TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): Dr. Róka Jolán: Kommunikációelméleti alapismeretek. BKF, Bp., ISBN:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): Dr. Róka Jolán: Kommunikációelméleti alapismeretek. BKF, Bp., ISBN:"

Átírás

1 Kommunikációs ismeretek FKF1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, PhD Tantárgyfelelős intézet kódja TKI A tantárgy célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a kommunikáció folyamatkategóriáiba. A hallgatók megtanulják, hogyan kell érvényesíteni a tárgyalási megállapodásokat és a meggyőző kommunikáció eszközrendszerével képesek lesznek kompromisszum és konfliktuskezelésre. A tantárgy keretein belül a hallgatók megismerik az érveléstechnika eszközrendszerét az egyoldalú vagy kétoldalú- illetve az emocionális vagy racionális érvelés technikáit. Az előadások és a gyakorlatok alkalmával a hallgatók elsajátítják a társadalmi szintű kommunikáció alapelveit. Megismerik a média természetét, a szakmai partnerekkel való együttműködés lehetőségét, a sajtótájékoztató szervezését, a sajtóközlemény írását, az üzleti kapcsolatok építését. A hallgatók betekintést nyernek a közéleti kommunikáció marketingjébe: a kommunikációs stratégia és az üzleti levelezés elkészítésébe. Az előadások alkalmával a hallgatók megismerik a szakmacsoport szerinti felsőoktatási szakképzés szakmai kommunikációját, a gyakorlatok alkalmával pedig annak szakszerű alkalmazását. A tantárgy lehallgatása és a gyakorlatok elvégzése után a hallgatók képesek lesznek az érveléstechnika eszközrendszerével önálló tárgyalási formákat megtervezni, megszervezni és a tárgyalási folyamatban részt venni. Az adott szakmacsoport keretein belül az időtervezés és információátadás technikáit betartva a társadalmi, a közéleti és az üzleti kommunikáció nyilvános és szakmai formáit alkalmazni. A kommunikáció típusai, funkciói, szintjei. A kommunikációkutatás irányzatai. A kommunikáció 7 elméleti alapmodellje. A verbális kommunikáció. A non-verbális kommunikáció. A tárgyalás alapjai. Az érveléstechnika eszközrendszere. Az asszertív kommunikáció. A média természete. A marketingkommunikáció alapjai. A médiakommunikáció eszközrendszere. Dr. Róka Jolán: Kommunikációelméleti alapismeretek. BKF, Bp., ISBN: Hofmeister-Tóth Ágnes Mitev Ariel Zoltán: Üzleti kommunikáció és tárgyalástechnika. Akadémiai Kiadó, Bp, ISBN: Németh Erzsébet: Közszereplés. Osiris Kiadó, Bp., ISBN:

2 Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó, Bp , ISBN: Borgulya Ágnes Somogyvári Márta: Kommunikáció az üzleti világban. Akadémiai Kiadó, Bp., ISBN:

3 Munkaerő-piaci ismeretek FKF1203 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Kósáné dr. Bilanics Ágnes főiskolai docens, PhD Tantárgyfelelős intézet kódja TKI A tantárgy ismeretanyagának elsajátításával a hallgatók képesek lesznek a logikus gondolkodásra, a jobb helyzetfelismerésre és a reális helyzetértékelésére a munka világában. Megteremtjük a hiteles kommunikáció és önmenedzselés alapjait, ezáltal segítve a határozott, céltudatos és felelős munkavállalói magatartás kialakulását hallgatóinkban. A hallgató képes lesz a kulturált, udvarias, etikus munkavállalói magatartás tanúsítására és fejlesztésére, ezzel teremtve meg önmaga számára a céltudatos karrier alapjait. A kurzus segítségével megismerkedhetünk az önmenedzselés néhány területével és technikájával, a munkáltatók értékrendjével, munka- és teljesítményelvárásaival. A tantárgy oktatása során bemutatjuk a munka és a munkavégzés jellemzőit, a munkaerőpiac működésének alapjait és aktuális igényeit, a munkaerőpiacot, mozgató törvényszerűségeket, munkajogi előírásokat, illetve a gazdálkodó szervezetek humánerőforrás gazdálkodásának legfontosabb követelményeit, területeit és módszereit. Foglalkozunk a munkaerőpiac által legfontosabbnak tartott kompetenciákkal, a motivációval, a kompenzációs és a javadalmazási rendszerekkel, az emberi erőforrás fejlesztésnek a hazai és nemzetközi munkaerő-piaci trendjeivel. A tantárgy célja az ember, mint stratégiai erőforrás munkavégzésének megismerése, motivációinak feltárása, a jó önéletrajz és motivációs levél szempontjainak, a karriertervezés hazai és külföldi vonatkozásainak, illetve a munkavállalás jogi és eljárási szabályainak megismerése az Európai Unióban. Emberi erőforrás menedzsment (szerk.) Hajós L. Berde Cs.: Emberi erőforrás gazdálkodás, Szaktudás kiadó Ház, Bp., ISBN Farkas Ferenc Karolinyi Mártonné László Gyula Poór József: Emberi erőforrás menedzsment kézikönyv, Complex Jogi és Üzleti Kiadó, Bp., ISBN

4 Menedzsment, (Szerk.): Láczay M. Berde Cs., Nyíregyházi Főiskola, Nyh., ISBN Nemeskéri Gyula: Emberi erőforrás fejlesztésének módszertana. Ergofit, Budapest, ISBN Karrier plusz 2011 A hatékony álláskeresés és karrierépítés titkai HVG kiadvány 2011/9.

5 Idegen nyelvi alapszintű ismeretek FKF1104 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Veres Ferenc főiskolai tanár, PhD Tantárgyfelelős intézet kódja IOVK A kurzus célja a napjainkban egyre jellemzőbbé váló, nemzetközi színtéren megvalósuló szakmai együttműködést is lehetővé tevő idegen nyelvi ismeretek elsajátítása. A tantárgy keretében a hallgatók tanulmányozott szakmai területük jellegének megfelelően olyan, a gazdaság különböző területeire vonatkozó idegen nyelvi tudásanyagra tesznek szert, amely lehetővé teszi a sikeres szakmai érintkezést, valamint megteremti az alapokat a szakma idegen nyelven elérhető eredményeinek megismeréséhez. A kurzus folyamán a hallgatók elsajátítják a szakma alapfokú idegen nyelvű szakszókincsét, illetve annak különböző élethelyzetekben történő gyakorlati alkalmazási módjait. Az elsajátítandó ismeretek átadása és begyakorlása a szóbeli és írásbeli kommunikációs szituációk és feladattípusok keretében történik. Az ismeretanyag a hagyományos leíró nyelvtanokkal ellentétben a funkcionális megközelítést, azaz a nyelv kommunikatív funkcióját tekinti elsődlegesnek. A kurzus folyamán a hallgatók a kitűzött tananyagot a sikeres kommunikáció feltételeit biztosító idegen nyelvi kompetenciák sokoldalú fejlesztésének figyelembe vételével sajátítják el. Ennek eredményeként a tanulmányozott szaknyelv speciális lexikájának birtokában képesek lesznek szóbeli szituációkban gondolataik megfogalmazására, a beszédpartner közlésének megértésre, adekvát válaszok létrehozására, továbbá írott szakmai szövegek megértésére, írásbeli válaszok alapszintű elkészítésére. Mivel információs társadalmunk sikeres szakmai együttműködésének elengedhetetlen feltételévé vált a szakmai idegen nyelvű szoftverek használata, a kurzus célja azok útmutatás alapján történő kezelői képességének, a kezelőfelületek használatának, a felhasználónak készített leírások és üzenetek megértésének, alkalmazásának alapszintű elsajátíttatása is. John and Liz Soars: New Headway English Course Pre Intermediate Student s Book. Oxford University Press, ISBN: Norman Coe Mark Harrison Ken Paterson: Oxford Angol Nyelvtan, Magyarázatok- Gyakorlatok. Oxford University Press, ISBN:

6 Babári Ernő dr. Babári Ernőné: Der neue Deutschexpress 1-2. Lexika Kiadó. Bp., ISBN: ; ISBN: A. Fearns D. Lévy-Hillerich: Kommunikation in der Wirtschaft.Lehr- und Arbeitsbuch. Goethe Institut Nakladatelstvi Fraus - Cornelsen Verlag. München Plzen Berlin ISBN: Abbadie Ch. Chovelon B. Morsel M. H: L expression francaise écrite et orale, Presse Universitaire, Grenoble, ISBN ; X

7 Szakmai és pénzügyi információ feldolgozási FKF1102 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Fodorné Zagyi Orsolya, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős intézet kódja GTI A tantárgy keretei között a hallgatók elsajátítják az alapvető informatikai alapkompetenciákat és mindazokat a pénzügyi, adózási ismereteket, amelyek a gazdasági folyamatok nyilvántartásának főbb lépéseihez szükségesek. A kurzus végére a hallgatók alkalmassá válnak az egyes adónemek aktuális kulcsainak készségszintű alkalmazására, az elektronikus adatbázisok felhasználói szintű használatára. Kialakul a logikus, rendszerben való gondolkodás képessége. Erősödik a felelősségtudat, az önálló, kreatív munkavégzés iránti igény. Az infokommunikációs alkalmazások használatával alkalmassá válnak a gyors, esztétikai igényeknek megfelelő szakmai kommunikációra. Alapvető pénzügyi ismeretek matematikai összefüggéseinek készség szintű ismerete (százalékszámítás, jelenérték, jövőérték). A hagyományos és a modern (elektronikus) számlázás lényege, kapcsolata a bizonylati renddel és fegyelemmel. Az elektronikus kommunikáció főbb formái, és szociális hálók, fórumok, keresés az Interneten. Fájltípusok, ezek konvertálhatósága, kezelésük szoftverekkel. Műveletek fájlokkal. Vágólap használata, a fájltípusok közötti átjárhatóság, integrálhatóságuk. Szövegszerkesztési alapismeretek, dokumentum létrehozása és továbbszerkesztése. Táblázatkezelési alapismeretek, adattáblázatok létrehozása és továbbszerkesztése. Táblázatok adatainak szűrése, származtatott adatok létrehozása meglévő adatokból. A prezentációkészítés alapjai. Grafikonok, ábrák készítése. Pálinkó Éva Szabó Márta: Vállalati pénzügyek. Typotex Kiadó, Bp., ISBN Galó Miklós Kvancz József (szerk.): Gazdasági alapfogalmak. Bessenyei könyvkiadó, Nyh., ISBN Pétery Kristóf: Microsoft Office Excel 2010 Alapok, Mercator Studio, Szentendre, ISBN

8 Pétery Kristóf: Microsoft Office Word 2010 Alapok, Mercator Studio, Szentendre, ISBN Dr. Schneider Ferenc: Internet-Alapok, APC STÚDIÓ, Gyula, ISBN

9 Diszkrét matematika PTF1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Kurdics János, főiskolai tanár, PhD Az absztrakt matematika nyelvezetének és néhány általánosan használt fogalmának elsajátítása az algebra és számelmélet köréből. Kompetenciák: Matematikai modellalkotás, összefüggéslátás, rendszerező képesség fejlesztése. A korábban tanultak alkalmazásával új összefüggések felfedezése. Deduktív következtetések. A halmazelmélet alapfogalmai. Részhalmaz. Halmazműveletek és tulajdonságaik. Relációk és leképezések. Algebrai struktúrák. Algebrai műveletek és tulajdonságaik. Nevezetes struktúratípusok. Csoport, gyűrű, szabad félcsoport és csoport. Permutációcsoport. Az asszociativitás és a disztributivitás következményei. Boole-algebra. Számelméleti alapismeretek. Oszthatóság és maradékos osztás egész számok körében. A számelmélet alaptétele. Prímszámok. Számelméleti függvények. Számrendszerek. Lineáris kétismeretlenes diofantoszi egyenlet. Kongruencia, Euler-Fermat tétele. Egyismeretlenes lineáris kongruenciák. Polinomgyűrűk. Oszthatóság és maradékos osztás polinomok körében. Prím és irreducibilis polinomok. A polinomelmélet alaptétele. Testek. A racionális számok, tizedes tört alakjuk. A valós és komplex számok teste. Műveletek komplex számokkal. Az algebra alaptétele. Másod- és harmadfokú egyenletek megoldása. Véges testek. Lovász László - Pelikán József - Vesztergombi Katalin: Diszkrét matematika, TYPOTEX ELEKTRONIKUS KIADÓ KFT., Budapest, 2010, ISBN: Fried Ervin: Klasszikus és lineáris algebra. Tankönyvkiadó, Budapest, Fried Ervin: Általános algebra. Tankönyvkiadó, Budapest, Abloncy P. Andrásfai B.: Infor-Matek. Polygon jegyzettár. JATE Bolyai Intézet, Szeged, Dr. Szendrei János: Algebra és számelmélet. Tankönyvkiadó, Budapest, több kiadásban

10 Informatika és elektronika PTF1201 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Falucskai János, főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal a számítógépek használatával kapcsolatos alapvető elméleti és gyakorlati tudnivalókat. Legyenek képesek számítógépes szakmai és felhasználói alapfeladatok magas szintű elvégzésére, optimalizálásra. Kompetenciák: Alapvető tájékozottság a jelek és kódok tekintetében. Ismerje a jelátalakítás és az információábrázolás módszereit. Informatikai nyelv fejlesztése. Algoritmikus gondolkodás fejlesztése. Az információ fogalma, megjelenési formái. A számítógép mint információfeldolgozó gép. Informatikai alapfogalmak (adat, program, fordítóprogram, interpreter, programozás, operációs rendszer, alapszoftver, rendszer közeli szoftver, alkalmazói szoftver, bit, bájt, kompatibilitás, szintaktika, szemantika, programozási nyelvek, táblázatkezelők, szövegszerkesztők, adatbázis kezelők). Perifériák fajtái, használatuk. Operációs rendszer alapfogalmak. Algoritmus fogalma, jellemzői, megadási módok. Számrendszerek, konverziós szabályok. Információábrázolás számítógépen (cím, logikai, szöveges és numerikus adatok ábrázolása és a velük végezhető műveletek; programok ábrázolása). A processzor működésének alapelvei. Számítógépek programozása. Hálózati alapfogalmak és kommunikáció. Számítógépes rendszerek fejlesztésének lépései. Informatikai jog. Herendi Tamás : Algoritmusok, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Dr. Nyakóné dr. Juhász, Katalin-Dr. Terdik, György-Biró, Piroska-Dr. Kátai, Zoltán: Bevezetés az informatikába, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Fekete Gábor: Számítástechnikai kislexikon, Aquila Könyvkiadó, Debrecen, 2007 Csala Péter: Informatika alapjai, ComputerBooks, Bp., 2001

11 Számítógép architektúrák PTF1202 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Fazekas Szilárd, főiskolai adjunktus, PhD A hallgatók átfogó ismereteket szerezzenek a digitális rendszerek (kiemelten a számítógép) tervezésének, elkészítése technológiájának, felépítésének, működésének területén. Kompetenciák: Számítógépes hardverek ismerete, elektronikai ismeretek. Szükséges hardverkörnyezet kialakításának képessége, rendszerező képesség fejlesztése. A digitális technika alapjai (logikai kapuk, kombinációs és szekvenciális hálózatok). A mikroelektronika alapjai (félvezetők, tranzisztorok, logikai kapuk, integrált áramkörök, memóriák). A mikroprocesszorok felépítése, működése. A személyi számítógépek rendszertechnikája. A számítógépes hálózati ismeretek alapjai. dr. Kovács György: Számítógép-architektúrák, Debreceni Egyetem, 2006 Csala Péter: Informatika alapjai: Hardver alapok, szoftvertechnológia, informatikai rendszerek fejlesztése, ComputerBooks, Budapest, Abonyi Zsolt: PC hardver kézikönyv, ComputerBooks, Budapest, Cserny László: Mikroszámítógépek, LSI Oktatóközpont, Budapest, Ron White: Így működik a számítógép, ComputerBooks, Budapest, 1993.

12 Programozási nyelvek I. PTF1204 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Bajalinov Erik, egyetemi docens, CSc. A programozási nyelvek jellemzőinek, a program alkotóelemeinek megtanulása. Egy eljárásorientált programozási nyelv haladó szintű elsajátítása. Kompetenciák: Egyéni alkotó munka, konkrét programozási nyelv alapjainak megismerése, az absztrakciós képesség fejlesztése. A magas szintű programozási nyelvek kialakulása. A programozási nyelvek osztályozása: imperatív, deklaratív, speciális és máselvű nyelvek. Szintakszisleíró formális eszközök. Karakterkészlet. Lexikális elemek (szimbolikus nevek, címke, megjegyzés, literálok). Kötött és szabad formátumú nyelvek. Változó, nevesített konstans. Adattípusok (beépített és programozói. egyszerű és összetett). Deklarációk. Kifejezések. Végrehajtható utasítások. Értékadó, ugró, feltételes utasítások. Többirányú elágaztatás. Ciklusszervezési lehetőségek. Programegységek (alprogram, blokk, csomag, taszk). Paraméterkiértékelés, paraméterátadás. Hatáskör és élettartam. Fordítási egységek. Input-output, állományok kezelése. Absztrakt adattípus. Generikus programozás. Párhuzamos programozás. A gyakorlaton egy eljárásorientált programozási nyelv elsajátítása a cél. Juhász István-Korotij Ágnes: Programming languages, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Juhász, István-Kósa, Márk-Pánovics, János-Édelkraut, Róbert: C példatár, Kelet- Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Nyékiné G. J. (szerk.): Programozási nyelvek. Kiskapu R.W. Sebesta, Concepts of Programming Languages. Addison-Wesley, 2002.

13 Assembly nyelvek PTF2101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Fazekas Szilárd Zsolt, főiskolai adjunktus, PhD. A hallgatók sajátítsák el az assembly programozás alapjait, legyenek képesek önállóan egyszerű assembler programokat, más nyelvekben felhasználható assembly rutinokat írni. Ismerjék a nyelv lehetőségeit, felhasználási területeit. Ismerjék meg a gépi szintű programozást, tudják értelmezni, nyomkövetni a már megírt programokat, legyenek tisztában a megszakítások programozási jelentőségeivel. Kompetenciák: egy alacsony szintű nyelv megismerése, gondolkodási műveletek fejlesztése, elemző, problémamegoldó képességfejlesztés, hardverismeretek fejlesztése. Regiszterek és szerepük. Alapvető utasítások assembly nyelven. Az assembly és a magas szintű nyelvek kapcsolata. Megszakítások, a megszakítások szerepe. Memóriakezelés, I/O lehetőségek, az assembler programok szerkezete. Program és adatterület címzése, ugró és ciklus utasítások. Az offset operátor, com formátum, memória rezidens program írása. Máté Eörs: Assembly programozás. Kiskapu Kiadó, Budapest, Agárdi Gábor: IBM PC Gyakorlati Assembly, LSI Oktatóközpont, Bp.,1998 Agárdi Gábor: IBM PC Gyakorlati Assembly haladóknak, LSI Oktatóközpont, Bp.,1998

14 Programozási nyelvek II. PTF1205 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Bajalinov Erik, egyetemi docens, CSc. Az objektumorientált, funkcionális, logikai és egyéb programozási nyelvek jellemzőinek megtanulása. Egy objektumorientált programozási nyelv haladó szintű elsajátítása. Kompetenciák: a C++ nyelv alapelemeinek elsajátítása, modellalkotási képesség fejlesztése, absztrakt gondolkodás fejlesztése, programozási képességek bővítése. Az objektumorientált nyelvek eszközrendszere: osztály, objektum, bezárás, öröklődés, polimorfizmus, korai és késői kötés, üzenetek. Tiszta és hibrid objektumorientált nyelvek. Az egységesség kérdése. Az algoritmikus objektumorientált nyelvek (Java, Eiffel, Smalltalk, C#). Funkcionális (applikatív) programozási nyelvek. A függvény, mint programozási eszköz. Hivatkozási átlátszóság, függvényösszetétel, rekurzió. Logikai programozási nyelvek. A matematikai logikán alapuló paradigma eszközei. Mintaillesztés, következtetőgép. A deklaratív objektumorientált nyelvek (CLOS, OOPROLOG). Adatvezérelt programozás, adatfolyam nyelvek. Specilizációs nyelvek. Egyéb nyelvek. A gyakorlaton egy objektumorientált programozási nyelv elsajátítása a cél. Lapteva Natalia - Tóth Bertalan: Programozzunk C++ nyelven, COMPUTERBOOKS, Budapest, 2011 Tóth Bertalan: Programozzunk C++ nyelven!, ComputerBooks Kiadó, Budapest, 2003 Nyékiné G. J. (szerk.): Programozási nyelvek. Kiskapu Juhász I.: Magasszintű programozási nyelvek 2. Elektronikus jegyzet. Debreceni Egyetem, 2003.

15 Operációs rendszerek PTF1206 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1201 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vályi Sándor, főiskolai docens, PhD A hallgatók megtanulják az operációs rendszerek felépítésének, működésének alapelveit. Ismerkedjenek meg konkrét operációs rendszerekkel (pl. Windows, Unix). Kompetenciák: rendszerkomponensek szerepének megismerése, állománykezelési lehetőségek. Értse a konkrét operációs rendszer működésének főbb jellemzőit az elméleti háttér megalapozásával. Rendszer fogalma, számítógépes rendszerek hierarchikus felépítése, operációs rendszer fogalma. Hardver alapfogalmak az operációs rendszerek szemszögéből nézve: processzorok, operatív tárak, háttértárak, egyéb perifériák, megszakítási rendszer. Operációs rendszerek osztályozásai (egy-felhasználós, kötegelt multiprogramozott, időosztásos, tranzakciós, valós idejű, elosztott, hálózati). Operációs rendszerek komponensei, funkciói és szolgáltatásai: rendszer adminisztráció (processzor ütemezés, megszakítás kezelés, szinkronizáció, folyamatvezérlés, tárkezelés, periféria-kezelés, állománykezelés, működtetés, nyilvántartás, operátori interfész), program-fejlesztési támogatás (szövegszerkesztők, fordítók, interpreterek, könyvtárkezelés, szerkesztő/betöltő, programtesztelést támogató eszközök, integrált programfejlesztői környezet), alkalmazói támogatás (operátori ill. kötegelt munkavezérlő parancsnyelvi rendszer, shell, grafikus felhasználói interfész - GUI, rendszer szolgáltatások, segédprogram készlet, alkalmazói programcsomagok). Gyakorlaton a hallgatók egy-két operációs rendszer (pl. MsWindows, Linux) alapvető felépítésével és használatával ismerkednek meg. Fazekas, Gábor: OPERÁCIÓS RENDSZEREK, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Dr. Adamkó, Attila: Operációs rendszerek gyakorlat, Kelet-Magyarországi Informatikai

16 Tananyag Tárház, S. Tanenbaum, A. S. Woodhull, Operációs rendszerek; Budapest : Panem ; 1999,

17 Adatszerkezetek és algoritmusok PTF1207 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1201 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vályi Sándor, főiskolai docens, PhD A hallgatók átfogó ismereteket szerezzenek a különböző adatszerkezetek sajátosságairól, a hozzájuk kötődő algoritmusokról és felhasználhatóságukról. Kompetenciák: algoritmusok valós életbeli problémákra való adaptálásának képessége, algoritmusleíró eszközök használata, adatszerkezeti jellemzők elsajátítása, állománykezelési ismeretek szerzése. Adatszerkezetek fogalma, osztályozása. Műveletek adatszerkezetekkel (létrehozás, bővítés, törlés, csere, rendezés, keresés, elérés, bejárás, feldolgozás). Adatszerkezetek ábrázolása (folyamatos és szétszórt) és reprezentációja. Adatszerkezetek implementációja. Adatszerkezetek alkalmazása. Absztrakt adatszerkezetek. Halmaz, multihalmaz, tömb, táblázat, lista, verem, sor, sztring, fa, háló, rekord. Állománykezelés. Műveletek állományokkal (létrehozás, módosítás, feldolgozás, újraszervezés, rendezés, elérés). Állományszerkezetek (egyszerű, összetett), láncolás és indexelés. Herendi Tamás : Algoritmusok, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Iványi Antal szerk.: ALGORITHMS OF INFORMATICS I, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Iványi Antal szerk.: ALGORITHMS OF INFORMATICS II, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Iványi Antal szerk.: ALGORITHMS OF INFORMATICS III, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Marton László, Fehérvári Arnold: Algoritmusok és adatstruktúrák, Novadat, Győr, 2002

18 Hálózati architektúrák és osztott rendszerek PTF1208 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1202 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Bajalinov Erik, egyetemi docens, CSc. A számítógépes kommunikáció alapjainak, felépítésének, működésének a megismerése, azok hatékony és eredményes alkalmazása érdekében. Kompetenciák: hálózati alapfogalmak ismerete, a hálózati protokollok használatának elsajátítása, hálózaton keresztüli adatátvitel sajátosságainak ismerete, kombinatív gondolkodás fejlesztése. Számítógép hálózatok elméleti alapjai. Hálózati topológiák és architektúrák. Az OSI modell rétegeinek főbb jellemzői: fizikai átviteli jellemzők és módszerek, közeg-hozzáférési módszerek, adatkapcsolati protokollok, hálózati réteg, szállítási réteg, együttműködési réteg, megjelenítési réteg, alkalmazási réteg. Lokális hálózatok. Az Internet alapjai. Párhuzamos számítógépek, hardver rendszerek. Benyó Balázs- Fék Márk-Kiss István-Kóczy Annamária-Kondorosi Károly- Mészáros Tamás- Román Gyula -Szeberényi Imre-Sziray József: Operációs rendszerek, Panem Kiadó, Budapest, 2000 Fazekas, Gábor: OPERÁCIÓS RENDSZEREK, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 Dr. Adamkó, Attila: Operációs rendszerek gyakorlat, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012 S. Tanenbaum, A. S. Woodhull, Operációs rendszerek; Budapest : Panem ; 1999,Andrew S. Tanenbaum: Számítógép-hálózatok, Panem-Prentice Hall Könyvkiadó Kft Fred Halsall: Data Communications, Computer Networks and Open Systems, Fourth Edition. Addison-Wesley Publishers Ltd

19

20 Adatbázisrendszerek PTF1211 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1201 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Fazekas Szilárd Zsolt, főiskolai adjunktus, PhD A hallgatókat az előadáson megismertetni az adatbázisrendszerek elméletének alapjaival, miközben ezzel párhuzamosan a gyakorlaton az elmélet alkalmazása kerül bemutatásra. Kompetenciák: adatbázis-szemlélet kialakítása, adatbázissémák kialakításának képessége, adatmodellezés leíró eszközökkel, konkrét adatbázis-kezelő rendszer megismerése. Az adatbázisrendszerek és az adatbázis szemlélet kialakulása. A hagyományos adatkezelés problémái. Az adatbázisrendszerek kialakulásának történeti áttekintése. Az adatok erőforrás jellege. Az adatbáziskezelés mint erőforrással való gazdálkodás. Az adatbázisrendszerek architektúrája az adatbáziskezelés alapfogalmai. Külső szint, koncepcionális és fizikai szint. Adatdefiníció és adatmanipuláció, ezek nyelvi támogatása. Adatmodell, séma, metaadatbázis, adatszótár, befogadó és önálló nyelvű rendszerek. Az adatbázis adminisztrátor. Adatfüggetlenség és adatmodellezés. Az adatmodellezési feladat C.W. Bachman féle megfogalmazása. Az ER-modell. A CODASYL DBTG javaslat és a hálós adatmodell. Hierarchikus adatmodell. Integritási kérdések. A relációs adatmodell. Alapfogalmak, reláció séma. Funkcionális függőségek és tulajdonságaik. Kulcsok. Anomáliák. Normálformák. A relációs modellen alapuló adatmanipuláció: relációs algebra és kalkulus. SQL. A relációs adatmodell általánosításai. Beágyazott modell, objektum relációs technikák, adatkocka. Implementációs kérdések. Egy konkrét, az SQL-t implementáló adatbáziskezelő rendszer megismertetése. J. D. Ulmann J. Widom: Adatbázisrendszerek (Alapvetés), Panem, Budapest, Fred Rolland: Adatbázisrendszerek, InformációTechnológia sorozat, Panem, Budapest, Halassy Béla: Adatmodellezés, Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, Quittner Pál: Adatbáziskezelés a gyakorlatban, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1993.

21 Algoritmusok tervezése és elemzése PTF1213 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Dömösi Pál Béla, egyetemi tanár, DSc., MTA Programozás- és algoritmuselméleti ismeretek megszerzése, elmélyítése. Kompetenciák: programhelyesség bizonyítás képessége, párhuzamos programok jellemzőinek megismerése, problémamegoldó képesség fejlesztése, összefüggés-felismerő képesség fejlesztése. A program szemantika definiálásának módjai: operációs, denotációs, axiomatikus szemantika. A programhelyesség fogalmai. A programbizonyítás módszerei. Floyd-Naur-féle lépésenkénti bizonyítás, Hoare-féle induktív kifejezések módszere, Dijkstra-féle leggyengébb előfeltételkalkulus. Nem szekvenciális programok analízise. Párhuzamos programok speciális tulajdonságai. Párhuzamos programok helyességének Owitzki-Gries- és Stirling-féle módszere. Nem determinisztikus programok, helyességük bizonyítása, Dijkstra-féle őrzött utasítások. A Kröger-féle programmodell, programtulajdonságok kifejezése az időlogikában. Rekurzív programok. Herendi Tamás: Algoritmusok, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Iványi Antal szerk.: ALGORITHMS OF INFORMATICS I, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Iványi Antal szerk.: ALGORITHMS OF INFORMATICS II, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, 2012

22 Internet eszközök és szolgáltatások PTF2105 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Iszály György Barna, főiskolai adjunktus, PhD. A hallgatók ismerjék meg a WEB és egyéb Internet felületek programozási lehetőségeit. Kompetenciák: webprogramozási ismeretek, kommunikációs képességek fejlesztése, kombinatív gondolkodás, kreativitás és logikus gondolkodás fejlesztése. Az Internet kurrens eszközeinek szerepe, használata, megvalósítása programozásorientált alapokon. Kliens-szerver és többrétegű architektúrák és az Internet. Szöveg, kép, hang, videó kezelése. Szabványok és protokollok. Biztonsági és védelmi problémák. Szerveroldali és kliensoldali programozás. Adatbázisok szerepe. Webtechnológiák. HTML, CGI, Perl, Java, JavaScript, J++, JSP, Vb script, VRML, PHP alapok. Gál Tibor: Web programozás, MŰSZAKI EGYETEM, Budapest, 2006 Debolt, V.: Html és CSS - Webszerkesztés stílusosan; Kiskapu Kft., Budapest, 2005; ISBN: Morrison, M.: Tanuljuk meg az XML használatát 24 óra alatt; Kiskapu Kft., Budapest, 2006; ISBN: Bócz Péter Szász Péter: A világháló lehetőségei, Computerbooks, Kris Jamsa Suleiman Lalani Steve Weakley : A WEB programozása I. II., Kossuth, Budapest, 1997.

23 Számítógépi grafika PTF2508 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Blahota István, főiskolai tanár, PhD. A fontosabb raszteres grafikai algoritmusok megismerése és implementálása valamely népszerű programozási nyelven. Kompetenciák: 2D és 3D grafikai algoritmusok megvalósításának képessége, a transzformációs szemlélet fejlesztése, térérzékelés képesség fejlesztése, alkotó munka. Raszteres grafikus algoritmusok 2D objektumok rajzolására. Egyenes rajzolása (a növekmény algoritmus, a felezőpont algoritmus). Poligonok, poligonok kitöltése, kitöltés mintázattal. Vastag vonal húzása. Az egyenes vágása, a Cohen-Sutherland algoritmus. Poligonok vágása. A 3D grafika elemei. A 3D grafika fogalmi keretei: a 3D világkoordinátarendszer leképezése a képernyő-koordinátarendszerre. Centrális, ortogonális és ferde paralel projekció. A modell transzformációi. Algoritmusok látható vonal meghatározására. (Roberts algoritmus, Appel algoritmus.) A zbuffer algoritmus, lista prioritás. Konvex poliéderek láthatóság szerinti ábrázolása. Dr. Kovács Emőd: Komputergrafika Matematikai alapok, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Kovács, Zoltán: Számítógépi geometria, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Kurusa, Szemők: Számítógépes ábrázoló geometria. Polygon, Budapest, 2000.

24 Hálózati operációs rendszerek PTF2511 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1206 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vegera József, mérnöktanár Az egyik legelterjedtebb LAN hálózati operációs rendszernek, a Novell NetWare-nek a megismerése. Felhasználói, rendszergazdai feladatok, protokollok áttekintése. Kompetenciák: hálózati autentikációk megismerése, hálózati erőforrások használata, teljesítménymonitorozás, a munkavégzés optimalizálása. A számítógép-hálózatokról általában. LAN. A NetWare hálózat elemei (szerver, munkaállomás, UPS, hálózati kártyák, DCB). Lemezkezelés. Keresési módok. Memóriakezelés. Az NDS. Az NDS fontosabb kezelő programjai (NETADMIN, NWADMIN). Fájl rendszer (jogok, a fájl rendszert kezelő programok, tömörítés, törlés). Login Script. Nyomtatás. Kapcsolat más típusú hálózatokkal. Hálózati protokollok. Common Criteria (CC), Az informatikai termékek és rendszerek biztonsági értékelésének módszertana, Miniszterelnöki Hivatal, ITB, Gál Tamás: Windows Server 2008 R2, Jedlik Oktatási Stúdió, Budapest, 2009 Andrew S. Tannenbaum: Számítógépes hálózatok, Panem, Budapest, 1999.

25 Programozási technológiák PTF1209 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1205 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Dömösi Pál Béla, egyetemi tanár, DSc., MTA A programfejlesztés alapvető elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítása egy modern programozási nyelven, rendszeren (pl. Java) keresztül. Kompetenciák: formális fejlesztési szemlélet erősítése, programozási minták használata, eseményvezérelt programozási stílus fejlesztése, pontos szakmai nyelv használata. A szoftverkrízis kihívása és a válaszok. Moduláris, struktúrált és objektumorientált programozási módszertanok. Formális programfejlesztés. Újrafelhasználásorientált programozás. Az absztrakció szerepe. Programozási minták. Komponensek. Eseményvezérelt programozás. Programozási nyelvek kifejezőereje. A jó programozási stílus. Modern programozási rendszerek, technológiák (pl. Java). Nyékyné Dr. Gaizler Judit (szerk.): Java 2 útikalauz programozóknak 5.0 I-II, ELTE TTK Hallgatói Alapítvány, Budapest, 2009 Angster Erzsébet: Objektumorientált tervezés és programozás Java, 4KÖR Bt, Budapest, Ian Sommerville: Szoftverrendszerek fejlesztése. Panem, 2002.

26 Informatikai biztonság PTF2515 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1208 Tantárgyfelelős neve és beosztása Nagy Zsolt, ügyvivő szakértő A hallgatók ismerjék meg az informatikai biztonság szabályozásának nemzetközi és hazai normáit, valamint a megvalósítás eszközeit és módszereit. Ismerjék meg a kriptográfiai algoritmusok és protokollok működését, valamint sajátítsák el használatuk alapjait. Kompetenciák: az informatika és a társadalmi kölcsönhatások felismerése, az informatika etikai és jogi vonatkozásainak megismerése, konkrét kriptográfiai protokollok elsajátítása, VPN eszközök használatában való jártasság. Az informatikai biztonság szabályozása: Nemzetközi ajánlások és normák, hazai jogi szabályozás. Helyi, intézményi szabályozás. Informatikai rendszerek biztonsági követelményei: A TCSEC, ITSEC, X/Open és ITB biztonsági osztályai valamint az információ-technológiai biztonság értékelése a CC szerint. Az informatikai rendszerek biztonsági auditálása. Az informatikai biztonság megvalósítása: A fizikai, ügyviteli és algoritmusos védelem megvalósítása. Az IBK és IBSz elkészítésének módszertana. A hálózatok védelmének alapjai. Az EDI biztonsága. Kriptográfiai protokollok: A protokollok építőelemei. Alapvető fontosságú kommunikációs protokollok: szimmetrikus, nyilvános kulcsú és hibrid protokollok. További hasznos protokollok. Kriptográfiai algoritmusok: Alapvető fontosságú algoritmusok: DES, IDEA, CAST, RSA, DSA. További nyilvános kulcsú és hátizsák rendszerek. Kriptográfiai technikák: A folyó titkosítás és az ECB, CBC, CFB valamint OFB módszerek működése és megvalósítása. A PGP kriptorendszer: A PGP rendszer kulcsmenedzsmentje, kommunikáció titkosítása és fájl titkosítása. Biztonságos törlési módszerek. Virtuális magán hálózatok: A VPN rendszerek elvi felépítése és működése. Informatikai biztonság kézikönyve CD-ROM,

27 kezikonyve-cd-rom/hisp Ködmön József: Kriptográfia, az informatikai biztonság alapjai. ComputerBooks, Budapest, 1999/2000. Szerk: Muha Lajos: Az informatikai biztonság kézikönyve, Dashöfer, Budapest, 2002 Györfi László-Győri Sándor-Vajda István: Információ- és kódelmélet. Typotex Kiadó,

28 Adatbázisrendszerek megvalósítása PTF2107 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1211 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Nagy Károly, főiskolai tanár, PhD. Az adatbázisrendszerek működésével, optimalizálásával kapcsolatos elméleti ismeretek megtanítása. Kompetenciák: Adatbázis-optimalizálás képessége, modellalkotás fejlesztése, összetett lekérdezések hatékonyságának javítása. Ismerje a műveletek költségeinek becslését és a végrehajtás fontosabb jellemzőit. A lekérdezésfordító. Szintaktikus elemzés és elemzőfák. Az előfeldolgozó. Algebrai szabályok lekérdezéstervek javítására. Elemzőfák átalakítása logikai lekérdezéstervekké. Logikai lekérdezéstervek javítása. Műveletek költségének becslése. Bevezetés a költség alapú tervválasztásba. Logikai lekérdezéstervek költségének csökkentésére irányuló heurisztikák. Összekapcsolások sorrendjének megválasztása. Összekapcsolási fák. Dinamikus programozás az összekapcsolási sorrend és csoportosítás megválasztására. A fizikai lekérdezésterv kiválasztása. A kiválasztási eljárás és az összekapcsolási eljárás megválasztása. Futószalagosítás és materializáció. Fizikai operátorok sorrendbe állítása. Bevezetés a lekérdezések végrehajtásába. Vágner, Anikó-Juhász, István-Veréb, Krisztián: Adatbázis-adminisztráció, Kelet- Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Barabás Péter-Kovács László-Szűcs Miklós: Adatbázis példatár Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, H. Garcia-Molina, J. D. Ullman, J. Widom: Adatbázisrendszerek megvalósítása. Panem, 2001.

29 A rendszerfejlesztés technológiája PTF2106 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1213 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Ionescu Klára, főiskolai docens, PhD. A szoftverrendszerek fejlesztésével kapcsolatos elméleti ismeretek, módszerek, eszközök megtanítása. Kompetenciák: rendszerszervezési ismeretek, modellalkotás képessége, projektszemlélet elsajátítása, együttműködés a fejlesztői csapat tagjaival, dokumentációs módszerek fejlesztése, minőségbiztosítási kérdésekben való jártasság. A rendszerfejlesztés életciklusa: követelménymeghatározás, tervezés, alrendszerek fejlesztése, rendszerintegráció, telepítés, rendszerevolúció, üzemen kívül helyezés. Rendszerfejlesztési (szoftverfolyamat) modellek: vízesés, evolúciós, formális, újrafelhasználás (komponensalapú) iteratív (inkrementális és spirális) fejlesztés. A követelmények meghatározása, dokumentálása ás validálása. Rendszermodellek: környezeti, viselkedési, adat- és objektummodellek. Tervezés: architekturális tervezés, objektumorientált tervezés, felhasználói felületek tervezése, tervezés újrafelhasználással. Tervezési minták. Megvalósítás. Prototípusok. Komponensek. Tesztelés. Validáció és verifikáció. Metrikák. Evolúció tervezése és megvalósítása. Projektmenedzselés. Minőségbiztosítás. Újratervezés. Szabványok. UML, RUP, MDA,.NET, OPEN. Robert A. Maksimchuk, Eric J. Naiburg: UML földi halandóknak, Kiskapu Kiadó, 2006 Ian Sommerville: Szoftverrendszerek fejlesztése. Panem, Vég Cs.: Alkalmazásfejlesztés a Unified Modeling Language szabványos jelöléseivel. Logos 2000, Sike S. Varga L.: Objektum elvű modellalkotás UML-ben. Példatár definíciókkal. ELTE TTK Informatikai Tanszékcsoport, Budapest, 2001.

30

31 Valós idejű programozás PTF2502 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vályi Sándor, főiskolai docens, PhD. A hallgatók ismerjék meg a programozás időfüggő feladatainak problémáit, az ezt megoldó lehetőségeket. Legyenek tisztában az ütemezés kérdéskörével, a párhuzamos programozás alapjaival. Kompetenciák: valósidejű rendszerek használata, konkurens programozás ismerete. Párhuzamosítást szolgáló nyelvi eszközök megismerése egy konkrét programozási nyelven, Fogalmak szemléleti alapozása. Valósidejű rendszerek, valósidejű feladatok, valósidejű programozás. Időkorlátok, válasz és reakcióidő. Dinamikus és statikus multiprocesszoros rendszerek. A QNX operációs rendszer. Konkurens programozás, szinkronizáció, precedencia, randevú, kölcsönös kizárás, szemaforok, monitorok. A MODULAII programozási nyelv. A C/C++ nyelv párhuzamos programozási eszközei. Nagy Attila, Kárász Péter, Miklós Árpád, Vámossy Zoltán: Valós idejű háromdimenziós grafika és képfeldolgozás, Typotex Kiadó, Budapest, 2011,ISBN Juhász Ferencné: Valósidejű programozás, LSI Oktatóközpont, Budapest, 1999 Kozics Sándor: A Modula-2 programozási nyelv, ELTE, Bp., 1992 Valósidejû programozás Modula-2 nyelven, BME, Bp., 1992

32 Információelmélet PTF2503 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Falucskai János, főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg az információelmélet alapjait. Kompetenciák: információelméleti fogalmak helyes használata, Kódolással kapcsolatos ismeretek, adattömörítéssel és titkosítással kapcsolatos tevékenységek megismerése, rendszerezési kompetencia fejlesztése. A hírközlési rendszerek általános modellje. A kódolás problémája: egyértelműen dekódolható és irreducibilis kódok, Kraft-Fano-egyenlőtlenség, McMillan tétele, optimális kódok, kódolási eljárások. Blokkonkénti kódolás. Az információmennyiség fogalma, mérőszáma. Shannonféle entrópia. Diszkrét emlékezet nélküli csatorna, csatornakapacitás. Az információelmélet alaptételei. Adattömörítés. Hibajelző és hibajavító kódok. Folytonos csatornák. Titkosítások matematikai alapjai, a titkosítók analízise, nyilvános kulcsú titkosítás, az RSA algoritmus, kriptográfiai protokollok. Fegyverneki, Sándor: Információ- és kódelmélet, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Csiszár Imre, Fritz József: Információelmélet, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar jegyzete, Budapest, Tankönyvkiadó, Györfi L., Győri S., Vajda I.: Információ- és kódelmélet. Budapest, Typotex, Szirmay-Kalos László: Számítógépes grafika, ComputerBooks, 1999.

33 Ábrázoló geometria és komputergeometria PTF2504 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 4+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) PTF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Kovács Zoltán, főiskolai tanár, CSc. A félév során két nagyobb fejezetet kell a hallgatóknak elsajátítaniuk: a klasszikus ábrázoló geometriai leképezéseket, valamint a görbe és felületmodellezés alapjait. A hallgatók ismerjék meg a tér síkra történő különböző klasszikus leképezéseit, különös tekintettel a komputergrafikai alkalmazások igényeire. A számítógépi alkalmazás megköveteli, hogy a klasszikus ábrázoló geometria néhány fontos fejezetét analitikus geometriai megközelítéssel fejtsük ki. A görbe és felületmodellezés alapjainak elsajátítása során a hallgatók ismerjék meg a szabadformájú görbék és felületek modellezésének approximációs és interpolációs eljárásait. Kompetenciák: analitikus geometriai szemlélet, felületmodellezési ismeretek fejlődése, matematikai programok alkalmazói megismerése. Képesség geometriai leképezések elvégzésére számítógépen, görbék, felületmodellek megjelenítésére. Az ábrázoló geometria szintetikus és analitikus módszerei: vetítések és analitikus geometriájuk, ortogonális és ferde axonometria, centrális projekció, centrál-axonometria. Görbék és felületek modellezése. Hermite/Bézier/B-szplájn görbék és felületek. Poliéderek reprezentációja, Bool műveletek poliéderekkel. Matematikai programcsomagok geometriai és grafikai lehetőségei. Dr. Kovács Emőd: Komputergrafika Matematikai alapok, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Kovács, Zoltán: Számítógépi geometria, Kelet-Magyarországi Informatikai Tananyag Tárház, Kurusa, Szemők: Számítógépes ábrázoló geometria. Polygon, Budapest, 2000.

34 Információs rendszerek PTF2103 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 4+0 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Iszály György Barna, főiskolai adjunktus, PhD. A tantárgy elsajátításának célja, hogy megalapozza a hallgatók ismereteit az információs rendszerek témakörében, különös tekintettel az információs társadalom által támasztott követelményekre. Kompetenciák: információkeresési képességek fejlesztése az elektronikus könyvtárakban, az integrált könyvtári rendszerek működésének elsajátítása, információfeldolgozás képességének bővítése, korszerű alkalmazói készségek fejlődése. A könyvtárgépesítés nemzetközi és hazai története. A hazánkban legelterjedtebb integrált rendszerek referencia helyei, szolgáltatói. Fontosabb magyarországi fejlesztések. Az OSZK gépesítésének története. Az AMICUS szoftver. Az OSZK hálózaton keresztül elérhető szolgáltatásai. A magyarországi gépesítés infrastrukturális háttere. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program története, eredményei. NIIF szolgáltatások, adatbázisok használata. Elektronikus könyvtárak. A Magyar Elektronikus Könyvtár. Az integrált könyvtári rendszerek felépítése, szerkezete. Beszerzés, katalogizálás, időszaki kiadványok, kölcsönzés, OPAC. A hazánkban legelterjedtebb integrált rendszerek referencia könyvtárai. A könyvtári integrált rendszerek moduljainak részletes elemzése. A nyilvános számítógépes katalógus, az OPAC. A Z39.50 szabvány. Katalogizálás, MARC adatcsere formátum. A közös katalogizálás fogalma, modelljei. A MOKKA. Kölcsönzés. Könyvtárközi kölcsönzés, ODR. A tárgyi visszakeresés problémái a könyvtári OPAC - okban. Bakonyi Géza, Kokas Károly: Könyvtári integrált rendszerek és hazai alkalmazásuk. Szeged, Internet: Bakonyi Péter, Bálint Lajos: NIIF Program In.: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, sz p.

35 Eszenyiné Borbély Mária: A Magyarországon alkalmazott könyvtári szoftverek értékelése In.: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, sz p. Ungváry Rudolf, Vajda Erik: Könyvtári információkeresés, Budapest: Typotex, Ungváry Rudolf: A Nemzeti Könyvtár gépesítésének története 1969-től napjainkig. In.: Könyvtári Figyelő, sz.

36 Ősszefüggő szakmai gyakorlat PTF1501 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 30 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) óra gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Kurdics János, főiskolai tanár, PhD. A szakmai gyakorlat célja, hogy a hallgatók tanulmányaiknak, illetve szakirányuknak megfelelő tevékenységet végző külső szakmai gyakorlóhelyen, intézményben, erre alkalmas szervezetnél, vállalkozásnál vagy felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen megismerkedjenek az ott folyó szakmai munkával, bekapcsolódjanak a napi munkavégzésébe, önállóan oldják meg a szakmai vezetőjük által rájuk bízott feladatot, illetve tapasztalatokat gyűjtsenek a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedéshez. Tanulja meg a teambe való beilleszkedést, a csapatmunka jellemzőit. Vegyen részt a szervezet termelő, szolgáltató, fejlesztő munkájában. A szakmai gyakorlóhelyet a képzés minőségi alapelveit figyelembe véve a felsőoktatási intézmény jelöli ki. Kompetenciák: egyéni és team munkában való hatékony munkavégzés, jogi és szabvány előírások alkalmazása, alkotó módon részt venni modern technológiákra épülő komplex alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében. Összetett, a legújabb technológiákat alkalmazó, kliens és szerver oldali programozást igénylő webes alkalmazás tervezésében, fejlesztésében és tesztelésében történő részvétel, a legújabb igényeknek megfelelő webes alkalmazások tervezése, forrásanyagának előállításában, fejlesztésében és tesztelésében való részvétel, adatmodell, valamint funkcionális, fizikai és logikai rendszerterv készítése ismert módszertan és szoftver segítségével. A fogadóintézmény szakmai profiljából adódó informatikai jellegű feladatok elvégzése, megismerése, bekapcsolódás a napi munkába az alábbi részterületek egyes elemeinek alkalmazásával: Adatbázisrendszerek, hálózatok, objektum orientált tervezés, programozás (shell, kliens, szerver, vizuális felületek, OOP, rendszer, web), informatikai biztonság. Tevékenységek: balesetvédelmi oktatáson rész vétel, a cégnél alkalmazott menedzsment szoftverek megismerése, céges szabályzatok, policy megismerése, XML alapú technológiák használata, UML, vagy hasonló modellező eszközök, web szervizek alkalmazása, SVN, vagy hasonló verziókezelő rendszerek, Adatmodell, sématervező eszközök, programok megismerése, használata.

Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, PhD Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja AK

Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, PhD Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja AK Kommunikációs ismeretek FKF1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Informatika és elektronika Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Informatika és elektronika Tantárgy kódja Informatika és elektronika PMB1201 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Falucskai János, főiskolai docens Megismertetni a hallgatókkal a számítógépek

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 1. A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása:

TANTÁRGYLEÍRÁS. 1. A tantárgy elsajátításának célja, a kialakítandó kompetenciák leírása: Kommunikációs ismeretek FKF1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, PhD Tantárgyfelelős

Részletesebben

2006. szeptemberétől. kódja

2006. szeptemberétől. kódja - Programtervező informatikus Programtervező informatikus alapszak - Tanári szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős

Részletesebben

1. Az informatika alapjai (vezetője: Dr. Dömösi Pál, DSc, egyetemi tanár) Kredit

1. Az informatika alapjai (vezetője: Dr. Dömösi Pál, DSc, egyetemi tanár) Kredit 2. MELLÉKLET Az oktatási koncepciója 1. Az informatika alapjai (vezetője: Dr. Dömösi Pál, DSc, egyetemi tanár) Az informatika alapjai Tud. Min. 1 Automata hálózatok 2 V Dr. Dömösi Pál DSc 2 Automaták és

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017.

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017. Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak a Mérnökinformatikus alapszakos hallgatóknak szól, akik 2017. szeptember 1-jét követően kezdték meg tanulmányaikat.

Részletesebben

Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Tanulmányi Tájékoztató 2017 MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017 Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak

Részletesebben

A számítógépes feladatok a várt megoldáshoz egyértelmű utalásokat tartalmazzanak.

A számítógépes feladatok a várt megoldáshoz egyértelmű utalásokat tartalmazzanak. A szóbeli tételsor tartalmi és formai jellemzői Szóbeli tételek: Minden tétel két feladatból ( A és B ) áll: Az A feladat az adott témakör általános bemutatását és a témakör meghatározott részeinek részletesebb

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében):

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében): Követelményrendszer 1. Tantárgynév, kód, kredit, választhatóság: Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K 2. Felelős tanszék: Informatika Szakcsoport 3. Szak, szakirány, tagozat: Műszaki

Részletesebben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: programozó matematikus szak Tagozat: nappali Képzési idő: 6 félév Az oktatás nyelve: magyar

Részletesebben

AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli Az informatika érettségi vizsga célja Az informatika érettségi

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: programtervező informatikus (Computer Science) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

Összeállította Horváth László egyetemi tanár

Összeállította Horváth László egyetemi tanár Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Intelligens Mérnöki Rendszerek Szakirány a Mérnök informatikus alapszakon Összeállította Horváth László Budapest, 2011

Részletesebben

AZ Informatika érettségi VIZSGA ÁLTALÁNOS követelményei

AZ Informatika érettségi VIZSGA ÁLTALÁNOS követelményei AZ Informatika érettségi VIZSGA ÁLTALÁNOS követelményei A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli Az informatika érettségi vizsga célja Az informatika érettségi

Részletesebben

JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről 1.

Részletesebben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004. tanévtől, felmenő rendszerben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004. tanévtől, felmenő rendszerben A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004. tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: programozó matematikus szak Tagozat: levelező Képzési idő: 6 félév Az oktatás nyelve: magyar

Részletesebben

HELYI TANTERV. Informatika

HELYI TANTERV. Informatika HELYI TANTERV Informatika 9. évfolyam Témák Új Tananyag feldolgozása Gyakorlás, helyi felhasználás Összefoglalás, ellenőrzés, hiánypótlás Összóraszám Az informatikai eszközök használata 7 1 8 Információs

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz, TTK Operációkutatás Tsz. A LEMON C++ gráf optimalizálási könyvtár használata

IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz, TTK Operációkutatás Tsz. A LEMON C++ gráf optimalizálási könyvtár használata IKP-9010 Számítógépes számelmélet 1. EA IK Komputeralgebra Tsz. IKP-9011 Számítógépes számelmélet 2. EA IK Komputeralgebra Tsz. IKP-9021 Java technológiák IK Prog. Nyelv és Ford.programok Tsz. IKP-9030

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport TANMENET Informatika szakmacsoport Programozási gyakorlatok III. tantárgy 12. évfolyam A osztály 2013/2014 tanév Heti óraszám: Éves óraszám: 3 óra 96 óra Készítette: Szikszai Gusztáv tanár Ellenőrizte:.

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES TEMATIKÁJA

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES TEMATIKÁJA A témakörök előtt lévő számok az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik. KÖVETELMÉNYEK 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció

Részletesebben

TANMENET 2018/2019. tanév

TANMENET 2018/2019. tanév Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 2-3. Tel:06-56-424-955, Fax: 06-56-513-925 e-mail cím: titkarsag@palfy-vizugyi.hu TANMENET 2018/2019. tanév

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

- Matematikus. tanszék/ Tantárgyfelelős oktató neve szeptemberétől

- Matematikus. tanszék/ Tantárgyfelelős oktató neve szeptemberétől - Matematikus Matematika alapszak - Tanári szakirányok mintatanterve "A" típusú tantárgyak 2006. szeptemberétől 7 8 9 10 tanszék/ oktató neve Környezettani alapismeretek AIB1004 2 0 K 2 KT Dr. Kiss Ferenc

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség kezdete: 2013. 09. 01. Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 INFORMATIKA

Részletesebben

Internetes alkalmazásfejlesztő képzés tematika oktatott modulok

Internetes alkalmazásfejlesztő képzés tematika oktatott modulok Internetes alkalmazásfejlesztő képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és

Részletesebben

Szoftverfejlesztő képzés tematika oktatott modulok

Szoftverfejlesztő képzés tematika oktatott modulok Szoftverfejlesztő képzés tematika oktatott modulok 1148-06 - Szoftverfejlesztés Megtervezi és megvalósítja az adatbázisokat Kódolja az adattárolási réteget egy adatbáziskezelő nyelv használatával Programozás

Részletesebben

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA Számítástechnika és informatika, Robotzsaru tantárgyakból a nappali tagozat részére 2009/2010 tanévtől A hallgatói

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Általános gazdasági és menedzsment ismeretek Tantárgy kódja. kollokvium

TANTÁRGYLEÍRÁS. Általános gazdasági és menedzsment ismeretek Tantárgy kódja. kollokvium Tantárgy neve Általános gazdasági és menedzsment ismeretek AIB1011 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 - kollokvium Dr. Egri Imre, főiskolai tanár GTI A hallgatók megismerik

Részletesebben

Programozás. Bevezetés. Fodor Attila. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Programozás. Bevezetés. Fodor Attila. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Programozás Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. február 11. Tantárgy célja, szükséges ismeretek Tantárgy célja,

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

01. gyakorlat - Projektalapítás

01. gyakorlat - Projektalapítás 2 Követelmények 01. gyakorlat - Projektalapítás Szoftvertechnológia gyakorlat OE-NIK A félév során egy nagyobb szoftverrendszer prototípusának elkészítése lesz a feladat Fejlesztési módszertan: RUP CASE-eszköz:

Részletesebben

Adatbázis-kezelés alapjai 1. Ea: Infó Mátrix. Lehet, nem lehet

Adatbázis-kezelés alapjai 1. Ea: Infó Mátrix. Lehet, nem lehet Adatbázis-kezelés alapjai 1. Ea: Infó Mátrix Lehet, nem lehet 35/1 B ITv: MAN 2018.09.08 Info Mátrix 35/2 Rólam 35/3 Szűcs Miklós Alias: BitMan Mesteroktató Informatika épület, 108-as szoba szucs@iit.uni-miskolc.hu

Részletesebben

Bevezetés. Dr. Iványi Péter

Bevezetés. Dr. Iványi Péter Bevezetés Dr. Iványi Péter Programozási készség Számos munka igényel valamilyen szintű programozási készséget Grafikus a képfeldolgozót, Zenész a szintetizátort, Programozó a számítógépet programozza.

Részletesebben

Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről

Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről 1. melléklet a 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelethez Felsőoktatási

Részletesebben

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez 1. Információmenedzsment az információmenedzsment értelmezése, feladatok különböző megközelítésekben informatikai szerepek, informatikai szervezet, kapcsolat

Részletesebben

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra)

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 óra Éves óraszám: 108 óra Tankönyv: dr. Dancsó Tünde Korom Pál: INFORMATIKA

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

- Matematikus szeptemberétől

- Matematikus szeptemberétől - Matematikus Matematika alapszak - Tanári szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 7 8 9 10 Környezettani alapismeretek AIB1004 2 0 K 2 KT Dr. Kiss Ferenc X Általános gazdasági

Részletesebben

Designer képzés tematika oktatott modulok

Designer képzés tematika oktatott modulok Designer képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és integrált módon használ

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam ALKALMAZOTT SZÁMÍTÁSTECHNIKA MG2613 Meghirdetés féléve: 6. 6. 11 1 1 11 11 Összesen: 11 11 Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős beosztása: MG1108; MG1207 Dr. Végső Károly főiskolai docens A tantárgy

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

Matematika alapszak (BSc) 2015-től

Matematika alapszak (BSc) 2015-től Matematika alapszak (BSc) 2015-től módosítva 2015. 08. 12. Nappali tagozatos képzés A képzési terv tartalmaz mindenki számára kötelező tárgyelemeket (MK1-3), valamint választható tárgyakat. MK1. Alapozó

Részletesebben

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei Tartalom 9. évfolyam... 1 10. évfolyam... 4 11. évfolyam... 6 12. évfolyam... 8 9. évfolyam Az informatikai eszközök használata Az egészséges munkakörnyezet megteremtése Neumann elvű számítógép felépítése

Részletesebben

Mérnök informatikus alapképzési szak

Mérnök informatikus alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Mérnök informatikus alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás:... 7 Óraterv:... 10 Mérnök informatikus alapképzési szak tantárgyainak rövid ismertetése...

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

Az adatbázisrendszerek világa

Az adatbázisrendszerek világa Az adatbázisrendszerek világa Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 1.1. Az adatbázisrendszerek fejlődése 1.2. Az adatbázis-kezelő rendszerek áttekintése

Részletesebben

Algoritmusok és adatszerkezetek II.

Algoritmusok és adatszerkezetek II. Szegedi Tudományegyetem - Természettudományi és Informatikai Kar - Informatikai Tanszékcsoport - Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék - Németh Tamás Algoritmusok és adatszerkezetek

Részletesebben

Szoftver-technológia I.

Szoftver-technológia I. Szoftver technológia I. Oktatók Sziray József B602 Heckenast Tamás B603 2 Tananyag Elektronikus segédletek www.sze.hu/~sziray/ www.sze.hu/~heckenas/okt/ (www.sze.hu/~orbang/) Nyomtatott könyv Ian Sommerville:

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

A Jövő Internet elméleti alapjai. Vaszil György Debreceni Egyetem, Informatikai Kar

A Jövő Internet elméleti alapjai. Vaszil György Debreceni Egyetem, Informatikai Kar A Jövő Internet elméleti alapjai Vaszil György Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Kutatási témák Bizalmas adatok védelme, kriptográfiai protokollok DE IK Számítógéptudományi Tsz., MTA Atomki Informatikai

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

Kurzuskód Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) Tárgyfelelős Előfeltétel (kurzus kódja) típusa

Kurzuskód Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) Tárgyfelelős Előfeltétel (kurzus kódja) típusa Az Intézet minden előadás és gyakorlatból álló tárgyánál az előadás és a gyakorlat párhuzamos felvétele, az előadások vizsgáinak a gyakorlat teljesítettsége feltétel. Szak neve: Programtervező informatikus

Részletesebben

Tartalommenedzser képzés tematika oktatott modulok

Tartalommenedzser képzés tematika oktatott modulok Tartalommenedzser képzés tematika oktatott modulok 1154-06 - Tartalommenedzser Elektronikus hírújságot tervez, szerkeszt és működtet WEB-lapok tartalmának szerkesztését, karbantartását végzi Tematikus

Részletesebben

SZOFTVERFEJLESZTÉS. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geoinformatikus-mérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult

SZOFTVERFEJLESZTÉS. Földtudományi mérnöki mesterszak / Geoinformatikus-mérnöki szakirány. 2017/18 II. félév. A kurzus ebben a félévben nem indult SZOFTVERFEJLESZTÉS Földtudományi mérnöki mesterszak / Geoinformatikus-mérnöki szakirány 2017/18 II. félév A kurzus ebben a félévben nem indult TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi

Részletesebben

E-learning tananyagfejlesztő képzés tematika oktatott modulok

E-learning tananyagfejlesztő képzés tematika oktatott modulok E-learning tananyagfejlesztő képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és integrált

Részletesebben

Mindenki abból a három tantárgyból tesz szigorlatot, amelyet hallgatott.

Mindenki abból a három tantárgyból tesz szigorlatot, amelyet hallgatott. Szigorlati témakörök az Informatika (szigorlat) (BMEVIAU0181) c. tantárgyat felváltó Informatika (BMEGERIEEIS) tantárgyból az okleveles energetikai mérnökképzés (2N-0E) hallgatói számára 1. tantárgy: Programozás

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz I. évfolyam GM+PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti kommunikáció Tanszék: Vállalkozás és

Részletesebben

IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz, TTK Operációkutatás Tsz. A LEMON C++ gráf optimalizálási könyvtár használata

IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz, TTK Operációkutatás Tsz. A LEMON C++ gráf optimalizálási könyvtár használata IKP-9010 Számítógépes számelmélet 1. EA IK Komputeralgebra Tsz. IKP-9011 Számítógépes számelmélet 2. EA IK Komputeralgebra Tsz. IKP-9021 Java technológiák IK Prog. Nyelv és Ford.programok Tsz. IKP-9030

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

nappali tagozat, tanítói szak TAN05MSZ Szigorlati követelmények és tételek Vizsgatematika A szigorlat követelményei:

nappali tagozat, tanítói szak TAN05MSZ Szigorlati követelmények és tételek Vizsgatematika A szigorlat követelményei: Matematika Tanszék Matematika műveltségi terület, nappali tagozat, tanítói szak TAN05MSZ Szigorlati követelmények és tételek A szigorlat követelményei: Vizsgatematika A hallgató legyen képes 15-20 perces

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

UNIX operációs rendszer bemutatása. A UNIX története, fejlesztésének céljai.

UNIX operációs rendszer bemutatása. A UNIX története, fejlesztésének céljai. Az Operációs Rendszerek III. c. tantárgy tematikája és követelményei a SZE Informatika és Műszaki tanári szakos hallgatói számára, a 2005/2006. tanév I. félévére Tematika: UNIX UNIX operációs rendszer

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1. Tantervi Nincs Kompetenciabeli Nincs. 5. Feltételek (ha vannak) 5.1. Az előadás

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1. Tantervi Nincs Kompetenciabeli Nincs. 5. Feltételek (ha vannak) 5.1. Az előadás Limbă modernă în afaceri (limba spaniolă) - limba 1 A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1. Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2. Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai A TANTÁRGY ADATLAPJA 1.1 Felsőoktatási intézmén Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület Informatika

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti 2 óra

Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti 2 óra Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti Számítógép feladata és felépítése Az informatikai eszközök használata Operációs rendszer Bemeneti egységek Kijelző egységek Háttértárak Feldolgozás végző

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc)

Mérnök informatikus (BSc) Mérnök informatikus (BSc) Az informatika dinamikusan fejlődő, a mindennapokat szorosan átszövő tudomány. Ha érdekel milyen módon lehet informatika rendszereket tervezni, üzemeltetni, szakunkon elsajátíthatod

Részletesebben

A szoftver-folyamat. Szoftver életciklus modellek. Szoftver-technológia I. Irodalom

A szoftver-folyamat. Szoftver életciklus modellek. Szoftver-technológia I. Irodalom A szoftver-folyamat Szoftver életciklus modellek Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 4. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 2. 2 A szoftver-folyamat Szoftver

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Az Ön cégétől árajánlatot kértek egy üzleti portál fejlesztésére, amelynek célja egy online áruház kialakítása. Az árajánlatkérés megválaszolásához munkaértekezletet tartanak, ahol Önnek egy vázlatos

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Általános gazdasági és menedzsment ismeretek Tantárgy kódja. kollokvium. Dr. Egri Imre, tanszékvezető főiskolai tanár KO

TANTÁRGYLEÍRÁS. Általános gazdasági és menedzsment ismeretek Tantárgy kódja. kollokvium. Dr. Egri Imre, tanszékvezető főiskolai tanár KO Tantárgy neve Általános gazdasági és menedzsment ismeretek AIB1011 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 - kollokvium Dr. Egri Imre, tanszékvezető főiskolai tanár KO A

Részletesebben

HELYI TANTERV / INFORMATIKA

HELYI TANTERV / INFORMATIKA Célok és kompetenciák Alap és legfontosabb cél INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A tanuló képes legyen a modern információs társadalom előnyeit kihasználni, veszélyeit kikerülni. Legyen

Részletesebben

Mi legyen az informatika tantárgyban?

Mi legyen az informatika tantárgyban? Mi legyen az informatika tantárgyban? oktatás fő területei: digitális írástudás; számítástudomány; információs technológiák. Digitális írástudás szövegszerkesztés, adat vizualizáció, prezentáció, zeneszerkesztés,

Részletesebben

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11.

Részletesebben

Közigazgatási informatika tantárgyból

Közigazgatási informatika tantárgyból Tantárgyi kérdések a záróvizsgára Közigazgatási informatika tantárgyból 1.) A közbeszerzés rendszere (alapelvek, elektronikus árlejtés, a nyílt eljárás és a 2 szakaszból álló eljárások) 2.) A közbeszerzés

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS ISKOLAI PROGRAMJA 9 12. évfolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. A szakmacsoportos

Részletesebben

PÉTERY KRISTÓF PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE

PÉTERY KRISTÓF PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE PÉTERY KRISTÓF PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE Tudományos folyóiratok 1. Az áteresztőképességi együttható meghatározása és értékének változásai Mélyépítéstudományi Szemle, Budapest, XXXII.évfolyam 11.szám, 1982.,

Részletesebben

Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) Tárgyfelelős Előfeltétel (kurzus kódja) Előfeltétel típusa

Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) Tárgyfelelős Előfeltétel (kurzus kódja) Előfeltétel típusa Az Intézet minden előadás és gyakorlatból álló tárgyánál az előadás és a gyakorlat párhuzamos felvétele, az előadások vizsgáinak a gyakorlat teljesítettsége feltétel. Szak neve: Programtervező informatikus

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 2014 Bánsághi Anna 1 of 31

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 2014 Bánsághi Anna 1 of 31 IMPERATÍV PROGRAMOZÁS Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 9. ELŐADÁS - OOP TERVEZÉS 2014 Bánsághi Anna 1 of 31 TEMATIKA I. ALAPFOGALMAK, TUDOMÁNYTÖRTÉNET II. IMPERATÍV PROGRAMOZÁS Imperatív paradigma

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. 2.7 A tantárgy jellege DI

TANTÁRGYI ADATLAP. 2.7 A tantárgy jellege DI TANTÁRGYI ADATLAP 1. Programadatok 1.1 Intézmény Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem 1.2 Kar Műszaki és Humántudományok 1.3 Intézet Matematika Informatika 1.4 Szak Informatika 1.5 Tanulmányi típus

Részletesebben

Informatikai témakörök

Informatikai témakörök Pedagógus szakvizsgára felkészít szakirányú továbbképzési szak i témakörök A képzés kreditrendszer. 30 órás blokkokból áll, melyekbl 6 blokkot kell mindenkinek választani, s ezek tetszleges sorrendben

Részletesebben

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra)

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3,5 óra Éves óraszám: 126 óra Tankönyv: INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - négy osztályos képzés. nyelvi és matematika speciális osztályok

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - négy osztályos képzés. nyelvi és matematika speciális osztályok INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK - négy osztályos képzés nyelvi és matematika speciális osztályok A vizsgák lebonyolítása A tanuló előre elkészített feladatkombinációkból húz véletlenszerűen. OSZTÁLYOZÓ

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

ÜZLETI INFORMATIKA SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelménye

ÜZLETI INFORMATIKA SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelménye ÜZLETI INFORMATIKA SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelménye Tudományterület, tudományág: gazdaságtudományok Képzési forma: levelező A szakért felelős kar: Gazdálkodástudományi

Részletesebben

ECDL SELECT START (új neve ECDL Base)

ECDL SELECT START (új neve ECDL Base) 1. Kinek ajánljuk Munkavállalóknak: ECDL SELECT START (új neve ECDL Base) A PC használatához szükséges valamennyi ismeretet garantáltan megszerezhetik. Biztosan nyújtja a munkakör ellátásához szükséges

Részletesebben

KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti

Részletesebben

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Az informatika története (ebből a fejezetből csak a félkövér betűstílussal szedett részek kellenek) 1. Számítástechnika

Részletesebben

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA 9.B INFORMATIKA Számítástechnika rövid története. Az elektronikus számítógép kifejlesztése. A Neumann-elv. Információ és adat. A jel. A jelek fajtái (analóg- és digitális jel). Jelhalmazok adatmennyisége.

Részletesebben

Adatszerkezetek 1. előadás

Adatszerkezetek 1. előadás Adatszerkezetek 1. előadás Irodalom: Lipschutz: Adatszerkezetek Morvay, Sebők: Számítógépes adatkezelés Cormen, Leiserson, Rives, Stein: Új algoritmusok http://it.inf.unideb.hu/~halasz http://it.inf.unideb.hu/adatszerk

Részletesebben

Programtervező informatikus. Tanári. szakirányok mintatanterve. 2006. szeptemberétől

Programtervező informatikus. Tanári. szakirányok mintatanterve. 2006. szeptemberétől Programtervező informatikus alapszak - - Programtervező informatikus Tanári szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak oktató neve Diszkrét matematika PMB1101 2 2 K 5 MI Dr. Kurdics

Részletesebben