PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN!"

Átírás

1 PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN! A KÜLÖNLEGES GEO-PILLANAT: TUDÁS ÉS INSPIRÁCIÓ Egy kivételes geo-pillanat részesei vagyunk, amelyben az ezer szálon egymásba kapaszkodó globális világ az új inspirációkat a lokális ötletekben, az egyedi kreativitásban keresi. Pallas Athéné a görög mitológiában a héroszok támasza volt, az ő szellemiségében szeretnénk mi is segíteni a 21. század új hőseit! A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) összehozza a vezető geostratégákat, elemzi a legújabb trendeket, valamint ösztönzi a különleges helyi értékteremtést, Ahogy ezt teszi a Budapest Brain Bar esetében is, olyan sztárelőadókat idehívva, mint Richard Florida, Niall Fergusson, Sugatra Mitra, Philip Zimbardo és sokan mások Korunk legelismertebb gondolkodói vitáznak technológia és ember viszonyáról JÚNIUS 4-6. között. A Brain Bar Budapest egy új, egyedülálló nemzetközi fesztivál, melyen a világ élvonalbeli gondolkodói ütköztetik véleményüket a technológiai fejlődés társadalmi hatásairól. A főbb témák között a nagyvárosok, a vállalkozások, a tanulás, az egészség és az innováció jövőjét meghatározó trendek és dilemmák szerepelnek. Miért nincs európai Szilícium-völgy? Milyen lesz az ideális iskola 2025-ben? Applikációkban vagy orvosokban bízunk majd jobban? Mi lesz az állam szerepe az új ipari forradalom után? Hogyan alakul technológia és vallás viszonya? Az esemény célja a legkülönbözőbb nézetek szembesítése, a jövő legégetőbb kérdéseinek megvitatása.

2 A kiemelt nemzetközi előadók vendégül látásának idehozatalát a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány támogatta. A fesztivál vendége lesz a kreatív gazdaság talán legismertebb teoretikusa, RICHARD FLORIDA, és a világ 30 legbefolyásosabb vállalkozója közé választott Daniel Epstein, az Unreasonable Institute alapítója is. Előad a tanulás és a technológia kapcsolatának nemzetközi hírű szakértője, az indiai SUGATA MITRA, és a Stanford Egyetem viselkedéskutató professzora, PHILIP ZIMBARDO. Itt lesz a mindössze 17 éves MARA STEIU, aki okostelefonra alkotott a pénzügyi és a vállalkozói ismereteket fejlesztő, világszerte sikeres játékot. A Brain Bar Budapest igazi különlegességének ígérkezik NIALL FERGUSON, a világ talán legismertebb ma élő történészének előadása. A Harvard Egyetem professzora ugyanis nem fizikai valójában, hanem a virtuális valóság segítségével, holografikus formában jelenik majd meg a színpadon, hogy megossza gondolatait a válságok természetéről és a nyugati civilizáció jövőjéről. A részletes programról és a jegyvásárlási lehetőségekről bővebb információt az esemény honlapján, a oldalon kaphatnak az érdeklődők.

3 JÚNIUS 4. 14:30-14:55 EVGENY MOROZOV ben született a Belaruszban található Szoligorszkban. Felsőoktatási tanulmányait Bulgáriában végezte az American University-n. A BA megszerzése után Berlinben tanult, végül USA-ban kötött ki során kutatásokat végzett az Open Society Foundations-nél a Georgetown Egyetemen, és a Stanford Egyetemen is. Az évek során Morozov határozott álláspontot és kutatási területet választott magának: a technológiai determinizmust nem fogadta el, és bírálta azt az általános nézetet, hogy az internet önmagában hozzájárul a demokrácia építéséhez és a határok lebontásához. Szerinte az internet nem feltétlenül segíti a diktatúrák demokratizálását, sőt, azok egyik hatékony eszköze is lehet. A diktatúrák felhasználhatják szerinte az internetet politikai represszióra, tömeges ellenőrzésre, nacionalista és szélsőséges propaganda terjesztésére. Cikkei egyre népszerűbbé váltak, és 2009-ben a TedGlobal-ra is meghívták. Morozov azóta rengeteg nívós lap publikálta az írásait: többek között a The New York Times, az Economist, Wall Street Journal, Financial Times, The Guardian, Newsweek és mások ben jelent meg az első könyve: The Net Delusion: the dark side of internet freedom. Ebben írja le a fő gondolatait az internet hatásáról az autoriter államokra ban a második könyve látott napvilágot: To solve everything, click here. Ebben a technológiai determinizmust bírálja, és az emberiség azon hitét, hogy technológiával bármilyen probléma megoldható lenne.

4 JÚNIUS 4. 18:15-19:00 PAGEO NIALL FERGUSON Skót történész, aki számos vitaindító könyv szerzőjeként vált ismertté, és mind az Egyesült Államokban, mind Nagy- Britanniában rendkívüli népszerűségre tett szert. A Time magazin a Colossus: The Rise and Fall of the American Empire című könyvéért 2004-ben a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé választotta. Tudományos elismertségét tükrözi, hogy ma is több híres oktatási intézményben kutat vagy tanít, többek között az Oxfordon és a Stanfordon is. Egy évig ösztöndíjasként dolgozott a Bank of Englandben. Ferguson előszeretettel vizsgálja a történelem alternatíváit, rendszerint felteszi a mi lett volna ha kérdést, és a történelem nagy alakjainak meghatározó jelentőséget tulajdonít. Könyveit mindig egy provokatív kérdéskörre fűzi fel: pl. vajon előnyösebb lett volna Nagy-Britanniának kimaradni az első világháborúból? A brit birodalom nélkül nem lenne modern világ sem? Háromszáz év gazdasági folyamatait vizsgálta meg, különös fókusszal az emberi cselekedetek sorsfordító szerepére. Egyik elmélete szerint a nyugat hat kulcstulajdonságnak köszönhette a kelet feletti történelmi hegemóniáját: a verseny, a tudomány, a demokrácia, a gyógyszer, a fogyasztói szemlélet és a munkaetika. Ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy a nyugat elveszítette-e már a hatalmát a kelet felett? 2003-ban Henry Kissinger elérhetővé tette számára az összes egykori kormányzati dokumentumát, és Ferguson jelenleg is a híres külügyminiszter életrajzán dolgozik, melynek első kötete még idén, 2015-ben megjelenik.

5 JÚNIUS 5. 09:00-10:00 RICHARD FLORIDA A Torontói Egyetem és a New York University professzora, a Martin Prosperity Institute igazgatója, a kreatív osztály felemelkedésének guruja, a világ elsőszámú urbanistája, a New York Times bestseller szerzője. A Creative Class Group kormányzati és vállalati tanácsadó cég alapítója. Az Atlantic vezető szerkesztője. Florida programadó doktrínáját a kreatív osztály felemelkedésével szokás azonosítani. Eszerint korunk gazdasága tudásalapú, kreatív gazdaság, ahol az ötlet és a gondolkodó ember fontosabb gazdasági erőforrássá válik, mint a természeti kincsek, az energiahordozók vagy a munkaerő. A kreatív gazdaság társadalma három részre osztható: a munkásokra, a szolgáltatóiparban dolgozókra és a kreatív osztályra. A kreatív osztály tagjai új technológiákat, új gondolatokat teremtenek (a tudományoktól a művészetig), vagy munkaterületükön rendkívül nagyfokú szabadsággal hozhatnak meg döntéseket (üzleti, pénzügyi és jogi vezetők, vezető elemzők). Florida szerint a kreatív társadalom három osztálya nemcsak a városokon belül tagozódik, hanem a városok között is. Így jöhetnek létre kreatív régiók, kreatív városok, vagy mások ugyanígy ragadhatnak bele a régi kor gazdaságába és paradigmáiba. A városok kreatív indexét a technológiában, a tehetségben és a toleranciában való jártasságuk határozza meg. Legújabb könyvében pedig ezt a vonalat folytatva a városok személyiségéről ír.

6 JÚNIUS 5. 10:45-11:00 PAGEO BENJAMIN H. BRATTON...egy 1968-ban született teoretikus, munkája a filozófia, művészet és dizájn területein ível keresztül. A vizuális művészetek docense, a San Diegó-i California University Dizájn és Geopolitika Központjának ( The Center for Design and Geopolitics) igazgatója. A digitális tervezés professzorként tevékenykedik a svájci, Saas-Fee-ben található European Graduate School-ban. Kutatási területe a politikai és társadalomelmélet, a fejlődő számítástechnikai média és infrastruktúra, valamint a tudományközi tervezési módszertan határán helyezkedik el. Mielőtt 2009-ben letelepedett volna San Diegóban, egy évtizeden keresztül elméletet és tervezést oktatott a Dél-Kaliforniai Építészeti Intézetben (The Southern California Institute of Architecture), ahol máig látogató előadó, emellett között a Kaliforniai Egyetem dizájn és médiaművészetek tanszékén oktatott. Széles körben idézett szerző, számos tudományos esszé, cikk, könyvfejezet szerzője mind az akadémiai körökben, mind a népszerűsítő kiadványok tekintetében számos írást adott ki. Legújabb írásai és nyilvános előadásai foglalkoznak a felhő alapú rendszerek politikai földrajzával, a kortárs művészet, építészet és dizájn algoritmikus leírásával, a hálózati társadalmak vitatott szuverenitásával, a kiterjesztett valósággal és a mindent körülvevő komputeres interfész-tervezéssel, az ökológiai kormányzás alternatív modelljeivel, és a gépi intelligenciák geofilozófiai kihívásaival.

7 JÚNIUS 5. 10:45-11:10 WOUTER VANSTIPHOUT...építészeti történész, jelenleg Rotterdamban és Schiedamban él és dolgozik ben végzett a Groningeni Egyetemen képzőművészeti és építészeti történelem és régészet szakirányon. Vanstiphout Európa-szerte folytat akadémiai tevékenységet: korábban vendégprofesszor volt a bécsi Képzőművészeti Akadémián, ahol kidolgozott egy új történelmi és építészetelméleti tanrendet, mely a városfejlesztés és építészet társadalmi beágyazottságára összpontosít. Építészeti és várostervezési professzorként a Berlini Műszaki Egyetemen is tevékenykedett óta tervezésről és politikáról ad elő a Delft Műszaki Egyetem professzoraként. Vanstiphout az egyik alapítója, és igazgatója a rotterdami Crimson Architectural Historians nevű építészeti történészeket tömörítő csoportnak. A Crimsont 1994-ben alapították, ekkor kezdték el Utrecht városát bővíteni a Leidsche Rijn városrésszel, aminek tervezésébe bekapcsolódtak. A következő években a csoport egy hibrid gyakorlatot fejlesztett ki, melynek tárgya a kortárs város. A Crimson végez tervezési tevékenységet, kutat, írásokat közöl, kiállításokat tart, oktat, tanácsot ad és irányelveket fogalmaz meg a városok számára. A nemzetközi figyelem középpontjába a 2001-ben indult WiMBY! nevű városrehabilitációs projektjükkel kerültek, mely Rotterdam új városrészével, Hoogvliettel foglalkozik. Tevékenységüket könyv formájában is publikálták 2007-ben The Big WiMBY! Book címen.

8 JÚNIUS 5. 11:10-11:30 PAGEO PIA MANCINI... egy argentin aktivista, a Net Party (Partido de la Red - Internet Pártja) alapítója, és a DemocracyOS nyílt forráskódú szoftver társalapítója. Mancini deklarált célja a demokrácia működési szabályainak és kereteinek a korszerű megújítása, 21. századivá tétele. Mancini szerint a demokrácia komoly válságban van. Annak ellenére, hogy a 21. században élünk, mégis a 19. században kitalált intézmények képviselnek és irányítanak bennünket, melyek ráadásul a 15. században kitalált eszközökkel kommunikálnak a választókkal. Továbbá a politikában való részvételnek hihetetlenül magas költségei vannak pénz, idő és elköteleződés tekintetében egyaránt. Ráadásul a politika nyelvezete is érthetetlenül bonyolult a társadalom többségének számára, mivel jogászok alkotják jogászoknak. Ezért is gondolta úgy Mancini, hogy rá kell venni a politikusokat arra, hogy mai kornak megfelelő kommunikációs eszközökkel párbeszédbe lépjenek a választóikkal, amelynek fontossága kapcsán az amerikai függetlenségi háború egyik híres gondolatát szokta felidézni: No representation without conversation. Ahhoz, hogy a céljait elérje, Mancini kifejlesztett egy DemocrarcyOS szoftvert. A program először érthető nyelvre lefordítja és elmagyarázza a parlament elé benyújtott és megvitatott törvényjavaslatokat, majd lehetővé teszi, hogy a felhasználó vagy az általa delegált ember szavazzon arról, hogy a képviselőnek hogyan kellene szavazni az adott kérdésben. Saját pártjának működése (Net Party) a mai napig ezen az elven és folyamaton működik.

9 JÚNIUS 5. 11:50-12:10 USMAN HAQUE...brit építész, művész, az Umbrellium társalapítója. Építészként világszerte hozott létre interaktív installációkat, digitális határfelületeket és számos, a tömeg részvételével megvalósuló egyéb kezdeményezést. Alkotásaiban egyrészt az a különleges, hogy az ember minél több érzékszervére igyekszik hatást gyakorolni. A Scent of Space című 2012-es kiállításán például egy üres helyiségben karakteresen elkülönülő illatokkal határolt le különböző tereket. Másrészt művei többnyire interaktívak, így az emberek az alkotási folyamat részeseivé válhatnak. A Marling című 2012-es projektje esetén például Eindhoven egy utcáján animált fényjátékot vetítettek, melyet a járókelők hangjukkal tudtak alakítani. Usman ilyen módon hoz létre közös városi élményt. Az UMBRELLIUM, a részben Usman Haque által alapított vállalat építészekből, dizájnerekből, taktikai urbanistákból és kreatív szakemberekből áll. Az Umbrellium olyan technológiai eszközök tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, melyek segítenek az állampolgároknak a város életében való aktívabb, nagyobb hatású részvételében. Az Umbrellium világszerte különböző városok közösségeivel, szervezeteivel, városfejlesztőivel és önkormányzataival működik együtt, hogy olyan projekteket valósítsanak meg, melyek célja az emberek bevonása a tervezésbe, döntéshozatalba, és fejlesztési projektek célkitűzéseinek meghatározásába. Ezzel látványos technikai megoldásokkal motiválják a városi lakosságot a közösségi tervezésre.

10 JÚNIUS 5. 12:10-12:30 PAGEO HARASZTI GINA... magyar származású technológiakutató, filmrendező, művész, aki a vizuális kultúra kísérleti aspektusaival és transzmediális formáival foglalkozik. Intermediából és filmgyártásból diplomázott, de sokoldalúságát bizonyítja, hogy a média több területén is dolgozott: filmek, videók, új média, játékok, tervezés. Számos vezető művészeti-technológiai műhely interdiszciplináris kutatásában vett részt Kanadában és Európában egyaránt. Kutatásaiban külön foglalkozik a hit, a tér és az idő kérdéseivel, de a kelet-ázsiai kultúra, a tudomány és az építészet is foglalkoztatja. Pályája kezdetén a filmezésben találta meg saját művészeti önkifejezésének a lehetőségét és számos nemzetközi fesztiválon, különböző kategóriában (dokumentumfilm, kísérleti film, videó) vetítették sikerrel filmjeit, több munkája pedig díjban is részesült. A Waning, az Orison és a Rei című fikción alapuló filmjei különösen bizonyították a kísérleti filmek világában való jártasságát. Gina ma is alapvetően filmkészítőnek tartja magát, annak ellenére, hogy jelenlegi munkája már a játékok világához kapcsolja, de a művészi önkifejezés lehetőségét itt is megtalálva, a játékok társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja. A játékok fejlesztésén túl számos közösségi kezdeményezés meghatározó szereplője. A GAMERella konferencia alapítójaként a játékok terén igyekszik a nők számára nagyobb érvényesülési lehetőséget biztosítani. A Critical Hit program főszervezőjeként pedig a fiatal tehetségek felkarolásában vesz részt.

11 JÚNIUS 5. 16:00-16:20 DANIEL EPSTEIN ben született, Blaine-ben, Washington államban. Tanulmányait a University of Coloradón, Boulderben végezte, filozófia szakon diplomázott 2009-ben. Egyetemi hallgatóként több céget alapított, így a Tuition Specialistet, valamint az Unreasonable Adventures-t. Úgy hiszem, hogy a vállalkozó szellem a válasz napjaink legnagyobb problémáira, ennek megfelelően erre tettem fel az életem. Epstein munkássága ma főként az Unreasonable Group köré épül. A csoport ötlete az Unreasonable Institute vállalkozásfejlesztési eseményből alakult ki 2010-ben, amikor is a kezdeményezés résztvevői közül sokan szerették volna vállalkozásaikat Unreasonable névvel ellátni. Ennek eredményeképpen az időszakos rendezvényből egy állandó szervezet jött létre, amely közös értékeket valló vállalkozásokat tömörít. Elképzelésük szerint 2020-ig ötven országban ötven vállalkozással lesznek jelen. A profitorientált vállalkozások célja, hogy megoldják a legégetőbb társadalmi és környezeti problémákat, s ezt több projekten keresztül (Unreasonable at Sea, Girl Power Accelerator) kívánják elérni. Gyakran a problémák helyi kezelését végzik, a fejlődő országok vállalkozóit összekötik a befektetőkkel, s így egy új típusú, segélyektől független nemzetközi fejlesztési modell kezd kialakulni. Elismerései: Entrepreneur for the World Award (2013), The White House Empact Award: TOP 100 Entrepreneurs in the US under age ben a Forbes a TOP 30 legbefolyásosabb vállalkozó közé választotta.

12 JÚNIUS 6. 12:40-13:00 PAGEO ANDREA EDMUNDS...önmagát emberközpontú tervezőként, stratégaként és innovációs szakértőként aposztrofálja. Több, mint 20 éves szakmai tapasztalatot halmozott fel, mely során tervezői gondolkodása segítségével oldja meg a felmerülő problémákat, valamint segít szervezeteknek, hogy kreatívabbak legyenek, és merjenek kipróbálni új dolgokat. Célja, hogy az termékek tervezésének, okosabbá tételének segítségével pozitív hatást gyakoroljon az emberekre. Andrea Edmunds a Stanford Universityn végzett terméktervező mérnökként között az IDEO dizájn és innovációs tanácsadó cégnél dolgozott mint tervezőmérnök, projektvezető, majd portfólió igazgató. Közreműködött számos állami, nonprofit szervezet, fenntarthatósággal és egészségüggyel foglalkozó vállalkozás szolgáltatásainak szervezésében ban rövid ideig közszolgáltatások fejlesztésével foglalkozott az Innovation Unit nevű cégben. Andrea Edmunds jelenleg a Future Cities Catapult fejlesztési vezetője. A Future Cities Catapult egy Londonban működő, 2013-ban alapított integrált várostervezéssel, városfejlesztéssel foglalkozó cég. Célja a vállalkozások, az akadémiai élet és a városvezetés összehozása, hogy együtt keressenek megoldásokat a városok előtt álló kihívásokra most, és a jövőben is. Andrea számos helyen tart előadásokat a smart city koncepcióról, azokról a különböző intelligens megoldásokról, melyek segítségével egyszerűbbé válik az emberek mindennapi élete.

13 JÚNIUS 6. 16:15-17:00 PHILIP G. ZIMBARDO...egy nemzetközileg elismert tudós, oktató, kutató és média személyiség, aki több díjat és elismerést is szerzett mindezen területeken. A Stanford Egyetemen Professor Emeritus, korábban a Palo Alto Egyetemen is tanított, a Naval Postgraduate Iskolában, a Yale-en, a New York Egyetemen és a Columbián is. Karrierjének legmeghatározóbb pontja, hogy népszerű televíziós sorozatán, Discovering Psychology, keresztül átadta a pszichológiát a tömegeknek. Ezen kívül több mint 400 elemet számláló publikációs listával rendelkezik. Többek között a Szégyenllőség (Shyness), A Lucifer-hatás (The Lucifer Effect), Az idő kezelés (The Time Cure) és Az idő paradoxon (The Time Paradox). Az Amerikai Pszichológia Társaság elnöke is volt. Konferenciákon szerepel és rendszeresen hívják előadásokat tartani (több előadást tartott a TED keretein belül is), és ifjúsági központokat alapított Szicíliában és Lengyelországban egyaránt. Jelenleg a Heroic Imagination Project igazgatója. A Yale Egyetemen szerezte PhD diplomáját pszichológia szakon, a szakterülete: idő perspektíva, szégyenlősség, terrorizmus, őrültség és a gonosz. Legismertebb az igencsak megosztó hatást produkáló Stanfordi börtön kísérletért, amely rávilágított, intelligens, felsőoktatásban tanuló hallgatók milyen könnyen átlépik a határt jó és gonosz között, amikor a komfortzónájukon kívül eső szituációban találják magukat. Olyan szituációban, amikor a számukra ismert és bevett viselkedési normák már nem alkalmazhatóak.

14 JÚNIUS 6. 17:25-18:15 PAGEO SUGATRA MITRAL... a 2013-as TED Prize győztese február 12-én született Kalkuttában, Indiában. Jelenleg a Newcastle Egyetem Oktatás, Kommunikáció és Nyelvtudomány Karának professzora, valamint az oktatással és képzéssel foglalkozó indiai multinacionális vállalat, az NIIT vezető tudományos munkatársa. Sugata Mitra tudományos tevékenysége számos területre terjedt ki, melyek mind-mind valami új gondolat, találmány, problémafelvetés születését eredményezték. Többek között a személyes érdeklődése késztette arra, hogy kutatásai során az emberi elmével azon belül is a tanulás és a memória témakörével kezdjen el foglalkozni, aminek eredményeként világon azon kevesek egyikévé vált, aki először kimutatta, hogy az idegpályák stimulálásával az Alzheimer-kór mechanizmusa megfejthető. A hírnevet azonban a Hole in the Wall című kutatása hozta meg számára, amelynek kapcsán Mitra és csapata szó szerint egy lyukat vájtak a falba az NIIT vállalat egyik irodájának nyomornegyed felé néző oldalán és ott egy szabadon használható számítógépet helyeztek el. Az eredmény mindenki számára meglepő volt, hiszen a minden korábbi tapasztalatot nélkülöző szegény gyerekek önállóan megtanulták a számítógép alapvető használatát. A program továbbgondolása kapcsán született meg 2007-ben Mitra révén a School in the Cloud program, ami egy olyan felhő alapú oktatási rendszer kiépítését szeretné megvalósítani, amiben a gyerekek szabadon kutathatnak és tanulhatnak egymástól.

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

Jövő Műhely 2014-2020

Jövő Műhely 2014-2020 Jövő Műhely 2014-2020 CSMKIK Kommunikációs- és Reklámklub 10 + 2 kockában Volford László CSMKIK kommunikációs és reklámklub vezető Prológ A Jövő műhely 2014-2020 indulása Jelentősen megnövekedett a szakember

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat. Bányászat, 67 kötet, (2004) p. 99-103 S E L M E C I Asz

Részletesebben

ENELFA záró konferencia 2014. január. 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek

ENELFA záró konferencia 2014. január. 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek ENELFA záró konferencia 2014. január 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek Children must be taught how to think, not what to think. Margaret Mead A jelenlegi felsőoktatási

Részletesebben

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

Szabadpiac és Protekcionizmus

Szabadpiac és Protekcionizmus Szabadpiac és Protekcionizmus KONFERENCIA PROGRAM Budapesti Corvinus Egyetem III. előadó 2008. március 13. antars Program Délelőtti szekció (angol nyelvű) Vita az ipar- és piacvédelemről, illetve a szabadpiac

Részletesebben

Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és a megvalósításba politikai támogatás megszilárdítása

Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és a megvalósításba politikai támogatás megszilárdítása Társadalmi integráció Közösségi tervezés, participáció HOGYAN? Módszertan, A közösségi tervezés alapelemei Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta Tehetség- és motivációs modell kidolgozásának kérdései a SZE TMDK kapcsán

Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta Tehetség- és motivációs modell kidolgozásának kérdései a SZE TMDK kapcsán Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta Tehetség- és motivációs modell kidolgozásának kérdései a SZE TMDK kapcsán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században

Részletesebben

Közérdekû információk:

Közérdekû információk: Közérdekû információk: A kezdeményezés A Szív Világszövetség (World Heart Federation) az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) által elindított Go Red for Women mozgalom világméret_ elterjesztését

Részletesebben

Második Európai Blue Sky Konferencia

Második Európai Blue Sky Konferencia Második Európai Blue Sky Konferencia 1 Globális Átalakulások Következmények és Alternatívák Nemzetközi konferencia az OECD és az UNESCO MOST Program támogatásával 2015. Október 29-31, Budapest - Várnegyed

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei Dr. Bokor Zoltán MTA KTB közgyűlési képviselő 1 Tartalom Célok Az együttműködés

Részletesebben

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programok A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai 2009. december Országos Igazgatói Értekezlet Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. november 23. az

Részletesebben

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN MAGAZIN KIAJÁNLÓ 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN PERSPECTIVE Lapunkon keresztül alternatív perspektívát adunk Olvasóinknak a jövő technológiai újításaihoz és a mögöttük fellelhető üzlet

Részletesebben

A felsőoktatás társadalmi szerepe és az akadémiai- egyetemi világ. Csépe Valéria

A felsőoktatás társadalmi szerepe és az akadémiai- egyetemi világ. Csépe Valéria A felsőoktatás társadalmi szerepe és az akadémiai- egyetemi világ Csépe Valéria 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Szeged, 2013. április 18-19. Témavázlat A magasabb iskolai

Részletesebben

DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyi adatok Név: Dr. Szathmári Judit Születési hely, idı: Karcag, 1973. szeptember 15. Munkahely címe: Eszterházy Károly Fıiskola, Amerikanisztika Tanszék, 3300

Részletesebben

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA Dőry Tibor REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON DIALÓG CAMPUS KIADÓ Budapest-Pécs Tartalomj egy zék Ábrajegyzék 9 Táblázatok jegyzéke 10 Keretes írások jegyzéke

Részletesebben

ÖTÖDIK NEMZEDÉK: MULTIMÉDIA? dr. Magyar Miklós Kaposvári Egyetem

ÖTÖDIK NEMZEDÉK: MULTIMÉDIA? dr. Magyar Miklós Kaposvári Egyetem ÖTÖDIK NEMZEDÉK: MULTIMÉDIA? dr. Magyar Miklós Kaposvári Egyetem Mottó: Ha nem vagy része a megoldásnak, része vagy a problémának. (brit marketing alaptétel) Hogyan jelenik meg gondolkodásunkban a multimédia?

Részletesebben

A vállalkozás vezérelvei

A vállalkozás vezérelvei A vállalkozás vezérelvei Developing the future. Magunkról: Raiffeisen evolution project development Cégünk egy Ausztriában, Közép- és Kelet-Európában működő, bécsi székhelyű ingatlanvállalkozás. Sikerünk

Részletesebben

IKT a tudás és tanulás világában:

IKT a tudás és tanulás világában: IKT a tudás és tanulás világában: A kutatási program nemzetközi relevanciája Kárpáti Andrea A témák nemzetközi relevanciája 1. A kulturális örökség digitális átalakulása Közvetítők IKT műveltsége Új adathordozók

Részletesebben

TanodaPlatformkonferencia. a tanodamozgalom fejlesztéséért

TanodaPlatformkonferencia. a tanodamozgalom fejlesztéséért TanodaPlatformkonferencia a tanodamozgalom fejlesztéséért 2014. december 12. 10.00 15.30 ELTE Tanító- és Óvóképző Kar 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 40. Mi is az a tanoda Miről szól ez a konferencia

Részletesebben

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok!

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok! Médiatámogatói együttműködés V. Magyarországi Klímacsúcs 2013. szeptember 12. Jövőnk a víz Budapest Meghívom Önöket a Klíma Klub szervezésében az V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciára!

Részletesebben

Tájékoztatás a SPARK programról

Tájékoztatás a SPARK programról Hoippj^j Bnln jjjjkkk Társadalompolitikai Programok Értékelésének Támogatása Európában Tájékoztatás a SPARK programról Scharle Ágota/Váradi Balázs Vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Hélène

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

Agilis vezető, eredményes csapat. 2015. április 16.

Agilis vezető, eredményes csapat. 2015. április 16. MEGHÍVÓ LEAN Office Konferencia Agilis vezető, eredményes csapat 2015. április 16. MEGHÍVÓ Vezetőként az a legfőbb dolgom, hogy a csapatban mindenkit jobbá tegyek. (Kemény Dénes) A vállalat, akár az emberi

Részletesebben

Kérjük, a választott kategóriát jelölje X-szel, és adjon további információkat a megfelelő oldalakon. Jelölt A díjra jelölt személy vagy szervezet

Kérjük, a választott kategóriát jelölje X-szel, és adjon további információkat a megfelelő oldalakon. Jelölt A díjra jelölt személy vagy szervezet 1. Kategória Kérjük, a választott kategóriát jelölje X-szel, és adjon további információkat a megfelelő oldalakon. 2. Személyes adatok Név / Vállalkozás neve Címe Jelölt A díjra jelölt személy vagy szervezet

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása Dr. Bakonyi Péter és Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013. június

Részletesebben

408 Döntéseink csapdájában

408 Döntéseink csapdájában A szerzőkről Válogatáskötetünk szerzői között a viselkedéstudományi döntéselmélet nemzetközileg elismert szaktekintélyei mellett feltörekvő, tehetséges ifjú kutatókat is találhatunk. A szerzők kivétel

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 4. szám 2013. február 4. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 4. szám 2013. február 4. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 4. szám 2013. február 4. Hallgatók számára Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj Az Európai Ifjúsági Károly-díj lehetőség arra, hogy a fiatalok bemutassák Európára vonatkozó

Részletesebben

Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése

Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése Biztonsági Felhő A KÜRT legújabb világszínvonalú technológiai fejlesztése Az innovatív szakemberekből álló alkotóműhelyünkben, a KÜRT-ben sikeresen létrehoztunk egy legújabb IT trendeknek megfelelő fejlesztést.

Részletesebben

Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes

Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes 2013. február 07. Magyar Innovációs Szövetség Tevékenység: műszaki, technológiai innováció érdekképviselete, érdekérvényesítés innováció

Részletesebben

Az NIIF Intézet és a ÚMFT TÁMOP 4.1.3 programok bemutatása

Az NIIF Intézet és a ÚMFT TÁMOP 4.1.3 programok bemutatása Az NIIF Intézet és a ÚMFT TÁMOP 4.1.3 programok bemutatása Máray Tamás Mohácsi János 2008.03.26. ISO 9001 2008.03.26. NIIF Intézet 1 Tanúsított cég NIIF program Hazai kutatói hálózat: NIIF Program (több

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Szponzorációs ajánlat

Szponzorációs ajánlat REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal Román-magyar területi együttműködések a gazdaságfejlesztés szolgálatában Szponzorációs ajánlat Debreceni konferencia 2009. június 3. Megjelenési

Részletesebben

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába!

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! Az Apple tehetségekre épül, olyan tehetségekre, akik, azt hiszem, képesek jó hardvert tervezni, erősek az ipari

Részletesebben

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN A SZERZŐI KÖNYVKIADÁS FORRADALMA II. Évad, 2. Szám, 2015. 07. A HÓDÍTÓ ÍR Egy kis whisky-történelem A TŐZSDEI ROBOT Barát vagy ellenség? INGYENES TECHNOLÓGIA ÉS ÜZLET MÁSKÉPP SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE KISVÁLLALKOZ LLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE SE INNONET Innovációs és Technológiai Központ, Győr 2007. május 08. Előadó: Hajdu Elemér cégvezető tanácsadó Hajdu & Társai Tanácsadó és

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Retextil termékfejlesztői pályázat Kreatív termékötlet-pályázat textil újrahasznosítás témában Pályázni olyan termékötletekkel

Részletesebben

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható Politikusi imázs 8 a politikai kommunikáció világában. A társadalmasítás, azaz a fogyasztói oldal véleményének

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Németh Vilmos főosztályvezető Budapest, 2011. május 3. Nemzeti Technológiai Platformok Nemzeti Technológiai Platformok Szakterületek: Informatika/Információs

Részletesebben

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan:

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Tudomány és kultúra További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Korok és démonok Dombi Péter: Hiszem

Részletesebben

Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról

Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról statisztikai jártasság és oktatás problémák és kihívások Dr. Kovács Péter Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar pepe@eco.u-szeged.hu Tartalom

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Kajos Attila

Szakmai beszámoló. Kajos Attila Szakmai beszámoló A Marketing megújulás - Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciájáról és az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért (EMOK) alakuló taggyűléséről Kajos Attila A Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

Kormányzati ösztönzők az innovatív vállalkozások részére. 2013. november 22.

Kormányzati ösztönzők az innovatív vállalkozások részére. 2013. november 22. Kormányzati ösztönzők az innovatív vállalkozások részére 2013. november 22. Innovációs teljesítmény - EU Innovation Scoreboard 2013 Innovációs Alap A 2013-as kiírású pályázatok státusza (VKSZ integrált

Részletesebben

Az EFIKOT általános leírása és történeti áttekintése

Az EFIKOT általános leírása és történeti áttekintése A XII. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozója (EFIKOT) Kék Gazdaság Marosvásárhely, 2013. május 3-5., Continental Hotel Az EFIKOT általános leírása és történeti áttekintése A XII. EFIKOT

Részletesebben

MediaGo Alapítvány MediaGo Alapítvány

MediaGo Alapítvány MediaGo Alapítvány A a MediaGo Holding független érdekszövetség tagjaként jött létre 2009-ben. Missziónk a pályája elején lévő fiatal munkaerő elhelyezkedésének segítése, ezen keresztül a strukturális munkanélküliség csökkentése,

Részletesebben

Industrial Internet Együttműködés és Innováció

Industrial Internet Együttműködés és Innováció Industrial Internet Együttműködés és Innováció Informatikai Oktatási Konferencia 2014.02.22. Imagination at work. Előadó: Katona Viktória Innováció Menedzser viktoria.katona@ge.com Dr. Reich Lajos Ügyvezető

Részletesebben

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána Helyünk a reklámpiacon Török Diána Magunkon kísérletezünk Print Online Rendezvények Rádió 103 milliárd. Békaperspektíva? Digitálist akarok! Fiatalokat akarok! Trendit akarok! Mérhetőt akarok! Olcsót akarok!

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24.

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc 4.0 az OKOS város Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc a fenntartható fejlődés útján Greennovációs Nagydíj: Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT!

Részletesebben

K A P O S V Á R I V S V É G S Ő B E S Z Á M O L Ó 2 0 0 8. MELLÉKLETEK

K A P O S V Á R I V S V É G S Ő B E S Z Á M O L Ó 2 0 0 8. MELLÉKLETEK MELLÉKLETEK 1 Workshop FELKÉRŐ MINTAPÉLDÁNY Név, titulus, Intézmény/szervezet Cím Kaposvár 2007. november 16. Tárgy: Felkérés a Kaposvár Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégia készítésében

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS

Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS 1946-ban született Pécsett egy iparos család egyetlen gyermekeként. 1960-ban jelentkezett a Zipernowski Károly

Részletesebben

A kezdeményezés célkitűzése

A kezdeményezés célkitűzése A kezdeményezés célkitűzése Oktatás Összefogni az oktatók tevékenységét Minőségi tananyagok, az oktatók továbbképzése Folyamatosan bővülő tananyagbázis, bárki számára elérhető Kutatás Támogatni a Java

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére

Részletesebben

közhasznú nonprofit alapírvány Hallatlan Alapítvány

közhasznú nonprofit alapírvány Hallatlan Alapítvány Ismertető Hallatlan Alapítvány Az elmúlt negyven év nyelvészeti eredményei világszerte nyilvánvalóvá tették a jelnyelvek természetes nyelv voltát. E tudományos tény megkérdőjelezése ma már a nagyfokú szakmai

Részletesebben

AJÁNLAT. 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek

AJÁNLAT. 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek AJÁNLAT 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Kálvária sgt. 88-90. Telefon/Telefax: 62-444-188 Mobil: 0630-9381-702

Részletesebben

Integrált Video Kommunikációs Rendszer

Integrált Video Kommunikációs Rendszer SZEMFÜLESONLINE Integrált Video Kommunikációs Rendszer A rendszer működése, Technikai áttekintés A Szemfüles Integrált Video Kommunikációs Rendszer (IVKR) egyidejűleg ötvözi a jelenleg ismert információs

Részletesebben

VOISIN ÉVA AZ ÉSZAK KALIFORNIAI AMERIKAI MAGYAR KÖZÖSSÉG EREDMÉNYEI

VOISIN ÉVA AZ ÉSZAK KALIFORNIAI AMERIKAI MAGYAR KÖZÖSSÉG EREDMÉNYEI VOISIN ÉVA AZ ÉSZAK KALIFORNIAI AMERIKAI MAGYAR KÖZÖSSÉG EREDMÉNYEI Los Angelesben cserkészként és a Magyar Diákszövetség tagjaként működtem amikor a UCLA-ra jártam és 1968-ban költöztem San Franciscóba,

Részletesebben

Időtartam (-tól -ig) 2012-2013 Munkáltató neve és címe Miskolci Egyetem (Központi Igazgatás), 3515 Miskolc-Egyetemváros

Időtartam (-tól -ig) 2012-2013 Munkáltató neve és címe Miskolci Egyetem (Központi Igazgatás), 3515 Miskolc-Egyetemváros 1 Ö N É L E T R A J Z F O R M A N Y O M T A T V Á N Y SZEMÉLYES ADATOK Név DR. LUKÁCS JÁNOS Cím 3535 MISKOLC (MAGYARORSZÁG), ELŐHEGY U. 48/2. Telefon +36 46 565 111/14 11 Fax +36 46 561 504 E-mail janos.lukacs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Oktatói adatlap Dr. Kengyel Ákos

Oktatói adatlap Dr. Kengyel Ákos egyetemi docens Társadalomtudományi Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1988-1993 Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Európa szakirány Tudományos fokozatok: 1998, PhD

Részletesebben

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Béres Ilona Heller Farkas Főiskola Turcsányi-Szabó Márta ELTE-IK Média és Oktatásinformatika Tanszék

Részletesebben

INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA

INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Informatikai vállalkozásoknak szóló pályázatok

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

Tudásmenedzsment, Oktatás, Képzés. GNTP Munkacsoport megbeszélés 2009, június 10, MTA

Tudásmenedzsment, Oktatás, Képzés. GNTP Munkacsoport megbeszélés 2009, június 10, MTA Tudásmenedzsment, Oktatás, Képzés GNTP Munkacsoport megbeszélés 2009, június 10, MTA 1 Előzmények (az NKTH támogatás elnyerése után) Kickoff meeting (március 18.) Platform vezetőség Titkárság Munkacsoportok

Részletesebben

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc www.zalai-iskola.hu www.edidakt.hu Előzmények Figyelemfelhívás pozitív optimizmus Don Tapscott Mark Prensky Helyzetértékelés negatív realitás Netgeneráció 2010. kutatás

Részletesebben

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, intézetigazgató MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás

Részletesebben

Általanos Médiaajánlat

Általanos Médiaajánlat Általanos Médiaajánlat 2014 Kik vagyunk mi? Az RC Creative Media 2014 május elején indította útjára az RC News online magazint, amely tervei szerint a legújabb internetes magazin kategóriát képviseli.

Részletesebben

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan Bácsi Zoltán Bedecs Szilárd Napirend Közép Európai Egyetem (CEU) bemutatása IT stratégia kialakítása Változás előtt Termék

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a nem formális tanulás fejlesztésére

Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a nem formális tanulás fejlesztésére TÁRSADALOMFÖLDRAJZI KIHÍVÁSOK ÉS ADEKVÁT VÁLASZLEHETŐSÉGEK A XXI. SZÁZAD KELET-KÖZÉP-EURÓPÁJÁBAN NEMZETKÖZI FÖLDRAJZI KONFERENCIA Beregszász, 2016. március 31. Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a

Részletesebben

A Biztonság a XXI. században címû könyvsorozatról

A Biztonság a XXI. században címû könyvsorozatról 86 A Biztonság a XXI. században címû könyvsorozatról A Zrínyi Kiadó a Honvédelmi Minisztérium támogatásával és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont szakmai gondozásában

Részletesebben

Tudománypolitikai kihívások a. 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során

Tudománypolitikai kihívások a. 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során Tudománypolitikai kihívások a 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során Dr. Kardon Béla Főosztályvezető Tudománypolitikai Főosztály Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság A kormányzati K+F+I

Részletesebben

Tájékoztató a BME GTK szakkollégiumairól, avagy. szakma és közösség a tanórákon kívül. Liska Tibor Szakkollégium. KommON Szakkollégium

Tájékoztató a BME GTK szakkollégiumairól, avagy. szakma és közösség a tanórákon kívül. Liska Tibor Szakkollégium. KommON Szakkollégium Tájékoztató a BME GTK szakkollégiumairól, avagy szakma és közösség a tanórákon kívül Liska Tibor Szakkollégium KommON Szakkollégium 2. oldal 9. oldal KommON BME Kommunikációs Szakkollégium Szakkollégiumunk

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben

EDWARD DE BONO POZITÍV HIT

EDWARD DE BONO POZITÍV HIT EDWARD DE BONO POZITÍV HIT E D W A R D D E B O N O POZITÍV HIT Emberség, boldogság, humor, segítőkészség, remény, egészség A fordítás alapja: Edward de Bono: H+ (Plus) A New Religion?: How to Live Your

Részletesebben

Az AgroFE Nemzetközi Leonardo projekt

Az AgroFE Nemzetközi Leonardo projekt Az AgroFE Nemzetközi Leonardo projekt Herdon Miklós Agroforesterie Formation en Europe 2013-1-FR1-LEO05-48937 2 Célkitűzések és fejlesztési módszerek A projekt fő célkitűzése, hogy a képzési igények és

Részletesebben

Földrajztudományi Kutatóintézet

Földrajztudományi Kutatóintézet VÁROSREHABILITÁCIÓ ÉS TÁRSADALOM 1 Tartalomjegyzék.pmd 1 Szerkesztõ: Lektor: EGEDY TAMÁS BERÉNYI ISTVÁN Technikai szerkesztõ: Technikai munkatárs: GARAI-ÉDLER ESZTER POÓR ISTVÁN A tanulmánykötet az OTKA

Részletesebben

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM FEDEZZEN FEL EGY RENDKÍVÜLI LEHETŐSÉGET! Szeretne vonzó lenni és szeretné jól érezni magát? Szeretne több pénzt keresni? Szeretne több

Részletesebben

TT elősegítő eszközök

TT elősegítő eszközök Tudás transzfert (TT) elősegítő eszközök Dr. Antal Zsuzsa Tudományos és Technológiai Alapítvány TT elősegítő eszközök Eszközök, amelyek elősegítik az iparakadémia közti tudás transzfert: Kommunikációt

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások:

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: a Miskolci Egyetem közreműködése a térségi innovációs folyamatokban Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Balatonfüred, 2009. május 11. Időhorizont

Részletesebben

Legyen előadónk, ossza meg tudását és tapasztalatait, legyen részese egy sikeres rendezvénynek!

Legyen előadónk, ossza meg tudását és tapasztalatait, legyen részese egy sikeres rendezvénynek! Előadói felhívás EWA Tavaszi Napok 2015 - Budapesti Víz Konferencia A Budapesti Víz Világtalálkozó helyszíne ismét várja a települési vízgazdálkodási és víziközmű szakma nemzetközi szereplőit, szakembereit.

Részletesebben

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok TERVDOKUMENTUMOK HIERARCHIÁJA FELADATOK, ÜTEMTERV 2012 2013 társadalmasítás

Részletesebben

RIVER projekt. A projekt bemutatása

RIVER projekt. A projekt bemutatása RIVER projekt A projekt bemutatása Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit tükrözi,

Részletesebben

Egyetem-város-ipar együttműködések a Széchenyi István Egyetem példáján

Egyetem-város-ipar együttműködések a Széchenyi István Egyetem példáján Egyetem-város-ipar együttműködések a Széchenyi István Egyetem példáján TÖMBÖLY TEODÓRA MRTT XII. VÁNDORGYŰLÉSE 2014. NOVEMBER 28. Előadás felépítése Általános nemzetközi kitekintés, környezet, tendenciák,

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Németh Mónika Miniszterelnökség Nemzetközi Főosztály 1 2012 Partnerségi

Részletesebben

aa) az érintett közművek tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter bevonásával, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési

aa) az érintett közművek tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter bevonásával, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési 1486/2015. (VII. 21.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításával kapcsolatos aktuális feladatokról, valamint egyes kapcsolódó kormányhatározatok módosításáról 1. A Kormány

Részletesebben