Vírusvédelmi szabályza. zabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vírusvédelmi szabályza. zabályzat"

Átírás

1 Vírusvédelmi szabályza zabályzat 2015

2 S z a b á l y z a t Oldal: 2/7. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta informatikai és telekommunikációs csoportvezető Fenyvesi György kancellár mb. műszaki igazgató Szentgyörgyvölgyi László Zoltán Menthy Zsolt Árpád Szenátus nevében: a rektor Helgertné Dr. Szabó Ilona Eszter Aláírás Kelt február február február 26. Tartalomjegyzék Szabályzat célja... 3 Szabályzat hatálya... 3 Kapcsolódó dokumentumok... 3 Általános rendelkezések... 3 Fogalmak... 3 Adatforgalmi munkaállomás... 4 Vírusvédelmi felelős... 4 Vírusvédelmi rendszergazda... 5 Műszaki igazgató feladatai... 5 Felhasználók... 6 Vírusmentesítés elrendelése... 6 Vírus jelenlétére utaló jelenségek... 7

3 S z a b á l y z a t Oldal: 3/7. Kiadás Fejezet száma Változás tárgya /2014/2015. SZN határozat Kiadás Vírusvédelmi szabályzat (2013) 00. kiadásának hatályon kívül helyezése Kiadás dátuma Szabályzat célja 1. (1) A Vírusvédelmi szabályzat (továbbiakban: szabályzat) a Károly Róbert Főiskola (a továbbiakban: főiskola) számítógépes vírusvédelmére vonatkozó előírásokat, felelősségi köröket és feladatokat rögzíti. Szabályzat hatálya (1) A szabályzat hatálya kiterjed a főiskola valamennyi szervezeti egységére. 2. Kapcsolódó dokumentumok 3. Informatikai biztonsági szabályzat Belső adatvédelmi és közzétételi szabályzat (1) Jelen szabályzat értelmében: Általános rendelkezések Fogalmak 4. a) Adatforgalmi munkaállomás: Az adatforgalmi munkaállomás a feldolgozott adatok, információk főiskolán kívüli továbbítására, és a főiskolára kívülről érkező adatok fogadására szolgál. b) Vírusvédelmi felelős: A főiskola számítógépeinek vírusmentes működéséért felelős a műszaki igazgató által megbízott rendszergazda. c) Vírusvédelmi rendszergazda: A főiskolán a vírusvédelemmel és a vírusvédelmi rendszerekkel kapcsolatos teendők ellátásával megbízott közalkalmazott. d) HelpDesk: Telefonos segítségnyújtás a felhasználók számára. e) Vírusmentesítés: A vírusok eltávolítása és az esetleg okozott károk helyreállítása.

4 S z a b á l y z a t Oldal: 4/7. f) Vírus: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző káros hatásokat idéz elő. Adatforgalmi munkaállomás 5. (1) Az adatforgalmi munkaállomás a feldolgozott adatok, információk főiskolán kívüli továbbítására, és a főiskolára kívülről érkező adatok fogadására szolgál. Az adatforgalmi munkaállomások a szabályzat hatálya alá tartozó szervezeti egységeknél működnek. A szabályzat hatálya alá tartozó szervezeti egységeknél főiskolán kívülre továbbított elektronikus adathordozót készíteni, azt a főiskolán kívülre továbbítani, illetve bármely főiskolára kívülről érkező adatot átvenni kizárólag az adatforgalmi munkaállomásokon lehet. Vírusvédelmi felelős 6. (1) A főiskola számítógépeinek vírusmentes működéséért felelős a műszaki igazgató által megbízott hálózati rendszergazda. A vírusvédelmi felelőst távollétében megbízott rendszergazda helyettesítheti az informatikai és telekommunikációs csoportvezető döntése alapján. (2) Általános feladatai: a) Szakmai kapcsolattartás a vírusvédelmi rendszerek szállítóival. b) A rendszergazdák javaslatainak továbbítása a vírusvédelmi rendszerek szolgáltatói felé. A vírusvédelmi rendszerek szolgáltatóitól kapott, a vírusvédelmi rendszerek helyes üzemeltetésével kapcsolatos információk feldolgozása. c) Minden vírus okozta, vagy programhiba jelentése a vírusvédelmi rendszerek szállítói felé. (3) Vírusfertőzés esetén fellépő feladatok: a) Az informatikai és telekommunikációs csoportvezető tájékoztatnia kell a vírusfertőzésről, annak okáról, és az okozott kárról. b) Javasolhatja az informatikai és telekommunikációs csoportvezetőnek a vírusos számítógépek hálózatról való leválasztását a fertőzés továbbterjedésének elkerülése érdekében. c) Meg kell szerveznie a vírusfertőzésben érintett felhasználók tájékoztatatását az Intranet, vagy a HelpDesk szolgálat segítségével. d) Ellátja a vírusmentesítés szakmai feladatait. e) A vírusmentesítésbe be kell vonnia a User Support rendszergazdákat. f) Ha a vírusmentesítés során olyan probléma lép fel, amelyet a vírusvédelmi felelős nem tud megoldani az informatikai és telekommunikációs csoportvezetőtől írásbeli tájékoztatása után, a vírusvédelmi rendszert szállító cég felé kell fordulnia.

5 S z a b á l y z a t Oldal: 5/7. (4) A vírusmentesítést követően a vírusvédelmi felelős jogosult a fertőzés miatt a hálózatról leválasztott számítógépek visszakapcsolására a hálózatba. Vírusvédelmi rendszergazda 7. (1) A főiskolán a vírusvédelemmel és a vírusvédelmi rendszerekkel kapcsolatos teendők ellátásával megbízott közalkalmazott. A vírusvédelmi rendszergazda egyben a User Support rendszergazdai teendőket is ellátja. (2) Általános feladatai: a) Ellenőrzi a vírusvédelmi rendszerek rendszeres frissítését. b) Tájékoztatja a felhasználókat a vírusvédelmi rendszerek működéséről. c) Rendszeresen ellenőrzi a felhasználókat, a védekezési rendszabályok betartását, a védelemre szolgáló vírusvédelmi szoftverek alkalmazását. d) A vírus jelenlétére utaló jelenségek alapján fel kell ismernie a vírusos eseményeket. e) A felhasználók jelzései alapján a vírusgyanús eseteket kivizsgálja, és fertőzés esetén azt jelenti a vírusvédelmi felelősnek. f) Ha a vírusvédelmi hatékonyságot sértő rendellenességet tapasztal, akkor azt jelentenie kell a vírusvédelmi felelős számára. (3) Vírusfertőzés esetén fellépő feladatok: a) A vírusvédelmi felelős, illetve az informatikai és telekommunikációs csoportvezető utasításait azonnal és maradéktalanul végre kell hajtania. b) El kell végeznie a vírusmentesítést, ha nem tudja megoldani a helyzetet, a vírusvédelmi felelős segítségét kell kérnie. (4) A vírusmentesítésbe be kell vonni az érdekelt felhasználókat. Ha a fertőzés oka a vírusminta állomány elöregedése, ebben az esetben frissítenie kell azt. Műszaki igazgató feladatai 8. (1) Biztosítania kell, hogy a főiskolán legalább egy felkészült vírusvédelmi rendszergazda és egy felkészült vírusvédelmi felelős álljon a számítógépet alkalmazó felhasználók segítségére. (2) Anyagi és nem anyagi kárt okozó fertőzés esetében ha a fertőzés felhasználói vagy rendszergazdai mulasztás miatt következett be az esemény kivizsgálását követően, amennyiben a felelősök személye megállapítható, a munkahelyi vezetőnek fegyelmi eljárást kell kezdeményeznie a károkozásért felelős felhasználóval szemben. (3) Vírusfertőzés esetén az informatikai és telekommunikációs csoportvezető a vírusvédelmi felelős javaslatának figyelembevételével határozhat a vírusos számítógépek hálózatról való leválasztásáról, a vírusfertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében.

6 S z a b á l y z a t Oldal: 6/7. Felhasználók 9. (1) A felhasználóknak kötelező az előírt vírusvédelmi rendszereket módosítás nélkül használniuk. (2) Az adatforgalmi munkaállomáson dolgozó felhasználók kötelesek minden beérkező adathordozót ellenőrizni, és csak a vírusmentesség megállapítása után szabad felhasználni. (3) A számítógépen csak a jogosultságának megfelelő felhasználó névvel és jelszóval léphetnek be. (4) Kötelesek a vírusvédelemmel kapcsolatos oktatásokon részt venni. (5) A vírusvédelmi szoftverek vírusra, vagy vírusgyanúra utaló jelzéseit kötelesek jelenteni a 620-as sorszámú Informatikai hibabejelentő űrlap alkalmazásával a vírusvédelemmel megbízott rendszergazdának, még akkor is, ha a szoftver eltávolította a vírust. (6) A vírusvédelmi rendszerrel kapcsolatosan észlelt, bármilyen a rendszer nem megfelelő üzemelésére utaló jelet tapasztaltak jelenteniük kell a vírusvédelmi rendszergazdának. (7) Ha a vírusvédelmi rendszergazda nem elérhető, akkor jelentéseiket a vírusvédelmi felelősnek, távollétében az informatikai és telekommunikációs csoportvezetőnek kell továbbítaniuk. (8) Vírusfertőzés esetén fellépő feladatok: a) A vírusvédelmi rendszergazda utasításait azonnal, és haladéktalanul végre kell hajtani. b) Ha nem értenek egyet a kapott utasításokkal, akkor is végre kell hajtaniuk azokat, de a vírusmentesítést követően a vírusvédelmi felelősnek írásban jelentést adhatnak véleményükről. c) A vírusvédelmi rendszergazda irányításával tevőlegesen is részt kell venniük a vírusmentesítésben. (9) Tájékoztatniuk kell a vírusvédelmi rendszergazdát a fertőzést megelőző tevékenységükről, különös tekintettel a külső forrásból származó adathordozók használatáról, a kimenő és bejövő adatforgalomról. Vírusmentesítés elrendelése 10. (1) A következő esetek bármelyikének bekövetkezése esetén feltétlenül el kell rendelni a vírusmentesítést: a) Egyszerre több gépen ugyanaz a vírus fordul elő, de nem ugyanazokban az állományokban. b) A vírus bizonyíthatóan terjed. Fájl vírusok esetén tehát a vírust elindítva eddig még nem vírusos állományok is fertőzöttek lesznek, vagy rezidens vírusok esetén az indított tiszta programok lesznek vírusosak.

7 S z a b á l y z a t Oldal: 7/7. c) Ha akárcsak egy számítógépen is valamely vírusnak a romboló rutinja aktivizálódik, vagy a vírus valamilyen effektust (videó, hang stb.) produkál. d) Egy számítógépen jelentkező szokványostól eltérő működés, valamilyen adatátvitel esetén (adathordozó, hálózat bármilyen használata), hasonló formában átkerül a probléma más számítógépekre is. (2) Általános teendők vírusmentesítés esetén: a) Be kell vonni az ellenőrzésbe mindazon számítógépeket, amelyek akár a hálózaton, akár lemezek útján, vagy más módon megfertőződhettek. Az ellenőrzésnek minden állományra ki kell terjednie, beleértve a tömörített állományokat is. b) Azonnali hatállyal értesíteni kell a vírusfertőzés kikerülésének bebizonyosodása után azon külső szervezeteket, amelyek valószínűsíthetően fertőzött információt kaptak. c) Az értesítésnek tartalmaznia kell, hogy: milyen vírus okozta a fertőzést; milyen vírusvédelmi rendszer képes a felismerésre, az eltávolításra. d) A mentesítéssel egyidőben meg kell kezdeni annak kivizsgálását, hogy hogyan került vírus a rendszerbe, minél hamarabb tisztázni kell a felelősség kérdését. Vírus jelenlétére utaló jelenségek 11. (1) A képernyőn megjelenik valamilyen eddig még nem tapasztalt, nem a használt rendszerhez tartozó üzenet. Különösen fontos, hogy általában a vírusok üzenetei trágár szavakat, obszcén ábrákat tartalmaznak. Gyanús az az üzenet is, amelynek copyright szövegében a szerző valamely hangzatos álnevet használ. (2) Jelentősen megnő a rendszer hibáira utaló üzenetek száma, és ez a jelenség terjed a gépek között. (3) Megváltozik az állományok eredeti mérete. (4) A programok működésében eddig nem tapasztalható változások állnak be, pl.: nem működik a Microsoft Word helyesírás ellenőrzője. (5) Microsoft Word, Excel esetén Visual Basic hibaüzenet jelenik meg. Ez tipikusan a rosszul megírt makrovírusok jellemzője. (6) A Microsoft Word a dokumentumok mentése során fájltípusként dokumentumsablont ajánl fel. (7) A Microsoft Word Eszközök menüjében eltűnik a Makrók almenü vagy indításkor nem történik semmi, esetleg hibaüzenetet kapunk. (8) Microsoft Word és Excel esetén a megnyitott esetleg több oldalas fájl nem lapozható, igen gyakran semmilyen művelet nem hajtható végre. (9) Különösebb ok nélkül jelentősen lelassul a számítógép működése.

Tét Város Polgármesteri Hivatal

Tét Város Polgármesteri Hivatal Tét Város Polgármesteri Hivatal Vírusvédelmi szabályzat Tét Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a 189//2010. (XII. 22.) Képviselő-testületi határozattal. jóváhagyta: Dr. Kukorelli László polgármester.

Részletesebben

Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a javaslatot változatlan formában szíveskedjenek elfogadni.

Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a javaslatot változatlan formában szíveskedjenek elfogadni. 3. napirendi pont Tárgy: Informatikai Biztonsági Szabályzat elfogadása Előterjesztő: Dr. Lajos Krisztina Ikt. szám: 156-2/2014. Előterjesztés jellege: Határozat-tervezet Döntés: egyszerű többséget igényel

Részletesebben

Dabas és Környéke Vízügyi Kft.

Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Dabas és Környéke Vízügyi Kft. H-2370 Dabas, Széchenyi u. 3. Tel: 29/360-321; 29/360-323 Tel./fax: 29/360-323 E-mail: info@dakov.hu kiadás /változat 1.0 jóváhagyta, hatályba léptette: Hatályba lépés dátuma:

Részletesebben

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések

Informatikai és Biztonsági Szabályzat. I. Bevezető rendelkezések Informatikai és Biztonsági Szabályzat A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII. törvény rendelkezéseinek végrehajtása és egységes alkalmazása, valamint

Részletesebben

T U R I Z M U S, T E R Ü L E T F E J L E S Z T É S I É S I D E G E N N Y E L V I I N T É Z E T

T U R I Z M U S, T E R Ü L E T F E J L E S Z T É S I É S I D E G E N N Y E L V I I N T É Z E T Szervezeti és Működési Rend 10. melléklete: Turizmus, Területfejlesztési és Idegen Nyelvi Intézet működési rendje 2012. Beosztás T U R I Z M U S, S z a b á l y z a t Oldal: 2/7. Készítette Ellenőrizte

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT INFORMATIKAI SZABÁLYZAT HATÁLYOS: 2011. MÁRCIUS 30.-TÓL 1 INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Készült a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény és a szerzői

Részletesebben

Ü Z L E T I T U D O M Á N Y O K I N T É Z E T E

Ü Z L E T I T U D O M Á N Y O K I N T É Z E T E Szervezeti és Működési Rend 11. melléklete: Üzleti Tudományok Intézete működési rendje 2012. Beosztás Ü Z L E T I T U D O M Á N Y O K S z a b á l y z a t Oldal: 2/8. Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta oktatási

Részletesebben

16/2011.sz. Szabályzat. Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata

16/2011.sz. Szabályzat. Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata 16/2011.sz. Szabályzat Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Informatikai Szabályzata 1. A szabályzat célja: Az Informatikai Szabályzat alapvető célja, hogy a számítástechnikai berendezések és eszközök

Részletesebben

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Pécs 2005 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 3 2.1. AZ Informatikai Védelmi Szabályzat célja... 3 2.2.

Részletesebben

SZ-06 Belső ellenőrzési szabályzat

SZ-06 Belső ellenőrzési szabályzat SZ-06 Belső ellenőrzési Név és beosztás: Aláírás: Jóváhagyta kiadja: és Horváth Tibor elnök igazgató Aláírás: Készítette: Epress Róbert Belső ellenőr Ellenőrizte: Berei Katalin főkönyvelő Ellenőrizte:

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2014. január 29-én megtartott ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2014. január 29-én megtartott ülésének Szám: 192/2014. TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2014. január 29-én megtartott ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 1/2014.(I.30.) önkormányzati RENDELET Tiszaug

Részletesebben

DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATA A MICROSOFT OFFICE2000-BEN A MAKRÓK VÉDELMÉRE

DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATA A MICROSOFT OFFICE2000-BEN A MAKRÓK VÉDELMÉRE DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATA A MICROSOFT OFFICE2000-BEN A MAKRÓK VÉDELMÉRE A digitális aláírás A Microsoft Office2000 a Microsoft Authenticode (kódhitelesítő) technológiával lehetővé teszi, hogy a fejlesztők

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át 13.1 A Szolgáltató általi adatkezelésre vonatkozó rendelkezések 13.1.1 Szolgáltató a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése

Részletesebben

Vírusok. - önreprodukcióra képes, károkat okozó program

Vírusok. - önreprodukcióra képes, károkat okozó program Vírusok Mi is a vírus? - Számítógép program, már a 60-as években katonai körök foglalkoztak program írással, hogy az ellenség gépeit tönkre tegyék és adatokat megszerezhessenek. - önreprodukcióra képes,

Részletesebben

1982-ben az akkor 15 éves amerikai diák, Rich Skrenta úgy döntött, hogy megvicceli ismerőseit, ezért írt egy programot. A kilencvenes évek közepén,

1982-ben az akkor 15 éves amerikai diák, Rich Skrenta úgy döntött, hogy megvicceli ismerőseit, ezért írt egy programot. A kilencvenes évek közepén, 6. óra Vírusok_1 Mi is a vírus? -Számítógép program, már a 60-as években katonai körök foglalkoztak program írással, hogy az ellenség gépeit tönkre tegyék és adatokat megszerezhessenek. -önreprodukcióra

Részletesebben

Vírusvédelmi szabályzat

Vírusvédelmi szabályzat 1. A vírusvédelem irányelvei Vírusvédelmi szabályzat A NAIK vírusvédelmi rendszere korszerű vírusvédelmi technológiák, összehangolt folyamatok és szabályok összessége, melyek alkalmazásának irányelvei

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE)

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) Számítógépes kártevők A rosszindulatú számítógépes programokat összefoglalóan kártevőknek (angolul malware, ejtsd melver) nevezzük. A kártevők típusai: Vírusok Férgek Kémprogramok

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

Szoftverkezelési szabályzat

Szoftverkezelési szabályzat 20. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Szoftverkezelési szabályzat OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM

Részletesebben

TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8

TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8 TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8 TLF005_KIV_V01 Oldal: 2 / 8 1. A folyamat célja KIVONAT a TLF005 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére A folyamat célja a technológiai informatikai rendszereken a meghibásodások

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek Mi is az a VÍRUS? A számítógépes vírusok olyan programok, amelyek képesek önmagukat reprodukálni, s így szaporodni. Hogyan aktiválódnak? program használat

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

Történet. Számítógépes vírusok. Mik a vírusok? A vírusok felépítése

Történet. Számítógépes vírusok. Mik a vírusok? A vírusok felépítése Számítógépes vírusok Történet 70-es években kezdődött programok, melyek olyan utasításokat tartalmaztak, amik szándékosan rongáltak, illetve hibákat okoztak. Teszteljék a számítógép terhelhetőségét Legyen

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben.

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A szoftverek másolásvédelme A hadviselés Az esetek nagy

Részletesebben

Monostorpályi Község Polgármesteri Hivatala LAPTOP HASZNÁLATI SZABÁLYZAT. Készítette: Juhász Péter jegyző Hatályos: 2012. január 19.

Monostorpályi Község Polgármesteri Hivatala LAPTOP HASZNÁLATI SZABÁLYZAT. Készítette: Juhász Péter jegyző Hatályos: 2012. január 19. Monostorpályi Község Polgármesteri Hivatala LAPTOP HASZNÁLATI SZABÁLYZAT Készítette: Juhász Péter jegyző Hatályos: 2012. január 19. 1/2012. számú szabályzat A Monostorpályi Község Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE K A N C E L L Á R I A

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE K A N C E L L Á R I A 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 9. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE K A N C E L L Á R I A BUDAPEST,

Részletesebben

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben.

A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A vírus olyan program, amely önmagáról másolatokat készít és terjeszt, miközben rejtőzködik. Egy idő után kárt okozhat a számítógépes rendszerben. A szoftverek másolásvédelme A hadviselés Az esetek nagy

Részletesebben

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KLEBELSBERG KÖZPONT 2018.03.01. Tisztelt Pedagógus! A örömmel értesült

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról OTP BANK NYRT. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról Bankunk ügyfeleink folytonos szoftverhasználatát biztosító szempont alapján úgy döntött, hogy az új verziót (6.01-01) most nem a megszokott

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (12.2)

POSZEIDON dokumentáció (12.2) POSZEIDON dokumentáció (12.2) KÖRLEVELEK IKTATÁSA 1. Általános információk A Poszeidon iktató rendszer lehetőséget biztosít azon kimenő körlevelek gyors iktatására, melyek Neptun kóddal rendelkező partnerek

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

Az informatikai katasztrófa elhárítás menete

Az informatikai katasztrófa elhárítás menete Az informatikai katasztrófa elhárítás menete A katasztrófa elhárításáért felelős személyek meghatározása Cég vezetője (ügyvezető): A Cég vezetője a katasztrófa elhárítás első számú vezetője. Feladata:

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat

Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat 2015. S z a b á l y z a t Oldal: 2/12. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta üzemeltetési kancellár Szenátus nevében: koordinátor mb. műszaki i igazgató

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL Jászberény Város Jegyzője tekintettel az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 141.

Részletesebben

AGRIA Bélapátfalva Takarékszövetkezet 3346 Bélapátfalva, Május 1. u. 2/a. 3/7. Elektronikus Számlavezetési Üzletszabályzat

AGRIA Bélapátfalva Takarékszövetkezet 3346 Bélapátfalva, Május 1. u. 2/a. 3/7. Elektronikus Számlavezetési Üzletszabályzat AGRIA Bélapátfalva Takarékszövetkezet 3346 Bélapátfalva, Május 1. u. 2/a. 3/7. Elektronikus Számlavezetési Üzletszabályzat I. Az Elektronikus Számlavezetés célja, lehetőségei: Az Elektronikus számlavezetés

Részletesebben

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD logó az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat.

Részletesebben

VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA

VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA 2. sz. melléklet VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA [Hatályos: Könyvtárhasználati Szabályzat hatályba lépésétől] Készítette: Szekeresné Sennyey Mária helyismereti és zenei részleg

Részletesebben

A DEBRECENI SZAKKKÉPZÉSI CENTRUM ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI SZAKKKÉPZÉSI CENTRUM ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA A DEBRECENI SZAKKKÉPZÉSI CENTRUM ADATVÉDELMI SZABÁLYZATA 2016. JÚLIUS 1. 1 Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 24. (3)

Részletesebben

Csanyteleki Polgármesteri Hivatal

Csanyteleki Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Hivatal Szervezeti Működési Szabályzata 1) melléklete 8) függeléke Csanyteleki Polgármesteri Hivatal INFORMATIKAI SZABÁLYZATA melynek része a Mentési és archiválási szabályzat Jelszókezelési

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KANCELLÁRIA GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KANCELLÁRIA GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 9/A. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KANCELLÁRIA GAZDASÁGI ÉS

Részletesebben

F L E I S C H M A N N R U D O L F K U T A T Ó I N T É Z E T

F L E I S C H M A N N R U D O L F K U T A T Ó I N T É Z E T Szervezeti és Működési Rend 16. melléklete: Fleischmann Rudolf Kutatóintéze intézet működési rendje 2015 15. S z a b á l y z a t Oldal: 2/8. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta egyetemi docens

Részletesebben

Központi SQL adatbázis kapcsolat

Központi SQL adatbázis kapcsolat METRI Soft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Készült: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás dátuma: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás hatályos: 2011. szeptember 19. Általános Szerződési Feltételek (1) A ToolSiTE Informatikai és Szolgáltató Kft.

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatósága A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Szabályzata a Távkereskedés

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI INNOVÁCIÓS TECHNOLÓGIAI CENTRUM MŰKÖDÉSI RENDJE

FENNTARTHATÓSÁGI INNOVÁCIÓS TECHNOLÓGIAI CENTRUM MŰKÖDÉSI RENDJE Szervezeti és Működési Rend 12. melléklete: Fenntarthatósági Innovációs Technológiai Centrum működési rendje 2015 15. S z a b á l y z a t Oldal: 2/9. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta mb.

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat Martonvásár, 2012 Bedő Zoltán főigazgató 0 I. Általános rendelkezések Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE KIEMELT PROJEKT 2018.03.22. Tisztelt Pedagógus! A örömmel értesült arról, hogy Ön a

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Érvényes: 2017.09.15-től Bevezetés, a szabályzat hatásköre 1. (1) Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban: SZMSZ) a Széchenyi István Egyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány. Dátum : 2/2/2016. FAM DAVIE ügyfélszolgálat

Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány. Dátum : 2/2/2016. FAM DAVIE ügyfélszolgálat Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány Cím : Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány Dátum : 2/2/2016 Szerző : FAM DAVIE ügyfélszolgálat 0 1 1 Tárgymutató 1 TÁRGYMUTATÓ... 2 2 A DAVIE4 TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSÉNEK HÁTTERE...

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE 3. melléklet A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 7. -ának (6) bekezdése alapján szabadalmi elbíráló

Részletesebben

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzatának fő hivatkozási pontját a 2011. évi

Részletesebben

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL NEM RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL NEM RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT- FIÓKKAL NEM RENDELKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KLEBELSBERG KÖZPONT 2018.03.01. Tisztelt Pedagógus! A örömmel

Részletesebben

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER Felhasználói kézikönyv a területi adminisztrátorok számára 1.2 verzió 2015.május 14. Dokumentum adatlap Projekt/modul megnevezése: Magyar Ügyvédi Kamara Letétkezelő

Részletesebben

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI SZABÁLYZAT Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája INFORMATIKAI SZABÁLYZAT 2018 Felülvizsgálati határidő: 2019. szeptember 30. A szabályozás

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD embléma az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül

Részletesebben

E/1/2016. (VII.28.) számú H A T Á R O Z A T A

E/1/2016. (VII.28.) számú H A T Á R O Z A T A A Semmelweis Egyetem Rektorának és Kancellárjának E/1/2016. (VII.28.) számú H A T Á R O Z A T A a Semmelweis Egyetem közalkalmazottainak külföldi tanulmányútjához, valamint munkavállalás és egyéb célból

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Java a Sun Microsystems, Inc. Egyesült Államokban bejegyzett védjegye. Az SD embléma az embléma tulajdonosának

Részletesebben

AZ E-CURIA ALKALMAZÁS HASZNÁLATI FELTÉTELEI - a segítőkre irányadó változat

AZ E-CURIA ALKALMAZÁS HASZNÁLATI FELTÉTELEI - a segítőkre irányadó változat 08/07/2011 AZ E-CURIA ALKALMAZÁS HASZNÁLATI FELTÉTELEI - a segítőkre irányadó változat 1. Az e-curia olyan informatikai alkalmazás, amely lehetővé teszi az eljárási iratok elektronikus úton történő benyújtását

Részletesebben

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató

Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD logó az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat.

Részletesebben

GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET

GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu Készítette GIRO Zrt. A jelen dokumentum tartalma

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma Informatikai rendszer használatának szabályzata 2016. Péterváriné Kiss Sarolta igazgató INFORMATIKAI RENDSZER FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatala

Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Polgármesteri Hivatal Szervezeti M ködési Szabályzata 1.) melléklete 7.) függeléke Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatala INFORMATIKAI SZABÁLYZATA melynek része a Mentési és archiválási

Részletesebben

Bevezetés...2. Az Informatikai Rendszer...3. A rendszergazda...4. A felhasználókra vonatkozó szabályok...5

Bevezetés...2. Az Informatikai Rendszer...3. A rendszergazda...4. A felhasználókra vonatkozó szabályok...5 Tartalom Bevezetés...2 Az Informatikai Rendszer...3 A rendszergazda...4 A felhasználókra vonatkozó szabályok...5 A tanulók számítógéphasználatára vonatkozó elírások...7 A Szabályzat hatálya...8 1 Bevezetés

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CobraContoLight V VERZIÓHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A CobraContoLight V VERZIÓHOZ TÁJÉKOZTATÓ A CobraContoLight V2017.2 VERZIÓHOZ Változások a V2017.1 verzió kiadása után Adatbázis frissítés Általános információk A CobraContoLight 2017.2-es verziójában módosult az adatbázis struktúra.

Részletesebben

Felhasználási Feltételek

Felhasználási Feltételek Felhasználási Feltételek A jelen szabályzat tartalmazza a DélUtán Alapítvány (székhelye: 1093 Budapest, Közraktár u. 22. elérhetősége: info@delutan.hu) közvetítő szolgáltató (a továbbiakban: üzemeltető)

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008. május 29. Határozat

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

Az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CII. törvény, valamint az Alaptörvény IV. cikke alapján.

Az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CII. törvény, valamint az Alaptörvény IV. cikke alapján. ADATVÉDELMI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Szocio-Produkt Kft. Az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CII. törvény, valamint az Alaptörvény IV. cikke alapján. Kiadva:

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE Hatályos: 2014. március 15. napjától 2 1. TECHNIKAI RENDELKEZÉSEK... 3 2. HASZNÁLAT SZABÁLYAI...

Részletesebben

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem A vírus fogalma A vírus önreprodukáló, károkozó program, amely beépül más állományokba Károkozás: Gép feltűnő lelassulása Fájlok

Részletesebben

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ Közzétéve: 2019. augusztus 22. Tartalomjegyzék Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatához szükséges feltételek... 2

Részletesebben

A BGE KKK Könyvtárának panaszkezelése

A BGE KKK Könyvtárának panaszkezelése Általános rendelkezések A BGE KKK Könyvtárának panaszkezelése 1. A szabályzat célja, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar Könyvtára (továbbiakban: Könyvtár) számára nyilvános szakkönyvtári

Részletesebben

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19 EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Iránymutatások a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek

Részletesebben

Informatikai Rendszer Használati Szabályzat

Informatikai Rendszer Használati Szabályzat SZABADSZÁLLÁSI ÁMK JÓZSEF ATTILA KÖZÖSSÉGI HÁZ, KÖNYVTÁR ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY Informatikai Rendszer Használati Szabályzat Jóváhagyta:.. Szabadszállás 2013. Érvényes: 2013. 07.19. Tartalom 1. Bevezetés...

Részletesebben

A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA

A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA A Kölcsey Ferenc Gimnázium SZABÁLYZATA az ELEKTRONIKUS NAPLÓ használatáról... igazgató 1 1. Bevezető Az elektronikus napló (továbbiakban e-napló) az iskola által üzemeltett olyan adatbázis-kezelő alkalmazás,

Részletesebben

2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS. Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról

2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS. Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról 2010. 1 sz. IK FŐIGAZGATÓI UTASÍTÁS Az intézményi kollégiumok informatikai hálózatainak működéséről és ezen hálózatok használatáról Az Eszterházy Károly Főiskola (továbbiakban EKF) Informatikai Központjának

Részletesebben

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT

Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT Számítógép kezelői - használói SZABÁLYZAT I. A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA A számítógép hálózat nagy anyagi és szellemi értéket képviselő rendszer. Felhasználóinak vállalniuk kell a használattal járó kötöttségeket

Részletesebben

Energoline 4. rendeleti módosításokat tartalmazó verzió

Energoline 4. rendeleti módosításokat tartalmazó verzió Energoline 4. rendeleti módosításokat tartalmazó verzió Kiadva 2018.05.16. Akiknek még nincs szoftverkövetésük vagy még nem aktiválták azt (nem regisztrálták a munkaállomásokat) a letöltött és telepített

Részletesebben

I. A HIVATAL FELADATAI

I. A HIVATAL FELADATAI I. A HIVATAL FELADATAI 1. Az Önkormányzat működésével kapcsolatban 1.1. A Hivatal feladatai az Önkormányzat működésével kapcsolatban: a. ellátja a Képviselő-testület és bizottságai működéséhez szükséges

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az SD embléma az embléma tulajdonosának védjegye. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül

Részletesebben

1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA. Készítette: Tóth Péter. 2013. szeptember 26.

1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA. Készítette: Tóth Péter. 2013. szeptember 26. 1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA Készítette: Tóth Péter 2013. szeptember 26. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás

Részletesebben

VigilancePro. All Rights Reserved, Copyright 2005 Hitachi Europe Ltd.

VigilancePro. All Rights Reserved, Copyright 2005 Hitachi Europe Ltd. Reseller Lengyelországban: VigilancePro All Rights Reserved, Copyright 2005 Hitachi Europe Ltd. Bevezetés Vigilance Pro Hálózati elemzés valós időben A Vigilance Pro szoftver egy egyedi megoldás, amely

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Szervezeti és működési szabályzat 32. sz. melléklete Elfogadva: 2005. május 10., hatályba lép: 2005. május 18-án Utolsó módosítás: 2016.

Részletesebben