Kis faház lexikon. Finnbär

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kis faház lexikon. Finnbär"

Átírás

1 Kis faház lexikon Minden faházrajongóban felvetıdnek alapvetı kérdések a fával illetve rönk- és gerendaházainkkal kapcsolatban. Ezért ezen az oldalon a faházépítésre vonatkozó kérdéseket és válaszokat győjtöttük egy csokorba. Amennyiben olyan kérdés merül fel Önben, amely még nem szerepel az oldalon, kérjük, tegye fel nekünk. Elektronikus levelére hamarosan megtalálja a választ a Finnbär honlapján. Leendı faháztulajdonosok! Kellemes böngészést kívánunk. Témáink: Finnbär Faanyagok Építéstechnika Finnbär Közép-Európa Finnbär Megtudhatnék többet a Finnbär-rıl? A Finnbär immáron 45 éve gyárt és épít faházakat Finnországban. A jelenlegi tulajdonos Matti Oikari édesapja kezdte a családi vállalkozást. A Finnbär tudatos döntés eredményeként megmaradt közepes mérető családi vállalkozásnak, így képes garantálni a kiváló minıséget és az ügyfelek igényeinek maradéktalan kiszolgálását. A cég székhelye Karstula (Közép Finnország). A Finnbär házakkal szállított tartozékok (ajtók, ablakok, szauna, lépcsı stb.) szintén az EU szabványokat alkalmzó finn vállalatok termékei. Mennyi házat gyárt és épít a Finnbär? Évi lakóházat szállítanak a világ számos pontjára. Finnország határain kívülre néhány éve tekintgetnek, azóta egyre inkább külföldi piacra termelnek. Több országban is állnak már Finnbär házak. (Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Kínában, Ausztráliában, Spanyolországban és természetesen Magyarországon)

2 Hol találkozhatunk még a Finnbär névvel? Több országban is üzemeltetnek kirendeltséget. A magyarországi képviselet (Magyarország jó földrajzi helyzetének köszönhetıen) rövid idın belül a Finnbär Közép-Európai központjává válik. Innen történik a környezı országok marketing-munkájának irányítása, valamint a házépítéseket is magyar szakemberek végzik majd. Vállalják a házam megtervezését is? A házát Ön is megtervezheti. Mi természetesen segítünk. Amennyiben eljuttatja hozzánk házának alaprajzáról készült skiccét, arra néhány napon belül megközelítı árajánlat érkezik Finnországból. Ha a Finnbär mellett dönt, úgy a tervezés fázisában házáról pontos 3D-s rajzokat készítünk, amelyeket már csak adaptálni kell a magyarországi elvárásoknak megfelelıen. A Finnbär magyarországi tervezımérnöke igény esetén elvégzi ezt. Faanyagok Milyen faanyagból dolgozik a Finnbär? Kizárólag sőrő évgyőrőjő, bizonyíthatóan Észak-Finnországból származó erdeifenyıt használunk (Pinus Sylvestris). A faanyag a 65. szélességi foktól északra kerül kitermelésre a finn erdıgazdálkodás szabályai szerint megmővelt és ellenırzött erdıkbıl. Miben különbözik a Finnország északi erdeiben kitermelt fa a Dél- Finnországi vagy esetleg Európa más országaiból (Észtország, Ukrajna, Románia) származó faanyagtól? Az évenkénti igen rövid növekedési periódus, valamint a tápanyagszegény talaj biztosítja a fák lassú növekedését, aminek nyomán a faanyag sőrő évgyőrőszerkezetővé válik. A fatörzs nagy százalékát alkotó geszt (sötétebb belsı törzsrész) magas gyantatartalma tovább növeli a faanyag ellenálló képességét az idıjárással, rovarokkal, gombákkal szemben, valamint kevésbé hajlamos a vetemedésre (még vékony dimenziójú főrészárunál sem). A faanyag nagy relatív tömegének köszönhetıen kevesebb és kisebb repedésekkel (ami egy természetes folyamat, és semmilyen szempontból nem befolyásolja a ház statikai vagy hıtechnikai értékét) számolhatunk a száradás folyamán. Rönkjeink, gerendáink legalább 100 éves, egyenes törzső erdeifenyıkbıl készülnek.

3 Hogyan határozhatom meg én magam a rönk korát? A rönk keresztmetszetének közepén a bél található (ez nem esik egybe a beépített rönk mértani közepével). Ettıl a rönk széle felé haladva meg tudja számolni a sötét/világos győrők számát. Egy-egy győrő egy évet jelent. Az évgyőrők mérete függ a fa élıhelyének földrajzi helyzetétıl, tengerszint feletti magasságától, valamint a fa által felvehetı tápanyagmennyiségtıl. Érdemes összehasonlítani néhány azonos mérető de különbözı földrajzi helyszínrıl kitermelt faanyag évgyőrőszámát. Meg fog lepıdni! Mi az a Kelo? A Kelo-nak nevezett faanyag erdıben, természetes úton kiszáradt, ezüstszőrke felülető, éves farönkökbıl formázott faanyag. Érdekessége a színe, az extrém ellenállóképessége és az elképesztıen magas ára. Téli vágású faanyagot használnak? A fakitermelést a téli hónapokban, a növekedési perióduson kívül végzik (jan-márc), kivéve, ha valamilyen természeti katasztrófából adódóan (Lsd. Szlovákia 2004) muszáj feldolgozni a kidılt fákat. A télen vágott fának a legkisebb a fölösleges nedvességtartalma, könnyebb a feldolgozása. A Finnbär is ebbıl az anyagból dolgozik oly módon, hogy (mint a többi finn faházgyártó cég) megpróbálja elıre kalkulálni a következı évi termelés mértékét, és ennek megfelelıen szerzıdik a kitermelést/feldolgozást végzı cégekkel. Igaz az, hogy vannak több száz éves fa épületek? A faház több generációs épület. Sok elınye mellett igaz, hogy megfelelı építés és fenntartás mellett évig lakható. Aki jár Norvégiában, feltétlenül keressen fel egy-két norvég fatemplomot. Ezek az akkori építési technikák alkalmazásával is közel 1000 éve állnak érintetlenül ugyanott Mi az a holdfázisban vágott fa? Egyelıre nem bizonyítottan, de gyaníthatóan köze van a hold járásának az élı fa pillanatnyi minıségéhez. Talán a mágneses mezık és a fában lévı téli, nem kötött víztartalom mozgási lehetıségébıl adódik ez a felvetés. Természetesen technikailag kivitelezhetetlen, hogy házaink faanyagát ilyen vágásból szállítsuk.

4 Mennyit zsugorodhat a faanyag? Tangenciális (vertikális) irányban mintegy 6-10 %-os zsugorodás következik be a falakban. Ez kb. 2 év alatt történik meg, ennyi idı kell a faháznak hogy beálljon a mindenkori klímához. Egyéb irányokban a zsugorodás 0,5-2 %, azaz konstruktív szempontból nem jelentıs. Építéstechnika Milyen mérető faanyagból tudok házat rendelni a Finnbär-tıl? Standard méreteink a következık: Gépi megmunkálású rönkjeink mm közöttiek, rétegelt ragasztott gerendáink 95x180 mm-tıl 240x260 mm-esek. Mint minden esetben, a felhasznált faanyagok tekintetében is igyekszünk ügyfeleink különleges kéréseinek eleget tenni. Amennyiben a fentiektıl eltérı dimenziókra van szüksége, jelezze ajánlatkérésében. Kézzel vagy géppel formázott rönköt válasszak? A géppel formázott rönkök is ugyanolyan rusztikus megjelenést biztosítanak, mint a kézzel megmunkált rönkök. A gépi megmunkálásnak a termelési gyorsaság, olcsóbb ár, valamint a tizedmilliméter pontos illeszkedés az elınye. Amennyiben kézzel megmunkált rönköt szeretne háza alapanyagául választani, erre is van lehetıség. Milyen összeillesztést alkalmaznak? Rönkjeinket a Finnországban használatos tradicionális skandináv metszéssel illesztjük össze. A rönkök és gerendák illesztéseit (profilokat), valamint a sarki illesztéseket gépi marással készítjük. A rönkök és gerendák vertikális megerısítését, bizonyos szakaszonkénti furatokkal és abba illeszkedı facsapokkal biztosítjuk. Házaink sarkainak illesztéseinél 12 mm-es menetes szárral történik a szerkezet függıleges megerısítése. Használnak rönkök közti szigetelést? A rönkök és gerendák összeillesztési felületeire egy 1,5 mm vastag szigetelıszalagot ragasztunk, ami a faanyagon lévı esetleges egyenetlenségeket hivatott kompenzálni.

5 Mőszárított faanyagot használnak? A Finnbär házakban felhasznált alapvetı fa részek számítógép-vezérelt, mőszárított finn alapanyagokból készülnek (laminált gerendák, tetıszerkezet!, hajópadló, lambéria, fa-burkolatok, lépcsık, szauna stb.). Rel.nedv.tart. 20 %. A falszerkezet készülhet mőszárított vagy természetes úton szárított faanyagból is. A természetes úton száradó faanyag (3 hónapig a főrészüzemben, 2 hónapig az összeszerelésnél nyílászárók nélkül) minıségében nem különbözik a mőszárítottól. A repedések mindkét alapanyagon természetesek. Amennyiben homogén, repedésmentes felületet szeretne faházában, akkor válasszon laminált-gerenda falakat. A laminált gerendáknál használt ragasztóanyag nem veszélyes? A rétegelt-ragasztott gerendáknál használt enyv természetes alapanyagokból készül. Egészségkárosító hatása nincs és fenntartható a fa légzési képessége is minden irányban. Milyen a rönkök és gerendák felületi megmunkálása? Építıanyagaink gépi gyalulás után kerülnek felhasználásra. Mi a maximális hossza a megvásárolható rönköknek (mekkora házat tudok építeni)? A kiformázható maximális rönkhossz kb. 20 méter lenne, de ez nem azt jelenti, hogy ennél nagyobb házat nem lehet építeni! (A fák értékesebb, alsó felébıl készülnek a jó minıségő rönkök, a kevésbé értékes felsı harmada nem kerül be a rönkgyártásba). Nem az egyenkénti rönkhosszúság a döntı, sokkal inkább a megfelelı technikai (építészeti) kivitelezés. Gyakorlatilag bármekkora házat fel lehet építeni tömör fából. Impregnálják a faanyagot? A Finnbär által szállított rönkök és gerendák kékülés elleni védıszeres kezelést kapnak a szállítás elıtt. A rönkök és gerendák végleges faanyagvédelme az építés helyszínén történik. Minden esetben Finnországból érkezı Tikkurila favédıszereket alkalmazunk. Kültéri faanyagainkat (pl. terasz) már a szállítás elıtt impregnáljuk.

6 Milyen idıközönként kell újrakezelni a kültéri falfelületeket? Minden faházat szükséges bizonyos idıközönként nyílt pórusú lazúrral (Ne használjon festéket, vagy lakkot!!) kezelni. Ezek az anyagok, a gombák és rovarok elleni védelem mellett elsısorban a faanyag elszínezıdését akadályozzák meg. A faanyag, kezelés nélkül is képes lenne megbirkózni a természetes veszélyekkel, azonban a ház esztétikai értéke erısen romlik a nap sugárzásának hatására létrejövı egyenetlen elszínezıdés/ szürkülés következtében. Az elszínezıdés egyébként kb. 10 év alatt egyenletessé válna, és szép egységes szürke felületet képezne. Házainkat ajánlott 3-5 évente a megfelelı színő lazúrral újrakezelni. Finnbär modellválaszték az egyetlen megoldás? Természetesen nem csak modelljeinket rendelhetik meg. Finnországi tapasztalatok alapján házaink többségét egyedi tervek alapján gyártjuk. A Finnbär modellválasztéktól való eltérés vagy alaprajz-módosítás nem költségnövelı tényezı. Készítenek szendvicsházakat is? A Finnbär elsısorban a rönk és gerendaházakat népszerősíti, gyártja és forgalmazza! A szendvicsszerkezető 1 generációs házak az optikai megjelenésen kívül semmiben nem hasonlítanak a tömör fából készült házakra. A vékony burkolatok hajlamosak a vetemedésre, nem ellenállóak a gombákkal és rovarokkal szemben. Nincs meg a megfelelı fatömeg (nyomás), ezért az összeszerelésnél értelemszerően létrejövı összeillesztési hézagok nem csökkennek, hanem megmaradnak vagy tágulnak. Hiányoznak a masszív szigetelt épületsarkok. A kívülrıl felszögelt vagy felcsavarozott burkolat nem képes eleget tenni a faanyag természetes tágulásának/zsugorodásának, aminek repedések megjelenése, hézagok kialakulása lesz a következménye. A rönkbıl és gerendából való építkezés ısi hagyományokon alapul, kiforrott és bevált technikát alkalmazva, amely biztosítja épületeinek hosszú élettartalmát, családjának örömet és megfelelı életteret biztosítva. Aki a kevés fa, sok szigetelés és gipszkarton borítás mellett dönt, azt sajnos nem tudjuk segíteni ötlete megvalósításában. Lehetséges a rönk és gerendaházak szigetelése? Akár utólag is? Rétegelt ragasztott gerendaházaink belsı oldali szigetelést kaphatnak max. 10 cm-es kızetgyapot vagy cellulóz formájában a tökéletes hıszigetelés érdekében, így viszont a belsı párazáró fólia alkalmazásával elveszítjük a gerendafalazat jó légzési és párakiegyenlítı hatását. Ebben az esetben mm-es gerendázatot javasolunk, amire belülrıl 100 mm-es szigetelés,

7 majd finn lambéria burkolat kerül. Így megnövelheti háza falának K értékét, könnyedén elérheti akár a 0,2 K-t is. A témához tartozik, hogy ugyan a tömör fa szigetelése alapvetıen jobb mint az egyes építıanyagoké, az építészeti technika fejlıdése megállíthatatlan, és egyre jobb hıszigeteléső falazati termékek jelennek meg a piacon. Hıtechnikailag mindig az egész házat vizsgálja meg, számolja a teljes hıkibocsátást. Megfelelı padló és tetıszigetelés alkalmazásával sokat javíthat házának hıháztartásán, és nyugodt szívvel használhat mmes tömör fa falakat. Dupla rönksor középen légréssel vagy szigeteléssel. Mi a véleményük errıl? Elsısorban Németországban, az ottani alacsony energiaigényő házak törvény pontatlan megfogalmazásából adódóan több faházgyártó megpróbál eleget tenni az elıírt falazati K értékeknek. Erre egy megoldás, a kétrétegő rönk vagy gerendasor középen levegıvel vagy szigeteléssel. Ez a megoldás igen fiatal találmány, valószínőleg zsákutcába vezet. A lehetséges problémák forrásai a következık: - 2 vékony fal alkalmazása - különbözı erıtani hatások a külsı és belsı falakon - a két fal nem egyszerre reagál a nedvességtartalom változásokra, ezáltal különbözı mértékben és idıben következik be a tágulás/zsugorodás. Mindezek valószínőleg a falazat káros elváltozásához, deformációjához vezetnek. Készítettek már épületet szinteltolással? A legtöbb faházgyártó a piaci versenyhelyzet nyomása alatt hajlandó szinteltolással tervezni és akár építeni is rönk vagy gerendaházat. És ezzel nagy kockázatot is vállal. Ez a megoldás nagyon nagy odafigyelést és pontos számításokat igényel, hiszen az eltérı falmagasságok miatt a természetes (és különbözı mértékő) száradás következtében nagy a veszélye a rönkök elválásának. A Finnbär a szinteltolással készülı házakat csak és kizárólag laminált gerendából ajánlja felépíteni. Figyelembe veszik a helyi szabályozásokat is? Természetesen ügyelünk arra, hogy az építés helyszínén a szabályozásoknak megfelelı épületet állítsunk fel. Tisztában vagyunk a különbözı országok/régiók szabályozásaival, tervezıi munkánkat minden esetben helyi építımérnökök bevonásával végezzük. Amennyiben kész építési tervei vannak, azok alapján is tudunk dolgozni.

8 Mik a Finnbär által szállított faanyagok dimenziói? ben küldött ajánlataink mellékletét képezi a Finnbär kivitelezési norma, ami milliméter pontosan leírja a felhasznált anyagok fajtáit. Itt nehéz lenne mindet felsorolni. Kérjük, a részletekért küldjön címünkre egy t. Mit tartalmaznak az alapárak? Alapáraink tartalmazzák a rönkök, illetve gerendák mellet a ház minden fa részét (ajtókat, ablakokat, hajópadlót, szaunát stb.), a szállítási költséget, a tervezés költségeit (tervadaptálás, közmőegyeztetés), az építést. Természetesen lehetıség van csak bizonyos fa részek szállítására is. Árajánlataink flexibilisen alkalmazkodnak ügyfeleink igényeihez, az ajánlatban szereplı termékek tetszés szerinti minıségő/árú egyéb anyagokra cserélhetıek, a kivitelezési fázisokat igény szerint végezzük, a rönkváz szállítástól a kulcsrakész átadásig. Vállalják a téli építést is? A rönk-, és gerendaházakat télen is lehet építeni, abban az esetben, ha az ısszel elkészült alapot nem fedi hó, valamint (a munkások egészségi állapotát megırzendı) nincs hidegebb -10 foknál. Vállalják kulcsrakész ház megépítését is? Árajánlataink része egy megközelítı kulcsrakész árszabás is. Ez elsısorban ügyfeleinket tájékoztatja arról, mennyi plusz költséggel kell számolnia beköltözésig. A kulcsrakész épület kivitelezését hosszú egyeztetések kell, hogy megelızzék, hiszen ehhez a készültségi fokhoz már a tulajdonos ízlésvilágát és igényszintjét is figyelembe kell venni. Minden felsorolt terméknek a piaci középárával számoltunk. A munkákat természetesen el tudjuk végezni, ha ügyfelünk úgy kívánja. Milyen nyílászárókat használnak? Ajtóinkat igény szerinti méretben és mennyiségben a Magyarországi EMA Rt. gyárból szállítjuk. Az EMA Rt. olyan nyílászárókat ajánl az Ön figyelmébe, melyek több mint ötvenéves tapasztalat eredményeként, nyugati technológia segítségével, magyar szakemberek és munkásemberek hozzáértésével biztosítja az Ön igényeire szabott, jelenleg az európai piacon található legjobb minıséget, elérhetı magyar áron.

9 Mennyi idıbe telik a faházam gyártása, kivitelezése? Rönk- vagy gerendaházának gyártása a megrendeléstıl számított kb. 8 héten belül készül el. A néhány napos szállítás és rakodás után a kivitelezés kb. 4-8 hetet vesz igénybe. A megrendelés elıtti tervezési idı ellenben akár több hónap is lehet, hiszen a faházépítésnél a legapróbb részletet is elıre egyeztetnünk kell a megrendelıvel. Például az elektromos vezetékezés furatai a gyártás során kerülnek a gerendákba Mennyi garanciát kaphat a vásárló? A finn faházgyártók általános véleménye szerint a rönkökre és gerendákra amennyit csak akar... Szerzıdés szerint a ház fa részeire év garanciát vállalunk. Az egyéb fa részekre, ajtókra, ablakokra a mindenkori gyártó garanciális feltételei az iránymutatóak. A Finnbär, szakemberei által végzett szerelési munkákra 12 hónap általános garanciát vállal. Léteznek rönk és gerendaházak gyártására vonatkozó szabályozások? A Finnbär a Finnországban hatályos építészeti szabványok alapján gyártja és kivitelezi épületeit. Ezeket a 80-as években hozták létre, és minimálisan elvárt -nak tekintendı szabályozásokat tartalmaz, nemcsak a gyártásra, hanem a tervezésre, építésre vonatkozóan is. Hol tudok egy Finnbär referenciaházat közelebbrıl megtekinteni? A Finnbär cég márciusában kezdte meg mőködését Magyarországon. A látogatható magyarországi referenciaház és bemutatóterem a Velencei-tó északi partján, a pákozdi dombokon épült fel egy 110 m2-es egyszintes, 190 mm-es rönkház. Javasolják padlófőtés beszerelését? A faházakban, különösen a vizesblokkokban tökéletes megoldást jelent a padlófőtés, kiegészítve egy légforgató berendezéssel. Vigyázat, padlófőtés csak kerámiapadlónál alkalmazható. Hajópadló, vagy parketta esetében nem.

10 Alternatív energiafelhasználás? Rönkházat építık körében egyre népszerőbbek az alternatív energiák felhasználása. Erre mi is többféle megoldást kínálunk, a vákumcsöves használati melegvíz ellátástól a pellet/faelgázosító kazánokon át a napenergiás főtésrásegítésig. A leginkább megtérülı energiaforrás/alkalmazás az a napelemes használati melegvíz ellátás. Hol találok megfelelı szakirodalmat Magyarországon? Nehéz megfelelı, minden oldalról megvilágított, objektív szakirodalmat találni. A oldalon találnak egy szakkönyvgyőjteményt, amiben böngészve hasznos információkat találnak magyar és idegen nyelven egyaránt. Az Internet kimeríthetetlen információhalmazt tartalmaz minden témában, vigyázni kell azonban az információk hitelességét illetıen. A fórumokon társalgók között gyakran merülnek fel érdekes és praktikus szakmai/gyakorlati kérdések, tapasztalatok. Ajánljuk továbbá jól képzett faipari szakemberek, lehetıleg nemzetközi és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezı, faházépítésben jártas, faipari eljárásokkal tisztában lévı szakemberek felkeresését. Kérhetek tanácsot, javaslatot, állásfoglalást a Finnbär-tıl? Ezt az oldalt szakmai szempontból ellenırizte, összeállította és bıvíti: Mahler László info@finnbar.hu Szakképzett tanácsadónk, a Finnbär Magyarország faipari szakértıje örömmel válaszol bármilyen, faiparral, rönk- és gerendaházakkal kapcsolatos kérdéseire. Nyitottak az együttmőködésre Magyarországi cégekkel, szervezetekkel? Mind szakmai, mind üzleti téren nyitottak vagyunk az együttmőködésre. Alapvetı érdekünk, hogy a Finnbär faházak a lehetı legjobb berendezésekkel és ajánlatokkal épülhessenek fel, professzionális termékeket szállító cégek együttmőködésével. Várjuk jelentkezésüket! Copyright 2008 Székesfehérvár, Finnbär Magyarország

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott rétegelt ragasztott gerenda. Méretre vágva,

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz

Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk vagy ragasztott gerenda. Méretre vágva, géppel formázva. Összeszereléshez

Részletesebben

Finnbär árajánlat Villa Major Kulcsrakész egyedi belső elrendezéssel 70m2 lakótér + 28 m2 terasz Szigetelt határoló falazattal U=0,22 v.

Finnbär árajánlat Villa Major Kulcsrakész egyedi belső elrendezéssel 70m2 lakótér + 28 m2 terasz Szigetelt határoló falazattal U=0,22 v. Finnbär árajánlat Villa Major Kulcsrakész egyedi belső elrendezéssel 70m2 lakótér + 28 m2 terasz Szigetelt határoló falazattal U=0,22 v. 190mm kerek rönk falazattal Szállított anyagok listája Gerendák,

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz)

Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz) Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz) Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk 190 mm vagy ragasztott gerenda Méretre vágva, géppel formázva.

Részletesebben

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem.

Attól, hogy nem inog horizontális irányban a szélességi- és hosszúsági tengelye körül sem. Konkrét tanácsok a Salgó-dexion polcrendszer összeszereléséhez Vásárlásunk során a Salgó-dexion polcokat, polcrendszereket sokféle módon állíthatjuk össze az igénybe vételnek, felhasználásnak, valamint

Részletesebben

Finnbär referencia-árajánlat House Gabriella 150 m2 egyszintes családi gerendaház 20m2 fedett gépkocsitároló

Finnbär referencia-árajánlat House Gabriella 150 m2 egyszintes családi gerendaház 20m2 fedett gépkocsitároló Finnbär referencia-árajánlat House Gabriella 150 m2 egyszintes családi gerendaház 20m2 fedett gépkocsitároló Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből ragasztott gerenda 112*180mm méretre

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Peter 125m2 lakótér, 25m2 garázs, 30m2 terasz

Finnbär árajánlat House Peter 125m2 lakótér, 25m2 garázs, 30m2 terasz Finnbär árajánlat House Peter 125m2 lakótér, 25m2 garázs, 30m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből ragasztott gerenda 120*180mm méretre vágva, géppel formázva. Összeszereléshez

Részletesebben

SZANITER VÁLASZFAL RENDSZEREK

SZANITER VÁLASZFAL RENDSZEREK SZANITER VÁLASZFAL RENDSZEREK Bello-Expert Kft. Bemutató terem: H-2112 Veresegyház, Szadai út 5. Székhely: H-2162 İrbottyán, Határ u. Tel.: (30) 377 3990 Fax: (28) 999 634 info@belloexpert.hu www.belloexpert.hu

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott rétegelt ragasztott gerenda. Méretre vágva,

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Alajarvi 160m2 lakótér, 65m2 terasz

Finnbär árajánlat House Alajarvi 160m2 lakótér, 65m2 terasz Finnbär árajánlat House Alajarvi 160m2 lakótér, 65m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből ragasztott gerenda 120*180mm méretre vágva, géppel formázva. Összeszereléshez szükséges

Részletesebben

Rhein. Tetıfelület 2,75 m². Rhein 2011 Ungarn Seite 1

Rhein. Tetıfelület 2,75 m². Rhein 2011 Ungarn Seite 1 Rhein Tisztelt Vásárló! A felépítés elıtt gondosan olvassa el a jelen útmutatót. Kérdés esetén forduljon a felépítés elıtt szakértıhöz. Amennyiben pótalkatrészekre lenne szüksége, használja a felépítési

Részletesebben

37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany

37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany 37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany A hazai faépítés, fafogyasztásra gyakorolt hatása előadók: Kárpáti József ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat elnöke

Részletesebben

ECOTOR garázskapuk bármilyen egyedi méretben FELÁR NÉLKÜL

ECOTOR garázskapuk bármilyen egyedi méretben FELÁR NÉLKÜL Hıszigetelt garázskapuk Szekcionált garázskapuk Automata garázskapuk ECOTOR a magyar garázskapu A Magyarországon készülı ECOTOR garázskapuk 2001-ben jelentek meg, de mára Ausztriában, Szlovákiában és Romániában

Részletesebben

Személyemelı munkaállványok

Személyemelı munkaállványok Személyemelı munkaállványok Böcker The Lifting Group A Robert Böcker GmbH céget 1983-ban alapították és a vállalkozás ma a világszerte tevékenykedı Böcker The Lifting Group részvénytársaság részét képezi.

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz)

Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz) Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz) Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk 190 mm vagy ragasztott gerenda Méretre vágva, géppel formázva.

Részletesebben

MiTek-lemezes faszerkezetes magastetık. családi- és társasházak felújításához

MiTek-lemezes faszerkezetes magastetık. családi- és társasházak felújításához I.G.M.-H Kft 2011 Budakalász Iparos u. 2. T: +36 (26) 342-675 Web: www.igmh.hu M: igminfo@igmh.hu MiTek-lemezes faszerkezetes magastetık családi- és társasházak felújításához www.igmh.hu 2011 augusztus

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Fa, mint anyag általános tulajdonságai Előnyök-hátrányok Faipari termékek Faszerkezetek jellemző alkalmazási

Részletesebben

Budapesti Műszaki ű Egyetem

Budapesti Műszaki ű Egyetem Budapesti Műszaki ű Egyetem Boronafalas építési technológia Tőke Tünde okl.faipari mérnök MAKÉSZ Műszaki Bizottság tagja Woodwill Faház Kft. www.woodwill.hu Boronafal A fából készült falak csoportjába

Részletesebben

Ismertetı. Rönkfa kerti bútorokról és játszótéri eszközökrıl

Ismertetı. Rönkfa kerti bútorokról és játszótéri eszközökrıl Ismertetı Rönkfa kerti bútorokról és játszótéri eszközökrıl Zámbori József Kabor Bt. 2225.Üllı,Virág u.21. Telefon: 06/20/ 9716-282 Tel/Fax: 06/29/320-853 E-mail: zambori.j@freemail.hu Web: www.kabor.hu

Részletesebben

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI 5. FÖDÉMEK TERVEZÉSE 5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI Az alábbiakban az Épületszerkezettan 2. c. tárgy tanmenetének megfelelıen a teljes keresztmetszetben, ill. félig elıregyártott vb.

Részletesebben

Mobil: 36 30 9966 201 Tel/Fax: 36 28 414 380 E-mail: wintecsamu@invitel.hu

Mobil: 36 30 9966 201 Tel/Fax: 36 28 414 380 E-mail: wintecsamu@invitel.hu Veka Softline Biztonság és kényelem Az ügyfeleink biztonsága érdekében az ablakok és ajtók alapállapotban felszerelésre kerülnek az új rendszerő ROTO NT zárszerkezetekkel, amelyek szabályzó elemekkel és

Részletesebben

Mőszaki leírás. A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés

Mőszaki leírás. A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés Mőszaki leírás A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés Építési engedélyezési tervéhez Megbízó Tervezı Klein Judith Éva 1055 Budapest, Kossuth

Részletesebben

RR fa tartók előnyei

RR fa tartók előnyei Rétegelt ragasztott fa tartók k vizsgálata Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék RR fa tartók előnyei Acélhoz és betonhoz képest kis térfogatsúly Kedvező szilárdsági és merevségi

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

REG Közvetlen burkolat alá telepíthet padlóf tési rendszer

REG Közvetlen burkolat alá telepíthet padlóf tési rendszer CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETF TÉSű RENDSZEREK 1. KÉRJÜK, VÁLASSZA KI AZ ÖNNÉL KIVITELEZÉSRE KERÜL F TÉSRENDSZER(EK) TÍPUSÁT ÉS FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ARRA VONATKOZÓ RÉSZT! EFFICIENT Ű tároló padlóf

Részletesebben

Finnbär árajánlat Big Baer 120 m2 lakótér 18m2 terasz

Finnbär árajánlat Big Baer 120 m2 lakótér 18m2 terasz Finnbär árajánlat Big Baer 120 m2 lakótér 18m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi FINN fenyőből formázott kerek rönk 190 mm, vagy laminált gerenda 112*180mm méretre vágva, géppel

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Épületgépészeti szaktanácsok

Épületgépészeti szaktanácsok - Padlófőtés Épületgépészeti szaktanácsok Az energia árak növekedése miatt az utóbbi néhány évben rohamosan növekedett az alacsony hımérséklettel mőködı főtési rendszerek, mint a padlófőtési rendszerek

Részletesebben

Táblásított lombos lapok

Táblásított lombos lapok Táblásított lombos lapok A táblásított és 3-rétegû lapok hossztoldott vagy a termék teljes hosszában toldásmentes lamellákból ragasztott tömör fa panelek, melyek visszaadják a fafaj jellegzetes sajátosságait

Részletesebben

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 1 Tartalomjegyzék 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 3 2. EU tanúsítvány.. 3 3. Az SD 201 felszerelése 3 4. Biztonsági elıírások. 3 5. Szállított anyagok listája.. 3 6. A berendezés felszerelése..

Részletesebben

Barkácsplaza webáruház online megoldások otthonra! www.barkacsplaza.com

Barkácsplaza webáruház online megoldások otthonra! www.barkacsplaza.com Bambuszrolók készítése egyedi igények alapján. Egyedi méretben készített bambuszrolóinkat ajánljuk mindazok figyelmébe, akik a kész méretű bambusz rolók között nem találtak igényeiknek megfelelőt anyagban,

Részletesebben

KISKERESKEDELMI ÁRLISTA. VINK Plast Kft ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK ÉS TARTOZÉKOK 3. OLDAL ÜREGKAMRÁS LEMEZEK (STANDARD)

KISKERESKEDELMI ÁRLISTA. VINK Plast Kft ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK ÉS TARTOZÉKOK 3. OLDAL ÜREGKAMRÁS LEMEZEK (STANDARD) KISKERESKEDELMI ÁRLISTA ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK ÉS TARTOZÉKOK 1. OLDAL TARTALOM 2. OLDAL AKCIÓK 3. OLDAL ÜREGKAMRÁS LEMEZEK (STANDARD) 4. OLDAL ÜREGKAMRÁS LEMEZEK (LEXAN ) 5. OLDAL KIEGÉSZÍTŐK

Részletesebben

LINDAB perforált profilokkal kialakítható önhordó és vázkitöltı homlokzati falak LINDAB BME K+F szerzıdés 1/2. ütemének 1. RÉSZJELENTÉS-e 11.

LINDAB perforált profilokkal kialakítható önhordó és vázkitöltı homlokzati falak LINDAB BME K+F szerzıdés 1/2. ütemének 1. RÉSZJELENTÉS-e 11. LINDAB BME K+F szerzıdés 1/2. ütemének 1. RÉSZJELENTÉS-e 11. oldal b) A hazai tartószerkezeti és épületszerkezeti követelményeknek megfelelı, a hatályos, valamint a várhatóan szigorodó (európai) épületfizikai

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

A LÉGPÁRNÁSHAJÓTEST TERVEZÉSE

A LÉGPÁRNÁSHAJÓTEST TERVEZÉSE A LÉGPÁRNÁSHAJÓTEST TERVEZÉSE Fordította: Németh Richárd 2004. november 11. Tartalomjegyzék 1 AZ ALSÓ HAJÓTEST TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI 3 1.1 AZ ALSÓ HAJÓTEST KIALAKÍTÁSÁNAK ALAPKÖVETELMÉNYEI 3 2 AZ ALSÓ HAJÓTEST

Részletesebben

Mobil: 36 30 9966 201 Tel/Fax: 36 28 414 380 E-mail: wintecsamu@fotnet.hu

Mobil: 36 30 9966 201 Tel/Fax: 36 28 414 380 E-mail: wintecsamu@fotnet.hu Mobil: 36 30 9966 201 Tel/Fax: 36 28 414 380 E-mail: wintecsamu@fotnet.hu Mobil: 36 30 9966 201 Tel/Fax: 36 28 414 380 E-mail: wintecsamu@fotnet.hu Ablak -évekre szóló választás Egy házépítés hosszú évekre

Részletesebben

Finnbär árajánlat Villa Major Kulcsrakész egyedi belső elrendezéssel 75m2 lakótér + 28 m2 terasz

Finnbär árajánlat Villa Major Kulcsrakész egyedi belső elrendezéssel 75m2 lakótér + 28 m2 terasz Finnbär árajánlat Villa Major Kulcsrakész egyedi belső elrendezéssel 75m2 lakótér + 28 m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk 190 mm vagy ragasztott

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 14 Kőműves Tájékoztató

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz

Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk vagy ragasztott gerenda. Méretre vágva, géppel formázva. Összeszereléshez

Részletesebben

MIKROFYN GÉPVEZÉRLÉSEK. 2D megoldások:

MIKROFYN GÉPVEZÉRLÉSEK. 2D megoldások: MIKROFYN GÉPVEZÉRLÉSEK Néhány szó a gyártóról: Az 1987-es kezdés óta a Mikrofyn A/S a világ öt legnagyobb precíziós lézer és gépvezérlés gyártója közé lépett. A profitot visszaforgatta az új termékek fejlesztésébe

Részletesebben

A Laboratórium tevékenységi köre:

A Laboratórium tevékenységi köre: Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Hıfizikai Laboratórium Cím: 1111 Mőegyetem rkp. 3. 3.em. 95. Tel.: +36 1 463-1331 Web: http://www.hofizlab.bme.hu

Részletesebben

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Tőrés, bázis fogalma és velük kapcsolatos szabályok: Tőrés: A beszerelendı, vagy megmunkálandó alkatrésznek a névleges és a valós mérete közötti megengedhetı legnagyobb

Részletesebben

Az épület és a lakások belsı-külsı kialakítása I. osztályú minıségben készülnek.

Az épület és a lakások belsı-külsı kialakítása I. osztályú minıségben készülnek. MŐLEÍRÁS Az épület és a lakások belsı-külsı kialakítása I. osztályú minıségben készülnek. 1. Újfödém Új vendégfödém ill. az új szinteken a födém szerkezet: I-140-es acélgerenda ill. monolit vasbeton födémek

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének június 27-i ülésére. Közbeszerzési Bizottság. aljegyzı

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének június 27-i ülésére. Közbeszerzési Bizottság. aljegyzı Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. június 27-i ülésére 15. Tárgy: Városháza hőtésére beérkezett árajánlatok elbírálása Az elıterjesztést készítette: Szilágyi Ödön

Részletesebben

Bicikligarázs kerékpártároló

Bicikligarázs kerékpártároló Bicikligarázs kerékpártároló Védelem az eső és az időjárás viszontagságai ellen. Bicikligarázs kerékpártároló Nehézséget okoz, hogy kerékpárját levigye a pincébe? Ez a saját kezűleg összeállítható kerékpártároló

Részletesebben

A Kingspan megoldás Falrendszerek. Integrált, esztétikus, hatékony

A Kingspan megoldás Falrendszerek. Integrált, esztétikus, hatékony A Kingspan megoldás Falrendszerek Integrált, esztétikus, hatékony Komplett homlokzati megoldások, minden alkalmazásra, eshetőségre Hőszigetelt szendvics falpanelek Zsalus szellőző elemek Előregyártott

Részletesebben

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel 1 Mindig jó klíma A Charleston csőradiátorok biztosítják a kiegyensúlyozott és tökéletes beltéri klímát a kényelmes fűtőteljesítményt a

Részletesebben

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet Komplex szakmai

Részletesebben

Pult projekt becslési munkalap

Pult projekt becslési munkalap Pult projekt becslési munkalap Töltsd ki ezt a munkalapot ÁDH pultod előzetes felméréseként, hogy megbecsüld a beruházásod. Munkapultod ára nagyban függ a lap fajtájától, szinétől, az élzárástól/ profiltól

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

KISKERESKEDELMI ÁRTÁJÉKOZTATÓ Gyalult árú

KISKERESKEDELMI ÁRTÁJÉKOZTATÓ Gyalult árú 2015- év. Tel: 52/398 501. Mob: 70/ 321 76 08. Fax: 52/ 398 501. E-mail:zsolt_hajnal@fibermail.hu Bank:60600046-10005381 KERTI PADOK Tetős és tető nélküli kivitelben 4 -féle alapméretben készül,. de egyéni

Részletesebben

FULL CONTROL PLUS K5-7 K2-3 FULL CONTROL

FULL CONTROL PLUS K5-7 K2-3 FULL CONTROL FULL CONTROL PLUS K5-7 ÉS K2-3 FULL CONTROL 1.2 A TERMÉK ALAPÖTLETE, IDEÉRTVE A JELLEMZİKET/ELİNYÖKET Full Control (Plus) Termék jellemzıi Szórópisztoly kijelzıvel* három az egyben MULTI Jet** Szórószárak

Részletesebben

Leszorító profil 50/7 Leszorító profil 60/9. Leszorító profil 80/11. Leszorító profil 100/13

Leszorító profil 50/7 Leszorító profil 60/9. Leszorító profil 80/11. Leszorító profil 100/13 ALUMÍNIUM PROFILRENDSZER ÜVEG, VAGY MŐANYAG LEMEZEK SZERELÉSÉHEZ Alumínium profilrendszer (AlMgSi 0,5) üveg, és mőanyag lemezek szereléséhez. A profilokat Ausztriában fejlesztik, és gyártják. ELİNYÖK ELSİ

Részletesebben

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása A hegesztési eljárások áttekintése A hegesztés célja két vagy több, fémes vagy nemfémes alkatrész között mechanikai igénybevételre alkalmas nem oldható kötés létrehozása. A nem oldható kötés fémek esetében

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

J A G A K N O C K O N W O O D

J A G A K N O C K O N W O O D J A G A K N O C K O N W O O D Kivételes, formabontó, konfrontáló. A KNOCKONWOOD a legelső fűtőtest fából. A gyönyörűen kivitelezett, egyszerű, mégis elegáns, tartós burkolat a legjobb minőségű furnérból

Részletesebben

MTC 160 típusú mobil tolmácsfülke

MTC 160 típusú mobil tolmácsfülke MTC 160 típusú mobil tolmácsfülke (ISO 4043.1998 E alapján) 1. Mőszaki adatok Méretek összeállítva: 160 x 160 x 205 cm Méretek csomagolt állapotban: 85 x 205 x 55 cm Tömeg: kb. 100-105 kg Hangszigetelés

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

Könnyűszerkezetes garázsok. és kisépület rendszerek

Könnyűszerkezetes garázsok. és kisépület rendszerek Könnyűszerkezetes garázsok és kisépület rendszerek A Ruukki az acélipar szakértője. A legkisebb részlettől a legnagyobb építőipari projektig, minden területen számíthat ránk, legyen szó fémszerkezetes

Részletesebben

Beépítési útmutató, általános információk

Beépítési útmutató, általános információk Beépítési útmutató, általános információk A Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez könnyő, ütésálló, kétoldali UV védelemmel és kiváló hıszigetelési tulajdonsággal rendelkezik. Alkalmazási

Részletesebben

Szerelési emelık. www.novotransz.hu

Szerelési emelık. www.novotransz.hu Szerelési emelık www.novotransz.hu Böcker The Lifting Group A Robert Böcker GmbH céget 1983-ban alapították és ma részét képezi a világszerte mőködı Böcker The Lifting Group (Böcker - Az Emelıgép Cégcsoport)

Részletesebben

Műszaki ellenőri vélemény

Műszaki ellenőri vélemény Műszaki ellenőri vélemény Tárgy: Dombóvár művelődési központ felújítás 2. számú pótmunka csomag Tárgyi létesítmény kivitelezése során Kivitelező Faktor-Swietelsky Konzorcium az 1. számú mellékletben szereplő

Részletesebben

Tűzgátló mobil függönykapu

Tűzgátló mobil függönykapu Tűzgátló mobil függönykapu ÁLTALÁNOS LEÍRÁS: A tűzgátló mobil függönyszerkezetek többcélú felhasználást tesznek lehetővé: alkalmasak a menekülési útvonalak biztosítására; nagy csarnokterek tűzszakaszolására;

Részletesebben

TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ Kérjük válassza ki az Önnél kivitelezésre kerülő fűtésrendszer(ek) típusát és figyelmesen olvassa el az arra vonatkozó részt

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 156. MELLÉKLET: 3 db TÁRGY: Javaslat a Szekszárd Megyei Jogú Város történelmi városmagjának funkcióbıvítı fejlesztése címő pályázat II. ütemének (Piac felújítása és bıvítése,

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Miért válasszon minket?

BEMUTATKOZÁS. Miért válasszon minket? BEMUTATKOZÁS Cégünk főprofilja a minőségi műanyag nyílászárók - ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, beltéri ajtók - értékesítése és igényes, gyors beépítése, de kínálatunkban árnyékolástechnikai rendszerek

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_08

Faanyagok modifikációja_08 Faanyagok modifikációja_08 Faanyagok módosítása hıkezeléssel higroszkóposság, tartósság és szín változása Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

VI. Faépítészeti konferencia 2008. szeptember 12.

VI. Faépítészeti konferencia 2008. szeptember 12. VI. Faépítészeti konferencia 2008. szeptember 12. Favázas Készházak Magyarországon. előadó: Kárpáti József ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat elnöke MI A KÉSZHÁZ? Ház a gyárból. A készház előre

Részletesebben

SINECOR KŐZETGYAPOT AZ IPARI ÉPÜLETEK MINŐSÉGI BESZÁLLÍTÓJA

SINECOR KŐZETGYAPOT AZ IPARI ÉPÜLETEK MINŐSÉGI BESZÁLLÍTÓJA SINECOR KŐZETGYAPOT AZ IPARI ÉPÜLETEK MINŐSÉGI BESZÁLLÍTÓJA Cégismertető A TechnoNICOL termékek a tetőfedő, vízszigetelő és hőszigetelő anyagok egyik legnagyobb európai gyártója és szállítója. Világszerte

Részletesebben

BACHL PUR-PIR HİSZIGETELİ RENDSZER. A szigetelı anyag alapanyaga: poliuretán hab, mely korunk legkorszerőbb hıszigetelı képességgel rendelkezı anyaga.

BACHL PUR-PIR HİSZIGETELİ RENDSZER. A szigetelı anyag alapanyaga: poliuretán hab, mely korunk legkorszerőbb hıszigetelı képességgel rendelkezı anyaga. BACHL PUR-PIR HİSZIGETELİ RENDSZER A szigetelı anyag alapanyaga: poliuretán hab, mely korunk legkorszerőbb hıszigetelı képességgel rendelkezı anyaga. Miért nevezzük a legkorszerőbb hıszigetelı anyagnak?

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009.

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009. MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA 2009. szeptember tartalomjegyzék koncepció problématérkép mőemlékvédelmi kérdések

Részletesebben

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Mőanyag alkatrész fröccsöntésének szimulációja ÓE-B09 alap közepes

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató

H2O kád beépítési és karbantartási útmutató H2O kád beépítési és karbantartási útmutató Köszönjük vásárlását és bizalmát termékünk iránt. Reméljük, sok éven át nagy megelégedettséggel tudja majd használni termékünket. Általános tudnivalók: - Beépítés

Részletesebben

KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.

KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling. KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu FERNI 24V Külsı szárnyaskapu hajtás F1024 Magyarországi Képviselet

Részletesebben

Finnbär árajánlat King Baer 100m2 lakótér, 32m2 terasz

Finnbär árajánlat King Baer 100m2 lakótér, 32m2 terasz Finnbär árajánlat King Baer 100m2 lakótér, 32m2 terasz Szállított anyagok listája Alapozás: Sávalap, ~30 cm magas zsalukő lábazat,vasalt alaplemez(szerelőbeton) természetes kő burkolat, terepszinten járda

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató

Részletesebben

Egyedi tervezésű gerendaházak, kerti házak, autóbeállók gyártása a kliens elképzeléseinek megfelően.

Egyedi tervezésű gerendaházak, kerti házak, autóbeállók gyártása a kliens elképzeléseinek megfelően. 1 Az elképzelés Egyedi tervezésű gerendaházak, kerti házak, autóbeállók gyártása a kliens elképzeléseinek megfelően. Vagy másképp fogalmazva: Miért vásároljon sorozatban gyártott terméket ha ugyanabban

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl DEKO FG Fast Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl A FAST rendszer ugyanazon az ötleten és filozófián alapszik, melyet a DEKO

Részletesebben

RAKTÁROZÁSTECHNIKA. Rakodólapos állványrendszer készítése. Andó Mátyás

RAKTÁROZÁSTECHNIKA. Rakodólapos állványrendszer készítése. Andó Mátyás RAKTÁROZÁSTECHNIKA Rakodólapos állványrendszer készítése Készítette: Andó Mátyás Budapest, 2006 november 27 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK RAKODÓLAPOS ÁLLVÁNYRENDSZER TERVEZÉSE 2 ALAP ADATOK 2 2 ALAPSZÁMÍTÁSOK

Részletesebben

Tartószerkezetek előadás

Tartószerkezetek előadás Tartószerkezetek 1. 7. előadás Hajlított-nyírt szerkezeti elemek viselkedése Hajlított-nyírt fa tartók vizsgálata Szilárdság, stabilitás, alakváltozás Építőmérnöki BSc hallgatók számára Bukovics Ádám egy.

Részletesebben

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata A tagállamokban alkalmazott eljárás ÖSSZEFOGLALÓ Az Európai Unióról szóló szerzıdés célkitőzései között szerepel az, hogy a szerzıdı felek tovább viszik

Részletesebben

12. Pénzügyi szolgáltatások

12. Pénzügyi szolgáltatások 12. Pénzügyi szolgáltatások 57 A Pappas Auto a pénzügyi tevékenységek területén a Mercedes-Benz Financial Services széleskörő, szolgáltatását veszi igénybe A Pappas Auto, a Daimler konszern erre szakosodott

Részletesebben

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu Ma még álombeli terasz, holnap élettér az ötlettől a kész teraszig Olyan teraszra vágyom, amely illik hozzám és az életstílusomhoz.

Részletesebben

Tétel Mennyiség Megnevezés Nettó egységár. Netto listaár: 15 307 Engedmény: 20 % Szélesség: 600 mm Magasság: 600 mm. 4-16-4 Low-e + argon gáz 1,0 1A

Tétel Mennyiség Megnevezés Nettó egységár. Netto listaár: 15 307 Engedmény: 20 % Szélesség: 600 mm Magasság: 600 mm. 4-16-4 Low-e + argon gáz 1,0 1A Kivonatos árlista Ügyfélszám: 000024 H-, Készítette: Felhasználó Budapest, 2009.02.07. ÁRAJÁNLAT No: A_2009/0044 Tisztelt Kivonatos árlista! Örömmel vettük érdeklödését termékeink iránt, melyrıl üzleti

Részletesebben

ESM -KOSZORÚELEMEK MAGAS HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉSSEL

ESM -KOSZORÚELEMEK MAGAS HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉSSEL ESM -KOSZORÚELEMEK MAGAS HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉSSEL INNOVATÍV BEÉPÍTHETŐ KOSZORÚ RENDSZER HANGVÉDELEM EUROCODE 6 K Ff t a FONTOS SZERKEZET KIALAKÍTÁS A MAGAS HANGSZIGETELÉS ÉRDEKÉBEN A léghanggátlási érték

Részletesebben

Felületi érdesség, jelzıszámok közötti kapcsolatok

Felületi érdesség, jelzıszámok közötti kapcsolatok Felületi érdesség, jelzıszámok közötti kapcsolatok Eredmények összefoglalva: 1. táblázat. Felületi érdesség jelzıszámok átváltása Ismeretlen Ismert jelzıszám jelzıszám Átváltás a z z a = a = 0, 13 z 7,5

Részletesebben

Aba Nagyközség Önkormányzatának 14 / 2008.(X. 10.) számú rendelete Aba Nagyközség Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Tervének megállapításáról

Aba Nagyközség Önkormányzatának 14 / 2008.(X. 10.) számú rendelete Aba Nagyközség Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Tervének megállapításáról Aba Nagyközség Önkormányzatának 14 / 2008.(X. 10.) számú rendelete Aba Nagyközség Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Tervének megállapításáról Aba Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

2018/01. Kompakt és 6 pontos kivitel

2018/01. Kompakt és 6 pontos kivitel 2018/01 Kompakt és 6 pontos kivitel IXTREND RADIÁTOROK A ixtrend radiátorok jellemzői Tulajdonságok Minőségi acéllemez, vékony profil és ponthegesztett konvektor lemezek az optimális hőteljesítmény eléréséhez

Részletesebben

Classen Neo 2.0 és SONO vízálló laminált padló

Classen Neo 2.0 és SONO vízálló laminált padló Classen Neo 2.0 és SONO vízálló laminált padló Normál panelformátumú vízálló burkolat, nem szinkronnyomott felülettel, körbefózolva, AC5-ös kopásállósággal Cikkszám Név Panelméret Fóz m2/köteg köteg/raklap

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Építőipari közös tevékenység; Anyagszükséglet

Részletesebben