A Securitas értékei és etikája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Securitas értékei és etikája"

Átírás

1 A Securitas értékei és etikája Securitas AB Vállalatirányítás Legutóbbi módosítás időpontja: november 3. Hatálybalépés időpontja: november 3.

2 Tartalom Page 2 of 10 1 ÁLTALÁNOS ALAPELVEK ÉRTÉKEINK ÖSSZHANGBAN A HELYI TÖRVÉNYEKKEL ÉS ELŐÍRÁSOKKAL EMBERI JOGOK ALKALMAZOTTAK Kompenzáció és munkáltatási feltételek Egyesülési szabadság Munkavédelem Egyenlő lehetőségek Zaklatás Gyermekmunka vagy kényszermunka Alkohollal és/vagy droggal való visszaélés Közösségi háló ÜZLETI ETIKA Piaci verseny és trösztellenesség Megvesztegetés, korrupció és pénzmosás Szórakozás, ajándékok, prémiumok és adományok Érdekellentétek Politikai közreműködések és politikai tevékenységek Belső kereskedés és bizalmas információk Titoktartás és adatvédelem Bizalmas információk (kereskedelmi titkok) Szellemi tulajdon A cég tulajdonának és erőforrásainak megóvása Kormányzati munka Nyilatkozatok, jegyzőkönyvezés és belső kontroll KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS FENNTARTHATÓSÁG KÖZÖSSÉGI KÖZREMŰKÖDÉS IMPLEMENTÁCIÓ ÉS MEGFELELŐSÉG... 9 Ez az eredeti, angol nyelvű "Securitas értékei és etikája" kódex fordítása. Amennyiben eltérés merül fel a magyar fordítás és az eredeti angol szöveg tartalma között, az angol nyelvű "Securitas értékei és etikája" kódexben foglaltak érvényesülnek.

3 1 Általános alapelvek A törvények betartása, a magas szintű etikai normák fenntartása és közös értékeink megőrzése fontos szerepet játszik a Securitas minden műveletében, és megteremti azt az alapot, amelyre a Securitas ügyfelei, alkalmazottai, részvényesei és egyéb érintettjei a bizalmukat építik. Ezek az alapelvek abban is fontos szerepet játsszanak továbbá, hogy a Securitas megőrizze erős értékét, és hogy elősegítse a hosszú távú fenntarthatóságot és növekedést multinacionális vállalkozásunk számára. Page 3 of 10 A Securitas érték- és etikai kódexe (a "Kódex") a Securitas egyik fő vállalati irányelve, mely lefekteti azokat az alapelveket, amelyek betartását a Securitas minden alkalmazottjától és üzleti partnerétől mindenkor elvárja. A Kódex szoros összefüggésben áll a Securitas tisztesség, éberség és segítőkészség értékeivel és más útmutató dokumentumokkal, mint például a Securitas Csoport irányelvei és útmutatásaival, így a Kódexet mindezek figyelembevétele mellett kell értelmezni. A Securitas felelőssége cégként, és a Securitas minden alkalmazottjának és igazgatótanácsi tagjának felelőssége, hogy megértse és betartsa a Kódexet. A Securitas ezenkívül üzleti partnereitől is elvárja minden szinten, hogy betartsák a Kódex alapelveit. Minden alkalmazottat és üzleti partnert arra ösztönzünk, hogy jelentsen minden, a megfelelőség hiányával kapcsolatos incidenst; biztosíthatjuk, hogy a jóhiszemű bejelentéseknek nem lesznek retorziói vagy más negatív következményei. A Kódex csak az alapokat fekteti le, és nem zárja ki vagy váltja ki a kollektív megegyezéseket. Jóllehet a Kódex számos ügyre vonatkozóan útmutatást ad a tisztességes és helyes üzletvitel biztosítása érdekében, lehetetlen minden egyes helyzetet felvázolni, ami a mindennapi nemzetközi üzleti tevékenységek során felmerülhet. Ezért a Kódex nem szűnteti meg az egyes alkalmazottak és partnerek azon felelősségét, hogy mindig helyes döntéseket hozzanak, a Securitas Kódexének célja és szelleme jegyében. A Securitas támogatja az ENSZ emberi jogi univerzális kinyilatkozásait, a nemzetközi munkásszervezet munkahelyi alapelvekre és jogokra vonatkozó deklarációit és az OECD multinacionális cégekre vonatkozó útmutatásait, és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy ezeket az alapelveket betartsuk irányelveinkben, eljárásainkban és mindennapi gyakorlatunkban.

4 2 Értékeink A Securitas működése három alapértéken nyugszik: a tisztességességen, az éberségen és a segítőkészségen. Tisztesség A Securitas ragaszkodik az üzlet becsületes megközelítéséhez. Minden vállalkozás sikere nagyban függ attól, hogy mennyire becsületesek és tisztességesek alkalmazottjai. A Securitas nem alkuszik a tisztességességről és a hitelességről szóló elvárásaiban. Page 4 of 10 A tisztességességhez tartozik ezenkívül a szabad véleménynyilvánítás joga, valamint a helytelen cselekedetek és egyéb kapcsolódó információk jelentése, anélkül, hogy ez megtorláshoz vezetne. Éberség A Securitas ragaszkodik az üzlet professzionális megközelítéséhez. A Securitas alkalmazottjainak mindig törekedniük kell a figyelmességre, a megfigyelőképességre, a hallgatásra és a kiértékelésre annak érdekében, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek az ügyfelek intézményeinek és tulajdonának, és a Securitas által képviselt értékek és etikák megóvásáért. Segítőkészség A Securitas arra törekszik, hogy biztonságosabbá tegye az emberek életét. Ezért a Securitas alkalmazottjainak mindig készen kell állniuk arra, hogy segítsenek az adott megbízás során felmerülő akadályok leküzdésében. Készen kell állnunk arra, hogy támogassuk kollégáinkat, ügyfeleinket vagy bárki mást, aki épp segítségre szorul. A Securitas menedzsment modelljét, a Toolbox nevű eszközt használjuk arra, hogy terjesszük a cég vállalati kultúráját, és hogy létrehozzunk egy közös platformot.a Toolbox-ot elsősorban a Securitas három alapértékére való összpontosítás jelképezi. 3 Összhangban a helyi törvényekkel és előírásokkal A Securitas minden alkalmazottjától és üzleti partnerétől elvárja, hogy betartsák az adott országban hatályos törvényeket és jogszabályokat. A Kódex egy alapnormát képvisel, amihez mindenkinek tartania kell magát a Securitas működése során, még akkor is, ha az szigorúbb előírásokat követel meg bizonyos területeken, mint a helyi jogszabályok. A Securitas adott esetben eleget tesz az ENSZ, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok által meghatározott gazdasági és kereskedelmi intézkedéseknek. A Securitas helyi entitásai a Kódexben meghatározottaknál szigorúbb és részletesebb szabályokat is alkalmazhatnak. Ez esetben ezek a szabályok kiegészítik a Kódexben szereplőket.

5 4 Emberi jogok A Securitas támogatja és tiszteletben tartja az ENSZ emberi jogi univerzális kinyilatkozásaiban meghatározott alapvető emberi jogokat, és elismeri ezen jogok támogatásának és megfigyelésének felelősségét az üzleti tevékenység során. 5 Alkalmazottak Page 5 of 10 Alkalmazottaink jelentik a legfontosabb erőforrást számunkra. A Securitas célja az, hogy megbízható és stabil munkáltató legyen, és támogatja az egymás kölcsönös tiszteletben és becsben tartását. Hiszünk benne, hogy összefüggés van alkalmazottaink hozzáértése és az általunk elért eredmények között. Annak érdekében, hogy magunkhoz vonzzuk a tehetséges embereket, a Securitas arra törekszik, hogy olyan vonzó munkáltató legyen, mely kiváló munkafeltételeket, korrekt fizetést és lehetőségeket kínál az emberek személyes fejlődéséhez. 5.1 Kompenzáció és munkáltatási feltételek A Securitas elismeri a korrekt fizetések és ésszerű munkaidő fontosságát. Azon munkálkodunk, hogy a fizetéseket és a juttatásokat olyan szintre emeljük, mely megfelel, vagy túlszárnyalja a nemzeti törvényekben előírtakat és a szektorban megkövetelt minimumokat. A fizetésekről és juttatásokról, valamint a munkavállalás feltételeiről egyértelműen kell tájékoztatni a dolgozókat. 5.2 Egyesülési szabadság A Securitas minden alkalmazott jogát tiszteletben tartja, függetlenül attól, hogy azok tagjai-e egy szakszervezetnek vagy sem, és lehetőséget biztosít a szakszervezetekhez való csatlakozáshoz saját választás alapján, a helyi törvényeknek és előírásoknak megfelelően. Ide tartozik a szabad gyülekezési és tömörülési jog is. Egyetlen alkalmazott sem részesülhet negatív bánásmódban vagy retorzióban azért, mert ezen jogait gyakorolja. 5.3 Munkavédelem A Securitas elismeri az egészséges és biztonságos munkahely biztosításának fontosságát, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megelőzze a baleseteket és sérüléseket; ezen felül minden olyan intézkedést támogat, mely elősegíti az egészséget és a jólétet. 5.4 Egyenlő lehetőségek A Securitas minden alkalmazott számára egyenlő lehetőséget biztosít; ennek megfelelően minden alkalmazottat igazságosan és egyenlően kell kezelni. Az etnikai vagy nemzeti származás, vallás, nem, szexuális beállítottság, családi állapot, csökkent munkaképesség vagy egyéb megkülönböztető tulajdonságok alapján történő diszkrimináció a munkafelvétel, a fizetés, a képzés, az előléptetés, a munkaviszony megszüntetése vagy a nyugdíjazás során szigorúan tilos!

6 Minden, az alkalmazottakról szóló döntést kizárólag az adott személy képességei, tapasztalatai, viselkedése, munkateljesítménye és a munkában bizonyított alkalmassága alapján kell meghozni. 5.5 Zaklatás A Securitas a produktív munkakörnyezetet támogatja, és nem tűri a zaklatás, az erőszakosság és a durvaság semmilyen formáját. Minden alkalmazottnak tiszteletben kell tartania a másikat, annak méltóságát. Page 6 of Gyermekmunka vagy kényszermunka A Securitas a gyermekmunka és a kényszermunka semmilyen formáját nem fogadja el. 5.7 Alkohollal és/vagy droggal való visszaélés A Securitas elkötelezett abban, hogy kábítószermentes munkahelyet biztosítson, így minden alkalmazottjától elvárja, hogy tartózkodjon az alkohol- és/vagy drogfogyasztástól, amely munkavégzését befolyásolhatja. 5.8 Közösségi háló A Securitas tiszteletben tartja az egyének szabad véleménynyilvánítási jogát. Nyilvános nyilatkozatokat azonban csak az erre kifejezetten felhatalmazott személyek tehetnek a Securitas nevében. Azokat az alkalmazottakat és üzleti partnereket, akik jelen vannak a közösségi oldalakon, arra ösztönözzük, hogy ott a Securitas értékeivel és irányelveivel összhangban viselkedjenek. 6 Üzleti etika A Securitas ragaszkodik a becsületességhez, tisztességességhez és korrektséghez, és maximálisan elkötelezett a legmagasabb szintű üzleti etikai normák fenntartása és terjesztése mellett, a vállalkozás minden területén. A piac egyik vezető szereplőjeként a Securitas nagy felelősséget vállal azokban az országokban és közösségekben, ahol jelen van. Minden olyan országban, ahol jelen vagyunk, jó vállalati polgárként járunk el, és minden törvényt és előírást betartunk. A Securitas felelőssége ezenkívül a teljes szektor fejlesztésében is megmutatkozik. A kereskedelmi szervezetekkel, szakszervezetekkel valamint az állami hatóságokkal és szervezetekkel való együttműködés révén a Securitas segíti a szolgáltatások és a piac egészének fejlesztését azzal a céllal, hogy javítsa a minőséget és a fizetéseket a szektorban. 6.1 Piaci verseny és trösztellenesség A Securitas hisz a piaci versenyben és a versenyszellemben, mely a tisztességen, a minőségi termékeken, az áron és az ügyfélszolgálaton alapul. Jóllehet szövetségekbe tömörülünk a szektor előrehaladása érdekében, mégsem tartunk egymás közt megbeszéléseket vagy kötünk egyezségeket a versenytársakkal az árakat, a piaci részesedést vagy más, hasonló illegális tevékenységeket illetően, és maximálisan elkötelezettek vagyunk minden vonatkozó törvény és előírás betartása iránt, mely a szabad piaci versenyt szolgálja.

7 6.2 Megvesztegetés, korrupció és pénzmosás A Securitas arra törekszik, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokat nyújtsa ügyfelei számára, és bízik benne, hogy érdemei alapján választják őt az ügyfelek, szabad piaci verseny keretein belül. A Securitas nem ajánl fel, követel vagy fogad el vesztegetési pénzt vagy más illegális kifizetést annak érdekében, hogy új üzletet kössön vagy megőrizze a jelenlegit. A Securitas célja az, hogy kizárólag olyan tisztességes üzleti partnerekkel folytasson üzletet, akik minden tekintetben törvényesen járnak el, és akik bevétele legális forrásokból származik. A Securitas nem támogatja a pénzmosást, és a Kódex szellemében betartja a korrupció és a pénzmosás ellen hozott általános pénzmosás elleni alapelveket. Page 7 of Szórakozás, ajándékok, prémiumok és adományok A beszerzési és az értékesítési tevékenységeket a lehető legnagyobb tisztességgel kell kezelni. Az alkalmazottak és üzleti partnerek nem adhatnak és nem fogadhatnak el ajándékokat, prémiumokat és szórakozási lehetőségeket, amennyiben az befolyásolhatja az üzleti tranzakciókat, vagy az alkalmazott, üzleti partner vagy ügyfél döntéshozatalát. Az apróbb értékű ajándékok időnként részét képezik a helyi üzleti kultúrának, és amíg ezt lehetővé teszik a törvények ezek elfogadhatók. A helyi Securitas entitásoknak ezért részletes útmutatót kell készíteniük arról, hogy helyi szinten mi minősül még elfogadhatónak a hatályos törvények és a Kódex értelmében. 6.4 Érdekellentétek Az üzleti döntéseket mindig objektív okok és feltételek alapján kell meghozni; az alkalmazottaknak és az üzleti partnereknek kerülniük kell minden olyan érdekellentétet, ami személyes tevékenységeik és a Securitas üzlete között állhat. 6.5 Politikai közreműködések és politikai tevékenységek Minden, a Securitas nevében végzet politikai közreműködésnek vagy tevékenységnek törvényesnek, etikusnak és a Securitas értékeivel és irányelveivel összhangban levőnek kell lennie. Az alkalmazottak nem használhatják fel, és nem járulhatnak hozzá a cég vagyonának, erőforrásainak vagy intézményeinek felhasználásához annak érdekében, hogy ezzel támogassanak egy állami entitást, politikai szervezetet, pártot vagy jelöltet, kivéve, ha ezt törvényi előírás teszi kötelezővé, és ha ez törvényes és bevett gyakorlat. Minden, a cég vagyonából történő közreműködésnek törvényesnek és átláthatónak kell lennie, és rendelkeznie kell a divízió elnökének vagy a regionális elnök hozzájárulásával. 6.6 Belső kereskedés és bizalmas információk A Securitas betart minden, a belső kereskedésre vonatkozó törvényt és előírást, és nem használ fel és nem oszt meg belsős tőzsdei információkat erre nem megfelelő módon. Az alkalmazottak és az üzleti partnerek nem használhatnak fel nem nyilvános információkat a Securitas-ról vagy bármely más cégről annak érdekében, hogy ezzel befolyásolják őt, vagy bármely harmadik felet a részvények kereskedésében. 6.7 Titoktartás és adatvédelem A Securitas tiszteletben tartja az egyének titoktartási jogait, és elkötelezett a személyes adatok felelősségteljesen és a vonatkozó titoktartási és adatvédelmi törvényekkel összhangban történő kezelése iránt.

8 6.8 Bizalmas információk (kereskedelmi titkok) Minden alkalmazottól és üzleti partnertől elvárjuk, hogy különös óvatossággal járjon el annak érdekében, hogy a Securitas bizalmas és a Securitas tulajdonát képező információk ne kerüljenek illetéktelen módon felhasználásra vagy megosztásra. Az ügyfeleinkhez vagy üzleti partnereinkhez tartozó nem nyilvános információkat amelyekhez az üzlet során jutunk hozzá szintén védeni kell, minden törvényi és szerződéses előírásnak megfelelően. Page 8 of Szellemi tulajdon A Securitas védjegy magában foglalja mindazt a tapasztalatunkat, amit a professzionális biztonsági szolgáltatások területén szereztünk. A Securitas-nak és ezzel együtt minden alkalmazottjának és üzleti partnerének ügyelnie kell rá, hogy megóvja ezt a védjegyet, és hogy tiszteletben tartsa mások szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogait A cég tulajdonának és erőforrásainak megóvása A Securitas tulajdonát, erőforrásait és információs rendszerét meg kell óvni és biztonságban kell tartani az illetéktelen felhasználástól, a károkozástól, a megosztástól és a megsemmisítéstől, függetlenül attól, hogy ez a véletlen, a nem megfelelő eljárás vagy a bizalom kihasználásának a műve Kormányzati munka Sok ügyfelünk valamelyik kormányügynökség, vagy állami vagy nemzetközi hatóságnál. A Securitas maximálisan elkötelezett a kormányzatokkal és az állami hatóságokkal való együttműködésre vonatkozó törvények és előírások betartása iránt, ideértve az ilyen esetekben megszokott speciális előírásokat is Nyilatkozatok, jegyzőkönyvezés és belső kontroll A Securitas tisztában van a nyílt kommunikáció fontosságával, függetlenül attól, hogy a kommunikáció alkalmazottainkkal, üzleti partnereinkkel, ügyfeleinkkel, befektetőinkkel vagy a nyilvánossággal történik-e. A Securitas részvényeit jegyzik a NASDAQ OMX stockholmi értéktőzsdén, és minden megadott információ összhangban van a vonatkozó törvényekkel, tőzsdei szabályokkal és céges kódexekkel. Átfogó és pontos céges információk állnak rendelkezésre az érdekelt felek számára, és a Securitas záros határidőn belül válaszol a felmerülő kérdésekre. Minden jelentés és könyvelési dokumentum egyértelműen meghatározza az üzleti tranzakciók, a tőke és a passzívák valódi jellegét, a vonatkozó jogszabályokkal, valamint pénzügyi és jogi követelményekkel összhangban; ezek az információk megfelelnek legjobb tudomásunknak. Célunk a teljes felelősség. A Securitas könyvelési és jelentéskészítési normái a "Csoport irányelvekben és útmutatókban", valamint a "Securitas jelentéskészítési kézikönyvében" vannak lefektetve. A Securitas kommunikációs irányelvét minden esetben alkalmazzuk. A Securitas belső kontroll irányelve összhangban van a COSO nemzetközi integrált kontroll keretrendszerével. A Securitas AB igazgatótanácsa felelős végső soron a belső kontroll területen elvégzett munkáért.

9 7 Környezetvédelem és fenntarthatóság Page 9 of 10 A Securitas arra törekszik, hogy üzleti tevékenységei során ügyeljen a környezet fenntarthatóságára, és hogy megfeleljen, vagy túlteljesítse a vonatkozó törvények, jogszabályok és nemzetközi egyezmények által előírt környezetvédelmi követelményeket. Elvárás velünk szemben, hogy folyamatosan olyan új módszereket kutassunk, melyek csökkentik az erőforrás-fogyasztást, az emissziót és a hulladékképzést. Az emissziós célértékeket a Securitas emissziós irányelve határozza meg. 8 Közösségi közreműködés A Securitas jó vállalati polgárként viselkedik, amikor a helyi, regionális és globális közösségeket támogatja az erre megfelelő módon. Ezenkívül részt veszünk olyan közösségi projektekben is, ahol azt látjuk, hogy a helyi közösségnek égető szüksége van a segítségre. Entitásainkon keresztül tartjuk a kapcsolatot a helyi közösségekkel, ahol a Securitas jelen van, olyan kezdeményezéseket alkalmazva, mint az iskolák, az árvaházak vagy a hátrányos helyzetűeket segítő szervezetek szponzorálása. A Securitas tisztában van a proaktív és folyamatos közösségi párbeszéd fontosságával. 9 Implementáció és megfelelőség A Securitas alkalmazottjainak és az igazgatói tanácsa tagjainak a felelőssége, hogy betartsák és támogassák a Kódexet. A divízió/régió elnökének a felelőssége, hogy biztosítsa a Kódex implementálását az adott területen; a Kódex helyes implementálásáért azonban végső soron minden alkalmazott és üzleti partner számára az adott országért felelős vezető felel A Kódexet ezenkívül a lehető legszélesebb körben hirdetni és implementálni kell, minden üzleti partnernél és szerződéses kapcsolatnál. A Kódexet tekintve az ügyfelek nem számítanak üzleti partnernek. Üzleti partnernek minősülnek a beszállítók, az alvállalkozók és az egyéb partnerek. A Kódex implementálását és a Kódexszel való összhangot folyamatosan ellenőrizzük vállalati kockázatkezelési eljárásunk keretén belül. A Kódexet évente át kell nézni, amiért végső soron a Securitas AB igazgatótanácsa a felelős. A Securitas minden alkalmazottja és üzleti partnere felelős továbbá, hogy felhívja a figyelmet a Kódexben foglaltak betartásának esetleges elmulasztására. Amikor egy alkalmazott vagy üzleti partner panaszt szeretne tenni, vagy jelenteni szeretne egy Kódex-megszegési esetet, akkor ezzel kapcsolatban menedzseréhez vagy a helyi menedzsment egyik tagjához kell fordulnia. Ha az alkalmazott problémásnak találja a probléma helyi szinten történő jelentését, ha a probléma nem kerül megoldásra, vagy ha a szabályszegés súlyos mértékű vagy érzékeny-jellegű, akkor azt a következő csatornák valamelyikén kell jelenteni:

10 Securitas Tisztesség Vonal Honlap: Telefon: tekintse meg a honlapot a helyi telefonszámot illetően integrity@securitas.com Page 10 of 10 Group CSR Officer Securitas AB P.O. Box S Stockholm Sweden Ha szeretne többet megtudni a panaszbejelentés menetéről és annak céljáról, akkor tekintse meg a Securitas Tisztesség Vonalának irányelveit. Minden panaszt kivizsgálunk. Amennyire csak lehetséges, az alkalmazott adatait bizalmasan kezeljük és egyetlen alkalmazottat sem érhet jóhiszeműségében hátrányos megkülönböztetés a Kódex esetleges megszegéséért tett bejelentés miatt. Az ilyen bejelentést tevő alkalmazottat megfelelő módon értesítjük. A Securitas számos különböző forrás segítségével rendszeresen ellenőrzi, hogy a Kódex be van-e tartva. Az olyan cselekedeteket, melyek nincsenek összhangban a Kódexszel, azonnal korrigálni kell, a Kódexet megszegő alkalmazottakat pedig akár az elbocsátás veszélye is fenyegetheti. Amennyiben a Kódex megszegése egyben törvényszegésnek is minősül, úgy a Securitas értesítheti erről a megfelelő hatóságokat.

A Securitas értékei és etikája

A Securitas értékei és etikája A Securitas értékei és etikája 1 2 Üzenet a vezérigazgatótól Nap mint nap, minden működési területünkön a Securitas minden dolgozója hozzájárulhat megbecsülésünk növeléséhez és a hosszú távú fenntarthatóság

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex Wienerberger CBME Szállítói etikai kódex A Wienerberger CBME elkötelezett a tisztesség és fenntarthatóság magas szintű normái iránt, és a nulla tolerancia elvét alkalmazza az olyan etikátlan magatartással

Részletesebben

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Supplier Code of Conduct Preambulum A Xella Csoport vállalatait üzleti tevékenységének valamennyi területén nemzetközi-, nemzetiés helyi törvények, rendeletek

Részletesebben

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe Szerkesztette Grafikai koordináció Vállalati Kommunikáció Jóváhagyta Assicurazioni Generali S.p.A. Igazgatósága Milánó, 2011. december 16. Bevezető Az elmúlt

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre.

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. ETIKAI KÓDEX 1. Bevezető rendelkezések Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. Munkaköri feladataik ellátása közben a munkavállalók

Részletesebben

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe Hatálybalépés: 2017. november Nyilatkozat Vállaljuk, hogy működésünk minden terén beleértve üzleti partnereinket és beszállítói láncunkat -- tiszteletben tartjuk

Részletesebben

Integrált beszállítói lánc. IBM beszállítói üzletviteli alapelvek

Integrált beszállítói lánc. IBM beszállítói üzletviteli alapelvek Integrált beszállítói lánc IBM beszállítói üzletviteli alapelvek IBM beszállítói üzletviteli alapelvek Az IBM cég mindig is magas elvárásokat fogalmazott meg saját üzletmenetére vonatkozóan ezek a vállalati

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

A Compass Group Etikai Kódexe

A Compass Group Etikai Kódexe A Compass Group Etikai Kódexe 1.2. kiadás A Compass Group etikai kódexe és az ENSZ Global Compact programja Mivel vállalatunk világszinten vezető szerepet tölt be ezen a területen, a legmagasabb szintű

Részletesebben

2011 Április. Szállítói Etikai Szabályzat

2011 Április. Szállítói Etikai Szabályzat 2011 Április Szállítói Etikai Szabályzat BEVEZETÉS A magas etikai színvonalon folytatott üzleti tevékenység alapvető fontosságú a Sodexo számára. Ennek tükrében jött létre a Szállítói Etikai Szabályzat,

Részletesebben

Vállalati kultúránk elemi alapját a felelősségtudatos és tiszteletteljes, morális munkavégzés képezi.

Vállalati kultúránk elemi alapját a felelősségtudatos és tiszteletteljes, morális munkavégzés képezi. MAGATARTÁSI KÓDEX 2 ELŐSZÓ Vállalati kultúránk elemi alapját a felelősségtudatos és tiszteletteljes, morális munkavégzés képezi. Elkötelezettek vagyunk a fair, átlátható és tisztességes tényleges verseny

Részletesebben

Magatartási kódex. SCA Magatartási kódex 1

Magatartási kódex. SCA Magatartási kódex 1 Magatartási kódex SCA Magatartási kódex 1 Vezérigazgatói üzenet Kedves Munkatársaim! A higiéniai és erdészeti ter- vállalata vagyunk, ezért üz- ségteljesen, a ránk vonatkozó nünk. A Magatartási kódex ehhez

Részletesebben

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Tulajdonosi Bevezető Kedves Kollégák! Önök a Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexét tartják a kezükben. Az Etikai Kódex célja, hogy a Csepel Metall Vasöntöde

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

A Smiths Beszállítói üzleti etikai kódexe

A Smiths Beszállítói üzleti etikai kódexe A Smiths Beszállítói üzleti etikai kódexe A Smiths Group globális vállalatként a világ minden táján ügyfelekkel, részvényesekkel és beszállítókkal áll kapcsolatban. Ezek az érdekelt felek, valamint az

