A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak"

Átírás

1

2 A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak pusztítást a trópusi ciklonok? Trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás A Sandy útvonala, károkozása Miért okozott olyan nagy károkat a Sandy? A Sandy előrejelezhetősége Szupervihar volt-e Sandy? Lesznek-e jövőbeli Sandyk?

3 Adatforrások Az előadásban szereplő adatok, táblázatok, térképek a WMO, a NOAA/NHC, a JMA, a BOM, a Météo France és az ECMWF honlapjáról, előadásaiból származnak. A műholdfotók, radarképek, ciklonpályák a NOAA, a JMA, a BOM és a Wikipédia honlapjáról származnak. A fényképek többsége a CBS, az index.hu, az origo.hu és a newyorker.com honlapjairól származik.

4 A trópusi ciklonok kialakulása frontális verzió A passzát szelek áramlási rendszerében valamilyen okból hullámok keletkeznek pl. a szelek szárazföldnek ütköznek, vagy az egyenlítői szélcsendzóna és a passzátszelek határán konvergencia zónák alakulnak ki a konvergencia mentén konvektív rendszer alakul ki, amely forgó mozgásba kezd, és kedvező viszonyok esetén trópusi ciklonná fejlődik.

5 A trópusi ciklonok kialakulása konvektív verzió fok felett a tengervíz felületi feszültsége lecsökken, ezért sokkal könnyebben párolog. A meginduló konvekció során Cb tornyok kialakulása kezdődik, közben látens hő szabadul fel, a hőmérséklet a vertikális áramlás mentén az egész troposzférában lassan, de állandóan emelkedik, aminek hatására az izobár felületek a felső rétegekben felpúposodnak. A magasban így létrejövő horizontális légnyomás-különbség következtében a felső troposzférában megindul a levegő szétáramlása, tehát a képződő rendszer alján a légnyomás csökken, ami oda vezet, hogy az alsó rétegben erősödik a nedves levegő beáramlása. A kialakuló zivatarok széllökései hullámossá teszik a tengert, így nagyobb lesz a felülete, még gyorsabban párolog. 2. Az alsó rétegben erősödik a beáramló levegő ciklonális cirkulációja, ami átadódik a felsőbb rétegeknek, és összefüggő ciklonális örvény épül ki a felső troposzféra közepéig. Fent is kialakul egy gyenge alacsony nyomású mag, ahonnan a levegő radiálisan áramlik kifelé. Ahogy a rendszer be- és feláramló részében a ciklonális cirkuláció erősödik, a felső szétáramlás karjai egyre nagyobb ívben nyúlnak ki. A szétáramló gyűrű felett a levegő viszonylag hideggé válik, ezért a mag felső részében leszálló légmozgás indul meg. 3. Az áramlás egyre rendezettebbé válik, az alul beáramló levegő egyre messzebbről jön, a mag körül a nyomás gyorsan csökken, és a mag belsejében a leszálló légmozgás egyre lejjebb hatol. A leszálló levegő adiabatikusan melegszik, és a ciklon közepén egyre nagyobb felhőmentes mélyedés alakul ki, amit a ciklon szemének nevezünk. A szem körül levő felhőfal a szemfal. A szem levegője és a körülötte levő szemfal nedves levegője között kicserélődés indul meg. 4. A szem közepében erősödik a leáramlás, és a szem lehatol egészen a rendszer aljára, ezzel kialakul a rendszer időszakos egyensúlya.

6 A trópusi ciklonok kialakulása konvektív verzió

7 Áramlás a kifejlett trópusi ciklonban (Északi-félteke)

8 A trópusi ciklonban ható erők (Északi-félteke)

9 A trópusi ciklonok halála Amennyiben a trópusi ciklon 26 foknál hidegebb vízfelület fölé ér, vagy szárazföld fölé érkezik, megszűnik a meleg-nedves levegő utánpótlása, a látens hő felszabadulása, a konvekció legyengül, a ciklon disszipálódik. A disszipációt a szárazföld fölötti erősebb súrlódás is gyorsítja. Ha a ciklon nem mozog (ezt elsősorban El Niño idején figyelték meg a Mexikótól nyugatra kifejlődő ciklonoknál), akkor kb m mélységig, naponta kb. 1 fokkal csökkenti a tenger hőmérsékletét, és a lehűlő tenger miatt csökken a ciklon erőssége.

10 A trópusi ciklonok pályái

11 A trópusi ciklonok pályái

12 Ciklonszezonok és tengervíz hőmérséklet

13 Trópusi ciklon előrejelző központok

14 A trópusi ciklonok regionális elnevezései Hurrikán Eredete: huracán maja-kicse szó jelentése: hatalmas esőcsepp Később Huracán az Ég istene lett a maja indiánoknál. A majákkal kereskedő karibi indiánok átvették az Huracán nevet, de náluk a Pokol istene lett. Tájfun Eredete: tai fung, tai feng kínai kifejezés jelentése: nagy szél. Kami kaze Isteni szél amikor Kublai kán 1281-ben megtámadta Japánt, egy hatalmas tájfun semmisítette meg a mongol-kínai hajóhadat. A II. világháború óta a japánok is a tájfun kifejezést használják.

15 A trópusi ciklonok nevei Régiótól függ a ciklonok elnevezése: Egyes régiókban (pl. Amerika környéke) évente van egy névlista, amiben felváltva szerepelnek férfi és női nevek. A neveket a térségben élő népek nyelve szerint választják, tehát spanyol, angol vagy francia nevek vannak. A lista minden 7. évben ismétlődik. Polinéziában (Hawaii, Fidzsi-szigetek) polinéz vagy angol neveket használnak. Ausztráliában angol neveket alkalmaznak Ázsia keleti részén általában japán, kínai, koreai, filippínó, viet nyelvű növény vagy állatneveket használnak. Az Indiai-óceán északi felén pastu, arab és hindi neveket használnak. Az Indiai-óceán déli részén francia, angol és afrikai nyelvekből származó neveket használnak. A listák lehetnek évente kezdődőek (tehát minden évben A -val kezdődik az első ciklon neve) vagy folyamatosak (ha az előző évben M betűvel kezdődött az utolsó ciklon, akkor idén N betűvel fog az első. Amennyiben egy ciklon nagy emberi áldozatokat követelt, vagy nagy anyagi kárt okozott, azt a nevet újra már nem lehet használni. Amennyiben a ciklon az egyik régióból egy másikba megy át, akkor két dolog történhet. 1. Új nevet kap (pl. ha a karibi térségből átmegy a Csendes-óceán keleti részére vagy fordítva, vagy az amerikai részről az ázsiai részre megy, vagy az ausztrál részről az afrikai térségbe megy. 2. Megtartja az eredeti nevét (pl. ha a fidzsi térségből ausztrál vagy új-zélandi területre lép.

16 A trópusi ciklonok régiónkénti elnevezése szélsebesség szerint

17 Trópusi ciklon aktivitás Északi-félteke (nem a média által rekord évnek kikiáltott év a rekorder)

18 Atlanti ciklonok energiája Az AMO és az atlanti ciklonok energiájának kapcsolata Több évtizedes atlanti oszcilláció (AMO)

19 Az AMO és az atlanti ciklonok számának kapcsolata Atlanti ciklonok száma Több évtizedes atlanti oszcilláció (AMO)

20 A trópusi ciklonok átalakulása, egyéb trópusi rendszerek és elnevezések Extratrópusi ciklon Amikor a trópusi ciklon a magasabb szélességekre ér, és az energia ellátását már nem a tengerből felszabaduló látens hő, hanem a mérsékeltövi ciklonra jellemző hőmérsékleti baroklinitás szolgáltatja, akkor extratrópusi ciklonnak nevezzük. Ez az átalakulás általában óra alatt megy végbe, a Sandy is ilyen ciklon volt, amikor elérte az amerikai partot. Szubtrópusi ciklon Általában mérsékeltövi ciklonból keletkezik, 23 foknál melegebb tengervíz fölött. Egyaránt hordozza a trópusi ciklonok konvektív tulajdonságait, és a mérsékeltövi ciklonok tulajdonságait (pl. hideg mag) is. Bizonyos esetekben, melegebb tengerek fölé érve átalakulhat trópusi ciklonná. Ilyen ciklon volt pl ben a Vince hurrikán, ami trópusi viharrá szelídülve elérte Portugáliát és Spanyolországot. (ELTE Héver Annamária) Mediterrán hurrikán Szeptember, október folyamán a Ligur-tenger vagy Szicília térségében keletkező mérsékeltövi ciklon az energiája viszonylag jelentős részét a meleg tengervízből szerzi, gyakran erős vagy viharos szél, és hatalmas felhőszakadások jellemzik.

