Rotavírus elleni védőoltás iránti attitüd felmérése augusztus-szeptember

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rotavírus elleni védőoltás iránti attitüd felmérése augusztus-szeptember"

Átírás

1 Projekt: Dátum: Rotavírus elleni védőoltás iránti attitüd felmérése 011. augusztus-szeptember

2 A kutatás háttere és céljai Megbízó a rotavírus elleni védőoltások iránti orvosi és áttételesen beszerzett szülői attitüddel kapcsolatosan kezdeményezett felmérést. A kutatás célcsoportja 17 fő házi gyermekorvos A Megbízó kérésére a vizsgált márkanév és ezáltal a megrendelő személye kérdés esetén felfedhetőek voltak a kutatás során.

3 A kutatás háttere és céljai A kutatás célja: Betekintést nyerni az orvosok és szülők rotavírus-fertőzésről alkotott képéről Megismerni a vakcináció mellett és ellen szóló érveket

4 Összefoglaló

5 Rotavírus kutatás A kutatás eredményei szerint az elmúlt egy évben praxisonként átlagosan 9,8 gyermek született, ebből átlag 11-et oltottak be rotavírus ellen, amennyiben feltételezzük, hogy mindenki megkapta a teljes oltási sort. Ez a feltételezés nem alaptalan, mivel a válaszadók csak 18%-a említette, hogy előfordulhat, hogy nem kapja meg a teljes oltási sort a gyermek, de akkor is csak az esetek 7,4%-ánál. Ami a teljes sokaságra kivetítve 1,%. Ez a lemorzsolódás legtöbbször betegség, anyagi okok és túlfutás miatt történik. Évente átlagosan 74 akut gasztroenteritisz fordul elő praxisonként, ami közel fele-fele arányban érinti az év felettieket és alattiakat. A fertőzések 9%-ában kapja el a szülő is, ami az esetek harmadában munkából történő kieséshez vezet, illetve %-ban érinti a testvéreket is. Az orvosok többsége aktívan ajánlja a nem kötelező védőoltásokat (41% - ajánl és % - rábeszél) A szülők több, mint fele nem ismeri a rotavírust, aki igen azok többségében részben vagy teljesen tisztában vannak a veszélyekkel (9%). Leggyakoribb veszély a kórház és a kiszáradás lehetősége, ennek megfelelően a szülők 9%-a fél vagy tart tőle. Az orvosok leggyakoribb szakmai érvei a kórházba kerülés lehetősége és a tünetek ecsetelése, míg nem szakmai érvek közül a munkából való kiesés a domináns. Ellenérvek ritkák. A szülők részéről a legnagyobb visszatartó erő az anyagi vonzat. Elvből csak a szülők átlag 7,4%-a nem oltat.

6 A célcsoport bemutatása

7 Demográfiai adatok Az ábrán szereplő értékek százalékok Praxis jellege Praxis mérete: Átlagos méret: 994fő Gyermek körzet Vegyes körzet 1% % Regionális megoszlás Budapest Nagyváros ( fő felett) Város Község Falu Egyéb Bázis: N=1, teljes minta. (Rotavírus és bárányhimlő kutatásban egyaránt résztvett)

8 Betegszámok rotavírus felmérés

9 Betegszámok - rotavírus felmérés Az ábrán szereplő értékek százalékok és között született gyermekek száma: Átlag: 9,8 fő Oltott gyermek Oltatlan gyermek Becsült átoltottsági arány a és között született kohorszon belül 8% 18% Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta.

10 Betegszámok - rotavírus felmérés Az ábrán szereplő értékek százalékok Az orvosok csak 18%-a jelezte, hogy volt olyan, hogy nem kapta meg a gyermek a teljes oltási sort: Nem fordult elő Előfordult 18% 8% Az orvosok 18%-ának véleménye szerint átlagosan 7,4%-ban fordult elő, hogy nem kapta meg a gyermek a teljes oltási sort. (N=4) Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta.

11 Betegszámok - rotavírus felmérés Az ábrán szereplő értékek százalékok Mekkora arányban fordult elő, hogy nem kapta meg a gyermek a teljes oltási sort Miért nem kapta/kaphatta meg az oltást? 100 BETEGSÉG MIATT 9 ANYAGI OKOKRA HIVATKOZVA 80 KICSÚSZUNK AZ IDŐBŐL ,0 Nem fordult elő Előfordult ELFELEJTŐDIK HA VALAMI SÚLYOS MELLÉKHATÁST ÉSZLEL A SZÜLŐ A GYEREK KIHÁNYTA AZ ELSŐ ADAGOT SZÜLŐI HANYAGSÁG, FIGYELMETLENSÉG, TUDATLANSÁG ,0 A SZÜLŐ NEM KÉRTE A MÁSODIK ADAGOT ELKÖLTÖZTEK, KIJELENTKEZTEK A KÖRZETBŐL 0 EZ NEM FORDULHAT ELŐ Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta.

12 Betegszámok - rotavírus felmérés Az ábrán szereplő értékek százalékok Átlagos éves akut gasztroenteritiszes betegszám: Átlag: 74 eset / 1 év Gasztroenteritiszes gyermekek kormegoszlása év alatt átlag: 171 eset / év felett átlag: 0 eset év alatti gyermek év feletti gyermek Az esetek hány százalékában kapták el a következő személyek: 4% 4% Szülő 9 Átlag: 101 eset Átlagosan hány esetben esett ki a szülő a fertőzés következtében a munkából? Átlag: 1, esetben Nagyszülő Átlag: 1 eset Ez a 101 szülői eset %-a, és az összes akut gasztroenteritisz 8%-a. Testvér Átlag: 11 eset Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta.

13 Mely állítás tükrözi leginkább az Ön véleményét: A szakmai protokoll által ajánlott védőoltásokat én is ajánlom a szülőknek Minden ajánlott védőoltásra rábeszélem a szülőket, hiszen nem szabad azt a betegséget megkockáztatni, ami védőoltással megelőzhető Vannak olyan nem kötelező védőoltások, amelyekre rábeszélem a szülőket, ezek a következők: Ismertetem a szülőkkel, hogy milyen nem kötelező védőoltások vannak, a kérdéseikre válaszolok, de tartózkodom attól, hogy Vannak olyan, a szakmai protokoll által ajánlott védőoltások amelyek beadatását én is ajánlom a szülőknek, ezek a következők: Ismertetem a szülőkkel, milyen nem kötelező védőoltások vannak, és vannak olyan oltások, amelyekről inkább lebeszélem őket. Ezek az NT-NV Vakcinációs attitűd % ROTARIX MENINGOCOCCUS ELLEN PREVENAR VARILRIX PNEUMOCOCCUS ELLEN VARICELLA ELLEN MENJUGATE ROTA VÍRUS ELLEN ENCEPUR NEIS-VAC KULLANCS ELLEN HPV HEPATITIS A ELLEN CERVARIX FSME-INJECT FLUVAL MENINGITIS ELLEN VARILRIX PREVENAR ROTARIX ENCEPUR CERVARIX NEIS VAC MENJUGATE MENINGOCOCCUS ELLEN NEIS VAC-C Az ábrán szereplő értékek elemszámok N= Az ábrán szereplő értékek elemszámok N=11 Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta.

14 Szülők információi rotavírus Az ábrán szereplő értékek százalékok A szülők mekkora része rendelkezik információkkal a Rotavírusról A kategóriák súlyozott átlaga: 4,% 10%-a 0%-a 0%-a 70%-a 90%-a NT-NV Mennyire ismerik a szülők a rotavírus-fertőzés veszélyeit. Ismerik Részben ismerik Nem ismerik 7% 18% Amit a szülők a legveszélyesebb következménynek tartanak: KISZÁRADÁS KÓRHÁZI KEZELÉS HÁNYÁS HASMENÉS KÖVETKEZMÉNYES INFÚZIÓS KEZELÉS EXITUS 77 7% Mennyire veszik komolyan a veszélyeket: Többségük fél tőle Többségük tart tőle Többségük nem tudja megítélni Többségük nem tartja veszélyesnek Többségük nem törődik vele % 1% 8% 14% SÚLYVESZTÉS NT/NV 1 % Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta.

15 Információs csatornák - rotavírus Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot. Mikor hallanak a szülők először a rotavírus-elleni oltásról? Ha a szülők már a gyermek születése előtt tudomást szereznek a rotavírus fertőzés elleni védőoltásról, honnan szerzik? Már a gyerek születése előtt A szülés utáni első alkalommal, amikor Önnel találkoznak Az újszülöttcsomagban található levélből A szülés utáni első alkalommal, amikor a védőnővel találkozn AZ 1. HÓNAPI SZŰRŐVIZSGÁLAT ALKALMÁVAL TV NT/NV 14 ISMERŐSÖK, MÁS SZÜLŐKTŐL INTERNET TV MÉDIA VÉDŐNŐ REKLÁM ÚJSÁG HÁZIORVOS SZÓRÓANYAG SAJÁT TAPASZTALAT KISMAMÁKTÓL LEVÉL TERHES TANÁCSADÁS NT/NV Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés minta. Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot.

16 Érvek az oltás mellett rotavírus Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot Ön legfontosabb SZAKMAI érvei a szülők számára a rotavírus elleni vakcináció mellett Az Ön legfontosabb NEM SZAKMAI érvei a szülők számára a rotavírus elleni vakcináció mellett: KÓRHÁZI (INFÚZIÓS) KEZELÉS KISZÁRADÁS ELKERÜLÉSE BETEGSÉG SÚLYOS LEFOLYÁSA A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE ( 8-0 )HASMENÉS / NAP SZÖVŐDMÉNYEK ELKERÜLÉSE HÁNYÁS MEGELŐZHETŐ CSALÁD NE KAPJA EL BIZTONSÁGOS / A NEM HATÉKONY (80-90%) SZÁJON ÁT ADHATÓ KISGYERMEKEK NAGY RÉSZE MINÉL FIATALABB A GYEREK, HALÁLOS KIMENETELŰ IS LEHET A TERJEDÉSÉT NEHÉZ MAGAS LÁZ CSAK OLTÁSSAL ELŐZHETŐ MEG BÉLRENDSZER KÁROSODÁSA EXITUS MUNKÁBÓL KIESÉS MUNKÁBÓL KIESÉS KÓRHÁZI KEZELÉS ELKERÜLÉSE FÁJDALOMMENTESEN BEADHATÓ / ROTA: SZÁJON ÁT / A CSALÁD TÖBBI TAGJA IS ELKAPHATJA AZ OLTÁS FINANSZÍROZÁSÁRA ÖSSZEFOGHAT A CSALÁD - BETEGSÉG MEGELŐZÉSE JÁRULÉKOS KÖLTSÉGEK LELKI MEGTERHELÉSEK CSAK OLTÁSBÓL ÁLL NAGYON MEGVISELI A GYEREK A KÖRNYEZETÉT % feletti említések ANYA-GYEREK KAPCSOLAT % feletti említések MEGSZŰNIK A KORHÁZI KEZELÉS Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot.

17 Legmeggyőzőbb érvek az oltás mellett rotavírus Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot KÓRHÁZI KEZELÉS ELKERÜLÉSE BETEGSÉG MEGELŐZÉSE KISZÁRADÁS ELKERÜLÉSE FÉLTI GYERMEKÉT A BETEGSÉGTŐL A BETEGSÉG GYAKRAN SÚLYOS LEFOLYÁSÚ GYERMEKE MEGVÉDÉSE SAJÁT TAPASZTALAT - A MÁSIK GYERMEK ÁTESETT RAJTA ÉS KÖRNYEZETÉBEN TAPASZTALTA A FERTŐZÉST SZÁJON ÁT ADHATÓ (FÁJDALOMMENTES) KISGYERMEKEK NAGY RÉSZE ÁTESIK A FERTŐZÉSEN SZÖVŐDMÉNYEK ELKERÜLÉSE KÖZÖSSÉGBE FOG MENNI, BIZTOSAN TALÁLKOZNI FOG A VÍRUSSAL MINDEN VÉDŐOLTÁST KÉRNEK FÉLNEK A HASMENÉSTŐL KIESÉS A MUNKÁBÓL ORVOSI JAVASLAT ALAPJÁN CSALÁD NE KAPJA EL REKLÁM % feletti említések Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot.

18 Leggyakoribb ellenérvek rotavírus elleni oltás Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot DRÁGA NEM SZÁMOL VELE, NEM TARTJA VESZÉLYESNEK FELESLEGESNEK TARTJA (NEM KÖTELEZŐ, NEM KELL) - OLTÁS-ELLENESSÉG MÁS HASMENÉSES BETEGSÉGET IS KAPHAT NEM GONDOLJA, HOGY ELKAPJA A GYEREK MELLÉKHATÁSOKTÓL VALÓ FÉLELEM MEGTERHELI A GYEREK SZERVEZETÉT NEM MINDEN TÖRZS ELLEN VÉD GYÓGYÍTHATÓ A BETEGSÉG (ÚGY GONDOLJÁK, NEM OLYAN (ELSŐ GYEREK) NEM JÁR KÖZÖSSÉGBE JOBB A GYEREK IMMUNRENDSZERÉRE BÍZNI AZ ILYESMIT NEM HALÁLOS BETEGSÉG LEGALÁBB VÉDETT LESZ A GYEREK - TERMÉSZETES ÚTON ESIK ÁT NEM SZERETNE PLUSZ OLTÁST BEADATNI RÉGEN SE VOLT ILYEN, MÉGIS FELNŐTTEK A SZÜLŐK Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot.

19 Tipikus ellenérvek előfordulása - rotavírus elleni oltás Előfordul-e, hogy a szülő csak azért nem olttatja be gyermekét rotavírus ellen, mert az oltás nem kötelező? Igen, előfordul Nem, nem fordul elő, mindig van más érv is. A nem oltató szülők hány százalékánál fordul ez elő? Átlag:,% N=7 0-% -10% 11-0% 1-0% 1-100% 7% 4% Előfordul-e, hogy a szülő csak azért nem olttatja be a gyermekét rotavírus ellen, mert az oltás nem ingyenes? Igen, előfordul Nem, nem fordul elő, mindig van más érv is. 7% % A nem oltató szülők hány százalékánál fordul ez elő? Átlag: 8,1% N=8 0-% -10% 11-0% 1-0% 1-100% Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

20 Oltásellenes szülők aránya - rotavírus elleni oltás Oltásellenes szülők aránya az orvosok megfigyelése szerint: Átlag: 7,% o % 1-% -10% 11-0% 1-0% Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

21 Rotavírus elleni vakcináció fontosság Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot Fontos a vakcináció, mert SÚLYOS BETEGSÉG MEGELŐZÉSE KÓRHÁZI KEZELÉS ELKERÜLÉSE KISZÁRADÁS ELKERÜLÉSE OLTÁSSAL KIVÉDHETŐ BETEGSÉGRE NINCS SZÜKSÉG SZÖVŐDMÉNYEK ELKERÜLÉSE GYAKORI BETEGSÉG KIVÉDI A SÚLYOS ENTERITIST SZÁJON ÁT ADHATÓ CSECSEMŐKORBAN NAGY A VALÓSZÍNŰSÉGE, HOGY EXITÁL A GYEREK KEVÉS MELLÉKHATÁS HAMAR FERTŐZ AZADOTT FERTŐZÉS KEVÉSBÉ TERJED (HAMARABB ELŐFORDULHAT AZ HATÉKONY NT/NV % feletti említések Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot.

22 Rotavírus elleni vakcináció fontosság Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot NEM fontos a vakcináció, mert NINCS ILYEN ÉRVEM GYÓGYÍTHATÓ FONTOSNAK TARTOM NEM EZ A LEGVESZÉLYESEBB BETEGSÉG AMIT ELKAPHAT A BABA AZ ÁRA NAGYON MAGAS NEM AD TELJES VÉDETTSÉGET A KÖRZETEMBEN NAGYON RITKA A ROTA VÍRUS CSAK NÉHÁNY SZÁZALÉKBAN VAN SZÜKSÉG KÓRHÁZI KEZELÉSRE RITKÁN ÉLETVESZÉLYES NINCS ÉRTELME A VÁLASZNAK VÉLEMÉNYEM KÉRÉSE ESETÉN EGYÉNILEG BÍRÁLOM EL TUDTUK URALNI A HELYZETET DIÉTÁVAL KÖZEL VAN AZ ORVOSI ELLÁTÁS TÚL KORAINAK TARTOM A BEADÁS IDŐPONTJÁT NINCS MARADANDÓ KÁROSODÁS HA IZOLÁLT A KÖRNYEZET KICSI AZ ESÉLY, HOGY ÉVES KORIG NINCS ILYEN NT/NV Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés Spontán többszörös válaszadás, a százalékok összege meghaladhatja a 100%-ot.

23 Oltási hajlandóságot növelő tényezők rotavírus Gyakrabban kérik-e a rotavírus elleni oltást azok a szülők, akiknek már van egy gyermekük? igen nem nincs összefüggés a kettő között 4% 1% Amelyik szűlő egyik gyermeke átesik a rotavírus-fertőzésen, az a másik gyermekét biztosan beoltatja. Az esetek többségében igaz Az esetek felében igaz Általában nem igaz 1% 10% 1% 9% A szülőknek fontos az, hogy az oltás minél kevesebb adagból álljon, még akkor is, ha szájon adható oltásról van szó? Igen, fontos Van olyan szülő, akinek fontos, van akinek nem Nem, nem fontos 1% 9% % Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

24 Oltási hajlandóságot növelő tényezők rotavírus Az Ön tapasztalata szerint mely szülők kérik magasabb arányban a rotavírus elleni oltást? 0-0 év közöttiek 1- év közöttiek év felettiek nem számít az életkor 1 7 Felsőfokú végzettségűek Középfokú végzettségűek Alacsony végzettségűek Nem számít az iskolázottság 9 1 A jómódúak Az átlagos életszínvonalúak Az átlag alatti életszínvonalúak Nem számítanak a jövedelmi viszonyok Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

25 Oltási hajlandóságot növelő tényezők rotavírus Az Ön tapasztalata szerint mely szülők kérik magasabb arányban a rotavírus elleni oltást? Az első gyermekesek A két gyermekesek Nem számít a gyermekek száma 4 41 Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

26 Oltás időzítése rotavírus Jellemzően mikor szokta alkalmazni a rotavírus elleni védőoltást Miért a kötelező oltásokkal egy időben adja be? N=1 kötelező oltásokkal egyidőben kötelező oltásoktól függetlenül 14% KÉNYELMESEBB A SZÜLŐKNEK EGYSZERŰBB CÉLSZERŰBB % SZAKMAI AJÁNLÁSOK ALAPJÁN EGY IDŐBEN TÖBB VAKCINA MERT ÍGY IS LEHET AZ 'IDŐ' TÉNYEZŐ MIATT 1. HÓNAPOSAN. 4- HÓNAPOSAN SZÜLŐKKEL EGYEZTETVE/ AHOGY MEG TUDJÁK KÖNNYEBB AZ OLTÁSI INTERVALLUMOK HA TÖBBFÉLE VAKCINÁT KAP EGYSZERRE, AZ BIZTOSAN NEM MARAD EL EGY ADAG SEM NEM CSÚSZUNK KI AZ IDŐBŐL MINÉL HAMARABB ALAKULJON KI A VÉDELEM NT/NV 11 Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

27 Oltás időzítése rotavírus Jellemzően mikor szokta alkalmazni a rotavírus elleni védőoltást Miért a kötelező oltásoktól függetlenül adja be? N= kötelező oltásokkal egyidőben kötelező oltásoktól függetlenül 14% AZ EGYIK OLTÁS MELLÉKHATÁSA A MÁSIKRA FOGHATÓ TÖBB OLTÁST EGYSZERRE INKÁBB NEM AD 8% NYUGODTABB A GYEREK 17 A FÁJDALOM HÁNYÁST PROVOKÁLHAT MÁST ADOK A KÖTELEZŐKKEL 8 8 JOBB AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS (COMPLIANCE) MÁR HÓNAPOSAN EL LEHET KEZDENI SZERETNÉM AZ ELSŐT HETES KORBAN BEADNI NE TERHELJÜK TÚL A BABÁT NT/NV Bázis: N=17, Teljes rotavírus felmérés.

28 Köszönjük megtisztelő figyelmét!

Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról

Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról D R. DOLOWSCHIÁK ANNAMÁRIA K Á V É S Z Ü N E T K O N F E R E N C I A S I Ó F O K 2 0 1 2. Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával készült

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

Csecsemő és gyermekkori védőoltások

Csecsemő és gyermekkori védőoltások Csecsemő és gyermekkori védőoltások Kedves szülő! Ezzel az összefoglalóval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben tudjon eligazodni gyermeke védőoltásai között. Együtt ismertetjük az életkorhoz

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Pre-school Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Védőoltás kisgyermekek és óvodások részére 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az éves influenza elleni védőoltást

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

A rotavírus-fertôzés

A rotavírus-fertôzés A rotavírus-fertôzés Rendkívül gyakori, bármikor kialakulhat súlyos megbetegedést okozva gyermekénél Elôzze meg, hogy gyermeke rotavírus-fertôzés miatt kórházba kerüljön! Tudjon meg többet a megelôzésrôl

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József

Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József HGYE XX. őszi konferencia Budapest, 2014. november 15. Az előadást az MSD támogatta. Az itt közölt információk az előadó nézeteit tükrözik,

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Primary School Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Vádőoltás általános iskolás gyermeke számára Iskolai oltásprogram 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az

Részletesebben

Kutatás influenza elleni vakcina témakörben. Influenza elleni vakcina

Kutatás influenza elleni vakcina témakörben. Influenza elleni vakcina Kutatás influenza elleni vakcina témakörben A sanofi pasteur részére Kutatási háttér, kutatási kérdések Kutatási háttér, kutatási kérdések Háttér * A szokásos éves influenzajárvány a hétköznapok része,

Részletesebben

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme P6 osztályos gyermekének beoltása Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme Az

Részletesebben

VÁRÓTERMI KUTATÁS Kutatási jelentés az IDS Medical részére

VÁRÓTERMI KUTATÁS Kutatási jelentés az IDS Medical részére VÁRÓTERMI KUTATÁS Kutatási jelentés az IDS Medical részére 1 A váróteremben töltött idő A legutóbbi várótermi látogatás tapasztalatai % Plakátok 9% Reklámanyagok olvasása Szórólapok 44% 9% 44% Elolvasta

Részletesebben

~2.. számú előterjeszt é s

~2.. számú előterjeszt é s Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyzője Előterjesztés ~2.. számú előterjeszt é s a Képviselő-testület részére a védőoltások támogatásáról szóló 16/2015. (VI. 25.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

MOST AKKOR HOGYAN OLTSUNK MENINGOCOCCUS ELLEN?? Kulcsár Andrea ESZSZK

MOST AKKOR HOGYAN OLTSUNK MENINGOCOCCUS ELLEN?? Kulcsár Andrea ESZSZK MOST AKKOR HOGYAN OLTSUNK MENINGOCOCCUS ELLEN?? Kulcsár Andrea ESZSZK 0-5 éves. 15-25 éves Meningitis epidemica megbetegedések korcsoportonként 0 25 éves!!!!!!!!!!!!! Forrás: OEK MEGELŐZÉSI STRATÉGIÁK

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

ÜGYRENDI-JOGI-SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGA

ÜGYRENDI-JOGI-SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGA XVII. Iktatószám: 280-11/2016. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete ÜGYRENDI-JOGI-SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGA 2016. július 26-i n y í l t, s o r o s üléséről. 241/2016.(VII.26.)

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Áttekintés Miért éppen a nyuszik? Védekezés módja Vakcina jellemzői Vakcina működése Ráfertőzési

Részletesebben

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary ZA5222 Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 287 INFLUENZA Q1. Tervezi e, hogy idén beoltatja magát szezonális influenza ellen? Igen, már be is oltatta magát...

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én)

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kanyarójárvány Európában Mi a kanyaró (morbilli)? Előfordul-e Magyarországon a kanyaró? Milyen az

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Varilrix por és oldószer oldatos injekcióhoz Élő, attenuált varicella-zoster vírus (OKA törzs) vakcina Mielőtt Önnél elkezdenék alkalmazni ezt a vakcinát,

Részletesebben

Pilisszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete az újszülöttek támogatásáról.

Pilisszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete az újszülöttek támogatásáról. Pilisszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete az újszülöttek támogatásáról Pilisszentkereszt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető A védőoltásokról Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető 2012.10.24-25. Céljaink a vakcináció során: egyéni védelem biztosítása, az átoltottság fenntartása,

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2004. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 24. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE C Terhes Gabriella, Nagy Kamilla, Sárvári Károly Péter, Urbán Edit SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai

Részletesebben

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday Védőoltások Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után Bevezető Ez a tájékoztató a gyermekének közvetlenül az első születésnapja

Részletesebben

ISKOLAKEZDÉS, AHOGY A CSALÁDOK LÁTJÁK

ISKOLAKEZDÉS, AHOGY A CSALÁDOK LÁTJÁK ISKOLAKEZDÉS, AHOGY A CSALÁDOK LÁTJÁK Környezet A kutatás célja a családok iskolakezdéssel kapcsolatos véleményének, stratégiáinak megismerése. 2000 fős, személyes megkérdezésen és véletlen kiválasztáson,

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK -

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK - LAKOSSÁGI VÉLEMÉNYEK AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL 201. április - ÁBRÁK - MÓDSZERTANI ÁTTEKINTÉS A kutatást végezte: Ipsos Zrt. Mintanagyság: 1000 fő Mintavétel módja: személyes kérdezés, kérdezőbiztosok által,

Részletesebben

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap):

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap): 1. Személyes adatok TAJ szám:.. Név:.. Születési dátum:.. Cím:.... Telefonszám: E-mail cím:. Intézmény:. Orvos:... Vérminta kódja:. Vérminta vétel ideje:.. Nem: F / N Rassz: Indiai/Ázsiai - Fehér - Fekete

Részletesebben

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+ 1. A GYÓGYSZER NEVE Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz C-csoportú meningococcus konjugált vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy adag (0,5 ml,előkészített) vakcina

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dr. Juhász Zsuzsanna HPV oltás finanszírozása iránti kérelméről

ELŐTERJESZTÉS Dr. Juhász Zsuzsanna HPV oltás finanszírozása iránti kérelméről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Dr. Juhász Zsuzsanna HPV

Részletesebben

Lakossági hulladékégetési szokások Magyarországon

Lakossági hulladékégetési szokások Magyarországon i szokások Magyarországon Elemzés a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat számára 2018. február 27. A kutatás háttere és módszertana A Kantar Hoffmann Piac- és Közvéleménykutató Kft.

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

cc;' . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere I. Tartalmi összefoglaló

cc;' . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere I. Tartalmi összefoglaló Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere cc;'. számú előterjesztés Előterjeszt és a Képviselő-testület részére az MSD Pharma Hungary Kft.-vel együttműködési megállapodás kötéséről

Részletesebben

MENJUGATE vakcina. Kiadhatóság: Betegtájékoztató

MENJUGATE vakcina. Kiadhatóság: Betegtájékoztató MENJUGATE vakcina gyártó: Novartis Vaccines and Diagnostics Hatóanyag: Meningococcus c, tisztított polysaccharid antigen, konjugált Kiszerelés: 1x0,5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8905/01 Nagyobb kép Fogyasztói

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cervarix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Humán papillomavírus vakcina [16-os és 18-as típus] (rekombináns, adjuvánssal adszorbeált) Mielőtt

Részletesebben

Mi az a HPV? Mi a méhnyakrák? Mennyire gyakori a méhnyakrák? Gyógyítható-e a méhnyakrák?

Mi az a HPV? Mi a méhnyakrák? Mennyire gyakori a méhnyakrák? Gyógyítható-e a méhnyakrák? Mi az a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, a térítésmentesen biztosított vakcina ezek közül

Részletesebben

A tára határa A gyógyszervásárlási döntéshozatal befolyásoló tényezői

A tára határa A gyógyszervásárlási döntéshozatal befolyásoló tényezői A tára határa A gyógyszervásárlási döntéshozatal befolyásoló tényezői Kvantitatív kutatási eredmények 2017. szeptember 14. A KUTATÁS HÁTTERE Korábbi patikai attitűd- és viselkedés-kutatásokból láttuk,

Részletesebben

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben.

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben. Influenza Mi az influenza? Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed, amikor pl. valaki köhög. Tünetei a következők: 1-2 napig tartó

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

HPV vírus, bárányhimlő és rota vírus elleni vakcina beszerzése.

HPV vírus, bárányhimlő és rota vírus elleni vakcina beszerzése. HPV vírus, bárányhimlő és rota vírus elleni vakcina beszerzése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/34 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

Két oltás bárányhimlő ellen minden életkorban mi a háttere?

Két oltás bárányhimlő ellen minden életkorban mi a háttere? Két oltás bárányhimlő ellen minden életkorban mi a háttere? Dr. Mészner Zsófia Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Gyermekegészségügyi Intézet Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent

Részletesebben

Hogyan kerülnek haza a vállalati adatok?

Hogyan kerülnek haza a vállalati adatok? Hogyan kerülnek haza a vállalati adatok? G Data-felmérés G Data. A biztonság németül. Munkahely és magánélet kapcsolata A 18 75 éves internetezők 56%-a rendelkezik teljes munkaidős vagy részmunkaidős állással.

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról. 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02.

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról. 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02. I. BEVEZETÉS Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02.15 - ) A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek

Részletesebben

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban Külföldre utazók védőoltása (nemzetközi utazással kapcsolatos tanácsadást, valamint

Részletesebben

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér ködéséről A Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. Az eltelt évtizedek során sok változáson ment keresztül, de a védőnői munka fő célkitűzése nem változott.

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 KUTATÁSI JELENTÉS CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 2. Kutatás leírása 5 A kutatás háttere 5 A kutatás módszertana 5 A topline jelentés szerkezete,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10.

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10. VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA 2018. MÁRCIUS 10. MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS GÜMŐKÓR, TÜDŐTUBERKULÓZIS MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS Pálcák, melyek gombafonal szerűen rendeződnek myco- Erősen hidrofób sejtfal:

Részletesebben

Törvényességi észrevételem nincs: jegyző

Törvényességi észrevételem nincs: jegyző 7870-8/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2009. október 21-i ülésére Tárgy:Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás kedvezményes biztosítása és rendelet alkotása

Részletesebben

Életkorod 14 és 18 év között van?

Életkorod 14 és 18 év között van? HUNGARIAN Are you aged 14 18 years old? Életkorod 14 és 18 év között van? Védekezz az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés ellen Ha életkorod 14 és 18 év között van (vagy legfeljebb 25 éves vagy és idén

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Synflorix szuszpenziós injekció Pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (adszorbeált) 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 adag (0,5 ml) tartalmaz:

Részletesebben

Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról

Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról Mi a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van. Ismereteink szerint ezek közül legalább

Részletesebben

Előterjesztő: Dr. Chomiak Waldemar önkormányzati képviselő

Előterjesztő: Dr. Chomiak Waldemar önkormányzati képviselő Előterjesztő: Dr. Chomiak Waldemar önkormányzati képviselő Tárgy: Egészség a Célkeresztben szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program folytatása 2018-2019 években Szentes

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina Mielőtt gyermeke megkapja ezt a vakcinát, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő)

Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő) 1. A GYÓGYSZER NEVE Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő) 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Feloldást követően 1 adag (0,5 ml)

Részletesebben

Tájékoztató az egészségügyi alapellátás helyzetéről

Tájékoztató az egészségügyi alapellátás helyzetéről Tájékoztató az egészségügyi alapellátás helyzetéről A védőnő tevékenységéről 2009-ben Berhida Város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága valamint Képviselő-testülete 2010 Márciusi ülésére

Részletesebben

ISKOLAKEZDÉS, AHOGY A CSALÁDOK LÁTJÁK

ISKOLAKEZDÉS, AHOGY A CSALÁDOK LÁTJÁK ISKOLAKEZDÉS, AHOGY A CSALÁDOK LÁTJÁK A kutatás háttere A kutatás célja a családok iskolakezdéssel kapcsolatos véleményének, stratégiáinak megismerése, valamint adományozási szokásaik, segélyszervezetekről

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fluval P szuszpenziós injekció Pandémiás influenza vakcina (teljes vírus, inaktivált, adjuvált)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fluval P szuszpenziós injekció Pandémiás influenza vakcina (teljes vírus, inaktivált, adjuvált) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fluval P szuszpenziós injekció Pandémiás influenza vakcina (teljes vírus, inaktivált, adjuvált) Mielőtt beadják Önnek ezt az injekciót, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

KREATÍV MEGOLDÁSOK A VAKCINA PIACON

KREATÍV MEGOLDÁSOK A VAKCINA PIACON KREATÍV MEGOLDÁSOK A VAKCINA PIACON MIBEN KÜLÖNLEGES A LAIKUS VAKCINA KOMMUNIKÁCIÓ? / Emocionális döntések >> Kreatív platform / Fő kihívás az igény generálás / Relatíve magas árú termék >> Kockázat észlelés

Részletesebben

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből?

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből? 1 Mi az a HPV? Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A VÉDŐOLTÁSRÓL?

MIT KELL TUDNI A VÉDŐOLTÁSRÓL? 2009. OKTÓBER 1.szám ÚJ INFLUENZA Tisztelt Olvasó! A világ valamennyi országa arra készül, hogy a következő hónapokban szembenézzen az új influenza járvánnyal hivatalos nevén a A(H1N1)v vírus okozta járvánnyal.

Részletesebben

FELHŐTLEN GYERMEKKOR

FELHŐTLEN GYERMEKKOR FELHŐTLEN GYERMEKKOR A kutatás háttere Gyermekekkel, gyermekvédelemmel kapcsolatban felnőttektől (nem csak gyermekesektől). 2000 fős reprezentatív kérdőíves kutatás a 18 éves és idősebb magyarországi lakosságra

Részletesebben

KÉRELEM SZÜLETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNT

KÉRELEM SZÜLETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNT 1. melléklet a 9/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelethez KÉRELEM SZÜLETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNT 1. Alulírott kérem a újszülött támogatás megállapítását. 2. Kérelmező szülő adatai: Születési név:... Anyja

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

A Varilrix megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) biológiai anyagokra és a varicella vakcinákra előírt követelményeinek.

A Varilrix megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) biológiai anyagokra és a varicella vakcinákra előírt követelményeinek. 1. A GYÓGYSZER NEVE Varilrix por és oldószer oldatos injekcióhoz Élő, attenuált varicella-zoster vírus (OKA törzs) vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A Varilrix a varicella-zoster vírus élő,

Részletesebben

pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (13-valens, adszorbeált)

pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (13-valens, adszorbeált) EMA/90006/2015 EMEA/H/C/001104 EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára pneumococcus poliszacharid konjugált vakcina (13-valens, adszorbeált) Ez a dokumentum a -ra vonatkozó európai nyilvános értékelő

Részletesebben

Egy immunizáló dózis (0,5 ml) 1,5 μg inaktivált kullancsencephalitis-vírust (törzs K23; csirkeembrio fibroblast sejtkultúrán tenyésztett) tartalmaz.

Egy immunizáló dózis (0,5 ml) 1,5 μg inaktivált kullancsencephalitis-vírust (törzs K23; csirkeembrio fibroblast sejtkultúrán tenyésztett) tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE ENCEPUR ADULTS szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben kullancsencephalitis vakcina, inaktivált. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy immunizáló dózis (0,5 ml) 1,5 μg inaktivált

Részletesebben

VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT 5510 Dévaványa, Széchenyi u.9.sz. Tel.: ,

VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT 5510 Dévaványa, Széchenyi u.9.sz. Tel.: , VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT 55 Dévaványa, Széchenyi u.9.sz. Tel.:-8-, email:vedonoci@freemail.hu VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT BESZÁMOLÓJA ÉVRŐL Az elmúlt év folyamán személyi és szervezeti változás nem

Részletesebben

ORAFLOR. A szájflóra kutatás innovatív termékei

ORAFLOR. A szájflóra kutatás innovatív termékei ORAFLOR A szájflóra kutatás innovatív termékei A szájflóra A szájban élő organizmusok összessége. A szervezet egészségi állapotának egyik fontos tényezője és tükre Elsődleges feladata a védelem. Folyamatosan

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 22-i alakuló ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 22-i alakuló ülésére Ikt.szám: 4140-3/2014. ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 22-i alakuló ülésére Tárgy: Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás kedvezményes biztosítása

Részletesebben

22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2015.

Részletesebben

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése A 05/06. évi influenza szezon összefoglaló értékelése Az influenza figyelőszolgálat 05. 0. hetétől 06. 0. hetéig működött. A résztvevő orvosok hetente jelentették az adott héten orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

A 2017/2018 évi influenza szezon összefoglaló értékelése

A 2017/2018 évi influenza szezon összefoglaló értékelése BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FİOSZTÁLY A 217/218 évi influenza szezon összefoglaló értékelése 217/218 évben az influenza figyelıszolgálat 217. 4 hetétıl (217. október 2.) 218. 2. hetéig

Részletesebben

Humán papilloma vírus elleni védőoltás támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása. Formanek Gyula alpolgármester

Humán papilloma vírus elleni védőoltás támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása. Formanek Gyula alpolgármester Budapest Főváros IX. Kerület Fere ncváros Önkormányzata Iktató szám: 41/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. február 16-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Humán papilloma vírus elleni

Részletesebben

Védőoltásokról a célzott terápiák korszakában

Védőoltásokról a célzott terápiák korszakában Védőoltásokról a célzott terápiák korszakában Onozó Beáta HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2014-2016. 2017. ÁPRILIS 20-21 Autoimmun betegeket fokozott infekcióhajlam jellemzi!

Részletesebben

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg!

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Dr. Ács Nándor Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. felkérésére készült A méhnyakrák gyakori betegség Világszerte:

Részletesebben

Mit gondolnak a magyar emberek az éghajlatváltozásról? Egy reprezentatív közvéleménykutatás eredményeinek bemutatása

Mit gondolnak a magyar emberek az éghajlatváltozásról? Egy reprezentatív közvéleménykutatás eredményeinek bemutatása Mit gondolnak a magyar emberek az éghajlatváltozásról? Egy reprezentatív közvéleménykutatás eredményeinek bemutatása Dr. Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Paraméterek Lakossági

Részletesebben

21. ORSZÁGOS VÉDÔOLTÁSI TOVÁBBKÉPZÔ TANFOLYAM

21. ORSZÁGOS VÉDÔOLTÁSI TOVÁBBKÉPZÔ TANFOLYAM 21. ORSZÁGOS VÉDÔOLTÁSI TOVÁBBKÉPZÔ TANFOLYAM Debrecen, Kölcsey Központ 2015. április 17 18. Bevezető 21. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam Kedves Kollégák! Hölgyeim és Uraim! A 20. Védõoltási

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Göd Város Önkormányzat Szociális Bizottság 2008. november 25-i ülésén a Polgármesteri Hivatal nagytermében

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Göd Város Önkormányzat Szociális Bizottság 2008. november 25-i ülésén a Polgármesteri Hivatal nagytermében 101 JEGYZŐKÖNYV Készült: Göd Város Önkormányzat Szociális Bizottság 2008. november 25-i ülésén a Polgármesteri Hivatal nagytermében Jelen vannak: jelenléti ív szerint Tárgy: a bizottság soron következő

Részletesebben

Influenza szezon 2010/2011: gyakran ismételt kérdések és válaszok 1. verzió 2010. szeptember 21.

Influenza szezon 2010/2011: gyakran ismételt kérdések és válaszok 1. verzió 2010. szeptember 21. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

HÁZIORVOSOK VÉLEMÉNYÉNEK KÉRÉSE A JÓSA ANDRÁS OKTATÓKÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT.-BEN

HÁZIORVOSOK VÉLEMÉNYÉNEK KÉRÉSE A JÓSA ANDRÁS OKTATÓKÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT.-BEN Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Betegközpontúság, magas szakmai színvonal... M i n ı s ég i r án yí t ás i O s z tá l y www.josa.hu HÁZIORVOSOK VÉLEMÉNYÉNEK KÉRÉSE A JÓSA

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina Mielőtt gyermeke megkapja ezt a vakcinát, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

Ügyfélelégedettség-mérés 2014-ben hozott határozatok esetében

Ügyfélelégedettség-mérés 2014-ben hozott határozatok esetében Ügyfélelégedettség-mérés 2014-ben hozott határozatok esetében A határozat típusa a válaszadók körében ( Igen válaszok aránya) jogsértést megállapító 29,2 egyezséggel zárult 27,8 kérelmet elutasító 50,7

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

Program április 14. csütörtök

Program április 14. csütörtök Program 2016. április 14. csütörtök 10:00 18:00 Regisztráció 12:00 14:00 Fakultatív ebéd NE HAGYD KI! 14:00 Megnyitó 14:00 15:00 ÖRÖKZÖLD TÉMA: EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK HEPATITIS B VÉDETTSÉGE 14:00 14:15

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

A nemzeti erõforrás miniszter 19/2012. (III. 28.) NEFMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A nemzeti erõforrás miniszter 19/2012. (III. 28.) NEFMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 6722 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 35. szám A nemzeti erõforrás miniszter 19/2012. (III. 28.) NEFMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az egészségügyi hatósági

Részletesebben

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság továbbképző konferenciája,,védőoltási helyzetkép napjainkban: újdonságok, tények, kérdések Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Részletesebben

Nyugdíjas évek csak az orrunkig látunk? Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató

Nyugdíjas évek csak az orrunkig látunk? Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató Nyugdíjas évek csak az orrunkig látunk? Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató 1 Megtakarítás 2 Nem változik az arány ha kivesszük a nyugdíjasokat Szoktak Önök megtakarítani a rendszeres jövedelmükből?

Részletesebben