Nem tetszik a rendszer!? Be nem váltott ígéret: Kazinczy utca Pénziránytű III. Hunvaldperblog Természetgyógyászat...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nem tetszik a rendszer!? Be nem váltott ígéret: Kazinczy utca Pénziránytű III. Hunvaldperblog Természetgyógyászat..."

Átírás

1 I. évfolyam, III. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Nem tetszik a rendszer!? Be nem váltott ígéret: Kazinczy utca Pénziránytű III. Hunvaldperblog Természetgyógyászat...

2 Köszöntő Kedves Olvasó! 1990 óta találkozhatunk az Erzsébetvárosi Szegfűvel, vagy ahogy olvasóink hívják: a Szegfűvel. Több ezer oldalon sok száz cikk adott hírt az itt lakóknak a kerületben történt eseményekről, a helyi politikai életről, kultúráról, környezetünkről, hétköznapi életünkről. Azóta sok minden változott, például olvasóink egy része azóta született, sokan költöztek ebbe a folyamatosan fejlődő, gazdag, sokszínű kulturális és építészeti értékkel bíró belvárosi kerületbe, és megváltoztak újságolvasási szokásaink is. Sok minden változott körülöttünk a legutóbbi, tavalyi számunk megjelenése óta is. Erzsébetvárost is egyszínűre akarják festeni: narancsszínűre. Ám nagyon sokan vannak, akik a sokszínűséget kedvelik, szeretnének tisztán látni. Nekik szánjuk a Szegfű digitális változatát. Továbbra is közéleti lap marad, online elérhető módon. Terveink szerint havonta jut el az Olvasóhoz, de rendkívüli eseményekről soron kívül is tudunk majd tájékoztatni. A szerkesztésre, írásra, fotózásra, videózásra egy kis csapat vállalkozott, de szívesen vesszük olvasóink bekapcsolódását is. A Szegfű a helyen érhető el, de a hagyományos papír alakot kedvelő olvasók végiglapozhatják a Lakossági Piros Pontban is, a Dob utca 65. szám alatt. Reméljük, hogy segítünk szűkebb-tágabb környezetünkben eligazodni. Az Önök véleménye, javaslatai alapján még érdekesebb, jobb lehet a Szegfű. Jó olvasást kívánunk! Gergely József, Dr. Kispál Tibor 2.

3 Tartalom 2. - Köszöntő 3. - Tartalom, felhívás 4. - Nem tetszik a rendszer?!? 5. - A Hoffmani módszer 6. - Pénzügyi Iránytű III A Kazinczy utca rendje Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Ha úgy érzed, van némi írói vénád vagy szeretnéd már nagyon elmondani, itt a lehetőség! Várjuk azon kedves olvasók cikkeit akik szeretnék Erzsébetváros lakosságának tudtára adni gondolataikat, véleményüket. Érdeklődni, cikket küldeni a következő címre lehet: Felújítottuk a Piros Pontot! Hunvald per Blog - szemezgető Természetgyógyászat - A Bach vrágterápiáról Foskolos Péter - Kulturszubjektív portré Tüntetősdi Becsuk. 3.

4 Nem tetszik a rendszer!? Fotó: Népszava A FIDESZ NAGYFOKÚ TÁJÉKOZATLANSÁGRÓL TESZ TANÚBIZONYSÁGOT, AMIKOR ELLENE TÜNTETNEK. KORMÁNYUNK PÁRTJA ÁLLÍTÓLAG NEM TUDOTT ARRÓL, HOGY AZ EGYMILLIÓAN A SAJTÓSZABADSÁGÉRT FACEBOOK-CSOPORT OKTÓBER 23-RA MÁR HÓNAPOKKAL EZELŐTT MEGHIRDETTE RENDSZERELLENES ÉS DEMOKRÁCIAPÁRTI DEMONSTRÁCIÓJÁT A SZABAD SAJTÓ ÚTJÁRA. Csakis ezért fordulhatott elő, hogy a szegény alulinformált Fidesz az Astoriánál szeretne forradalmi megemlékezést. Magyarul: utólag rászervezett a civilekre. Na jó, az Orbán-rezsim elleni tiltakozás nem lesz kétmilliós, a szervezők csak százezres tömegre számítanak. Ez jelentéktelen nagyság az öt éve permanens revolúcióval, tavaly óta pediglen valóságos forradalmi hullámmal próbálkozó Orbánék számára. Ők a szokásos helyre, az Astoriához mennének. Ami barokkos túlzás, mert tavaly sem ott voltak. De most visszavágynak. Az EMS megértette a Fidesz alulinformáltságát. A kormánysajtó a márciusi harmincezres tüntetésről ugyanolyan megvető hangsúlyokkal számolt be, miként a minap a szakszervezeti D-Day eseményeiről: az országmentés ellenfelei csupán érdektelen zsúrokon vesznek részt. Az sem segíti a Fidesz tájékozódását, hogy a hazai tüntetőszámlálás atyja, Rákay Philip időközben tévés csúcsvezető lett. Az m1 nem azért van, hogy akár a polgárok, akár a hatalomban ülők megtudják: valakik már Orbán, takarodj! feliratú plakátokat visznek a budapesti utcán. A jelek szerint a Fidesz október 23-án a tudás, a facebookos civilek közelébe szeretne kerülni. Sokak biztonságával fizetne érte. De ez már 2006-ban sem volt szempont. A szónoknak akkor is jutott páncélautó. Forrás: Népszabadság. 4.

