PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN!"

Átírás

1 PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN! A KÜLÖNLEGES GEO-PILLANAT: TUDÁS ÉS INSPIRÁCIÓ Egy kivételes geo-pillanat részesei vagyunk, amelyben az ezer szálon egymásba kapaszkodó globális világ az új inspirációkat a lokális ötletekben, az egyedi kreativitásban keresi. Pallas Athéné a görög mitológiában a héroszok támasza volt, az ő szellemiségében szeretnénk mi is segíteni a 21. század új hőseit! A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) összehozza a vezető geostratégákat, elemzi a legújabb trendeket, valamint ösztönzi a különleges helyi értékteremtést, Ahogy ezt teszi a Budapest Brain Bar esetében is, olyan sztárelőadókat idehívva, mint Richard Florida, Niall Fergusson, Sugatra Mitra, Philip Zimbardo és sokan mások Korunk legelismertebb gondolkodói vitáznak technológia és ember viszonyáról JÚNIUS 4-6. között. A Brain Bar Budapest egy új, egyedülálló nemzetközi fesztivál, melyen a világ élvonalbeli gondolkodói ütköztetik véleményüket a technológiai fejlődés társadalmi hatásairól. A főbb témák között a nagyvárosok, a vállalkozások, a tanulás, az egészség és az innováció jövőjét meghatározó trendek és dilemmák szerepelnek. Miért nincs európai Szilícium-völgy? Milyen lesz az ideális iskola 2025-ben? Applikációkban vagy orvosokban bízunk majd jobban? Mi lesz az állam szerepe az új ipari forradalom után? Hogyan alakul technológia és vallás viszonya? Az esemény célja a legkülönbözőbb nézetek szembesítése, a jövő legégetőbb kérdéseinek megvitatása.

2 A kiemelt nemzetközi előadók vendégül látásának idehozatalát a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány támogatta. A fesztivál vendége lesz a kreatív gazdaság talán legismertebb teoretikusa, RICHARD FLORIDA, és a világ 30 legbefolyásosabb vállalkozója közé választott Daniel Epstein, az Unreasonable Institute alapítója is. Előad a tanulás és a technológia kapcsolatának nemzetközi hírű szakértője, az indiai SUGATA MITRA, és a Stanford Egyetem viselkedéskutató professzora, PHILIP ZIMBARDO. Itt lesz a mindössze 17 éves MARA STEIU, aki okostelefonra alkotott a pénzügyi és a vállalkozói ismereteket fejlesztő, világszerte sikeres játékot. A Brain Bar Budapest igazi különlegességének ígérkezik NIALL FERGUSON, a világ talán legismertebb ma élő történészének előadása. A Harvard Egyetem professzora ugyanis nem fizikai valójában, hanem a virtuális valóság segítségével, holografikus formában jelenik majd meg a színpadon, hogy megossza gondolatait a válságok természetéről és a nyugati civilizáció jövőjéről. A részletes programról és a jegyvásárlási lehetőségekről bővebb információt az esemény honlapján, a oldalon kaphatnak az érdeklődők.

3 JÚNIUS 4. 14:30-14:55 EVGENY MOROZOV ben született a Belaruszban található Szoligorszkban. Felsőoktatási tanulmányait Bulgáriában végezte az American University-n. A BA megszerzése után Berlinben tanult, végül USA-ban kötött ki során kutatásokat végzett az Open Society Foundations-nél a Georgetown Egyetemen, és a Stanford Egyetemen is. Az évek során Morozov határozott álláspontot és kutatási területet választott magának: a technológiai determinizmust nem fogadta el, és bírálta azt az általános nézetet, hogy az internet önmagában hozzájárul a demokrácia építéséhez és a határok lebontásához. Szerinte az internet nem feltétlenül segíti a diktatúrák demokratizálását, sőt, azok egyik hatékony eszköze is lehet. A diktatúrák felhasználhatják szerinte az internetet politikai represszióra, tömeges ellenőrzésre, nacionalista és szélsőséges propaganda terjesztésére. Cikkei egyre népszerűbbé váltak, és 2009-ben a TedGlobal-ra is meghívták. Morozov azóta rengeteg nívós lap publikálta az írásait: többek között a The New York Times, az Economist, Wall Street Journal, Financial Times, The Guardian, Newsweek és mások ben jelent meg az első könyve: The Net Delusion: the dark side of internet freedom. Ebben írja le a fő gondolatait az internet hatásáról az autoriter államokra ban a második könyve látott napvilágot: To solve everything, click here. Ebben a technológiai determinizmust bírálja, és az emberiség azon hitét, hogy technológiával bármilyen probléma megoldható lenne.

4 JÚNIUS 4. 18:15-19:00 PAGEO NIALL FERGUSON Skót történész, aki számos vitaindító könyv szerzőjeként vált ismertté, és mind az Egyesült Államokban, mind Nagy- Britanniában rendkívüli népszerűségre tett szert. A Time magazin a Colossus: The Rise and Fall of the American Empire című könyvéért 2004-ben a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé választotta. Tudományos elismertségét tükrözi, hogy ma is több híres oktatási intézményben kutat vagy tanít, többek között az Oxfordon és a Stanfordon is. Egy évig ösztöndíjasként dolgozott a Bank of Englandben. Ferguson előszeretettel vizsgálja a történelem alternatíváit, rendszerint felteszi a mi lett volna ha kérdést, és a történelem nagy alakjainak meghatározó jelentőséget tulajdonít. Könyveit mindig egy provokatív kérdéskörre fűzi fel: pl. vajon előnyösebb lett volna Nagy-Britanniának kimaradni az első világháborúból? A brit birodalom nélkül nem lenne modern világ sem? Háromszáz év gazdasági folyamatait vizsgálta meg, különös fókusszal az emberi cselekedetek sorsfordító szerepére. Egyik elmélete szerint a nyugat hat kulcstulajdonságnak köszönhette a kelet feletti történelmi hegemóniáját: a verseny, a tudomány, a demokrácia, a gyógyszer, a fogyasztói szemlélet és a munkaetika. Ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy a nyugat elveszítette-e már a hatalmát a kelet felett? 2003-ban Henry Kissinger elérhetővé tette számára az összes egykori kormányzati dokumentumát, és Ferguson jelenleg is a híres külügyminiszter életrajzán dolgozik, melynek első kötete még idén, 2015-ben megjelenik.

5 JÚNIUS 5. 09:00-10:00 RICHARD FLORIDA A Torontói Egyetem és a New York University professzora, a Martin Prosperity Institute igazgatója, a kreatív osztály felemelkedésének guruja, a világ elsőszámú urbanistája, a New York Times bestseller szerzője. A Creative Class Group kormányzati és vállalati tanácsadó cég alapítója. Az Atlantic vezető szerkesztője. Florida programadó doktrínáját a kreatív osztály felemelkedésével szokás azonosítani. Eszerint korunk gazdasága tudásalapú, kreatív gazdaság, ahol az ötlet és a gondolkodó ember fontosabb gazdasági erőforrássá válik, mint a természeti kincsek, az energiahordozók vagy a munkaerő. A kreatív gazdaság társadalma három részre osztható: a munkásokra, a szolgáltatóiparban dolgozókra és a kreatív osztályra. A kreatív osztály tagjai új technológiákat, új gondolatokat teremtenek (a tudományoktól a művészetig), vagy munkaterületükön rendkívül nagyfokú szabadsággal hozhatnak meg döntéseket (üzleti, pénzügyi és jogi vezetők, vezető elemzők). Florida szerint a kreatív társadalom három osztálya nemcsak a városokon belül tagozódik, hanem a városok között is. Így jöhetnek létre kreatív régiók, kreatív városok, vagy mások ugyanígy ragadhatnak bele a régi kor gazdaságába és paradigmáiba. A városok kreatív indexét a technológiában, a tehetségben és a toleranciában való jártasságuk határozza meg. Legújabb könyvében pedig ezt a vonalat folytatva a városok személyiségéről ír.