21 Miért okoznak akkora károkat a trópusi ciklonok? Rendkívüli szélsebesség, és az ebből adódó pusztító hatás (12 m/s Balaton 100 N/m 2 nyomás, egy 5-ös erősségű hurrikánban több, mint 3300 N/m 2 nyomás van) Hatalmas felhőszakadás mm/nap csapadék, ez nagy árvizeket okoz, hegyes területeken földcsuszamlással. Vihardagály, és emellé még hatalmas hullámok is járulnak.

22 Vihardagály létrejötte A ciklon belsejében lévő alacsony nyomás miatt megemelkedik a tenger szintje (1 hpa nyomáscsökkenés kb. 1 cm-rel emeli a vízszintet). A ciklonba spirálisan befelé fújó szél maga előtt nyomja a tengervizet, így a ciklon közepén egy vízkupola alakul ki, ami akár 2-6 m-rel magasabb tengervízszintet okoz. Emellé, főleg lapos partvidék esetén hatalmas, 8-10 méteres hullámok járulnak.

23 Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok és híres (hírhedt) ciklonok

24 A Réunion szigetéhez köthető rekordok

25 A Gamède pusztítása a szigeten A Commerson-kráter Az árvíz által összedöntött híd

26 A Gamède pusztítása a szigeten

27 A legalacsonyabb (nem tornádóban) mért légnyomás: 870 hpa Tip szupertájfun szeme (16 44'N, 'E) X. 12. A Tip tájfun szeme X. 12. Tip: Legnagyobb átmérőjű ciklon: 2220 km 1086 km-es sugáron belül volt trópusi viharnál (63 km/h) erősebb szél benne Tracy Legkisebb ciklonok amelyekben a szél sebessége meghaladta a 63 km/h-t Tracy km-es sugár (3-as erősség) Inez km-es sugár Marco km-es sugár A legnagyobb légnyomás csökkenés 24 óra alatt: 100 hpa (976/876 hpa) IX a Forrest tájfunban (18 00'N, 'E)

28 Tracy és Tip

29 Leghosszabb életű trópusi ciklonok: San Ciriaco 33 nap (28 nap) Atlanti-óceán John 31 nap Északkelet- és Északközép-Csendes-óceán Ginger 27 nap (31 nap) Atlanti-óceán Nadine 23 nap Atlanti-óceán Leon-Eline 20 nap Indiai-óceán San Ciriaco John

30 A Wilma hurrikánhoz köthető rekordok 24 órás csapadék 1634 mm Isla Mujeres Mexikó Quintana Roo X órás csapadék 1746 mm Isla Mujeres Mexikó Quintana Roo X (Északi-félteke rekordok) Legalacsonyabb légnyomás a Nyugati-féltekén: 882 hpa X. 19. Cancún (5-ös erősségű volt a hurrikán) Isla Mujeres A Wilma eléri Cancúnt

31 A Wilma hurrikán Floridában

32 A Katrina halad New Orleans felé

33 A Katrina által okozott károk New Orleansban

34 A legerősebb széllökés, amit tornádón kívül mértek: 408 km/h (112.3 m/s) IV UTC Barrow Island Az Olivia nevű trópusi ciklonban Barrow Island fölülről Közlekedési tábla Barrow Island-en

35 A Caterina márciusában az első hurrikán volt, amelyik az Atlanti-óceán déli felén alakult ki. Caterina III. 26. a Nemzetközi Űrállomásról fotózva

36 Képek a Caterináról

37 Vince hurrikán Az első hurrikán (trópusi viharrá gyengülve), amelyik elérte Spanyolországot az évi hurrikán óta

38 Andrew hurrikán Floridában a fák egy része a hurrikán forgásával ellentétes irányban dőlt ki, ebből arra következtettek, hogy tornádó tölcsérek voltak a ciklonban. Ezt azóta más ciklonokban is sikerült kimutatni.

39 Leghalálosabb trópusi ciklon Bhola Kelet-Pakisztán (Banglades) (500000) halott, 2.5 (5.0) millió ember vesztette el az otthonát

40 A legtöbb kárt okozó atlanti ciklonok Miami milliárd $ Galveston milliárd $ Katrina milliárd $ Galveston milliárd $ Sandy milliárd $

41 Történelem formáló ciklonok Kami kaze (Isteni szél) tájfun 1281-ben, amikor Kublai kán (régebbi magyar könyvekben Kubiláj kán) megtámadta Japánt, a mongol-kínai hajóhadra egy hatalmas tájfun csapott le, és pusztította el, így Japán megmenekült. Bhola ciklon 1970-ben csapott le Kelet-Pakisztánra ezer ember halálát okozva, és 2,5-5 millió ember veszítette el az otthonát, emiatt 1971-ben lázadások törtek ki, majd Banglades néven új állam alakult.

42 A trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás 10 évvel ezelőtt úgy gondolták, hogy a felmelegedő tengerek miatt a ciklonok száma és erőssége is növekedni fog, valamint a szezonok hossza megnyúlik, és olyan területeken is lesznek ciklonok, ahol eddig nem voltak. Jelenleg úgy gondolják, hogy nem vagy csak kismértékben növekszik a számuk, viszont erősebbek lesznek, megnyúlik a szezonjuk, és új területeken is megjelenhetnek. Néhány új elmélet szerint (Anand Gnanadesikan, NOAA/NHC Geophysical Research Letters) a felmelegedés miatt csökkenni fog az óceánokban a klorofill mennyisége, emiatt átlátszóbbak lesznek az óceánok, a napfény mélyebbre jut le, ezért a tenger felszíne hidegebb lesz, így a ciklonok száma és erőssége is csökkenni fog (nem mindenütt). (Egyelőre csak a Csendes-óceánban sikerült kimutatni a fitopplanktonok mennyiségének csökkenését, de a ciklonok száma nem csökkent kimutathatóan.)

43 A trópusi ciklonok befolyásolása 60-as évek bombarobbantás (igaz?) (törvény) 70-es évek atombomba robbantás a tengerben (végül nem próbálták ki) 80-as 90-es évek ezüst-jodid bejuttatása a felhőkbe nem működött, mert kevés a túlhűlt víz a trópusi ciklonokban es évek tervei szárazjég vagy folyékony nitrogén bejuttatásával második szemet kiépíteni a ciklonban, ami legyengíti kételyek merültek fel (Ike) Olaj vagy hungarocell bejuttatásával csökkenteni a tenger hullámzását, a párolgást (Deep Water Horizon felrobbanása nem gyengültek az arra elhaladó ciklonok) Szárazjéggel vagy folyékony nitrogénnel lehűteni a tengert iszonyatosan sok pénz, és nincs rá elég idő.

44 A Sandy hurrikán/extratrópusi ciklon

45 Sandy X. 25.

46 Sandy X. 28.

47 Sandy X UTC

48 A Sandy útvonala X. 18. X. 30.

49 Jellemző atlanti ciklonpályák Június November

50 A hurrikánok száma 100 évente napi bontásban az atlanti térségben

51 A Sandy pusztításai Jamaica X. 24.

52 Kuba Santiago de Cuba X. 25.

53 Kuba X. 25.

54 Haiti Port-au-Prince X. 25.

55 USA Maryland X. 28.

56 USA Connecticut X. 29.

57 USA Southampton elsodort ház X. 29.

58 USA Seaside Heights X. 29.

59 USA West Virginia X. 29.

60 USA Atlantic City X. 29.

61 USA South Bethany X. 29.

62 USA New York X. 29.

63 USA New York 14. utca X. 29.

64 USA New York X. 29.

65 Miért okozott akkora károkat Sandy? Az amerikaiak nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, sokan nem hagyták el otthonukat, amelyeket összedöntött a szél, elsodort a víz, vagy elöntött a víz. Az amerikai családi házak többsége fából épült, így sokkal kevésbé ellenálló, mint a téglából, vasbetonból épült házak. A házakban viszonylag nagy értékek (autók, ékszerek, háztartási elektromos gépek) voltak felhalmozva. Sokan felelőtlenül kimentek a vihart fotózni, nézni, így a letörő faágak, lezuhanó tetők megsebesítették őket. Rossz településszerkezet. Az őslakos indiánok (pahuatan és szeminola indiánok) egyetlen településüket sem rakták a tengerpartra. Az európai (angol, német, holland, spanyol) telepesek igen. (Miami, Boston, New York, stb.)

66 A Sandy előrejelezhetősége, a tényleges adatok és az előrejelzések összehasonlítása

67 A Sandy pályája A Sandy hurrikán az évszaknak közel megfelelő pályán vonult a Karibtenger nyugati része fölül az USA keleti partjaihoz. Az ECMWF (determinisztikus) már kb. 8 nappal előbb megfogta azt, hogy a hurrikán eléri New Yorkot, a GFS (determinisztikus) csak 5 nappal előbb jelezte előre pontosan a ciklon pályáját, azonban ez az idő elég volt az óvintézkedések megtételéhez. A modellek egyike sem volt képes előrejelezni a Karib-tenger fölötti rendkívül gyors kimélyülést, de amikor a hurrikán létrejött már viszonylag pontosan jelezték előre a következő 1-5 napra vonatkozó további nyomásváltozásokat, szélsebességeket, csapadékot.

68 A Sandy középponti nyomásának előrejelzése az első napokban elég gyenge volt (X UTC-s futtatás), így Kubára, Jamaikára nem lehetett jó előrejelzést készíteni, a 4. nap után azonban már jó volt az előrejelzés. (A X UTC-s futás viszont már megfogta a kimélyülést)

69 A partot érés előtt 9.5 nappal (még a hurrikán létrejötte előtt) a futtatások 25-30%-a adott 60 KT feletti szélsebességet Amerika partjaihoz.

70 Az október 23-án 12 UTC-s (7 nappal a partot érés előtt) 52 futtatás közül 47 azt adta, hogy a Sandy eléri az északkeleti partvidéket.

71 A csapadék előrejelzések és a radarral korrigált észlelések (még a 8 nappal korábbi előrejelzés is viszonylag jó)

72 A széllökések előrejelzése is pontos volt, a New Jersey partvidékre mph volt előrejelezve, és mph-t (zömében mph-t) észleltek

73 Az ECMWF előrejelzése poláris műholdak adatinak felhasználásával és nélkülük

74 955 hpa Modell analízis X UTC

75 950 hpa alatt Előrejelzés X UTC (partot érés)

76 950 hpa alatt Előrejelzés X UTC

77 955 hpa alatt Előrejelzés X UTC

78 948.5 hpa Az észlelt nyomás X UTC

79 965 hpa Előrejelzés X UTC

80 Az előrejelzett szél és széllökés mező Az észlelt szél Sárga Narancs Piros 70 km/h feletti lökés 90 km/h feletti lökés 110 km/h feletti lökés A magyar riasztási küszöbök

81 X UTC

82 X UTC

83 X UTC

84 X UTC

85 X UTC

86 X UTC

87 X UTC

88 X UTC

89 X UTC

90 Észlelt szél A Philadelphia Boston közötti részen m/s volt a szél átlagsebessége 6-9 órán keresztül. X UTC X UTC

91 A csapadék előrejelzés és észlelés

92 Csapadék előrejelzés X UTC- X UTC mm

93 Csapadék észlelés X UTC- X UTC mm

94 Csapadék és hőmérséklet észlelések A jellemző csapadék eső, zivatart nagyobb mérőállomás nem jelentett. A csapadék egy erős melegfront csapadékára hasonlít. X UTC X UTC

95 Továbbra is intenzív csapadék, az esőt néhol havazás váltja fel X UTC X UTC

96 Látható, hogy az Appalache-hegység és a Nagy tavak között egyre nagyobb területen esett hó, de 600 m alatt a hőmérséklet pozitív maradt, így a lehulló hó nagy része síkvidéken elolvadt, de az Appalache hegységben cm-es hó esett 2 nap alatt. X UTC X UTC

97 Szupervihar volt-e Sandy? Meteorológiai szempontból semmiképp sem. Európát, Amerikát, Ázsiát is érték el ennél lényegesen erősebb viharok az elmúlt években. A rendkívülisége abban rejlett, hogy kb km hosszban, és 500 km szélességben meghaladta a széllökések sebessége a 70 km/h-t, míg egy kb km átmérőjű körben a 110 km/h-t is. A szél néhány nagyváros környékén (New York, Boston) ÉK-i irányból fújt, km/h átlagsebességgel, 6-12 órán keresztül, ami jelentős, 3-5 méteres vihardagályt okozott. A csapadéka viszonylag nagy volt, de egyéb trópusi ciklonokhoz képest elhanyagolható. Egyéb veszélyes jelenség (villámlás, jégeső) csak 1-2 helyen fordult elő benne, a csapadéka inkább egy igen erős melegfrontra emlékeztetett. A szupervihar jelleg inkább a károkozásban mutatkozott meg, de ez főleg az amerikai építkezési szokásokra vezethető vissza.

98 Kínát idén 6 trópusi vihar vagy tájfun érte el, amelyekből 4 erősebb volt Sandynél, Tajvant 4, amiből 3 erősebb volt Sandynél, Koreát 5, amiből 1 erősebb volt Sandynél ezekről szinte semmit sem írt, harsogott a média, pedig Kína ugyanolyan világhatalom mint az USA, és Sanghai, Hong Kong nagyobb városok, mint New York Ciklonpályák 2012-ben Ázsiában

99 Várható-e Sandyhez hasonló vihar Amerika keleti partjainál? Nagy valószínűséggel várható, hogy éven belül eléri trópusi vihar, vagy ciklon New York környékét.

100 Ciklonok New York közelében

101 Hurrikánok ismétlődési gyakorisága (év) év

102 3-asnál erősebb hurrikánok ismétlődési periódusa (év) év

103 Köszönöm, hogy meghallgattak Dziêkujê bardzo Ďakujem Благодaря Благодарам Labai ačiū Danke schön Оченъ спасибо Obrigado Dank u zeer Merci beaucoup Mulţumesc Aitäh Hvala lepo Хвала лепо Kiitoksia paljon Liels paldies شکرأ Shokran Gazillan Teşekkürler Xiè xie Takk Tak Tack så mycket Muchas gracias Grazie Grazzi Спасибі Arigato Ευχαριστώ πολύ Thank you for your attention

Az Időjárás. (szerkesztette:janek Gergő) Köszönetet mondok az adatokért a: www.atmosphere.mpg.de-nek. Tartalomjegyzék:

Az Időjárás. (szerkesztette:janek Gergő) Köszönetet mondok az adatokért a: www.atmosphere.mpg.de-nek. Tartalomjegyzék: alapfogalmak: Az Időjárás (szerkesztette:janek Gergő) Köszönetet mondok az adatokért a: www.atmosphere.mpg.de-nek Tartalomjegyzék: 1. Alapfogalmak az időjárásról, az éghajlatról, nyomási képződményekről

Részletesebben

1. A gázok tulajdonságai

1. A gázok tulajdonságai 1. A gázok tulajdonságai Korábban már tanultunk arról, hogy az anyagok különböző halmazállapotokban lehetnek. Ezek közül az időjárást és az éghajlatot tanulmányozva számunkra a gáz halmazállapot a legfontosabb.

Részletesebben

52. évfolyam 2007. 2. szám

52. évfolyam 2007. 2. szám LÉGKÖR 52. évfolyam 2007. 2. szám LÉGKÖR AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS A MAGYAR METEOROLÓGIAI TÁRSASÁG SZAKMAI TÁJÉKOZTATÓJA 52. évfolyam 2. szám Felelôs szerkesztô: Dr. Ambrózy Pál a szerkesztôbizottság

Részletesebben

Az idôjárás elôrejelzése: jóslás vagy tudomány?

Az idôjárás elôrejelzése: jóslás vagy tudomány? V I S S Y K Á R OLY Az idôjárás elôrejelzése: jóslás vagy tudomány? Vissy Károly meteorológus Az idôjárás a mindennapi életünket befolyásoló környezet szerves része, jövôbeni alakulásának ismerete, azaz

Részletesebben

OLIMPIA 2012 MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY FÜGGELÉK: METEOROLÓGIA

OLIMPIA 2012 MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY FÜGGELÉK: METEOROLÓGIA 23 METEOROLÓGIA...2 23.1 ÖSSZEFOGLALÁS...2 23.2 BEVEZETÉS...2 23.3 AZ IDŐJÁRÁSSAL SZEMBEN TÁMASZTOTT ELVÁRÁSOK A JÁTÉKOK IDEJÉN...3 23.4 AZ OLIMPIAI JÁTÉKOK IDŐZÍTÉSE...4 23.5 JELLEMZŐ ÉGHAJLATI ADOTTSÁGOK

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) A légkör dinamikája 1 Dr. Goricsán István, 2008 Balczó Márton, Balogh Miklós, 2009-2010 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék A légkör

Részletesebben

Magyar Tudomány idõjárás éghajlat biztonság 2005 7

Magyar Tudomány idõjárás éghajlat biztonság 2005 7 Magyar Tudomány idõjárás éghajlat biztonság Vendégszerkesztõ: Láng István Regionális innovációs politika Interjú Sinor Dénessel A liberális társadalomszemlélet játékelméleti jellemzése 2005 7 783 Magyar

Részletesebben

SZUPERCELLA.HU Heves zivatarok, tornádók Magyarországon

SZUPERCELLA.HU Heves zivatarok, tornádók Magyarországon Polyánszky Zoltán & Molnár Ákos Nem mezociklonális tornádók Magyarországon BEVEZETÉS A szupercella potenciálisan a legveszélyesebb zivatartípus. Az ilyen zivatarok az esetek jelentős részében 90 km/ó feletti

Részletesebben

METEOROLÓGIAI ALAPISMERETEK

METEOROLÓGIAI ALAPISMERETEK Merza Ágnes, Szinell Csaba: METEOROLÓGIAI ALAPISMERETEK Bevezetés A meteorológia szó görög eredetű, a meteora és a logos szavak összetételébõl keletkezett, jelentése az ég és föld között lejátszódó jelenségek

Részletesebben

A VÁROSI HŐSZIGET-JELENSÉG NÉHÁNY ASPEKTUSA

A VÁROSI HŐSZIGET-JELENSÉG NÉHÁNY ASPEKTUSA MTA Doktori Értekezés A VÁROSI HŐSZIGET-JELENSÉG NÉHÁNY ASPEKTUSA Unger János Szeged 2010 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. A városklíma...4 2.1. Az urbanizáció időbeli folyamata...4 2.2. A városklíma

Részletesebben

Hidrológiai célú mennyiségi csapadék-előrejelzés hazánkban

Hidrológiai célú mennyiségi csapadék-előrejelzés hazánkban Bonta I. Ujváry K. mennyiségi csapadék-előrejelzés Hidrológiai célú mennyiségi csapadék-előrejelzés hazánkban Bonta Imre PhD, osztályvezető, Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző Osztály

Részletesebben

A klímaváltozás hatásai

A klímaváltozás hatásai TÁMOP 4.2.2./B-10/1-2010-0001 Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban (KOVÁSZ) A klímaváltozás hatásai tanulmány A tanulmány a TÁMOP 4.2.2./B-10/1-2010-0001 azonosítószámú Kockázatok és válaszok a

Részletesebben

Meteorológiai alapismeretek

Meteorológiai alapismeretek Meteorológiai alapismeretek Bartholy Judit (Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék) Mészáros Róbert (Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék) Geresdi István (Pécsi Tudományegyetem,

Részletesebben

A természet reflexe. Fenntarthatósági Füzetek 13.

A természet reflexe. Fenntarthatósági Füzetek 13. A természet reflexe Fenntarthatósági Füzetek 13. Az adatgyűjtésben és feldolgozásban közreműködött: Mihályi Andrea, Horváth Babett Szerkesztette: Dr. Szigeti Cecília www.iffegyesulet.hu ISSN 2061-6007

Részletesebben

Az észlelő amatőr meteorológus kézikönyve

Az észlelő amatőr meteorológus kézikönyve Az észlelő amatőr meteorológus kézikönyve Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhasznú Egyesülete Budapest, 2010. Készült az Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhasznú Egyesülete megbízásából

Részletesebben

TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK

TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK Babolcsai György, Hirsch Tamás Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest, Kitaibel Pál u.1., 1024 e-mail: babolcsai.gy@met.hu, hirsch.t@met.hu 1. BEVEZETÉS A csapadék a

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében ECMWF az ERA Interim reanalízis alapján SZAKDOLGOZAT

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében ECMWF az ERA Interim reanalízis alapján SZAKDOLGOZAT Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében ECMWF az ERA Interim reanalízis alapján SZAKDOLGOZAT Készítette: Gaál Nikolett

Részletesebben

MUNKAANYAG. Hartman Mátyás. Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés

MUNKAANYAG. Hartman Mátyás. Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés Hartman Mátyás Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés A követelménymodul száma: 2203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra

Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra A fordítás a Trends in extreme weather events in Europe: implications for national and European

Részletesebben

http://www.kvvm.hu http://www.met.hu Sikerül-e megmenteni az ózonpajzsot?

http://www.kvvm.hu http://www.met.hu Sikerül-e megmenteni az ózonpajzsot? http://www.kvvm.hu http://www.met.hu Sikerül-e megmenteni az ózonpajzsot? Elôszó Az utóbbi tizedben az érdeklôdés középpontjába került légköri ózonról 1993-ban már megjelentettünk egy rövid kiadványt Veszélyben

Részletesebben

Az elmúlt évszázad nagy árvizei a. Felső Tisza vidéken

Az elmúlt évszázad nagy árvizei a. Felső Tisza vidéken Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék Szakdolgozat Az elmúlt évszázad nagy árvizei a Felső Tisza vidéken Témavezető: dr. Lóki József tanszékvezető

Részletesebben

KIDOLGOZOTT SIKLÓERNYŐS A VIZSGA TÉTELSOR

KIDOLGOZOTT SIKLÓERNYŐS A VIZSGA TÉTELSOR Székely Tamás KIDOLGOZOTT SIKLÓERNYŐS A VIZSGA TÉTELSOR Pár fontos dolog: v0.2 A szövegezésnél a szabatos megfogalmazásra és a közérthetőségre egyaránt igyekeztem figyelni. Amennyiben a kettő ütötte egymást,

Részletesebben

Komplex természettudományos terület

Komplex természettudományos terület Komplex kommunikációs és természettudományi csomag Komplex természettudományos terület 11. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt

Részletesebben

ORSZÁGOS METEOROLÓGIA SZOLGÁLAT IDŐJÁRÁSI RADARHÁLÓZATÁNAK MÉRÉSEI

ORSZÁGOS METEOROLÓGIA SZOLGÁLAT IDŐJÁRÁSI RADARHÁLÓZATÁNAK MÉRÉSEI ORSZÁGOS METEOROLÓGIA SZOLGÁLAT IDŐJÁRÁSI RADARHÁLÓZATÁNAK MÉRÉSEI Szegedi Csaba, Dombai Ferenc, Csirmaz Kálmán, Németh Péter Országos Meteorológiai Szolgálat SZENTES-LAPISTÓ BUDAPEST POGÁNYVÁR NAPKOR

Részletesebben

L É G K Ö R. 55. évfolyam 2010. 4. szám

L É G K Ö R. 55. évfolyam 2010. 4. szám L É G K Ö R 55. évfolyam 2010. 4. szám TAR KÁROLY MTESZ DÍJAT KAPOTT Tar Károly több mint 30 éve a Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) tagja, jelenleg éppen a legaktívabb tagunknak minősíthetjük. Fiatal

Részletesebben

LÉGKÖR. 52. évfolyam 2007. 1. szám

LÉGKÖR. 52. évfolyam 2007. 1. szám LÉGKÖR 52. évfolyam 2007. 1. szám Meteorológiai Világnap, 2007 (cikk a 2. oldalon) A felvételen balról-jobbra: Dunkel Zoltán, Pál Istvánné, Hidvégi György, Ináncsi László, Juhász Imréné, Kenderesy Kálmán,

Részletesebben

BALATONVILÁGOS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV VIZSGÁLAT HIDROLÓGIAI, PART- ÉS MEDERSZABÁLYOZÁSI SZAKVÉLEMÉNY CLUB ALIGA 2008. 10. 15.

BALATONVILÁGOS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV VIZSGÁLAT HIDROLÓGIAI, PART- ÉS MEDERSZABÁLYOZÁSI SZAKVÉLEMÉNY CLUB ALIGA 2008. 10. 15. BALATONVILÁGOS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV VIZSGÁLAT MEGBÍZÓ: PRO-MOT HUNGÁRIA INGATLANFEJLESZTŐ KFT. TERVEZŐ / URBAN DESIGNER: POMSÁR ÉS TÁRSAI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. SZAKTERVEZŐ: KÖDU KÖVIZIG BALATONI VÍZÜGYI

Részletesebben

51. évfolyam 2006. 2. szám

51. évfolyam 2006. 2. szám LÉGKÖR 51. évfolyam 26. 2. szám LÉGKÖR AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS A MAGYAR METEOROLÓGIAI TÁRSASÁG SZAKMAI TÁJÉKOZTATÓJA 51. évfolyam 2. szám Felelôs szerkesztô: Dr. Ambrózy Pál a szerkesztôbizottság

Részletesebben

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak Szerkesztették: Kereszturi Ákos és Tepliczky István (elektronikus változat) Magyar Csillagászati Egyesület Tartalom Égi mozgások A nappali égbolt Az éjszakai

Részletesebben

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése*

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése* Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése* BEVEZETÔ Az IPCC 13. ülésén (Maldív-szigetek, 1997. szeptember 22. és 25 28.) elfogadott, illetve késôbbi határozatainak megfelelôen az alábbi döntéseket

Részletesebben