A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak"

Átírás

1

2 A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak pusztítást a trópusi ciklonok? Trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás A Sandy útvonala, károkozása Miért okozott olyan nagy károkat a Sandy? A Sandy előrejelezhetősége Szupervihar volt-e Sandy? Lesznek-e jövőbeli Sandyk?

3 Adatforrások Az előadásban szereplő adatok, táblázatok, térképek a WMO, a NOAA/NHC, a JMA, a BOM, a Météo France és az ECMWF honlapjáról, előadásaiból származnak. A műholdfotók, radarképek, ciklonpályák a NOAA, a JMA, a BOM és a Wikipédia honlapjáról származnak. A fényképek többsége a CBS, az index.hu, az origo.hu és a newyorker.com honlapjairól származik.

4 A trópusi ciklonok kialakulása frontális verzió A passzát szelek áramlási rendszerében valamilyen okból hullámok keletkeznek pl. a szelek szárazföldnek ütköznek, vagy az egyenlítői szélcsendzóna és a passzátszelek határán konvergencia zónák alakulnak ki a konvergencia mentén konvektív rendszer alakul ki, amely forgó mozgásba kezd, és kedvező viszonyok esetén trópusi ciklonná fejlődik.

5 A trópusi ciklonok kialakulása konvektív verzió fok felett a tengervíz felületi feszültsége lecsökken, ezért sokkal könnyebben párolog. A meginduló konvekció során Cb tornyok kialakulása kezdődik, közben látens hő szabadul fel, a hőmérséklet a vertikális áramlás mentén az egész troposzférában lassan, de állandóan emelkedik, aminek hatására az izobár felületek a felső rétegekben felpúposodnak. A magasban így létrejövő horizontális légnyomás-különbség következtében a felső troposzférában megindul a levegő szétáramlása, tehát a képződő rendszer alján a légnyomás csökken, ami oda vezet, hogy az alsó rétegben erősödik a nedves levegő beáramlása. A kialakuló zivatarok széllökései hullámossá teszik a tengert, így nagyobb lesz a felülete, még gyorsabban párolog. 2. Az alsó rétegben erősödik a beáramló levegő ciklonális cirkulációja, ami átadódik a felsőbb rétegeknek, és összefüggő ciklonális örvény épül ki a felső troposzféra közepéig. Fent is kialakul egy gyenge alacsony nyomású mag, ahonnan a levegő radiálisan áramlik kifelé. Ahogy a rendszer be- és feláramló részében a ciklonális cirkuláció erősödik, a felső szétáramlás karjai egyre nagyobb ívben nyúlnak ki. A szétáramló gyűrű felett a levegő viszonylag hideggé válik, ezért a mag felső részében leszálló légmozgás indul meg. 3. Az áramlás egyre rendezettebbé válik, az alul beáramló levegő egyre messzebbről jön, a mag körül a nyomás gyorsan csökken, és a mag belsejében a leszálló légmozgás egyre lejjebb hatol. A leszálló levegő adiabatikusan melegszik, és a ciklon közepén egyre nagyobb felhőmentes mélyedés alakul ki, amit a ciklon szemének nevezünk. A szem körül levő felhőfal a szemfal. A szem levegője és a körülötte levő szemfal nedves levegője között kicserélődés indul meg. 4. A szem közepében erősödik a leáramlás, és a szem lehatol egészen a rendszer aljára, ezzel kialakul a rendszer időszakos egyensúlya.

6 A trópusi ciklonok kialakulása konvektív verzió

7 Áramlás a kifejlett trópusi ciklonban (Északi-félteke)

8 A trópusi ciklonban ható erők (Északi-félteke)

9 A trópusi ciklonok halála Amennyiben a trópusi ciklon 26 foknál hidegebb vízfelület fölé ér, vagy szárazföld fölé érkezik, megszűnik a meleg-nedves levegő utánpótlása, a látens hő felszabadulása, a konvekció legyengül, a ciklon disszipálódik. A disszipációt a szárazföld fölötti erősebb súrlódás is gyorsítja. Ha a ciklon nem mozog (ezt elsősorban El Niño idején figyelték meg a Mexikótól nyugatra kifejlődő ciklonoknál), akkor kb m mélységig, naponta kb. 1 fokkal csökkenti a tenger hőmérsékletét, és a lehűlő tenger miatt csökken a ciklon erőssége.

10 A trópusi ciklonok pályái

11 A trópusi ciklonok pályái

12 Ciklonszezonok és tengervíz hőmérséklet

13 Trópusi ciklon előrejelző központok

14 A trópusi ciklonok regionális elnevezései Hurrikán Eredete: huracán maja-kicse szó jelentése: hatalmas esőcsepp Később Huracán az Ég istene lett a maja indiánoknál. A majákkal kereskedő karibi indiánok átvették az Huracán nevet, de náluk a Pokol istene lett. Tájfun Eredete: tai fung, tai feng kínai kifejezés jelentése: nagy szél. Kami kaze Isteni szél amikor Kublai kán 1281-ben megtámadta Japánt, egy hatalmas tájfun semmisítette meg a mongol-kínai hajóhadat. A II. világháború óta a japánok is a tájfun kifejezést használják.

15 A trópusi ciklonok nevei Régiótól függ a ciklonok elnevezése: Egyes régiókban (pl. Amerika környéke) évente van egy névlista, amiben felváltva szerepelnek férfi és női nevek. A neveket a térségben élő népek nyelve szerint választják, tehát spanyol, angol vagy francia nevek vannak. A lista minden 7. évben ismétlődik. Polinéziában (Hawaii, Fidzsi-szigetek) polinéz vagy angol neveket használnak. Ausztráliában angol neveket alkalmaznak Ázsia keleti részén általában japán, kínai, koreai, filippínó, viet nyelvű növény vagy állatneveket használnak. Az Indiai-óceán északi felén pastu, arab és hindi neveket használnak. Az Indiai-óceán déli részén francia, angol és afrikai nyelvekből származó neveket használnak. A listák lehetnek évente kezdődőek (tehát minden évben A -val kezdődik az első ciklon neve) vagy folyamatosak (ha az előző évben M betűvel kezdődött az utolsó ciklon, akkor idén N betűvel fog az első. Amennyiben egy ciklon nagy emberi áldozatokat követelt, vagy nagy anyagi kárt okozott, azt a nevet újra már nem lehet használni. Amennyiben a ciklon az egyik régióból egy másikba megy át, akkor két dolog történhet. 1. Új nevet kap (pl. ha a karibi térségből átmegy a Csendes-óceán keleti részére vagy fordítva, vagy az amerikai részről az ázsiai részre megy, vagy az ausztrál részről az afrikai térségbe megy. 2. Megtartja az eredeti nevét (pl. ha a fidzsi térségből ausztrál vagy új-zélandi területre lép.

