Európai Kutatási Tanács ERC Starting Grant Scheme. Pályázati tudnivalók. Hegyváriné Nagy Ágnes, NKTH

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Európai Kutatási Tanács ERC Starting Grant Scheme. Pályázati tudnivalók. Hegyváriné Nagy Ágnes, NKTH"

Átírás

1 Európai Kutatási Tanács ERC Starting Grant Scheme Pályázati tudnivalók Hegyváriné Nagy Ágnes, NKTH tel:

2 Struktúra 7. Keretprogram Ötletek (IDEAS) program European Research Council (ERC): Scientific Council, Dedicated Implementation Structure (ERCEA) ERC menedzsmentje: Elnök, Fıtitkár, Elnökség, Tudományos Tanács ERC Executive Agency Európai Bizottság Értékelı bizottságok vezetıi, paneltagok, külsı szakértık Programbizottság, NCP-k 2.

3 A pályázati kiírás Azonosító: ERC - Megjelenés várhatóan július Beadási határidı várhatóan ısz, 3 határidı 3 panel, okt./nov./dec. Büdzsé: 2009-es büdzsé terhére Cél: A legkiválóbb kutatók és projektjeik támogatása Kulcsszó: frontier research alapkutatás közeli, de jelentıs újdonságtartalommal rendelkezı kutatások, jelenlegi ismereteink határaitól messzebbre mutató eredmények 3.

4 Támogatott kutatási témák Bármely tudományterület, bármely témaköre alulróljövı kezdeményezés Interdiszciplináris kutatás kiemelten támogatva A tudományos kiválóság a legfıbb kritérium Etikai szempontok figyelembe vétele! 4.

5 A kutatási téma frontier research Új, szokatlan megközelítés Magas kockázatú, de nagy eredményeket kínáló projektek Feltörekvı, új kutatási terület Szokatlan, új módszerek Nem kell (ipari) hasznosítást megjelölni Etikai szempontok figyelembe vétele 5.

6 A vezetı kutató kvalitása Egyelıre nem ismertek a tapasztalt kutatóknál alkalmazott követelmények, de Fontos: - Tudományos eredmények, fokozatok - Nemzetközi kutatási tapasztalat, referenciák - Vezetıi kvalitás, tapasztalat - Képzésben való részvétel - Az interjú során a projekt meggyızı, világos ismertetése - Új módszerek alkalmazása 6.

7 Max. 5 évre szól A támogatás 2 M euró max. / évente ezer euró Az igényelt támogatás a reálisan megbecsült, várható projektköltségek alapján! A 7. Keretprogramban megszokott módon kell elszámolni, nem ösztöndíj. Nagysága függ: meglévı vagy új csoportot finanszíroz; témakör - eszközigény Értékeléskor bírálati szempont! 7.

8 Korábbi eredmények 1 felhívás zajlott le 2007-ben 9167 beadott pályázat 8794 értékelt pályázat 559 bejutott a második fordulóba kb. 300 pályázat lesz támogatva Magyarok: 183 pályázat beadva; 16 pályázat a második fordulóban, kb. 8 lesz támogatva A legjobb eredmény a régióban 8.

9 Jelentkezési feltételek Támogatott: Principal Investigator az önálló kutatócsoport vezetı kutatója A pályázatot a PI nyújtja be a befogadó intézmény ( host institute ) nevében A támogatott jogi egység ( legal entity ) a befogadó intézmény 3 szereplıs pályázat Változás: 3-8 év a PhD megszerzése után a beadási határidıhöz viszonyítva Korábbi kritérium PhD megszerzése után 2-9 évvel volt A befogadó intézmény az EU vagy egy társult ország területén legyen, ill. európai szervezet, JRC 9.

10 Önállóság A szenior kutatóktól függetlenül pályázhat támogatásért Függetlenül dönthet a projekt pénzügyeit illetıen. Önállóan publikálhat, csak azokat meghívva, akik a projektben meghatározóan részt vettek Felügyeli és irányítja a csoport tagjait (diákokat is) Hozzáférhet a projekthez szükséges eszközökhöz, rendelkezésre áll a szükséges kutatási helyiség 10.

11 Szándéknyilatkozat Az intézmény és a kutató közötti kapcsolat igazolására (késıbb: supplementary agreement ) Az intézmény függetlenséget garantál a kutatási terv végrehajtásában a támogatás felhasználásában biztosítja a végrehajtáshoz szükséges infrastruktúrát Csatolandó a pályázathoz! 11.

12 Köteles A vezetı kutató A projektet végrehajtani, beszámolókat készíteni, irányítani, felügyelni Értesíteni a kedvezményezett intézményt minden olyan tényrıl, mely a projekt kimenetelére hatással lehet különösen a projekt átvitelét illetıen Feltüntetni a támogatás tényét 12.

13 A befogadó intézmény Applicant legal entity - ez az intézmény jogosult a támogatás befogadására, garantálja annak továbbadását. A jelentkezéskor a kutató nem kell, hogy alkalmazásában álljon, elegendı a projekt idejére szerzıdést kötniük. Kutatást végzı intézmény/ vállalat, mely a magas szintő kutatási igényeknek megfelel. Adja: az infrastruktúrát, adminisztrációs segítséget, hozzáférést a szükséges szellemi tulajdonjogokhoz Garantálja: az elnyert támogatás folyósítását, önállóságot a vezetı kutatónak a projekt minden részletének megvalósításakor 13.

