Termelés- és innovációmenedzsment (lean) Kállay Balázs

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Termelés- és innovációmenedzsment (lean) Kállay Balázs"

Átírás

1 Termelés- és innovációmenedzsment (lean) Kállay Balázs

2 Toyota Termelési Rendszer Taiichi Ohno Központi eleme a veszteségek (muda) felszámolása (minimalizálása). Ezek olyan tevékenységek és időveszteségek, amik nem teremtenek értéket. Értékteremtő az a folyamat amely a vevői igényeknek megfelelő terméket állít elő és már első alkalommal is helyesen végezzük el. Sok új eszközt és módszert alakítottak ki, sokkal inkább tapasztalati, mintsem tudományos úton.

3

4 I. rész: Hosszú távú filozófia 1. Alapozzuk vezetési döntéseinket hosszú távú filozófiára, akár a rövid távú pénzügyi célok rovására is!

5 II. rész: A megfelelő folyamat meghozza a kívánt eredményt 2. Hozzunk létre megszakításmentes folyamatáramlást, hogy felszínre hozzuk a problémákat! 3. Használjunk húzórendszereket a túltermelés elkerülésére! 4. Egyenlítsük ki a termelést (heijunka)! 5. Alakítsuk ki annak kultúráját, hogy megállunk és orvosoljuk a problémákat, így már az első alkalommal is kiváló minőséget érünk el! 6. A feladatok szabványosítása a folyamatos fejlesztés és az alkalmazottak önirányításának (empowerment) alapja. 7. Alkalmazzunk vizuális irányítást, így nem maradnak rejtve a hibák! 8. Csak megbízható, alaposan tesztelt, a munkatársainkat és a folyamatainkat szolgáló technológiát használjunk!

6 III. rész: Értékteremtés a vállalatnál munkatársaink és partnereink szaktudásának fejlesztésével 9. Neveljünk ki olyan vezetőket, akik teljes mélységig értik a munkát, megélik és másoknak is tanítják a filozófiát! 10. Fejlesszünk kivételes, a cégfilozófia szellemében dolgozó munkatársakat és csapatokat! 11. Tiszteljük partnereink és beszállítóink hálózatát: adjunk nekik feladatokat és segítsünk nekik, hogy fejlődjenek!

7 IV. rész: Problémák gyökerének folyamatos orvoslása hozzájárul a vállalat tanulási folyamatához 12. Első kézből szerezzünk információt, hogy teljes mértékben megértsük a helyzetet (genchi genbutsu)! 13. Lassan, konszenzus útján, minden lehetőség gondos mérlegelése után hozzuk meg, majd gyorsan valósítsuk meg a döntéseket! 14. Váljunk tanuló vállalattá a szűnni nem akaró, folyamatos újragondolás (hansei) és a folyamatos fejlesztés (kaizen) segítségével!

8 Lean Lean termelési rendszer = lean gyártás = lean menedzsment = lean módszer = karcsúsított gyártás Irodai környezetben: lean adminisztráció Lean Termelési Rendszert alkalmazó vállalat: lean vállalat

9 A lean magában foglalja a Toyota módszerét és termelési rendszerét. Azonban a lean tovább bővült és fejlődött. Mi a lean? 1. Stratégiai és operatív szinten egyaránt bevált eszközök és módszerek, amelyek fő célja a folyamatokban lévő veszteségek feltárása és megszüntetése: a klasszikus tömegtermelés "paradigmáinak " leváltása.

10 Mi a lean? 2. Célja a termelékenység folyamatos növelése a vállalat valamennyi érintett dolgozója bevonásával. Motorja logikailag egy olyan szabályozókör, amely folyamatosan figyeli és méri a vállalatot befolyásoló folyamatokban keletkező veszteségeket, majd tevékenységeket indukál azok csökkentése érdekében. Mi a lean? 3. A lean szemlélet alkalmazásával jobb minőség, gyorsabb áramlás, és a vevői igényekhez alkalmazkodó termelés jön létre.

11 Mi a lean? 4. Egy lean szervezet megérti mi vevői számára az érték és az alapján alakítja ki vagy éppen alakítja át üzleti tevékenységeit, amit folyamatosan fejleszt. Ami vevői számára nem termel értéket (amiért nem fizet), kiiktatja folyamataiból. Ezen szervezet végső célja, hogy biztosítsa a tökéletes értéket az ügyfelei számára értéktermelő folyamataival, nulla veszteséggel. Mi a lean? 5. A lean egy olyan stratégia, amellyel maximalizálható a vevő számára nyújtott teljesítmény értéke és a veszteség kiküszöbölésével elérhető a tökéletes folyamat.

12 1. Határozzuk meg az értéket a végfelhasználó szemszögéből, termékcsaládonként. 2. Azonosítsuk a meghatározott termékcsaládok értékfolyamatainak minden egyes lépését, majd ahol csak lehetséges küszöböljük ki a nem értékteremtő lépéseket. 3. Helyezzük az értékteremtő lépéseket szorosan egymás után, ezzel is biztosítva a folyamatos áramlást a vevő irányába. 4. Az áramlás beindítása után hagyjuk, hogy a vevők a húzóelv alapján húzzák az értéket igényüknek megfelelően. 5. Kezdjük az egész folyamatot újra egészen addig, amíg a tökéletességállapotát el nem érjük.

13 1. Határozzuk meg az értéket a végfelhasználó szemszögéből, termékcsaládonként. Értékteremtő tevékenység Szükséges, bár értéket nem teremtő tevékenység Veszteséget termelő tevékenység

14 2. Azonosítsuk a meghatározott termékcsaládok értékfolyamatainak minden egyes lépését, majd ahol csak lehetséges küszöböljük ki a nem értékteremtő lépéseket. genchi genbutsu elv alapján: végig kell járni a termék gyártásának útját az üzemben - értékáram-feltérképezéssel (VSM) - jelen és jövőállapot Fő feladat: a veszteségek felismerése Muda szó szerinti veszteség Muri túlterhelés Mura egyenetlenség

15 7 + 1 MUDA 1. Túltermelés pl. olyan cikkek gyártása, amelyre még nincs megrendelés 2. Várakozás pl. olyan munkások, akiknek mindössze az a dolguk, hogy egy automatizált gépet figyeljenek 3. Felesleges szállítás pl. a gyártásközi készlet nagy távolságra való szállítása 4. Túlzott vagy nem megfelelő feldolgozás, gyártási veszteségek pl. felesleges műveletek végzése az alkatrész feldolgozás során 5. Túl sok készlet pl. a túl sok nyersanyag hosszabb átfutási időhöz, sérült árukhoz, magas költségekhez, késedelmekhez vezet 6. Felesleges mozgás pl. alkatrészek, eszközök keresgélése, elővétele vagy felhalmozása 7. Selejt pl. hibás alkatrész gyártása és a hiba orvoslása + 1. A munkatársak kihasználatlan kreativitása

16 3. Helyezzük az értékteremtő lépéseket szorosan egymás után, ezzel is biztosítva a folyamatos áramlást a vevő irányába. Az érték és értékáram pontos meghatározása lehetővé teszi, hogy a pazarlással járó eljárásokat, lépéseket megszüntessük. Az értékteremtő lépéseket úgy kell szervezni, hogy a termék folyamatosan végigáramolhasson rajtuk. Hogyan? 1. Just-in-time: minden a megfelelő időben történjen se túl korán, se túl későn.

17 2. Egydarabos áramlás: a termékek egyesével megszakítás, visszaáramlás és selejt nélkül haladnak végig a különféle tervezési, rendelésfelvételi és termelési műveleteken. Hagyományos termelésben a folyamatokat és a munkaállomásokat funkciók szerint szervezik. Lean termelésben értékáramok szerint à egy gyártósoron belül minden funkció megtalálható és ezeken vonul végig a termék. + Rugalmasan reagálás a keresletváltozásra + Készletköltséget és helyet takarít meg + Nagyban hozzájárul a jó minőséghez (a hiba felszínre hozása) - Viszont felmerülő hiba megállíthatja az áramlást

18 3. Ütemidő (takt time) tervezés: a termeléshez rendelkezésre álló idő és a vevők részéről megnyilvánuló kereslet hányadosa. Az ütemidő hozzáigazítja a termelés ütemét a piaci kereslet mértékéhez, és meghatározza minden lean rendszer működésének ritmusát. Az ütemidő-tervezésnek két fontos célja van: 1. segít abban, hogy ne alakuljanak ki készletek, hiszen ha egy művelet lassabban vagy akár gyorsabban megy végbe, mint a többi, akkor ott torlódás alakul ki, ami gyártásközi készletekhez vezet 2. a megfelelő időben történjen a gyártás, a vevő igénye szerint

19 4. Heijunka: kiegyenlített termelés és termeléstervezés. A vevők általában nem kiszámíthatóak, a kereslet ingadozik. A heijunka folyamatában a megrendeléseket rendszeresen ismétlődő sorrendbe rendezik és a hosszú távú kereslet figyelembe vételével kisimítják a rendelések napi ingadozását. 5. SMED: Single Minute Exchange of Dies egy számjegyű, azaz tíz perc alatti szerszámcsere Ahhoz, hogy egy vállalat a hagyományos termék-összetételű termelésről átálljon a vevői igényt követő, de kiegyenlített egydarabos áramlás termelésére, szükséges a gyors terméktípusváltás. Az SMED különféle technikák sorozata, amelyek segítségével 10 percen belül lehetséges a gépek átállítása.

20 6. Jidoka: beépített minőség Amit a hagyományos termelésben előírásokkal és a minőség utólagos ellenőrzésével igyekeznek biztosítani, azt egy lean vállalat is az áramlás folyamatába építi be. Az elv: a problémát láthatóvá kell tenni, felszínre kell hozni, és mielőbb, lehetőleg még a felmerülésekor meg kell oldani. Célja, hogy már elsőre jót termeljen a vállalat. Pl.: a gépek, berendezések automatikusan felismerik, ha hibás terméket állítanak elő leállnak és/vagy szólnak. - andon: segélykérő fényjelzés - poka-yoke (poka: nem szándékos hiba; yoke: megelőzés): tévedésmentességet biztosító eszköz vagy folyamat

21 4. Az áramlás beindítása után hagyjuk, hogy a vevők a húzóelv alapján húzzák az értéket igényüknek megfelelően. A vevő igényének húzó hatására történik a termelés. A húzó elv megvalósítására kanban rendszert, a minimális készletekkel történő áramoltatáshoz pedig szupermarketeket alkalmaznak. Kanban (kártya): arra szolgál, hogy egyszerű, látható módon koordinálja a termelést, biztosítsa az információáramlást. Szupermarket: ahol a folyamatos áramlás nem tartható fenn, ott minimális készleteket kell közbeiktatni. Ezt a minimális szintet az ütemidő határozza meg. Lehetnek néhány darabos vagy akár néhány órára elegendő terméket raktározó szupermarketek is.

22 5. Kezdjük az egész folyamatot újra egészen addig, amíg a tökéletességállapotát el nem érjük. Stabil és szabványosított folyamatok: ahhoz, hogy egy munkafolyamatot fejleszteni lehessen, elsőként arra van szükség, hogy az stabil és szabványosított legyen. A szabványosítás adja a későbbi fejlesztés alapját. Kaizen: folyamatos fejlesztés. A kaizen tevékenység a termelési folyamatok veszteségmentesítésére és fejlesztésére irányul. A kaizen célja, hogy megtalálja és megszüntesse a rendszer veszteségeit, valamint új eljárásokkal, eszközökkel vagy átszervezéssel javítsa a hatékonyságot.

23 5S: Seiri = Szelektálás à a munkahelyen lévő dolgok megválogatása: a szükségeseket meg kell tartani, a szükségteleneket el kell távolítani Seiton = Elrendezés à minden szükséges dolog helyét meg kell határozni és ki kell alakítani, majd feliratozni kell; legyen átlátható, hogy ezután az eszköz a szükséges időben, megfelelő állapotban elrakható és hozzáférhető legyen Seiso = Tisztítás, takarítás à a saját munkakörnyezet és az eszközök tisztítása Seiketsu = Standardizálás à a rend és a tisztaság (az első három lépés) fenntartását jelenti Shitsuke = Szoktatás, fenntartás à a szabályok betartása és elsajátítása

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév 1 Bevezettük az ISO-t, aztán foglalkoztunk a TQM-mel, belevágtunk a SixSigmába, most pedig Leanezünk..?????? Módszer? Divat???? Vezetési eszköz? Gondolkodás mód?????? 2 3 Dr. Topár József 1 1. generáció

Részletesebben

A lean menedzsment eszközei

A lean menedzsment eszközei A lean menedzsment eszközei Hozhat-e újat a lean menedzsment a TQM-hez képest? Jenei István együttműködő partnere Az előadás fő üzenetei A lean menedzsment (LM) is egy minőség- irányultságú menedzsmentrendszer

Részletesebben

9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc

9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc 9. fejezet címe: Lean menedzsment jellemzése 1. lecke: Lean menedzsment alapjai Elsajátítási idő: 60 perc Mi a lean? A lean menedzsment a TPS (Toyota Product System) módszer európai és amerikai szemléletre

Részletesebben

LEAN Menedzsment. Célcsoport

LEAN Menedzsment. Célcsoport LEAN Menedzsment Minden vállalat egyik alapvető célja, hogy fejlessze termékei/szolgáltatásai minőségét, csökkentse, a költségeket növelje versenyképességét. A felvázolt célok elérésének számos eszköze

Részletesebben

LEAN MENEDZSMENT ALAPJAI Eger, 2012. Előadó: Tamás Lászlóné Katalin vezető tanácsadó

LEAN MENEDZSMENT ALAPJAI Eger, 2012. Előadó: Tamás Lászlóné Katalin vezető tanácsadó LEAN MENEDZSMENT ALAPJAI Eger, 2012 Előadó: Tamás Lászlóné Katalin vezető tanácsadó Tartalom Termelékenység-fejlesztés Gyártási folyamatok veszteségei A Toyota - modell A Lean eszköztára A Lean bevezetése

Részletesebben

Lean szemlélet és könyvtár

Lean szemlélet és könyvtár Lean szemlélet és könyvtár Magyar Könyvtárosok Egyesület 50. vándorgyűlés Keszthely, 2018. július 5. Miszler Tamás Csorba Győző Könyvtár Bevezetés TQM? Lean? TQM - Vevőközpontúság (fogyasztóközpontú fejlesztés)

Részletesebben

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén.

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. Képzés megnevezése: LEAN Menedzsment Koordinátor Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. A résztvevő

Részletesebben

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft. LEAN / Középfokú átfogó Kaizen Manager képzés ( Green belt ) Cél: A cégen belül folyó projektek működésében, előrehaladásában aktív, hasznos szerepet betölteni képes dolgozók képzése. A Kaizen alapjainak,

Részletesebben

Lean menedzsment alapjai - tételek

Lean menedzsment alapjai - tételek Lean menedzsment alapjai - tételek Az alábbi tételek visszaköszönnek majd a vizsgán. A válaszok a főbb kiindulási gondolatokat közlik, természetesen mindegyikhez átfogóbb (kidolgozott) válaszokat kell

Részletesebben

Gépészeti automatizálás

Gépészeti automatizálás Gépészeti automatizálás Gyártórendszerek optimális működtetése Dr. Czmerk András Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék czmerk@mogi.bme.hu Irodalom 1. Dr. Husi Géza: A lean alapú termelés

Részletesebben

Lean menedzsment alapjai - tételek

Lean menedzsment alapjai - tételek Lean menedzsment alapjai - tételek Az alábbi tételek visszaköszönnek majd a zh-n. A válaszok a főbb kiindulási gondolatokat közlik, természetesen mindegyikhez átfogóbb (kidolgozott) válaszokat kell adni.

Részletesebben

LEAN egyszerűen. http:// ://www.lehel-management.hu/ Kákonyi. Előadó: Lehel

LEAN egyszerűen. http:// ://www.lehel-management.hu/ Kákonyi. Előadó: Lehel ÚJ J KIHÍVÁSOK ÚJ J VÁLASZOKV LEAN egyszerűen en http:// ://www.lehel-management.hu/ Előadó: Kákonyi Lehel Bemutatkozunk Folyamatoptimalizálás Amit az Önök k figyelmébe ajánlok Leánykori nevén: Toyota

Részletesebben

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni.

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. XXV. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2018. Szeptember 14. Termelő vállalat

Részletesebben

Továbblépés a TQM felıl a LEAN menedzsment bevezetése felé

Továbblépés a TQM felıl a LEAN menedzsment bevezetése felé Továbblépés a TQM felıl a LEAN menedzsment bevezetése felé Dr. Németh Balázs 2008. Március 27. Mőködési kiválóság szintjei Best Practice Hibátlan Folyamatok A legjobb gyakorlat Mások által is követésre

Részletesebben

A Lean menedzsment és bevezetése

A Lean menedzsment és bevezetése A Lean menedzsment és bevezetése A mai üzleti környezetben és kiélezett versenyben felértékelődik a vevői igények minnél magasabb szintű kielégítésének képessége. Ami tegnap elég volt, az mára már kevés

Részletesebben

Korszerű termelésszervezési eljárások

Korszerű termelésszervezési eljárások Korszerű termelésszervezési eljárások 2010.10.25. 1. Just In Time (Éppen időben) módszer Termeld ma azt, amire holnap szükség van. A JIT-elv négy alapeleme: nincs raktárkészlet rövid szállítási idők kis

Részletesebben

5S Építkezés az alapoktól

5S Építkezés az alapoktól 5S Építkezés az alapoktól Péczely Csaba A.A. Stádium Kft. Bemutatkozás A.A. Stádium Kft. 1984 alapítva műszaki diagnosztika 1996 termelékenység-fejlesztés (TPM, Lean ) Túl az 70-en! Szakmai rendezvények

Részletesebben

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1. Ászity Sándor

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1. Ászity Sándor Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1 Ászity Sándor 1 Tömegtermelés Lean termelés Toyota Termelési Rendszer: 2 2017.04.09. Szerepek az autóipari beszállítói láncban OEMs System integrators

Részletesebben

A L E A N menedzsmentalapjai

A L E A N menedzsmentalapjai A L E A N menedzsmentalapjai Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S A lean management stratégiai elemei 1. Integrált minőségmenedzsment TQM Kaizen Minőségkör nulla hiba 2. Piacorientált

Részletesebben

MAGYAR MINŐSÉGHÉT KONFERENCIA

MAGYAR MINŐSÉGHÉT KONFERENCIA MAGYAR MINŐSÉGHÉT KONFERENCIA LEAN módszerek és megoldások az energiahatékonysággal összhangban Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2016. MÁJUS 13. Lean filozófia A Lean filozófia lényege, hogy a veszteségek

Részletesebben

LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM

LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program moduljai: AURUM Oktatási Központ Kft. LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM A program célja: Lean alapok 3 nap 5S alapok 4 nap Shop-floor management 3 nap Lean office 3 nap Lean HR 3 nap Kaizen

Részletesebben

Lean bevezetés, Kaizen workshop-ok tapasztalatai a Phoenix Mecano-nál

Lean bevezetés, Kaizen workshop-ok tapasztalatai a Phoenix Mecano-nál Lean bevezetés, Kaizen workshop-ok tapasztalatai a Phoenix Mecano-nál Tartalom - Néhány alapadat a cégről - Miért? - Vezetők képzése - Nemzetközi összefogás - Helyi továbbképzések - Néhány alkalmazott

Részletesebben

A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása

A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása 5S A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása 1 Az 5S a termelékenység alapja Az 5S jelentősége Profit kézbentartása Költség Termelés Minőség Határidő Működés Berendezés Készlet Szabványosítás,

Részletesebben

Amikre a válaszokat keressük

Amikre a válaszokat keressük 5S alapok Amikre a válaszokat keressük Hogyan tehetjük a munkahelyünket láthatóan tisztává és rendezetté? Hogyan teremtjük meg az ideális körülményeket az 5 fő stratégiai módszerek és eszközök bevezetéséhez?

Részletesebben

A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM

A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM Péczely György A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu 20/330 5545 Tartalom Mi a Lean? Hatékonyság A vállalatról Előzmények A felmérés Az

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben

LEAN FÓRUM. Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései a Lean Menedzsment alkalmazásában. Dr. Németh Balázs Január 23.

LEAN FÓRUM. Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései a Lean Menedzsment alkalmazásában. Dr. Németh Balázs Január 23. LEAN FÓRUM Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései a Lean Menedzsment alkalmazásában Dr. Németh Balázs 2007. Január 23. Témák Az egyes témák áttekintésének menete: Best Practice Lean menedzsment

Részletesebben

Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar

Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar Versenyképesség fokozása, avagy az élenjáró élelmiszeripar (www.leancenter.hu) Tömpe László Címzetes egyetemi docens Senior lean/tpm tanácsadó Minden jog fenntartva! Versenyképesség Támogató folyamatok

Részletesebben

LEAN BESZERZÉS AZ ELMŰ-BEN. MLKBT 17. kongresszusa Balatonalmádi, 2009. november 12. Sámson Gergely

LEAN BESZERZÉS AZ ELMŰ-BEN. MLKBT 17. kongresszusa Balatonalmádi, 2009. november 12. Sámson Gergely LEAN BESZERZÉS AZ ELMŰ-BEN MLKBT 17. kongresszusa Balatonalmádi, 2009. november 12. Sámson Gergely Áttekintés ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, Beszerzési Ig. ELMŰ beszerzés fejlődése Lean beszerzés Fejlesztési

Részletesebben

LEAN MASTER PROGRAM. Több, mint oktatás!

LEAN MASTER PROGRAM. Több, mint oktatás! LEAN MASTER PROGRAM Több, mint oktatás! LEAN MASTER PROGRAM 1. Lean menedzsment bevezetése 2. Akiknek ajánljuk 3. A képzés felépítése 4. További információk 2 1. Lean menedzsment bevezetése A Lean menedzsment

Részletesebben

A LEAN menedzsment gfejlesztés letén, pilot projekt. intézetben

A LEAN menedzsment gfejlesztés letén, pilot projekt. intézetben A LEAN menedzsment alkalmazása a minőségfejleszt gfejlesztés terület letén, pilot projekt bemutatása, avagy új j utak keresése se a Szent Margit Rendelőint intézetben Dr. Thomka György Szente Zsuzsa 1

Részletesebben

Előadás címe: 5S bevezetése

Előadás címe: 5S bevezetése TPM Klub 2004. December 2. Előadás címe: 5S bevezetése Előadó: Kesztler Róbert 1 Revision : 1.0 Miről is lesz szó? 1. Röviden a Grundfos filozófiájáról 2. Világszínvonalú gyártás 3. 5S és a TPM kapcsolata

Részletesebben

LEAN MANUFACTURING EYES FOR FLOW, EYES FOR WASTE

LEAN MANUFACTURING EYES FOR FLOW, EYES FOR WASTE LEAN MANUFACTURING EYES FOR FLOW, EYES FOR WASTE LEAN GONDOLKODÁS: MIT JELENT? Minden egyes termékre és annak értékáramára kell koncentrálni, nem pedig szervezetekre, eszközökre, technológiákra vagy karrierekre

Részletesebben

Értékáram elemzés szoftveres támogatással. Gergely Judit 2013. 03. 01. Lean-klub

Értékáram elemzés szoftveres támogatással. Gergely Judit 2013. 03. 01. Lean-klub Értékáram elemzés szoftveres támogatással Gergely Judit 2013. 03. 01. Lean-klub Tartalom Az Értékáram és elemzésének szerepe a Leanben Értékáram modellezés és elemzés Esetpélda: termelő folyamat Képzeletbeli

Részletesebben

Képzések és Workshopok

Képzések és Workshopok Tudással a termelékenységért, a megbízható üzemelésért és a biztonságért! Képzések és ok 2017. évi tematikák Cím: 6723 Szeged, József Attila sgt. 130. Tel: 62/431-927, E-mail: tpm@aastadium.hu Több mint

Részletesebben

5S A rend kialakításának és folyamatos fenntartásának japán módszere

5S A rend kialakításának és folyamatos fenntartásának japán módszere 5S A rend kialakításának és folyamatos fenntartásának japán módszere Ahhoz, hogy a minőség érdekében gyökeres változást tudjunk elérni, először a munkakörnyezetet kell megváltoztatni. Az 5S dolgozói szinten,

Részletesebben

5S Tréning. A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása

5S Tréning. A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása 5S Tréning A minőségi munkakörnyezet kialakítása és fenntartása 1 Az 5S a termelékenység alapja Az 5S jelentősége Profit kézbentartása Költség Termelés Minőség Határidő Működés Berendezés Készlet Szabványosítás,

Részletesebben

Folyamatvezérelt szervezeti változások az SBS Kft-nél

Folyamatvezérelt szervezeti változások az SBS Kft-nél Folyamatvezérelt szervezeti változások az SBS Kft-nél ISOFÓRUM XXIII. NMK Vezetéstudományi Intézet Vezetés és stratégia tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf. 489. Tel.: (1)4825377, (1)4825263;

Részletesebben

KAIZEN WORKSHOP. Dr. Németh Balázs Ügyvezetı igazgató Kvalikon Kft. LEAN modulok KAIZEN. Folyamatos. anyagáram. Emberek bevonása

KAIZEN WORKSHOP. Dr. Németh Balázs Ügyvezetı igazgató Kvalikon Kft. LEAN modulok KAIZEN. Folyamatos. anyagáram. Emberek bevonása KAIZEN WORKSHOP Dr. Németh Balázs Ügyvezetı igazgató Kvalikon Kft. LEAN modulok KAIZEN Stratégiai megközelítés Húzó rendszer Folyamatos anyagáram Emberek bevonása 0 hiba JIDOKA Vizuális mgmt. STABIL MŐKÖDÉS

Részletesebben

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása (MEKOGGM611) 2.Termelési rendszer alapelvek

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása (MEKOGGM611) 2.Termelési rendszer alapelvek Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása (MEKOGGM611) 2. 1 Motiváció Termelékenység: Élet-Halál kérdés! Azok a vállalatok, amelyek hatékonyabbak versenytársaiknál a vevők kiváló minőségű termékek

Részletesebben

Termelési rendszerek fejlesztési alapelveinek kiterjesztése üzleti folyamatokra az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nél

Termelési rendszerek fejlesztési alapelveinek kiterjesztése üzleti folyamatokra az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nél Termelési rendszerek fejlesztési alapelveinek kiterjesztése üzleti folyamatokra az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nél Tartalomjegyzék 1. Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. rövid bemutatása 2. A gazdaságosság és az

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser jelölt Belső konzulens: Kőszeghy

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Különleges technológiák 1. LEAN-filozófia 2. TPS szemlélet

Részletesebben

Lean Történet Today es. Első lépések: Japán. Autóipari beszállítók. Első hullám: Nemzetközi. Autóipari beszállítók

Lean Történet Today es. Első lépések: Japán. Autóipari beszállítók. Első hullám: Nemzetközi. Autóipari beszállítók Lean Történet 1990-es 2000 2005 Today Első lépések: Japán Autóipari beszállítók Első hullám: Nemzetközi Autóipari beszállítók Második hullám: Multik és Magyar cégek Lean nem működik Tapasztalatok az elmúlt

Részletesebben

Lean Office az Önkormányzatban

Lean Office az Önkormányzatban Lean Office az Önkormányzatban Hogyan tudunk eleget tenni az új vevői elvárásoknak? A hagyományos termelékenys kenységnövelő módszerekkel ma nagyon nehéz z tartós hatékonys konyságjavulást elérni rni Új

Részletesebben

A lean-ház. www.logisztikexpert.hu

A lean-ház. www.logisztikexpert.hu A lean-ház A Lean ház szimbolizálja a rendszer összefüggéseit és harmóniáját. Azonnal le kell szögeznünk azonban, hogy az egyes elemekből felépített ház csak elméleti jellegű. A gyakorlati gyártási logisztikában

Részletesebben

Lean menedzsment és alkalmazása

Lean menedzsment és alkalmazása Lean menedzsment és alkalmazása Izgalmas és fárasztó időket élünk most. Az elmúlt néhány év változásai (mind technológiai, mind szabályozási téren) olyan mértékben érintették a hazai vállalatokat, hogy

Részletesebben

A L E A N menedzsment alapjai

A L E A N menedzsment alapjai A L E A N menedzsment alapjai Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S T P S alapjai T P S pull kanban VSM QFD 5S STOP - jog J I T K A I Z E N Jidoka Q=1 db. ütemidő Leveling SMED Heijunka

Részletesebben

Lean. Legyen hatékonyabb a Manutan karcsú gyártást támogató termékeivel. Fedezze fel a LEAN rendszerben rejlő lehetőségeket!

Lean. Legyen hatékonyabb a Manutan karcsú gyártást támogató termékeivel. Fedezze fel a LEAN rendszerben rejlő lehetőségeket! Lean ProductionVersion 2 Legyen hatékonyabb a Manutan karcsú gyártást támogató termékeivel. Fedezze fel a LEAN rendszerben rejlő lehetőségeket! Lean Production Minden gyártási folyamatban vannak olyan

Részletesebben

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek VII. Országos Tanácsadói Konferencia Innováció növekedés - fenntarthatóság Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek Toldi Sándor ügyvezető igazgató, Pannon-Quality Menedzsment

Részletesebben

Pénzügyek és Lean a gyakorlatban

Pénzügyek és Lean a gyakorlatban Katona Rita controlling manager Page 1 Pénzügy, számvitel, számbavétel, mérések szabályok úgysem értem bonyolult valaki magyarázza el Page 2 Miért fontos a Lean Számvitel (Lean Accounting)? Lean Információt

Részletesebben

A Lean módszerek lehetőségei az informatika világában

A Lean módszerek lehetőségei az informatika világában A Lean módszerek lehetőségei az informatika világában SzegedTech Meetup Szeged, 2015.09.30. Péczely György Ügyvezető igazgató A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu 20/330-5545 www.aastadium.hu

Részletesebben

JIT = KARCSÚSÍTOTT TERMELÉS= ÉPPEN IDŐBEN ELVRE ÉPÜLŐ RENDSZER. Japánban kifejlesztve. A keresletet és kínálatot összekapcsolja

JIT = KARCSÚSÍTOTT TERMELÉS= ÉPPEN IDŐBEN ELVRE ÉPÜLŐ RENDSZER. Japánban kifejlesztve. A keresletet és kínálatot összekapcsolja JIT JUST IN TIME 1 JIT = KARCSÚSÍTOTT TERMELÉS= ÉPPEN IDŐBEN ELVRE ÉPÜLŐ RENDSZER Japánban kifejlesztve A keresletet és kínálatot összekapcsolja 2 A JIT legfontosabb 8 vezérelve: 1) A pazarlás elkerülése

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Lean Champion képzés. Leonardo Group Kft. Lean a gyakorlatban megvalósítás, elméletek helyett

Lean Champion képzés. Leonardo Group Kft. Lean a gyakorlatban megvalósítás, elméletek helyett Lean Champion képzés Leonardo Group Kft Lean a gyakorlatban megvalósítás, elméletek helyett Tartalom Lean alapok Lean Champion célja Lean Champion felépítése, programja Lean Champion időzítése, helyszíne

Részletesebben

Főbb szolgáltatásaink

Főbb szolgáltatásaink Cégbemutató 2007. Főbb szolgáltatásaink Stratégiai tanácsadás Folyamatmenedzsment tanácsadás (BPM, BPR) Lean Menedzsment és KAIZEN tanácsadás TQM rendszerek kialakítása, EFQM modell Minőségmenedzsment

Részletesebben

online jelenléthez szoktak és meglehetősen önérzetesek, hiszen a családoktól azt tanulták, hogy mindenbe van beleszólásuk,

online jelenléthez szoktak és meglehetősen önérzetesek, hiszen a családoktól azt tanulták, hogy mindenbe van beleszólásuk, A lean 14 vállalatirányítási elve és az új generációk igényei Szinergiák, közös metszetek a tiszteleten, csapatmunkán és folyamatos szervezeti tanuláson alapuló lean módszertan és az új generációk munkahelyi

Részletesebben

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt.

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Tartalom 1. Injekció gyártó üzem átvilágítás 2. Termelés Követő Rendszer Előzmények 2014-ben 5 kiemelt hatékonyságjavítási program indult vállalati szinten az IFUA

Részletesebben

Lean-TPS Akadémia. Az egyes modulokat gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, a módszereket a cégeknél aktívan használó előadók, trénerek tartják.

Lean-TPS Akadémia. Az egyes modulokat gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, a módszereket a cégeknél aktívan használó előadók, trénerek tartják. Tisztelt Partnerünk! A T&T Quality Engineering Kft. és a Pannon Autóipari Klaszter 2006. tavaszán rendezte meg az Autóipari Akadémia képzési sorozatot. A képzés sikeres volt, az Akadémia összesen 22 képzési

Részletesebben

Lean bevezetése a Pick Szeged Zrt-nél

Lean bevezetése a Pick Szeged Zrt-nél Pick Szeged Zrt. Lean bevezetése, elért eredmények Szalma Ferenc Lean bevezetése a Pick Szeged Zrt-nél 2012TPMbevezetésévelkezddöttaz mszakiéslogisztikaiszervezet támogatásávalaastádiumszakmaitámogatásával,egyszerre5telephelyen

Részletesebben

Gyártás és gyártórendszerek tervezése

Gyártás és gyártórendszerek tervezése Tantárgyi dosszié Gyártás és gyártórendszerek tervezése GEGTT300-B GEGTT300-BL Tájékoztató A Gyártás és gyártórendszerek tervezése (GEGTT300-B) című tárgyhoz Szak: BSc Szintű Logisztikai Mérnök Szak Évfolyam,

Részletesebben

Best Practice Felmérés tapasztalatai

Best Practice Felmérés tapasztalatai IFKA Minőségfejlesztési Központ A Mikulás is benchmarkol 5. Konferencia Best Practice Felmérés tapasztalatai Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései a Lean Menedzsment alkalmazásában Dr. Németh

Részletesebben

Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? c. konferencia

Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? c. konferencia Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? c. konferencia Hogyan kell mérni a logisztikai tevékenységet, hogy csökkenjenek a költségek avagy Kaizen a logisztika területén

Részletesebben

Just-in-Time. The Productivity Press Development Team

Just-in-Time. The Productivity Press Development Team Just-in-Time The Productivity Press Development Team A fordítás alapjául szolgáló mű: Just-in-Time for Operators Authorized translation from English language edition published by CRC Press, part of Taylor

Részletesebben

Termelési problémák megoldása karcsú gyártással egy német kisvállalat eredményei

Termelési problémák megoldása karcsú gyártással egy német kisvállalat eredményei A VÁLLALATIRÁNYÍTÁS RÉSZTERÜLETEI Termelési problémák megoldása karcsú gyártással egy német kisvállalat eredményei Az egyik nyílászárókat gyártó német vállalatnál végrehajtott karcsúsítási projekt jól

Részletesebben

Hogyan építsünk Lean rendszereket?

Hogyan építsünk Lean rendszereket? Hogyan építsünk Lean rendszereket? 2017.06.29. Pick Szeged Zrt. Péczely György ügyvezető A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu 20/330 5545 Mitől működhet jól egy rendszer 1. tanulság: az ember

Részletesebben

A Lean menedzsment alapjai

A Lean menedzsment alapjai A Lean menedzsment alapjai A hagyományos, taylori fordi munkavégzés jellemzői Az új elméletek főbb jellegzetességeinek összefoglalása előtt, röviden tekintsük át a kiindulási helyzetet, azaz a hagyományos

Részletesebben

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft. LEAN / Felsőfokú Lean Manager képzés ( Black belt ) Cél: A cégen belül folyó Lean projektet teljes mértékben támogatni és irányítani képes vezető képzése. A Lean és a Lean-t támogató TPM elemeinek, módszereinek

Részletesebben

XXII. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA

XXII. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA XXII. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA Az új 2015. évi ISO szabványok, mint a Lean gyakorlat alapja Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2015. Szeptember 17. ISO 9001 - Alapelvek Vevőközpontúság Vezetés A munkatársak

Részletesebben

Sämling Kft. LEAN menedzsment. A veszteségek folyamatos és szisztematikus kiküszöbölése Több mint eszköztár. 18 év 5 fı terület:

Sämling Kft. LEAN menedzsment. A veszteségek folyamatos és szisztematikus kiküszöbölése Több mint eszköztár. 18 év 5 fı terület: Sämling Kft. 18 év 5 fı terület: 1.Oktatásszervezés (>100 képzés), 2.Projektmenedzsment, 3.Soft-skills, 4.LEAN és SixSigma 5.Szervezetfejlesztés LEAN menedzsment A veszteségek folyamatos és szisztematikus

Részletesebben

GEMBA KAIZEN WORKSHOP

GEMBA KAIZEN WORKSHOP GEMBA KAIZEN WORKSHOP mint a Lean bevezetés hatékony módszere Dr. Németh Balázs 2008. Szeptember 12. LEAN modulok KAIZEN Stratégiai megközelítés Húzó rendszer Folyamatos anyagáram Emberek bevonása 0 hiba

Részletesebben

Kosztolányi János Schwahofer Gábor. Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához

Kosztolányi János Schwahofer Gábor. Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához Kosztolányi János Schwahofer Gábor Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához KAIZEN PRO Kft., 2016 Kiadja a KAIZEN PRO Kft., Budapest, 2016 Felelős kiadó a kft.

Részletesebben

LEAN TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA TAPASZTALATOK. Németh Csongor 2012. Szeptember 26.

LEAN TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA TAPASZTALATOK. Németh Csongor 2012. Szeptember 26. LEAN TECHNIKÁK ALKALMAZÁSA TAPASZTALATOK Németh Csongor 2012. Szeptember 26. TEMATIKA 2 LEAN ALAPOK LEAN TECHNIKÁK AZ ÜZEMBEN Értékáram feltérképezés Veszteségek azonosítása és megszüntetése Kiegyensúlyozás

Részletesebben

The Leonardo Way Lean Road Map Lean Management Bevezetési Útmutató 2010 Leonardo Group

The Leonardo Way Lean Road Map Lean Management Bevezetési Útmutató 2010 Leonardo Group The Leonardo Way Road Map Management Bevezetési Útmutató 2010 Leonardo Group Bevezetés Köszönöm, hogy letöltötte ezt az anyagot. Edwin Kotter vagyok, a Leonardo Group Kft ügyvezetője. Egyre több vállalat

Részletesebben

A standard munkavégzés

A standard munkavégzés A standard munkavégzés The Productivity Press Development Team KAIZEN PRO Oktató és Tanácsadó Kft. A fordítás alapjául szolgáló mű: Standard Work for the Shopfloor Authorized translation from English language

Részletesebben

KAIZEN manager. képzés Budapesten március 27 (hétfő) 6 nap 6 nap (3+3 nap) 1143 Budapest, Semsey Andor utca 25. fszt/1. (Vinçotte irodaház)

KAIZEN manager. képzés Budapesten március 27 (hétfő) 6 nap 6 nap (3+3 nap) 1143 Budapest, Semsey Andor utca 25. fszt/1. (Vinçotte irodaház) KAIZEN manager képzés Budapesten A KÉPZÉS IDŐPONTJA ÉS HELYE: dátum: időtartam: ütemezés: helyszín: A KÉPZÉS KÖLTSÉGEI*: kedvezményes ár: 2017. március 27 (hétfő) 6 nap 6 nap (3+3 nap) 1143 Budapest, Semsey

Részletesebben

Létezik. Lean Six Sigma? Leonardo Group

Létezik. Lean Six Sigma? Leonardo Group A Lean helye a vállalatirányításban/vezetésben, kapcsolata a Hat Szigmá-hoz Létezik Lean Six Sigma? Edwin Kotter, ügyvezető igazgató,, Leonardo Group 1 Ki a Leonardo Group? Kompetencia Lean rendszerek

Részletesebben

Hogyan válaszolhat a gyógyszeripar az új kihívásokra? Gyógyszeripari szakmai nap

Hogyan válaszolhat a gyógyszeripar az új kihívásokra? Gyógyszeripari szakmai nap Hogyan válaszolhat a gyógyszeripar az új kihívásokra? Gyógyszeripari szakmai nap CHINOIN Zrt.- a Sanofi vállalata 2013.09.12. dr. Péczely György A.A. Stádium Kft. Tartalom A gyógyszeripar kihívásai Lehetséges

Részletesebben

Seiri. Seiton. Seiso. Seiketsu. Shitsuke. Távolítsd el. Tedd a helyére. Tisztítsd meg. Tedd egységessé. Tedd önfenntartóvá

Seiri. Seiton. Seiso. Seiketsu. Shitsuke. Távolítsd el. Tedd a helyére. Tisztítsd meg. Tedd egységessé. Tedd önfenntartóvá 5S KÉZIKÖNYV Seiri Távolítsd el Seiton Tedd a helyére Seiso Tisztítsd meg Tedd egységessé Seiketsu Tedd önfenntartóvá Shitsuke Mi is az az 5S? Az 5S egy Japánból kiindult módszertan, ami a minőségi munkakörnyezet

Részletesebben

LEAN FÓRUM Kiegyenlített termelés biztosítása kanban rendszerrel az Eissmann Hungaria Kft-nél

LEAN FÓRUM Kiegyenlített termelés biztosítása kanban rendszerrel az Eissmann Hungaria Kft-nél LEAN FÓRUM 2012.04.12 Kiegyenlített termelés biztosítása kanban rendszerrel az Eissmann Hungaria Kft-nél Ruzsinszki Éva Tartalom Eissmann Automotive cégbemutatás Eissmann Produktion System - EPS Kanban

Részletesebben

eisberg A MIÉRTEK FONTOSSÁGA 2015. Április 22. Hungalimentaria Gazsi Zoltán

eisberg A MIÉRTEK FONTOSSÁGA 2015. Április 22. Hungalimentaria Gazsi Zoltán eisberg A MIÉRTEK FONTOSSÁGA 2015. Április 22. Hungalimentaria Gazsi Zoltán Az eisberg CSOPORT EURÓPÁBAN 4 termelési egység 430 alkalmazott /190 EHU Piaci jelenlét 14 országban Kg ~ 20.E T/ év /7000 t

Részletesebben

International Journal of Engineering and Management Sciences (IJEMS) Vol. 1. (2016). No.2. DOI: /IJEMS

International Journal of Engineering and Management Sciences (IJEMS) Vol. 1. (2016). No.2. DOI: /IJEMS Autóipari termelő vállalat gyártási folyamatának optimalizálása lean eszközökkel Optimization of automotive industry s manufacturing process with lean tools A. NYÁRÁDI 1, B. KOCSI 2, I. TORNYOS 3, I. BUDAI

Részletesebben

A L E A N menedzsmentalapjai. Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S Kelemen Tamás

A L E A N menedzsmentalapjai. Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S Kelemen Tamás A L E A N menedzsmentalapjai Toyota Production System Toyota Termelési Rendszer T P S F O L Y A M A T F E J L E S Z T É S Folyamatos fejlesztés?! Folyamatos fejlesztés?! ALAPELV Ez önmagában nem baj, csak

Részletesebben

Folyamatfejlesztési projektek a szolgáltató központokban

Folyamatfejlesztési projektek a szolgáltató központokban Folyamatfejlesztési projektek a szolgáltató központokban PMSZ, 2013.május 16. Sződy Noémi 12 év Szolgáltatói szektorra specializált folyamat- és szervezetfejlesztés Nemzetközi projektek I. Lean IT konferencia

Részletesebben

Az EMS, egy termelés irányítási filozófia és a controlling kapcsolata. Balogh Imre Controling vezető Electrolux Lehel Kft, Nyíregyháza

Az EMS, egy termelés irányítási filozófia és a controlling kapcsolata. Balogh Imre Controling vezető Electrolux Lehel Kft, Nyíregyháza Az EMS, egy termelés irányítási filozófia és a controlling kapcsolata Balogh Imre Controling vezető Electrolux Lehel Kft, Nyíregyháza 30/740-7691 EMS -Definíció Electrolux Manufacturing System (EMS) Our

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Operatív stratégia 98. lecke Stratégia: közös vízió, mely egyesíti

Részletesebben

LEAN OFFICE Best Practice Felmérés tapasztalatai

LEAN OFFICE Best Practice Felmérés tapasztalatai LEAN OFFICE Best Practice Felmérés tapasztalatai Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései a Lean Menedzsment alkalmazásában Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2013. December 10. Témák Az egyes témák

Részletesebben

Rugalmas gyártócellák kialakítása

Rugalmas gyártócellák kialakítása Rugalmas gyártócellák kialakítása Miért van szükség gyártócellák kialakítására? Hagyományosan a termelő vállalatok felépítése nem folyamat-, hanem technológia szemléletű. Ez azt jelenti, hogy korábban

Részletesebben

Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2.

Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Válság Egyensúlyvesztés Megfelelő beavatkozás szükséges Kínálat Költségek Erőforrások Rövid lejáratú

Részletesebben

Feladatunk, hogy az alábbiakban látható tízgépes elrendezésre meghatározzuk az operátorok optimális kiosztását a vevői igények függvényében.

Feladatunk, hogy az alábbiakban látható tízgépes elrendezésre meghatározzuk az operátorok optimális kiosztását a vevői igények függvényében. Kosztolányi János Operátorkiosztás tervezése Feladatunk, hogy az alábbiakban látható tízgépes elrendezésre meghatározzuk az operátorok optimális kiosztását a vevői igények függvényében. Első lépésként

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

TARTALOM HQSC. Minőségmenedzsment képzések APQP FMEA PPAP MSA. Probléma megoldó eszközök. 8D Riport AUTOMOTIVE CORE TOOLS - AUTÓIPARI MINŐSÉGTECHNIKÁK

TARTALOM HQSC. Minőségmenedzsment képzések APQP FMEA PPAP MSA. Probléma megoldó eszközök. 8D Riport AUTOMOTIVE CORE TOOLS - AUTÓIPARI MINŐSÉGTECHNIKÁK KÉPZÉSI KÍNÁLAT 2019 TARTALOM HQSC Minőségmenedzsment képzések Probléma megoldó eszközök 8D Riport AUTOMOTIVE CORE TOOLS - AUTÓIPARI MINŐSÉGTECHNIKÁK PPAP APQP FMEA TERMÉK JÓVÁHAGYÁSI FOLYAMAT TERMÉK ES

Részletesebben

Termelési folyamat logisztikai elemei

Termelési folyamat logisztikai elemei BESZERZÉSI LOGISZTIKA Termelési logisztika Beszállítás a technológiai folyamat tárolójába Termelés ütemezés Kiszállítás a technológiai sorhoz vagy géphez Technológiai berendezés kiválasztása Technológiai

Részletesebben

Az SAP szoftverfejlesztési módszere LEAN @ SAP. Keresztes János 2013. Március 19.

Az SAP szoftverfejlesztési módszere LEAN @ SAP. Keresztes János 2013. Március 19. Az SAP szoftverfejlesztési módszere LEAN @ SAP Keresztes János 2013. Március 19. Mi is az a Lean My current hypothesis is this, and I choose my words very carefully: Lean is a journey. Lean is a practice

Részletesebben

Üdvözölöm a Synchro Game termelési szimulációs tréning. résztvevőit a Festo nevében

Üdvözölöm a Synchro Game termelési szimulációs tréning. résztvevőit a Festo nevében Üdvözölöm a Synchro Game termelési szimulációs tréning résztvevőit a Festo nevében Hargitai Géza Festo Didactic Hargitai Géza Synchro Plan termelési szimuláció 12.11.2007 1 Milyen elvárásoknak kell megfelelni

Részletesebben

Ellátási Lánc Menedzsment

Ellátási Lánc Menedzsment Ellátási Lánc Menedzsment A 21. század első évtizedeire a nemzetközi verseny erősödése a termék-életciklusok rövidülése a magasabb minőségi szinten és alacsonyabb fogyasztói árakon történő fogyasztói igény

Részletesebben

A Karcsúsított Gyártás - a Lean Production (A Lean, ahogyan én látom)

A Karcsúsított Gyártás - a Lean Production (A Lean, ahogyan én látom) A dolgozat szerkesztett formában megjelent a Magyar Minőség XVI. évfolyam 8-9. szám, 2007. augusztus-szeptemberi számában A Karcsúsított Gyártás - a Lean Production (A Lean, ahogyan én látom) Tóth Csaba

Részletesebben

A Lean ellátási láncok jellemzőinek bemutatása Characteristics of Lean Supply Chains Caracteristicile rețelei de aprovizionare-disțributie Lean

A Lean ellátási láncok jellemzőinek bemutatása Characteristics of Lean Supply Chains Caracteristicile rețelei de aprovizionare-disțributie Lean A Lean ellátási láncok jellemzőinek bemutatása Characteristics of Lean Supply Chains Caracteristicile rețelei de aprovizionare-disțributie Lean Dr. KOÁCS György egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Logisztikai

Részletesebben

A LEAN TERMELÉSI KONCEPCIÓ ELMÉLETE ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

A LEAN TERMELÉSI KONCEPCIÓ ELMÉLETE ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Kovács György, PhD A LEAN TERMELÉSI KONCEPCIÓ ELMÉLETE ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Absztrakt A globalizáció, a gyorsan változó piaci környezet, az egyre gyorsabban változó vevői igények és az egyre rövidebb

Részletesebben

5S és Vizuális Menedzsment

5S és Vizuális Menedzsment 5S és Vizuális Menedzsment Erstellt: Németh Eszter 03.10.2007 1 Mit akar a vevő? Minőség Megfelelő áron Megfelelő időben Megfelelő funkcionalitás Testre szabott megoldások Rugalmasság Innováció lehetőleg

Részletesebben