16 A trópusi ciklonok régiónkénti elnevezése szélsebesség szerint

17 Trópusi ciklon aktivitás Északi-félteke (nem a média által rekord évnek kikiáltott év a rekorder)

18 Atlanti ciklonok energiája Az AMO és az atlanti ciklonok energiájának kapcsolata Több évtizedes atlanti oszcilláció (AMO)

19 Az AMO és az atlanti ciklonok számának kapcsolata Atlanti ciklonok száma Több évtizedes atlanti oszcilláció (AMO)

20 A trópusi ciklonok átalakulása, egyéb trópusi rendszerek és elnevezések Extratrópusi ciklon Amikor a trópusi ciklon a magasabb szélességekre ér, és az energia ellátását már nem a tengerből felszabaduló látens hő, hanem a mérsékeltövi ciklonra jellemző hőmérsékleti baroklinitás szolgáltatja, akkor extratrópusi ciklonnak nevezzük. Ez az átalakulás általában óra alatt megy végbe, a Sandy is ilyen ciklon volt, amikor elérte az amerikai partot. Szubtrópusi ciklon Általában mérsékeltövi ciklonból keletkezik, 23 foknál melegebb tengervíz fölött. Egyaránt hordozza a trópusi ciklonok konvektív tulajdonságait, és a mérsékeltövi ciklonok tulajdonságait (pl. hideg mag) is. Bizonyos esetekben, melegebb tengerek fölé érve átalakulhat trópusi ciklonná. Ilyen ciklon volt pl ben a Vince hurrikán, ami trópusi viharrá szelídülve elérte Portugáliát és Spanyolországot. (ELTE Héver Annamária) Mediterrán hurrikán Szeptember, október folyamán a Ligur-tenger vagy Szicília térségében keletkező mérsékeltövi ciklon az energiája viszonylag jelentős részét a meleg tengervízből szerzi, gyakran erős vagy viharos szél, és hatalmas felhőszakadások jellemzik.

21 Miért okoznak akkora károkat a trópusi ciklonok? Rendkívüli szélsebesség, és az ebből adódó pusztító hatás (12 m/s Balaton 100 N/m 2 nyomás, egy 5-ös erősségű hurrikánban több, mint 3300 N/m 2 nyomás van) Hatalmas felhőszakadás mm/nap csapadék, ez nagy árvizeket okoz, hegyes területeken földcsuszamlással. Vihardagály, és emellé még hatalmas hullámok is járulnak.

22 Vihardagály létrejötte A ciklon belsejében lévő alacsony nyomás miatt megemelkedik a tenger szintje (1 hpa nyomáscsökkenés kb. 1 cm-rel emeli a vízszintet). A ciklonba spirálisan befelé fújó szél maga előtt nyomja a tengervizet, így a ciklon közepén egy vízkupola alakul ki, ami akár 2-6 m-rel magasabb tengervízszintet okoz. Emellé, főleg lapos partvidék esetén hatalmas, 8-10 méteres hullámok járulnak.

23 Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok és híres (hírhedt) ciklonok

24 A Réunion szigetéhez köthető rekordok

25 A Gamède pusztítása a szigeten A Commerson-kráter Az árvíz által összedöntött híd

26 A Gamède pusztítása a szigeten

27 A legalacsonyabb (nem tornádóban) mért légnyomás: 870 hpa Tip szupertájfun szeme (16 44'N, 'E) X. 12. A Tip tájfun szeme X. 12. Tip: Legnagyobb átmérőjű ciklon: 2220 km 1086 km-es sugáron belül volt trópusi viharnál (63 km/h) erősebb szél benne Tracy Legkisebb ciklonok amelyekben a szél sebessége meghaladta a 63 km/h-t Tracy km-es sugár (3-as erősség) Inez km-es sugár Marco km-es sugár A legnagyobb légnyomás csökkenés 24 óra alatt: 100 hpa (976/876 hpa) IX a Forrest tájfunban (18 00'N, 'E)

28 Tracy és Tip

29 Leghosszabb életű trópusi ciklonok: San Ciriaco 33 nap (28 nap) Atlanti-óceán John 31 nap Északkelet- és Északközép-Csendes-óceán Ginger 27 nap (31 nap) Atlanti-óceán Nadine 23 nap Atlanti-óceán Leon-Eline 20 nap Indiai-óceán San Ciriaco John

30 A Wilma hurrikánhoz köthető rekordok 24 órás csapadék 1634 mm Isla Mujeres Mexikó Quintana Roo X órás csapadék 1746 mm Isla Mujeres Mexikó Quintana Roo X (Északi-félteke rekordok) Legalacsonyabb légnyomás a Nyugati-féltekén: 882 hpa X. 19. Cancún (5-ös erősségű volt a hurrikán) Isla Mujeres A Wilma eléri Cancúnt

31 A Wilma hurrikán Floridában

32 A Katrina halad New Orleans felé

33 A Katrina által okozott károk New Orleansban

34 A legerősebb széllökés, amit tornádón kívül mértek: 408 km/h (112.3 m/s) IV UTC Barrow Island Az Olivia nevű trópusi ciklonban Barrow Island fölülről Közlekedési tábla Barrow Island-en

35 A Caterina márciusában az első hurrikán volt, amelyik az Atlanti-óceán déli felén alakult ki. Caterina III. 26. a Nemzetközi Űrállomásról fotózva

36 Képek a Caterináról

37 Vince hurrikán Az első hurrikán (trópusi viharrá gyengülve), amelyik elérte Spanyolországot az évi hurrikán óta

38 Andrew hurrikán Floridában a fák egy része a hurrikán forgásával ellentétes irányban dőlt ki, ebből arra következtettek, hogy tornádó tölcsérek voltak a ciklonban. Ezt azóta más ciklonokban is sikerült kimutatni.

