Szociális szolgáltatásokat érintő változások. Budapest, 2008.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szociális szolgáltatásokat érintő változások. Budapest, 2008."

Átírás

1 Szociális szolgáltatásokat érintő változások Budapest, 2008.

2 Jogszabályi változások évi CXXI. Törvény Szt. módosítása 188/1999. (XII.16.) Kormányrendelet (353/2007.(XII.23.) Korm.rend) 29/1993. (II.18.) Kormányrendelet (339/2007.(XII.15.)Korm.rend) 112/2006. (V.12.)Kormányrendelet (371/2007.(XII.23.)Korm.rend.) Személyes gondoskodás igénybevételével kapcsolatos eljárásban közreműködő szakértőkről szóló (340/2007.(XII.15) Korm.rend) Szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatára vonatkozó szabályok 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet (37/2007.(XII.22) SZMM rend) 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet (37/2007. (XII.22)SZMM rend) Gondozási szükséglet, eü. állapoton alapuló rászorultság vizsgálata, igazolása ( 36/2007.(XII.22.) SZMM rend) Módszertani intézmények kijelölésére és feladataira vonatkozó szabályok A szociális intézményen belüli foglalkoztatás szakmai követelményeiről, személyi és tárgyi feltételeiről

3 Problémák a szociális szolgáltatások rendszerében I. A szolgáltatások iránti kereslet robbanásszerű növekedése várható (ld: demográfiai adatok, epidemiológiai adatok), ugyanakkor a kínálat ezzel nem tart lépést az alapszolgáltatások száma ill. az alapszolgáltatásban részesülők száma évek óta stagnál.

4 Problémák a szociális szolgáltatások rendszerében II. Strukturális aránytalanság jellemzi a szolgáltatások rendszerét az alapszolgáltatások volumene eltörpül az intézményi ellátások mellett A 2000 főnél kisebb lakosságszámú településeken (kb a települések 70 %-a) él a rászorulók legnagyobb része, ugyanakkor ezeken a kistelepüléseken szinte teljesen hiányzik minden, még a legalapvetőbb szolgáltatások sem működnek

5 Problémák a szociális szolgáltatások rendszerében III. A kötelező önkormányzati feladatok megszervezéséhez és működtetéséhez járó állami támogatás a tényleges költségeknek csak a %-át fedezi, a forráshiányos önkormányzatok ezért nem teljesítik a törvényi előírásokat, aminek semmilyen szankciója nincsen.

6 Következmények I. a szolgáltatások kiépítettsége jelentős területi aránytalanságokat mutat, a nagyobb lakosságszámú, nagyobb teherbíró képességű településeken szinte mindenfajta szolgáltatás elérhető, a kistelepüléseken pedig minden hiányzik a kis településen élők hátrányosabb helyzetben vannak a szolgáltatások elérése és minősége tekintetében

7 Következmények II. alacsony és folyamatosan csökken azok aránya, akik intézménybe kerülésük előtt valamilyen közösségi alapú szolgáltatást vettek igénybe olyan gondozásra szoruló idősek is bekerülnek a tartós ápolást biztosító intézményekbe, akiknek ellátása még otthoni, családi környezetben, alacsonyabb fajlagos költségek mellett is biztosítható lenne.

8 A törvény módosítás során megfogalmazott célkitűzések Célzottabbá váljon a szolgáltatási rendszer működése, a területi lefedettség a jelenleginél nagyobb mértékű legyen A legelesettebbek esélyei javuljanak, a hátrányos területek felzárkózzanak Minél több ember számára, minél hosszabb ideig a saját otthonában biztosítsa a szükséges szociális szolgáltatást A legrosszabb jövedelmi helyzetben lévők ellátása étkeztetés, házi segítségnyújtás és idősek otthona esetében

9 A szükséglet-felmérési rendszer funkciói a rendszer segít a kliens szükségleteinek leginkább megfelelő szolgáltatás definiálásában felelősségteljesen bánik az állami költségvetési forrásokkal, a hatékony és számon kérhető szolgáltatás-allokáció megteremtésével az ágazati vezetés részére hatékony irányítási, szabályozási eszközt jelent. A szükségletek és szolgáltatások arányának eltéréseinek vizsgálatára ad lehetőséget az egységesített felmérési eljárás hozzájárul az esélyegyenlőség javításához Megszűnhetnek az egyszemélyi döntések a szolgáltatáshoz való hozzáférés tekintetében

10 A szükségletfelmérés esetei: Az idős ember választ magának egy szolgáltatást, amit igénybe szeretne venni (ez elsősorban civil vagy egyházi fenntartású bentlakásos intézményekbe való bekerülés módja) Az idős embernél szociális ellátás iránti szükséglet jelentkezik, és nem tudja, hogy milyen lehetőségekkel élhet.

11 Gondozási szükséglet vizsgálata Gondozási szükségletet az önellátási képesség hiánya alapozza meg. Gondozási szükséglet hiányában az ellátás nem nyújtható. Vizsgálandó: egészségi állapot, ápolásra való rászorulás, önkiszolgálási képesség Mértékét meg kell határozni, oly módon, hogy alkalmas legyen az alapszolgáltatásban vagy szakosított ellátásban gondozást igénylő esetek elválasztására. Vizsgálatot az ellátás igénylése alapján a szolgáltató, intézmény kérelmezi Gondozási szükséglet megléte a szolgáltatás nyújtás feltétele Jövedelemszint a normatíva mértéket befolyásoló tényező

12 Alapszolgáltatások igénybevétele Étkeztetés esetében jövedelmet A házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet és jövedelmet A kérelem alapján Intézményvezető, ennek hiányában Jegyző igényli a vizsgálatot a szakértő bizottságtól. A szakértő bizottság a vizsgálat alapján kötelező erejű szakvéleményt ad a napi gondozási szükséglet meglétéről. Települési önkormányzat a gondozási szükséglettel rendelkező, házi segítségnyújtást igénylő személy ellátásáról köteles gondoskodni.

13 Városi jegyző által működtetett szakértői bizottság Elnöke: Városi jegyző által kijelölt szociális ügyintéző Tagjai: ORSZI által kijelölt orvosszakértő v. szociális szakértő Városi jegyző székhelye szerint ill. település házi segítségnyújtást végző intézmény vezetője által kijelöl szakember A bizottság a szakvéleményt 30 napon belül adja ki. A szakértő bizottság költségét a központi költségvetés biztosítja. A jegyző havonta utólag igényli meg a vizsgálat összegét az SZMM fejezetéből.

14 A házi segítségnyújtás a gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani. Ha a gondozási szükséglet a napi 4 órát meghaladja, a szolgáltatást igénylőt az intézetvezető tájékoztatja a bentlakásos intézményi elhelyezés lehetőségéről. Jövedelemvizsgálatra csak a szükséglet fennállása esetén kerülhet sor. Sürgős esetben a házi segítségnyújtás az intézetvezető döntése alapján legfeljebb 3 hónapi időtartamra gondozási szükséglet nélkül is nyújtható.