5 A cél nemes, a módszer hoffmanni A nemzet elsőszámú tanára, az oktatásügy nagyaszszonya újabb szívet melengető ötlettel állt elő. A címzettek ezúttal az általános iskolai tanulók voltak, akiktől azt kérte, forint adománnyal segítsék Böjte Csaba ferences szerzetes csíksomlyói árvaházában élő társaikat. Ezek a szegény gyerekek ugyanis nem tudnak népviseletbe öltözni és abban megjelenni a templomban vagy az ünnepélyeken. A kezdeményezéssel egyetértek, dicsérendő, hogy támogatni kívánjuk az erdélyi gyerekeket, ezzel nincs is baj. A módszerrel, a megvalósítás mikéntjével azonban annál inkább! Valószínűsítem, sokan gondolják ezt így, hozzám hasonlóan, mert: 1. Manapság sokkoló híreket kapunk arról, hogy magyar családok százai élnek nyomorban, a gyerekeik éheznek, s talán jó esetben ez a bizonyos 100 forint a teljes család napi megélhetési kerete. Így aztán nemcsak ünnepi ruhára nem telik, de sok másra sem: kenyérre, tankönyvre és sorolhatnám. Ha a realitások talaján maradt volna az államtitkár asszony, akkor most és itt elsősorban nekik próbálna segíteni. Kérdezem: Őket vajon ki támogatja? Számukra miért nem gyűjtünk? 2. Miért a kisdiákokat szólítja meg? Mi ez az egész? Érzelmi zsarolás a gyerekeken keresztül? Eddig szigorú elvek működtek az iskolákban, amely szerint a pedagógus nem kérhet pénzt a tanulóktól, minden ilyet teljesen jogosan és törvényesen a szülőkkel egyeztetve tehet. Vagy az államtitkár asszony kivétel? Hangsúlyozom: aki teheti, igenis támogassa a csíksomlyói gyerekeket! De ne ilyen módon, a kisiskolásokat felszólítva az adakozásra! Igazán dicsérendő lenne például, ha Hoffmann Rózsa felajánlotta volna juttatásai legalább egy részét, hogy aztán azt követendő példaként állítsa a többi honatya elé: ők is adakozzanak. De természetesen megszólíthatta volna a szülőket is (ez így lett volna tisztességes), hogy aki kellően tehetős vagy megengedheti magának (mert pl. a 16%-os adókulcs mellett jóval több lett a fizetése), azok segítsenek, önként. De hogy a tanulóktól üzen a szülőknek, ez mindent felülmúlt! Nem vagyok persze egyáltalán meglepve, mert egy napra több ilyen sokkoló hír is jutott, hiszen az Alaptörvény asztalá -nak felállítása már egyenesen a cirkuszi bohózat kategóriáját súrolja. Ehhez már nem is fűzök kommentárt, mert részemről túl van a tűrés-, és a jó ízlés határán! Az egyik blogbejegyzésen (ha kissé túlzó is) azért erősen elgondolkodtam: Kedves Világ! Magyarország elmebetegség miatt átmenetileg zárva. Szomorú! Itt olvasható az államtitkár asszony beszéde Csillag Virág ny. tanár 5.

6 Pénziránytű III. A TAKARÉKOSKODÁSNAK KIEMELT SZEREPE VAN A PÉNZÜGYI KULTÚRÁBAN, AMINT AZT A CIKKSORO- ZAT ELŐZŐ SZÁMÁBAN KIFEJTETTÜK. A TAKARÉ- KOSKODÁS ELŐSEGÍTÉSÉRE SZÁMTALAN ESZKÖZ ÉS PÉNZÜGYI MEGOLDÁS ÁLL RENDELKEZÉSÜNK- RE. A TAKARÉKOSKODÁS ÉRTÉKÉNEK MEGŐRZÉSE ÉS GYARAPÍTÁSA ÉRDEKÉBEN FONTOS, HOGY TÁ- JÉKOZÓDJUNK ÉS MEGISMERJÜK AZ EGYES PÉNZ- ÜGYI KONSTRUKCIÓK, BEFEKTETÉSEK ÁLTAL KÍNÁLT LEHETŐSÉGEKET, VALAMINT AZOK KOCKÁZATAIT. A következő sorokban egyfajta iránymutató pénzügyi térkép kirajzolását szeretném elkezdeni, majd a későbbi cikkek során ezt az egyre kisebb részletek felé haladva folytatni. Annak reményében teszem mindezt, hogy sikerül a kedves Olvasó számára ezzel a pénzvilág útvesztőiben való eligazodáshoz és sikeres útkereséshez támaszt nyújtanom. A takarékoskodás, amint azt korábban megállapítottuk, nem más, mint bizonyos javakról történő lemondás a jelenben olyan jövőbeni javak érdekében, amelyek a jelenleginél nagyobb pénzbeli, anyagi bőséget tudnak számunkra biztosítani egy adott jövőbeli időpontot követően. Ennek megvalósulásához azonban a pénzt megfelelő befektetési formákban szükséges tartani. A pénz befektetési formájának megválasztása során minden befektetés esetén három fő szempontot kell mérlegelnünk. A lehetséges kockázatokat, a várható hozamot és a likviditást. Ezeket az alapvető szempontokat célszerű külön-külön vizsgálatunk tárgyává tenni. Mindazonáltal a kockázat, a hozam és a likviditás igen erősen összefüggnek, így ezen viszonylatokat is figyelembe kell vennünk. Kezdjük a leginkább érdeklődésre számot tartó tényezővel, a kockázattal. De mi is valójában a kockázat? A kockázat valamely cselekvéssel járó veszély, veszteség lehetősége. Kézenfekvő, hogy pénzügyi területen ez a pénzbeli veszteség veszélyének lehetőségét jelenti. Fontos tisztázni, hogy nincs olyan befektetés, ami teljesen kockázatmentes. Viszont vannak kicsit, közepesen és nagyon kockázatos 6.

7 befektetések.a kockázatoknak a pénzügyek területén két fő csoportja van. Az egyik a külső pénzpiaci tényezők sora. A másik az adott vállalat, pénzintézet, gazdálkodó szervezet működőképességének, stabilitásának olyan tényezőinek sora, mint például a tőkemegfelelési mutató, árbevétel. A külső tényezők és az adott gazdálkodó szervezet belső tényezői természetesen kölcsönhatásban állnak, így a kockázatok általában nem vegytisztán jelentkeznek, hanem egymással összefonódva, sokszor egymást indukálva. Lássuk, melyek a legfőbb külső tényezők: a deviza- és részvényárfolyamok, az infláció, a jegybanki alapkamat változásai, ingadozásai. Ide sorolhatóak azok a társadalmi és politikai történések is, amelyek az egyes gazdálkodó szervezetek termelőmunkáját és a befektetők befektetési eszközeinek értékét nagyban befolyásolják. Például egy arab világban bekövetkező széles körű zavargás a kőolaj kitermelését bizonytalanná teheti. Ekkor a kőolaj ára, főleg a termelés jelentősebb csökkenése esetén, igen jelentősen megdrágulhat, és vele együtt minden, amit kőolajból (például: benzin) állítanak elő. A külső tényezők természetesen nagyban kihatnak azokra a tényezőkre is, amelyek egy vállalatot stabillá és nyereségessé tesznek. A vállalat vagy pénzintézet és bármilyen gazdálkodó szervezet eredményes működése szempontjából kulcsfontosságú gazdálkodási tényezők negatív irányú változásának veszélyéből erednek a belső kockázati tényezők. Mivel ha ezek értéke rossz irányba változik, az csökkenti a vállalat nyereségét, árbevételét, stabilitását. Ekkor például egy részvénytársaság esetén előfordulhat, hogy csökken az osztalék vagy az adott részvény árfolyamértéke. Fontos azonban tudni, hogy a kockázatok egy része igen furcsa természetű. Ez abból fakad, hogy ami az egyik befektető számára kockázat és veszélyforrás, az a másik számára sok esetben előnyős. A kőolaj árának példájánál maradva azt mondhatjuk, hogy a kőolaj árának emelkedése annak, aki olcsón vett kőolajat befektetésként, jó, mert a kőolajat nagyobb nyereséggel tudja eladni. Viszont például annak a pékségnek, amelyik részvénytársaságként működik, ez már nem jó. A magasabb üzemanyagár miatt nőnek a péksütemények és a kenyér szállításának költségei, így áremelés nélkül valószínűleg csökken a nyereség, és ezáltal csökkenhet a részvényesek között szétosztható osztalék. Ezért az adott pékségbe részvényvásárlással befektetők a kockázat bekövetkeztével veszteséget szenvedhetnek el, például kevesebb osztalékot kapnak. Az egyes befektetési formák esetében tehát alaposan szükséges megvizsgálni, hogy a mi befektetésünk vonatkozásában mi jelent a fenti tényezők közül kockázatot. A második fő szempont egy befektetés kiválasztása során az elérhető hozam mértéke. Ez erősen kötődik a kockázat mértékéhez, így kerül a kettő egymással függő viszonyba. A kockázatot érdemes a vállalása mellett elérhető hozamhoz viszonyítani. A nagyobb kockázat általában nagyobb hozamle- 7.

