HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Fafúvós)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Fafúvós)"

Átírás

1 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Fafúvós)

2 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal, illetve az előírt szakmai gyakorlattal. I/1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések azonosító száma és megnevezése : OSZJ Hangszerész - fa- és rézfúvós hangszerkészítő és javító OKJ Hangszerkészítő és - javító (fafúvós) I/2. Mestervizsgára az bocsátható, aki: a. a gazdasági kamarák által jóváhagyott mestervizsga szabályzat feltételeinek megfelel, b. az I/1. pontban megjelölt szakmunkás- illetve szakképesítéssel betölthető munkaterületen eltöltött és a munkáltató által, vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolt 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezik. A szakmai gyakorlat részidőkből is összeállhat, de az utolsó időszak a vizsgára jelentkezés időpontjánál ne legyen két évnél régebbi. II. A mester munkaterülete A szakmához kapcsolódó tevékenységkörök II/1. A mester szakmai munkaterületeinek leírása Az OSZJ, vagy OKJ számú fafúvós hangszerkészítő és -javító szakképesítéssel 5 év szakmai gyakorlatot szerzett mester a szakmájának gyakorlása során az alábbi jellemző munkatevékenységeket végzi: Szakmáját önállóan, magas színvonalon képes gyakorolni a teljes fafúvós hangszercsalád bármely tagján: fuvola és fuvola család (piccoló, alt, basszus) klarinét és klarinét család (Esz, C, A, B, D klarinét, Basszetkürt, Basszusklarinét) oboa és oboa család (oboa d amour, angolkürt) fagott és családja (fagottino, kontra fagott) 2.

3 szaxofon és szaxofon család (alt, tenor, bariton, basszus szaxofon) tárogató különféle blockflöték és furulyák különféle népi furulyák és egyéb népi fafúvós hangszerek a fafúvós hangszerek történelmi elődei. A fafúvós hangszercsalád tagjainak egyedi megtervezése az akusztikai, esztétikai és szakmai törvények és hagyományok betartásával. Saját tervezésű vagy késztervek alapján a szükséges technológiai folyamat megtervezése után egyedi vagy kisszériás termékek előállítása a szükséges kézi vagy gépi eszközök felhasználásával. A tevékenységi körébe tartozó hangszercsoport jellemző meghibásodásainak (természetes elhasználódás, baleseti sérülések, valamint szakszerűtlen használatból, javításból és tárolásból eredő hibák) felismerése, a javítás illetve a részleges pótlás munkafázisainak megtervezése és a munkafolyamat szakszerű elvégzése. Bármely alkatrész, fődarab egyedi megtervezése, rajzok, sablonok alapján történő elkészítése a hangszer stílusának megfelelően. Bármely új vagy javított fafúvós hangszer hangolásának, intonálásának elvégzése. A hangszercsoportba tartozó hangszerek muzeális tagjainak felismerése után megfelelő szakemberek bevonásával (muzeológus, műemlékvédelem) a helyreállító műtárgyvédelmi tevékenység elvégzése a speciális követelmények betartásával. Az előadóművész egyedi speciális igényeinek figyelembevételével az adott hangszeren egyedi megoldások megtervezése és kivitelezése. A szakmai gyakorlat oktatása szakmunkástanulók részére. A hangszercsoporttal kapcsolatos szakvéleményezés, szaktanácsadás. II/2. A mester tevékenységi területe és feladatköre A hangszerkészítő és -javító mester jogosult a hangszercsoporthoz tartozó hangszerek megtervezésére és előállítására, helyreállító, illetve akusztikai vagy esztétikai javítására, és a csoporthoz tartozó hangszerek alkatrészeinek, tartozékainak, kiegészítőinek, valamint a szakma speciális kéziszerszámainak készítésére és értékesítésére. Feladata továbbá: muzsikus által igényelt egyedi megoldások tervezése, illetve kivitelezése a muzsikus szoros együttműködésével; a hangszerészképzés gyakorlati oktatása, valamint a szakmával kapcsolatos szaktanácsadás. 3.

4 III. Szakmai követelmények III/1. A szakma - mesterszintű - gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatok (feladatcsoportok) A fafúvós hangszerkészítő és -javító mester egyedi tervező, kivitelező, javító, szolgáltató, szakoktató, szakértő és kereskedelmi tevékenységet végez. Munkáját szakműhelyben és esetleg kereskedelmi telephelyen végzi. A hangszercsoport tagjait illetve tartozékait készíti, javítja, illetve restaurálja a megrendelő igényei szerint a vonatkozó szakmai szabályok betartásával. Feladatok: A hangszercsoport tagjainak megtervezése. A készítési technológia terveinek elkészítése. A szükséges alapanyagok mennyiségi és minőségi meghatározása és kiválasztása. A szükséges vegyi és segédanyagok megválasztása, szakszerű kezelése. A gyártó gépi és kézi eszközök meghatározása, egyedi elkészítése, karbantartása. A meghibásodás okának és mértékének felmérése. A helyes javítási technológia meghatározása. A javításhoz szükséges eszközök, alap- és segédanyagok meghatározása, előkészítése, alkalmazása. Alkatrészek és tartozékok elkészítése, esztétikus és praktikus összeállítása, ajánlása a muzsikus számára. Amatőr muzsikusok számára szakmai tanácsadás a megfelelő hangszer vagy tartozék kiválasztásához az alternatív lehetőségek feltárásával. Anyagok és forgalmazott árucikkek helyes kiválasztása, megrendelése, beszerzése, tárolása, raktározása és nyilvántartása. Kész- és félkész termékek szakszerű tárolása. A muzeális értékű hangszerek megkülönböztetett kezelése az erre vonatkozó hatályos rendelkezések szerint. Az áru illetve a javítás, szolgáltatás ellenértékének elszámolása a hatályos jogszabályok szerint. Az adminisztrációs és pénzügyi feladatok szabályos elvégzése Környezetkímélő, tűz- és balesetmentes munkavégzés feltételeinek megteremtése, betartása. A fent felsoroltak megfelelő szintű gyakorlati oktatása. Teljes szakmai felelősséggel irányítja, ellenőrzi az egység ill. műhely tervezési, kivitelezési és kereskedelmi tevékenységét, a gépi és kézi berendezések szakszerű, biztonságos használatát és az ügyrend maradéktalan betartását. 4.

5 III/2. A fafúvós hangszerkészítő és -javító mester vizsgáztatási követelményei A) Szakmai gyakorlati követelmények A fafúvós hangszerkészítő és -javító mester(jelölt) ismerje: a szakmára vonatkozó szakmai, anyagismereti, akusztikai, esztétikai, fizikai törvényszerűségeket, a tervezési és kivitelezési szakaszban tudja azokat alkalmazni, valamennyi fafúvós hangszer hibáit és ezeket tudja javítani. Tudjon kipróbálni minden fafúvós hangszert Tudja a javításhoz ill. készítéshez szükséges anyagokat - azok tulajdonságait figyelembe véve - kiválasztani. Tudjon: bármilyen fafúvós hangszert részeire szétszedni, a szükséges javításokat elvégezni, alkatrészeket kicserélni, majd a hangszert összeállítani és tökéletesen beállítani, minden fafúvós hangszeren a muzsikus igényei szerint, valamint a szakmai lehetőségeknek megfelelően bármilyen hangolási és beállítási problémát megoldani. Ismerje és alkalmazza a szakmai követelményeket, tűz- és balesetvédelmi előírásokat, munkatársaival és megrendelőivel szemben a mestertől elvárható gondossággal járjon el. Ismerje: a szakmában elvárható magatartási követelményeket a muzsikusokkal és a munkatársakkal szemben, tudja azokat betartani és betartatni a munkája során, a történelem során korábban alkalmazott eljárásokat és anyagokat, valamint tudja azokat alkalmazni, az adott feladat elvégzésekor használandó korhű eljárásokat. Tudja használni a hagyományos és újabb ellenőrző, mérőműszereket. Ismerje a hagyományos és modern alap és segédanyagok tulajdonságait, helyes tárolási és kezelési módját. Legyen tájékozott a szakmában élenjáró hazai és külföldi cégek tevékenysége és a legmodernebb eljárások terén. Ismerje és tudja alkalmazni a hagyományos és modern felület-megmunkálási technológiákat. Ismerje és alkalmazza a megfelelő felületkezelési módszereket (természetes és műgyanták, színezők elkészítése és alkalmazása). 5.

6 Ismerje a szakmához illeszkedő egyéb szakmák (forgácsolás, esztergálás, sajtolás, ötvözés, fa- és fémipari gépi technológiák) legfontosabb gyártási, technológiai kérdéseit. Tudja a technológiai feladatok elvégzéséhez szükséges gépeket és kéziszerszámokat, célszerszámokat, felszereléseket kiválasztani, kezelni, karbantartani. Tudjon műszaki és műhelyrajzokat készíteni és olvasni, tudjon különböző szerkesztési és számítási műveleteket alkalmazni. Rendelkezzen fejlett akusztikai és esztétikai érzékkel és a gyakorlatban alkalmazza tapasztalatait. Tudja a különböző védőeszközöket használni és tudjon elsősegélyt nyújtani. Ismerje: a hangszercsoporthoz tartozó kereskedelmi áruk jellemző tulajdonságait, kezelésük, illetve alkalmazásuk helyes módját, a szakterületéhez tartozó oktatási intézmények rendszerét, az oktatás módszereit, a hangszerkarbantartás problémáit. Rendelkezzen alapvető pedagógiai ismeretekkel. Tudjon: mind szakmai, mind morális oldalról megfelelő szinten hangszerész-tanulókat oktatni a szakmai gyakorlat elsajátítása érdekében, önálló szakvéleményt alkotni és azt a tartalmi és formai követelmények szerint megfogalmazni. Ismerje az általa gyártott, javított, forgalmazott hangszerek és tartozékok fontos adatait, kezelésük módjait. Tudja megtervezni és megszervezni az irányítása alatt álló egység (telephely) tevékenységét. Ismerje és alkalmazza a vállalkozásokra vonatkozó ügyviteli, adminisztrációs, adó és TB, valamint munkajogi előírásokat. B) Szakmai elméleti követelmények A fafúvós hangszerkészítő és -javító mester(jelölt) ismerje és tudja alkalmazni az alábbi tantárgyak, ismeretkörök alapvető elméleti anyagát: Legyen tájékozott az általános hangszertörténeti és szakmai ismeretek területén. 6.

7 Ismerje a hangszerek csoportosítását, és az egyes hangszerek helyét a rendszerben. Általános szinten ismerje minden hangszercsoport akusztikai és esztétikai fejlődéstörténetét. Általános szinten ismerje a hangszercsoportok tagjainak felépítését, fontosabb részeit, azok meghibásodásait és javítási módozatukat. Ismerje a fafúvós hangszercsoport történelmi fejlődését, az egyes történelmi szakaszok gyártástechnológiáját, a történelmi hangszerek készítési módozatait. Tudja a fafúvós szakma teljes körének (készítési, javítási) ismeretanyagát. Ismerje a különböző alkatrészeket, azok gyártóit ill. forgalmazóit. Ismerje a vonatkozó akusztikai, esztétikai szabályokat és a technológia során tudja ezeket alkalmazni. Ismerje az alap és segédanyagok tulajdonságait. Ismerje a műszaki dokumentáció szabályait. Ismerje a különböző kézi és gépi szerszámokat, segédeszközöket, azok működését, használatuk szabályait. Ismerje a vállalkozói tevékenységhez nélkülözhetetlen minden fontos szabályozást és adminisztrációt. Ismertje a gazdasági, pénzügyi, piaci, adózási, számviteli alapfogalmakat. Ismerje a tűz- és balesetvédelmi előírásokat. Ismerje a tanulótartás szabályait. Rendelkezzen alapvető pedagógiai ismeretekkel. Tudja meghatározni és elbírálni a tanulók és alkalmazottak tevékenységét, munkáját. IV. A szakmai minősítés és vizsgáztatás rendje A mestervizsga célja annak megállapítása, hogy a mesterjelölt: elsajátította-e a tevékenység gyakorlásához mester szinten szükséges, szakmai elméleti és gyakorlati, vállalkozási és pedagógiai ismereteket; képes-e munkáját magas színvonalon, önállóan végezni; megfelel-e a vonatkozó hatályos rendeletben előírt feltételeknek; rendelkezik-e a szakmai követelmények által támasztott tudáselemekkel, gyakorlati készségekkel, a vállalkozás működéséhez szükséges szakmai, emberi tulajdonságoknak birtokában van-e. IV.1. A mestervizsga részei a) szakmai gyakorlat b) szakmai elmélet, valamint c) vállalkozási (közgazdasági, jogi, munkaügyi stb. ) ismeretek, d) pedagógiai ismeretek. 7.

8 A szakmai elméleti vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Megjegyzés: Az elméleti vizsgára bocsátás feltétele az előzőleg sikeresen végrehajtott szakmai gyakorlati vizsga. A) Gyakorlati vizsga Szakmai gyakorlatból a jelöltnek az adott hangszeren valamennyi javítást el kell tudnia végezni, és a szakmunkásvizsgánál magasabb fokú szakmai tudást igénylő vizsgamunkát kell elkészítenie. A gyakorlati vizsga - helyszíne: a vizsgabizottság elnöke által kijelölt helyiség - időtartama: 8 óra Megjegyzés: A gyakorlati vizsgát a szóbeli vizsgától eltérő napon kell lebonyolítani. Gyakorlati mestervizsga feltételei A mestervizsgát lehetőleg csoportosan egyéb társszakmákkal közösen - esetleg egyénileg - kell megszervezni úgy, hogy a vizsgabizottságban legalább egy tag az érintett szakma művelője és képviselője legyen. A mestervizsgára a vizsga megkezdése előtt legalább 3 hónappal kell jelentkezni, és a vizsgabizottság elnöke a jelöltnek - a vizsgabizottsági tagok egyetértésével - gyakorlati vizsgaremek feladatot jelöl ki, amelynek elvégzését folyamatában ellenőrizteti és a vizsga alkalmával értékeli. A gyakorlati helyszíni vizsga helyét és időpontját, valamint a gyakorlati vizsgafeladatot a vizsgabizottság elnöke jelöli ki és gondoskodik a megfelelő feltételekről. A vizsgabizottság a feladattól függően gondoskodik a munkafolyamat elvégzéséhez szükséges anyagokról és eszközökről. A helyszíni gyakorlati vizsga időtartama maximum 8 óra, a teljesítmény a gyakorlati vizsgaremekkel együtt értékelendő. A gyakorlati vizsgamunkák értékelése a vizsgabizottság által előre elkészített értékelő lapon pontozással történik, a következő szempontok alapján: Vizsgaremek 8 órás helyszíni vizsga Szakszerű technológia Esztétikai, akusztikai követelmények 5 pont 3 pont 2 pont 8.

9 Az a jelölt aki a gyakorlati vizsgán nem éri el a maximálisan adható pontszám 75 %-át: "Nem felelt meg" minősítést kap. A gyakorlati mestervizsga a helyszín sajátosságaival foglalkozó munkavédelmi oktatással kezdődik. Fel kell hívni a vizsgázó figyelmét a munkavégzés során alkalmazandó környezetvédelmi, valamint munkavédelmi és higiéniai előírások betartására. A helyszínen megadott feladatokat a jelölt folyamatosan készíti el. Szakmai gyakorlati vizsgafeladatok: - 1 db. Klarinét fúvóka elkészítése. - 1 db. Bármilyen fafúvós hangszer billentyűjének elkészítése. - Csaptörés javítása bármilyen fa hangszertesten. - Repedés kijavítása bármilyen fa hangszertesten. - Lyukperem, gyűrűs-billentyű-kémény sérülésének javítása fa hangszertesten. - Horpadás, görbülés, lyukperem sérülésének javítása fém hangszertesten. - Fém hangszertest felkészítése galvanizálásra. - Bármilyen fafúvós hangszer mechanikájának javítása. - Fafúvós hangszer hangolási problémájának megoldása. - Klarinét hordó elkészítése karikákkal együtt. - Bármilyen fafúvós hangszer mechanikájának felkészítése galvanizálásra. - Folt készítése szaxofon pipára vagy fagott Esz csőre. B) Írásbeli vizsga A mestervizsga írásbeli feladatsorát a vizsgabizottság adja meg az elméleti követelményekben megfogalmazottak alapján. Írásbeli vizsgafeladatok (ajánlás) 1./ a) Írja le milyen meghibásodások fordulnak elő a fa testű fafúvós hangszereknél és ezeket hogyan javítjuk (természetes elhasználódásból és külső behatásból eredő hibák). b) Ismertesse a fafúvós hangszerekhez használható hazai fák tulajdonságait. c) Készítse el egy fuvola fej metszeti képét (hangolódugóval együtt). d) Ismertesse milyen esztétikai elveket kell figyelembe venni a fafúvós hangszerek készítésénél és javításánál. e) Határozza meg a rezonancia fogalmát, pozitív és negatív gyakorlati jelentőségét. 2./ a) Írja le milyen meghibásodások fordulnak elő a fém testű fafúvós hangszereknél és ezeket hogyan javítjuk (természetes elhasználódásból és külső behatásból eredő hibák). 9.

10 b) Ismertesse a fafúvós hangszerek készítéséhez használható egzotikus fák tulajdonságát. c) Készítsen műhelyrajzot egy B klarinét hordóról. d) Ismertesse milyen esztétikai követelmények vannak egy fafúvós hangszer hiányzó billentyűinek pótlásánál. e) Írja le a kényszerrezgés fajtáit és fizikai jellemzőit. 3./ a) Írja le egy cilindrikus furatú, fa testű fafúvós hangszer elkészítésének menetét, a szükséges gépeket és szerszámokat. b) Ismertesse a lángforrasztás menetét (kemény és lágy forrasztás) és a felhasznált anyagokat. c) Készítsen műszaki rajzot egy tenor szaxofon fúvókájáról két nézetben. d) Ismertesse milyen esztétikai követelményeket kell figyelembe venni egy klarinét hordó készítésénél (pótlás ill. új hangszer esetén). e) Hasonlítsa össze az ajaksípok és nyelvsípok működési elvét. 4./ a) Írja le egy kónuszos furatú, fém testű fafúvós hangszertest elkészítésének menetét, műveleti sorrendjét, a szükséges gépeket és szerszámokat. b) Ismertesse milyen anyagokat használunk a fafúvós hangszerek mechanikájának elkészítéséhez. Ismertesse ezek tulajdonságait is. c) Készítsen műhelyrajzot egy klarinét oszlopról, benne egy spicc-csavarral. d) Ismertesse milyen esztétikai elveket kell figyelembe venni egy fafúvós hangszer mechanikájának generáljavítása esetén (párnák, parafák elhelyezése). e) Írja le a rezonancia és interferencia meghatározását és jellemezze gyakorlati megjelenésüket. 5./ a) Ismertesse a fafúvós hangszerek generáljavításának menetét (műveleteket, felhasznált anyagokat, gépeket, szerszámokat). b) Ismertesse azokat a nemes és színes fémeket, amelyeket a fafúvós hangszerek készítésénél és javításánál használunk. Jellemezze ezen anyagok tulajdonságait, megmunkálhatóságát. c) Készítsen műhelyrajzot egy klarinét törött csapjának pótlásához. d) Hasonlítsa össze a barokk és reneszánsz irányzatokat e) Mit tud a fafúvós hangszerek hangolásának akusztikai sajátosságairól? C) Szóbeli vizsga, szakmai-elméleti vizsgakérdések A mestervizsga szóbeli feladatsorát a vizsgabizottság adja meg az elméleti követelményekben megfogalmazottak alapján. Az elméleti anyag minden részletre kiterjedő fafúvós hangszerkészítő és javító szakmai ismeretekre és az egyéb hangszercsoportok általános ismeretére oszlik. Ez utóbbit a többi társszakma mestervizsga-kérdéseiből lehet összeállítani. 10.

11 Szóbeli vizsgakérdések 1) Mit tud a fa testű fafúvós hangszertest elkészítéséről? Beszéljen az esztergagép részeiről. Beszéljen a forgácsoló gépek balesetvédelméről. 2) Beszéljen a fafúvós hangszerek generáljavításáról, céljáról, menetéről, a felhasznált anyagokról. Mit tud az aerofon hangszerekről? Beszéljen a hangszerjavító műhelyre vonatkozó tűzrendészeti előírásokról. 3) Mit tud a fém testű fafúvós hangszertest elkészítéséről, a szükséges gépekről és szerszámokról? Mit tud a Sachs-Hornbostel féle hangszer-csoportosításról? Beszéljen a lángforrasztásról (kemény és lágy forrasztás). 4) Mit tud a fafúvós hangszerek mechanikájáról? Milyen alkotóelemei vannak és ezek miből és hogyan készülhetnek? Beszéljen a duplanádas, nyelvsípos hangszerekről és ezek fejlődéséről. Beszéljen a klarinét fúvóka készítéséről. 5) Beszéljen a fém test külső behatásból eredő meghibásodásairól és azok javításáról. Beszéljen a fafúvós hangszerek generáljavítás utáni ellenőrzési lehetőségeiről. Mit tud a tűzveszélyes anyagok tárolásáról? 6) Beszéljen a fém test természetes elhasználódásból eredő meghibásodásairól és azok javításáról. Beszéljen a szimplanádas nyelvsípos hangszerekről és ezek fejlődéséről. Mit tud a fafúvós hangszerekhez használható egzotikus fákról? 7) Beszéljen a fa test hibáiról. Hogyan javítjuk a fa testet csaptörés esetén? Mit tud a fafúvós hangszerek készítéséhez használt színes és nemes fémekről? Mit tud a szikraforgácsolás (köszörülés) beleseti veszélyeiről? 8) Beszéljen a fa test hibáiról. Hogyan javítjuk a repedéseket, a lyukperemek sérülését? Beszéljen az ajaksípos hangszerekről, ezek fejlődéséről. Beszéljen az elektromos áram és elektromos gépek baleseti veszélyforrásairól. 9) Beszéljen a fafúvós hangszerek hangolásának lehetőségeiről, egy-egy hamis hang és az egész hangszer hangolásáról. Mit tud a fafúvós szakmában használható faesztergályos szerszámokról és azok karbantartásáról, élezéséről? Mit tud a faesztergálási munkák baleseti forrásairól? 10) Beszéljen a fafúvós hangszerek mechanikájának teljes felújításáról (műveletek, eszközök, anyagok). Beszéljen a fafúvós hangszerek generáljavításának esztétikai követelményeiről. Beszéljen a hangszerjavító műhelyben és a hangszerüzletben kötelező érvényű etikai szabályokról. Beszéljen a fafúvós hangszerek készítésére alkalmas hazai fafajtákról. 11.

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Vonós, pengetős)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Vonós, pengetős) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Vonós, pengetős) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Zongora)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Zongora) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Zongora) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Ütőhangszer)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Ütőhangszer) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Ütőhangszer) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A hangszerkészítő és -javító (fafúvós) szakmával kapcsolatos témakörök részletes szóbeli kifejtése; a rokonszakmákkal kapcsolatos témakörök általános ismertetése, záródolgozat

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

PORCELÁNKÉSZÍTŐ mestervizsga szint és szakmai követelmények

PORCELÁNKÉSZÍTŐ mestervizsga szint és szakmai követelmények PORCELÁNKÉSZÍTŐ mestervizsga szint és szakmai követelmények I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi

Részletesebben

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Hangszerkészítő és -javító (fafúvós) Hangszerkészítő és -javító

Hangszerkészítő és -javító (fafúvós) Hangszerkészítő és -javító 183806 Hangszerkészítő és javító (fafúvós) feladatai hangszerkészítő és javító (fafúvós) szakmával kapcsolatos témakörök részletes szóbeli kifejtése és a rokonszakmákkal kapcsolatos témakörök 10/2007 (II.

Részletesebben

A HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ (FAFÚVÓS) MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI. I. A hangszerkészítő és -javító (fafúvós) mestervizsgára jelentkezés feltételei

A HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ (FAFÚVÓS) MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI. I. A hangszerkészítő és -javító (fafúvós) mestervizsgára jelentkezés feltételei A HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ (FAFÚVÓS) MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A hangszerkészítő és -javító (fafúvós) mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A hangszerkészítő és -javító (fafúvós) mestervizsgához

Részletesebben

A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: Hangszerkészítő és -javító (rézfúvós) szakmával kapcsolatos témakörök ismertetése (szakismeret, anyag- és szerkezetismeret, szakrajz, esztétika,

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A hangszerkészítő és -javító (fafúvós) szakmával kapcsolatos témakörök részletes szóbeli kifejtése; a rokonszakmákkal kapcsolatos témakörök általános ismertetése, záródolgozat

Részletesebben

A 111. sorszámú Hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítésráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 111. sorszámú Hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítésráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 111. sorszámú Hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítésráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés-ráépülés

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

A 147. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és -javító (a hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 147. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és -javító (a hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 147. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és -javító (a hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés

Részletesebben

A 259. sorszámú Bútoripari gyártás-előkészítő, szervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1

A 259. sorszámú Bútoripari gyártás-előkészítő, szervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 A 259. sorszámú Bútoripari gyártás-előkészítő, szervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

A 149. sorszámú Hangszerkészítő és -javító (a hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 149. sorszámú Hangszerkészítő és -javító (a hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 149. sorszámú Hangszerkészítő és -javító (a hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés

Részletesebben

Fajátékkészítő Népi kézműves

Fajátékkészítő Népi kézműves szorgalmi időszakban elkészített minimum 10 db tárgy és a műhelyrajzok bemutatása ( vizsgaremek és a kiállított tárgyak szakmai bemutatása) 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.)

Részletesebben

A 156. sorszámú Műemlékfenntartó technikus megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 156. sorszámú Műemlékfenntartó technikus megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 156. sorszámú Műemlékfenntartó technikus megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma:

Részletesebben

A 11. sorszámú Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 11. sorszámú Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 11. sorszámú Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1 A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY 1. a) A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MEGNEVEZÉSE Száraztészta gyártó b) SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGNEVEZÉSE Száraztészta gyártó Szakmai programkövetelmény azonosító száma:

Részletesebben

Az 57. sorszámú Faipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 57. sorszámú Faipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 57. sorszámú Faipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 543 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI TECHNIKUS VIZSGAKÖVETELMÉNYE VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI TECHNIKUS VIZSGAKÖVETELMÉNYE VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK 54 541 02 ÉLELMISZERIPARI TECHNIKUS VIZSGAKÖVETELMÉNYE VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK 1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló

Részletesebben

A 37. sorszámú Halász, haltenyésztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 37. sorszámú Halász, haltenyésztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 37. sorszámú Halász, haltenyésztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 624 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A 85. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2 EGYÉB ADATOK

A 85. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2 EGYÉB ADATOK A 85. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és.

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 03 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A 132. sorszámú Könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 132. sorszámú Könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 132. sorszámú Könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 15 perc A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra hozandó

Részletesebben

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADATOK

SZINTVIZSGA FELADATOK SZINTVIZSGA FELADATOK a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott

Részletesebben

Munkahelyi egészség biztonság

Munkahelyi egészség biztonság AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 582 04 Festő, mázoló, díszítő és tapétázó szakképesítés 10500-12 Munkahelyi egészség biztonság modul 10163-12 Munkahelyi egészség

Részletesebben

KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

A 204. sorszámú Szárazépítő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 204. sorszámú Szárazépítő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 204. sorszámú Szárazépítő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 582 10 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A 17. sorszámú Világítástechnikus részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 17. sorszámú Világítástechnikus részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 17. sorszámú Világítástechnikus részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 51 521 03 1.2. Részszakképesítés

Részletesebben

Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév

Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók! Iskolánk szakmai képzésének minél jobb megismerését segítjük tájékoztatónk megjelentetésével.

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

VEGYIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

VEGYIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint VEGYIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

Az 8. sorszámú Bőrdíszműves megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 8. sorszámú Bőrdíszműves megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 8. sorszámú Bőrdíszműves megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 542 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli 3140-10 Általános műszaki és munkavédelemi feladatok Szóbeli 10. november 1. Ön egy cég alkalmazásában áll. A munkavédelmi törvény egyértelműen meghatározza a munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel

Részletesebben

Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai

Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító száma: 31 5002 04 2. Szakképesítés

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

FAFÚVÓSHANGSZER- KÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.

FAFÚVÓSHANGSZER- KÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1. FAFÚVÓSHANGSZER- KÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése FAFÚVÓSHANGSZER-KÉSZÍTŐ

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör Nyíregyházi Szakképzési Centrum 4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12. Tel.: 42/512-371 OM azonosító: 203045 E-mail: nyirszc@gmail.com Honlap: www.nyiregyhaziszc.hu KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzési kör A

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 19. sorszámú Édesipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A hangszerkészítő és -javító (zongora) szakmával kapcsolatos témakörök részletes szóbeli kifejtése; a rokonszakmákkal kapcsolatos témakörök általános ismertetése, záródolgozat

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

A 31. sorszámú Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 31. sorszámú Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 31. sorszámú Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34

Részletesebben

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 85. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 05 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Fogtechnikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1[3] I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai

Fogtechnikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1[3] I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai Fogtechnikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1[3] I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai I/1. A szakképesítés azonosító száma: 54 5046 01 I/2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

A 73. sorszámú Fröccsöntő megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 73. sorszámú Fröccsöntő megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 73. sorszámú Fröccsöntő megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 521 04 1.2. Részszakképesítés

Részletesebben

II. A VIZSGA LEÍRÁSA

II. A VIZSGA LEÍRÁSA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 120 perc 15 perc 240 perc 30 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot működtető

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató

Tanfolyami tájékoztató MIOK Szeged Szakgimnázium és Szakközépiskola Tanfolyami tájékoztató ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS OKJ 54 582 01 Képzés : Épületgépész technikus Képzés OKJ száma: OKJ 54 582 01 Jelentkezés feltételei: érettségi

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50

Részletesebben

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰRE ÉPÍTHETŐ DARUK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása /1. Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az sorszámú Autószerelő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK.

Az sorszámú Autószerelő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK. Az sorszámú Autószerelő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 54 525 02 Autószerelő 1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám:

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató OKJ Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó E /2014/A008

Tanfolyami tájékoztató OKJ Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó E /2014/A008 Tanfolyami tájékoztató OKJ 32-525-01 Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó E-000931/2014/A008 LEVRIK Knowledge KFT. FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNY OKJ-s és Hatósági vizsgaközpont Székhely: 1066 Budapest,

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

31 582 21 0001 31 04 Hűtő-, klíma- és hőszivattyúberendezés-szerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő

31 582 21 0001 31 04 Hűtő-, klíma- és hőszivattyúberendezés-szerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 21 215 01 Kosárfonó A vizsgafeladat megnevezése: Kiállítás keretében

Részletesebben

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 523 01 1.2.

Részletesebben

A 31. sorszámú Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 31. sorszámú Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 31. sorszámú Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

A 95. sorszámú Színháztechnikus, szcenikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 95. sorszámú Színháztechnikus, szcenikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 95. sorszámú Színháztechnikus, szcenikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 521 07 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

3 éves képzés. B feladat

3 éves képzés. B feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 3 éves képzés B feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 582 04 1000 00 00 Festő, díszítő, mázoló és tapétázó Szintvizsga

Részletesebben

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok 31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet Hatályos: 2005.07.16-31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet az ipari mesterképzés szakmai és vizsgakövetelményeiről A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 7. -ának (3)

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Raktáros Raktáros Színházi kellékes Raktáros

Raktáros Raktáros Színházi kellékes Raktáros A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 21. sorszámú Karosszérialakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 21. sorszámú Karosszérialakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 21. sorszámú Karosszérialakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 525 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 41. sorszámú Elektronikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 523 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatétel felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte. 2 A szakmai

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 3141-10 Emelőgép kezelők speciális feladatai Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3141-10/2 dott emelőgép szerkezeti felépítése,

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

A 17. sorszámú Karosszérialakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 17. sorszámú Karosszérialakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 17. sorszámú Karosszérialakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 525 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A 22. sorszámú Bőrdíszműves megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 22. sorszámú Bőrdíszműves megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 22. sorszámú Bőrdíszműves megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 542 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A hangszerkészítő és javító (vonós, pengetős, vonókészítő) szakmával kapcsolatos témakörök részletes szóbeli kifejtése, a ráépülő szintnek megfelelően. Az akusztikai mérés

Részletesebben

A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.2. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma:

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

ZONGORAHANGOLÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

ZONGORAHANGOLÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés ZONGORAHANGOLÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése ZONGORAHANGOLÓ Feladatok és tevékenységek

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató

Tanfolyami tájékoztató MIOK Szeged Szakgimnázium és Szakközépiskola Tanfolyami tájékoztató ÉPÜLET-ÉS SZERKEZETLAKATOS OKJ 34 582 03 Képzés megnevezése: Épület-és szerkezetlakatos Képzés OKJ száma: OKJ 34 582 03 Jelentkezés feltételei:

Részletesebben

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 525 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben