Biológia 7. osztály. 1. Élesztőgombák vizsgálata Csiperkegomba morfológiai vizsgálata Növényi sejt vizsgálata...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia 7. osztály. 1. Élesztőgombák vizsgálata Csiperkegomba morfológiai vizsgálata Növényi sejt vizsgálata..."

Átírás

1 Biológia 7. osztály 1 Biológia 7. osztály Tartalom 1. Élesztőgombák vizsgálata Csiperkegomba morfológiai vizsgálata Növényi sejt vizsgálata A növények terjedése Színanyagok vizsgálata Növényi szövetek vizsgálata I Növényi szövetek vizsgálata II Állati egysejtűek vizsgálata Ízeltlábúak - vízibolha vizsgálata Puhatestűek - éti csiga vizsgálata Pókok és hálójuk vizsgálata Vízben élő gerinctelen szervezetek vizsgálata Szerzők: Benke László, Dávidné Varga Gabriella, Pétervári Katalin Lektorálta: Dr. Farkas Sándor egyetemi docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013.

2 Biológia 7. osztály 2 1. Élesztőgombák vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Benke László Az ismert gombafajok száma mintegy , de becsült számuk ennek többszöröse is lehet. A gombák tulajdonságai részben a növényekkel, részben az állatokkal mutatnak hasonlóságokat. A gombák között vannak egysejtűek, fonalasak vagy teleptestes felépítésű szervezetek. A természetben előforduló élesztőgombákat régóta ismeri és hasznosítja az emberiség (pl. tészták kelesztése, bor, sör készítése). Napjaink sejtbiológiai vizsgálatainak egyik legjobban vizsgált szervezetei az élesztőgombák. A cukornádból és kukoricából kiinduló bioetanol előállítását is élesztőgombák közreműködésével végzik. Hozzávalók (eszközök, anyagok) üvegpohár keverőbot tárgylemez fedőlemez fénymikroszkóp bolti élesztő víz 50 cm 3 Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Bolti élesztő egy kis darabkáját tedd üvegpohárba és önts hozzá kb. 50 cm 3 vizet! Keverőbottal keverd össze az oldatot! Cseppents belőle tárgylemezre és fedd le! Vizsgáld meg mikroszkóppal! A kisebb nagyítástól haladj a nagyobb felé! Keress ovális alakú élesztősejteket és sejtfüzéreket! Rajzold le a látottakat!

3 Feladatlap Készíts rajzot az élesztősejtekről! 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály Az élesztőgomba sejtek alakja......, méretük átlagosan 5-10 mikrométeres. A sejtek...., vagy... alkotva is előfordulhatnak. Az élesztőgombák energiaszükségletüket biztosítják. Az erjesztésük során a.... anyagokból.... és szén-dioxid képződik. Alkoholos... az élelmiszeripar sokoldalúan hasznosítja A... sütőipari termékek előállításánál, a.. a borkészítésnél, a sörélesztőket.... alkalmazzák. Az élesztőgombák.... alkoholtartalmú italok állíthatók elő. Az élesztőgombák tevékenysége.... is lehet, mint például a gyümölcslevek erjesztése során. Az élesztőgombákat sarjadzó gombáknak is nevezik, mert... szaporodási módjuk a..., vagy másnéven bimbózás. Felhasznált irodalom DR. ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp. 77. ISBN DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

4 Biológia 7. osztály 4 2. Csiperkegomba morfológiai vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Benke László A bazídiumos gombák között találhatunk közkedvelt gombacsemegéket és halálos mérgű fajokat egyaránt. A csiperkegombák nemzetségébe mintegy 300 faj tartozik, többségük ízletes, ehető gomba, de van köztük mérgező is, ezek tönkjének húsa nyomás hatására sárgára színeződik. A természetben gyakori a nyár végén, ősszel termő mezei csiperke és erdőszéli csiperke. A szabadban gyűjtött csiperkét nem szabad összetéveszteni a súlyosan mérgező gyilkos galócával! A kereskedelemben egész évben kapható a nagyüzemileg termesztett kétspórás csiperke. A csiperkegomba (sampinyon gomba) egyike az emberiség által legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombáknak. Hozzávalók (eszközök, anyagok) kés papírlap kézinagyító fénymikroszkóp bolti csiperkegomba Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg szabad szemmel a gomba részeit! Milyen részei vannak gombának? Figyeld meg a gombarészek színét! Vágd ketté hosszában a gombát és kézinagyítóval vizsgáld meg a termőtestet! Egy kifejlett gomba tönkjét vágd le a kalapról, a kalapot borítsd fehér papírlapra és finoman ütögesd! Vizsgáld meg a spórákat fénymikroszkóppal!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály Készíts rajzot a csiperkéről és nevezd meg a gomba részeit! A csiperkegomba telepteste elágazó... áll. A gombafonalak szövedéke hozza létre a talaj feletti...és a tenyésztestet. A termőtest részei a... és a.... A kalap színe fehér, alsó... lemezes, rózsaszínű vagy 6 A termőrétegben találhatók a spórák, melyek ivartalan... A hengeres alakú tönk... visel, mely a burok maradványa. A mezei és erdőszéli csiperkét leggyakrabban a halálos mérgű tévesztik össze. A természetben begyűjtött gombát csak...történő vizsgálat után szabad felhasználni. Töltsd ki a táblázatot! kétspórás csiperke szempont gyilkos galóca kalap színe lemez színe tönk színe gallér bocskor élettani hatása Felhasznált irodalom PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp ISBN DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján..

6 Biológia 7. osztály 6 3. Növényi sejt vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Benke László A sejtek megismerése és kutatása a vizsgálati eszközök és módszerek fejlődésével vált lehetővé. A fénymikroszkóp segítségével felismerhetővé váltak az egyes sejtek, az elektronmikroszkóp pedig a sejtalkotók alaposabb vizsgálatát is lehetővé tette. A sejtek vizsgálatával foglalkozó tudomány a sejttan (citológia). Egyetlen sejt is lehet önálló élőlény, mint az egysejtűek esetében, de számos élőlény teste sok sejtből épül fel. A növények, gombák, állatok sejtjeiben a hasonlóságok mellett különbségek is megfigyelhetők. Hozzávalók (eszközök, anyagok) fénymikroszkóp ceruza vöröshagyma levélnyúzat - kész metszet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg a metszetet fénymikroszkóppal! A kisebb nagyítástól kezdve haladj a nagyobb nagyítás felé! Készíts rajzot a látottakról! Milyen sejtalkotókat ismersz fel?

7 Feladatlap Készíts rajzot a növényi sejtről! 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály A növényi sejtek alakja leggyakrabban..., ritkábban kerek. A növényi sejteknek..., sejtmagjuk van, mert... a sejtplazmától maghártyával különül el. A.... tartalmú sejtfal a sejtet kívülről... és szilárdítja. A sejtfalon belül találjuk a, amely a sejtet. a környezettől ugyanakkor a kapcsolattartást is biztosítja a környezettel. A..... helyezkednek el a sejtalkotók. Az élőlények közül csak a növényi sejtekben találunk..., melyek működése a...6 A zöld színtestek a... hasznosításával szervetlen anyagokból előállítására képesek, ezért a növények anyagcseretípusa.. A szerves anyag előállítása miatt a növényeket az élővilágban betöltött funkciójuk miatt nevezzük. A növényi sejtek..... sejtszervecskéje a mitokondrium. A növényi sejtekben a raktározott tartalék tápanyag a... A növényi szőrök a bőrszöveti sejtek képződményei, védelmet biztosítanak,... különféle anyagokat pl. gyantát, nyálkát, illóolajokat, nektárt. Felhasznált irodalom PERENDY Mária(1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp ISBN DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

8 Biológia 7. osztály 8 4. A növények terjedése Készítette: Pétervári Katalin Emlékeztető, gondolatébresztő A növények nem képesek az önálló helyváltoztatásra. A magok a szél segítségével nagy távolságokra jutnak el. Ebben a mozgásban függelékek, pl. repítő-készülékek segítik őket. Sok növény termése horgas, vagy tüskés pl. a bojtorjáné, vagy a ragadós galajé. A fagyöngy bogyóját madarak, pl. a rigók fogyasztják. A rájuk tapadt magtól úgy szabadulnak meg, hogy a fához dörzsölik magukat. A fára került mag csírázni kezd a gazdanövényen. A fagyöngyökből régen madárlépet készítettek. Hozzávalók (eszközök, anyagok) Petri-csészék nagyítók sztereomikroszkóp vonalzó csipesz növényi magvak: pongyola pitypang, bojtorján, ragadós galaj, iszalag magvai tarackbúza Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Repítő-készülékek vizsgálata Minden begyűjtött repítő-készülékkel rendelkező magot és termést vizsgálj meg az alábbi módon: Mérd meg a magvak és a repítő-készülék magasságát, ha tudod, a repítő-készülék felső átmérőjét is! Adataidat rögzítsd a feladatlapon! Vizsgáld meg a magvakat, terméseket kézi nagyítód segítségével, majd csipesszel tedd Petri-csészébe, helyezd a sztereomikroszkóp tárgyasztalára, s figyeld meg! Keress olyan részeket, melyek a terjesztésben fontosak lehetnek (horgokat, egyéb függelékeket)! Megfigyeléseidet rajzban rögzítsd! 2. Vizsgáld meg a tarackbúza föld alatti részét! Számold meg a csomókat, melyből a gyökerek és a hajtások fejlődnek! Vizsgáld meg a sztereomikroszkóp alatt is a tarackot!

9 Feladatlap 1. Repítő-készülékek vizsgálata Vizsgált növény neve Termés, mag nagysága mm Repítő készülék magassága mm 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály Milyen összefüggés lehet a repítő-készülék nagysága és a termések terjedési távolsága között?... Megfigyeltem a mikroszkóp alatt, lerajzolom: A megfigyelt növény neve.. Nevezd meg azokat a részeket, amelyek segítették a magok, termések terjedését! 2. A tarack vizsgálata Rajzold le, mit figyeltél meg a sztereomikroszkóppal! A tarack föld alatti módosult hajtás. Nevezd meg a részeit! Felhasznált irodalom DÁMNÉ Erdei Gabriella dr. (2006) Természetismereti kislexikon - Biológia. Budapest, Pedellus Tankönyvkiadó. ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

10 Biológia 7. osztály Színanyagok vizsgálata Készítette: Pétervári Katalin Emlékeztető, gondolatébresztő Az antociánok a piros, lila és kék virágok, gyümölcsök nagy részének színét adó vegyületek. Előfordulnak a búzavirág, a keltike virágában, az áfonya, cseresznye termésében. A növényeket megvédik a gombáktól és a baktériumoktól. A feketebodza nagy mennyiségben tartalmazza azt a színanyagot (antocianin), ami kiemelkedően jelentős antioxidáns tulajdonságú. A színanyagból készített koncentrátumok felhasználása nem csak az élelmiszeriparban, de a gyógyászat területén is jelentős. A levelekben többféle színanyag található: a zöld klorofill, a narancssárga karotin, a sárga xantofill. A paradicsom, csipkebogyó, görögdinnye termésének színét a likopin nevű festékanyag adja. Hozzávalók (eszközök, anyagok) olló mérőhenger dörzsmozsarak Bunsen-állvány borszeszégő csipesz szűrőpapír borotvapenge tárgylemez fedőlemez sztereomikroszkóp tanulói mikroszkóp kémcsövek üvegtölcsér denaturált szesz különféle színű levelek, virágszirmok paradicsom, csipkebogyó, színes levelek (barna, sárga, zöld) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Színes termések A paradicsom terméshúsából vegyél ki egy kis darabot, közvetlenül a héj alól! Tedd tárgylemezre, cseppents rá vizet, majd fedőlemezzel rögzítsd! Vizsgáld meg sztereomikroszkóp alatt! Megfigyeléseidet rögzítsd a feladatlapon! A csipkebogyó terméshúsából készíts vékony metszetet a borotvapenge segítségével! Helyezd tárgylemezre, egy csepp vizet adj hozzá, majd fedd le fedőlemezzel! Vizsgáld meg a metszetet a sztereomikroszkóp alatt, majd figyeld meg tanulói mikroszkóp alatt is! Megfigyeléseidet kis nagyítással kezd! A mikroszkópban látottakat rögzítsd! 2. Színes levelek Szabj ki a szűrőpapírból 1 cm széles, 20 cm hoszszú csíkot és tedd félre! Vágj nagyon apró, vékony csíkokra különböző színű leveleket! Minden színt külön dörzsmozsárba helyezz, önts rá denaturált szeszt, kb. 20 cm 3 -t! A törő segítségével morzsold szét a levelekben található színanyagot, majd töltsd át a folyadékot kémcsőbe! Gyorsan kell dolgoznod, mert a denaturált szesz elpárolog! A szűrőpapírt helyezd az oldatba! Rajzold le tapasztalataidat!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály 1. Színanyagok vizsgálata A sztereomikroszkóp alatt ezt figyeltem meg a paradicsom terméséről: Rajzold le a tű alakú likopinkristályokat! A csipkebogyó terméshúsának megfigyelése, rajza: Melyik sejtben figyelhetsz meg vastagabb sejtfalakat? Színes levelek: Írd a kémcsövek alá a levelek színét! A téglalapokat színezd ki a felszívott színanyagoknak megfelelően! Milyen színanyagok találhatók a vizsgált levelekben? Felhasznált irodalom KONTRA Klára (1987) Biológia 7-8. Budapest, Tankönyvkiadó. ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

12 Biológia 7. osztály Növényi szövetek vizsgálata I. Készítette: Benke László Emlékeztető, gondolatébresztő Az ismert növényfajok száma mintegy , a velük foglalkozó tudomány a botanika. A növények benépesítik a szárazföldeket, de nagy tömegben élnek sós- és édesvizekben is. Testfelépítésük alapján lehetnek telepesek, vagy szövetesek. A növényi sejt jellegzetes alkotója a cellulóztartalmú sejtfal és a fotoszintézist végző zöld színtest. Az autotróf táplálkozású növények fotoszintézissel szőlőcukrot és oxigént állítanak elő és ezáltal tápanyagot és a légzéshez szükséges oxigént is biztosítanak más élőlények számára. A szövetes felépítésű növények közé tartoznak a harasztok, a nyitvatermők és a zárvatermők. Hozzávalók (eszközök, anyagok) fénymikroszkóp ceruza gyökér osztódószövet - kész metszet vöröshagyma levélnyúzat - kész metszet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg a gyökér osztódószövetét a fénymikroszkópban a metszeten! A kisebb nagyítástól kezdve haladj a nagyobb nagyítás felé! Készíts rajzot a látottakról! Vizsgáld meg a vöröshagyma levélnyúzatot a fénymikroszkópban a metszeten! Készíts rajzot a látottakról és nevezd meg a rajz részeit!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály Készíts rajzot a gyökér osztódószövetéről! Készíts rajzot a hagyma bőrszövetéről! Szövetnek nevezzük... növényi szövetek csoportosítása állandósult szövetek Az működése hozza létre az állandósult szöveteket. A hajtáscsúcsban és a gyökércsúcsban lévő osztódószövet a növény... növekedését, a köztes helyzetű...., a kambium a..... növekedést eredményezi. Az osztódószövetek.... működésének a következménye, hogy a növények egész életükben. Az osztódószövet sejtjeire jellemző, hogy sejtfaluk., sejtmagjuk.... A növényi szervek külső felületét.. borítja. A sejtek alakja A sejtek... illeszkednek egymáshoz. A bőrszövet sejtjei általában... A bőrszövet külső felületét boríthatja..... vagy viasz is, mindkettő funkciója... A bőrszöveti sejtekben zöld színtestek.... kivéve a zárósejteket. A zárósejtek közötti... keresztül történik az.. és az anyagleadás. A bőrszövet működései:,.,..,... Felhasznált irodalom PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp ISBN DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

14 Biológia 7. osztály Növényi szövetek vizsgálata II. Készítette: Benke László Emlékeztető, gondolatébresztő A harasztok gyökeres, száras, leveles, spórával szaporodó hajtásos növények. A nyitvatermők gyökeres, száras, leveles, virágos, maggal szaporodó hajtásos növények. A zárvatermők gyökeres, száras, leveles, virágos, terméses, maggal szaporodó hajtásos növények. A növények létfenntartó szervei: a gyökér, a szár, a levél, a szaporító szervek: a virág és a termés. A növényi szervek külső felületét bőrszövet borítja, a belső részekben alapszövetek, szállítószövetek és osztódószövetek található. Az alapszövetek változatos funkciót betöltő szövettípusok: tápanyagokat raktározhatnak, szilárdítanak, merevítenek, fotoszintetizálnak, levegőt, vizet raktároznak. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp ceruza kétszikű levél - kész metszet kétszikű szár - kész metszet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg a kétszikű levél szöveti felépítését fénymikroszkópban! A kisebb nagyítástól kezdve haladj a nagyobb nagyítás felé! Készíts rajzot a látottakról! Vizsgáld meg a kétszikű szár szöveti felépítését fénymikroszkópban! A kisebb nagyítástól kezdve haladj a nagyobb nagyítás felé! Készíts rajzot a látottakról!

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály Készíts rajzot a levél szöveti felépítéséről! Készíts rajzot a szár szöveti felépítéséről! A levélben látható szövettípusok :.,..,..... Az alapszöveteket.... szerint csoportosíthatjuk. A levélben található alapszövet típusa... A táplálékkészítő alapszövet sejtjei. vagy kocka alakúak, közöttük sejtközötti járatok vannak. A sejtekben sok zöld.... figyelhető meg, melyek... végeznek. A fotoszintézis lényege, hogy a állít elő a zöld színtestjeiben. A szállítószövetek feladata a növényben az... A szállítószövetek szerkezeti és működési egységei az... Az edénynyaláb külső, a szár kerülete felé eső része a..... méretű sejtekből álló,... a belső... átmérőjű sejtek a farész alkotói. A háncsrész és.... között megtalálható néhány sejtsoros osztódó szövet, a.,... amely kifelé és befelé is folyamatosan.... sejteket hoz létre. A háncsrészben a.... képződő cukor oldott formában..... a gyökerek irányába. A a gyökerek által a talajból felszívott áramlik felfelé. Az edénynyalábok a kétszikű növények szárában.... elrendeződésűek, az 6viszont szórtan állók. Felhasznált irodalom PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve Budapest, Gondolat Könyvkiadó. pp ISBN DR. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. pp. 138 ISBN ÁBRA: saját ötlet alapján.

16 Biológia 7. osztály Állati egysejtűek vizsgálata Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő A természetes vizek felszíni rétegeiben rendkívül sokféle, szemmel alig, vagy egyáltalán nem látható parányi élőlény lebeg. Ezek összességét planktonnak nevezzük. A planktont alkotó élőlények nagy része csupán egyetlen sejtből áll. Langyos, sekély vizeink jellegzetes egysejtű állatai az óriás amőbák és a papucsállatkák. Az amőbán mikroszkóppal jól láthatóak az állandóan újraképződő állábak. Ezekkel az állat nem csak az alakját változtatja, hanem a mozgását és táplálkozását is biztosítja. A papucsállatkák egész testét sok, apró csilló borítja. Csillóikkal viszonylag fürgén mozognak. Ezek segítségével sodorják a táplálékukat, baktériumokat, bomló szerves anyagokat a sejtszájba. Hozzávalók (eszközök, anyagok) biopipetta tárgylemez fedőlemez mikroszkóp amőba tenyészet pipetta gombostű zselatinoldat papucsállatka tenyészet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Biopipettával az amőbatenyészet aljából vegyél mintát! Egy cseppet tegyél tárgylemezre, majd fedőlemezzel lefedve mikroszkóppal szemrevételezd! Figyeld meg milyen az amőba alakja! Hogyan változtatja a helyét? Rajzold le a mikroszkópban látottakat! Állapítsd meg, hányszoros nagyítású okulárral és objektív lencsével végezted a megfigyelést! 2. Papucsállatka tenyészetből pipetta segítségével vegyél mintát! Egy cseppet tegyél tárgylemezre! Az állatok mozgását fékezheted úgy, hogy mielőtt a tenyészetet lefednéd fedőlemezzel, a tárgylemezre zselatinoldatot cseppentesz, és egy gombostűvel összehúzod a két cseppet! Figyeld meg milyen az alakja! Hogyan változtatja a helyét? Rajzold le a mikroszkópban látottakat!

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály 1. Rajzold le a mikroszkópban látott óriás amőbát! Az ábra segítségével nevezd meg a rajzodon is a részeit! Mit állapíthatunk meg az alakjáról?... Hogyan változtatja a helyét?... Állapítsd meg, hányszoros nagyítással végezted a megfigyelést! okulár nagyítása: objektív lencse nagyítása: a nagyítás mértéke Számold ki hány centiméteresnek látnánk egy 0,2 milliméteres amőbát egy 10-szeres nagyítású szemlencsével és egy 16-szoros nagyítású tárgylencsével! 2. Rajzold le a mikroszkópban látott papucsállatkát! Az ábra segítségével nevezd meg a rajzodon is a részeit! Mit állapíthatunk meg az alakjáról?... Számold ki hány milliméteres egy papucsállatka, ha egy 4-szeres nagyítású okulárral és egy 10- szeres nagyítású objektív lencsével 0,6 centiméteresnek látjuk? Felhasznált irodalom BÁGYI Imréné(1990) Biológiai gyakorlatok, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 23 ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp JÁMBOR GY: - VÍZVÁRI A. (1997) Természetismeret 6. Szeged, Mozaik SZERÉNYI G. (2010) Biológia érettségizőknek 1.kötet, Szeged, Mozaik pp ÁBRA: saját ötlet alapján..

18 Biológia 7. osztály Ízeltlábúak - vízibolha vizsgálata Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő Az állatok országának legnépesebb törzse az ízeltlábúaké. Legismertebb osztályaik a rákok, a pókszabásúak és a rovarok. Rendkívül változatos megjelenésű fajaik száma eléri az egymilliót is. Közös jellemzőjük a szelvényekből álló, testtájakba csoportosuló test, külső kitin váz és az ízelt lábak. A rákok közé tartoznak a haleleségként is ismert vízibolhák. Általában állóvizekben élnek, több állat fontos táplálékai. Nevüket a szétágazó csápjaikkal való csapkodásuk után kapták, ezekkel lökésszerűen úsznak. A nőstények 3-4 mm, a hímek 1,5 mm körüliek. Mikroszkóppal könnyen megfigyelhető csaknem teljesen áttetsző testük. Hozzávalók (eszközök, anyagok) vájt tárgylemez fedőlemez biopipetta pipetta mikroszkóp 3 főzőpohár 3 hőmérő 3-3 tárgylemez, fedőlemez szűrőpapír óra víz 1-2 jégkocka 1-2 dl meleg víz vízibolha-tenyészet kármin-oldat Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Vízibolha táplálkozásának mikroszkópos megfigyelése Tárgylemez vájatába cseppents vizet, majd tegyél bele biopipetta segítségével egy vízibolhát! Tegyél a vízhez egy csepp kármin-oldatot és mikroszkóp alatt figyeld meg a festékszemcsék bejutását, majd továbbhaladását az állat tápcsatornájában! Figyeld meg a lábak szerepét a táplálék felvételében! 2. Vízibolha szívműködésének vizsgálata különböző hőmérsékletű vízben Három főzőpohárba készíts elő jég és meleg víz hozzáadásával 10, 20 és 30 C-os vizet. Tegyél mindegyikbe néhány vízibolhát! Tegyél be a vízbe egy-egy tárgylemezt is, hogy felvegyék a megfelelő hőmérsékletet! Biopipettával vegyél ki egy állatot és a vízcseppel együtt tedd a tárgylemezre! A felesleges vizet szűrőpapírral szívasd le, majd mikroszkóp alatt számold meg a vízibolha egy perc alatti szívveréseinek számát! Mindhárom hőmérsékleten végezd el a mérést! Grafikonon ábrázold a különböző hőmérséklethez tartozó szívverések számát!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály 1. Vízibolha táplálkozásának mikroszkópos megfigyelése. Tanulmányozd a vízibolha testfelépítését bemutató ábrát! Próbáld beazonosítani és sorold fel a mikroszkópban megfigyelt testrészeket! Mit helyettesítettek a kísérletben a kármin-oldat festékszemcséi?.... Miért volt célszerű ezt a vegyületet alkalmazni?.... Írd le mit tapasztaltál, miközben nyomon követted a vízibolha táplálkozását! Vízibolha szívműködésének vizsgálata különböző hőmérsékletű vízben Hol található az állat szíve? 6 Milyen alakú?...6 A kísérlet során mért szívveréseinek számát írd be a táblázatba! 1.mérés 2. mérés 3. mérés átlag 10 C 20 C 20 C Melyik környezeti tényezőt változtattad a kísérlet során? Megváltoztatta ez az állat szívműködését? Ábrázold grafikonon a mért szívverések számának átlagát! (A vízszintes tengelyre kerüljenek a hőmérsékleti értékek, a függőlegesre a szívverések száma!) Vonj le következtetést a méréseid eredményéből! Egészítsd ki a mondatot! Minél... a....., az állatok szívritmusa annál... Felhasznált irodalom DÁVID J:- HARAG F:(2000) Élőlényismeret Kaposvár, Dávid Kiadó pp.165. LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok Budapest, Tankönyvkiadó pp.175., 214.A ÁBRA: saját ötlet alapján.

20 Biológia 7. osztály Puhatestűek - éti csiga vizsgálata Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő A külső szilárd váz megjelenése nagy előnyt jelentett az állatvilág fejlődésekor. Míg a puhatestűek meszes vázának védelmi szerepe van, addig az ízeltlábúak kitin váza a gyorsabb mozgást is lehetővé teszi. Az ízeltlábúak után a második legnagyobb fajszámú törzs a puhatestűeké. Három fontos csoportjuk a kagylók, csigák és a tengerek, óceánok vizében élő fejlábúak. A puhatestűek törzsének legváltozatosabb osztálya a csigáké. Bár többségük szárazföldi, nem függetlenedtek teljesen a víztől. Ezt bizonyítja nyálkás, mirigyekben gazdag kültakarójuk és az is, hogy eső után, párás időszakban mutatkoznak nagyobb számban. Fajaikat külső vázuk, a csigaház jellemző formája és mintázata alapján különböztethetjük meg. Az éti csiga a hazánkban élő legismertebb és legnagyobb csigafaj, elsősorban erdőkben, bozótosokban él. Hozzávalók (eszközök, anyagok) üveglap nagyító kés óraüveg pipetta cukor-oldat híg sósav kis darabka mészkő üres csigaház élő éti csiga zöld fű Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Az éti csiga testfelépítése Tedd egy üveglapra az állatot, és miután kibújt a házából, azonosítsd a testrészeit az ábra segítségével! A csiga fejét nagyítóval vizsgáld! 2. Az éti csiga mozgása Nézd meg az üveglapon előrehaladó állat mozgását alulról! Tegyél a csiga útjába egy élével felfelé állított kést! Mi történik? 3. Az éti csiga táplálkozása Az üveglapra tett csiga elé tegyél cukor-oldatba mártott friss füvet! Alulról figyeld meg a száj működését! Hallgasd is meg! 4. Üres csigaház megfigyelése Nézz meg jól egy üres csigaházat! Próbáld meg lerajzolni! Cseppents híg sósavat az óraüvegre helyezett mészkő-darabra, majd a csigaház külsejére! Mit tapasztalsz?

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály 1. Miután az ábra segítségével azonosítottad az éti csiga testrészeit, egészítsd ki a szöveget! Az éti csiga teste..., és különül. A nagyobbrészt a..-ban helyezkedik el, és a belső szerveket tartalmazza. A fejen....pár behúzható....találunk. A nagyobbak végén vannak a Az... a láb és a fej határán, a... oldali hátsó.....tövénél nyílik. 2. A csiga mozgásakor jól megfigyelhetők a hullámok, melyek az állat előrejutását biztosítják. Ilyenkor a láb bőrizomtömlőjének izmai ritmikusan összehúzódnak és elernyednek. Melyik állatról tanultál még, amelyik szintén bőrizomtömlővel mozog? Milyen szerepe van az állat mozgása során képződő nyálkarétegnek? Az üveglapon keresztül megfigyelhetjük a száj működését. Az állkapocs rászorítja a levéldarabot a ki- és befelé mozgó reszelőnyelvre, amely szétmorzsolja a táplálékot. A kertekben sokszor elszaporodó növényevő csigák jelentős károkat okozhatnak. Milyen módszerekről hallottál, hogyan lehet ellenük védekezni (begyűjteni, távol tartani, elpusztítani)? Rajzod le a megfigyelt üres csigaházat! Figyelj a csavarodás irányára! Merre csavarodik általában?... Milyen színű az éti csiga háza, és a csíkjai?... Láttál-e már csigalépcsőt? Honnan kaphatta a nevét? Mit tapasztaltál, miután híg sósavat cseppentettél a mészkőre és a csigaházra?... Mi lehet a magyarázata a hasonló jelenségnek?... Mi ellen védheti meg ez a kemény anyag a csigákat?.... Felhasznált irodalom DÁVID J:- HARAG F:(2000) Élőlényismeret Kaposvár, Dávid Kiadó pp.165. ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp HARDÉGENNÉ R. É. - KÖVES J. (2001) Természetismeret tankönyv az általános iskolák 6. évf. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján..

22 Biológia 7. osztály Pókok és hálójuk vizsgálata Készítette: Pétervári Katalin Emlékeztető, gondolatébresztő Az ízeltlábúak törzsébe tarozó pókok jellemző szerve a csáprágó, mellyel más ízeltlábúak nem rendelkeznek. Testük elő- és utótestből áll. Csápjuk nincs. Pontszemekkel látnak és négy pár járólábbal változtatják helyüket. Minden fajuk ragadozó, főleg ízeltlábúakra vadásznak. Minden pók utótestén mirigyek figyelhetők meg, melyek pókhálóselymet termelnek. Sok fajuk ezt arra használja fel, hogy zsákmányát elejtse, míg mások háló nélkül vadásznak. A trópusokon élő madárpókok kisebb méretű gerinces állatokat is elkapnak. Hozzávalók (eszközök, anyagok) Petri-csészék csipesz kézi nagyító tárgylemez fedőlemez élettelen pókok pókháló kanadabalzsam Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Pók testfelépítésének vizsgálata Tegyél egy pókot Petri-csészébe és vizsgáld meg kézi nagyítóval! Azonosítsd tanult testtájait! Tedd a pókot a Petri-csészével együtt a sztereomikroszkóp alá, s vizsgáld meg! Keresd meg testtájait, szerveit az ábra segítségével! Csipesszel távolíts el egy lábat és vizsgáld meg mikroszkóp alatt. Használj alsó és felső megvilágítást is! Keresd meg a kitinkarmokat, a kitinszőröket, a szövőfésűt! Rajzold le a megfigyeléseidet! Figyeld meg a csáprágót és a pontszemeket! A megfigyelteket rajzold le! 2. Pókháló vizsgálata A tárgylemezt vékonyan kend be kanadabalzsammal, majd érintsd hozzá a pókhálóhoz! Cseppents rá egy csepp kanadabalzsamot, fedd le fedőlemezzel, s tedd a sztereomikroszkóp alá! Figyeld meg a pókselyem szálait!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály 1. Pókok testfelépítésének vizsgálata Sorold fel a megfigyelt pók felismert testtájait!..... Sorold fel a felismert szerveket! Rajzold le a pók egyik lábát, ahogy a mikroszkóp alatt láttad és nevezd meg részeit! 2. Rajzold le a mikroszkóp alatt megfigyelt pókhálót! Nevezd meg és nyilakkal jelöld a rajzon a pók testtájait, szerveit! Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján. Felhasznált irodalom

24 Biológia 7. osztály Vízben élő gerinctelen szervezetek vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Pétervári Katalin A különböző vizes élőhelyek, víztípusok (tavak, folyók, patakok, mocsarak, stb.) számos gerinctelen állatfajnak biztosítanak életteret. A gerinctelen szervezetek fontos ökológiai szerepeket töltenek be, így a bomló szerves anyagok és a baktériumok elfogyasztásával tisztítják a vizeket, de táplálékként is szolgálnak a magasabb rendű szervezetek (halak, kétéltűek, madarak) számára. Leggyakoribb fajaik az ízeltlábúak, a puhatestűek és különböző férgek törzseibe tartoznak. Hozzávalók (eszközök, anyagok) lapos üvegkádak kémcsövek főzőpoharak Petri- csészék biopipetták csipesz vájt tárgylemez finom szövésű teaszűrő kézi nagyító sztereomikroszkóp tárgylemez fedőlemez Állatismeret c. könyv vízminták Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A vízmintákat öntsd üvegkádakba! Válogasd ki a nagyobb méretű (cm-es nagyságrendű), csipesszel is biztosan megfogható állatokat! Tedd őket Petri-csészékbe és önts rájuk vizet, hogy ne száradjanak ki! Vizsgáld meg őket kézi nagyítóval! A vizsgálatot sztereomikroszkóppal is végezd el! 2. Teaszűrővel próbálj meg kisebb méretű (mmes nagyságrendű) állatokat elkapni! Ha sikerült, tedd át őket kis méretű Petri-csészébe, melybe kevés vizet is önts! Biopipettával próbálj meg egy-egy példányt felszippantani! Egy kis csepp vízzel együtt helyezd át őket vájt tárgylemezre és fedd le! Vizsgáld meg sztereomikroszkóppal!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 7. osztály Mely rendszertani csoportokba sorolhatjuk a vízben talált, nagyobb méretű állatokat? Keress férgeket a mintában és rajzold le! Keress rovarlárvát (kérész, szitakötő, stb.) és rajzold le! Mely rendszertani csoportokba sorolhatjuk a vízben talált, kisebb (mm-es) méretű állatokat?... Az Állatismeret c. könyv segítségével próbáld megkeresni a következőket: bolharák, vízibolha, kandicsrák! Rajzold is le ezeket! bolharák vízibolha kandicsrák A: egyenlő szárnyú szitakötő lárvája, B: árvaszúnyog lárvája, C: gömbkagyló Felhasznált irodalom MESTER Miklósné dr. (1997) A mi világunk környezetismereti munkafüzet 3. osztály. Budapest Apáczai Kiadó. ÁBRA: saját ötlet alapján.

26 Biológia 7. osztály 26 Jegyzetek

27 Jegyzetek 27 Biológia 7. osztály

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND

LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND D O M B Ó V Á R I A P Á CZAI CSERE J ÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium TERMÉSZETTUDOMÁNYOS LABORATÓRIUMA LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND Működési

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis táblázatban

Részletesebben

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Raktározó alapszövet vizsgálata

Raktározó alapszövet vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Raktározó alapszövet funkciójának bemutatása Metszetkészítés Mikroszkóp használat gyakorlása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: almamag, csírázó burgonya, sárgarépa,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis

Részletesebben

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A mohanövény teleptestének és szervkezdeményeinek vizsgálata, összehasonlítása A spóratartó és a spórák megfigyelése, metszetkészítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok:

Részletesebben

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő 1. Kísérlet Élesztőgombák megfigyelése Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő A boltban vásárolt pékélesztőből kaparj le egy kis darabot, és oszlasd

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Összeállította: Törökné Török Ildikó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az egysejtű élőlények sejtjei és a többsejtű élőlények sejtjei is csak mikroszkóppal láthatóak.

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal A gerinctelen állatok közé tartozik az ízeltlábúak

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

Szakköri tanulói munkafüzet

Szakköri tanulói munkafüzet Szakköri tanulói munkafüzet Biológia 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Heiling Jolán 1 TARTALOM MUNKA-ÉS BALESETVÉDELMI, TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK... 2 1. FÉNYMIKROSZKÓP ÉS MIKROSZKÓPI TECHNIKÁK... 4 2. BAKTÉRIUMOK

Részletesebben

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

Levéltípusok,levélmódosulatok megfigyelése

Levéltípusok,levélmódosulatok megfigyelése A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Levéltípusok megfigyelése A levél módosulatok felismerése, vizsgálata Funkciójuk és változataik megismertetése Lomblevél szöveti felépítése Eszközszükséglet:

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma...

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma... OKTV 2010 2011 biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal Kedves Versenyző! Gratulálunk a Biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! Először minden lapra a versenyző számához

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

Módosult gyökerek megfigyelése

Módosult gyökerek megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A gyökér módosulatok felismerése, vizsgálata Funkciójuk és változataik megismertetése Föld alatti és föld feletti gyökér típusok bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Élettelen ökológiai tényezők

Élettelen ökológiai tényezők A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Savas eső környezetkárosító hatásainak megfigyelése Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, kénes-sav, lakmusz,

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Az alamtermés szöveti és biokémiai vizsgálata Biológia10Almatermésvizsgálata Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag

Az alamtermés szöveti és biokémiai vizsgálata Biológia10Almatermésvizsgálata Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az almatermés szöveti és biokémiai vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az almafa jellemzői, amit már a Természetismeret órán megtanultunk: A Zárvatermők törzsébe

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Nyitvatermők megfigyelése

Nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Nyitvatermők fajainak megismerése A virágzat vizsgálata A levelek mikroszkópos vizsgálata Kész fenyőmetszet megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: lucfenyő

Részletesebben

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés... Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt!........................................................ 2 2. Nyomjuk össze a levegőt!......................................................

Részletesebben

Levegő összetételének vizsgálata

Levegő összetételének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A levegő összetételének vizsgálata A levegőben lévő szennyeződések megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz, kobalt-klorid oldat, színezőanyag

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet főzőpohár, üvegkád,

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA 1 FELADATLAPOK BIOLÓGIA Emelt szint 9-10. osztály Tanári segédanyag Dr. Árendás Vera 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Előszó, balesetvédelem...3. oldal II. Morfológiai feladatlapok...5. oldal 1. feladatlap: A gombák

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

... oldal oldal oldal oldal oldal... A növény magyar neve:... A növény latin neve:...

... oldal oldal oldal oldal oldal... A növény magyar neve:... A növény latin neve:... Kedves Versenyző! Gratulálunk a Biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! MINDEN LAPRA A VERSENYZŐ SZÁMÁHOZ ÍRJA FEL A SAJÁT, ASZTALÁN IS LÁTHATÓ SZÁMÁT! Elsőként az 1. feladatot

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: 15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: vöröshagyma hagymája, kés, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, óraüveg, metilénkék oldat, cseppentő, vizes glicerinoldat Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi

Részletesebben

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Megoldások 1. feladat: Fajismeret (18 pont) Először 4 társulás képét látja (I-IV). A társulások neveit írja a táblázat első oszlopába! Ezután 12 faj

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A csontok és a csontok ízületes kapcsolódásának vizsgálata Az ember mozgás szervrendszerének alapvető feladata

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata.

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. Eszközszükséglet: Mechanika I. készletből: kiskocsi, erőmérő, súlyok A/4-es írólap, smirgli papír gyurma

Részletesebben

I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont)

I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont) I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont) Azonosítsd a felsorolt felfedezéseket a betűkkel jelölt tudósokkal valamint életrajzi adataikkal és írd a megfelelő betűjeleket az állítások mögötti négyszögekbe!

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer A kísérlet célkitűzései: A folyadék felületén lejátszódó jelenségek értelmezése, adhéziós és kohéziós erők fogalmának megismerése Eszközszükséglet: kristályosító csésze rugós erőmérő parafa dugó üveglap

Részletesebben

2. Az élet egységei és a mikroszkóp A sejtek vizsgálati módszerei

2. Az élet egységei és a mikroszkóp A sejtek vizsgálati módszerei 2. Az élet egységei és a mikroszkóp A sejtek vizsgálati módszerei Eszembe jutott, hogy a sejtekről és a sejtalkotókról már az általános iskolában is szó volt. De mi is tulajdonképpen a sejt? Az is érdekes

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Biológia 11. osztály

Biológia 11. osztály Biológia 11. osztály 1 Biológia 11. osztály Tartalom 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata............................... 2 2. Ízület vizsgálata.............................................................

Részletesebben

Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük

Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük Életjelenségek: önfenntartó táplálkozás légzés anyagszállítás kiválasztás mozgás növekedés fejlődés ingerlékenység szabályozás fajfenntartó szaporodás Az

Részletesebben

Szártípusok,szármódosulatok megfigyelése

Szártípusok,szármódosulatok megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Szártípusok megfigyelése. A szár módosulatok felismerése, vizsgálata. Funkciójuk és változataik megismertetése. Föld alatti és föld feletti szár típusok bemutatása.

Részletesebben

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet.

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet. A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A ki és belégzés folyamatának megfigyelése Tüdőmodell készítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz Szükséges eszközök: olló, csipesz, gumikesztyű, lufi,

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 10. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Láthatatlan élővilág.

Részletesebben

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws Nagy Erika Biológiából Ötös 7. osztályosoknak www.biologia.ws 1 Készítette: Nagy Erika 2009 Társszerző: Kasszán Zsuzsanna MINDEN JOG FENNTARTVA! Jelen kiadványt vagy annak részeit tilos bármilyen eljárással

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Az élőlények egyed feletti főbb szerveződési szintjei (Gallé 2013): populáció társulás biom bioszféra

Az élőlények egyed feletti főbb szerveződési szintjei (Gallé 2013): populáció társulás biom bioszféra TANULÓI KÍSÉRLET (többször 45 percet igénylő gyakorlat) Mesterséges földigiliszta-populáció vizsgálata (ökológiai vizsgálat) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: ÖKOLÓGIA: Az egyed feletti szerveződési

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

Tanmenet. Csoport életkor (év): 14 Nagyné Horváth Emília: Biológia 13-14 éveseknek Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10.

Tanmenet. Csoport életkor (év): 14 Nagyné Horváth Emília: Biológia 13-14 éveseknek Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10. Tanmenet Iskola neve: IV. Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV: Béla út 131. Tantárgy: Biológia Tanár neve: Tóth László Csoport életkor (év): 14 Tankönyv Nagyné Horváth Emília: Biológia

Részletesebben

Optikai eszközök modellezése. 1. feladat Egyszerű nagyító (lupe)

Optikai eszközök modellezése. 1. feladat Egyszerű nagyító (lupe) A kísérlet célkitűzései: Az optikai tanulói készlet segítségével tanulmányozható az egyszerű optikai eszközök felépítése, képalkotása. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet Balesetvédelmi figyelmeztetés

Részletesebben

1. ábra Tükrös visszaverődés 2. ábra Szórt visszaverődés 3. ábra Gombostű kísérlet

1. ábra Tükrös visszaverődés 2. ábra Szórt visszaverődés 3. ábra Gombostű kísérlet A kísérlet célkitűzései: A fény visszaverődésének kísérleti vizsgálata, a fényvisszaverődés törvényének megismerése, síktükrök képalkotásának vizsgálata. Eszközszükséglet: szivacslap A/4 írólap vonalzó,

Részletesebben

22. GÁZCSERENYÍLÁS VIZSGÁLATA

22. GÁZCSERENYÍLÁS VIZSGÁLATA 22. GÁZCSERENYÍLÁS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: korallvirág levele, zsilettpenge, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, vizes glicerin, cseppentő, fénymikroszkóp Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete TERMÉSZETISMERET (Fizika) Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára 5. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1.

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A kalorimetria (jelentése: hőmennyiségmérés) (http://ttk.pte.hu/fizkem/etangyakpdf/1gyak.pdf)

Részletesebben

Hogyan készítsük fel tanítványainkat a biológia szóbeli érettségi vizsgára?

Hogyan készítsük fel tanítványainkat a biológia szóbeli érettségi vizsgára? Középiskolai biológiatanárok szaktárgyi továbbképzése Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar Budapest, 2017.10. 06 Kleininger Tamás Hogyan készítsük fel tanítványainkat

Részletesebben

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM II. KÖTET

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM II. KÖTET BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM II. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: november 7.

V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: november 7. V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2017. november 7. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Vágj ki különböző anyagokból (pl. fa, PVC, üveg,

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG 64220 S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ Forgalmazó: Hauser Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Baross u. 89 Email: info@hauser.eu HILG 64220 S 2 HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Fontos tudnivalók,

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

Titokzatos gyümölcskocsonya

Titokzatos gyümölcskocsonya Titokzatos gyümölcskocsonya A gyümölcstorta igazán csábító édesség és elkészíteni sem olyan nagy ördöngösség. Kivéve, ha valami mégsem sikerül. Például nem dermed meg a tetején a zselé De hát miért?! Hiszen

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az idegrendszer magasabb működése - a tanulás folyamatának A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A tudás az elraktározott információk előhívása, amely a sikeres tanulás

Részletesebben

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra...

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra... Kémia 11. osztály 1 Kémia 11. osztály Tartalom 1. Kolloid rendszerek vizsgálata: Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése................................. 2 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása

Részletesebben

TANULÓI KSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A vázizom felépítése és kapcsolódása a csontokhoz

TANULÓI KSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A vázizom felépítése és kapcsolódása a csontokhoz TANULÓI KSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A vázizom felépítése és kapcsolódása a csontokhoz Az ember mozgás szervrendszerének alapvető feladata a hely-és

Részletesebben

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Időjárási

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár. Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár

Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár. Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár Az ábrákat tervezte: Kovácsné Balázs Tünde Nyakóné Nagy

Részletesebben