Megszerzett pontszám:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megszerzett pontszám:"

Átírás

1 A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető szám: 100 Megszerzett szám: Beküldési határidő: április 18. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program támogatja.

2 Kedves Versenyzők! Elérkeztünk a 2015/16. évi 4 korszak viadala verseny 3. fordulójához! Kalauzotok továbbra is a korábbi fordulóban megismert család: az építész apuka, Adalbert, biokémia kutató mama, Wilhelmina, bakfis korba lépett lányuk, Eufrozina, és a kisöccse, Martin. Míg tavaly Eufrozina különleges iránytűjének köszönhetően a 4 égtáj épített és természeti csodáival ismerkedhetett meg a család és a versenyzők, idén Martin kotnyeleskedő csínytevéseinek köszönhető a kalandos időutazás. Adalbert és családja egy fogadóban üldögélt, és az átélt kalandokról tanakodtak. Martin az időgépet tanulmányozta. Nézd, Eufrozi, ezt a racsnit eddig nem is vettem észre! Mi lenne, ha elfordítanám? Jaj Martin, neee! A következő pillanatban Martin, Eufrozina, Adalbert és Wilhelmina egészen más tájon, más időben találták magukat.

3

4 Bizonyára hallottatok már arról, hogy Kolumbusz Kristóf 1492-ben jutott el az Újvilágba, Amerikába, és ezt az eseményt tekintjük az Újkor hajnalának. De tudjátok-e, mi más történt még a világon és a mi kis hazánkban 500 évvel ezelőtt? Ha helyesen oldjátok meg a feladatokat, számos kérdésre választ kaptok. 1. A 15. század végén hajók indultak felfedezőutakra Európából az Atlanti-óceánon. A tengerészek az Indiába vezető új útvonalat keresték. A földrajzi felfedezések korának néhány nagy alakja Bartolomeu Diaz, Vasco da Gama, Kolumbusz Kristóf és Fernando Magellán. De ki, mikor és milyen nagy tettet hajtott végre? Melyik információ kihez tartozik? Írjátok a számokat a képek alá a megfelelő vonalra! / 8 2. A felfedezőutak megindulását több tényező is elősegítette. Megtudhatjátok, hogy melyek ezek, ha a számokat a hozzájuk tartozó betűkkel behelyettesítitek. Melyik számhoz melyik betű tartozik?

5 / 5 3. Milyen volt a matrózok élete a hajókon? Ha kiegészítitek a szöveget az alábbi szavak ellentétes jelentésű párjával, választ kaptok rá. nehéz, puha, rövid, változatos, jó, ritkák, végén, magas, barátságos, sokan A matrózok élete nem volt. munkát jelentett a vitorlák kötélzetének kezelése. A tengeri utakon az ellátásuk is meglehetősen volt, főként kétszersültet és sózott húst kaptak. A étkezés és a nehéz munka miatt voltak a betegségek. A legismertebb tengerészbetegség a skorbut. Ez azért alakult ki, mert hónapokon keresztül nem fogyasztott a hajó legénysége C -vitamint, hiszen már az utazás elfogyott a hús, a friss gyümölcs és zöldség. A hajókon hónapokat töltöttek összezárva. bérért dolgoztak, és vakfegyelmet követeltek tőlük. A tengeri viharokon és a betegségeken kívül az hajók és a kalózok is fenyegették az életüket. Nem csoda, ha jelentkeztek önként. Néha a börtönökből toborozták a legénységet, de az is előfordult, hogy a kikötőkben erőszakkal fogdostak össze embereket. / 5 4. Kalózok már az ókorban is voltak, de virágkorukat a században élték, amikor Kolumbusz felfedezése után a spanyol hajók arannyal és ezüsttel megrakodva haladtak Európa felé. Zsákmányszerzésről tértek haza a kalózok. A rakomány harmada élelmiszer volt, a többi kincs (arany és ezüst). Megegyezésük alapján a zsákmányolt aranyból és ezüstből a kapitánynak és a két tisztnek háromszor annyi járt, mint a fedélzetmesternek, a tüzérnek és a hajóácsnak. Az élelmiszerből mindenki ugyanannyit kapott. A rakomány 1800 pezót ért. Kérdések: a) Hányan vettek részt a zsákmányszerzésben? b) Mennyi tiszt és mennyi személyzet osztozott a zsákmányon? T:, Sz.: c) Milyen értékű kincs (arany és ezüst) jutott fejenként a személyzetnek? d) Milyen értékű élelmiszert osztottak szét? e) Mai árfolyamon hány dollárt érne a kapitánynak jutó rész? (1 pezó 25 dollárnak felel meg.) f) Mennyit ért dollárba átszámítva a teljes rakomány? A c, d feladat megoldásában segít az alábbi táblázat. Számoljatok és töltsétek ki a táblázatot!

6 / 6 5. Míg a középkorban Hunyadi Jánosnak és Mátyás királynak sikerült távol tartania országunktól a törököket, a XVI. században ez már nem sikerült az akkori uralkodónak. A Mohácsi vész és Buda elfoglalása után az ország három részre szakadt. Írjátok be a térképvázlatba, a három részre szakadt Magyarország részeinek nevét, fővárosukat, illetve hogy kik álltak az ország élén! (dinasztiák, családok, királyok, fejedelmek, stb.) / 9 6. Gárdonyi Géza híres regénye az Egri csillagok. Főszereplője két gyerek, Vicuska és Gergő, akiket egy félszemű török rabolt el. Ha megoldjátok az alábbi keresztrejtvényt, megtudhatjátok a nevét. (A rejtvények soraiba török jövevényszavakat kell írnotok! Segítenek a képek is.)

7 / 5 7. Az alábbi feladatban erdélyi fejedelmek karikatúráit és neveit láthatjátok. Felismeritek kik ők? Ha igen, írjátok a vonalra, majd a számok segítségével állítsátok uralkodásuk szerint sorrendbe! Uralkodásuk sorrendje: / 8

8 8. II. Rákóczi Ferenc vezette azt a szabadságharcot, mely az ország függetlenné válását tűzte ki célul. Ha bekarikázzátok a megfelelő állításhoz tartozó betűt, megfejtésül egy szót kaptok. Hogyan köthető Rákóczi Ferenchez? Állítás Igaz Hamis A Rákóczi-féle szabadságharc 1703-tól 1711-ig tartott. S T II. Rákóczi Ferenc a bujdosó szegénylegények egyike volt. A Á A fölkelő szegénylegények küldöttei kérték Rákóczit, álljon a szabadságharc élére. R F A Rákóczi zászlaja alatt harcoló katonákat kurucoknak nevezték. O E A szabadságharc ellen küzdő katonák voltak a labancok. S M Rákóczi mindenkinek ruhát, lovat, fegyvert adott, aki csatlakozott a seregéhez. B P A Pro libertate kifejezés azt jelenti "a hazáért". I A A szabadságharcot leverték a labancok. T L A szabadságharc után a szegénylegények vagy hazatértek, vagy bujdosókká váltak. A V Rákóczi a megtorlás miatt menekült el, a száműzetés éveit Erdélyben töltötte. I K Megfejtés: / március 15-én forradalom robbant ki, melyet szabadságharc követett szeptember 29-én a Pákozdnál vívott csatában a magyar seregek győzedelmeskedtek az ellenséggel szemben. Erről az ütközetről készült az alábbi festmény, melyből néhány részlet hiányzik. Melyik képrészlet hová való? Írjátok a betűjelüket a megfelelő helyre! Vigyázat, van közte egy kakukktojás is!

9 / Olvassátok el az alábbi történetet, majd oldjátok meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! Schlick nyúlvadászata Az isaszegi döntő csata előtt, úgy az osztrák, mint a magyar hadcsapatok Hatvan körül táboroztak. Persze, lehetőleg nyugtalanították egymást, itt-ott csaknem naponként voltak kisebb-nagyobb összecsapások. Schlick, a félszemű osztrák tábornok, hogy csapatainkat hátranyomja, 1849 április 1-jén Hatvanba vonult, s még aznap este nagy dáridót rendezett a prépost lakásán. A vacsorára meghívott több polgárembert is, hadd lássák, mily jókedvű, s önerejében bízó a császári hadvezér. A lakoma vége felé, vidám poharazás közt, Schlick egyszerre vendégeihez fordul és gúnyosan, dicsekvőleg így szól hozzájuk: - Holnap egy kis nyúlvadászatot tartok a magyar táborban. Kérem, legyen szerencsém, nézzék meg. S a következő nap, április 2-án virradatkor haderejének a zömével csakugyan elindult a nyúl-vadászatra. Hanem a kaland vajmi rosszul sikerült. A vadász futott meg a nyúl elől. Gáspár András, a vitéz huszártábornok előbb Hortnál, majd Hatvan előtt, aztán harmadszor bent a városban úgy elverte, hogy Schlick hanyatt-homlok menekült Aszódon át Gödöllő felé. Háromszáz osztrák katona esett áldozatul e híres nyúlvadászatnak. Azt mondják, hogy Schlick sohasem élcelődött többé a honvédek fölött; sőt ellenkezőleg, még élte alkonyán is a legnagyobb elismeréssel beszélt róluk. a, Válaszoljatok a kérdésekre! Hol táboroztak a hadban álló csapatok az isaszegi ütközet előtt?

10 Hogy hívták az osztrák tábornokot? Mikor indultak a nyúl-vadászatra? Ki állt a magyar sereg élén? Hol ütköztek meg először? Merre menekült Schlick? / 3 b, Kössétek össze a szavakat a jelentésükkel! tábor prépost lakoma haderő huszár honvéd Erő, mellyel egy ország, fejedelem hadseregében bír. Sorkatona, akinek nincs rendfokozata. Könnyű fegyverzetű lovaskatona. Bőséges evés-ivás, amin egy társaság vesz részt. Katolikus pap, rangja szerint a megyés püspök alárendeltje. Az a hely, ahol egy hadsereg bizonyos ideig megáll. / A szabadságharc idején több településen számos csatát vívtak a magyar seregek. Az alábbi táblázat 16 helyszín nevét rejti. A szavak vízszintesen, függőlegesen és átlósan, jobbról balra olvasva lehetnek. Ha sikerült megtalálnotok, keretezzétek be a szavakat! / Kalandozásunk végére értünk. Utolsó feladatként azt kérjük, hogy készítsetek egy hajót, vagy egy illusztrációt valamelyik magyar mondához! Fényképezzétek le, és ben küldjétek el a verseny@abacusan.hu címre! (Kérjük, dokumentáljátok a készítést, és arról is küldjetek képet! Az elkészült munkát őrizzétek meg, mert a döntőbe jutó csapatoknak be kell majd mutatniuk!)

11 / 10

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 13. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47.

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 60 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. április 20. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR

A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR A csapat neve: Iskolátok: _ Szerezhető pontszám: 75 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. február 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 65 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. április 20. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám:

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 85 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 13. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: - A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 60 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 11. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL

A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI 9-10. OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

Szerezhető pontszám:

Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

Szerezhető pontszám:

Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. április 18. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. február 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését

Részletesebben

Szerezhető pontszám:

Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22.

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. május 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 70 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 26. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 TERÜLETI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 70 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 26. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag könyvtárhasználati vetélkedő az 1848-1849. forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Internetes kereső feladat, 2. forduló Ebben a fordulóban folytatódik

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Az álom: A természetnek legszebb adománya. Megnyílik ekkor vágyaink tartománya. (Petőfi Sándor) Dunaújváros, 2016. június 3-4. Készítette: Garbacz Hajnalka gyógypedagógus

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny iskolai forduló FELADATLAP 2014. április I. feladat Keresztrejtvény 1 2 3 Á S 4 5 6 7 8 R 9 O 10 A 11 12 13 14 15 A 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. május 23. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

BÁBEL - A 4 KORSZAK 5-6. OSZTÁLY 3.FORDULÓ KORAI ÚJKOR

BÁBEL - A 4 KORSZAK 5-6. OSZTÁLY 3.FORDULÓ KORAI ÚJKOR BÁBEL - A 4 KORSZAK 5-6. OSZTÁLY 3.FORDULÓ KORAI ÚJKOR A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 60 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM I. (iskolai) forduló 2012. február 9. Intézmény neve (bélyegző) Versenyző Pontszám Neve Megye Elérhető Elért 60 Felkészítő tanár

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején?

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... Felkészítő: 1. A Rákóczi-szabadságharc Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? Milyen okai voltak a szabadságharc kirobbanásának?

Részletesebben

A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL

A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL A csapat neve: _ Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. április 3. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

2015.03.01 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont. Elért pontszám:

2015.03.01 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont. Elért pontszám: 2015.03.01 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.03.23. Eredmények közzététele: 2015.04.01. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2013-2014. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítő

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

2015.04.28 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont. Elért pontszám:

2015.04.28 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont. Elért pontszám: 2015.04.28 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.04.18. Eredmények közzététele: 2015.05.29. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

I. feladat. Ne a tojást törd!

I. feladat. Ne a tojást törd! I. feladat Ne a tojást törd! Köszöntelek benneteket! Remélem sok tojást sikerül gyűjtenetek a mai napon! Fejtsétek meg a rejtvényt! 8 tojás (Megoldásonként 0,5 pont jár.) 1. Ilyen típusú épületben kötött

Részletesebben

Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György

Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György 1 Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György gyalogsági zubbony 1798-1808 között kép: Ottenfeld Magyar gránátos és tiszt 1805-ből,

Részletesebben

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:...

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:... Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

2015.03.03 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 75 pont. Elért pontszám:

2015.03.03 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 75 pont. Elért pontszám: 2015.03.03 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 75 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.03.23. Eredmények közzététele: 2015.04.01. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

Magyar várak a XV-XVI. században I. forduló

Magyar várak a XV-XVI. században I. forduló Magyar várak a XV-XVI. században I. forduló Magyarország területén lévő várak története, híres kapitányaik, hőseik - megjelenítése irodalmi és képzőművészeti eszközökkel. Határidő: 2017. március 20. Cím:

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. május 23. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály 1. feladat: Az 1848 49-es szabadságharc eseményei a) 5. (isaszegi csata) b) 6. (pákozdi csata) c) 2.

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

Kérdéssor a III. rész fejezet történéseiből

Kérdéssor a III. rész fejezet történéseiből Beküldési határidő: 2017. május 12. Neved: Évfolyamod: Iskolád: A feladatok megoldásával elért pontjaidat megtekintheted az iskola honlapján (www.vakbottyangimnazium.hu). Választott titkos nevem: Összegyűjtött

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2016/2017-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

Macskák, nyávogjatok, hogy az ellenség távol maradjon! ... Mindenkinél legyen fakanál!... A királynak le kell esnie a lováról!...

Macskák, nyávogjatok, hogy az ellenség távol maradjon! ... Mindenkinél legyen fakanál!... A királynak le kell esnie a lováról!... Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2016. április 27. A csapat neve:... Tagjai:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:.... Felkészítő tanár neve:... 1. Trapiti avagy A nagy

Részletesebben

1. feladat Olvassátok el az alábbi szöveget, és válaszoljatok a kérdésekre!

1. feladat Olvassátok el az alábbi szöveget, és válaszoljatok a kérdésekre! 1. feladat Olvassátok el az alábbi szöveget, és válaszoljatok a kérdésekre! 7 pont Magyarország Kormánya a 2017-es évet Szent László királyunk emlékévének nyilvánította. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért

Részletesebben

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 3. FORDULÓ Hunyadi Mátyás, a Jagellók kora, mohács

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 3. FORDULÓ Hunyadi Mátyás, a Jagellók kora, mohács liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 3. FORDULÓ Hunyadi Mátyás, a Jagellók kora, mohács III. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Ha jól forgatod

Részletesebben

hogy ezzel a szultánt János ellen fordítja. I. Ferdinánd

hogy ezzel a szultánt János ellen fordítja. I. Ferdinánd Az előzményekről 1526 augusztusában Mohácsnál a Szulejmán szultán vezette törökök megverték a magyar sereget. A csatában odaveszett a magyar király, II. Lajos is. A csata után Szulejmánnak 12 nap is elegendő

Részletesebben

ZÖLDKÖZNAPOK. Kedves gyerekek!

ZÖLDKÖZNAPOK. Kedves gyerekek! ZÖLDKÖZNAPOK Kedves gyerekek! Az idei Zöldköznapok versenyben nagyon sokféle tudományterülethez tartozó feladattal fogtok találkozni. A közös bennük az, hogy mindegyik feladat magyar természettudóshoz

Részletesebben

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában EFOP-1.3.9-17-2017-00012 Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Legyen ünnep az ünnep és méltó a

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá!

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY 2018/2019. 2. évf. II. forduló Iskola neve: Csapat neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! 9/ 2. Miért fontos a téli madáretetés? 5/ 3. Egészítsétek

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: március 6.

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: március 6. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont KATEDRA TÖRTÉNELEMVERSENY II. forduló tori.katedra@gmail.com Rovatvezető: Presinszky Ágnes Beküldési határidő: 2013. november 30. HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA (1458-1490) Csapat neve:... Iskola:... A forduló

Részletesebben

A csapat száma: A feladatokat Érsek Attila készítette I. feladat Ne a tojást törd! 1. Ilyen típusú épületben kötött házasságot II.

A csapat száma: A feladatokat Érsek Attila készítette I. feladat Ne a tojást törd! 1. Ilyen típusú épületben kötött házasságot II. - 1 - I. feladat Ne a tojást törd! 1. Ilyen típusú épületben kötött házasságot II. Rákóczi Ferenc. 2. 1704-ben tábornaggyá nevezték ki és rábízták Erdély védelmét a felkelő kurucok ellen. 3. Részt vett

Részletesebben

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

KVPL III. forduló. 650 éves város Kecskemét. 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/

KVPL III. forduló. 650 éves város Kecskemét. 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/ KVPL III. forduló 650 éves város Kecskemét 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/ 2. Készítsetek időszalagot Kecskemét város történetének 1368 és 2018 közötti időszakáról! Írjatok az időszalagra

Részletesebben

10. A világok összekapcsolódása

10. A világok összekapcsolódása 10. A világok összekapcsolódása 1. Színezd ki a térképen pirossal az amerikai földrészt, kékkel Európát, zölddel pedig Afrikát! 2. Csoportosítsd az alábbi állításokat aszerint, hogy a hódítások okaira

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló Érd 775 Helytörténeti verseny I forduló 1 Melyik a kakukktojás, és miért? (Több válasz is lehetséges, a helyes válaszok plusz pontot érnek! Nem fogadjuk el azonban azt a választ, hogy Margit vagy Hedvig

Részletesebben

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el!

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el! A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai 10 pont 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont 3. feladat Magyarázd el! 10 pont 4. feladat Kutatómunka 10 pont 5. feladat Hírességek 6 pont

Részletesebben

2015.04.29 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 60 pont. Elért pontszám:

2015.04.29 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 60 pont. Elért pontszám: 2015.04.29 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 60 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.05.18. Eredmények közzététele: 2015.05.29. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

2015.02.05 02.25. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 70 pont. Elért pontszám:

2015.02.05 02.25. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 70 pont. Elért pontszám: 2015.02.05 02.25. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 70 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.02.25. Eredmények közzététele: 2015.03.16. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára Rendelkezésre álló órakeret: 3 x 36 óra= 108 óra Tematikai Előzetes tudás A tematikai nevelésifejlesztési céljai

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny. Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

TÖRTÉNELEM. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny. Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. A csapat száma, neve: Arisztotelész Dunaújváros, 2016. június 3.-4. Törökné

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2016-2017 ORSZÁGJÁRÁS 5-6. osztályosok feladatai 1. JÁTÉK A FÖLDRAJZI NEVEKKEL Első feladatunkban hazai településeket találtok. Nevüket megtudjátok, ha a magánhangzókat megfelelő módon

Részletesebben

26. Gutenberg találmányának lényege, hogy elıre elkészített formák alapján betőket öntöttek. Mibıl készültek a betők?

26. Gutenberg találmányának lényege, hogy elıre elkészített formák alapján betőket öntöttek. Mibıl készültek a betők? 1. Mi volt a Bizánci Birodalom hivatalos nyelve? A. görög B. latin C. francia D. angol 2. Találd meg a kapcsolatot és jelöld a hiányzó fogalmat? Kereszténység : Jézus születése = Iszlám : A. Mohamed születése

Részletesebben

2015/2016 KÖZISMERETI KOMPLEX TANTÁRGYCSOPORT

2015/2016 KÖZISMERETI KOMPLEX TANTÁRGYCSOPORT ORSZÁGOS SZAKISKOLAI KÖZISMERETI TANULMÁNYI VERSENY 2015/2016 KÖZISMERETI KOMPLEX TANTÁRGYCSOPORT I. (iskolai) forduló 2016. február 4. intézmény neve (bélyegző) Versenyző Pontszám neve és évfolyama megyéje

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM MEGOLDÁS ÉS PONTOZÁS

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM MEGOLDÁS ÉS PONTOZÁS Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM. (iskolai) forduló 2012. február 9. MEGOLDÁS ÉS PONTOZÁS Kedves Kolléga! A feladatok megoldására 60 perc állt rendelkezésére. A

Részletesebben

1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ!

1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1.Melyik került tévesen a 16. századi események közé? 1. rendkívüli hadiadó 2. mohácsi csata X. Dózsa - parasztfelkelés 2. Ki mondhatja el magáról: bebizonyítottam,

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola

FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola FORGATÓKÖNYV Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tiszteletére rendezett akadályverseny feladatai (közös játék) 12 fős csapatokkal Az iskolai verseny ideje: 2015. március 10. kedd 9 óra Szervező:

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

A kétfejű sas árnyékában

A kétfejű sas árnyékában A kétfejű sas árnyékában MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF, A FELVILÁGOSULT ABSZOLUTIZMUS II. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 7. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22.

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. május 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

FELADATLAP osztályok Berg Judit: Rumini

FELADATLAP osztályok Berg Judit: Rumini FELADATLAP 4.-5. osztályok Berg Judit: Rumini 1. feladat A meghatározások alapján fejtsétek meg az írónő életével kapcsolatos keresztrejtvényt és válaszoljatok a megoldással kapcsolatos kérdésre! 1. Erre

Részletesebben

Könyvek Tusája 5. forduló

Könyvek Tusája 5. forduló Könyvek Tusája 5. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 6. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Milyen okok vezettek a reformmozgalom kibontakozásához?

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Csapatnév:... Csapattagok: 1.... Csapattagok: 2.... Csapattagok: 3.... (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Részletesebben

Liliom és holló. Magyarország a XIV-XV. században. Országos történelem és műveltségi vetélkedő 2011/2012 Döntő

Liliom és holló. Magyarország a XIV-XV. században. Országos történelem és műveltségi vetélkedő 2011/2012 Döntő Oh nagy volt hajdan a magyar, Nagy volt hatalma, birtoka; Magyar tenger vizében húnyt el Éjszak, kelet s dél hullócsillaga. /Petőfi: A hazáról/ Liliom és holló Magyarország a XIV-XV. században Országos

Részletesebben

A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai

A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai 1. feladat TOTÓ 14/ 1. Hogyan ismerkedtek meg Arany János szülei? 1) megyebálon 2) szomszédok voltak x) színházban 2. Hány cm volt Arany János testmagassága?

Részletesebben

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok 1. rész: Hol terem a magyar vitéz? 1. Hol és mikor indul a történet? 2. Kikkel ismerkedték meg a fejezetben? 3. Ki érkezik lóháton az öreg Ceceyhez? 4. Kik terveztek támadást

Részletesebben