14 Egyéb résztvevık A kutatási témától függıen kialakítandó kutatócsoport a PI felügyelete alatt. Szenior/junior kutatók, doktoranduszok, végzett diákok a PI intézményébıl, vagy más intézménybıl/országból Kisegítı személyzet lehetséges nem számítanak csoporttagnak Kor, nemzetiség, lakhely korlátok nincsenek. Az európán kívüli részvételt és finanszírozást külön indokolni kell. Nem konzorciális együttmőködés! 14.

15 Értékelés Beadáskor meg kell adni, melyik panel értékelje a pályázatot 25 (2007-ben 20) értékelı bizottság (panel) Physical Sc. and Engineering 10 Social Sciences 6 Life Sciences - 9 Szakértıket is bevonnak az értékelésbe Conflict of interest Egyszeri beadás, kétlépcsıs értékelés - zsőri Független nemzetközi zsőri 15.

16 A pályázat tartalma 3 részbıl áll a pályázat: - Adminisztratív nyomtatványok - A kutatási pályázat - Kiegészítı dokumentumok Adott formai követelmények, oldalszám Pdf. formátum, Adobe 3 Munkanyelv: angol 16.

17 I. Adminisztratív rész Alapadatok a vezetı kutatóról, a befogadó intézményrıl, a csoport tagjairól Az igényelt támogatás nagysága Az értékelı panel megnevezése, kulcsszavak megadása Inderdiszciplináris téma esetén több panel is megnevezhetı 17.

18 II. A kutatási pályázat tartalma 1. rész: a., A vezetı kutatóról (PI) Önéletrajz, 2 oldal Kutatási vezetıi képesség, 2 oldal Kutatói tevékenység, 2 oldal b., Extended Synopsis A projektjavaslat rövid leírása, 5 oldal 2. rész: A projektjavaslatról A projekt tudományos és technikai szempontjainak részletes jellemzése, az újdonságtartalom bemutatása, várható hatások, kutatási módszerek elemzése, pénzügyi becslés alátámasztása, etikai kérdések részletezése, ha releváns, 15 oldal 3. rész: A kutatási környezet Mennyiben segíti elı, teszi lehetıvé a projekt kivitelezését, 2 oldal 18.

19 III. Kiegészítı dokumentumok Beszkennelt dokumentumok A befogadó intézmény nyilatkozata, amelyben garantálja a kutató számára a leírt függetlenségi követelményeket A nyilatkozat hiányában nem értékelik a pályázatot! Etikai táblázat - ha releváns PhD-vel kapcsolatos dokumentumok Évek igazolását alátámasztó okiratok (pl. gyermek szül. anyakönyvi kivonata) 19.

20 Milyen kiadásokat fedez? 1. Közvetlen költségek: - a kutatáshoz kapcsolódó kiadások 100%-a 2. Közvetett költségek (rezsi) a fenti közvetlen költségek max. 20%-a alvállalkozói költség, ill. 3. fél által biztosított támogatás, ha az nem a kutatási helyszínhez kapcsolódó kiadás - Az ERC finanszírozza a projekthez kapcsolódó kiadásokat, de lehetnek az intézmény által részben vagy egészben átvállalt kiadások, ill. 3. fél által vállalt költségek. - Nem meglévı projekthez ad támogatást, nem célja, hogy futó projekt kiegészítı forrásaként szolgáljon! - Az intézmény szokásos elszámolási szabályai alapján kell dolgozni. 20.

21 Közvetlen költségek A projekt során felmerült, az intézményi szabályoknak megfelelıen elszámolt, kutatással, menedzsmenttel, képzéssel vagy információ-terjesztéssel kapcsolatos kiadások. Személyi költségek Az intézményi szabályoknak megfelelıen vezetett jelenléti ívekkel igazoltan, a ténylegesen ledolgozott órák után. Nemzeti jog szerint. Eszközök, berendezések Utazási költségek Apró fogyasztási cikkek (consumables) Publikációs költségek 21.

22 Közvetett költségek A projekttel kapcsolatban felmerült, de pontosan nem azonosítható kiadások. Átalány a közvetlen költség max. 20%-a (- alvállalkozási ktg.) Az adminisztrációval és menedzsmenttel kapcsolatos kiadások. Bérlet, épület fenntartása, rezsije, hálózatok mőködési költsége, közös irodai eszközök használata, irodaszerek, vegyes aprócikkek, amelyek a projekthez szükségesek. 22.

23 Nem elszámolható Áfa, azonosítható közvetett adók Illeték, kamat Árfolyamveszteség Tartalékképzés Máshol elszámolt költség Meggondolatlan, túlzott kiadások Adósságok 23.

24 Szerzıdés Alapszerzıdés EUB és az intézmény között Mellékletei - a projekt leírása - részletes szabályok - pénzügyi elszámolással, auditálással kapcsolatos dokumentumok Kiegészítı megállapodás intézmény és a kutató között 24.

25 A pályázat beadása Csak elektronikus úton - EPSS Elızetes regisztráció szükséges A határidıig módosítható többször is, de csak a felhívást követıen érhetı el EPSS tartalma megtalálható az útmutató végén. 25.

26 Tájékoztató anyagok - Pályázati felhívás Call Fiche - Pályázati tudnivalók - Guide for Applicants - Munkaprogram Work Programme - FP7 fact sheets Letölthetık: - Az Európai Kutatási Tanács honlapjáról - A 7. Keretprogram honlapjáról

27 Hazai tájékoztatás Hegyváriné Nagy Ágnes NKTH Tel: Dr. Szendrák Erika MTA Tel: Köszönöm figyelmüket! 27.

European Research Council (ERC) pályázatai a Horizont 2020 programban

European Research Council (ERC) pályázatai a Horizont 2020 programban European Research Council (ERC) pályázatai a Horizont 2020 programban Bőhm Gergely főosztályvezető-helyettes ERC NCP MTA Nemzetközi Kapcsolatok Titkársága ERC a H2020-ban H2020 összesen: 77 mrd euró (FP7:

Részletesebben

Részvételi szabályok és a pénzügyi. változások az EU 7. Keretprogramjában. Gulyás Ágnes Március 27..

Részvételi szabályok és a pénzügyi. változások az EU 7. Keretprogramjában. Gulyás Ágnes Március 27.. Részvételi szabályok és a pénzügyi változások az EU 7. Keretprogramjában Gulyás Ágnes 2007. Március 27.. Minimumfeltételek I. - Általános Legalább három jogalany vehet részt, - akiknek a székhelye - egymástól

Részletesebben

ERC Starting és s Advanced és adminisztráci

ERC Starting és s Advanced és adminisztráci ERC Starting és s Advanced Grant felhívásainak pénzp nzügyi és adminisztráci ciós s vonatkozásai Dr. Szendrák k Erika ERC NCP, HunASCO irodavezetı Magyar Tudományos Akadémia Titkárs rsága 2010 10.. október

Részletesebben

Pályázat az EUROSTARS programban való magyar részvétel támogatására

Pályázat az EUROSTARS programban való magyar részvétel támogatására Pályázat az EUROSTARS programban való magyar részvétel támogatására EUROSTARS_HU_07 Pályázati felhívás Budapest, 2009. augusztus 1 A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvénnyel

Részletesebben

Kutatói mobilitási lehetıségek az EU 7.Keretprogramjában

Kutatói mobilitási lehetıségek az EU 7.Keretprogramjában Kutatói mobilitási lehetıségek az EU 7.Keretprogramjában Az Emberek specifikus program egyéni ösztöndíjas lehetıségei Csuzdi Szonja 2008. május 16. A 7. Keretprogram felépítése Négy specifikus program

Részletesebben

Javaslatok, trükkök az EU 7. K+F Keretprogram pályázatainak elkészítéséhez

Javaslatok, trükkök az EU 7. K+F Keretprogram pályázatainak elkészítéséhez Javaslatok, trükkök az EU 7. K+F Keretprogram pályázatainak elkészítéséhez Mészáros Géza Tel: (23) 503-904, Fax: (23) 887-501 E-mail: meszaros@chic.hu, Honlap: www.chic.hu 2007/2/27 1 Tartalom Az EU K+F

Részletesebben

Az EU-7. Keretprogram küszöbén

Az EU-7. Keretprogram küszöbén EU-s pályázatok a bíráló szemszögébıl Az EU-7. Keretprogram küszöbén Budapest,. Dr. Jánosi László egyetemi docens SzIE, Gépészmérnöki Kar Általános megjegyzések A pályázat beadása EPSS szigorú határidı

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 08. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 08. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2019. január 08. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max. annyi ítélhető

Részletesebben

Egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP

Egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP Egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A részvételre vonatkozó szabályok három fő rendezőelve: Innováció

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 16. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 16. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek 2019. január 16. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás teljes költségvetés megtervezése

Részletesebben

Az EUREKA program és a hazai résztvevıket támogató pályázat. Csuzdi Szonja Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2008.02.26.

Az EUREKA program és a hazai résztvevıket támogató pályázat. Csuzdi Szonja Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2008.02.26. Az EUREKA program és a hazai résztvevıket támogató pályázat Csuzdi Szonja Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2008.02.26. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az

Részletesebben

Az EU 7. keretprogramja

Az EU 7. keretprogramja Az EU 7. keretprogramja 2007-2013 Del Viscio Tiziana tiziana@renyi.hu 2010. szeptember 23. FP7 prioritások BUDGET Cooperation: : 32.413 MRD EUR Ideas: : 7.510 MRD EUR People: : 4.75 MRD EUR Capacities:

Részletesebben

Az Európai Kutatási Tanács aktuális pályázatai

Az Európai Kutatási Tanács aktuális pályázatai Az Európai Kutatási Tanács aktuális pályázatai Lángné Petruska Szidónia pályázati szakreferens MTA Titkársága, Kutatóintézeti Főosztály 2015. szeptember 17. Szeged A Horizont 2020 felépítése Kiváló tudomány

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 18. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 18. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek 2018. január 18. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás teljes költségvetés megtervezése

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 12. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 12. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2017. január 12. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max.

Részletesebben

Tudás, alkotás, érték

Tudás, alkotás, érték Tudás, alkotás, érték A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2007. évi programjai valamint az EU 7. K+F Keretprogramja Vass Ilona, általános alelnök Nemzeti Innovációs Rendszer, NKTH-GKM szakmai konferencia

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 15. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 15. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2018. január 15. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max. annyi ítélhető

Részletesebben

Erasmus+ KA2 Iskolai, Óvodai Stratégiai Partnerség Projektek Pénzügyi tudnivalók

Erasmus+ KA2 Iskolai, Óvodai Stratégiai Partnerség Projektek Pénzügyi tudnivalók Erasmus+ KA2 Iskolai, Óvodai Stratégiai Partnerség Projektek Pénzügyi tudnivalók Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoport 2016. október 13. Támogatási szerződés 1. Általános tudnivalók: Partnerség,

Részletesebben

Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja

Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja A pályázatírás jogi és pénzügyi vonatkozásai Dr. Szendrey Adrienn NKTH 2010. október 21. A 7. Keretprogram felépítése Négy specifikus program Együttmőködés

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai Alprogram LIFE Pénzügyek & önrész

LIFE Éghajlat-politikai Alprogram LIFE Pénzügyek & önrész LIFE Éghajlat-politikai Alprogram LIFE Pénzügyek & önrész dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens V. LIFE Klímapolitikai tréning 2017. Április 13. 0. Ötlettől a megvalósításig 2 0. Emlékeztető Alapdokumentumok:

Részletesebben

Felfedező kutatást támogató pályázati programok

Felfedező kutatást támogató pályázati programok Felfedező kutatást támogató pályázati programok 2018 Témapályázat (OTKA) Alapkutatási pályázat Tudományterülettől független Témamegkötés nélkül Pécsi Tudományegyetem és a vezető kutató közös pályázata

Részletesebben

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap A EUROSTARS2 program Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes H2020 ICT Információs nap 2014.02.20. A kezdetek - az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

Biztonság az FP7-ben. Az Együttmőködés program SECURITY témaköre. SZELES Ágnes NKTH, SEC NCP

Biztonság az FP7-ben. Az Együttmőködés program SECURITY témaköre. SZELES Ágnes NKTH, SEC NCP Biztonság az FP7-ben Az Együttmőködés program SECURITY témaköre SZELES Ágnes NKTH, SEC NCP FP7-SEC Témakörök tevékenységek Biztonsági tevékenységek 1. Állampolgárok biztonsága 2. Infrastruktúrák és közmővek

Részletesebben

EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA

EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA 2012.11.15. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar

Részletesebben

A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2015-ös és 2016-os projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport

A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2015-ös és 2016-os projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2015-ös és 2016-os projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport Alapok: alapdokumentumok, alapfogalmak Szerződéspénzügyi

Részletesebben

Marie Curie egyéni ösztöndíjak. Márkus Eszter, People NCP 2012. június 06., Budapest

Marie Curie egyéni ösztöndíjak. Márkus Eszter, People NCP 2012. június 06., Budapest Marie Curie egyéni ösztöndíjak Márkus Eszter, People NCP 2012. június 06., Budapest A 7. keretprogram felépítése Négy specifikus program Együttmőködés 32.413 MRD EUR Ötletek 7.510 MRD EUR Emberek 4.75

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4)

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) Évközi beszámoló szeminárium Csigi Klaudia Tempus Közalapítvány 2015. szeptember 17. Beszámoló benyújtása Eredeti példányban,

Részletesebben

MTA-NIH NEMZETI ERC INFORMÁCIÓS NAP. a Közép-európai Egyetem pályázási tapasztalatai (Advanced Grant)

MTA-NIH NEMZETI ERC INFORMÁCIÓS NAP. a Közép-európai Egyetem pályázási tapasztalatai (Advanced Grant) MTA-NIH NEMZETI ERC INFORMÁCIÓS NAP a Közép-európai Egyetem pályázási tapasztalatai (Advanced Grant) Mohácsi Vanda ERC pályázati és projekt koordinátor Budapest, 2012. augusztus 27. CEU pályázati történelem

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai Alprogram Pénzügyek & eproposal dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens II. LIFE Klímapolitikai tréning június 30.

LIFE Éghajlat-politikai Alprogram Pénzügyek & eproposal dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens II. LIFE Klímapolitikai tréning június 30. LIFE Éghajlat-politikai Alprogram Pénzügyek & eproposal dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens II. LIFE Klímapolitikai tréning 2016. június 30. 0. Ötlettől a megvalósításig 2 0. Emlékeztető Alapdokumentumok:

Részletesebben

H2020 pályázatok Marie Sklodowska-Curie IF

H2020 pályázatok Marie Sklodowska-Curie IF H2020 pályázatok Marie Sklodowska-Curie IF 2015. Május 26. Földessy Aranka Inter-Team projekt H2020 operatív munkacsoport titkára H2020 pillérei Vezető ipari szerep Európa vezető szerepének megalapozása

Részletesebben

Erasmus+ KA2 Iskolai, Óvodai Stratégiai Partnerség Projektek Pénzügyi tudnivalók. Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring csoport

Erasmus+ KA2 Iskolai, Óvodai Stratégiai Partnerség Projektek Pénzügyi tudnivalók. Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring csoport Erasmus+ KA2 Iskolai, Óvodai Stratégiai Partnerség Projektek Pénzügyi tudnivalók Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring csoport eva.laczo@tpf.hu Támogatási szerződés pénzügyi vonatkozású részei Különös feltételek

Részletesebben

Horizont 2020 közlekedési információs nap

Horizont 2020 közlekedési információs nap Horizont 2020 közlekedési információs nap Részvételi szabályok a Horizont 2020 Keretprogramban 2015. 03. 30. WWW.NKFIH.GOV.HU 1. lépés: Elhatározás Cél: Horizont 2020 keretprogram rendszerének megismerése

Részletesebben

A European Research Council (ERC) pályázatai a Horizont 2020 programban

A European Research Council (ERC) pályázatai a Horizont 2020 programban A European Research Council (ERC) pályázatai a Horizont 2020 programban Szabolcski Zsuzsanna EU szakreferens MTA Nemzetközi Kapcsolatok Titkársága 2014. január 22. Miskolc KIVÁLÓ TUDOMÁNY Excellent science

Részletesebben

KÉPZİI FELHÍVÁS. Tárgy Ifjúsággal és ifjúságszakmában foglalkozó képzık szemináriuma

KÉPZİI FELHÍVÁS. Tárgy Ifjúsággal és ifjúságszakmában foglalkozó képzık szemináriuma KÉPZİI FELHÍVÁS Tárgy Ifjúsággal és ifjúságszakmában foglalkozó képzık szemináriuma Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és M. S Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt. Határidı 2013. április 15.

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 23. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 23. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2018. január 23. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max. annyi ítélhető

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja:

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja: KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy: EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) önkéntesek nem-formális tanulási folyamatát támogató képzések, találkozók: - Megérkezés utáni képzés (2 alkalom) - Félidős értékelő találkozó (2

Részletesebben

Jean Monnet támogatás egyesületeknek

Jean Monnet támogatás egyesületeknek Jean Monnet támogatás egyesületeknek Ez a Jean Monnet tevékenységtípus olyan egyesületeket támogat, amelyek kifejezett hozzá kívánnak járulni az európai integrációs folyamatra vonatkozó tanulmányokhoz.

Részletesebben

Jogi és pénzügyi egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban. A megújult Participant Portal

Jogi és pénzügyi egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban. A megújult Participant Portal Jogi és pénzügyi egyszerűsítési intézkedések a Horizon 2020 Programban A megújult Participant Portal Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A részvételre vonatkozó

Részletesebben

Marie Skłodowska-Curie Akciók

Marie Skłodowska-Curie Akciók Marie Skłodowska-Curie Akciók Jeney Nóra, MSCA NCP EURAXESS Roadshow Budapest, 2014. március 24. 2014. március 25. Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram (2014-2020) Egységes keretprogram három

Részletesebben

7. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett

7. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett 7. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Építı közösségek Közmővelıdési intézmények az élethosszig tartó tanulásért címő pályázathoz

Részletesebben

1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT

1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT 1. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

JEDLIK ÁNYOS PROGRAM. Pályázati felhívás. Budapest, 2007.

JEDLIK ÁNYOS PROGRAM. Pályázati felhívás. Budapest, 2007. JEDLIK ÁNYOS PROGRAM Pályázati felhívás Budapest, 2007. I. A támogatás célja A program a gazdaság versenyképességének növelését és a fejlıdés fenntarthatóságát kívánja elısegíteni korszerő technológiák

Részletesebben

és adminisztráci Dr. Szendrák k Erika sfejlesztési si és s Innováci Kutatásfejleszt 2008. szeptember 29.

és adminisztráci Dr. Szendrák k Erika sfejlesztési si és s Innováci Kutatásfejleszt 2008. szeptember 29. ERC Starting Grant felhívás A pályázat pénzp nzügyi és adminisztráci ciós s vonatkozásai Dr. Szendrák k Erika Fıosztályvezetı helyettes, HunASCO irodavezetı Kutatásfejleszt sfejlesztési si és s Innováci

Részletesebben

Áprilisban és májusban már lehet pályázni az új innovációs pályázatokra. Háttéranyag

Áprilisban és májusban már lehet pályázni az új innovációs pályázatokra. Háttéranyag Áprilisban és májusban már lehet pályázni az új innovációs pályázatokra Háttéranyag EUREKA Programban való magyar részvétel támogatása Cél: a vállalkozói szféra, különösen a kis- és középvállalkozások

Részletesebben

Geothermal Communities FP7 Theme 6, Energy

Geothermal Communities FP7 Theme 6, Energy Geothermal Communities FP7 Theme 6, Energy FP7 Energia és Környezetvédelem infónap 2009.11.19. Csekı Adrienn Geonardo Kft. Geonardo Kft. Geonardo Környezetvédelmi, Térinformatikai és Regionális Projektfejlesztı

Részletesebben

KÉPZİI FELHÍVÁS. Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 33-35. Tel.: +36 (1) 237-6700 Fax: +36 (1) 237-6760 www.yia.hu www.eurodesk.hu

KÉPZİI FELHÍVÁS. Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 33-35. Tel.: +36 (1) 237-6700 Fax: +36 (1) 237-6760 www.yia.hu www.eurodesk.hu KÉPZİI FELHÍVÁS Tárgy Megérkezés utáni képzés (4 alkalom) Félidıs értékelı találkozó (4 alkalom) (6 hónapnál hosszabb önkéntes szolgálat esetében) Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és a Konszenzus

Részletesebben

Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségi Projektek Pénzügyi tudnivalók. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoport október 11.

Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségi Projektek Pénzügyi tudnivalók. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoport október 11. Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségi Projektek Pénzügyi tudnivalók Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoport 2016. október 11. Támogatási szerződés 1. Általános tudnivalók: Partnerség, egy pályázó,

Részletesebben

Pályázati felhívás. Magyar szlovén Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttmőködés

Pályázati felhívás. Magyar szlovén Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttmőködés Pályázati felhívás Magyar szlovén Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttmőködés 2008 2009 Pályázatok benyújtásának határideje: 2007. május 25. Pályázatok beadása: A pályázatokat postán szíveskedjenek

Részletesebben

Új lehetőségek a horizonton: Horizon 2020 keretprogram

Új lehetőségek a horizonton: Horizon 2020 keretprogram Új lehetőségek a horizonton: Horizon 2020 keretprogram Kutatásfinanszírozási lehetőségek Jogi és pénzügyi szabályrendszer Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial

Részletesebben

OTKA pályázati programok

OTKA pályázati programok OTKA pályázati programok 2019 OTKA Alapkutatási pályázat Tudományterülettől független Témamegkötés nélkül Pécsi Tudományegyetem és a vezető kutató közös pályázata 2015: beadott 82, elnyert 11 (13,4%) 2016:

Részletesebben

A tudományos képzés mőhelyei TÁMOP-4.2.2/B-10/1

A tudományos képzés mőhelyei TÁMOP-4.2.2/B-10/1 A tudományos képzés mőhelyei TÁMOP-4.2.2/B-1/1 Dr. Páles Zsolt tudományos rektorhelyettes 211. szeptember 9. TÁMOP-4.2.2.B-1/1 pályázat Konstrukció neve Támogatás célja Nyerhetı összeg Projekt futamideje

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) 1.1.2 intézkedése keretében a foglalkoztatás elısegítésérıl

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási mobilitási pályázatok Projektindító szeminárium. Mike-Nagy Edit Tempus Közalapítvány 2015. február 18.

