A jelzálogjog ranghelyének megváltoztatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A jelzálogjog ranghelyének megváltoztatása"

Átírás

1 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Mód Péter A jelzálogjog ranghelyének megváltoztatása A ranghely változás jelentősége ritkán kerül felismerésre az abban érdekeltek és érintettek részéről, holott a ranghelyek megváltoztatásának igen fontos kihatása lehet mások jogi helyzetére. Minthogy a ranghelyváltoztatással végső soron a zálogjogból való kielégítés sorrendjét lehet befolyásolni, a ranghelyváltoztatás tényének egyértelműen kell kitűnnie a közhiteles ingatlan-nyilvántartásból. A feljegyzett tény figyelembevétele mellett kell megállapítani a rangsort úgy, hogy azt magáról a tulajdoni lapról és nem az okirattárban elfekvő, a nyilvánosság számára nem megismerhető okiratokból lehessen megállapítani. A jelzálogjog ranghelye megváltoztatásának szabályait az ingatlan-nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény (Inytv.) szűkszavúan szabályozza és a jogirodalomban sem találunk mélyreható értekezéseket. Mielőtt azonban gyakorlati oldalról megközelítenénk a témát, szükséges a ranghely és a rangsor elvének a tisztázása. Ranghely, rangsor Az Inytv. 7. (1) bekezdése rögzíti a rangsor elvét, amely szerint az ingatlannyilvántartásban egy-egy bejegyzés ranghelyét és ezzel a bejegyzések rangsorát e törvény eltérő rendelkezése hiányában a bejegyzés, feljegyzés iránt benyújtott kérelem iktatási időpontja határozza meg. Eszerint a beadványok az érkezésük (iktatásuk) időpontja alapján foglalnak el ún. ranghelyet. Talán Timár (Rojcsek) Sándor világítja meg közérthetően a ranghely és a rangsor fogalmát: a rang általában bizonyos pozíciót jelenít meg, fokozatot ad: az ugyanazt az ingatlant terhelő jogok között fennálló rangkülönbség is e jogok társaságában bizonyos sorrendet, egymásra következtetést hoz létre, melyben mindegyik jognak külön (első, második, harmadik stb.) helye van. 1 Ezt a helyet ranghelynek, a betöltött ranghelyek egymásra következésének rendjét pedig rangsornak nevezi. Az ingatlannyilvántartásban tehát a bejegyzés mindig egy meghatározott ranghelyre történik, ezen ranghelyeken lévő bejegyzések egymáshoz való viszonyát a rangsor fejezi ki. 2 A ranghely jelentősége szerint kétféle rendszert alkot: a mozgó és a fix ranghely rendszerét. A mozgó ranghely esetében a ranghely megüresedésekor vagyis a ranghelyen álló jog törlésekor automatikusan annak helyére kerül a sorrendben utána következő ranghelyen lévő jog. A fi x ranghely elvét követő jogrendszerekben pedig a ranghelyen álló jog megszűnésekor a sorba következő ranghely pozíciója nem változik, a megüresedett ranghellyel a tulajdonos jogosult rendelkezni. A magyar jogrendszer alapvetően a mozgó ranghely elvén nyugszik, azonban ezen elv hegemóniáján a fix ranghely elve a ranghellyel való rendelkezés, 1 Timár (Rojcsek) Sándor: Telekkönyvi jogunk alaptanai. A szerző kiadása Pestszentlőrinc o. 2 Zámbó Tamás: A zálogszerződés. Kjk Kerszöv Kiadó Bp o.

2 42 RES IMMOBILES a ranghely fenntartása, valamint a ranghely előzetes biztosítása intézményének bevezetésével immár jelentős rést ütött. A ranghely és a rangsor elvével áll öszszefüggésben az a nem teljesen közismert tény, hogy a tulajdoni lapokon az ún. bejegyző határozat száma a beadvány érkezésének, iktatásának az időpontját mutatja meg. Vagyis a tulajdoni lapon a bejegyző határozat számából nem a bejegyzésről rendelkező határozat meghozatalának időpontja, hanem a beadvány érkezésének, iktatásának az időpontja derül ki. A ranghely megváltoztatása és az abban érdekeltek Az érkezés időpontja által meghatározott ranghely és az egyes különböző bejegyzéseknek a ranghelyen alapuló rangsora nem rögzíti véglegesen a bejegyzések egymáshoz való viszonyát, mert a rangsor az érdekeltek hozzájárulásával megváltoztatható. 3 Az érdekeltek hozzájárulásának a meglétét hatályos jogunkban az Inytv. 44. (2) bekezdése követeli meg a ranghely megváltoztatásakor. További kitételt található az Inytv. 7. (3) bekezdésében, amely szerint a bejegyzések ranghelyével való rendelkezés harmadik személyeknek a ranghely módosítása időpontjában bejegyzett jogai sérelmével nem járhat. Hogy ki tekinthető érdekeltnek, illetve, hogy kinek lehet sérelmes a ranghely megváltoztatása, az alábbi eshetőségek vizsgálatával lehet igazán jól megérteni: a) A tulajdoni lap III. részén A, B, C, D betűkkel jelzett különböző összegű jelzálogjogok kerültek bejegyzésre sorba egymást követő ranghelyekre. Ha 3. ranghelyen lévő C és a 4. ranghelyen lévő D betűvel jelzett jelzálogjog cserél ranghelyet, akkor a ranghelyváltoztatásban csak kettejüknek kell megállapodnia, illetve ahhoz a Vhr a alapján a tulajdonos(ok)nak is hozzá kell járulnia: Ranghelyváltozás előtt: Ranghelyváltozás után: 1. A 1. A 2. B 2. B 3. C 3. D 4. D 4. C b) Amennyiben 2. ranghelyen lévő B betűvel jelzett 2 millió Ft összegű, illetve a 4. ranghelyen lévő D betűvel jelzett 5 millió Ft összegű jelzálogjog cserél ranghelyet, úgy a ranghelyváltoztatáshoz a tulajdonoson kívül a 3. ranghelyen lévő C betűvel jelzett 3 millió Ft összegű jelzálog jogosultjának is bele kell egyeznie, mivel rá nézve sérelmes lehet, ha az őt megelőző ranghelyen lévő 2 millió Ft összegű jelzálog helyett immár 5 millió Ft jelzálogjog szerepel. Ugyanis mintegy 3 millió Ft összeggel csorbulna a kielégítési esélye, ami adott esetben kielégítési jogának meghiúsulását eredményezné. Ranghelyváltozás előtt: Ranghelyváltozás után: 1. A 1. A 2. B (2 M Ft) 2. D (5 M Ft) 3. C (3 M Ft) 3. C (3 M Ft) 4. D (5 M Ft) 4. B (2 M Ft) Elvileg előfordulhat, hogy a B és D közötti ranghelycsere teljesen azonos összegű jelzálogjogok vonatkozásában történik meg. Ekkor az eredetileg a 3. ranghelyen lévő C jelölésű zálogjogosultnak nem lehet 3 Kampis György: Telekkönyvi jog. Kjk Bp o.

3 INGATLANJOG A GYAKORLATBAN 43 sérelmes a ranghelyek megváltoztatása, így a ranghelycseréhez a hozzájárulására nincs szükség. c) Az 1. ranghelyet elfoglaló A és a 2. ranghelyen lévő B jelzésű jelzálogjog cserél egymással ranghelyet. Ebben az esetben a ranghelycseréhez a tulajdonoson kívül a 3. és 4. zálogjogi ranghelyen lévő zálogjogosultaknak kell-e a hozzájárulása? Ranghelyváltozás előtt: Ranghelyváltozás után: 1. A 2. B 2. B 1. A 3. C 3. C 4. D 4. D Egyáltalán felmerülhet-e ez a kérdés, mivel a 3., illetve a 4. raghelyű zálogjogosultnak nem sérülnek az érdekei, hiszen a kielégítési sorrendben így is, úgy is a megelőző ranghelyen lévő jogosultak kapnak elsőként kielégítést. A jogirodalomban ezen példa kapcsán Kampis 4 hozzájárulást követel meg a C és D jelzésű jelzálogjogosulttól. Ezzel szemben hasonlóan Szladitshoz 5 úgy véljük, hogy amennyiben kizárólag jelzálogjogok viszonylatában történik a rang-helycsere, úgy nincs szükség a 3. és 4. ranghelyen lévő C és D jelű zálogjogosultak hozzájárulására tekintve, hogy rájuk nézve a kielégítési sorrend változatlan marad. A ranghelyváltoztatás alapját képező okirat A ranghely megváltoztatása történhet a tulajdoni lap III. részére már bejegyzett jelzálogjogok tekintetében, továbbá a bejegyzést megelőzően is, a még széljegyen lévő kérelmek vonatkozásában. Sőt az is előfordulhat, hogy az előző két lehetőség kombinációjaként a ranghelyváltoztatás mind a széljegyen lévő kérelm(ek)et, mind a már bejegyzett jelzálogjogo(ka)t is érinti. A ranghely megváltoztatásához független attól, hogy széljegyzett kérelmekről vagy már bejegyzett jelzálogjogokról van szó az Inytv. 44. (2) bekezdése, valamint az Inytv. végrehajtására kiadott 109/1999. (XII.29.) FVM rendelet (Vhr.) 38. -a alapján erre vonatkozó okiratra (megállapodás) van szükség. A jogszabály az okirat kellékeit is meghatározza, vagyis a rangsor közokirat, ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat vagy olyan magánokirat alapján változtatható meg, amelyen az érdekeltek névaláírásának valódiságát közjegyző tanúsítja. Természetesen ellenjegyzésként a jogtanácsos ellenjegyzését is el kell fogadni, ha a szerződő felek valamelyikét jogtanácsos képviseli. Ebben az okiratban célszerű az érdekelteknek azt is rögzíteni, hogy milyen sorszám alatt, és milyen határozat számmal bejegyzett zálogjogok tekintetében változtatják meg a ranghelyeket, vagy ha a kérelmek még széljegyen vannak, akkor abban kell konszenzusra jutniuk, hogy mely ügyiratszámú kérelmek tekintetében kívánják a sorrendváltoztatást. Az okiratnak a megállapodáson túl az ingatlan tulajdonosának a ranghelyváltoztatás tényének feljegyzésére vonatkozó engedélyét (bejegyzési engedély) is tartalmaznia kell. A megállapodást a ranghelyváltoztatás ténye feljegyzése iránti kérelemmel együtt kell az ingatlanügyi hatóság felé előterjeszteni. 4 Kampis i.m o. 5 v. ö. Szladits Károly (szerk.): A magyar magánjog. V. köt. Dologi jog. Grill Kiadó, Bp o.

4 44 RES IMMOBILES Nincs akadálya annak sem, hogy a ranghelyváltoztatás kérdésében a felek például egy zálogjogszerződésben állapodjanak meg. Természetesen a szerződésnek az Inytv. 44. (2) bekezdésében írt alaki kellékekkel kell rendelkeznie, és álláspontunk szerint ezen szabály alól az Inytv. 32. (5) bekezdése sem jelent kivételt: nem elegendő, ha a hitelintézet által magánokiratba foglalt zálogszerződést a hitelintézet nevének feltüntetésével szabályszerűen és nyilvánvalóan azonosítható módon írják alá. A ranghelyváltoztatás tényének feljegyzésére irányuló eljárás Az ingatlan-nyilvántartási eljárásokban gyakran fordul elő, hogy az ingatlannyilvántartás kérelmekben a zálogjog bejegyzését sorszám szerint (pl. első, második stb.) meghatározott ranghelyre kérik bejegyezni. Amennyiben az ingatlan tehermentes és a jelzálogjog bejegyzését első ranghelyre kérik bejegyezni, a kérelem minden további nélkül teljesíthető. Nem ritkán az ingatlant már terheli egy vagy több jelzálogjog, és az újabb jelzálogjogot is első ranghelyre kérik bejegyezni anélkül, hogy ranghelycserére vonatozó okiratot, és ranghelyváltoztatás ténye feljegyzése iránti kérelmet is előterjesztettek volna. Ekkor azonban az ingatlanügyi hatóság kénytelen a kérelmet elutasítani az Inytv. 39. (3) bekezdés a) pontja alapján, amely előírja, hogy nem alkalmas hiánypótlásra a feljegyzés alapjául szolgáló okirat, és a kérelmet határozattal el kell utasítani, ha ahhoz, hogy bejegyezhető legyen a benyújtott okirat tartalmát kellene módosítani vagy pótolni. Fontos hangsúlyozni, hogy az ingatlannyilvántartásban arra nincs lehetőség, hogy egy adott jelzálogjog bejegyzésénél az kerüljön feltüntetésre, hogy az adott jelzálogjog éppen az első, vagy második ranghelyet foglalja el. Ugyanis amennyiben a későbbiekben újabb jelzálogjog(ok) bejegyzésére kerül sor, és esetleg ranghely változás is történik, úgy az éppen aktuális rangsor a tulajdoni lapról egyáltalán nem vagy nagyon nehezen lesz megállapítható. Ennek elkerülését is hivatott szolgálni a ranghelyváltoztatás ténye. A tény feljegyzésénél anélkül, hogy a jogosult személye megjelölésre kerülne szabatosan kell megjelölni, hogy milyen sorszám (pl: III/2.) alatt, és milyen határozatszámmal bejegyzett zálogjogok között történt a ranghelyváltoztatás. A ranghelyváltoztatás tényének feljegyzése Mint ahogy arról az előzőekben már szót ejtettünk, a jelzálogjogok ranghelyének megváltoztatása történhet a tulajdoni lap III. részére már bejegyzett jelzálogjogok, továbbá a széljegyen lévő kérelmek viszonylatában, sőt előfordulhat a kettő kombinációja is. Ezen variációk alapulvételével kíséreljük meg a ranghelyváltoztatás ténye feljegyzése iránti eljárást - tulajdoni lapok segítségével szemléltetve - bemutatni. Bejegyzett jelzálogjogok ranghelyének megváltoztatása A tulajdoni lap III. rész 1-2. sorszáma alatt két különböző mértékű jelzálogjog van bejegyezve, és ezek viszonyában kérik a ranghelycserét úgy, hogy a Z Bank javára bejegyzett 1 millió Ft összegű jelzálogjog

5 INGATLANJOG A GYAKORLATBAN tulajdoni lap Veszprém Körzeti Földhivatal Oldal: 1/ Veszprém Vörösmarty tér 9. Tulajdoni lap szemle :31:05 VESZPRÉM Szektor: 34 belterület HRSZ: 1843/12 Térképszelvény: Veszprém, Kistó u I. rész Az ingatlan adatai: Alrészlet adatok Alosztály adatok Jel m v. ág (kivett) min. o. ha,m2 kat. jöv. ha,m2 kat.jöv. É kivett 1132 lakóház, udvar Földrészlet össz.: II. rész Bejegyz határozat: 32456/ Tul. hányad: 1/1 Jogcím: vétel Jogállás: tulajdonos Jogosult neve: Gábor Áron (an.: Kiss Jolán, szül: ) Címe: 8220 Balatonalmádi, Eötvös u III. rész Bejegyz határozat: 36895/ Terhelés: Jelzálogjog Ft, azaz Ötszázezer forint és Jogosult neve: X Bank Nyrt. Címe: 1052 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u Bejegyz határozat: 37567/ Terhelés: Jelzálogjog Ft, azaz Egymillió forint és Jogosult neve: Z Bank Nyrt. Címe: 1137 Budapest, Váci út Bejegyz határozat: 40123/ Terhelés: Ranghelyváltoztatás ténye Ranghelyváltoztatás okán a III/2. sorszám alatti, 37567/ számú határozattal bejegyzett jelzálogjog ranghelye megel zi a III/1. sorszám alatti, 36895/ számú határozattal bejegyzett jelzálogjog ranghelyét Tulajdoni lap vége megelőzze az X Bank Rt. javára bejegyzett ,- Ft összegű jelzálogjogot. (Lásd 1. tulajdoni lapot) A ranghely megváltoztatása iránti kérelem ún. főszámon kerül iktatásra és széljegyzésre. Az ingatlanügyi hatóság elsőként azt vizsgálja, hogy rangsorcserének lehet-e helye, illetőleg a benyújtott okirat alakilag és tartalmilag megfelel a jogszabályi előírásoknak. Amennyiben a kérelemnek nem ad helyt a földhivatal, úgy azt (alaki) határozatban elutasítja, és a tulajdoni lapról törli a ranghelyváltoztatásra utaló széljegyet.

6 46 RES IMMOBILES 2. tulajdoni lap Veszprém Körzeti Földhivatal Oldal: 1/ Veszprém Vörösmarty tér 9. Tulajdoni lap szemle :36:05 VESZPRÉM Szektor: 34 belterület HRSZ: 1843/12 Térképszelvény: Veszprém, Kistó u Széljegyek Ügyszám: 41323/ W Bank Nyrt Budapest, Andrássy u. 80. jelzálogjog bejegyzési kérelme, ranghely megváltoztatás feljegyzése iránti kérelme Ügyszám: 41416/ Z Bank Nyrt Budapest, Váci út. 34. jelzálogjog bejegyzési kérelme, ranghely megváltoztatás feljegyzés iránti kérelme I. rész Az ingatlan adatai: Alrészlet adatok Alosztály adatok Jel m v. ág (kivett) min. o. ha,m2 kat. jöv. ha,m2 kat.jöv. É kivett 1132 lakóház, udvar Földrészlet össz.: II. rész Bejegyz határozat: 32456/ Tul. hányad: 1/1 Jogcím: vétel Jogállás: tulajdonos Jogosult neve: Gábor Áron (an.: Kiss Jolán, szül: ) Címe: 8220 Balatonalmádi, Eötvös u III. rész Bejegyz határozat: 38635/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Egymillió forint és Jogosult neve: Y Bank Nyrt. Címe: 1050 Budapest, Pet fi S. u Tulajdoni lap vége Ha viszont a kérelem és a benyújtott okirat(ok) a jogszabályi feltételeknek megfelelnek, úgy a kérelemnek határozatban ad helyt és a tulajdoni lap III. részén a soron következő sorszám alatt a ranghely megváltoztatása tényét jogosult megjelölése nélkül feljegyzi, illetve megjelöli, hogy a ranghelyváltoztatás mely jelzálogjogok viszonylatában következett be. (Lásd az 1. tulajdoni lap III. rész 3. sorszám alatti feljegyzést) A bejegyzett és a bejegyzésre váró jelzálogjogok ranghelyének megváltoztatása A tulajdoni lap III. részén 5. sorszáma alatt 1 millió Ft összegű jelzálogjog van bejegyezve az Y Bank Nyrt. javára.

7 INGATLANJOG A GYAKORLATBAN tulajdoni lap Veszprém Körzeti Földhivatal Oldal: 1/ Veszprém Vörösmarty tér 9. Tulajdoni lap szemle :36:05 VESZPRÉM Szektor: 34 belterület HRSZ: 1843/12 Térképszelvény: Veszprém, Kistó u I. rész Az ingatlan adatai: Alrészlet adatok Alosztály adatok Jel m v. ág (kivett) min. o. ha,m2 kat. jöv. ha,m2 kat.jöv. É kivett 1132 lakóház, udvar Földrészlet össz.: II. rész Bejegyz határozat: 32456/ Tul. hányad: 1/1 Jogcím: vétel Jogállás: tulajdonos Jogosult neve: Gábor Áron (an.: Kiss Jolán, szül: ) Címe: 8220 Balatonalmádi, Eötvös u III. rész Bejegyz határozat: 38635/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Egymillió forint és Jogosult neve: Y Bank Nyrt. Címe: 1050 Budapest, Pet fi S. u Bejegyz határozat: 41323/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Ötmillió forint és Jogosult neve: W Bank Nyrt. Címe: 1067 Budapest, Andrássy u. 80. A III/5. sorszám alatt, a 38635/ számú határozattal bejegyzett jelzálogot megel z ranghelyen. 7. Bejegyz határozat: 41416/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Kett millió forint és Jogosult neve: Z Bank Nyrt. Címe: 1137 Budapest, Váci út. 34. A III/5. sorszám alatt, a 38635/ számú határozattal bejegyzett jelzálogjogot megel z, de a III/6. sorszám alatt, a 41323/ számú határozattal bejegyzett jelzálogot követ ranghelyen Tulajdoni lap vége Az ingatlanra vonatkozóan jelzálogjog bejegyzési kérelmek érkeznek: egyrészt a W Bank Nyrt. 5 millió Ft, illetve a Z Bank Nyrt. 2 millió Ft jelzálogjog bejegyzését kéri azzal, hogy az 5 millió Ft az első zálogjogi ranghelyre, a 2 millió Ft a második zálogjogi ranghelyre, míg az Y Bank Nyrt. javára már bejegyzett 1 millió Ft összegű jelzálogjog harmadik zálogjogi ranghelyre kerüljön. (Lásd a 2. tulajdoni lapot) A kérelem mellett benyújtott okiratban valamennyi érdekelt Y Bank Nyrt. is - megállapodott a rangsor megváltoztatásáról. Tekintve, hogy jelzálogjog bejegyzéssel egyidejűleg ranghelyváltoztatás iránti kérelmet is előterjesztettek, első körben az

8 48 RES IMMOBILES 4. tulajdoni lap Veszprém Körzeti Földhivatal Oldal: 1/ Veszprém Vörösmarty tér 9. Tulajdoni lap szemle :31:05 VESZPRÉM Szektor: 34 belterület HRSZ: 1843/12 Térképszelvény: Veszprém, Kistó u Széljegyek Ügyszám: 34256/ X Bank Nyrt Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 5. jelzálogjog bejegyzési kérelme Ügyszám: 35298/ Y Bank Nyrt Budapest, Pet fi S. u. 17. jelzálogjog bejegyzési kérelme Ügyszám: 36243/ Z Bank Nyrt Budapest, Váci út 34. jelzálogjog bejegyzési kérelme Ügyszám: 36244/ Z Bank Nyrt Budapest, Váci út 34. ranghelyváltoztatás feljegyzése iránti kérelme I. rész Az ingatlan adatai: Alrészlet adatok Alosztály adatok Jel m v. ág (kivett) min. o. ha,m2 kat. jöv. ha,m2 kat.jöv. É kivett 1132 lakóház, udvar Földrészlet össz.: II. rész Bejegyz határozat: 32456/ Tul. hányad: 1/1 Jogcím: vétel Jogállás: tulajdonos Jogosult neve: Gábor Áron (an.: Kiss Jolán, szül: ) Címe: 8220 Balatonalmádi, Eötvös u III. rész Bejegyzést nem tartalmaz Tulajdoni lap vége eljáró ingatlanügyi hatóságnak azt kell vizsgálnia, hogy a jelzálogjog bejegyzésének helye van-e. Ezt követően vizsgálja, hogy a ranghelyváltoztatást is lehet-e eszközölni. Amennyiben jelzálogjog bejegyzése valamilyen akadályba ütközik, úgy a ranghelyváltoztatás iránti kérelem egyúttal okafogyottá válik. Amennyiben a kétirányú kérelem egészében teljesíthető, a földhivatal ún. egyszerűsített határozattal foganatosítja a tulajdoni lap III. részén a soron következő sorszám alatt a jelzálogjog bejegyzését azzal, hogy egyidejűleg a ranghely megváltoztatása tényére is utal ugyanezen bejegyzés alatt. (Lásd a 3. tulajdoni lapot)

9 INGATLANJOG A GYAKORLATBAN tulajdoni lap Veszprém Körzeti Földhivatal Oldal: 1/ Veszprém Vörösmarty tér 9. Tulajdoni lap szemle :36:05 VESZPRÉM Szektor: 34 belterület HRSZ: 1843/12 Térképszelvény: Veszprém, Kistó u I. rész Az ingatlan adatai: Alrészlet adatok Alosztály adatok Jel m v. ág (kivett) min. o. ha,m2 kat. jöv. ha,m2 kat.jöv. É kivett 1132 lakóház, udvar Földrészlet össz.: II. rész Bejegyz határozat: 32456/ Tul. hányad: 1/1 Jogcím: vétel Jogállás: tulajdonos Jogosult neve: Gábor Áron (an.: Kiss Jolán, szül: ) Címe: 8220 Balatonalmádi, Eötvös u III. rész Bejegyz határozat: 36243/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Ötvenmillió forint és Jogosult neve: Z Bank Nyrt. Címe: 1137 Budapest, Váci út. 34. A 36244/ számú ranghely megváltoztatásáról rendelkez határozat alapján foglalta el a bejegyzés sorszáma szerinti ranghelyét. 2. Bejegyz határozat: 35298/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Harmincmillió forint és Jogosult neve: Y Bank Nyrt. Címe: 1050 Budapest, Pet fi S. u. 17. A 36244/ számú ranghely megváltoztatásáról rendelkez határozat alapján foglalta el a bejegyzés sorszáma szerinti ranghelyét. 3. Bejegyz határozat: 34256/ Terhelés: jelzálogjog Ft, azaz Tízmillió forint és Jogosult neve: X Bank Nyrt. Címe: 1052 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 5. A 36244/ számú ranghely megváltoztatásáról rendelkez határozat alapján foglalta el a bejegyzés sorszáma szerinti ranghelyét Tulajdoni lap vége A széljegyen lévő kérelmek sorrendjének, ranghelyének megváltoztatása Bár az előzőekben a széljegyek vonatkozásában is ranghelyváltoztatásról beszéltünk, azonban célszerű a széljegyen lévő kérelmek esetében először sorrendváltoztatásról, majd azt követően ranghelyváltoztatásról beszélni. Ugyanis előfordulhat, hogy a jelzálogbejegyzési kérelem elutasításra kerül, így az ranghelyet nem foglal el, ebből eredően nem lehet ranghelyet változtatni. A konkrét példában az ingatlan a tulajdoni lap tartalma szerint tehermentes. Az ingatlan vonatkozásában rövid időközzel egymást követően jelzálogjog bejegyzési kérelmek

10 50 RES IMMOBILES érkeznek, majd utolsóként a Z Bank Nyrt. részéről ranghely megváltoztatása feljegyzés iránti kérelem is benyújtásra kerül. Elsőként az X Bank Nyrt. kéri 10 millió Ft jelzálog bejegyzését, majd az Y Bank Nyrt. 30 millió Ft, illetve a Z Bank Nyrt. 50 millió Ft jelzálogjog bejegyzést kér. A kérelmek a tulajdoni lapon széljegyzésre kerülnek. (Lásd a 4. tulajdoni lapot) Az ingatlanügyi hatóságnak célszerű elsőként az időben legutoljára érkezett (36744/ szám) ranghely megváltoztatás feljegyzése iránti kérelem vonatkozásában döntést hoznia úgy, hogy a kérelmek sorrendjét megváltoztatva a feljegyzés iránti kérelmet előre veszi. Amennyiben a kérelem teljesíthető, a hivatal határozatban rendelkezik a ranghelyek megváltoztatásáról, és a kérelemnek megfelelően a széljegyek sorrendje is felcserélésre kerül. Ezt követően a jelzálog-jog bejegyzési kérelmek a megcserélt (széljegy) sorrendnek megfelelően kerülnek érdemben elbírálásra. A jelzálogjog(ok) bejegyzésekor szükséges feltüntetni, hogy az adott bejegyzés ranghelye milyen határozat alapján lett megváltoztatva, hiszen a jelzálogjogokat bejegyző határozatok dátumából kitűnik, hogy az adott jelzálogjog érkezési idejét tekintve nincs a rangsor elején. (Lásd az 5. tulajdoni lap) Abban az esetben, ha ranghelyváltoztatás iránti kérelmet elutasítja a hivatal, a ranghely megváltoztatás feljegyzése iránti kérelem a széljegyek közül törlésre kerül anélkül, hogy a többi széljegy sorrendje megváltozna. A felvázolt példákból talán érthető, hogy a ranghelyváltoztatás szabályait - annak következményei miatt - szigorúan kell értelmezni és alkalmazni. A ranghely megváltoztatásának - nem teljeskörű - lehetőségeit tisztán a jelzálogjogok vonatkozásában vizsgáltuk, amelynek mechanizmusa, illetve annak a tulajdoni lapon való feljegyzése sem tekinthető egyszerűnek. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a tulajdoni lapon - jelzálogjogokon túlmenően - egyéb jog vagy tény van be-, feljegyezve. Természetesen ezen eshetőségek vizsgálatára nem tértünk ki, tekintve, hogy egy adott tényállásból általános következtetések nem mindig vonhatók le. * * *

A társasházi közös költség tartozást biztosító jelzálogjog bejegyzése

A társasházi közös költség tartozást biztosító jelzálogjog bejegyzése INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Szabó Adrienn A társasházi közös költség tartozást biztosító jelzálogjog bejegyzése A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (Ttv.) lehetőséget biztosít a társasház közösség

Részletesebben

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI Az ingatlan-nyilvántartási eljárás az ingatlannal kapcsolatos jogok bejegyzésére és tények feljegyzésére, illetve az ingatlan és a jogosultak adataiban bekövetkezett változások

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12368. számú törvényjavaslat egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. október 1 2016. évi

Részletesebben

Tulajdonjog bejegyzésének törlése és az eredeti ingatlannyilvántartási

Tulajdonjog bejegyzésének törlése és az eredeti ingatlannyilvántartási INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hansági-Haydn Nóra Tulajdonjog bejegyzésének törlése és az eredeti ingatlannyilvántartási állapot helyreállítása A tulajdonjog törléséhez és az eredeti ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Az egyidejű érkezés dilemmái a ranghely megállapítása tekintetében

Az egyidejű érkezés dilemmái a ranghely megállapítása tekintetében INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Mód Péter Az egyidejű érkezés dilemmái a ranghely megállapítása tekintetében Ugyanarra az ingatlanra vagy ugyanazon bejegyzésre egyidejűleg érkezett beadványok viszonylag fehér

Részletesebben

Az ingatlan-nyilvántartási kérelem nyomtatvány alkalmazása

Az ingatlan-nyilvántartási kérelem nyomtatvány alkalmazása INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hernádi László - dr. Mód Péter Az ingatlan-nyilvántartási kérelem nyomtatvány alkalmazása Az ingatlan-nyilvántartási eljárások döntő többsége az ügyfelek kérelmére indul, amely

Részletesebben

A szerződéssel kikötött elidegenítési és terhelési tilalom tényének ingatlan-nyilvántartási feljegyzése jelzáloghitelek biztosítékaként

A szerződéssel kikötött elidegenítési és terhelési tilalom tényének ingatlan-nyilvántartási feljegyzése jelzáloghitelek biztosítékaként INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hansági-Haydn Nóra A szerződéssel kikötött elidegenítési és terhelési tilalom tényének ingatlan-nyilvántartási feljegyzése jelzáloghitelek biztosítékaként A Polgári Törvénykönyvről

Részletesebben

Földhivatali Ügyintézés

Földhivatali Ügyintézés Földhivatali Ügyintézés I. Jogszabályok 1. 1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról 2. 109/1999. (XII.29.) FVM rendelet II. Alapelvek 1. A bejegyzés és annak hatálya (Inytv. 3. ) - Egyes jogok

Részletesebben

Végrehajtási jog bejegyzését követően az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok, különös tekintettel a tulajdonjogra, valamint zálogjogra

Végrehajtási jog bejegyzését követően az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok, különös tekintettel a tulajdonjogra, valamint zálogjogra INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Lesch Norbert Végrehajtási jog bejegyzését követően az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok, különös tekintettel a tulajdonjogra, valamint zálogjogra A Res Immobilies 2007.

Részletesebben

SZÁNDÉKNYILA TKOZA T. A fent említett területen kereskedelmi tevékenység kialakítását, piac-, és állatvásár tevékenységek ellátását tervezzük.

SZÁNDÉKNYILA TKOZA T. A fent említett területen kereskedelmi tevékenység kialakítását, piac-, és állatvásár tevékenységek ellátását tervezzük. Polgármesteri Hivatal Muszaki Osztály Sárospatak Kossuth u. 44. Dream-Car 001 Bt Sárospatak Eötvös út 18. SZÁNDÉKNYILA TKOZA T Alulírott, Karóczkai József ( Sárospatak, Hunyadi út 28. Szig: AF626549),

Részletesebben

A végrehajtási eljárás ingatlan-nyilvántartási vonatkozásai

A végrehajtási eljárás ingatlan-nyilvántartási vonatkozásai INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Lesch Norbert A végrehajtási eljárás ingatlan-nyilvántartási vonatkozásai A megváltozott gazdasági viszonyok következtében az utóbbi években jelentősen nőtt a végrehajtási eljárások,

Részletesebben

AGRÁRJOG II. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 2. Mely jogok tekintetében konstitutív hatályú az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés? (6 pont)

AGRÁRJOG II. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 2. Mely jogok tekintetében konstitutív hatályú az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés? (6 pont) Ingatlan-nyilvántartás AGRÁRJOG II. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK 1. Melyek az ingatlan-nyilvántartás alapelvei? (6 2. Mely jogok tekintetében konstitutív hatályú az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés? (6 3. Soroljon

Részletesebben

T/1489. számú. törvényjavaslat

T/1489. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1489. számú törvényjavaslat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996.

Részletesebben

A haszonélvezeti jog az ingatlan-nyilvántartásban

A haszonélvezeti jog az ingatlan-nyilvántartásban INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Szabó Linda Zsófia A haszonélvezeti jog az ingatlan-nyilvántartásban A haszonélvezeti jog ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének, keletkezésétől függetlenül meghatározó jelentősége

Részletesebben

A kötelező jogi képviselet

A kötelező jogi képviselet INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Delbó Erika - dr. Hernádi László A kötelező jogi képviselet A kötelező jogi képviseletet az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény (Ütv.) módosításáról rendelkező 2003. évi XI.

Részletesebben

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK különös tekintettel a vagyonkezelői jogra Vagyongazdálkodási napok Siófok, dr. Tóth Balázs osztályvezető, Fm Ingatlan-nyilvántartási Osztály Ingatlan-nyilvántartást

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/10970/ Szektor : 16

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/10970/ Szektor : 16 3390 Füzesabony Széchenyi István u. 7. Oldal: 1 / 2 82/10 helyrajzi szám Megrendelés szám:30005/10970/2017 I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési

Részletesebben

Az ingatlan-nyilvántartási alapelvek érvényesülése a gyakorlatban

Az ingatlan-nyilvántartási alapelvek érvényesülése a gyakorlatban INGATLANNYILVÁNTARTÁS Balogh Eszter Az ingatlannyilvántartási alapelvek érvényesülése a gyakorlatban A jogi alapelvek olyan általános érvényű tételek, amelyek átfogják az adott jogintézmény jelen esetben

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/13052. számú törvényjavaslat a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénnyel összefüggésben az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról Előadó:

Részletesebben

Hiteles tulajdoni lap- Teljes másolat. Megrendelés szárn /297088/ L RÉSZ. terület ha m2. o

Hiteles tulajdoni lap- Teljes másolat. Megrendelés szárn /297088/ L RÉSZ. terület ha m2. o Budapest, XI.,Budafoki út 59.!519 Pf :415. BUDAPESTI.KER 5539 helyrajzi szám 1013 BUDAPEST!.KER. Szent Gellért rakpart. 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok mgvelési ág/kivett megnevezés/ Megrendelés

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/1905/ Szektor : 61

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/1905/ Szektor : 61 Sárbogárd Hõsök tere 17. Pf. 24. Oldal: 1 / 5 8156 Vörösmarty utca 13. Széljegy: 39666/2015 2015.11.24 Perindítás tényének törlése iránti kérelem, SZÉKESFEHÉRVÁR VÁROSI BÍRÓSÁG 8000 SZÉKESFEHÉRVÁR Dózsa

Részletesebben

A Ket. jogorvoslati rendszerének alkalmazása az ingatlannyilvántartási

A Ket. jogorvoslati rendszerének alkalmazása az ingatlannyilvántartási INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hansági-Haydn Nóra A Ket. jogorvoslati rendszerének alkalmazása az ingatlannyilvántartási eljárásban Jelen cikksorozattal az ingatlanügyi hatóság hatáskörébe tartozó eljárások

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/29482/

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/29482/ 3525 Miskolc Vologda u. 4. Pf. 196. Oldal: 1 / 3 2512/1/A/45 helyrajzi szám Megrendelés szám:30005/29482/2014 3530 Széchenyi István utca. ép:19. 3. emelet. ajtó:15. I. R É S Z 1. Az egyéb önálló ingatlan

Részletesebben

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Kriszt Zita A bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézménye A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007. évi CLXXXIV. törvény 2009. január elsején lép hatályba, egy olyan köztes

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Irányár: 350 000 000 Ft Eljárás ügyszáma: 9.Fpk.01-14-002152 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p66353

PÁLYÁZAT. Irányár: 350 000 000 Ft Eljárás ügyszáma: 9.Fpk.01-14-002152 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p66353 PÁLYÁZAT Ingatlan címe: Budapest, XI.ker. Hrsz.: 556/22., belterület, Ingatlan címe: 1112 Budapest XI. ker., Csató u. 4., Ingatlan címe: 1112 Budapest XI. ker., Csató u. 3. felülvizsgálat alatt, Az inga

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/77739/ Szektor : 61

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/77739/ Szektor : 61 3301 Eger Barkóczy F. u. 7. Pf. 14. Oldal: 1 / 9 Széljegy: 57425/2016 2016.12.14 Gondnokság alá helyezés feljegyzése iránti kérelem, EGRI JÁRÁSBÍRÓSÁG 3300 EGER Barkóczy Ferenc utca 3 I. R É S Z 1. Az

Részletesebben

Bevezetés. A tulajdonjog szinte kizárólagos igazolása a közhitelesség elvén nyugszik és ennek jelentősége nem

Bevezetés. A tulajdonjog szinte kizárólagos igazolása a közhitelesség elvén nyugszik és ennek jelentősége nem Bevezetés A tulajdonjog szinte kizárólagos igazolása a közhitelesség elvén nyugszik és ennek jelentősége nem csak a tulajdoni viszonyok hiteles igazolásában, hanem az egész nemzetgazdaság működése szempontjából

Részletesebben

TÁRSASHÁZI KISOKOS HOGYAN ÉRTÉKESÍTHETŐ A KÖZÖS TULAJDONI RÉSZ, KI DÖNTHET AZ ELIDEGENÍTÉSRŐL?

TÁRSASHÁZI KISOKOS HOGYAN ÉRTÉKESÍTHETŐ A KÖZÖS TULAJDONI RÉSZ, KI DÖNTHET AZ ELIDEGENÍTÉSRŐL? TÁRSASHÁZI KISOKOS MIKOR ALAPÍTHATÓ TÁRSASHÁZ? Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára

Részletesebben

KAMARAI&HÍRLEVÉL& &! Iránymutató! tájékoztató! a! Pest! Megyei! Kormányhivatal! Földhivatala,! a! körzeti! földhivatalok! illetőleg! a! Pest! Megyei!

KAMARAI&HÍRLEVÉL& &! Iránymutató! tájékoztató! a! Pest! Megyei! Kormányhivatal! Földhivatala,! a! körzeti! földhivatalok! illetőleg! a! Pest! Megyei! KAMARAI&HÍRLEVÉL& & Iránymutató tájékoztató a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala, a körzeti földhivatalok illetőleg a Pest Megyei Ügyvédi Kamara közötti szakmai együttműködés erősítéséről. Az elmúlt

Részletesebben

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK Tisztelt Ügyfelünk! ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK H I R D E T M É N Y A KDB Bank Európa Zrt. (a továbbiakban: Bank) csak a megfelelő jogi formában, az alábbi kötelező tartalmi elemeket

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/76624/2016

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/76624/2016 3301 Eger Barkóczy F. u. 7. Pf. 14. Oldal: 1 / 6 3300 Kovács Jakab utca 74. I. R É S Z Földrészlet területe változás elõtt: 81 (m2) törlõ határozat:46911/2004.11.02 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/88066/2015 2015.11.20 Szektor : 53

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/88066/2015 2015.11.20 Szektor : 53 Veszprém 8201, Vörösmarty tér 9. Pf.121. Oldal: 1 / 11 I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett megnevezés/ min.o ha m2 k.fill. ter. kat.jöv

Részletesebben

T/17535. számú TÖRVÉNYJAVASLAT. az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról

T/17535. számú TÖRVÉNYJAVASLAT. az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/17535. számú TÖRVÉNYJAVASLAT az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról Előadó: Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Budapest,

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/165456/ Szektor : 61

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/165456/ Szektor : 61 4401 Nyíregyháza Báthori u. 13. Oldal: 1 / 12 4400 Kiss Ernõ utca 33. "felülvizsgálat alatt" I. R É S Z Földrészlet területe változás elõtt: 553 (m2) törlõ határozat:89042/2005.10.28 1. Az ingatlan adatai:

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/22522/ Szektor : 16

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/22522/ Szektor : 16 3580 Tiszaújváros Erzsébet tér 24. Oldal: 1 / 7 I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett megnevezés/ min.o ha m2 k.fill. ter. kat.jöv ha

Részletesebben

Új építésű társasház alapítása és a külön tulajdonba kerülő ingatlanok adásvétele

Új építésű társasház alapítása és a külön tulajdonba kerülő ingatlanok adásvétele INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Földesi Csaba Új építésű társasház alapítása és a külön tulajdonba kerülő ingatlanok adásvétele Az ingatlanügyi hatóság ügyintézése során a társasházak alapításának bejegyzésekor

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1 TELEFON +36 84 504100 FAX:+36 84 504 103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő: Siófok, 2016. március 7... Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Iratbetekintés az okirattárba

Iratbetekintés az okirattárba INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hernádi László Iratbetekintés az okirattárba A nyilvánosság az ingatlan-nyilvántartás egyik legfontosabb alapelve, kulcsfontosságú jogintézmény. Szorosan összefügg a közhitelesség

Részletesebben

A ráépítés útján történő tulajdonszerzés szabályai és ingatlannyilvántartási

A ráépítés útján történő tulajdonszerzés szabályai és ingatlannyilvántartási INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Frang Éva A ráépítés útján történő tulajdonszerzés szabályai és ingatlannyilvántartási bejegyzése Az alábbiakban a ráépítés lehetséges jogkövetkezményeinek ismertetésére kerül

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/4302/ Szektor : 16

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/4302/ Szektor : 16 SZENTENDRE 2001, Dunakanyar krt. 1. Pf.59. Oldal: 1 / 5 I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett megnevezés/ min.o ha m2 k.fill. ter. kat.jöv

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/175294/ Szektor : 61

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/175294/ Szektor : 61 4401 Nyíregyháza Báthori u. 13. Oldal: 1 / 5 4456 Vörösmarty utca 22. I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett megnevezés/ min.o ha m2 k.fill.

Részletesebben

A felszámolási- és végelszámolási eljárás tényének feljegyzése a tulajdoni lapra

A felszámolási- és végelszámolási eljárás tényének feljegyzése a tulajdoni lapra INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Lesch Norbert A felszámolási- és végelszámolási eljárás tényének feljegyzése a tulajdoni lapra A hatályos ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 29-i üléséről.

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 29-i üléséről. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 24-7/2012/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. március 29-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

1997. évi CXLI. törvény. az ingatlan nyilvántartásról

1997. évi CXLI. törvény. az ingatlan nyilvántartásról 1997. évi CXLI. törvény az ingatlan nyilvántartásról Az ingatlan-nyilvántartás tartalma Az ingatlan-nyilvántartás településenként tartalmazza az ország valamennyi ingatlanának e törvény szerint meghatározott

Részletesebben

Telekalakítási és adásvétellel vegyes csereszerződés

Telekalakítási és adásvétellel vegyes csereszerződés Telekalakítási és adásvétellel vegyes csereszerződés amely létrejött egyrészről: Pécs M. J. Város Önkormányzata /7621 Pécs, Széchenyi 1./ KSH szám: 15478706-7511-321-02 Adószám: 15478706-2-02 PIR szám:

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény

Pályázati Hirdetmény Pályázati Hirdetmény A(z) ALLEGO Kft. (cégjegyzékszám: 01-09-695300, székhely: 1054 Budapest, Hold utca 21., levelezési cím: 1054 Budapest, Hold utca 21.), mint a(z) UJ STRIGON Kft. f.a (cégjegyzékszám:

Részletesebben

Egy jogszabályon alapuló hologram, avagy az építési jelzálog sokarcúsága

Egy jogszabályon alapuló hologram, avagy az építési jelzálog sokarcúsága INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Kosztolányi Örs Egy jogszabályon alapuló hologram, avagy az építési jelzálog sokarcúsága A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 402. (2)-(3) bekezdései

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/39877/ Szektor : 16

E-hiteles tulajdoni lap - Teljes másolat Megrendelés szám:30005/39877/ Szektor : 16 Gyöngyös Kossuth L. u. 1. Pf. 112. Oldal: 1 / 8 3035 Vári út 18. "felülvizsgálat alatt" I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett megnevezés/

Részletesebben

NYILATKOZAT KÖZELI HOZZÁTARTOZÓI VISZONYRÓL 1

NYILATKOZAT KÖZELI HOZZÁTARTOZÓI VISZONYRÓL 1 TÁJÉKOZTATÓ A mező és erdőgazdasági földekre szerződéssel alapított, 2014. április 30-án fennálló, határozatlan időre, vagy 2014. április 30-a után lejáró, határozott időtartamra nem közeli hozzátartozók

Részletesebben

A vezetékjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése

A vezetékjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hernádi László A vezetékjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése A vezetékjog a dologi jogok körében helyezhető el a jogrendszerben. A dologi jogokon belül az ún. korlátolt idegen

Részletesebben

KÉRDÉSEK-VÁLASZOK. Kérdések válaszok

KÉRDÉSEK-VÁLASZOK. Kérdések válaszok KÉRDÉSEK-VÁLASZOK Kérdések válaszok Ún. aláírás-bélyegző használata elfogadható-e az ingatlan-nyilvántartási eljárásban? A kérdés tehát arra irányul, hogy amikor az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997.

Részletesebben

PÁLYÁZAT. 3 db telek ingatlan, beépítetlen terület

PÁLYÁZAT. 3 db telek ingatlan, beépítetlen terület PÁLYÁZAT 3 db telek ingatlan, beépítetlen terület Irányár: 166 900 000 Ft Eljárás ügyszáma: 20.Fpk.01-13-004794 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p195933 Pályázat kezdete: 2015. október 9.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Adásvételi szerződés formai és tartalmi követelményeiről magánszemélyek részére

TÁJÉKOZTATÓ Adásvételi szerződés formai és tartalmi követelményeiről magánszemélyek részére TÁJÉKOZTATÓ Adásvételi szerződés formai és tartalmi követelményeiről magánszemélyek részére Tisztelt Ügyfelünk! Az adásvételi szerződésre vonatkozó szabályokat az ingatlan nyilvántartásról szóló 1997.

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/13782/ Szektor : 61

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/13782/ Szektor : 61 Sopron 9401 Sopron, Új utca 26. Pf. 35. Oldal: 1 / 5 I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett megnevezés/ min.o ha m2 k.fill. ter. kat.jöv

Részletesebben

2. oldal (2) Az okiraton alapuló bejegyzés keletkezteti az átruházáson alapuló tulajdonjogot, továbbá a szerződésen alapuló vagyonkezelői jogot, földh

2. oldal (2) Az okiraton alapuló bejegyzés keletkezteti az átruházáson alapuló tulajdonjogot, továbbá a szerződésen alapuló vagyonkezelői jogot, földh 1. oldal 1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról 1 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A gépi adatfeldolgozású ingatlan-nyilvántartás 1. (1) Ez a törvény a gépi adatfeldolgozású ingatlan-nyilvántartás

Részletesebben

Az eljárás felfüggesztése az ingatlan-nyilvántartási eljárásban

Az eljárás felfüggesztése az ingatlan-nyilvántartási eljárásban INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Szabó Adrienn Az eljárás felfüggesztése az ingatlan-nyilvántartási eljárásban Az ingatlanügyi hatóság elsődleges feladata, hogy a bejegyzési kérelmek tárgyában megalapozott döntést

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I.

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. IKTATÓ BÉLYEGZŐ HELYE A vékony vonallal bekeretezett rovatokat a kérelmező vagy a nevében eljáró képviselő tölti ki. A kérelem kitöltésével kapcsolatban a kérelmező/

Részletesebben

Egyedi szolgáltatási szerződés

Egyedi szolgáltatási szerződés Egyedi szolgáltatási szerződés 2. sz. melléklete Műszaki, szolgáltatási melléklet az ingatlan változásokról történő értesítésküldés szolgáltatáshoz 1A szolgáltatás leírása 1.1A szolgáltatás rövid meghatározása

Részletesebben

Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda A Deloitte Magyarország együttműködő partnere. Az ingatlanfinanszírozás. gyakorlati kérdései Jogi hírlevél

Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda A Deloitte Magyarország együttműködő partnere. Az ingatlanfinanszírozás. gyakorlati kérdései Jogi hírlevél Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda A Deloitte Magyarország együttműködő partnere Az ingatlanfinanszírozás 1 gyakorlati kérdései Jogi hírlevél 1. A törlési kereset megindítására nyitva álló határidő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. február 25-i ülésére Tárgy: Zirc, Alkotmány és Állomás utca között megépült gyalog- és kerékpárút telekhatárrendezése Előadó:

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. február 12-i soron kívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. február 12-i soron kívüli ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: Békési Szabadidős Lovasklub Egyesület kérelme dr. Uhrin Anna aljegyző Pénzügyi Bizottság Sorszám: IV/3 Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás módja:

Részletesebben

Telekalakítási engedélyezési eljárás lefolytatása a földhivataloknál

Telekalakítási engedélyezési eljárás lefolytatása a földhivataloknál FÖLDMÉRÉS - INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Bábits Krisztina - Karli Ildikó Telekalakítási engedélyezési eljárás lefolytatása a földhivataloknál A földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről,

Részletesebben

A vételi jog bejegyzésének és érvényesítésének ingatlan-nyilvántartási kérdései, különös tekintettel a bírói gyakorlatra

A vételi jog bejegyzésének és érvényesítésének ingatlan-nyilvántartási kérdései, különös tekintettel a bírói gyakorlatra INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. László Tamás A vételi jog bejegyzésének és érvényesítésének ingatlan-nyilvántartási kérdései, különös tekintettel a bírói gyakorlatra Jelen írás arra tesz kísérletet, hogy megvilágítsa

Részletesebben

Az illetékkötelezettséggel járó vagyonszerzés tényének bejelentése a 09B400-as adatlap útján

Az illetékkötelezettséggel járó vagyonszerzés tényének bejelentése a 09B400-as adatlap útján INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS - ADÓELJÁRÁS Dr. Huszár Eszter - dr. Keindl László Az illetékkötelezettséggel járó vagyonszerzés tényének bejelentése a 09B400-as adatlap útján Az egyes adó- és járuléktörvények

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - teljes másolat Megrendelés szám:523606/4/

E-hiteles tulajdoni lap - teljes másolat Megrendelés szám:523606/4/ Budapest, XI., Budafoki út 59. 1519 Budapest, Pf. 415 Oldal: 1 / 5 1116 Mezõkövesd út 22. "felülvizsgálat alatt" 1116 Árasztó út. "felülvizsgálat alatt" I. R É S Z Földrészlet területe változás elõtt:

Részletesebben

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének október 08-i, soros, nyilvános ülésén hozott határozat

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének október 08-i, soros, nyilvános ülésén hozott határozat Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 08-i, soros, nyilvános ülésén hozott határozat 111/2014. (X.08.) képviselő-testületi határozat Füzesabony Város Önkormányzata megtárgyalta

Részletesebben

A Hírlevélben ismertetett, Dr. Hidasi Gábor ügyvéd által az új Társasházi Törvényről készült anyagának összefoglalása Az 1997. évi társasházi törvény hatályát vesztette. A társasházakról szóló 2003. évi

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Irányár: Ft Eljárás ügyszáma: 1.Fpk /6 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p78695

PÁLYÁZAT. Irányár: Ft Eljárás ügyszáma: 1.Fpk /6 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p78695 PÁLYÁZAT Az ingatlanok Debrecen belvárosában helyezkednek el. A parkolóház a Piac utcából nyíló Miklós utcából közelíthető meg. A fejlesztési ingatlan a Piac u. 57-61. szám alatt helyezkedik el. Irányár:

Részletesebben

RES IMMOBILES. Ingatlanjog a gyakorlatban

RES IMMOBILES. Ingatlanjog a gyakorlatban RES IMMOBILES Ingatlanjog a gyakorlatban RES IMMOBILES Ingatlanjog a gyakorlatban A Veszprém Megyei Földhivatal ingatlanjogi szakfolyóirata Megjelenik negyedévenként IV. évfolyam, 2010/3-4. szám www.resimmobiles.hu

Részletesebben

AZ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSSEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK

AZ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSSEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK AZ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSSEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában már megkötött adásvételi szerződés van az eladók és vevők között, amely az alábbi feltételeknek

Részletesebben

A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése ajándékozás visszakövetelése jogcímén

A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése ajándékozás visszakövetelése jogcímén INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Kriszt Zita A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése ajándékozás visszakövetelése jogcímén Az ingatlan-nyilvántartásba való tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmek,

Részletesebben

Dr. S zoó Julianna M arcella (Eladó) Papp Csaba (Vevő) 3100 Salgótarján, 3100 Salgótarján, M egnevezés Tulajdoni hányad Vételár (Ft)

Dr. S zoó Julianna M arcella (Eladó) Papp Csaba (Vevő) 3100 Salgótarján, 3100 Salgótarján, M egnevezés Tulajdoni hányad Vételár (Ft) 14252730 S alg ó V agyon Kft. S alg ó tarján SV- 771-3./15. Javaslat elővásárlási jog érvényesítésével kapcsolatos n yilatk ozat m egtételére G azdasági, V árosfejlesztési, V árosüzem eltetési és Idegenforgalm

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2011. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2011. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR SZÉKESFEHÉRVÁR ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2011. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány Nappali és Levelező tagozat A záróvizsga kérdéseket jóváhagyom:

Részletesebben

1997. évi CXLI. törvény. az ingatlan-nyilvántartásról 1

1997. évi CXLI. törvény. az ingatlan-nyilvántartásról 1 1. (1) 2 Ez a törvény - az 1972. évi 31. törvényerejű rendelettel bevezetett és változatlan formában gépi adathordozóra rögzített - ingatlan-nyilvántartás szabályait határozza meg. A jogalkotással szemben

Részletesebben

Tájékoztató ingatlan adásvételi szerződés kötelező alaki és tartalmi követelményeiről

Tájékoztató ingatlan adásvételi szerződés kötelező alaki és tartalmi követelményeiről Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató ingatlan adásvételi szerződés kötelező alaki és tartalmi követelményeiről Amennyiben Ön MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. Program ( Program ) keretében

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény Érkezett : 20'2 MARC Z e. a külföldiek term őföldön történő zálogjog alapításának megakadályozása érdekébe n szükséges törvények módosításáró l 1. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.

Részletesebben

Jogalkalmazási dilemmák: Az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje termőföld vonatkozásában

Jogalkalmazási dilemmák: Az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje termőföld vonatkozásában INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Földesi Csaba Jogalkalmazási dilemmák: Az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje termőföld vonatkozásában A most induló rovatunkban, a mások számára is hasznos információkat

Részletesebben

Változások az ingatlan-nyilvántartási törvényben és a földforgalom szabályozásában

Változások az ingatlan-nyilvántartási törvényben és a földforgalom szabályozásában Dr. Bá bits K r isztina jogász Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Változások az ingatlan-nyilvántartási törvényben és a földforgalom szabályozásában 54 1. A bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosítások

Részletesebben

A földhasználati nyilvántartás néhány gyakorlati kérdése

A földhasználati nyilvántartás néhány gyakorlati kérdése FÖLDHASZNÁLAT Dr. Kazmar Enikő A földhasználati nyilvántartás néhány gyakorlati kérdése Az ingatlanügyi hatóság az illetékességi területén található termőföldek használatáról 2000. január 1. napjától földhasználati

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. február 12-i ülésére Tárgy: A Kinizsi Takarékszövetkezet zirci 0111/7. hrsz.- ú ingatlanra vonatkozó jelzálogjogának érvényesítése

Részletesebben

Az elbirtoklás jogintézménye és megjelenése az ingatlanjogi gyakorlatban

Az elbirtoklás jogintézménye és megjelenése az ingatlanjogi gyakorlatban INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Huszár Eszter Az elbirtoklás jogintézménye és megjelenése az ingatlanjogi gyakorlatban Az elbirtoklás jogintézményével amely már a római jogban is megtalálható volt az ingatlan-nyilvántartás

Részletesebben

Javaslat. ingatlan használati jogának átadására a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.

Javaslat. ingatlan használati jogának átadására a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére. PÁSZTÓ VÁROS POLGÁRMESTERE 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/113 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-185/2012. A döntés meghozatala minősített Szavazattöbbséget igényel! Javaslat ingatlan

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Tárgy: A Budapest X., Salgótarjáni út (38909) hrsz.-ú (Bp.X., Hungária krt. - és a Bp. X., Zách utca közötti szakasz) közterületen működő

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. - a továbbiakban a felek együttes említése esetén: Szerződő Felek között a mai napon és helyen az alábbi feltételek mellett:

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. - a továbbiakban a felek együttes említése esetén: Szerződő Felek között a mai napon és helyen az alábbi feltételek mellett: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről (székhely: 1042 Budapest, István út 14., statisztikai számjele: 15504005-7511-321-01, adószáma: 15504005-2-41, képviseli: dr. Derce Tamás polgármester), mint

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Irányár: Ft Eljárás ügyszáma: 6.Fpk Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p27023

PÁLYÁZAT. Irányár: Ft Eljárás ügyszáma: 6.Fpk Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p27023 PÁLYÁZAT Esztergom, Újdombrád, Mezőcsát belterületi ingatlanok Irányár: 270 000 000 Ft Eljárás ügyszáma: 6.Fpk.11-14-070137 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p27023 Pályázat kezdete: 2015.

Részletesebben

Könyvek

Könyvek EH 2016.10.K29 A bejegyzési kérelmet benyújtó ügyvéd nem minősül az 1997. évi CXLI. tv. 26. (7) bekezdése szerinti jogosultnak. Amennyiben az ingatlan-nyilvántartási eljárásban a jogi képviselet kötelező,

Részletesebben

Az ingatlan-nyilvántartási eljárást érintő jogszabályok 2009. október 1. napjától hatályos főbb módosításai

Az ingatlan-nyilvántartási eljárást érintő jogszabályok 2009. október 1. napjától hatályos főbb módosításai INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Hansági-Haydn Nóra Az ingatlan-nyilvántartási eljárást érintő jogszabályok 2009. október 1. napjától hatályos főbb módosításai Az országgyűlés által elfogadott 2008. évi CXI.

Részletesebben

31/2003.(IX.08.) ÖKT. sz rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

31/2003.(IX.08.) ÖKT. sz rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete AZ INGATLANOK KÖZMŰFEJLESZTÉSÉNEK HELYI TÁMOGATÁSÁRÓL SZÓLÓ a 34/2004. (V.25.), 30/2013. (VI.24.) és a 28/2015. (XI.05.) önkormányzati rendeletek által módosított

Részletesebben

Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában

Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában FÖLDHASZNÁLAT Zachariás Márton Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában Magyarországon a termőföldek tulajdoni és használati viszonyai jelentősen eltérnek egymástól. Az

Részletesebben

TELEKALAKÍTÁSSAL VEGYES INGATAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

TELEKALAKÍTÁSSAL VEGYES INGATAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS TELEKALAKÍTÁSSAL VEGYES INGATAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS amely létrejött BÁN ZALÁN ÉS BÁN-ANDRÁSI SZILVIA GÁRDONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT között * 2019. április. napján 1 TELEKALAKÍTÁSSAL VEGYES INGATAN ADÁSVÉTELI

Részletesebben

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/154336/2016

E-hiteles tulajdoni lap - Szemle másolat Megrendelés szám:30005/154336/2016 Gyõr 9021 Gyõr, Városház tér 3. Pf. 183. Oldal: 1 / 7 0 SZENTIVÁN Napos út 1/A. "felülvizsgálat alatt" I. R É S Z 1. Az ingatlan adatai: alrészlet adatok terület kat.t.jöv. alosztály adatok mûvelési ág/kivett

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról Zsámbék Város Képviselő-testületének 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E a telekadóról A Helyi adókról szóló (továbbiakban: Htv.) többször módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1) bekezdése,

Részletesebben

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. április 25-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. április 25-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. április 25-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Képviselő-testületének 76/2013. (04.25.) Öh. sz. határozata A Biatorbágy, 04/26,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2010. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2010. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR SZÉKESFEHÉRVÁR ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2010. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány Nappali és Levelező tagozat A záróvizsga kérdéseket jóváhagyom:

Részletesebben

2 A fentiekre tekintettel a Felek az alábbiakban állapodnak meg. I. A SZERZŐDÉS ÉRTELMEZÉSE 1.1 Meghatározások A jelen szerződésben nagybetűvel írt szavak, kifejezések - hacsak a szövegkörnyezetből másképp

Részletesebben

198/2000. (XI. 29.) Korm. rendelet. az úszólétesítmények lajstromozásáról. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

198/2000. (XI. 29.) Korm. rendelet. az úszólétesítmények lajstromozásáról. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 198/2000. (XI. 29.) Korm. rendelet az úszólétesítmények lajstromozásáról A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Vkt.) 88. -a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás

Részletesebben

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól A Kormány az Alkotmány

Részletesebben

LETÉTI SZERZŐDÉS A(Z)... SZÁMÚ HITELÜGYHÖZ

LETÉTI SZERZŐDÉS A(Z)... SZÁMÚ HITELÜGYHÖZ LETÉTI SZERZŐDÉS A(Z)... SZÁMÚ HITELÜGYHÖZ amely létrejött egyrészről Fundamenta-Lakáskassza Zrt. (székhelye: 1052 Budapest, Váci utca 19-21., cg.: 0110043304, KSH száma: 12217595-6419-114-01) továbbiakban

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Kormánymegbízott

FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Kormánymegbízott FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Kormánymegbízott Ügyszám: FEB/03/390-1/2013. Ügyintéző: Rácskainé dr. Ács Beáta Tel.: 22/514-772 Valamennyi települési önkormányzat jegyzője részére Székhelyén Tisztelt Jegyző

Részletesebben