Opelczné Dr. Nyegre Julianna Béres Gyógyszergyár Zrt. Budapest, április 25.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Opelczné Dr. Nyegre Julianna Béres Gyógyszergyár Zrt. Budapest, 2014. április 25."

Átírás

1 Mellékhatás figyelési kötelezettség: étrend-kiegészítő készítmények, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, kozmetikumok és orvostechnikai eszközök Opelczné Dr. Nyegre Julianna Béres Gyógyszergyár Zrt. Budapest, április 25.

2 1. A MELLÉKHATÁS FOGALMA 2. TERMÉKEK 3. A MELLÉKHATÁS FIGYELÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

3 A MELLÉKHATÁS FOGALMA Mellékhatás: a gyógyszerek által kiváltott káros és nem kívánt hatás. Mellékhatásnak minősülnek a gyógyszerek szokásos adagolása során a forgalomba hozatali engedély szerinti alkalmazásból eredő káros és nem kívánt hatásokon kívül a gyógyszerelési hibából, valamint a forgalomba hozatali engedélyben nem szereplő felhasználásból eredő káros, nem kívánt hatások is, beleértve a gyógyszer helytelen használatát és az azzal való visszaélést. Súlyos mellékhatás: olyan mellékhatás, amely az életet veszélyezteti, kórházi kezelést tesz szükségessé, illetve azt meghosszabbítja, maradandó vagy jelentős egészségkárosodást, rokkantságot, veleszületett rendellenességet, születési hibát vagy halált okoz. (15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek farmakovigilanciájáról)

4 TERMÉKEK Gyógyszerek Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények Orvostechnikai eszközök Étrend-kiegészítő készítmények Különleges táplálkozási célú élelmiszerek Kozmetikumok

5 Fogalma: orvostechnikai eszközök Orvostechnikai eszköz lehet minden olyan eszköz, készülék, berendezés, anyag vagy más termék - akár önállóan, akár más termékkel együttesen használják - de ide értjük a megfelelő működéshez szükséges szoftvert, és a rendelésre készült, továbbá a klinikai vizsgálatra készült eszközt is, amely a gyártó meghatározása szerint emberen történő alkalmazásra szolgál a következő célok megvalósítása érdekében(igazodva a jogszabályban meghatározott felsorolásra): aa) betegség megelőzése, diagnosztizálása, megfigyelése, kezelése vagy a betegség tüneteinek enyhítése, ab) sérülés vagy fogyatékosság diagnosztizálása, megfigyelése, kezelése, tüneteinek enyhítése vagy kompenzálása, ac) az anatómiai felépítés vagy valamely fiziológiai folyamat vizsgálata, helyettesítése, illetve pótlása vagy módosítása, ad) fogamzásszabályozás és rendeltetésszerű hatását az emberi szervezetben vagy szervezetre elsősorban nem farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus úton fejti ki, de működése ilyen módon elősegíthető. b) az élettelen állati eredetű szövet vagy sejt felhasználásával készült eszköz; c) a gyógyszernek minősülő készítmény beadására szolgáló eszköz; d) az az eszköz, melynek szerves része olyan, önmagában alkalmazva gyógyszernek minősülő anyag, amely az eszközt kiegészítve hat az emberi testre; e) az az eszköz, melynek szerves része olyan humán vérből vagy humán plazmából származó, önmagában alkalmazva gyógyszer alkotóelemnek vagy gyógyszernek minősülő anyag, amely az eszközt kiegészítve hat az emberi testre (a továbbiakban: humán vérszármazék).

6 orvostechnikai eszközök 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről 21. (1) A gyártó vagy a meghatalmazott képviselő, valamint a forgalmazó és a balesetfelelős útján az egészségügyi szolgáltatást nyújtó a forgalomba hozatalt követően az I., II.a, II.b és III. osztályba tartozó eszközzel összefüggésben bekövetkezett váratlan eseményt, balesetet, amennyiben a váratlan esemény vagy baleset a) súlyos közegészségügyi kockázattal jár, azonnal, de legkésőbb 2 napon belül, b) halállal vagy súlyos egészségromlással járt, haladéktalanul, de legkésőbb az észleléstől számított 10 napon belül, c) az a), illetve a b) pont alá nem tartozik, haladéktalanul, de legkésőbb az észleléstől számított 30 napon belül köteles bejelenteni a Hivatal részére. (1a) A felhasználó az orvostechnikai eszközzel összefüggésben bekövetkezett váratlan eseményt, balesetet bejelentheti a Hivatal részére. (Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási hivatal)

7

8 Étrend-kiegészítő készítmények Fogalma: Az étrend-kiegészítőkészítmény a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására). - tápanyagok: a vitaminok és az ásványi anyagok - az élettanilag aktív anyagok: pl.: halolaj (töbszörösen telítettlen zsírsavak), bélflóra egyensúlyát elősegítő probiotikumok, lecitin, rostok, stb. és a különböző élettani hatású gyógynövények

9 Étrend-kiegészítő készítmények 62/2003. (X. 27.) ESzCsM rendelet az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról 1. (1) E rendeletet kell alkalmazni az élelmiszer-fertőzés, az élelmiszer-mérgezés (a továbbiakban együtt: élelmiszer eredetű megbetegedés) és ezek gyanújának bejelentésére, kivizsgálására és nyilvántartására, valamint az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel kapcsolatos hatósági intézkedésekre. (2) Élelmiszer eredetű megbetegedésnek tekintendő a tévedésből élelmiszerként elfogyasztott, valamint a véletlenül elfogyasztott, élelmiszernek nem minősülő növényrész, mag vagy egyéb anyag méregtartalma hatására bekövetkezett megbetegedés is. (3) Nem minősül élelmiszer eredetű megbetegedésnek az a) egyéni túlérzékenység miatt bekövetkezett megbetegedés (táplálkozási allergia, intolerancia), b) olyan egészségkárosodás, amelyet az élelmiszer az egyén kóros egészségi állapota, gyógykezelése vagy szervezetének működési zavara miatt idézett elő, c) élelmiszer útján szándékosan okozott mérgezés.

10 Étrend-kiegészítő készítmények 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészítőkről 12. (3) A termék minőségi követelményeknek meg nem felelését észlelő személy, illetve az előállító vagy forgalmazó a tudomására jutást követően haladéktalanul köteles erről értesíteni a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervet. (4) A megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv a (3) bekezdés szerinti bejelentést kivizsgálja és annak eredményéről gyorsjelentésben értesíti az OÉTI-t, valamint tájékoztatja az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (a továbbiakban: OTH). 13. (1) A járási népegészségügyi intézet ideiglenesen felfüggesztheti vagy megtilthatja az étrend-kiegészítő forgalmazását, ha új információ eredményeként vagy a meglévő információk újraértékelése alapján megállapítást nyer, hogy az veszélyezteti a fogyasztó egészségét, abban az esetben is, ha az megfelel e rendelet előírásainak. (2) Az (1) bekezdés szerinti intézkedésről a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv haladéktalanul értesíti az OÉTI-t. (3) Az OÉTI az (1) bekezdés szerinti intézkedésről - az Európai Unió Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) és a tagállamok tájékoztatása érdekében - haladéktalanul értesíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, közölve az intézkedés okát. DE!!!

11 Étrend-kiegészítő készítmények Az étrend-kiegészítőkészítmény a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására). - tápanyagok: a vitaminok és az ásványi anyagok - az élettanilag aktív anyagok: pl.: halolaj (töbszörösen telítettlen zsírsavak), bélflóra egyensúlyát elősegítő probiotikumok, lecitin, rostok, stb. és a különböző élettani hatású gyógynövények

12 Étrend-kiegészítő készítmények LOAEL Lowest Observed Adverse NOAEL No Observed Adverse Effect Level UL Tolerable Upper Intake Level RLV Reference Labelling Values European Responsible Nutrition Alliance (ERNA), European Federation Association of Health Product Manufacturers (EHPM)) Vitamin and mineral supplements: a risk management model:

13 Étrend-kiegészítő készítmények ERNA Vitamin and mineral supplements: a risk management model:

14 Étrend-kiegészítő készítmények Néhány vitamin és ásványi anyag legfelső biztonságos szintje A-vitamin 3000 µg Kalcium 2500 mg D-vitamin 50 µg Cink 25 mg E vitamin 300 mg TE Réz 5 mg C- vitamin 2000 mg Jód 600 mg B6-vitamin 25 mg Fluor 7 mg Folsav 1000 µg Szelén 300 mg (OÉTI, Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik )

15 Étrend-kiegészítő készítmények A-vitamin SmPC: Az A-vitamin túladagolása állatkísérletekben egyértelműen teratogén hatású. Emberben a NE feletti adagok esetében szintén valószínűsíthető a fokozott teratogenitási kockázat. Biztonsági megfontolásokból, továbbá azért, mert a kezelt személyek természetes forrásból is vesznek fel A-vitamint, a mesterséges A-vitamin bevitel terhességben nem haladhatja meg a napi 5000 NE-t. Rutinszerű A-vitamin pótlás terhesség (várható terhesség) esetén nem javasolt. Amennyiben alkalmazása feltétlenül indokolt, a javasolt napi A-vitamin adag NE. Étrend-kiegészítő készítmény (OÉTI): A legfelső biztonságos szintje: 3000 µg ( NE)

16 Étrend-kiegészítő készítmények Béta-karotin Napi 20 mg béta-karotin 8%-kal növelte a halálozást és 18%-kal a tüdőrák gyakoriságát dohányos férfiakban. (Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers, N Engl J Med )

17 bétakarotin (Beta-carotene supplementation and cancer risk: a systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials, Nathalie Druesne-Pecollol at al.)

18 Étrend-kiegészítő készítmények folsav Folsavat szedő csoportban a prosztatarák gyakorisága 9,7%, a placebo csoportban 3,3%. (Folic Acid and Risk of Prostate Cancer: Results From a Randomized Clinical Trial, Jane C. Figueiredo at al)

19 Étrend-kiegészítő készítmények SmPC: C-vitamin Nagy dózisú általában 1000 mg feletti aszkorbinsav hosszú ideig történő alkalmazásának leggyakoribb mellékhatásai a következők: Ritkán, nagyobb dózisok esetén glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiányban szenvedő betegeknél az aszkorbinsav hemolízist provokálhat. Nem gyakran hányinger, hasmenés, gyomor-bélpanaszok előfordulhat. A vizeletet megsavanyítva a húgyutakban urát, oxalát vagy cisztin kövek képződhetnek. Ez utóbbi mellékhatás jelentkezésének veszélye különösen azon betegeknél mérlegelendő, akiknek anamnézisében veseköves megbetegedés szerepel, ill. daganatos betegségekben szenvednek. Étrend-kiegészítő készítmény (OÉTI): A legfelső biztonságos szintje: 2000 mg

20 Étrend-kiegészítő készítmények SmPC: kalcium A készítmény túladagolása hypervitaminosist és hypercalcaemiát idézhet elő. A hypercalcaemia tünetei közé tartozhat az anorexia, a szomjúságérzés, az émelygés, a hányás, a székrekedés, a hasi fájdalom, az izomgyengeség, a fáradtság, a zavartság, a polydipsia, a polyuria, a csontfájdalom, a nephrocalcinosis, a vesekőképződés és súlyos esetekben a szívritmuszavar. Extrém esetben a hypercalcaemia kómához és halálhoz vezethet. Tartósan magas kalciumszint irreverzibilis vesekárosodást és a lágyszövetek meszesedését idézheti elő. Ajánlott napi adag: mg Étrend-kiegészítő készítmény (OÉTI): A legfelső biztonságos szintje: 2500 mg

21 Étrend-kiegészítő készítmények

22 Étrend-kiegészítő készítmények

23 Étrend-kiegészítő készítmények

24 Étrend-kiegészítő készítmények

25 Étrend-kiegészítő készítmények Echinacea

26 Étrend-kiegészítő készítmények Ginseng

27 Aloe vera

28 Különleges táplálkozási célú élelmiszerek Külön, termék-specifikus rendelettel nem szabályozott termékcsoportjai - Nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek - Szénhidrát anyagcserezavarokban szenvedők számára készült élelmiszerek Külön, termék-specifikus rendelettel is szabályozott termékcsoportjai - anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek (20/2008. (V. 14.) EüM rendelet) - a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek (24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet) - a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerek és bébiételek (35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet) - a testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerek (27/2004. (IV. 24.) ESzCsM rendelet) - a glutén-érzékenyeknek szánt élelmiszerek (41/2009/EK Bizottsági rendelet)

29 Különleges táplálkozási célú élelmiszerek 20/2008. (V. 14.) EüM rendelet az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerről 15. (1) Az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszer, illetve az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszer gyártási tételére vonatkozó - feltételezett - nem megfelelőséget a forgalmazó és a tápszert rendelő orvos a tudomására jutást követően haladéktalanul köteles az OÉTI-nek bejelenteni. 16. (1) A forgalmazó, illetve az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszert rendelő orvos köteles az alkalmazás során általa észlelt vagy tudomására jutott a) az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszer alkalmazása során fellépő súlyos, nemkívánatos, illetve b) az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszer további alkalmazását befolyásoló mellékhatásokat az OÉTI-nek bejelenteni. (2) Az OÉTI az (1) bekezdés szerinti bejelentést kivizsgálja, értékeli és a vizsgálat eredményéről az OTH-t értesíti. (3) Az OTH a vizsgálat eredményének ismeretében, külön jogszabályban meghatározott feladatkörében eljárva megteszi a szükséges intézkedéseket és erről a forgalmazásban részt vevőket, illetve a bejelentőt közvetlenül értesíti.

30 Különleges táplálkozási célú élelmiszerek 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről 6. (1) A speciális tápszer gyártási tételére vonatkozó - feltételezett - minőségi hibát a forgalmazó a tudomásra jutást követően haladéktalanul köteles az OÉTI-nek bejelenteni. 7. (1) A forgalmazó, illetve a speciális tápszert rendelő orvos köteles az alkalmazás során általa észlelt vagy tudomására jutott a) a termék alkalmazása során fellépő súlyos, nem kívánatos, illetve, b) a termék további alkalmazását befolyásoló mellékhatásokat az OÉTI-nek bejelenteni. (2) Az OÉTI a bejelentést - a 6. (3)-(5) bekezdésének alkalmazásával - elbírálja, értékeli és az OTH-t közvetlenül értesíti. (3) Az OTH a vizsgálat eredményének ismeretében intézkedik, és intézkedéséről a forgalmazásban részt vevőket, illetve a bejelentőt közvetlenül értesíti.

31 Különleges táplálkozási célú élelmiszerek - a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerek és bébiételek (35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet) - a testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerek (27/2004. (IV. 24.) ESzCsM rendelet) - a glutén-érzékenyeknek szánt élelmiszerek (41/2009/EK Bizottsági rendelet) Mivel e rendeletek eltérő rendelkezést nem tartalmaznak, ezen élelmiszerek forgalmazása során a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló külön jogszabály (36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet) előírásait kell alkalmazni. azaz 3) Ha a termék meghatározott táplálkozási céloknak való meg nem felelését az azt foglalkozása során felhasználó személy, az előállító vagy a forgalmazó észleli, erről a tudomására jutást követően haladéktalanul köteles értesíteni a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervet.

32 Gyógyszer Adagolás: Felnőtteknek a napi dózis 1500 mg/nap, kúraszerű adagolásban. Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók Kumarin típusú véralvadásgátló készítmények (warfarin és acenokoumarol) glükózaminnal való együttadásakor emelkedett INR-értékekről számoltak be. Ezen értékeket a glükózamin terápia kezdetén és befejezésekor ellenőrizini kell. Glükózamin együttadása növelheti a tetraciklinek felszívódását és szérumkoncentrációját, bár ennek a kölcsönhatásnak a klinikai jelentősége valószínűleg korlátozott. Mivel a glükózamin és egyéb gyógyszerek közötti esetleges kölcsönhatásokról kevés adat áll rendelkezésre, gondolni kell rá, hogy az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerekre adott válasz, illetve a szérumkoncentrációk módosulhatnak. Nemkívánatos hatások, mellékhatások A glükózamin kezeléshez társuló leggyakoribb nemkívánatos reakciók a hányinger, hasi fájdalom, emésztési zavar, székrekedés és hasmenés. Beszámoltak továbbá fejfájásról, fáradtságról, bőrkiütésről, viszketésről, kipirulásról. A jelentett nemkívánatos reakciók általában enyhék és átmeneti jellegűek voltak. Étrend-kiegészítő készítmény Adagolás: felnőtteknek naponta 2 filmtabletta. (1200 mg) Fontos figyelmeztetés: A készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A készítmény egyedüli tápanyagforrásként nem használható. A javasolt napi adagnál nem szabad többet beszedni! Gyermekek elől gondosan elzárandó! Tengeri kagylókra és/vagy rákfélékre érzékenyek a készítményt nem szedhetik. A termék fogyasztása terhes és szoptató anyáknak, gyermekeknek és véralvadást gátló gyógyszert szedők számára nem ajánlott.

33 Kozmetikumok A MELLÉKHATÁS FOGALMA Nemkívánatos hatás: a kozmetikai termék rendeltetésszerű vagy ésszerűen előrelátható használatából adódó, az emberi egészségre káros hatás. Súlyos nemkívánatos hatás: olyan nemkívánatos hatás, amely időszakos vagy állandó funkcionális fogyatékossághoz, rokkantsághoz, kórházi kezeléshez, veleszületett rendellenességekhez, közvetlen életveszélyhez vagy halálhoz vezet. (1223/2009/EK rendelet (2009. november 30.) a kozmetikai termékekről)

34 Kozmetikumok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1223/2009/EK RENDELETE (2009. november 30.) a kozmetikai termékekről 23. Cikk Tájékoztatás a súlyos nemkívánatos hatásokról (1) Súlyos nemkívánatos hatás előfordulása esetén a felelősszemély és a forgalmazók késedelem nélkül értesítik a súlyos nemkívánatos hatás előfordulása szerinti tagállam illetékes hatóságát a következőkről: valamennyi olyan nemkívánatos mellékhatás, amely általa ismert vagy annak ismerete tőle ésszerűen elvárható; az érintett kozmetikai termék neve, amely lehetővé teszi a termék pontos azonosítását; az általa esetlegesen tett korrekciós intézkedések. 4) Ha a végfelhasználók vagy egészségügyi szakemberek súlyos nemkívánatos hatásokról tesznek jelentést a hatás előfordulása szerinti tagállam illetékes hatóságának, akkor ez a hatóság azonnal továbbítja az érintett kozmetikai termékről szóló információkat a többi tagállam illetékes hatóságainak és a felelősszemélynek.

35 Kozmetikumok 246/2013. (VII. 2.) Korm. Rendelet 7. A nemzeti hatóság kozmetikai toxikológiai központot működtet, amelynek feladata a kozmetikai termékek használata során felmerülő nemkívánatos és súlyos nemkívánatos hatás esetén a gyors és megfelelő orvosi ellátás érdekében szükséges információ megadása. 5. Tájékoztatás a súlyos nemkívánatos hatásokról 10. Az 1223/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 23. cikke szerinti értesítést a nemzeti hatóság felé kell megtenni a nemzeti hatóság és az OTH honlapján közzétett formanyomtatványon.

36

37 Melyik állítás az igaz? a) Mellékhatás bejelentés csak a gyógyszereknél előírás. b) Élelmiszerek esetében nincs szükség a mellékhatás bejelentésére c) Az orvostechnikai eszközök használata során tapasztalt súlyos közegészségügyi kockázattal járó mellékhatásokat 2 napon belül jelenteni kell d) A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek alkalmazása során tapasztalt súlyos, nem kívánatos mellékhatásokat az OÉTI-nek kell jelenteni. e) Az étrend-kiegészítő készítmények mellékhatásait jelenleg nem kell jelenteni.

38 Köszönöm a figyelmet!

Kozmetikumok, orvostechnikai eszközök és étrend-kiegészítők

Kozmetikumok, orvostechnikai eszközök és étrend-kiegészítők Kozmetikumok, orvostechnikai eszközök és étrend-kiegészítők Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu 2012. szeptember 22. Miért érdekesek a gyógyszerészek számára a kozmetikumok, étrend-kiegészítők és

Részletesebben

Egyéb termékek. Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu. 2013. november 9.

Egyéb termékek. Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu. 2013. november 9. Egyéb termékek (Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, kozmetikumok, orvostechnikai eszközök, speciális gyógyászati célra szánt- tápszerek és étrend-kiegészítők) Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu

Részletesebben

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. az étrend-kiegészítőkről

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. az étrend-kiegészítőkről 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészítőkről Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem

Részletesebben

37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet. az étrend-kiegészítőkről

37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet. az étrend-kiegészítőkről 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet az étrend-kiegészítőkről Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem

Részletesebben

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet. az orvostechnikai eszközökről. A rendelet hatálya

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet. az orvostechnikai eszközökről. A rendelet hatálya 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés k) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat-

Részletesebben

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport.

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. Mik is azok az étrend-kiegészítők? Az étrend-kiegészítő alig 20

Részletesebben

Étrend-kiegészítőkről orvosi szemmel

Étrend-kiegészítőkről orvosi szemmel Étrend-kiegészítőkről orvosi szemmel Tartalom: Miben hasonlít és miben tér el az ÉK a gyógyszerektől (előzőek összefoglalása) ÉK összetevők ellenjavallatai ÉK összetevők kölcsönhatásai (gyógyszerekkel)

Részletesebben

EMBERI FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT GYÓGYSZEREK KÖZÖSSÉGI KÓDEXE. (2004. március 31.)

EMBERI FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT GYÓGYSZEREK KÖZÖSSÉGI KÓDEXE. (2004. március 31.) EMBERI FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT GYÓGYSZEREK KÖZÖSSÉGI KÓDEXE (2004. március 31.) az Európai Parlament és a Tanács 2004. március 31-i, az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK

Részletesebben

Az emberi erõforrások minisztere 15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerek farmakovigilanciájáról

Az emberi erõforrások minisztere 15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerek farmakovigilanciájáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 109. szám 18509 Az emberi erõforrások minisztere 15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerek farmakovigilanciájáról Az emberi alkalmazásra

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. határozatot

VERSENYTANÁCS. határozatot VERSENYTANÁCS Ügyszám: Vj-184/2005/31. Iktatási szám: AM/16/2006/7. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a TIENS Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Budapest) ellen fogyasztói döntések tisztességtelen

Részletesebben

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. az étrend-kiegészítıkrıl

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. az étrend-kiegészítıkrıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem el: 1. (1) E rendelet elıírásait a Magyarországon forgalomba

Részletesebben

2006R1925 HU 21.12.2009 002.001 1

2006R1925 HU 21.12.2009 002.001 1 2006R1925 HU 21.12.2009 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1925/2006/EK RENDELETE

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta Aszkorbinsav, kalcium-karbonát és kalcium-laktát-glükonát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról

2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról 2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról hatályos: 2013.12.24 - Módosított rendeletek: Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről

Részletesebben

52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet. az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról. A rendelet alkalmazási köre

52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet. az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról. A rendelet alkalmazási köre 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról

Részletesebben

A gyógyászati segédeszközök transzparens társadalombiztosítási támogatása

A gyógyászati segédeszközök transzparens társadalombiztosítási támogatása A gyógyászati segédeszközök transzparens társadalombiztosítási támogatása Készítette: Józwiak-Hagymásy Judit Készült az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet megbízásából Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet

Részletesebben

Tiamin-hidroklorid (14,57 mg tiamin-nitrát formájában) Nikotinamid Pantoténsav (25 mg kalcium-pantotenát formájában) 1 Piridoxin-hidroklorid

Tiamin-hidroklorid (14,57 mg tiamin-nitrát formájában) Nikotinamid Pantoténsav (25 mg kalcium-pantotenát formájában) 1 Piridoxin-hidroklorid 1. A GYÓGYSZER NEVE Berocca Performance filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy filmtabletta tartalmaz: Aszkorbinsav Tiamin-hidroklorid (14,57 mg tiamin-nitrát formájában) Riboflavin Nikotinamid

Részletesebben

A SÚLYOS NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK JELENTÉSÉRE VONATKOZÓ

A SÚLYOS NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK JELENTÉSÉRE VONATKOZÓ A SÚLYOS NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK JELENTÉSÉRE VONATKOZÓ IRÁNYMUTATÁS 1. Bevezetés A kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet 1 megteremtette az alapot a kozmetikai termékek használatának tulajdonítható

Részletesebben

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LXI. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2161 2200. OLDAL 2011. június 28. A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 610 FT I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek

Részletesebben

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/27/EK irányelve. (2004. március 31.)

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/27/EK irányelve. (2004. március 31.) Az Európai Parlament és a Tanács 2004/27/EK irányelve (2004. március 31.) az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelv módosításáról (EGT vonatkozású szöveg)

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Xenical 120 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 120 mg orlisztát kemény kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-2002/46 számú előírás Étrend-kiegészítők Food supplements Ezen előírás az Európai Parlament és a Tanács 2002/46/EK irányelve alapján készült. This

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. Levélcím: 1391 Budapest 62. Pf.: 211. Telefon: (06-1) 472-8865, Fax: (06-1) 472-8860 Ügyszám: Vj/68/2014. Iktatószám: Vj/68-24/2014. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa

Részletesebben

T/13099. számú. törvényjavaslat. az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról

T/13099. számú. törvényjavaslat. az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/13099. számú törvényjavaslat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról Előadó: Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Budapest, 2013. november

Részletesebben

Felnőttek A Calcijex optimális dózisának beállítása óvatosan, minden betegre egyénileg kell, hogy történjen.

Felnőttek A Calcijex optimális dózisának beállítása óvatosan, minden betegre egyénileg kell, hogy történjen. 1. A GYÓGYSZER NEVE Calcijex 2 mikrogramm/ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mikrogramm kalcitriolt tartalmaz milliliterenként. 3. GYÓGYSZERFORMA Oldatos injekció. Tiszta, részecskéktől

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj 11/2005/15. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Linka és Társa Kft. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói

Részletesebben

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről OptiJUS Opten Kft. I 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről 2015.1.1. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék A rendelet

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Clopidogrel Teva 75 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 75 mg klopidogrél (klopidogrél-hidrogén-szulfát) filmtablettánként.

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Angiox 250 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz való koncentrátumhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 250 mg bivalirudin injekciós üvegenként.

Részletesebben