6 JÚNIUS 5. 10:45-11:00 PAGEO BENJAMIN H. BRATTON...egy 1968-ban született teoretikus, munkája a filozófia, művészet és dizájn területein ível keresztül. A vizuális művészetek docense, a San Diegó-i California University Dizájn és Geopolitika Központjának ( The Center for Design and Geopolitics) igazgatója. A digitális tervezés professzorként tevékenykedik a svájci, Saas-Fee-ben található European Graduate School-ban. Kutatási területe a politikai és társadalomelmélet, a fejlődő számítástechnikai média és infrastruktúra, valamint a tudományközi tervezési módszertan határán helyezkedik el. Mielőtt 2009-ben letelepedett volna San Diegóban, egy évtizeden keresztül elméletet és tervezést oktatott a Dél-Kaliforniai Építészeti Intézetben (The Southern California Institute of Architecture), ahol máig látogató előadó, emellett között a Kaliforniai Egyetem dizájn és médiaművészetek tanszékén oktatott. Széles körben idézett szerző, számos tudományos esszé, cikk, könyvfejezet szerzője mind az akadémiai körökben, mind a népszerűsítő kiadványok tekintetében számos írást adott ki. Legújabb írásai és nyilvános előadásai foglalkoznak a felhő alapú rendszerek politikai földrajzával, a kortárs művészet, építészet és dizájn algoritmikus leírásával, a hálózati társadalmak vitatott szuverenitásával, a kiterjesztett valósággal és a mindent körülvevő komputeres interfész-tervezéssel, az ökológiai kormányzás alternatív modelljeivel, és a gépi intelligenciák geofilozófiai kihívásaival.

7 JÚNIUS 5. 10:45-11:10 WOUTER VANSTIPHOUT...építészeti történész, jelenleg Rotterdamban és Schiedamban él és dolgozik ben végzett a Groningeni Egyetemen képzőművészeti és építészeti történelem és régészet szakirányon. Vanstiphout Európa-szerte folytat akadémiai tevékenységet: korábban vendégprofesszor volt a bécsi Képzőművészeti Akadémián, ahol kidolgozott egy új történelmi és építészetelméleti tanrendet, mely a városfejlesztés és építészet társadalmi beágyazottságára összpontosít. Építészeti és várostervezési professzorként a Berlini Műszaki Egyetemen is tevékenykedett óta tervezésről és politikáról ad elő a Delft Műszaki Egyetem professzoraként. Vanstiphout az egyik alapítója, és igazgatója a rotterdami Crimson Architectural Historians nevű építészeti történészeket tömörítő csoportnak. A Crimsont 1994-ben alapították, ekkor kezdték el Utrecht városát bővíteni a Leidsche Rijn városrésszel, aminek tervezésébe bekapcsolódtak. A következő években a csoport egy hibrid gyakorlatot fejlesztett ki, melynek tárgya a kortárs város. A Crimson végez tervezési tevékenységet, kutat, írásokat közöl, kiállításokat tart, oktat, tanácsot ad és irányelveket fogalmaz meg a városok számára. A nemzetközi figyelem középpontjába a 2001-ben indult WiMBY! nevű városrehabilitációs projektjükkel kerültek, mely Rotterdam új városrészével, Hoogvliettel foglalkozik. Tevékenységüket könyv formájában is publikálták 2007-ben The Big WiMBY! Book címen.

8 JÚNIUS 5. 11:10-11:30 PAGEO PIA MANCINI... egy argentin aktivista, a Net Party (Partido de la Red - Internet Pártja) alapítója, és a DemocracyOS nyílt forráskódú szoftver társalapítója. Mancini deklarált célja a demokrácia működési szabályainak és kereteinek a korszerű megújítása, 21. századivá tétele. Mancini szerint a demokrácia komoly válságban van. Annak ellenére, hogy a 21. században élünk, mégis a 19. században kitalált intézmények képviselnek és irányítanak bennünket, melyek ráadásul a 15. században kitalált eszközökkel kommunikálnak a választókkal. Továbbá a politikában való részvételnek hihetetlenül magas költségei vannak pénz, idő és elköteleződés tekintetében egyaránt. Ráadásul a politika nyelvezete is érthetetlenül bonyolult a társadalom többségének számára, mivel jogászok alkotják jogászoknak. Ezért is gondolta úgy Mancini, hogy rá kell venni a politikusokat arra, hogy mai kornak megfelelő kommunikációs eszközökkel párbeszédbe lépjenek a választóikkal, amelynek fontossága kapcsán az amerikai függetlenségi háború egyik híres gondolatát szokta felidézni: No representation without conversation. Ahhoz, hogy a céljait elérje, Mancini kifejlesztett egy DemocrarcyOS szoftvert. A program először érthető nyelvre lefordítja és elmagyarázza a parlament elé benyújtott és megvitatott törvényjavaslatokat, majd lehetővé teszi, hogy a felhasználó vagy az általa delegált ember szavazzon arról, hogy a képviselőnek hogyan kellene szavazni az adott kérdésben. Saját pártjának működése (Net Party) a mai napig ezen az elven és folyamaton működik.