Részletesebben

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 Célok A Brunswick Corporation teljes elkötelezettséget vállal a tisztességes üzletvitel

Részletesebben

DACHSER Üzletszabályzat

DACHSER Üzletszabályzat DACHSER Üzletszabályzat 1. Előszó A Dachser minden tevékenységének alapja a kötelező erejű szabályozások és a szabad akaratunkból vállalt kötelezettségek betartása mind országos, mind pedig nemzetközi

Részletesebben

A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei

A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei A Pfizernél régóta fennálló szabályozás tiltja a megvesztegetést és korrupciót az Egyesült Államokban és külföldön végzett üzleti

Részletesebben

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az ANY Biztonsági Nyomda Etikai Kódexe... 4 2.1. Az Etikai Kódex alapelvei... 4 2.2. Az Etikai Kódex hatálya... 4 3. Az ANY Biztonsági

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

CODE OF CONDUCT (ÜZLETI MAGATARTÁSKÓDEX

CODE OF CONDUCT (ÜZLETI MAGATARTÁSKÓDEX MAN CODE OF CONDUCT (ÜZLETI MAGATARTÁSKÓDEX) BESZÁLLÍTÓK ÉS ÜZLETI PARTNEREK SZÁMÁRA -1- TARTALOMJEGYZÉK Előszó..2 1. A társaság felelőssége.3 2. Átlátható üzleti kapcsolatok 3 3. Tisztességes piaci magatartás..4

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX. MAGATARTÁSI KÓDEX A magatartásra vonatkozó alapelvek

MAGATARTÁSI KÓDEX. MAGATARTÁSI KÓDEX A magatartásra vonatkozó alapelvek MAGATARTÁSI KÓDEX MAGATARTÁSI KÓDEX A magatartásra vonatkozó alapelvek A Duvenbeck Vállalatcsoport (továbbiakban Duvenbeck ) számára magától értetődik a munkavállalókkal 1, az ügyfelekkel, a beszállítókkal,

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX. Rába Járműipari Holding Nyrt.

ETIKAI KÓDEX. Rába Járműipari Holding Nyrt. Rába Járműipari Holding Nyrt. ETIKAI KÓDEX 9027 Győr, Martin u. 1. Postacím: 9002 Győr, Pf.: 50 Telefon: 06-96-622 600 Fax: 06-96-624 909 E-mail: raba@raba.hu www.raba.hu Tartalomjegyzék A kódex hatálya...3

Részletesebben

Szállítói szabályzat. Imperial Logistics International B.V. & Co. KG

Szállítói szabályzat. Imperial Logistics International B.V. & Co. KG Szállítói szabályzat Imperial Logistics International B.V. & Co. KG www.imperiallogistics.com 2 Globálisan tevékenykedő vállalatként különös felelősséggel tartozunk a tisztességes munkahelyi és társadalmi

Részletesebben

Szállítói szabványok

Szállítói szabványok Szállítói szabványok Az Arconic fenntartható és etikus üzleti gyakorlatok iránti folyamatos elkötelezettsége részeként együttműködünk beszállítóinkkal, alvállalkozóinkkal, tanácsadóinkkal és más felekkel,

Részletesebben

Holcim Hungária Zrt.

Holcim Hungária Zrt. Üzletviteli és etikai szabályzat Holcim Hungária Zrt. Tartalom 1. Bevezetés 1 2. Definíciók 1 2.1. Üzletviteli szabályzat 1 2.2. Érintett és érdekelt felek 1 2.3. Vállalati Társadalmi Felelôsségvállalás

Részletesebben

A KNAUF MAGATARTÁSI KÓDEXE

A KNAUF MAGATARTÁSI KÓDEXE A KNAUF MAGATARTÁSI KÓDEXE Tisztelt munkavállalóink! Az elmúlt 80 év során a Knauf családi vállalkozásból az építőanyag-ipar egyik nemzetközi vezető szereplőjévé vált. Üzleti vállalkozásunk sikerének elengedhetetlen

Részletesebben

A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata. Magyarország. 1. verzió

A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata. Magyarország. 1. verzió A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata Magyarország 1. verzió MÓDOSÍTÁSOK Aktuális verzió: V1 Verzió Dokumentum Alkalmazandó 1 Üzleti Megfelelőségi

Részletesebben

A Vodafone beszerzési etikai kódexe

A Vodafone beszerzési etikai kódexe A Vodafone beszerzési etikai kódexe A Vodafone a világ egyik legnagyobb mobil távközlési szolgáltató vállalataként jelentős szerepet játszik az emberek életminőségének javításában. Tudjuk, hogy vállalatunk

Részletesebben

DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT

DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT 1 / 4 Tisztelt alvállalkozónk: A Sapa egy számos területen tevékenykedő nemzetközi ipari vállalatcsoport. A Sapa üzleti tevékenységében mélyen

Részletesebben

Magatartási Kódex. Bevezetés. A Bisnode kötelezettségvállalása. Hatály. Stockholm (5)

Magatartási Kódex. Bevezetés. A Bisnode kötelezettségvállalása. Hatály. Stockholm (5) Stockholm 2014-06-18 Magatartási Kódex 1 (5) Bevezetés A Bisnode lehetővé teszi az okos döntéseket. Tevékenységünk során az adatok segítségével olyan betekintést biztosítunk ügyfeleink számára, amely Európa-szerte

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX SZANKCIÓKRA ÉS KERESKEDELMI EM-BARGÓKRA VONATKOZÓ MEGFELELŐSÉGI IRÁNYELV

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX SZANKCIÓKRA ÉS KERESKEDELMI EM-BARGÓKRA VONATKOZÓ MEGFELELŐSÉGI IRÁNYELV MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX SZANKCIÓKRA ÉS KERESKEDELMI EM-BARGÓKRA VONATKOZÓ SZANKCIÓKRA ÉS KERESKEDELMI EMBARGÓKRA VONATKOZÓ A Magna elkötelezett aziránt, hogy működésével megfeleljen az összes olyan

Részletesebben

Magatartási kódex. www.gw-world.com

Magatartási kódex. www.gw-world.com Magatartási kódex www.gw-world.com Stand 07/12 DO_01_01_003_ZEN HU Előszó A Gebrüder Weiss (GW) olyan családi vállalkozás, mely generációk óta felelősséget vállal az etikai értékekért és azok közvetítéséért

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

i-cell Mobilsoft Zrt. Etikai szabályzat

i-cell Mobilsoft Zrt. Etikai szabályzat 2019 JÁRMŰKÖVETÉS ÚTDÍJFIZETÉS KOMPLEX RENDSZEREK TARTALOMJEGYZÉK Vezérigazgatói üzenet Értékeink, hitvallásunk Feddhetetlenség 4 5 Bizalom és nyitottság Hiszünk a folyamatos fejlődésben Társadalmi felelősség

Részletesebben

Értékeink és normáink

Értékeink és normáink Magatartási kódex Sikerünk alapja IV. kiadás Értékeink és normáink Vállalatunk Már a kezdetektől a helyes cselekvésbe vetett hitünk kísérte az MSD tevékenységét. Ezt az alapelvet George Merck fektette

Részletesebben

AZ ELECTROLUX CSOPORT SZÁLLÍTÓI MUNKAHELYI SZABVÁNYA

AZ ELECTROLUX CSOPORT SZÁLLÍTÓI MUNKAHELYI SZABVÁNYA AZ ELECTROLUX CSOPORT SZÁLLÍTÓI MUNKAHELYI SZABVÁNYA 1. A Szabályzat célja Az Electroluxnál nagy hagyománya van annak, hogy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet kínál, és kiemelten törődik a környezetével,

Részletesebben

Csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat

Csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat 1 Csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat A szabályzat célja A csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat útmutatást ad az alkalmazottaknak és a szerződéses partnereknek, beszállítóknak, alvállalkozóknak,

Részletesebben

Cognizant Technology Solutions A bejelentéstevőkre és a megtorlásellenességre

Cognizant Technology Solutions A bejelentéstevőkre és a megtorlásellenességre Cognizant Technology Solutions A bejelentéstevőkre és a megtorlásellenességre vonatkozó nyilatkozat Érvényes 2017 januárjától Miért készült ez a nyilatkozat? Arra bátorítjuk munkatársainkat, hogy számoljanak

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX. Ajánlás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyfeleivel és partnereivel szembeni magatartásáról

MAGATARTÁSI KÓDEX. Ajánlás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyfeleivel és partnereivel szembeni magatartásáról MAGATARTÁSI KÓDEX Ajánlás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyfeleivel és partnereivel szembeni magatartásáról A Kódex személyi és tárgyi hatálya A Kódex hatálya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Részletesebben

NSG Group Beszállítói etikai kódex

NSG Group Beszállítói etikai kódex Bevezető NSG Group Beszállítói etikai kódex Az NSG Csoport arra törekszik, hogy üzletvitelének az NSG Csoport Értékek és Elvek nyilatkozatban leírtaknak megfelelő professzionális, jogkövető és etikai volta

Részletesebben

NSG Csoport Beszállítói etikai kódex

NSG Csoport Beszállítói etikai kódex Bevezető NSG Csoport Beszállítói etikai kódex Az NSG Csoport arra törekszik, hogy üzletvitelének az NSG Csoport Értékek és Elvek nyilatkozatban leírtaknak megfelelő professzionális, jogkövető és etikai

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató. a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról

Ügyfél-tájékoztató. a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról Ügyfél-tájékoztató a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról 1. Az Etikai Kódex célja Az Etikai Kódex (a továbbiakban: Kódex) célja azon alapelvek összefoglalása és

Részletesebben

Az Electrolux Csoport Általános Munkahelyi Szabályzata

Az Electrolux Csoport Általános Munkahelyi Szabályzata Az Electrolux Csoport Szabályzata A Szabályzat funkcionális felelőse: A Szabályzatért személyesen felelős személy: A Szabályzat utolsó felülvizsgálatának dátuma: A Szabályzatot jóváhagyta az Electrolux

Részletesebben

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK Meggyőződésünk, hogy az üzlet csak olyan társadalmakban lehet sikeres, ahol védik és tiszteletben tartják az emberi jogokat. Elismerjük, hogy az üzleti

Részletesebben

Code of Conduct. Etikai kódex BOS csoport. focused on customer - driven by innovations

Code of Conduct. Etikai kódex BOS csoport. focused on customer - driven by innovations Code of Conduct Etikai kódex BOS csoport focused on customer - driven by innovations Tartalomjegyzék Az etikai kódex jelentése 3 1. Alapvető követelmények 4 2. Vezetők és munkatársak a BOS-nál 5 2.1 Személyes

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: április 03.

Ügyfél-tájékoztató a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: április 03. Ügyfél-tájékoztató a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: 2017. április 03. 1. Az Etikai Kódex célja Az Etikai Kódex (a továbbiakban: Kódex) célja azon alapelvek

Részletesebben

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX 6. kiadás 2009 04 08 Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgató

Részletesebben

CERTA KFT. ETIKAI KÓDEX ÉS CÉGFELELŐSSÉGI POLITIKA

CERTA KFT. ETIKAI KÓDEX ÉS CÉGFELELŐSSÉGI POLITIKA CERTA KFT. ETIKAI KÓDEX ÉS CÉGFELELŐSSÉGI POLITIKA 1. Az Etikai Kódex célja: Ezen etikai kódex célja, hogy a vezetőség tagjai és az alkalmazottak számára bemutassa a betartandó etikus és jogszerű magatartást.

Részletesebben

TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet

TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet 23/2015. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai Kódex KM2. számú melléklet Ügyfél-tájékoztató az TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról

Részletesebben

e t i k a i k ó d e x

e t i k a i k ó d e x e t i k a i kódex Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex célja Hatálya Törvényi megfelelőség Emberi jogok tiszteletben tartása Korrupcióellenesség Összeférhetetlenség Tisztességes foglalkoztatás Esélyegyenlősség

Részletesebben

ELECTROLUX MUNKAHELYI MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT

ELECTROLUX MUNKAHELYI MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT ELECTROLUX MUNKAHELYI MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT Bevezetés Az Electrolux Csoport célul tűzte ki, hogy vásárlói, alkalmazottai és részvényesei számára a világ legjobb készülékgyártó vállalata legyen. E jövőkép

Részletesebben

CIA CLUB. A Belsı Ellenırzés szerepe egy etikus vállalati környezet kialakításában. Bozóki Olga CIA, QA Regionális Belsı Ellenırzési Vezetı

CIA CLUB. A Belsı Ellenırzés szerepe egy etikus vállalati környezet kialakításában. Bozóki Olga CIA, QA Regionális Belsı Ellenırzési Vezetı CIA CLUB A Belsı Ellenırzés szerepe egy etikus vállalati környezet kialakításában Budapest, 2010 március 3. Bozóki Olga CIA, QA Regionális Belsı Ellenırzési Vezetı Belsı Ellenırökre vonatkozó etikai szabályok

Részletesebben

Üzleti magatartás kódex

Üzleti magatartás kódex Üzleti magatartás kódex Előszó Az Intersnack Csoport sikeres múltra tekint vissza mind márkás, mind kereskedelmi márkás termékek forgalmazása terén, mely eredményekre mindannyian méltán büszkék lehetünk.

Részletesebben

Etikai Szabályzat. Bevezetés

Etikai Szabályzat. Bevezetés Bevezetés Etikai Szabályzat Jelen szabályzatban az SIG-ra vonatkozó hivatkozások ugyanúgy vonatkoznak az ATCI és ATC vállalatokra is. A SIG Rt.-nek számos meghatározó alapelve és értéke van, amelyeket

Részletesebben

TISZTELT PARTNEREINK! A Sanofi szállítói magatartási kódexe

TISZTELT PARTNEREINK! A Sanofi szállítói magatartási kódexe TISZTELT PARTNEREINK! A Sanofi szállítói magatartási kódexe Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Globális Szerződés kezdeményezéséhez való csatlakozást követően a Sanofi kötelezettséget vállalt az ott rögzített

Részletesebben

Az Etikai kódex azonban tartalmazhat a nemzeti törvényeknél szigorúbb követelményeket is.

Az Etikai kódex azonban tartalmazhat a nemzeti törvényeknél szigorúbb követelményeket is. Etikai kódex 1 Bevezetés Etikai kódexünket minimális irányadó normaként alkalmazzuk célunk, a termelési környezet és a munkafeltételek folytonos etikai és szociális szempontból esedékes - javítása érdekében.

Részletesebben

Delfort Group Magatartási Kódex

Delfort Group Magatartási Kódex Verzió május 2014 Delfort Group Magatartási Kódex A Menedzsment bevezetője A delfortgroup AG és leányvállalatai (delfortgroup) a tevékenységét a Kitűnőség Tisztelet Felelősség Becsületesség Átláthatóság

Részletesebben

Nikon viselkedési szabályzata

Nikon viselkedési szabályzata Nikon viselkedési szabályzata Bevezetés A Nikon viselkedési szabályzata (a Viselkedési szabályzat ) a Nikon Corporation és a világ különböző részein működő valamennyi leányvállalatának összes igazgatója,

Részletesebben

Magatartási Kódex. Ajánlás a pénzügyi szervezetek ügyfeleikkel és partnereikkel szembeni magatartásáról PREAMBULUM

Magatartási Kódex. Ajánlás a pénzügyi szervezetek ügyfeleikkel és partnereikkel szembeni magatartásáról PREAMBULUM Magatartási Kódex Ajánlás a pénzügyi szervezetek ügyfeleikkel és partnereikkel szembeni magatartásáról PREAMBULUM A pénzügyi intézményrendszerrel szembeni bizalom alapvető fontosságú a gazdaság működése

Részletesebben

Hatályos: 2014. december 18. napjától

Hatályos: 2014. december 18. napjától 21/2014. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai Kódex K8. számú melléklet Ügyfél-tájékoztató a Takarékbank Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: 2014. december 18. napjától 1. Az Etikai Kódex

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Felelős Beszerzési Szabályzat

Felelős Beszerzési Szabályzat Felelős Beszerzési Szabályzat Az Arriva csoport ügyfelei és munkavállalói előnyére felelős beszerzési szabályzatot fogalmaz meg. Mindezt gondos kiválasztással, beszállítóinkkal való együttműködéssel és

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

Az adományszervezés Etikai Alapelveinek Nyilatkozata

Az adományszervezés Etikai Alapelveinek Nyilatkozata Az adományszervezés Etikai Alapelveinek Nyilatkozata ELŐSZÓ Az adományszervezők számos területen, különböző országokban, és különböző körülmények között dolgoznak, de van néhány alapvető, közös értékük

Részletesebben

Üzleti etika kódex. Módosítva 2008 szeptemberében

Üzleti etika kódex. Módosítva 2008 szeptemberében Üzleti etika kódex Módosítva 2008 szeptemberében smi cofe A5 booklet aw_hun.indd 1 2/10/12 09:52:21 Üzleti etika kódex Kódexünk a Smiths Group a világ bármely részén működő minden üzletágára és minden

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX. 2010. május 1. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK

ETIKAI KÓDEX. 2010. május 1. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK ETIKAI KÓDEX 1. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A vállalati etika többet jelent a törvénysértések megelőzésénél - sokkal inkább arról szól, hogyan viselkedjünk egymással és a külvilággal. Mindenki, aki a Telenorral

Részletesebben

I. Előszó. Együttműködés

I. Előszó. Együttműködés A Volkswagen Konszern a fenntarthatóságra vonatkozó követelményei az üzleti partnerekkel való kapcsolatokban (Code of Conduct üzleti partnerek esetében) I. Előszó Az alábbi követelmények körvonalazzák

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban március 05.

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban március 05. Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2012 2013. március 05. A kutatás bemutatása Ez immár a harmadik adatfelvétel az Ernst & Young és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató

Részletesebben

Szállítói Etikai Kódex

Szállítói Etikai Kódex Szállítói Etikai Kódex A FELELŐS BESZERZÉSI TEVÉKENYSÉG AKTÍV ELŐMOZDÍTÁSA A SZÁLLÍTÓI LÁNCBAN 1. Bevezető a LafargeHolcim fenntartható beszerzési tevékenységéhez 1.1. A LafargeHolcim elkötelezte magát

Részletesebben

Nokia Siemens Networks magatartási kódex

Nokia Siemens Networks magatartási kódex Nokia Siemens Networks magatartási kódex A Nokia Siemens Networks kedves munkatársainak és érdekeltjeinek Mi, a Nokia Siemens Networks munkatársai, nem kevesebbre törekszünk, mint hogy ágazatunk vezetőivé

Részletesebben

Roche beszállítói. etikai kódex

Roche beszállítói. etikai kódex Roche beszállítói etikai kódex Roche beszállítói etikai kódex A Roche minden üzleti tevékenységében elkötelezett a fenntarthatóság iránt és a lehető legszigorúbb etikai követelmények érvényesítését célozza

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv 2018. 02. 01. Esélyegyenlőségi terv Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal 28. számú melléklet SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden köztisztviselőnek azt a

Részletesebben

Hatályos: 2014. december 18. napjától

Hatályos: 2014. december 18. napjától 21/2014. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai Kódex KM9. számú melléklet Ügyfél-tájékoztató az etikai előírásokról Hatályos: 2014. december 18. napjától 1. Az Etikai Kódex célja A Takarékbank Zrt., a Takarékbank

Részletesebben

SZÁLLÍTÓI ETIKAI ELVEK

SZÁLLÍTÓI ETIKAI ELVEK 5 / 1.oldal SZÁLLÍTÓI ETIKAI ELVEK 1. AZ ALKALMAZANDÓ JOGSZABÁLYOKNAK VALÓ MEGFELELÉS A jelen Szállítói etikai elvek (a továbbiakban Elvek ) rendelkezései mellett a Szállító köteles megfelelni a Szállítóra

Részletesebben

Szervezeti Magatartás kódex

Szervezeti Magatartás kódex A gyógyítás és a gondoskodás melletti elkötelezettségünk Szervezeti Magatartás kódex Öt alapelvünk: Betegek Munkatársaink Részvényesek Egészségügyi partnerek Társadalom A betegek jóléte és biztonsága áll

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2010. MÁJUS 31-TŐL 2012. DECEMBER 31-IG TERJEDŐ IDŐSZAKRA Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen Kisbér Város Önkormányzata az alábbi

Részletesebben

A kódex hatálya Külső és belső vevők Tulajdonosaink Munkatársaink

A kódex hatálya Külső és belső vevők Tulajdonosaink Munkatársaink ETIKAI KÓDEX Székhely: 9027 Győr, Martin út 1. Postacím: 9002 Győr, Pf. 50 Telefon: 06-96-622 600 Fax: 06-96-624 069 Cégbíróság: Győri Törvényszék Cégbírósága Cégjegyzékszám: Cg.08-10-001532 E-mail: raba@raba.hu

Részletesebben

Hatályos: december 12.

Hatályos: december 12. 23/2015. számú közvetlen hatályú Igazgatósági Szabályzat a Takarékbank Zrt-vel összevont alapú felügyelet alá tartozó Társaság és a Takarékbank Zrt. részére. 23/2015. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai

Részletesebben

TOYOTA MATERIAL HANDLING EUROPE MAGATARTÁSI KÓDEX

TOYOTA MATERIAL HANDLING EUROPE MAGATARTÁSI KÓDEX TOYOTA MATERIAL HANDLING EUROPE MAGATARTÁSI KÓDEX www.toyota-forklifts.eu 2 ELNÖKI BEVEZETŐ A Toyota Material Handling Europe (TMHE) feltett szándéka, hogy minden anyagmozgatási megoldásokat kereső ügyfél

Részletesebben

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök 2013.12.20. dr. Lukács Andrea, 1 A közbeszerzési irányelvek lehetőséget adnak a szociális

Részletesebben

Etikai kódex Rövid változat The global leader in door opening solutions

Etikai kódex Rövid változat The global leader in door opening solutions Etikai kódex Rövid változat The global leader in door opening solutions 2 Etikai kódex Az Etikai kódexnek ez a változata az Etikai kódex összefoglalását tartalmazza. Ebből az összes alkalmazottunkhoz eljuttatunk

Részletesebben

10/2019. számú főigazgatói utasítás. az Etikai Kódex kiadásáról

10/2019. számú főigazgatói utasítás. az Etikai Kódex kiadásáról Iktatószám: 4464-1/2019/JOG 10/2019. számú főigazgatói utasítás az Etikai Kódex kiadásáról A Magyar Állami Operaház (a továbbiakban: MÁO) Szervezeti és Működési Szabályzata (a továbbiakban: SZMSZ) 69.7.

Részletesebben

A VALEO KÖVETELMÉNYEI A BESZÁLLÍTÓIVAL SZEMBEN

A VALEO KÖVETELMÉNYEI A BESZÁLLÍTÓIVAL SZEMBEN A VALEO KÖVETELMÉNYEI A BESZÁLLÍTÓIVAL SZEMBEN Minthogy évek óta a Valeo Csoport kiemelt vállalati és környezeti felelısségének tudatában tevékenykedik, ezt a felelısségét a nemzeti jogszabályok valamint

Részletesebben

MAGATARTÁS és ETIKAI KÓDEX

MAGATARTÁS és ETIKAI KÓDEX MAGATARTÁS és ETIKAI KÓDEX Rubin Informatikai Zrt. ver.: 1.0 Státusz: Jóváhagyva Készítette: Oggolder Emőke Jóváhagyta: Parádi Csaba Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató a Banküzlet Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról

Ügyfél-tájékoztató a Banküzlet Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról Ügyfél-tájékoztató a Banküzlet Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról 2015.12.12 1. Az Etikai Kódex célja Az Etikai Kódex (a továbbiakban: Kódex) célja azon alapelvek összefoglalása és ismertetése,

Részletesebben

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását.

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. Etikai Kódex Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. A bels ellen rzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz

Részletesebben

Etikai Kódex. Törvények, etikai alapelvek, általános magatartási szabályok beszállítóknak, alvállalkozóknak. Etikai Kódex fogalma.

Etikai Kódex. Törvények, etikai alapelvek, általános magatartási szabályok beszállítóknak, alvállalkozóknak. Etikai Kódex fogalma. 1 Etikai Kódex Etikai Kódex fogalma. A Vállalkozás vezetőinek és munkatársainak a társaságon kívüli üzleti kapcsolatokban, és a társaságon belüli munkakapcsolatokban tanúsítandó magatartásformáit szabályozó,

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

OTP Ingatlanpont Kft. ETIKAI KÓDEXE

OTP Ingatlanpont Kft. ETIKAI KÓDEXE ETIKAI KÓDEXE I. Alapelvek Az (továbbiakban OTP IP) Etikai Kódexe abból a célból jött létre, hogy az OTP IP illetve a vele kapcsolatba állók számára világos és egyértelmű irányelveket, elvárásokat fogalmazzon

Részletesebben

Korrekt viselkedés. Geberit magatartáskódex

Korrekt viselkedés. Geberit magatartáskódex Korrekt viselkedés Geberit magatartáskódex Kedves kollégák! Nemzetközi vállalatként világszerte csúcsteljesítményt nyújtunk a szanitertechnika területén. Elhivatottságunk jelenti sikerünk zálogát ma és

Részletesebben

A LEGO Csoport ETIKAI KÓDEXE

A LEGO Csoport ETIKAI KÓDEXE A LEGO Csoport ETIKAI KÓDEXE 4.0 változat Bevezetés Jelmondatához híven Csak a legjobb lehet elég jó a LEGO Csoport szeretne megfelelni vállalt kötelezettségének egy új és változó világban is, amelyben

Részletesebben

Administrative Policy Hungarian translation from English original

Administrative Policy Hungarian translation from English original Magatartási szabályzat Minden egység A KONE elhivatott a városi élet zökkenőmentessé tétele iránt. Ennek értelmében a lehető legjobb Emberáramlás- élményt kívánjuk nyújtani, az épületek teljes élettartama

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

Felelősségteljes üzleti gyakorlat

Felelősségteljes üzleti gyakorlat A Nolato lelke 2 Felelősségteljes üzleti gyakorlat A Nolato nagy hagyománnyal rendelkezik a felelősségteljes üzleti gyakorlat területén. A cég lelkének részét képezi, hogy jó munkaadók és világpolgárok

Részletesebben

AZ ÁRGUS-SECURITY KFT. CSÚSZÓPÉNZ- ÉS KORRUPCIÓ-ELLENES SZABÁLYZATA

AZ ÁRGUS-SECURITY KFT. CSÚSZÓPÉNZ- ÉS KORRUPCIÓ-ELLENES SZABÁLYZATA AZ ÁRGUS-SECURITY KFT. CSÚSZÓPÉNZ- ÉS KORRUPCIÓ-ELLENES SZABÁLYZATA I. A szabályzat célja Az ÁRGUS-SECURITY Kft. zéró toleranciát hirdet a csúszópénzzel és a korrupcióval kapcsolatosan. A csúszópénz- és

Részletesebben