8 hetőséggel jár. Alacsony hozamért azonban nem célszerű jelentős kockázatot vállalni. A kockázat hozam arány megítélése azonban részben szubjektív, nagyban függ kockázatviselési képességünktől is. Fontos tudni, hogy a jelentős hozammal kecsegtető, de éppen ezért magasabb kockázati besorolású befektetéseket akkor célszerű választani, ha van lehetőségünk hosszú távra nélkülözni befektetett pénzünket. Ennek oka az, hogy éves időtávot választva lehetőségünk van a rosszabb periódusok elmúlásának kivárására és egy kedvező időszakban a nyereségünket realizálva kilépni a befektetésből. Viszont ha nincs időnk várni, mert pénzre van szükségünk, előfordulhat, hogy alacsony részvényárfolyam vagy nyersanyagár mellett kell befektetésünkből kilépni, és így azon veszteségünk keletkezik. Itt jutunk el a befektetések kiválasztásának harmadik szempontjához, a likviditáshoz. A likviditás fizetőképességet és befektetések esetén eladhatóságot is jelent. A különböző típusú befektetések igen eltérő eladhatósági jellemzővel rendelkeznek. Egyes típusok, mint például egy pénzpiaci befektetési alap jegyei, azonnal pénzre válthatók és eladhatók. Ebből tehát bármelyik banki munkanapon azonnal ki tudunk szállni. Ezzel szemben azonban egy ingatlan vagy földterület eladása éveken át is elhúzódhat, ha nem akarjuk például az általunk a piaci árszinten megvásárolt ingatlant vagy földet a piaci árszint alatt veszteséggel eladni. A hozam, a biztonság és a likviditás hármas egységéből azonban egy adott befektetés esetén csak kettőnek az előnyeit évezhetjük, valamelyikről mindig le kell mondanunk a másik kettőért cserébe. Azt természetesen mindenki maga dönti el, hogy melyikről mond le, annak függvényében, hogy milyenek a lehetőségei és körülményei. A legfontosabb, hogy alaposan gondoljuk át a fentiek alapján, hogy saját helyzetünkben milyen időtávon tudunk és milyen összeggel befektetni. Majd ezt követően a hozam, biztonság és likviditás háromszögében elemezzük a tervezett befektetésünket, és elemzésünk végén ki tudunk választani egy, a számunkra feltehetően optimális befektetést. A hozam, biztonság és likviditás fogalmához kapcsolódó, fentebb már említett három pénzügyi törvényszerűség összefoglalva a következő: 1. Egy pénzügyi befektetést meghatároz a kockázat, a hozam és a likviditás. 2. A nagyobb hozam lehetősége nagyobb kockázatot rejt magában. 3. A kockázat, hozam és likviditás közül egy befektetés esetén egyszerre csak kettő érvényesülhet. Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy ezt a három tényezőt kell minden befektetés esetén mérlegelnünk és meghatároznunk, hogy melyik menynyire fontos a számunkra. Következő cikkünkben már elkezdjük áttekinteni a fentebbiek fényében a leggyakrabban előforduló befektetési formákat. Zirzen Walter 8.

9 Be nem váltott ígéret: Újra a Kazinczy utca TAVALY VOLT EGY RENDELET A KAZINCZY UTCA ÉS KÖRNYÉKE RENDJE ÉRDEKÉBEN. AZ ÚJ VEZETÉS MEGÍGÉRTE, HOGY ŐK MÉG JOBBAT CSINÁLNAK. MIVEL ÁPRILIS KÖZEPÉN MÉG NEM LÁTSZOTT AZ ÚJNAK A TERVEZETE SEM, KÉRDÉST TETTEM FEL ÁPRILIS 15-ÉN A POLGÁRMESTERNEK. Gergely József Írásban is megkerestek a Kazinczy utca és a Nagy Diófa utca és a környék más frekventált utcáinak a lakói aggódva az előttünk álló idegenforgalmi szezon miatt, mert ugye Polgármester úr beígérte nekik a lakók és vendéglátósok számára egyaránt elfogadható csendrendeletet. Remélhetőleg 2-3 hét múlva már nagyon jó idő lesz, sokkal többen lesznek az utcán. Ennek a rendeletnek nyoma nincs. Arról sem hallottunk, hogy az érdekelt vendéglősökkel vagy lakókkal ebben egyeztetés lett volna. Tehát a kérdésem az, hogy: mit kíván tenni az önkormányzat a polgármester úr által már többször megígért hatékony és a lakosság számára elfogadható csendrendeletnek még a nyár előtti megalkotására? Vattamány Zsolt Tájékoztatom képviselő urat, hogy megindultak az egyeztetések a vendéglátósoknak a képviselőivel. Jövő héten tovább folytatódik és reméljük, hogy a végén eljutunk egy olyan pontra, amikor azt mondhatjuk, hogy van egy olyan nem csendrendeletünk, hanem mondjuk egy zaj- és környezetvédelmi rendeletünk, amely minden érintett félnek megfelel, bár ez nem lesz egy könnyű dolog, ezt Ön is tudhatná, hogy ez nem egy egyszerű műfaj. Erzsébetváros Önkormányzata folyamatosan keresi a választ a meglévő és a kerület széles rétegét érintő kérdések megoldására, különös tekintettel az itt lakók éjszakai nyugalmát, pihenéshez való jogát sértő, éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel kapcsolatos problémákra. Ennek megfelelően folyamatosan felülvizsgálja a már hatályban lévő rendelkezéseket, így a közeljövő tervei között szerepel a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása is. Ennek során a Képviselő-testület minden érdeket figyelembe véve, a hatályban lévő magasabb szintű jogszabályokban foglaltaknak megfelelően próbálja a kerület számára legmegfelelőbb megoldást találni. Mind a Kazinczy utcai, mind a Nagy Diófa utcai lakók korábban már megkeresték az önkormányzat jegyzőjét a rendelet módosításával kapcsolatos javaslataikkal, észrevételeikkel. A lakók képviselőit Jegyző úr írásban tájékoztatta, hogy amennyiben egyeztető fórum megtartására kerül sor, úgy arra minden érintett, valamint a kerületi lakosok érdekképviseletét ellátó szervezet, illetve annak képviselői is meghívást kapnak. Természetesen a vonat- 9.

