KAYS KFT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KAYS KFT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE"

Átírás

1 KAYS KFT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi, minőségügyi megbízott Jóváhagyta: Kaisz Krisztián, ügyvezető igazgató A kézikönyv jelen példánya: változtatás köteles példány információs példány X (az érvényes változatot kell megjelölni) Átadás dátuma: Átadó aláírása: Példány sorszáma: A kézikönyv másolása, közzététele, átadása a vállalkozáson kívüli személyek részére az ügyvezető igazgató és a minőségügyi megbízott előzetes hozzájárulása nélkül TILOS! Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi Jóváhagyta: Kaisz Krisztián Verzió: 2 Készült: augusztus 16. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 1 /26 Nyomtatás dátuma:

2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Minőségpolitika Hatályba léptető nyilatkozat A Kays Kft bemutatása Alapadatok Termékek, szolgáltatások A vállalkozás története Szervezeti felépítés Alkalmazási terület, folyamattérkép Folyamatleírások Belső audit A folyamat leírása Helyesbítő és megelőző tevékenységek A folyamat leírása Dokumentumok, adatok és feljegyzések kezelése A dokumentálás általános követelményei A dokumentumok kezelése Feljegyzés, formanyomtatvány Beszerzés, szállítók A folyamat leírása Megrendelések teljesítése A folyamat leírása A vezetőség felelőssége A folyamat leírása Vezetőségi átvizsgálás A folyamat leírása Személyzet és okatások A folyamat leírása Gépek és berendezések karbantartása A folyamat leírása Nem megfelelő termékek kezelése A folyamat leírása Mérőeszközök kezelése A folyamat leírása...26 Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi Jóváhagyta: Kaisz Krisztián Verzió: 2 Készült: augusztus 16. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 2 /26 Nyomtatás dátuma:

3 1. Minőségpolitika Mottónk: Műanyag alapanyag minden formában Granulátum, regranulátum, darálék. Célunk, hogy partnereink szemében többek legyünk konkurenseinknél azáltal, hogy termékeink és vállalkozásunk fő ismérvei a kiváló minőség, a megbízhatóság és a versenyképes ár termékeinkkel hírnevet, megbecsülést és megérdemelt eredményt realizáljunk, úgy hogy közben a hazai piac meghatározó valamint az európai piac elfogadott műanyagipari kompaundáló vállalkozásává váljunk vevőink igényeinek maradéktalanul megfeleljünk megfeleljünk az MSZ EN ISO 9001:2009 szabványnak, ami elősegíti vállalkozásunk folyamatainak, termékeinek és minőségirányítási rendszerének folyamatos fejlesztését valamennyi dolgozónk hozzájáruljon céljaink eléréséhez beszállítóinkkal kölcsönösen előnyös kapcsolatot építsünk ki 2. Hatályba léptető nyilatkozat Ezen minőségirányítási kézikönyvben leírt minőségirányítási rendszer a Kays Kft alábbi tevékenységeire vonatkozik: műszaki műanyag darálékok, regranulátumok, elfekvő granulátum készletek kereskedelme és raktározása az ehhez kapcsolódó feldolgozási lépések (fémmentesítés, homogenizálás, átcsomagolás, alvállalkozó általi újrahasznosítás / regranulálás) A kézikönyv összefoglaló módon tartalmazza az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeit, (kizárva a szabvány 7.3. Tervezés és fejlesztés fejezetét, mivel ezt a tevékenységet a Kft-nél nem végezzük) fejezetenként bemutatva a követelmények teljesítésének módját a kapcsolódó eljárások, egyéb szabályozások által, és körvonalazza a minőségirányítási rendszerben alkalmazott dokumentáció szerkezetét. A társaság munkatársai felelősséget viselnek minőségpolitikánk megvalósításáért, a minőségi célkitűzések teljesítéséért, a minőséget befolyásoló tevékenységek előírásszerű végrehajtásáért. Minden munkatársnak joga és kötelessége, hogy a folyamat bármely fázisában tapasztalt, minőséget károsan befolyásoló jelenséget észlelve azt jelezze, illetve hatáskörének megfelelően megszüntesse. A kézikönyvet és a hozzá csatlakozó minőségügyi dokumentumokat hatályba léptetem, és elrendelem a teljes dokumentációval leírt rendszer működtetését. Mosonmagyaróvár, augusztus 16. Kaisz Krisztián Ügyvezető Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi Jóváhagyta: Kaisz Krisztián Verzió: 2 Készült: augusztus 16. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 3 /26 Nyomtatás dátuma:

4 3. A Kays Kft bemutatása 3.1. Alapadatok A társaság neve: Kays Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Bejegyzett székhelye: 9200 Mosonmagyaróvár, Tűzliliom utca 14/A. Irodája: 9200 Mosonmagyaróvár, Erzsébet tér 11. fsz. Raktára: 9028 Győr Kismegyer, Külső Sági út, Hrsz: 01367/1. Tulajdonosok: Kaisz Krisztán, Kaiszné Csehi Györgyi 3.2. Termékek, szolgáltatások Vállalatunk elsődlegesen műszaki műanyag darálékok regranulátumok illetve elfekvő granulátum készletek kereskedelmével foglalkozik. Az általunk vásárolt termékek feldolgozása címén esetenként fémmentesítést homogenizálást átcsomagolást és alvállalkozó általi újrahasznosítást (regranulálást) is végzünk A vállalkozás története A Kays Kft 2004 áprilisában alakult családi vállalkozásként, idegen tőke bevonása nélkül. Cégünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy utat nyissunk a műszaki műanyagok másodnyersanyagként történő hasznosítása terén jelentkező piaci kereslet és kínálat között. A Föld kimerülőfélben lévő szénhidrogénbázisai és a hulladékká vált műanyagok nehézkes ártalmatlanítása valamint rendkívül lassú lebomlása t miatt napjainkra mind nagyobb jelentőséggel bír a műanyagok újrahasznosítása. Egyre gyakrabban nyer bizonyosságot, hogy az újrahasznosított anyagok versenyképes áron tudják felvenni a harcot a fröccstechnológiákban az eredeti nyersanyagokkal. Vállalkozásunk 4 fős létszámmal a Bécs-Budapest tengely képzeletbeli középpontján, 2 helyszínen tevékenykedik: székhelyünk és irodánk Mosonmagyaróváron, 550 m 2 -es raktárunk pedig Győr Kismegyeren üzemel. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 4 /26 Nyomtatás dátuma:

5 Kereskedelmi tevékenységünket az EU határain belül folytatjuk, legtöbb vevőnk és beszállítónk a magyar illetve az európai piacról kerül ki. Mára a Kays Kft az alapítás óta eltelt idő kitartó munkájának és a piac alapos feltérképezésének köszönhetően kiváló beszállítói bázissal és vevői kapcsolatrendszerrel rendelkezik év elején alvállalkozó segítségével bérmunka rendszerben történő újrahasznosításra, regranulálására is kiterjesztettük profilunkat. Hosszútávon a bérmunka jellegű tevékenységet meg akarjuk szűntetni, ezt a feldolgozási lépést is házon belülre szeretnénk hozni egy saját gyártósorba történő beruházást követően augusztusától valamennyi telephelyünkön elérhető vállalatirányítási informatikai rendszert (ERP) működtetünk. Ennek bevezetése modulonként történik, bővítése jelenleg is folyamatban van. Mostanáig a beszállításokat, a kiszállításokat, a készletnyilvántartást és a számlázást kezelő modulok működnek. Tevékenységünket időközben a kereskedelem és az alvállalkozói regranulálás mellett házon belüli feldolgozási lépésekkel is bővítettük májusában vásároltunk egy fémmentesítő majd 2008 októberében egy homogenizáló berendezést annak érdekében, hogy egyenletes, homogén anyagminőséget és fémmentes darálékokat tudjuk biztosítani vevőinknek augusztusában egy 2 csigás kompaundáló berendezést vásároltunk, ami utat nyitott számunkra az eddigi alvállalkozói bérmunkák kiszorítására. Vállalati folyamatainkat a kezdetektől az ISO 9000 szabványcsalád elvei szellemében alakítottuk ki, majd a évben kidolgoztuk az ISO 9001:2008 szabványnak megfelelő vállalati működést. Ezt követően vevőink és önmagunkkal szemben támasztott igényeink alapján minőségiránytási rendszerünket független fél bevonásával tanusítattuk Szervezeti felépítés Minőségügyi megbízott Kaiszné Csehi Györgyi ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ Kaisz Krisztián RAKTÁR Bódor Attila Ladányi Sándor FELDOLGOZÁS nn ÜGYVEZETŐI ASSZISZTENS Varga Mária Munkavédelmi megbízott ÉRTÉKESÍTÉS Kaisz Krisztián BESZERZÉS Kaisz Krisztián IT Pénzügy, könyvelés, bérszámfejtés 1. ábra Organigram Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 5 /26 Nyomtatás dátuma:

6 Vállalkozásunk lineáris, funkcionális elven szerveződik. Az organigram szürke mezői külső megbízottakat és erőforrásokat, a fehér mezők pedig belső, a Kft alkalmazásában álló munkavállalókat jelentenek. Az ügyvezetőnek mind a belső, mind a külső funkciókra utasítási és ellenőrzési jogköre van. Az ügyvezető igazgató mellett törzskar jelleggel dolgozik a minőségügyi megbízott, akinek a belső funkciókra szakmai ellenőrzési és utasítási jogköre van. 4. Alkalmazási terület, folyamattérkép A Kays Kft minőségirányítási rendszer-dokumentációja egyértelműen tartalmazza a folyamataink sorrendjét, kapcsolódási pontjait és kölcsönhatásait. Az irányítási rendszer folyamatainak csoportosítása: 1. Vezetési, irányítási folyamatok 2. Erőforrásokkal kapcsolatos folyamatok 3. Megvalósítási, értékteremtési folyamatok 4. Mérési, elemzési folyamatok, melyek a folyamatos fejlődést támogatják A folyamatleírások mindegyike besorolható a fenti csoportok valamelyikébe, hogy melyikbe, azt a folyamattérkép mutatja meg. A folyamatok azonosítása elnevezésükkel történik, külön számazonosítást nem alkalmaztunk. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 6 /26 Nyomtatás dátuma:

7 VEVŐI KÖVETELMÉNYEK ERŐ- FORRÁSOK MEGVALÓSÍTÁS Megrendelések teljesítése Helyesbítő és megelőző tevékenységek Beszerzés, szállítók Nem megfelelő termék kezelése Személyzet és oktatások Gépek, berendezések karbantartása Mérések, elemzések Belső audit Mérő eszközök VEZETÉS Vezetőség felelőssége Dokumentumok, adatok és feljegyzések kezelése Vezetőségi átvizsgálás Folyamatos rendszerfejlesztés VEVŐK ELÉGEDETTSÉGE 2. ábra: Folyamatok térképe Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 7 /26 Nyomtatás dátuma:

8 5. Folyamatleírások 5.1. Belső audit A folyamat célja: A Kays Kft működési folyamatainak folyamatos javítása, a jobbítási potenciálok ill. a szabványtól való eltérések rendszeres feltárása és kijavítása által. Kulcskifejezések: auditterv, audit eltérés, auditjelentés, javító intézkedések Folyamat hatékonyságának mérőszámai: végrehajtott auditok száma, %-os auditeredmény A folyamat leírása Bemenet Dokumentum, folyamat, segédeszköz Folyamatábra Kimenet Feladat, feljegyzés Együttmûködik Auditterv MB 10 Auditigény felmérése 10: Auditigény merülhet fel: - minõségi hibák, ügyfélreklamációk - belsõ audit utóauditja - szervezeti módosítások valamint - tervezett auditok esetén. ÜV MIR dokumentáció Szabvány Audit ellenõrzõ listája Auditor 20 Audit elõkészítése Auditor, auditált 30 Audit végrehajtása Auditor, auditált 40 Eredmény kommunikálása Tárt fel az audit hiányosságokat ill. jobbítási potenciálokat? Igen Audit ellenõrzõ listája Kitöltött audit ellenõrzõlista Auditjelentés Vezetõségi átvizsgálás 20: Az elõkészítés magába foglalja: - korábbi idõszak auditeredményeinek áttekintését -ellenõrzõlista elkészítését a szabványkövetelmények és a vállalati folyamatszabályozás alapján - az érintetekkel való egyeztetést 30: Az audit végrehajtásának szakaszai: - dokumentáció felülvizsgálata - bevezetõ megbeszélés - ellenõrzés az ellenõrzõlista alapján - értékelés: 10 = követelmény teljesen teljesül, 5 = részben teljesül, kisebb eltérés, 3 = elégtelenül teljesülsül, jelentõs eltérés, 1 = nem teljesül, N = nem értelmezhetõ - jobbítási potenciálok és eltérések feljegyzése 40: 70%-os auditeredmény alatt az utóaudit kötelezõ, egyéb esetben opcionális, de a tervezett intézkedések viszaellenõrzésének akkor is meg kell történnie, ha nincs utóaudit. ÜV Nem Auditor, auditált 50 Utóaudit idõpontjának meghatározása Auditor, auditált 60 Helyesbítõ és tevékenységek 50: lehetõség szerint legyen elegendõ idõ az utóauditig a tervezett javítõ intézkedések foganatosítására Audit lezárása Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 8 /26 Nyomtatás dátuma:

9 5.2. Helyesbítő és megelőző tevékenységek A folyamat célja: A Kays Kft működése során észlelet eltérések, nem megfelelőségek megszűntetése. Kulcskifejezések: vevői reklamáció, szállítói reklamáció, auditeltérés, PDCA elv, javító intézkedések Folyamat hatékonyságának mérőszámai: nyitott / lezárt vevői reklamációk aránya, nyitott / lezárt szállítói reklamációk aránya Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 9 /26 Nyomtatás dátuma:

10 A folyamat leírása Bemenet Dokumentum, folyamat, segédeszköz Folyamatábra Kimenet Feladat, feljegyzés Együttmûködik Reklamáció Auditjelentés Megrendelések teljesítése Belsõ audit MB 10 Eltérés jellegének meghatározása MB 20 Eltérés jogosságának vizsgálata 10: Az eltérés lehet: - vevõreklamáció, - a feldolgozás során feltárt belsõ hiba - alvállalkozói hiba - a minõségügyi rendszer ellenõrzései során feltárt eltérések 20: Jogosulatlan egy eltérés abban az esetben, ha pl. a vevõeklamáció tárgyát képezõ anyag nem a Kays Kft. terméke. ÜV, RK, ADM Vevõi / szállítói rendelések Jogos az eltérés? Nem Érintettek tájékoztatása Szerzõdések Minõségirányítási kézikönyv Igen ÜV, RK, MB 30 Hibaanalízis, eltérés okának meghatározása ÜV, MB 40 Javító intézkedések kijelölése Akcióterv Reklamációs jelentés 30: A hibák forrásai lehetnek: ember, anyag, gép, módszer, környezet 40: Azonnali, hosszútávú és intézkedéseket is kell tervezni és foganatosítani. ADM AD, ÜV, RK 50 Javító intézkedések végrehajtása Nem Dokumentumok, adatok és feljegyzések kezelése Reklamációkezelõ lap MB 60 Intézkedések eredményének mérése RK, ÜV, ADM Hatékony a bevezetett javító intézkedés? Igen MB 70 A megoldás általánosítása Érintettek tájékoztatása 70: Az általánosítás vonatkozhat más jövõbeli feldolgozási folyamatokra vagy más ügyfelekre, ahol fennál a hiba fellépésének kockázata. A lépésekben a PDCA módszer elve érvényesül. RK ÜV Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 10 /26 Nyomtatás dátuma:

11 5.3. Dokumentumok, adatok és feljegyzések kezelése A folyamat célja: A Kays Kft tevékenységét szabályozó dokumentumok és adatok megfelelő és csakis a megfelelő kiadásai rendelkezésre álljanak mindenütt, ahol a minőségirányítási rendszer hatékony működése szempontjából lényeges tevékenységet végeznek. Célja továbbá a feljegyzések készítésének, azonosításának, gyűjtésének és megőrzésének általános szabályozása Kulcskifejezések: érvényesség, minőségügyi kézikönyv, folyamatleírások, munkautasítások, alkalmazandó külső szabályozások, feljegyzés, formanyomtatvány Folyamat hatékonyságának mérőszámai: A dokumentálás általános követelményei A Kays Kft minőségirányítási rendszere biztosítja, hogy meghatározott és szabályozott folyamatok szerint végezzük a tevékenységeket. Meghatároztunk és irányítunk számos egymással összefüggő folyamatot, ahol az egyik folyamatunk kimenete egyben a következő folyamatunk bemenetét is jelenti. A Kays Kft minőségirányítási rendszer-dokumentációja egyértelműen tartalmazza a folyamataink sorrendjét, kapcsolódási pontjait és kölcsönhatásait. Az irányítási rendszer folyamatainak csoportosítását a folyamattérkép tartalmazza (ld. 4. fejezet). A Kays Kft olyan dokumentációs rendszert hozott létre és tart fent, amelynél figyelembe veszi a szerződéses követelményeket, hatósági előírásokat, a különböző, a szervezetre vonatkozó szabványokat, törvényeket és a belső szabályozást. A minőségirányítási rendszer dokumentációja: minőségpolitika, minőségcélok minőségirányítási kézikönyv és folyamatleírások munkautasítások és tervek igazoló feljegyzések A minőségirányítási rendszer dokumentációja magába foglalja a rendszer megfelelő működését igazoló feljegyzéseket is. A feljegyzéseket meg kell őrizni, hogy bizonyítékul szolgáljanak arra, hogy a minőségirányítási rendszer megfelel a követelményeknek és eredményesen működik Minőségirányítási kézikönyv Egységes szerkezetbe, a minőségirányítási kézikönyvbe fűztük egybe a következő dokumentumokat: Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 11 /26 Nyomtatás dátuma:

12 Hatályba léptetés és cégbemutató Minőségpolitika Folyamatok áttekintése Folyamatleírások A folyamatleírások meghatározzák az egyes vállalati folyamatok lefutását, felelőseit, választ adnak a folyamat lépéseire vonatkozó Mit? és Ki? kérdésekre, valamint kitérhetnek a Hogyan? Mikor? Hol? és Mivel? kérdések válaszaira is. Tartalmazzák a folyamatok kapcsolódási pontjait, ellenőrzési pontjait, a felhasználandó és készítendő dokumentumokat, feljegyzéseket. Vállalati folyamataink leírásakor, az eljárás utasításokban folyamatábrákat használtunk. Ezeken az egyezményes folyamatábra jelöléseket alkalmaztuk a dokumentumok, folyamatlépések, döntési pontok, kapcsolódó folyamatok jelölésére. Valamennyi folyamatlépést jelölő mező bal felső sarkában definiáltuk az adott lépés felelősét az ő funkciójának rövidítésével, melyek a következők: RK: raktár ADM: ügyvezetői asszisztens MB: minőségügyi megbízott ÜV: ügyvezető igazgató A végrehajtással kapcsolatos munkautasítások Ezek az előírások a munka elvégzésére, az ellenőrzések és vizsgálatok gyakorlati végrehajtására vonatkozó, részletes leírások. Munkautasítást akkor rögzítünk egy tevékenységre, ha annak végrehajtására a kézikönyv és az eljárások szabályozása nem biztosítja egyértelműen a tevékenység eredményességét és hatékonyságát Feljegyzések Adott műveletek, eljárások végrehajtásának igazolása feljegyzésen, formanyomtatványok kitöltésével történik. A feljegyzések készítése történhet papír formátumban és/vagy elektronikus adathordozón Termékekre vonatkozó dokumentáció Ide sorolandók az anyagok műszaki adatlapjai és minőségtanúsítványai. Ezeket esetenként beszerzéskor szállítóink vagy rendeléskor vevőink bocsáthatják rendelkezésünkre illetve vevői igény szerint mi magunk bocsáthatjuk értékesített anyagaink mellé vevőink rendelkezésére A dokumentumok kezelése A minőségirányítási rendszer dokumentumait a minőségügyi megbízott felügyeli. Biztosítania kell, hogy megtörténjen a dokumentumok megfelelőség szempontjából való ellenőrzése Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 12 /26 Nyomtatás dátuma:

13 (jóváhagyása) kiadás előtt, megtörténjen a dokumentumok időszakos átvizsgálása, szükség esetén naprakésszé tétele és újbóli ellenőrzése megtörténjen a dokumentumok módosításainak és érvényes kiadási állapotának azonosítása a dokumentumok megfelelő változatai álljanak rendelkezésre az alkalmazási helyeken, a dokumentumok olvashatók és könnyen azonosíthatóak legyenek az elavult dokumentumokat érvénytelenítsék és ezek újbóli használatba vétele ne történhessen meg a szükségesnek ítélt külső dokumentumok azonosítottak és elosztásuk felügyelt legyen A dokumentumok jóváhagyása és kiadása Törekedni kell az azonos típusú dokumentumok egységes formai és tartalmi kivitelére. Ennek szempontjait a minőségügyi megbízott érvényesíti. A kidolgozandó dokumentumok rendszerbe illesztését a minőségügyi megbízottal kell egyeztetni. A dokumentumok készítéséért és módosításáért a minőségügyi megbízott és a folyamatok szakmai gazdái felelősek. Az érvényes dokumentumok és a feljegyzés formátumok érvényes minta példányai minden dolgozó számára az ERP vállalatirányítási rendszeren keresztül érhetők el (csak olvasási és mentési jog minden felhasználónak). A módosítás alatt álló részek jóváhagyásig a minőségügyi megbízott számítógépén a \Tervezet mappában találhatók. Az érvénytelenné váló dokumentum változat archiválásra kerül a minőségügyi megbízott számítógépén az \Ervenytelen mappában. Ezekhez csak a minőségügyi megbízottnak van hozzáférési joga, megakadályozva az érvénytelen verziók forgalomba kerülését. A módosulásokról az érintettek elektronikus értesítést kapnak ( ). Minden kinyomtatott dokumentum a kinyomtatás pillanatától csak információs példány, amely nem áll módosítás felügyelet alatt, felhasználás előtt aktualitását a felhasználónak kötelessége ellenőrizni a vonatkozó nyilvántartások alapján. A jóváhagyott dokumentumok elhelyezése a hálózaton a minőségügyi megbízott feladata és hatásköre. Egy új dokumentum bevezetéséhez a folyamatgazdának meg kell tenni a tárgykör által megkívánt előkészítést (ismertetés, oktatás, tárgyi feltételek stb.) A dokumentumok tárolása Elektronikus formában tárolt dokumentumok: A változtatási szolgálat alatt álló érvényes belső dokumentumok A feljegyzés formátumok érvényes minta példányai (ha van), A változtatási szolgálat alatt álló belső dokumentumok bevont (érvénytelen) változatainak egy-egy példányát. Papíralapú tárolt dokumentumok: a minőségirányítási rendszer vonatkozású feljegyzések gyűjtött, lefűzött példányait Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 13 /26 Nyomtatás dátuma:

14 külső dokumentumok Az állagmegóvó tárolási rendet úgy kell kialakítani, hogy az újrakereshetőség könnyen kivitelezhető legyen A dokumentumok módosítása A dokumentumok módosításait, új kiadásait felülvizsgálatok megállapításai, vagy a vállalati folyamatok változása tehetik szükségessé. A módosított dokumentumot ugyanazon szinten kell jóváhagyni, mint amelyen az eredeti dokumentum jóváhagyása történt. A jóváhagyó ellenőrzés során meg kell vizsgálni, hogy a tervezett módosítás milyen kölcsönhatásban áll más előírás dokumentumokkal. Ezekre a hatásokra tekintettel kell lenni, és szükség esetén további módosítások végrehajtásáról kell intézkedni. A bevont dokumentum egy elektronikus példányát meg kell őrizni, a többit meg kell semmisíteni. Az érvénytelenített elektronikus dokumentumok megőrzési ideje 3 év, amely indokolt esetben meghosszabbítható. A dokumentumok módosításának bevezetéséhez meg kell tenni a tárgykör által megkívánt előkészítést (ismertetés, oktatás, tárgyi feltételek stb.) Külső dokumentumok kezelése A külső dokumentumokat a vállalattól független szervezetek adnak ki, a vállalat tevékenységére hatással vannak, és a vállalat számára követelmény vonatkozásuk van. A külső dokumentumok legalább negyedévente történő aktualizálásáért, megjelenítéséért és nyilvántartásba vételéért (elektronikus vagy nyomtatott) az alábbi személyek felelősek: Külső Kategória Felelős dokumentum Jogszabályok Számviteli jogszabályok Külső megbízott: könyvelő Bér- munkaügyi jogszabályok Külső megbízott: könyvelő Tűz- és munkavédelmi jogszabályok Munkavédelmi megbízott Mérésügy, kalibrálások Minőségügyi megbízott Kereskedelmi szabályozások, Ptk Külső megbízott: ügyvédi iroda Szabványok Minőségirányítási rendszer követelményei Minőségügyi megbízott Méréstechnikai és műbizonylatokkal Minőségügyi megbízott kapcsolatos szabványok Munkakörnyezettel Munkahelyi kockázatértékelés Munkavédelmi megbízott kapcsolatos dokumentumok Érintésvédelmi és emelőgép vizsgálatok Munkavédelmi megbízott (kézi elektromos gépek, épület, gyártó berendezések) A jogszabályok a oldalról az ingyenes jogszabály szolgáltatás menüpont alatt elérhetők. A szabványok tárolásáért, megőrzéséért a minőségügyi megbízott felel, az eredeti példányok rendszerezve, dossziékban vagy elektronikusan tárolva kerülnek megőrzésre. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 14 /26 Nyomtatás dátuma:

15 A külső dokumentumok megőrzési idejét azok hatályossága szabja meg. A megállapodás jellegű dokumentumok tárolási ideje 5 év. Az előírt megőrzési idő lejártakor a selejtezést az ügyvezető jóváhagyásával kell végezni. Indokolt esetben a megőrzési idő meghosszabbítható az ügyvezető döntése alapján Feljegyzés, formanyomtatvány Olyan dokumentum, amely egy eseményről, elvégzett tevékenységről vagy elért eredményről információt, objektív bizonyítékot szolgáltat Minőségügyi feljegyzések készítése A minőségügyi feljegyzések készülhetnek bármilyen adathordozón, pl. hagyományos módon papíron vagy elektronikus adathordozón. A minőségügyi feljegyzéseket szabályozott alakban kell készíteni, a célra rendszeresített formátumok alkalmazásával. A minőségügyi feljegyzések készítésénél figyelembe kell venni az alábbi követelményeket: a feljegyzéseket megnevezéssel kell ellátni a feljegyzés egyértelműen hozzárendelhető kell legyen a termékhez, tevékenységhez, eseményhez stb. amelyre vonatkozik a feljegyzéseket egyértelműen és jól olvashatóan kell megírni a papírra készült feljegyzések kötelező tartozéka a dátum és a készítő aláírása számítógépes bizonylatok, adatállományok esetén a - hozzáférési jogosultsággal rendelkező - felhatalmazott személyek a felvitel, illetve az aktualizálás végrehajtásával igazolják a kiállítást. A készített minőségügyi feljegyzések formai és tartalmi megfelelőségét a szakterület vezető ellenőrizni köteles A formátumok rendszerbe állítása A minőségügyi feljegyzések külalakját, tartalmi elrendezését meghatározó formátumokat jóvá kell hagyni és rendszerbe kell állítani. A jóváhagyott feljegyzés formátumokat a minőségügyi megbízott nyilvántartásba veszi. A formátum változatszáma nem függ a kapcsolódó folyamatleírás kiadás számának változásától. Új formanyomtatvány bevezetésekor vagy alakjának módosításakor a formátum kidolgozására, illetve módosítására kerülhet sor. A minőségügyi megbízott feladata biztosítani, hogy a formátum változások miatt szükségessé váló módosításokat elvégezzék, és a változásokat az érintett előírásokba szabályosan átvezessék. A módosítások vagy új formanyomtatvány típusok, bevezetéséhez meg kell tenni a tárgykör által megkívánt előkészítést (oktatás, begyakorlás, nyomtatványok biztosítása stb.). Formátum módosítása vagy megszüntetése esetén gondoskodni kell az érvénytelenné vált fel nem használt űrlapok begyűjtéséről és selejtezéséről A minőségügyi feljegyzések gyűjtése és megőrzése Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 15 /26 Nyomtatás dátuma:

16 A minőségügyi feljegyzéseket meg kell őrizni annak igazolására, hogy a megkövetelt minőséget elérték és a minőségügyi rendszer hatékonyan működik. A feljegyzés példányok gyűjtésének és tárolásának felelőse az illetékes vállalati terület, aki a feljegyzést használja. A tárolási rendet úgy kell kialakítani, hogy az újrakeresés könnyen kivitelezhető legyen. Biztosítani kell, hogy a feljegyzések tárolásánál a környezeti hatások ne okozhassanak minőségromlást, vagy információ veszteséget. Biztosítani kell a feljegyzésekhez való hozzáférést a vevő vagy képviselője számára - ha a szerződés azt előírja. A minőségügyi feljegyzések megőrzési időtartamának szempontjai vállalkozásunknál az alábbiak: a termék megfelelőségét igazoló feljegyzések megőrzésének időtartama 10 év, figyelembe véve a termékfelelősségi törvény előírásait ( A gyártót a termékfelelősségi törvényben meghatározott felelőssége az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított tíz évig terheli) valamint a termékeinkből fröccsöntött alkatrészek várható felhasználási idejét. a minőségügyi rendszer működését dokumentáló feljegyzéseket és a termék előállítása közben keletkező egyéb, közbenső jellegű feljegyzéseket 2 évig kell tárolni. A megőrzési időket a formanyomtatványok listáján rögzítettük. A megőrzési időt a tárgyév zárásától kell számítani. A megőrzési idő lejárta után a gyűjtött feljegyzéseket selejtezni kell a minőségügyi megbízott felügyeletével. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 16 /26 Nyomtatás dátuma:

17 5.4. Beszerzés, szállítók A folyamat célja: a vevői rendelések kielégítésének folytonos biztosítása. Olyan hosszútávú partnerek kiválasztása, akik képesek a Kays Kft követelményeinek megfelelő teljesítményt nyújtani. Kulcskifejezések: megrendelés, hosszútávú partner, értékelt beszállító, szállítói szerződés Folyamat hatékonyságának mérőszámai: szállítási határidő, szállítói teljesítmény Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi Jóváhagyta: Kaisz Krisztián Verzió: 2 Készült: augusztus 16. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 17 /26 Nyomtatás dátuma:

18 A folyamat leírása Bemenet Dokumentum, folyamat, segédeszköz Folyamatábra Kimenet Feladat, feljegyzés Együttmûködik Vevõi igény (ajánlatkérés, rendelés, megkeresés) ÜV 10 Raktárkészlet felülvizsgálata 10: Elsõdlegesen raktárról történik a vevõi rendelések teljesítése. Elõre látható, várható piaci igény Kedvezõ szállítói ajánlat ERP raktárkészlet lista értékelt szállítók listája Van raktáron a szükséges anyagból? nincs ÜV 20 Potenciális szállítók elõzetes felkutatása ÜV 30 Minták bekérése van Megrendelések teljesítése Szállítói minta 20: A lehetséges szállító kiválasztásakor elsõdlegesen a már értékelt, korábbi partnereket keressük meg. Preferáljuk az értékeléskor jó minõsítést kapott szállítókat. Törekvésünk, hogy velük hosszútávú szállítói szerzõdéseket fektessünk le. Új vagy nem a legjobb értékelést kapott szállítót csak akkor vonunk be, ha a keresési feltételeket a pereferált, meglévõ szállítók nem tudják kielégíteni. ADM RK vagy vevõ 40 Minta elõzetes vizsgálata Minta vizsgálati eredménye (ERP) Minta megfelelõ? ÜV 50 Szállító tájékoztatása, beszerzési folyamat leállítása nem igen ÜV 60 Megrendelés, áralku a szállítóval Kays Kft ajánlata a szállítónak 60: Ha a Kays Kft mint vevõ lép fel egy ügyletben, akkor gyakori, hogy nem a szállítói árajánlatot fogadja/ utasítja el, hanem õ maga tesz ajánlatot a beszerzendõ termékre. nem Áralku sikeresen zárult? igen ÜV 70 Megrendelés ADM Megrendelés Szállító visszaigazolása ÜV 80 Visszaigazolás ellenõrzése Visszaigazolás megfelelõ? nem Egyeztetés a szállítóval: mail, fax, tel. 80: Ár, mennyiség, anyag, határidõ teljesülésének vizsgálata. A szállítóval való egyeztetés után szükség esetén módosulhatnak a megrendelési adatokat. igen ÜV 90 Nyitott rendelés nyomon követése Visszaigazolás a vevõnek Anyagbeérkezés, megrendelések teljesítése 90: ha a beszerzést vevõi igény inicializálta, a szállítói visszaigazolás után igazolható vissza a vevõi követelmények teljesülése ADM Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi Jóváhagyta: Kaisz Krisztián Verzió: 2 Készült: augusztus 16. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 18 /26 Nyomtatás dátuma:

19 5.5. Megrendelések teljesítése A folyamat célja: a vevői rendelések kielégítésének folytonos biztosítása, 4Mmegfelelő áru, megfelelő helyen, megfelelő vevőnél, megfelelő időben Kulcskifejezések: idegenáru ellenőrzés, továbbfeldolgozás Folyamat hatékonyságának mérőszámai: szállítói reklamációk, árbevétel A folyamat leírása Bemenet Dokumentum, folyamat, segédeszköz Folyamatábra Kimenet Feladat, feljegyzés Együttmûködik Beszerzés, szállítók Mintavételi terv Ellenõrzési terv Mintatárolási utasítás Vevõi megrendelés Vevõi megrendelés házon belül feldolgozott anyag igen RK 10 Anyagbeérkezés RK 20 Mintavétel RK 30 Idegenáru ellenõrzés Áru megfelelõ? igen RK 40 Anyag bevételezése ÜV 50 Továbbfeldolgozás szükségességének vizsgálata Továbbfeldolgozás? nem nem RK 60 alvállalkozónak rendelkezésre bocsájtott anyag feldolgozás utáni visszaérkezése ERP adatrögzítés Azonosított minta Reklamációs jelentés_szállítók Helyesbítõ és tevékenységek Zárolt anyag az ERP seletjraktár készletben Mérlegjegy Visszaigazolás a vevõnek KOLI lista Szállítólevél Számla 30: Az idegenáru ellenõrzés mennyiségi és mintavételezés alapján történõ, minõségi átvételt jelent. Vizsgált jellemzõk: tömeg, optikai tulajdonságok (szín, szemcseméret), fémmentesség, folyásindex mérés, csomagolás sérülésmentessége. A vizsgálati értékek rögzítése az ERP vállaltirányítási rendszerben történik. Anyagzárolás esetén a palettát piros szalaggal / piros mérlegjeggyel vizuálisan is jelölni kell és a zárolt tételt fizikálisan is el kell különíteni az erre kijelölt selejtraktár helyre. A minta a mintatároló polcon kerül archiválásra. 40: a raktári betárolás elsõdleges szempontja, hogy az azonos típusú anyagok lehetõség szerint azonos területre kerüljenek 50: továbbfeldolgozás lehet: homogenizálás, fémmentesítés, átcsomagolás, alvállalkozó általi regranulálás A továbbfeldolgozás megvalósíthatóságának függyvényében igazolható vissza a vevõi igények teljesülése. ÜV 70 Továbbfeldolgozás hol történjen? Kiszállítás a vevõnek Munkautasítások (homogenizálás, fémmentesítés, átcsomagolás) Továbbfeldolgozás helyszíne? RK 80 Házon belüli továbbfeldolgozás alvállalkozónál alvállalkozó 90 Alvállalkozói továbbfeldolgozás (regranulálás) KOLI lista Szállítólevél 90: a regranulálásra alvállakozóhoz továbbküldött anyag esetén a szállítólevél Megjegyzés rovatában szerepel a regranulálási megbízás, vagyis hogy mi az igényünk az anyag feldolgozása kapcsán. Készítette: Kaiszné Csehi Györgyi Jóváhagyta: Kaisz Krisztián Verzió: 2 Készült: augusztus 16. Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 19 /26 Nyomtatás dátuma:

20 5.6. A vezetőség felelőssége A folyamat célja: a kitűzött vállalati célok teljesülése, nyomonkövetése Kulcskifejezések: minőségirányítási kézikönyv, minőségpolitika, organigram, munkaköri specifikációk, minőségtervezés Folyamat hatékonyságának mérőszámai: minőségcélok A folyamat leírása Bemenet Dokumentum, folyamat, segédeszköz Folyamatábra Kimenet Feladat, feljegyzés Együttmûködik Érdekelt felek elvárásai Vezetõségi átvizsgálás Piaci adatok, információk ÜV 10 Minõségpolitika meghatározása ÜV 20 Minõségpolitika megismertetése Minõségpolitika Megbízás Személyzet és oktatása Oktatási jegyzõkönyv Megbízás 10: Az érdekelt felek közé tartoznak: dolgozók, vevõk, piaci patrnerek, társadalom, beszállítók. A minõségpolitika meghatározása magába foglalja a szervezet, az erõforrások és a folyamatok meghatározásást ill. megváltoztatásást. MB MB Iparági szabályozás ÜV 30 Minõségpolitika megvalósítása Minõségügyi dokumentáció Megbízás 30: minõségügyi rendszer felügyelete, jobbítása, fejlesztése ÜV 40 Minõségcélok kitûzése 40: A minõségcéloknak a minõségpolitikából kell erdniük, mérhetõnek és folyamatosan nyomon követettnek kell lenniük. ADM ÜV 50 Célok követése Minõségcélok Megbízás Teljesül a célkitûzés? nem Belsõ audit igen ÜV 60 Minõségtervezés Megrendelések teljesítése Organigram Megbízás 60: A minõségtervezés kiterjed: a vevõi elvárások azonosítására, az erõforrások, az üzleti folymatok, a kapcsolódó dokumentumok és feljegyzések, a vizsgálatok és mérések valamint a beszerzett termékekkel szembeni követelmények megtervezésére ÜV 70 Felelõsségek meghatározása a minõségügyi rendszerben ÜV 80 Szükséges oktatások végrehajtása Munkaköri specifikáció Megbízás Oktatási jegyzõkönyv Megbízás Személyzet és oktatása 70: A felelõsségek meghatározása munkaköri specifikációk formájában történik. Kiterjed a pozíciók, illetékességek, helyettesítési szabályok, jogkörök definiálására. MB ÜV, MB 90 Folyamatok rendszerének meghatározása Minõségirányítási Kézikönyv Megbízás Fájl neve: MIKK_2.doc CSAK INFORMÁCIÓ! Oldalszám: 20 /26 Nyomtatás dátuma:

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7 Megbízó szervezet neve: D-PACK Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Székhelye: 2371 Dabas-Sári, Szent János u. 1. Megbízó szervezet vezetőségének képviselője:

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

NEM MEGFELELŐSÉGEK KEZELÉSE 2011.

NEM MEGFELELŐSÉGEK KEZELÉSE 2011. A nem megfelelősségek kezelése 1.2 MU 2011 (A 345/2004. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a műsorelosztó szolgáltatást végzők részére) Dokumentum kontroll Szervezeti egység Funkció Név Aláírás Készítette:

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Intézeti Tanszék Minőségirányítás alapjai A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr Szigeti Ferenc főiskolai tanár A minőségirányítási rendszer

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 3 Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 6 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2016.06.02.-03. ISO Fórum ISOFÓRUM Tavasz ÉMI-TÜV SÜD

Részletesebben

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA BELSŐ AUDIT MINŐSÉGÜGYI ME 08 1. AZ CÉLJA Az eljárás célja a minőségirányítási rendszer belső auditálásának szabályozása. Jelen szabályozás rögzíti a belső audit megtervezésének, végrehajtásának folyamatát,

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

Az alapellátás ISO 9001 és MEES 1.0 alapú minőségirányítási rendszerének (MIR) működtetése

Az alapellátás ISO 9001 és MEES 1.0 alapú minőségirányítási rendszerének (MIR) működtetése Az alapellátás ISO 9001 és MEES 1.0 alapú minőségirányítási rendszerének (MIR) működtetése Vonatkozó szabályozások Jogszabályok Az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. Törvény 121. 327 Minden egészségügyi

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-02 BESZERZÉS... Átdolgozta és aktualizálta: Kovács Gyula Pénzügyi irodavezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző A szabályozás Dombóvár

Részletesebben

ISO 9001 revízió Dokumentált információ

ISO 9001 revízió Dokumentált információ ISO 9001 revízió Dokumentált információ Dokumentumkezelés manapság dokumentált eljárás Minőségi kézikönyv DokumentUM feljegyzés Dokumentált eljárás feljegyzések kezeléséhez Dokumentált eljárás dokumentumok

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9. A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9.1 Az ISO 9001 szabvány előírásainak csoportosítása A szabvány 0., 1., 2., és 3. pontja bevezetésként szolgál és megadja a legfontosabb

Részletesebben

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció -

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Kulcsszavak - Teljes dokumentáltság, szabályozottság - Visszavezethetőség - Rendszeres külső és belső ellenőrzés - Folyamatos fejlődés - Esetlegesség,

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 9001,

Részletesebben

Amit a minőségről tudni kell Certified Process Quality Manager course 1 Az előadás tematikája: ISO 9001 minőségirányítási rendszer közérthetően Minőségirányítási rendszertanúsítások egy tapasztalt auditor

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT AJÁNLAT a Mester Példány MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Budapest, 2007. július 08. file: MF-202-Ajanlat-MIR 1 / 12 Fejezet

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette:... Dátum: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Jóváhagyta:... Dátum: Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató 2014.05.06.

Részletesebben

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: RAKTÁROZÁS MF03.RE Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea MICS vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

Eszközök selejtezési, hasznosítási szabályzata

Eszközök selejtezési, hasznosítási szabályzata ... (társaság neve)... (adószám) Eszközök selejtezési, hasznosítási szabályzata Érvényes:...-tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. Társaság bemutatása...3 2. A Selejtezési szabályzat célja...4 3.

Részletesebben

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Auditálás alatti szervezet: Cím: Audit azonosítója: Dátum: Auditkritériumok, scope: Auditprogramot irányító személy: Auditor: Megfigyelő: MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási

Részletesebben

KÉRDŐÍV. Az iskolarendszerű szakképzést folytató intézményekben történő minőségfejlesztési tevékenység felmérésére.

KÉRDŐÍV. Az iskolarendszerű szakképzést folytató intézményekben történő minőségfejlesztési tevékenység felmérésére. KÉRDŐÍV Az iskolarendszerű szakképzést folytató intézményekben történő minőségfejlesztési tevékenység felmérésére. Kedves Kollégák! Az NSZI az iskolarendszerű szakképzést folytató intézmények körében reprezentatív

Részletesebben

Legjobb gyakorlati alkalmazások

Legjobb gyakorlati alkalmazások Legjobb gyakorlati alkalmazások A belső ellenőrzési munkafolyamatok elektronikus dokumentálása A Ber. 12. j) pontja alapján a belső ellenőrzési vezető köteles az ellenőrzések nyilvántartásáról, valamint

Részletesebben

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég.

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég. A vállalat mint rendszer Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek erőforrások Cég Gazdálkodó szervezet Vállalat erőforrások Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Valóságos Működő Gazdasági

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tematika minőségügyi oktatáshoz MU 008.EF

Tematika minőségügyi oktatáshoz MU 008.EF Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Tematika minőségügyi oktatáshoz MU 008.EF Készítette: Dr. Zagyi Bertalan Folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Zagyi Bertalan

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma.

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Raktárforgalom kezelése 2 Bevét napló adattartalma Bevételezés Beszerzési egységár Fogadó raktár kódja A tevékenységért felelős kódja A bevételezési

Részletesebben

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György A VCA/SCC biztonsági, egészség- és környezetvédelmi ellenőrző listája a beszállítók és alvállalkozók SHE (safety, health, environment) értékelési és

Részletesebben

BEOSZTAS: rektor. tudományos rektorhelyettes, fakultásigazgató nemzetközi rektorhelyettes

BEOSZTAS: rektor. tudományos rektorhelyettes, fakultásigazgató nemzetközi rektorhelyettes Készült: Szolnok... GO'+. O-.r 2? " Jelenlévok: NEV: Dr. Törzsök Éva Dr. Vermes Pál Dr. Kacsirek László Dr. Székely Péter es rektor BEOSZTAS: általános rektor-helyettes, fakultásigazgató nemzetközi rektorhelyettes

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

Belső felülvizsgálat MF 16

Belső felülvizsgálat MF 16 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Belső felülvizsgálat MF 16 Készítette: Dr. Balatoni Ildikó folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Balatoni Ildikó mb. stratégiai

Részletesebben

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER ISO 9000 FÓRUM A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER A DOKUMENTÁLT INFORMÁCIÓK KIALAKÍTÁSÁNAK BUKTATÓI, FORTÉLYAI AZ AUDITOR SZEMÉVEL. AVAGY MIT KERES AZ AUDITOR AZ ÚJ TANÚSÍTÁS SORÁN? DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER LOGIKUS

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-219-Projekt terv - MIR.

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-219-Projekt terv - MIR. Projektterv a Mester Példány Kft. (1123 Budapest, Alkotás út 50.) MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Ács Lajos cégvezető

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 Szabvány sikeres bevezetése A Berg System Kft-nél

Az ISO 9001:2015 Szabvány sikeres bevezetése A Berg System Kft-nél Az ISO 9001:2015 Szabvány sikeres bevezetése A Berg System Kft-nél I. előadás Budapest - 2016.11.08 Berg System Kft minőségpolitikája: Berg System Kft sokat tesz a környezet védelemért, hogy csökkentsük

Részletesebben

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT A CÉG Vevők Bank KFT Állam Szállítók 1 A FELADAT A cég tevékenységének, működésének megismerése Üzleti folyamatok dokumentálása Információs rendszerrel szemben támasztott követelmények e meghatározása

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben XI. HONVÉDELMI MINŐSÉGTALÁLKOZÓ A HADIK TERV A MINŐSÉG FÓKUSZÁBAN Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Gyöngyösi Ferenc mk. alezredes HM FHH Haditechnikai Intézet Minőségirányítási, Kodifikációs

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 13485 szabvány

Részletesebben

Projekt Ütemterv Határidő

Projekt Ütemterv Határidő BMS- Cég: Mester Példány /BMS-regisztrációs szá: BMS-xxx Feladat célja 1 Első egbeszélés, árajánlat előkészítő adatlap felvétele előzetes helyzetfelérés árajánlathoz Felelőse 2 Árajánlat elkészítése, elfogadása

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET MINŐSÉGÜGYI DOKUMENTUMAINAK GYŰJTEMÉNYE 2016 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. Tel: (1) 432-9000 Email: NKE_KVI@uni-nke.hu

Részletesebben

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 A bányászat során előállított építési termékekre vonatkozó előírások 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az

Részletesebben

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint Tartalomjegyzék 1. Kérelmezés átvizsgálása, audit előkészítése...2 1.1 Előaudit...2 1.2 Kérdéskatalógus...2 1.3 Auditmegbízott...2 2 A kezdeti (tanúsító) audit...2 2.1 A kezdeti audit 1. szakasza:...2

Részletesebben

MEGHÍVÓ. MSZ EN ISO 13485:2012 Belső auditor tréning NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09.

MEGHÍVÓ. MSZ EN ISO 13485:2012 Belső auditor tréning NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09. MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu MSZ EN ISO 13485:2012 NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09. Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner SAASCO Kft. Gyöngyösi Iroda 3200 Gyöngyös, Búza u. 1. I. em. 108.

Részletesebben

Étkezési hozzájárulás kezelése MU 021.C

Étkezési hozzájárulás kezelése MU 021.C Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Étkezési hozzájárulás kezelése MU 021.C Készítette: Szentjóbi Attila Folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Balatoni Ildikó

Részletesebben

Dabas és Környéke Vízügyi Kft.

Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Dabas és Környéke Vízügyi Kft. H-2370 Dabas, Széchenyi u. 3. Tel: 29/360-321; 29/360-323 Tel./fax: 29/360-323 E-mail: info@dakov.hu KÉPZÉSI SZABÁLYZAT kiadás /változat 1.0 jóváhagyta, hatályba léptette:

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység

Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 8.3. fejezet: A nem megfelelő termék kezelése Nem megfelelő termék kezelése és hibajavító tevékenység Változat: 05 Oldalszám: 1 Oldalak száma: 5 Cél: A nem megfelelő termék jelölésének, elkülönítésének, és kezelésének szabályozása annak érdekében, hogy véletlenül se kerülhessen felhasználásra, illetve

Részletesebben

Auditor: a bels min ség audittal megbízott, a feladatra kiképzett és felkészült személy.

Auditor: a bels min ség audittal megbízott, a feladatra kiképzett és felkészült személy. Min ségügyi Szakszótár A környezetszennyezés megel zése: olyan folyamatok, módszerek, anyagok vagy termékek használata, amelyek elkerülik, csökkentik, vagy szabályozott szinten tartják a környezetszennyezést;

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1

Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Berendezések és épületek karbantartása MF 14.B1 Készítette: Vattai Éva Rita Folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Előadó: Ujházi Attila Ügyvezető, www.kochs.cc Több, Mint Torma! Beszállítókkal szemben támasztott

Részletesebben

Csúri Ferenc. BPW-Hungária 2014 / 12.03.2015

Csúri Ferenc. BPW-Hungária 2014 / 12.03.2015 Engedély köteles járműalkatrészek felügyeleti auditja a BPW- Hungária Kft.-nél. Richtlinie 2007/46/EG des Europäischen Parlaments und des Rates vom 5. September 2007 zur Schaffung eines Rahmens für die

Részletesebben

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mérőeszközök kezelése MF 15.ST

Mérőeszközök kezelése MF 15.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Mérőeszközök kezelése MF 15.ST Készítette: Kocsárdi József Folyamatgazda Átvizsgálta: Csege Ibolya MIB vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

A Bankok Bázel II megfelelésének informatikai validációja

A Bankok Bázel II megfelelésének informatikai validációja A Bankok Bázel II megfelelésének informatikai validációja 2010. november 30. Informatika felügyeleti főosztály: Gajdosné Sági Katalin Gajdos.Katalin@PSZAF.hu Kofrán László - Kofran.Laszlo@PSZAF.hu Bázel

Részletesebben

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat Bevezetés Ezt a dokumentumot azért állítottuk össze, hogy segítsen megismerni az Ön szervezetének szerepét és felelősségét a regisztrációs/tanúsító folyamatban és vázolja az EMT/NQA általános elvárásait,

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek akkreditálása NAR-19-IV 1. kiadás 2001. március 1. Bevezetés A környezeti minták vételével

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MÓDOSÍTÁSOK JEGYZÉKE Módosította/felülvizsgálta (név, dátum) Változat száma Módosított oldalszám Jóváhagyta (név, dátum) Kibocsátás/érvénybe

Részletesebben

Az ESTA szabvány és a változások.

Az ESTA szabvány és a változások. Az ESTA szabvány és a változások. Erdélyi Zsolt SSC üzletág / Vezető auditor 2014.05.22. SGS Hungária Kft. - Budapest A szabvány célja Ipari szabvány Minőségbiztosítási rendszer központúság Lánc szemlélet

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2451-06 Vállalkozási alapismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2451-06 Vállalkozási alapismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Az új gazdasági év tervezésénél egy vállalat marketing munkatársat kíván foglalkoztatni. A marketinges alkalmazásának feltételei során meg kell határozni a feladatokat. Fogalmazza meg a leendő

Részletesebben

Elszámolás és számlázás /kivonat/

Elszámolás és számlázás /kivonat/ EasyCON Kft. ME 07-04 Minőségirányítási folyamatleírás Elszámolás és számlázás /kivonat/ A Minőségirányítási folyamatleírás az EasyCon Kft. tulajdona. A folyamatleírásban található információk a tulajdonos

Részletesebben

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont)

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18. A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18.1 A folyamatok tervezése (ISO 9001 és 9004 7.1. pont) A szabványok 7. pontjainak szerkezete azonos. A 9001 szabvány 7.1. pontja a folyamattervezéssel

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai központ Készítette:... Dátum: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Jóváhagyta:... Dátum: Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató 2014.05.06.

Részletesebben

Automatikus feladatok modul

Automatikus feladatok modul Automatikus feladatok modul 1. Bevezetés... 2 2. Kijelölt feladat módosítása... 2 2.1. Adott feladathoz tartozó felhasználó(k) kiválasztása... 3 o Feladatkör esetén... 3 o Munkatárs esetén... 4 3. Feladat

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Hegesztő üzemi technológus

Hegesztő üzemi technológus pedig Békéscsabán (PPM) található. Az OROS Divízió tevékenysége mezőgazdasági és építőipari gépgyártásra terjed ki. Elsősorban hazai, nyugat és kelet-európai, valamint észak-amerikai piacokat szolgál ki.

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem ME 3.0.0 BELSİ AUDIT

Károli Gáspár Református Egyetem ME 3.0.0 BELSİ AUDIT BELSİ AUDIT 1. Cél A Belsı audit címő minıségügyi eljárás-utasítás célja a belsı minıségügyi felülvizsgálás/audit eljárásrendjének szabályozása az auditok hatékonysága érdekében. 2. Alkalmazási terület

Részletesebben

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok 1 4 Tartalomjegyzék 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 10 3 ÁRUCIKK - MEGJELENÍTÉS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]... 12 4 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]13

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. ME-002-Belső audit - a nemmegfelelőségek kezelése - helyesbítő és megelőző tevékenységek

BMS-Consulting Bt. ME-002-Belső audit - a nemmegfelelőségek kezelése - helyesbítő és megelőző tevékenységek BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció ME-002-Belső audit - a nemmegfelelőségek kezelése - helyesbítő és megelőző tevékenységek Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Vizsgáló, ellenõrzõ és tanúsító szervezetek minõsítési eljárása kijelöléshez NAR-01M 3. kiadás Hatálybalépés: 2008. november 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben