1VIINISZTE R 2008 rebr 0 5, 4da2r(7. ' ~ l 4 Q.C/il K ~ ~~~1f1 I. u Iktató: 236-7/2008-2003/dÜI Koszorús László országgyűlési

Részletesebben

Sajtótájékoztató Tatabánya, 2012. április 2.

Sajtótájékoztató Tatabánya, 2012. április 2. Sajtótájékoztató Tatabánya, 2012. április 2. Hollósiné Dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tiszti főorvos Szabó Andrea közegészségügyi felügyelő Kisföldi Beáta egészségfejlesztő Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Az Országgyűlés, tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira,

Részletesebben

11(«4 Ii<Mf 1 i v14i A /4, V/ 4V r,f

11(«4 Ii<Mf 1 i v14i A /4, V/ 4V r,f lzttaia EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM,rr.Qe`st 2008 tebr 0 5. 14(02`rf '! MINISZTER 11(«4 Ii

Részletesebben

Dohányzásra, dohányzókra vonatkozó szabályzat

Dohányzásra, dohányzókra vonatkozó szabályzat Tárgy: Utasítás Érvényes: 2011.06.21-től visszavonásig Minden érintett személyekre (ügyfél, alvállalkozó, bérlő,külsős cég,saját dolgozókra ) Dohányzásra, dohányzókra vonatkozó szabályzat Hung Log Two

Részletesebben

SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL

SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL Fonyód, 2012. április 1. Jóváhagyta: Bántó Zsuzsanna Igazgató A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

önkormányzati képviselő Közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotása 1 db határozati javaslat önkormányzati képviselő

önkormányzati képviselő Közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotása 1 db határozati javaslat önkormányzati képviselő Előterjesztő: önkormányzati képviselő Iktatószám: 9494/2009. Tárgy: Közterületen történő dohányzás rendjéről szóló rendelet megalkotása Melléklet: 1 db rendelet-tervezet 1 db határozati javaslat Készítette:

Részletesebben

A nemdohányzók védelme, a dohányzás rendje

A nemdohányzók védelme, a dohányzás rendje 10 / 1.. számú melléklet Szervezeti és Működési Szabályzat melléklete A nemdohányzók védelme, a dohányzás rendje A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2013.

KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2013. KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2013. Készítette: Juhászné Zsadányi Erzsébet igazgató Hatálybalépés ideje: 2013. szeptember

Részletesebben

BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2012 BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999.

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL Hatályos: 2012. január 01. A szabályzattal az intézmény saját hatáskörében figyelembe véve a vonatkozó jogszabályi előírásokat az 1999. évi XLII. törvényt, valamint

Részletesebben

2011. évi XLI. törvény

2011. évi XLI. törvény 2011. évi XLI. törvény a nemdohányzók védelmérıl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosításáról 1. A nemdohányzók védelmérıl és a dohánytermékek

Részletesebben

k xk tt : 2011 GKT 2 C. Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

k xk tt : 2011 GKT 2 C. Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Helyben k xk tt : 2011 GKT 2 C. Tisztelt Elnök Úr! Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények

Részletesebben

triv wa Koszorús László országgy űlési képviselő úr részére Képvisel ői Irodahá z Budapest Tisztelt Képviselő Úr!

triv wa Koszorús László országgy űlési képviselő úr részére Képvisel ői Irodahá z Budapest Tisztelt Képviselő Úr! P ~w EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM Lrkoz ct 2008 FCÖR Q 5, j +2(/ 4 MINISZTER o triv wa.i.zlgt3 14 i q 1 Írásbeli válasz a K/4823-4828. ú kérdésekr e Iktató: 236-7/2008-2003/O'UI Koszorús László országgy űlési

Részletesebben

2015. évi törvény a dohánytermék-kereskedelem állami monopóliumának megszüntetésér ő l

2015. évi törvény a dohánytermék-kereskedelem állami monopóliumának megszüntetésér ő l ()j'szaggy: ; 1 )rom á 6-7 4 Érkezcr : 2015 MÁJ rt O4. 2015. évi törvény a dohánytermék-kereskedelem állami monopóliumának megszüntetésér ő l 1. (1) A magyar államnak a dohánytermék-kiskereskedelmi, illetve

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NFGM/ /2009. ELŐTERJESZTÉS az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. augusztus 2 EGYEZTETÉSI LAP 1. Az egyeztetés alapadatai

Részletesebben

Az Országgyűlé s Egészségügyi bizottságának. ajánlása

Az Országgyűlé s Egészségügyi bizottságának. ajánlása ~AGGXÜLi ;S s 1VATALA T/5994/4. Érkezett : 2012 MARC 1 O. Az Országgyűlé s Egészségügyi bizottságának ajánlása a nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1 Magyar joganyagok - 1999. évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, for1. oldal 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának,

Részletesebben

Törvényi háttér. Nemdohányzók védelme, ifjúságvédelem

Törvényi háttér. Nemdohányzók védelme, ifjúságvédelem Törvényi háttér Nemdohányzók védelme, ifjúságvédelem 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól Ez a törvény a nemdohányzók

Részletesebben

2015. évi... törvény a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény módosításáró l

2015. évi... törvény a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény módosításáró l Ly n sm.wj ;iyaiitla rn a... M Irumányszáml S ^ ' Érkezett: 2015 JÚN 0 9. 2015. évi... törvény a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény módosításáró l 1. (1) A Magyarország

Részletesebben

Széchenyi István katolikus Általános Iskola

Széchenyi István katolikus Általános Iskola Belső szabályzat A nemdohányzók védelmének helyi szabályai Széchenyi István katolikus Általános Iskola Füzesabony A nemdohányzók védelmének helyi szabályai A szabályzattal az intézmény saját hatáskörében

Részletesebben

BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL KEM-i Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola Hatályba lépés ideje: 2012. január 30. A szabályzattal az intézmény saját hatáskörében figyelembe

Részletesebben

Országgyűlés Hivatal a Irományszám : -'~ 14 p O n0 9g/ Érkezett -

Országgyűlés Hivatal a Irományszám : -'~ 14 p O n0 9g/ Érkezett - Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága Országgyűlés Hivatal a Irományszám : -'~ 14 p O n0 9g/ Érkezett - 2016 ÁPR 2 0. Kijelölt bizottság fit +»í,t"~iú.k`~ r~, A Napjóléti bizottság jelentésé egyes egészségügyet

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 48. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. május 6., péntek. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 48. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. május 6., péntek. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. május 6., péntek 48. szám Tartalomjegyzék 2011. évi XL. törvény A Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról 10939 2011.

Részletesebben

SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL

SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL Mátészalka, 2012.március 30. Jóváhagyta: Papp Lászlóné igazgató A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

Frissítve: augusztus :48 Netjogtár Hatály: 2018.I V.17. Magyar joganyagok évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről

Frissítve: augusztus :48 Netjogtár Hatály: 2018.I V.17. Magyar joganyagok évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről Magyar joganyagok - 1999. évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről és a dohán 1. oldal 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZATA

DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZATA Polgármesteri Hivatal Szervezeti Működési Szabályzata 1) melléklete 12) függeléke Csanyteleki Polgármesteri Hivatal DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZATA Csanyteleki Polgármesteri Hivatal Dohányzási Szabályzata A nemdohányzók

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről és a dohán 2. oldal c)1 közforgalmú intézmény: az érintettek számára közfelada

Magyar joganyagok évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről és a dohán 2. oldal c)1 közforgalmú intézmény: az érintettek számára közfelada Magyar joganyagok - 1999. évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről és a dohán 1. oldal 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E. az Újpesti Közterület-felügyeletről

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E. az Újpesti Közterület-felügyeletről Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E az Újpesti Közterület-felügyeletről (T E R V E Z E T) Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10749. számú törvényjavaslat a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik

Részletesebben

1.1. PÁ' ulyás Gergely elnök. Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t

1.1. PÁ' ulyás Gergely elnök. Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: 20161 ÁPR. 2 5 t Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az

Részletesebben

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1

1999. évi XLII. törvény. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 1 Magyar joganyagok - 999. évi XLII. törvény - a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasz. oldal 999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának

Részletesebben

Rédei Móra Ferenc Általános Iskola. Városközponti Közoktatási Főigazgatóság, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium OM SZABÁLYZAT

Rédei Móra Ferenc Általános Iskola. Városközponti Közoktatási Főigazgatóság, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium OM SZABÁLYZAT Városközponti Közoktatási Főigazgatóság, Óvoda, Általános Iskola 2886 Réde, és Kollégium SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL Réde, 2013. szeptember Jóváhagyta: Volf Árpád intézményvezető Városközponti

Részletesebben

A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése

A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése Az Országgy űlés Fenntartható fejlődés bizottsága Kapcsolódó bizottság A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése az épített környezet alakításáról és védelmér ől szóló 1997. évi LxXVIII. törvénynek

Részletesebben

ÉrketQ t: 2013SNT D3. 2013. évi... törvény

ÉrketQ t: 2013SNT D3. 2013. évi... törvény Országgyűlési képvisel ő ÉrketQ t: 2013SNT D3. Képviselői önálló indítvány 2013. évi... törvény a közszolgálati tisztvisel őkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény é s a munka törvénykönyvér ől szóló 2012.

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület május 21-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület május 21-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 12. Tel.: 89/515-000 Fax.: 89/313-989 50. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2009. május 21-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének

Részletesebben

Irosraányszém7 I4 A 06A évi... törvény. az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény módosításáról

Irosraányszém7 I4 A 06A évi... törvény. az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény módosításáról Irosraányszém7 I4 A 06A Érkswkt : 2009 ökt 2 9. 2009. évi... törvény az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról 1. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998.

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzatának 1/2012. (I.24.) számú rendelete Nemdohányzók védelmének helyi szabályairól (Egységes szerkezetben)

Zamárdi Város Önkormányzatának 1/2012. (I.24.) számú rendelete Nemdohányzók védelmének helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) Zamárdi Város Önkormányzatának 1/2012. (I.24.) számú rendelete Nemdohányzók védelmének helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) Zamárdi Város Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

A DIÓSGYŐR-VASGYÁRI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL. Hatályba lépés ideje: január 03.

A DIÓSGYŐR-VASGYÁRI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL. Hatályba lépés ideje: január 03. A DIÓSGYŐR-VASGYÁRI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL Hatályba lépés ideje: 2012. január 03. A Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium e szabályzattal az intézmény

Részletesebben

EGYSÉGES JAVASLAT. A világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény módosításáról szól ó T/5053. számú törvényjavasla t ZÁRÓSZAVAZÁSÁHOZ

EGYSÉGES JAVASLAT. A világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény módosításáról szól ó T/5053. számú törvényjavasla t ZÁRÓSZAVAZÁSÁHOZ :T / sű; 1 Ország gyitic Nivala k, Irományszám Érkezett 2015 JÚN 2, 9. Törvényalkotási bizottsága Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL

SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Jókai Mór Szakképző Iskolai Tagintézménye SZABÁLYZAT A DOHÁNYZÁSI TILALOM BETARTÁSÁRÓL Ziegler Teréz igazgató Érvényes: 2014. szeptember 1-től visszavonásig

Részletesebben

2014. évi... törvény Érkenut: 7014 MI-.J 0 B.

2014. évi... törvény Érkenut: 7014 MI-.J 0 B. lrr in}}t Oí'ezággyiilés Hivatnia 11 / m 2014. évi.... törvény Érkenut: 7014 MI-.J 0 B. Országgy űlési képviselők, a Kormány tagjai és az államtitkárok kötelez ő vagyongyarapodási vizsgálatáró l 1. Az

Részletesebben

A NYÍRBOGDÁNYI KAZINCZY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS AMI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNY SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

A NYÍRBOGDÁNYI KAZINCZY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS AMI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNY SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL A NYÍRBOGDÁNYI KAZINCZY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS AMI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNY SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL Hatályba lépés ideje: 2012. március 02. A szabályzattal az intézmény saját

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

Prs ggyulés Hivatal a

Prs ggyulés Hivatal a ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Prs ggyulés Hivatal a tí, Yiyti. an : '96`311,,211 Módosító javasla t Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részér e kétastts 2009 MÁJ 1 8. Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A

Részletesebben

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Dr. Vida Mária Az idei év jelentős szigorításokat hozott a dohányzás korlátozására. Ennek fogadtatása természetesen attól függ, hogy az illető maga dohányzik-e

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. október 03-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. október 03-ai ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 164/2013. ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. október 03-ai ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat a közterületen történő

Részletesebben

T/ Magyarország Alaptörvényének ötödik módosítása

T/ Magyarország Alaptörvényének ötödik módosítása MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/11545. Magyarország Alaptörvényének ötödik módosítása Előadó: Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Budapest, 2013. június Magyarország Alaptörvényének ötödik

Részletesebben

épjtílétib'lz ototiság jelenitése,. törvényjavasla t (T/5052. szám) részletes vitájáró l Tisztelt Elnök Úr!

épjtílétib'lz ototiság jelenitése,. törvényjavasla t (T/5052. szám) részletes vitájáró l Tisztelt Elnök Úr! Országgy űlés Hivatal a Irományszám : -v I sc '- 1 5 Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága Érkezett 2015 JÚN 1 7. Kijelölt bizottság épjtílétib'lz ototiság jelenitése,. törvényjavasla t (T/5052. szám) részletes

Részletesebben

Iromány száma : T/12923/ 6 Benyújtás dátuma : december 1. n. 'ti: 1 CL, :I,. ', 'í

Iromány száma : T/12923/ 6 Benyújtás dátuma : december 1. n. 'ti: 1 CL, :I,. ', 'í Iromány száma : T/12923/ 6 Benyújtás dátuma : 2016. december 1. Az Országgy űlé s Törvényalkotási bizottsága n. 'ti: 1 CL, :I,. ', 'í Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

Iromány száma : T/332/4 4 Benyújtás dátuma : június 14.

Iromány száma : T/332/4 4 Benyújtás dátuma : június 14. Iromány száma : T/332/4 4 Benyújtás dátuma : 2018. június 14. Az Országgy ű lé s Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Címzett : Kövér László, az Országgyű lés elnöke Érkezett : 2018 JúN 14,

Részletesebben

Cszái( 2011. évi... törvény a közösségi közlekedés finanszírozásával összefügg ő egyes törvények módosításáról

Cszái( 2011. évi... törvény a közösségi közlekedés finanszírozásával összefügg ő egyes törvények módosításáról Cszái(,ra v Hivatat a Érkezett : 2011 DEC 0 9-2011. évi.... törvény a közösségi közlekedés finanszírozásával összefügg ő egyes törvények módosításáról Az Országgy űlés a helyi közösségi közlekedés színvonalának

Részletesebben

T/11110/7. számú EGYSÉGES JAVASLAT

T/11110/7. számú EGYSÉGES JAVASLAT ORSZÁGGY Ű LÉS HIVATAL A MAGYARORSZÁG KORMÁNYA Érkezett : 2013 MÁJ 2 a enjegyezte. Pintér Sándor belügyminiszter T/11110/7. számú EGYSÉGES JAVASLAT az egyes ingatlanok fővárosi önkormányzat részére történ

Részletesebben

Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l

Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l LA, :,-.dggyú'i,,s Hivatal a?rarttányrs if :1 \( o- N- Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l Az Országgyűlés a közpénzekkel való átlátható

Részletesebben

1. A törvényjavaslat 4. -ában az Ntv. 6. -a (1) bekezdésének b) pontja az alábbiak szerint módosul :

1. A törvényjavaslat 4. -ában az Ntv. 6. -a (1) bekezdésének b) pontja az alábbiak szerint módosul : ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Dr. Szili Katalin asszonynak az Országgyűlés elnökének Helyben Érterc : 2009 SIEPi 1 0. Módosító javaslat! Tisztelt Elnök Asszony! A Házszabály 94. -ának (1) bekezdése és 102. -ának

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat Fidesz Magyar Polgári Szövetsé g Képvisel őcsoportj a ORMgiy is tr~irlácsy

Részletesebben

Az Országgyűlés. egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáró l szóló T/ számú törvényjavaslat.

Az Országgyűlés. egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáró l szóló T/ számú törvényjavaslat. T/12491/11. ORSZÁGGY(iLLS HIVATAL A Érkezett : 2013 OKT 10. Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Fogyasztóvédelm i bizottságána k kiegészít ő ajánlás a egyes törvényeknek a rezsicsökkentés

Részletesebben

Országgyűlés Hivatala Irományszám : T1 A 0 5'1 p/ 8. Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t

Országgyűlés Hivatala Irományszám : T1 A 0 5'1 p/ 8. Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t Országgyűlés Hivatala Irományszám : T1 A 0 5'1 p/ 8 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2016 JÚN 0 6. Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET Gazdasági és közlekedési miniszter TERVEZET az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007 (VI. 13.) Korm.

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő testületének november 25-én tartandó ülésére. Tisztelt képviselő testület!

Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő testületének november 25-én tartandó ülésére. Tisztelt képviselő testület! HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R E 4242. HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295 Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő testületének 2011.

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XCVI. törvény - a gazdasági reklámok és az üzletfelira 2. oldal (2) Az (1) bekezdésben meghatározott követelmény teljesí

Magyar joganyagok évi XCVI. törvény - a gazdasági reklámok és az üzletfelira 2. oldal (2) Az (1) bekezdésben meghatározott követelmény teljesí Magyar joganyagok - 2001. évi XCVI. törvény - a gazdasági reklámok és az üzletfelira 1. oldal 2001. évi XCVI. törvény a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények magyar

Részletesebben

,,,..a ri1valala. 2015. évi... törvény a halgazdálkodásról és a hal védelmér ől szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról

,,,..a ri1valala. 2015. évi... törvény a halgazdálkodásról és a hal védelmér ől szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról ,,,..a ri1valala,éultic]nysz8rr1: ` G 9 8 Érkezett 2015 OKT 2,7. 2015. évi... törvény a halgazdálkodásról és a hal védelmér ől szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról A halgazdálkodásról és a hal védelmér

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Ikt.szám: 131/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Egyes szabálysértési tárgyú rendelkezéseket megállapító önkormányzati

Részletesebben

5b 8. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr!

5b 8. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága 5b 8 Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi rendelkezésekr ől szóló 10/2014. (II. 24.) OGY

Részletesebben

,.,, : 14440rJe2 p Érkezet : C1 i Á~ i. Tisztelt Elnök Úr!

,.,, : 14440rJe2 p Érkezet : C1 i Á~ i. Tisztelt Elnök Úr! r -,- ű F~.~ iva la MAGYARORSZÁG KORMÁNYA,.,, : 14440rJe2 p Érkezet : C1 i Á~ i. Zárószavazás el őtti módosító javasla t Kövér László ú r az Országgy űlés Elnöke részér e Budapest Tisztelt Elnök Úr! A

Részletesebben

T/6960/69. szám. Az Országgyűlés. az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat.

T/6960/69. szám. Az Országgyűlés. az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat. T/6960/69. szám ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Érkezett : 2012 JÚN 06. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának második kiegészít ő ajánlás a az egyes egészségügyi

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

2. (i) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (a továbbiakban : Tao. tv.) 4. -a a következő I. ponttal egészül ki:

2. (i) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (a továbbiakban : Tao. tv.) 4. -a a következő I. ponttal egészül ki: 'A G 8 I..Ri 1 {, {, Az Országgy űlés Költségvetési bizottsága Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! A Költségvetési bizottság

Részletesebben

2014. évi...törvény. egyes törvényeknek a dolgozó szülők védelme érdekében szükséges módosításáró l

2014. évi...törvény. egyes törvényeknek a dolgozó szülők védelme érdekében szükséges módosításáró l Érkezett : 2014 JAN 2 2. 2014. évi....törvény egyes törvényeknek a dolgozó szülők védelme érdekében szükséges módosításáró l A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala 4ionanysém. 11/U 9,2 A tbc«%tt. Z016 NOV 15. Tisztelt Elnök Űr!

Országgy űlés Hivatala 4ionanysém. 11/U 9,2 A tbc«%tt. Z016 NOV 15. Tisztelt Elnök Űr! ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Törvényjavaslat kezdeményezése, Kövér László ú r az Országgyűlés elnöke részére Országgy űlés Hivatala 4ionanysém. 11/U 9,2 A tbc«%tt. Z016 NOV 15. Helyben Tisztelt Elnök Űr! Magyarország

Részletesebben

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr!

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr! uiés Hivatala Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javasla t benyújtás a Kövér László úr, az Országgy űlés

Részletesebben

12/2013. (IV.15.) önkormányzati rendelete egységes szerkezetbe foglalt szövege

12/2013. (IV.15.) önkormányzati rendelete egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIRÓL, VALAMINT EZEK MEGSZEGÉSÉNEK JOGKÖVETKEZMÉNYEIRŐL SZÓLÓ a 38/2013. (IX.06.), 51/2013. (XI.04.), 52/2013.

Részletesebben

HATÁROZAT. Fenti kötelezettségének a vállalkozás e határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni. INDOKOLÁS

HATÁROZAT. Fenti kötelezettségének a vállalkozás e határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni. INDOKOLÁS Iktatószám: Tárgy: GY/001/00646-0003/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Határozatszám: 1607K-00124 HATÁROZAT I. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, mint fogyasztóvédelmi hatóság (továbbiakban:

Részletesebben

2011. évi... törvény

2011. évi... törvény ,,; 5 tiiva~ata ysr~rri.-~ ~~l g 9 2011 MM 13. ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISEL Ő Képvisel ői önálló indítvány 2011. évi... törvény a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek az Alaptörvénnyel

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3153/2019. (VII. 3.) AB HATÁROZATA

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3153/2019. (VII. 3.) AB HATÁROZATA 2019. 20. szám 1137 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3153/2019. (VII. 3.) AB HATÁROZATA utólagos normakontroll indítvány elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának utólagos

Részletesebben

Értelmezı rendelkezések

Értelmezı rendelkezések a nemdohányzók védelmérıl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes Az Országgyőlés - tekintettel a magyar lakosság kedvezıtlen népegészségügyi mutatóira, - annak érdekében, hogy a dohánytermékek

Részletesebben

zlcexett ; 201,,2 NOV évi... törvény

zlcexett ; 201,,2 NOV évi... törvény é; T?ívatala. 19,(6 5 zlcexett ; 201,,2 NOV 16. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Képviselői önálló indítvány 2012. évi... törvény A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohányterméke k kiskereskedelméről

Részletesebben

2011. évi... törvény

2011. évi... törvény ;5 illvf aia7 1 1 9 2011 MÁJ 13. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISEL Ő Képviselői önálló indítvány 2011. évi... törvény a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek az Alaptörvénnyel összefügg

Részletesebben

I 5 c0/5-3. i oínafiy : zarr. Érkezett : 2Q11 NOV 3 0. Tisztelt Elnök Úr!

I 5 c0/5-3. i oínafiy : zarr. Érkezett : 2Q11 NOV 3 0. Tisztelt Elnök Úr! dl& ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Kövér László az Országgyűlés elnöke részére Helyben i oínafiy : zarr I 5 c0/5-3 Érkezett : 2Q11 NOV 3 0. Módosító javaslat Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály 94. -ának (1) bekezdése,

Részletesebben

a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól szóló önkormányzati

Részletesebben

(^ O. Érkezett: 2015 NOV 3 0. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére

(^ O. Érkezett: 2015 NOV 3 0. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére irumanyszóm- 71 Sti $ C. (^ O Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015 NOV 3 0. Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben