TG-470. Használati Útmutató.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TG-470. Használati Útmutató. www.franklin.com"

Átírás

1 TG-470 Használati Útmutató

2 LICENCMEGÁLLAPODÁS A TERMÉK HASZNÁLATBAVÉTELE ELŐTT OLVASSA EL A JELEN LICENCMEGÁLLAPODÁST. HA HASZNÁLATBA VESZI A TERMÉKET, AZ AZT JELENTI, HOGY ELFOGADTA A LICENC FELTÉTELEIT. HA NEM ÉRT EGYET EZEKKEL A FELTÉTELEKKEL, A VÁSÁRLÁSI BIZONYLATTAL EGYÜTT VISSZA-JUTTATHATJA A CSOMAGOT A KERESKEDŐHÖZ, AKINÉL A TERMÉKET VÁSÁROLTA, ÉS VISSZAKAPJA A VÉTELÁRAT. TERMÉK alatt a csomagban található szoftvertermék és dokumentáció, FRANKLIN alatt pedig a Franklin Electronic Publishers, Inc. cég értendő. KORLÁTOZOTT HASZNÁLATI LICENC A TERMÉKHEZ fűződő valamennyi jog a FRANKLIN tulajdonában marad. Mivel Ön megvásárolta a TERMÉKET, a FRANKLIN személyre szóló, nem kizárólagos licencet nyújt Önnek a TERMÉK használatára. A TERMÉKRŐL vagy az abban tárolt adatokról sem elektronikus, sem nyomtatott formában nem készíthet másolatot. A másolatkészítés az érvényben lévő szerzői jogi előírások megsértését jelentené. Ön a TERMÉKET nem módosíthatja és nem adaptálhatja, nem nyithatja fel és nem szerelheti szét, nem fordíthatja le, továbbá nem használhatja fel más derivációs munkák elkészítéséhez és semmilyen módon nem fejtheti vissza. A TERMÉKET - akár közvetlenül, akár közvetve - csak a vonatkozó kormányrendeletek betartásával exportálhatja vagy újraexportálhatja. A TERMÉK a FRANKLIN bizalmas és törvény által védett információit tartalmazza. Ön kötelezettséget vállal, hogy megfelelő lépéseket tesz ezen információk jogosulatlan közzétételének és használatának megelőzésére. A jelen licenc a megállapodás felbontásáig érvényes. Ha Ön a licenc bármely kikötésését megsértené, a licenc a FRANKLIN mindenfajta előzetes értesítése nélkül azonnal érvényét veszti.

3 Jelmagyarázat a billentyűkhöz Funkcióbillentyűk Belépés a Fordító beviteli képernyőjére. A Fordítón belül váltás a Forrás és a Célnyelv között. Belépés a Kifejezések menübe. Belépés az Adatbank menübe. A Számológép megnyitása. Belépés a Konverter menübe. Váltás a Helyi és a Világidő között. Belépés a Játékok menübe. A készülék ki- illetve bekapcsolása. Váltás a lehetséges 12 szimbólum között.

4 Belépés a Beállítások menübe. Váltás nagybetűre és írásjelekre. A Fordítóban visszatérés a Bevitel képernyőre. A Bevitel képernyőn a begépelt betűk törlése. A Számológépben minden bevitel törlése. A Konverter, az Adatbank és a Játékok menükből visszalépés a főmenübe. Váltás a lehetséges ékezetek között. Egy lépést visszavétele. Egy betű törlése a Bevitel képernyőkön. Egy lappal lejjebb lépés a menükben és a Fordító beviteli képernyőkben. Adatbeviteli képernyőkön szóköz megjelenítése. Szó bevitele, vagy tétel kiválasztása. A Számológépben számítás elvégzése. Az Adatbankban belépés a számmezőre.

5 Nyilak Mozgás a jelzett irányba. A következő bejegyzésre lépés. Az előző bejegyzésre lépés. Számológép billentyűk Q P Számok begépelése. A(1/x) Reciprok számítása. S( x) Négyzetgyök számítása. D(x 2 ) Szám négyzetre emelése. F(%) Százalék számítása. G(.) Tizedesvessző beillesztése. H(+)/J(-) Számok összeadása, kivonása, K(x)/L( ) szorzása osztása. Z(+/-) A képernyőn szereplő szám negatív, vagy pozitív előjelének megváltoztatása. X(M+) A képernyőn szereplő szám hozzáadása a memóriában tárolt számhoz. C(M ) A képernyőn szereplő szám kivonása a memóriában tárolt számból. V(MR) A memóriában tárolt szám előhívása. B(MC) A memória törlése.

6 Az első lépések A TG-470 egy 3 V-os CR2032 teleppel működik. Mielőtt használná az eszközt, óvatosan húzza le a telep szigetelő címkéjét. Egy gemkapoccsal óvatosan nyomja meg a RESET gombot az eszköz hátulján. A részleteket lásd: A TG-470 visszaállítása című részben. Figyelmeztetés! Ha a RESET gombot túl erősen nyomja meg, az tönkreteheti a készüléket. A telep cseréje Ha megjelenik az alacsony telepfeszültség kijelzés, cserélje ki telepet. Figyelem!! Ha a telep teljesen kimerül, vagy ha a telepcsere néhány másodpercnél tovább tart, a felhasználó által beírt adatok törlődnek. Mindig tartson fontos információiról írásos másolatot. Kérjük, kövesse az alábbi útmutatót a beillesztés és csere során. 1. Kapcsolja ki a készüléket és fordítsa meg. 2. Óvatosan nyomja meg a teleptartó fedelén lévő fület, és húzza le a fedelet. 3. Ha szükséges, a régi telep eltávolításához használjon gemkapcsot.

7 4. Helyezze be az elemeket a pozitív oldalukkal felfelé. Megjegyzés: Ne távolítsa el a védő habszivacsot a másik telepnyílásról, és ne helyezzen ide telepet. A készülék csak akkor működik, ha a telepet az eredeti helyre helyezi. 5. Helyezze vissza a teleptartó fedőlapját. Az Üzenet nyelvének beállítása és megváltoztatása A Fordító első használata alkalmával be kell állítani az Üzenetek nyelvét. Az Üzenet nyelve a képernyőn megjelenő utasítások és a menüpontok nyelvét jelenti. Adja meg a kívánt nyelvet: E angol, F francia, D német, I olasz, S spanyol, N holland, P portugál, R orosz, C cseh, M Magyar, O lengyel és T török. Az Üzenet nyelvének megváltoztatása a következőképpen történik: 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A segítségével jelölje ki Az Üzenet Nyelvé, majd válassza ki az ENTER megnyomásával.

8 3. A segítségével jelölje ki a kívánt nyelvet. 4. Válassza ki az ENTER megnyomásával. A Forrás és a Célnyelv beállítása A Forrás (Eredeti:) nyelv az a nyelv, amelyen a Fordító Bevitel képernyőn beírja a szót. A Cél (Célnyelv:) nyelv az, amelyen a fordítást meg szeretné kapni. A Forrás és a Cél nyelvek kiválasztása a következőképpen történik: 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Az ENTER megnyomásával kiválasztja a Nyelv-et. A Eredeti nyelv villog. 3. A vagy a segítségével válassza ki a Forrás nyelvet, majd nyomja meg az ENTER-t, vagy a billentyűt. A Célnyelv nyelv villog. 4. A vagy a segítségével válassza ki a Cél nyelvet, majd nyomja meg az ENTER-t. 5. A billentyű lenyomásával visszatér a Fordító Bevitel képernyőre. A Forrás és a Célnyelvek között a megnyomásával válthat.

9 A beállítások megváltoztatása A fordító használatakor beállíthatja a képernyő kontrasztját, a kikapcsolási időt és a betűméretet. A kikapcsolási idő azt jelenti, hogy mennyi idő múlva kapcsol ki automatikusan a TG-470, bekapcsolva felejti. 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A vagy az segítségével jelölje ki a kívánt pontot, majd az ENTER megnyomásával válassza ki. 3. A nyíl billentyűk segítségével állítsa be a kívánt értéket. 4. Az ENTER megnyomásával vigye be a változtatást. A BACK megnyomásával a beállítás érvényesítését mellőzi. 5. A megnyomásával visszatér a Fordító Bevitel képernyőre.

10 Az Órák használata Az órán be lehet állítani a Helyi Időt, illetve 45 város zónaidejét a világ különböző pontjain. A Világidő beállítása előtt be kell állítani a Helyi Időt, mivel a Világidők a Helyi Időn alapulnak. A Helyi Idő beállítása 1. Nyomja meg a billentyűt. A Város itt megjelenik a képernyőn. 2. Az S megnyomásával belép a beállítás módba. 3. Az ENTER megnyomásával kiválasztja a Idő formátum beáll.-t (beállításat). A vagy az billentyű megnyomásával a 12 és 24 órás, illetve a nap/hónap/év formátumok között válthat. Az ENTER megnyomásával elmenti a választását. 4. A megnyomásával kijelöli a Nyári idősz. beáll.-t (időszámítás beállításat), az ENTER megnyomásával pedig kiválasztja. A és az megnyomásával válthat a Nyári idősz. aktiv. és a Nyári idősz. inaktiv között. A bevitel az ENTER megnyomásával történik.

11 5. A megnyomásával kijelöli, az ENTER megnyomásával kiválasztja az Idő beáll. (beállítása) st. Az vagy a megnyomásával az aktuális óra megjelenik a kijelzőn. A segítségével lépjen tovább a percbeállításhoz. Az vagy a lenyomva tartásával állítsa be az aktuális percet. Az ENTER megnyomásával beviheti a megadott időt. 6. A megnyomásával kijelöli a Dátum beállĺtása, az ENTER megnyomásával pedig kiválasztja. A és a segítségével válthat a következő és az előző mező között. Az és a billentyűkkel pedig az aktuális napot/hónapot/évet görgetheti. Bevitel az ENTER billentyűvel. 7. A megnyomásával kijelöli a Helyi város beáll.-t (beállítását), az ENTER billentyűvel pedig kiválasztja. A és az billentyűk segítségével kijelölheti saját városát.

12 Az ENTER segítségével választja ki. 8. A CLEAR vagy a BACK billentyűkkel kilép a beállítási módból. A Világidő megtekintése 1. Tartsa lenyomva a billentyűt, amíg meg nem jelenik a Más város felirat. 2. A és az segítségével megtekintheti a listán szereplő városokban a dátumot és az időt. VÁROS RÖVIDÍTÉS VÁROS RÖVIDÍTÉS ADELAIDE ADL KABUL KBL AMSTERDAM AMS KARACHI KHI ANCHORAGE ANC LISBON LIS AUCKLAND AKL LONDON LON AZORES ISLANDS AZO LOS ANGELES LAX BANGKOK BKK MADRID MAD BARCELONA BCN MID ATLANTIC MAT BEIJING BEI MIDWAY ISLANDS MID BERLIN BER MOSCOW MOW BRUSSELS BRU NEW YORK NYC CAIRO CAI NOUMEA NOU CARACAS CCS PARIS PAR CHICAGO CHI RIO DE JANEIRO RIO DELHI DEL RIYADH RUH DENVER DEN ROME ROM DHAKA DAC SINGAPORE SIN DUBAI DXB SYDNEY SYD FERNANDO DE NORAH FER TEHRAN THR GUAM GUM TOKYO TYO HELSINKI HEL TONGA TNG HONG KONG HKG TORONTO YYZ HONOLULU HNL WELLINGTON WLG YANGON RGN

13 Megadhatja, hogy melyik legyen az első Világváros, amely megjelenik a Világidőbe történő belépéskor. 1. Tartsa lenyomva a billentyűt, amíg meg nem jelenik a Más város. 2. Az S megnyomásával belép a Beállítás Módba. 3. A megnyomásával kijelöli a Zonaváros Beáll.-t (Beállítását), majd az ENTER segítségével kiválasztja. A és az segítségével keresse ki a kívánt várost. Válassza ki az ENTER segítségével. 4. A CLEAR vagy a BACK segítségével kilép a beállítás módból.

14 Szavak fordítása Ezzel a fordítóval szavakat fordíthat egy Forrásnyelvről egy Célnyelvre. A megnyomásával válthat a jelenlegi Forrásnyelv és Célnyelv között. A Forrás- és a Célnyelvet bármikor megváltoztathatja, lsd. A Forrás- és a Célnyelv beállítása részt. 1. A megnyomásával belép a Fordító Bevitel képernyőre. A bevitel nyelve a Forrásnyelv lesz. 2. Írjon be egy kikeresendő szót. Ékezeteket, mellékjeleket és nagybetűket is be lehet írni, de ez nem feltétele a fordítás kikeresésének. Az ékezetek megadásához először írja be a betűt, majd nyomja meg az ACNT billentyűt. Írásjelek megadásához először gépelje be a betűt, majd nyomja meg többször a SYMB billentyűt, amíg meg nem jelenik a kívánt jel.

15 3. Nyomja meg az ENTER-t. A Találat: szám üzenet villog a képernyőn, melyet a szavak és/vagy kifejezések sorozata követ. 4. A és az segítségével kijelölheti a kívánt szót vagy kifejezést, majd az ENTER megnyomásával megtekintheti a fordítást. Ha több képernyőt töltenek meg az adatok, az olvasáshoz használja a, vagy a SPACE billentyűket. 5. A BACK megnyomásával visszatér a listához. 6. A CLEAR megnyomásával új keresést indíthat.

16 Kifejezések fordítása Megjegyzés: A termékben a kifejezések az aktuális Forrásnyelven vannak listázva. A kifejezések fordításának kikereséséhez kövesse a következő lépéseket. 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A és az segítségével jelölje ki a kívánt kategóriát, majd nyomja meg az ENTER-t a kiválasztásához. Szükség esetén a és az nyilakkal jelölje ki a kívánt alkategóriát, majd nyomja meg az ENTER-t a kiválasztáshoz. A keresett bejegyzés nevét is megadhatja, vagy megadhat egy betűt, hogy az első adott betűvel kezdődő kategóriát, vagy alkategóriát elérje. A betű megadása után megjelenik egy kis méretű Bejegyzés Keresése képernyő.

17 3. A és az billentyűkkel jelölje ki a kívánt kifejezést. A keresett szót is megadhatja, vagy megadhat egy betűt, hogy megjelenítse az első adott betűvel kezdődő kifejezs. A betű megadása után megjelenik egy kis méretű Bejegyzés Keresése képernyő. 4. A fordítás megtekintéséhez nyomja meg az ENTER billentyűt. Ha egynél több képernyőt töltenek meg az adatok, az olvasáshoz használja a billentyűt. 5. A BACK billentyűvel visszatér a listához. 6. A CLEAR megnyomásával visszatér a Kifejezések menübe. A megnyomásával visszajut a Fordító Bevitel menübe.

18 Az Adatbank használata A termékben található egy adatbank, amely legfeljebb 100 név és telefonszám tárolására képes. Az elmenthető nevek és számok maximális száma az egyes bejegyzések karakterszámától függ. Bejegyzés hozzáadása a telefonlistához 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Az ENTER lenyomásával válassza az Új Bejegyzés lehetőséget. 3. Gépelje be a nevet, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. Egy név szóközökkel együtt legfeljebb 30, nagybetűként megjelenő karaktert tartalmazhat. Megjegyzés: Ékezetes karaktereket a telefonlista nem támogat. Karakter törléséhez nyomja meg a BACK billentyűt. 4. A szám-billentyűk segítségével gépelje be a telefonszámot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt az adatai eltárolásához. Megjegyzés: Telefonszámba betűket nem lehet begépelni.

19 Figyelem! Telefonlistája addig tárolódik biztonságosan a memóriában, amíg a telep ki nem merül. Ha kimerül, ezek az adatok végleg elvesznek. Fontos információiról mindig tartson írásos másolatot. A telefonlista megtekintése 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Ha szükséges, a Tekintésé meg lehetőség kiválasztásához használja az billentyűt, majd nyomja le az ENTER gombot. 3. A bejegyzés megtekintéséhez a és az billentyűk segítségével keresse meg azt, vagy gépelje be a keresett nevet. 4. Ha valamelyik bejegyzés nem fér el a képernyőn, nyomja meg a vagy a gombot. A telefonlista bejegyzések szerkesztése 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Nyomja meg a billentyűt a Módos. a bejegyzést kijelöléséhez, majd nyomja meg az ENTER billentyűt a kiválasztásához.

20 3. A és az billentyűk segítségével keresse meg a bejegyzést, vagy írja be a keresett nevet, majd nyomja meg az ENTER-t. 4. Szerkessze a névmezőt, majd nyomja meg az ENTER billentyűt a számmező szerkesztéséhez. A BACK segítségével a kurzortól balra elhelyezkedő karaktert törölheti. 5. Szerkessze a Szám mezőt, majd nyomja meg az ENTER-t a változtatások mentéséhez. A CLEAR megnyomásával visszatér az Adatbank menübe a változtatások mentése nélkül. Bejegyzés törlése a telefonlistáról 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A billentyűvel jelölje ki a Törléje a bejegyzést pontot, majd nyomja meg az ENTER-t a kiválasztáshoz. 3. A és az segítségével keresse ki a kívánt bejegyzést, vagy gépelje be a keresett nevet, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.

21 4. Az I megnyomásával törölheti a bejegyzést, az N segítségével pedig elállhat a törléstől. Megjegyzés: Az I és az N az Igent és a Nemet jelentik, és a kiválasztott Üzenet nyelvnek megfelelően változhatnak. Például ha az Üzenetek nyelve francia, a betűk O és N lesznek. Az összes telefonlista-bejegyzés törlése Figyelem! Ez az eljárás véglegesen töröl minden nevet és számot a telefonlistájáról. 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A billentyűvel jelölje ki a Összes Adat Törléndo pontot, majd nyomja meg az ENTER- t a kiválasztáshoz. 3. Az I megnyomásával törölheti a bejegyzést, az N segítségével pedig elállhat a törléstől.

22 Jelszó használata A jelszó használatával megőrizhető az Adatbankban található információ bizalmas jellege. A jelszó kérésére akkor kerül sor, mikor a készülék be van kapcsolva és az Adatbankhoz kíván hozzáférni. Jelszó figyelmeztetések Figyelem! A jelszót, beállítása után, minden alkalommal meg kell adni, amikor a használat során először kíván hozzáférni az adatbankhoz. Mindig jegyezze le jelszavát és tartsa elkülönítve. Ha elfelejti a jelszavát, indítsa újra a készüléket az adatbankhoz való hozzáférés érdekében. Óvatosan nyomja meg a készülék hátoldalán található reset gombot egy kiegyenesített gémkapocs végével. Ha a készülék nem indul újra a reset gomb megnyomása után, távolítsa el a telepet, várjon legalább két percet, majd ismét helyezze be. A teleppel kapcsolatos további útmutatáshoz lásd a A telep cseréje című részt. Figyelem! A készülék újraindítása az összes felhasználói adat elvesztésével jár. Mindig tartson írásos másolatokat az adatairól.

23 Jelszó beállítása 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A billentyűvel jelölje ki a Rógzítse a jelszót pontot, majd nyomja meg az ENTER-t a kiválasztáshoz. 3. Írja be a jelszót, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. A jelszó legfeljebb 8 betűt tartalmazhat. A készülék figyelmezteti a jelszó ismételt begépelésére. 4. Gépelje be a jelszót ismét, pontosan ugyanúgy, ahogy az első alkalommal. 5. Az ENTER megnyomásával beviszi és aktiválja a jelszót. A jelszó teszteléséhez nyomja meg kétszer az billentyűt, gépelje be a jelszót, majd nyomja meg az ENTER-t. A jelszó hatástalanításához ismételje meg a fenti 1. és 2. lépéseket, majd nyomja meg az ENTER-t, mikor az Írjon be új jelszót megjelenik a képernyőn.

24 A Számológép használata Számítás elvégzése 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Írjon be egy számot. Legfeljebb 10 számjegyet írhat be. 3. Nyomja meg a H(+), J(-), K(X), L( ) billentyűket az összeadáshoz, kivonáshoz, szorzáshoz és osztáshoz. 4. Írjon be egy másik számot. 5. Nyomja meg az ENTER-t. A számítás megismétléséhez nyomja meg ismét az ENTER-t. 6. Az aktuális számításokat a CLEAR billentyűvel törölheti.

25 A Számológép memóriájának használata 1. Végezzen el egy számítást a Számológéppel, vagy írjon be egy számot. 2.A képernyőn lévő számnak a memóriában tárolthoz való hozzáadása az X(M+) billentyűvel történik. A képernyőn lévő számnak a memóriában tároltból való kivonása pedig a C(M-) billentyűvel végezhető el. Az M a számnak a memóriában való eltárolását jelenti. 3. A szám előhívása a memóriából a V(MR) billentyűvel történik. 4. A memória törlése: B(MC).

26 A konverterek használata A konverter lehetővé teszi a mértékegységek és valutanemek egyszerű átváltását. Mértékváltás végrehajtása 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A és az segítségével jelölje ki az átváltási kategóriát, majd nyomja meg az ENTER-t a kiválasztáshoz. Almenü esetén ismételje meg a 2. lépést. 3. Az egység után írjon be egy számot. A és az segítségével mozoghat a vonalak között. A szám törléséhez nyomja meg a BACK billentyűt. 4. Az átváltáshoz nyomja meg az ENTER billentyűt. 5. Végül nyomja meg a CLEAR billentyűt. Valutanem-váltás elvégzése 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A segítségével jelölje ki a Valuták, majd nyomja meg az ENTER-t a

27 kiválasztáshoz. 3. Írjon be egy váltási arányt és nyomja meg az ENTER billentyűt. Az aránynak a másik valuta egységeiben kell megjelennie, a hazai valuta egy egységére számítva (n másik/1 hazai). 4. Írjon be egy összeget a hazai vagy a másik valutában. A és az segítségével mozoghat a vonalak között. A szám törléséhez nyomja meg a BACK billentyűt. 5. Az átváltáshoz nyomja meg az ENTER billentyűt. Az Euro konverter használata A termék tartalmaz egy Euro konvertert az Euro és 12 nemzeti valuta közötti váltás elvégzéséhez. Az Európai Tanács által a 12 résztvevő ország számára elfogadott arányok képezik az alapértelmezést, melyek az 1 Euro = x nemzeti valuta beállításon alapulnak. Ezeket az arányokat nem lehet megváltoztatni az Európai Bizottság által megalkotott kerekítési szabályoknak megfelelően.

28 Az arányokat a következőképpen lehet beállítani: 1 EURO = BEF (Belga Frank) = DEM (Német Márka) = ESP (Spanyol Pezeta) = FRF (Francia Frank) = IEP (Ír font) = ITL (Olasz Líra) = LUF (Luxemburgi Frank) = NLG (Holland Gulden) = ATS (Osztrák Shilling) = PTE (Portugál Escudo) = FIM (Finn Márka) = GRD (Görög Drachma) 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Az ENTER megnyomásával kiválasztja az Euró átszámító. 3. A és az segítségével kijelöli a váltási kategóriát, majd az ENTER segítségével kiválasztja. 4. Írja be az átváltandó összeget, majd nyomja meg az ENTER-t. A N(INV) megnyomásával megfordíthatja a váltás irányát. 5. ACLEAR megnyomása után új váltást végezhet. 6. A megnyomásával visszatér a Fordító Bevitel képernyőre.

29 Játékok Öt izgalmas játék közül választhat: Akasztófas játék, Rejtvény, Lutri, Memória és Billentyűvarázsló. Játék kiválasztása 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. A és az segítségével kijelölheti a kívánt játékot. 3. Az ENTER megnyomásával kiválasztja. Ügyességi szint beállítása A következő lehetőségek közül választhatja ki a nehézségi szintet: Kezdő, Közepes (Középhaladó), Haladó, Szakértő és Varázsló. 1. Nyomja meg a billentyűt. 2. Jelölje ki a Játékfelállítás pontot, majd válassza ki az ENTER megnyomásával. 3. A és az segítségével kijelölheti a kívánt ügyességi szintet, majd az ENTER megnyomásával kiválaszthatja. 4. A BACK megnyomásával visszatér a Játékok listájára. Akasztófás játék Az Akasztófás játék elrejt egy szót, és annak

30 betűnkénti megfejtésére hívja ki Önt. Az elrejtett szó betűit kérdőjelek helyettesítik. A fennmaradó találgatási lehetőségek számát a # jelek száma jelzi. 1. Válassza ki az Akasztófas játék a Játékok menüből. 2. Írjon be egy betűt, amely Ön szerint szerepel a szóban. Ha helyesen tippel, a betű megjelenik a kérdőjel helyén. Hiba esetén eltűnik egy # jel a képernyőről, és a figura újabb része jelenik meg. 3. Az ENTER megnyomásával megtekintheti a szót és befejezheti a játékot. 4. Az ENTER ismételt megnyomásával újra játszhat. A Rejtvény játék A Rejtvény a fordítási képességeit teszi próbára. Megjegyzés: A Rejtvény nyelvének megváltoztatásához a játék előtt meg kell változtatni a Forrásnyelvet. Ehhez lásd a Forrás és Célnyelvek megváltoztatása részt. 1. Válassza ki a Rejtvényt a Játékok menüben. Megjelenik egy szó a képernyőn

31 2. Ejtse ki a szót és próbálja meg kitalálni a fordítását. 3. Az ENTER megnyomásával megtekintheti a fordítást. 4. Az ENTER ismételt megnyomásával újra játszhat. Lutri játék A TG-470 segítségével kiválaszthat legfeljebb 9 véletlenszerű számot 1 és 99 között. 1. Válassza ki a Lutrit a Játékok menüből. Megjelenik a Set#(1-9) üzenet és a 6-os villog a képernyőn, jelezve, hogy ez megváltoztatható. 2. Az ENTER megnyomásával kiválasztja a 6- ost, a és az segítségével pedig kiválaszthat egy számot 1 és 9 között. Válassza például az 5-öst. 3. Nyomja meg ismét az ENTER-t. Most kiválaszthatja a legnagyobb számát, amely legfeljebb 99 lehet. 4. Az új maximum szám kiválasztása és az gombokkal történhet. Például válassza a 75-öst. 5. Nyomja meg az ENTER-t többször új számhalmazok megtekintéséhez.

32 6. A BACK megnyomásával törli a választását és új kört kezd, a CLEAR megnyomásával pedig visszajut a Játékok menübe. A Memória játék Ahogy a név is mutatja, ez a játék a memóriáját teszi próbára. A játék öt szintből áll, melyek növekvő mennyiségű rejtett számot takarnak: Kezdő -4, Közepes -6, Haladó -8, Szakértő -10 és Varázsló Válassza ki a Memóriá a Játékok menüből. 2. A nyíl billentyűk segítségével jelölje ki a rejtett számot és tekintse meg az ENTER segítségével. A kurzoron lévő szám megjelenik. 3. Folytassa addig, amíg összeillő számokat nem talál. A játék célja minden összeillő számhalmaz megtalálása. Ha egymás után két azonos számot jelenít meg, mindkét szám kint marad a képernyőn, egyébként a számok rejtve maradnak. Ha minden számot felfedett, a játék véget ér és kezdődik a következő kör. 4. A BACK vagy a CLEAR megnyomásával visszalép a Játékok menübe.

33 A Billentyűvarázsló játék Ez a játék a billentyűzet-ismeretét és a reflexeit teszi próbára! Betűk száguldanak keresztül a képernyőn. A játék célja a képernyőn keresztülszáguldó betű beütése. 5 sebességszint van. 1. Válassza ki a Billentyűvarázslót a Játékok menüből. 2. Nyomja meg a képernyő bal szélén látható betűt. Ha a megfelelő betűt nyomja meg, az eltűnik. 20 karakter megjelenése után a játék véget ér. 3. Az ENTER megnyomásával újra játszhat.

34 A TG-470 visszaállítása Ha a billentyűzet nem reagál, vagy ha a képernyő hibásan jelenít meg, a következő lépések követésével hajthatja végre a rendszer újraindítását. 1. Tartsa lenyomva a CLEAR-t, majd nyomja meg az billentyűt. Ha semmi nem történik, próbálkozzon a 2. lépéssel. 2. Egy gémkapocs segítségével óvatosan nyomja meg a készülék hátoldalán lévő reset billentyűt. Figyelem! Ha a reset gombot enyhe nyomásnál erősebben nyomja meg, az véglegesen károsíthatja a TG-470-t. Ezen felül, a TG-470 visszaállítása törli a beállításokat és az összes felhasználói információt. Elektrosztatikus kisülés vagy túlfeszültség hatására az egység működési módja megváltozhat, a memóriában tárolt adatok elveszhetne, vagy előfordulhat, hogy az egység nem válaszol. Az egység normál működése a reset gomb megnyomásával, a gomb megnyomásával vagy a telep kivételével és visszahelyezésével állítható vissza.

35 Termékismertető Modell: TG-470 Méret: 12.3 x 15.4 x 1.7 cm Telep: 1 CR-2032 lítium ISBN Kapcsolattartás Kérjük, tartsa kéznél a termék számát (TG-470) és a vásárlás időpontját a nyilvántartás megkeresésekor. A nyilvántartásba vételhez és az ügyfélszolgálattal való kapcsolatfelvételhez hívja az (csak USA) számot. Műszaki támogatáshoz hívja a et, vagy keressen fel bennünket a honlapon. A termék tisztítása A termék tisztításához permetezzen be egy ruhát gyenge üvegtisztítóval, majd tisztítsa le a felületét. Folyadékot közvetlenül a készülékre ne permetezzen. A terméket ne használja és ne tárolja rendkívüli, vagy hosszantartó magas, vagy alacsony hőmérsékleten, illetve páratartalom mellett, vagy más káros körülmények között. Ha problémája van a termékkel: lásd a garanciát. Szerzői jogok, védjegyek és szabadalmak Figyelem! Ha a telep teljesen kimerül, vagy ha a telepcsere néhány másodpercnél tovább tart, a felhasználó által beírt adatok törlődnek. Mindig tartson fontos információiról írásos másolatot.

36 A telep kiselejtezése: A telepet ne dobja ki a normál háztartási hulladékgyűjtőbe. Az elhasznált telepet a helyi rendeleteknek megfelelően kell kiselejtezni. Megjegyzés: Ha a billentyűzet nem válaszol, vagy ha a képernyő rendellenesen működik, állítsa alaphelyzetbe a rendszert. Figyelemeztetés! Ha a reset gombot túl erősen nyomja meg, az véglegesen tönkreteheti az egységet. Az egység alaphelyzetbe állítása töröl minden megadott beállítást és információt Franklin Electronic Publishers, Inc., Burlington, N.J USA. Minden jog fenntartva. OTTHONI ÉS IRODAI HASZNÁLATRA FCC tesztelve, az FCC szabványoknak megfelel. Egyesült államokbeli szabadalmak: 4,830,618; 4,891,775; 5,113,340; 5,218,536

37 Korlátozott garancia (EU és Svájc) Erre a termékre az elemek és a folyadékkristályos kijelző (LCD) kivételével a Franklin cég a vásárlás időpontjától számított két éves időtartamra garanciát vállal. Ha a készülék gyártási vagy anyaghiba miatt meghibásodna, azt a Franklin cég saját választása szerint - díjmentesen megjavítja vagy kicseréli. Az Európai Unión és Svájcon kívül vásárolt és a garancia keretében visszaküldendő termékeket az eredeti kereskedőhöz kell visszajuttatni a vásárlást igazoló bizonylattal és a hiba leírásával együtt. Ha hiányzik a vásárlást igazoló, érvényes bizonylat, a javításért fizetni kell. A garancia a helytelen használatból, véletlen sérülésből vagy elhasználódásból eredő hibákra nem vonatkozik. Ez a garancia nem érinti a törvényes fogyasztói jogokat.

38 Korlátozott garancia (Az Egyesült Államokon, az EU-n és Svájcon kívüli államok) Erre a termékre az elemek és a folyadékkristályos kijelző (LCD) kivételével a Franklin cég a vásárlás időpontjától számított egy éves időtartamra garanciát vállal. Ha a készülék gyártási vagy anyaghiba miatt meghibásodna, azt a Franklin cég saját választása szerint - díjmentesen megjavítja vagy kicseréli. Az Egyesült Államokon, az Európai Unión és Svájcon kívül vásárolt és a garancia keretében visszaküldendő termékeket az eredeti kereskedőhöz kell visszajuttatni a vásárlást igazoló bizonylattal és a hiba leírásával együtt. Ha hiányzik a vásárlást igazoló, érvényes bizonylat, a javításért fizetni kell. A garancia a helytelen használatból, véletlen sérülésből vagy elhasználódásból eredőhibákra nem vonatkozik. Ez a garancia nem érinti a törvényes fogyasztói jogokat. MPL Rev. B

12 nyelvű globális fordító

12 nyelvű globális fordító Az elemmel kapcsolatos óvintézkedések A készülék egy darab 3 V-os CR2032 gombelemmel működik. A nem tölthető elemeket ne töltse fel. Soha ne töltse fel a készülékhez mellékelt elemeket. A tölthető elemeket

Részletesebben

A nyomógombok funkciói. A munka megkezdése előtti teendők: Fordítógép Rend. szám: 772 834 772834 1 / 6

A nyomógombok funkciói. A munka megkezdése előtti teendők: Fordítógép Rend. szám: 772 834 772834 1 / 6 Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Fordítógép Rend. szám: 772 834 A nyomógombok funkciói Funkcióbillentyűk D(x2) F(%) G(.) H(+)/J(-) K(x)/L( ) Z(+/-) X(M+) Szám négyzetre

Részletesebben

RF-80XX. Menedzserkalkulátor. Használati útmutató

RF-80XX. Menedzserkalkulátor. Használati útmutató RF-80XX Menedzserkalkulátor Használati útmutató Tartalomjegyzék Licencmegállapodás... 2 Tudnivalók... 3 Az első lépések... 4 Jelmagyarázat... 6 Az órák használata... 9 A hangjelzések beállítása... 12 A

Részletesebben

This is the Internet version of the user's guide. Print only for private use.

This is the Internet version of the user's guide. Print only for private use. Mobile Phone Z600 Sony Ericsson GSM 900/1800/1900 Ezt a kézikönyvet a Sony Ericsson AB minden garancia nélkül adja ki. A Sony Ericsson Mobile Communications AB fenntartja a jogot arra, hogy a leírásban

Részletesebben

Jelszó beállítása... 23 Biztonságos üzemmód... 23 Kontraszt beállítása... 24 Beszédlehetőségek... 24 Időtartam kikapcsolásig... 24

Jelszó beállítása... 23 Biztonságos üzemmód... 23 Kontraszt beállítása... 24 Beszédlehetőségek... 24 Időtartam kikapcsolásig... 24 TARTALOM BEVEZETÉS... 3 Általános áttekintés... 3 Elemek, tápegység... 4 Inicializálás... 5 Billentyűzet... 6 Kijelző... 7 Főmenü... 8 SZÓTÁR... 8 FELHASZNÁLÓI SZÓTÁR... 11 NYELVTAN... 12 KIFEJEZÉS-GYŰJTEMÉNY...

Részletesebben

Használati útmutató TULAJDONSÁGOK

Használati útmutató TULAJDONSÁGOK Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük a szótárgép használata sok hasznos órát szerez az Ön számára. A készülék zavartalan használata érdekében az alábbiak betartását javasoljuk:

Részletesebben

Kezelési útmutató. Nagyfelbontású digitális vevőegységhez. Opticum HD x405p műholdvevő

Kezelési útmutató. Nagyfelbontású digitális vevőegységhez. Opticum HD x405p műholdvevő Nagyfelbontású digitális vevőegységhez Opticum HD x405p műholdvevő Feldolgozás dátuma: 2012.03 (1.07.3965 készülék szoftver alapján W.V) Tartalomjegyzék BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK 4 1. Környezetvédelem 5 2.

Részletesebben

ConCorde SmartPhone 4000 Használati útmutató

ConCorde SmartPhone 4000 Használati útmutató ConCorde SmartPhone 4000 Használati útmutató 1 Fontos tudnivalók: A termék bármely jellemzője minden előzetes bejelentés nélkül változhat. Készítsen biztonsági mentést az adatairól, azok adatvesztéséért,

Részletesebben

MDA compact II Felhasználói Kézikönyv

MDA compact II Felhasználói Kézikönyv MDA compact II Felhasználói Kézikönyv 2 Kérjük, a készülék üzembe helyezése elôtt olvassa el a Felhasználói kézikönyvet! A Microsoft, MS-DOS, Windows, Windows NT, Windows Server, Windows Mobile, ActiveSync,

Részletesebben

Földi digitális HD beltéri egység SRT 8903. Picture similar. Felhasználói kézikönyv

Földi digitális HD beltéri egység SRT 8903. Picture similar. Felhasználói kézikönyv Földi digitális HD beltéri egység SRT 8903 Picture similar Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés 2 1.1 Biztonsági előírások 2 1.2 Tárolás 2 1.3 A készülék beállítása 3 1.4 Tartozékok 3

Részletesebben

Megfelelőségi nyilatkozat

Megfelelőségi nyilatkozat Megfelelőségi nyilatkozat Alulírott, Sharp Telecommunications of Europe Limited nyilatkozom, hogy a GX17 megfelel a vonatkozó alapvető követelményeknek és az 1999/5/EC irányelv egyéb előírásainak. Az eredeti

Részletesebben

MDA Pro Felhasználói Kézikönyv

MDA Pro Felhasználói Kézikönyv MDA Pro Felhasználói Kézikönyv 2 Kérjük, a készülék üzembe helyezése elôtt olvassa el a Felhasználói kézikönyvet! A Microsoft, MS-DOS, Windows, Windows NT, Windows Server, Windows Mobile, ActiveSync, Excel,

Részletesebben

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (hálózati szkennerhez)

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (hálózati szkennerhez) TÍPUS AR-M56 AR-M6 DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (hálózati szkennerhez) BEVEZETŐ TUDNIVALÓK A HÁLÓZATI LAPOLVASÓ FUNKCIÓ HASZNÁLATÁT MEGELŐZŐEN A HÁLÓZATI LAPOLVASÓ FUNKCIÓ HASZNÁLATA

Részletesebben

SENTO M, SENTO M LIGHT pénztárgép

SENTO M, SENTO M LIGHT pénztárgép Használati útmutató SENTO M, SENTO M LIGHT pénztárgép Micra-Metripond Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zilinszky Endre utca 70. www.micra.hu 1.6 Verzió Kiadás dátuma: 2014. május 30. Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI MEGJEGYZÉSEK

ÜZEMELTETÉSI MEGJEGYZÉSEK ÜZEMELTETÉSI MEGJEGYZÉSEK Köszönjük, hogy termékünket választotta. A készülék meghibásodásának elkerülése érdekében javasoljuk a következık betartását: 1. A készüléket ne tegyük ki nagy hımérséklet változásnak,

Részletesebben

v3690_hu.bk : qkref.fm5 Page 1 Tuesday, March 21, 2000 12:25 PM

v3690_hu.bk : qkref.fm5 Page 1 Tuesday, March 21, 2000 12:25 PM v3690_hu.bk : qkref.fm5 Page 1 Tuesday, March 21, 2000 12:25 PM $ Opciók menü Gyors hozzáférési menü Telefonkönyv# Hívási szolgálatok Üzenetek Telefon beállítása Hálózat választás Hívásmérõk Tartozék beállítás*

Részletesebben

Eu Számla-Raktár. Felhasználói Kézikönyv

Eu Számla-Raktár. Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax

Részletesebben

Printer/Scanner Unit Type 2027

Printer/Scanner Unit Type 2027 Printer/Scanner Unit Type 2027 Felhasználói kézikönyv Szkennerkézikönyv 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hálózati szkenner Elõkészületek a hálózati szkennerként történõ használathoz Az eredeti dokumentumok elhelyezése

Részletesebben

Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató

Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató Az érintőképernyő használata A Kindle készülék használatához, könyvek, magazinok és újságok olvasásához csak néhány egyszerű lépés elsajátítására van szüksége.

Részletesebben

Alapvető műveletek kézikönyve

Alapvető műveletek kézikönyve Alapvető műveletek kézikönyve Mit tehetek ezzel a készülékkel? A készülék használata előtt Dokumentumkezelés Nyomathordozók Dokumentumok küldése Fax/I-fax dokumentumok fogadása Másolás Nyomtatás Beolvasás

Részletesebben

UPC Direct Használati útmutató Philips DSX 6010 beltéri egység

UPC Direct Használati útmutató Philips DSX 6010 beltéri egység UPC Direct Használati útmutató Philips DSX 6010 beltéri egység A kézirat lezárva: 2011. 04. 05. Tartalom A digitális mûholdvevô (DSR) Felhasználói kézikönyve...72 A rendszer...72 1 Üzembe helyezés Kicsomagolás...73

Részletesebben

GT-P7300. Felhasználói kézikönyv

GT-P7300. Felhasználói kézikönyv GT-P7300 Felhasználói kézikönyv Az útmutató használata Gratulálunk Önnek a Samsung mobil eszköz megvásárlásához. Ezzel a nagyteljesítményű, bárhol a világban telefonnal olyan internetes és mobil számítógépes

Részletesebben

Rövid használati utasítás

Rövid használati utasítás 8008X Rövid használati utasítás Köszönjük, hogy az Alcatel ONE TOUCH 8008X készüléket választotta. Reméljük, hogy élvezni fogja a kiváló minőségű mobil kommunikáció nyújtotta élményt. Fontos információk:

Részletesebben

Evolution. Emotion. Passion. THT504. Digital Terrestrial HD Receiver

Evolution. Emotion. Passion. THT504. Digital Terrestrial HD Receiver THT504 Digital Terrestrial HD Receiver User Manual Manuel d utilisation Manuale utente Manual del usuario Manual do Utilizador Instrukcja obsługi Felhasználói kézikönyv Ръководство на потребителя Evolution.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Tartalom BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...6 Tárolási, szállítási és használati feltételek 6 Karbantartás 7 Hasznosítás 9 MEGJELENÉS...10 MŰSZAKI JELLEMZŐK...11 KEZDETI LÉPÉSEK...12 Az

Részletesebben

Ericsson GA628. Mobiltelefon a GSM hálózathoz. Használati utasítás

Ericsson GA628. Mobiltelefon a GSM hálózathoz. Használati utasítás Ericsson GA628 Mobiltelefon a GSM hálózathoz Használati utasítás HU Második kiadás (1997. május) A kézikönyv az Ericsson Mobile Communications AB kiadásában jelent meg, minden garancia nélkül. Az Ericsson

Részletesebben

HP ipaq Termékismertető

HP ipaq Termékismertető HP ipaq Termékismertető Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A HP ipaq termékeken a Messaging and Security Feature Pack csomaggal bővített Microsoft Windows CE 5.0 operációs rendszer

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 9354242 2. Kiadás

Felhasználói kézikönyv 9354242 2. Kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

Mobile Navigation. TravelPilot Lucca 3.3. Kezelési Utasítások (Hosszú változat))

Mobile Navigation. TravelPilot Lucca 3.3. Kezelési Utasítások (Hosszú változat)) Mobile Navigation TravelPilot Lucca 3.3 Kezelési Utasítások (Hosszú változat)) A készülék áttekintése A készülék áttekintése 2 A készülék áttekintése A kijelző alatt az alábbi gombok taláhatóak: 1. Power

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Tartalom BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 6 MEGJELENÉS... 11 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 12 KEZDETI LÉPÉSEK... 13 Az akkumulátor töltése 13 a készülék kezelése 15 Main menu overview 16 Értesítési

Részletesebben