A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak"

Átírás

1

2 A trópusi ciklonok kialakulása/halála A trópusi ciklonok nevei Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok, néhány nevezetes trópusi ciklon Miért okoznak pusztítást a trópusi ciklonok? Trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás A Sandy útvonala, károkozása Miért okozott olyan nagy károkat a Sandy? A Sandy előrejelezhetősége Szupervihar volt-e Sandy? Lesznek-e jövőbeli Sandyk?

3 Adatforrások Az előadásban szereplő adatok, táblázatok, térképek a WMO, a NOAA/NHC, a JMA, a BOM, a Météo France és az ECMWF honlapjáról, előadásaiból származnak. A műholdfotók, radarképek, ciklonpályák a NOAA, a JMA, a BOM és a Wikipédia honlapjáról származnak. A fényképek többsége a CBS, az index.hu, az origo.hu és a newyorker.com honlapjairól származik.

4 A trópusi ciklonok kialakulása frontális verzió A passzát szelek áramlási rendszerében valamilyen okból hullámok keletkeznek pl. a szelek szárazföldnek ütköznek, vagy az egyenlítői szélcsendzóna és a passzátszelek határán konvergencia zónák alakulnak ki a konvergencia mentén konvektív rendszer alakul ki, amely forgó mozgásba kezd, és kedvező viszonyok esetén trópusi ciklonná fejlődik.

5 A trópusi ciklonok kialakulása konvektív verzió fok felett a tengervíz felületi feszültsége lecsökken, ezért sokkal könnyebben párolog. A meginduló konvekció során Cb tornyok kialakulása kezdődik, közben látens hő szabadul fel, a hőmérséklet a vertikális áramlás mentén az egész troposzférában lassan, de állandóan emelkedik, aminek hatására az izobár felületek a felső rétegekben felpúposodnak. A magasban így létrejövő horizontális légnyomás-különbség következtében a felső troposzférában megindul a levegő szétáramlása, tehát a képződő rendszer alján a légnyomás csökken, ami oda vezet, hogy az alsó rétegben erősödik a nedves levegő beáramlása. A kialakuló zivatarok széllökései hullámossá teszik a tengert, így nagyobb lesz a felülete, még gyorsabban párolog. 2. Az alsó rétegben erősödik a beáramló levegő ciklonális cirkulációja, ami átadódik a felsőbb rétegeknek, és összefüggő ciklonális örvény épül ki a felső troposzféra közepéig. Fent is kialakul egy gyenge alacsony nyomású mag, ahonnan a levegő radiálisan áramlik kifelé. Ahogy a rendszer be- és feláramló részében a ciklonális cirkuláció erősödik, a felső szétáramlás karjai egyre nagyobb ívben nyúlnak ki. A szétáramló gyűrű felett a levegő viszonylag hideggé válik, ezért a mag felső részében leszálló légmozgás indul meg. 3. Az áramlás egyre rendezettebbé válik, az alul beáramló levegő egyre messzebbről jön, a mag körül a nyomás gyorsan csökken, és a mag belsejében a leszálló légmozgás egyre lejjebb hatol. A leszálló levegő adiabatikusan melegszik, és a ciklon közepén egyre nagyobb felhőmentes mélyedés alakul ki, amit a ciklon szemének nevezünk. A szem körül levő felhőfal a szemfal. A szem levegője és a körülötte levő szemfal nedves levegője között kicserélődés indul meg. 4. A szem közepében erősödik a leáramlás, és a szem lehatol egészen a rendszer aljára, ezzel kialakul a rendszer időszakos egyensúlya.

6 A trópusi ciklonok kialakulása konvektív verzió

7 Áramlás a kifejlett trópusi ciklonban (Északi-félteke)

8 A trópusi ciklonban ható erők (Északi-félteke)

9 A trópusi ciklonok halála Amennyiben a trópusi ciklon 26 foknál hidegebb vízfelület fölé ér, vagy szárazföld fölé érkezik, megszűnik a meleg-nedves levegő utánpótlása, a látens hő felszabadulása, a konvekció legyengül, a ciklon disszipálódik. A disszipációt a szárazföld fölötti erősebb súrlódás is gyorsítja. Ha a ciklon nem mozog (ezt elsősorban El Niño idején figyelték meg a Mexikótól nyugatra kifejlődő ciklonoknál), akkor kb m mélységig, naponta kb. 1 fokkal csökkenti a tenger hőmérsékletét, és a lehűlő tenger miatt csökken a ciklon erőssége.

10 A trópusi ciklonok pályái

11 A trópusi ciklonok pályái

12 Ciklonszezonok és tengervíz hőmérséklet

13 Trópusi ciklon előrejelző központok

14 A trópusi ciklonok regionális elnevezései Hurrikán Eredete: huracán maja-kicse szó jelentése: hatalmas esőcsepp Később Huracán az Ég istene lett a maja indiánoknál. A majákkal kereskedő karibi indiánok átvették az Huracán nevet, de náluk a Pokol istene lett. Tájfun Eredete: tai fung, tai feng kínai kifejezés jelentése: nagy szél. Kami kaze Isteni szél amikor Kublai kán 1281-ben megtámadta Japánt, egy hatalmas tájfun semmisítette meg a mongol-kínai hajóhadat. A II. világháború óta a japánok is a tájfun kifejezést használják.