9 JÚNIUS 5. 11:50-12:10 USMAN HAQUE...brit építész, művész, az Umbrellium társalapítója. Építészként világszerte hozott létre interaktív installációkat, digitális határfelületeket és számos, a tömeg részvételével megvalósuló egyéb kezdeményezést. Alkotásaiban egyrészt az a különleges, hogy az ember minél több érzékszervére igyekszik hatást gyakorolni. A Scent of Space című 2012-es kiállításán például egy üres helyiségben karakteresen elkülönülő illatokkal határolt le különböző tereket. Másrészt művei többnyire interaktívak, így az emberek az alkotási folyamat részeseivé válhatnak. A Marling című 2012-es projektje esetén például Eindhoven egy utcáján animált fényjátékot vetítettek, melyet a járókelők hangjukkal tudtak alakítani. Usman ilyen módon hoz létre közös városi élményt. Az UMBRELLIUM, a részben Usman Haque által alapított vállalat építészekből, dizájnerekből, taktikai urbanistákból és kreatív szakemberekből áll. Az Umbrellium olyan technológiai eszközök tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, melyek segítenek az állampolgároknak a város életében való aktívabb, nagyobb hatású részvételében. Az Umbrellium világszerte különböző városok közösségeivel, szervezeteivel, városfejlesztőivel és önkormányzataival működik együtt, hogy olyan projekteket valósítsanak meg, melyek célja az emberek bevonása a tervezésbe, döntéshozatalba, és fejlesztési projektek célkitűzéseinek meghatározásába. Ezzel látványos technikai megoldásokkal motiválják a városi lakosságot a közösségi tervezésre.

10 JÚNIUS 5. 12:10-12:30 PAGEO HARASZTI GINA... magyar származású technológiakutató, filmrendező, művész, aki a vizuális kultúra kísérleti aspektusaival és transzmediális formáival foglalkozik. Intermediából és filmgyártásból diplomázott, de sokoldalúságát bizonyítja, hogy a média több területén is dolgozott: filmek, videók, új média, játékok, tervezés. Számos vezető művészeti-technológiai műhely interdiszciplináris kutatásában vett részt Kanadában és Európában egyaránt. Kutatásaiban külön foglalkozik a hit, a tér és az idő kérdéseivel, de a kelet-ázsiai kultúra, a tudomány és az építészet is foglalkoztatja. Pályája kezdetén a filmezésben találta meg saját művészeti önkifejezésének a lehetőségét és számos nemzetközi fesztiválon, különböző kategóriában (dokumentumfilm, kísérleti film, videó) vetítették sikerrel filmjeit, több munkája pedig díjban is részesült. A Waning, az Orison és a Rei című fikción alapuló filmjei különösen bizonyították a kísérleti filmek világában való jártasságát. Gina ma is alapvetően filmkészítőnek tartja magát, annak ellenére, hogy jelenlegi munkája már a játékok világához kapcsolja, de a művészi önkifejezés lehetőségét itt is megtalálva, a játékok társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja. A játékok fejlesztésén túl számos közösségi kezdeményezés meghatározó szereplője. A GAMERella konferencia alapítójaként a játékok terén igyekszik a nők számára nagyobb érvényesülési lehetőséget biztosítani. A Critical Hit program főszervezőjeként pedig a fiatal tehetségek felkarolásában vesz részt.

11 JÚNIUS 5. 16:00-16:20 DANIEL EPSTEIN ben született, Blaine-ben, Washington államban. Tanulmányait a University of Coloradón, Boulderben végezte, filozófia szakon diplomázott 2009-ben. Egyetemi hallgatóként több céget alapított, így a Tuition Specialistet, valamint az Unreasonable Adventures-t. Úgy hiszem, hogy a vállalkozó szellem a válasz napjaink legnagyobb problémáira, ennek megfelelően erre tettem fel az életem. Epstein munkássága ma főként az Unreasonable Group köré épül. A csoport ötlete az Unreasonable Institute vállalkozásfejlesztési eseményből alakult ki 2010-ben, amikor is a kezdeményezés résztvevői közül sokan szerették volna vállalkozásaikat Unreasonable névvel ellátni. Ennek eredményeképpen az időszakos rendezvényből egy állandó szervezet jött létre, amely közös értékeket valló vállalkozásokat tömörít. Elképzelésük szerint 2020-ig ötven országban ötven vállalkozással lesznek jelen. A profitorientált vállalkozások célja, hogy megoldják a legégetőbb társadalmi és környezeti problémákat, s ezt több projekten keresztül (Unreasonable at Sea, Girl Power Accelerator) kívánják elérni. Gyakran a problémák helyi kezelését végzik, a fejlődő országok vállalkozóit összekötik a befektetőkkel, s így egy új típusú, segélyektől független nemzetközi fejlesztési modell kezd kialakulni. Elismerései: Entrepreneur for the World Award (2013), The White House Empact Award: TOP 100 Entrepreneurs in the US under age ben a Forbes a TOP 30 legbefolyásosabb vállalkozó közé választotta.