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási mobilitási pályázatok Projektindító szeminárium. Mike-Nagy Edit Tempus Közalapítvány 2015. február 18. EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási mobilitási pályázatok Projektindító szeminárium Mike-Nagy Edit Tempus Közalapítvány 2015. február 18. A támogatás kifizetése Előleg: 80% Időközi beszámoló: legkésőbb

Részletesebben

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a Stratégiai K+F műhelyek kiválósága GINOP-2.3.2-15 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Intenzív programok. Pénzügyi tudnivalók

EGT Alap Ösztöndíj program Intenzív programok. Pénzügyi tudnivalók EGT Alap Ösztöndíj program Pénzügyi tudnivalók A támogatás kifizetése Támogatás: 90%, saját forrás: 10% Előleg: 40% Ha az évközi beszámoló alapján az előleg 60%-át elköltötték 40% utalása Fennmaradó 20%:

Részletesebben

Új pályázat jelent meg Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatatása a közép-magyarországi régióban címmel

Új pályázat jelent meg Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatatása a közép-magyarországi régióban címmel Új pályázat jelent meg Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatatása a közép-magyarországi régióban címmel 2012. március 30. Az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

KKV-knak szóló pályázati lehetőségek. Vántora Virág Pécs, 2010. június 28.

KKV-knak szóló pályázati lehetőségek. Vántora Virág Pécs, 2010. június 28. KKV-knak szóló pályázati lehetőségek Vántora Virág Pécs, 2010. június 28. 1. FP7 - Research for the Benefit of SMEs 2. Konzorcium építő pályázat 3. Bonus pályázat 4. Marie Curie Actions 5. KKV-knak szóló

Részletesebben

Pályázati felhívás. Magyar Szlovén Kétoldalú Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttmőködés

Pályázati felhívás. Magyar Szlovén Kétoldalú Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttmőködés Pályázati felhívás Magyar Szlovén Kétoldalú Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttmőködés 2009 2010 Pályázatok benyújtásának határideje: 2008. április 30. Pályázatok beadása: A pályázatokat postán

Részletesebben

Felfedező kutatást támogató pályázati programok

Felfedező kutatást támogató pályázati programok Felfedező kutatást támogató pályázati programok 2018 MEGHIRDETETT TÉMAPÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK K_18 Kutatási témapályázat FK_18 Fiatal kutató által kezdeményezett kutatási témapályázat NN_18, ANN_18, SNN_18

Részletesebben

Horizont 2020 MSCA Egyéni ösztöndíjak 2015

Horizont 2020 MSCA Egyéni ösztöndíjak 2015 Horizont 2020 MSCA Egyéni ösztöndíjak 2015 Budapest, 2015. május 12. Somos Magdolna MSCA nemzeti kapcsolattartó WWW.NKFIH.GOV.HU H2020 I. Pillér 6162; 25% 2696; 11% 2488; 10% Kiváló tudomány (millió euró)

Részletesebben

FP7 Research for SMEs pályázat. Vántora Virág Székesfehérvár, október 3.

FP7 Research for SMEs pályázat. Vántora Virág Székesfehérvár, október 3. FP7 Research for SMEs pályázat Vántora Virág Székesfehérvár, 2011. október 3. KKV-k az EU-ban EU vállalkozásainak 99%-a Kulcsszereplők a gazdasági növekedés és foglalkoztatás megvalósításában (lisszaboni

Részletesebben

Gyakorlati tudnivalók külföldi pályázatokról. FP7 NIH Wellcome Trust

Gyakorlati tudnivalók külföldi pályázatokról. FP7 NIH Wellcome Trust Gyakorlati tudnivalók külföldi pályázatokról FP7 NIH Wellcome Trust www.nkth.gov.hu A pályázati felhívások közvetlenül elérhetők: http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm?fuseaction=usersite.fp7 CallsPage&rs

Részletesebben

Felfedező kutatást támogató pályázati programok

Felfedező kutatást támogató pályázati programok Felfedező kutatást támogató pályázati programok 2018 Témapályázat (OTKA) Alapkutatási pályázat Tudományterülettől független Témamegkötés nélkül Pécsi Tudományegyetem és a vezető kutató közös pályázata

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

A vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatása KÓDSZÁM: KKC-2008-A

A vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatása KÓDSZÁM: KKC-2008-A A vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatása KÓDSZÁM: KKC-2008-A 1) A támogatás célja a vállalkozói és/vagy a pénzügyi kultúra erısítése a vállalkozói ismeretek bıvítése Pályázható részcélok: A) A

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a 2016-os évre Tartalom A PÁLYÁZAT CÉLJA... 2 PÁLYÁZATI FELTÉTELEK... 2 IDŐPONT, IDŐTARTAM... 2 A PÁLYÁZATI ELJÁRÁS... 2 AZ ÖSZTÖNDÍJ MÉRTÉKE... 4 PÁLYÁZAT

Részletesebben

Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása

Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása Támogatások igénylése, kifizetési kérelmek összeállítása ÁROP-1.A.5, 3.A.2 Pályázói információs nap Előadó: Kocsis Beáta, Pénzügyi menedzser MAG Zrt. 2014. március 25. Budapest Szabályozási háttér 4/2011

Részletesebben

Horizon2020 Hogyan pályázzunk? Földessy Aranka TTK

Horizon2020 Hogyan pályázzunk? Földessy Aranka TTK Horizon2020 Hogyan pályázzunk? Földessy Aranka TTK Horizon 2020 nyitóoldal Horizon 2020 bemutatása A nyitóoldalon lehet elindulni az információ keresésében Felhasználóbarát oldal Az alapoktól a gyakorlati

Részletesebben

A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2015-ös projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport

A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2015-ös projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2015-ös projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport Háttér, alapfogalmak Szerződés pénzügyi szabályait tartalmazó részei:

Részletesebben

Fiatalokkal dolgozol? Szeretnél lehetıséget teremteni a szervezetetekben / intézményetekben lévı fiataloknak arra,

Fiatalokkal dolgozol? Szeretnél lehetıséget teremteni a szervezetetekben / intézményetekben lévı fiataloknak arra, Projektmenedzsment a nemzetközi ifjúsági projektekben 90 órás képzés fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára nemzetközi projektmenedzsment témakörben A képzés szervezıje: NCSSZI Mobilitás Országos Ifjúsági

Részletesebben

OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául szolgáló intézmény: legördülő menüsorból lehet kiválasztani, mely intézményhez kapcsolódóan kíván pályázni. Pályázat

Részletesebben

A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2016-os projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport

A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2016-os projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport A beszámolókészítés pénzügyi szempontjai (2016-os projektek) Laczó Ilona Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi Monitoring Csoport Háttér, alapfogalmak Szerződés pénzügyi szabályait tartalmazó részei:

Részletesebben

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós pályázatok és projektek felépítése

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós pályázatok és projektek felépítése Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel Uniós pályázatok és projektek felépítése A pályázati dokumentáció tartalma Pályázati felhívás Pályázati útmutató Pályázati adatlap Egyéb útmutatók Útmutató

Részletesebben

NKTH A*STAR (Szingapúr) Kétoldalú TéT Pályázati felhívás

NKTH A*STAR (Szingapúr) Kétoldalú TéT Pályázati felhívás NKTH A*STAR (Szingapúr) Kétoldalú TéT Pályázati felhívás 2009 I. A támogatás célja A program a gazdaság versenyképességének növelését és a fejlıdés fenntarthatóságát kívánja elısegíteni korszerő technológiák

Részletesebben

- Szervezeti felépítés, hatáskörök és felelısségek (beleértve az irányító- és a kis projekt

- Szervezeti felépítés, hatáskörök és felelısségek (beleértve az irányító- és a kis projekt 3. Melléklet: A Svájci-Magyar Együttmőködési Program keretében mőködı Pályázati Alapok, a Projekt Elıkészítési Alap, a Technikai Segítségnyújtás Alap, és az Ösztöndíj Alap Szabályzata és Eljárásrendje

Részletesebben

A pályázat 100%-os intenzitású, keretében a gazdasági társaság 10.396.936 Forint összegő vissza nem térítendı támogatást igényelt.

A pályázat 100%-os intenzitású, keretében a gazdasági társaság 10.396.936 Forint összegő vissza nem térítendı támogatást igényelt. Javaslat a SIDINFO Nonprofit Kft. által benyújtott TÁMOP-1.4.1-12/1 kódszámú, Hátrányos helyzető célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erısítésével

Részletesebben

Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása GOP-2011-1.1.1

Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása GOP-2011-1.1.1 Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása GOP-2011-1.1.1 A pályázat célja: olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása, amelyek jelentıs szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új,

Részletesebben

K I V O N A T. Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 280/2009./IX.9./ sz. h a t á r o z a t a

K I V O N A T. Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 280/2009./IX.9./ sz. h a t á r o z a t a K I V O N A T 2009. szeptember 9-i rendkívüli ülése jegyzıkönyvébıl 30/2009. (IX. 10.) ÖR. Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerősítésének, felújításának támogatásáról

Részletesebben

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében a köztisztviselık jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

I. A kamarai vizsgabizottsági képviselık kiválasztása:

I. A kamarai vizsgabizottsági képviselık kiválasztása: Az SzVMSzK Pest Megyei Szervezete pályázatot hirdet szakmai vizsgabizottsági képviselıi feladatok ellátására. A pályázatok folyamatosan benyújthatók, elbírálásuk minden év április hónapjában, április 30-ig

Részletesebben

4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 4. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót Kifizetési igény típusa Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény Jelen adatlap elválaszthatatlan részét

Részletesebben

LIFE hagyományos projektek eproposal segédlet (pénzügy)

LIFE hagyományos projektek eproposal segédlet (pénzügy) LIFE hagyományos projektek eproposal segédlet (pénzügy) 2017 F1 Direct Personnel Cost - Mi ez? Az F1 tábla tartalmazza az úgynevezett közvetlen személyi költségeket. Itt tüntethetők fel a kifejezetten

Részletesebben

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat. Csuzdi Szonja 2010.06.28., Pécs

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat. Csuzdi Szonja 2010.06.28., Pécs Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Csuzdi Szonja 2010.06.28., Pécs www.nkth.gov.hu 2010. június 8. 2. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az

Részletesebben

Az ellenırz. Statisztika

Az ellenırz. Statisztika Civil SzámAdó Konferencia Civil SzámAd madó Konferencia Az Állami Számvevıszéki ellenırzések tapasztalatai Jakab Éva Az ellenırz rzés s céljac Döntéshozókhoz, kezelı szervhez kapcsolódó az NCA-ból nyújtott

Részletesebben

Monitoring, ellenırzés, értékelés. Balázsy Eszter, csoportvezetı ÉARFÜ Nonprofit Kft. 2009. augusztus 17.

Monitoring, ellenırzés, értékelés. Balázsy Eszter, csoportvezetı ÉARFÜ Nonprofit Kft. 2009. augusztus 17. Monitoring, ellenırzés, értékelés Balázsy Eszter, csoportvezetı ÉARFÜ Nonprofit Kft. 2009. augusztus 17. Fogalmak Az ellenırzés a folyamatok, tevékenységek végrehajtásának állandó felülvizsgálatát jelenti,

Részletesebben

Projekt státuszjelentés (PSJ)

Projekt státuszjelentés (PSJ) Projekt státuszjelentés (PSJ) A dokumentum a projekt mőszaki és pénzügyi készültségét mutatja be, felsorolja a tárgyidıszakban elvégzett feladatokat, felmerült problémákat, változtatásokat, eli az elırehaladást,

Részletesebben

gyakorlat bemutatása A MINI Europe projekt Münnich Zsófia nemzetközi projektmenedzser Debrecen, 2009. augusztus 17.

gyakorlat bemutatása A MINI Europe projekt Münnich Zsófia nemzetközi projektmenedzser Debrecen, 2009. augusztus 17. European Union Co-financed by the ERDF Made possible by the INTERREG IVC programme Észak-alföldi ldi jój gyakorlat bemutatása A MINI Europe projekt Münnich Zsófia nemzetközi projektmenedzser Debrecen,

Részletesebben

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Szüdi Gábor EUREKA NPC 2012.04.05 Székesfehérvár Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

SOLID ALAPOK 2009. évi projektek zárása. Budapest, 2011. január 27.

SOLID ALAPOK 2009. évi projektek zárása. Budapest, 2011. január 27. SOLID ALAPOK 2009. évi projektek zárása Budapest, 2011. január 27. Zárójelentés Kötött zárójelentés formátum. Feltöltésre került a formanyomtatvány a SOLID Együttműködési portálra a dokumentum sablonok

Részletesebben

Szakmai előrehaladási jelentések rendje

Szakmai előrehaladási jelentések rendje Szakmai előrehaladási jelentések rendje Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Szakmai előrehaladási jelentés: kitöltési útmutató...2 Rövid szakmai összefoglaló...2 A projekt résztvevői...2 A projektben elért eredmények...2

Részletesebben

KERETMEGÁLLAPODÁS. - FELISMERVE az Európai Unió (EU) kibıvítésének fontosságát az európai stabilitás és jólét szempontjából;

KERETMEGÁLLAPODÁS. - FELISMERVE az Európai Unió (EU) kibıvítésének fontosságát az európai stabilitás és jólét szempontjából; A kibıvült Európai Unió gazdasági és társadalmi egyenlıtlenségei csökkentését célzó, a Svájci Szövetségi Tanács és a Magyar Kormány között létrejött Svájci- Magyar Együttmőködési Program végrehajtásáról

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA Miskolc, 2010 3.8. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DEMONSTRÁTORI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 373/2010. SZÁMÚ HATÁROZATA. Készült

Részletesebben

3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 3. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 4. számú KIFIZETÉSI IGÉNYLÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót A kifizetési igénylés a(z) Időközi kifizetési igény Záró kifizetési igény elválaszthatatlan részét képezi. 1.

Részletesebben

A Debreceni Egyetem tudományos képzési mőhelyeinek támogatása

A Debreceni Egyetem tudományos képzési mőhelyeinek támogatása A Debreceni Egyetem tudományos képzési mőhelyeinek támogatása Prof. Dr. Páles Zsolt tudományos rektorhelyettes 211. szeptember 23. TÁMOP-4.2.2/B-1/1-21-24 projekt nyitórendezvény TÁMOP-4.2.2.B-1/1 pályázat

Részletesebben

A Horizont 2020 Keretprogram jogi-pénzügyi aspektusai. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP

A Horizont 2020 Keretprogram jogi-pénzügyi aspektusai. Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A Horizont 2020 Keretprogram jogi-pénzügyi aspektusai Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP A finanszírozási rendszerben résztvevő aktorok Hazai rendszer EU,

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

Erasmus + pénzügyi menedzsment a támogatói előírások tükrében. Pénzügyi tematikus monitoring szeminárium november 19.

Erasmus + pénzügyi menedzsment a támogatói előírások tükrében. Pénzügyi tematikus monitoring szeminárium november 19. Erasmus + pénzügyi menedzsment a támogatói előírások tükrében Pénzügyi tematikus monitoring szeminárium 2014. november 19. Miről? A rendezvény Erasmus+ (2014-ben induló projektek): KA1 mobilitások (a felsőoktatás

Részletesebben

Közbeszerzési Útmutató Pályázók/kedvezményezettek részére

Közbeszerzési Útmutató Pályázók/kedvezményezettek részére Közbeszerzési Útmutató Pályázók/kedvezményezettek részére Közbeszerzési kötelezettség A támogatás megítélése esetén a Projekt megvalósításába bevonandó kivitelezıt, szállítót, tanácsadót, szolgáltatót,

Részletesebben