15 ORSZI által működtetett szakértő bizottság Eljárási kérdéseit az ORSZI eljárási rendjéről szóló 213/2007. (VIII.7.) korm. rendelet szabályozza Legalább egy tagja szociális szakértő A bizottság a szakvélemény 30 napon belül adja ki. A vizsgálat kérelemre indul. A szakvélemény postán kerül kiküldésre az elhelyezést igénylőnek s az intézetvezetőnek.

16 Szakértői vélemény Értékelő adatlap alapján objektív méréssel Szakértői vizsgálatra egy évben egyszer kerülhet sor, térítés mentesen. Költségét a központi költségvetés biztosítja. Ismételt vizsgálat elvégzése térítés köteles Emelt szintű intézményben élők felülvizsgálatára az idősotthoni szabályok az irányadók. Az ORSZI szociális intézmény helye szerint illetékes szakértő bizottság jár el. A vizsgálat az intézményben történik. Bentlakásos intézményben élők vizsgálatának az értékelő adatlapon a szociális körülményeket figyelmen kívül kell hagyni.

17 Időskorúak otthonába történő elhelyezés Gondozási szükségletet, jövedelmet és vagyont kell vizsgálni Időskorúak otthonába a napi 4 órát meghaladó, illetve egyéb körülményeken alapuló gondozási szükséglettel rendelkező, de rendszeres fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő személy vehető fel. Kérelem alapján Intézményvezető Beutaló határozat esetében a beutaló szerv (határozat hozatalt megelőzően ) kezdeményezi a vizsgálatot a szociális szakértői szervnél. (ORSZI) A vizsgálatot az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet kirendeltségének szakértő bizottsága végzi. A bizottság kötelező erejű szakvéleményt ad.

18 Szakvélemény tartalmazza Ellátást, illetve elhelyezést igénylő önellátási képessége alapján rászorul-e a személyes gondoskodásra Életszükségleteinek kielégítése szempontjából igényel-e szakszerű ápolási-gondozási segítséget, felügyeletet Egészségi állapota alapján igényel-e szakápolói vagy egyéb egészségügyi ellátást Szociális körülményei, valamint egyéb körülményei alapján gondozása otthonában megvalósítható-e.

19 Egyéb körülménynek minősül: Demencia kórkép legalább középsúlyos fokozata, Ellátást igénylő egyedül él és, 80 évet betöltötte, vagy 70 évet betöltötte és ellátása házi segítségnyújtás keretében nem megoldott, lakóhelyén a közműves vízellátás vagy villamos energia ellátás nem biztosított, Fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában részesül I. rokkantsági csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokk.nyugdíjban, rokk. járadékban részesül Munkaképességét 100 %-ban elvesztette, legalább 80 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett önellátási képessége hiányzik

20 Önkormányzati kötelező feladatok változása 2000 főnél több állandó lakos családsegítést 3000 főnél több állandó lakos él alapszolgáltatást és idősek nappali ellátását főnél több állandó lakos él alapszolgáltatást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, nappali ellátást, december 31-ig támogató szolgáltatást, közösségi ellátást főnél több állandó lakos él előzőeken túl átmeneti ellátást főnél több állandó lakos él előzőek és utcai szociális munka január 1-től támogató és közösségi szolgáltatás nem kötelező önkormányzati feladatok. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a házi segítségnyújtás kiegészítő szolgáltatása lesz.

21 Módszertani intézményrendszer július 1-től a megyei önkormányzatok kötelező feladatai közül. Kikerül a módszertani intézmény kijelölésére és működtetésére vonatkozó feladat. A módszertani intézmények pályázat útján kerülnek kijelölésre.

22 188/1999. (XII.16.) Kormányrendelet módosítása 353/2007. (XII.23) Korm. Szt. rögzíti a szociális hatóságok körét Hivatal: ellátási kötelezettség teljesítésének elmaradása Hivatal és FSZH jogszabályi kötelezettségek teljesítésének elmaradása során, intézményi normatíva visszatartásakor FSZH ellenőrző hatóság működési feltételek, intézményen belüli foglalkoztatás, normatíva visszatartás során.

23 188/1999. (XII.16.) Kormányrendelet módosítása Köztartozás figyelés Köztartozás esetén a MÁK a normatíva legfeljebb 20 %-át tartja vissza, ha Fenntartó igazolja, hogy a köztartozás nem vagy kevesebb összegben áll fenn, A visszatartás az intézmény működőképességét veszélyezteti Intézkedésre negyedévente, határozattal kerül sor

24 Szociális igazgatási bírság Az ellátottak jogainak megsértése, esetén a működést engedélyező szerv által max Ft birság szabható ki. Bírságot kiszabni csak a törvény hatálybalépését követően elkülönített jogsértésért lehet. A bírság kiszabására vonatkozó rendelkezések kormányrendeletben kerülnek meghatározásra. Ezek az esetek adminisztrációs vagy bejelentési kötelezettségek elmulasztása, ellátotti jogok gyakorlásának akadályozása lehetnek. Pl: A működést engedélyező szerv bírságot szabhat ki fenntartó v. fenntartó nevében eljáró személlyel, intézményvezetővel, szociális szolgáltatást engedély nélkül nyújtó személlyel, szervezettel szemben, fenntartó nevében eljárni jogosulttal.

25 A bírság kiszabásának esetei a következők lehetnek pl.: működési engedély módosításának elmaradása, tanúsítvány nem megfelelő kifüggesztése, intézetvezetővel szemben, ha a szolgáltató, intézet nyilvántartását, dokumentációs kötelezettségét nem teljesíti, fenntartóval szemben, ha nem biztosítja a kötelező gyógyszerkészletet, gyógyászati segédeszközt, Megállapodásban foglaltakat nem teljesítése. A szabadon vállalt szolgáltatások teljesítését az intézkedés nem érinti stb. Egyidejűleg több és más jogkövetkezmény is alkalmazható. A bírságból befolyt összeg az SZMM fejezetében ellenőrzésre fordítható

26 Felülvizsgálati rendszer Átalakításra kerülnek a bentlakásos intézményekben ellátott személyek állapotvizsgálatával kapcsolatos rendelkezések A vizsgálatokat az ORSZI végzi. Cél: ne csak egyfajta egészségügyi állapotfelmérésre hanem az ellátott szociális helyzetének, foglalkoztatási rehabilitációra való alkalmasságának vizsgálatára kerüljön sor A vizsgálatok gyakorisága csökken

27 Rehabilitációs intézményeket érintő változások, felülvizsgálati rendszer változásai Rehabilitációs intézetben, rehabilitációs célú lakóotthonban az ellátási idő nem haladhatja meg a 3 évet. Az ellátás egy alkalommal 2 évvel meghosszabbítható. (5 + 3 év helyett) Felülvizsgálati szabályok törvény helyett kormányrendeletben jelennek meg. Megyei módszertani intézmények által működtetett szakértői bizottságok helyett az ellátotti állapot-vizsgálatokat az ORSZI végzi el. A vizsgálatok a lehetséges esetekben összekapcsolódnak, a vizsgálatokra 2, a felülvizsgálatokra egységesen 5 évente kerül sor, mely magában foglalja a foglalkoztatási felülvizsgálatokat.

28 2007. évi CLXIX. Törvény normatív hozzájárulások változása az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők ellátásához a költségvetés nagyobb normatív támogatással járul hozzá annak érdekében, hogy az önkormányzat érdekelt legyen a legrosszabb helyzetű személyek ellátásában. Megvalósítandó célkitűzés : az ellátások a legnagyobb gondozási szükségletű és a legkevesebb jövedelemmel rendelkező személyekhez jussanak el.

29 Szociális szolgáltatások normatív hozzájárulásainak változása I. Differenciált normatíva bevezetése: Étkeztetés esetében 3 kategória: 1. az ellátást kérő jövedelme az öregségi nyugdíj minimum 150 %-a, %-a között, %-a felett van. Házi segítségnyújtás és idős otthoni ellátás esetében 2 kategória: 1. az ellátást kérő jövedelme az öregségi nyugdíj minimum 150 %-a alatt, %-a felett van

30 Szociális szolgáltatások normatív hozzájárulásainak változása II. Fejlesztési célok: Étkeztetésnél - cél az ellátottak fős fejlesztése Házi segítségnyújtásnál cél az ellátottak fős fejlesztése, valamint a gondozási óraigény 20 %-os növekménye

31 Jövedelemvizsgálat differenciált normatíva Étkeztetés (családi jövedelem számítás) igénylést követően Házi segítségnyújtás (családi jövedelem számítás) igénylést követően Idősek otthona esetében (saját jövedelem) gondozási szükséglet megállapítását követően Az igénybevevő jövedelmi helyzete szerint, különböző összegű normatívára lesz jogosult a fenntartó. A jövedelem vizsgálatot a szolgáltató kezdeményezi. A jövedelmet a települési önkormányzat jegyzője vizsgálja meg. Igazolást állít ki a normatíva-kategóriába sorolásról (alacsonyabb, magasabb)

32 Térítési díj szabályok változása I. Differenciált normatív állami hozzájárulás esetén a szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó szolgáltatási önköltség kiszámítását követően az egyes normatíva kategóriára vonatkozó normatíva levonásával normatíva kategóriánként külön kell az intézményi térítési díjat megállapítani A törvényben meghatározott számítási mód szerint megállapított és dokumentált intézményi térítési díjnál alacsonyabb összegű térítési díjat is megállapíthat a fenntartó A személyi térítési díj a jövedelem 80 %-a, ennél több nem állapítható meg. Készpénzvagyon nem alapja a térítési díjnak.

33 Térítési díj szabályok változása II. Vagyon szabályai: Ellátás igénylésének időpontjában az ellátást igénylő tulajdonában lévő ingatlan, az elhelyezést megelőző 18 hónapban ingyenesen átruházott ingatlan ha annak forgalmi értéke az öregségi nyugdíj minimum legkisebb összegének 30 szeresét meghaladja A vagyon együttes értékének az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a negyvenszeresét meghaladó részét jövedelemként kell figyelembe venni. A havi jövedelem számításakor a jövedelmet 96 hónapra kell elosztani, s a havi jövedelemhez hozzáadni. A vagyon figyelembe vétele esetén a költőpénz összege nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj minimum 30 %-ánál.

34 Térítési díj szabályok változása III. A térítési díj határozatban is megállapítható. Fogyatékos személyek nappali intézményében az XXXI. gyermekvédelmi törvény szerinti gyermekek napközbeni ellátása keretében igénybe vehető kedvezményes étkeztetés. Minimális személyi térítési díj 339/2007(XII.15.)Korm.rendelet Étkeztetésben népkonyha kivételével 50 Ft/nap Nappali intézmény hajléktalan kivételével étkeztetéssel együtt 70 Ft/nap Étkeztetés nélkül 20 Ft/nap

35 Térítési díj szabályok változása IV. Tartásra köteles hozzátartozók fizetési kötelezettsége szabályainak változása Számítási képlet meghatározása A kiegészítendő összeg nagyságára vonatkozó rendelkezések módosulása Jelzálogjog szabályok változása Szociális és Gyámhivatal határozathozatali kötelezettsége Korábbi jelzálogjog követelések változatlanok maradnak

36 Átmeneti rendelkezések I. Házi segítségnyújtásban részesülő gondozási szükségletét nem kell felülvizsgálni orvosi igazolás a következő felülvizsgálatig érvényes. Egy évig a évben ellátottak normatíva kategóriában maradnak. Idősotthoni ellátásban részesülő gondozási szükségletét nem kell felülvizsgálni elhelyezés teljes időtartamára rászorulónak minősülnek évben kérhető a jövedelem vizsgálat, a normatíva 2009 évtől jövedelem alapján igényelhető. Térítési díj szabályok Szt. 119/D. nélkül. Jövedelem vizsgálat nélkül a normatíva az éves átlagos növekedéssel emelkedik.

37 Átmeneti rendelkezések II. Emelt szintű ellátásban részesülő ellátottak vizsgálat nélkül is rászorulónak minősülnek. A fenntartó 2008 évben kezdeményezheti a gondozási szükséglet megállapítását (ORSZI-nál). Gondozási szükséglet fennállása esetén 2009-től nem emelt szintű normatíva vehető igénybe (jövedelemvizsgálat szükséges Szt. 119/D -a nélkül). Az ellátottnak továbbra is a megállapodás szerinti elhelyezés nyújtható. A jövedelem- és a vagyonvizsgálat nem az intézményi bekerülés feltétele a jövedelemvizsgálat csak a szolgáltatást nyújtó fenntartó normatív hozzájárulásra való jogosultságát és a térítési díjat befolyásoló tényező.

38 Átmeneti rendelkezések III. Az ideiglenes működési engedélyekre vonatkozó szabályok az Szt-ben hatályon kívül kerülnek. A működési engedélyek meghosszabbítására vonatkozó előírások a 188/1999. (XII.16.) Kormányrendeletben kerülnek szabályozásra. azzal a feltétellel, hogy a szolgáltatások szakmai színvonala a december 31-i állapothoz képest nem eshet vissza.

39 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet módosítása 37/2007.(XII.22.) SZMM rendelet Meghatározásra kerülnek azok az alapápolási tevékenységek, amelyet az intézmény köteles nyújtani: minimum alapápolásként nyújtható személyi hygiénia, gyógyszerelés, étkezés, folyadékpótlás, hely és helyzetváltoztatás és kontinenciában való segítségnyújtás Intézet orvosa: egészségi állapot rendszeres ellenőrzése,orvosi tanácsadás, szűrések, gyógyszerelés, egészségi szakellátáshoz a beutalást

40 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szakmai szabályainak módosulása A csak jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban részesülők száma nem haladhatja meg a házi segítségnyújtásban részesülők számának háromszorosát Ha a csak jelzőrendszeres házi segítségnyújtást kérő házi segítségnyújtást kér, köteles azt a fenntartó nyújtani Tárgyi feltételek módosulása: Magyar Szabvány által szabott feltételek kötelezővé tétele január 1-től az új szolgáltatóknak.

41 Bázis szállás szakmai követelményei Létesítésére krízishelyzet fennállása esetén kerülhet sor Bázis szállást éjjeli menedékhelyet vagy hajléktalanok átmeneti szállását működtető fenntartó hozhat létre, személyi feltételeire az időszakos férőhelyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni

42 Vizitdíj szabályok Bentlakásos intézmény viseli: rendszeres és egyéni gyógyszerszükséglet, vizitdíj, kórházi napidíj teljes költségét, ha az ellátást kérő személyi térítési díj megfizetése után fennmaradó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimum legkisebb összegének 20 %-át (vagyon esetében 30 %-át), Részleges költséget viseli : igénylő személyi térítési díj megfizetése után fennmaradó jövedelme meghaladja az önym 20, illetve 30 %-át, de az nem fedezi a teljes költséget. Az intézmény a költőpénz meghaladó részét a gyógyszerszükséglet mértékéig kiegészíti. Intézmény nem köteles az egyén gyógyszerszükségletének viselésére ha tartásra köteles hozzátartozója van, s az nyilatkozatban vállalja annak megfizetését.

43 Képesítési előírások változása Felmentési szabályok módosulása. Fenntartó ide nem értve a vezető beosztású dolgozókat - maximum 5 évre felmentést adhat, Ha a munkakört betölteni kívánó oktatásban vesz részt A munkakör betöltésére nem áll rendelkezésre képesítési előírásoknak megfelelő személy, s a betölteni kívánó vállalja a képesítés megszerzését

44 Képesítési előírások változása A rendelet 3. számú mellékletében megszűnik a szakirányú szakképzettség hiányában megjelölés A január 1-vel a szakmai létszámnorma keretében foglalkoztatott dolgozót jogviszonya fennállásáig szakképzettnek kell tekinteni akkor is ha szakképzettséggel nem rendelkezik. Új dolgozó csak szakképzett lehet. Szociális szakmai végzettségek megjelenése a rendeletben

45 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet módosítása 37/2007.(XII.22)SZMM.rendelet Kérelemben a jövedelemvizsgálat C nyomtatvány II. pontját étkeztetés és házi segítségnyújtás esetében III. pontját idősotthoni elhelyezés esetén kell kitölteni. I. pontját étkeztetés és házi segítségnyújtás kivételével valamennyi forma esetében szükséges kitölteni

46 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet módosítása Előgondozás: Idősotthoni elhelyezés esetén Idősotthoni elhelyezés esetén előgondozás I. szakasza kérelem kitöltéséből, gondozási szükséglet vizsgálat segítségnyújtásából áll. II. szakszát a gondozási szükséglet vizsgálat követően végzik el

47 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet Házi segítségnyújtás Egyszerűsített előgondozás, amely a szolgáltatást igénylő tájékoztatásából Gondozási szükséglet vizsgálatához szükséges segítségnyújtásból áll

48 112/2006.(V.12.) Kormányrendelet módosítása 371/2007.(XII.23.) Kormányrendelet A foglalkoztatási engedély tartalmazza a tevékenység TEAOR besorolását Felülvizsgálat egységesen 5 évente Pontosításra kerül a munkavégzésért járó díjazás esete munkarehabilitáció esetén = ledolgozott munkanap n fejlesztő-felkésztő foglalkoztatás esetén=ledolgozott munkanap, igénybe vett munkaszüneti nap, MT szerinti szabadság Jelenléti ív vezetése

49 112/2006. (V.12.) Kormányrendelet módosítása A SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁS ÉVI ÖSSZEGE Támogatás 1 fő 1 munkanapi¹ Megnevezés órás foglalkoztatásához (Ft) MUNKA-REHABILITÁCIÓ FEJLESZTŐ-FELKÉSZÍTŐ

50

51 A szociális feladatokhoz kapcsolódó finanszírozási szabályok Debrecen március 20.

52 A szolgáltatási struktúra

53

54 Jogszabályi változások évi CXXI. Törvény Szt. módosítása 188/1999. (XII.16.) Kormányrendelet (353/2007.(XII.23.) Korm.rend) 29/1993. (II.18.) Kormányrendelet (339/2007.(XII.15.)Korm.rend) 112/2006. (V.12.)Kormányrendelet (371/2007.(XII.23.)Korm.rend.) Személyes gondoskodás igénybevételével kapcsolatos eljárásban közreműködő szakértőkről szóló (340/2007.(XII.15) Korm.rend) Szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatára vonatkozó szabályok 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet (37/2007.(XII.22) SZMM rend) 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet (37/2007. (XII.22)SZMM rend) Gondozási szükséglet, eü. állapoton alapuló rászorultság vizsgálata, igazolása ( 36/2007.(XII.22.) SZMM rend) Módszertani intézmények kijelölésére és feladataira vonatkozó szabályok A szociális intézményen belüli foglalkoztatás szakmai követelményeiről, személyi és tárgyi feltételeiről

55 Problémák a szociális szolgáltatások rendszerében A kötelező önkormányzati feladatok megszervezéséhez és működtetéséhez járó állami támogatás a tényleges költségeknek csak a %-át fedezi, a forráshiányos önkormányzatok ezért nem teljesítik a törvényi előírásokat, aminek érzékelhető szankciója nincsen.

56 Következmények I. a szolgáltatások kiépítettsége jelentős területi aránytalanságokat mutat, a nagyobb lakosságszámú, nagyobb teherbíró képességű településeken szinte mindenfajta szolgáltatás elérhető, a kistelepüléseken pedig minden hiányzik a kis településen élők hátrányosabb helyzetben vannak a szolgáltatások elérése és minősége tekintetében

57 Következmények II. alacsony és folyamatosan csökken azok aránya, akik intézménybe kerülésük előtt valamilyen közösségi alapú szolgáltatást vettek igénybe olyan gondozásra szoruló idősek is bekerülnek a tartós ápolást biztosító intézményekbe, akiknek ellátása még otthoni, családi környezetben, alacsonyabb fajlagos költségek mellett is biztosítható lenne.

58 A törvény módosítás során megfogalmazott célkitűzések Célzottabbá váljon a szolgáltatási rendszer működése, a területi lefedettség a jelenleginél nagyobb mértékű legyen A legelesettebbek esélyei javuljanak, a hátrányos területek felzárkózzanak Minél több ember számára, minél hosszabb ideig a saját otthonában biztosítsa a szükséges szociális szolgáltatást A legrosszabb jövedelmi helyzetben lévők ellátása valósuljon meg az étkeztetés, a házi segítségnyújtás és az idősek otthona esetében

59 Önkormányzati kötelező feladatok változása 2000 főnél több állandó lakos családsegítést 3000 főnél több állandó lakos él alapszolgáltatást és idősek nappali ellátását főnél több állandó lakos él alapszolgáltatást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, nappali ellátást, december 31-ig támogató szolgáltatást, közösségi ellátást főnél több állandó lakos él előzőeken túl átmeneti ellátást főnél több állandó lakos él előzőek és utcai szociális munka január 1-től támogató és közösségi szolgáltatás nem kötelező önkormányzati feladatok. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a házi segítségnyújtás kiegészítő szolgáltatása lesz.

60 A törvény módosítás pénzügyi vonatkozása A Kormány 8,4 milliárd Ft-ot irányozott elő a többletkiadások fedezetére 1,8 milliárd Ft az étkeztetés fős növelésére 4,6 milliárd Ft a házi segítségnyújtásban részesülők ezer fős létszám emelése és gondozási óraigény 20 %-os növekményére 125 millió Ft az ellenőrzési feladatok ellátására 500 millió Ft a regionális gyámhivatalok létszám fejlesztésére 250 millió Ft az ellátáshoz kapcsolódó állapotvizsgálatok elvégzésére 800 millió Ft étkeztetés, házi segítségnyújtás fejlesztésére pályázat útján

61 Szolgáltatási struktúra átalakítása Az alapszolgáltatások prioritását egyben feltételét jelenti a bentlakásos intézménybe kerülésnek. Az alapszolgáltatások tovább fejlesztése kiemelt feladat, annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak a bentlakásos intézményi ellátás kiváltására. Bentlakásos intézménybe kerülés feltétele a gondozási szükséglet vizsgálat.

62 Gondozási szükséglet vizsgálata I. Gondozási szükségletet az önellátási képesség hiánya alapozza meg. Gondozási szükséglet hiányában az ellátás nem nyújtható. Vizsgálandó: egészségi állapot, ápolásra való rászorulás, önkiszolgálási képesség Mértékét meg kell határozni, oly módon, hogy alkalmas legyen az alapszolgáltatásban vagy szakosított ellátásban gondozást igénylő esetek elválasztására. Vizsgálatot az ellátás igénylése alapján a szolgáltató, intézmény kérelmezi Gondozási szükséglet megléte a szolgáltatás nyújtás feltétele Jövedelemszint a normatíva mértéket befolyásoló tényező

63 Gondozási szükséglet vizsgálata II. A szakosított ellátás csak abban az esetben vehető igénybe, ha az ellátást igénylő az alapellátásban nem gondozható. Az idősotthoni ellátás a napi négy órát meghaladó átlagos gondozási szükséglet esetén nyújtható. A minősítést : házi segítségnyújtás esetén a városi jegyző által működtetett szakértő bizottság, idősotthoni ellátás esetén az ORSZI szakértő bizottsága végzi. (Országos Rehabilitációs Szociális Szakértői Intézet ) Megszűnnek az egyszemélyi döntések a szolgáltatáshoz való hozzáférés tekintetében.

64 Szociális szolgáltatások normatív hozzájárulásainak változása I. Megvalósítandó célkitűzés : az ellátások a legnagyobb gondozási szükségletű és a legkevesebb jövedelemmel rendelkező személyekhez jussanak el. A megvalósítás módja: az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők ellátásához a költségvetés nagyobb normatív támogatással járul hozzá annak érdekében, hogy az önkormányzat érdekelt legyen a legrosszabb helyzetű személyek ellátásában.

65 Szociális szolgáltatások normatív hozzájárulásainak változása Differenciált normatíva bevezetése: Étkeztetés esetében 3 kategória: 1. az ellátást kérő jövedelme az öregségi nyugdíj minimum 150 %-a, %-a között, %-a felett van. Házi segítségnyújtás és idős otthoni ellátás esetében 2 kategória: 1. az ellátást kérő jövedelme az öregségi nyugdíj minimum 150 %-a alatt, %-a felett van

66 Jogcímek változása I. Étkeztetés: Önkormányzati rendeletben a jövedelem a jogosultságot nem befolyásoló tényező. A rendeletben az igénybevétel eljárási kérdései szabályozhatók Házi segítségnyújtás Legfeljebb napi 4 órában nyújtható. A sürgős és átmeneti elhelyezés esetén gondozási szükséglet vizsgálat nélkül évi ellátottak normatív támogatása igényelhető.

67 Jogcímek változása II. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás fajlagos összeg 30 %-os csökkenése mögött a kistérségi szintű megszervezés előmozdítása, az egy főre jutó bekerülési költséghez való közelítés áll. A házi segítségnyújtás kiegészítő szolgáltatása lesz. A csak jelzőrendszeres szolgáltatásban részesülők száma nem haladhatja meg a hszgben részesülők számának háromszorosát. Tárgyi feltételek módosulása: Magyar Szabvány által szabott feltételek kötelezővé téttele január 1-től az új szolgáltatóknak.

68 Jogcímek változása III. Falu és tanyagondnoki szolgálat fajlagos összegeiben nincsen változás az előző évhez képest, de az előirányzat összege 64,8 millió Fttal növekedett, amely a szolgálatok számának emelkedésével magyarázható. Utcai szociális munka fajlagos összege változatlan maradt. Az igénybevétel kizárólag az 50 ezer fő feletti lakosságszámú települések számára biztosított.

69 Jogcímek változása IV. Támogató szolgálat, és a közösségi szolgáltatás jogcímek összege nem változott január 1-től nem lesz kötelező önkormányzati feladat. Állami feladat ellátás támogatásukra pályázati úton kerül sor. Szakmai elképzelés a teljesítményhez kötött finanszírozás megvalósítása.

70 Jogcímek változása V. Nappali intézmények Idősek nappali intézményei: január 1-től megszűnt a tag és az ellátotti status. Normatív állami hozzájárulás a naponta megjelent ellátott után igényelhető. Fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, demens személyek nappali ellátása esetén eltérő mértékű hozzájárulás állapítható meg. Új jogcímként jelenik meg a fogyatékos személyek nappali intézményében elhelyezett gyermekek kedvezményes étkeztetése Ft/fő fajlagos összeg.

71 ITKR szabályok változása 2008 évre vonatkozóan 4 jogcímen került sor befogadásra: támogató szolgálat közösségi ellátások jelzőrendszeres házi segítségnyújtás emelt szintű ellátás A befogadott szolgálatok 50 %-os kiegészítő támogatásra jogosultak. Az Irányított Területi Kiegyenlítési Rendszerbe történő befogadásra évre várhatóan nem lesz intézkedés.

72 Jövedelemvizsgálat differenciált normatíva Étkeztetés (családi jövedelem számítás) igénylést követően Házi segítségnyújtás (családi jövedelem számítás) igénylést követően Idősek otthona esetében (saját jövedelem) gondozási szükséglet megállapítását követően Az igénybevevő jövedelmi helyzete szerint, különböző összegű normatívára lesz jogosult a fenntartó. A jövedelem vizsgálatot a szolgáltató kezdeményezi. A jövedelmet a települési önkormányzat jegyzője vizsgálja meg. Igazolást állít ki a normatívakategóriába sorolásról (alacsonyabb, magasabb)

73 Térítési díj szabályok változása I. Differenciált normatív állami hozzájárulás esetén a szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó szolgáltatási önköltség kiszámítását követően az egyes normatíva kategóriára vonatkozó normatíva levonásával normatíva kategóriánként külön kell az intézményi térítési díjat megállapítani A törvényben meghatározott számítási mód szerint megállapított és dokumentált intézményi térítési díjnál alacsonyabb összegű térítési díjat is megállapíthat a fenntartó A személyi térítési díj a jövedelem 80 %-a, ennél több nem állapítható meg. Készpénzvagyon nem alapja a térítési díjnak.

74 Térítési díj szabályok változása II. Vagyon szabályai: Ellátás igénylésének időpontjában az ellátást igénylő tulajdonában lévő ingatlan, az elhelyezést megelőző 18 hónapban ingyenesen átruházott ingatlan ha annak forgalmi értéke az öregségi nyugdíj minimum legkisebb összegének 30 szeresét meghaladja A vagyon együttes értékének az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a negyvenszeresét meghaladó részét jövedelemként kell figyelembe venni. A havi jövedelem számításakor a jövedelmet 96 hónapra kell elosztani, s a havi jövedelemhez hozzáadni. A vagyon figyelembe vétele esetén a költőpénz összege nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj minimum 30 %-ánál.

75 Térítési díj szabályok változása III. A térítési díj határozatban is megállapítható. Fogyatékos személyek nappali intézményében az XXXI. gyermekvédelmi törvény szerinti gyermekek napközbeni ellátása keretében igénybe vehető kedvezményes étkeztetés. Minimális személyi térítési díj 339/2007(XII.15.)Korm.rendelet Étkeztetésben népkonyha kivételével 50 Ft/nap Nappali intézmény hajléktalan kivételével étkeztetéssel együtt 70 Ft/nap Étkeztetés nélkül 20 Ft/nap

76 Térítési díj szabályok változása IV. Tartásra köteles hozzátartozók fizetési kötelezettsége szabályainak változása Számítási képlet meghatározása A kiegészítendő összeg nagyságára vonatkozó rendelkezések módosulása Jelzálogjog szabályok változása Szociális és Gyámhivatal határozathozatali kötelezettsége A évben ellátottakra vonatkozó rendelkezések, a korábbi jelzálogjog követelések változatlanok maradnak

77 Átmeneti rendelkezések I. Idősotthoni ellátásban részesülő gondozási szükségletét nem kell felülvizsgálni elhelyezés teljes időtartamára rászorulónak minősülnek évben kérhető a jövedelem vizsgálat, a normatíva 2009 évtől jövedelem alapján igényelhető. Térítési díj szabályok Szt. 119/D. nélkül. Jövedelem vizsgálat nélkül a normatíva az éves átlagos növekedéssel emelkedik. Házi segítségnyújtásban részesülő gondozási szükségletét nem kell felülvizsgálni orvosi igazolás a következő felülvizsgálatig érvényes. Egy évig a évben ellátottak normatíva kategóriában maradnak.

78 Átmeneti rendelkezések II. Emelt szintű ellátásban részesülő ellátottak vizsgálat nélkül is rászorulónak minősülnek. A fenntartó 2008 évben kezdeményezheti a gondozási szükséglet megállapítását (ORSZI-nál). Gondozási szükséglet fennállása esetén 2009-től nem emelt szintű normatíva vehető igénybe (jövedelemvizsgálat szükséges Szt. 119/D -a nélkül). Az ellátottnak továbbra is a megállapodás szerinti elhelyezés nyújtható. A jövedelem- és a vagyonvizsgálat nem az intézményi bekerülés feltétele a jövedelemvizsgálat csak a szolgáltatást nyújtó fenntartó normatív hozzájárulásra való jogosultságát és a térítési díjat befolyásoló tényező

79 Átmeneti rendelkezések III. Az ideiglenes működési engedélyekre vonatkozó szabályok az Szt-ben hatályon kívül kerülnek. A működési engedélyek meghosszabbítására vonatkozó előírások a 188/1999. (XII.16.) Kormányrendeletben kerülnek szabályozásra. azzal a feltétellel, hogy a szolgáltatások szakmai színvonala a december 31-i állapothoz képest nem eshet vissza.

80 Köszönöm a figyelmet!

Szociális szolgáltatások változásai. Debrecen

Szociális szolgáltatások változásai. Debrecen Szociális szolgáltatások változásai Debrecen Szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások A 2009. január 1-től hatályba lépett Szt. szabályok az irányadók, nincs újabb strukturális változás 2009-től.

Részletesebben

4) Idősotthoni ellátás esetében a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülmények a következők:

4) Idősotthoni ellátás esetében a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülmények a következők: I. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet főbb rendelkezései:

Részletesebben

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115.

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115. Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. (2) A térítési díjat az e törvényben meghatározottak

Részletesebben

I. A bentlakásos szociális intézményeket érintő jogszabályi változások (2010. augusztus szeptember)

I. A bentlakásos szociális intézményeket érintő jogszabályi változások (2010. augusztus szeptember) I. A bentlakásos szociális intézményeket érintő jogszabályi változások (2010. augusztus szeptember) 2010. augusztus 17.-én lépett hatályba a 2010. évi LXXXIX. törvény, melynek értelmében a gondozási szükséglet

Részletesebben

Szociális szolgáltatásokat érintő változások Konzultáció. Hajdúszoboszló, 2008.

Szociális szolgáltatásokat érintő változások Konzultáció. Hajdúszoboszló, 2008. Szociális szolgáltatásokat érintő változások Konzultáció Hajdúszoboszló, 2008. Jogszabályi változások 2007. évi CXXI. Törvény Szt. módosítása 188/1999. (XII.16.) Kormányrendelet (353/2007.(XII.23.) Korm.rend)

Részletesebben

VI./ A Szoc. tv-ben bevezetésre kerül egy új támogatási forma, az ún. energiafelhasználási támogatás.

VI./ A Szoc. tv-ben bevezetésre kerül egy új támogatási forma, az ún. energiafelhasználási támogatás. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt (továbbiakban: Szoc.tv.) módosító 2007. évi CXXI. Törvény (továbbiakban: módosítás) főbb rendelkezései: /összefoglaló/ I./

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2012. (II.16.) önkormányzati rendelete A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza Székhely által nyújtott szociális ellátások

Részletesebben

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet Druskóczi Tünde Szociális és Munkaügyi Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya E-mail: druskoczi.tunde@szmm.gov.hu Telefon: 06/1-475-5846

Részletesebben

Igénybevételi eljárás:

Igénybevételi eljárás: Annak érdekében, hogy az állampolgárok érvényre tudják juttatni az Alkotmányban rögzített szociális biztonsághoz való jogukat, és rászorultság esetén élni tudjanak a Szociális Törvény által biztosított

Részletesebben

TÁMOP A-13/ PROJEKT

TÁMOP A-13/ PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program X. rész Szociális támogatások 2014 Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet Druskóczi Tünde Szociális és Munkaügyi Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya E-mail: druskoczi.tunde@szmm.gov.hu Telefon: 06/1-475-5846

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki, az egyes társulási

Részletesebben

Térítési díj 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni.

Térítési díj 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. Térítési díj 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. (2) 719 A térítési díjat az e törvényben meghatározottak szerint a)

Részletesebben

1.. Az ER 4. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

1.. Az ER 4. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának 8/2009. (III. 25.) rendelete a szociális szolgáltatásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2007. (III. 12.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna Házi segítségnyújtás a gyakorlatban Márta Anna 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Házi segítségnyújtás 63. (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 1 ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 2. A költségvetési szerv székhelye: Pápa, Barát u. 9.

Részletesebben

13. Önkormányzati szociális feladatok

13. Önkormányzati szociális feladatok 13. Önkormányzati szociális feladatok Önkormányzati kötelezettségek Kötelező feladatok: Települési önkormányzat: alapszolgáltatások egyes típusai Vállalható feladatok: nem mehet az alapfeladatok rovására

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2007. (II. 28.) rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2007. (II. 28.) rendelete Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2007. (II. 28.) rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok Szekszárdi Önkormányzat 36/2001.(XII.21.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Bevezető rész Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok Szekszárdi Önkormányzat 36/2001.(XII.21.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Bevezető rész Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1 Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

Részletesebben

Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok

Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok 5. számú melléklet a /2006. ( ) Korm. rendelethez Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok 1. Alapszolgáltatások 1.1. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével

Részletesebben

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 2017.02.27. HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Nagy Edina Meleg Sándor A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATA ÉS A JOGOSULTSÁGOK

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Megyei Jogú Város Közgyűlésének 17/2012. (III.29.) önkormányzati rendelete a i Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének../2011. (..) önkormányzati rendelet-tervezete a Pápa városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a

Részletesebben

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Részletesebben

Tárgy: Szociális intézményi térítési díjak megállapítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet számítási anyagok

Tárgy: Szociális intézményi térítési díjak megállapítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet számítási anyagok Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér. 6. U-8353-6/2017. Témafelelős: Lencséné Szalontai Mária Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Tárgy: Szociális intézményi térítési díjak

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT DOROG PF.:43. TF.: FAX.:

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT DOROG PF.:43. TF.: FAX.: DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat:

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: - FOT (fogyatékossági támogatás) vagy emelt családi pótlék határozat - rendszeres havi jövedelem igazolás - TAJ kártya fénymásolata

Részletesebben

Térítési díj. - Változások 2015.

Térítési díj. - Változások 2015. Térítési díj - Változások 2015. A megismerés térben és időben végtelen. Vedd ki a számot a dolgokból, és minden összeomlik. Sevillai Szent Izidor 2 Alapvető jogszabályok: A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzata 2/2015.(II.26.) ÖK. rendelet A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza és Tiszainoka által nyújtott szociális ellátások 2015. évi térítési díjakról

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást

Részletesebben

Szolgáltatás működés, finanszírozás. Serafin József Jogi- gazdasági alapismeretek szociális szolgáltatási területen 2013

Szolgáltatás működés, finanszírozás. Serafin József Jogi- gazdasági alapismeretek szociális szolgáltatási területen 2013 Szolgáltatás működés, finanszírozás Serafin József Jogi- gazdasági alapismeretek szociális szolgáltatási területen 2013. témakörök Ellátási kötelezettségek, Működési engedélyezés Ellenőrzés Feladat ellátási

Részletesebben

székhelye: település közterület neve jellege szám emelet, ajtó irányítószám típusa: állami, nem állami, egyházi ágazati azonosító 1 : adószám: - -

székhelye: település közterület neve jellege szám emelet, ajtó irányítószám típusa: állami, nem állami, egyházi ágazati azonosító 1 : adószám: - - A A működési engedély kiadása iránti kérelemhez (a szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 5. -a alapján a fenntartó

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéhez 1 Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési helye, időpontja:... Lakóhelye:...

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról ---------------------- SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 1585-2/2009-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. február

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete a szociális igazgatásról és ellátásról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 12/2003.

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 18.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól módosításokkal egységes szerkezetben Jánossomorja

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: I. 2-460/2006. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelet-tervezet Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló helyi rendelet

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Előkészítésben részt vesz: A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK március 5-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK március 5-i ülésére NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Telefon: 500-700 E L Ő T E R J E S Z T É S NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. március 5-i ülésére Napirend címe:

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

Hatályos: tól

Hatályos: tól Hatályos:2017-08-04 -tól Bakonyszombathely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete. Bakonyszombathely Község Önkormányzatának

Részletesebben

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság 8/2010. (IX. 3.) NEFMI rendelet egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Hatályosság: 2010.09.03 - A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 24.091-1/2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a személyes gondoskodás igénybevételével kapcsolatos eljárásokban közreműködő szakértőkre, szakértői

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 12/2011. (II. 25.) számú R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 12/2011. (II. 25.) számú R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2011. (II. 25.) számú R E N D E L E T E a szociális

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 98. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére Tárgy: Előadó: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének.../2010.

Részletesebben

I. BKESZI: ALAPSZOLGÁLTATÁSOK

I. BKESZI: ALAPSZOLGÁLTATÁSOK A Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás által fenntartott Békéscsabai Egyesített Szociális Intézménynek (BKESZI)és a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthonának (Életfa)a

Részletesebben

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e Melléklet a 2077-1/2006. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e TERVEZET a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.)

Részletesebben

Tájékoztató jogszabályok változásairól 2010. augusztus-szeptember

Tájékoztató jogszabályok változásairól 2010. augusztus-szeptember SZOCIONET DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MÓDSZERTANI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MÓDSZERTANI CSOPORT 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. *7401 Kaposvár, Pf.:150 (82/512-157 FAX:82/512-158 E-MAIL: szocionetddrmhszk@cssk.hu

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. március 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. március 25-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. március 25-i ülésére

Részletesebben

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bentlakásos intézményekben nyújtott ellátások, a szakosított ellátások és* igénybevételüknek módja, eljárása

Részletesebben

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Szt. (1993. évi III. törvény) Mindegyik pénzbeli ellátás igénylése a Polgármesteri Hivatalban történik! Hatályos: 2011.12.31-ig! Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 9/2014.(III.27.) önkormányzati rendelete a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok

Részletesebben

Térítési díjak a szociális szolgáltatásban. Hajdúszoboszló június 10.

Térítési díjak a szociális szolgáltatásban. Hajdúszoboszló június 10. Térítési díjak a szociális szolgáltatásban Hajdúszoboszló 2009. június 10. Jogszabályok, iránymutatások Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet

Részletesebben

A rendelet megalkotására a szociális törvény alapján minden évben április 01. napjáig sor kell, hogy kerüljön.

A rendelet megalkotására a szociális törvény alapján minden évben április 01. napjáig sor kell, hogy kerüljön. Tisztelt Képviselőtestület! A TJ ESZI által nyújtott ellátások térítési díj meghatározására vonatkozó rendelet megalkotására a társulási megállapodásban kijelölt, vagy ennek hiányában a társulás székhelye

Részletesebben

Rendelettervezet. helyi rendelet módosítása Mell.: Hatásvizsgálati lap, rendelettervezet, összehasonlító táblázat

Rendelettervezet. helyi rendelet módosítása Mell.: Hatásvizsgálati lap, rendelettervezet, összehasonlító táblázat Ikt. sz.: 1/288-1/2015/I. Üi.: dr. Ákosi Ádám Gábor Rendelettervezet Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló helyi rendelet módosítása Mell.: Hatásvizsgálati lap, rendelettervezet,

Részletesebben

Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 2. oldal ai) hajléktalan személyek nappali melegedője, b) Szociális s

Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 2. oldal ai) hajléktalan személyek nappali melegedője, b) Szociális s Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 1. oldal Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelete a Salgótarján

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAK

AZ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAK Sényő Község Önkormányzatának 1/2008. (I. 31.) számú rendeletének 1. számú melléklete AZ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAK Önköltségszámítás 2008. január 01. Az 1993. évi III. törvény, valamint 29/1993. (II. 17.)

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Alapszolgáltatások I. Étkeztetés Házi Segítségnyújtás Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás Családsegítés Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat

Részletesebben

A normatív elszámolás feladatai, az ellenőrzések tapasztalatai, várható jogszabályi változások

A normatív elszámolás feladatai, az ellenőrzések tapasztalatai, várható jogszabályi változások A normatív elszámolás feladatai, az ellenőrzések tapasztalatai, várható jogszabályi változások Előadó: Imre Ildikó referens Magyar Államkincstár Önkormányzati Főosztály Humánszolgáltatások Osztálya Tel:

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Gyömrő Város Önkormányzatának 5/2010. (III. 17.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéért fizetendő térítési díjakról a 10/2011. (III.29.) sz. és a 17/2011.

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület részére a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 22/2012. (V. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztés a Képviselő-testület részére a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 22/2012. (V. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyzője 482. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 22/2012. (V. 23.) önkormányzati

Részletesebben

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. /2014. (..) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. /2014. (..) önkormányzati rendelete Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete egyes szociális és gyermekjóléti szolgáltatások térítési díjával összefüggő önkormányzati

Részletesebben

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző 1 Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/017. (VI.16.) önkormányzati rendelete a gyermekjóléti és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/ Fax: 89/

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/ Fax: 89/ PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 90. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. június 27-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. (1) A rendelet 45.. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. (1) A rendelet 45.. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Doboz Nagyközség Önkormányzatának 8/2008 (III.1. ) rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 19/2007 (XII.14.) rendelettel módosított 11/2007. (IX.21.) rendelet módosításáról 1..

Részletesebben

18. Idősek szociális ellátása

18. Idősek szociális ellátása 18. Idősek szociális ellátása Pénzbeli ellátások időskorúak járadéka Célja: Jövedelem kiegészítése, pótlása Viszonyítási alap: öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege: 2008-tól- 28 500 Ft Időskorúak

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás Étkeztetés Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel

Részletesebben

Egységes szerkezet. 6/2010. (V.07.) önkormányzati rendelete

Egységes szerkezet. 6/2010. (V.07.) önkormányzati rendelete Egységes szerkezet Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV.19.) a 18/2011. (XII.16.) a 5/2012. (IV.26.) a 4/2013. (III.29.) és a 3/2015. (III.30.) rendeletekkel módosított

Részletesebben

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell:

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell: Dunaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról Dunaszentmiklós Község Önkormányzatának

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete Az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról 1 1 Egységes szerkezetbe foglalva: 27/2011.(XII.22.)

Részletesebben

Vámospércs Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.15.) számú önkormányzati rendelete

Vámospércs Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.15.) számú önkormányzati rendelete Egységes szerkezetbe foglalt rendelet-tervezet Vámospércs Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.15.) számú önkormányzati rendelete a Vámospércsi Mikrotérségi Családsegítő és Gyermekjóléti

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének február 27-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének február 27-i ülésére III-2 Készítette: Mészárosné Hrubák Mária intézményvezető Sulczné Lipcsei Zsuzsanna pénzügyi vezető E L Ő T E R J E S Z T É S Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. február 27-i

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva az 58/2015. (XII. 21.), a 13/2016. (IV. 1.) és a 14/2017. (III. 28.) önkormányzati rendelettel)

(Egységes szerkezetbe foglalva az 58/2015. (XII. 21.), a 13/2016. (IV. 1.) és a 14/2017. (III. 28.) önkormányzati rendelettel) Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 29/2015. (VI. 16.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2014. március 26-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2014. március 26-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2014. március 26-i ülésére

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: Xl 599812013. Előadó: Dr. Tőgye Ildikó Mell.: Rendelettervezet Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-802 Telefax: (66)

Részletesebben

MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete

MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a térítési díjakról Mezőnyárád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1. A rendelet célja és hatálya 1.

1. A rendelet célja és hatálya 1. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017.(III. 29.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

11. Szociális igazgatás

11. Szociális igazgatás 11. Szociális igazgatás 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Szociális igazgatás Ügyfelet érintő jog és kötelezettség megállapítása, Szociális ellátásra való jogosultság,

Részletesebben

Az önkormányzat a szociálisan és a gyermekvédelemre rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és ellátást biztosít.

Az önkormányzat a szociálisan és a gyermekvédelemre rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és ellátást biztosít. PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról* Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybevevő adatai: Név:, Születési név.. Anyja neve:, Születés helye, ideje:. Lakóhelye:... Tartózkodási helye:.

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária Szolgáltatás Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Szolgáltató Igazgatási és Jogi Osztály Igazgatási

Részletesebben

15/2009. (IV.16.) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

15/2009. (IV.16.) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 15/2009. (IV.16.) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes

Részletesebben