10 kozó jogszabályok módosításáig is, mint ahogy eddig is, a kereskedelmi hatóság a rendelkezésére álló eszközök segítségével mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakók nyugalmát esetlegesen sértő tevékenységet megszüntesse. Kérem válaszom elfogadását. Megadom a szót Gergely József képviselő úrnak. Gergely József Sajnos a válasza az nem nyugtat meg, mert arról hangsúlyozottan beszélt Polgármester úr, hogy a vendéglátósokkal tárgyal. Itt az izgalmasabb rész a kerületnek a jó néhány ezer érintett lakója. Továbbküldöm majd Önnek azt a levelet, amit kaptam a Kazinczy és Nagy Diófa utcai lakóitól, hogy pontosan értse a problémát. A válaszát sajnos nem tudom elfogadni, hiszen arról ninc s konkrét ígéret, hogy a lakókkal egyeztetés történik, vagy az idegenforgalmi szezon előtt ebből lesz egy kölcsönösen elfogadott a felek számára kölcsönösen elfogadható rendelet. Most, a nyár közepén tudjuk, hogy a június végi rendelettervezetet még a polgármester is annyira rossznak találta, hogy visszavonták a testületi ülésről. Ebben nyilván segített az a lakó is, akik eljöttek az ülésre. A kerületőrséget kirúgták, a közterület-felügylet létszámát növelték, de nincs nyugalom Belső-Erzsébetvárosban. Nyár végi fejlemény, hogy az eddigi rendeletet is visszavonta a testület. Új szabályozás nincs. Gergely József Felújítottuk a Piros Pontot! A Piros Pont lakossági információs központ a Dob utca 65. alatt nagyon régóta szolgálja az érdeklődő kerületieket. Most már ráfért egy komoly felújítás. Mivel a pénz itt is elég szűkös, tagjainkhoz és támogatóinkhoz fordultunk. Ki-ki anyagi és egyéb lehetőségei szerint járult hozzá a munkához. Az anyagot a befolyt pénzből vásároltuk, sokan pedig ingyenesen végezték a munkát. Szeptember közepétől indulnak a programok is. melyről majd értesítünk minden érdeklődőt. Akinek címét ismerjük, meghívót küldünk, mások pedig a honlapon olvashatnak beharangozót. Ezúton is köszönjük mindenkinek a hozzájárulását. Gergely József, Kispál Tibor 10.

11 A 25. nap Október 7. A nap főhíre, hogy elutasította a Fővárosi Bíróság a különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt zajló ügy pénteki tárgyalásán a Gál György elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetésére irányuló védői indítványt. A nem jogerős végzés szerint Gál György esetében a bizonyítási eljárás jelenlegi szakaszában továbbra is alappal lehet tartani a szökés, elrejtőzés veszélyétől, annak ellenére, hogy rendezett családi szemezgető körülményei vannak. A bíróság indoklása szerint a vád tárgyává tett bűncselekmény tárgyi súlya mellett a vádlott külföldi kapcsolatai és ugyan zár alá vett, de létező külföldi ingatlanvagyona megalapozzák a bíróság szerint a szökés, elrejtőzés konkrét veszélyét. A Hunvald-per pénteki tárgyalása egyébként tanúmeghallgatásokkal folytatódott, a 25 vádlott közül már csak az elsőrendű Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es vezetője van előzetesben. Folyamatos frissítésben a címen. 11.

12 Természetgyógyászat (A Bach-virágterápiáról) A BACH-VIRÁGTERÁPIA RENDSZERÉT, AMELYBEN 38 OLYAN VADON ÉLŐ VIRÁGOT ÉS NÖVÉNYT TALÁLUNK, EGY ANGOL ORVOS, DR. EDWARD BACH FEDEZTE FEL. ELSŐSORBAN OLYAN GYÓGYMÓDOT KERESETT, AMELYNEK SEGÍTSÉGÉVEL BÁRKI VISZONYLAG KÖNNYEN MEGTALÁLHATJA BETEGSÉGE OKÁT, ÉS SIKERESEN KEZELHETI MIND LELKI, MIND PEDIG TESTI BAJAIT. A BACH-VIRÁGTERÁPIA, MINT AZ ÖNGYÓGYÍTÁS NAGYSZERŰ MÓD- SZERE, SEGÍT MEGTALÁLNI A LELKI HARMÓNIÁT, A MEGNYUGVÁST ÉS A BÉKÉT EBBEN A ROHANÓ VILÁGBAN. A BACH-VIRÁGTERÁPIA EGYSZERŰ ÉS MELLÉKHATÁSOKTÓL MENTES, EZÉRT A CSEPPEK EGYRE TÖBB CSALÁD HÁZI PATIKÁJÁNAK ÁLLANDÓ RÉSZÉT KÉPEZIK. A BACH-VIRÁGTERÁPIA SIKERE EGYSZERŰSÉGÉBEN REJLIK, EGYSZERŰ, PRAKTIKUS, ÍGY HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBAN BÁRMIKOR ÁLDÁSOS HATÁSÚ. A Bach-virágterápia fő jellemzői: A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni. Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét. A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel). Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek diszharmonikus vagy negatív állapotaira. 12.

13 Előképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. A Bach-virágterápia széles körben elterjedt, így egyre több család otthonában is megtalálható. dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. A virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk a homeopátiában ismert globulusok alakjában is. Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport, sem egyéb allergizáló anyagot. A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer. A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt (kineziológia), szenzibil, inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.). Ám dr. Edward Bach szerint a megfelelő szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán józan észre, beleérzőképességre, oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére. A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel. A virágeszenciák az élet számos területén alkalmazhatók: Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/ vagy helyreállítása esetén, Személyiségfejlesztés, valamint a belső béke megteremtésének eszközeként, Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése eseté, Sokk- és vészhelyzetek valamint lelki stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén, baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a műtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépő fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére. A Bach-virágterápia mindenki számára könnyen elérhető módszer. Ha felkeltette érdeklődését és még többet szeretne megtudni, lapozzon bele a Bach-virágterápia a mindennapokban című könyvbe vagy látogassa meg a weboldalt. Makhajda Judit 13.

14 Foskolos Péter Kultúrszubjektív portré MUNKÁM SORÁN SOK REMEK, ÉRTÉKES EMBERT ISMERTEM MEG, ÍGY SOK KIVÁLÓ MŰVÉSZT IS. KÖZ- MUNKÁLKODÁSOM VÉGE FELÉ - A MÉLTÓSÁGTELJES VISSZAVONULÁS SZERVEZÉSE KÖZBEN - EL-ELGON- DOLKODOM, HOGY KIKNEK TARTOZOM KÖSZÖNET- TEL. HA LESZ ERŐM ÉS AZ ÉRINTETTEK ENGEDIK TALÁN EGY KULTÚRSZUBJEKTÍV PORTRÉSOROZAT IS KEREKEDHET BELŐLE E LAP HASÁBJAIN. Elsőnek szeretném bemutatni Foskolos Péter hegedűművészt, a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagját. Amit nem tudok róla: nem tudom, hány éves, milyen pártállású, milyen vallású, mik a kedvenc ételei. Amit tudok: Erzsébetvárosban él, három csodálatos gyermek szerető édesapja, szüleinek szerető fia, tanárainak hálás tanítványa, hangszerének kiváló művésze, fáradhatatlan szervező, problémákat leküzdő ember, aki munkával, erőfeszítésekkel jutott előre. Közös munkánk onnan indult, hogy ismerősök segítségével eljutott hozzánk, az Erzsébetvárosi Közösségi Házba. Elmondta, hogy itt él a kerületben, szeretné, ha legalább itt ismernék, ezért Dísztermünkben koncert- sorozatot indítana. A saját fellépései mellett mindig hozna kiváló, fiatal tehetségeket is. Mi elmondtuk neki, hogy nincs pénzünk, hogy a hozzánk járók nem túl fizetőképesek, és többségében nem is koncerteken nevelődtek, de ha elég neki a szívünk, a munkánk, akkor partnerek vagyunk. Ő azt válaszolta, hogy nem a pénz miatt csinálná. Hát így indultunk 6 évvel ezelőtt. Kezdetben ember jött a koncertekre - két éve már teltházasak a programjaink. A művészi tartalomért-formáért, a fellépőkért Péter vállalta a felelősséget, a helyszínért, ügyeletért, meghívókért pedig mi. A közönséget együtt szerveztük. Csodálatos dolog alakult ki belőle: egyszerű embereknek ingyen olyan zenei élményekben lehetett része, amelyek a világ bármely hangversenytermének dicsőségére váltak volna. Előttem van, ahogy Péter egy-egy koncert után fáradtan, de boldogan kérdezte: na milyen volt Ugyancsak előttem vannak arcok a közönségből. Emberek, akik nem akarták elhinni, hogy ők is élvezhetnek, átélhetnek egy komolyzenei koncertet, akiket sokszor úgy kellett rábeszélni, hogy eljöjjenek. Amikor megélték, megértették, hogy a jó zenéhez csak nyitott szív kell, már nem kellett az agitálás. Péter abban volt nagyon ügyes (saját virtuozitásán kívül), hogy úgy állította össze a műsort, hogy könynyebb (annak tűnő), fülbemászó darabokkal indított, és amikor már kinyíltak a szívek-fülek, akkor becsempészett nehezebb számokat. Persze a végén adott a katarzisnak és a virtuozitásnak is! Amivel végképp kivívta a nagyrabecsülésemet, az a tanára Kóté László, Erzsébetváros volt polgára tiszteletére szervezett emlékkoncert, illetve az idén szervezett In Memoriam Csikós Emese emlékkoncert, amelyet a Rózsák terei Szent Erzsébet Templomban 300 ember láthatott. Nagyon nagy szív és nagyon nagy munka van mögötte. Köszönöm, 12. hogy a partnerem volt, kedves Foskolos Péter. Szegényesebb lett volna az életem, ha nem találkozom Önnel. További sikereket kívánok, és édesapja elvesztése miatt érzett fájdalmában őszintén osztozom. Bakonyi Karola 14.

15 Nem tetszik a rendszer?!? Tüntetés Okt :00 - Szabad sajtó út 15.

16 Kiadja: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete - Felelős kiadó: Gergely József elnök

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Nemesvid Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Nemesvid Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Nemesvid Község Önkormányzatának Képviselő-testülete : 8738 Nemesvid, Rákóczi u. 2.; : 85/420-766, fax: 85/521-011, +3630/ 742-0232 e-mail:onkormanyzat@nemesvid.t-online.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült:

Részletesebben

Alkalmassági és Megfelelési teszt KÖZÜLETEKNEK

Alkalmassági és Megfelelési teszt KÖZÜLETEKNEK KÖZÜLETEKNEK Az Üzletszabályzat 19. sz. melléklete Az alábbi teszt kitöltését a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló

Részletesebben

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a Képviselő-testület 2015. április 1-i ülésére Készítette: dr. Kozma Enikő alpolgármesteri jogi referens Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának 2013. május 21-én, kedden, 10 óra 37 perckor a Képviselői Irodaház

Részletesebben

Cím: 8445 Városlőd, Templom tér 4., Tel/fax: (88) 240-003 E-mail: varoslod@invitel.hu

Cím: 8445 Városlőd, Templom tér 4., Tel/fax: (88) 240-003 E-mail: varoslod@invitel.hu V Á R O S L Ő D K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E Cím: 8445 Városlőd, Templom tér 4., Tel/fax: (88) 240-003 E-mail: varoslod@invitel.hu Szám: 19/2013. J E G Y Z

Részletesebben

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel 2014.11.18 14:17 Árgyelán Ágnes A jelenlegi hozamsivatagban különösen felértékelődik egy-egy jó befektetési lehetőség. A pénzpiaci- és kötvényalapok

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 117/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselőtestületének

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. december 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. december 17-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. december 17-i ülésére Tárgy: Önkormányzati alapítványok további működésnek tárgyalása Előterjesztő: Dr. Kelemen Márk polgármester

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 26-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 26-i rendes ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 26-i rendes ülésére Tárgy: Dombóvár megjelenése a helyi nyomtatott és elektronikus médiában Előterjesztő:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület ülése 2011. augusztus 18. J E G Y Z Ő K Ö N Y V JEGYZŐKÖNYV Készült: Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 18-án 17.00

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 2-től korcsolyázunk : december 2. kedd, 4. csütörtök, 9. kedd,11. csütörtök 16. kedd 18. csütörtök ez a turnus januárban folytatódik Idén is a Jégpalota fedett jégcsarnokába

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. július 24-én (szerda) 18 órakor megtartott rendkívüli ülésén, a Varsányi Közös Önkormányzati Hivatalban. Jelen vannak: Pintérné Kanyó Judit polgármester Bárány Erzsébet

Részletesebben

Tarnaméra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 1. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről

Tarnaméra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 1. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről Tarnaméra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 1. napján megtartott rendkívüli -testületi üléséről Hozott döntések: Határozat száma 18/2014.(IV.01.) önkormányzati határozat 19/2014.(IV.01.)

Részletesebben

III.1/A. Alkalmassági teszt adatlap. - lakossági ügyfelek részére -

III.1/A. Alkalmassági teszt adatlap. - lakossági ügyfelek részére - III.1/A. Alkalmassági teszt adatlap - lakossági ügyfelek részére - ALKALMASSÁGI TESZT CÉLJA A Diófa Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1027 Budapest, Kacsa u. 15-23. VI. em... 1/1.,

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 Mérges Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Mérges Béke tér 14. 11-A/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Mérges Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. szeptember 19-én megtartott üléséről. 2

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 10/2015. sz. jegyzőkönyve. a 2015. május 6 án megtartott rendkívüli ülésről

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 10/2015. sz. jegyzőkönyve. a 2015. május 6 án megtartott rendkívüli ülésről NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 10/2015. sz. jegyzőkönyve a 2015. május 6 án megtartott rendkívüli ülésről 1 Jegyzőkönyv Készült: Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015.

Részletesebben

1/E/TD/2013. Tartalmazza: Torony: 5/2013. (II.13.) számú határozatot A Csicsergő Óvoda 2013. évi költségvetésének. elfogadásáról.

1/E/TD/2013. Tartalmazza: Torony: 5/2013. (II.13.) számú határozatot A Csicsergő Óvoda 2013. évi költségvetésének. elfogadásáról. 1/E/TD/2013. Torony Község Önkormányzata Képviselő-testülete és Dozmat Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. február 13-i nyílt együttes ülésének jegyzőkönyve Tartalmazza: Torony: 9/2013. (II.13.)

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Szendrő Város Önkormányzatának Képviselőtestülete

Szendrő Város Önkormányzatának Képviselőtestülete Szendrő Város Önkormányzatának Képviselőtestülete J e g y z ő k ö n y v Készült Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2012. április 16-i rendkívüli n y i l v á n o s üléséről. Az ülés helye:

Részletesebben

Jegyzői tájékoztató. Tisztelt Tápiószecsőiek! Kedves Tápiószecsőiek!

Jegyzői tájékoztató. Tisztelt Tápiószecsőiek! Kedves Tápiószecsőiek! 1 2 Jegyzői tájékoztató Tisztelt Tápiószecsőiek! Tápiószecső Nagyközségi Önkormányzat képviselőtestülete december havi első ülésére december 10-én került sor. Testületünk az alábbi témákkal kapcsolatosan

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2011. december 15-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2011. december 15-i rendkívüli ülésére Új napirendi pont 27. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. december 15-i rendkívüli ülésére Tárgy: Hulladékgyűjtéssel és hulladékudvar

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

KÉRDİÍV. A Raiffeisen Bank Zrt. 2007. évi CXXXVIII. törvényben foglalt tájékozódási kötelezettsége alapján, ügyfelei

KÉRDİÍV. A Raiffeisen Bank Zrt. 2007. évi CXXXVIII. törvényben foglalt tájékozódási kötelezettsége alapján, ügyfelei KÉRDİÍV Ügyfél neve:... Számlaszáma (bankszámlaszám vagy értékpapír számlaszám):.......... Adóazonosító jele:........... Állandó lakcím:.. Ügyfél MIFID alapbesorolása: LAKOSSÁGI A Raiffeisen Bank Zrt.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu 10.416-3/2012. J e g y z ő k ö n y v Készült: Sárospatak

Részletesebben

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 5/2015. sz. jegyzőkönyve. a 2015. március 4 én megtartott ülésről

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 5/2015. sz. jegyzőkönyve. a 2015. március 4 én megtartott ülésről NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 5/2015. sz. jegyzőkönyve a 2015. március 4 én megtartott ülésről 1 Jegyzőkönyv Készült: Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. március

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 98 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. augusztus 18-án 17 órakor megtartott rendkívüli üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E A Képviselő-testület döntései Határozat 42/2014.

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2011. (V.2.) önkormányzati rendelete az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről /Egységes szerkezetben a 44/2011. (IX.27.)

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Tárgy: Önálló képviselői indítvány a Tóth József utca és Sima Ferenc utca forgalmi rendjének tervezett változása miatti lakossági kifogások ügyében

Tárgy: Önálló képviselői indítvány a Tóth József utca és Sima Ferenc utca forgalmi rendjének tervezett változása miatti lakossági kifogások ügyében - 1 Pálmások Szövetsége Horváth István önkormányzati képviselő Szentes, Móricz Zsigmond u. 1/2. Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete részére Szentes Tárgy: Önálló képviselői indítvány a Tóth

Részletesebben

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Tartalomjegyzék: Technikai adatok 2 A program eredményessége, szakmai hatásai 3 Részletes Program 4-6 Fotóalbum 7-16 Sajtómegjelenések 17-22 Kreatív anyagok 23-24

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. november 12-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. november 12-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 240/2015. (X.15.) határozata kapcsán a közreműködő partnerek

Részletesebben

11. Jegyzőkönyv. 2./ Javaslat Egyházasdengeleg Község Önkormányzata vagyonáról szóló rendelet megalkotására

11. Jegyzőkönyv. 2./ Javaslat Egyházasdengeleg Község Önkormányzata vagyonáról szóló rendelet megalkotására 11. Jegyzőkönyv Készült: Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő- testületének 2013. július 2-án 13.00 órától megtartott üléséről. Jelen vannak:, Berkes Balázs polgármester, Jakus Árpádné, Kovácsné

Részletesebben

III.1./B. Alkalmassági teszt adatlap. - szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére -

III.1./B. Alkalmassági teszt adatlap. - szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére - III.1./B. Alkalmassági teszt adatlap - szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére - ALKALMASSÁGI TESZT CÉLJA A Diófa Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1027 Budapest, Kacsa

Részletesebben

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-i rendkívüli ülésére

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-i rendkívüli ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat előkészítése és benyújtása az Európa a polgárokért testvérvárosi találkozók programra

Részletesebben

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre Fényes Hajnalka: A Keresztény és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc diákjai kulturális és anyagi tőkejavakkal való ellátottsága Korábbi kutatásokból ismert, hogy a partiumi régió fiataljai kedvezőbb anyagi

Részletesebben

Tata Város Polgármesterétől H-2890 Tata, Kossuth tér 1. : (36) (34) 588-600 Fax: (36) (34) 586-480 E-mail: polgarmester@tata.hu

Tata Város Polgármesterétől H-2890 Tata, Kossuth tér 1. : (36) (34) 588-600 Fax: (36) (34) 586-480 E-mail: polgarmester@tata.hu Tata Város Polgármesterétől H-2890 Tata, Kossuth tér 1. : (36) (34) 588-600 Fax: (36) (34) 586-480 E-mail: polgarmester@tata.hu Szám: I/1-50/2014. E L Ő T E R J E S Z T É S Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 37/2012. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. november 30. napján megtartott R E N D K Í V Ü L I K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Iskolánk /jelenleg Bíborvég Általános Művelődési Központ Általános Iskola Decs/ 2000-től junioros iskola, ekkor csatlakoztunk a JAM Alapítványhoz. Integrált

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 19-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2006. évi belső ellenőrzési tervének kockázatelemzése Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 1. szombat összevont csoportban fogadjuk a gyerekeket December 4-től korcsolyázunk : december 4 kedd, 6 csütörtök, 11 kedd,13 csütörtök 18 kedd ez a turnus januárban folytatódik

Részletesebben

Városi sport / Nosztalgiautazás / Kocsis Máté és a szegénykriminalizálás A lakásbérleti rendeletről / Megszünt a Lakásfenntartási támogatás

Városi sport / Nosztalgiautazás / Kocsis Máté és a szegénykriminalizálás A lakásbérleti rendeletről / Megszünt a Lakásfenntartási támogatás II. évfolyam, III. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Városi sport / Nosztalgiautazás / Kocsis Máté és a szegénykriminalizálás A lakásbérleti rendeletről / Megszünt a Lakásfenntartási támogatás

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 7-i ülésére Tárgy: A kárpátaljai Dercen megsegítéséről szóló döntés meghozatala Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 Meglepetés # # tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 S Z A B Ó M Á R I A CSILLAGJEGYEK ÉS GYÓGYÍTÁSUK «Meglepetés # 2008.10.21 13:38:58 # SZABÓ MARIA, 2008 BORÍTÓTERV CZEIZEL BALÁZS SZERKESZTÉS ERDÉLYI Z. ÁGNES

Részletesebben

Albert Schweitzer. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2014. Balatonföldvár, 2014. augusztus 28-29. 2014.09.02.

Albert Schweitzer. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2014. Balatonföldvár, 2014. augusztus 28-29. 2014.09.02. Balatonföldvár, 2014. augusztus 29. "Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is - valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted."

Részletesebben

Bazsi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8352 Bazsi, Fő u. 91. Tel/Fax: 87/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Bazsi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8352 Bazsi, Fő u. 91. Tel/Fax: 87/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 40-32/2010. 1. Bazsi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8352 Bazsi, Fő u. 91. Tel/Fax: 87/352-201 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2010. április 21-én 18,05 órakor megtartott nyilvános üléséről.

Részletesebben

SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 30/933-5414

SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 30/933-5414 SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA FŐÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 30/933-5414 Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész Iktatószám: Tárgy: Melléklet: E-7997/2014.

Részletesebben

Előterjesztés. Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2013. február 13. napján tartandó ülésére. 13. számú napirendi pont

Előterjesztés. Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2013. február 13. napján tartandó ülésére. 13. számú napirendi pont Előterjesztés Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13. napján tartandó ülésére 13. számú napirendi pont Tárgy: Közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási terv Előterjesztő és

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Minden európai elismeri, hogy a környezet nem megosztható és alapvető fontosságú kötelezettségünk, hogy megvédjük. Az Európai Unió Jó környezetet

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 7/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 29-ei ülésére Jegyzői törvényességi észrevétel: nincs. Tárgy: Beszámoló a civil szervezetek 2014.

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 50/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 50/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 50/2015 Kedves Kolléga! Korábban tájékoztattuk Önt arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság országjárása keretében

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzata

Nemti Község Önkormányzata Nemti Község Önkormányzata 3145 Nemti, Kossuth út 28. Telefon, Fax: 06/32 364-002 e-mail: hivatal @nemti.hu ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. április 25-i ülésére Tárgy: Az Önkormányzat 2014. évi

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Suliprogram. Vizsgakövetelmények

Suliprogram. Vizsgakövetelmények Suliprogram Vizsgakövetelmények az Egységes Európai Gazdasági Oklevél - EBC*L (angolul: European Business Competence* License, németül: Wirtschaftsführerschein ) vizsgához 2006. TÉMAKÖR: Mérleg összeállítás

Részletesebben

3. számú JEGYZŐKÖNYV

3. számú JEGYZŐKÖNYV 3. számú JEGYZŐKÖNYV Készült: 2015. február 04. napján 17 óra 35 perces kezdettel, Rétság Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának hivatalos helyiségében megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésen

Részletesebben

Ügyfélminősítés lakossági ügyfélnek minősülő társaságok részére

Ügyfélminősítés lakossági ügyfélnek minősülő társaságok részére Ügyfélminősítés lakossági ügyfélnek minősülő társaságok részére A Bszt. előírásai szerint a lakossági ügyfél kategóriába sorolt ügyfeleknek a portfólió-kezelési befektetési szolgáltatási tevékenység nyújtása

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13-i rendes ülésére 8. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13-i rendes ülésére Tárgy: Pályázat kiírása a 2014. évi civil keretre Előterjesztő:

Részletesebben

Kedves Könyvtárlátogató!

Kedves Könyvtárlátogató! Kedves Könyvtárlátogató! Az Önök településén a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosítja a könyvtári szolgáltatásokat. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk

Részletesebben

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15.

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15. H Í R L E V É L 2009. SZEPTEMBER 15. DÖNTÉSEKRŐL RÖVIDEN: Döntött a Képviselő-testület arról, hogy Óbarok Község kilép a Móri Kistérséggel közösen működtetett, egyes honvédelmi tárgyú feladatok végzésére

Részletesebben

4. sz. j e g y z ő k ö n y v e

4. sz. j e g y z ő k ö n y v e MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁGA 2012. március 30-án megtartott ülésének 4. sz. j e g y z ő k ö n y v e Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési J e

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2.) A szociális ellátásokról szóló helyi rendelet módosítása Előadó: Horváth Zoltán polgármester

M E G H Í V Ó. 2.) A szociális ellátásokról szóló helyi rendelet módosítása Előadó: Horváth Zoltán polgármester Magyarszentmiklós község Polgármestere M E G H Í V Ó Tisztelettel értesítem, hogy a Települési Képviselők ülését 2009. július 29-én (szerdán) 18,00 órára összehívom. Az ülés helye: Önkormányzat hivatali

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Mérges Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Mérges, Béke tér 14. 10/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Mérges Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2008. december 16-án 17. 00 órakor a mérgesi

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2013. (II.04.) önkormányzati rendelete. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2013. (II.04.) önkormányzati rendelete. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II.04.) önkormányzati rendelete Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről

Részletesebben

pályázati űrlap 1. pályázó adatai 2. pályázó intézmény bemutatása intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve

pályázati űrlap 1. pályázó adatai 2. pályázó intézmény bemutatása intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve 1. pályázó adatai pályázati űrlap intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve 2. pályázó intézmény bemutatása település bemutatása (hány lakossal rendelkezik az adott

Részletesebben

Kérdések és Válaszok. A Budapest Ingatlan Alapok Alapja illikvid IL sorozat létrehozása kapcsán. 2013. szeptember 23

Kérdések és Válaszok. A Budapest Ingatlan Alapok Alapja illikvid IL sorozat létrehozása kapcsán. 2013. szeptember 23 Kérdések és Válaszok A Budapest Ingatlan Alapok Alapja illikvid IL sorozat létrehozása kapcsán 2013. szeptember 23 Mi a különbség az ingatlan- és az értékpapír-befektetések között? Az ingatlanalapok egyik

Részletesebben

A polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a 7 fős testület 4 tagja jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja.

A polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a 7 fős testület 4 tagja jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. J e g y z ő k ö n y v Készült: Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. október 1.-én, az önkormányzat házasságkötő termében 13 órai kezdettel megtartott, telefon útján összehívott, soron

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 13. napján megtartott rendkívüli üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 13. napján megtartott rendkívüli üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 13. napján megtartott rendkívüli üléséről. Ülés helye: Polgármesteri Hivatal, Tanácsterem Jelen vannak: Bukodi Károly

Részletesebben

Sajtómegjelenések Mentorprogram. Tartalomjegyzék

Sajtómegjelenések Mentorprogram. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék FEBRUÁR 26... 2 FÜGGETLEN HÍRÜGYNÖKSÉG... 2... 2 SZEGED SZERVER... 2... 2 OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM... 3... 3 HÍREXTRA... 3 Sikeres a deszegregációs program... 3 WEBRÁDIO.HU...

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám Kedves Olvasó! A hosszúra nyúlt hideg idő után végre élvezhetjük a tavaszt. Áprilisban nemcsak a Húsvétra készülünk kínálatunkkal, de már anyák napjára is, hiszen május

Részletesebben

Jelentés 2009. január QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés 2009. január QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2009. január Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2009. január Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Iktatószám: 1236-4/2011.

JEGYZŐKÖNYV. Iktatószám: 1236-4/2011. Iktatószám: 1236-4/2011. JEGYZŐKÖNYV Készült: Soponya Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 29. napján 13:00 órakor, a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében (8123 Soponya,

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk az Államreform Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Felsőtárkányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 3324 Felsőtárkány, Fő út 101. E-mail: felsotarkanyicko@freemail.hu

Felsőtárkányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 3324 Felsőtárkány, Fő út 101. E-mail: felsotarkanyicko@freemail.hu Felsőtárkányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 3324 Felsőtárkány, Fő út 101. E-mail: felsotarkanyicko@freemail.hu Jegyzőkönyv Készült a Felsőtárkányi Polgármesteri Hivatal tárgyalójában a Felsőtárkány Roma

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/OKTÓBER. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/OKTÓBER. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/OKTÓBER Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi tizedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

o f) Egyéb korlátlan felelősségű forma

o f) Egyéb korlátlan felelősségű forma Megfelelési teszt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hogy a Random Capital Zrt. a befektetési szolgáltatási tevékenysége és

Részletesebben

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 75/2015 Kedves Kolléga! Hírlevelünk következő számában tisztelettel tájékoztatjuk Önt arról, hogy SALGÓTARJÁN az országban tizenötödikként

Részletesebben

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyhangú, 7 igen szavazattal az

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyhangú, 7 igen szavazattal az Készült: 2012. május 10-én, 14.00 16.00 óráig megtartott, Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testületének rövid úton összehívott n y í l t ülésén, a Borsodnádasd Város Polgármesteri Hivatal dísztermében

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 19. NAPIREND Ügyiratszám: 1/374/2012. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. április 27-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandó: Tourinform Iroda

Részletesebben

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12)

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Széll projekt Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Mit szólnának hozzá ha azt mondanám: a Széll Kálmán téren és környékén a közúti járművek évente közel 540000 kilogramm szennyezést szórnak

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak:

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2010. augusztus 26.- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben

Táp Községi Önkormányzat Tel./Fax: 96/554-120 Polgármester:96/554-127 9095 Táp, Győri u. 39. Jegyző: 96/554-129 e-mail: tap.ph@axelero.

Táp Községi Önkormányzat Tel./Fax: 96/554-120 Polgármester:96/554-127 9095 Táp, Győri u. 39. Jegyző: 96/554-129 e-mail: tap.ph@axelero. Táp Községi Önkormányzat Tel./Fax: 96/554-120 Polgármester:96/554-127 9095 Táp, Győri u. 39. Jegyző: 96/554-129 e-mail: tap.ph@axelero.hu Jegyzőkönyv 10/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 1példányban

Részletesebben

Súlyos vagy súlytalan problémák? Az e-könyvek jelene és jövője a könyvtárakban

Súlyos vagy súlytalan problémák? Az e-könyvek jelene és jövője a könyvtárakban Súlyos vagy súlytalan problémák? Az e-könyvek jelene és jövője a könyvtárakban 2012. szeptember24. Budapest Fogalmi meghatározás és tétel E-könyv, elektronikus könyv Az e-könyv az elektronikus formában

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 3-án kezdődik a korcsolya. Középső csoportos kortól (aki 2014. augusztus 31- ig betölti az 5 évet) lehet korcsolyázni. Az első turnus nyolc alkalom, ez január közepéig

Részletesebben

Jegyzőkönyv a képviselő testület 2011. február 03-án megtartott nyílt üléséről. 2. Napirend: Az önkormányzat 2011.

Jegyzőkönyv a képviselő testület 2011. február 03-án megtartott nyílt üléséről. 2. Napirend: Az önkormányzat 2011. Jegyzőkönyv a képviselő testület 2011. február 03-án megtartott nyílt üléséről 2. Napirend: Az önkormányzat 2011. évi költségvetése Írásos előterjesztés a meghívó mellékletét képezte II. sz. melléklet.

Részletesebben

UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE

UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE Cél: A gyerekek ismerjék meg a mai és a korábbi generációk utazási szokásait, megvizsgálva, hogy milyen távolságokra utaztak, milyen közlekedési eszközt használtak és ezeknek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Gazdasági Bizottság 2015. június 17-i ülésére. Kállay Gáborné alpolgármester asszony

ELŐTERJESZTÉS. a Gazdasági Bizottság 2015. június 17-i ülésére. Kállay Gáborné alpolgármester asszony Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-297/2015. ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági Bizottság 2015. június 17-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Budapest IX. kerület Telepy

Részletesebben

MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 1 Ikt. szám: 628-16/2012. MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 16. számú j e g y z ő k ö n y v e Készült: 2012. augusztus 28-án megtartott 2 Készült: Martonvásár Város Önkormányzata 2012.

Részletesebben

Kategóriák Fedezeti követelmények

Kategóriák Fedezeti követelmények 1 Válasszon kedvére a világ 20 különböző tőzsdéjét leképező 6.000 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 10-szeres is lehet. Long és short pozíció nyitására egyaránt van lehetőség, akár napon

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Magyarkeresztúr Önkormányzat Képviselő-testülete 9346. Magyarkeresztúr, Kossuth u. 42. 11/2011 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Magyarkeresztúr Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 4-én 18.00

Részletesebben