15 A trópusi ciklonok nevei Régiótól függ a ciklonok elnevezése: Egyes régiókban (pl. Amerika környéke) évente van egy névlista, amiben felváltva szerepelnek férfi és női nevek. A neveket a térségben élő népek nyelve szerint választják, tehát spanyol, angol vagy francia nevek vannak. A lista minden 7. évben ismétlődik. Polinéziában (Hawaii, Fidzsi-szigetek) polinéz vagy angol neveket használnak. Ausztráliában angol neveket alkalmaznak Ázsia keleti részén általában japán, kínai, koreai, filippínó, viet nyelvű növény vagy állatneveket használnak. Az Indiai-óceán északi felén pastu, arab és hindi neveket használnak. Az Indiai-óceán déli részén francia, angol és afrikai nyelvekből származó neveket használnak. A listák lehetnek évente kezdődőek (tehát minden évben A -val kezdődik az első ciklon neve) vagy folyamatosak (ha az előző évben M betűvel kezdődött az utolsó ciklon, akkor idén N betűvel fog az első. Amennyiben egy ciklon nagy emberi áldozatokat követelt, vagy nagy anyagi kárt okozott, azt a nevet újra már nem lehet használni. Amennyiben a ciklon az egyik régióból egy másikba megy át, akkor két dolog történhet. 1. Új nevet kap (pl. ha a karibi térségből átmegy a Csendes-óceán keleti részére vagy fordítva, vagy az amerikai részről az ázsiai részre megy, vagy az ausztrál részről az afrikai térségbe megy. 2. Megtartja az eredeti nevét (pl. ha a fidzsi térségből ausztrál vagy új-zélandi területre lép.

16 A trópusi ciklonok régiónkénti elnevezése szélsebesség szerint

17 Trópusi ciklon aktivitás Északi-félteke (nem a média által rekord évnek kikiáltott év a rekorder)

18 Atlanti ciklonok energiája Az AMO és az atlanti ciklonok energiájának kapcsolata Több évtizedes atlanti oszcilláció (AMO)

19 Az AMO és az atlanti ciklonok számának kapcsolata Atlanti ciklonok száma Több évtizedes atlanti oszcilláció (AMO)

20 A trópusi ciklonok átalakulása, egyéb trópusi rendszerek és elnevezések Extratrópusi ciklon Amikor a trópusi ciklon a magasabb szélességekre ér, és az energia ellátását már nem a tengerből felszabaduló látens hő, hanem a mérsékeltövi ciklonra jellemző hőmérsékleti baroklinitás szolgáltatja, akkor extratrópusi ciklonnak nevezzük. Ez az átalakulás általában óra alatt megy végbe, a Sandy is ilyen ciklon volt, amikor elérte az amerikai partot. Szubtrópusi ciklon Általában mérsékeltövi ciklonból keletkezik, 23 foknál melegebb tengervíz fölött. Egyaránt hordozza a trópusi ciklonok konvektív tulajdonságait, és a mérsékeltövi ciklonok tulajdonságait (pl. hideg mag) is. Bizonyos esetekben, melegebb tengerek fölé érve átalakulhat trópusi ciklonná. Ilyen ciklon volt pl ben a Vince hurrikán, ami trópusi viharrá szelídülve elérte Portugáliát és Spanyolországot. (ELTE Héver Annamária) Mediterrán hurrikán Szeptember, október folyamán a Ligur-tenger vagy Szicília térségében keletkező mérsékeltövi ciklon az energiája viszonylag jelentős részét a meleg tengervízből szerzi, gyakran erős vagy viharos szél, és hatalmas felhőszakadások jellemzik.

21 Miért okoznak akkora károkat a trópusi ciklonok? Rendkívüli szélsebesség, és az ebből adódó pusztító hatás (12 m/s Balaton 100 N/m 2 nyomás, egy 5-ös erősségű hurrikánban több, mint 3300 N/m 2 nyomás van) Hatalmas felhőszakadás mm/nap csapadék, ez nagy árvizeket okoz, hegyes területeken földcsuszamlással. Vihardagály, és emellé még hatalmas hullámok is járulnak.

22 Vihardagály létrejötte A ciklon belsejében lévő alacsony nyomás miatt megemelkedik a tenger szintje (1 hpa nyomáscsökkenés kb. 1 cm-rel emeli a vízszintet). A ciklonba spirálisan befelé fújó szél maga előtt nyomja a tengervizet, így a ciklon közepén egy vízkupola alakul ki, ami akár 2-6 m-rel magasabb tengervízszintet okoz. Emellé, főleg lapos partvidék esetén hatalmas, 8-10 méteres hullámok járulnak.

23 Trópusi ciklonokhoz kapcsolódó rekordok és híres (hírhedt) ciklonok

24 A Réunion szigetéhez köthető rekordok

25 A Gamède pusztítása a szigeten A Commerson-kráter Az árvíz által összedöntött híd

26 A Gamède pusztítása a szigeten

27 A legalacsonyabb (nem tornádóban) mért légnyomás: 870 hpa Tip szupertájfun szeme (16 44'N, 'E) X. 12. A Tip tájfun szeme X. 12. Tip: Legnagyobb átmérőjű ciklon: 2220 km 1086 km-es sugáron belül volt trópusi viharnál (63 km/h) erősebb szél benne Tracy Legkisebb ciklonok amelyekben a szél sebessége meghaladta a 63 km/h-t Tracy km-es sugár (3-as erősség) Inez km-es sugár Marco km-es sugár A legnagyobb légnyomás csökkenés 24 óra alatt: 100 hpa (976/876 hpa) IX a Forrest tájfunban (18 00'N, 'E)

28 Tracy és Tip

29 Leghosszabb életű trópusi ciklonok: San Ciriaco 33 nap (28 nap) Atlanti-óceán John 31 nap Északkelet- és Északközép-Csendes-óceán Ginger 27 nap (31 nap) Atlanti-óceán Nadine 23 nap Atlanti-óceán Leon-Eline 20 nap Indiai-óceán San Ciriaco John

30 A Wilma hurrikánhoz köthető rekordok 24 órás csapadék 1634 mm Isla Mujeres Mexikó Quintana Roo X órás csapadék 1746 mm Isla Mujeres Mexikó Quintana Roo X (Északi-félteke rekordok) Legalacsonyabb légnyomás a Nyugati-féltekén: 882 hpa X. 19. Cancún (5-ös erősségű volt a hurrikán) Isla Mujeres A Wilma eléri Cancúnt

31 A Wilma hurrikán Floridában

32 A Katrina halad New Orleans felé

33 A Katrina által okozott károk New Orleansban

34 A legerősebb széllökés, amit tornádón kívül mértek: 408 km/h (112.3 m/s) IV UTC Barrow Island Az Olivia nevű trópusi ciklonban Barrow Island fölülről Közlekedési tábla Barrow Island-en

35 A Caterina márciusában az első hurrikán volt, amelyik az Atlanti-óceán déli felén alakult ki. Caterina III. 26. a Nemzetközi Űrállomásról fotózva

36 Képek a Caterináról

37 Vince hurrikán Az első hurrikán (trópusi viharrá gyengülve), amelyik elérte Spanyolországot az évi hurrikán óta

38 Andrew hurrikán Floridában a fák egy része a hurrikán forgásával ellentétes irányban dőlt ki, ebből arra következtettek, hogy tornádó tölcsérek voltak a ciklonban. Ezt azóta más ciklonokban is sikerült kimutatni.

39 Leghalálosabb trópusi ciklon Bhola Kelet-Pakisztán (Banglades) (500000) halott, 2.5 (5.0) millió ember vesztette el az otthonát

40 A legtöbb kárt okozó atlanti ciklonok Miami milliárd $ Galveston milliárd $ Katrina milliárd $ Galveston milliárd $ Sandy milliárd $

41 Történelem formáló ciklonok Kami kaze (Isteni szél) tájfun 1281-ben, amikor Kublai kán (régebbi magyar könyvekben Kubiláj kán) megtámadta Japánt, a mongol-kínai hajóhadra egy hatalmas tájfun csapott le, és pusztította el, így Japán megmenekült. Bhola ciklon 1970-ben csapott le Kelet-Pakisztánra ezer ember halálát okozva, és 2,5-5 millió ember veszítette el az otthonát, emiatt 1971-ben lázadások törtek ki, majd Banglades néven új állam alakult.

42 A trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás 10 évvel ezelőtt úgy gondolták, hogy a felmelegedő tengerek miatt a ciklonok száma és erőssége is növekedni fog, valamint a szezonok hossza megnyúlik, és olyan területeken is lesznek ciklonok, ahol eddig nem voltak. Jelenleg úgy gondolják, hogy nem vagy csak kismértékben növekszik a számuk, viszont erősebbek lesznek, megnyúlik a szezonjuk, és új területeken is megjelenhetnek. Néhány új elmélet szerint (Anand Gnanadesikan, NOAA/NHC Geophysical Research Letters) a felmelegedés miatt csökkenni fog az óceánokban a klorofill mennyisége, emiatt átlátszóbbak lesznek az óceánok, a napfény mélyebbre jut le, ezért a tenger felszíne hidegebb lesz, így a ciklonok száma és erőssége is csökkenni fog (nem mindenütt). (Egyelőre csak a Csendes-óceánban sikerült kimutatni a fitopplanktonok mennyiségének csökkenését, de a ciklonok száma nem csökkent kimutathatóan.)

43 A trópusi ciklonok befolyásolása 60-as évek bombarobbantás (igaz?) (törvény) 70-es évek atombomba robbantás a tengerben (végül nem próbálták ki) 80-as 90-es évek ezüst-jodid bejuttatása a felhőkbe nem működött, mert kevés a túlhűlt víz a trópusi ciklonokban es évek tervei szárazjég vagy folyékony nitrogén bejuttatásával második szemet kiépíteni a ciklonban, ami legyengíti kételyek merültek fel (Ike) Olaj vagy hungarocell bejuttatásával csökkenteni a tenger hullámzását, a párolgást (Deep Water Horizon felrobbanása nem gyengültek az arra elhaladó ciklonok) Szárazjéggel vagy folyékony nitrogénnel lehűteni a tengert iszonyatosan sok pénz, és nincs rá elég idő.

44 A Sandy hurrikán/extratrópusi ciklon

45 Sandy X. 25.

46 Sandy X. 28.

47 Sandy X UTC

48 A Sandy útvonala X. 18. X. 30.

49 Jellemző atlanti ciklonpályák Június November

50 A hurrikánok száma 100 évente napi bontásban az atlanti térségben

51 A Sandy pusztításai Jamaica X. 24.

52 Kuba Santiago de Cuba X. 25.

53 Kuba X. 25.

54 Haiti Port-au-Prince X. 25.

55 USA Maryland X. 28.

56 USA Connecticut X. 29.

57 USA Southampton elsodort ház X. 29.

58 USA Seaside Heights X. 29.

59 USA West Virginia X. 29.

60 USA Atlantic City X. 29.

61 USA South Bethany X. 29.

62 USA New York X. 29.

63 USA New York 14. utca X. 29.

64 USA New York X. 29.

65 Miért okozott akkora károkat Sandy? Az amerikaiak nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, sokan nem hagyták el otthonukat, amelyeket összedöntött a szél, elsodort a víz, vagy elöntött a víz. Az amerikai családi házak többsége fából épült, így sokkal kevésbé ellenálló, mint a téglából, vasbetonból épült házak. A házakban viszonylag nagy értékek (autók, ékszerek, háztartási elektromos gépek) voltak felhalmozva. Sokan felelőtlenül kimentek a vihart fotózni, nézni, így a letörő faágak, lezuhanó tetők megsebesítették őket. Rossz településszerkezet. Az őslakos indiánok (pahuatan és szeminola indiánok) egyetlen településüket sem rakták a tengerpartra. Az európai (angol, német, holland, spanyol) telepesek igen. (Miami, Boston, New York, stb.)

66 A Sandy előrejelezhetősége, a tényleges adatok és az előrejelzések összehasonlítása

67 A Sandy pályája A Sandy hurrikán az évszaknak közel megfelelő pályán vonult a Karibtenger nyugati része fölül az USA keleti partjaihoz. Az ECMWF (determinisztikus) már kb. 8 nappal előbb megfogta azt, hogy a hurrikán eléri New Yorkot, a GFS (determinisztikus) csak 5 nappal előbb jelezte előre pontosan a ciklon pályáját, azonban ez az idő elég volt az óvintézkedések megtételéhez. A modellek egyike sem volt képes előrejelezni a Karib-tenger fölötti rendkívül gyors kimélyülést, de amikor a hurrikán létrejött már viszonylag pontosan jelezték előre a következő 1-5 napra vonatkozó további nyomásváltozásokat, szélsebességeket, csapadékot.

68 A Sandy középponti nyomásának előrejelzése az első napokban elég gyenge volt (X UTC-s futtatás), így Kubára, Jamaikára nem lehetett jó előrejelzést készíteni, a 4. nap után azonban már jó volt az előrejelzés. (A X UTC-s futás viszont már megfogta a kimélyülést)

69 A partot érés előtt 9.5 nappal (még a hurrikán létrejötte előtt) a futtatások 25-30%-a adott 60 KT feletti szélsebességet Amerika partjaihoz.

70 Az október 23-án 12 UTC-s (7 nappal a partot érés előtt) 52 futtatás közül 47 azt adta, hogy a Sandy eléri az északkeleti partvidéket.

71 A csapadék előrejelzések és a radarral korrigált észlelések (még a 8 nappal korábbi előrejelzés is viszonylag jó)

72 A széllökések előrejelzése is pontos volt, a New Jersey partvidékre mph volt előrejelezve, és mph-t (zömében mph-t) észleltek

73 Az ECMWF előrejelzése poláris műholdak adatinak felhasználásával és nélkülük

74 955 hpa Modell analízis X UTC

75 950 hpa alatt Előrejelzés X UTC (partot érés)

76 950 hpa alatt Előrejelzés X UTC

77 955 hpa alatt Előrejelzés X UTC

78 948.5 hpa Az észlelt nyomás X UTC

79 965 hpa Előrejelzés X UTC

80 Az előrejelzett szél és széllökés mező Az észlelt szél Sárga Narancs Piros 70 km/h feletti lökés 90 km/h feletti lökés 110 km/h feletti lökés A magyar riasztási küszöbök

81 X UTC

82 X UTC

83 X UTC

84 X UTC

85 X UTC

86 X UTC

87 X UTC

88 X UTC

89 X UTC

90 Észlelt szél A Philadelphia Boston közötti részen m/s volt a szél átlagsebessége 6-9 órán keresztül. X UTC X UTC

91 A csapadék előrejelzés és észlelés

92 Csapadék előrejelzés X UTC- X UTC mm

93 Csapadék észlelés X UTC- X UTC mm

94 Csapadék és hőmérséklet észlelések A jellemző csapadék eső, zivatart nagyobb mérőállomás nem jelentett. A csapadék egy erős melegfront csapadékára hasonlít. X UTC X UTC

95 Továbbra is intenzív csapadék, az esőt néhol havazás váltja fel X UTC X UTC

96 Látható, hogy az Appalache-hegység és a Nagy tavak között egyre nagyobb területen esett hó, de 600 m alatt a hőmérséklet pozitív maradt, így a lehulló hó nagy része síkvidéken elolvadt, de az Appalache hegységben cm-es hó esett 2 nap alatt. X UTC X UTC

97 Szupervihar volt-e Sandy? Meteorológiai szempontból semmiképp sem. Európát, Amerikát, Ázsiát is érték el ennél lényegesen erősebb viharok az elmúlt években. A rendkívülisége abban rejlett, hogy kb km hosszban, és 500 km szélességben meghaladta a széllökések sebessége a 70 km/h-t, míg egy kb km átmérőjű körben a 110 km/h-t is. A szél néhány nagyváros környékén (New York, Boston) ÉK-i irányból fújt, km/h átlagsebességgel, 6-12 órán keresztül, ami jelentős, 3-5 méteres vihardagályt okozott. A csapadéka viszonylag nagy volt, de egyéb trópusi ciklonokhoz képest elhanyagolható. Egyéb veszélyes jelenség (villámlás, jégeső) csak 1-2 helyen fordult elő benne, a csapadéka inkább egy igen erős melegfrontra emlékeztetett. A szupervihar jelleg inkább a károkozásban mutatkozott meg, de ez főleg az amerikai építkezési szokásokra vezethető vissza.

98 Kínát idén 6 trópusi vihar vagy tájfun érte el, amelyekből 4 erősebb volt Sandynél, Tajvant 4, amiből 3 erősebb volt Sandynél, Koreát 5, amiből 1 erősebb volt Sandynél ezekről szinte semmit sem írt, harsogott a média, pedig Kína ugyanolyan világhatalom mint az USA, és Sanghai, Hong Kong nagyobb városok, mint New York Ciklonpályák 2012-ben Ázsiában

99 Várható-e Sandyhez hasonló vihar Amerika keleti partjainál? Nagy valószínűséggel várható, hogy éven belül eléri trópusi vihar, vagy ciklon New York környékét.

100 Ciklonok New York közelében

101 Hurrikánok ismétlődési gyakorisága (év) év

102 3-asnál erősebb hurrikánok ismétlődési periódusa (év) év

103 Köszönöm, hogy meghallgattak Dziêkujê bardzo Ďakujem Благодaря Благодарам Labai ačiū Danke schön Оченъ спасибо Obrigado Dank u zeer Merci beaucoup Mulţumesc Aitäh Hvala lepo Хвала лепо Kiitoksia paljon Liels paldies شکرأ Shokran Gazillan Teşekkürler Xiè xie Takk Tak Tack så mycket Muchas gracias Grazie Grazzi Спасибі Arigato Ευχαριστώ πολύ Thank you for your attention

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 5. óra A MÉRSÉKELT ÖVEZETI CIKLONOK ÉS AZ IDŐJÁRÁSI FRONTOK A TRÓPUSI CIKLONOK A mérsékelt övi ciklonok Az előző alkalommal végigjártuk azt az utat, ami a Nap sugárzásától

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA rendszer kimenetei. A meteorológiai paraméterek gyakorlati felhasználása, sa, értelmezése Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA kimenetek

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 6. óra A MONSZUN SZÉLRENDSZER HELYI IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEK: - HELYI SZELEK - ZIVATAROK A monszun szélrendszer A mérsékelt övezeti ciklonok és időjárási frontok megismerése

Részletesebben

A hétvégi vihar ismertetése

A hétvégi vihar ismertetése A hétvégi vihar ismertetése Zivatarlánc Szupercella Dió nagyságú jég Tuba Tornádó Jégeső Villámok Tatabánya Pécs felett Pécs felett Csontváry u. szombat 20:10 Köszönöm a kitartó figyelmet! ;) Készítette:

Részletesebben

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin Az általános földi légkörzés Dr. Lakotár Katalin A Nap a Földet egyenlőtlenül melegíti fel máskülönbség légkörzés szűnteti meg légnyo- lokális (helyi), regionális, egy-egy terület éghajlatában fontos szerepű

Részletesebben

A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai

A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai Érdekel a viharvadászat? Szeretnéd minél közelebbről és minél eredményesebben megfigyelni a közeledő szupercellákat? Olyan eszközöket szeretnél használni,

Részletesebben

Veszélyes időjárási jelenségek

Veszélyes időjárási jelenségek Veszélyes időjárási jelenségek Amikor az időjárás jelentés életbevágóan fontos Horváth Ákos meteorológus Szélsőséges időjárási események a Kárpát medencében: Nagy csapadék hirtelen lefolyású árvizek (Mátrakeresztes)

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. 2011. év hidrometeorológiai jellemzése A 2010. év kiemelkedően sok csapadékával szemben a 2011-es év az egyik legszárazabb esztendő volt az Alföldön.

Részletesebben

2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 11:13 2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2007. szeptember 03. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Az elmúlt héten az ÉKÖVIZIG működési

Részletesebben

Időjárás lexikon. gyerekeknek

Időjárás lexikon. gyerekeknek Időjárás lexikon gyerekeknek Mikor esik az eső? Miután a nap a földön lévő vizet elpárologtatja, a vízpárával telített meleg levegő felszáll. (Ezt minden nap láthatod, hiszen a tűzhelyen melegített vízből

Részletesebben

Beszámoló 2010. év éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről

Beszámoló 2010. év éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Beszámoló 2010. év éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről a Kormány 277/2005. (XII. 20.) Korm. Rendelete az Országos Meteorológiai Szolgálatról 2. (1) e) pontja

Részletesebben

Légköri áramlások, meteorológiai alapok

Légköri áramlások, meteorológiai alapok Légköri áramlások, meteorológiai alapok Áramlástan Tanszék 2015. november 05. 2015. november 05. 1 / 39 Vázlat 1 2 3 4 5 2015. november 05. 2 / 39 és környezetvédelem i előrejelzések Globális Regionális

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

A meteorológiai riasztások esetén használt veszélyességi szintek jelentése:

A meteorológiai riasztások esetén használt veszélyességi szintek jelentése: 1. számú melléklet A meteorológiai riasztások esetén használt veszélyességi szintek jelentése: Első szint (sárga) Bizonyos körülmények között már potenciálisan veszélyes, de viszonylag gyakori és nem szokatlan

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

Fövényi Attila Időjárási jelenségekkel kapcsolatos repülőbalesetek és a repülésre veszélyes meteorológiai elemek előrejelzése az OMSZ RVO-nál

Fövényi Attila Időjárási jelenségekkel kapcsolatos repülőbalesetek és a repülésre veszélyes meteorológiai elemek előrejelzése az OMSZ RVO-nál Fövényi Attila Időjárási jelenségekkel kapcsolatos repülőbalesetek és a repülésre veszélyes meteorológiai elemek előrejelzése az OMSZ RVO-nál 1. Időjárással összefüggő repülő balesetek 2. A hiányzó meteorológiai

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Numerikus modellezési feladatok a Dunántúlon 2015. február 10. A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Torma Péter Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

KONTINENSEK ÉGHAJLATA. Dr. Lakotár Katalin

KONTINENSEK ÉGHAJLATA. Dr. Lakotár Katalin KONTINENSEK ÉGHAJLATA Dr. Lakotár Katalin AFRIKA Légnyomás és cirkulációs viszonyok -magas nyomású zóna nyáron 38. szélességig, télen 33-ig É-on, 31-ig nyáron, 27-ig télen a D-i félgömbön felszínközeli

Részletesebben

EURÓPA ÉGHAJLATA I. Az Európa éghajlatát meghatározó tényezők a kontinens helyzete, fekvése és ennek éghajlati következményei. Kiterjedése: K-Ny-i irányban ~11 000km (Nyh. 31, Azori-szk.-Kh. 67, Ural;

Részletesebben

A 2008-as év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából

A 2008-as év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából FIGYELMÉBE AJÁNLJUK Enyhe, száraz tél, meleg, de csapadékos nyár 2009. január A 2008-as év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából Vadász Vilmos Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés Általános tudnivalók k az INCA rendszerről és s az INCA pályp lyázatról Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA nowcasting

Részletesebben

ÉGHAJLAT. Északi oldal

ÉGHAJLAT. Északi oldal ÉGHAJLAT A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 195-2 órán, nyáron 82-83 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 2 óra fölötti a napsütéses órák száma. A

Részletesebben

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei A lemeztektonika elmélet gyökerei Alfred Wegener (1880-1930) német meteorológushoz vezethetők vissza, aki megfogalmazta a kontinensvándorlás elméletét. (1. ábra) A lemezmozgások okait és folyamatát Harry

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) A légkör dinamikája 1 Dr. Goricsán István, 2008 Balczó Márton, Balogh Miklós, 2009-2010 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék A légkör

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0803 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT A) Rajna B) Elba C)

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI A LEGALAPVETİBB ÉGHAJLAT-MEGHATÁROZÓ TÉNYEZİ: A FÖLDRAJZI FEKVÉS. A Kárpát-medence az északi félgömbi mérsékelt övezet középsı sávjában, a valódi mérsékelt

Részletesebben

A JÉGESŐELHÁRÍTÁS MÓDSZEREI. OMSZ Időjárás-előrejelző Osztály feher.b@met.hu

A JÉGESŐELHÁRÍTÁS MÓDSZEREI. OMSZ Időjárás-előrejelző Osztály feher.b@met.hu A JÉGESŐELHÁRÍTÁS MÓDSZEREI OMSZ Időjárás-előrejelző Osztály feher.b@met.hu Felhőkeletkezés: Folyamatok, amelyek feláramlásra késztetik a levegőt. - Légtömegen belüli konvekció - Orográfia - Konvergencia

Részletesebben

VESZÉLYES LÉGKÖRI JELENSÉGEK KÜLÖNBÖZŐ METEOROLÓGIAI SKÁLÁKON TASNÁDI PÉTER ÉS FEJŐS ÁDÁM ELTE TTK METEOROLÓGIA TANSZÉK 2013

VESZÉLYES LÉGKÖRI JELENSÉGEK KÜLÖNBÖZŐ METEOROLÓGIAI SKÁLÁKON TASNÁDI PÉTER ÉS FEJŐS ÁDÁM ELTE TTK METEOROLÓGIA TANSZÉK 2013 VESZÉLYES LÉGKÖRI JELENSÉGEK KÜLÖNBÖZŐ METEOROLÓGIAI SKÁLÁKON TASNÁDI PÉTER ÉS FEJŐS ÁDÁM ELTE TTK METEOROLÓGIA TANSZÉK 2013 VÁZLAT Veszélyes és extrém jelenségek A veszélyes definíciója Az extrém és ritka

Részletesebben

Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél

Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél Dr. Bonta Imre bonta.i@met.hu Országos Meteorológiai Szolgálat Áttekintés Jelenleg használt modellek Az EPS technika új szemléletet hoztak az előrejelzésekben

Részletesebben

A március 14-15-i hóvihar meteorológiai elemzése

A március 14-15-i hóvihar meteorológiai elemzése A március 14-15-i hóvihar meteorológiai elemzése Horváth Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat 2013 március 14-én szokatlanul kemény téli vihar kezdődött Magyarországon. Az előző nap este megindult csapadék,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Vándortábor

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban

Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban Kolláth Kornél Országos Meteorológiai Szolgálat Az előrejelző rendelkezésére álló információtömeg Száramaztatott műholdas produktumok (SAFNWC) Műholdképek

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE Vizi Gergely Klímaváltozásról Magyarországon Építményeket érő hatások

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

Fodor Zoltán, Kolláth Kornél Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály. 39. Meteorológiai Tudományos Napok 2013. November 22.

Fodor Zoltán, Kolláth Kornél Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály. 39. Meteorológiai Tudományos Napok 2013. November 22. Fodor Zoltán, Kolláth Kornél Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály 39. Meteorológiai Tudományos Napok 2013. November 22. Veszélyjelzési filozófia Veszélyjelzési rendszerek Veszélyességi fokozatok

Részletesebben

A légkör mint erőforrás és kockázat

A légkör mint erőforrás és kockázat A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP-4.1.2.A/1-11-1-2011-0038 Projekt ismertető 2012. november 22. Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Amerika dióhéjban Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Az Újvilág felfedezése Vikingek 10. és a 11. században (Golf áramlás, Feröer-szigetek, Grönland, Labrador áramlás a mai Boston területéig)

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 4. óra AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS A légkörben minden mindennel összefügg! Az elmúlt órákon megismerkedtünk az időjárási elemekkel, valamint azzal, hogy a Nap sugárzása hogyan

Részletesebben

A rövid- és a középtávú időjárás-előrejelzés gyakorlati módszertana (Hogyan változott az előrejelzés módszertana az elmúlt években?) Dr.

A rövid- és a középtávú időjárás-előrejelzés gyakorlati módszertana (Hogyan változott az előrejelzés módszertana az elmúlt években?) Dr. A rövid- és a középtávú időjárás-előrejelzés gyakorlati módszertana (Hogyan változott az előrejelzés módszertana az elmúlt években?) Dr. Bonta Imre Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás Előrejelző

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Mágneses mező tesztek. d) Egy mágnesrúd északi pólusához egy másik mágnesrúd déli pólusát közelítjük.

Mágneses mező tesztek. d) Egy mágnesrúd északi pólusához egy másik mágnesrúd déli pólusát közelítjük. Mágneses mező tesztek 1. Melyik esetben nem tapasztalunk vonzóerőt? a) A mágnesrúd északi pólusához vasdarabot közelítünk. b) A mágnesrúd közepéhez vasdarabot közelítünk. c) A mágnesrúd déli pólusához

Részletesebben

Népesség és település földrajz

Népesség és település földrajz Népesség és település földrajz Népességet jellemző adatok: 1, Népesség szám: - adott évben hányan születtek - adott évben hányan haltak meg - vándorlási különbözet Ezek együttesen adják a tényleges szaporodást

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

A 2013-AS ÉV VESZÉLYES IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEI

A 2013-AS ÉV VESZÉLYES IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEI A 2013-AS ÉV VESZÉLYES IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEI Simon André Kolláth Kornél Somfalvi-Tóth Katalin Dezső Zsuzsanna Tordai János Kidőlt villanyvezeték oszlopok 2013.03.15. Fénykép: Bodó Zsolt, MAVIR 39. METEOROLÓGIAI

Részletesebben

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE 1) A Föld kialakulása: Mai elméleteink alapján a Föld 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Kezdetben a Föld izzó gázgömbként létezett, mint ma a Nap A gázgömb lehűlésekor a Föld

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Üvegházhatás Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Amikor a Napból a Föld légkörébe behatoló sugárzás a Föld felszínéről visszaverődik, az energia nem jut vissza maradéktalanul

Részletesebben

AZ IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK TENDENCIÁI ÚJ KIHÍVÁSOK ELŐTT A NEMZETI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATOK

AZ IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK TENDENCIÁI ÚJ KIHÍVÁSOK ELŐTT A NEMZETI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATOK AZ IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK TENDENCIÁI ÚJ KIHÍVÁSOK ELŐTT A NEMZETI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATOK DUNKEL ZOLTÁN OMSz Országos Meteorológiai Szolgálat H-1525 Budapest POB 38, dunkel.z@met.hu Nincsenek öreg emberek,

Részletesebben

A légkör anyaga és szerkezete

A légkör anyaga és szerkezete A légkör anyaga és szerkezete Mennyiségük hosszabb időn át változatlan. Nitrogén Oxigén nemesgázok A légkör összetétele A Földünket körülvevő gázréteg a légkör, vagy ATMOSZFÉRA. A légkör különböző gázok

Részletesebben

Az elmúlt években az éghajlatváltozással, valamint a televízióban,

Az elmúlt években az éghajlatváltozással, valamint a televízióban, Fövényi Attila Meteorológiai világés kontinensrekordok Az elmúlt években az éghajlatváltozással, valamint a televízióban, rádióban, újságokban elhangzó, megjelenő hírekkel kapcsolatban sokakban felmerül

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

Miért van szükség szuperszámítógépre?

Miért van szükség szuperszámítógépre? ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Miért van szükség szuperszámítógépre? avagy a korlátos tartományú időjárás-előrejelző és éghajlati modellek számításigénye Szintai Balázs Informatikai és Módszertani Főosztály

Részletesebben

Általános földi vízkörzés. Dr. Lakotár Katalin

Általános földi vízkörzés. Dr. Lakotár Katalin Általános földi vízkörzés Dr. Lakotár Katalin Óceánok: fontos szerepűek a földi éghajlat irányításában hőszállítás az Egyenlítőtől a sarkok felé hőszállítás nélkül bolygónk legnagyobb része túl hideg lenne

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A hajó. A felszerelés

A hajó. A felszerelés Kis hajó, nagy kaland Méder Áron hatméteres vitorlásával kerülte meg a Földet CARINA (39 éves) és Áron (29 éves) a 3 év alatt 40 országot érintett, 30 000 tengeri mérföldet tett meg (55 000 km), három

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13..

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13.. Én és Ukrajna tantárgy Óravázlat Az óceánok természetvilága Bakos Ilona 2012. november 13.. TÉMA. Az óceánok természetvilága CÉL. Megismertetni a tanulókat a világóceán és óceán fogalmakkal, az óceánok

Részletesebben

Nowcasting rendszerek az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Nagy Attila, Simon André, Horváth Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat

Nowcasting rendszerek az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Nagy Attila, Simon André, Horváth Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat Nowcasting rendszerek az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Nagy Attila, Simon André, Horváth Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat Előzmények Növekvő társadalmi igény a balatoni viharjelzés megindítására

Részletesebben

A jövıre vonatkozó éghajlati projekciók

A jövıre vonatkozó éghajlati projekciók Az éghajlati modellek értékelése és A jövıre vonatkozó éghajlati projekciók Szépszó Gabriella (szepszo.g@met.hu) Éghajlati Osztály, Klímamodellezı Csoport Az éghajlatváltozás tudományos alapjai az IPCC

Részletesebben

Meteorológia a vízügyi ágazatban. Előadó:Nagy Katalin Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. október 26.

Meteorológia a vízügyi ágazatban. Előadó:Nagy Katalin Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. október 26. Meteorológia a vízügyi ágazatban Előadó:Nagy Katalin Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. október 26. Az időjárás figyelése mérési adatok, távmérés, intenzív megfigyelések Az

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 16. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT A: újhold B: első negyed

Részletesebben

Radarmeteorológia. Makra László

Radarmeteorológia. Makra László Radarmeteorológia Makra László TARTALOM Bevezetés Interpretáció A radarok története Radar hardver Hogyan működik? Elmélet Gyakorlat Visszaverődési kép Radartípusok 1-2. Hagyományos radar Doppler radar

Részletesebben

Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk

Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

Éghajlati információkkal a társadalom szolgálatában

Éghajlati információkkal a társadalom szolgálatában ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Éghajlati információkkal a társadalom szolgálatában Bihari Zita, Kovács Tamás, Lakatos Mónika, Szentimrey Tamás Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztály Alapítva:

Részletesebben

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Nagy Zoltán, Tóth Zoltán, Morvai Krisztián, Szintai Balázs Országos Meteorológiai Szolgálat A globálsugárzás

Részletesebben

A kérdőív statisztikai értékelése

A kérdőív statisztikai értékelése A kérdőív statisztikai értékelése 1. A kérdőívet kitöltők nemek szerinti megoszlása Férfi Nő 41,95 % 58,05 % 2. A kérdőívet kitöltők korosztályok szerinti megoszlása 65 év felett 41-65 26-40 21-25 15-20

Részletesebben

A balatoni viharjelzés 80 éve

A balatoni viharjelzés 80 éve A balatoni viharjelzés 80 éve A balatoni viharjelzés kezdete A Siófoki Viharjelzô Obszervatórium 1. ábra. Viharjelzô rakéta kilövése az 1960-as évekbôl. A sár ga rakéták az erôs szélre (40-60 km/h), a

Részletesebben

Confederación Hidrográfica del Ebro AUTOMATA HIDROLÓGIAI INFORMÁCIÓS RENDSZER (A.H.I.R) AZ EBRO FOLYÓ VÍZGYÛJTÕ TERÜLETÉN

Confederación Hidrográfica del Ebro AUTOMATA HIDROLÓGIAI INFORMÁCIÓS RENDSZER (A.H.I.R) AZ EBRO FOLYÓ VÍZGYÛJTÕ TERÜLETÉN AUTOMATA HIDROLÓGIAI INFORMÁCIÓS RENDSZER (A.H.I.R) AZ EBRO FOLYÓ VÍZGYÛJTÕ TERÜLETÉN AZ INFORMÁCIÓS RENDSZER CÉLKITÛZÉSEI Árvízi elõrejelzés és menedzsment A vízkészletek optimalizálása és menedzselése

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ 197 Budapest, Gyáli út 2 6. Levélcím: 1437 Budapest Pf. 839. Telefon: (6-1) 476-12-83 Fax: (6-1) 215-246 igazgatosag@oki.antsz.hu Összefoglaló A 212. évi

Részletesebben

Meteorológiai alapismeretek 2

Meteorológiai alapismeretek 2 Meteorológiai alapismeretek 2 A nap és a föld hõsugárzása, földfelszín sugárzásháztartása Napmagasság: Ha nem lenne légkör, akkor a földfelszínre érkezõ besugárzás nagysága kizárólag a napmagasságtól függene.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0612 É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT I. rész 1. Adriai-tenger

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0512 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. összetevő 1. FELADAT a) 1. Chicago 2. Washington

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

LÉGKÖRI SZENNYEZŐANYAG- TERJEDÉSI MODELLEK FEJLESZTÉSE

LÉGKÖRI SZENNYEZŐANYAG- TERJEDÉSI MODELLEK FEJLESZTÉSE Mészáros Róbert 1, Lagzi István László 2, Leelőssy Ádám 1 1 ELTE Meteorológiai Tanszék 2 BMGE Fizika Intézet LÉGKÖRI SZENNYEZŐANYAG- TERJEDÉSI MODELLEK FEJLESZTÉSE Meteorológiai Tudományos Napok Budapest,

Részletesebben

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Allow Khomine 1, Szanyi János 2, Kovács Balázs 1,2 1-Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2-Miskolci

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált

Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált ércek, amelyek vonzzák a vasat. Ezeket mágnesnek nevezték

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév Iskola: Csapatnév: 1 4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév 1. A rajzon a földünk belső felépítését láthatjátok. Nevezzétek meg a részeit! 2. Mit ábrázolnak a képek? Írjátok a nevét a kép

Részletesebben

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A LÉGNYOMÁS ÉS A SZÉL

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A LÉGNYOMÁS ÉS A SZÉL AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDİBELI ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁGON A LÉGNYOMÁS ÉS A SZÉL A légnyomás A földfelszín eltérı mértékő felmelegedése a felszín feletti légkörben légnyomás-különbségeket hoz létre.

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés Dr. Lakotár Katalin Felhő- és csapadékképződés Legfontosabb víztározók víztározó víztömeg (kg) a teljes víztömeghez viszonyított arány (%) óceánok, tengerek szárazföldi vizek tartózkodási idő 1338,1 10

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

A debreceni városklíma mérések gyakorlati tapasztalatai

A debreceni városklíma mérések gyakorlati tapasztalatai A debreceni városklíma mérések gyakorlati tapasztalatai Bíróné Kircsi Andrea László Elemér Debreceni Egyetem UHI workshop Budapest, 2013.09.24. Mi a városklíma? Mezoléptékű klimatikus jelenség Mérhető,

Részletesebben

Misztikus jelenségek hideg légpárnás időjárási helyzetekben. Kolláth Kornél Országos Meteorológiai Szolgálat

Misztikus jelenségek hideg légpárnás időjárási helyzetekben. Kolláth Kornél Országos Meteorológiai Szolgálat Misztikus jelenségek hideg légpárnás időjárási helyzetekben Kolláth Kornél Országos Meteorológiai Szolgálat Egy kis kitérő Mitől volt tegnap szürke idő Budapesten? Valamiért megint beragadt ide a sztrátusz.

Részletesebben

Várszegi Csaba: New York ivóvízellátása

Várszegi Csaba: New York ivóvízellátása Az amerikai metropolis vízellátását a világ egyik legérdekesebb rendszerével oldották meg. Bár két folyó, az East River és a Hudson között helyezkedik el a város, azok vize annyira sós, hogy nem lehetett

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. január - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya

Részletesebben

AZ EURÓPAI ÉGHAJLAT VÁLTOZÁSÁNAK FŐ IRÁNYAI*

AZ EURÓPAI ÉGHAJLAT VÁLTOZÁSÁNAK FŐ IRÁNYAI* AZ EURÓPAI ÉGHAJLAT VÁLTOZÁSÁNAK FŐ IRÁNYAI* (* A mediterrán térség éghajlata a 2010-es években c. előadás szerkesztett változata, mely elhangzott az MTA Társadalomkutató Központjának Délkelet-európai

Részletesebben

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 111 D1 Történetek a Földről Vasco da Gama A XIV XV. századi Európába sokféle kereskedelmi

Részletesebben

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár METEOROLÓGIA alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár ELTE TTK - METEOROLÓGIAI TANSZÉK A MAI ÓRA VÁZLATA 1. BSc KÉPZÉS / SPECIALIZÁCIÓ 2. TEMATIKA

Részletesebben

A légköri képződmények és az időjárás

A légköri képződmények és az időjárás A légköri képződmények és az időjárás Szinoptikus meteorológia Az időjárás és annak szeszélyei végigkísérik különösen a mérsékelt övben élő emberek egész életét. A mindennapi életben a hírközlő eszközök

Részletesebben

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet.

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. SZMOG Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. A szmog a nevét az angol smoke (füst) és fog

Részletesebben

A 2016. ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA

A 2016. ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA A 216. ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG VÍZRAJZI ÉS ADATTÁRI OSZTÁLY 216 Összeállította: Kovács Péter TARTALOMJEGYZÉK 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. Csapadék

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. Csapadék INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. június kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben