Vizsgára felkészülést segít_ kérdések Gépszerkezettan I. (AGS1) tárgyból. 1/1. Foglalja össze a VEM alapelvét, sajátosságait!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vizsgára felkészülést segít_ kérdések Gépszerkezettan I. (AGS1) tárgyból. 1/1. Foglalja össze a VEM alapelvét, sajátosságait!"

Átírás

1 Vizsgára felkészülést segít_ kérdések Gépszerkezettan I. (AGS1) tárgyból 1/1. Foglalja össze a VEM alapelvét, sajátosságait! - diszkretizáció, - a szerkezet kisebb méret_, szabályos elemekre bontása, - az elemek csomópontokban kapcsolódnak, - az elemek összessége alkotja a szerkezeti modellt, - az elemeken belül az elmozdulás (vagy h_mérséklet, stb.) mez_t lineáris, kvadratikus, függvények közelítik, - az eredmények csomópontokban és elemeken értelmezett mennyiségek (elmozdulás, alakváltozás, feszültség, h_mérséklet, stb.), - az eredmények hibája az elemmérettől és az approximáció fokától függ, - finomabb háló és/vagy magasabb fokú elemek pontosabb eredményt biztosítanak, - különböző elemtípusok (rúd, gerenda 2D, 3D, héj, ) használhatók a szerkezet leírására, 1/2. Jellemezze a végeselemes modell főbb részeit! - geometriai modell (elemek, csomópontok), - terhelési modell, - anyagmodell, - peremfeltételek.

2 1/3. Mutassa be a szerkezetanalízis főbb lépéseit! 1/4. Egyszerű feladaton keresztül mutassa be a végeselemes modell elkészítését.

3

4 2/1. Jellemezze a rúd és gerendaelemeket! Rúd: - a hossz irányú méret lényegesen nagyobb, mint a keresztirányú, - a hossz mentén, tengelyirányú húzás / nyomás figyelembe vétele, - az elemek csuklókkal kapcsolódnak, tehát hajlító terhelés átadására alkalmatlanok, - a keresztmetszet és az anyagjellemzők állandóak a hossz mentén, - az elemek felfoghatók egydimenziós rugóként (rugómerevség a tengely irányában), - az elemekben az elmozdulás a helykoordináta lineáris függvénye, tehát a feszültség és az alakváltozás konstans,

5 - terhelések alkalmazása a csomópontokban, - a szerkezet minden tagját egy elem (nem több) modellezi, - végeredmény: elmozdulások és erők, Gerenda: - a hossz irányú méret lényegesen nagyobb, mint a keresztirányú, - egy csomópontnak hat szabadságfok van, - terhelések: húzás/nyomás, nyírás, hajlító és csavaró nyomaték, - az elmozdulásmező köbös függvény szerinti (pontos, ha nincs megoszló terhelés), - a szerkezet minden tagját egy elem modellezi, ha nincs megoszló terhelés, - extra csomópont az erőbevezetési helyeken és különböző szerkezeti elemek kapcsolódásánál, - bemeneti adatok: anyag- és keresztmetszeti jellemzők, - eredmények: elmozdulások (beleértve az elfordulást is), tengelyirányú és nyíróerők, csavaró és hajlító igénybevételek, - a gerendákban lévő feszültségek szuperpozíció szerint. 2/2. Mutassa be a 2D-s elemtípusokat! - a geometria és a terhelés egy síkban, - síkfeszültségi állapot: kis falvastagság, - síkalakváltozási állapot: igen nagy falvastagság, - két elmozdulás-koordináta írja le az egyes pontok elmozdulását (három alakváltozási és feszültség komponens), - az elmozdulásmező legegyszerűbb közelítése lineáris (konstans feszültség és alakváltozás), - elemek alakja: háromszög és négyszög, - pontossági problémák különösen a lineáris háromszög elemeknél, - megoszló terhelés a kapcsolódó csomópontokba redukálva koncentrált erőként. 2/3. Jellemezze a 3D-s (solid) elemeket! - tetszőleges geometria és terhelés, - legegyszerűbb elem a négycsomópontos tetraéder, gyenge numerikus viselkedésű, finom hálót igényel, - a tíz csomópontos (kvadratikus) tetraéder megbízhatóbb, - jobb a nyolc csomópontos hexaéder (a 4 csp.-os tetraéderhez képest), - 3D-ben nagyobb modellek, több elem és csomópont, nagyobb CPU idő, - az automatikus hálógenerálás rendszerint tetraéder elemeket hoz létre, - szimmetria feltételek kihasználásával az FE modell mérete csökkenthető,

6 2/4. Jellemezze a lemez- és héjelemeket. Lemez: - a lemez geometriailag egy síkban fekszik, de a terhelések merőlegesek a síkra, - a lemez kiterjedése lényegesen nagyobb, mint a vastagsága, - 2D-s feszültségállapot annak ellenére, hogy a feszültség lineárisan változik a lemezvastagság mentén, - ha a lemez az x y síkban fekszik, akkor w jelenti a középfelület elmozdulását, - a geometriát jellemzi a síkbeli geometria és a lemezvastagság, - a héjelem (és a héjelmélet) használható lemezekre, - különböző lemez- és héjelméleti leírások léteznek, - a membrán effektust nélkülözi a lineáris lemez elmélet, - általában 5 DOF, a z tengely körüli elfordulás hiányzik, Héj: - hasonló a lemezekhez, de itt tetszőleges a felület, - a falvastagság igen kicsi a fő méretekhez képest, - a csomópontok legalább 3 elmozdulási és 2 elfordulási összetevővel rendelkeznek a felület érintősíkjában, 3/1. Foglalja össze a lineáris háromszög-elem alapvető feltevéseit!

7 3/2. Mutassa be egy rugalmasságtani feladatok megoldására szolgáló végeselem rendszer blokkdiagramját!

8 4/1. Hasonlítsa össze a parametrikus és automatikus hálógenerálást! 4/2. Mutassa be a H- és P verziót! - cél: automatikus konvergencia biztosítása, - a háló finomítás a hibakiértékelésen alapul (alakváltozási energiasűrűség, elmozdulás, vagy feszültség) - újabb változat létrehozása, míg a hiba alacsony szintet nem ér el, - H-eljárás: a kiválasztott zónában csökkenti az elemméretet (Zienkiewicz), - P-eljárás: az approximációs polinom fokszámának növelése a kiválasztott zónában (B. Szabó), - a H és P eljárás kombinálásával gyorsabb konvergencia, 4/3. Foglalja össze illusztrációval a hálósűrítés fontosságát!

9 5/1. Jellemezze a végeselemes hővezetési feladatokat és a szükséges hőtani anyagjellemzőket! - Cél a hőmérsékletmező meghatározása állandósult és tranziens hőtani feladatok esetén. - Számos mérnöki feladat esetén a hőmérsékletmező meghatározása jelenti azt az előzetes információt, melynek segítségével a pontos anyagjellemzők, illetve a hőtágulás okozta hőfeszültségek és alakváltozások meghatározhatók. k hővezetési tényező, c fajhő, h felületi hőátadási tényező, ρ sűrűség, α hőtágulási tényező. 5/2. Foglalja össze a hővezetési egyenlethez kapcsolódó peremfeltételeket!

10 6/1. Mutassa be a végeselemes modellalkotás főbb lépéseit egy konkrét feladaton keresztül! 7/1. Jellemezze a szerkezetoptimálás alapfogalmait! - számos esetben a cél az összköltség minimalizálása. - Tervezési célok: - megbízhatóság, - élettartam (kifáradás), - legkisebb súly, - legolcsóbb, - stb. - Tervezési változók: optimalizálásra kerülnek (geometria, anyag, topológia), - Tervezési paraméterek: választott értékek (geometria, anyag, topológia), - Kényszerek (egyenlőtlenségek), - Globális, lokális szélsőértékek. 7/2. Milyen típusúak lehetnek a tervezési változók? Mutassa be példákon keresztül! 7/3. Foglalja össze az optimális tervezés főbb lépéseit! - tervezési feladat definiálása, - tervezési változók és tervezési paraméterek megválasztása, - közelít_ feltevések és elhanyagolások, - célfüggvény(ek) és mellékfeltételek definiálása, - optimálási algoritmus megválasztása, - konvergencia feltételek előírása, - optimálási számítások elvégzése, - eredmények elemzése, összevetése, közelítô eljárásokkal; a közelítô feltevések kritikája. 7/4. Jellemezze az érzékenység vizsgálatot, mutassa be főbb típusait! 8/1. Csoportosítsa a teherviselő gépszerkezeteket a szerkezet típusa és felhasználási területe szerint! Szerkezettípusok: öntött tartószerkezetek, hegesztett és csavarozott acél tartószerkezetek, tartályok, csövek, héjak és (merevített) lemezszerkezetek.

11 Felhasználási területek: gépek, szerszámgépek alapjai és tartószerkezetei, járműszerkezetek, dobozszerkezetek, konténerek, általános tartószerkezetek ([cső- és villamosvezeték] tartóoszlopok, hidak, lépcsők, alátámasztó acélszerkezetek, ipari csarnokok), nyomástartó edények (tárolótartályok, hőcserélők, tornyok) csővezetékek. 8/2. Foglalja össze a teherviselő gépszerkezetek főbb anyagait és gyártástechnológiáit! Anyagok: fémek (acél, alumínium), (szálerősített) kompozitok, gumi és polimerek, Gyártástechnológiák: (fröccs)öntés, hegesztés, kovácsolás, forgácsolás, szálszórás, laminálás, vákuumformázás, száltekercselés, 8/3. Mit értünk terheléskombináció és/vagy terhelési eset alatt? Milyen terhelések és terhelési esetek fordulhatnak elő a teherviselő gépszerkezetekben? Terhelések: koncentrált, megoszló (felületi és tárfogati); elmozdulás, erő, nyomaték, nyomás, hő, önsúly, időben állandó és/vagy változó (kúszás, relaxáció), statikus, dinamikus, Terhelési esetek: tervezési, vizsgálati, üzemi, üzemzavari, rendkívüli (szél, földrengés), üzemeltetésből adódó terhelés (normál üzemi terhelés), hasznos teher, önsúly, meteorológiai terhek, rendkívüli terhek, (szél, földrengés), példa a terheléskombinációkra

12 8/4. Mutassa be a gépszerkezetek tervezési folyamatát a szerkezeti modelltől a minősítésig! Ismertesse a modellalkotás legfontosabb kiinduló adatait és minősítési szempontjait! modellalkotás folyamata: számítási módszer (szabványos, hagyományos analitikus, numerikus) megválasztása, modellhatárok kijelölése, peremfeltételek (terhelés, elmozdulás) a modellhatáron, elhanyagolások (geometria, terhelés) a modellben, anyag(törvény) megválasztása, terhelések és terhelési esetek megválasztása; Minősítések: feszültségek korlátozása (megengedhető feszültség, határteherbírás), stabilitásvesztés, legnagyobb megengedett deformáció, élettartam (kifáradás, élettartam szilárdság, maradék élettartam), rezgések korlátozása (csillapított és csillapítatlan); 9/1. Foglalja össze a környezet és idő anyagjellemzőkre gyakorolt hatását! - hagyományosan szobahőmérséklet és kisebb terhelési sebesség, - számos berendezés magas hőmérsékleten üzemel (pl.: motorok) vagy igen alacsony hőmérsékleten (pl.: folyékony gáz tárolása), - az ütésszer_ terhelés tizedmásodperc alatt bekövetkezhet, anyagjellemzők lényegesen

13 eltérhetnek, - A rugalmassági modulusz, a folyáshatár, a szakítószilárdság és a szakadási nyúlás jellemző; jelenős mértékben hőmérsékletfüggő. - Az alakváltozás és feszültség időbeli változása a kúszás, (magasabb h_mérsékleten). - Relaxáció a kúszás eredménye (konst. alakváltozás, feszültség csökken) pl.: csavarkötés lazulása magasabb hőmérsékleten. - Kúszási diagram (konst. terhelés) - Tervezési jellemzők: kúszási-törési szilárdság és (élettartam), valamint a kúszáshatár feszültség, amelynél a képlékeny alakváltozás elér egy bizonyos értéket adott idő alatt.

14 9/2. Mutassa be a tönkremeneteli elméleteket! - elméletek az összetett feszültségi állapot esetén a szilárdsági jellemzők meghatározására, - egyenérték_ feszültségeket értelmeznek, amelyek egytengelyű húzás esetén tönkremenetel szempontjából egyenértékűek az összetett feszültségi állapottal, - azaz a tönkremeneteli mód értelmezése összetett fesz. állapot helyett visszavezethető egytengelyű feszültségi állapotra. Összefoglalva a géptervezői gyakorlatban az utolsó kettő a leggyakrabban használt: c.) jelű szívós anyagokra, míg d.) jelű ridegebb anyagokra eltérő húzó és nyomószilárdság esetén. 9/3. Ismertesse a nagyszilárdságú anyagok kiválasztásának szempontjait! - ha a tönkremenetel repedés, törés akkor indokoltak a nagyszilárdságú anyagok pl.: edzett acélok, nagyszilárdságú öntvények, - kiválasztás alapja a folyáshatár,

15 - további szempontok: súlycsökkentés (repülőgépek) esetén különleges nagyszilárdságú acélok, - merevség érdekében rugalmassági modulusz szerint pl.: acélok, - nagy rugalmas alakváltozás (pl.: rugók) esetén nagy keménységű acélok, vagy pl.: gumi, - nagy érintkezési feszültség esetén (pl.: fogaskerekek, csapágyak) pl.: betétedzés vagy edzett acélok, - kopásállóság esetén az egyik komponens legyen nagy keménység_, a másiknak legyenek alacsony súrlódási jellemzői; az utóbbi lesz a cserélhető alkatrész, amelynek anyaga pl.: bronz, nem-fémes ötvözetek, polimerek, - csúszó alkatrészeket eltérő anyagból kell készíteni, kenés és kopási mód figyelembevételével, - nagy súrlódás érdekében (fékek, tengelykapcsolók) magas súrlódási tényező, kedvező kopás és hőállóság a követelmény, - magas érintkezési fesz. és kopásálló követelmények esetén felületi edzés vagy bevonatok alkalmazása, - költség egyik legfontosabb tényező, valamint a rendelkezésre álló anyagok és a gyárthatósági korlátok szempontjai, - új termékek tervezésekor célszerű a legjobb minőségű anyag, később az újratervezés során alacsonyabb költségű is választható, - növekvő tervezési elvárások új anyagok kifejlesztését igénylik. 9/4. Hogyan értelmezzük a Megbízhatóságot (biztonsági tényezőt) a szilárdsági méretezés során? - Szerkezetek méretezése leggyakrabban a feszültségek szerint, (a maximálisan ébredő feszültség szerint), - Nem haladhatja meg az anyag megengedett feszültségét adott körülmények között. - Megengedett feszültség = határállapoti jellemző/biztonsági tényező. - Tényleges biztonsági tényező = határállapoti jellemző/max. ébredő feszültség. - Határállapoti jellemző, szívós anyagokra gyakran a folyáshatár, ekkor a folyáshatárra értelmezett biztonsági tényezőt kell használni. - Ridegebb anyagokra a szakítószilárdság használatos, mint határállapoti jellemző a törési biztonsági tényezővel. - Értelmezhető a biztonsági tényező határterhelésre és merevségre is. - Biztonsági tényező megválasztás: a mérnöki tapasztalatra épül, számos biztonsági vagy szabványbeli előírást kell követni. - Biztonsági tényező nagysága csökkenthető megbízható feszültség analízis esetén, megbízható, jól ismert anyagjellemzők esetén. - Ridegebb anyagoknál nagyobb lehet, mivel azok érzékenyebbek a váratlan terhelésnövekedéskor ébredő, a számítottnál nagyobb feszültségekre. - A váratlan nagy feszültség kis helyi képl. alakváltozást okoz csupán a szívós anyagokban.

16 - A bizonytalanságok figyelembevételére az eredő biztonsági tényező: N = N1 N2 N3 N4 ahol N1: a terhelés bizonytalansága (1-1,5) N2: az anyagjellemzők megbízhatósága pl.: hengerelt acélokra 1,2 1,5 öntvényekre 1,5 2,5 N3: tönkremenetel következményeitől, a károk mértékétől függően ( ) N4: indulási viszonyok és véletlenszerű túlterhelés (pl.: din. működés), (2 5) 10/1. Melyek a legfontosabb feszültségkategóriák a szabványokban? 10/2. Mi a Von Mises szerinti redukált feszültség?

17 10/3. Mi a Tresca szerinti redukált feszültség? 10/4. Mi a szabványok szerinti megengedhető feszültség? Mely anyagjellemzők határozzák meg?

18 10/5. Mutassa be az ideálisan képlékeny anyag feszültség-nyúlás diagramját! A gépészeti tervezésben milyen rugalmas-képlékeny anyagmodellel számolhatunk és miért? A legfontosabb figyelembeveendő szempont a alakváltozási görbék értelmezése. A teljes szakadásig ábrázolt terhelés-alakváltozás görbékben a rugalmas szakaszból a képlékeny szakaszba történő átmenet egy kb. 2-6 % nyúlást mutat:

19 Ugyanakkor a gépészeti tervezés, méretezés, szilárdsági ellenőrzés során a megengedett legnagyobb alakváltozási arány általában nem több, mint 0,2 %. 11/1. Ismertesse (vázlatokkal is) azokat a hegesztési eljárásokat, amelyeknél a varrat csak az alapanyagból áll!

20 11/2. Ismertesse (vázlatokkal is) azokat a hegesztési eljárásokat, amelyeknél a varrat az alapanyag és a hegesztőanyag ötvözetéből áll! A termithegesztés elvi alapja, hogy a vasoxidot a fém alumínium tiszta vassá redukálja jelentős hőfejlődés közben. Az alumíniumoxid, mint salak a tégely felsőrészén helyezkedik el. Az acél hőmérséklete eléri az 1800 C. Az acélt a tűzállóformába engedve a sín végeket megolvasztja, és így teljesen fémes kapcsolat jön lét-re. Az Fe 2 O 3 és az Al 2 szilárd halmazállapotú, a redukció bárium-szuperoxiddal indítható el. Nagy előnye az eljárásnak, hogy rendkívül egyszerűeszközökkel megvalósítható

21 b) lánghegesztés Az eljárás leglényegesebb kelléke a hegesztőpisztoly, amelyik acetilén-oxigén keveréket éget el, és ezzel igen magas hőfokúláng állíthatóelő. A magas hőfokúláng megolvasztja a lemezvarrat széleit, a varrat középsőrészét töltőanyaggal töltik ki. A lánghegesztéssel tetszőleges vastagságúlemezt össze lehet hegeszteni többrétegű varrat használatával. c) fogyóektródás ívhegesztés

22 11/3. Ismertesse a hegesztés hőhatás övezeteit, és ezek tulajdonságait! 11/4. Foglalja össze a hegesztési technológia főbb követelményeit! 1) Az alapanyag legyen hegeszthető, és feleljen meg a hegesztési eljárásnak. 2) A tervezett kötés legyen konstrukció-helyes. 3) Az előkészítés legyen szakszerű. 4) A technológiai paraméterek legyenek jól megválasztva. (a pálca anyaga, bevonata, mérete, áramerősség, hegesztési sebesség stb.) 5) Vizsgázott hegesztő, vagy gépi hegesztés alkalmazása. 6) Hegvarrat ellenőrzés (röntgenezés, ultrahangos vizsgálat stb.)

23 11/5. Mutasson 3 példát (vázlattal) sarokvarrat kialakításokra, és jellemezze a bemutatott varratokat!

24 11/6. Mit jelent a gyökutánhegesztés, és mi a jelentősége? A varrat jóségi fokát növeli. 11/7. Mi a hamis gyök, és hol használják? 11/8. Soroljon fel (vázlattal) 3 varrat fajtát, adja meg az alkalmazási területüket és a műszaki rajzokon való jelölésüket.

25 11/9. Mi a kihasználási fok? Mit fejez ki? Az FKM szerint a vizsgált alkatrész, illetve hegesztett kötés megfelelőségét akár statikus, akár kifáradásra valóméretezés esetén a kihasználási fok bizonyítja. A kihasználási fok az igénybevételi állapot (σ) és a bizton-sági tényezővel módosított határállapot (R) hányadosa : ahol j erf a szerkezettől és az igénybevételi módtól függőbiztonsági tényező. A kihasználási tényező legmagasabb értéke 1 lehet. Ha a kihasználási tényező1-nél (vagy 100 %-nál) nagyobb, akkor az alkatrész vagy a hegesztett kötés statikus igénybevételre, vagy kifáradásra nem felel meg. 11/10. Ismertesse blokkdiagram segítségével az FKM szerinti egységes méretezési eljárás főbb lépéseit!

26 11/11. Egy hegesztési varrat környezetében mit nevezünk névleges-, szerkezeti- és tényleges feszültségnek? Ábrán mutassa be! A névleges feszültség (S x ) a tényleges keresztmetszetekből számítható: A szerkezeti feszültség (σ x,max ) numerikus módszer segítségével határozható meg, például 2D-s végeselemes módszerrel, amelyik figyelembe veszi a furat feszültséggyűjtő hatását, de mint nem hegesztett alkat-részt számolja a feszültség eloszlást. A tényleges feszültség (σ Kx,max ) szintén végeselemes módszerrel határozható meg, de olyan 3D-s testmodellel, amelyik modellezi a hegesztési varratot is, mégpedig az általánosan elfogadott r= 1 mm-es lekerekítéssel. Ismételten megjegyezzük, hogy ez a feszültség csak a kifáradásra való méretezéshez használható. 11/12. Mit jelent a hegesztési varratok esetén a FAT minősítés? A szerkezeti feszültségre valóméretezéskor a varrat kialakítását, elkészítésénektechnológiáját azaz tulajdonképpen a tényleges és a szerkezeti feszültség viszonyát a számos fárasztóvizsgálattal meghatározott FAT minősítéssel veszik figyelembe. A FAT minősítésmegadja, hogy mekkora lehet maximálisan a szerkezeti feszültség, hogy a hegesztési varrat a kifáradási biztonsági területen belül maradjon. A FAT- 100 minősítés például azt jelenti, hogy ha a varrat igénybevétele a 100 MPa-t nem haladja meg, akkor kifáradás szempontjá-bólaz alkatrész megfelelő. A különbözővarratok FAT tényezőjére a Nemzetközi Hegesztési Intézetnek (IIW) vannak ajánlásai. Tényleges feszültségre való méretezéskor a FAT = 225. Szerkezeti feszültségre való méretezéskor általában a FAT =

27 12/1. Foglalja össze az acél tartószerkezetek tervezésének legfontosabb szempontjait! - kellő (szög) merevség: a megkívánt szerkezeti szintű stabilitás a csomópontok merevségével is összefügg, - gazdaságos kialakítás: a csomópont a tartószerkezet legköltségesebb része, ezért kerülni kell a bonyolult, nehezen gyártható megoldásokat, - szállíthatóság és szerelhetőség: az acélszerkezet szállíthatóságát és szerelhetőségét a felállítás helyszínén létrehozott csomóponti kötések biztosítják, így azok kialakításánál erre a szempontra is tekintettel kell lenni. 12/2. Mutassa be ábrán az acél tartószerkezetek tartóinak (rúdjainak) lehetséges terheléseit és alakváltozásait! Milyen tartó-szintű geometriai és fizikai jellemzőket kell a méretezés során figyelembe venni? 12/3. Milyen szempontokat vesz figyelembe az Eurocode parciális biztonsági tényezős szemlélete? - terhelési, és teherbírási oldalon egyaránt tartalmaz biztonsági tényezőket, - a működőképesség határállapotait vizsgálja különféle terhelési állapotokban, - az alkalmazott mennyiségek valószínűségi változók.

28 Magyarázza ábrán a parciális biztonsági tényező alapú méretezési eljárást! A teherbírási határállapot meghatározásának és a parciális biztonsági tényezők használatának módja az alábbi ábrával magyarázható el. Az ábrán E k és R k az állapotjellemző és a teherbírási jellemző eloszlásfüggvények mértékadó (közepes) értékeit jelölik, E d és R d pedig azok parciális biztonsági tényezővel csökkentett értéke az alábbiak szerint: Mi a teherbírási határállapot feltétele? 12/4. Milyen terhelési állapotokat és alkalmazhatósági határállapotokat ismer az Eurocode? - tartós terhelési állapot, amely az üzemszerű körülményeknek felel meg, - ideiglenes, rövid idejű terhelési állapot (például építés, vagy karbantartás), - rendkívüli terhelési állapot (elemi csapás, gépjármű ütközés), - földrengés terhelési állapot.

29 Határállapot: - a teherbírási határállapot, amely a (katasztrofális) tönkremeneteli állapot, és - a használhatósági határállapot, amely a funkcionális (működési, esztétikai, stb.) tönkremenetelt jelenti. Szilárdsági megfontolások alapján a határállapotokat a következő két csoportba oszthatjuk: - szilárdsági határállapot (első folyás, korlátozott folyás, tönkremenetelt okozó folyás), - stabilitási határállapot (kihajlás, szelvénykifordulás, lemezhorpadás). 12/5. Ismertesse az Eurocode-alapú méretezés terhelési kombinációit! A hatásokat (terheléseket) jellegük, nagyságuk és eloszlásuk szerint szokás csoportosítani. Ezek többinyire megegyeznek a gépészmérnöki gyakorlatban szokásossal. A tartószerkezetekben állandó tehernek minősül az önsúly (G), esetleges tehernek (Q) tekinthető a hasznos teher és a meteorológiai teher, rendkívüli hatás (A) az ütközésből származó erőhatás, és önálló teher a földrengési teher (AE). A terhelésekből képzett terheléskombinációk terhelési állapotonként eltérőek. A tartós és az ideiglenes terhelési állapotban a terheléskombinációk képzése az alábbi: 12/6. Mi alapján és hogyan csoportosítjuk a keresztmetszeteket és a csomópontokat az acélszerkezetekben? - 1. keresztmetszeti osztály: képlékeny csukló kialakulását eredményező keresztmetszet, - 2. keresztmetszeti osztály: képlékeny csukló kialakulásához vezető keresztmetszet, de annak létrejöttét a lemezhorpadás behatárolja,

30 - 3. keresztmetszeti osztály: csak a szélső szálban van folyás, de annak továbbterjedését a lemezhorpadás behatárolja, - 4. keresztmetszeti osztály: lemezhorpadás miatt csak rugalmas feszültségek lépnek fel. - névlegesen csuklós (csuklós) csomópont: a csomópont az erőket átviszi, de a nyomatékokat nem, a csomópontban a tartó szögelfordulása lehetséges, - teljes teherbírású (merev) csomópont: a csomópont mind az erőket, mind a nyomatékokat átviszi, teherbírása azonos a kapcsolódó szerkezetével, - részleges teherbírású (félmerev) csomópont: a csomópont részben csuklósnak, részben merevnek tekinthető. 12/7. Mi a teherbírási határállapot és a keresztmetszeti ellenállás fogalma? A tartószerkezet rúdjainak teherbírási határállapota az, amikor az Ed állapotjellemzőt (feszültség, nyúlás, deformáció) létrehozó terhelés (erő, nyomaték) és az Rd teherbírási jellemzőből (folyáshatár, szakítószilárdság) származtatott un. keresztmetszeti ellenállás azonos egymással, azaz a hányadosuk =1. Az előzőek alapján a keresztmetszeti ellenállás általánosságban a következő módon fogalmazható meg: azaz az ellenállás az anyagjellemző/biztonság mellett a keresztmetszetet jellemző értéktől (terület, másodrendű nyomaték) függ. 12/8. Mi a használhatósági határállapot fogalma? Milyen elvek szerint korlátozzuk a tartószerkezetek deformációit? A használhatósági határállapot a funkcionális működőképesség határa. Ezt el lehet érni reverzibilis (alakvisszatérő rugalmas alakváltozás) és irreverzibilis (átbillenő rugalmas alakváltozás, maradó képlékeny alakváltozás) folyamatok révén. A használhatósági határállapot körébe tartoznak mindazok az alakváltozások, amelyek befolyásolják - a külső megjelenést (esztétikai kérdés), - a felhasználói komfortérzetet, - a tartószerkezet és a hozzá kapcsolódó gép, vagy épület működését, - károsodást okoznak. Ugyancsak befolyásolják a használhatóságot azok a rezgések, amelyek - kellemetlenek,

31 - befolyásolják a működőképességet. 12/9. Melyek a csomópontok ellenőrzésének általános szempontjai? Hogyan kell ellenőrizni a csavarozott és hegesztett csomópontokat? - egyensúlyi feltétel: a csomópontra ható külső/belső erők és nyomatékok egyensúlyának fenn kell állnia, - kompatibilitási feltétel: az alakváltozások összhangban kell legyenek a kapcsolt elemek elmozdulásaival és elfordulásaival, - duktilitási feltétel: a kötőelemeken feltételezett alakváltozások ne haladják meg azok alakváltozási képességét, - szilárdsági feltétel: a kötőelemekre ható erők ne haladják meg azok teherbírását. Csavarkötés esetén a csavarméretek és a kötéskép helyes megválasztásával lehet a csomópontot megfelelővé tenni. A csavarméret megválasztásánál a megfelelő húzott és nyírt keresztmetszet mellett az un. kigombolódási keresztmetszetre is figyelemmel kell lenni. A kötéskép felvételekor a csavarsorok és -oszlopok távolsága mellett azok távolsága és a kötéskép súlypontja is jelentőséggel bír. Gazdaságossági és ésszerűségi okokból azonos méretű csavarokat célszerű használni. A hegesztett csomópontok méretezése a gépészmérnöki gyakorlatból jól ismert módszerrel történik. A varrat teherviselő keresztmetszete az alábbi méretekkel írható le:

32 13/1. Vezesse le a vékony héjak membránállapotának főbb feszültségeinek jellemzőit henger esetére. A terhelés belső nyomás. 13/2. Vezesse le a vékony héjak membránállapotának főbb feszültségeinek jellemzőit gömb esetére. A terhelés belső nyomás.

33 13/3. Hasonlítsa össze a vékony héjak membránállapotának főbb feszültségeinek jellemzőit henger illetve gömb esetére. A terhelés belső nyomás. 13/4. Magyarázza meg a szabványok megengedhető feszültség-értékeit a folyáshatárra ill. A szakítószilárdságra vonatkoztatva. 13/5. Magyarázza meg a szabványok megengedhető feszültség-értékeinek feszültségkategóriák szerinti eltéréseit. 13/6. Magyarázza meg vékony henger esetén az elhalási hosszt. (R-sugár, e-falvastagság) 13/7. Mutassa meg egy 100 méter hosszú acél csővezeték 50 C okozta megnyúlását. Hogyan kezelhető a probléma?

Vizsgára felkészülést segítő kérdések Gépszerkezettan I. (AGS1) tárgyból

Vizsgára felkészülést segítő kérdések Gépszerkezettan I. (AGS1) tárgyból Vizsgára felkészülést segítő kérdések Gépszerkezettan I. (AGS1) tárgyból 1/1. Foglalja össze a VEM alapelvét, sajátosságait! - diszkretizáció, - a szerkezet kisebb méretű, szabályos elemekre bontása, -

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI Dr. Goda Tibor egyetemi docens Gép- és Terméktervezés Tanszék 1. Bevezetés 1.1. A végeselem módszer alapjai - diszkretizáció, - szerkezet felbontása kicsi szabályos elemekre

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Okt. Hét 1. Téma Bevezetés acélszerkezetek méretezésébe, elhelyezés a tananyagban Acélszerkezetek használati területei

Részletesebben

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke 1 Tartalom Méretezési alapelvek Numerikus modellezés Analízis és

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ I. 9. elıadás

TERMÉKSZIMULÁCIÓ I. 9. elıadás TERMÉKSZIMULÁCIÓ I. 9. elıadás Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár Végeselem típusok Elemtípusok a COSMOSWorks Designer-ben: Lineáris térfogatelem (tetraéder) Kvadratikus térfogatelem (tetraéder) Lineáris

Részletesebben

Tartószerkezetek előadás

Tartószerkezetek előadás Tartószerkezetek 1. 11. előadás Acélszerkezeti kapcsolatok kialakítása és méretezése Csavarozott kapcsolatok Építőmérnöki BSc hallgatók számára Bukovics Ádám egy. adjunktus Szerkezetépítési és Geotechnikai

Részletesebben

Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék

Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék ACÉLSZERKEZETEK I. - 6. Előadás Dr. RADNAY László PhD. Főiskolai Docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Acélszerkezeti kapcsolatok Kapcsolat: az a hely,

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK Verzió 8.0 2013.11.20 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új szelvénykatalógusok... 2 1.2 Diafragma elem... 2 1.3 Merev test... 2 1.4 Rúdelemek

Részletesebben

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II.

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. 1. Feladat Keresztmetszetek osztályzása Végezzük el a keresztmetszet osztályzását tiszta nyomás és hajlítás esetére! Monoszimmetrikus, hegesztett I szelvény (GY02 1. példája)

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Acélszerkezetek kapcsolatai Csavarozott kapcsolatok kialakítása Csavarozott kapcsolatok

Részletesebben

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése okl. faip. mérnök - szerkezettervező Előadásvázlat Bevezetés, a statikai tervezés alapjai, eszközei Az EuroCode szabványok rendszere Bemutató számítás

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

Teherfelvétel. Húzott rudak számítása. 2. gyakorlat

Teherfelvétel. Húzott rudak számítása. 2. gyakorlat Teherfelvétel. Húzott rudak számítása 2. gyakorlat Az Eurocode 1. részei: (Terhek és hatások) Sűrűségek, önsúly és az épületek hasznos terhei (MSZ EN 1991-1-1) Tűznek kitett tartószerkezeteket érő hatások

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA

FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA Vértes Katalin * - Iványi Miklós ** RÖVID KIVONAT Acélszerkezeti kapcsolatok jellemzőinek (szilárdság, merevség, elfordulási képesség) meghatározása lehetséges

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 20. Elıadás A kapcsolatok funkciója: - Bekötés: 1 2 - Illesztés: 1 1 A kapcsolás módja: - mechanikus (csavar, szegecs) - hegesztési varrat 1 A kapcsolatok részei: - Elemvég

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR Az acél szakító diagrammja Lineáris szakasz Arányossági határnak

Részletesebben

8. ELŐADÁS E 08 TARTÓSZERKEZETEK III. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Az ábrák forrása:

8. ELŐADÁS E 08 TARTÓSZERKEZETEK III. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Az ábrák forrása: SZÉCHNYI ISTVÁN GYTM TARTÓSZRKZTK III. lőadó: Dr. Bukovics Ádám Az ábrák forrása: 8. LŐADÁS [1] Dr. Németh György: Tartószerkezetek III., Acélszerkezetek méretezésének alapjai [2] Halász Ottó Platthy Pál:

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22.

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22. TERMÉKZIMULÁCIÓ Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás 211. március 22. Elıadó: Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár A végeselem módszer lényege A vizsgált, tetszıleges geometriai kialakítású

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

A.2. Acélszerkezetek határállapotai

A.2. Acélszerkezetek határállapotai A.. Acélszerkezetek határállapotai A... A teherbírási határállapotok első osztálya: a szilárdsági határállapotok A szilárdsági határállapotok (melyek között a fáradt és rideg törést e helyütt nem tárgyaljuk)

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

Előadás /4 2015. február 25. (szerda) 9 50 B-2 terem. Nyomatékbíró kapcsolatok

Előadás /4 2015. február 25. (szerda) 9 50 B-2 terem. Nyomatékbíró kapcsolatok Előadás /4 2015. február 25. (szerda) 9 50 B-2 terem Nyomatékbíró kapcsolatok előadó: Papp Ferenc Ph.D. Dr.habil egy. docens EN 1993-1-8 1. Bevezetés 2. A tervezés alapjai 3. Kapcsolatok (csavarozott,

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Méretezés az Eurocode szabványrendszer szerint áttekintés Teherbírási határállapotok Húzás Nyomás

Részletesebben

FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR

FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 1. AZ ACÉLÉPÍTÉS FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR A vas felhasználásának felfedezése kultúrtörténeti korszakváltást jelentett. - - Kőkorszak - Bronzkorszak - Vaskorszak - A

Részletesebben

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája Egészségügyi mérnökképzés MECHNIK I. rész: Szilárd testek mechanikája készítette: Németh Róbert Igénybevételek térben I. z alapelv ugyanaz, mint síkban: a keresztmetszet egyik oldalán levő szerkezetrészre

Részletesebben

3 Technology Ltd Budapest, XI. Hengermalom 14 3/24 1117. Végeselem alkalmazások a tűzvédelmi tervezésben

3 Technology Ltd Budapest, XI. Hengermalom 14 3/24 1117. Végeselem alkalmazások a tűzvédelmi tervezésben 1117 Végeselem alkalmazások a tűzvédelmi tervezésben 1117 NASTRAN végeselem rendszer Általános végeselemes szoftver, ami azt jelenti, hogy nem specializálták, nincsenek kimondottam valamely terület számára

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

CAD technikák Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása

CAD technikák Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása XI. előadás 2008. április 28. MI A FEM/FEA? Véges elemeken alapuló elemzési modellezés (FEM - Finite Element Modeling) és elemzés (FEA - Finite Element Analysis).

Részletesebben

A.3. Acélszerkezetek tervezése az Eurocode szabványsorozat szerint

A.3. Acélszerkezetek tervezése az Eurocode szabványsorozat szerint A.3. Acélszerkezetek tervezése az Eurocode szabványsorozat szerint A.3.1. Bevezetés Az Eurocode szabványok (amelyeket gyakran EC-knek is nevezünk) kiadása az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) feladata.

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

EC4 számítási alapok,

EC4 számítási alapok, Öszvérszerkezetek 2. előadás EC4 számítási alapok, beton berepedésének hatása, együttdolgozó szélesség, rövid idejű és tartós terhek, km. osztályozás, képlékeny km. ellenállás készítette: 2016.10.07. EC4

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1_5. Bevezetés Végeselem-módszer Végeselem-módszer 1. A geometriai tartomány (szerkezet) felosztása (véges)elemekre.. Lokális koordináta-rendszer felvétele, kapcsolat a lokális és globális koordinátarendszerek

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

Szilárdsági számítások. Kazánok és Tüzelőberendezések

Szilárdsági számítások. Kazánok és Tüzelőberendezések Szilárdsági számítások Kazánok és Tüzelőberendezések Tartalom Ellenőrző számítások: Hőtechnikai számítások, sugárzásos és konvektív hőátadó felületek számításai már ismertek Áramlástechnikai számítások

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETE Dr. Horváth László egyetem docens Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop, 2018. 11.09 TARTALOM Acél elemek tönkremeneteli folyamata tűzhatás alatt

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 5. elıadás Tervezési folyamat Szerkezetek mérete, modellje Végeselem-módszer elve, alkalmazhatósága Tervezési folyamat, együttmőködés más szakágakkal: mérnök építész mőszaki

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VII. Előadás. Homloklemezes kapcsolatok méretezésének alapjai

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VII. Előadás. Homloklemezes kapcsolatok méretezésének alapjai 7_Előadás.sm DEBRECEI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRÖKI TASZÉK Acélszerkezetek II VII. Előadás Homloklemezes kapcsolatok méretezésének alapjai - Homloklemezes kapcsolatok viselkedése - A komponens módszer

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 8. Előadás Kapcsolatok II. Hegesztett kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 8. Előadás Kapcsolatok II. Hegesztett kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 8. Előadás Kapcsolatok II. Hegesztett kapcsolatok Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus I. ZH STATIKA!!! Gyakorlás: Mechanikai példatár I. kötet (6.1 Egyenes tengelyű tartók)

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

Dr. Szabó Bertalan. Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban

Dr. Szabó Bertalan. Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban Dr. Szabó Bertalan Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban Dr. Szabó Bertalan, 2017 Hungarian edition TERC Kft., 2017 ISBN 978 615 5445 49 1 Kiadja a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató

Részletesebben

Újdonságok 2013 Budapest

Újdonságok 2013 Budapest Újdonságok 2013 Budapest Tartalom 1. Általános 3 2. Szerkesztés 7 3. Elemek 9 4. Terhek 10 5. Számítás 12 6. Eredmények 13 7. Méretezés 14 8. Dokumentáció 15 2. oldal 1. Általános A 64 bites változat lehetőséget

Részletesebben

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 31 521 08 Műanyag hegesztő Tájékoztató

Részletesebben

TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA

TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA MISKOLCI EGYETEM GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉSI TANSZÉK OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS c. tantárgyhoz TENGELY TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc,

Részletesebben

Hegesztett gerinclemezes tartók

Hegesztett gerinclemezes tartók Hegesztett gerinclemezes tartók Lemezhorpadások kezelése EC szerint dr. Horváth László BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Bevezetés Gerinclemezes tartók vékony lemezekből: Bevezetés Összetett szelvények,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai.

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II VI. Előadás Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. - Tönkremeneteli módok - Méretezési kérdések - Csomóponti kialakítások Összeállította:

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál!

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Tanulmányozza a.3.6. ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Az alakváltozás mértéke hajlításnál Hajlításnál az alakváltozást mérnöki alakváltozási

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

Végeselem analízis. 1. el adás

Végeselem analízis. 1. el adás Végeselem analízis 1. el adás Pere Balázs Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2016. szeptember 7. Mi az a VégesElem Analízis (VEA)? Parciális dierenciálegyenletek (egyenletrendszerek)

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Pere Balázs október 20.

Pere Balázs október 20. Végeselem anaĺızis 1. előadás Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2014. október 20. Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)?

Részletesebben

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat.

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. Mekkora a nyomatékok hatására ébredő legnagyobb csúsztatófeszültség? Mekkora és milyen irányú az A, B és C keresztmetszet elfordulása? Számítsuk

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II.

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II. TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Szerkezetek teherbírásának

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

3) Mit fejez ki az B T DBdV kifejezés, és mi a fizikai tartalma a benne szereplő mennyiségeknek?

3) Mit fejez ki az B T DBdV kifejezés, és mi a fizikai tartalma a benne szereplő mennyiségeknek? 1) Értelmezze az u=nd kifejezést! Hogyan lehet felírni egy elem tetszőleges belső pontjának elmozdulásait az elem csomóponti elmozdulásainak ismeretében? 3) Mit fejez ki az B T DBdV kifejezés, és mi a

Részletesebben

KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat)

KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat) KÖTÉSEK FELADATA, HATÁSMÓDJA. CSAVARKÖTÉS (Vázlat) Kötések FUNKCIÓJA: Erő vagy nyomaték vezetése relatív nyugalomban lévő szerkezeti elemek között. OSZTÁLYOZÁSUK: Fizikai hatáselv szerint: Erővel záró

Részletesebben

Szerkezeti elemek globális stabilitási ellenállása

Szerkezeti elemek globális stabilitási ellenállása Szerkezetépítés II. 014/015 II. élév Előadás / 015. ebruár 11. (szerda) 9 50 B- terem Szerkezeti elemek globális stabilitási ellenállása előadó: Papp Ferenc Ph.D. Dr.habil eg. docens Szerkezetépítés II.

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Építőmérnöki alapismeretek

Építőmérnöki alapismeretek Építőmérnöki alapismeretek Szerkezetépítés 3.ea. Dr. Vértes Katalin Dr. Koris Kálmán BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Építmények méretezésének alapjai Az építmények megvalósításának folyamata igény megjelenése

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ACÉLSZERKEZETEK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOHSAT42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2007/08. Károsodás. Témakörök

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2007/08. Károsodás. Témakörök ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret 2007/08 Károsodás Dr. Lovas Jenő jlovas@ eik.bme.hu Dr. Éva András mal.eva@mail.datanet.hu Témakörök Bevezetés Tönkremeneteli módok Fáradás, méretezés

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom Bevezetés VEM - geotechnikai alkalmazási területek

Részletesebben

Hajlított elemek kifordulása. Stabilitásvesztési módok

Hajlított elemek kifordulása. Stabilitásvesztési módok Hajlított elemek kifordulása Stabilitásvesztési módok Stabilitásvesztés (3.3.fejezet) Globális: Nyomott rudak kihajlása Hajlított tartók kifordulása Lemezhorpadás (lokális stabilitásvesztés): Nyomott és/vagy

Részletesebben

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK Verzió 7.0 2012.11.19 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új makró keresztmetszeti típusok... 2 1.2 Támaszok terhek egyszerű külpontos pozícionálása...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

Toronymerevítık mechanikai szempontból

Toronymerevítık mechanikai szempontból Andó Mátyás: Toronymerevítık méretezése, 9 Gépész Tuning Kft. Toronymerevítık mechanikai szempontból Mint a neve is mutatja a toronymerevítık használatának célja az, hogy merevebbé tegye az autó karosszériáját

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2016.11.11. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

Magasépítési acélszerkezetek

Magasépítési acélszerkezetek BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Magasépítési acélszerkezetek Trapézlemez és szelemen méretezése Gyakorlati vázlat 2007.03.05. Készitette: Dr. Dunai László Seres Noémi Tartalom 1. Bevezetés 1.1. Vékonyfalú

Részletesebben

Példa: Tartó lehajlásfüggvényének meghatározása végeselemes módszer segítségével

Példa: Tartó lehajlásfüggvényének meghatározása végeselemes módszer segítségével Példa: Tartó lehajlásfüggvényének meghatározása végeselemes módszer segítségével Készítette: Dr. Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 213. október 8. Javítva: 213.1.13. Határozzuk

Részletesebben

10. ELŐADÁS E 10 TARTÓSZERKEZETEK III. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Az ábrák forrása:

10. ELŐADÁS E 10 TARTÓSZERKEZETEK III. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Az ábrák forrása: SZÉCHNYI ISTVÁN GYTM TARTÓSZRKZTK III. lőadó: Dr. Bukovics Ádám Az ábrák forrása:. LŐADÁS [1] Dr. Németh György: Tartószerkezetek III., Acélszerkezetek méretezésének alapjai [2] Halász Ottó Platthy Pál:

Részletesebben

Magasépítési öszvérfödémek numerikus szimuláció alapú méretezése

Magasépítési öszvérfödémek numerikus szimuláció alapú méretezése BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Magasépítési öszvérfödémek numerikus szimuláció alapú méretezése Seres Noémi DEVSOG Témavezetı: Dr. Dunai László Bevezetés Az elıadás témája öszvérfödémek együttdolgoztató

Részletesebben

KOHÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KOHÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KOHÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Az 1-6-ig feladatokban a kérdésre adott válaszok közül egy helyes. Húzza alá a helyes választ! 1. Melyik a roncsolás nélkül

Részletesebben

Kizárólag oktatási célra használható fel!

Kizárólag oktatási célra használható fel! DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II III. Előadás Vékonyfalú keresztmetszetek nyírófeszültségei - Nyírófolyam - Nyírási középpont - Shear lag hatás - Csavarás Összeállította:

Részletesebben

Acélszerkezetek korszerű tűzvédelmének néhány kérdése

Acélszerkezetek korszerű tűzvédelmének néhány kérdése Acélszerkezetek korszerű tűzvédelmének néhány kérdése A viselkedés-alapú tervezés elemei Dr. Horváth László PhD, egyetemi docens 1 Tartalom Viselkedés-alapú tervezés fogalma Alkalmazási lehetőségei Acélszerkezetek

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Dr. Nyitrai János Dr. Nyolcas Mihály TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2012 TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT "A" típusú feladat: Pneumatikus

Részletesebben