Mórahalom város Képviselıtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mórahalom város Képviselıtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról"

Átírás

1 Mórahalom város Képviselıtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról Mórahalom Város Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról szóló LXV. tv. 16. (1) bekezdés és a közúti közlekedésrıl szóló évi I. tv. alapján, a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM sz. rendelete helyi végrehajtását - azzal egységes szerkezetben - a következı önkormányzati rendelettel szabályozza: 1. A rendelet hatálya (1) A rendelet hatálya kiterjed Mórahalom közigazgatási területén lévı belterületi közutakra, külterületi közutakra, kerékpárutakra és gyalogutakra, a közforgalom elıl el nem zárt magánutakra, továbbá a közutak mőtárgyaira és tartozékaira. 2.. Közutak osztályba sorolása (1) Mórahalom város belterületi közútjainak osztályba sorolása a) Győjtıutak: - Nyár utca, Dobó utca, Bástya sor, - Petıfi utca, Táncsics Mihály utca, Kölcsey utca - Béke utca, - Csend utca, Szántó utca, Zrínyi u. - Május 1. utca, - Munkácsy M. u. - Alkotmány utca, Bajcsy-Zs. E. utca. b) Az a) pontban nem szereplı utak: kiszolgáló és lakó utak c) Külterületi közutak, amelyek az ingatlan-nyilvántartás szerint az önkormányzat tulajdonában vannak. d) Az a), b) és c) pontokban leírt utak az országos közúti osztályozás szerint mellékutak. 3. (1) Mórahalom város gyalogos-kerékpáros útjai: - Az 55. sz. fıközlekedési útvonal déli oldalán központi keresztezıdéstıl (Közösségi Ház- Könyvtár épületétıl) indul és külterületen a "Dobó tanya"-ig tart, - A Szegedi út (55. sz. fkl. út) déli oldalán (a város nyugati részén) a Gyepsor utcától a Pótkerék Csárdáig) -A Szegedi út mindkét oldalán a központi keresztezıdéstıl a Csend utcáig egyirányú gyalog- és kerékpárút. - Az sz. országos közút nyugati oldalán a központi keresztezıdéstıl a Vállalkozók útjáig. a 13/2000. (V. 5.) Kt. sz. rendeletben, a 30/2001. (XI. 29.) Kt. sz., a 9/2002. (IV. 25.) Kt. sz., valamint a 17/2002. (VI. 27.) Kt. sz., a 17/2003. (VIII. 28.) Kt. sz. rendeletben foglaltakkal módosított szöveg.

2 4. Magánutak (1) Mórahalom közigazgatási területén közforgalom céljára megnyitott magánutak: - benzinkutak területén kialakított utak, - külterületen telekkönyvi nyilvántartás szerinti közforgalom céljára megnyitott magánutak 5.. A közút használata (1) Azt, aki a közutat, annak mőtárgyát vagy tartozékait beszennyezi, közúti jelzést - a közút kezelıjének hozzájárulása nélkül - elhelyez, eltávolít, megváltoztat vagy a közúti forgalom biztonságát bármilyen módon sérti vagy veszélyezteti az eredeti állapot helyreállítására, a veszély megszüntetésére és az azt elıidézı magatartástól való tartózkodásra a közút kezelıje felszólíthatja. Ez a rendelkezés nem érinti a kezelıt terhelı, a közúti közlekedésrıl szóló évi I. tv. 34. (4) bekezdésében megjelölt kötelezettséget. 6. A közút nem közlekedési célú igénybevétele (1) A közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához (a továbbiakban együtt : nem közlekedési célú igénybevétel) a közút kezelıjének a hozzájárulása szükséges. A kérelmet a közút kezelıjénél kell elıterjeszteni. (2) A kérelmet két példányban kell a közút kezelıjéhez benyújtani. (3) A kérelemhez 3 példányban mellékelni kell: - az igénybevételt feltüntetı tervet (helyszínrajzot, vázlatot, mőszaki leírást) - a közút érintett szakaszának hossz-, illetve keresztszelvényét, feltüntetve azokon a vízelvezetés megoldását - az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomterelés) tervét. 6/A. 1 (1) A közút mellett fekvı ingatlan tulajdonosa köteles a) gondoskodni arról, hogy az ingatlanáról a közútra föld, iszap, kı vagy egyéb anyag ne kerülhessen, b) saját költségén elvégezni az ingatlanán lévı fákon és növényzeten az út állagának védelme és a közúti forgalom biztonsága érdekében szükséges gondozási munkákat. (2) A (1) bekezdésben elıírt kötelezettségek elmulasztása esetén az ingatlan tulajdonosát a közút kezelıje a közlekedés biztonsága, illetıleg a közút állagának védelme érdekében szükséges intézkedések megtételére felszólíthatja, a felszólítás eredménytelensége esetében a közlekedési hatóság - a közút kezelıjének kérelmére - kötelezheti. 1 9/2002. (IV. 25.) Kt. sz. rendelettel módosított szöveg.

3 7. (1) A közút igénybevételéért fizetendı díj összegét jelen rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza. Az igénybevételi díj az Önkormányzat költségvetését illeti meg. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat az igénybevételt megelızıen a hozzájárulásban meghatározott mértékben, módon és idıben a közút kezelıjéhez kell befizetni. (3) Az igénybevett közút nagyságának meghatározásánál minden megkezdett nap, m2 egésznek számít. (4) Az igénybevételi díjat csekken Mórahalom város költségvetési elszámolási számlájára ( ) kell befizetni a határozat kézhezvételétıl számított 15 napon belül. (5) Mentes az igénybevételi díj fizetése alól a közmővek építése és fenntartása. (6) Ha közutat hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérıen vették igénybe, a közút kezelıjének a közlekedési hatóság az igénybevevıt - az eredeti állapot helyreállítására, a hozzájárulásban elıírt feltételek betartására, illetve a közút állagának védelme és a forgalom biztonsága érdekében szükséges intézkedések megtételére kötelezheti, továbbá pótdíj megfizetésére kötelezheti. A fizetendı pótdíj összege a díj tízszerese. A pótdíjat - a kötelezést tartalmazó határozat kézhezvételétıl számított 15 napon belül - a közút kezelıjéhez kell befizetni. 8.. Útcsatlakozás létesítése (1) Az útcsatlakozás létesítéséhez szükséges közútkezelıi hozzájárulás iránti kérelemnek jelen rendelet 6. (1) bekezdésén túlmenıen tartalmaznia kell: - a vízelvezetés megoldását az útcsatlakozás térségében, -csatlakozó út várható forgalmi adatait, -az érintett ingatlan azonosításához szükséges ingatlan-nyilvántartás adatait, az építménynek, tevékenységnek, fának a közút tengelyétıl, illetve területének határától mért távolságát, -az útcsatlakozást létesítı nevét és címét, - az útcsatlakozás helyét az út km szelvényének pontos megjelölésével, - az útcsatlakozás kialakításának helyszínraját, hossz-szelvényét, minta keresztszelvényét, keresztszelvényeit, várható forgalmi adatait, - a meglevı út keresztszelvényét, -az egyéb mőszaki adatokat tartalmazó mőszaki leírást, - a közút területébıl ideiglenesen igénybe vett terület nagyságát, - a közút tervezett igénybevétele kezdetének és befejezésének idıpontját, - a forgalomkorlátozás tervét, - a kivitelezésért felelıs személy nevét és címét. (2) A kérelmet két példányban kell a közút kezelıjéhez benyújtani. (2) A kérelemhez 3 példányban mellékelni kell a jelen rendelet 6. (3) bekezdésében meghatározott mellékleteken túl: -a csatlakozó út hossz-szelvényét és minta keresztszelvényét, -a csatlakozó út közúti jelzéseinek felsorolását. (3) A közútkezelı 30 napon belül köteles a hozzájárulás kérdésében nyilatkozni. E határidı - indokolt esetben - egy ízben további 30 nappal meghosszabbítható.

4 9.. Kijelölt várakozóhely díja (1) Ha a közút területén kijelölt várakozóhelyen díjat szednek, a közút kezelıjének - a várakozóhelyen kihelyezett tájékoztatást adó táblán, az alatta elhelyezett kiegészítı táblán (KRESZ sz. ábra), illetve külön szöveges tájékoztató táblán - fel kell tüntetnie - az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét, - a díjfizetési kötelezettség idıbeli hatályát, - a várakozási díj és a pótdíj összegét jármőfajtánként, - a várakozási díj megfizetésének módját, - a várakozás rendjét, - a közútkezelı vagy a díj szedésére feljogosított szerv, illetıleg személy nevét és címét. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat és a pótdíjat a közút kezelıjének kell befizetni. 10. Nyilvántartás (1) A közút kezelıje által vezetett nyilvántartásnak a külön jogszabályban meghatározottakon túlmenıen tartalmaznia kell - a közút osztályba sorolását, - a közút azonosítását, - a közút hosszát, szélességét, burkolattípusát, - a közút mőtárgyainak adatait, - a közút vízelvezetésének módját Útépítési érdekeltségi hozzájárulás díjtétele (1) A Mórahalom illetékességi területén megvalósítandó közút építéséhez az érintett ingatlan tulajdonosa, bérlıje, használója elsı ízben történı pénzbeli befizetéssel hozzájárul. a) A hozzájárulás mértéke belterületi ingatlanonként ,-Ft 3 b) A hozzájárulás mértéke külterületen ingatlanonként az alábbiak szerint alakul: 1. tanya termıföld nélkül vagy legfeljebb 3 ha földterülettel, valamint zártkert : ,-Ft 2. tanya 3ha területnagyság feletti termıfölddel, valamint termıföld 3 ha felett: ,-Ft 3. termıföld 6000 m 2 területnagyság alatt ,-Ft Külterületi ingatlan esetén, amennyiben egy tulajdonosnak több ingatlana érint azonos útszakaszt, csak a legnagyobb ingatlan után köteles a hozzájárulást megfizetni. c) A hozzájárulást a sarki ingatlanok esetében egy alkalommal kell megfizetni. 4 (2) A hozzájárulás befizetése a Mórahalmi Önkormányzat OTP Mórahalmi Fiókjánál kezelt, számlaszámú folyószámlára történik. 2 30/2001. (XI. 29.) rendelettel módosított szöveg. 3 Módosította a 13/2008. (IV. 1.) Ör 4 18/2005. (VI. 23.) Ör. rendelettel módosított szöveg.