39 Leghalálosabb trópusi ciklon Bhola Kelet-Pakisztán (Banglades) (500000) halott, 2.5 (5.0) millió ember vesztette el az otthonát

40 A legtöbb kárt okozó atlanti ciklonok Miami milliárd $ Galveston milliárd $ Katrina milliárd $ Galveston milliárd $ Sandy milliárd $

41 Történelem formáló ciklonok Kami kaze (Isteni szél) tájfun 1281-ben, amikor Kublai kán (régebbi magyar könyvekben Kubiláj kán) megtámadta Japánt, a mongol-kínai hajóhadra egy hatalmas tájfun csapott le, és pusztította el, így Japán megmenekült. Bhola ciklon 1970-ben csapott le Kelet-Pakisztánra ezer ember halálát okozva, és 2,5-5 millió ember veszítette el az otthonát, emiatt 1971-ben lázadások törtek ki, majd Banglades néven új állam alakult.

42 A trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás 10 évvel ezelőtt úgy gondolták, hogy a felmelegedő tengerek miatt a ciklonok száma és erőssége is növekedni fog, valamint a szezonok hossza megnyúlik, és olyan területeken is lesznek ciklonok, ahol eddig nem voltak. Jelenleg úgy gondolják, hogy nem vagy csak kismértékben növekszik a számuk, viszont erősebbek lesznek, megnyúlik a szezonjuk, és új területeken is megjelenhetnek. Néhány új elmélet szerint (Anand Gnanadesikan, NOAA/NHC Geophysical Research Letters) a felmelegedés miatt csökkenni fog az óceánokban a klorofill mennyisége, emiatt átlátszóbbak lesznek az óceánok, a napfény mélyebbre jut le, ezért a tenger felszíne hidegebb lesz, így a ciklonok száma és erőssége is csökkenni fog (nem mindenütt). (Egyelőre csak a Csendes-óceánban sikerült kimutatni a fitopplanktonok mennyiségének csökkenését, de a ciklonok száma nem csökkent kimutathatóan.)

43 A trópusi ciklonok befolyásolása 60-as évek bombarobbantás (igaz?) (törvény) 70-es évek atombomba robbantás a tengerben (végül nem próbálták ki) 80-as 90-es évek ezüst-jodid bejuttatása a felhőkbe nem működött, mert kevés a túlhűlt víz a trópusi ciklonokban es évek tervei szárazjég vagy folyékony nitrogén bejuttatásával második szemet kiépíteni a ciklonban, ami legyengíti kételyek merültek fel (Ike) Olaj vagy hungarocell bejuttatásával csökkenteni a tenger hullámzását, a párolgást (Deep Water Horizon felrobbanása nem gyengültek az arra elhaladó ciklonok) Szárazjéggel vagy folyékony nitrogénnel lehűteni a tengert iszonyatosan sok pénz, és nincs rá elég idő.

44 A Sandy hurrikán/extratrópusi ciklon

45 Sandy X. 25.

46 Sandy X. 28.

47 Sandy X UTC

48 A Sandy útvonala X. 18. X. 30.

49 Jellemző atlanti ciklonpályák Június November

50 A hurrikánok száma 100 évente napi bontásban az atlanti térségben

51 A Sandy pusztításai Jamaica X. 24.

52 Kuba Santiago de Cuba X. 25.

53 Kuba X. 25.

54 Haiti Port-au-Prince X. 25.

55 USA Maryland X. 28.

56 USA Connecticut X. 29.

57 USA Southampton elsodort ház X. 29.

58 USA Seaside Heights X. 29.

59 USA West Virginia X. 29.

60 USA Atlantic City X. 29.

61 USA South Bethany X. 29.

62 USA New York X. 29.

63 USA New York 14. utca X. 29.

64 USA New York X. 29.

65 Miért okozott akkora károkat Sandy? Az amerikaiak nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, sokan nem hagyták el otthonukat, amelyeket összedöntött a szél, elsodort a víz, vagy elöntött a víz. Az amerikai családi házak többsége fából épült, így sokkal kevésbé ellenálló, mint a téglából, vasbetonból épült házak. A házakban viszonylag nagy értékek (autók, ékszerek, háztartási elektromos gépek) voltak felhalmozva. Sokan felelőtlenül kimentek a vihart fotózni, nézni, így a letörő faágak, lezuhanó tetők megsebesítették őket. Rossz településszerkezet. Az őslakos indiánok (pahuatan és szeminola indiánok) egyetlen településüket sem rakták a tengerpartra. Az európai (angol, német, holland, spanyol) telepesek igen. (Miami, Boston, New York, stb.)

66 A Sandy előrejelezhetősége, a tényleges adatok és az előrejelzések összehasonlítása

67 A Sandy pályája A Sandy hurrikán az évszaknak közel megfelelő pályán vonult a Karibtenger nyugati része fölül az USA keleti partjaihoz. Az ECMWF (determinisztikus) már kb. 8 nappal előbb megfogta azt, hogy a hurrikán eléri New Yorkot, a GFS (determinisztikus) csak 5 nappal előbb jelezte előre pontosan a ciklon pályáját, azonban ez az idő elég volt az óvintézkedések megtételéhez. A modellek egyike sem volt képes előrejelezni a Karib-tenger fölötti rendkívül gyors kimélyülést, de amikor a hurrikán létrejött már viszonylag pontosan jelezték előre a következő 1-5 napra vonatkozó további nyomásváltozásokat, szélsebességeket, csapadékot.

68 A Sandy középponti nyomásának előrejelzése az első napokban elég gyenge volt (X UTC-s futtatás), így Kubára, Jamaikára nem lehetett jó előrejelzést készíteni, a 4. nap után azonban már jó volt az előrejelzés. (A X UTC-s futás viszont már megfogta a kimélyülést)

69 A partot érés előtt 9.5 nappal (még a hurrikán létrejötte előtt) a futtatások 25-30%-a adott 60 KT feletti szélsebességet Amerika partjaihoz.

70 Az október 23-án 12 UTC-s (7 nappal a partot érés előtt) 52 futtatás közül 47 azt adta, hogy a Sandy eléri az északkeleti partvidéket.

71 A csapadék előrejelzések és a radarral korrigált észlelések (még a 8 nappal korábbi előrejelzés is viszonylag jó)

72 A széllökések előrejelzése is pontos volt, a New Jersey partvidékre mph volt előrejelezve, és mph-t (zömében mph-t) észleltek

73 Az ECMWF előrejelzése poláris műholdak adatinak felhasználásával és nélkülük

74 955 hpa Modell analízis X UTC

75 950 hpa alatt Előrejelzés X UTC (partot érés)

76 950 hpa alatt Előrejelzés X UTC

77 955 hpa alatt Előrejelzés X UTC

78 948.5 hpa Az észlelt nyomás X UTC

79 965 hpa Előrejelzés X UTC

80 Az előrejelzett szél és széllökés mező Az észlelt szél Sárga Narancs Piros 70 km/h feletti lökés 90 km/h feletti lökés 110 km/h feletti lökés A magyar riasztási küszöbök

81 X UTC

82 X UTC

83 X UTC

84 X UTC

85 X UTC

86 X UTC

87 X UTC

88 X UTC

89 X UTC

90 Észlelt szél A Philadelphia Boston közötti részen m/s volt a szél átlagsebessége 6-9 órán keresztül. X UTC X UTC

91 A csapadék előrejelzés és észlelés

92 Csapadék előrejelzés X UTC- X UTC mm

93 Csapadék észlelés X UTC- X UTC mm

94 Csapadék és hőmérséklet észlelések A jellemző csapadék eső, zivatart nagyobb mérőállomás nem jelentett. A csapadék egy erős melegfront csapadékára hasonlít. X UTC X UTC

95 Továbbra is intenzív csapadék, az esőt néhol havazás váltja fel X UTC X UTC

96 Látható, hogy az Appalache-hegység és a Nagy tavak között egyre nagyobb területen esett hó, de 600 m alatt a hőmérséklet pozitív maradt, így a lehulló hó nagy része síkvidéken elolvadt, de az Appalache hegységben cm-es hó esett 2 nap alatt. X UTC X UTC

97 Szupervihar volt-e Sandy? Meteorológiai szempontból semmiképp sem. Európát, Amerikát, Ázsiát is érték el ennél lényegesen erősebb viharok az elmúlt években. A rendkívülisége abban rejlett, hogy kb km hosszban, és 500 km szélességben meghaladta a széllökések sebessége a 70 km/h-t, míg egy kb km átmérőjű körben a 110 km/h-t is. A szél néhány nagyváros környékén (New York, Boston) ÉK-i irányból fújt, km/h átlagsebességgel, 6-12 órán keresztül, ami jelentős, 3-5 méteres vihardagályt okozott. A csapadéka viszonylag nagy volt, de egyéb trópusi ciklonokhoz képest elhanyagolható. Egyéb veszélyes jelenség (villámlás, jégeső) csak 1-2 helyen fordult elő benne, a csapadéka inkább egy igen erős melegfrontra emlékeztetett. A szupervihar jelleg inkább a károkozásban mutatkozott meg, de ez főleg az amerikai építkezési szokásokra vezethető vissza.

98 Kínát idén 6 trópusi vihar vagy tájfun érte el, amelyekből 4 erősebb volt Sandynél, Tajvant 4, amiből 3 erősebb volt Sandynél, Koreát 5, amiből 1 erősebb volt Sandynél ezekről szinte semmit sem írt, harsogott a média, pedig Kína ugyanolyan világhatalom mint az USA, és Sanghai, Hong Kong nagyobb városok, mint New York Ciklonpályák 2012-ben Ázsiában

99 Várható-e Sandyhez hasonló vihar Amerika keleti partjainál? Nagy valószínűséggel várható, hogy éven belül eléri trópusi vihar, vagy ciklon New York környékét.

100 Ciklonok New York közelében

101 Hurrikánok ismétlődési gyakorisága (év) év

102 3-asnál erősebb hurrikánok ismétlődési periódusa (év) év

103 Köszönöm, hogy meghallgattak Dziêkujê bardzo Ďakujem Благодaря Благодарам Labai ačiū Danke schön Оченъ спасибо Obrigado Dank u zeer Merci beaucoup Mulţumesc Aitäh Hvala lepo Хвала лепо Kiitoksia paljon Liels paldies شکرأ Shokran Gazillan Teşekkürler Xiè xie Takk Tak Tack så mycket Muchas gracias Grazie Grazzi Спасибі Arigato Ευχαριστώ πολύ Thank you for your attention

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT. Fövényi Attila

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT. Fövényi Attila ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Fövényi Attila Felhőalap adatok megjelenítése és használata a repülésmeteorológiai gyakorlatban és kísérleti módszerek a felhőalap és mennyiség előrejelzésére Alapítva:

Részletesebben

Forgó mozgást végző légköri képződmények. Dr. Lakotár Katalin

Forgó mozgást végző légköri képződmények. Dr. Lakotár Katalin Forgó mozgást végző légköri képződmények Dr. Lakotár Katalin Mérsékelt övi ciklon Kialakulásuk: hideg és meleg légáramlatok találkozása, általában tengerfelszín felett alakulnak ki -poláris szubtrópusi

Részletesebben

Fövényi Attila. Kutatások és fejlesztések az OMSZ Repülésmeteorológiai Osztályán

Fövényi Attila. Kutatások és fejlesztések az OMSZ Repülésmeteorológiai Osztályán ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Fövényi Attila Kutatások és fejlesztések az OMSZ Repülésmeteorológiai Osztályán Alapítva: 1870 Termik előrejelzések készítése A látástávolság előrejelzése Természetesen

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 5. óra A MÉRSÉKELT ÖVEZETI CIKLONOK ÉS AZ IDŐJÁRÁSI FRONTOK A TRÓPUSI CIKLONOK A mérsékelt övi ciklonok Az előző alkalommal végigjártuk azt az utat, ami a Nap sugárzásától

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA rendszer kimenetei. A meteorológiai paraméterek gyakorlati felhasználása, sa, értelmezése Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA kimenetek

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 6. óra A MONSZUN SZÉLRENDSZER HELYI IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEK: - HELYI SZELEK - ZIVATAROK A monszun szélrendszer A mérsékelt övezeti ciklonok és időjárási frontok megismerése

Részletesebben

Magyar név Jel Angol név jel Észak É = North N Kelet K = East E Dél D = South S Nyugat Ny = West W

Magyar név Jel Angol név jel Észak É = North N Kelet K = East E Dél D = South S Nyugat Ny = West W A szél Földünkön a légkör állandó mozgásban van, nagyon ritka est, amikor nincsenek vízszintes és/vagy függőleges áramlások. A levegő vízszintes irányú mozgását nevezzük szélnek. A szelet két tulajdonságával,

Részletesebben

A hétvégi vihar ismertetése

A hétvégi vihar ismertetése A hétvégi vihar ismertetése Zivatarlánc Szupercella Dió nagyságú jég Tuba Tornádó Jégeső Villámok Tatabánya Pécs felett Pécs felett Csontváry u. szombat 20:10 Köszönöm a kitartó figyelmet! ;) Készítette:

Részletesebben

MÉRSÉKELTÖVI ÉS TRÓPUSI CIKLONOK KELETKEZÉSE

MÉRSÉKELTÖVI ÉS TRÓPUSI CIKLONOK KELETKEZÉSE MÉRSÉKELTÖVI ÉS TRÓPUSI CIKLONOK KELETKEZÉSE Ciklonok a légkörben Ciklonok fajtái: Trópusi ciklon Szubtrópusi ciklon Mérsékeltövi ciklon Poláris ciklon Mezociklon Mérsékeltövi ciklonok szerepe: Hő, momentum,

Részletesebben

Múzeumok Éjszakája Csapadék-tevékenységgel összefüggő repülőbalesetek. Veszélyezteti-e a csapadék a repülést?

Múzeumok Éjszakája Csapadék-tevékenységgel összefüggő repülőbalesetek. Veszélyezteti-e a csapadék a repülést? Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. Csapadék-tevékenységgel összefüggő repülőbalesetek Veszélyezteti-e a csapadék a repülést? REPÜLÉSMETEOROLÓGIAI OSZTÁLY OMSZ 1. Csapadék-tevékenységgel összefüggő repülő balesetek

Részletesebben

Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében az ECMWF ERA Interim reanalízis alapján

Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében az ECMWF ERA Interim reanalízis alapján Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében az ECMWF ERA Interim reanalízis alapján Témavezető: Ihász István Készítette: Gaál Nikolett Tímea Környezettan BSc III. évf. meteorológia szakirány 2012.06.06 1

Részletesebben

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin Az általános földi légkörzés Dr. Lakotár Katalin A Nap a Földet egyenlőtlenül melegíti fel máskülönbség légkörzés szűnteti meg légnyo- lokális (helyi), regionális, egy-egy terület éghajlatában fontos szerepű

Részletesebben

MÉRSÉKELTÖVI CIKLONOK, TRÓPUSI CIKLONOK (HURRIKÁNOK) Breuer Hajni

MÉRSÉKELTÖVI CIKLONOK, TRÓPUSI CIKLONOK (HURRIKÁNOK) Breuer Hajni MÉRSÉKELTÖVI CIKLONOK, TRÓPUSI CIKLONOK (HURRIKÁNOK) Breuer Hajni Miben különbözik a két képződmény? (az animációk alapján) Trópusi ciklon Mérsékelt övi ciklon Miben különbözik a két képződmény? Hasonlóság:

Részletesebben

A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai

A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai Érdekel a viharvadászat? Szeretnéd minél közelebbről és minél eredményesebben megfigyelni a közeledő szupercellákat? Olyan eszközöket szeretnél használni,

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő, a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 11:13 2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2007. szeptember 03. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Az elmúlt héten az ÉKÖVIZIG működési

Részletesebben

2010/76.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2010/76.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 5 2012.10.03. 9:41 2010/76.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2010. május 19. A hidrometeorológiai helyzet és várható alakulása Tegnap az éjszakai órákban, majd ma hajnalban

Részletesebben

Veszélyes időjárási jelenségek

Veszélyes időjárási jelenségek Veszélyes időjárási jelenségek Amikor az időjárás jelentés életbevágóan fontos Horváth Ákos meteorológus Szélsőséges időjárási események a Kárpát medencében: Nagy csapadék hirtelen lefolyású árvizek (Mátrakeresztes)

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. 2011. év hidrometeorológiai jellemzése A 2010. év kiemelkedően sok csapadékával szemben a 2011-es év az egyik legszárazabb esztendő volt az Alföldön.

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Alapítva: 1870 Víz körforgása Felhőelemek, vízgőz Légköri transzport folyamatok Felhőelemek,

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő, a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata Dr. Lakotár Katalin Európa éghajlata A déli meleg és az északi hideg áramlások találkozása a ciklonpályák mentén Európa éghajlatát meghatározó tényezők - kontinens helyzete, fekvése kiterjedése K-Ny-i

Részletesebben

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Németh Péter, Nagy Attila, Horváth Ákos Alapítva: 1870 Szinoptikus skálájú folyamatok: Rossby hullámok (barotrop-barkolin instabilitás, kvázi geosztrófikus és hidrosztatikus):

Részletesebben

Időjárás lexikon. gyerekeknek

Időjárás lexikon. gyerekeknek Időjárás lexikon gyerekeknek Mikor esik az eső? Miután a nap a földön lévő vizet elpárologtatja, a vízpárával telített meleg levegő felszáll. (Ezt minden nap láthatod, hiszen a tűzhelyen melegített vízből

Részletesebben

Légköri áramlások, meteorológiai alapok

Légköri áramlások, meteorológiai alapok Légköri áramlások, meteorológiai alapok Áramlástan Tanszék 2015. november 05. 2015. november 05. 1 / 39 Vázlat 1 2 3 4 5 2015. november 05. 2 / 39 és környezetvédelem i előrejelzések Globális Regionális

Részletesebben

Beszámoló 2010. év éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről

Beszámoló 2010. év éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Beszámoló 2010. év éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről a Kormány 277/2005. (XII. 20.) Korm. Rendelete az Országos Meteorológiai Szolgálatról 2. (1) e) pontja

Részletesebben

SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE

SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE Hirsch Tamás Előrejelzési és Alkalmazott Meteorológiai Főosztály Országos Meteorológiai Szolgálat Pongrácz Rita Földrajz-

Részletesebben

A meteorológiai riasztások esetén használt veszélyességi szintek jelentése:

A meteorológiai riasztások esetén használt veszélyességi szintek jelentése: 1. számú melléklet A meteorológiai riasztások esetén használt veszélyességi szintek jelentése: Első szint (sárga) Bizonyos körülmények között már potenciálisan veszélyes, de viszonylag gyakori és nem szokatlan

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

LESZÁLLÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK. Trimm, ívelőlap, féklap, csúsztatás, leszállás, szél, szélnyírás.

LESZÁLLÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK. Trimm, ívelőlap, féklap, csúsztatás, leszállás, szél, szélnyírás. LESZÁLLÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK Trimm, ívelőlap, féklap, csúsztatás, leszállás, szél, szélnyírás. TRIMM A kitérített állású kormánylapot a levegő megpróbálja visszatolni, ez az erő a kitérítés mértékével

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért felmelegedik. A folyadékok

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

KONTINENSEK ÉGHAJLATA. Dr. Lakotár Katalin

KONTINENSEK ÉGHAJLATA. Dr. Lakotár Katalin KONTINENSEK ÉGHAJLATA Dr. Lakotár Katalin AFRIKA Légnyomás és cirkulációs viszonyok -magas nyomású zóna nyáron 38. szélességig, télen 33-ig É-on, 31-ig nyáron, 27-ig télen a D-i félgömbön felszínközeli

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (H) A LÉGKÖR ÁLTALÁNOS CIRKULÁCIÓJA Sümeghy Zoltán sumeghy@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

EURÓPA ÉGHAJLATA I. Az Európa éghajlatát meghatározó tényezők a kontinens helyzete, fekvése és ennek éghajlati következményei. Kiterjedése: K-Ny-i irányban ~11 000km (Nyh. 31, Azori-szk.-Kh. 67, Ural;

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült november 29.

Hidrometeorológiai értékelés Készült november 29. idrometeorológiai értékelés Készült 211. november 29. Csapadék: Az Igazgatóság területére 211 január 1 november 3-ig összesen 322 mm csapadék hullott ami 15,9 mm-el kevesebb, mint a sokévi átlag arányos

Részletesebben

Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével

Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével WV képek elemzése potenciális örvényességi mezőkkel Simon André és Putsay Mária OMSZ Műholdképek és zivatarok elemzése Gyorsan fejlődő zivatarok korai felismerése:

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Numerikus modellezési feladatok a Dunántúlon 2015. február 10. A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Torma Péter Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

FELADATOK A DINAMIKUS METEOROLÓGIÁBÓL 1. A 2 m-es szinten végzett standard meteorológiai mérések szerint a Földön valaha mért második legmagasabb hőmérséklet 57,8 C. Ezt San Luis-ban (Mexikó) 1933 augusztus

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS

AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS Általános légkörzés: Az egész Földre kiterjedő légköri áramlási rendszerek együttese (WMO definíció). A légkör és az óceánok mozgásának fenntartásához szükséges energiát a Nap elektromágneses

Részletesebben

Függőleges mozgások a légkörben. Dr. Lakotár Katalin

Függőleges mozgások a légkörben. Dr. Lakotár Katalin Függőleges mozgások a légkörben Dr. Lakotár Katalin A függőleges légmozgások keletkezése -mozgó levegőrészecske pályája változatos görbe függőlegestől a vízszintesen át : azonos irányú közel vízszintes

Részletesebben

fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár ( mm) Hawaii ( mm) Mont Waialeale 12.

fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár ( mm) Hawaii ( mm) Mont Waialeale 12. (2) Légáramlások (+ orográfia fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár (2000 300-500 mm) Hawaii (4000 500 mm) Mont Waialeale 12.000 mm/év kiugróan csapadékos és

Részletesebben

A 2008-as év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából

A 2008-as év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából FIGYELMÉBE AJÁNLJUK Enyhe, száraz tél, meleg, de csapadékos nyár 2009. január A 2008-as év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából Vadász Vilmos Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest

Részletesebben

ÉGHAJLAT. Északi oldal

ÉGHAJLAT. Északi oldal ÉGHAJLAT A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 195-2 órán, nyáron 82-83 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 2 óra fölötti a napsütéses órák száma. A

Részletesebben

Fövényi Attila Időjárási jelenségekkel kapcsolatos repülőbalesetek és a repülésre veszélyes meteorológiai elemek előrejelzése az OMSZ RVO-nál

Fövényi Attila Időjárási jelenségekkel kapcsolatos repülőbalesetek és a repülésre veszélyes meteorológiai elemek előrejelzése az OMSZ RVO-nál Fövényi Attila Időjárási jelenségekkel kapcsolatos repülőbalesetek és a repülésre veszélyes meteorológiai elemek előrejelzése az OMSZ RVO-nál 1. Időjárással összefüggő repülő balesetek 2. A hiányzó meteorológiai

Részletesebben

Elszórtan vagy többfelé? Milyen választ adnak a modellek és mi a valóság?

Elszórtan vagy többfelé? Milyen választ adnak a modellek és mi a valóság? ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Elszórtan vagy többfelé? Milyen választ adnak a modellek és mi a valóság? Kolláth Kornél Alapítva: 1870 Terminológia a területi lefedettség szerint De mekkora területről

Részletesebben

Felhőképződés dinamikai háttere

Felhőképződés dinamikai háttere Felhőképződés dinamikai háttere III. Gyakran a felhőképződés több, egymással párhuzamosan zajló folyamat eredményeként keletkezik Felhő- és csapadékképződési folyamatok 3 alaptípus, 5 módozat I. Felhajtóerő

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2014. Szeptember Dráva Szentborbás 2014.09.20 1. Meteorológiai értékelés A csapadékos augusztus után a szeptember is rendkívül csapadékos volt egy hosszan a térségünkben

Részletesebben

Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem?

Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem? Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. 21:00 Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem? Ihász István Tartalom Néhány gondolat a csapadékról A megfigyelésektől az előrejelzésig A modellezés alapjai

Részletesebben

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK Célok, módszerek, követelmények CÉLOK, MÓDSZEREK Meteorológiai megfigyelések (Miért?) A meteorológiai mérések célja: Minőségi, szabvány

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés Általános tudnivalók k az INCA rendszerről és s az INCA pályp lyázatról Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA nowcasting

Részletesebben

A legpusztítóbb természeti katasztrófa?

A legpusztítóbb természeti katasztrófa? A legpusztítóbb természeti katasztrófa? Az emberiség történetének talán legpusztítóbb katasztrófája volt az indonéziai földrengés, amely az általa kiváltott szökőárral 150 ezer ember halálát okozta. A

Részletesebben

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei A veszprémi ipari park területén egy szigetelőanyagokat gyártó üzemben keletkezett tűzben az időnként 10-20 m magasságba

Részletesebben

A ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA

A ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA JANUÁR 1 A 2015. ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG VÍZRAJZI ÉS ADATTÁRI OSZTÁLY 2015 JANUÁR... 2 MELLÉKLETEK... 5 JANUÁR 2 JANUÁR Meteorológiai helyzet

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2011. január 1. Meteorológiai helyzet Az év első hónapja az átlagosnál melegebb és lényegesen csapadékszegényebb volt. A havi átlaghőmérsékletek országos területi átlaga

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) A légkör dinamikája 1 Dr. Goricsán István, 2008 Balczó Márton, Balogh Miklós, 2009-2010 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék A légkör

Részletesebben

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei A lemeztektonika elmélet gyökerei Alfred Wegener (1880-1930) német meteorológushoz vezethetők vissza, aki megfogalmazta a kontinensvándorlás elméletét. (1. ábra) A lemezmozgások okait és folyamatát Harry

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI A LEGALAPVETİBB ÉGHAJLAT-MEGHATÁROZÓ TÉNYEZİ: A FÖLDRAJZI FEKVÉS. A Kárpát-medence az északi félgömbi mérsékelt övezet középsı sávjában, a valódi mérsékelt

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0803 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT A) Rajna B) Elba C)

Részletesebben

Ázsia éghajlata. Dr. Lakotár Katalin

Ázsia éghajlata. Dr. Lakotár Katalin Ázsia éghajlata Dr. Lakotár Katalin Fekvése, helyzete -É-D-i kiterjedése: Dsz. 10 (Timor), Ész. 81 Szevernaja Zemlja, ~10.000km -K-Ny-i kiterjedése: Kh. 26 (Baba-fok Törökorsz.), Kh. 171 Gyezsnyov-fok

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

AZ ENSO JELENSÉGKÖR EL NINO SOUTHERN OSCILLATION (DÉLI-OSZCILLÁCIÓ) Bartholy Judit TAPASZTALATI TÉNYEK, T

AZ ENSO JELENSÉGKÖR EL NINO SOUTHERN OSCILLATION (DÉLI-OSZCILLÁCIÓ) Bartholy Judit TAPASZTALATI TÉNYEK, T AZ ENSO JELENSÉGKÖR EL NINO SOUTHERN OSCILLATION (DÉLI-OSZCILLÁCIÓ) CIÓ) TAPASZTALATI TÉNYEK, T MÉRÉSI M EREDMÉNYEK Bartholy Judit A LÉGKL GKÖRBE BELÉPŐ NAP- SUGÁRZ RZÁS ÉS S A KILÉPŐ FÖLD- ÉS LÉGKÖR-

Részletesebben

Euleri és Lagrange szemlélet, avagy a meteorológia deriváltjai

Euleri és Lagrange szemlélet, avagy a meteorológia deriváltjai Euleri és Lagrange szemlélet, avagy a meteorológia deriváltjai Mona Tamás Időjárás előrejelzés speci 3. előadás 2014 Differenciál, differencia Mi a különbség f x és df dx között??? Differenciál, differencia

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok

Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok Seres András Tamás, Horváth Ákos, Németh Péter 39. METEOROLÓGIAI TUDOMÁNYOS NAPOK Budapest, 2013. november 21. Az előadás tartalma A mezoskálájú

Részletesebben

Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél

Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél Dr. Bonta Imre bonta.i@met.hu Országos Meteorológiai Szolgálat Áttekintés Jelenleg használt modellek Az EPS technika új szemléletet hoztak az előrejelzésekben

Részletesebben

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz 1. Változó éghajlat Válasszátok ki az egyes kérdésekre adható helyes válasz(oka)t! Karikázzátok be a betűjelét!

Részletesebben

Kircsi Andrea, Hoffmann Lilla, Izsák Beatrix, Lakatos Mónika és Bihari Zita

Kircsi Andrea, Hoffmann Lilla, Izsák Beatrix, Lakatos Mónika és Bihari Zita Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály MMT és a MHT együttes előadóülése Budapest, 2019. március 7. Kircsi Andrea, Hoffmann Lilla, Izsák Beatrix, Lakatos Mónika és Bihari Zita Az évi középhőmérséklet

Részletesebben

VESZÉLYES LÉGKÖRI JELENSÉGEK KÜLÖNBÖZŐ METEOROLÓGIAI SKÁLÁKON TASNÁDI PÉTER ÉS FEJŐS ÁDÁM ELTE TTK METEOROLÓGIA TANSZÉK 2013

VESZÉLYES LÉGKÖRI JELENSÉGEK KÜLÖNBÖZŐ METEOROLÓGIAI SKÁLÁKON TASNÁDI PÉTER ÉS FEJŐS ÁDÁM ELTE TTK METEOROLÓGIA TANSZÉK 2013 VESZÉLYES LÉGKÖRI JELENSÉGEK KÜLÖNBÖZŐ METEOROLÓGIAI SKÁLÁKON TASNÁDI PÉTER ÉS FEJŐS ÁDÁM ELTE TTK METEOROLÓGIA TANSZÉK 2013 VÁZLAT Veszélyes és extrém jelenségek A veszélyes definíciója Az extrém és ritka

Részletesebben

2009/1.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2009/1.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 10:44 2009/1.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2009. január 16. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Egy elvonuló hidegfront szombat reggelig főként

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

WMO sajtóközlemény. A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések

WMO sajtóközlemény. A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések WMO sajtóközlemény A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta. Az előzetes értékelés alapján a 2001-2010-es időszakban felgyorsult az éghajlatváltozás.

Részletesebben

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Amerika dióhéjban Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Az Újvilág felfedezése Vikingek 10. és a 11. században (Golf áramlás, Feröer-szigetek, Grönland, Labrador áramlás a mai Boston területéig)

Részletesebben

Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban

Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban Kolláth Kornél Országos Meteorológiai Szolgálat Az előrejelző rendelkezésére álló információtömeg Száramaztatott műholdas produktumok (SAFNWC) Műholdképek

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

A légkör mint erőforrás és kockázat

A légkör mint erőforrás és kockázat A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP-4.1.2.A/1-11-1-2011-0038 Projekt ismertető 2012. november 22. Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt

Részletesebben

Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata

Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata XIII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata Készítették: André Karolina és Salavec Péter Fizika BSc, Meteorológia

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Vándortábor

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 4. óra AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS A légkörben minden mindennel összefügg! Az elmúlt órákon megismerkedtünk az időjárási elemekkel, valamint azzal, hogy a Nap sugárzása hogyan

Részletesebben

A JÉGESŐELHÁRÍTÁS MÓDSZEREI. OMSZ Időjárás-előrejelző Osztály feher.b@met.hu

A JÉGESŐELHÁRÍTÁS MÓDSZEREI. OMSZ Időjárás-előrejelző Osztály feher.b@met.hu A JÉGESŐELHÁRÍTÁS MÓDSZEREI OMSZ Időjárás-előrejelző Osztály feher.b@met.hu Felhőkeletkezés: Folyamatok, amelyek feláramlásra késztetik a levegőt. - Légtömegen belüli konvekció - Orográfia - Konvergencia

Részletesebben

A március 14-15-i hóvihar meteorológiai elemzése

A március 14-15-i hóvihar meteorológiai elemzése A március 14-15-i hóvihar meteorológiai elemzése Horváth Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat 2013 március 14-én szokatlanul kemény téli vihar kezdődött Magyarországon. Az előző nap este megindult csapadék,

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

A ZIVATARFELHŐ TASNÁDI PÉTER

A ZIVATARFELHŐ TASNÁDI PÉTER A ZIVATARFELHŐ TASNÁDI PÉTER KÉRDÉSEK MIBŐL ÁLL? MIK A FIZIKAI TULAJDONSÁGAI? MILYEN FOLYAMATOK ZAJLANAK BENNE? HOGYAN KELETKEZIK? MILYEN HATÁSAI VANNAK? KIS GOMOLYFELHŐ ÉS KIS ZIVATARFELHŐ KONVEKCIÓ

Részletesebben

Áramlások fizikája

Áramlások fizikája Bene Gyula Eötvös Loránd Tudományegyetem, Elméleti Fizikai Tanszék 7 Budapest, Pázmány Péter sétány /A 6. Előadás 6.. smétlés Példák a konform leképezések alkalmazására: áramlás sarok/él körül, áramlás

Részletesebben

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található.

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. VÍZ A LÉGKÖRBEN A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. A víz körforgása a napsugárzás hatására indul meg amikor a Nap felmelegíti az óceánok, tengerek vizét; majd a felmelegedő

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE Vizi Gergely Klímaváltozásról Magyarországon Építményeket érő hatások

Részletesebben

Fodor Zoltán, Kolláth Kornél Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály. 39. Meteorológiai Tudományos Napok 2013. November 22.

Fodor Zoltán, Kolláth Kornél Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály. 39. Meteorológiai Tudományos Napok 2013. November 22. Fodor Zoltán, Kolláth Kornél Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály 39. Meteorológiai Tudományos Napok 2013. November 22. Veszélyjelzési filozófia Veszélyjelzési rendszerek Veszélyességi fokozatok

Részletesebben

Radarmeteorológia. Makra László

Radarmeteorológia. Makra László Radarmeteorológia Makra László TARTALOM Bevezetés Interpretáció A radarok története Radar hardver Hogyan működik? Elmélet Gyakorlat Visszaverődési kép Radartípusok 1-2. Hagyományos radar Doppler radar

Részletesebben

Veszélyes időjárási jelenségek előrejelzésének repülésmeteorológiai vonatkozásai

Veszélyes időjárási jelenségek előrejelzésének repülésmeteorológiai vonatkozásai ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Veszélyes időjárási jelenségek előrejelzésének repülésmeteorológiai vonatkozásai Horváth Ákos OMSZ Balatoni Viharjelző Obszervatórium Alapítva: 1870 Időjárási veszélyekre

Részletesebben