12 JÚNIUS 6. 12:40-13:00 PAGEO ANDREA EDMUNDS...önmagát emberközpontú tervezőként, stratégaként és innovációs szakértőként aposztrofálja. Több, mint 20 éves szakmai tapasztalatot halmozott fel, mely során tervezői gondolkodása segítségével oldja meg a felmerülő problémákat, valamint segít szervezeteknek, hogy kreatívabbak legyenek, és merjenek kipróbálni új dolgokat. Célja, hogy az termékek tervezésének, okosabbá tételének segítségével pozitív hatást gyakoroljon az emberekre. Andrea Edmunds a Stanford Universityn végzett terméktervező mérnökként között az IDEO dizájn és innovációs tanácsadó cégnél dolgozott mint tervezőmérnök, projektvezető, majd portfólió igazgató. Közreműködött számos állami, nonprofit szervezet, fenntarthatósággal és egészségüggyel foglalkozó vállalkozás szolgáltatásainak szervezésében ban rövid ideig közszolgáltatások fejlesztésével foglalkozott az Innovation Unit nevű cégben. Andrea Edmunds jelenleg a Future Cities Catapult fejlesztési vezetője. A Future Cities Catapult egy Londonban működő, 2013-ban alapított integrált várostervezéssel, városfejlesztéssel foglalkozó cég. Célja a vállalkozások, az akadémiai élet és a városvezetés összehozása, hogy együtt keressenek megoldásokat a városok előtt álló kihívásokra most, és a jövőben is. Andrea számos helyen tart előadásokat a smart city koncepcióról, azokról a különböző intelligens megoldásokról, melyek segítségével egyszerűbbé válik az emberek mindennapi élete.

13 JÚNIUS 6. 16:15-17:00 PHILIP G. ZIMBARDO...egy nemzetközileg elismert tudós, oktató, kutató és média személyiség, aki több díjat és elismerést is szerzett mindezen területeken. A Stanford Egyetemen Professor Emeritus, korábban a Palo Alto Egyetemen is tanított, a Naval Postgraduate Iskolában, a Yale-en, a New York Egyetemen és a Columbián is. Karrierjének legmeghatározóbb pontja, hogy népszerű televíziós sorozatán, Discovering Psychology, keresztül átadta a pszichológiát a tömegeknek. Ezen kívül több mint 400 elemet számláló publikációs listával rendelkezik. Többek között a Szégyenllőség (Shyness), A Lucifer-hatás (The Lucifer Effect), Az idő kezelés (The Time Cure) és Az idő paradoxon (The Time Paradox). Az Amerikai Pszichológia Társaság elnöke is volt. Konferenciákon szerepel és rendszeresen hívják előadásokat tartani (több előadást tartott a TED keretein belül is), és ifjúsági központokat alapított Szicíliában és Lengyelországban egyaránt. Jelenleg a Heroic Imagination Project igazgatója. A Yale Egyetemen szerezte PhD diplomáját pszichológia szakon, a szakterülete: idő perspektíva, szégyenlősség, terrorizmus, őrültség és a gonosz. Legismertebb az igencsak megosztó hatást produkáló Stanfordi börtön kísérletért, amely rávilágított, intelligens, felsőoktatásban tanuló hallgatók milyen könnyen átlépik a határt jó és gonosz között, amikor a komfortzónájukon kívül eső szituációban találják magukat. Olyan szituációban, amikor a számukra ismert és bevett viselkedési normák már nem alkalmazhatóak.

14 JÚNIUS 6. 17:25-18:15 PAGEO SUGATRA MITRAL... a 2013-as TED Prize győztese február 12-én született Kalkuttában, Indiában. Jelenleg a Newcastle Egyetem Oktatás, Kommunikáció és Nyelvtudomány Karának professzora, valamint az oktatással és képzéssel foglalkozó indiai multinacionális vállalat, az NIIT vezető tudományos munkatársa. Sugata Mitra tudományos tevékenysége számos területre terjedt ki, melyek mind-mind valami új gondolat, találmány, problémafelvetés születését eredményezték. Többek között a személyes érdeklődése késztette arra, hogy kutatásai során az emberi elmével azon belül is a tanulás és a memória témakörével kezdjen el foglalkozni, aminek eredményeként világon azon kevesek egyikévé vált, aki először kimutatta, hogy az idegpályák stimulálásával az Alzheimer-kór mechanizmusa megfejthető. A hírnevet azonban a Hole in the Wall című kutatása hozta meg számára, amelynek kapcsán Mitra és csapata szó szerint egy lyukat vájtak a falba az NIIT vállalat egyik irodájának nyomornegyed felé néző oldalán és ott egy szabadon használható számítógépet helyeztek el. Az eredmény mindenki számára meglepő volt, hiszen a minden korábbi tapasztalatot nélkülöző szegény gyerekek önállóan megtanulták a számítógép alapvető használatát. A program továbbgondolása kapcsán született meg 2007-ben Mitra révén a School in the Cloud program, ami egy olyan felhő alapú oktatási rendszer kiépítését szeretné megvalósítani, amiben a gyerekek szabadon kutathatnak és tanulhatnak egymástól.

Nemzetközi ISSA Konferencia

Nemzetközi ISSA Konferencia Mindenkinek épülő társadalom: A kisgyermekkori fejlesztéssel foglalkozó intézmények újragondolása Nemzetközi ISSA Konferencia Budapest, 2014. október 10-12. TARTALOM KÖSZÖNTŐ A SZERVEZŐKTŐL 3 AZ ISSA ÉS

Részletesebben

Budapest Bank Törõdés Napja

Budapest Bank Törõdés Napja Budapest Bank Törõdés Napja Vállalat neve: Budapest Bank Zrt. Vállalat bemutatása: A Budapest Bank az egyik legelsõ hazai kereskedelmi bankként 1987-ben jött létre. A magyar bankpiac egyik meghatározó

Részletesebben

KÖZNEVELÉS HORVÁTH ILONA GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS ARANY JÁNOS PROGRAMOK TUDATOSAN A PÉNZÜGYEKBEN

KÖZNEVELÉS HORVÁTH ILONA GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS ARANY JÁNOS PROGRAMOK TUDATOSAN A PÉNZÜGYEKBEN ÚJ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKTEREMTŐ OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ HAVILAP 71. ÉVFOLYAM / 4. SZÁM 2015. ÁPRILIS ARANY JÁNOS PROGRAMOK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS FIATALOK PÉNZÜGYI KULTÚRÁJA PÉNZ7 PROGRAM GAZDASÁGI JÁTÉKOK

Részletesebben

VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei

VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei AZ AMERIKAI KERESKEDELMI KAMARA KIADVÁNYA The American Chamber of Commerce in Hungary 1051 Budapest,

Részletesebben

KÖZPOLITIKAI KEZDEMÉNYEZÉSEK A KREATÍV IPAR TERÜLETÉN

KÖZPOLITIKAI KEZDEMÉNYEZÉSEK A KREATÍV IPAR TERÜLETÉN Pupek Emese: KÖZPOLITIKAI KEZDEMÉNYEZÉSEK A KREATÍV IPAR TERÜLETÉN 42 ORSZÁG KULTURÁLIS POLITIKÁJÁNAK ELEMZÉSE ALAPJÁN A kreatív ipar egyre fontosabb szerepet játszik a gazdaságok és a társadalmak életében.

Részletesebben

Változások világa. DICE tanári csomag tanítási színházzal és drámával foglalkozóknak

Változások világa. DICE tanári csomag tanítási színházzal és drámával foglalkozóknak Változások világa DICE tanári csomag tanítási színházzal és drámával foglalkozóknak DICE Consortium, 2010 Drama Improves Lisbon Key Competences in Education A drámapedagógia hatása a lisszaboni kulcskompetenciákra

Részletesebben

T E F Ó K U S Z Y E B A N G U E

T E F Ó K U S Z Y E B A N G U E M 2015 F Ó K U S Z B A N M G U E Y E T E Fókuszban a Műegyetem - 2015 Péceli Gábor - BME... 2 Ablonczy Balázs - SAP... 4 Aradi Mátyás - CHINOIN... 5 Ábrahám László - National Instruments... 6 Balázs László

Részletesebben

Kreatív város fenntartható vidék

Kreatív város fenntartható vidék Kreatív város fenntartható vidék KŐSZEG VÁROS PÉLDÁJÁN PROJEKTÖSSZEFOGLALÓ Kreatív város fenntartható vidék Kõszeg város példáján PROJEKTÖSSZEFOGLALÓ Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Forinda Viktória 2009

SZAKDOLGOZAT Forinda Viktória 2009 SZAKDOLGOZAT Forinda Viktória 2009 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány A NONPROFIT

Részletesebben

S á g v á r i B e n c e A KREATÍV GAZDASÁG ELMÉLETÉRŐL. B u d a p e s t 2 0 0 5. m á j u s

S á g v á r i B e n c e A KREATÍV GAZDASÁG ELMÉLETÉRŐL. B u d a p e s t 2 0 0 5. m á j u s S á g v á r i B e n c e A KREATÍV GAZDASÁG ELMÉLETÉRŐL B u d a p e s t 2 0 0 5. m á j u s 1 TARTALOM 1. Bevezetés... 3 2. Néhány bevezető gondolat a kreativitásról... 3 3. A kreatív gazdaság fogalmának

Részletesebben

BEFOGADÓ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM. [Harmadik szám] Az INFONIA Alapítvány havonta megjelenő ingyenes hírlevele

BEFOGADÓ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM. [Harmadik szám] Az INFONIA Alapítvány havonta megjelenő ingyenes hírlevele BEFOGADÓ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM Az INFONIA Alapítvány havonta megjelenő ingyenes hírlevele [Harmadik szám] TARTALOMJEGYZÉK A hónap témája Információs gazdaság: leszakadóban a harmadik világ 2. oldal Statisztika

Részletesebben

Tudás és Érték A MAGYAR NEMZETI BANK TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI STRATÉGIÁJA. 2O14. június

Tudás és Érték A MAGYAR NEMZETI BANK TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI STRATÉGIÁJA. 2O14. június A MAGYAR NEMZETI BANK TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI STRATÉGIÁJA 2O14. június Tartalom ELŐSZÓ 7 KÜLDETÉS 10 A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSRÓL 11 A MAGYAR NEMZETI BANK TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI HAGYOMÁNYAI

Részletesebben

I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerûsítésére

I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerûsítésére A tudományos délután programjainak elõadói között szerepelnek: 8 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ-, VAGY FEJLESZTENDÕ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák

Részletesebben

Jövő Internet Stratégia és Programterv. Készült: A Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform megbízásából (1.1 verzió)

Jövő Internet Stratégia és Programterv. Készült: A Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform megbízásából (1.1 verzió) Jövő Internet Stratégia és Programterv Készült: A Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform megbízásából (1.1 verzió) 2011 A stratégia készítésében részt vettek: Bakonyi Péter, Benczúr András, Máray

Részletesebben

Fiatal magyar tudósok esélyei

Fiatal magyar tudósok esélyei innoval 0802 08/02/17 16:21 Page 1 I N N O V Á C I Ó S M A G A Z I N 2008. február március 9. szám A Z É R T É K T E R E M T Ő K L A P J A Fiatal magyar tudósok esélyei ÁRA: 470 Ft Rátai Dániel feltaláló

Részletesebben

Kommunikáció a kutatók és a laikusok között: a kutatók szerepe

Kommunikáció a kutatók és a laikusok között: a kutatók szerepe VILÁGOSSÁG 2004/5. Tudomány & kommunikáció Mosoniné Fried Judit Pálinkó Éva Stefán Eszter Kommunikáció a kutatók és a laikusok között: a kutatók szerepe Kérdôíves vizsgálat az MTA köztestületi tagjainak

Részletesebben

A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG

A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG Európai Bizottság Oktatási és Kulturális

Részletesebben

GÁBOR DÉNES díjasok az innováció élvonalában

GÁBOR DÉNES díjasok az innováció élvonalában GÁBOR DÉNES díjasok az innováció élvonalában GÁBOR DÉNES díjasok az innováció élvonalában I. kötet Budapest, 2003. szeptember NOVOFER ALAPÍTVÁNY a Műszaki Szellemi Alkotásért 1 Tartalomjegyzék Bevezető

Részletesebben

BÕGEL GYÖRGY TEREPSZEMLE JAKOB NIELSEN NYOMÁN

BÕGEL GYÖRGY TEREPSZEMLE JAKOB NIELSEN NYOMÁN BÕGEL GYÖRGY TEREPSZEMLE JAKOB NIELSEN NYOMÁN EDITION 2.0 Az Edition 2.0 nem egyszerûen egy új sorozat a kiadó életében, amely összefog bizonyos összefogható tartalmakat, sõt, nem is arról van szó, hogy

Részletesebben

FELSŐOKTATÁS- MENEDZSMENT. Szerkesztette: Drótos György Kováts Gergely

FELSŐOKTATÁS- MENEDZSMENT. Szerkesztette: Drótos György Kováts Gergely FELSŐOKTATÁS- MENEDZSMENT Szerkesztette: Drótos György Kováts Gergely Aula, 2009 A könyv az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával jelent meg. Szerkesztette: DRÓTOS GYÖRGY és KOVÁTS GERGELY

Részletesebben

Európai Regionális Fejlesztési Alap. KREATÍV NÖVEKEDÉS SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK Jelentés

Európai Regionális Fejlesztési Alap. KREATÍV NÖVEKEDÉS SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK Jelentés INTERREG IVC Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap KREATÍV NÖVEKEDÉS SZAKPOLITIKAI AJÁNLÁSOK Jelentés TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 3 1. ÖSSZEFOGLALÓ ÉSZREVÉTELEK ÉS AJÁNLÁSOK 4 2. A KULTURÁLIS ÉS

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MENEDZSMENT A FELSŐOKTATÁSBAN 3. Szerkesztette: Hrubos Ildikó Luda Szilvia Török Imre

INTÉZMÉNYI MENEDZSMENT A FELSŐOKTATÁSBAN 3. Szerkesztette: Hrubos Ildikó Luda Szilvia Török Imre INTÉZMÉNYI MENEDZSMENT A FELSŐOKTATÁSBAN 3. Szerkesztette: Hrubos Ildikó Luda Szilvia Török Imre FGSZE 2013 Szerkesztette: Hrubos Ildikó, Luda Szilvia és Török Imre A szerkesztésben közreműködött: Mészöly

Részletesebben

Európai Nyelvi Díj A NYELVTANÍTÁS LEGJOBBJAI

Európai Nyelvi Díj A NYELVTANÍTÁS LEGJOBBJAI Európai Nyelvi Díj 2009 2014 A NYELVTANÍTÁS LEGJOBBJAI Magyar intézmények 2002 óta vehetnek részt az EURÓPAI NYELVI DÍJ elnyeréséért folyó versenyben. Ezalatt az időszak alatt számtalan innovatív nyelvoktatási

Részletesebben

A JÓTÉKONYSÁG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA

A JÓTÉKONYSÁG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA A JÓTÉKONYSÁG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA Vállalati adományok Vállalati adományozás Nonprofit szektor Vállalati jótékonyság Vállalatok társadalmi felelôssége Vállalati támogatás Nonprofit szervezetek Civil szervezetek

Részletesebben

A JÓTÉKONYSÁG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA

A JÓTÉKONYSÁG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA A JÓTÉKONYSÁG VÁLLALATI STRATÉGIÁJA Vállalati adományok Vállalati adományozás Nonprofit szektor Vállalati jótékonyság Vállalatok társadalmi felelôssége Vállalati támogatás Nonprofit szervezetek Civil szervezetek

Részletesebben

KURKÓ NOÉMI. Bevezetés

KURKÓ NOÉMI. Bevezetés KURKÓ NOÉMI Reál továbbtanulásra ösztönző technikák HA NEM AKARUNK BESZÁLLÍTÓK ÉS LONDINEREK MARADNI A JÖVŐ VILÁGÁBAN, A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK IZGALMAS KÖZVETÍTÉSE KULCSKÉRDÉS. 1 (PLÉH CSABA PSZICHOLÓGUS)

Részletesebben

MAGYAR GYÁRIPAR A MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA. Március 15. dr. Rolek Ferenc, Házi Zoltán Sándor, Mosonyi György,

MAGYAR GYÁRIPAR A MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA. Március 15. dr. Rolek Ferenc, Házi Zoltán Sándor, Mosonyi György, BRÜSSZELI HÍRADÓVAL L. ÉVFOLYAM 2010. 3. SZÁM A MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA Március 15. KITÜNTETÉSEK A NEMZETI ÜNNEPEN A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Szerző: Kovács Anikó Készült: Az NPM Új Közmenedzsment Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság, valamint a PDCA

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány NYELVOKTATÁS AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS A MAGYARORSZÁGI NYELVOKTATÁS

Részletesebben