Virtual Appliance telepítése és első használata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Virtual Appliance telepítése és első használata"

Átírás

1 1 Virtual Appliance telepítése és első használata Ez a leírás segítséget nyújt azok számára, akik telepíteni és tesztelni szeretnék a SecurActive Performance Vision hálózat- és alkalmazás monitorozó megoldását. A dokumentum röviden összefoglalja a virtuális appliance telepítésének lépéseit, a fontosabb néhány beállítást, valamint segítséget nyújt a kezdeti használatához. Tartalom: 1. A Performance Vision koncepció 1 2. Hogyan működik? 2 3. A telepítés legfontosabb lépései 2 4. A Performance Vision konfigurálása 5 5. Performance Vision alapvető használata 8 6. Performance Vision legfontosabb menüpontjai 9 7. Kiegészítő információk A Performance Vision koncepció Egy IT infrastruktúra teljesítménye jól modellezhető a hálózat és a kritikus alkalmazások teljesítményének minőségi mutatóival, azonban a legfontosabb szempont minden esetben a felhasználói elégedettség (Quality of Experience, QoE) kimutatása. A SecurActive Performane Vision az alábbi kérdésekre ad választ mindössze 4 kattintással: Van valós teljesítményromlás? Mely alkalmazások és felhasználók érintettek ebben? Mikor és mennyi ideig állt fenn? Mi a teljesítményromlás valódi oka? (szerver, alkalmazás, hálózat, adatátvitel ) Mely tranzakciók esetében tapasztalható a teljesítményromlás? Mindezeken felül részletes analízist nyújt olyan kitüntetett hálózati protokollok esetében, mint a névfeloldás szolgáltatások, VoIP, vagy http tranzakciók.

2 2 2. Hogyan működik? A hálózati kihasználtság és teljesítmény mérések a hálózati forgalom analízisén alapulnak. A forgalom elkapása, tárolása három különféle módon történhet: aktív eszköz port tükrözése/span fizikai vagy virtuális hálózati leágazó (TAP/Virtual TAP) Promiscus mód virtuális környezetben A hálózati forgalmat akár egy központi helyen, akár több telephelyen lehetséges monitorozni és analizálni. Több telephelyes rendszer esetében a távoli un. pollerek kapják el a forgalmat, majd ebből egy statisztikát készítve küldik át azt a központi kollektor részére. A rendszerben lévő pollerek lehetnek fizikai eszközök, un. appliance-ek de akár virtuális pollerek is, melyek meglévő gépekre telepíthetőek. 3. A telepítés legfontosabb lépései 1. Igényelje a Virtual Appliance-t a weboldalon. A rendszer a letöltést követően 15 napig használható. 2. Minimális rendszerkövetelmények: VMware ESX v4 vagy v5 (ESXi is) javasolt 4GB RAM 2 vcpu >2GHz minimum 1db szabad fizikai interfész (a promiscuous módban működő porthoz) 1db fix IP cím a Performance Vision virtuális géphez (GUI elérés böngészőből és SSH-n távoli menedzsmenthez) 1db fix IP az ESX szerverhez. Csak új telepítés esetén! (ESX szerver elérés vsphere Client segítségével) 3. Csatlakozzon a vsphere klienssel. 4. A virtuális gép Virtual Machines -> File menüjében válassza a Deploy a new OVF template menüpontot. Válassza ki a Performance Vision OVF fájlt és nyomja meg az Open -t.

3 3 5. A telepítést követően nyomja meg a Power on the Virtual Machine gombot. 6. A Summary nézetben ellenőrizheti a virtuális gép beállításait, pl. az IP címét. 7. A Console fül megnyomásával éri el a virtuális gép parancssoros felületét (Pulsar). User név: admin, password: admin. 8. A Help paranccsal vagy a? jellel kilistázhatja a lehetséges utasításokat. 9. Gépelje be a Config parancsot a probe konfigurálásához. DNS konfiguráció hostname network ntp (a virtuális gép és a Performance Vision idődiagramjainak helyes megjelenítéséhez) smtp (az automatikus -en történő riportküldéshez) snmp (a riasztások SNMP-n történő továbbításához) support (a SecurActive távoli support engedélyezéséhez) 10. Indítsa újra a Virtual Appliance-t Reboot. 11. A Poller paranccsal megjeleníthető a licenc státusza. Ez a grafikus felületen a Configuration -> Poller Status menü alatt található. 12. Switch port tükrözéssel vagy hálózatos TAP használatával csatlakoztassa a monitorozni kívánt forgalmat az ESX szerver monitorozásra szánt portjára. 13. A fizikai portokhoz szükséges virtuális hálózatot konfigurálni az ESX szerveren. A Configuration fül alatt válassza ki a Networking menüpontot, majd az Add Networking parancsot. A Connection Types alatt válassza a Virtual machine lehetőséget.

4 4 14. A "Network Access menüben válassza ki az ESX azon fizikai portját, amelyen a forgalmat monitorozni kívánja. Ezzel a fizikai portot a virtuális hálózathoz kapcsolta. Fontos, hogy a vswitch promiscuous módban legyen (Properties menü -> Security tab -> Promiscuous Mode Accept). 15. Ha VLAN TAG-gel felcímkézett forgalmat is szeretne kezelni a promiscuous módban működő porton, akkor válassza a "Connection Settings menüt és ott állítsa be a VLAN ID mezőben az All (4095) értéket. 16. Indítsa újra a Virtual Appliance-t Reboot. Részletes angol nyelvű step-by-step telepítési útmutató:

5 5 4. A Performance Vision konfigurálása A grafikus felhasználói felületet a Virtual Appliance menedzsment portjának IP címén érjük el. A belépéshez használja a Username: admin, Password: admin azonosítókat. Ezek az azonosítók nem egyeznek meg a Pulsar ba történő belépéskor használt azonosítókkal. A Network -> Bandwidth menüpontban ellenőrizze, hogy a rendszer látja-e a forgalmat. 1. NETWORK 3. Válassza ki az elmúlt 15 percet 4. OK 2. Bandwidth

6 6 A Configuration menüben az alábbi legfontosabb beállításokat végezze el: Hálózat logikai leképzése (Zones): a rendszer az áttekinthetőség kedvéért un. szerver és kliens zónákba csoportosítja a hálózatot. Ez akár egy könyvtár struktúra is lehet egymásba ágyazott zónákkal, pl.: szerverek zónán belül DB, web, file, DNS, printer, stb. A zónákat IP subnet, VLAN, MAC alapján lehet meghatározni. Üzletileg kritikus hálózatok (Business Critical Networks): érdemes ezek után meghatározni, hogy mely zónák közötti hálózatot nevezzük ki kritikus jelentőségűnek. Pl. Sales zóna Internet. Ezeket külön képernyőn fogjuk tudni követni, illetve riasztásokat is beállíthatunk rájuk (pl. latency, retransmission, utilization)

7 7 Web alkalmazások (Web applications): megjelölhetünk olyan alkalmazásokat, amelyek a http flow-ban url-re hivatkoznak, mint pl. Youtube, vagy Google mail. Alkalmazások (Applications): a rendszer alapból közel 600 alkalmazást ismer, de az Add Appliacation menüponttal felvehetünk újakat is, ha például valamilyen speciális alkalmazás van használatban az intézménynél. Ezeket port vagy port tartomány, dinamikus vagy web signature alapján adhatjuk meg. Beállíthatjuk, hogy a feldolgozáskor milyen prioritással figyelje a rendszer az adott alkalmazást. Ezt a szerver vagy kliens zóna kiválasztásával definiálhatjuk. Itt adhatjuk meg azt is, hogy az adott alkalmazás üzletileg kritikus-e számunkra vagy sem, illetve ha igen, milyen riasztási küszöbértékekkel figyelje. Riportok (Reports): amennyiben szeretnénk automatikusan riportokat generáltatni és en elküldetni a rendszerrel, ezt is érdemes beállítani. Itt azt tudjuk megadni, hogy mikor, milyen rendszerességgel és hová küldje a riportot. A tartalmát a kezelői felületen tudjuk megadni igen egyszerű módon: bármely képernyőn járunk, a jobb felső sarokban lévő Add this page with its criteria to a report gomb megnyomásával tetszőleges, előre definiált riporthoz adhatjuk az adott oldalt. Ez természetesen dinamikusan fog a későbbiekben generálódni. Add this page

8 8 5. Performance Vision alapvető használata A kezelő felület jól elkülöníthető részekre bontható. Súgó Fő menüpontok: Alkalmazás teljesítmény Hálózat teljesítmény Különböző protokollok Riport gombok Fő menühöz tartozó almenük Filter mező A főmenüre kattintva az almenük részletes leírásai jelennek meg, mely segít a kezdeti használat során. A Filter mező némiképpen változik, attól függően, hogy milyen menüpontban vagyunk éppen. A Filter mindig állandó marad, tehát ha kiválasztottunk egy adott időintervallumot és zónákat pl. a NETWORK menüben, melyet szeretnénk alkalmazás oldalról vizsgálni, egyszerűen csak válasszuk az APPLICATION fület, a Filter változatlan marad. Az INFO sáv tájékoztat minket a kiválaszott időintervallumról, az aggregáció mértékéről, illetve a megjelenített eredmények számáról.

9 9 6. Performance Vision legfontosabb menüpontjai Business Critical Networks A Configuration menüben beállított zóna párok közötti forgalom, az azokra meghatározott Warning és Alert küszöbértékekkel, idődiagramon színekkel jelölve. Az egérmutatót egy cella fölé mozgatva megjelenik az adott időintervallumban mért Latency, Retransmission Rate és Utilization értéke. A Conv linkre kattintva az adott intervallum összes párbeszéde megjelenik. A Bandwidth link az adott időintervallumban a forrás és cél zóna közötti forgalom mennyiségét és összetételét is megjeleníti. Network performance chart A hálózat teljesítőképességét (Data Transfer Time, Roundtrip Time, Round Trip Delay, Connection Time, csomagok mennyisége, stb.) mutatja meg időben, a filterben beállított kritériumok alapján. Matrix A mátrix képernyőn áttekinthető módon láthatjuk az egyes zónák közötti forgalmak alakulását, de a filter beállításaival (Packet, RTT, RD, MTU) különféle egyéb mérőszámok alapján is vizsgálódhatunk.

10 10 Business Critical Application Dashboard A Business Critical Networks menühöz hasonlóan az előre kritikusként definiált alkalmazások teljesítőképességét mutatja időben. Az egérmutatót egy cella fölé mozgatva megjelenik az adott időintervallumban mért felhasználó által értékelt teljes válaszidő (EURT), valamint ennek komponensei (Round Trip Time, Server Response Time, Data Transfer Time), illetve a tranzakciók száma. Az Application Dashboard link az adott időszakban az adott alkalmazás teljesítményét mutatja meg grafikus formában. A conversation link pedig az időintervallum összes párbeszédét és annak részleteit. Application Performance Az Application Performance részletesen megmutatja az EURT összetevőit, azaz a Round Trip Time, Server Response Time, és Data Transfer Time időbeli alakulását. Szintén megjelenik a tranzakciók száma, illetve az, hogy mely kliens és mely szerver zónákat érintette a lassulás és milyen mértékben.

11 11 Ennél részletesebb elemzést egy adott alkalmazásról az APPLICATION->Overview->Performance menüpont alatt lehet lekérni. Matrix A NETWORK menüpontohoz hasonlóan a teljes hálózatunk áttekintő képét megjeleníthetjük, azaz egyes zónák közötti alkalmazás teljesítményt szerver válaszidő, connection time, round trip time, data transfer time vagy end-user response time (EURT) alapján. A Mátrix képernyőn egy kiválasztott cellában a jelre kattintva az adott időszakban, az adott zónák közötti összes párbeszéd listázható, annak minden részletes adatával (cél-forrás IP, alkalmazás, forgalom mennyisége, csomagok darabszáma, EURT, RTT szerver/kliens, SRT, DTT szerver/kliens, RR szerver/kliens).

12 12 DNS Performance A Performance Vision részletes tájékoztatást ad a hálózaton történt névfeloldási műveletekről, mint a DNS aktivitás, DNS válaszidő, nem kívánatos névfeloldási protokollok jelenléte, névfeloldásért felelős szerverek, klienstől érkező szokatlanul sok DNS kérés, stb. Ezek az információk segíthetnek a hálózat üzemeltetőknek a névfeloldással kapcsolatos konfigurációs hibák kiküszöbölésében. HTTP Performance Annak érdekében, hogy a Performance Vision-t futtató szerver erőforrásait ne terheljük túl, a http analízis alapesetben tiltott. Engedélyezni adott zónákra tudjuk, a Configuration->Zones menüpont alatt.

13 13 A http analízis mély elemzését teszi lehetővé a http tranzakcióknak, kezdve a Top tesztektől (leginkább leterhelt szerverek, hosztok, stb.) az időzítéseken át (Page Load Time, Hit Response Time, stb.) egészen egy adott oldal komplett részletezéséig (milyen elemekből, hogyan épül fel az adott oldal, ezek milyen időzítéssel töltődtek le az adott kliensre). A http analízis lehetővé teszi a http hibák monitorozását is. Egy adott tarnzakcióra kattintva megjelenik annak minden részlete, beleértve a http kérést és választ valamint a fejlécet illetve a tartalom egy részét is.

14 14 VoIP A rendszer két VoIP protokollt támogat, ezek a SIP és az MGCP (+RTCP és RTP). Érdemes megjegyezni, SIP esetében jelzés és a média (RTP) protokoll nem feltétlenül ugyanazon útvonalon halad. A VoIP modul áttekintő képet ad a hálózaton lévő VoIP forgalmakról (sávszélesség, hívások száma), azok minőségéről (MOS, Jitter, Packet Loss) illetve akár részletezve hívásonként minden adatot. A MOS (hívásminőség) értékének méréséhez a probe-nak látnia kell a jelzés (SIP vagy MGCP), a média (RTP) és a jelzés (RTCP) flow-kat is.

15 15 7. Kiegészítő információk Standard TCP Session

16 16 Mérések, rövidítések EURT End-user Response Time Kliens által érzékelt válaszidő, a szerver (SRT) és hálózat (RTT) válaszidejéből, valamint az adattovábbítási (DTT) időből tevődik össze. RTT Round Trip Time A hálózat válaszideje, az az idő, amire egy csomagnak szüksége van, hogy elérje a célállomást. Az RTT értékét jellemzően az alábbiak befolyásolják: lassú hálózati eszköz (router, switch) a kliens és a szerver között Link Layer telítettsége (pl. Ethernet szintű ütközések) hálózati adapterek hibája SRT Server Response Time A szerver válaszidő a szerverhez érkező kérés utolsó csomagja és a szerver válaszának első csomagja között eltelt idő, tehát a szerver feldolgozási ideje alkalmazás szinten. Az SRT értékét jellemzően a következők befolyásolják: időrabló alkalmazáskérések (pl. komplex SQL lekérdezés) alkalmazás szintű telítettség (pl. túl sok kérés egy időben, melyeket a szerver nem tud feldolgozni adott idő alatt) esetenként az SRT értékét növelheti a hálózat késleltetése a mérési pont és a szerver között (a probe helyesen megválasztott elhelyezésével kiküszöbölhető) Célszerű az adott szerveren futó más alkalmazásokkal összehasonlítani, hogy kiszűrhessük az alkalmazás hibáját. Továbbá célszerű összehasonlítást végezni ugyanazon zónában lévő más szerverekkel is. DTT Data Transfer Time Az adattovábbítási idő a szerver válaszának első és utolsó csomagja között eltelt idő. A DTT jellemzően az alábbiaktól függ: a válasz mérete (nagyobb adatmennyiség továbbításához több idő szükséges) az újraküldések száma, mennyisége a hálózat késleltetése (ez viszonylag kis hatással van a DTT értékére) a hálózat áteresztő képessége (Throughput) RR Retransmission Rate A csomagok újraküldésének aránya RD Retransmission Delay Az újraküldési késleltetés az elküldött de meg nem érkezett csomag, és az újraküldött csomag között eltelt idő További információkért látogassa meg a weboldalunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot informatikai hálózatos kollégáinkkal. Elérhetőségek:

D-Link AirPlus G DI-524

D-Link AirPlus G DI-524 D-Link AirPlus G DI-524 802.11g/ 2.4 GHz Vezetéknélküli Router TM Felhasználói Kéziköny Building Networks for People Csomag tartalma D-Link AirPlus G DI-524 802.11/2.4GHz Vezeték nélküli Router Tápegység-DC

Részletesebben

1. Telepítés lépései. 1.2 A betöltés végén a telepítő program üdvözlő képernyője fogadja.

1. Telepítés lépései. 1.2 A betöltés végén a telepítő program üdvözlő képernyője fogadja. RadMAN 1.2.x dokumentáció Előszó...2 RadMAN-server beüzemelése...2 1. Telepítés lépései...3 2. Alap rendszer beállítása...7 Fejállomás konfigurálása a RadMAN rendszerhez...9 I. Általános beállítások...9

Részletesebben

Ringmaster Híváselemző Rendszer

Ringmaster Híváselemző Rendszer Ringmaster Híváselemző Rendszer 2005. TelegraM Kft. Budaapest, Vág utca 7-9 Tel.: +36 (1) 270-9300, Fax.: +36 (1) 270-9303 Tartalomjegyzék: 1 Rendszerfelépítés bemutatása:... 4 2 Rendszerkövetelmények

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV RangePlus vezetéknélküli router Modell: WRT110 (EU) A kézikönyv használata A kézikönyv használata Az ikonok jelentése A kézikönyv olvasása közben különböző ikonokkal találkozhat,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24 Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma... 4 Rendszer követelmények... 4 Bevezetés... 5 Tulajdonságok... 5 Hardware tulajdonságok... 7 Elülső oldal... 7 Hátulsó oldal... 8 Technológiák

Részletesebben

AIDA64 Network Audit. Kézikönyv. v 1.2 2014. 07. 30.

AIDA64 Network Audit. Kézikönyv. v 1.2 2014. 07. 30. Kézikönyv v 1.2 2014. 07. 30. Az AIDA64 termékcsalád a FinalWire Kft. terméke. Copyright 1995-2014 FinalWire Kft. A kézikönyvet a szoftver hivatalos disztribútora, az ABSEIRA Kft. készítette. Minden jog

Részletesebben

Wireless-N otthoni vezetéknélküli router

Wireless-N otthoni vezetéknélküli router FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Wireless-N otthoni vezetéknélküli router Model: WRT120N A kézikönyv használata A kézikönyv használata A kézikönyv olvasása közben különböző ikonokkal találkozhat, melyek egy adott

Részletesebben

IP202 SIP Gateway Kezelési Útmutató

IP202 SIP Gateway Kezelési Útmutató IP202 SIP Gateway Kezelési Útmutató 1. Termék bemutatása--------------------------------------------------------2 1.1szoftver --------------------------------------------------------------------------------------------2

Részletesebben

TEX MVP SZERVER FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. V5.3.469 és újabb szerver verziókhoz Rev. 1.1 2010.10.22 Central

TEX MVP SZERVER FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. V5.3.469 és újabb szerver verziókhoz Rev. 1.1 2010.10.22 Central TEX MVP SZERVER FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ V5.3.469 és újabb szerver verziókhoz Rev. 1.1 2010.10.22 Central Tartalomjegyzék 1 GPRS adatátviteli hálózat tulajdonságai...4 1.1 GPRS, csomagkapcsolt adatátvitel

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Egyidejű dupla N-csatornás vezetéknélküli router. Modell: WRT610N (EU)

Felhasználói kézikönyv Egyidejű dupla N-csatornás vezetéknélküli router. Modell: WRT610N (EU) Felhasználói kézikönyv Egyidejű dupla N-csatornás vezetéknélküli router Modell: WRT610N (EU) A kézikönyv használata A kézikönyv használata Az ikonok jelentése A kézikönyv olvasása közben különböző ikonokkal

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés - 4 - Első rész A termék áttekintése - 5 - Második rész Hardver telepítése - 7-

Tartalomjegyzék. Bevezetés - 4 - Első rész A termék áttekintése - 5 - Második rész Hardver telepítése - 7- Tartalomjegyzék Bevezetés - 4 - Első rész A termék áttekintése - 5-1.1 Funkciók - 5-1.2 Műszaki tulajdonságok - 5 - Második rész Hardver telepítése - 7-2.1 Eszközök felosztása - 7-2.1.1 Előlap - 7-2.1.2

Részletesebben

Köznet szolgáltatások ismertetése

Köznet szolgáltatások ismertetése Köznet szolgáltatások ismertetése A Köznet keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott szolgáltatások ismertetése 2013. november 28. v 2.00 2 1. Köznet induló szolgáltatási csomag A Köznet induló

Részletesebben

WINDOWS SZERVER 2003 HÁLÓZATI MEGOLDÁSAI

WINDOWS SZERVER 2003 HÁLÓZATI MEGOLDÁSAI DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKAI KAR WINDOWS SZERVER 2003 HÁLÓZATI MEGOLDÁSAI Diplomamunka Konzulens: Dr. Krausz Tamás Egyetemi adjunktus Készítette: Serestyén Sándor Programtervező matematikus hallgató

Részletesebben

Megfelelő földelés kell biztosítani a működési ideje alatt; A DVR száméra a megfelelő kapcsolatot kell kiépíteni más eszközök felé.

Megfelelő földelés kell biztosítani a működési ideje alatt; A DVR száméra a megfelelő kapcsolatot kell kiépíteni más eszközök felé. Megjegyzés: A DVR hálózati tápegysége 12V DC 3A, kérem ellenőrizze az adapter mielőtt üzembe helyezi az eszközt hogy megfelel-e a követelményeknek. Ne helyezze a DVR-t olyan helyre ahol eső, nedvesség

Részletesebben

PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia. Hálózati protokollok vizsgálata

PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia. Hálózati protokollok vizsgálata PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata című méréshez Tartalom 1. Elméleti összefoglaló... 3 Protokollok... 3 IP protokoll... 3 ARP... 4 ICMP... 5 UDP...

Részletesebben

4 / 8-channel Embedded Digital Video Recorder

4 / 8-channel Embedded Digital Video Recorder 4 / 8-channel Embedded Digital Video Recorder 1 Megjegyzés... Hiba! A könyvjelző nem létezik. 1. Fejezet: Áttekintés... 3 1.1 Bevezetés... 3 1.2 Csomagolás és tartozékok... 3 1.3 Termékjellemzők... 4 1.4

Részletesebben

Használati Soós és Társa Zrt kézikönyv Ver 1.3

Használati Soós és Társa Zrt kézikönyv Ver 1.3 Használati kézikönyv Ver 1.3 FIGYELEM: TŰZ VAGY ÁRAMÜTÉS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN A KÉSZÜLÉKET NE TEGYE KI ESŐNEK VAGY NEDVESSÉGNEK! FIGYELEM: AZ ÁRAMÜTÉS KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN NE TÁVOLÍTSA EL

Részletesebben

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt.

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt. KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ Felhasználói leírás 1.0 verzió Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a Copyright Jelen dokumentumhoz fűződő valamennyi jog a tulajdonát képezi.

Részletesebben

NEPTUN.NET ÜZEMELTETÉS

NEPTUN.NET ÜZEMELTETÉS NEPTUN.NET ÜZEMELTETÉS Felhasználói dokumentáció verzió 3.10 Budapest, 2014. Változáskezelés Tisztelt Felhasználó! Jelen dokumentum olyan sok változást tartalmaz az utoljára kiadott v2.14-hez képest, hogy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv A Kerio Technologies Inc. Kerio Personal Firewall termékéhez 1 Tartalomjegyzék FONTOS TUDNIVALÓK... 3 1.1 A TCP/IP PROTOKOLL ÁTTEKINTÉSE... 5 1.2 A PORTCÍMZÉS RENDSZERE... 6 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája. Bevezető útmutató

VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája. Bevezető útmutató VPOP3 Az Ön elektronikus postaládája Bevezető útmutató A szerzői jogok védelme Ez a kézikönyv a Paul Smith Computer Services tulajdonát képezi, bárminemű másolása, terjesztése, felhasználása kizárólag

Részletesebben

COMET SYSTEM. www.cometsystem.cz. P8510 webes távadó. P8511 webes távadó. P8541 webes távadó KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

COMET SYSTEM. www.cometsystem.cz. P8510 webes távadó. P8511 webes távadó. P8541 webes távadó KEZELÉSI ÚTMUTATÓ COMET SYSTEM www.cometsystem.cz P8510 webes távadó P8511 webes távadó P8541 webes távadó KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Copyright: COMET System, Ltd. Tilos másolni és bármilyen változtatást végezni e leírásban anélkül,

Részletesebben

A G Data MailSecurity telepítése...35 A MailGateway telepítése levelezőszerverre (SMTP)...35 A MailGateway telepítése különálló számítógépre...

A G Data MailSecurity telepítése...35 A MailGateway telepítése levelezőszerverre (SMTP)...35 A MailGateway telepítése különálló számítógépre... Kéz i k öny v Tartalomjegyzék G Data vállalati termékek... 7 G Data licencsomagok... 7 Kiegészítő dokumentáció... 8 Kártevő beküldése... 8 Támogatás... 9 Rövid telepítési útmutató...10 Tudnivalók a telepítés

Részletesebben

Hálózati útmutató NPD5040-01 HU

Hálózati útmutató NPD5040-01 HU NPD5040-01 HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Bevezetés Megjegyzések... 3 Tudnivalók az útmutatóról... 3 Figyelem!, Fontos! és Megjegyzések... 3 Az operációs rendszer verziói... 3 Hálózati alapok... 4

Részletesebben

Elöljáróban: Azért készült ez a kis elméleti agytorna, mert a korábbi években nagy

Elöljáróban: Azért készült ez a kis elméleti agytorna, mert a korábbi években nagy Információs Rendszerek Üzemeltetése Vizsga segédlet készítette:bartók Tamás (2013.06) és TI Elöljáróban: Azért készült ez a kis elméleti agytorna, mert a korábbi években nagy mérétkű volt a bukási arány

Részletesebben

Információs Rendszerek Üzemeltetése - Vizsgasegédlet készítette: Bartók Tamás (2013.06) és TI

Információs Rendszerek Üzemeltetése - Vizsgasegédlet készítette: Bartók Tamás (2013.06) és TI Információs Rendszerek Üzemeltetése - Vizsgasegédlet készítette: Bartók Tamás (2013.06) és TI Elöljáróban: Azért készült ez a kis elméleti agytorna, mert a korábbi években nagy mértékű volt a bukási arány

Részletesebben

F-Secure Gyorstelepítési Útmutató

F-Secure Gyorstelepítési Útmutató F-Secure Gyorstelepítési Útmutató Az F-Secure és a háromszög szimbólum az F-Secure Corporation bejegyzett védjegye, az F-Secure terméknevek és szimbólumok / logók az F-Secure Corporation védjegyei vagy

Részletesebben

OpenLab rendszergazda felület dokumentáció

OpenLab rendszergazda felület dokumentáció Novell HUEDU Program www.npsh.hu OpenLab rendszergazda felület dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére Védjegyek és Jogi nyilatkozat Copyright Novell, Inc. Minden jog fenntartva. A Novell,

Részletesebben

U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router

U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ rev 1.0 9-04 R24.0778.00 Védjegyek: A többi termék és cégnév az adott nevek tulajdonosainak bejegyzett védjegyei. TARTALOMJEGYZÉK A 802,11g 54Mbps

Részletesebben

Installálás... 9. Beállítások...12

Installálás... 9. Beállítások...12 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma...4 Rendszer követelmények...4 Bevezetés...5 Tulajdonságok...6 Hardware tulajdonságok...7 Csatlakozók...7 LED-ek...8 Installálás...

Részletesebben