Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés"

Átírás

1 1 Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével LEADER térségek közötti együttműködés Általános iskolai felmérés elemzése Budapest, április 30.

2 Tartalomjegyzék Bevezető..3 Fogyasztóvédelem, környezettudatosság általában 5 2 Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes anyagok.8 Takarékosság...9 Helyi termékek a közétkeztetésben 10 Tömegközlekedés igénybevétele az iskolába utazásnál 10 Programok, rendezvények az ökotudatosság jegyében 11 Összegzés..12

3 Bevezető Jelen projekt partnereként arra kaptunk megbízást, hogy néhány dimenzióban felmérjük és értékeljük a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) által koordinált Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével elnevezésű LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében, a HAJT-A Csapat Egyesület területi lefedettségén lévő általános iskolák fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági, környezetvédelmi ismereteit. 3 A felmérés elektronikus úton, az alábbi települések oktatási intézményei megkeresésével történt: Farmos, Kóka, Pánd, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Újszilvás, Tóalmás, Bénye, Káva, Gomba, Mende, Úri, Monorierdő, Nyáregyháza, Péteri, Sülysáp, Tápiószecső Hasonlóan az általános szociológiai kutatásokhoz, célunk most is az volt, hogy a projekt szempontjából választ kapjunk olyan fontos kérdésekre, mint a környezeti-utazási- és közlekedési kérdéskörök, továbbá szerepeltek a kérdőívben takarékossággal, hulladékgazdálkodással, helyi termékekkel, újrahasznosítással kapcsolatos dilemmák is. A kérdőív az alábbi kérdésekből tevődött össze: 1. Intézményük öko iskola-e? 2. Fontosnak tartják/tartanák-e a fogyasztóvédelmi ismeretek beépítését az oktatási programba? Ha igen, mely témákat, témaköröket tartanák fontosnak (pl. jótállás, vásárlás, utazás stb.)? 3. Iskolájukban oktatnak-e fogyasztóvédelmet? Ha igen, hogyan, milyen formában? 4. Intézményükben működik-e a zöld/környezeti nevelési munkaközösség? 5. Környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket beépítik-e a tananyagba? Ha igen, mely óra keretében? 6. Szabadidős programok, osztálykirándulás megszervezésénél, Önöknél szempont-e a környezetvédelem? (pl. utazásnál tömegközlekedés használata, falusi szálláshely választása stb.) 7. Vettek-e már részt környezetvédelmi/fenntarthatósági vagy fogyasztóvédelmi témájú szemléletformáló programon? Ha igen, milyen programon? 8. Hasznosak voltak-e a megszerzett ismeretek? 9. Részt vennének-e a jövőben a fentiekhez hasonló programokon, a tanulók ismeretei növelése érdekében? 10. Rendelkezik-e az iskola szelektív hulladékgyűjtő konténerrel? 11. Ismerik-e a diákok a szelektív hulladékgyűjtést, tudják-e helyesen használni? 12. Önök szerint tudják-e a diákok, hogy miért előnyös a szelektív hulladékgyűjtés? 13.Szoktak-e az iskolában hulladékgyűjtési akciót szervezni? Ha igen, milyen hulladékfajtákra?

4 14. Találkozhatnak-e a diákok fenntarthatósági/fogyasztóvédelmi információkkal az intézmény falain belül? Ha igen, milyen módon? (pl. faliújság, képek, ábrák, plakátok, rajzok)? 15. Fontosnak tartják-e az energiatakarékosságot? 16. Intézményükben használnak-e energiatakarékos berendezéseket (pl. energiatakarékos izzó, energiatakarékos irodagép, vízcsapszűkítés stb.)? Ha igen, milyeneket? 17. Volt-e már, vagy terveznek-e intézményi korszerűsítést (pl. nyílászárók cseréje, megújuló energiaforrás igénybevétele napkollektor, napelem, geotermikus energia)? Ha igen, mit? Előnyben részesítik-e a helyi termékeket az iskolai étkeztetésben? 19. Önöknél szempont-e az egészséges termékeket elsősorban helyi zöldségeket, gyümölcsöket árusító iskolabüfé üzemeltetése? 20. Fenntart-e az iskola mintakertet? 21. Tapasztalatuk szerint a diákok mennyire tudatosak a vízzel való takarékosság terén? 22. Virágok, növények öntözése céljából gyűjtik-e az esővizet? 23. Munkájuk során törekednek-e az újrahasznosított papír használatára, a felhasznált papírmennyiség csökkentésére? 24. Intézményükben ügyelnek-e a veszélyes anyagok elkülönítésére, kezelésére? 25. Biztonsággal megközelíthető-e az intézmény kerékpárral? (pl. van-e kiépített bicikliút hálózat) 26. A diákok többnyire tömegközlekedéssel, gyalog, kerékpárral vagy inkább a szülő kíséretében, autóval érkeznek az iskolába? 27. Iskolai programjaikat, rendezvényeiket az ökotudatosság/fenntarthatóság jegyében szervezik-e? (pl. az ételek alapanyagai szezonálisak és helyi gazdaságokból származnak, üdítő helyett csapvizet fogyasztanak) Ha igen, kérjük, írjon néhány példát! 28. Szerveznek-e műsorokat, programokat a "jeles napok" alkalmával? Ha igen, milyen jellegűt? (pl. Víz világnapja, Környezetvédelmi világnap, Föld napja stb.) 29. Intézményük nyitott-e a nem hagyományos szervezésű tanórákra, módszerekre? (pl. erdei iskola, terepgyakorlat, természettudományos megfigyelések, falültetés stb.) Ha igen, ezeket ki szervezi? (pl. saját erőforrás. külső megbízott, előadó stb.) 30. Véleményük szerint milyen jellegű programokkal, rendezvényekkel, módszerekkel ösztönözhetők a diákok az ökotudatos életmódra?

5 Fogyasztóvédelem, környezettudatosság általában A felmérés első, un. általános részében, az intézmények fogyasztóvédelem és környezetvédelem témák iránti érzékenységét vizsgáltuk. Az első kérdésben arra voltunk kíváncsiak, hogy az iskola rendelkezik-e öko iskola címmel. Ez a kinevezés egy állami elismerést takar, mely szerint az intézmény fejlesztési, illetve pedagógiai munkája kiemelkedően magas a környezeti nevelés, fenntarthatóság tekintetében. A beérkezett válaszok alapján megállapítható, hogy a felmérésben érintettek mindössze 19%-a öko iskola. Bár véleményünk szerint ez az arány rendkívül alacsony, mégis általánosságban megfigyelhető, hogy az öko iskola címmel nem rendelkező intézmények is törekszenek a környezetvédelmi, fenntarthatósági ismeretek átadására, az ökotudatos magatartás, szemlélet diákok körében való népszerűsítésére. 5 Jó hír, hogy szinte valamennyi iskola fontosnak tartja a fogyasztóvédelmet, és annak az oktatási programba való beépítését. Az alábbi diagram azt szemlélteti, melyek azok a fogyasztóvédelmi témák, amiket a válaszadók szívesen oktatnának diákjaiknak: Fogyasztóvédelmi témák Jótállás, szavatosság, minőségi kifogás intézése Vásárlás Utazás, közlekedés 1. ábra Ahogy az ábrán is látható, legtöbben a vásárlást, mint oktatási témát tartják a legfontosabbnak. Mivel kiskorban még nevelhető, formálható az egyén személyisége, rendkívül fontos, hogy a tudatos vásárlásra nevelés már gyerekkorban elkezdődjön. A mai modern és felgyorsult világban egyre gyakrabban az interneten történik a termékek megvásárlása, a szolgáltatások igénybevétel, ami sajnos nem várt nehézségekkel járhat (pl. elállási jog korlátozása, szavatossági, jótállási jogok érvényesítése, hamis/veszélyes termékek stb.). Sokszor előfordul főleg az internetes kereskedelemben hogy a vásárló nem azt a terméket kapta, amit előre megrendelt, vagy akár problémát okozhat a termék javítását végző szerviz szolgálat is. Így kiemelten fontos, hogy már a év közötti korosztály is tisztában legyen jogaival és például internetes vásárlás esetén, az esetlegesen fellépő kockázatokkal.

6 A második legfontosabbnak tartott oktatási terület a válaszok alapján az utazás témaköre. A fogyasztóvédelmen belül rendkívül fontos az utazás, és ezzel összefüggésben az utas jogokról való megfelelő tájékoztatás. A fiatal generáció számára elsősorban a tömegközlekedés, így pl. a buszon, vonaton történő utazás során előforduló esetleges sérelmek (pl. járat késés, járat kimaradás, eltűnt/megrongálódott poggyász, kártérítési szabályok, panasztétel stb.) kapcsán megillető jogok a legfontosabbak. Mit tehetünk, ha késve indították vagy törölték a járatot? Számíthatunk-e kártérítésre eltűnt vagy megrongálódott poggyász esetén? Ilyen és ehhez hasonló kérdések, problémák megválaszolásában adhat segítséget a pedagógus a fogyasztóvédelmi ismeretek óra keretében. 6 Mindenképpen fontos megemlíteni a jótállás, szavatosság, minőségi kifogás, mint felmerült oktatási témákat. Napjainkban a fogyasztókat rengeteg sérelem éri a jótállás/szavatosság keretében érvényesíthető jogokat illetően, valamint a termékkel kapcsolatos minőségi kifogás intézése terén. Hogyan érvényesíthetők a szavatossági jogok? Kihez forduljunk, ha jótállási időben belül meghibásodott a termékünk? Milyen esetben kell jegyzőkönyvet felvennie a kereskedőnek? Az ehhez hasonló problémák előfordulásakor lényeges, hogy már a diákok is tisztában legyenek jogaikkal, információkat szerezzenek ezek megoldására. Nem közvetlenül a fogyasztóvédelemhez tartozik, de megemlítették oktatási témaként az egészséges étkezést, és a hitelfelvételt is. Az oktatási szakemberek is lényegesnek tartják, hogy a gyerekek felvilágosítást kapjanak az egészséges étkezés fontosságáról, s ezzel összefüggésben a tartósítószerek, ízfokozókról, ételfestékek egészségre káros hatásairól, valamint az alapvető pénzügyi ismeretekről. A megfelelő ismeretanyag ugyanis lehetővé teszi a diákok számára, hogy biztonsággal el tudják kerülni a káros anyagokat tartalmazó élelmiszereket, és hogy már kiskorban elsajátítsák a pénzzel kapcsolatos alapvető ismereteket. Az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben fontos megemlíteni pl. a közeli/lejárt szavatosságú, jelöletlen, vagy veszélyesnek ítélt élelmiszereket is. A mindennapi vásárlás során ugyanis ezekre különösen oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük az élelmiszereredetű megbetegedéseket. A fogyasztóvédelem oktatásának fontosságával a felmérésben résztvevő szinte valamennyi oktatási intézmény egyetért, továbbá a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 243/2003. (XII. 17.) Korm. rendelet is előírja, hogy a helyi tantervnek biztosítania kell, hogy a tanulók elsajátíthassák a fogyasztóvédelemmel összefüggő ismereteket, felkészüljenek azok gyakorlati alkalmazására. A megkérdezett intézmények közül mégis mindössze 30% válaszolta, hogy iskolájukban oktatnak fogyasztóvédelmet, pl. osztályfőnöki, technika, biológia, életviteltechnika, illetve etika órák keretében. Tehát annak ellenére, hogy a fogyasztóvédelem oktatását jogszabály írja elő, a visszajelzések alapján ez az intézmények 70%-ában nem valósul meg. Ez alapján megállapítható, hogy mindenképpen szükség van a civil szervezetek ilyen irányú kezdeményezéseire, programjaira, hiszen a fogyasztói kultúra fejlesztése és a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása és fejlesztése a fogyasztóvédelem kiemelt célkitűzése. A fogyasztói mintáknak a fenntarthatóság irányába történő fejlődése szempontjából a nevelés-

7 oktatás különösen nagy jelentőségű. Mivel ismereteket kell elsajátíttatni, készségeket, hozzáállást, értékrendet kell formálni a fenntartható fogyasztás érdekében, ezért a gyermekkorban elkezdett fejlesztés döntő hatású. Ameddig az intézmények oktatási programjában, az egyes tárgyak komplexitásába beépítve sem jelenik meg a fogyasztóvédelem, a fogyasztási szokások tekintetében az otthonról hozott hatások a család, illetve a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó civil szervezetek szerepe e tekintetben meghatározó jelentőségű. A környezeti nevelés szempontjából fontosnak találtuk megkérdezni, hogy az adott közintézményben működik-e zöld/környezeti nevelés munkaközösség, mely létrehozásának célja, a gyermekek, az alkalmazotti közösség, és a szülők környezeti, és egészséges életmód-szemléletének formálása. A válaszadók közül mindösszesen 17% állította, hogy működik náluk ilyen kollektíva. 7 Pozitívumnak tekinthető, hogy két iskola kivételével mindenhol beépítik a tananyagba a környezetvédelemmel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Ezen ismeretek általában osztályfőnöki, biológia, fizika, kémia, technika, környezetismeret, természetismeret, földrajz és idegen-nyelv órákon hangzanak el. Így megállapítható, hogy ezeknél az intézményeknél vélhetően megfelelő információhoz jutnak a gyerekek a környezetvédelmet illetően. Ökotudatos szemléletet tükröz, miszerint valamennyi intézmény részben vagy teljes mértékben ügyel környezetére, figyelembe vesz környezeti szempontokat a szabadidős programok, osztálykirándulások megszervezésénél. Bár konkrétumokat nem nevesítettek, de akár az utazási mód (pl. tömegközlekedés) megválasztásánál, akár a szálláshely kiválasztásánál (pl. falusi turizmus) is dönthetünk környezettudatosan. Mivel kiskorban oktatással, előadással még formálható, a gyerek személyisége, kíváncsiak voltunk, vajon vettek-e már részt valamilyen szemléletformáló programon a megkérdezett iskolák diákjai, és ha igen, milyen jellegűn. A visszajelzések szerint, az intézmények 48%-a már részt vett hasonló programon, ökotudatosság, fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, valamint fogyasztóvédelem témákban. A válaszok alapján az intézmények többsége az alábbi pályázati programok keretében szervezett előadásokon vett részt: - Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fogyasztóvédelmi percek - Fiatalok a Környezetért Egyesület Zöldőrzők program - CO2 Detektívek - Tápió-Vidék program Az előadásokon résztvevők 100%-ban állították, hogy hasznosak voltak a megszerzett ismeretek és nyitottak a jövőben is hasonló kezdeményezésekre. Azon intézmények, melyek még nem vettek részt szemléletformáló programon, válaszaik alapján szinte valamennyien szívesen csatlakoznának egy ilyen rendezvényhez.

8 Véleményünk szerint a diákok környezetvédelmi/fenntarthatósági és fogyasztóvédelmi ismeretei bővülése, továbbá szemléletük, magatartásuk változása céljából kiemelt jelentőségük van a civil szervezetek által szervezett ismeretterjesztő, ökotudatos magatartást népszerűsítő programoknak, különösképp azon intézményeknél, melyeknek még nem volt lehetőségük csatlakozni ilyen rendezvényekhez. Fontos megemlíteni, hogy az iskolák visszajelzései alapján egy iskola kivételével valamennyi intézményben találkozhatnak a diákok környezetvédelmi/fenntarthatósági és/vagy fogyasztóvédelmi információkkal az intézmény falain belül. Úgy véljük, hogy ezzel, ugyan közvetett módon, de tájékoztatást kapnak a diákok a tantermekben, folyosókon kihelyezett rajzok, képek, cikkek, plakátok, faliújság, ábrák stb. segítségével az aktuális fogyasztóvédelmi és/vagy fenntarthatósági hírekről, információkról, s így pl. egy előadáson elhangzott információt össze tudnak kapcsolni egyegy korábbi vizuális élményükkel, melynek eredményeként könnyebben el tudják sajátítani a környezettudatos gondolkodás, életvitel kialakulásához szükséges alapvető ismereteket. 8 Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes anyagok Manapság egyre gyakrabban hallunk a növekvő mennyiségű, és egyre veszélyesebb anyagokat tartalmazó hulladékok okozta környezeti problémákról, mellyel párhuzamosan egyre inkább fogynak nyersanyagaink és energiahordozóink. A felnövekvő nemzedéknek tehát épp ezért rendelkeznie kell a megfelelő hulladékgazdálkodási ismeretekkel, melyben az iskolai környezet példamutatásának kiemelkedő szerepe van. Ha ugyanis a diákok már kiskorban az iskolai közegben megtanulják a szelektív hulladékgyűjtő rendszer használatát, ezen ismereteiket a családi közegben is alkalmaznia tudják, átadva egyúttal tapasztalataikat családtagjaiknak, ismerőseiknek. Ezzel összefüggésben lényeges, hogy a diákok felismerjék a szelektív hulladékgyűjtés előnyét, tudják a tárolót helyesen használni, továbbá, hogy a közintézmények különféle hulladékgyűjtési akciók révén tudatosítsák bennük ennek fontosságát. Ezzel összefüggésben megkérdeztük, vajon az iskolák rendelkeznek-e szelektív hulladékgyűjtő konténerrel. A válaszok alapján megállapítható, hogy az intézmények 61%-a nem rendelkezik, mely mind környezetünk védelme, mind pedig a diákok ökotudatos magatartásra nevelése szempontjából negatívumként értékelhető. Ha ugyanis diákok az iskolai közegben nem tudják megtanulni a hulladékgyűjtő használatát, felnőttként nem lesz természetes számukra a hulladékok szelektív gyűjtése. Ugyan a megkérdezettek szerint az iskolákban tanuló diákok részben vagy teljes mértékben ismerik a hulladékgyűjtő használatát, közel 35% állította, hogy csak részben tudják, miért előnyös ez az eljárás. Ez az arány mindenképpen javításra szorul, elsősorban például különféle hulladékgyűjtési akciók révén, ahol a pedagógusok fel tudják hívni a diákok figyelmét a papír vagy akár a műanyag hulladék szelektálásának előnyeire. Az intézmények 83%-a rendszeresen szervez hulladékgyűjtési akciót, ami az előbbiekhez kapcsolódóan, a diákok ismeretei bővülése céljából is hasznos.

9 Hulladékgyűjtés Papír Elem Vas, fém Műanyag 9 Egyéb (gumi, elektronikai hulladék) 2. ábra Láthatjuk, hogy legnagyobb százalékban papírgyűjtési akciót szerveznek az érintett iskolák, ezt követi a műanyag, a használt elem, valamint a vas- és fémhulladék. A legkisebb arányban használt gumit és elektronikai hulladékot gyűjtenek. Az iskolai környezetben éppúgy megtalálhatók veszélyes hulladékok, mint a háztartásban, vagy az ipari termelésben, ezért kiemelt figyelmet kell szentelni ezen anyagok tárolására, ártalmatlanítására. A visszajelzések alapján valamennyi iskola ügyel a veszélyes anyagok elkülönítésére. Ez lényeges momentum, ugyanis ezek az anyagok nemcsak a természetet, hanem az élővilágot is rombolhatják. Takarékosság A felmérésből kiderül, hogy az intézményi dolgozók munkájuk során részben vagy teljes mértékben törekednek az újrahasznosított papír használatára, és a felhasznált papírmennyiség csökkentésére, mely a környezetvédelem szempontjából nagyon jó hír. Az energiatakarékosság egyöntetűen minden intézményben előkelő helyet foglal el, ennek ellenére a válaszadók körülbelül 30%-a nem használ energiatakarékos berendezéseket munkája során. Ennek oka, talán az intézmények nehéz anyagi helyzete lehet Azon intézmények, melyek használnak ilyen eszközöket, legnagyobb arányban az energiatakarékos izzókat említették, talán azért, mert, ezt a legolcsóbb beszerezni és üzembe helyezni. Ezt követi a rangsorban az energiatakarékos irodagép (pl. fénymásoló, nyomtató) és számítógép, valamint egy iskola említette, hogy vízcsapszűkítőt használ. A fenntarthatósággal összhangban fontosnak találtuk megkérdezni, hogy az iskolákban volt-e már intézményi korszerűsítés, vagy vannak-e ilyen irányú tervek, elképzelések. 74%-uk jelezte, hogy terveznek vagy már hajtottak végre korszerűsítést, így első helyen nyílászáró cserét, majd fűtéskorszerűsítést. Három intézményben pedig napkollektor és egyéb megújuló energiaforrás is segíti az energiával való takarékoskodást.

10 Az energiatakarékosság mellett lényeges, hogy mindennapjainkban így az iskolai közegben is odafigyeljünk a vízzel való takarékosságra. A kérdőívet kitöltő pedagógusok, intézményvezetők válaszai alapján megállapítható, hogy a diákok csak közepes mértékben víztakarékosak. Véleményünk szerint ezt mindenképpen javítani szükséges, hiszen a világ víztartalékai vészesen fogynak, s nem tehetjük meg, hogy ezt a tényt figyelmen kívül hagyva pazaroljuk az egyik legfontosabb természeti erőforrásunkat. Ennek tudatosítása a diákokban egyrészt a család, másrészt pedig a pedagógusok, tehát az iskola feladata. Ehhez a témához szorosan kapcsolódik az esővíz gyűjtése, hiszen a locsolással is rengeteg vizet pazarolunk. Az érintett iskolák közül mindössze egy intézmény gyűjti az esővizet annak ellenére, hogy ezzel nemcsak környezetünk terhelését, de egyúttal a víz- és csatornadíjat is csökkenthetjük. 10 Helyi termékek a közétkeztetésben A helyi beszerzésű, környezetbarát módon termelt, adalékanyag-mentes, szezonális, és termelőktől közvetlenül beszerzett termékek felhasználására épülő közétkeztetési rendszer kialakítása a gyerekek fejlődése és egészséges étkeztetése szempontjából fontos feladat. Ennek első lépése lehet az iskolai konyhakert, mintakert fenntartása, illetve az iskolai büfé és menza kínálatában a helyi termékek fokozottabb arányú felhasználása. Mintakertet sajnos csak három iskola tart fenn, viszont egyre többen az iskolák kb. fele előnyben részesíti a helyi termékek felhasználását az iskolai étkeztetésben. Több pedagógus jelezte, hogy nem helyben készítik az ételt, így Ők nem tudtak nyilatkozni e kérdés tekintetében. Mivel körülbelül az intézmények 35%-a nem üzemeltet büfét vagy nem adott választ erre a kérdésre, így nem állapítható meg egyértelműen az egészséges ételeket árusító iskolai büfé üzemeltetésére irányuló hajlandóságuk. Bár többen (kb. 39%) igen választ adtak erre a kérdésre, e tekintetben nem állapítható meg egyértelmű következtetés. A helyi termékek sok szempontból biztosítják az egészséges táplálkozás alapvető kritériumait, hiszen nem teszik szükségessé azoknak a vegyi anyagoknak a használatát, melyet a félig érett termékek a messzi utaztatás során kapnak. Épp ezért úgy véljük, rendkívül fontos, hogy az iskolai közétkeztetésben nagyobb szerepet kapjon a helyi és hazai termékek felhasználása, hiszen ezzel nemcsak a diákok egészségesebb étkeztetése, hanem környezetünk megóvása is biztosított. Tömegközlekedés igénybevétele az iskolába utazásnál Ahhoz hogy a diákok az iskolába utazás alkalmával igénybe vehessék a környezetbarát közlekedési módokat, fontos, hogy az intézmény biztonsággal megközelíthető legyen akár gyalog, akár kerékpárral. Az erre vonatkozó kérdésünkre, a megkérdezettek csupán 35%-a nyilatkozta, hogy az iskola biztonsággal megközelíthető kerékpárral, míg 48%-uk szerint csak részben biztonságos, míg a diákok eljutnak az iskolába. Habár napjainkban egyre több településen próbálják kerékpárút építésével a biciklisek biztonságos

11 közlekedését segíteni, még mindig rengetek olyan település van, ahol ez a probléma nem megoldott. Ennek ellenére a pedagógusok visszajelzései alapján, a diákok szinte minden településen gyalog vagy kerékpárral érkeznek az iskolába, néhányan jelezték e mellett, hogy tömegközlekedéssel utaznak, vagy a szülő kíséretében autóval. Programok, rendezvények az ökotudatosság jegyében 11 A diákok ökotudatos magatartása, gondolkodásmódja kialakítása céljából fontosnak tartjuk, hogy az intézmények az iskolai programok, rendezvények megszervezésénél is előtérbe helyezzék a környezeti szempontokat. Egyik feltett kérdésünk is erre irányult, hogy vajon az intézmények rendezvényeiket, programjaikat az ökotudatosság jegyében szervezik-e? Figyelembe veszik-e például, hogy az ételek alapjai szezonálisak legyenek, és helyi gazdaságokból származzanak, vagy például, hogy üdítő helyett csapvízzel kínálják a program résztvevőit? Az iskolák ökotudatos személetét tükrözi, hogy közel 43%-uk környezettudatos szempontokat is szem előtt tartva szervezi az iskolai programokat, például egészségnap, egészségvédelmi nap, happy hét, ahol zöldségszobrászattal, főzőversennyel várják a gyerekeket. Ilyen a gyümölcsöket, zöldségeket helyi termelőktől szerzik be, illetve üdítő helyett csapvizet fogyasztanak. Kettő iskola kivételével mindenki szervez programot a jeles napok alkalmából. Legnagyobb arányban a Föld napjáról emlékeznek meg, de vetélkedőt szerveznek még ezen kívül a Madarak és Fák napján, a Víz világnapján, a Környezetvédelmi világnapon és az Állatok világnapján is. A Föld napján az előadásokon, vetélkedőkön kívül szemétszedésre is invitálják a gyerekeket, továbbá a Környezetvédelmi világnapon faültetést szerveznek, és ökológiai lábnyomot számolnak. Kettő iskola kivételével minden intézmény nyitott a nem hagyományos szervezésű tanórákra, módszerekre is, melyet vagy saját forrásból, vagy külső partner segítségével valósítanak meg. Ilyen programok például az előbb említett faültetés, terepgyakorlat, erdei iskola, éjszakai túrák, múzeumi órák, lovas tábor stb. Utolsó kérdésként kíváncsiak voltunk az oktatók véleményére a tekintetben, hogy véleményük szerint milyen jellegű programokkal, rendezvényekkel, módszerekkel ösztönözhetők a diákok az ökotudatos életmódra. Válaszaikban elsősorban az interaktív, szemléltető programokat, gyakorlatokat jelölték meg. Ezt követik a tanulmányi kirándulások, tanórán kívüli programok, nyári táborok, hulladékgyűjtési akciók, majd pedig a szülők/felnőttek részéről való személyes példamutatás, ismeretterjesztés, konkrét tapasztalatok megvitatása.

12 Összegzés A programban együttműködő helyi akciócsoport területi lefedettségén készített felmérés eredményeként képet kaptunk a közintézmények fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági, ökotudatossági ismereteit illetően. A felmérés legfőbb célkitűzése a leginkább ismeretszegény intézmények felkutatása, a megbízó segítése ezek kiválasztásában, és a diákok tudásának bővítése interaktív előadás formájában. Általánosságban elmondható, hogy az iskolák lehetőségeiket figyelembe véve többnyire környezettudatosak, ezt a szemléletet, gondolkodásmódot próbálják átadni diákjaiknak is. A fogyasztóvédelem, mint tananyag nem jelenik meg oktatási programjukban, ennek ellenére az intézmények kb. 30%-ban oktatják bizonyos tantárgyak keretében (pl. technika, biológia, életviteltechnika, etika). 12 Az ökotudatosságot, fenntarthatóságot tekintve megállapítható, hogy az intézmények nemcsak a tanórán (pl. természetismeret, környezetismeret, biológia, földrajz óra stb.), hanem az iskolán kívüli programok megszervezésénél is törekednek a környezeti szempontok érvényesítésére. A térséget tekintve tehát megállapítható, hogy az intézmények nyitottak az ökotudatosságot, fenntarthatóságot népszerűsítő programokban, előadásokon való részvételre, továbbá lehetőségeikhez mérten igyekeznek környezetvédelmi ismereteiket a diákoknak is átadni. Mivel szinte valamennyi intézmény szívesen csatlakozna egy-egy szemléletformáló oktatási programhoz, előadáshoz, ugyanakkor több intézmény még egyáltalán nem kapott lehetőséget ilyen programban való részvételre, a civil szervezetek ezen irányú kezdeményezései hozzájárulhatnak a térség közintézményei ismeretei fejlesztéséhez, bővítéséhez. Összességében a visszaküldött kérdőívek alapján a leginkább ismeretszegény általános iskolák az alábbiak: - Szentlőrinckáta - Gomba - Tápiószőlős - Tápiószele - Tápiószentmárton - Tápióbicske - Újszilvás - Tápiószecső

Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés

Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés 1 Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével LEADER térségek közötti együttműködés Általános iskolai felmérés elemzése Budapest, 2014. április 30. Tartalomjegyzék Bevezető..3

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás

A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás Pintérné Nagy Edit Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. A környezeti

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M 1. A fogyasztóvédelmi oktatás feladatrendszere 61 2. A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei 61 3. A fogyasztóvédelmi oktatás célja 62 4. A fogyasztóvédelmi

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév Készítette: Bádonyiné Olasz Erzsébet Börcsökné Csontos Tünde Ökoiskolai munkacsoport: Tagjai: Alsós osztályfőnöki mk: Felsős osztályfőnöki mk.: Alsós humán mk.: Felsős

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2016/2017. tanév Készítette: munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Öko Munkacsoport Koordinátor Kovácsné Lébényi

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31.

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 2014 Ökoiskolai munkaterv Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 1. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Tápai Zsuzsanna Tamás Emilia Élő Márta Jobbágy Miklósné Felker Fruzsina Lecsek

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2013/2014.

Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2013. szeptember 1. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok 2014.június

Részletesebben

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE. a 2011/2012-es tanévre

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE. a 2011/2012-es tanévre 3. számú melléklet A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE a 2011/2012-es tanévre Készítette: ÖKO munkacsoport vezetője Jóváhagyta:

Részletesebben

Gyermekeink környezettudatossága

Gyermekeink környezettudatossága Gyermekeink környezettudatossága A vizsgálat célja: az iskolai környezeti nevelés hatásrendszerének, és a gyermekek környezettudatos magatartásának, szokásrendszerének vizsgálata. Az eredmények elemzése

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013/2014 Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Dr. Makk Zoltán intézményvezető Földesné Hadarits Eszter intézményvezető helyettes Besszerné

Részletesebben

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve 2011/12. A Cecei Általános Iskola ÖKO munkaterve a 2011/12. tanévre Hónap Megfogalmazott célok Kapcsolódási pontok Szeptember 1. Öko csoport megalakítása

Részletesebben

AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre

AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre A munkaközösség tagjai Molnár Rózsa Ábriné Nagy Judit Salzer Gabriella Lovasné Virányi Zsuzsa Tóbiás Rita Enyedyné Horváth Réka Kiss Brigitta Fazekas

Részletesebben

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 Készítette: Mujzer Richárd ÖKOiskola vezető Győr, 2013. szeptember 5. Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz,

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV.] ÖKOISKOLAI MUNKATERV Az ökoiskolai munka célja: Fenntarthatóságra nevelés: példamutatás, tapasztalatszerzés. Szemléletformálás,

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014/2015 Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Dr. Makk Zoltán intézményvezető Földesné Hadarits Eszter intézményvezető helyettes Besszerné

Részletesebben

Együtt az élő környezetért munkaközösség

Együtt az élő környezetért munkaközösség Jászkiséri Városi Óvoda 5137 Jászkisér, Kossuth tér 3. Tel.: 57/450-497 E-mail: kisovi@pr.hu Együtt az élő környezetért munkaközösség Éves terv 2013/2014 Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni haladás.

Részletesebben

2014-2015 és. 2015-2016-os tanév. intézmény egység vezető helyettes. felsős munkaközösség vezető

2014-2015 és. 2015-2016-os tanév. intézmény egység vezető helyettes. felsős munkaközösség vezető Csornai Általános Iskola És Alapfokú Művészeti Iskola ÖKO iskolai munkaterve 2014-2015 és 2015-2016-os tanév Az ÖKO iskolai munkacsoport tagjai: - tanító intézmény egység vezető helyettes Szabóné Varga

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Öko munkaterv 2015-2016. tanév

Öko munkaterv 2015-2016. tanév Öko munkaterv 2015-2016. tanév Az Ökoiskola munkacsoport tagjai: Nagy Sándor, földrajz-történelem tanár, a munkacsoport vezetője Szűcsné Csontos Katalin, földrajz-német tanár, intézményvezető-helyettes

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

ZÖLD TÁJÉKOZTATÓ. Az ÖKOVÍZ Kft. és ÖKO-Pack Kft. 2009/2010-es tanévre tervezett bölcsődei és óvodai programjai

ZÖLD TÁJÉKOZTATÓ. Az ÖKOVÍZ Kft. és ÖKO-Pack Kft. 2009/2010-es tanévre tervezett bölcsődei és óvodai programjai ZÖLD TÁJÉKOZTATÓ Az ÖKOVÍZ Kft. és ÖKO-Pack Kft. 2009/2010-es tanévre tervezett bölcsődei és óvodai programjai 1., Intézményi szelektív gyűjtés 2., Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozás

Részletesebben

Ökoiskola munkaterve a 2014/2015. tanévre

Ökoiskola munkaterve a 2014/2015. tanévre Ökoiskola munkaterve a 2014/2015. tanévre Készítette: ÖKO je 2007-ben nyerte el iskolánk az Ökoiskola Címet először, 2010-ben második alkalommal is sikeresen pályáztunk.2014-ben benyújtottuk pályázatunkat

Részletesebben

ismeret és elfogadottság

ismeret és elfogadottság A fenntartható fejlődés ismeret és elfogadottság 2010 június 21. Nobody s Unpredictable Percepciók a fenntarthatóságról 2 Fenntarthatóság és fenntartható fejlődés de mit is jelent a fogalom? A fenntarthatóság

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Ökomunkaközösség E g e r, 2011. szeptember 01. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17-ES TANÉV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17-ES TANÉV ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17-ES TANÉV Készítette: Az ÖKO munkacsoport Beled, 2016. szeptember 5. Az ÖKO-munkacsoport tagjai: Borosné Tóth Zsuzsanna Ágostonné Hajnali Csilla Homlokné Halász Judit igazgató

Részletesebben

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben.

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136 Pályázat címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázó neve: Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe:

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 05-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László, Frák Erika 09.01 Felhívás

Részletesebben

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái Kovács Lászlóné laszlone.kovacs@vm.gov.hu A Zöld Óvoda program jelentősége Jogi háttér tartalmában megtalálható Az Óvodai nevelés

Részletesebben

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév Szentlőrinc, 2014. 09. 24. Készítette: Tóth Beáta Iskolánk, a Szentlőrinci Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye pályázati úton, a 2012/2013-as

Részletesebben

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH A Budai Középiskola születése 2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő technikai dolgozó) Munkaközösségi vállalások elkészítése

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A ZELEMÉRY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A 2016/2017. TANÉVRE Az Öko munkacsoport tagjai: Varga Edit Ungvári Ferencné Juhászné Papp Magdolna Buzás Andrea Juhászné Ficzek Erika Kathi Imréné

Részletesebben

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Projekt első hete Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Napjaink környezeti kihívásai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem változtatunk a szemléletünkön, ha nem valósítjuk meg cselekedeteinkben

Részletesebben

0100 általános belgyógyászat Farmos általános belgyógyászat Kóka általános belgyógyászat Nagykáta

0100 általános belgyógyászat Farmos általános belgyógyászat Kóka általános belgyógyászat Nagykáta 1 / 6 Szakorvosi Rendelőintézet Nagykáta Szakmakód Szakma megnevezése Ellátott település KSH azonosító Kerületek megosztása (irányítószám) 0100 általános belgyógyászat Farmos 09122-0100 általános belgyógyászat

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT

KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT 2010. MÁJUS 21 28. A környezetvédelmi témahét lezárása, összegzése A tanmenetbe tervezett programokat, tananyagokat, különböző osztályfokon, tantárgyakhoz, az alábbi témakörökben

Részletesebben

Munkaterv. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 2016/2017. tanév

Munkaterv. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 2016/2017. tanév Munkaterv Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 2016/2017. tanév Munkacsoport Dr. Főzőné Timár Éva (igazgató) (igazgató-helyettes, német munkakzösség) (biológia-kémia-földrajz munkaközösség) Márkusné Svihrán

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monori ivóvízminőség javításának műszaki előkészítése (KEOP-7.1.0/11-2011-0026) KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monor Város Önkormányzata 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 78-80. TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉRDŐÍV...

Részletesebben

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM. Budapest, 2014. június 17.

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM. Budapest, 2014. június 17. HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM Budapest, 2014. június 17. Bevezetés A szervezetek mőködésük és szolgáltatásaik révén felelısek

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. TANÉV 1 Bevezető Iskolánk minőségirányítási politikájának megfelelően ebben a tanévben is elvégeztük partnereink elégedettségének mérését. A felmérésre

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld rendezvényekről szóló tájékoztatója A zöld rendezvények néhány szóban A zöld rendezvények erősítik, demonstrálják a házigazda szervezet fenntarthatóság

Részletesebben

ÖKOISKOLA. FM DASzK, Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma. Tanév végi beszámolók / munkaterv 2015 / 2016

ÖKOISKOLA. FM DASzK, Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma. Tanév végi beszámolók / munkaterv 2015 / 2016 ÖKOISKOLA FM DASzK, Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma Tanév végi beszámolók / munkaterv 2015 / 2016 Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük,

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032)

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) Kedvezményezett: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium A projekt

Részletesebben

Beszámoló az IKT munkaközösség 2011/2012-es tanév végén végzett méréséről Készült: Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola

Beszámoló az IKT munkaközösség 2011/2012-es tanév végén végzett méréséről Készült: Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Beszámoló az IKT munkaközösség 2011/2012-es tanév végén végzett méréséről Készült: Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola A mérésről Munkaközösségünk mérést végzett a felsős tanulók (5.a,

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld rendezvényekről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld rendezvények néhány szóban

Részletesebben

TANULJUNK ÉLNI, GONDOL KODNI ZÖLDÜL

TANULJUNK ÉLNI, GONDOL KODNI ZÖLDÜL TANULJUNK ÉLNI, GONDOL KODNI ZÖLDÜL Egész tanévet átfogó környezetvédelmi program Önálló innováció: Egész tanévet átfogó környezetvédelmi program A program felelősei: Erdei Lászlóné Máté Melinda Érintettek:

Részletesebben

A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása

A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása 1. Az intézmény bemutatása Iskolánk nyolc évfolyamos általános iskola, amelyben általános műveltséget megalapozó alapfokú nevelés és

Részletesebben

Óvodánk ökológiai jelszava

Óvodánk ökológiai jelszava Óvodánk ökológiai jelszava Egyesült erővel meg akarjuk menteni a FÖLDET! FELNŐTTEK FIGYELEM! A FÖLDNEK, AKÁRCSAK A GYEREKEKNEK, VÉDELEMRE ÉS TÖRŐDÉSRE VAN SZÜKSÉGE! Az Öko-Iskola nevelési program fő céljai:

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

SKANSKA OFFICE INDEX 2008 Magyarország Tartalom 1 A cél és a folyamat 2 Összegzés 3 Eredmények 1 A cél és a folyamat A cél 4 A kutatás lényege információgyűjtés az irodapiaci szükségletekről, az elvárásokról

Részletesebben

Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM

Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM Tanúsítvány száma: 1/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. január 30. Kérelmező neve: Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Korlátolt

Részletesebben

Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős

Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakítatása a diákok

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015/2016. tanév Készítette: biolológia-földrajz szakos tanár tanító Debrecen,2015. szeptember 2 ÖKO MUNKACSOPORT TAGJAI tanár Munkacsoport vezető tanító

Részletesebben

2014-2015 ÖKO munkaterv

2014-2015 ÖKO munkaterv Isaszegi Damjanich János Általános Iskola 2014-2015 ÖKO munkaterv Isaszeg, 2014. szeptember 7. Balázs Judit ÖKO mk. vezetője A jövő nem fogja jóvátenni,, amit te a jelenben elmulasztasz. (Albert Schweitzer)

Részletesebben

SZAKÉTŐI VÉLEMÉNY A BAKONYSZENTKIRÁLYI BÉKEFI ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉ- SZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TAN- TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL

SZAKÉTŐI VÉLEMÉNY A BAKONYSZENTKIRÁLYI BÉKEFI ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉ- SZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TAN- TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZAKÉTŐI VÉLEMÉNY A BAKONYSZENTKIRÁLYI BÉKEFI ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉ- SZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TAN- TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL Készítette: Bíró Jenő, közoktatási szakértő Szakértői igazolvány

Részletesebben

Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola

Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola A környezettudatosságra épülő intézményfejlesztés lehetőségei és megvalósításának tapasztalatai egy fővárosi, összetett képzésű profilú öko-középiskolában Házlinger György, igazgató 1 2 Than Károly Ökoiskola

Részletesebben

Az intézmény környezeti, és fenntarthatóságra nevelési programja. Intézményünk értelmileg akadályozott és autista gyermekek neveléséveloktatásával

Az intézmény környezeti, és fenntarthatóságra nevelési programja. Intézményünk értelmileg akadályozott és autista gyermekek neveléséveloktatásával Az intézmény környezeti, és fenntarthatóságra nevelési programja Intézményünk értelmileg akadályozott és autista gyermekek neveléséveloktatásával foglalkozik. 47 szakképzett, többségében gyógypedagógus

Részletesebben

KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS PROGRAMOK

KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS PROGRAMOK Cél: a környezettudatos magatartás elmélyítése Előirányzat Az oktatók körében a szemlélet tudatosítása (oktatói értekezletek keretében félévenként legalább két alkalommal) Az oktatási tevékenység környezeti

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÖKOISKOLAI MUNKATERV KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013 Ökoiskolai munkaterv Mottó: Az ökológia lényege éppen az, hogy miként lehet kielégíteni a különbözőségében teljes világ lakóinak igényeit,

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Interaktív tanórák a bevont oktatási intézményekben. 1. óra Az első óra elsősorban a figyelem felkeltését

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola ÖKO ISKOLAI MUNKATERVE 2009-2011

Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola ÖKO ISKOLAI MUNKATERVE 2009-2011 Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola ÖKO ISKOLI MUNKTERVE 2009-2011 ) /1.a környezettudatosság /1.b mindennapi működés 1 beszámolók Zavaczky ntalné ig., (zöld munkaközvez.,

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV/1. Az általános iskolai oktatásban és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában a kerettanterv szerint oktatott

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

A programba bekapcsolódott többi szervezet nevében, előre is köszönöm a segítséget!

A programba bekapcsolódott többi szervezet nevében, előre is köszönöm a segítséget! Komposztünnep vélemények kérdőív 2013 Kedves Komposztálás Ünnepnapot Szervezők, Pedagógusok! Szeretnénk felmérni, hogy a kezdeményezés milyen hatást vált ki az oktatásnevelés területén, intézményi, települési

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

Minőségirányítási csoport. Szülői kérdőív feldolgozása

Minőségirányítási csoport. Szülői kérdőív feldolgozása Minőségirányítási csoport Szülői kérdőív feldolgozása 2010-11 Egyesített rövid távú cél: 4. Szülőkkel való kapcsolattartás feltérképezése A megvalósítás módja: Kérdőíves megkérdezés a szülői elégedettség

Részletesebben

A témahét célja. A témahét kapcsolódási területei

A témahét célja. A témahét kapcsolódási területei A témahét célja - Az egészséges életmód területeinek megismertetése a tanulókkal - Egészségünk megőrzésének lehetőségei: egészséges táplálkozás, mozgás, egészségre káros szenvedélyek - Étkezési kultúra

Részletesebben

Állam tulajdoni hányada. Állami AK. Állami terület. Megye Település Fekvés hrsz Alrészlet Művelési ág

Állam tulajdoni hányada. Állami AK. Állami terület. Megye Település Fekvés hrsz Alrészlet Művelési ág Megye Település Fekvés hrsz Alrészlet Művelési ág Állam tulajdoni hányada Állami terület Pest Abony külterület 0106/56 a szántó 21990/1043 8,9153 198,53 Pest Abony külterület 0106/56 b legelő 21990/1043

Részletesebben

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek.

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Tudatos vásárlás Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Ökológiai lábnyom Egy ember ökológiai lábnyoma hektárban számítva

Részletesebben

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd szüleid egészségét!- mert A múlton épül fel a jelen

Részletesebben

Gondold újra, Karacs! csoport

Gondold újra, Karacs! csoport ÚJRATERVEZÉS PROJEKT Gondold újra, Karacs! csoport Az ember természeténél fogva egész életén át az örömöt hajhássza, a maga- és remélhetőleg mások jólétét igyekszik biztosítani. Legalapvetőbb igényeink

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei:

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Helyi tanterv MELLÉKLET - 2011.évi CXC törvény nemzeti köznevelésről 6. számú Melléklete - 110/2012.(VI.4.) Kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról,

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben