Fogyaszd felelősséggel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogyaszd felelősséggel"

Átírás

1 Fogyaszd felelősséggel Fontosnak tartjuk, hogy mindannyian önmérsékletet tanúsítsunk az alkoholfogyasztásban. Hogy tudjuk, mikor, mennyit szabad innunk. És hogy hol van az a bizonyos határ, amikor megálljt kell parancsolnunk. Ehhez szeretnénk most tippeket, tanácsokat adni Neked. Reméljük, hogy válaszainkat, iránymutatásunkat hasznosnak fogod találni. Mielőtt azonban tovább böngészel, ne feledd: alkoholt csak a törvényben meghatározott életkort betöltött felnőttek fogyaszthatnak; nőknek napi egy-két ital, férfiaknak napi két-három ital fogyasztása még nem ártalmas; 1 soha ne fogyassz alkoholt, ha vezetsz vagy gépet üzemeltetsz. A fogyaszd felelősséggel oldal menüpontjai és aloldalai: Mire figyeljünk? Tények Kockázatos magatartásminták 1 A WHO hivatalos ajánlása (angol) ICAP (Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ) jelentése (magyar)

2 Irányelvek Család és alkohol GYIK Mire figyeljünk? Az alkoholfogyasztás általános irányelvei Amikor nekiállunk a haverokkal sörözni, a véralkoholszintünk alakulását számos dolog befolyásolja. Például a nemünk. Vagy az elfogyasztott ital mennyisége. Hogy milyen hosszan poharazunk. Mit ettünk a sörözés előtt. Mekkora a testmagasságunk, a testsúlyunk. Egyáltalán milyen az egészségi állapotunk. Az egyéni adottságok következtében, és mivel a szervezet abban a pillanatban elkezdi lebontani az alkoholt, amint az első kortyot megisszuk, rendkívül nehéz pontosan meghatározni, hogy adott időben mennyi alkohol van a szervezetünkben, és hogy az milyen hatással van ránk. Az biztos: az egészséges emberi máj két-három órán át dolgozik azon, hogy egy átlagos italban található 14 gramm alkoholt lebontsa, és eltávolítsa a szervezetünkből. Szóval ne feledd: ha legurítasz egy korsó sört, megiszol egy-két pohár bort vagy rövidet még két-három órával később is marad valamennyi alkohol a véredben. Sőt, ha este sokat fogyasztasz, alkoholszinted még másnap reggel is a vezetéshez megengedett törvényes határérték feletti lesz. Kétségtelen, hogy sokan vannak, akik egy-egy alkalommal kicsit túllőnek a célon; közülük azonban csak néhányan alkoholisták. Ami persze nem jelenti azt, hogy a részeg ember szép látvány volna, és a másnaposság ne volna kellemetlen. A részegség

3 soha nem veszélytelen ezért inkább kerülendő. Az alkohol mértéktelen fogyasztása súlyosan károsítja a szervezetet. Hogyan igyon a férfi? Hogyan igyon a nő? Az Európai Sörszövetség ajánlása szerint a férfiaknak napi 1-3 ital elfogasztása esik a mértékletes alkoholfogyasztás kategóriájába, míg a nők esetében ez a mennyiség 1-2 pohár ital elfogyasztását jelenti. 2 Ne feledd, a túlzott alkoholfogyasztás számos kockázatot rejt magában: magas vérnyomás, stroke, májzsugor, hasnyálmirigy-gyulladás, agykárosodás és rák (többek között mellrák). Magas a gépjárműbalesetek és más sérülések kockázata, ugyanígy a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélye is a megszületendő gyermekre. Fontos észben tartanunk, hogy az alkohol másképp hat a férfiakra és másképp a nőkre. Mivel a nők szervezetében kisebb a folyadékarány, ezért hamarabb lerészegednek, mint az azonos testtömegű férfiak, akiknek viszont több időre van szükségük, hogy lebontsák az alkoholt. 2 A WHO hivatalos ajánlása (angol) ICAP (Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ) jelentése (magyar)

4 Van, akinek tilos alkoholt fogyasztania Az itt leírt gondolatok csupán útmutatásként szolgálnak az ésszerű alkoholfogyasztás tekintetében. Segíthetnek Neked, hogy megtaláld a helyes arányt. Alapvetően azonban az egyén felelőssége, hogy mit és hogyan iszik. De vannak, akiknek még jobban oda kell figyelniük az alkoholra; tisztában kell lenniük annak kockázataival. Tilos alkoholt fogyasztaniuk: kisgyermekeknek és serdülőknek azoknak, akik nem tudnak mértékkel inni: gyógyuló alkoholisták, problémás ivók, vagy akiknek a családjában előzménye van az alkohollal kapcsolatos problémáknak várandós nőknek, vagy akik várandósak lehetnek

5 azoknak, akik kocsival vannak, és vezetni szándékoznak, gépet üzemeltetnek, vagy olyan tevékenységet végeznek, amely figyelmet, ügyességet vagy mozgáskoordinációt igényel azoknak, akik olyan receptre felírt vagy recept nélkül kapható gyógyszereket szednek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal Tények Mi is az alkohol? Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol természetes eredetű szubsztancia, amely a gyümölcsökben, zöldségekben vagy gabona magvakban található természetes cukrok erjedése során keletkezik. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a különböző erjesztett terményeknek eltérő az alkoholtartalma. A sörök zöme körülbelül 5%, a legtöbb bor 12% alkoholt tartalmaz, míg néhány rövidital alkoholtartalma a 40%-ot is meghaladhatja. Az alkoholt csakis mértékkel szabad fogyasztani, hiszen erősen befolyásolja a központi idegrendszert, amely olyan létfontosságú testi funkciókat szabályoz, mint a légzés, az emésztés és a vérkeringés. Az alkohol megzavarja az agyba jutó és onnan kimenő üzeneteket; nem véletlen, hogy ez Nálad is változást idézhet elő az érzelmekben, a látás és a hallás percepciójának tekintetében. És ha több alkoholt iszol, ezek a változások még drasztikusabban jelentkezhetnek. Fontos, hogy az alkohol energiát is biztosít a szervezet számára; bár a legtöbb alkoholos ital tápértéke alacsony, mert kevés fehérje és zsír található benne. Tudtad, hogy a sör tartalmaz több fontos ásványi anyagot, mint kálium, kalcium, magnézium, valamint antioxidánsokat, és a legtöbb B-vitamint?

6 És azt tudtad, hogy semmilyen tartósítószert, sem adalékanyagot, sem zsírt nem tartalmaz? Ugyanakkor fontos, hogy teljes és kiegyensúlyozott képet kapj mind a sör alkoholtartalmáról, mind annak táplálkozástani vonatkozásairól. Mit művel az alkohol a szervezetünkkel?

7 Amikor italozunk, két dolog történik: az alkohol eleinte megnyugtatja a központi idegrendszert; aztán, ha nem tudunk megálljt parancsolni és tovább isszuk, már egyre jobban irritálja azt. Az első fázisban különféle érzelmek lehetnek úrrá rajtunk: öröm, szomorúság, megnyugvás vagy düh. A második fázis, az irritáció - közismertebb nevén másnaposság - fejfájást, hányingert és más kellemetlen tüneteket okozhat. Hogy milyen részegnek vagy "másnaposnak" érezzük magunkat, elsősorban attól függ, hogy mikor és mennyit, milyen gyorsan iszunk, illetve hogy mekkora a testsúlyunk Nagyon fontos, hogy az alkohol lassíthatja a reflexeinket, ronthatja a koordinációs képességünket, torzíthatja látásunkat, és emlékezetkiesést, sőt akár pillanatnyi eszméletvesztést is okozhat. Ezért nem szabad italozás után volánhoz ülni és vezetni, vagy bármi mást csinálni, amely egyensúlyérzéket és összehangoltságot igényel. Az elfogyasztott alkohol legnagyobb részét a máj széndioxidra és vízre bontja le; de ahhoz, hogy szervezetünk ismét elérje az alkoholmentes állapotot, egy pohár ital elfogyasztását követően akár három órára is szükségünk lehet. Ráadásul az alkohol megemelheti a vérnyomást, a pulzust és szívritmus-zavarokat okozhat. Tartósan nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig a szív megnagyobbodását, a máj és más szervek károsodását eredményezi. Jegyezzük meg örökre: egyetlen alkalommal történő mértéktelen alkoholfogyasztás "akut alkoholmérgezést" okozhat, amely akár halállal is végződhet. Milyen közérzetet okoz az alkohol?

8 Néhányan azt veszik észre, hogy egy-két ital elfogyasztása megnyugtatja, kevésbé gátlásossá teszi őket; másokon viszont szomorúság, nyugtalanság vagy agresszivitás lesz úrrá. Egyazon mennyiségű alkohol komoly fizikai változásokat is előidézhet: a test nehezebben koordinálhatóvá válik, a reakcióidő lelassul, tompul a hallás- és ízérzékelés. További három, négy vagy öt ital elfogyasztása után pedig drámai mértékben csökken az ítélőképesség, az ésszerű gondolkodásra való hajlam. Ha tovább iszunk, az alkohol hatása még nyilvánvalóbban mutatkozik meg. Érzelgőssé válhatunk, kivörösödik az arcunk, nem tudunk felállni, és bizony nehezen megy az artikulált beszéd. Ilyenkor egyszerű helyzet áll elő: be vagyunk rúgva, kérem! Ilyenkor igen hamar beájulhatunk, és másnap úgy ébredünk, hogy semmi emlékünk az előző éjszakáról. Persze rosszul fogunk aludni, majd fejfájással, gyomorégéssel, hányingerrel, izomfájdalmakkal és kiszáradt szájjal ébredünk. A másnaposságra kínált kúrák (feketekávé, hidegzuhany, friss levegő vagy bármi más) javíthatják ugyan a közérzetet, de nem gyorsítják fel a folyamatot, amellyel az alkohol eltávozik a szervezetből. Szervezetünk egy pohár sört körülbelül másfél-két óra alatt bont le. A rendszeres italozók számára nagyobb mennyiség kell ahhoz, hogy ugyanezt megtapasztalják, mert szervezetüknek már magasabb az alkoholtűrési szintje. Természetesen az életkor, a nem, a genetikai adottságok, a testmagasság és testsúly is erősen befolyásolja, hogy kinek-milyen a közérzete, ha éppen alkoholt iszik. Kockázatos magatartásminták Bizonyos helyzetekben, illetve bizonyos fizikai állapotban levő embereknél már egy pohárka szesz is jelentős kockázatot jelent az egészségre és a biztonságra. A következő témákat érdemes elolvasnod:

9 Kocsival vagyok Kezdjük a lényeggel: az alkohol és a vezetés minden körülmények között halálos párosítás. A biztonságos vezetéshez jó látás, józan ítélőképesség és gyors reakciók kellenek. Nem árulunk el nagy titkot: az alkohol mindhármat tompítja.

10 Valójában már jóval a törvényes határérték alatti véralkoholszintnél csökkenhet a biztonságos vezetésre való képességed amit aztán tovább befolyásol, hogy éppen mennyit ettél, milyen napszakban vezetsz, milyen a hangulatod, nem beszélve szervezeted anyagcseréjéről és fáradtsági szintjéről. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy ha ittasan ülnek volánhoz (és ehhez már kis mennyiségű alkohol is elég), könnyen balesetet okozhatnak, amelyben nemcsak a saját, hanem mások életét is veszélyeztetik. És beszéljünk az egyéb következményekről: az ittas sofőrt elítélhetik ittas vezetésért, és nemcsak pénzbüntetéssel, a jogosítvány elvesztésével, de akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Van mit kockáztatni. Gondold meg kétszer, mit csinálsz! Mennyi piát töltesz magadba.

11 Munkahelyi italozás Munkavégzés közben még a legcsekélyebb mennyiségű alkohol is komoly problémákat okozhat; befolyásolhatja ítélőképességed, mozgáskoordinációdat. Lényegében nincs az a minimális alkohol, amelynek ne volna hatása Rád. Meg a szervezetedre. A másnaposság leronthatja a teljesítményed akkor is, ha a véralkoholszinted egyenlő a nullával. A munkahelyi ivás rövid és hosszú távú gondokat egyaránt okozhat. Rövid távon a megemelkedett alkoholszint veszélyezteti biztonságodat és munkád hatékonyságát; ez téves döntésekhez és akár balesetekhez is vezethet. Hosszú távon a kitartó italozás számos társadalmi, lelki és egészségügyi problémát idézhet elő; többek között alkoholfüggőséget. És aki hosszú időn keresztül keményen iszik, valószínűbb, hogy betegség miatt kimarad a munkából, mi több, fizikai és kapcsolattartási készségei is gyorsan leépülnek. Hát így.

12 Sport és ivás? Az alkohol és az aktív sportolás nem megy együtt. Ha testedzésre készülsz, soha ne igyál alkoholt! Az alkohol gyorsítja a pulzusod, növeli a levegővétel gyakoriságát, miközben rendesen kiszárít így fizikai állapotod azonnal romlani fog. Azzal, hogy csökkenti a fájdalomérzetet, növeli a sérülés kockázatát. De meg lesz a böjtje annak is, ha edzés után iszol, mert alacsonyabb folyadékszintje miatt szervezeted a tejsavat amely az izomlázért felelős kevésbé jól fogja lebontani. Alkoholfogyasztás terhesség alatt A kutatások azt mutatják, hogy már a nagyon alacsony alkoholszint is károsíthatja az emberi magzatot, vagyis a terhesség alatti alkoholfogyasztás valóban kockázatos. Bármilyen és bármennyi alkoholt is iszik meg egy terhes nő, az bizony bekerül a méhlepénybe így amikor a mama poharazik, lényegében együtt iszik a babával. Merthogy a gyermek vérének alkoholszintje azonos lesz az anyáéval, azzal a különbséggel, hogy a gyermek nem tudja ugyanolyan sebességgel lebontani az alkoholt, amely akár 24 órán keresztül is benne maradhat a vérében.

13 Mértéktelen italozás Nehéz megállapítani, hányan nyúlnak rendszeresen az italhoz; a legjobb tájékoztatást a mértéktelen alkoholizálásról a májzsugorodás okozta halálesetek száma adja. A májzsugorodás (cirrhosis) azt jelenti, hogy a rendes májsejtek helyét nem működő sejtek veszik át. Ezt az állapotot gyakran okozza az alkohollal való tartós visszaélés, időnként olyan emberek esetében, akik tartósan keményen isznak. A túlzásba vitt ivás hosszú időn keresztül sok más egészségügyi probléma kockázatát is növeli, többek között a szívbetegségét, a rákét és az alkoholfüggőségét. Az alkoholfogyasztás rabságában Az alkoholfüggőség vagy alkoholizmus nagyon sajátságos állapot, amely fizikailag és lelkileg is függővé teszi az embert az alkoholtól. Egyszóval: az alkoholisták az ital rabjai. Ha abbahagyják az ivást, fizikai és lelki elvonási tüneteket mutatnak, és sóvárognak a pia után. Az elfogyasztott alkohol mennyisége önmagában nem tünete ennek a betegségnek, bár a hosszú időn át történő túlzott ivás elvezethet ennek a betegségnek a kialakulásához. Fontosak persze a genetikai tényezők is, így jó ismerni a családi előzményeket, ami az alkoholt illeti. Ha problémásnak érzed a dolgot, és nem tudod tartani magad a mérsékelt alkoholfogyasztáshoz, inkább kérj orvosi tanácsot! Az alkoholfüggőségnek komoly következményei lehetnek; a család, a barátok és a közvetlen környezeted is sokat szenvedhet miatta.

14 Irányelvek A HEINEKEN felelős alkoholgyártóként elkötelezett a mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítése és támogatása mellett. Ennek jegyében együttműködik más gyártókkal, kormányokkal, nem-kormányzati szervezetekkel és egyéb érintett szervezetekkel. Miért van alkoholpolitikánk? Világszerte emberek milliói élvezik sörünket, és isszák azt mértéktartással egy pozitív életmód részeként. Természetesen vannak olyan emberek, akik felelőtlenül isznak, és számukra az alkohol komoly nehézségeket okozhat. Bizonyos kormányok erre úgy válaszolnak, hogy megpróbálják korlátozni az alkohol ideértve a sör gyártását, eladását, reklámozását és fogyasztását is. Nem hisszük, hogy ez a felelőtlen alkoholfogyasztás problémájának legjobb megközelítési módja; valójában azokat a fogyasztókat érinti inkább, akik felelősségteljesen fogyasztják a sört, bort és röviditalokat. Úgy gondoljuk, hogy egyénibb és célirányosabb intézkedésekre van szükség az alkoholproblémával küzdő emberek segítéséhez, míg a fogyasztók többsége elsajátítja a felelős magatartást, ha tájékoztatást kap az alkohol hatásairól. Alkoholpolitikánk kijelöli az irányadó mintákat és paramétereket, amelyek véleményünket formálják, és intézkedéseinket vezérlik minden alkohollal kapcsolatos ügyben.

15 HEINEKEN alkoholpolitika A felelősségteljes sörfogyasztás összeegyeztethető a kiegyensúlyozott és pozitív életvitellel a legtöbb olyan felnőtt esetében, aki úgy dönt, hogy alkoholt iszik. A tájékozott egyén felelős a saját viselkedéséért. A HEINEKEN elkötelezett a felelősségteljes fogyasztás iránti tudatosság növelése mellett. Cégcsoportunk összes alkalmazottjától mindenütt a világon felelősségteljes viselkedést követelünk meg. A HEINEKEN cégek kötelesek biztosítani, hogy üzleti tevékenységük megfeleljen a jogi követelményeknek, és ne bátorítsanak felelőtlen fogyasztásra. Párbeszéddel és cselekvéssel akarjuk segíteni az alkohollal való visszaélés megelőzését. A HEINEKEN alkoholpolitika betartása a HEINEKEN minden vállalata számára kötelező.

16 Család és alkohol Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szülők erőteljesen befolyásolják gyermekeik hozzáállását és viselkedését, ezért ésszerű feltételezni, hogy azok a szülők, akik felelősségteljesen fogyasztják az alkoholt, jó példát mutatnak gyermekeiknek, akik ezt a jövőben valószínűleg követni is fogják. Akár iszol alkoholt, akár nem, ha vannak gyermekeid, mindenképp beszélned kell nekik a mértéktelen ivással összefüggő kockázatokról. És nem árt, ha arra is felhívod gyermeked figyelmét, hogy a kiskorúak alkoholfogyasztása törvénybe ütközik, továbbá hogy alkohol kiszolgálása kiskorúak számára szintén bűncselekmény.

17 A társadalmi értékek és személyes elvek oktatása alapvetően fontos. Ebben a szülők azzal segíthetnek, hogy megmutatják gyermekeiknek az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az alkoholhoz való felelősségteljes hozzáállás előnyeit. Amikor az idő megérett rá lehet, hogy egy iskolai buli előtt, a szülők elkezdhetnek beszélni az alkoholról. A cél az, hogy a gyermekeknek legyen elég önbizalmuk ahhoz, hogy megbízzanak saját döntésükben, és mint kiskorúak, nemet mondjanak az alkoholfogyasztásra, még akkor is, ha a kortársaik nyomása erre indítaná őket. Ehhez, úgy véljük, a teljes képet ismerniük kell. Meg kell érteniük az alkoholfogyasztás veszélyeit, de annak kellemes oldalát is. Gyakran Ismételt Kérdések Szóval. Az alkohollal és annak hatásaival kapcsolatos kérdésekre adunk most válaszokat. Tudni akarod, hogy: Mit csinál Veled az alkohol? Különböző sebességgel "égetik el" az emberek az alkoholt? Mennyi a biztonsággal megiható alkoholmennyiség? Máshogy hat az ital a nőkre, mint a férfiakra? Hogyan hat az alkohol az üres, illetve teli gyomorra? Szabad-e inni terhesség alatt? A kávé tényleg kijózanít? Veszélytelenül mennyit ihat sportolás előtt? Mi a másnaposság? Mit csinál Veled az alkohol? Ha ledöntesz egy pohár sört, bort vagy tömény szeszt, akkor az abban található alkohol az emésztőrendszereden keresztül bejut a vérkeringésedbe, és szétterjed a testedben nem egész néhány perc alatt. Ha bármilyen étel van a gyomrodban, az lassítja ennek sebességét, de amint az alkohol eléri az agyat, az azonnal hat a test irányítóközpontjaira, és ezzel ittasságot okoz. Általában a szervezet körülbelül 17 gramm (vagy 1 pohár sör) alkoholt éget el két-három óránként. Különböző sebességgel "égetik el" az emberek az alkoholt? A legtöbb ember ugyanolyan sebességgel égeti el az alkoholt: általában a szervezet körülbelül 17 gramm (vagy 1 pohár sör) alkoholt éget el két-három óránként. Bizonyos betegségek és gyógyszerek lelassíthatják ezt a folyamatot, és az átlagosnál magasabb alkoholszintet eredményezhetnek néhány ital után. Az alkoholfogyasztás gyakorisága nem igazán befolyásolja az alkohol felszívódását. Másrészt a gyakori ivók általában kevésbé észlelik magukon az alkohol hatásait, mint a kevésbé rendszeresen ivók, és tény, hogy mindenki a maga módján tapasztalja meg az alkoholt.

18 Mennyi a biztonsággal megiható alkoholmennyiség? Vannak kivételek, de napi két ital normális körülmények között nem kellene, hogy bármilyen káros hatást gyakoroljon a legtöbb felnőtt férfira, míg a legtöbb nő és az idősebb emberek naponta egy pohár italt ihatnak meg minden veszély nélkül. Van, akinek egyáltalán nem volna szabad alkoholt innia a túl nagy kockázat miatt. Ezek közé tartoznak azok, akik autót akarnak vezetni, vagy valami olyan tevékenységet terveznek, amelyhez éberségre, mozgáskoordinációra és egyensúlyérzékre van szükség, valamint bizonyos betegségben szenvedő emberek, várandós nők (és terhességet tervező nők) és mindenki, aki nem töltötte be a törvény szerinti kort. Máshogy hat az ital a nőkre, mint a férfiakra? A válasz egyértelműen: igen. A nők teste a férfiakénál kisebb arányban tartalmaz vizet, és ebből az következik, hogy ugyanaz az alkoholmennyiség erősebben hat a nőkre, mint a férfiakra. 3 Hogyan hat az alkohol az üres, illetve teli gyomorra? Ha valakinek tele a gyomra, lelassul az alkohol lefolyása a vastagbélbe, és ez is lecsökkentheti az alkohol felszívódásának a sebességét. Tehát evés után valószínűleg tovább fog tartani, amíg megjelenik az alkohol hatása, és a vér alkoholszintje sem lesz olyan magas, mint amikor üres gyomorra iszik. Másrészt, bármilyen alkoholmennyiség lassabban fog teljesen elégni a testben, ha tele van az ember gyomra. 3 A WHO hivatalos ajánlása (angol) ICAP (Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ) jelentése (magyar)

19 Szabad-e inni terhesség alatt? A legjobb egyáltalán nem inni alkoholt a terhesség ideje alatt. Az alkoholnak számos káros hatása lehet a megszületendő babára. Mivel nem lehet biztonsággal megállapítani azt a szintet, amely teljesen veszélytelen, ezért a nők ne igyanak alkoholt a terhesség alatt, illetve ha kisbabát szeretnének. A kávé tényleg kijózanít? Tévedés! A kávé sohasem józanít ki! Nincs hatással arra, hogy a szervezetben milyen gyorsan szívódik fel az alkohol. A valódi hatása az, hogy víztelenít, vagyis többször kell a WC-t használni miatta. A nyers valóság az, hogy az egyetlen módja a kijózanodásnak az, hogy abbahagyod az ivást, és kivárod, amíg a szervezet elvégzi a többit. Veszélytelenül mennyit ihatsz sportolás előtt? A válasz: semennyit. A sportolás és az alkohol nem összeegyeztethető. Már egy vagy két pohár alkohol is csökkenti a koncentrációképességet, rontja a mozgáskoordinációt, sőt még a látást is. Ezen kívül csökkenti a fájdalomérzetet, és így növeli a sérülés veszélyét. Tehát Te se igyál testedzés előtt saját és mások érdekében. Mi a másnaposság? Az alkohol először nyugtatja a szervezetet utána pedig irritálja azt. Ezért következik mindig az esti nagy ivás után a kellemetlen reggel. Az alkohol többféle módon képes irritálni a szervezetet. Elnyomja a vizeletürítést gátló hormonokat tehát gyakrabban kell WC-re menni, ami viszont kiszárítja a szervezetet. Ezért érzi az ember olyan cefetül magát ébredéskor: fejfájást, émelygést, remegést, kiszáradt szájat, kínzó szomjúságot és más kellemetlen dolgokat tapasztal. Na, hát ez a másnaposság.

TÉGY. Alkohol. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Alkohol. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Straight Talk. Útmutató szülőknek a tizenévesek alkohol fogyasztásáról

Straight Talk. Útmutató szülőknek a tizenévesek alkohol fogyasztásáról Straight Talk Útmutató szülőknek a tizenévesek alkohol fogyasztásáról Tartalom Oldal Miről szól ez a kiadvány? 2 Miért van szükség erre a kiadványra? 4 Tények az alkoholról 8 Kitől tanulják el a tizenévesek

Részletesebben

Cikk kivonatok a szenvedélybetegek világából

Cikk kivonatok a szenvedélybetegek világából Cikk kivonatok a szenvedélybetegek világából Tartalom Hátrányból...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hírlevél az igazságosabb esélyekért...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cikk kivonatok a szenvedélybetegek

Részletesebben

Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára

Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára Egészség, higiénia, elsősegélynyújtás, szenvedélybetegség 2011. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3. oldal 1. Az ember

Részletesebben

Fiatalkorúak alkoholfogyasztása

Fiatalkorúak alkoholfogyasztása 2014. szeptember Fiatalkorúak alkoholfogyasztása M é d i a s z e m l e A D E M O K R Á C I A J Á T É K R É S Z T V E V Ő I S Z Á M Á R A K é p v i s e l ő i I n f o r m á c i ó s S z o l g á l a t i n

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Alkoholok Történelem: Az alkohol egyike az emberiség által leggyakrabban használt pszichoaktív drogoknak. Az alkoholfogyasztás szokása az emberi civilizáció kezdetei óta majd minden kultúrában megtalálható.

Részletesebben

E Sped 2003 Kft Egészségterv

E Sped 2003 Kft Egészségterv E Sped 2003 Kft Egészségterv Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. Az egészségről... 3 1.1 Az egészség fogalma, összetevői... 3 1.2 Magyarországi nézetek, általánosságok a köztudatban... 4 1.3 Az elmúlt évek

Részletesebben

a. Káros szenvedélyek

a. Káros szenvedélyek D1 a. Káros szenvedélyek A szenvedély /- idegen szóval addikció /- gyógyszerek, élvezeti szerek pszichés okú szokásszerű, folyamatos fogyasztását jelenti, a függőség fogalmával rokonítható. Bár a köznyelv

Részletesebben

Az egészség és táplálkozás 12 pontja. Fogyasztóvédelmi kampány

Az egészség és táplálkozás 12 pontja. Fogyasztóvédelmi kampány Az egészség és táplálkozás 12 pontja Fogyasztóvédelmi kampány A Fogyasztóvédők Országos Egyesületének és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének Fogyasztók Hónapja kampánya 1. Tudd, hogy

Részletesebben

Alkohol Európában Népegészségügyi perspektívából

Alkohol Európában Népegészségügyi perspektívából Alkohol Európában Népegészségügyi perspektívából Jelentés az Európai Bizottság részére Összefoglalás Peter Anderson és Ben Baumberg Institute for Alcohol Studies, UK, 2006 EUROCARE Európai jelentés az

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T Gyerekek és az alkohol Húsvét alkalmából sokan nem vesznek tudomást arról, hogy az alkohol gyerekekre gyakorolt hatása káros és kiszámíthatatlan, felelőtlenül kínálnak és fogadnak el alkohol tartalmú italokat.

Részletesebben

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA tájékoztatója Készült a TÁMOP -6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0303 EgészségVár pályázat támogatásával Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE Mottó: Minden szenvedély

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bartos Molnár Tímea. A káros szenvedélyek formái, a káros szenvedélyek korai felismerése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bartos Molnár Tímea. A káros szenvedélyek formái, a káros szenvedélyek korai felismerése. A követelménymodul megnevezése: Bartos Molnár Tímea A káros szenvedélyek formái, a káros szenvedélyek korai felismerése A követelménymodul megnevezése: Egészségmegőrzés-egészségfejlesztés-egészségnevelés A követelménymodul száma: 2328-06

Részletesebben

Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen

Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen Készült az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Kiadta a LIGA Szakszervezetek 1068 Budapest,

Részletesebben

1. sz. Melléklet. Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek

1. sz. Melléklet. Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek 1. sz. Melléklet Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek A, Szituációs játék kapott probléma helyzetekkel: Kiscsoportos munka 3-4 fős csoportokban létszámtól függően. Minden csoport kap egy kártyát, amin

Részletesebben

Az optimális testsúly. titka

Az optimális testsúly. titka avagy Az optimális testsúly 19 titka Hogyan éljünk kiegyensúlyozott, teljes és egészséges életet? Tartalomjegyzék Köszöntő...3 Egészségügyi alapelvek...4 Az optimális testsúly...7 Tévhit a dohányzás elhagyása

Részletesebben

Édes-keserû betegség. melynek keretében a bíráló bizottság érdemesnek találta pályamunkánkat,

Édes-keserû betegség. melynek keretében a bíráló bizottság érdemesnek találta pályamunkánkat, VI. évfolyam 5. szám, 2006. november www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Édes-keserû betegség A glükóz hétköznapi nevén szõlõcukor vagy krumplicukor az emberi szervezet legfontosabb

Részletesebben

INSUMED. A legsikeresebb fogyókúra. Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie

INSUMED. A legsikeresebb fogyókúra. Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie INSUMED A legsikeresebb fogyókúra Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie Az INSUMED: orvosi diétaterápia az optimális testsúly és testösszetétel elérése és megtartása érdekében. Impresszum

Részletesebben

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ 101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ TARTALOM : BEVEZETÉS...5 1. FEJEZET...7 Természetes élelmiszerek fogyasztása...7 2. FEJEZET...13 Élénkítő gyakorlatok...13 3. FEJEZET...22 A természetes szépség...22

Részletesebben

TÉGY. Dohányzás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Dohányzás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. Európai Szociális Alap AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI

Részletesebben

PATI KA. Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA. www.patikamagazin.hu. Az Ön gyógyszertára

PATI KA. Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA. www.patikamagazin.hu. Az Ön gyógyszertára PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XII. évfolyam 11. szám 2007. november Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Az Ön gyógyszertára A gyógyszertár ajándéka! 2007.

Részletesebben

Élj egészségesen, a jövõ Te vagy!

Élj egészségesen, a jövõ Te vagy! Ismeretterjesztõ füzet fiataloknak és oktatóiknak Élj egészségesen, a jövõ Te vagy! A Pre Medicina Alapítvány Egészségesebb életmódért" programja Kiadó: Pre Medicina Egészségünkért" Alapítvány Keszthely,

Részletesebben

Fókuszcsoport megbeszélés

Fókuszcsoport megbeszélés Fókuszcsoport megbeszélés Témairányok Általános Iskola felső tagozat 1. Ismeretek összegzése: számítógép: függőség kialakulása függőség jelei mit tehetsz ellene? 5. évfolyam végén dohányzás: hatások egészségügyi

Részletesebben

A közvetlen vezető feladatai a munkahelyi stressz kezelésében. Készségfejlesztő tréning

A közvetlen vezető feladatai a munkahelyi stressz kezelésében. Készségfejlesztő tréning HBt HUMÁNPOLITIKA Személyzetfejlesztő és Tanácsadó Betéti Társaság A KÖZVETLEN VEZETŐK FELADATAI A MUNKAHELYI STRESSZ KEZELÉSÉBEN Készségfejlesztő tréning Készítette: Dr. Bóday Pál Készült az FSZH támogatásával

Részletesebben

SZÜLETÉSNAPRA SZIMPATIKA OKTÓBERI AKCIÓ. Kérdezze meg gyógyszerészét... www.szimpatika.hu. egy éves a szimpatika magazin

SZÜLETÉSNAPRA SZIMPATIKA OKTÓBERI AKCIÓ. Kérdezze meg gyógyszerészét... www.szimpatika.hu. egy éves a szimpatika magazin www.szimpatika.hu Kérdezze meg gyógyszerészét... mert ismeri a gyógyszerek hatását, mellékhatását és kölcsönhatásait, mert eskü kötelezi a gyógyításra és a titoktartásra, mert egyetemi diplomája révén

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

A szenvedélybetegség koncepciója 1

A szenvedélybetegség koncepciója 1 Robert Lefever A szenvedélybetegség koncepciója 1 A betegség funkcionális zavarokat okoz. Az addikció miatt a benne szenvedő időnként visszatér az adott szerhez, az addiktív folyamathoz vagy kapcsolati

Részletesebben

FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban -

FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - 1 2 Tartalomjegyzék Előszó 4 Fogalmak 5 Drogok csoportosítása 9 Első figyelmeztető jelek 10 Függőség jelei 11 A kipróbálás mögött

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben