Fogyaszd felelősséggel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogyaszd felelősséggel"

Átírás

1 Fogyaszd felelősséggel Fontosnak tartjuk, hogy mindannyian önmérsékletet tanúsítsunk az alkoholfogyasztásban. Hogy tudjuk, mikor, mennyit szabad innunk. És hogy hol van az a bizonyos határ, amikor megálljt kell parancsolnunk. Ehhez szeretnénk most tippeket, tanácsokat adni Neked. Reméljük, hogy válaszainkat, iránymutatásunkat hasznosnak fogod találni. Mielőtt azonban tovább böngészel, ne feledd: alkoholt csak a törvényben meghatározott életkort betöltött felnőttek fogyaszthatnak; nőknek napi egy-két ital, férfiaknak napi két-három ital fogyasztása még nem ártalmas; 1 soha ne fogyassz alkoholt, ha vezetsz vagy gépet üzemeltetsz. A fogyaszd felelősséggel oldal menüpontjai és aloldalai: Mire figyeljünk? Tények Kockázatos magatartásminták 1 A WHO hivatalos ajánlása (angol) ICAP (Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ) jelentése (magyar)

2 Irányelvek Család és alkohol GYIK Mire figyeljünk? Az alkoholfogyasztás általános irányelvei Amikor nekiállunk a haverokkal sörözni, a véralkoholszintünk alakulását számos dolog befolyásolja. Például a nemünk. Vagy az elfogyasztott ital mennyisége. Hogy milyen hosszan poharazunk. Mit ettünk a sörözés előtt. Mekkora a testmagasságunk, a testsúlyunk. Egyáltalán milyen az egészségi állapotunk. Az egyéni adottságok következtében, és mivel a szervezet abban a pillanatban elkezdi lebontani az alkoholt, amint az első kortyot megisszuk, rendkívül nehéz pontosan meghatározni, hogy adott időben mennyi alkohol van a szervezetünkben, és hogy az milyen hatással van ránk. Az biztos: az egészséges emberi máj két-három órán át dolgozik azon, hogy egy átlagos italban található 14 gramm alkoholt lebontsa, és eltávolítsa a szervezetünkből. Szóval ne feledd: ha legurítasz egy korsó sört, megiszol egy-két pohár bort vagy rövidet még két-három órával később is marad valamennyi alkohol a véredben. Sőt, ha este sokat fogyasztasz, alkoholszinted még másnap reggel is a vezetéshez megengedett törvényes határérték feletti lesz. Kétségtelen, hogy sokan vannak, akik egy-egy alkalommal kicsit túllőnek a célon; közülük azonban csak néhányan alkoholisták. Ami persze nem jelenti azt, hogy a részeg ember szép látvány volna, és a másnaposság ne volna kellemetlen. A részegség

3 soha nem veszélytelen ezért inkább kerülendő. Az alkohol mértéktelen fogyasztása súlyosan károsítja a szervezetet. Hogyan igyon a férfi? Hogyan igyon a nő? Az Európai Sörszövetség ajánlása szerint a férfiaknak napi 1-3 ital elfogasztása esik a mértékletes alkoholfogyasztás kategóriájába, míg a nők esetében ez a mennyiség 1-2 pohár ital elfogyasztását jelenti. 2 Ne feledd, a túlzott alkoholfogyasztás számos kockázatot rejt magában: magas vérnyomás, stroke, májzsugor, hasnyálmirigy-gyulladás, agykárosodás és rák (többek között mellrák). Magas a gépjárműbalesetek és más sérülések kockázata, ugyanígy a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélye is a megszületendő gyermekre. Fontos észben tartanunk, hogy az alkohol másképp hat a férfiakra és másképp a nőkre. Mivel a nők szervezetében kisebb a folyadékarány, ezért hamarabb lerészegednek, mint az azonos testtömegű férfiak, akiknek viszont több időre van szükségük, hogy lebontsák az alkoholt. 2 A WHO hivatalos ajánlása (angol) ICAP (Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ) jelentése (magyar)

4 Van, akinek tilos alkoholt fogyasztania Az itt leírt gondolatok csupán útmutatásként szolgálnak az ésszerű alkoholfogyasztás tekintetében. Segíthetnek Neked, hogy megtaláld a helyes arányt. Alapvetően azonban az egyén felelőssége, hogy mit és hogyan iszik. De vannak, akiknek még jobban oda kell figyelniük az alkoholra; tisztában kell lenniük annak kockázataival. Tilos alkoholt fogyasztaniuk: kisgyermekeknek és serdülőknek azoknak, akik nem tudnak mértékkel inni: gyógyuló alkoholisták, problémás ivók, vagy akiknek a családjában előzménye van az alkohollal kapcsolatos problémáknak várandós nőknek, vagy akik várandósak lehetnek

5 azoknak, akik kocsival vannak, és vezetni szándékoznak, gépet üzemeltetnek, vagy olyan tevékenységet végeznek, amely figyelmet, ügyességet vagy mozgáskoordinációt igényel azoknak, akik olyan receptre felírt vagy recept nélkül kapható gyógyszereket szednek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal Tények Mi is az alkohol? Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol természetes eredetű szubsztancia, amely a gyümölcsökben, zöldségekben vagy gabona magvakban található természetes cukrok erjedése során keletkezik. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a különböző erjesztett terményeknek eltérő az alkoholtartalma. A sörök zöme körülbelül 5%, a legtöbb bor 12% alkoholt tartalmaz, míg néhány rövidital alkoholtartalma a 40%-ot is meghaladhatja. Az alkoholt csakis mértékkel szabad fogyasztani, hiszen erősen befolyásolja a központi idegrendszert, amely olyan létfontosságú testi funkciókat szabályoz, mint a légzés, az emésztés és a vérkeringés. Az alkohol megzavarja az agyba jutó és onnan kimenő üzeneteket; nem véletlen, hogy ez Nálad is változást idézhet elő az érzelmekben, a látás és a hallás percepciójának tekintetében. És ha több alkoholt iszol, ezek a változások még drasztikusabban jelentkezhetnek. Fontos, hogy az alkohol energiát is biztosít a szervezet számára; bár a legtöbb alkoholos ital tápértéke alacsony, mert kevés fehérje és zsír található benne. Tudtad, hogy a sör tartalmaz több fontos ásványi anyagot, mint kálium, kalcium, magnézium, valamint antioxidánsokat, és a legtöbb B-vitamint?

6 És azt tudtad, hogy semmilyen tartósítószert, sem adalékanyagot, sem zsírt nem tartalmaz? Ugyanakkor fontos, hogy teljes és kiegyensúlyozott képet kapj mind a sör alkoholtartalmáról, mind annak táplálkozástani vonatkozásairól. Mit művel az alkohol a szervezetünkkel?

7 Amikor italozunk, két dolog történik: az alkohol eleinte megnyugtatja a központi idegrendszert; aztán, ha nem tudunk megálljt parancsolni és tovább isszuk, már egyre jobban irritálja azt. Az első fázisban különféle érzelmek lehetnek úrrá rajtunk: öröm, szomorúság, megnyugvás vagy düh. A második fázis, az irritáció - közismertebb nevén másnaposság - fejfájást, hányingert és más kellemetlen tüneteket okozhat. Hogy milyen részegnek vagy "másnaposnak" érezzük magunkat, elsősorban attól függ, hogy mikor és mennyit, milyen gyorsan iszunk, illetve hogy mekkora a testsúlyunk Nagyon fontos, hogy az alkohol lassíthatja a reflexeinket, ronthatja a koordinációs képességünket, torzíthatja látásunkat, és emlékezetkiesést, sőt akár pillanatnyi eszméletvesztést is okozhat. Ezért nem szabad italozás után volánhoz ülni és vezetni, vagy bármi mást csinálni, amely egyensúlyérzéket és összehangoltságot igényel. Az elfogyasztott alkohol legnagyobb részét a máj széndioxidra és vízre bontja le; de ahhoz, hogy szervezetünk ismét elérje az alkoholmentes állapotot, egy pohár ital elfogyasztását követően akár három órára is szükségünk lehet. Ráadásul az alkohol megemelheti a vérnyomást, a pulzust és szívritmus-zavarokat okozhat. Tartósan nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig a szív megnagyobbodását, a máj és más szervek károsodását eredményezi. Jegyezzük meg örökre: egyetlen alkalommal történő mértéktelen alkoholfogyasztás "akut alkoholmérgezést" okozhat, amely akár halállal is végződhet. Milyen közérzetet okoz az alkohol?

8 Néhányan azt veszik észre, hogy egy-két ital elfogyasztása megnyugtatja, kevésbé gátlásossá teszi őket; másokon viszont szomorúság, nyugtalanság vagy agresszivitás lesz úrrá. Egyazon mennyiségű alkohol komoly fizikai változásokat is előidézhet: a test nehezebben koordinálhatóvá válik, a reakcióidő lelassul, tompul a hallás- és ízérzékelés. További három, négy vagy öt ital elfogyasztása után pedig drámai mértékben csökken az ítélőképesség, az ésszerű gondolkodásra való hajlam. Ha tovább iszunk, az alkohol hatása még nyilvánvalóbban mutatkozik meg. Érzelgőssé válhatunk, kivörösödik az arcunk, nem tudunk felállni, és bizony nehezen megy az artikulált beszéd. Ilyenkor egyszerű helyzet áll elő: be vagyunk rúgva, kérem! Ilyenkor igen hamar beájulhatunk, és másnap úgy ébredünk, hogy semmi emlékünk az előző éjszakáról. Persze rosszul fogunk aludni, majd fejfájással, gyomorégéssel, hányingerrel, izomfájdalmakkal és kiszáradt szájjal ébredünk. A másnaposságra kínált kúrák (feketekávé, hidegzuhany, friss levegő vagy bármi más) javíthatják ugyan a közérzetet, de nem gyorsítják fel a folyamatot, amellyel az alkohol eltávozik a szervezetből. Szervezetünk egy pohár sört körülbelül másfél-két óra alatt bont le. A rendszeres italozók számára nagyobb mennyiség kell ahhoz, hogy ugyanezt megtapasztalják, mert szervezetüknek már magasabb az alkoholtűrési szintje. Természetesen az életkor, a nem, a genetikai adottságok, a testmagasság és testsúly is erősen befolyásolja, hogy kinek-milyen a közérzete, ha éppen alkoholt iszik. Kockázatos magatartásminták Bizonyos helyzetekben, illetve bizonyos fizikai állapotban levő embereknél már egy pohárka szesz is jelentős kockázatot jelent az egészségre és a biztonságra. A következő témákat érdemes elolvasnod:

9 Kocsival vagyok Kezdjük a lényeggel: az alkohol és a vezetés minden körülmények között halálos párosítás. A biztonságos vezetéshez jó látás, józan ítélőképesség és gyors reakciók kellenek. Nem árulunk el nagy titkot: az alkohol mindhármat tompítja.

10 Valójában már jóval a törvényes határérték alatti véralkoholszintnél csökkenhet a biztonságos vezetésre való képességed amit aztán tovább befolyásol, hogy éppen mennyit ettél, milyen napszakban vezetsz, milyen a hangulatod, nem beszélve szervezeted anyagcseréjéről és fáradtsági szintjéről. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy ha ittasan ülnek volánhoz (és ehhez már kis mennyiségű alkohol is elég), könnyen balesetet okozhatnak, amelyben nemcsak a saját, hanem mások életét is veszélyeztetik. És beszéljünk az egyéb következményekről: az ittas sofőrt elítélhetik ittas vezetésért, és nemcsak pénzbüntetéssel, a jogosítvány elvesztésével, de akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Van mit kockáztatni. Gondold meg kétszer, mit csinálsz! Mennyi piát töltesz magadba.

11 Munkahelyi italozás Munkavégzés közben még a legcsekélyebb mennyiségű alkohol is komoly problémákat okozhat; befolyásolhatja ítélőképességed, mozgáskoordinációdat. Lényegében nincs az a minimális alkohol, amelynek ne volna hatása Rád. Meg a szervezetedre. A másnaposság leronthatja a teljesítményed akkor is, ha a véralkoholszinted egyenlő a nullával. A munkahelyi ivás rövid és hosszú távú gondokat egyaránt okozhat. Rövid távon a megemelkedett alkoholszint veszélyezteti biztonságodat és munkád hatékonyságát; ez téves döntésekhez és akár balesetekhez is vezethet. Hosszú távon a kitartó italozás számos társadalmi, lelki és egészségügyi problémát idézhet elő; többek között alkoholfüggőséget. És aki hosszú időn keresztül keményen iszik, valószínűbb, hogy betegség miatt kimarad a munkából, mi több, fizikai és kapcsolattartási készségei is gyorsan leépülnek. Hát így.

12 Sport és ivás? Az alkohol és az aktív sportolás nem megy együtt. Ha testedzésre készülsz, soha ne igyál alkoholt! Az alkohol gyorsítja a pulzusod, növeli a levegővétel gyakoriságát, miközben rendesen kiszárít így fizikai állapotod azonnal romlani fog. Azzal, hogy csökkenti a fájdalomérzetet, növeli a sérülés kockázatát. De meg lesz a böjtje annak is, ha edzés után iszol, mert alacsonyabb folyadékszintje miatt szervezeted a tejsavat amely az izomlázért felelős kevésbé jól fogja lebontani. Alkoholfogyasztás terhesség alatt A kutatások azt mutatják, hogy már a nagyon alacsony alkoholszint is károsíthatja az emberi magzatot, vagyis a terhesség alatti alkoholfogyasztás valóban kockázatos. Bármilyen és bármennyi alkoholt is iszik meg egy terhes nő, az bizony bekerül a méhlepénybe így amikor a mama poharazik, lényegében együtt iszik a babával. Merthogy a gyermek vérének alkoholszintje azonos lesz az anyáéval, azzal a különbséggel, hogy a gyermek nem tudja ugyanolyan sebességgel lebontani az alkoholt, amely akár 24 órán keresztül is benne maradhat a vérében.

13 Mértéktelen italozás Nehéz megállapítani, hányan nyúlnak rendszeresen az italhoz; a legjobb tájékoztatást a mértéktelen alkoholizálásról a májzsugorodás okozta halálesetek száma adja. A májzsugorodás (cirrhosis) azt jelenti, hogy a rendes májsejtek helyét nem működő sejtek veszik át. Ezt az állapotot gyakran okozza az alkohollal való tartós visszaélés, időnként olyan emberek esetében, akik tartósan keményen isznak. A túlzásba vitt ivás hosszú időn keresztül sok más egészségügyi probléma kockázatát is növeli, többek között a szívbetegségét, a rákét és az alkoholfüggőségét. Az alkoholfogyasztás rabságában Az alkoholfüggőség vagy alkoholizmus nagyon sajátságos állapot, amely fizikailag és lelkileg is függővé teszi az embert az alkoholtól. Egyszóval: az alkoholisták az ital rabjai. Ha abbahagyják az ivást, fizikai és lelki elvonási tüneteket mutatnak, és sóvárognak a pia után. Az elfogyasztott alkohol mennyisége önmagában nem tünete ennek a betegségnek, bár a hosszú időn át történő túlzott ivás elvezethet ennek a betegségnek a kialakulásához. Fontosak persze a genetikai tényezők is, így jó ismerni a családi előzményeket, ami az alkoholt illeti. Ha problémásnak érzed a dolgot, és nem tudod tartani magad a mérsékelt alkoholfogyasztáshoz, inkább kérj orvosi tanácsot! Az alkoholfüggőségnek komoly következményei lehetnek; a család, a barátok és a közvetlen környezeted is sokat szenvedhet miatta.

14 Irányelvek A HEINEKEN felelős alkoholgyártóként elkötelezett a mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítése és támogatása mellett. Ennek jegyében együttműködik más gyártókkal, kormányokkal, nem-kormányzati szervezetekkel és egyéb érintett szervezetekkel. Miért van alkoholpolitikánk? Világszerte emberek milliói élvezik sörünket, és isszák azt mértéktartással egy pozitív életmód részeként. Természetesen vannak olyan emberek, akik felelőtlenül isznak, és számukra az alkohol komoly nehézségeket okozhat. Bizonyos kormányok erre úgy válaszolnak, hogy megpróbálják korlátozni az alkohol ideértve a sör gyártását, eladását, reklámozását és fogyasztását is. Nem hisszük, hogy ez a felelőtlen alkoholfogyasztás problémájának legjobb megközelítési módja; valójában azokat a fogyasztókat érinti inkább, akik felelősségteljesen fogyasztják a sört, bort és röviditalokat. Úgy gondoljuk, hogy egyénibb és célirányosabb intézkedésekre van szükség az alkoholproblémával küzdő emberek segítéséhez, míg a fogyasztók többsége elsajátítja a felelős magatartást, ha tájékoztatást kap az alkohol hatásairól. Alkoholpolitikánk kijelöli az irányadó mintákat és paramétereket, amelyek véleményünket formálják, és intézkedéseinket vezérlik minden alkohollal kapcsolatos ügyben.

15 HEINEKEN alkoholpolitika A felelősségteljes sörfogyasztás összeegyeztethető a kiegyensúlyozott és pozitív életvitellel a legtöbb olyan felnőtt esetében, aki úgy dönt, hogy alkoholt iszik. A tájékozott egyén felelős a saját viselkedéséért. A HEINEKEN elkötelezett a felelősségteljes fogyasztás iránti tudatosság növelése mellett. Cégcsoportunk összes alkalmazottjától mindenütt a világon felelősségteljes viselkedést követelünk meg. A HEINEKEN cégek kötelesek biztosítani, hogy üzleti tevékenységük megfeleljen a jogi követelményeknek, és ne bátorítsanak felelőtlen fogyasztásra. Párbeszéddel és cselekvéssel akarjuk segíteni az alkohollal való visszaélés megelőzését. A HEINEKEN alkoholpolitika betartása a HEINEKEN minden vállalata számára kötelező.

16 Család és alkohol Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szülők erőteljesen befolyásolják gyermekeik hozzáállását és viselkedését, ezért ésszerű feltételezni, hogy azok a szülők, akik felelősségteljesen fogyasztják az alkoholt, jó példát mutatnak gyermekeiknek, akik ezt a jövőben valószínűleg követni is fogják. Akár iszol alkoholt, akár nem, ha vannak gyermekeid, mindenképp beszélned kell nekik a mértéktelen ivással összefüggő kockázatokról. És nem árt, ha arra is felhívod gyermeked figyelmét, hogy a kiskorúak alkoholfogyasztása törvénybe ütközik, továbbá hogy alkohol kiszolgálása kiskorúak számára szintén bűncselekmény.

17 A társadalmi értékek és személyes elvek oktatása alapvetően fontos. Ebben a szülők azzal segíthetnek, hogy megmutatják gyermekeiknek az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az alkoholhoz való felelősségteljes hozzáállás előnyeit. Amikor az idő megérett rá lehet, hogy egy iskolai buli előtt, a szülők elkezdhetnek beszélni az alkoholról. A cél az, hogy a gyermekeknek legyen elég önbizalmuk ahhoz, hogy megbízzanak saját döntésükben, és mint kiskorúak, nemet mondjanak az alkoholfogyasztásra, még akkor is, ha a kortársaik nyomása erre indítaná őket. Ehhez, úgy véljük, a teljes képet ismerniük kell. Meg kell érteniük az alkoholfogyasztás veszélyeit, de annak kellemes oldalát is. Gyakran Ismételt Kérdések Szóval. Az alkohollal és annak hatásaival kapcsolatos kérdésekre adunk most válaszokat. Tudni akarod, hogy: Mit csinál Veled az alkohol? Különböző sebességgel "égetik el" az emberek az alkoholt? Mennyi a biztonsággal megiható alkoholmennyiség? Máshogy hat az ital a nőkre, mint a férfiakra? Hogyan hat az alkohol az üres, illetve teli gyomorra? Szabad-e inni terhesség alatt? A kávé tényleg kijózanít? Veszélytelenül mennyit ihat sportolás előtt? Mi a másnaposság? Mit csinál Veled az alkohol? Ha ledöntesz egy pohár sört, bort vagy tömény szeszt, akkor az abban található alkohol az emésztőrendszereden keresztül bejut a vérkeringésedbe, és szétterjed a testedben nem egész néhány perc alatt. Ha bármilyen étel van a gyomrodban, az lassítja ennek sebességét, de amint az alkohol eléri az agyat, az azonnal hat a test irányítóközpontjaira, és ezzel ittasságot okoz. Általában a szervezet körülbelül 17 gramm (vagy 1 pohár sör) alkoholt éget el két-három óránként. Különböző sebességgel "égetik el" az emberek az alkoholt? A legtöbb ember ugyanolyan sebességgel égeti el az alkoholt: általában a szervezet körülbelül 17 gramm (vagy 1 pohár sör) alkoholt éget el két-három óránként. Bizonyos betegségek és gyógyszerek lelassíthatják ezt a folyamatot, és az átlagosnál magasabb alkoholszintet eredményezhetnek néhány ital után. Az alkoholfogyasztás gyakorisága nem igazán befolyásolja az alkohol felszívódását. Másrészt a gyakori ivók általában kevésbé észlelik magukon az alkohol hatásait, mint a kevésbé rendszeresen ivók, és tény, hogy mindenki a maga módján tapasztalja meg az alkoholt.

18 Mennyi a biztonsággal megiható alkoholmennyiség? Vannak kivételek, de napi két ital normális körülmények között nem kellene, hogy bármilyen káros hatást gyakoroljon a legtöbb felnőtt férfira, míg a legtöbb nő és az idősebb emberek naponta egy pohár italt ihatnak meg minden veszély nélkül. Van, akinek egyáltalán nem volna szabad alkoholt innia a túl nagy kockázat miatt. Ezek közé tartoznak azok, akik autót akarnak vezetni, vagy valami olyan tevékenységet terveznek, amelyhez éberségre, mozgáskoordinációra és egyensúlyérzékre van szükség, valamint bizonyos betegségben szenvedő emberek, várandós nők (és terhességet tervező nők) és mindenki, aki nem töltötte be a törvény szerinti kort. Máshogy hat az ital a nőkre, mint a férfiakra? A válasz egyértelműen: igen. A nők teste a férfiakénál kisebb arányban tartalmaz vizet, és ebből az következik, hogy ugyanaz az alkoholmennyiség erősebben hat a nőkre, mint a férfiakra. 3 Hogyan hat az alkohol az üres, illetve teli gyomorra? Ha valakinek tele a gyomra, lelassul az alkohol lefolyása a vastagbélbe, és ez is lecsökkentheti az alkohol felszívódásának a sebességét. Tehát evés után valószínűleg tovább fog tartani, amíg megjelenik az alkohol hatása, és a vér alkoholszintje sem lesz olyan magas, mint amikor üres gyomorra iszik. Másrészt, bármilyen alkoholmennyiség lassabban fog teljesen elégni a testben, ha tele van az ember gyomra. 3 A WHO hivatalos ajánlása (angol) ICAP (Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ) jelentése (magyar)

19 Szabad-e inni terhesség alatt? A legjobb egyáltalán nem inni alkoholt a terhesség ideje alatt. Az alkoholnak számos káros hatása lehet a megszületendő babára. Mivel nem lehet biztonsággal megállapítani azt a szintet, amely teljesen veszélytelen, ezért a nők ne igyanak alkoholt a terhesség alatt, illetve ha kisbabát szeretnének. A kávé tényleg kijózanít? Tévedés! A kávé sohasem józanít ki! Nincs hatással arra, hogy a szervezetben milyen gyorsan szívódik fel az alkohol. A valódi hatása az, hogy víztelenít, vagyis többször kell a WC-t használni miatta. A nyers valóság az, hogy az egyetlen módja a kijózanodásnak az, hogy abbahagyod az ivást, és kivárod, amíg a szervezet elvégzi a többit. Veszélytelenül mennyit ihatsz sportolás előtt? A válasz: semennyit. A sportolás és az alkohol nem összeegyeztethető. Már egy vagy két pohár alkohol is csökkenti a koncentrációképességet, rontja a mozgáskoordinációt, sőt még a látást is. Ezen kívül csökkenti a fájdalomérzetet, és így növeli a sérülés veszélyét. Tehát Te se igyál testedzés előtt saját és mások érdekében. Mi a másnaposság? Az alkohol először nyugtatja a szervezetet utána pedig irritálja azt. Ezért következik mindig az esti nagy ivás után a kellemetlen reggel. Az alkohol többféle módon képes irritálni a szervezetet. Elnyomja a vizeletürítést gátló hormonokat tehát gyakrabban kell WC-re menni, ami viszont kiszárítja a szervezetet. Ezért érzi az ember olyan cefetül magát ébredéskor: fejfájást, émelygést, remegést, kiszáradt szájat, kínzó szomjúságot és más kellemetlen dolgokat tapasztal. Na, hát ez a másnaposság.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK JÓZAN HÚSVÉT A Húsvét hagyományai közé tartozik az utazás, a vendégjárás, és ilyenkor gyakrabban kerül sor alkoholfogyasztásra is. Az ittas vezetés hazánkban a második leggyakoribb

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT

HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen.org ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: élvezd az italod felelősségteljesen Mi az alkohol, mi a hatása Amikor borról,

Részletesebben

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholfogyasztásról Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholhoz való lehetséges viszonyulások absztinensek, akik nem fogyasztanak alkoholos italokat; szociális ivók, akik főleg társaságban

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd :10:10

A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd :10:10 A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd 1 2017.08.31. 9:10:10 Hogyan kóstoljunk bort rendezvényeken? wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd 2 2017.08.31. 9:10:13 Tervezzünk!

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

5. Egészséges emésztés

5. Egészséges emésztés 5. Egészséges emésztés A súlykontroll az egészséges emésztéssel kezdődik Az emésztőrendszered az egész szervezeted egyik legfontosabb része. Egy új felmérés szerint az embereket nagyon érdeklik az egészséges

Részletesebben

A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz.

A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz. Az alkohol emberi szervezetre és pszichére gyakorolt hatásai Az alkoholnak számos előnyös felhasználási területe létezik. Így például használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére, az izzadás csökkentésére

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra?

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra? Termékhasználati útmutató Mi van benne számodra? Optimalizálja a sejtjeid működését Az ASEA a világ első és egyetlen redox kiegészítő készítménye. A redox jelzőmolekulák létfontosságú szerepet töltenek

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

te meddig bírod? Haverok, buli, pia

te meddig bírod? Haverok, buli, pia SZKC 208_08 te meddig bírod? Haverok, buli, pia tanulói Te meddig bírod? 8. évfolyam 47 D1 Szerepkártyák SZÓVIVŐ JEGYZŐ IDŐFIGYELŐ FELADATMESTER tanulói Te meddig bírod? 8. évfolyam 49 D2 Alkohol, alkoholfogyasztás

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

Felelős alkoholfelszolgálás: Felszolgálók kézikönyve. Felelős alkoholfelszolgálás: Felszolgálók kézikönyve

Felelős alkoholfelszolgálás: Felszolgálók kézikönyve. Felelős alkoholfelszolgálás: Felszolgálók kézikönyve Felelős alkoholfelszolgálás: Felelős alkoholfelszolgálás: Előszó A jelen Felszolgálók Kézikönyve és az ezt kísérő Képzők Kézikönyve olyan tartalmat nyújtanak, amely hasznos képességeket, jogi és szociális

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben?

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben? 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Hírlevél Hogyan étkezzünk egészségesebben? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz Egészségfejlesztési Iroda Telefon: +36 46 588 058 Web: www.goncefi.hu EGÉSZSÉGES

Részletesebben

Alkoholfogyasztás és fiatalok

Alkoholfogyasztás és fiatalok Elekes Zsuzsanna Alkoholfogyasztás és fiatalok ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Országos Addiktológiai Centrum konferenciája Budapest, 2009. december 3. Európában a 90-es években a fiatalok

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Függelék

Tartalomjegyzék. Függelék segítség.qxd 4/6/2006 7:57 AM Page 5 Tartalomjegyzék Bevezetõ................................................................7 Változások a 2005-ös év klinikai útmutatójában................................8

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Táplálkozási kisokos Általános tudnivalók az egészséges táplálkozásról Kiadó: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi

Részletesebben

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak! Óvjuk kis kedvenceinket! Semmiképp nem adjuk nekik ezeket az ételeket: Csoki és kávé Soha ne adjunk csokoládét, kávét vagy bármilyen koffeintartalmú dolgot a kutyánknak. Ezek a termékek metilxantin nevű

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Ez csak term szetes!

Ez csak term szetes! Ez csak term szetes! Víz. Természetesnek vesszük a jelenlétét, hiszen mindenhol körülvesz minket. Iszunk belôle, locsoljuk vele a kertet, fürdünk benne. És csak olykor-olykor fordul meg a fejünkben, mennyire

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Kerek Judit EMEGY Alcím mintájának szerkesztése www.emegy.hu Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület Célunk: Elősegíteni, hogy a dolgozók

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL!

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos. A tél végére

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Elhajlás, (helyes) úttól való eltérés. Deviáns viselkedés Olyan viselkedésforma, amely a társadalom többsége által elfogadott normát, normákat sért. Társas együttélésünket

Részletesebben

Életmódváltás - Sohasem késő!

Életmódváltás - Sohasem késő! Életmódváltás - Sohasem késő! E G É S Z S É G E S É L E T M Ó D 6 0 - O N T Ú L I S, S Z A B A D I D Ő S P O R T K O N F E R E N C I A 2 0 1 5. 1 0. 1 9. D R. I R M A I I S T V Á N E G Y E T E M I D O

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

Fusion Vital. tevékenységi napló. Életmódfelmérés. név / azonosító szám. Firstbeat Bodyguard gyári szám. program kezdő dátuma: / /

Fusion Vital. tevékenységi napló. Életmódfelmérés. név / azonosító szám. Firstbeat Bodyguard gyári szám. program kezdő dátuma: / / Fusion Vital tevékenységi napló Életmódfelmérés név / azonosító szám Firstbeat Bodyguard gyári szám program kezdő dátuma: / / tevékenységi napló - HÁttéR információk Az Ön telefonszáma: Az Ön email címe:

Részletesebben

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013.

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013. A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013. Az éltető Kép beszúrásához kattintson az ikonra víz A napi folyadék szükséglet 2-2,5 l. A víz élettani szerepe a szervezetben összetett és sokrétű lehetővé

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

MARKETINGKÓDEX jägermeister

MARKETINGKÓDEX jägermeister MARKETINGKÓDEX jägermeister Bevezetés A szeszes italok kulturális örökségünk részét alkotják, fogyasztásuk több évszázados hagyománynak örvend: a felelősségteljes alkoholfogyasztás felnőttek milliói számára

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

Betegtájékoztató ZYRTEC START 10 MG FILMTABLETTA. Zyrtec 10 mg filmtabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató ZYRTEC START 10 MG FILMTABLETTA. Zyrtec 10 mg filmtabletta cetirizin-dihidroklorid ZYRTEC START 10 MG FILMTABLETTA Zyrtec 10 mg filmtabletta cetirizin-dihidroklorid HATÓANYAG: Cetirizin-dihidroklorid. Egy filmtabletta 10 mg cetirizin-dihidrokloridot tartalmaz. SEGÉDANYAG: Mikrokristályos

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET ( 2007 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

Betegtájékoztató METFOGAMMA 850 MG FILMTABLETTA. Metfogamma 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid

Betegtájékoztató METFOGAMMA 850 MG FILMTABLETTA. Metfogamma 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid METFOGAMMA 850 MG FILMTABLETTA Metfogamma 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid HATÓANYAG: Metformin-hidroklorid. 850 mg metformin-hidroklorid filmtablettánként. SEGÉDANYAG: Hipromellóz, polividon,

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tulita filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2007. PANNONHALMA KISTÉRSÉG

LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2007. PANNONHALMA KISTÉRSÉG LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 27. PANNONHALMA KISTÉRSÉG A MikroLEF 27 keresztmetszeti vizsgálat, amely a lakosság pillanatnyi egészségi állapotáról, az egészséghez, mint értékhez való viszonyról ad tájékoztatást.

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében Olvassa figyelmesen az alábbi tanácsaimat! Emlékszik arra, hogy mit is javasoltam Önnek annak idején, amikor elkezdte a búzafűlé kúrát? Lehet, hogy már el is

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE. Klímaváltozás különös tekintettel a hőhullámokra okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei

HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE. Klímaváltozás különös tekintettel a hőhullámokra okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Klímaváltozás különös tekintettel a hőhullámokra okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei A 90-es évek elején még kevéssé volt a figyelem előterében

Részletesebben

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei.

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr 2014.. máájjuss SSzzáám: :1144000000/ /11001144--33/ /22001144..áál lt.. Csellengő fiatalok,

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Neotigason 10 mg kemény kapszula Neotigason 25 mg kemény kapszula

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Merckformin

Részletesebben

Kapcsolatban MAGZATÁVAL. Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról

Kapcsolatban MAGZATÁVAL. Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról Kapcsolatban MAGZATÁVAL Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról Miért fontos a magzatom mozgása? Miért szeretnénk, hogy a nők tudjanak a magzatmozgásokról? A magzatmozgások száma alapján lehet a

Részletesebben

Sörök tápértékének vizsgálata

Sörök tápértékének vizsgálata Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi, és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet Sörök tápértékének vizsgálata Szabó Edina Ph.D hallgató

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a Mit tehetünk az egészségünkért egy kiváló víz segítségével? Nem szükséges vagy az életben, maga az élet vagy Egy átlagos emberi

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 1. fejezet: A gyülekezetnövekedés és az égő vágy........... 7 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK 2. fejezet: Hogyan lehet nagy dolgokat elvégezni

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Alkoholizm us és neurózis

Alkoholizm us és neurózis Alkoholizm us és neurózis Az iszákosság és alkoholizmus egyértelmű terjedése világszerte komoly probléma. A megelőzésével és eredményes gyógykezelésével kapcsolatos feladatok m indenütt gondokat okoznak.

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009 2014 Plenárisülés-dokumentum 23.1.2014 B7-0000/2014 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a B7-0000/2014. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 115. cikkének

Részletesebben

Betegtájékoztató BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ

Betegtájékoztató BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ BREXIN 20 MG POR BELSÕLEGES OLDATHOZ Brexin 20 mg tabletta Brexin 20 mg pezsgõtabletta Brexin 20 mg por belsõleges oldathoz piroxikám-betadex HATÓANYAG: Tabletta: 20 mg piroxikámmal egyenértékû 191,2 mg

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T Gyerekek és az alkohol Húsvét alkalmából sokan nem vesznek tudomást arról, hogy az alkohol gyerekekre gyakorolt hatása káros és kiszámíthatatlan, felelőtlenül kínálnak és fogadnak el alkohol tartalmú italokat.

Részletesebben

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA Codoxy 5 mg retard tabletta Codoxy 10 mg retard tabletta Codoxy 20 mg retard tabletta Codoxy 40 mg retard tabletta Codoxy 80 mg retard tabletta oxikodon-hidroklorid HATÓANYAG:

Részletesebben