5 (3) Az Önkormányzat az érdekelt lakosokkal építıközösségi megállapodást köt. (4) Ha az építıközösségi megállapodást az érdekeltek több mint kétharmada aláírta, akkor az abban érdekeltek, de a megállapodást alá nem írók számára is kötelezı. (5) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére való kötelezés módja: Amennyiben az útépítési együttmőködésben, az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz az abban részt nem vevı, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyt, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot Mórahalom város Képviselı-testülete határozattal kötelezi a hozzájárulás megfizetésére az útépítési hozzájárulásban résztvevık által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig. A Képviselı-testület ezen hatáskörét a Képviselı-testület Pénzügyi Bizottságára ruházza át Értelmezı rendelkezések (1) A rendelet alkalmazása szempontjából: a) Városközpont: - a Honvéd utca, Petıfi utca, Felszabadulás utca és Szegedi utca által határolt terület, - a Felszabadulás utca keleti oldalán lévı ingatlanok a Táncsics utcától a templomig (a mögötte lévı játszótérrel együtt), - az István király u. 2/a. (Gólyás ház) elıtti átkötı út, Szövetkezeti utca, és Kölcsey utca által határolt terület, - a Mővelıdési Ház déli telekhatára, Tömörkény utca 2. sz. telek északi határa, Tömörkény utca 5. sz. telek északi határa, Dózsa György utca 4. sz. telek északi határa, a Dózsa György utca és a Szegedi út által határolt terület. b) Az út területe: az út határai közötti terület. c) Az út határa: az útnak - a kiemelt szegélyt, az útpadkát, rézsőt az út víztelenítését szolgáló árkot csatornát, más vízelvezetı létesítményt is magában foglaló - külsı széle. d) Az út mőtárgya: a híd, a pontonhíd, a hajóhíd, a felüljáró, az áteresz, az alagút, az aluljáró, a támfal, a bélésfal, az út víztelenítését szolgáló burkolt árok, a csatorna vagy más vízelvezetı létesítmény. A két méternél nagyobb nyílású áthidaló mőtárgy: híd, a két méternél kisebb nyílású áthidaló mőtárgy: áteresz. e) Útcsatlakozás: útnak, jármőforgalmat szolgáló létesítmény (pl: üzemanyagtöltı-állomás) területének, illetıleg a jármővek közút melletti ingatlanról közútra való ráhajtását szolgáló területeknek a közúthoz csatlakozása. 13. Vegyes rendelkezések (1) A közutak igazgatásának engedélyezésével kapcsolatos eljárásban az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló évi IV. tv. rendelkezéseit az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni. (2) Ez a képviselıtestületi rendelet a kihirdetését követı 8. napon lép hatályba. (3)Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejőleg hatályát veszti Mórahalom Város Képviselıtestülete 17/1994.(VII.8.) KT.sz. rendelete. Mórahalom, június 23. Nógrádi Zoltán sk. polgármester Dr. Szántó Mária sk. jegyzı 5 A 17/2002. (VI. 27.) Kt. sz. rendelettel módosított szöveg.

6 1. SZ.MELLÉKLET A közút nem közlekedési célú igénybevételének díjai Közutak kategóriái Igénybevétel jellege Országos közutak Autópálya Helyi közutak Sport-, kulturális rendezvény Vásár, egyéb Építési munkaterület Ft/m 2 /nap Autóút Belterületi Ft/m 2 /nap elsırendő út I. rendő fıút 5-20 Ft/m 2 /nap Ft/m 2 /nap Ft/m 2 /nap II. rendő fıút Összekötı út Bekötıutak, állomáshoz vezetı utak, gyorsforgalmi utak csomópont ágai és pihenıhely útjai, egyéb országos közutak parkolóhelyi útjai Belterületi Ft/m 2 /nap másodrendő út - - Belterületi mellékutak, lakó- és kiszolgáló utak, külterületi közutak, 1-5 Ft/m 2 /nap 2-10 Ft/m 2/ nap 5-25 Ft/m 2 /nap kerékpárutak, gyalogutak és járdák

Mórahalom város Képviselıtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról

Mórahalom város Képviselıtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról Jelen rendelet a 2012. január 1-jén hatályba lépett szövegmódosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege. Dr. Szántó Mária címzetes fıjegyzı Mórahalom város Képviselıtestületének 13/1999. (VII. 1.)

Részletesebben

Mórahalom város Képviselőtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról

Mórahalom város Képviselőtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról Mórahalom város Képviselőtestületének 13/1999. (VII. 1.) Ör. rendelete a közutak igazgatásáról Mórahalom Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. LXV. tv. 16. (1) bekezdés és a közúti

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 7/2006.(II.25.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 7/2006.(II.25.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 7/2006.(II.25.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról Balatonkeresztúr Község Önkormányzati Képviselı-testülete a közúti közlekedésrıl szóló 1988.

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlése 66/2003. (XII.23.) Kgy. rendelete

Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlése 66/2003. (XII.23.) Kgy. rendelete Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlése 66/2003. (XII.23.) Kgy. rendelete a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendı díjakról (Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlése

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Balatonlelle Város Képviselı-testületének 14/2001.(XI.5.) KT.sz.rendelete a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról. Balatonlelle Város Képviselı-testülete

Részletesebben

Magyar joganyagok - 26/1997. (XII. 12.) KHVM rendelet - az útügyi hatósági eljáráso 2. oldal 2. (1)1 Az első fokon eljáró közlekedési hatóság határoza

Magyar joganyagok - 26/1997. (XII. 12.) KHVM rendelet - az útügyi hatósági eljáráso 2. oldal 2. (1)1 Az első fokon eljáró közlekedési hatóság határoza Magyar joganyagok - 26/1997. (XII. 12.) KHVM rendelet - az útügyi hatósági eljáráso 1. oldal 26/1997. (XII. 12.) KHVM rendelet az útügyi hatósági eljárások díjairól Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII.

Részletesebben

polgármester A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendı díjakról szóló 66/2003. (XII. 23.) Kgy. számú rendelet módosítása

polgármester A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendı díjakról szóló 66/2003. (XII. 23.) Kgy. számú rendelet módosítása Elıterjesztı megnevezése: Dr Botka László polgármester Iktatószám: 01/96504/2008. Tárgy: A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendı díjakról szóló 66/2003. (XII. 23.) Kgy. számú

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 6/763-1/2011/IX Üi.: dr. Sánta Edina Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS-RENDELETTERVEZET Tárgy: Helyi rendelet alkotása

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 33. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Csapó Zoltánné kérelme E L Ő T E R J E S Z T É S a Gazdasági

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

I.fejezet. 1.. A rendelet az önkormányzat illetékességi területén a közterület használóira terjed ki. II.fejezet

I.fejezet. 1.. A rendelet az önkormányzat illetékességi területén a közterület használóira terjed ki. II.fejezet OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 8/1995.(VII.26) számú önkormányzati rendelete a közterület használatról és a közterület-használati díj megállapításáról. I.fejezet 1.. A rendelet az önkormányzat

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete a helyi

Részletesebben

(1) Az útépítésben érdekeltek útépítési együttmőködési megállapodást kötnek, melynek mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(1) Az útépítésben érdekeltek útépítési együttmőködési megállapodást kötnek, melynek mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzat /2013. ( ) önkormányzati rendelete az Alsónémedi Jókai utca kiépítésére fizetendı útépítési érdekeltségi hozzájárulásról Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

A közterületek használatáról

A közterületek használatáról Gyöngyöshalász községi Önkormányzata Képviselőtestületének 12/2008. (V.22.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 17/2008.(VI.26.), 19/2013.(XII.10) önkormányzati rendeletei egységes szerkezetben

Részletesebben

Nagybánhegyes község Önkormányzatának 7/1994./VI. 30./ számú R E N D E L E T E. a közterület használatáról és közterület-használati díjról.

Nagybánhegyes község Önkormányzatának 7/1994./VI. 30./ számú R E N D E L E T E. a közterület használatáról és közterület-használati díjról. Nagybánhegyes község Önkormányzatának 7/1994./VI. 30./ számú R E N D E L E T E a közterület használatáról és közterület-használati díjról. A rendelet hatálya 1.. E rendelet hatálya kiterjed az ingatlan-nyilvántartás

Részletesebben

Szatymaz Község Képviselőtestületének 20/2001. (X.25.) KT. sz. r e n d e l e t e az út, és járdaépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Szatymaz Község Képviselőtestületének 20/2001. (X.25.) KT. sz. r e n d e l e t e az út, és járdaépítési érdekeltségi hozzájárulásról Szatymaz Község Képviselőtestületének 20/2001. (X.25.) KT. sz. r e n d e l e t e az út, és járdaépítési érdekeltségi hozzájárulásról (egységes szerkezetben a 20/2007. ( IX. 25. ) KT. sz., a 16/2009. (X.15.),

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének február 14-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének február 14-i ülésére E L İ T E R J E S Z T É S Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. február 14-i ülésére Tárgy: Raklap és Tüzép Kft kérelme útcsatlakozás létesítéséhez, út használatához Az elıterjesztést

Részletesebben

(módosításokkal egységes szerkezetben)

(módosításokkal egységes szerkezetben) Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2008. (IV. 3.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról (módosításokkal egységes szerkezetben) A szociális

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 18/2006.(XI. 20.) r e n d e l e t e. a közterületek használatáról

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 18/2006.(XI. 20.) r e n d e l e t e. a közterületek használatáról Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 18/2006.(XI. 20.) r e n d e l e t e a közterületek használatáról Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a módosított 1990. évi LXI. törvény

Részletesebben

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről A belügyminiszterrel, valamint a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével egyetértésben a következıket

Részletesebben

BAKONYKUTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/2004. (V. 1.) RENDELETE. a közterületek használatáról

BAKONYKUTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/2004. (V. 1.) RENDELETE. a közterületek használatáról BAKONYKUTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/2004. (V. 1.) RENDELETE a közterületek használatáról A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Tv. 44/A. (2) bekezdésében, valamint A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya

Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Esztergom Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében

Részletesebben

T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról

T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról I. Bevezetı Csörög Község Képviselı-testülete /továbbiakban: képviselı-testület/

Részletesebben

Baja Város Önkormányzat Képviselő testületének 29/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi közutak használatának rendjéről

Baja Város Önkormányzat Képviselő testületének 29/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi közutak használatának rendjéről Baja Város Önkormányzat Képviselő testületének 29/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi közutak használatának rendjéről Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 15/2007 (X. 16.) számú rendelete a helyi közút- és közmőépítésekrıl

Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 15/2007 (X. 16.) számú rendelete a helyi közút- és közmőépítésekrıl Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 15/2007 (X. 16.) számú rendelete a helyi közút- és közmőépítésekrıl Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

Pásztó Város Polgármestere Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) * ; * /13 Fax: (06-32)

Pásztó Város Polgármestere Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) * ; * /13 Fax: (06-32) Pásztó Város Polgármestere 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/13 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Szám: 1-98/2016. A rendelet megalkotása minősített szavazattöbbséget

Részletesebben

Gödöllı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2015. (III. 6.) önkormányzati rendelete

Gödöllı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2015. (III. 6.) önkormányzati rendelete Gödöllı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2015. (III. 6.) önkormányzati rendelete az érdekeltek részvételével megvalósuló nagy értékő útépítések, útfelújítások és korszerősítések, valamint a

Részletesebben

Baja Város Önkormányzat Képviselő testületének 29/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi közutak használatának rendjéről

Baja Város Önkormányzat Képviselő testületének 29/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi közutak használatának rendjéről Baja Város Önkormányzat Képviselő testületének 29/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a helyi közutak használatának rendjéről Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

ADONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 30/2009. (XII. 18.) RENDELETE. a helyi adókról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ADONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 30/2009. (XII. 18.) RENDELETE. a helyi adókról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ADONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 30/2009. (XII. 18.) RENDELETE a helyi adókról Adony Város Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. (1) bek., 5.

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET. 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjármővek súlykorlátozásáról

EGYSÉGES SZERKEZET. 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjármővek súlykorlátozásáról EGYSÉGES SZERKEZET 149. Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 5/2012. (II. 20.) ÖR és 21/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelettel módosított 47/2010. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 3,5

Részletesebben

Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL. Egységes szerkezet. I. rész. Magánszemélyek kommunális adója

Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL. Egységes szerkezet. I. rész. Magánszemélyek kommunális adója Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL Egységes szerkezet Csörög Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a Helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. tv. 16 (1). -a

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének. 23/2007. (X. 31.) Önkormányzati Rendelete

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének. 23/2007. (X. 31.) Önkormányzati Rendelete Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 23/2007. (X. 31.) Önkormányzati Rendelete a fizetı parkolás rendjérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testülete a közúti közlekedésrıl szóló

Részletesebben

BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1.

BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1. Kiszombor Község Önkormányzata Képviselıtestületének 21/1996 (XII.30.) KKÖT R E N D E L E T E kéményseprı-ipari közszolgáltatás kötelezı igénybevételérıl (Egységes szerkezetben) Kiszombor Község Önkormányzatának

Részletesebben

K É R E L E M helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges hozzájárulás iránt és a közút melletti közterület felbontásához

K É R E L E M helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges hozzájárulás iránt és a közút melletti közterület felbontásához Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda Városüzemeltetési Csoport 6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1. * Tel.: (62) 530-130 Fax.: (62) 530-192

Részletesebben

A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL. I. cím A rendelet hatálya 1. II. cím Közterület használati engedély 2.

A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL. I. cím A rendelet hatálya 1. II. cím Közterület használati engedély 2. BABÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5 /2005. (VIII. 29.) RENDELETE A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL Babót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a Magyar

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete a városképet meghatározó hirdetı-berendezések, hirdetmények elhelyezésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat

Részletesebben

Kartal nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/1995. KT rendelete * az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól.

Kartal nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/1995. KT rendelete * az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól. * Módosítások: 17/1997.KT. rend.5/2000. KT. Rend.6/2002. KT. Rend..11/2003. KT. Rend.; 7/2010 KT Rend; 8/2012 KT Rend; 7/2013 KT Rend; Kartal nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/1995. KT

Részletesebben

Ordacsehi Község Önkormányzatának 9/2003 (X. 29.) számú önkormányzati rendelete. a közterület-használat rendjérıl

Ordacsehi Község Önkormányzatának 9/2003 (X. 29.) számú önkormányzati rendelete. a közterület-használat rendjérıl Ordacsehi Község Önkormányzatának 9/2003 (X. 29.) számú önkormányzati rendelete a közterület-használat rendjérıl A módosításokkal egységes szerkezetben. Utolsó átvezetett módosítás: 11/2006. (IX. 21.)

Részletesebben

RENDEZÉSI TERVEK ÉS A KÖZÚTHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKTUÁLIS KÉRDÉSEK

RENDEZÉSI TERVEK ÉS A KÖZÚTHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKTUÁLIS KÉRDÉSEK RENDEZÉSI TERVEK ÉS A KÖZÚTHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKTUÁLIS KÉRDÉSEK ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI BALATONFÖLDVÁR, 2007.05.08-09. ELİADÓ: DR. FÜLÖP GYULA TERÜLETFEJLESZTÉS

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

NAGYKÁTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL

NAGYKÁTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL NAGYKÁTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 22/2000. (XII.19.), 4/2000. (III.28.), 15/1999. (XII.21.) rendelettel módosított 10/1996. (IV.30.) rendelet az egyes helyi közszolgáltatás kötelezı igénybevételérıl

Részletesebben

11/2008./IV.24./ számú. r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

11/2008./IV.24./ számú. r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL TÓSZEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2008./IV.24./ számú r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 Tószeg község önkormányzati képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e

Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e a települési folyékony hulladék győjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelezı helyi közszolgáltatásról

Részletesebben

I. rész Magánszemélyek kommunális adója. A rendelet hatálya. 2. Adókötelezettség

I. rész Magánszemélyek kommunális adója. A rendelet hatálya. 2. Adókötelezettség Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL Egységes szerkezet * Módosítás: 1/2006.(I.27.) ; 15/2009.(XII.2.) és 18/2012.(XI.30.) rendeletekkel* Csörög Község Önkormányzatának

Részletesebben

Velem Község Önkormányzata Képviselıtestülete. 7/1999.(XI..04.) számú rendelete. a közterület használatról. I. Fejezet Általános rendelkezések

Velem Község Önkormányzata Képviselıtestülete. 7/1999.(XI..04.) számú rendelete. a közterület használatról. I. Fejezet Általános rendelkezések Velem Község Önkormányzata Képviselıtestülete 7/1999.(XI..04.) számú rendelete a közterület használatról Velem Község Képviselıtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. -ban kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Ócsa Város Önkormányzatának 26/2010. (XII.24.) számú rendelete 1 A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának

Részletesebben

2015. augusztus 1-től hatályos szöveg (egységes szerkezetben) KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 13/2008. (VI.26.) r e n d e l e t e

2015. augusztus 1-től hatályos szöveg (egységes szerkezetben) KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 13/2008. (VI.26.) r e n d e l e t e 2015. augusztus 1-től hatályos szöveg (egységes szerkezetben) KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 13/2008. (VI.26.) r e n d e l e t e a parkolás szabályairól és a parkolási díj megállapításáról

Részletesebben

Mezıberény Város Önkormányzati Képviselı-testületének 30/2007.(X.29.) MÖK sz. rendelete. Az önkormányzat által megállapított helyi díjakról

Mezıberény Város Önkormányzati Képviselı-testületének 30/2007.(X.29.) MÖK sz. rendelete. Az önkormányzat által megállapított helyi díjakról Módosította: 26/2008.(X.28.) MÖK sz. rendelet, a 11/2009.(VI.30.) MÖK sz. rendelet, a 21/2009.(X.27.) MÖK rendelet, valamint a 22/2010.(XI.30.) MÖK rendelet. Mezıberény Város Önkormányzati Képviselı-testületének

Részletesebben

Nagyszénás Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének. 16/2011. (V. 25.) önkormányzati rendelete. A közterület-használatról

Nagyszénás Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének. 16/2011. (V. 25.) önkormányzati rendelete. A közterület-használatról Nagyszénás Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 16/2011. (V. 25.) önkormányzati rendelete A közterület-használatról Nagyszénás Nagyközség Képviselı-testülete az Alkotmány 42. -ában kapott feladatkörében

Részletesebben

Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról. I. Fejezet Általános rendelkezések. (Egységes szerkezet)

Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról. I. Fejezet Általános rendelkezések. (Egységes szerkezet) Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról I. Fejezet Általános rendelkezések (Egységes szerkezet) 1.. Az adókötelezettség Bánd Községi Önkormányzat illetékességi területére

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

A rendelet hatálya 1. Értelmező rendelkezések 2.

A rendelet hatálya 1. Értelmező rendelkezések 2. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 20/2007. (IV.06.) sz. önkormányzati rendelettel módosított 2/2007. (II.09.) számú önkormányzati rendelete az útépítési hozzájárulásról Zalaegerszeg Megyei Jogú

Részletesebben

Mórahalom város Képviselıtestülete 11/1994. (V.1.) Ör. rendelete a közmőves víz- és csatornadíjak megállapításáról *

Mórahalom város Képviselıtestülete 11/1994. (V.1.) Ör. rendelete a közmőves víz- és csatornadíjak megállapításáról * Mórahalom város Képviselıtestülete 11/1994. (V.1.) Ör. rendelete a közmőves víz- és csatornadíjak megállapításáról * Mórahalom város Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2010. (VIII.27.) rendelete. A reklámhordozókról és a reklámokról

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2010. (VIII.27.) rendelete. A reklámhordozókról és a reklámokról Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2010. (VIII.27.) rendelete A reklámhordozókról és a reklámokról Módosítva: 10/2011. (IV.11.), 32/2011. (XII.13.), 23/2012. (V.11.), Szentes Város Önkormányzatának

Részletesebben

TERVEZET. Jászberény Város Önkormányzata Képvisel -testületének./2015. ( ) önkormányzati rendelete

TERVEZET. Jászberény Város Önkormányzata Képvisel -testületének./2015. ( ) önkormányzati rendelete TERVEZET Jászberény Város Önkormányzata Képvisel -testületének./2015. ( ) önkormányzati rendelete Jászberény Városi Önkormányzat tulajdonában álló külterületi utak osztályba sorolásáról, használatáról,

Részletesebben

Remeteszılıs Község Önkormányzat 9/2010. (IX.27.) rendelete a tehergépjármővek úthasználatáról

Remeteszılıs Község Önkormányzat 9/2010. (IX.27.) rendelete a tehergépjármővek úthasználatáról Remeteszılıs Község Önkormányzat 9/2010. (IX.27.) rendelete a tehergépjármővek úthasználatáról Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testülete az 1988. évi I. törvény 8. (1) bekezdésének h) pontjában,

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzat. 5/2009. (II.06.) Önk. r e n d e l e t

Nagykálló Város Önkormányzat. 5/2009. (II.06.) Önk. r e n d e l e t Nagykálló Város Önkormányzat 5/2009. (II.06.) Önk. r e n d e l e t parkolóhelyek létesítéséről, valamint nem fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról (egységes szerkezetben a 8/2010. (II.19.), 18/2012.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 312. MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételérıl szóló

Részletesebben

Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 18/1999. (IV. 30.) számú rendelete a parkolási rendrıl

Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 18/1999. (IV. 30.) számú rendelete a parkolási rendrıl Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 18/1999. (IV. 30.) számú rendelete a parkolási rendrıl A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. (1) bekezdésében, valamint a közúti közlekedésrıl

Részletesebben

Építményadó. Az adókötelezettség 1..

Építményadó. Az adókötelezettség 1.. 1 Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának 18/2002. (12. 16.) sz. rendelete a helyi adókról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 3/2009. (III. 05.), valamint 23/2010. (XII. 20.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséről szóló

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséről szóló MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséről szóló 15/2004. (IV. 1.) ÖR. sz. R E N D E L E T E Egységes szerkezetben: 7/2005.

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről,

Részletesebben

A közterületeken elvárt magatartásformák

A közterületeken elvárt magatartásformák - MEZİCSÁT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ TESTÜLETÉNEK 7/ 2007. (V.24.) évi R E N D E L E T E a közterületek használatáról Mezıcsát Önkormányzatának Képviselı-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról

Részletesebben

6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete. a környezetvédelemrıl, közterületek használatáról és az állattartásról

6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete. a környezetvédelemrıl, közterületek használatáról és az állattartásról Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemrıl, közterületek használatáról és az állattartásról A módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl (Egységes szerkezetben a 3/1998. (II. 9.), 18/2005. (XII 9.), 15/2007. (XII.

Részletesebben

Mórahalom város Képviselıtestülete 4/1994. (III. 11.) Ör rendelet a Közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény helyi végrehajtásáról *

Mórahalom város Képviselıtestülete 4/1994. (III. 11.) Ör rendelet a Közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény helyi végrehajtásáról * Mórahalom város Képviselıtestülete 4/1994. (III. 11.) Ör rendelet a Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény helyi végrehajtásáról * A Képviselıtestület a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Kislıd Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2009. (IV.30.) rendelete az út és közmőépítési hozzájárulásról, valamint az útépítési és közmőfejlesztési érdekeltségi hozzájárulásról Kislıd Község

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2005. (II.5.) Ör. sz. rendelete az önkormányzat által végzett beruházásokhoz kapcsolódó lakossági közművesítés hozzájárulásról / egységes szerkezetben

Részletesebben

HATÁROZATOK 2010.09.09.

HATÁROZATOK 2010.09.09. HATÁROZATOK 2010.09.09. 260/2010. (IX.09.) sz. KT határozat vis maior pályázat kivitelezésével a Kiszi-Kı Kft-t bízza meg bruttó 3.758. 750 Ft-ért. Határidı: 2010. szeptember 20. a szerzıdés aláírására

Részletesebben

Balatonfőzfı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 29/2012. (X. 19.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Balatonfőzfı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 29/2012. (X. 19.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Egységes szerkezetben Módosítva a 19/2013. (VII. 15.) önkormányzati rendelettel bezárólag Balatonfőzfı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 29/2012. (X. 19.) önkormányzati rendelete a közterületek

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2008. (X.2.) Kt. sz. rendelete a közterületek használatáról

Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2008. (X.2.) Kt. sz. rendelete a közterületek használatáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2008. (X.2.) Kt. sz. rendelete a közterületek használatáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzıjétıl

Sárospatak Város Jegyzıjétıl Sárospatak Város Jegyzıjétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.hu E l ı t e r j e s z t é s - a Képviselı-testületnek - a helyi iparőzési adóról

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Vál Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010.(XII.14.) önkormányzati rendelete a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló

Részletesebben

a helyben központosított közbeszerzési eljárásokról

a helyben központosított közbeszerzési eljárásokról 5/2011.(II.22.) rendelettel egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének 9/2010. (IV.1.) önkormányzati rendelete a helyben központosított közbeszerzési

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Páty Község Önkormányzata Képviselı-testületének 22/2005. (IX. 16.) számú rendelete a talajterhelési díjról, valamint a talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról Páty

Részletesebben

LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 8/2006. (V.10. ) RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT SZABÁLYAIRÓL. Egységes szerkezetben

LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 8/2006. (V.10. ) RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT SZABÁLYAIRÓL. Egységes szerkezetben LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 8/2006. (V.10. ) RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT SZABÁLYAIRÓL Egységes szerkezetben Letenye Város Önkormányzatának a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 31/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 31/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 31/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról Sárospatak

Részletesebben

1. Parkolóhelyek létesítése

1. Parkolóhelyek létesítése Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 41/2011. (VII. 5.) önkormányzati rendelete a lakások és egyéb építmények építéséhez, kialakításához kapcsolódó parkolóhelyek biztosításáról * Szekszárd

Részletesebben

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 10/2017. (V. 8.) önkormányzati rendelete

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 10/2017. (V. 8.) önkormányzati rendelete TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 10/2017. (V. 8.) önkormányzati rendelete a közterület használatáról szóló 10/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról Tapolca Város Önkormányzata

Részletesebben

Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról

Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról Páty Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

KISKÖREI ÖNKORMÁNYZAT 12/1991./XI.12./ rendelete az idegenforgalmi adóról (Módosítással egységes szöveg)

KISKÖREI ÖNKORMÁNYZAT 12/1991./XI.12./ rendelete az idegenforgalmi adóról (Módosítással egységes szöveg) KISKÖREI ÖNKORMÁNYZAT 12/1991./XI.12./ rendelete az idegenforgalmi adóról (Módosítással egységes szöveg) A helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. sz. törvénnyel összefüggésben elengedhetetlenül fontossá

Részletesebben

Általános rendelkezések 1 1. 1/ A rendelet hatálya Kazincbarcika város közigazgatási határán belül a beépítésre szánt területre terjed ki.

Általános rendelkezések 1 1. 1/ A rendelet hatálya Kazincbarcika város közigazgatási határán belül a beépítésre szánt területre terjed ki. 1 Kazincbarcika Város Önkormányzatának 13/2009. (III. 20.) sz. rendelete az építési engedélyezési eljárás során szükséges parkolóhely biztosítási kötelezettség elősegítéséről Kazincbarcika Város Önkormányzatának

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. - a Képviselı-testületnek -

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. - a Képviselı-testületnek - SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. Tisztelt Képviselı-testület! E lıterjesztés - a Képviselı-testületnek - önkormányzati ingatlan ideiglenes

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 2/2010. (I.28.) sz. rendelete. az útépítési és közművesítési hozzájárulásról.

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 2/2010. (I.28.) sz. rendelete. az útépítési és közművesítési hozzájárulásról. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2010. (I.28.) sz. rendelete az útépítési és közművesítési hozzájárulásról Módosította: 21/2010. (X.28.) sz. rendelet Kerekegyháza Város Önkormányzat

Részletesebben

29/2008. ( XI. 25.) KKÖT

29/2008. ( XI. 25.) KKÖT Kiszombor Község Önkormányzatának Képviselı-testülete 29/2008. ( XI. 25.) KKÖT rendelete a települési szilárd hulladékkezeléssel kapcsolatos közszolgáltatás ellátásáról /Egységes szerkezet/ Kiszombor Község

Részletesebben

BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2009.(XI.27.) rendelete a helyi adókról

BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2009.(XI.27.) rendelete a helyi adókról BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2009.(XI.27.) rendelete a helyi adókról A helyi adókról szóló 1990. C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1.. (1) bekezdésében és a 6. -ában kapott felhatalmazás

Részletesebben

MŰSZAKI IRODA. Ügyintézést végző iroda megnevezése Ügykör megnevezése Ügykör általános leírása

MŰSZAKI IRODA. Ügyintézést végző iroda megnevezése Ügykör megnevezése Ügykör általános leírása Ügyintézést végző iroda megnevezése Ügykör megnevezése Ügykör általános leírása Fúrt kút engedélyezés iránti kérelem Maximum 20 méter talpmélységű, 500m 3 /év maximális vízigény (locsolási, háztartási)

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 6/2015. (II. 11.) önkormányzati rendelete egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

az egyes gyermekvédelmi ellátásokról

az egyes gyermekvédelmi ellátásokról 1 Jánossmorja Város Önkormányzata Képviselı testületének 6/2007. (III.1.) rendelete az egyes gyermekvédelmi ellátásokról Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a gyermekek védelmérıl és

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 20/2012. (VII.9.) önkormányzati rendelete a beépített és beépítetlen ingatlanok rendjérıl

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 20/2012. (VII.9.) önkormányzati rendelete a beépített és beépítetlen ingatlanok rendjérıl Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 20/2012. (VII.9.) önkormányzati rendelete a beépített és beépítetlen ingatlanok rendjérıl Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

(Egységes szerkezetben a 16/1995. (IV.13.), 11/1996. (V.16.) és a 14/2000. (III.16.) önk. rendeletekkel)

(Egységes szerkezetben a 16/1995. (IV.13.), 11/1996. (V.16.) és a 14/2000. (III.16.) önk. rendeletekkel) Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyőlésének 32/1994.(VII.7.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl 1/ (Egységes szerkezetben a 16/1995. (IV.13.),

Részletesebben

1 KÉTHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2005. (VII.01.) RENDELETE. a közterület-használatról

1 KÉTHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2005. (VII.01.) RENDELETE. a közterület-használatról 1 KÉTHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2005. (VII.01.) RENDELETE a közterület-használatról Kéthely Község Önkormányzatának Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról és telekadóról

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról és telekadóról Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról és telekadóról Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete az Alkotmány

Részletesebben

* módosítva a 16/2009.(VI.19.) rendelettel

* módosítva a 16/2009.(VI.19.) rendelettel Isaszeg **Város Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2003. (VI. 17.) rendelete AZ ÚTEPÍTÉSI ÉRDEKELTSÉGI HOZZÁJÁRULÁSRÓL (Egységes szerkezetbe foglalva a 4/2008.(III.21.), a 16/2008.(XI.21.) a 4/2009.(II.20.),

Részletesebben

Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése

Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: A közlekedési létesítmények

Részletesebben

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl.

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. LAD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. Lad Község Önkormányzat Képviselı-testülete a közigazgatási

Részletesebben