Nem tetszik a rendszer!? Be nem váltott ígéret: Kazinczy utca Pénziránytű III. Hunvaldperblog Természetgyógyászat...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nem tetszik a rendszer!? Be nem váltott ígéret: Kazinczy utca Pénziránytű III. Hunvaldperblog Természetgyógyászat..."

Átírás

1 I. évfolyam, III. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Nem tetszik a rendszer!? Be nem váltott ígéret: Kazinczy utca Pénziránytű III. Hunvaldperblog Természetgyógyászat...

2 Köszöntő Kedves Olvasó! 1990 óta találkozhatunk az Erzsébetvárosi Szegfűvel, vagy ahogy olvasóink hívják: a Szegfűvel. Több ezer oldalon sok száz cikk adott hírt az itt lakóknak a kerületben történt eseményekről, a helyi politikai életről, kultúráról, környezetünkről, hétköznapi életünkről. Azóta sok minden változott, például olvasóink egy része azóta született, sokan költöztek ebbe a folyamatosan fejlődő, gazdag, sokszínű kulturális és építészeti értékkel bíró belvárosi kerületbe, és megváltoztak újságolvasási szokásaink is. Sok minden változott körülöttünk a legutóbbi, tavalyi számunk megjelenése óta is. Erzsébetvárost is egyszínűre akarják festeni: narancsszínűre. Ám nagyon sokan vannak, akik a sokszínűséget kedvelik, szeretnének tisztán látni. Nekik szánjuk a Szegfű digitális változatát. Továbbra is közéleti lap marad, online elérhető módon. Terveink szerint havonta jut el az Olvasóhoz, de rendkívüli eseményekről soron kívül is tudunk majd tájékoztatni. A szerkesztésre, írásra, fotózásra, videózásra egy kis csapat vállalkozott, de szívesen vesszük olvasóink bekapcsolódását is. A Szegfű a helyen érhető el, de a hagyományos papír alakot kedvelő olvasók végiglapozhatják a Lakossági Piros Pontban is, a Dob utca 65. szám alatt. Reméljük, hogy segítünk szűkebb-tágabb környezetünkben eligazodni. Az Önök véleménye, javaslatai alapján még érdekesebb, jobb lehet a Szegfű. Jó olvasást kívánunk! Gergely József, Dr. Kispál Tibor 2.

3 Tartalom 2. - Köszöntő 3. - Tartalom, felhívás 4. - Nem tetszik a rendszer?!? 5. - A Hoffmani módszer 6. - Pénzügyi Iránytű III A Kazinczy utca rendje Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Ha úgy érzed, van némi írói vénád vagy szeretnéd már nagyon elmondani, itt a lehetőség! Várjuk azon kedves olvasók cikkeit akik szeretnék Erzsébetváros lakosságának tudtára adni gondolataikat, véleményüket. Érdeklődni, cikket küldeni a következő címre lehet: Felújítottuk a Piros Pontot! Hunvald per Blog - szemezgető Természetgyógyászat - A Bach vrágterápiáról Foskolos Péter - Kulturszubjektív portré Tüntetősdi Becsuk. 3.

4 Nem tetszik a rendszer!? Fotó: Népszava A FIDESZ NAGYFOKÚ TÁJÉKOZATLANSÁGRÓL TESZ TANÚBIZONYSÁGOT, AMIKOR ELLENE TÜNTETNEK. KORMÁNYUNK PÁRTJA ÁLLÍTÓLAG NEM TUDOTT ARRÓL, HOGY AZ EGYMILLIÓAN A SAJTÓSZABADSÁGÉRT FACEBOOK-CSOPORT OKTÓBER 23-RA MÁR HÓNAPOKKAL EZELŐTT MEGHIRDETTE RENDSZERELLENES ÉS DEMOKRÁCIAPÁRTI DEMONSTRÁCIÓJÁT A SZABAD SAJTÓ ÚTJÁRA. Csakis ezért fordulhatott elő, hogy a szegény alulinformált Fidesz az Astoriánál szeretne forradalmi megemlékezést. Magyarul: utólag rászervezett a civilekre. Na jó, az Orbán-rezsim elleni tiltakozás nem lesz kétmilliós, a szervezők csak százezres tömegre számítanak. Ez jelentéktelen nagyság az öt éve permanens revolúcióval, tavaly óta pediglen valóságos forradalmi hullámmal próbálkozó Orbánék számára. Ők a szokásos helyre, az Astoriához mennének. Ami barokkos túlzás, mert tavaly sem ott voltak. De most visszavágynak. Az EMS megértette a Fidesz alulinformáltságát. A kormánysajtó a márciusi harmincezres tüntetésről ugyanolyan megvető hangsúlyokkal számolt be, miként a minap a szakszervezeti D-Day eseményeiről: az országmentés ellenfelei csupán érdektelen zsúrokon vesznek részt. Az sem segíti a Fidesz tájékozódását, hogy a hazai tüntetőszámlálás atyja, Rákay Philip időközben tévés csúcsvezető lett. Az m1 nem azért van, hogy akár a polgárok, akár a hatalomban ülők megtudják: valakik már Orbán, takarodj! feliratú plakátokat visznek a budapesti utcán. A jelek szerint a Fidesz október 23-án a tudás, a facebookos civilek közelébe szeretne kerülni. Sokak biztonságával fizetne érte. De ez már 2006-ban sem volt szempont. A szónoknak akkor is jutott páncélautó. Forrás: Népszabadság. 4.

