Kis faház lexikon. Finnbär

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kis faház lexikon. Finnbär"

Átírás

1 Kis faház lexikon Minden faházrajongóban felvetıdnek alapvetı kérdések a fával illetve rönk- és gerendaházainkkal kapcsolatban. Ezért ezen az oldalon a faházépítésre vonatkozó kérdéseket és válaszokat győjtöttük egy csokorba. Amennyiben olyan kérdés merül fel Önben, amely még nem szerepel az oldalon, kérjük, tegye fel nekünk. Elektronikus levelére hamarosan megtalálja a választ a Finnbär honlapján. Leendı faháztulajdonosok! Kellemes böngészést kívánunk. Témáink: Finnbär Faanyagok Építéstechnika Finnbär Közép-Európa Finnbär Megtudhatnék többet a Finnbär-rıl? A Finnbär immáron 45 éve gyárt és épít faházakat Finnországban. A jelenlegi tulajdonos Matti Oikari édesapja kezdte a családi vállalkozást. A Finnbär tudatos döntés eredményeként megmaradt közepes mérető családi vállalkozásnak, így képes garantálni a kiváló minıséget és az ügyfelek igényeinek maradéktalan kiszolgálását. A cég székhelye Karstula (Közép Finnország). A Finnbär házakkal szállított tartozékok (ajtók, ablakok, szauna, lépcsı stb.) szintén az EU szabványokat alkalmzó finn vállalatok termékei. Mennyi házat gyárt és épít a Finnbär? Évi lakóházat szállítanak a világ számos pontjára. Finnország határain kívülre néhány éve tekintgetnek, azóta egyre inkább külföldi piacra termelnek. Több országban is állnak már Finnbär házak. (Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Kínában, Ausztráliában, Spanyolországban és természetesen Magyarországon)

2 Hol találkozhatunk még a Finnbär névvel? Több országban is üzemeltetnek kirendeltséget. A magyarországi képviselet (Magyarország jó földrajzi helyzetének köszönhetıen) rövid idın belül a Finnbär Közép-Európai központjává válik. Innen történik a környezı országok marketing-munkájának irányítása, valamint a házépítéseket is magyar szakemberek végzik majd. Vállalják a házam megtervezését is? A házát Ön is megtervezheti. Mi természetesen segítünk. Amennyiben eljuttatja hozzánk házának alaprajzáról készült skiccét, arra néhány napon belül megközelítı árajánlat érkezik Finnországból. Ha a Finnbär mellett dönt, úgy a tervezés fázisában házáról pontos 3D-s rajzokat készítünk, amelyeket már csak adaptálni kell a magyarországi elvárásoknak megfelelıen. A Finnbär magyarországi tervezımérnöke igény esetén elvégzi ezt. Faanyagok Milyen faanyagból dolgozik a Finnbär? Kizárólag sőrő évgyőrőjő, bizonyíthatóan Észak-Finnországból származó erdeifenyıt használunk (Pinus Sylvestris). A faanyag a 65. szélességi foktól északra kerül kitermelésre a finn erdıgazdálkodás szabályai szerint megmővelt és ellenırzött erdıkbıl. Miben különbözik a Finnország északi erdeiben kitermelt fa a Dél- Finnországi vagy esetleg Európa más országaiból (Észtország, Ukrajna, Románia) származó faanyagtól? Az évenkénti igen rövid növekedési periódus, valamint a tápanyagszegény talaj biztosítja a fák lassú növekedését, aminek nyomán a faanyag sőrő évgyőrőszerkezetővé válik. A fatörzs nagy százalékát alkotó geszt (sötétebb belsı törzsrész) magas gyantatartalma tovább növeli a faanyag ellenálló képességét az idıjárással, rovarokkal, gombákkal szemben, valamint kevésbé hajlamos a vetemedésre (még vékony dimenziójú főrészárunál sem). A faanyag nagy relatív tömegének köszönhetıen kevesebb és kisebb repedésekkel (ami egy természetes folyamat, és semmilyen szempontból nem befolyásolja a ház statikai vagy hıtechnikai értékét) számolhatunk a száradás folyamán. Rönkjeink, gerendáink legalább 100 éves, egyenes törzső erdeifenyıkbıl készülnek.

3 Hogyan határozhatom meg én magam a rönk korát? A rönk keresztmetszetének közepén a bél található (ez nem esik egybe a beépített rönk mértani közepével). Ettıl a rönk széle felé haladva meg tudja számolni a sötét/világos győrők számát. Egy-egy győrő egy évet jelent. Az évgyőrők mérete függ a fa élıhelyének földrajzi helyzetétıl, tengerszint feletti magasságától, valamint a fa által felvehetı tápanyagmennyiségtıl. Érdemes összehasonlítani néhány azonos mérető de különbözı földrajzi helyszínrıl kitermelt faanyag évgyőrőszámát. Meg fog lepıdni! Mi az a Kelo? A Kelo-nak nevezett faanyag erdıben, természetes úton kiszáradt, ezüstszőrke felülető, éves farönkökbıl formázott faanyag. Érdekessége a színe, az extrém ellenállóképessége és az elképesztıen magas ára. Téli vágású faanyagot használnak? A fakitermelést a téli hónapokban, a növekedési perióduson kívül végzik (jan-márc), kivéve, ha valamilyen természeti katasztrófából adódóan (Lsd. Szlovákia 2004) muszáj feldolgozni a kidılt fákat. A télen vágott fának a legkisebb a fölösleges nedvességtartalma, könnyebb a feldolgozása. A Finnbär is ebbıl az anyagból dolgozik oly módon, hogy (mint a többi finn faházgyártó cég) megpróbálja elıre kalkulálni a következı évi termelés mértékét, és ennek megfelelıen szerzıdik a kitermelést/feldolgozást végzı cégekkel. Igaz az, hogy vannak több száz éves fa épületek? A faház több generációs épület. Sok elınye mellett igaz, hogy megfelelı építés és fenntartás mellett évig lakható. Aki jár Norvégiában, feltétlenül keressen fel egy-két norvég fatemplomot. Ezek az akkori építési technikák alkalmazásával is közel 1000 éve állnak érintetlenül ugyanott Mi az a holdfázisban vágott fa? Egyelıre nem bizonyítottan, de gyaníthatóan köze van a hold járásának az élı fa pillanatnyi minıségéhez. Talán a mágneses mezık és a fában lévı téli, nem kötött víztartalom mozgási lehetıségébıl adódik ez a felvetés. Természetesen technikailag kivitelezhetetlen, hogy házaink faanyagát ilyen vágásból szállítsuk.

4 Mennyit zsugorodhat a faanyag? Tangenciális (vertikális) irányban mintegy 6-10 %-os zsugorodás következik be a falakban. Ez kb. 2 év alatt történik meg, ennyi idı kell a faháznak hogy beálljon a mindenkori klímához. Egyéb irányokban a zsugorodás 0,5-2 %, azaz konstruktív szempontból nem jelentıs. Építéstechnika Milyen mérető faanyagból tudok házat rendelni a Finnbär-tıl? Standard méreteink a következık: Gépi megmunkálású rönkjeink mm közöttiek, rétegelt ragasztott gerendáink 95x180 mm-tıl 240x260 mm-esek. Mint minden esetben, a felhasznált faanyagok tekintetében is igyekszünk ügyfeleink különleges kéréseinek eleget tenni. Amennyiben a fentiektıl eltérı dimenziókra van szüksége, jelezze ajánlatkérésében. Kézzel vagy géppel formázott rönköt válasszak? A géppel formázott rönkök is ugyanolyan rusztikus megjelenést biztosítanak, mint a kézzel megmunkált rönkök. A gépi megmunkálásnak a termelési gyorsaság, olcsóbb ár, valamint a tizedmilliméter pontos illeszkedés az elınye. Amennyiben kézzel megmunkált rönköt szeretne háza alapanyagául választani, erre is van lehetıség. Milyen összeillesztést alkalmaznak? Rönkjeinket a Finnországban használatos tradicionális skandináv metszéssel illesztjük össze. A rönkök és gerendák illesztéseit (profilokat), valamint a sarki illesztéseket gépi marással készítjük. A rönkök és gerendák vertikális megerısítését, bizonyos szakaszonkénti furatokkal és abba illeszkedı facsapokkal biztosítjuk. Házaink sarkainak illesztéseinél 12 mm-es menetes szárral történik a szerkezet függıleges megerısítése. Használnak rönkök közti szigetelést? A rönkök és gerendák összeillesztési felületeire egy 1,5 mm vastag szigetelıszalagot ragasztunk, ami a faanyagon lévı esetleges egyenetlenségeket hivatott kompenzálni.

5 Mőszárított faanyagot használnak? A Finnbär házakban felhasznált alapvetı fa részek számítógép-vezérelt, mőszárított finn alapanyagokból készülnek (laminált gerendák, tetıszerkezet!, hajópadló, lambéria, fa-burkolatok, lépcsık, szauna stb.). Rel.nedv.tart. 20 %. A falszerkezet készülhet mőszárított vagy természetes úton szárított faanyagból is. A természetes úton száradó faanyag (3 hónapig a főrészüzemben, 2 hónapig az összeszerelésnél nyílászárók nélkül) minıségében nem különbözik a mőszárítottól. A repedések mindkét alapanyagon természetesek. Amennyiben homogén, repedésmentes felületet szeretne faházában, akkor válasszon laminált-gerenda falakat. A laminált gerendáknál használt ragasztóanyag nem veszélyes? A rétegelt-ragasztott gerendáknál használt enyv természetes alapanyagokból készül. Egészségkárosító hatása nincs és fenntartható a fa légzési képessége is minden irányban. Milyen a rönkök és gerendák felületi megmunkálása? Építıanyagaink gépi gyalulás után kerülnek felhasználásra. Mi a maximális hossza a megvásárolható rönköknek (mekkora házat tudok építeni)? A kiformázható maximális rönkhossz kb. 20 méter lenne, de ez nem azt jelenti, hogy ennél nagyobb házat nem lehet építeni! (A fák értékesebb, alsó felébıl készülnek a jó minıségő rönkök, a kevésbé értékes felsı harmada nem kerül be a rönkgyártásba). Nem az egyenkénti rönkhosszúság a döntı, sokkal inkább a megfelelı technikai (építészeti) kivitelezés. Gyakorlatilag bármekkora házat fel lehet építeni tömör fából. Impregnálják a faanyagot? A Finnbär által szállított rönkök és gerendák kékülés elleni védıszeres kezelést kapnak a szállítás elıtt. A rönkök és gerendák végleges faanyagvédelme az építés helyszínén történik. Minden esetben Finnországból érkezı Tikkurila favédıszereket alkalmazunk. Kültéri faanyagainkat (pl. terasz) már a szállítás elıtt impregnáljuk.

6 Milyen idıközönként kell újrakezelni a kültéri falfelületeket? Minden faházat szükséges bizonyos idıközönként nyílt pórusú lazúrral (Ne használjon festéket, vagy lakkot!!) kezelni. Ezek az anyagok, a gombák és rovarok elleni védelem mellett elsısorban a faanyag elszínezıdését akadályozzák meg. A faanyag, kezelés nélkül is képes lenne megbirkózni a természetes veszélyekkel, azonban a ház esztétikai értéke erısen romlik a nap sugárzásának hatására létrejövı egyenetlen elszínezıdés/ szürkülés következtében. Az elszínezıdés egyébként kb. 10 év alatt egyenletessé válna, és szép egységes szürke felületet képezne. Házainkat ajánlott 3-5 évente a megfelelı színő lazúrral újrakezelni. Finnbär modellválaszték az egyetlen megoldás? Természetesen nem csak modelljeinket rendelhetik meg. Finnországi tapasztalatok alapján házaink többségét egyedi tervek alapján gyártjuk. A Finnbär modellválasztéktól való eltérés vagy alaprajz-módosítás nem költségnövelı tényezı. Készítenek szendvicsházakat is? A Finnbär elsısorban a rönk és gerendaházakat népszerősíti, gyártja és forgalmazza! A szendvicsszerkezető 1 generációs házak az optikai megjelenésen kívül semmiben nem hasonlítanak a tömör fából készült házakra. A vékony burkolatok hajlamosak a vetemedésre, nem ellenállóak a gombákkal és rovarokkal szemben. Nincs meg a megfelelı fatömeg (nyomás), ezért az összeszerelésnél értelemszerően létrejövı összeillesztési hézagok nem csökkennek, hanem megmaradnak vagy tágulnak. Hiányoznak a masszív szigetelt épületsarkok. A kívülrıl felszögelt vagy felcsavarozott burkolat nem képes eleget tenni a faanyag természetes tágulásának/zsugorodásának, aminek repedések megjelenése, hézagok kialakulása lesz a következménye. A rönkbıl és gerendából való építkezés ısi hagyományokon alapul, kiforrott és bevált technikát alkalmazva, amely biztosítja épületeinek hosszú élettartalmát, családjának örömet és megfelelı életteret biztosítva. Aki a kevés fa, sok szigetelés és gipszkarton borítás mellett dönt, azt sajnos nem tudjuk segíteni ötlete megvalósításában. Lehetséges a rönk és gerendaházak szigetelése? Akár utólag is? Rétegelt ragasztott gerendaházaink belsı oldali szigetelést kaphatnak max. 10 cm-es kızetgyapot vagy cellulóz formájában a tökéletes hıszigetelés érdekében, így viszont a belsı párazáró fólia alkalmazásával elveszítjük a gerendafalazat jó légzési és párakiegyenlítı hatását. Ebben az esetben mm-es gerendázatot javasolunk, amire belülrıl 100 mm-es szigetelés,

7 majd finn lambéria burkolat kerül. Így megnövelheti háza falának K értékét, könnyedén elérheti akár a 0,2 K-t is. A témához tartozik, hogy ugyan a tömör fa szigetelése alapvetıen jobb mint az egyes építıanyagoké, az építészeti technika fejlıdése megállíthatatlan, és egyre jobb hıszigeteléső falazati termékek jelennek meg a piacon. Hıtechnikailag mindig az egész házat vizsgálja meg, számolja a teljes hıkibocsátást. Megfelelı padló és tetıszigetelés alkalmazásával sokat javíthat házának hıháztartásán, és nyugodt szívvel használhat mmes tömör fa falakat. Dupla rönksor középen légréssel vagy szigeteléssel. Mi a véleményük errıl? Elsısorban Németországban, az ottani alacsony energiaigényő házak törvény pontatlan megfogalmazásából adódóan több faházgyártó megpróbál eleget tenni az elıírt falazati K értékeknek. Erre egy megoldás, a kétrétegő rönk vagy gerendasor középen levegıvel vagy szigeteléssel. Ez a megoldás igen fiatal találmány, valószínőleg zsákutcába vezet. A lehetséges problémák forrásai a következık: - 2 vékony fal alkalmazása - különbözı erıtani hatások a külsı és belsı falakon - a két fal nem egyszerre reagál a nedvességtartalom változásokra, ezáltal különbözı mértékben és idıben következik be a tágulás/zsugorodás. Mindezek valószínőleg a falazat káros elváltozásához, deformációjához vezetnek. Készítettek már épületet szinteltolással? A legtöbb faházgyártó a piaci versenyhelyzet nyomása alatt hajlandó szinteltolással tervezni és akár építeni is rönk vagy gerendaházat. És ezzel nagy kockázatot is vállal. Ez a megoldás nagyon nagy odafigyelést és pontos számításokat igényel, hiszen az eltérı falmagasságok miatt a természetes (és különbözı mértékő) száradás következtében nagy a veszélye a rönkök elválásának. A Finnbär a szinteltolással készülı házakat csak és kizárólag laminált gerendából ajánlja felépíteni. Figyelembe veszik a helyi szabályozásokat is? Természetesen ügyelünk arra, hogy az építés helyszínén a szabályozásoknak megfelelı épületet állítsunk fel. Tisztában vagyunk a különbözı országok/régiók szabályozásaival, tervezıi munkánkat minden esetben helyi építımérnökök bevonásával végezzük. Amennyiben kész építési tervei vannak, azok alapján is tudunk dolgozni.

8 Mik a Finnbär által szállított faanyagok dimenziói? ben küldött ajánlataink mellékletét képezi a Finnbär kivitelezési norma, ami milliméter pontosan leírja a felhasznált anyagok fajtáit. Itt nehéz lenne mindet felsorolni. Kérjük, a részletekért küldjön címünkre egy t. Mit tartalmaznak az alapárak? Alapáraink tartalmazzák a rönkök, illetve gerendák mellet a ház minden fa részét (ajtókat, ablakokat, hajópadlót, szaunát stb.), a szállítási költséget, a tervezés költségeit (tervadaptálás, közmőegyeztetés), az építést. Természetesen lehetıség van csak bizonyos fa részek szállítására is. Árajánlataink flexibilisen alkalmazkodnak ügyfeleink igényeihez, az ajánlatban szereplı termékek tetszés szerinti minıségő/árú egyéb anyagokra cserélhetıek, a kivitelezési fázisokat igény szerint végezzük, a rönkváz szállítástól a kulcsrakész átadásig. Vállalják a téli építést is? A rönk-, és gerendaházakat télen is lehet építeni, abban az esetben, ha az ısszel elkészült alapot nem fedi hó, valamint (a munkások egészségi állapotát megırzendı) nincs hidegebb -10 foknál. Vállalják kulcsrakész ház megépítését is? Árajánlataink része egy megközelítı kulcsrakész árszabás is. Ez elsısorban ügyfeleinket tájékoztatja arról, mennyi plusz költséggel kell számolnia beköltözésig. A kulcsrakész épület kivitelezését hosszú egyeztetések kell, hogy megelızzék, hiszen ehhez a készültségi fokhoz már a tulajdonos ízlésvilágát és igényszintjét is figyelembe kell venni. Minden felsorolt terméknek a piaci középárával számoltunk. A munkákat természetesen el tudjuk végezni, ha ügyfelünk úgy kívánja. Milyen nyílászárókat használnak? Ajtóinkat igény szerinti méretben és mennyiségben a Magyarországi EMA Rt. gyárból szállítjuk. Az EMA Rt. olyan nyílászárókat ajánl az Ön figyelmébe, melyek több mint ötvenéves tapasztalat eredményeként, nyugati technológia segítségével, magyar szakemberek és munkásemberek hozzáértésével biztosítja az Ön igényeire szabott, jelenleg az európai piacon található legjobb minıséget, elérhetı magyar áron.

9 Mennyi idıbe telik a faházam gyártása, kivitelezése? Rönk- vagy gerendaházának gyártása a megrendeléstıl számított kb. 8 héten belül készül el. A néhány napos szállítás és rakodás után a kivitelezés kb. 4-8 hetet vesz igénybe. A megrendelés elıtti tervezési idı ellenben akár több hónap is lehet, hiszen a faházépítésnél a legapróbb részletet is elıre egyeztetnünk kell a megrendelıvel. Például az elektromos vezetékezés furatai a gyártás során kerülnek a gerendákba Mennyi garanciát kaphat a vásárló? A finn faházgyártók általános véleménye szerint a rönkökre és gerendákra amennyit csak akar... Szerzıdés szerint a ház fa részeire év garanciát vállalunk. Az egyéb fa részekre, ajtókra, ablakokra a mindenkori gyártó garanciális feltételei az iránymutatóak. A Finnbär, szakemberei által végzett szerelési munkákra 12 hónap általános garanciát vállal. Léteznek rönk és gerendaházak gyártására vonatkozó szabályozások? A Finnbär a Finnországban hatályos építészeti szabványok alapján gyártja és kivitelezi épületeit. Ezeket a 80-as években hozták létre, és minimálisan elvárt -nak tekintendı szabályozásokat tartalmaz, nemcsak a gyártásra, hanem a tervezésre, építésre vonatkozóan is. Hol tudok egy Finnbär referenciaházat közelebbrıl megtekinteni? A Finnbär cég márciusában kezdte meg mőködését Magyarországon. A látogatható magyarországi referenciaház és bemutatóterem a Velencei-tó északi partján, a pákozdi dombokon épült fel egy 110 m2-es egyszintes, 190 mm-es rönkház. Javasolják padlófőtés beszerelését? A faházakban, különösen a vizesblokkokban tökéletes megoldást jelent a padlófőtés, kiegészítve egy légforgató berendezéssel. Vigyázat, padlófőtés csak kerámiapadlónál alkalmazható. Hajópadló, vagy parketta esetében nem.

10 Alternatív energiafelhasználás? Rönkházat építık körében egyre népszerőbbek az alternatív energiák felhasználása. Erre mi is többféle megoldást kínálunk, a vákumcsöves használati melegvíz ellátástól a pellet/faelgázosító kazánokon át a napenergiás főtésrásegítésig. A leginkább megtérülı energiaforrás/alkalmazás az a napelemes használati melegvíz ellátás. Hol találok megfelelı szakirodalmat Magyarországon? Nehéz megfelelı, minden oldalról megvilágított, objektív szakirodalmat találni. A oldalon találnak egy szakkönyvgyőjteményt, amiben böngészve hasznos információkat találnak magyar és idegen nyelven egyaránt. Az Internet kimeríthetetlen információhalmazt tartalmaz minden témában, vigyázni kell azonban az információk hitelességét illetıen. A fórumokon társalgók között gyakran merülnek fel érdekes és praktikus szakmai/gyakorlati kérdések, tapasztalatok. Ajánljuk továbbá jól képzett faipari szakemberek, lehetıleg nemzetközi és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezı, faházépítésben jártas, faipari eljárásokkal tisztában lévı szakemberek felkeresését. Kérhetek tanácsot, javaslatot, állásfoglalást a Finnbär-tıl? Ezt az oldalt szakmai szempontból ellenırizte, összeállította és bıvíti: Mahler László Szakképzett tanácsadónk, a Finnbär Magyarország faipari szakértıje örömmel válaszol bármilyen, faiparral, rönk- és gerendaházakkal kapcsolatos kérdéseire. Nyitottak az együttmőködésre Magyarországi cégekkel, szervezetekkel? Mind szakmai, mind üzleti téren nyitottak vagyunk az együttmőködésre. Alapvetı érdekünk, hogy a Finnbär faházak a lehetı legjobb berendezésekkel és ajánlatokkal épülhessenek fel, professzionális termékeket szállító cégek együttmőködésével. Várjuk jelentkezésüket! Copyright 2008 Székesfehérvár, Finnbär Magyarország

Andó Mátyás. EGM III. évfolyam. Ökologikus építészet TARTALOMJEGYZÉK... 1 BEVEZETÉS... 2

Andó Mátyás. EGM III. évfolyam. Ökologikus építészet TARTALOMJEGYZÉK... 1 BEVEZETÉS... 2 Falak jelentısége energetikai szempontból HİSZIGETELÉS Andó Mátyás EGM III. évfolyam 2004 Ökologikus építészet Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 1 BEVEZETÉS... 2 ÉPÍTİANYAGOK JELLEMZİI... 2 HİSZIGETELİ

Részletesebben

ENERGETIKAI HATÁSTANULMÁNY KÁL NAGYKÖZSÉG INTÉZMÉNYEIRE

ENERGETIKAI HATÁSTANULMÁNY KÁL NAGYKÖZSÉG INTÉZMÉNYEIRE 1 ENERGETIKAI HATÁSTANULMÁNY KÁL NAGYKÖZSÉG INTÉZMÉNYEIRE Vereb János 3368. Boconád, Lenin utca 6/a. 2012 június 2 Tartalomjegyzék oldal Bevezetés 4 1. Energetikában megjelent hatályos irányelvek, rendeletek,

Részletesebben

ERDÉSZETI KISFÜZETEK Magán-erdıgazdálkodási Tájékoztató Iroda. Stark Magdolna Schiberna Endre Faértékesítési ismeretek erdıtulajdonosoknak

ERDÉSZETI KISFÜZETEK Magán-erdıgazdálkodási Tájékoztató Iroda. Stark Magdolna Schiberna Endre Faértékesítési ismeretek erdıtulajdonosoknak ERDÉSZETI KISFÜZETEK Magán-erdıgazdálkodási Tájékoztató Iroda Stark Magdolna Schiberna Endre Faértékesítési ismeretek erdıtulajdonosoknak Sopron, 2008. Stark Magdolna Schiberna Endre Faértékesítési ismeretek

Részletesebben

A magyar kis és középvállalatok beszállítói szerepének erısítésérıl szóló stratégia kidolgozása a gép- és gépjármőipari ágazatban:

A magyar kis és középvállalatok beszállítói szerepének erısítésérıl szóló stratégia kidolgozása a gép- és gépjármőipari ágazatban: A magyar kis és középvállalatok beszállítói szerepének erısítésérıl szóló stratégia kidolgozása a gép- és gépjármőipari ágazatban: a jelenlegi helyzet tanulságai és a lehetıségek kihasználásának eszközei

Részletesebben

A MODUL TANANYAGA VEZETİI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK ÉS KOCKÁZATKEZELÉS

A MODUL TANANYAGA VEZETİI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK ÉS KOCKÁZATKEZELÉS Erasmus Multilateral Projekts Virtual campuses A projekt referenciaszáma: 134350-LLP-1-2007-1-HU-ERASMUS-EVC A projekt címe: Virtual campus for SMEs in a multicultural milieu ( SMEdigcamp ) Ez a kiadvány

Részletesebben

Megújuló energiaforrások. Napkollektorok

Megújuló energiaforrások. Napkollektorok Megújuló energiaforrások Napkollektorok Tanfolyami jegyzet 2010 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 1 Magyarország energia helyzete... 4 A megújuló energiaforrások... 6 A fosszilis energiaforrások... 6 A megújuló

Részletesebben

DIPLOMATERV. Állványrendszerek irattári alkalmazásának vizsgálata, különös tekintettel a térkihasználásra és a telepítésiköltségarányokra

DIPLOMATERV. Állványrendszerek irattári alkalmazásának vizsgálata, különös tekintettel a térkihasználásra és a telepítésiköltségarányokra Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Állványrendszerek irattári alkalmazásának vizsgálata, különös tekintettel a térkihasználásra és

Részletesebben

HOGYAN LEHETÜNK SIKERESEBBEK EURÓPÁBAN?

HOGYAN LEHETÜNK SIKERESEBBEK EURÓPÁBAN? VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HOGYAN LEHETÜNK SIKERESEBBEK EURÓPÁBAN? Projekttervezés és pályázatkészítés Budapest, 2004. 2 VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE PROJEKTTERVEZÉS

Részletesebben

II. Innovációs sikertörténetek

II. Innovációs sikertörténetek Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2952 E-mail: ipargazd@t-online.hu Internet:http://www.ikt.hu II. Innovációs

Részletesebben

Az integrált vállalatirányítási információs rendszerek szerepe a vállalatirányítás hatékonyságának növelésében

Az integrált vállalatirányítási információs rendszerek szerepe a vállalatirányítás hatékonyságának növelésében Debreceni Egyetem Informatikai Kar Az integrált vállalatirányítási információs rendszerek szerepe a vállalatirányítás hatékonyságának növelésében Dr. Kárpáti Tibor egyetemi adjunktus Sárkány Zsolt gazdaságinformatikus

Részletesebben

Az elektronikus kereskedelem logisztikai kihívásai

Az elektronikus kereskedelem logisztikai kihívásai Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar E-business Kutatóközpont Az elektronikus kereskedelem logisztikai kihívásai Késztette: Nagy Piroska Gazdasági informatika szak E-business szakirány 2009

Részletesebben

Megvalósult épületek ismertetése

Megvalósult épületek ismertetése Épületrekonstrukciós Szakmérnöki Szak Farkas Imre Szakdolgozat Témavázlat Nedvesedı falak talajszint alatti utólagos nedvességmentesítése, kiszárítása I/ A szigetelés filozófiájának változása a XX. század

Részletesebben

Az Európai Uniós támogatások, pályázatkészítés és projektmenedzsment

Az Európai Uniós támogatások, pályázatkészítés és projektmenedzsment Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elısegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

1. A benchmarking módszer általános bemutatása

1. A benchmarking módszer általános bemutatása A benchmarking módszer alkalmazási lehetısége közmővelıdési könyvtárakban Magyarországon Istók Anna, PhD. levelezı hallgató 2. évfolyam Szent István Egyetem, Gödöllı 1. A benchmarking módszer általános

Részletesebben

Esettanulmány egy civil szervezet intézményének infrastrukturális fejlesztésérıl

Esettanulmány egy civil szervezet intézményének infrastrukturális fejlesztésérıl Esettanulmány egy civil szervezet intézményének infrastrukturális fejlesztésérıl 1 A projekttel kapcsolatos alapinformációk összefoglalása 1.1 A projekt fıbb ismérvei Pályázó: autistákat ellátó és foglalkoztató

Részletesebben

A pedagógusok munka- és munkaidı-terhelése

A pedagógusok munka- és munkaidı-terhelése A pedagógusok munka- és munkaidı-terhelése Kutatási beszámoló Szerkesztette: Lannert Judit és Sinka Edit 2009. január 1 A tanulmány az Oktatási és Kulturális Minisztérium megrendelésére készült, a 9682/16/2008

Részletesebben

Szalmabála Építészet

Szalmabála Építészet Szalmabála Építészet 1 Tartalom A kiadvány célja:... 4 Mi a lényege a szalmaházaknak?... 4 Az alapanyag:... 4 A szalmabála építőanyag tulajdonságai:... 5 Hőszigetelés... 5 Hangszigetelés... 7 Időtállóság....

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tartalom. Ugye nem lenne kellemes burkolatok nélküli épületekben, szakinfoépítészet. szigeteléstechnika

Kedves Olvasó! Tartalom. Ugye nem lenne kellemes burkolatok nélküli épületekben, szakinfoépítészet. szigeteléstechnika Tartalom Parafa a fenntartható építészetért 2 Természetes burkolat csúcsminőséggel párosítva 7 A bambusz térhódítása napjainkban 10 Svéd szalagparketta padlófűtéshez is 13 Modul padlószőnyeg 15 Harmóniában

Részletesebben

Budapesti Mőszaki Fıiskola Tanárképzı és Mérnökpedagógiai Központ SZAKDOLGOZAT

Budapesti Mőszaki Fıiskola Tanárképzı és Mérnökpedagógiai Központ SZAKDOLGOZAT Budapesti Mőszaki Fıiskola Tanárképzı és Mérnökpedagógiai Központ SZAKDOLGOZAT Nagy Balázs 2007 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bevezetés... 3 1 Az információtól a tudásig a hatékony információkeresés

Részletesebben

A pedagógusok munka- és munkaidı-terhelése

A pedagógusok munka- és munkaidı-terhelése A pedagógusok munka- és munkaidı-terhelése Kutatási beszámoló Szerkesztette: Lannert Judit és Sinka Edit 2009. január A tanulmány az Oktatási és Kulturális Minisztérium megrendelésére készült, a 9682/16/2008

Részletesebben

Szerkesztı: Rostásné Pátkai Zsuzsanna 2009. FEBRUÁR. Kiadó: Fıvárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ISBN 978-963-87965-3-0

Szerkesztı: Rostásné Pátkai Zsuzsanna 2009. FEBRUÁR. Kiadó: Fıvárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ISBN 978-963-87965-3-0 HÁTRÁNYBÓL ELİNYT! VÁLASZOK A MUNKAERİPIACI (RE)INTEGRÁCIÓ KIHÍVÁSAIRA Szerkesztı: Rostásné Pátkai Zsuzsanna 2009. FEBRUÁR Kiadó: Fıvárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ISBN 978-963-87965-3-0

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Tanszékvezetı: Dr. habil. Herdon Miklós, egyetemi docens ELEKTRONIKUS KERESKEDELMI MEGOLDÁSOK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó

P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó P Á L Y Á Z A T I Ú T M U T A T Ó SEGÉDLET Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram AZ IPAROSÍTOTT TECHNOLÓGIÁVAL ÉPÜLT LAKÓÉPÜLETEK SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉST ÉS ENERGIA- MEGTAKARÍTÁST

Részletesebben

Németh Gábor. Fafeldolgozási hulladékok kezelése, felhasználhatósága. Doktori (Ph.D.) értekezés. Témavezetı: Prof. Dr. Varga Mihály egyetemi tanár

Németh Gábor. Fafeldolgozási hulladékok kezelése, felhasználhatósága. Doktori (Ph.D.) értekezés. Témavezetı: Prof. Dr. Varga Mihály egyetemi tanár Németh Gábor Fafeldolgozási hulladékok kezelése, felhasználhatósága Doktori (Ph.D.) értekezés Témavezetı: Prof. Dr. Varga Mihály egyetemi tanár Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Cziráki

Részletesebben

A versenyképes vállalatirányítás

A versenyképes vállalatirányítás Schwarczenberger Istvánné dr.: A versenyképes vállalatirányítás Budapest, 2008. P:\BMS CM_final\Management\Versenyépes vállalatirányítás_sm.doc TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 3 2. AZ INTEGRÁLT VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

Módszertan A gyakorlati oktatás módszertana I. tárgyból önálló tanulási módszer felhasználásával

Módszertan A gyakorlati oktatás módszertana I. tárgyból önálló tanulási módszer felhasználásával Módszertan A gyakorlati oktatás módszertana I. tárgyból önálló tanulási módszer felhasználásával Készült: A Gyır-Sopron-Moson megyei Pedagógiai Intézettel együttmőködve A TÁMOP 4.1.2-08//B-2009-0006 Összeállította:

Részletesebben

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELİK EGYÜTTMŐKÖDÉSE, A TÉSZ-EK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELİK EGYÜTTMŐKÖDÉSE, A TÉSZ-EK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLİ ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELİK EGYÜTTMŐKÖDÉSE, A TÉSZ-EK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA Doktori (PhD) értekezés Készítette: Horváth Zoltán Gödöllı 2010. A doktori

Részletesebben

Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme

Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme 2009. március április Energiatakarékos és passzív házak Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme 1103 Budapest, Kőér u. 16. Tel: 06 (1) 260-2290, Mobil: 06/20 341-1217, 06/20 9342-911,

Részletesebben

Digitális pedagógia Az oktatástechnika fejl dése A gyakorlást szolgáló programok Az ismeretszerzést segít programok Problémamegoldó programok

Digitális pedagógia Az oktatástechnika fejl dése A gyakorlást szolgáló programok Az ismeretszerzést segít programok Problémamegoldó programok Digitális pedagógia A digitális pedagógia napjainkban sokszor és több értelemben használt - szóösszetétel minden értelmezésében magában hordozza magát a közvetítı médiumot, az információs és kommunikációs

Részletesebben

A gazdaságos felújítás

A gazdaságos felújítás A gazdaságos felújítás Részletes tájékoztató a költség-optimalizált energetikai korszerűsítésről magánépíttetők és intézmény üzemeltetői számára Energetikai felújítást fontolóknak Kiadó: Belügyminisztérium

Részletesebben