A májtranszplantáció szövődményeinek kezelése az intervenciós radiológia módszereivel Doktori tézisek. Dr. Doros Attila

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A májtranszplantáció szövődményeinek kezelése az intervenciós radiológia módszereivel Doktori tézisek. Dr. Doros Attila"

Átírás

1 A májtranszplantáció szövődményeinek kezelése az intervenciós radiológia módszereivel Doktori tézisek Dr. Doros Attila Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskola Témavezető: Dr. Kóbori László, egyetemi docens, PhD Hivatalos Bírálók: Dr. Palkó András, egyetemi tanár, PhD Dr. Harsányi László, egyetemi docens, PhD Szigorlati bizottság elnöke: Dr. Bérczi Viktor, PhD, MTA Doktora Szigorlati bizottság tagjai: Dr. István Gábor, PhD, egyetemi Docens Dr. Lázár István, PhD Budapest 2009

2 1. Bevezetés A májátültetés világszerte elfogadott és eredményes kezelési lehetősége a végstádiumú májelégtelenségnek. Az elmúlt 40 év folyamatos technikai fejlődése és az immunszupresszív gyógyszerek fejlesztése az eredmények fokozatos és töretlen javulásához vezetett. Az egyre növekvő igényekkel a lehetséges donorok száma nem tart lépést, ezért a várólistákon eltöltött idő növekszik. A már beültetett szervek működésének fenntartása a fentiek miatt is egyre kiemelkedőbb jelentőségű. A retranszplantációt korábban számos szövődménytípus adekvát kezeléseként vették számításba, habár a donorok számának csökkenése mellett figyelembe kell venni a második átültetés megterhelő voltát, a megnövekedett posztoperatív morbiditást és mortalitást. A májátültetés után a sebészeti technika fejlődése ellenére is előfordulnak a szövődmények, melyek megfelelő kezelés nélkül a transzplantált szerv és a beteg életét egyaránt veszélyeztetik. A szövődmények kezelésének hagyományos módja a műtét, végső esetben újabb májátültetés. Emellett, a minimálisan invazív módszerek rohamos fejlődése lehetővé tette szerepvállalásukat a komplikációk kezelésében. Vitathatatlan előnyük a sebészi megoldásokkal szemben, hogy csak kevéssé megterhelőek a szervezet számára. Ezek a beavatkozások csaknem korlátlanul ismételhetők, illetve, eredménytelen kezelés nem zárja ki a műtéti megoldás lehetőségét sem. Az immunológia és virológiai, infektológiai problémák kezelésében elsősorban a gyógyszeres terápia szerepe emelendő ki. A minimálisan invazív beavatkozásoknak (melyek jelentős részét az intervenciós radiológiai módszerek teszik ki) elsősorban a műtéti technikával összefüggő, esetleg infekciós, vagy ischaemiás eredetű szövődmények megoldásában van létjogosultságuk.

3 A májátültetéssel kapcsolatban két minimálisan invazív terápiás csoport nagy jelentőségű: az ér-eredetű (vascularis) komplikációk kezelésében az intervenciós radiológiai módszerek vascularis, vagy endovascularis csoportja az egyedül választható módszer, míg a nem ér-eredetű (nemvascularis) szövődmény-csoportban az intervenciós radiológiai beavatkozások mellett helyet kaphatnak a endoszkópos intervenciók is, a biliáris szövődmények területén. Utóbbi terület mindkét módon kezelhető, illetve, az endoszkópos és intervenciós radiológiai módszerek kombinációja is lehetséges. A hazai májátültetés történetében a sebészi szövődménykezelés mellett kezdetektől fogva elérhető volt az intervenciós radiológiai eszközpark. Az 1995 óta zajló Magyar Májtranszplantációs Program története alatt az intervenciós radiológiai rohamosan fejlődött, egyre jobb katéterek, vezetődrótok, stentek váltak hozzáférhetővé, kiszélesítve a lehetőségeinket. A nem-vascularis komplikációk kezelése is elsősorban intervenciós radiológiai módszerekkel történt és történik, kisebb szerepet hagyva az endoszkópos beavatkozásoknak. Az intervenciós radiológiai kezelések jelentőségének megítélése egy merőben új szempontból válik napjainkban érdekessé: értékesek-e ezek a módszerek a beültetett máj működésének, életképességének fenntartásában? Lehetséges-e önmagában ezekkel a lehetőségekkel megelőzni egy károsodott szerv pusztulását, megelőzhető-e, elkerülhető-e a retranszplantáció? Az ebből a szempontból legfontosabb korai szövődménytípusok, az artériás és vénás keringészavarok, valamint a csak minimálisan invazív módszerekkel, vagy retranszplantációval kezelhető intrahepaticus epeúti szűkületek intervenciós radiológiai terápiájának elemzését végeztem el e dolgozatban.

4 2. Célkitűzések 1. Milyenek az artériás keringés fenntartásának eredményei sebészi beavatkozás, ballonos tágítás, vagy fémstent behelyezés után korai artériás szövődmények esetében, a graft- és betegtúlélés tükrében? 2. Alkalmas-e a percutan a májon át végzett fémstent behelyezés a korai vena portae anastomosis szűkületek eredményes és biztonságos kezelésére, a reoperáció, retranszplantáció elkerülésére? 3. Alkalmas-e a percutan ballonos tágítás, valamint a fémstent behelyezés a vena cava inferior különböző szakaszain kialakult korai szűkületek okozta tünetek eredményes és biztonságos kezelésére, a retranszplantáció elkerülésére? 4. Az intrahepaticus epeúti szűkületek fémstenttel való kezelése alkalmas-e az obstruktív tünetek enyhítésére, a májműködés fenntartására, a retranszplantáció elkerülésére? 5. Lehetséges-e diagnosztikus és terápiás algoritmusok felállítása eredményeim alapján 3. Beteg és módszer 3.1. Korai artériás szövődmények és kezelési lehetőségek Az artériás szövődmények kezelési eredményeinek vizsgálatához az 1995 és 2008 között végzett első 365 májátültetés adatait dolgoztam fel. A korai posztoperatív időszakban (a májátültetést követő első 30 nap) 25 beteg (7,0%) esetében igazolódott artériás szövődmény. 24 esetben felnőtt májátültetés történt kadáver donorból származó egész májjal. A májátültetések közül egy felnőtt élődonoros átültetés volt. Önálló artériás thrombosist (HAT)

5 12 esetben észleltünk, illetve 8 artériás szűkület (HAS) igazolódott. Artériás thrombosist egyidejű szűkülettel (HAT+HAS) 5 betegben diagnosztizáltunk. A betegeket az elvégzett elsődleges kezelési módszerek szerint két csoportba soroltam. Az Intervenciós csoportba került 10 beteg, akik a szövődmény igazolódása után endovascularis kezelésben, ballonos tágításban (PTA-ban), stent behelyezésben, és/vagy thrombolysisben részesültek. A Sebészi csoportot azok a betegek alkotják, akiknél az elsődleges kezelés műtéti úton történt, az anastomosis revíziója, vagy ReTX útján. Ebbe a csoportba így 15 beteg került. A szövődmények képalkotó diagnosztikai igazolására ultrahangot (CDUS), komputertomográfiát (CT), illetve angiográfiát (DSA) alkalmaztunk. Az Intervenciós csoportban a CDUS vizsgálatot 4 esetben követte CTA, míg a további 6 beteg esetében közvetlenül DSA vizsgálatra került sor. A Sebészi csoportban 3 beteg kezelésére a CDUS vizsgálat után, további képalkotó vizsgálatok végzése nélkül került sor. CTA készült 8 esetben, illetve DSA követte az ultrahangos vizsgálatot 5 esetben. A PTA-kat vagy 0,018 (inch) vezetődróton alkalmazható eszközökkel, vagy percután transluminalis coronaria angioplasticara (PTCA) kifejlesztett, 0,014 vezetődróton felvezethető ballonokkal végeztük. Fémstent behelyezéskor két esetben ballonnal implantálható stentet választottunk. Egy 4 mm átmérőjű, 12 mm hosszú Palmaz stent behelyezés történt 0,018 vezetődróton, illetve egy 3,5 mm átmérőjű, 12 mm hosszú coronaria stentet alkalmaztunk, melyet 0,014 vezetődróton vezettünk fel. A harmadik esetben az arteria iliaca-interpositumba helyeztünk 8mm átmérőjű, 60mm hosszú öntáguló fémstentet. Amennyiben thrombolysisre volt szükség rekombináns

6 szöveti plasminogen activatort (rtpa) használtunk mg mennyiségben, szekvenciáltan. Az Intervenciós csoportban kezelt 10 beteg esetében 14 beavatkozást végeztünk. PTA-t 6 esetben végeztünk, emellett 3 stent behelyezésre és 5 thrombolysisre került sor. Az artériás szövődmények sebészi kezelését a májtranszplantáló sebészek végezték. A kezelési módszerek közé az anastomosis revíziója tartozott szükség esetén thrombectomiával (9 esetben). A donorból eltávolított arteria iliaca felhasználásával 4 esetben készítettek aorto-hepaticus graft anastomosist. Primer ReTx két esetben történt. Az ebbe a csoportba tartozó 15 betegben 15 sebészi intervenció történt az artériás keringés visszaállítására Vena portae posztoperatív szűkületek és kezelési lehetőségek A Budapesten 1995 óta végzett 365 májátültetés során összesen három esetben (0,07%, 49 éves nő, 29 éves nő és 47 éves férfi recipiens) volt kimutatható az anastomosis korai beszűkülése. Mindhárom esetben kadáver donorból történt a szervátültetés, a donorok átlagéletkora 31 év volt. A szűkület feltételezhető oka az anastomosis rotációja volt. Minden esetben ultrahang vezérelt percutan transhepaticus vena portae punkciót végeztünk vékony tűvel (21-22 Gauge), majd koaxiális tágító katétert alkalmazva stent behelyezésére alkalmas 2mm (6F) átmérőjű introducert vezettünk át a májszöveten. Szelektív angiográfiás katéterrel és hidrofil vezetődróttal kanüláltuk a szűk anastomosist, majd ballonos előtágítás nélkül 2 esetben nitinol (10mm átmérőjű, 40mm hosszú), 1 esetben acél-vanádium (11mm átmérőjű, 38mm hosszú) öntáguló fémstentet helyeztünk be. A szűkületekben a stentek jól expandáltak.

7 3.3. Vena cava inferior posztoperatív szűkületek, kezelési lehetőségek 1995 és 2008 között végzett 365 májátültetés adatait feldolgozva 11 transzplantált beteg esetében vált szükségessé 12 VCI szűkület (3%) kezelése. Egy beteg ismételt májátültetésen (ReTx) esett át, de az újabb beültetés után is VCI szűkület igazolódott. Növekvő mennyiségű, vagy nem csökkenő ascites, hydrothorax, alsó testfél ödéma, a veseműködés zavara utalt az anastomosisok szűkületére, melyet az intenzív osztályon végzett vena cava superior/inferior nyomásgrádiens mérések erősítettek meg. Ballonos tágítást 6 betegnél végeztünk összesen 8 alkalommal, míg 6 betegbe fémstentet ültettünk. Mivel az anastomosis-szűkületek elsősorban torziós eredetűek voltak, azaz nem hegesedés következményei, az alkalmazott ballon katéterek, illetve a behelyezett stentek nagy méretűek (10-25 mm ballonátmérő, 40mm ballonhossz, mm stent átmérő, 38 mm-70 mm stent hossz) voltak. Egy ballonnal tágítható (Palmaz), illetve 5 öntáguló (Wallstent) stentet helyeztünk be. A tágítások, stent behelyezések után kontroll cavographia és nyomásgrádiens mérés történt Intrahepaticus epevezeték szűkületek, kezelési lehetőségek 1995 és 2008 között végzett 365 májátültetés adatait feldolgozva 20 transzplantált beteg (5%) esetében kíséreltük meg intrahepaticus epeúti szűkületek kezelését. Az elsődleges terápia a ballonos tágítás volt, melyhez 5mm-8mm átmérőjű, 20mm-40mm hosszú, 6-20 Atm nyomástűrésű PTA katétereket használtunk. Összesen 58 ballonos tágítást végeztünk 16 betegben (átlagosan 3,6 tágítás/beteg, 6-nál több tágítást nem végeztünk egy betegben). A tágítások után a betegekben külső, vagy külső-belső drént hagytunk, 7-14 nap

8 után kontroll cholangiographiát végeztünk a tágítás eredményének megítélésére. Ennek alapján két esetben az első tágítás kontrollja után fémstent behelyezés mellett döntöttünk. További tágítások mellett foglaltunk állást 14 esetben. Az ismételt kontrollok után 11 esetben fémstent behelyezés vált szükségessé. Összesen 20 (14 nitinol, 6 Wallstent) öntáguló fémstent implantációját végeztük. Egy betegbe 3, 5 betegbe 2, 7 betegbe 1 stentet ültettünk be. A stent behelyezést 2-10 napig tartó külső drenázs követte. A dréneket megfelelő kontroll cholangiographiás eredmény és klinikai kép esetén távolítottuk el. A jól működő stentek mellett 2 esetben volt szükség külső drén tartós bennhagyására, a stentekkel nem közlekedő, lezárt szegmentális epeutakban. Az epeúti szűkület 8 betegnél artériás, egy betegnél pedig portális szövődménnyel társult Statisztikai feldolgozás A kiválasztott betegcsoportok esetében a leíró statisztikai elemzéseket SPSS for Windows szoftvercsomaggal végeztem, az adatok elemzéséhez Fisher s Exact tesztet, páratlan t-próbát, lineáris regressziós analízist, ANOVA tesztet és chi-négyzet tesztet használtam. Szignifikánsnak tekintettem a p<0,05 értékeket. Összehasonlítást végeztem az irodalomban talált adatokkal annak bemutatására, az adott szövődményeket milyen módon és eredménnyel próbálják kezelni az egyes centrumokban. Az érintett témakörökben (a vena portae szűkületek kezelése kivételével) a Pub Med, a Scopus és az Ovid Medline és Cochrane adatbázisokból kerestem publikációkat. A vena portae szövődmények esetében, mivel itt csak három beteg kezelését dolgozhattam fel, csupán leíró statisztikai feldolgozást végeztem.

9 4. Eredmények 4.1. Korai artériás szövődmények kezelési eredményei Sebészi, vagy intervenciós radiológiai módszerrel kezelt betegink közül 12-en tünetmentesek maradtak a követés során (5/10 intervenciós radiológiai, 7/15 sebészi kezelés után). Sikeresen kezeltük a 7 betegnél kialakult epeúti szövődményeket 4 esetben ( 3/10 intervenciós radiológiai, 1/15 sebészi kezelés után). Összehasonlítva a két csoportot, a betegek 10%-át (1/10) vesztettük el az Intervenciós csoportban, ezzel szemben a Sebészi csoportban ez a szám 33% (5/15) volt. Az igény a ReTx-re 10% (1/10), illetve 20% (3/15) volt a csoportokban, az epeúti komplikációk száma viszont az Intervenciós csoportban volt nagyobb, 40% (4/10) a 20% (3/15)-hoz viszonyítva. Az ischaemiás epeúti szövődményeket a csoportban 3, illetve 2 esetben lehetett sikeresen kezelni. Az Intervenciós csoportban a kezelt artériák 80% (8/10) járhatók át, míg a Sebészi csoportban ez a szám 60% (9/15). A sebészi revízió és az endovascularis kezelés eredményeit chi-négyzet teszttel elemezve szignifikáns különbség nem volt kimutatható (p:0,865). A fenti csoportok túlélési görbéit 3 éves maximális követési idő alapján összehasonlítva az endovascularis kezelés egyértelmű túlélési előnyt jelent, melynek legfőbb oka a korai halálozás: átlagosan 28 napon (12-48 nap) belül vesztettük el mind az 5 betegünket (1.ábra). Az eredmények értékelése és az irodalmi áttekintés alapján az alábbi algoritmust állítottam össze (2.ábra).

10 Kaplan M eiertúlélési görbe 1. ábra: Sebészi és endovascularis kezelések túlélési eredményei. A két kezelési mód közötti különbséget az első 28 napban (átlag) bekövetkezett halálozások okozzák. HA szövődmény Intraoperatív CDUS Postoperatív CDUS Kóros, vagy hiányzó keringés Hiányzó keringési jelek Parvus-tardus keringési jelek Lassú keringés, stenosis nélkül Érgraft interpozíciós műtét CTA, kezelés függ az eredménytől CTA, ha CDUS bizonytalan CDUS, CTA/MRA DSA Anastomosis revízió Thrombolysis PTA +/- stent DSA + kezelés STEAL? Embolisatio ReTX Anastomosis revízió Érgraft interpozíciós műtét PTA Stent/stentgraft 2.ábra: Diagnosztikus és terápiás algoritmus artériás szövődmények gyanúja esetére.

11 4.2. Vena portae posztoperatív szűkületek kezelési eredményei Három beteg esetében alakult ki szignifikáns posztoperatív vena portae szűkület, melyeket intervenciós radiológiai módszerekkel kezeltünk. A kezelés mindhárom esetben sikeres volt, melyeket 29, 28 és 22 nappal a májátültetés után végeztük. A stentek expandálása után a kontrasztanyag akadálytalanul áramlott a máj felé. Az egy esetben végzett nyomásmérés során a stent behelyezése után mért grádiens 15 Hgmm-ről 3 Hgmm-re csökkent. A beavatkozással kapcsolatban szövődményt nem észleltünk. Két beteg a beavatkozás után 10, illetve 39 hónappal jól van. Egy beteget a beavatkozás után egy hónappal elvesztettünk több szervi elégtelenség miatt, mely nem hozható összefüggésbe a beavatkozással. Az eredmények értékelése és az irodalmi áttekintés alapján az alábbi algoritmust állítottam össze (3.ábra): Intraoperatív CDUS Kórosan lassú, változó irányú, vagy megfordult, vagy hiányzó: porta flow Szűkület, torzió keresése, kollaterálisok lekötése Normális irányú, porta-flow, sebessége centrálisan <15cm/sec: Poszt.op. kontroll Portalis hypertonia tünetei megjelennek, erősödnek +/- májfunkció romlik/nem javul Tünetmentes, normális májműködés: rutin kontroll Túl erős porta áramlás: Relatív small for size CDUS: vena portae stenosis igazolása. +/- 3D CTA +/- hypersplenia. Lépartéria parciális embolisatio Percutan stent behelyezés, késői stenosis esetén PTA, thrombus esetén thrombolysis 3. ábra: Diagnosztikus és terápiás algoritmus vena portae szövődmények gyanúja esetére.

12 4.3. Vena cava inferior posztoperatív szűkületek kezelésének eredményei A VCI szűkületek kezelését a májátültetés után átlagosan 25 nappal (2-64) kezdtük meg. A ballonos tágítás és stent behelyezés minden esetben kivitelezhető volt. Egy beteg vesefunkciója végig megtartott volt, míg 11 esetben a vénás pangás károsította a veseműködést. Közülük 6 beteg esetében ez reverzibilisnek bizonyult. Az 5 irreverzibilis vesekárosodás 4 betegen volt megfigyelhető, a ReTx-en átesett beteg az ismételten kialakult VCI szűkület kezelése ellenére is veseelégtelen maradt, később több szervi elégtelenség miatt ezt a beteget elvesztettük. A további 3 veseelégtelen beteg közül kettő szepszis miatt exitált. Az eredmények szerint Tünetmentes (a követés során kezelést nem igényelő ascites és pleuralis folyadék, reverzibilis vesekárosodás) és Nem tünetmentes (kezelést igénylő ascites és pleuralis folyadék, irreverzibilis vesekárosodás) csoportra választottam szét a betegeket. Páratlan t-próba segítségével vizsgáltam, hogy van-e összefüggés a terápia megkezdésének ideje és eredményessége között: Tünetmentes / Nem tünetmentes: 22,0±24,7 nap / 28,6±22,8 nap, p=0,645. Az eredmény nem szignifikáns. Szorosabb, de nem szignifikáns összefüggés mutatható ki páratlan t- teszt segítségével ilyen kis betegszám esetén is a terápia megkezdésének ideje és a veseérintettség között: Megtartott vesefunkció és reverzibilis vesekárosodás / chronicus veseelégtelenség: 17,7±21,7 nap / 37,2±21,1 nap, p=0,151. A kezelés előtt mért nyomásgrádiens (Pg) a VCS és a VCI között átlagosan 14 Hgmm (9-18 Hgmm) volt, míg a kezelés után ez lecsökkent 8 Hgmm-re (3-14 Hgmm). Összehasonlítva a tágítás és stent behelyezés

13 eredményeit az elért nyomásgrádiens-csökkenés szempontjából, szignifikáns különbség volt kimutatható a stentbeültetés javára (p=0,019) (1.táblázat). 1.táblázat: PTA és stent behelyezés során elért nyomágrádiens-csökkenés összehasonlítása Terápia Átlag Esetszám Szórás PTA 4, ,21106 Stent 6, ,83485 Összes 5, ,97523 p: 0,019 Az eredmények értékelése és az irodalmi áttekintés alapján az alábbi algoritmust állítottam össze (4.ábra): Klinikai tünetek+ FC-AC PG>5Hgmm +/- kóros CDUS Alsó cavographia AC/RHEP/FC szűkület + kóros PG Korai Késői Stent PTA, növekvő méretű ballon-katéterekkel, intermittálóan, többször, ismételve Kontroll PG Normális: kezelés vége Kóros: stent 4.ábra: Diagnosztikus és terápiás algoritmus vena cava inferior szövődmények gyanúja esetére

14 4.4. Intrahepaticus epeút szűkületek kezelési eredményei A 13 fémstent beültetésen átesett beteg közül 11 beteg stentje jól működik, de 5 esetben reintervencióra, PTD-re és ballonos tágításra volt szükség stenten belüli restenosis miatt. Egy beteg esetében, a súlyos, multiszegmentális szűkület miatt a működő stent mellett egy külső drén benntartására is szükség volt az elfogadható szérum bilirubinszint fenntartására. Összességében 14 tünetmentes (epúti obstrukció nincs, vagy csak minimális tüneteket okoz) beteget követünk, közülük 12 esetében történt fémstent beültetés, ezen belül ketten a stent beültetés után estek át retranszplantáción. Egy beteg ballonos tágítás, egy pedig külső drenázs után kapott új májat. Fémstent beültetésen átesett beteget nem vesztettünk el ebben a betegcsoportban. Az utolsó beavatkozásoktól eltelt átlagos követési idő 35 hónap. A leghosszabb követési idő 151 hónap. Epeúti szövődmény Epecsorgás Szűkület Súlyos Mérsékelt Korai anasztom. Késői Műtéti Endoscop Műtéti Anastomosis Intrahepaticus Percutan Endoscop. Műtéti Percutan Percutan 5.ábra: Diagnosztikus és terápiás algoritmus epeúti szövődmények gyanúja esetére ReTx

15 Megvizsgáltam, hogy a különböző stenttípusok befolyásolták-e a szérum bilirubunszint csökkenését, illetve a reintervenciók szükségességét, de szignifikáns különbség nem igazolódott. Átlagosan 70 μmol/l-es tartós bilirubinszint-csökkentés volt kimutatható, és minden második beteg esetében volt szükség reintervencióra, melynek száma betegenként átlagosan 1,33 volt. Az eredmények értékelése és az irodalmi áttekintés alapján az alábbi algoritmust állítottam össze (5.ábra): 5. Következtetések 1. Vizsgálataim, beavatkozásaim alapján kimutattam, hogy májátültetés után kialakult korai artériás szövődmények kezelésében az intervenciós radiológiai módszerek a sebészi megoldásokhoz hasonló eredményességgel, de kisebb megterheléssel alkalmazhatók. Diagnosztizált artériás szövődmény esetén az endovascularis terápia valódi alternatívát jelent a sebészi lehetőségek mellett. Eredményes és gyors katéteres tágítás, stentelés, thrombolysis a korai posztoperatív időszakban alkalmazva visszaállítja a transzplantált máj artériás keringését, így megelőzi a késői szövődmények kialakulását, a máj működése fenntartható, a retranszplantáció elkerülhető. Sikertelen kezelés esetén a sebészi módszerek még mindig alkalmazhatók. 2. Az általam 3 esetben végzett kezelés alapján megállapítottam: az igen ritkán előforduló korai vena portae szűkület esetében fokozott figyelmet kell fordítani a korai ultrahangos diagnosztizálásra, mely mielőbbi kezelést tesz lehetővé. Diagnosztizált szűkület esetén a percutan kezelés választandó elsőként. A percutan transhepaticus kanülálás és öntáguló fémstent behelyezés biztonságosan és sikeresen alkalmazható.

16 3. A vena cava inferior szűkületei szintén ritkán fordulnak elő. Megállapítottam, hogy invazív nyomásgrádiens-méréssel és morfológiai ábrázolással kell a diagnózist minél gyorsabban felállítani, mivel a vénás pangás súlyos következményei, elsősorban a veseelégtelenség és májműködési zavar csak korai kezeléssel előzhető meg. A korai VCI-szűkületek esetén a ballonos tágítás ritkábban eredményes, a fémstentek használatával a nyomásgrádiens gyorsan, kis megterheléssel normalizálható, ezért ezek használatát javaslom. 4. Az intrahepaticus epeúti szűkületek kezelésének leggyakrabban alkalmazott módszere a retranszplantáció. Sebészi reszekció, endoscopos kezelés esetenként kivitelezhető, de az elsőként választandó kezelésmód a percutan drenázs. Fémstentek rutinszerű használata jelenleg vitatott a stentek időszakos elzáródása miatt. Eredményeim, bár az esetszám kicsi, azonban azt mutatják, hogy a fémstentek ilyen esetekben értékes és hasznos alternatívát jelentenek. Elsődleges cél használatukkal a beteg és a máj állapotának javítása, a hosszú távon tünetmentes betegek arra engednek következtetni, hogy a stentek használatával a retranszplantáció elkerülhető. További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, melyik beteg számára előnyös igazán a fémstentek alkalmazása hosszú távon, azaz, melyek azok a körülmények, melyek a stentek tünetmentes nyitvamaradását eredményezik. 5. Az általam felállított diagnosztikus és terápiás algoritmusok megfelelő alapot képeznek a további munkára, azok finomítása, revíziója a jövőben a májátültetéssel foglalkozó csapat feladata, melynek tagja egy speciálisan képzett (intervenciós) radiológus.

17 Saját publikációk jegyzéke: A disszertációval összefüggő közlemények 1. Doros A, Németh A, Deák AP, Hartmann E, Gerlei Z, Fazakas J, Kóbori L. Successful Treatment with a Covered Stent and 6-Year Follow-Up of Biliary Complication After Liver Transplantation. Cardiovasc Intervent Radiol. 2009; ISSN: X (Electronic). DOI /s y 2. Doros A, Németh A, Hartmann E, Deák PÁ, Juharosi Gy, Lénárd Zs, Kozma V, Görög D, Gerlei Zs, Fehérvári I, Nemes B,. Kóbori L. Öntáguló fémstentek a májátültetés után kialakult intrahepaticus epeúti szűkületek kezelésében. Magy Rad. 2009;83: Doros A, Nemes B, Fehérvári I, Görög D, Gerlei Zs, Németh A,Hartmann E, Deák PÁ, Fazakas J, Tóth Sz, Kóbori L. Percutan transhepaticus fémstent behelyezésével kezelt májkapuvéna-szűkületek májátültetés után. Orv Hetil. 2009;150: Doros A, Weszelits V, Puhl M, Fehérvári I, Alföldy F. Perkután vena portae embolisatio májreszekció előtt. Magy Seb. 2003;56: Doros A, Németh A, Hartmann E, Deák PÁ, Fehérvári I, Tóth Sz, Nemes B, Kóbori L. Ballonos tágítás és fémstent behelyezés a vena cava inferior májtátültetés után kialakult szűkületeiben. Magy Rad. 2009;83: Kóbori L, Németh T, Nagy P, Dallos G, Sótonyi P Jr, Fehérvári I, Nemes B, Görög D, Patonai A, Monostory K, Doros A, Sárváry E, Fazakas J, Gerlei Z, Benko T, Piros L, Járay J, De Jong KP. Experimental results and clinical impact of using autologous rectus fascia sheath for vascular replacement. Acta Vet Hung. 2008;56: Nemes B, Polak W, Ther G, Hendriks H, Kóbori L, Porte RJ, Sárváry E, de Jong KP, Doros A, Gerlei Z, van den Berg AP, Fehérvári I, Görög D, Peeters PM, Járay J, Slooff MJ. Analysis of differences in outcome of two European liver transplant centers. Transpl Int. 2006;19:

18 8. Kóbori L, Doros A, Németh T, Fazakas J, Nemes B, Slooff MJ, Járay J, de Jong KP. The use of autologous rectus facia sheath for replacement of inferior caval vein defect in orthotopic liver transplantation. Transpl Int. 2005;18: Nemes B, Sárváry E, Sótonyi P, Gerlei Z, Doros A, Gálffy Z, Fehérvári I, Fazakas J, Járay J, Kóbori L. Factors in association with sepsis after liver transplantation: the Hungarian experience. Transplant Proc. 2005;37: V. Weszelits V, Doros A, Puhl M, Dabasi G, Görög D, Nemes B, Perner F. 3D CT angiography in patients before and after liver transplantation. Transplant Proc. 2001;33: Kóbori L, Máthé Z, Fazakas J, Gerlei Z, Doros A, Fehérvári I, Sárváry E, Hartmann E, Németh A, Mándli T, Tóth S, Szonyi L, Korponay Z, Kiss M, Görög D, Járay J. A gyermekkori májátültetés sebészeti alapjai. Az élődonor-program első lépései Magyarországon. Orv Hetil. 2008;149: Nemes B, Zádori G, Hartmann E, Németh A, Fehérvári I, Görög D, Máthé Z, Dávid A, Jakab K, Sárváry E, Piros L, Tóth S, Fazakas J, Gerlei Z, Járay J, Doros A. Epeúti szövődmények májtranszplantáció után. Orv Hetil. 2008;149: Németh A, Doros A, Hartmann E, Járay J. Élő donoros májátültetés recipienseinek pre- és posztoperatív képalkotó vizsgálatai. Orv Hetil. 2008;149: Hartmann E, Németh A, Doros A, Balázs G, Járay J. A képalkotó módszerek szerepe az élő donoros májtranszplantáció donorjelöltjeinek pre- és intraoperatív vizsgálatában, valamint posztoperatív követésében Magyarországon. Orv Hetil. 2008;149: Görög D, Fehérvári I, Doros A, Nemes B, Máthé Z, Kóbori L, Járay J. Subcapsularis haematoma és graftruptura májátültetés után. Magy Seb. 2008;61:

19 16. Nemes B, Sárváry E, Gerlei Z, Fazakas J, Doros A, Németh A, Görög D, Fehérvári I, Máthé Z, Gálffy Z, Pár A, Schuller J, Telegdy L, Fehér J, Lotz G, Schaff Z, Nagy P, Járay J, Lengyel G. Hepatitis C-vírus kiújulása májátültetés után. Orv Hetil. 2007;148: Nemes B, Kóbori L, Fehérvári I, Fazakas J, Gerlei Z, Ther G, Görög D, Perner F, Doros A, Sárváry E, Járay J. Hagyományos és piggyback technikával végzett májátültetések eredményeinek összehasonlítása. Magy Seb. 2005;58: Nemes B, Kóbori L, Gálffy Z, Lengyel G, Doros A, Sárváry E, Perner F, Schaff Z, Fazakas J, Szalay F, Féher J, Járay J. A májátültetés szövődményeit és túlélési eredményeit befolyásoló tényezők Magyarországon. Orv Hetil. 2005;146: A disszertációtól független közlemények 1.Doros A, Weszelits V, Puhl M, Rusz A, Jansen J. Transzplantált vesék ureterszűkületeinek kezelése invazív radiológiai módszerekkel. Magy Rad. 2003;77: Doros A, Viczena P. A nyaki erek ultrahang vizsgálatának jelene és várható jövõje. Honvédorvos Bp, 1996;48: Kóbori L, Nagy P, Máthé Z, Hartmann E, Doros A, Paku S, Dezso K, Sápi Z. Malignant peripheral nerve sheath tumor of the liver: a case report. Pathol Oncol Res. 2008;14: Fazakas J, Tóth S, Füle B, Smudla A, Mándli T, Radnai M, Doros A, Nemes B, Kóbori L. Epidural anesthesia? No of course. Transplant Proc. 2008;40: Langer RM, Máthé Z, Doros A, Máthé ZS, Weszelits V, Filó A, Bucher P, Morel P, Berney T, Járay J. Successful islet after kidney transplantations in a distance over 1000 kilometres: Preliminary results of the Budapest-Geneva collaboration. Transplant Proc. 2004;36:

20 6. Németh A, Doros A, Hartmann E, Weszelits V, Dabasi G, Langer Rt, Máthé Z, Járay J. A hasnyálmirigy-átültetés napjainkban: indikáció, műtéti technika, szövődmények, képalkotó vizsgálatok és eredmények. Magy Rad. 2007;81: Gerlei Zs, Gálffy Zs, Varga M, Doros A, Remport Á, Fazakas J, Ther G, Járay J A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinikán 2003-ban területen szerzett pneumonia miatt kezelt vesetranszplantált betegek retrospektív vizsgálata Infekt Klin Mikrob. 2005;12: Dévai T, Pálinszki A, Balázs Gy, Doros A: Új minőségfejlesztési módszer a magyar egészségügyben-six Sigma a radiológiában. Magy Rad. 2001;75: Glasz T, Rusz A, Doros A, Schaff Zs: Papilláris sejtes veserák. Orv Hetil 2001;142:

Öntáguló fémstentek a májátültetés után kialakult intrahepaticus epeúti szûkületek kezelésében

Öntáguló fémstentek a májátültetés után kialakult intrahepaticus epeúti szûkületek kezelésében INTERVENCIÓS RADIOLÓGIA Klinikoradiológiai tanulmány Öntáguló fémstentek a májátültetés után kialakult intrahepaticus epeúti szûkületek kezelésében Doros Attila, Németh Andrea, Hartmann Erika, Deák Pál

Részletesebben

A májtranszplantáció szövődményeinek kezelése az intervenciós radiológia módszereivel. Dr. Doros Attila. Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskola

A májtranszplantáció szövődményeinek kezelése az intervenciós radiológia módszereivel. Dr. Doros Attila. Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskola A májtranszplantáció szövődményeinek kezelése az intervenciós radiológia módszereivel Dr. Doros Attila Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskola Témavezető: Dr. Kóbori László, egyetemi docens, PhD Hivatalos

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lágyéki behatolásból végzett intervenciós radiológiai beavatkozás után kötést alkalmaz a punkciós nyíláson. Mondja el az Ön mellé beosztott tanuló asszisztensnek, hogy, milyen sebfedési lehetőségek

Részletesebben

10. PÉCSI INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI SZIMPÓZIUM

10. PÉCSI INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI SZIMPÓZIUM 10. PÉCSI INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI SZIMPÓZIUM Időpont: 2009. október 29-30. Helyszín: Pécsi Akadémiai Bizottság Székháza (Pécs, Jurisics Miklós u. 44.) A szimpózium szervezői: Társszervező: Alapítvány

Részletesebben

Doros Attila, Weszelits Viola, Puhl Mária, Rusz András, Jansen Judit

Doros Attila, Weszelits Viola, Puhl Mária, Rusz András, Jansen Judit INTERVENCIÓS RADIOLÓGIA Klinikai tanulmány Transzplantált vesék ureterszûkületeinek kezelése invazív radiológiai módszerekkel Doros Attila, Weszelits Viola, Puhl Mária, Rusz András, Jansen Judit BEVEZETÉS

Részletesebben

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens

1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László PhD egyetemi docens SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2012/2013 tanévre Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika SEBÉSZET 1. Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára 2.

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek Írta: DR. SÓTONYI PÉTER, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SZÉPHELYI KATALIN, DR. TORONYI ÉVA, DR. NEMES

Részletesebben

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június Dr. Tamás László János, Dr. Czigány Tamás Dr. Kövesi Zsolt, Dr. Jakab Lajos, Dr. Németh József, Dr. Bartek Péter Érsebészeti és Radiológiai Osztály Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr MAÉT, Szombathelyi

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

Intervenciós radiológia

Intervenciós radiológia Intervenciós radiológia Nonvascularis Doros Attila Dr, Semmelweis Egytem Transplantációs és Sebészeti Klinika Radiológia med IR/MIT Olyan kezelési módszer, mely a sebészi beavatkozásokhoz képest kevésbé

Részletesebben

A.) Percután epeúti drainage típusok

A.) Percután epeúti drainage típusok II./3.5.4. fejezet: Epeúti és urogenitális non-vasculáris intervenciók Bánsághi Zoltán A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató az epe- és a húgyutak tumoros vagy traumás, esetleg jatrogén passage akadályainak

Részletesebben

Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban

Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban Thrombolytikus kezelés ajánlásai alsó és felső végtagi mélyvénás thrombozisban Prof. Dr. Soltész Pál Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Angiológiai Tanszék Szombathely, 2017. Június 16. Milyen

Részletesebben

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi docens SZAKDOLGOZAT - TÉMAJAVASLATOK A 2013/2014 tanévre Semmelweis Egyetem Budapest Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Csírasejtes

Részletesebben

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi tanár

Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Témavezető: Dr. Harsányi László egyetemi tanár SZAKDOLGOZAT TÉMAJAVASLATOK A 2014/2015 TANÉVRE Semmelweis Egyetem Budapest Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Emlődaganatok neoadjuváns kezelésének hatása a műtéti technikára Csírasejtes

Részletesebben

Várkonyi Ildikó, SE I.Gyermekklinika TRANSZPLANTÁLT SZERVEK UH- VIZSGÁLATA GYERMEKKORBAN

Várkonyi Ildikó, SE I.Gyermekklinika TRANSZPLANTÁLT SZERVEK UH- VIZSGÁLATA GYERMEKKORBAN Várkonyi Ildikó, SE I.Gyermekklinika TRANSZPLANTÁLT SZERVEK UH- VIZSGÁLATA GYERMEKKORBAN Májtranszplantáció Vesetranszplantáció PTLD Májtranszplantáció Vesetranszplantáció PTLD Gyermekkori transzplantációk

Részletesebben

Akut stroke kezelés: thrombectomia eredmények - Debrecen

Akut stroke kezelés: thrombectomia eredmények - Debrecen Akut stroke kezelés: thrombectomia eredmények - Debrecen Szilágyi Eszter 1, Veisz Richárd 1, Tóth Judit 1,2, Csiba László 3 : 1 Diagnoscan Magyarország Kft.- Debrecen 2 : Debreceni Egyetem Klinikai Központ

Részletesebben

cirrhosisos betegek szövődményeinek ellátásában, megelőzésében

cirrhosisos betegek szövődményeinek ellátásában, megelőzésében Intervenciós radiológiai lehetőségek a ECR 2005 Meets Hungary cirrhosisos betegek szövődményeinek ellátásában, megelőzésében Lázár István Ph.D B-A-Z. Megyei Egyetemi Oktató Kórház, Miskolc Intervenciós

Részletesebben

CAVA FILTER ALKALMAZÁSA MÉYLVÉNÁS THROMBOSISBAN

CAVA FILTER ALKALMAZÁSA MÉYLVÉNÁS THROMBOSISBAN CAVA FILTER ALKALMAZÁSA MÉYLVÉNÁS THROMBOSISBAN Nagy Endre SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM RADIOLÓGIAI KLINIKA és DIAGNOSCAN MAGYARORSZÁG KFT MRT XXVIII. Kongresszusa, Budapest Haemostasis befolyásolása heparinok

Részletesebben

Új lehetőségek a supraaortikus erek endovaszkuláris kezelésében

Új lehetőségek a supraaortikus erek endovaszkuláris kezelésében Új lehetőségek a supraaortikus erek endovaszkuláris kezelésében Doktori tézisek Dr. Nemes Balázs Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Hüttl Kálmán egyetemi tanár,

Részletesebben

Változások a gyermekkardiológiában

Változások a gyermekkardiológiában Változások a gyermekkardiológiában Bókay délután 2018. április 5. Dr. Horváth Erzsébet SE I. sz. Gyermekklinika A terápia korába léptünk Therápiás intervenciós szívkatéterezés Mi vezetett a terápia korába?

Részletesebben

A CT-angiografia szerepe az acut gastrointestinalis vérzésekben

A CT-angiografia szerepe az acut gastrointestinalis vérzésekben A CT-angiografia szerepe az acut gastrointestinalis vérzésekben Szudi Gábor, Simon Eszter MH-EK KRDO 2016.08.03. 1 Kórkép jelentősége Gastrointestinalis vérzés (GIV) incidenciája: felső 40-150, alsó 20-27

Részletesebben

Aorta stenosis, a probléma jelentősége

Aorta stenosis, a probléma jelentősége Temesvári András Aorta stenosis, a probléma jelentősége A 65 év feletti emberek 25%-nak megvastagodott az aorta billentyűje 75 év felett 3%-nak súlyos aorta stenosisa van Időskorban a leggyakoribb billentyűhiba,

Részletesebben

Vascularis intervenciós radiológia

Vascularis intervenciós radiológia Vascularis intervenciós radiológia Dr. Bérczi Viktor az MTA Doktora igazgató Semmelweis Egyetem, Budapest, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Intervenciós Radiológia Képalkotó módszer (röntgen átvilágítás,

Részletesebben

Dr. Dózsa Csaba, Dr. Kövi Rita, Dr. Herczeg Adrienn, Dr. Nemes Balázs, Dr. Szeberin Zoltán, Ifj. Dr. Sótonyi Péter

Dr. Dózsa Csaba, Dr. Kövi Rita, Dr. Herczeg Adrienn, Dr. Nemes Balázs, Dr. Szeberin Zoltán, Ifj. Dr. Sótonyi Péter A minimál-invazív ellátások jelentősége a perifériás (verő)erek, különösen a CLI (critical limb ischemiás) esetek kezelésében Hogyan mentsük meg a lábakat? Hatékonysági tartalék a hazai egészségügyben

Részletesebben

Az extracraniális artéria carotis interna szűkület invazív ellátásáról

Az extracraniális artéria carotis interna szűkület invazív ellátásáról Az extracraniális artéria carotis interna szűkület invazív ellátásáról A legújabb hazai szakmai irányelvek ismertetése Dr. Entz László Szombathely, 2017. június 17. EMMI szakmai irányelv az extracranialisartéria

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

Gerlei Zsuzsanna. Tata, 2010.november 20. gerleizs@gmail.com

Gerlei Zsuzsanna. Tata, 2010.november 20. gerleizs@gmail.com Gerlei Zsuzsanna Tata, 2010.november 20 gerleizs@gmail.com Patient survival (%) Patient survival according to the year of liver transplantation 100 87 85

Részletesebben

A kombinált máj-vese transzplantáció túlélését befolyásoló egyes tényezők vizsgálata. Dr. Fehérvári Imre

A kombinált máj-vese transzplantáció túlélését befolyásoló egyes tényezők vizsgálata. Dr. Fehérvári Imre A kombinált máj-vese transzplantáció túlélését befolyásoló egyes tényezők vizsgálata Doktori tézisek Dr. Fehérvári Imre Semmelweis Egyetem Pathologiai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Kóbori

Részletesebben

Invazív radiológiai lehetőségek májbetegségek esetén

Invazív radiológiai lehetőségek májbetegségek esetén Invazív radiológiai lehetőségek májbetegségek esetén Deák Pál Ákos Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Radiológia Hepatológiai Iskola 2010 Tata, (2010. nov. 18-20.) Intervenciós

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1.

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1. Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1. Sorsz. 1. 2007.05.21. hétfő 9:00 45 A tanfolyam megnyitása. A primer és áttéti májdaganatok sebészete

Részletesebben

Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink

Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink Dr. Nagy Zsuzsa 1, Dr. SótonyiPéter, 1 Dr. Szeberin Zoltán, Molnár Anna 2, Kókai

Részletesebben

Az Intervenciós Radiológia (IR) fejlesztésének programja Magyarországon

Az Intervenciós Radiológia (IR) fejlesztésének programja Magyarországon EGVE kongresszus Debrecen, 2014. október 9. Az Intervenciós Radiológia (IR) fejlesztésének programja Magyarországon Dr Dózsa Csaba, egyetemi docens Miskolci Egyetem Dr Kövi Rita, külső oktató Egészségpolitika

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

Témavezetők: Dr. Bérczi Viktor, egyetemi tanár, az MTA Doktora Dr. Hüttl Kálmán, egyetemi tanár, PhD

Témavezetők: Dr. Bérczi Viktor, egyetemi tanár, az MTA Doktora Dr. Hüttl Kálmán, egyetemi tanár, PhD Supraaorticus erek minimálinvazív endovascularis terápiája Doktori tézisek Dr. Paukovits Tamás Mirkó Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Bérczi Viktor, egyetemi

Részletesebben

Dátum, mikor történt a kontroll:

Dátum, mikor történt a kontroll: Dátum, mikor történt a kontroll: Adminisztratív adatok Az eltelt időben történt-e sérülés? Igen nem Ha igen, mi történt I. Sérült végtag vizsgálata I.1. Vaszkularis - O2 Saturatio mérése történt-e a sérült

Részletesebben

Visegrád, március

Visegrád, március Visegrád, 2017. március 23-25. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciója, a Májbetegekért Alapítvány és a Magyar Májkutatási Társaság közös rendezvénye 2017.03.23. Csütörtök 14.00 14.10

Részletesebben

A PROCALCITONIN SZEREPE A MÁJTRANSZPLANTÁCIÓ PERIOPERATÍV SZAKÁBAN.

A PROCALCITONIN SZEREPE A MÁJTRANSZPLANTÁCIÓ PERIOPERATÍV SZAKÁBAN. A PROCALCITONIN SZEREPE A MÁJTRANSZPLANTÁCIÓ PERIOPERATÍV SZAKÁBAN. Doktori tézisek Dr. FAZAKAS JÁNOS Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos bírálók: Dr. Kóbori László,

Részletesebben

M A G Y A R T R A N S Z P L A N T Á C I Ó S T Á R S A S Á G XVIII. KONGRESSZUSA AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS PROGRAM

M A G Y A R T R A N S Z P L A N T Á C I Ó S T Á R S A S Á G XVIII. KONGRESSZUSA AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS PROGRAM PROGRAM 2016. NOVEMBER 24. CSÜTÖRTÖK 09.30 10.00 MEGNYITÓ 10.00 11.30 MELLKASI SZERVEK TRANSZPLANTÁCIÓJA I. Üléselnökök: Prof. Dr. Lang György, Dr. Pólos Miklós A tüdőátültetés aktualitásai 20 Prof. Dr.

Részletesebben

2014. évi Vándorgyűlése

2014. évi Vándorgyűlése Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekció 2014. évi Vándorgyűlése 2014. október 3-4. Második értesítő Pécs, Tudásközpont 7622 Pécs, Universitas utca 2/A Tisztelt Kolléganők és Kollégák! Nagy

Részletesebben

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények.

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Zabaras D, Boubolis S, Spanos A, Petsinis V, Gisakis I G Bevezetés

Részletesebben

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam Májátültetés Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest 1 2 3 4 5 6 A májátültetés indikációi Krónikus, végállapotú májbetegség. Cholestasissal járó májbetegség. Máj eredető öröklıdı anyagcsere-betegség.

Részletesebben

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig Helyszín: Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és

Részletesebben

Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek)

Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek) Akut alsó végtagi ischaemiakorszerű [ér]sebészeti ellátása. (ESVS [ és hazai] irányelvek) Sótonyi Péter Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017 évi Kongresszusa Szombathely, 2017.06.15-17. Egy

Részletesebben

EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN

EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN DR. SZATAILILLA, DR. LEGEZAPÉTER, DR. OLÁH ZOLTÁN, DR. SÓTONYI PÉTER Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. FORGÁCS SÁNDOR, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. VERZÁR ZSÓFIA Bevezetés Az infrarenalis

Részletesebben

Egy lélekben két test

Egy lélekben két test . És megnyugtat a tudat, hogy a halál is az életet szolgálja. (Móricz Zsigmond) Második esély élet a transzplantáció után Egy lélekben két test Témavezető: Bajzi Rozália Készítette: Tóth Eszter 4. Összefoglalás,

Részletesebben

Percutan diagnosztika és kezelés

Percutan diagnosztika és kezelés Percutan diagnosztika és kezelés MRT 2016 Diagnoszták és terápeuták Klinikum, labor és képalkotók Non-invazív és invazív diagnosztika Sebészi, onkológiai és minimálisan invazív terápia És ezek kombinációi

Részletesebben

AZ INTERVENCIÓS NEURORADIOLÓGIA SZEREPE AZ ISCHÉMIÁS STROKE PREVENCIÓJÁBAN ÉS KEZELÉSÉBEN

AZ INTERVENCIÓS NEURORADIOLÓGIA SZEREPE AZ ISCHÉMIÁS STROKE PREVENCIÓJÁBAN ÉS KEZELÉSÉBEN AZ INTERVENCIÓS NEURORADIOLÓGIA SZEREPE AZ ISCHÉMIÁS STROKE PREVENCIÓJÁBAN ÉS KEZELÉSÉBEN Dr. Vajda Zsolt egységvezető főorvos Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház, Neurovaszkuláris Intervenciós Egység

Részletesebben

A 10/NY/2016/SZTE számú Adásvételi szerződés vasculáris stentek és tágító ballonok beszerzése tárgyú közbeszerzési eljárás értékelése 1. részajánlati

A 10/NY/2016/SZTE számú Adásvételi szerződés vasculáris stentek és tágító ballonok beszerzése tárgyú közbeszerzési eljárás értékelése 1. részajánlati A 10/NY/2016/SZTE számú Adásvételi szerződés vasculáris stentek és tágító ballonok beszerzése tárgyú közbeszerzési eljárás értékelése 1. részajánlati kör: 0.035 kompatibilis, lézervágott, nitinol, öntáguló

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a

A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a carotis rekonstrukció után közvetlenül jelentkező neurológiai események gyakoriságában Banga Péter Varga Andrea Csobay-Novák Csaba Kolossváry Márton Szántó

Részletesebben

Az akut stroke intervenciós kezelése a neurológus szemszögéből

Az akut stroke intervenciós kezelése a neurológus szemszögéből Az akut stroke intervenciós kezelése a neurológus szemszögéből Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Dr. Kis Balázs Magyar Radiológusok Társasága XXVIII. Kongresszusa 2016. 06. 23. 1958: Sussmann és

Részletesebben

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után

Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Antitrombotikuskezelés kezelés alsó végtagi intervenció után Jassó István dr. ESZSZK I. Belgyógyászat Berencsi Anikó dr. SE VSZÉK Cél: CV rizikócsökkentés restenosis/reocclusio megakadályozása Mivel? TAG:

Részletesebben

Extracranialis arteria carotis dezobliteráció symptomás betegekben. Oláh László Debreceni Egyetem, Neurológiai Klinika

Extracranialis arteria carotis dezobliteráció symptomás betegekben. Oláh László Debreceni Egyetem, Neurológiai Klinika Extracranialis arteria carotis dezobliteráció symptomás betegekben Oláh László Debreceni Egyetem, Neurológiai Klinika Carotis dezobliteráció Történeti áttekintés 1953 De Bakey, Houston - CEA 1954 Eastcott

Részletesebben

Szív CT Akadémia negyedszerre

Szív CT Akadémia negyedszerre Május 21-25. között negyedik alkalommal rendezték meg a Semmelweis Egyetem és a Philips Healthcare közös Szív CT Akadémiáját. Az első három alkalommal megrendezett, háromnapos Level A kurzuson a kardio-ct-képalkotás

Részletesebben

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Agyi elváltozások: Lágyulás Vérzés CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Éreredetű okai: Fejlődési eredetű érelváltozások aneurysmák vaszkuláris malformációk

Részletesebben

A hepatocelluláris karcinóma kezelési lehetőségei - a májátültetés

A hepatocelluláris karcinóma kezelési lehetőségei - a májátültetés A hepatocelluláris karcinóma kezelési lehetőségei - a májátültetés Végső Gy, Görög D, Kóbori L, Fehérvári I, Nemes B, Langer R Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest A szervátültetés

Részletesebben

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér CCSVI Történelmi és tudományos háttér Prof. Paolo Zamboni érsebész Felesége SM beteg Hipotézis: Vénás keringési zavar Vaslerakódás Érfalkárosodás Sejtpusztulás Autoimmun folyamat SM Az agy vénás rendszere

Részletesebben

INFORMÁCIÓK. Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg (Sebészeti Intézet)

INFORMÁCIÓK. Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg (Sebészeti Intézet) INFORMÁCIÓK Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg (Sebészeti Intézet) E-mail: Osztályvezető : Részlegvezető : Vezető ápoló: Szakmavezető főnővér: erseb@bazmkorhaz.hu dr. Bezsilla János

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS ROZSOS ISTVÁN, VADÁSZ GERGELY THÉTA KERINGÉS DIAGNOSZTIKAI ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT PÉCS PTE, ÉRSEBÉSZETI KLINIKA PÉCS A HAB-SCLEROTERAPIA

Részletesebben

stroke betegekben Intervenciós eljárások eredményei

stroke betegekben Intervenciós eljárások eredményei Intervenciós eljárások eredményei stroke betegekben dr. Vrancsik Nóra, dr. Tóth Judit, dr. Hofgárt Gergely, prof. dr. Csiba László, Savvas Nikolaides Tampouris, Shayan Assadinia Diagnoscan kft., Debreceni

Részletesebben

Tüdőtranszplantáció Magyarországon:

Tüdőtranszplantáció Magyarországon: Tüdőtranszplantáció Magyarországon: (nem)utópia (vagy) realitás? Gál János Indikációk Parenchymás betegségekben: fibrosis, sarcoidosis, histiocytosis-x cystás fibrosis emphysema, alpha-1 AT hiány Vascularis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

A 3-DIMENZIÓS CT ANGIOGRÁFIA SZEREPE A CADAVER

A 3-DIMENZIÓS CT ANGIOGRÁFIA SZEREPE A CADAVER A 3-DIMENZIÓS CT ANGIOGRÁFIA SZEREPE A CADAVER MÁJÁTÜLTETÉSBEN: A PRE- ÉS POSZTOPERATÍV VIZSGÁLATOK JELENTŐSÉGE Szerző: Dr. Weszelits Viola Témavezető: Dr. Perner Ferenc Semmelweis Egyetem Doktori Iskola,

Részletesebben

Carotis bifurcatio stenosisok kezelése percután transluminaris angioplasticával (PTA) és / vagy stent behelyezéssel.

Carotis bifurcatio stenosisok kezelése percután transluminaris angioplasticával (PTA) és / vagy stent behelyezéssel. OTKA nyilvántartási szám: T 037806 ZÁRÓJELENTÉS 1. A téma megnevezése: Carotis bifurcatio stenosisok kezelése percután transluminaris angioplasticával (PTA) és / vagy stent behelyezéssel. 2. A munka kezdete

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSİFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAK

KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSİFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAK KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSİFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAK Szakfelelıs szakmai vezetı PROF. DR. MED. PALKÓ ANDRÁS tanszékvezetı egyetemi tanár Szakfelelıs képzési vezetı DR. JUR. POGÁNY

Részletesebben

Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája

Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája KOLLÁR Attila klinikai főorvos, általános igazgatóhelyettes Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest Történeti előzmények: RTG

Részletesebben

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ Dr. Merkely Béla Ischaemiás szívbetegség klinikai formái tünetmentes (silent ischaemia!) congestiv functiozavar / /

Részletesebben

Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban. Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen

Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban. Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen ESC STEMI ajánlás Hová helyezzük a TTEKG vizsgálatot? TTEKG időhatárok 24

Részletesebben

INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI MÓDSZEREK AZ ÉRBETEGSÉGEK ELLÁTÁSÁBAN

INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI MÓDSZEREK AZ ÉRBETEGSÉGEK ELLÁTÁSÁBAN ANGIOLÓGIA INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI MÓDSZEREK AZ ÉRBETEGSÉGEK ELLÁTÁSÁBAN Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Képalkotó eljárás segítségével kialakított, sebészi feltárást nem igénylõ,

Részletesebben

HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK SEBÉSZETE

HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK SEBÉSZETE HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK HEVENY VÉNÁS KÓRKÉPEK SEBÉSZETE Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció, beosztás A vénák trombózisából, sérülésébõl, rupturájából származó olyan elváltozások, amelyek

Részletesebben

Robot segítségével végzett donor nephrectomia. Enrique Elli, Garth Jacobsen, és Santiago Horgan

Robot segítségével végzett donor nephrectomia. Enrique Elli, Garth Jacobsen, és Santiago Horgan Robot segítségével végzett donor nephrectomia Enrique Elli, Garth Jacobsen, és Santiago Horgan Szabados Ádám Tartalom a rendszer páciens kiválasztás és műtét előtti evaluáció az alkalmazott technológia

Részletesebben

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban DrGőblGergely, SE AITK II.Gyermeksürgősségi Kongresszus Budapest 2017.09.15. POCUS = Pointof careultrasound Betegágy melletti UH-vizsgálat Fókuszált UH-vizsgálat

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. SZABÓ MÁRIA,

Részletesebben

Sentinel nyirokcsomó biopszia szájüregi laphámrák esetén

Sentinel nyirokcsomó biopszia szájüregi laphámrák esetén Sentinel nyirokcsomó biopszia szájüregi laphámrák esetén Dr. Patkó Tamás, dr. Koltai Pál, dr. Remenár Éva, dr. Boér András Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak-állcsont és Rekonstrukciós Sebészeti Osztály

Részletesebben

Középtávú kimenetel bifurkációs koszorúér-szűkületek crush stenteléssel történő intervencióját követően saját regiszterünk alapján

Középtávú kimenetel bifurkációs koszorúér-szűkületek crush stenteléssel történő intervencióját követően saját regiszterünk alapján Középtávú kimenetel bifurkációs koszorúér-szűkületek crush stenteléssel történő intervencióját követően saját regiszterünk alapján dr. Fogarassy György, dr. Apró Dezső, dr. Faluközy József, dr. Bujáky

Részletesebben

Stroke prevenció: a carotis stent behelyezés szerepe és az antithrombotikus kezelés gyakorlata. PhD értekezés tézisei.

Stroke prevenció: a carotis stent behelyezés szerepe és az antithrombotikus kezelés gyakorlata. PhD értekezés tézisei. Stroke prevenció: a carotis stent behelyezés szerepe és az antithrombotikus kezelés gyakorlata PhD értekezés tézisei Sztriha László Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Szeged 2008 2 Bevezetés A

Részletesebben

Dr. Giczi Ferenc, Dr. Pellet Sándor

Dr. Giczi Ferenc, Dr. Pellet Sándor Dr. Giczi Ferenc, Dr. Pellet Sándor RADIOLÓGIAI FELVÉTELI ÉS ÁTVILÁGÍTÓ TEVÉKENYSÉGEK FELMÉRÉSE Széchenyi István Egyetem Győr, Egyetem tér 1. OKK Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet,

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 17 Intervenciós szakasszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Angiográfiás és intervenciós radiológiai eljárásokkal kapcsolatos A vizsgafeladat

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

A léguti stent kezelés. Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály III. 24.

A léguti stent kezelés. Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály III. 24. A léguti stent kezelés Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály 2010. III. 24. A stent implantáció palliatív beavatkozás üreges szervek vezetékek erek légutak C.R.Stent 1845-1901

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A STROKE HOSSZÚTÁVÚ KIMENETELÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK PROSPEKTÍV VIZSGÁLATA STATISZTIKAI MÓDSZEREKKEL HÁROM STROKE CENTRUMBAN Dr. Fekete Klára Edit Témavezető: Dr.

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

A központi idegrendszer ér-megbetegedései

A központi idegrendszer ér-megbetegedései A központi idegrendszer ér-megbetegedései Prof.Dr.Nyáry István Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék Idegsebészeti előadások 2017. November 13. Jelentősége Agyi ér-betegségek leggyakoribb megjelenési

Részletesebben

A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián

A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián A személyzet egésztest dózisának a mérése és számítása az Intervenciós Kardiológián Porcs-Makkay László Magyar Honvédség Egészségügyi Központ XXXIX. SUGÁRVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, HAJDÚSZOBOSZLÓ,

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Tisztelt Professzor Úr!

Tisztelt Professzor Úr! 1 VÁLASZ OPPONENSI VÉLEMÉNYRE Bíráló: Prof. Dr. Bőhm Ádám egyetemi tanár, MTA doktora (Értekezés: Csanádi Zoltán: Szívelektrofiziológiai intervenciók magas prevalenciájú kardiális kórképekben) Tisztelt

Részletesebben

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés?

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Schiszler Tamás(1), Szukits Sándor(2), Újlaki Mátyás(3), Cseri Zsolt(3), Kárteszi Hedvig(4) 1: Monklands Hospital,

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Melyik stentgraftothasználjuk? Új, regiszter alapú prospektív tanulmány

Melyik stentgraftothasználjuk? Új, regiszter alapú prospektív tanulmány Melyik stentgraftothasználjuk? Új, regiszter alapú prospektív tanulmány Menyhei Gábor PTE KK Érsebészeti Klinika Az ICVR (International Consortium of Vascular Registries) nevében StentgraftokAAA ellátására

Részletesebben

Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével

Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével FIGAMU X. kongresszusa Balatonalmádi, 2015.04.17-19. Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével Besznyák István Uzsoki utcai Kórház, Sebészeti - Onkosebészeti Osztály, Budapest 1 Milyen műtétet végez

Részletesebben

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Pajzsmirigy göbök A lakosság 4-8%-ának van tapintható göbe. Ultrahanggal a lakosság közel

Részletesebben