5 A cél nemes, a módszer hoffmanni A nemzet elsőszámú tanára, az oktatásügy nagyaszszonya újabb szívet melengető ötlettel állt elő. A címzettek ezúttal az általános iskolai tanulók voltak, akiktől azt kérte, forint adománnyal segítsék Böjte Csaba ferences szerzetes csíksomlyói árvaházában élő társaikat. Ezek a szegény gyerekek ugyanis nem tudnak népviseletbe öltözni és abban megjelenni a templomban vagy az ünnepélyeken. A kezdeményezéssel egyetértek, dicsérendő, hogy támogatni kívánjuk az erdélyi gyerekeket, ezzel nincs is baj. A módszerrel, a megvalósítás mikéntjével azonban annál inkább! Valószínűsítem, sokan gondolják ezt így, hozzám hasonlóan, mert: 1. Manapság sokkoló híreket kapunk arról, hogy magyar családok százai élnek nyomorban, a gyerekeik éheznek, s talán jó esetben ez a bizonyos 100 forint a teljes család napi megélhetési kerete. Így aztán nemcsak ünnepi ruhára nem telik, de sok másra sem: kenyérre, tankönyvre és sorolhatnám. Ha a realitások talaján maradt volna az államtitkár asszony, akkor most és itt elsősorban nekik próbálna segíteni. Kérdezem: Őket vajon ki támogatja? Számukra miért nem gyűjtünk? 2. Miért a kisdiákokat szólítja meg? Mi ez az egész? Érzelmi zsarolás a gyerekeken keresztül? Eddig szigorú elvek működtek az iskolákban, amely szerint a pedagógus nem kérhet pénzt a tanulóktól, minden ilyet teljesen jogosan és törvényesen a szülőkkel egyeztetve tehet. Vagy az államtitkár asszony kivétel? Hangsúlyozom: aki teheti, igenis támogassa a csíksomlyói gyerekeket! De ne ilyen módon, a kisiskolásokat felszólítva az adakozásra! Igazán dicsérendő lenne például, ha Hoffmann Rózsa felajánlotta volna juttatásai legalább egy részét, hogy aztán azt követendő példaként állítsa a többi honatya elé: ők is adakozzanak. De természetesen megszólíthatta volna a szülőket is (ez így lett volna tisztességes), hogy aki kellően tehetős vagy megengedheti magának (mert pl. a 16%-os adókulcs mellett jóval több lett a fizetése), azok segítsenek, önként. De hogy a tanulóktól üzen a szülőknek, ez mindent felülmúlt! Nem vagyok persze egyáltalán meglepve, mert egy napra több ilyen sokkoló hír is jutott, hiszen az Alaptörvény asztalá -nak felállítása már egyenesen a cirkuszi bohózat kategóriáját súrolja. Ehhez már nem is fűzök kommentárt, mert részemről túl van a tűrés-, és a jó ízlés határán! Az egyik blogbejegyzésen (ha kissé túlzó is) azért erősen elgondolkodtam: Kedves Világ! Magyarország elmebetegség miatt átmenetileg zárva. Szomorú! Itt olvasható az államtitkár asszony beszéde Csillag Virág ny. tanár 5.

6 Pénziránytű III. A TAKARÉKOSKODÁSNAK KIEMELT SZEREPE VAN A PÉNZÜGYI KULTÚRÁBAN, AMINT AZT A CIKKSORO- ZAT ELŐZŐ SZÁMÁBAN KIFEJTETTÜK. A TAKARÉ- KOSKODÁS ELŐSEGÍTÉSÉRE SZÁMTALAN ESZKÖZ ÉS PÉNZÜGYI MEGOLDÁS ÁLL RENDELKEZÉSÜNK- RE. A TAKARÉKOSKODÁS ÉRTÉKÉNEK MEGŐRZÉSE ÉS GYARAPÍTÁSA ÉRDEKÉBEN FONTOS, HOGY TÁ- JÉKOZÓDJUNK ÉS MEGISMERJÜK AZ EGYES PÉNZ- ÜGYI KONSTRUKCIÓK, BEFEKTETÉSEK ÁLTAL KÍNÁLT LEHETŐSÉGEKET, VALAMINT AZOK KOCKÁZATAIT. A következő sorokban egyfajta iránymutató pénzügyi térkép kirajzolását szeretném elkezdeni, majd a későbbi cikkek során ezt az egyre kisebb részletek felé haladva folytatni. Annak reményében teszem mindezt, hogy sikerül a kedves Olvasó számára ezzel a pénzvilág útvesztőiben való eligazodáshoz és sikeres útkereséshez támaszt nyújtanom. A takarékoskodás, amint azt korábban megállapítottuk, nem más, mint bizonyos javakról történő lemondás a jelenben olyan jövőbeni javak érdekében, amelyek a jelenleginél nagyobb pénzbeli, anyagi bőséget tudnak számunkra biztosítani egy adott jövőbeli időpontot követően. Ennek megvalósulásához azonban a pénzt megfelelő befektetési formákban szükséges tartani. A pénz befektetési formájának megválasztása során minden befektetés esetén három fő szempontot kell mérlegelnünk. A lehetséges kockázatokat, a várható hozamot és a likviditást. Ezeket az alapvető szempontokat célszerű külön-külön vizsgálatunk tárgyává tenni. Mindazonáltal a kockázat, a hozam és a likviditás igen erősen összefüggnek, így ezen viszonylatokat is figyelembe kell vennünk. Kezdjük a leginkább érdeklődésre számot tartó tényezővel, a kockázattal. De mi is valójában a kockázat? A kockázat valamely cselekvéssel járó veszély, veszteség lehetősége. Kézenfekvő, hogy pénzügyi területen ez a pénzbeli veszteség veszélyének lehetőségét jelenti. Fontos tisztázni, hogy nincs olyan befektetés, ami teljesen kockázatmentes. Viszont vannak kicsit, közepesen és nagyon kockázatos 6.

7 befektetések.a kockázatoknak a pénzügyek területén két fő csoportja van. Az egyik a külső pénzpiaci tényezők sora. A másik az adott vállalat, pénzintézet, gazdálkodó szervezet működőképességének, stabilitásának olyan tényezőinek sora, mint például a tőkemegfelelési mutató, árbevétel. A külső tényezők és az adott gazdálkodó szervezet belső tényezői természetesen kölcsönhatásban állnak, így a kockázatok általában nem vegytisztán jelentkeznek, hanem egymással összefonódva, sokszor egymást indukálva. Lássuk, melyek a legfőbb külső tényezők: a deviza- és részvényárfolyamok, az infláció, a jegybanki alapkamat változásai, ingadozásai. Ide sorolhatóak azok a társadalmi és politikai történések is, amelyek az egyes gazdálkodó szervezetek termelőmunkáját és a befektetők befektetési eszközeinek értékét nagyban befolyásolják. Például egy arab világban bekövetkező széles körű zavargás a kőolaj kitermelését bizonytalanná teheti. Ekkor a kőolaj ára, főleg a termelés jelentősebb csökkenése esetén, igen jelentősen megdrágulhat, és vele együtt minden, amit kőolajból (például: benzin) állítanak elő. A külső tényezők természetesen nagyban kihatnak azokra a tényezőkre is, amelyek egy vállalatot stabillá és nyereségessé tesznek. A vállalat vagy pénzintézet és bármilyen gazdálkodó szervezet eredményes működése szempontjából kulcsfontosságú gazdálkodási tényezők negatív irányú változásának veszélyéből erednek a belső kockázati tényezők. Mivel ha ezek értéke rossz irányba változik, az csökkenti a vállalat nyereségét, árbevételét, stabilitását. Ekkor például egy részvénytársaság esetén előfordulhat, hogy csökken az osztalék vagy az adott részvény árfolyamértéke. Fontos azonban tudni, hogy a kockázatok egy része igen furcsa természetű. Ez abból fakad, hogy ami az egyik befektető számára kockázat és veszélyforrás, az a másik számára sok esetben előnyős. A kőolaj árának példájánál maradva azt mondhatjuk, hogy a kőolaj árának emelkedése annak, aki olcsón vett kőolajat befektetésként, jó, mert a kőolajat nagyobb nyereséggel tudja eladni. Viszont például annak a pékségnek, amelyik részvénytársaságként működik, ez már nem jó. A magasabb üzemanyagár miatt nőnek a péksütemények és a kenyér szállításának költségei, így áremelés nélkül valószínűleg csökken a nyereség, és ezáltal csökkenhet a részvényesek között szétosztható osztalék. Ezért az adott pékségbe részvényvásárlással befektetők a kockázat bekövetkeztével veszteséget szenvedhetnek el, például kevesebb osztalékot kapnak. Az egyes befektetési formák esetében tehát alaposan szükséges megvizsgálni, hogy a mi befektetésünk vonatkozásában mi jelent a fenti tényezők közül kockázatot. A második fő szempont egy befektetés kiválasztása során az elérhető hozam mértéke. Ez erősen kötődik a kockázat mértékéhez, így kerül a kettő egymással függő viszonyba. A kockázatot érdemes a vállalása mellett elérhető hozamhoz viszonyítani. A nagyobb kockázat általában nagyobb hozamle- 7.

8 hetőséggel jár. Alacsony hozamért azonban nem célszerű jelentős kockázatot vállalni. A kockázat hozam arány megítélése azonban részben szubjektív, nagyban függ kockázatviselési képességünktől is. Fontos tudni, hogy a jelentős hozammal kecsegtető, de éppen ezért magasabb kockázati besorolású befektetéseket akkor célszerű választani, ha van lehetőségünk hosszú távra nélkülözni befektetett pénzünket. Ennek oka az, hogy éves időtávot választva lehetőségünk van a rosszabb periódusok elmúlásának kivárására és egy kedvező időszakban a nyereségünket realizálva kilépni a befektetésből. Viszont ha nincs időnk várni, mert pénzre van szükségünk, előfordulhat, hogy alacsony részvényárfolyam vagy nyersanyagár mellett kell befektetésünkből kilépni, és így azon veszteségünk keletkezik. Itt jutunk el a befektetések kiválasztásának harmadik szempontjához, a likviditáshoz. A likviditás fizetőképességet és befektetések esetén eladhatóságot is jelent. A különböző típusú befektetések igen eltérő eladhatósági jellemzővel rendelkeznek. Egyes típusok, mint például egy pénzpiaci befektetési alap jegyei, azonnal pénzre válthatók és eladhatók. Ebből tehát bármelyik banki munkanapon azonnal ki tudunk szállni. Ezzel szemben azonban egy ingatlan vagy földterület eladása éveken át is elhúzódhat, ha nem akarjuk például az általunk a piaci árszinten megvásárolt ingatlant vagy földet a piaci árszint alatt veszteséggel eladni. A hozam, a biztonság és a likviditás hármas egységéből azonban egy adott befektetés esetén csak kettőnek az előnyeit évezhetjük, valamelyikről mindig le kell mondanunk a másik kettőért cserébe. Azt természetesen mindenki maga dönti el, hogy melyikről mond le, annak függvényében, hogy milyenek a lehetőségei és körülményei. A legfontosabb, hogy alaposan gondoljuk át a fentiek alapján, hogy saját helyzetünkben milyen időtávon tudunk és milyen összeggel befektetni. Majd ezt követően a hozam, biztonság és likviditás háromszögében elemezzük a tervezett befektetésünket, és elemzésünk végén ki tudunk választani egy, a számunkra feltehetően optimális befektetést. A hozam, biztonság és likviditás fogalmához kapcsolódó, fentebb már említett három pénzügyi törvényszerűség összefoglalva a következő: 1. Egy pénzügyi befektetést meghatároz a kockázat, a hozam és a likviditás. 2. A nagyobb hozam lehetősége nagyobb kockázatot rejt magában. 3. A kockázat, hozam és likviditás közül egy befektetés esetén egyszerre csak kettő érvényesülhet. Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy ezt a három tényezőt kell minden befektetés esetén mérlegelnünk és meghatároznunk, hogy melyik menynyire fontos a számunkra. Következő cikkünkben már elkezdjük áttekinteni a fentebbiek fényében a leggyakrabban előforduló befektetési formákat. Zirzen Walter 8.

9 Be nem váltott ígéret: Újra a Kazinczy utca TAVALY VOLT EGY RENDELET A KAZINCZY UTCA ÉS KÖRNYÉKE RENDJE ÉRDEKÉBEN. AZ ÚJ VEZETÉS MEGÍGÉRTE, HOGY ŐK MÉG JOBBAT CSINÁLNAK. MIVEL ÁPRILIS KÖZEPÉN MÉG NEM LÁTSZOTT AZ ÚJNAK A TERVEZETE SEM, KÉRDÉST TETTEM FEL ÁPRILIS 15-ÉN A POLGÁRMESTERNEK. Gergely József Írásban is megkerestek a Kazinczy utca és a Nagy Diófa utca és a környék más frekventált utcáinak a lakói aggódva az előttünk álló idegenforgalmi szezon miatt, mert ugye Polgármester úr beígérte nekik a lakók és vendéglátósok számára egyaránt elfogadható csendrendeletet. Remélhetőleg 2-3 hét múlva már nagyon jó idő lesz, sokkal többen lesznek az utcán. Ennek a rendeletnek nyoma nincs. Arról sem hallottunk, hogy az érdekelt vendéglősökkel vagy lakókkal ebben egyeztetés lett volna. Tehát a kérdésem az, hogy: mit kíván tenni az önkormányzat a polgármester úr által már többször megígért hatékony és a lakosság számára elfogadható csendrendeletnek még a nyár előtti megalkotására? Vattamány Zsolt Tájékoztatom képviselő urat, hogy megindultak az egyeztetések a vendéglátósoknak a képviselőivel. Jövő héten tovább folytatódik és reméljük, hogy a végén eljutunk egy olyan pontra, amikor azt mondhatjuk, hogy van egy olyan nem csendrendeletünk, hanem mondjuk egy zaj- és környezetvédelmi rendeletünk, amely minden érintett félnek megfelel, bár ez nem lesz egy könnyű dolog, ezt Ön is tudhatná, hogy ez nem egy egyszerű műfaj. Erzsébetváros Önkormányzata folyamatosan keresi a választ a meglévő és a kerület széles rétegét érintő kérdések megoldására, különös tekintettel az itt lakók éjszakai nyugalmát, pihenéshez való jogát sértő, éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel kapcsolatos problémákra. Ennek megfelelően folyamatosan felülvizsgálja a már hatályban lévő rendelkezéseket, így a közeljövő tervei között szerepel a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása is. Ennek során a Képviselő-testület minden érdeket figyelembe véve, a hatályban lévő magasabb szintű jogszabályokban foglaltaknak megfelelően próbálja a kerület számára legmegfelelőbb megoldást találni. Mind a Kazinczy utcai, mind a Nagy Diófa utcai lakók korábban már megkeresték az önkormányzat jegyzőjét a rendelet módosításával kapcsolatos javaslataikkal, észrevételeikkel. A lakók képviselőit Jegyző úr írásban tájékoztatta, hogy amennyiben egyeztető fórum megtartására kerül sor, úgy arra minden érintett, valamint a kerületi lakosok érdekképviseletét ellátó szervezet, illetve annak képviselői is meghívást kapnak. Természetesen a vonat- 9.

10 kozó jogszabályok módosításáig is, mint ahogy eddig is, a kereskedelmi hatóság a rendelkezésére álló eszközök segítségével mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakók nyugalmát esetlegesen sértő tevékenységet megszüntesse. Kérem válaszom elfogadását. Megadom a szót Gergely József képviselő úrnak. Gergely József Sajnos a válasza az nem nyugtat meg, mert arról hangsúlyozottan beszélt Polgármester úr, hogy a vendéglátósokkal tárgyal. Itt az izgalmasabb rész a kerületnek a jó néhány ezer érintett lakója. Továbbküldöm majd Önnek azt a levelet, amit kaptam a Kazinczy és Nagy Diófa utcai lakóitól, hogy pontosan értse a problémát. A válaszát sajnos nem tudom elfogadni, hiszen arról ninc s konkrét ígéret, hogy a lakókkal egyeztetés történik, vagy az idegenforgalmi szezon előtt ebből lesz egy kölcsönösen elfogadott a felek számára kölcsönösen elfogadható rendelet. Most, a nyár közepén tudjuk, hogy a június végi rendelettervezetet még a polgármester is annyira rossznak találta, hogy visszavonták a testületi ülésről. Ebben nyilván segített az a lakó is, akik eljöttek az ülésre. A kerületőrséget kirúgták, a közterület-felügylet létszámát növelték, de nincs nyugalom Belső-Erzsébetvárosban. Nyár végi fejlemény, hogy az eddigi rendeletet is visszavonta a testület. Új szabályozás nincs. Gergely József Felújítottuk a Piros Pontot! A Piros Pont lakossági információs központ a Dob utca 65. alatt nagyon régóta szolgálja az érdeklődő kerületieket. Most már ráfért egy komoly felújítás. Mivel a pénz itt is elég szűkös, tagjainkhoz és támogatóinkhoz fordultunk. Ki-ki anyagi és egyéb lehetőségei szerint járult hozzá a munkához. Az anyagot a befolyt pénzből vásároltuk, sokan pedig ingyenesen végezték a munkát. Szeptember közepétől indulnak a programok is. melyről majd értesítünk minden érdeklődőt. Akinek címét ismerjük, meghívót küldünk, mások pedig a honlapon olvashatnak beharangozót. Ezúton is köszönjük mindenkinek a hozzájárulását. Gergely József, Kispál Tibor 10.

11 A 25. nap Október 7. A nap főhíre, hogy elutasította a Fővárosi Bíróság a különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt zajló ügy pénteki tárgyalásán a Gál György elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetésére irányuló védői indítványt. A nem jogerős végzés szerint Gál György esetében a bizonyítási eljárás jelenlegi szakaszában továbbra is alappal lehet tartani a szökés, elrejtőzés veszélyétől, annak ellenére, hogy rendezett családi szemezgető körülményei vannak. A bíróság indoklása szerint a vád tárgyává tett bűncselekmény tárgyi súlya mellett a vádlott külföldi kapcsolatai és ugyan zár alá vett, de létező külföldi ingatlanvagyona megalapozzák a bíróság szerint a szökés, elrejtőzés konkrét veszélyét. A Hunvald-per pénteki tárgyalása egyébként tanúmeghallgatásokkal folytatódott, a 25 vádlott közül már csak az elsőrendű Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es vezetője van előzetesben. Folyamatos frissítésben a címen. 11.

12 Természetgyógyászat (A Bach-virágterápiáról) A BACH-VIRÁGTERÁPIA RENDSZERÉT, AMELYBEN 38 OLYAN VADON ÉLŐ VIRÁGOT ÉS NÖVÉNYT TALÁLUNK, EGY ANGOL ORVOS, DR. EDWARD BACH FEDEZTE FEL. ELSŐSORBAN OLYAN GYÓGYMÓDOT KERESETT, AMELYNEK SEGÍTSÉGÉVEL BÁRKI VISZONYLAG KÖNNYEN MEGTALÁLHATJA BETEGSÉGE OKÁT, ÉS SIKERESEN KEZELHETI MIND LELKI, MIND PEDIG TESTI BAJAIT. A BACH-VIRÁGTERÁPIA, MINT AZ ÖNGYÓGYÍTÁS NAGYSZERŰ MÓD- SZERE, SEGÍT MEGTALÁLNI A LELKI HARMÓNIÁT, A MEGNYUGVÁST ÉS A BÉKÉT EBBEN A ROHANÓ VILÁGBAN. A BACH-VIRÁGTERÁPIA EGYSZERŰ ÉS MELLÉKHATÁSOKTÓL MENTES, EZÉRT A CSEPPEK EGYRE TÖBB CSALÁD HÁZI PATIKÁJÁNAK ÁLLANDÓ RÉSZÉT KÉPEZIK. A BACH-VIRÁGTERÁPIA SIKERE EGYSZERŰSÉGÉBEN REJLIK, EGYSZERŰ, PRAKTIKUS, ÍGY HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBAN BÁRMIKOR ÁLDÁSOS HATÁSÚ. A Bach-virágterápia fő jellemzői: A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni. Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét. A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel). Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek diszharmonikus vagy negatív állapotaira. 12.

13 Előképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. A Bach-virágterápia széles körben elterjedt, így egyre több család otthonában is megtalálható. dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. A virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk a homeopátiában ismert globulusok alakjában is. Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport, sem egyéb allergizáló anyagot. A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer. A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt (kineziológia), szenzibil, inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.). Ám dr. Edward Bach szerint a megfelelő szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán józan észre, beleérzőképességre, oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére. A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel. A virágeszenciák az élet számos területén alkalmazhatók: Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/ vagy helyreállítása esetén, Személyiségfejlesztés, valamint a belső béke megteremtésének eszközeként, Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése eseté, Sokk- és vészhelyzetek valamint lelki stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén, baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a műtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépő fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére. A Bach-virágterápia mindenki számára könnyen elérhető módszer. Ha felkeltette érdeklődését és még többet szeretne megtudni, lapozzon bele a Bach-virágterápia a mindennapokban című könyvbe vagy látogassa meg a weboldalt. Makhajda Judit 13.

14 Foskolos Péter Kultúrszubjektív portré MUNKÁM SORÁN SOK REMEK, ÉRTÉKES EMBERT ISMERTEM MEG, ÍGY SOK KIVÁLÓ MŰVÉSZT IS. KÖZ- MUNKÁLKODÁSOM VÉGE FELÉ - A MÉLTÓSÁGTELJES VISSZAVONULÁS SZERVEZÉSE KÖZBEN - EL-ELGON- DOLKODOM, HOGY KIKNEK TARTOZOM KÖSZÖNET- TEL. HA LESZ ERŐM ÉS AZ ÉRINTETTEK ENGEDIK TALÁN EGY KULTÚRSZUBJEKTÍV PORTRÉSOROZAT IS KEREKEDHET BELŐLE E LAP HASÁBJAIN. Elsőnek szeretném bemutatni Foskolos Péter hegedűművészt, a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagját. Amit nem tudok róla: nem tudom, hány éves, milyen pártállású, milyen vallású, mik a kedvenc ételei. Amit tudok: Erzsébetvárosban él, három csodálatos gyermek szerető édesapja, szüleinek szerető fia, tanárainak hálás tanítványa, hangszerének kiváló művésze, fáradhatatlan szervező, problémákat leküzdő ember, aki munkával, erőfeszítésekkel jutott előre. Közös munkánk onnan indult, hogy ismerősök segítségével eljutott hozzánk, az Erzsébetvárosi Közösségi Házba. Elmondta, hogy itt él a kerületben, szeretné, ha legalább itt ismernék, ezért Dísztermünkben koncert- sorozatot indítana. A saját fellépései mellett mindig hozna kiváló, fiatal tehetségeket is. Mi elmondtuk neki, hogy nincs pénzünk, hogy a hozzánk járók nem túl fizetőképesek, és többségében nem is koncerteken nevelődtek, de ha elég neki a szívünk, a munkánk, akkor partnerek vagyunk. Ő azt válaszolta, hogy nem a pénz miatt csinálná. Hát így indultunk 6 évvel ezelőtt. Kezdetben ember jött a koncertekre - két éve már teltházasak a programjaink. A művészi tartalomért-formáért, a fellépőkért Péter vállalta a felelősséget, a helyszínért, ügyeletért, meghívókért pedig mi. A közönséget együtt szerveztük. Csodálatos dolog alakult ki belőle: egyszerű embereknek ingyen olyan zenei élményekben lehetett része, amelyek a világ bármely hangversenytermének dicsőségére váltak volna. Előttem van, ahogy Péter egy-egy koncert után fáradtan, de boldogan kérdezte: na milyen volt Ugyancsak előttem vannak arcok a közönségből. Emberek, akik nem akarták elhinni, hogy ők is élvezhetnek, átélhetnek egy komolyzenei koncertet, akiket sokszor úgy kellett rábeszélni, hogy eljöjjenek. Amikor megélték, megértették, hogy a jó zenéhez csak nyitott szív kell, már nem kellett az agitálás. Péter abban volt nagyon ügyes (saját virtuozitásán kívül), hogy úgy állította össze a műsort, hogy könynyebb (annak tűnő), fülbemászó darabokkal indított, és amikor már kinyíltak a szívek-fülek, akkor becsempészett nehezebb számokat. Persze a végén adott a katarzisnak és a virtuozitásnak is! Amivel végképp kivívta a nagyrabecsülésemet, az a tanára Kóté László, Erzsébetváros volt polgára tiszteletére szervezett emlékkoncert, illetve az idén szervezett In Memoriam Csikós Emese emlékkoncert, amelyet a Rózsák terei Szent Erzsébet Templomban 300 ember láthatott. Nagyon nagy szív és nagyon nagy munka van mögötte. Köszönöm, 12. hogy a partnerem volt, kedves Foskolos Péter. Szegényesebb lett volna az életem, ha nem találkozom Önnel. További sikereket kívánok, és édesapja elvesztése miatt érzett fájdalmában őszintén osztozom. Bakonyi Karola 14.

15 Nem tetszik a rendszer?!? Tüntetés Okt :00 - Szabad sajtó út 15.

16 Kiadja: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete - Felelős kiadó: Gergely József elnök

Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása

Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása II. évfolyam, I. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása Köszöntő

Részletesebben

PÉceli hírek. Pécel Város Önkormányzatának havilapja XVII. évfolyam 9. szám. 2014. szeptember 12.

PÉceli hírek. Pécel Város Önkormányzatának havilapja XVII. évfolyam 9. szám. 2014. szeptember 12. Péceli Hírek 2014. szeptember 12. PÉceli hírek Pécel Város Önkormányzatának havilapja XVII. évfolyam 9. szám. 2014. szeptember 12. Milyen lecsót főztek a házigazdák? Felvételünkön: Szűcs Lajos országgyűlési

Részletesebben

Gajda Péter polgármester. dr. Kovács Bence alpolgármester dr. Istvánfi Sándor jegyző dr. Kiss Anna aljegyző

Gajda Péter polgármester. dr. Kovács Bence alpolgármester dr. Istvánfi Sándor jegyző dr. Kiss Anna aljegyző J E G Y Z Ő K Ö N Y V készült a kispesti önkormányzat képviselő-testületének 2011. január 20-án 8 óra 30 perces kezdettel a i hivatal nagytermében (Bp. XIX., Városház tér 18. I. em. 41.) megtartott üléséről

Részletesebben

CSOMÁDI. 2014. április. Lássunk tisztán! Polgári összefogás Csomád tiszta közéletéért! www.csomaditukor.hu. IV. évfolyam 4. szám

CSOMÁDI. 2014. április. Lássunk tisztán! Polgári összefogás Csomád tiszta közéletéért! www.csomaditukor.hu. IV. évfolyam 4. szám CSOMÁDI www.csomaditukor.hu Tükör Tükör Testületi ülés IV. évfolyam 4. szám...ez után Szőnyi Tamás hiába próbálta szakmai szinten tartani a vitát, Klement János és Matejka Márton vezetésével személyeskedő

Részletesebben

Társadalmi felelősségvállalás az egészségügyben

Társadalmi felelősségvállalás az egészségügyben Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Társadalmi felelősségvállalás az egészségügyben Készítette: Győrffy Katalin Zsófia Budapest, 2006 3 Tartalomjegyzék Bevezetés... 6. oldal Kifejtés

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz. A vállalkozások organikus szemlélete

Takáts Péter. Menedzserkalauz. A vállalkozások organikus szemlélete Takáts Péter Menedzserkalauz A vállalkozások organikus szemlélete Tartalom 1. A gazdasági vállalkozások struktúrájáról 11 2. Az organikus gondolkodás gyakorlati kérdései 27 3. Vállalkozások fejlődése

Részletesebben

BEKÖSZÖNTÖTT A KEMÉNY TÉL A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN SAJTÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 2012. FEBRUÁR 15. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 2.

BEKÖSZÖNTÖTT A KEMÉNY TÉL A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN SAJTÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 2012. FEBRUÁR 15. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 2. 2012. FEBRUÁR 15. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN SAJTÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS BEKÖSZÖNTÖTT A KEMÉNY TÉL Fotók: Vass Zoltán Hóhelyzet Kunszentmártonban Mínusz 20

Részletesebben

Berec Lászlóné. Varbócska Kft. Szegletes Sándor 06/30-468-85-08. Sportvezetõ ifj.asszony Béla 06/30-219-1785

Berec Lászlóné. Varbócska Kft. Szegletes Sándor 06/30-468-85-08. Sportvezetõ ifj.asszony Béla 06/30-219-1785 2 ÖNKORMÁNYZATI TESTÜLET Polgármester: Üveges Géza Képviselõk: Czakó Norbert Gere Gábor Illés Menyhért Losonczi Rita Remenyik Richárd Szelekovszky Lóránt Szõke Lajos ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL: 48/521-008 48/521-009

Részletesebben

Szilveszter a Klauzálban Hová mehet a fiatal szilveszteri

Szilveszter a Klauzálban Hová mehet a fiatal szilveszteri BUDAFOK TÉTÉNY XVI. ÉVFOLYAM 1. SZ. 2008. JANUÁR 11. Évindító frakciócikkek A X X I I. K E R Ü L E T I Ö N K O R M Á N Y Z A T I N G Y E N E S L A P J A M E G J E L E N I K K É T H E T E N T E 2 4 6 7

Részletesebben

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván Mozdonyvezetők Szakszervezete tájékoztató kiadványa XXI. évfolyam 12. szám Alapítás éve: 1892 2011. december Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván a Mozdonyvezetők Szakszervezete Felhívás Négy évszak

Részletesebben

10 millióból kétszer, háromszor annyit...

10 millióból kétszer, háromszor annyit... 2006. Első szám FA R S A N G K E Z D É S F O C I V A L Január 13-án délután nagy sikerrel zajlott a Sportcsarnokban a Farsangi Kupa, melyen Jász-Nagykun-Szolnok megye polgármesterei, képviselői, valamint

Részletesebben

Ferencváros A Ferencvárosi Önkormányzat kétheti lapja www.ferencvaros.hu 2012. augusztus 13.

Ferencváros A Ferencvárosi Önkormányzat kétheti lapja www.ferencvaros.hu 2012. augusztus 13. Ferencváros A Ferencvárosi Önkormányzat kétheti lapja www.ferencvaros.hu 2012. augusztus 13. Nyári táborok Ferencvárosban A nyári vakáció a legtöbb diáknál hasonlóképpen kezdôdik; hangos üdvrivalgással,

Részletesebben

J e g y zőkönyv FVB-15/2010. (FVB-37/2010-2014.)

J e g y zőkönyv FVB-15/2010. (FVB-37/2010-2014.) FVB-15/2010. (FVB-37/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának 2011. július 5-én, kedden, 10 óra 5 perckor a Parlament Delegációs termében (főemelet 40.) megtartott üléséről

Részletesebben

Bölcsődei tájékoztató Szigetmonostor Bölcsőde bemutatkozó írása

Bölcsődei tájékoztató Szigetmonostor Bölcsőde bemutatkozó írása 2015. február XXI. 2. Bölcsődei tájékoztató Szigetmonostor Bölcsőde bemutatkozó írása Kedves Szülők! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Önkormányzatunk nyertes pályázata eredményeként 2015-ben 28 férőhelyes

Részletesebben

A javaslat 8 fő igen szavazattal, 1 fő tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elfogadásra került.

A javaslat 8 fő igen szavazattal, 1 fő tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elfogadásra került. JEGYZŐKÖNYV A Képviselő-testület 2015. március 2-i üléséről. Időpontja: 2015. március 2. 15:35 órai kezdettel Helye: Kiskunlacházi Polgármesteri Hivatal Tanácsterme Jelen vannak: polgármester Tóth Imre

Részletesebben

HunvaldPerBlog szemezgető / Tavaszi gyógynövények Miből él Erzsébetváros? / Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok...

HunvaldPerBlog szemezgető / Tavaszi gyógynövények Miből él Erzsébetváros? / Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok... II. évfolyam, II. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. HunvaldPerBlog szemezgető / Tavaszi gyógynövények Miből él Erzsébetváros? / Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok... Köszöntő Kedves

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ KzØleti informæcis lap Ismét 1% + 1% Ebben az évben ismét lehetõségünk van arra, hogy személyi jövedelemadónk 2 x 1 %-áról rendelkezzünk. Az elsõ 1 %-ot társadalmi szervezet, alapítvány

Részletesebben

Húsz éves a Honvédszakszervezet... 16-17. oldal

Húsz éves a Honvédszakszervezet... 16-17. oldal Ára: 99 Ft Tagjainknak ingyenes! 2011. február XX. évfolyam, 2. szám www.hsz.hu Húsz éves a Honvédszakszervezet... 16-17. oldal Találkozó a honvédelmi miniszterrel.......... 3. oldal Bátran és nyíltan!...........................

Részletesebben

Jegyzőkönyvvezető: Varga Erzsébet (Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége beszédgyorsíró szolgálat)

Jegyzőkönyvvezető: Varga Erzsébet (Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége beszédgyorsíró szolgálat) Jegyzőkönyv az Országos Köznevelési Tanács 2005. december 8-án, csütörtökön az Oktatási Minisztérium (Budapest V., Szalay utca 10-14.) 101. számú tanácstermében megtartott üléséről Napirend: 1. A 2006.

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10.

ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10. ÜZLETI TANÁCSOK INDULÓ KREATÍVIPARI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA 2015. 10. TARTALOMJEGYZÉK 1. Ajánlás 3 2. Bevezető 4 3. Mielőtt nekikezdenél... 5 4.1. Üzleti tervezés 7 4.2. SWOT analízis 10 4.3. Piackutatás 13

Részletesebben

Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ, archívum a város honlapján: http://www.albertirsa.hu. 30 éves a Mirelite Mirsa Zrt!

Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ, archívum a város honlapján: http://www.albertirsa.hu. 30 éves a Mirelite Mirsa Zrt! XXIII. évfolyam, 6. szám 2011. június 30 érem atlétáinknak az Atlétika Bajnokságon 17. oldal Közéleti és tájékoztató lap Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ, archívum a város honlapján:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. szeptember 17-én 09.00 órakor megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. szeptember 17-én 09.00 órakor megtartott üléséről Ügyszám: 01/00025-021/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. szeptember 17-én 09.00 órakor megtartott üléséről Ülés helye: Polgármesteri Hivatal, VI.

Részletesebben

Egység, összefogás, bizalom, erre szavazott a város Kedves Nagymarosiak!

Egység, összefogás, bizalom, erre szavazott a város Kedves Nagymarosiak! 2009. február 10. - 120 forint Nagymaros Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja Egység, összefogás, bizalom, erre szavazott a város Kedves Nagymarosiak! Szívbõl köszönöm a bizalmat! Nagyon megtisztelõ

Részletesebben

II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete.

II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Felszámolás vagy leszámolás? - A Róth Miksa Emlékház megszűntetése Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása II. Örök

Részletesebben

Raák Optika. » Észosztók» Európa-pont» Vince-nap» Koccintás» 50+50. közéleti lap xvi/1. 2008. január 23.

Raák Optika. » Észosztók» Európa-pont» Vince-nap» Koccintás» 50+50. közéleti lap xvi/1. 2008. január 23. Raák Optika közéleti lap xvi/1. 2008. január 23. Keszthely, Bem utca 22. (Fejér György utca Bem utca sarka). Bejelentkezés: 06-83/317-496, mobil: 06-30/227-2854» Észosztók» Európa-pont» Vince-nap» Koccintás»

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. február 2-án 09:00 órai kezdettel tartott üléséről

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. február 2-án 09:00 órai kezdettel tartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V A közgyűlés üléséről hangfelvétel készült. Készült: Az ülés helye: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. február 2-án 09:00 órai kezdettel tartott üléséről Zalaegerszeg,

Részletesebben

MAGAZIN. II. évfolyam 2. szám, 2007. nyár. www.oc.hu

MAGAZIN. II. évfolyam 2. szám, 2007. nyár. www.oc.hu MAGAZIN II. évfolyam 2. szám, 2007. nyár LAKÁSELADÁSI PRAKTIKÁK Tippek, trükkök, nyitott házak VISSZA AZ ÉDENKERTBE Bali-sziget AKI MEGTALÁLTA ÁLMAI KERTJÉT Kováts Adéllal az otthonról és a színészetrôl

Részletesebben

Project1 2009. 05. 13. 15:06 Page 1

Project1 2009. 05. 13. 15:06 Page 1 Project1 2009. 05. 13. 15:06 Page 1 Project1 2009. 05. 13. 15:07 Page 1 2-23_168.qxp 2009. 05. 13. 14:59 Page 3 4. Média, sajtó Egy adott ügy befolyásolásában igen fontos szerepe van a helyi, regionális

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

AZ 1848/49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZTÜNK

AZ 1848/49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZTÜNK AZ 1848/49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZTÜNK Március 15-e a magyarság szívéhez legközelebb álló nemzeti ünnep. A kokárdás tószegieket nem zavarta, hogy a községi ünneplés március 14-én került

Részletesebben