PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN!"

Átírás

1 PAGEO a BRAIN BAR BUDAPESTEN! A KÜLÖNLEGES GEO-PILLANAT: TUDÁS ÉS INSPIRÁCIÓ Egy kivételes geo-pillanat részesei vagyunk, amelyben az ezer szálon egymásba kapaszkodó globális világ az új inspirációkat a lokális ötletekben, az egyedi kreativitásban keresi. Pallas Athéné a görög mitológiában a héroszok támasza volt, az ő szellemiségében szeretnénk mi is segíteni a 21. század új hőseit! A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) összehozza a vezető geostratégákat, elemzi a legújabb trendeket, valamint ösztönzi a különleges helyi értékteremtést, Ahogy ezt teszi a Budapest Brain Bar esetében is, olyan sztárelőadókat idehívva, mint Richard Florida, Niall Fergusson, Sugatra Mitra, Philip Zimbardo és sokan mások Korunk legelismertebb gondolkodói vitáznak technológia és ember viszonyáról JÚNIUS 4-6. között. A Brain Bar Budapest egy új, egyedülálló nemzetközi fesztivál, melyen a világ élvonalbeli gondolkodói ütköztetik véleményüket a technológiai fejlődés társadalmi hatásairól. A főbb témák között a nagyvárosok, a vállalkozások, a tanulás, az egészség és az innováció jövőjét meghatározó trendek és dilemmák szerepelnek. Miért nincs európai Szilícium-völgy? Milyen lesz az ideális iskola 2025-ben? Applikációkban vagy orvosokban bízunk majd jobban? Mi lesz az állam szerepe az új ipari forradalom után? Hogyan alakul technológia és vallás viszonya? Az esemény célja a legkülönbözőbb nézetek szembesítése, a jövő legégetőbb kérdéseinek megvitatása.

2 A kiemelt nemzetközi előadók vendégül látásának idehozatalát a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány támogatta. A fesztivál vendége lesz a kreatív gazdaság talán legismertebb teoretikusa, RICHARD FLORIDA, és a világ 30 legbefolyásosabb vállalkozója közé választott Daniel Epstein, az Unreasonable Institute alapítója is. Előad a tanulás és a technológia kapcsolatának nemzetközi hírű szakértője, az indiai SUGATA MITRA, és a Stanford Egyetem viselkedéskutató professzora, PHILIP ZIMBARDO. Itt lesz a mindössze 17 éves MARA STEIU, aki okostelefonra alkotott a pénzügyi és a vállalkozói ismereteket fejlesztő, világszerte sikeres játékot. A Brain Bar Budapest igazi különlegességének ígérkezik NIALL FERGUSON, a világ talán legismertebb ma élő történészének előadása. A Harvard Egyetem professzora ugyanis nem fizikai valójában, hanem a virtuális valóság segítségével, holografikus formában jelenik majd meg a színpadon, hogy megossza gondolatait a válságok természetéről és a nyugati civilizáció jövőjéről. A részletes programról és a jegyvásárlási lehetőségekről bővebb információt az esemény honlapján, a oldalon kaphatnak az érdeklődők.

3 JÚNIUS 4. 14:30-14:55 EVGENY MOROZOV ben született a Belaruszban található Szoligorszkban. Felsőoktatási tanulmányait Bulgáriában végezte az American University-n. A BA megszerzése után Berlinben tanult, végül USA-ban kötött ki során kutatásokat végzett az Open Society Foundations-nél a Georgetown Egyetemen, és a Stanford Egyetemen is. Az évek során Morozov határozott álláspontot és kutatási területet választott magának: a technológiai determinizmust nem fogadta el, és bírálta azt az általános nézetet, hogy az internet önmagában hozzájárul a demokrácia építéséhez és a határok lebontásához. Szerinte az internet nem feltétlenül segíti a diktatúrák demokratizálását, sőt, azok egyik hatékony eszköze is lehet. A diktatúrák felhasználhatják szerinte az internetet politikai represszióra, tömeges ellenőrzésre, nacionalista és szélsőséges propaganda terjesztésére. Cikkei egyre népszerűbbé váltak, és 2009-ben a TedGlobal-ra is meghívták. Morozov azóta rengeteg nívós lap publikálta az írásait: többek között a The New York Times, az Economist, Wall Street Journal, Financial Times, The Guardian, Newsweek és mások ben jelent meg az első könyve: The Net Delusion: the dark side of internet freedom. Ebben írja le a fő gondolatait az internet hatásáról az autoriter államokra ban a második könyve látott napvilágot: To solve everything, click here. Ebben a technológiai determinizmust bírálja, és az emberiség azon hitét, hogy technológiával bármilyen probléma megoldható lenne.

4 JÚNIUS 4. 18:15-19:00 PAGEO NIALL FERGUSON Skót történész, aki számos vitaindító könyv szerzőjeként vált ismertté, és mind az Egyesült Államokban, mind Nagy- Britanniában rendkívüli népszerűségre tett szert. A Time magazin a Colossus: The Rise and Fall of the American Empire című könyvéért 2004-ben a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé választotta. Tudományos elismertségét tükrözi, hogy ma is több híres oktatási intézményben kutat vagy tanít, többek között az Oxfordon és a Stanfordon is. Egy évig ösztöndíjasként dolgozott a Bank of Englandben. Ferguson előszeretettel vizsgálja a történelem alternatíváit, rendszerint felteszi a mi lett volna ha kérdést, és a történelem nagy alakjainak meghatározó jelentőséget tulajdonít. Könyveit mindig egy provokatív kérdéskörre fűzi fel: pl. vajon előnyösebb lett volna Nagy-Britanniának kimaradni az első világháborúból? A brit birodalom nélkül nem lenne modern világ sem? Háromszáz év gazdasági folyamatait vizsgálta meg, különös fókusszal az emberi cselekedetek sorsfordító szerepére. Egyik elmélete szerint a nyugat hat kulcstulajdonságnak köszönhette a kelet feletti történelmi hegemóniáját: a verseny, a tudomány, a demokrácia, a gyógyszer, a fogyasztói szemlélet és a munkaetika. Ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy a nyugat elveszítette-e már a hatalmát a kelet felett? 2003-ban Henry Kissinger elérhetővé tette számára az összes egykori kormányzati dokumentumát, és Ferguson jelenleg is a híres külügyminiszter életrajzán dolgozik, melynek első kötete még idén, 2015-ben megjelenik.

5 JÚNIUS 5. 09:00-10:00 RICHARD FLORIDA A Torontói Egyetem és a New York University professzora, a Martin Prosperity Institute igazgatója, a kreatív osztály felemelkedésének guruja, a világ elsőszámú urbanistája, a New York Times bestseller szerzője. A Creative Class Group kormányzati és vállalati tanácsadó cég alapítója. Az Atlantic vezető szerkesztője. Florida programadó doktrínáját a kreatív osztály felemelkedésével szokás azonosítani. Eszerint korunk gazdasága tudásalapú, kreatív gazdaság, ahol az ötlet és a gondolkodó ember fontosabb gazdasági erőforrássá válik, mint a természeti kincsek, az energiahordozók vagy a munkaerő. A kreatív gazdaság társadalma három részre osztható: a munkásokra, a szolgáltatóiparban dolgozókra és a kreatív osztályra. A kreatív osztály tagjai új technológiákat, új gondolatokat teremtenek (a tudományoktól a művészetig), vagy munkaterületükön rendkívül nagyfokú szabadsággal hozhatnak meg döntéseket (üzleti, pénzügyi és jogi vezetők, vezető elemzők). Florida szerint a kreatív társadalom három osztálya nemcsak a városokon belül tagozódik, hanem a városok között is. Így jöhetnek létre kreatív régiók, kreatív városok, vagy mások ugyanígy ragadhatnak bele a régi kor gazdaságába és paradigmáiba. A városok kreatív indexét a technológiában, a tehetségben és a toleranciában való jártasságuk határozza meg. Legújabb könyvében pedig ezt a vonalat folytatva a városok személyiségéről ír.

6 JÚNIUS 5. 10:45-11:00 PAGEO BENJAMIN H. BRATTON...egy 1968-ban született teoretikus, munkája a filozófia, művészet és dizájn területein ível keresztül. A vizuális művészetek docense, a San Diegó-i California University Dizájn és Geopolitika Központjának ( The Center for Design and Geopolitics) igazgatója. A digitális tervezés professzorként tevékenykedik a svájci, Saas-Fee-ben található European Graduate School-ban. Kutatási területe a politikai és társadalomelmélet, a fejlődő számítástechnikai média és infrastruktúra, valamint a tudományközi tervezési módszertan határán helyezkedik el. Mielőtt 2009-ben letelepedett volna San Diegóban, egy évtizeden keresztül elméletet és tervezést oktatott a Dél-Kaliforniai Építészeti Intézetben (The Southern California Institute of Architecture), ahol máig látogató előadó, emellett között a Kaliforniai Egyetem dizájn és médiaművészetek tanszékén oktatott. Széles körben idézett szerző, számos tudományos esszé, cikk, könyvfejezet szerzője mind az akadémiai körökben, mind a népszerűsítő kiadványok tekintetében számos írást adott ki. Legújabb írásai és nyilvános előadásai foglalkoznak a felhő alapú rendszerek politikai földrajzával, a kortárs művészet, építészet és dizájn algoritmikus leírásával, a hálózati társadalmak vitatott szuverenitásával, a kiterjesztett valósággal és a mindent körülvevő komputeres interfész-tervezéssel, az ökológiai kormányzás alternatív modelljeivel, és a gépi intelligenciák geofilozófiai kihívásaival.

7 JÚNIUS 5. 10:45-11:10 WOUTER VANSTIPHOUT...építészeti történész, jelenleg Rotterdamban és Schiedamban él és dolgozik ben végzett a Groningeni Egyetemen képzőművészeti és építészeti történelem és régészet szakirányon. Vanstiphout Európa-szerte folytat akadémiai tevékenységet: korábban vendégprofesszor volt a bécsi Képzőművészeti Akadémián, ahol kidolgozott egy új történelmi és építészetelméleti tanrendet, mely a városfejlesztés és építészet társadalmi beágyazottságára összpontosít. Építészeti és várostervezési professzorként a Berlini Műszaki Egyetemen is tevékenykedett óta tervezésről és politikáról ad elő a Delft Műszaki Egyetem professzoraként. Vanstiphout az egyik alapítója, és igazgatója a rotterdami Crimson Architectural Historians nevű építészeti történészeket tömörítő csoportnak. A Crimsont 1994-ben alapították, ekkor kezdték el Utrecht városát bővíteni a Leidsche Rijn városrésszel, aminek tervezésébe bekapcsolódtak. A következő években a csoport egy hibrid gyakorlatot fejlesztett ki, melynek tárgya a kortárs város. A Crimson végez tervezési tevékenységet, kutat, írásokat közöl, kiállításokat tart, oktat, tanácsot ad és irányelveket fogalmaz meg a városok számára. A nemzetközi figyelem középpontjába a 2001-ben indult WiMBY! nevű városrehabilitációs projektjükkel kerültek, mely Rotterdam új városrészével, Hoogvliettel foglalkozik. Tevékenységüket könyv formájában is publikálták 2007-ben The Big WiMBY! Book címen.

8 JÚNIUS 5. 11:10-11:30 PAGEO PIA MANCINI... egy argentin aktivista, a Net Party (Partido de la Red - Internet Pártja) alapítója, és a DemocracyOS nyílt forráskódú szoftver társalapítója. Mancini deklarált célja a demokrácia működési szabályainak és kereteinek a korszerű megújítása, 21. századivá tétele. Mancini szerint a demokrácia komoly válságban van. Annak ellenére, hogy a 21. században élünk, mégis a 19. században kitalált intézmények képviselnek és irányítanak bennünket, melyek ráadásul a 15. században kitalált eszközökkel kommunikálnak a választókkal. Továbbá a politikában való részvételnek hihetetlenül magas költségei vannak pénz, idő és elköteleződés tekintetében egyaránt. Ráadásul a politika nyelvezete is érthetetlenül bonyolult a társadalom többségének számára, mivel jogászok alkotják jogászoknak. Ezért is gondolta úgy Mancini, hogy rá kell venni a politikusokat arra, hogy mai kornak megfelelő kommunikációs eszközökkel párbeszédbe lépjenek a választóikkal, amelynek fontossága kapcsán az amerikai függetlenségi háború egyik híres gondolatát szokta felidézni: No representation without conversation. Ahhoz, hogy a céljait elérje, Mancini kifejlesztett egy DemocrarcyOS szoftvert. A program először érthető nyelvre lefordítja és elmagyarázza a parlament elé benyújtott és megvitatott törvényjavaslatokat, majd lehetővé teszi, hogy a felhasználó vagy az általa delegált ember szavazzon arról, hogy a képviselőnek hogyan kellene szavazni az adott kérdésben. Saját pártjának működése (Net Party) a mai napig ezen az elven és folyamaton működik.

9 JÚNIUS 5. 11:50-12:10 USMAN HAQUE...brit építész, művész, az Umbrellium társalapítója. Építészként világszerte hozott létre interaktív installációkat, digitális határfelületeket és számos, a tömeg részvételével megvalósuló egyéb kezdeményezést. Alkotásaiban egyrészt az a különleges, hogy az ember minél több érzékszervére igyekszik hatást gyakorolni. A Scent of Space című 2012-es kiállításán például egy üres helyiségben karakteresen elkülönülő illatokkal határolt le különböző tereket. Másrészt művei többnyire interaktívak, így az emberek az alkotási folyamat részeseivé válhatnak. A Marling című 2012-es projektje esetén például Eindhoven egy utcáján animált fényjátékot vetítettek, melyet a járókelők hangjukkal tudtak alakítani. Usman ilyen módon hoz létre közös városi élményt. Az UMBRELLIUM, a részben Usman Haque által alapított vállalat építészekből, dizájnerekből, taktikai urbanistákból és kreatív szakemberekből áll. Az Umbrellium olyan technológiai eszközök tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, melyek segítenek az állampolgároknak a város életében való aktívabb, nagyobb hatású részvételében. Az Umbrellium világszerte különböző városok közösségeivel, szervezeteivel, városfejlesztőivel és önkormányzataival működik együtt, hogy olyan projekteket valósítsanak meg, melyek célja az emberek bevonása a tervezésbe, döntéshozatalba, és fejlesztési projektek célkitűzéseinek meghatározásába. Ezzel látványos technikai megoldásokkal motiválják a városi lakosságot a közösségi tervezésre.

10 JÚNIUS 5. 12:10-12:30 PAGEO HARASZTI GINA... magyar származású technológiakutató, filmrendező, művész, aki a vizuális kultúra kísérleti aspektusaival és transzmediális formáival foglalkozik. Intermediából és filmgyártásból diplomázott, de sokoldalúságát bizonyítja, hogy a média több területén is dolgozott: filmek, videók, új média, játékok, tervezés. Számos vezető művészeti-technológiai műhely interdiszciplináris kutatásában vett részt Kanadában és Európában egyaránt. Kutatásaiban külön foglalkozik a hit, a tér és az idő kérdéseivel, de a kelet-ázsiai kultúra, a tudomány és az építészet is foglalkoztatja. Pályája kezdetén a filmezésben találta meg saját művészeti önkifejezésének a lehetőségét és számos nemzetközi fesztiválon, különböző kategóriában (dokumentumfilm, kísérleti film, videó) vetítették sikerrel filmjeit, több munkája pedig díjban is részesült. A Waning, az Orison és a Rei című fikción alapuló filmjei különösen bizonyították a kísérleti filmek világában való jártasságát. Gina ma is alapvetően filmkészítőnek tartja magát, annak ellenére, hogy jelenlegi munkája már a játékok világához kapcsolja, de a művészi önkifejezés lehetőségét itt is megtalálva, a játékok társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja. A játékok fejlesztésén túl számos közösségi kezdeményezés meghatározó szereplője. A GAMERella konferencia alapítójaként a játékok terén igyekszik a nők számára nagyobb érvényesülési lehetőséget biztosítani. A Critical Hit program főszervezőjeként pedig a fiatal tehetségek felkarolásában vesz részt.

11 JÚNIUS 5. 16:00-16:20 DANIEL EPSTEIN ben született, Blaine-ben, Washington államban. Tanulmányait a University of Coloradón, Boulderben végezte, filozófia szakon diplomázott 2009-ben. Egyetemi hallgatóként több céget alapított, így a Tuition Specialistet, valamint az Unreasonable Adventures-t. Úgy hiszem, hogy a vállalkozó szellem a válasz napjaink legnagyobb problémáira, ennek megfelelően erre tettem fel az életem. Epstein munkássága ma főként az Unreasonable Group köré épül. A csoport ötlete az Unreasonable Institute vállalkozásfejlesztési eseményből alakult ki 2010-ben, amikor is a kezdeményezés résztvevői közül sokan szerették volna vállalkozásaikat Unreasonable névvel ellátni. Ennek eredményeképpen az időszakos rendezvényből egy állandó szervezet jött létre, amely közös értékeket valló vállalkozásokat tömörít. Elképzelésük szerint 2020-ig ötven országban ötven vállalkozással lesznek jelen. A profitorientált vállalkozások célja, hogy megoldják a legégetőbb társadalmi és környezeti problémákat, s ezt több projekten keresztül (Unreasonable at Sea, Girl Power Accelerator) kívánják elérni. Gyakran a problémák helyi kezelését végzik, a fejlődő országok vállalkozóit összekötik a befektetőkkel, s így egy új típusú, segélyektől független nemzetközi fejlesztési modell kezd kialakulni. Elismerései: Entrepreneur for the World Award (2013), The White House Empact Award: TOP 100 Entrepreneurs in the US under age ben a Forbes a TOP 30 legbefolyásosabb vállalkozó közé választotta.

12 JÚNIUS 6. 12:40-13:00 PAGEO ANDREA EDMUNDS...önmagát emberközpontú tervezőként, stratégaként és innovációs szakértőként aposztrofálja. Több, mint 20 éves szakmai tapasztalatot halmozott fel, mely során tervezői gondolkodása segítségével oldja meg a felmerülő problémákat, valamint segít szervezeteknek, hogy kreatívabbak legyenek, és merjenek kipróbálni új dolgokat. Célja, hogy az termékek tervezésének, okosabbá tételének segítségével pozitív hatást gyakoroljon az emberekre. Andrea Edmunds a Stanford Universityn végzett terméktervező mérnökként között az IDEO dizájn és innovációs tanácsadó cégnél dolgozott mint tervezőmérnök, projektvezető, majd portfólió igazgató. Közreműködött számos állami, nonprofit szervezet, fenntarthatósággal és egészségüggyel foglalkozó vállalkozás szolgáltatásainak szervezésében ban rövid ideig közszolgáltatások fejlesztésével foglalkozott az Innovation Unit nevű cégben. Andrea Edmunds jelenleg a Future Cities Catapult fejlesztési vezetője. A Future Cities Catapult egy Londonban működő, 2013-ban alapított integrált várostervezéssel, városfejlesztéssel foglalkozó cég. Célja a vállalkozások, az akadémiai élet és a városvezetés összehozása, hogy együtt keressenek megoldásokat a városok előtt álló kihívásokra most, és a jövőben is. Andrea számos helyen tart előadásokat a smart city koncepcióról, azokról a különböző intelligens megoldásokról, melyek segítségével egyszerűbbé válik az emberek mindennapi élete.

13 JÚNIUS 6. 16:15-17:00 PHILIP G. ZIMBARDO...egy nemzetközileg elismert tudós, oktató, kutató és média személyiség, aki több díjat és elismerést is szerzett mindezen területeken. A Stanford Egyetemen Professor Emeritus, korábban a Palo Alto Egyetemen is tanított, a Naval Postgraduate Iskolában, a Yale-en, a New York Egyetemen és a Columbián is. Karrierjének legmeghatározóbb pontja, hogy népszerű televíziós sorozatán, Discovering Psychology, keresztül átadta a pszichológiát a tömegeknek. Ezen kívül több mint 400 elemet számláló publikációs listával rendelkezik. Többek között a Szégyenllőség (Shyness), A Lucifer-hatás (The Lucifer Effect), Az idő kezelés (The Time Cure) és Az idő paradoxon (The Time Paradox). Az Amerikai Pszichológia Társaság elnöke is volt. Konferenciákon szerepel és rendszeresen hívják előadásokat tartani (több előadást tartott a TED keretein belül is), és ifjúsági központokat alapított Szicíliában és Lengyelországban egyaránt. Jelenleg a Heroic Imagination Project igazgatója. A Yale Egyetemen szerezte PhD diplomáját pszichológia szakon, a szakterülete: idő perspektíva, szégyenlősség, terrorizmus, őrültség és a gonosz. Legismertebb az igencsak megosztó hatást produkáló Stanfordi börtön kísérletért, amely rávilágított, intelligens, felsőoktatásban tanuló hallgatók milyen könnyen átlépik a határt jó és gonosz között, amikor a komfortzónájukon kívül eső szituációban találják magukat. Olyan szituációban, amikor a számukra ismert és bevett viselkedési normák már nem alkalmazhatóak.

14 JÚNIUS 6. 17:25-18:15 PAGEO SUGATRA MITRAL... a 2013-as TED Prize győztese február 12-én született Kalkuttában, Indiában. Jelenleg a Newcastle Egyetem Oktatás, Kommunikáció és Nyelvtudomány Karának professzora, valamint az oktatással és képzéssel foglalkozó indiai multinacionális vállalat, az NIIT vezető tudományos munkatársa. Sugata Mitra tudományos tevékenysége számos területre terjedt ki, melyek mind-mind valami új gondolat, találmány, problémafelvetés születését eredményezték. Többek között a személyes érdeklődése késztette arra, hogy kutatásai során az emberi elmével azon belül is a tanulás és a memória témakörével kezdjen el foglalkozni, aminek eredményeként világon azon kevesek egyikévé vált, aki először kimutatta, hogy az idegpályák stimulálásával az Alzheimer-kór mechanizmusa megfejthető. A hírnevet azonban a Hole in the Wall című kutatása hozta meg számára, amelynek kapcsán Mitra és csapata szó szerint egy lyukat vájtak a falba az NIIT vállalat egyik irodájának nyomornegyed felé néző oldalán és ott egy szabadon használható számítógépet helyeztek el. Az eredmény mindenki számára meglepő volt, hiszen a minden korábbi tapasztalatot nélkülöző szegény gyerekek önállóan megtanulták a számítógép alapvető használatát. A program továbbgondolása kapcsán született meg 2007-ben Mitra révén a School in the Cloud program, ami egy olyan felhő alapú oktatási rendszer kiépítését szeretné megvalósítani, amiben a gyerekek szabadon kutathatnak és tanulhatnak egymástól.

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése XXV. ORSZÁGOS KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA 2017. SZEPTEMBER 7-8. A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése Madarasiné Dr. Szirmai

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Békés Csaba János

Oktatói önéletrajz Dr. Békés Csaba János egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1978-1983 József Attila Tudományegyetem, Szeged,, történelem angol szak Tudományos

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hideg Éva

Oktatói önéletrajz Dr. Hideg Éva egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1969-1974 Marx Károly Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hideg Éva

Oktatói önéletrajz Dr. Hideg Éva egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1969-1974 Marx Károly Közgazdaságtudományi

Részletesebben

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat. Bányászat, 67 kötet, (2004) p. 99-103 S E L M E C I Asz

Részletesebben

Jövő Műhely 2014-2020

Jövő Műhely 2014-2020 Jövő Műhely 2014-2020 CSMKIK Kommunikációs- és Reklámklub 10 + 2 kockában Volford László CSMKIK kommunikációs és reklámklub vezető Prológ A Jövő műhely 2014-2020 indulása Jelentősen megnövekedett a szakember

Részletesebben

ENELFA záró konferencia 2014. január. 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek

ENELFA záró konferencia 2014. január. 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek ENELFA záró konferencia 2014. január 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek Children must be taught how to think, not what to think. Margaret Mead A jelenlegi felsőoktatási

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Vitéz Éva Alumni hálózatok hatása a gazdasági kapcsolatokra

Vitéz Éva Alumni hálózatok hatása a gazdasági kapcsolatokra Alumni hálózatok hatása a gazdasági kapcsolatokra A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században KIINDULÓPONT: Harmadik generációs egyetemek / 3GE/ 3GU -

Részletesebben

Szabadpiac és Protekcionizmus

Szabadpiac és Protekcionizmus Szabadpiac és Protekcionizmus KONFERENCIA PROGRAM Budapesti Corvinus Egyetem III. előadó 2008. március 13. antars Program Délelőtti szekció (angol nyelvű) Vita az ipar- és piacvédelemről, illetve a szabadpiac

Részletesebben

Kihívások a gyakorlatorientált mérnökképzés megteremtésében Dr. Hanula Barna. Felsőoktatási együttműködés járműipari szereplőkkel

Kihívások a gyakorlatorientált mérnökképzés megteremtésében Dr. Hanula Barna. Felsőoktatási együttműködés járműipari szereplőkkel Kihívások a gyakorlatorientált mérnökképzés megteremtésében Dr. Hanula Barna Felsőoktatási együttműködés járműipari szereplőkkel Kihívások a műszaki felsőoktatásban Mérnökképzés a XXI. században 2 Új elvárások

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Cosovan Attila Róbert

Oktatói önéletrajz Dr. Cosovan Attila Róbert Dr. Cosovan Attila Róbert egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Marketing-, Média- és Designkommunikáció Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1992-1994 Universitatea Romano-Americana, Design 1994-1998

Részletesebben

Közérdekû információk:

Közérdekû információk: Közérdekû információk: A kezdeményezés A Szív Világszövetség (World Heart Federation) az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) által elindított Go Red for Women mozgalom világméret_ elterjesztését

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek 2 Változás sebessége A gazdasági átalakulás nehezen követi a technológiai fejlődést Technológiai változás

Részletesebben

Visszatekintés a Jövő Internet NTP öt évére. Dr. Bakonyi Péter Jövő Internet NTP.

Visszatekintés a Jövő Internet NTP öt évére. Dr. Bakonyi Péter Jövő Internet NTP. Visszatekintés a Jövő Internet NTP öt évére Dr. Bakonyi Péter Jövő Internet NTP. 1 Jövő Internet NTP alakuló ülése Az alakuló ülést 2011. május 3-án 10h 30-kor tartjuk. Helyszín: 1132 Bp. Victor Hugó utca

Részletesebben

BUDAPEST SCIENCE CITY

BUDAPEST SCIENCE CITY 2017. 11. 10. BUDAPEST SCIENCE CITY KONFERENCIA A Tudományfesztivált 2010-ben a szervezők azzal a céllal hívták életre, hogy a tudományos ismeretterjesztést népszerűsítse egy minden korosztály számára

Részletesebben

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Dékáni köszöntő Kedves Érdeklődő! Ebben a kiadványban igyekeztünk összegezni

Részletesebben

SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ

SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ SZÖVETSÉG TECHNOLÓGIAI VÍZ NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ÉLETCIKLUS SZEMLÉLET EGYÜTTMŰKÖDÉS INNOVÁCIÓ IVÓVÍZ CSATORNÁZÁS VÍZELLÁTÁS TECHNOLÓGIA ÉRTÉKET KÉPVISELÜNK TUDÁSTRANSZFER

Részletesebben

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: képalkotás (Visual Representation) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

Az innováció és a design megjelenési lehetőségei egy vállalat életében

Az innováció és a design megjelenési lehetőségei egy vállalat életében Az innováció és a design megjelenési lehetőségei egy vállalat életében Dr. Németh Edit, egyetemi adjunktus, NJE Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszék Berki-Süle Margit, egyetemi adjunktus, BME Ergonómia

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Digitális Kormányzás és Digitális Állam Ludovika Kiemelt Kutatóműhely Dr. Nemeslaki András, műhelyvezető E-közszolgálati

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Kocsis János Balázs

Oktatói önéletrajz Kocsis János Balázs egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1990-1995 Budapesti Műszaki Egyetem, Villamosmérnök

Részletesebben

Okos Városok Globális helyzetkép, lehetőségek, várakozások. Digitális Város Konferencia 2016 szeptember, Győr

Okos Városok Globális helyzetkép, lehetőségek, várakozások. Digitális Város Konferencia 2016 szeptember, Győr Okos Városok Globális helyzetkép, lehetőségek, várakozások Digitális Város Konferencia 2016 szeptember, Győr Az okos város Célja a lakók életminőségének javítása. Olyan versenyképes, erős növekedési potenciállal

Részletesebben

Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és a megvalósításba politikai támogatás megszilárdítása

Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és a megvalósításba politikai támogatás megszilárdítása Társadalmi integráció Közösségi tervezés, participáció HOGYAN? Módszertan, A közösségi tervezés alapelemei Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16.

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16. A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek 2018. Január 16. PROJEKT ÉRTÉKELÉS GYAKORLATA Transzparens, szabályozott folyamat 2 független, de a szakterületen

Részletesebben

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény 1979 KLTE 1983 ELTE magyar történelem szakos középiskolai tanár filozófia szakos előadó II. OKTATÁSI

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

REFORMÁTUS OKTATÁSI PROGRAM

REFORMÁTUS OKTATÁSI PROGRAM Istené a bölcsesség és hatalom, övé a tanács és az értelem. (Jób 12:13) REFORMÁTUS OKTATÁSI PROGRAM KONFESZT Közéleti Kollégium 2018. február 2018. május A második világháborút követő bő fél évszázad alatt

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek

módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 4. Bibliográfia - Jegyzetek módszertan 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők 3. Kihívások Konferencia / Esettanulmányok 4. Bibliográfia - Jegyzetek 1. Folyamatosság - Kockák 2. Konzultáció 2 Konzulens, szakértők

Részletesebben

DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyi adatok Név: Dr. Szathmári Judit Születési hely, idı: Karcag, 1973. szeptember 15. Munkahely címe: Eszterházy Károly Fıiskola, Amerikanisztika Tanszék, 3300

Részletesebben

Második Európai Blue Sky Konferencia

Második Európai Blue Sky Konferencia Második Európai Blue Sky Konferencia 1 Globális Átalakulások Következmények és Alternatívák Nemzetközi konferencia az OECD és az UNESCO MOST Program támogatásával 2015. Október 29-31, Budapest - Várnegyed

Részletesebben

Külföldi hallgatók az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeiben

Külföldi hallgatók az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeiben Külföldi hallgatók az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeiben Sajtóanyag 2016 Milestone Institute 2015 info@msinst.org www.milestone-institute.org 1062 Budapest, Bajza utca 44. 1 Milestone Institute

Részletesebben

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok!

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok! Médiatámogatói együttműködés V. Magyarországi Klímacsúcs 2013. szeptember 12. Jövőnk a víz Budapest Meghívom Önöket a Klíma Klub szervezésében az V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciára!

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Szabó Zsolt Roland

Oktatói önéletrajz Dr. Szabó Zsolt Roland egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Stratégia Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 2005-2011 Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani PhD program 2003-2005 Széchenyi István Egyetem,

Részletesebben

Felsőoktatás-politikai célok és elvárások. Veszprém, 2010.

Felsőoktatás-politikai célok és elvárások. Veszprém, 2010. Felsőoktatás-politikai célok és elvárások Veszprém, 2010. Fejlesztés irányai az utóbbi években Kihívások globális, de különösen Európát érintő változások társadalmi váltást követő hazai átalakulások Dokumentumok

Részletesebben

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató,

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató, OKOS VÁROSOK, OKOS EGYETEMEK - A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HELYE SZEREPE AZ OKOS VÁROSSÁ VÁLÁS FOLYAMATA SORÁN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL HAZÁNK MEGYEI JOGÚ VÁROSAIBAN Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, regpzs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN

HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN Április 9. Konferencia és divatbemutató Helyszín: OLASZ KULTURÁLIS INTÉZET A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) szeretné a kreatív

Részletesebben

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN MAGAZIN KIAJÁNLÓ 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN PERSPECTIVE Lapunkon keresztül alternatív perspektívát adunk Olvasóinknak a jövő technológiai újításaihoz és a mögöttük fellelhető üzlet

Részletesebben

Szabályozási kihívások

Szabályozási kihívások Szabályozási kihívások Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes Ahogy az NMHH látja 2012. október 11. Globális trendek, európai és nemzeti válaszok 2 Az információs társadalom változásának trendjei A vezeték

Részletesebben

epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés március 1.

epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés március 1. epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés 2009. március 1. A www.epiteszforum.hu naponta új hírekkel jelentkező építészeti napilap, amely a hasznos szakmai és közéleti információk mellett beszámol a legfontosabb

Részletesebben

A felsőoktatás társadalmi szerepe és az akadémiai- egyetemi világ. Csépe Valéria

A felsőoktatás társadalmi szerepe és az akadémiai- egyetemi világ. Csépe Valéria A felsőoktatás társadalmi szerepe és az akadémiai- egyetemi világ Csépe Valéria 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Szeged, 2013. április 18-19. Témavázlat A magasabb iskolai

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Kajos Attila

Szakmai beszámoló. Kajos Attila Szakmai beszámoló A Marketing megújulás - Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciájáról és az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért (EMOK) alakuló taggyűléséről Kajos Attila A Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

IKT a tudás és tanulás világában:

IKT a tudás és tanulás világában: IKT a tudás és tanulás világában: A kutatási program nemzetközi relevanciája Kárpáti Andrea A témák nemzetközi relevanciája 1. A kulturális örökség digitális átalakulása Közvetítők IKT műveltsége Új adathordozók

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Csutora Mária

Oktatói önéletrajz Dr. Csutora Mária egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: - 1989 MKKE, Okleveles közgazda mezőgazdasági szakon Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

IKT megoldások az ipar szolgálatában

IKT megoldások az ipar szolgálatában IKT megoldások az ipar szolgálatában Charaf Hassan, egyetemi tanár, tanszékvezető 1 IKT Trendek A mobileszközök és szenzorok erősödése A felhőszolgáltatások elterjedése Hálózati megoldások robusztussága

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Kocsis János Balázs

Oktatói önéletrajz Kocsis János Balázs egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1990-1995 Budapesti Műszaki Egyetem, Villamosmérnök

Részletesebben

A vállalkozás vezérelvei

A vállalkozás vezérelvei A vállalkozás vezérelvei Developing the future. Magunkról: Raiffeisen evolution project development Cégünk egy Ausztriában, Közép- és Kelet-Európában működő, bécsi székhelyű ingatlanvállalkozás. Sikerünk

Részletesebben

Urbanisztika megfontolások térben és időben URBANIZÁCIÓS TRENDEK

Urbanisztika megfontolások térben és időben URBANIZÁCIÓS TRENDEK l i 2015.03.19. megfontolások térben és időben URBANIZÁCIÓS TRENDEK IDŐ intergenerációs szolidaritás futurisztika trendkutatás technológiaváltás TÉR intragenerációs szolidaritás urbanizációs trendek megacities

Részletesebben

Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN. Szervezők:

Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN. Szervezők: Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN Szervezők: 250 kiállító 10 különböző ország 10.000 látogató Mit kínál az AutomotiveHungary? 1 A

Részletesebben

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei Dr. Bokor Zoltán MTA KTB közgyűlési képviselő 1 Tartalom Célok Az együttműködés

Részletesebben

408 Döntéseink csapdájában

408 Döntéseink csapdájában A szerzőkről Válogatáskötetünk szerzői között a viselkedéstudományi döntéselmélet nemzetközileg elismert szaktekintélyei mellett feltörekvő, tehetséges ifjú kutatókat is találhatunk. A szerzők kivétel

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Gábor András

Oktatói önéletrajz Dr. Gábor András habilitált egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Információrendszerek Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1999 ISACA CISA Információrendszer Auditor 1977-1979 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

Agilis vezető, eredményes csapat. 2015. április 16.

Agilis vezető, eredményes csapat. 2015. április 16. MEGHÍVÓ LEAN Office Konferencia Agilis vezető, eredményes csapat 2015. április 16. MEGHÍVÓ Vezetőként az a legfőbb dolgom, hogy a csapatban mindenkit jobbá tegyek. (Kemény Dénes) A vállalat, akár az emberi

Részletesebben

INTERAKCIÓK ÉS HATÁRÁTLÉPÉSEK A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS FOLYAMATÁBAN

INTERAKCIÓK ÉS HATÁRÁTLÉPÉSEK A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS FOLYAMATÁBAN INTERAKCIÓK ÉS HATÁRÁTLÉPÉSEK A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS FOLYAMATÁBAN Készítette: Szabó Ildikó általános iskolai matematika-fizika tanár Pécs 2009. április 2.. A kor, amiben élünk Digitalizáció kora Egy

Részletesebben

Információs kultúra: múló divat, vagy alapvető készségek együttese?

Információs kultúra: múló divat, vagy alapvető készségek együttese? Információs kultúra: múló divat, vagy alapvető készségek együttese? Koltay Tibor Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Kar, Informatikai és Könyvtártudományi Tanszék & Berzsenyi Dániel Főiskola, Könyvtár-

Részletesebben

REFORMÁTUS OKTATÁSI PROGRAM

REFORMÁTUS OKTATÁSI PROGRAM Istené a bölcsesség és hatalom, övé a tanács és az értelem. (Jób 12:13) REFORMÁTUS OKTATÁSI PROGRAM KONFESZT Közéleti Kollégium 2017. szeptember 2018. május A második világháborút követő bő fél évszázad

Részletesebben

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI III. Elektromobilitás Konferencia Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium JEDLIK ÁNYOS CSELEKVÉSI TERV A Jedlik Ányos Cselekvési

Részletesebben

Startup-ok. Divat és lehetőség. dr. Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.

Startup-ok. Divat és lehetőség. dr. Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Startup-ok Divat és lehetőség dr. Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Közgazdász Vándorgyűlés Kecskemét, 2016. szeptember 16. SZTA és a startup befektetések SZTA - legkonzervatívabb

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

Innováció és szakember utánpótlás a gazdasági szereplők, az állam és a felsőoktatás viszonyrendszerében

Innováció és szakember utánpótlás a gazdasági szereplők, az állam és a felsőoktatás viszonyrendszerében Innováció és szakember utánpótlás a gazdasági szereplők, az állam és a felsőoktatás viszonyrendszerében Kerekasztal-beszélgetés vitaindító Prof. Abonyi János Innováció korlátai Menedzsment Soft-skill K+F+I

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT TrEE Teaching re cycling and Environmental Education Az újrahasznosítás és a környezetvédelem oktatása GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT Partnerek : Ulixes scs (IT) - coordinator Association "Social

Részletesebben

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MILYEN LESZ AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁS 2020 UTÁN? KITEKINTÉSSEL A KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉGRE Budapest, 2019. június 5. A Tempus

Részletesebben

GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA

GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA GLOBALIZÁCIÓ GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA Azoknak a bonyolult folyamatoknak az összessége, amelyek a gazdaság, a technika, a pénzügy, a politika és a kultúra területén az egész Földre kiterjedő új rendszereket

Részletesebben

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2017. november 13-17. Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A jelen és a jövő KIHÍVÁSOK Kezelhető Autentikus tanulás A tanári szerep újragondolása Rövid távú Kódolás Alkotó

Részletesebben

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. MEGHATÁROZÁS 2014. évi 1303 sz. EU Rendelet

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába!

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! Az Apple tehetségekre épül, olyan tehetségekre, akik, azt hiszem, képesek jó hardvert tervezni, erősek az ipari

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Dobák Miklós

Oktatói önéletrajz Dr. Dobák Miklós egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Szervezés Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1975-1979 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Népgazdasági tervező-elemző szak, vállalati modellező

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Dobák Miklós

Oktatói önéletrajz Dr. Dobák Miklós egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Szervezés Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1975-1979 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Népgazdasági tervező-elemző szak, vállalati modellező

Részletesebben

Médiafigyelés FIGYELŐ (66,67. OLDAL)

Médiafigyelés FIGYELŐ (66,67. OLDAL) FIGYELŐ - 2017. 11. 09. (66,67. OLDAL) Dubéczi Zoltán Kamasz Melinda Évente több mint ezer közgazdasági tanuló folytat tanulmányokat vagy kap ösztöndíjat az MNB oktatási programjainak a segítségével. Újabban

Részletesebben

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2017. március 15-18. A projekt születése

Részletesebben

Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta Tehetség- és motivációs modell kidolgozásának kérdései a SZE TMDK kapcsán

Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta Tehetség- és motivációs modell kidolgozásának kérdései a SZE TMDK kapcsán Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta Tehetség- és motivációs modell kidolgozásának kérdései a SZE TMDK kapcsán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században

Részletesebben

felkészülés a honlapon lévő, az előadásokkal párhuzamosan kiadott anyagok alapján:

felkészülés a honlapon lévő, az előadásokkal párhuzamosan kiadott anyagok alapján: Városépítészet1 témakörök, mintakérdések a vizsgához 2014/2015 a BME Urbanisztika Tanszék kötelező tantárgya felkészülés a honlapon lévő, az előadásokkal párhuzamosan kiadott anyagok alapján: http://www.urb.bme.hu/segedlet/varos1/eloadasok_2014/

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László 1944-ben Újvidéken született. 1967-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki és mérnöktanári oklevelet szerzett. 1967-től 1987-ig az Energiagazdálkodási Intézet

Részletesebben

Open Data technológia és üzlet

Open Data technológia és üzlet Open Data technológia és üzlet Kovács Zoltán Larkbio Kft. Debrecen Smart City Meetup 2015. 08. 27. Tartalom A Larkbio Kft-ről Open Data Technológia Szenzor hálózatok Üzlet Elvárások Mit tehet Debrecen

Részletesebben

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programok A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai 2009. december Országos Igazgatói Értekezlet Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. november 23. az

Részletesebben

Success Pre-Intermediate Kompetencia Alapú Tanmenet. Pearson Education Magyarország Megjegyzések:

Success Pre-Intermediate Kompetencia Alapú Tanmenet. Pearson Education Magyarország Megjegyzések: Success Pre-Intermediate Kompetencia Alapú Tanmenet Pearson Education Magyarország 2009 Megjegyzések: 1) A Success Pre-Intermediate tankönyvet a Közös Európai Referenciakeret A2/B1 szintjeinek deskriptorai

Részletesebben

24 órás kódoló startup maraton július 7-9. ECO

24 órás kódoló startup maraton július 7-9. ECO 24 órás kódoló startup maraton 2017. július 7-9. Mi az a Hacknovation? A Hacknovation egy nagyszabású IT startup hackathon, ahol a csapatoknak 24 óra áll rendelkezésükre, hogy a nulláról kiindulva létrehozzanak

Részletesebben

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24.

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc 4.0 az OKOS város Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc a fenntartható fejlődés útján Greennovációs Nagydíj: Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT!

Részletesebben

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Kováts Gergely Ferenc

Oktatói önéletrajz Kováts Gergely Ferenc adjunktus Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Szervezés Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1997-2002 Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, közgazdász (gazdálkodási szak) 2002-2013,

Részletesebben

Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében

Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Faragó-Kovách Eszter SOCIAL SEEDS szakmai munkatárs 2016. december 1. I A Mikulás is benchmarkol - 10. I Budapest A társadalmi vállalkozásokról

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

Smart City feltételei

Smart City feltételei Smart City feltételei OKOS VÁROS konferencia 2017. május 25. Kövesdi Zoltán Közigazgatási tanácsadó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium JÓLÉT MEGTEREMTÉSE SMART INFRASTRUCTURE GAZDASÁG Miért van szükség digitális

Részletesebben

Tájékoztató a BME GTK szakkollégiumairól, avagy. szakma és közösség a tanórákon kívül. Liska Tibor Szakkollégium. KommON Szakkollégium

Tájékoztató a BME GTK szakkollégiumairól, avagy. szakma és közösség a tanórákon kívül. Liska Tibor Szakkollégium. KommON Szakkollégium Tájékoztató a BME GTK szakkollégiumairól, avagy szakma és közösség a tanórákon kívül Liska Tibor Szakkollégium KommON Szakkollégium 2. oldal 9. oldal KommON BME Kommunikációs Szakkollégium Szakkollégiumunk

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása Dr. Bakonyi Péter és Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013. június

Részletesebben

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM október 20. A mentorrá válás útja

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM október 20. A mentorrá válás útja MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM PROJEKTZÁRÓ KONFERENCIA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM 2015. október 20. A mentorrá válás útja A tanulási eredmény alapú mentorképzés-fejlesztés eredményei www.jgypk.hu Dr. Farkas Éva

Részletesebben

Varga Bálint Neves agytrösztök legújabb kutatásai

Varga Bálint Neves agytrösztök legújabb kutatásai Varga Bálint Neves agytrösztök legújabb kutatásai A brit oktatás átalakításáról és modernizálásáról A kormányzó Munkáspárthoz közel álló befolyásos brit agytröszt, az Institute for Public Policy Research

Részletesebben