Virtual Appliance telepítése és első használata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Virtual Appliance telepítése és első használata"

Átírás

1 1 Virtual Appliance telepítése és első használata Ez a leírás segítséget nyújt azok számára, akik telepíteni és tesztelni szeretnék a SecurActive Performance Vision hálózat- és alkalmazás monitorozó megoldását. A dokumentum röviden összefoglalja a virtuális appliance telepítésének lépéseit, a fontosabb néhány beállítást, valamint segítséget nyújt a kezdeti használatához. Tartalom: 1. A Performance Vision koncepció 1 2. Hogyan működik? 2 3. A telepítés legfontosabb lépései 2 4. A Performance Vision konfigurálása 5 5. Performance Vision alapvető használata 8 6. Performance Vision legfontosabb menüpontjai 9 7. Kiegészítő információk A Performance Vision koncepció Egy IT infrastruktúra teljesítménye jól modellezhető a hálózat és a kritikus alkalmazások teljesítményének minőségi mutatóival, azonban a legfontosabb szempont minden esetben a felhasználói elégedettség (Quality of Experience, QoE) kimutatása. A SecurActive Performane Vision az alábbi kérdésekre ad választ mindössze 4 kattintással: Van valós teljesítményromlás? Mely alkalmazások és felhasználók érintettek ebben? Mikor és mennyi ideig állt fenn? Mi a teljesítményromlás valódi oka? (szerver, alkalmazás, hálózat, adatátvitel ) Mely tranzakciók esetében tapasztalható a teljesítményromlás? Mindezeken felül részletes analízist nyújt olyan kitüntetett hálózati protokollok esetében, mint a névfeloldás szolgáltatások, VoIP, vagy http tranzakciók.

2 2 2. Hogyan működik? A hálózati kihasználtság és teljesítmény mérések a hálózati forgalom analízisén alapulnak. A forgalom elkapása, tárolása három különféle módon történhet: aktív eszköz port tükrözése/span fizikai vagy virtuális hálózati leágazó (TAP/Virtual TAP) Promiscus mód virtuális környezetben A hálózati forgalmat akár egy központi helyen, akár több telephelyen lehetséges monitorozni és analizálni. Több telephelyes rendszer esetében a távoli un. pollerek kapják el a forgalmat, majd ebből egy statisztikát készítve küldik át azt a központi kollektor részére. A rendszerben lévő pollerek lehetnek fizikai eszközök, un. appliance-ek de akár virtuális pollerek is, melyek meglévő gépekre telepíthetőek. 3. A telepítés legfontosabb lépései 1. Igényelje a Virtual Appliance-t a weboldalon. A rendszer a letöltést követően 15 napig használható. 2. Minimális rendszerkövetelmények: VMware ESX v4 vagy v5 (ESXi is) javasolt 4GB RAM 2 vcpu >2GHz minimum 1db szabad fizikai interfész (a promiscuous módban működő porthoz) 1db fix IP cím a Performance Vision virtuális géphez (GUI elérés böngészőből és SSH-n távoli menedzsmenthez) 1db fix IP az ESX szerverhez. Csak új telepítés esetén! (ESX szerver elérés vsphere Client segítségével) 3. Csatlakozzon a vsphere klienssel. 4. A virtuális gép Virtual Machines -> File menüjében válassza a Deploy a new OVF template menüpontot. Válassza ki a Performance Vision OVF fájlt és nyomja meg az Open -t.

3 3 5. A telepítést követően nyomja meg a Power on the Virtual Machine gombot. 6. A Summary nézetben ellenőrizheti a virtuális gép beállításait, pl. az IP címét. 7. A Console fül megnyomásával éri el a virtuális gép parancssoros felületét (Pulsar). User név: admin, password: admin. 8. A Help paranccsal vagy a? jellel kilistázhatja a lehetséges utasításokat. 9. Gépelje be a Config parancsot a probe konfigurálásához. DNS konfiguráció hostname network ntp (a virtuális gép és a Performance Vision idődiagramjainak helyes megjelenítéséhez) smtp (az automatikus -en történő riportküldéshez) snmp (a riasztások SNMP-n történő továbbításához) support (a SecurActive távoli support engedélyezéséhez) 10. Indítsa újra a Virtual Appliance-t Reboot. 11. A Poller paranccsal megjeleníthető a licenc státusza. Ez a grafikus felületen a Configuration -> Poller Status menü alatt található. 12. Switch port tükrözéssel vagy hálózatos TAP használatával csatlakoztassa a monitorozni kívánt forgalmat az ESX szerver monitorozásra szánt portjára. 13. A fizikai portokhoz szükséges virtuális hálózatot konfigurálni az ESX szerveren. A Configuration fül alatt válassza ki a Networking menüpontot, majd az Add Networking parancsot. A Connection Types alatt válassza a Virtual machine lehetőséget.

4 4 14. A "Network Access menüben válassza ki az ESX azon fizikai portját, amelyen a forgalmat monitorozni kívánja. Ezzel a fizikai portot a virtuális hálózathoz kapcsolta. Fontos, hogy a vswitch promiscuous módban legyen (Properties menü -> Security tab -> Promiscuous Mode Accept). 15. Ha VLAN TAG-gel felcímkézett forgalmat is szeretne kezelni a promiscuous módban működő porton, akkor válassza a "Connection Settings menüt és ott állítsa be a VLAN ID mezőben az All (4095) értéket. 16. Indítsa újra a Virtual Appliance-t Reboot. Részletes angol nyelvű step-by-step telepítési útmutató:

5 5 4. A Performance Vision konfigurálása A grafikus felhasználói felületet a Virtual Appliance menedzsment portjának IP címén érjük el. A belépéshez használja a Username: admin, Password: admin azonosítókat. Ezek az azonosítók nem egyeznek meg a Pulsar ba történő belépéskor használt azonosítókkal. A Network -> Bandwidth menüpontban ellenőrizze, hogy a rendszer látja-e a forgalmat. 1. NETWORK 3. Válassza ki az elmúlt 15 percet 4. OK 2. Bandwidth

6 6 A Configuration menüben az alábbi legfontosabb beállításokat végezze el: Hálózat logikai leképzése (Zones): a rendszer az áttekinthetőség kedvéért un. szerver és kliens zónákba csoportosítja a hálózatot. Ez akár egy könyvtár struktúra is lehet egymásba ágyazott zónákkal, pl.: szerverek zónán belül DB, web, file, DNS, printer, stb. A zónákat IP subnet, VLAN, MAC alapján lehet meghatározni. Üzletileg kritikus hálózatok (Business Critical Networks): érdemes ezek után meghatározni, hogy mely zónák közötti hálózatot nevezzük ki kritikus jelentőségűnek. Pl. Sales zóna Internet. Ezeket külön képernyőn fogjuk tudni követni, illetve riasztásokat is beállíthatunk rájuk (pl. latency, retransmission, utilization)

7 7 Web alkalmazások (Web applications): megjelölhetünk olyan alkalmazásokat, amelyek a http flow-ban url-re hivatkoznak, mint pl. Youtube, vagy Google mail. Alkalmazások (Applications): a rendszer alapból közel 600 alkalmazást ismer, de az Add Appliacation menüponttal felvehetünk újakat is, ha például valamilyen speciális alkalmazás van használatban az intézménynél. Ezeket port vagy port tartomány, dinamikus vagy web signature alapján adhatjuk meg. Beállíthatjuk, hogy a feldolgozáskor milyen prioritással figyelje a rendszer az adott alkalmazást. Ezt a szerver vagy kliens zóna kiválasztásával definiálhatjuk. Itt adhatjuk meg azt is, hogy az adott alkalmazás üzletileg kritikus-e számunkra vagy sem, illetve ha igen, milyen riasztási küszöbértékekkel figyelje. Riportok (Reports): amennyiben szeretnénk automatikusan riportokat generáltatni és en elküldetni a rendszerrel, ezt is érdemes beállítani. Itt azt tudjuk megadni, hogy mikor, milyen rendszerességgel és hová küldje a riportot. A tartalmát a kezelői felületen tudjuk megadni igen egyszerű módon: bármely képernyőn járunk, a jobb felső sarokban lévő Add this page with its criteria to a report gomb megnyomásával tetszőleges, előre definiált riporthoz adhatjuk az adott oldalt. Ez természetesen dinamikusan fog a későbbiekben generálódni. Add this page

8 8 5. Performance Vision alapvető használata A kezelő felület jól elkülöníthető részekre bontható. Súgó Fő menüpontok: Alkalmazás teljesítmény Hálózat teljesítmény Különböző protokollok Riport gombok Fő menühöz tartozó almenük Filter mező A főmenüre kattintva az almenük részletes leírásai jelennek meg, mely segít a kezdeti használat során. A Filter mező némiképpen változik, attól függően, hogy milyen menüpontban vagyunk éppen. A Filter mindig állandó marad, tehát ha kiválasztottunk egy adott időintervallumot és zónákat pl. a NETWORK menüben, melyet szeretnénk alkalmazás oldalról vizsgálni, egyszerűen csak válasszuk az APPLICATION fület, a Filter változatlan marad. Az INFO sáv tájékoztat minket a kiválaszott időintervallumról, az aggregáció mértékéről, illetve a megjelenített eredmények számáról.

9 9 6. Performance Vision legfontosabb menüpontjai Business Critical Networks A Configuration menüben beállított zóna párok közötti forgalom, az azokra meghatározott Warning és Alert küszöbértékekkel, idődiagramon színekkel jelölve. Az egérmutatót egy cella fölé mozgatva megjelenik az adott időintervallumban mért Latency, Retransmission Rate és Utilization értéke. A Conv linkre kattintva az adott intervallum összes párbeszéde megjelenik. A Bandwidth link az adott időintervallumban a forrás és cél zóna közötti forgalom mennyiségét és összetételét is megjeleníti. Network performance chart A hálózat teljesítőképességét (Data Transfer Time, Roundtrip Time, Round Trip Delay, Connection Time, csomagok mennyisége, stb.) mutatja meg időben, a filterben beállított kritériumok alapján. Matrix A mátrix képernyőn áttekinthető módon láthatjuk az egyes zónák közötti forgalmak alakulását, de a filter beállításaival (Packet, RTT, RD, MTU) különféle egyéb mérőszámok alapján is vizsgálódhatunk.

10 10 Business Critical Application Dashboard A Business Critical Networks menühöz hasonlóan az előre kritikusként definiált alkalmazások teljesítőképességét mutatja időben. Az egérmutatót egy cella fölé mozgatva megjelenik az adott időintervallumban mért felhasználó által értékelt teljes válaszidő (EURT), valamint ennek komponensei (Round Trip Time, Server Response Time, Data Transfer Time), illetve a tranzakciók száma. Az Application Dashboard link az adott időszakban az adott alkalmazás teljesítményét mutatja meg grafikus formában. A conversation link pedig az időintervallum összes párbeszédét és annak részleteit. Application Performance Az Application Performance részletesen megmutatja az EURT összetevőit, azaz a Round Trip Time, Server Response Time, és Data Transfer Time időbeli alakulását. Szintén megjelenik a tranzakciók száma, illetve az, hogy mely kliens és mely szerver zónákat érintette a lassulás és milyen mértékben.

11 11 Ennél részletesebb elemzést egy adott alkalmazásról az APPLICATION->Overview->Performance menüpont alatt lehet lekérni. Matrix A NETWORK menüpontohoz hasonlóan a teljes hálózatunk áttekintő képét megjeleníthetjük, azaz egyes zónák közötti alkalmazás teljesítményt szerver válaszidő, connection time, round trip time, data transfer time vagy end-user response time (EURT) alapján. A Mátrix képernyőn egy kiválasztott cellában a jelre kattintva az adott időszakban, az adott zónák közötti összes párbeszéd listázható, annak minden részletes adatával (cél-forrás IP, alkalmazás, forgalom mennyisége, csomagok darabszáma, EURT, RTT szerver/kliens, SRT, DTT szerver/kliens, RR szerver/kliens).

12 12 DNS Performance A Performance Vision részletes tájékoztatást ad a hálózaton történt névfeloldási műveletekről, mint a DNS aktivitás, DNS válaszidő, nem kívánatos névfeloldási protokollok jelenléte, névfeloldásért felelős szerverek, klienstől érkező szokatlanul sok DNS kérés, stb. Ezek az információk segíthetnek a hálózat üzemeltetőknek a névfeloldással kapcsolatos konfigurációs hibák kiküszöbölésében. HTTP Performance Annak érdekében, hogy a Performance Vision-t futtató szerver erőforrásait ne terheljük túl, a http analízis alapesetben tiltott. Engedélyezni adott zónákra tudjuk, a Configuration->Zones menüpont alatt.

13 13 A http analízis mély elemzését teszi lehetővé a http tranzakcióknak, kezdve a Top tesztektől (leginkább leterhelt szerverek, hosztok, stb.) az időzítéseken át (Page Load Time, Hit Response Time, stb.) egészen egy adott oldal komplett részletezéséig (milyen elemekből, hogyan épül fel az adott oldal, ezek milyen időzítéssel töltődtek le az adott kliensre). A http analízis lehetővé teszi a http hibák monitorozását is. Egy adott tarnzakcióra kattintva megjelenik annak minden részlete, beleértve a http kérést és választ valamint a fejlécet illetve a tartalom egy részét is.

14 14 VoIP A rendszer két VoIP protokollt támogat, ezek a SIP és az MGCP (+RTCP és RTP). Érdemes megjegyezni, SIP esetében jelzés és a média (RTP) protokoll nem feltétlenül ugyanazon útvonalon halad. A VoIP modul áttekintő képet ad a hálózaton lévő VoIP forgalmakról (sávszélesség, hívások száma), azok minőségéről (MOS, Jitter, Packet Loss) illetve akár részletezve hívásonként minden adatot. A MOS (hívásminőség) értékének méréséhez a probe-nak látnia kell a jelzés (SIP vagy MGCP), a média (RTP) és a jelzés (RTCP) flow-kat is.

15 15 7. Kiegészítő információk Standard TCP Session

16 16 Mérések, rövidítések EURT End-user Response Time Kliens által érzékelt válaszidő, a szerver (SRT) és hálózat (RTT) válaszidejéből, valamint az adattovábbítási (DTT) időből tevődik össze. RTT Round Trip Time A hálózat válaszideje, az az idő, amire egy csomagnak szüksége van, hogy elérje a célállomást. Az RTT értékét jellemzően az alábbiak befolyásolják: lassú hálózati eszköz (router, switch) a kliens és a szerver között Link Layer telítettsége (pl. Ethernet szintű ütközések) hálózati adapterek hibája SRT Server Response Time A szerver válaszidő a szerverhez érkező kérés utolsó csomagja és a szerver válaszának első csomagja között eltelt idő, tehát a szerver feldolgozási ideje alkalmazás szinten. Az SRT értékét jellemzően a következők befolyásolják: időrabló alkalmazáskérések (pl. komplex SQL lekérdezés) alkalmazás szintű telítettség (pl. túl sok kérés egy időben, melyeket a szerver nem tud feldolgozni adott idő alatt) esetenként az SRT értékét növelheti a hálózat késleltetése a mérési pont és a szerver között (a probe helyesen megválasztott elhelyezésével kiküszöbölhető) Célszerű az adott szerveren futó más alkalmazásokkal összehasonlítani, hogy kiszűrhessük az alkalmazás hibáját. Továbbá célszerű összehasonlítást végezni ugyanazon zónában lévő más szerverekkel is. DTT Data Transfer Time Az adattovábbítási idő a szerver válaszának első és utolsó csomagja között eltelt idő. A DTT jellemzően az alábbiaktól függ: a válasz mérete (nagyobb adatmennyiség továbbításához több idő szükséges) az újraküldések száma, mennyisége a hálózat késleltetése (ez viszonylag kis hatással van a DTT értékére) a hálózat áteresztő képessége (Throughput) RR Retransmission Rate A csomagok újraküldésének aránya RD Retransmission Delay Az újraküldési késleltetés az elküldött de meg nem érkezett csomag, és az újraküldött csomag között eltelt idő További információkért látogassa meg a weboldalunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot informatikai hálózatos kollégáinkkal. Elérhetőségek:

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét!

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! http://m.equicomferencia.hu/ramada Liszkai János senior rendszermérnök vállalati hálózatok Miről is lesz szó? Adatközpont

Részletesebben

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy Bevezető A dokumentum célja összefoglalni a szükséges technikai előkészületeket a FireEye PoC előtt, hogy az sikeresen végig mehessen. PoC kit felépítése A FireEye PoC kit 3 appliance-t tartalmaz: NX series:

Részletesebben

FITI 2016 Konferencia. Jövőbiztos adatközpontok A sebességnövekedés kihívásai és hatásai

FITI 2016 Konferencia. Jövőbiztos adatközpontok A sebességnövekedés kihívásai és hatásai FITI 2016 Konferencia Jövőbiztos adatközpontok A sebességnövekedés kihívásai és hatásai az EQUICOM-ról Az Ön ICT méréstechnikai szakértője 2 Kizárólag ICT méréstechnikai megoldásokra szakosodva Több mint

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video)

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video) felületének használati útmutatója Élő kép (Live Video) Belépés után rögtön látható a kamera élő képe, váltható a stream minősége (a beállításoktól függően), valamint a képre jobb kattintással előhozható

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Gyors telepítési kézikönyv

Gyors telepítési kézikönyv netis Vezeték nélküli, N router Gyors telepítési kézikönyv 1. A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli,n Router, Hálózati adapter, Ethernet kábel, Kézikönyv) * A kézikönyv, az összes, Netis, 150Mbps/300Mbps

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

A B C D E F. F: 4. LAN port LED G: Táp csatlakozó H: 4. LAN port I: 3. LAN port J: 2. LAN port

A B C D E F. F: 4. LAN port LED G: Táp csatlakozó H: 4. LAN port I: 3. LAN port J: 2. LAN port Termékinformáció A B C D E F G H I J K L M A: Tápfeszültség LED B: WAN port LED C:. LAN port LED D:. LAN port LED E:. LAN port LED F: 4. LAN port LED G: Táp csatlakozó H: 4. LAN port I:. LAN port J:. LAN

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel

Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel Forgalmi grafikák és statisztika MRTG-vel Az internetes sávszélesség terheltségét ábrázoló grafikonok és statisztikák egy routerben általában opciós lehetőségek vagy még opcióként sem elérhetőek. Mégis

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt.

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. TP-Link TL-WR740N TP-Link TL-WR740N Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják hívását: Technikai

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 2. DHCP 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú, router

Netis vezeték nélküli, N típusú, router Netis vezeték nélküli, N típusú, router Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típusok: WF-2409/WF2409/WF2409D A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli, N típusú, router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv,

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

GUSE BEMUTATÓ. Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0. MTA Cloud csapat

GUSE BEMUTATÓ. Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0. MTA Cloud csapat GUSE BEMUTATÓ Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0 MTA Cloud csapat info@mta.cloud.hu Tartalom Mi a guse?... 2 A telepítéshez szükséges képfájlok... 2 A belépéshez szükséges azonosítók...

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A router webes felületen történő beüzemelése... 2 4. Hibaelhárítás...

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÉS FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

TELEPÍTÉSI ÉS FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ TELEPÍTÉSI ÉS FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ (kiegészítő) Geovision LPR szerver adatbázisához távoli kliens hozzáférés (ver. GV LPR v3.1.2) Készült: 2011.02.10 Riarex Kft. Petyerák Zoltán Tartalomjegyzék TELEPÍTÉS...

Részletesebben

SIP telefonközpont készítése Trixbox-szal

SIP telefonközpont készítése Trixbox-szal SIP telefonközpont készítése Trixbox-szal Ez a leírás egy SIP telefonközpont telepítését, üzembe helyezését és konfigurálását mutatja be. Ehhez a Trixbox nevű, előre elkészített rendszert fogjuk használni,

Részletesebben

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni.

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni. IntServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása A hálózatot konfiguráljuk be úgy, hogy a 2 host elérje egymást. (Ehhez szükséges az interfészek megfelelő IP-szintű konfigolása,

Részletesebben

EXTREME NETWORKS MEGOLDÁSOK ANALYTICS & SDN KRUPA ZSOLT ICT SMART SOLUTION SZAKMAI NAP

EXTREME NETWORKS MEGOLDÁSOK ANALYTICS & SDN KRUPA ZSOLT ICT SMART SOLUTION SZAKMAI NAP EXTREME NETWORKS MEGOLDÁSOK ANALYTICS & SDN 2017.06.22 KRUPA ZSOLT ICT SMART SOLUTION SZAKMAI NAP MIT KELL TUDNI AZ EXTREME NETWORKS-RŐL? Alapítás éve: 1996 Éves árbevétel: > 700Millió $ (~200Milliárd

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis vezeték nélküli, kétsávos router Gyors üzembe helyezési kézikönyv WF2471/WF2471D A csomagolás tartalma (Két sávos router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv) 1. Csatlakozás 1. Kapcsolja

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4

Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4 Kapcsolódás vezeték nélküli routerrel (távoli vezérlés)... 5 Android:... 5 ios:...

Részletesebben

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry Glover Electric kft. www.visiotech.hu Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian Windows mobile Android IPhone Blackberry 1.Symbian Operációs Rendszer 1. Először telepítenie kell a

Részletesebben

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra 1 BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra A BioAdmin 4.1 programot szerver-kliens működésre fejlesztették, de ennek a leírásnak a használatával feltelepíthető a számítógépre normál (csak

Részletesebben

Szolgáltatói Adminisztrátori leírás

Szolgáltatói Adminisztrátori leírás Online Felügyeleti Központ Szolgáltatói Adminisztrátori leírás Egységes Megjelenítő Rendszer Online Felügyeleti Központ (Webes alkalmazói felület) Szolgáltatók részére 1. Használati útmutató és leírás

Részletesebben

ROUTER beállítás otthon

ROUTER beállítás otthon ROUTER beállítás otthon 1 Tartalom TP LINK router internet kapcsolatának beállítása... 3 WI-FI beállítás... 5 LinkSys router internet kapcsolatának beállítása... 6 WI-FI beállítás... 8 2 TP LINK router

Részletesebben

Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak

Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak Русский Suomi Norsk Dansk Polski Čeština Svenska A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el ezt a kézikönyvet, és tartsa könnyen hozzáférhető helyen.

Részletesebben

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Tartalomjegyzék 1. Hardver telepítése... 1 2. Számítógép beállításai... 2 3. Bejelentkezés... 4 4. Modem beállítások...

Részletesebben

VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV

VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV VIRTUAL APPLIANCE KÉZIKÖNYV www.eset.hu support@sicontact.hu 1. oldal Tartalomjegyzék Alaprendszer installálása 3 Szükséges alapfeltételek 3 A rendszer installálása 3 ESET Remote

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

Gyakori kérdések. Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4. Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4

Gyakori kérdések. Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4. Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4 Gyakori kérdések Tartalom Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4 Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4 Hogy tudok beteget kiválasztani?... 4 Hol tudom a Beteg, vagy Segítő személyes

Részletesebben

InfoVista újdonságok. Sándor Tamás. fımérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49

InfoVista újdonságok. Sándor Tamás. fımérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. InfoVista újdonságok T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Sándor Tamás fımérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk.

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Response 2009 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Mérő Gábor PepsiAmericas Kft Technikai szolgáltatási Vezető Hajdú Miklós ICON Számítástechnikai Rt Alkalmazás- és Rendszerfelügyeleti

Részletesebben

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program A Kulcs-Soft programok telepítése (újratelepítése) előtt javasolt Adatmentést készíteni a számítógépen található összes

Részletesebben

TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer. Adatlap

TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer. Adatlap TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer Adatlap COMPU-CONSULT Kft. 2009. augusztus 3. Dokumentáció Tárgy: TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer Adatlap (6. kiadás) Kiadta: CONSULT-CONSULT Kft. Dátum:

Részletesebben

VMware vsphere. Virtuális Hálózatok Biztonsága. Zrubecz.Laszlo@andrews.hu. Andrews IT Engineering Kft.

VMware vsphere. Virtuális Hálózatok Biztonsága. Zrubecz.Laszlo@andrews.hu. Andrews IT Engineering Kft. Virtuális Biztonsága Andrews IT Engineering Kft. 1 Fizikai hálózatok Virtuális hálózatok VLAN 2 Hardver környezet ESX beállítások (ESXi, ESX) 3 4 vshield Manager vshield Zones/vShield App vshield Edge

Részletesebben

R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója

R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója Ez a frissítés csak az R-LINK 2 rendszerrel rendelkező Renault autók esetében működik, amelyeknek az alvázszámát ezen az oldalon érvényesítették. Renault autóhoz

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató.

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. 1. Doboz Tartalma: 3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. Rendszer követelmények Az alábbi böngészők támogatottak:ie,firefox, Google Chrome, Safari, Opera. Az alábbi operációs rendszerek

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató. A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk:

Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató. A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk: Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk: A sikeres belépés után az alábbi oldal jelenik meg: A második lépés a zenei

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához

Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához I. előadás, 2014. április 30. Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához Dr. Orosz Péter ATMA kutatócsoport A kutatócsoport ATMA (Advanced Traffic Monitoring and Analysis)

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

N900 vezeték nélküli, kétsávos Gigabit router

N900 vezeték nélküli, kétsávos Gigabit router Védjegyek A NETGEAR, a NETGEAR logó, valamint a Connect with Innovation a NETGEAR, Inc. és/vagy leányvállalatai védjegye és/vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy más országokban. Az információk

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése

Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése 1.oldal Bevezető Ez a dokumentum azt mutatja be, hogyan lehet egyszerűen lépésről lépésre felkonfigurálni egy Avemia HF szériás hibrid, vagy IP rögzítőre Sunell

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez

A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez A TechSon Prémium kategóriás DVR-ek beállítása távoli betekintéshez 1. Helyi kapcsolat adatainak megszerzése A már meglévő helyi hálózat adatait egy, a hálózatba kötött számítógép segítségével kiolvashatjuk.

Részletesebben

Bejövő hívások kezelése a Taxawin Callback moduljával.

Bejövő hívások kezelése a Taxawin Callback moduljával. Bejövő hívások kezelése a Taxawin Callback moduljával. A Callback modul feladata bejövő és azon belül főleg a nem fogadott hívások megjelenítése önálló kliens gépeken. Segítségével a kezelők, call-centeres

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

1. Ismerkedés a Hyper-V-vel, virtuális gépek telepítése és konfigurálása

1. Ismerkedés a Hyper-V-vel, virtuális gépek telepítése és konfigurálása 1. Ismerkedés a Hyper-V-vel, virtuális gépek telepítése és konfigurálása 1.1. Új virtuális gép és a Windows Server 2012 R2 Datacenter alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

Jogában áll belépni?!

Jogában áll belépni?! Jogában áll belépni?! Détári Gábor, rendszermérnök Tartalom: Aggasztó kérdések, tapasztalatok, hiányosságok Mit, és hogyan szabályozzunk? A NAC lehetőségei A Cisco NAC alkalmazása a hálózat védelmére 2

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Portforward beállítási segítség

Portforward beállítási segítség Portforward beállítási segítség Portforwardra olykor lehet szükségünk, hogyha otthonról érjünk el olyan weboldalakat melyek egyébként csak az ELTE hálózatából tölthetőek le, illetve csak Magyarországról

Részletesebben

Hálózati WAN forgalom optimalizálása

Hálózati WAN forgalom optimalizálása Hálózati WAN forgalom optimalizálása 2013.11.07 HBONE Workshop Aranyi Ákos NIIF Intézet Bevezetés: Probléma: Kis sávszélesség Nem megfelelő használat: Vírusok,férgek Rosszul beállított szerverek Túl sok

Részletesebben

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Table of Contents Windows 7... 2 Windows 8... 6 Windows Phone... 11 Android... 12 iphone... 14 Linux (Debian)... 20 Sebők Márton

Részletesebben

Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0)

Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0) Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0) 1/11 Tartalomjegyzék 1. Koordináta konverzió Topcon Link szoftverrel, feltöltéshez

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. Andrejkovics Imre (RI8HFG), Ferenczy Ádám (MRGSZ4), Kocsis Gergely (GK2VSO) Mérés megrendelője: Derka István

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. Andrejkovics Imre (RI8HFG), Ferenczy Ádám (MRGSZ4), Kocsis Gergely (GK2VSO) Mérés megrendelője: Derka István MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Mérés helye: Széchenyi István Egyetem, L-1/7 laboratórium, 9026 Győr, Egyetem tér 1. Mérés ideje: 2011 december 1.- 11:20-13:00 Mérés tárgya: VoIP rendszer kialakítása Cisco IP telefonokkal

Részletesebben

DataScope program SE/SP-300 távadókhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS

DataScope program SE/SP-300 távadókhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS DataScope program SE/SP-300 távadókhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. kiadás Gyártó: NIVELCO Ipari Elektronika Rt. H-1043 Budapest, Dugonics u. 11. Tel.: 889-0100 Fax: 889-0200 e-mail: marketing@nivelco.com www.nivelco.com

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Zoiper VoIP mobil alkalmazás szoftver beállítása Android rendszerre

Zoiper VoIP mobil alkalmazás szoftver beállítása Android rendszerre Zoiper VoIP mobil alkalmazás szoftver beállítása Android rendszerre A Zoiper VoIP szoftver Android operációs rendszert futtató mobil okos telefonokra is telepíthető. Egy nagyon jó minőségű SIP kompatibilis

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Zsiga Árpád. 2009.06.15. InQMon Kft Hálózat Minőségmenedzselés Networkshop2009 Szeged

Zsiga Árpád. 2009.06.15. InQMon Kft Hálózat Minőségmenedzselés Networkshop2009 Szeged Zsiga Árpád 1 A hálózatos munkát könnyítő eredményeket adunk Folyamatos hálózatmérés Havi riport és tanácsadás Javasolt megoldás konfigurálása 2 Mit nem kell? Szoftvert venni és installálni Kezelési eljárást

Részletesebben

NVR-7308P8-H2 NVR-7316P8-H2 NVR-7524P8-H4

NVR-7308P8-H2 NVR-7316P8-H2 NVR-7524P8-H4 NVR-7308P8-H2 NVR-7316P8-H2 NVR-7524P8-H4 Telepítői Segédlet 2016.08.02. Köszönjük, hogy a Novus termékeket választotta! Megj.: A termékek teljes leírását, minősítését és a szükséges szoftvereket a következő

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

A telepítés nyelvének kiválasztása

A telepítés nyelvének kiválasztása A szakértői telepítést választottam, mert kíváncsi voltam, hogy az Ubuntu-alapú Zentyal telepítése miben tér el az upstream projekt 14.04 LTS termékének telepítésétől. A telepítés nyelvének kiválasztása

Részletesebben

DI-604 Express Ethernetwork Szélessávú Router. Ethernet (CAT5 UTP/Egyenes) kábel. 5V 2A váltóáram adapter

DI-604 Express Ethernetwork Szélessávú Router. Ethernet (CAT5 UTP/Egyenes) kábel. 5V 2A váltóáram adapter Ez a termék a bármely mai ismert web böngészővel (pl. Internet Explorer 5x vagy Netscape Navigator 4x) beállítható. DI-604 Express EtherNetwork Szélessávú Router Előfeltételek 1. Amennyiben ezt a routert

Részletesebben

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Készítette A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű felhasználói jogai a -t illetik. A dokumentumot az Ügyfél korlátlan számban

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

TKSTAR APPLIKÁCIÓ BEMUTATÁSA

TKSTAR APPLIKÁCIÓ BEMUTATÁSA TKST APPLIKÁCIÓ BEMTATÁSA 1. TKST applikáció kezdőképernyő Belépés (Log in by IMEI/ID) PS eszköz azonosítóval (ID) Szerver név (www.mytkstar.net) PS nyomkövető azonosítója (dobozon és az eszköz alján található

Részletesebben

FortiClient VPN-IPSec kliens konfigurációs segédlet

FortiClient VPN-IPSec kliens konfigurációs segédlet FortiClient VPN-IPSec kliens konfigurációs segédlet 1. Letöltési hely A kliens szoftver a következő helyről tölthető le: http://www.forticlient.com/downloads 2. Kompatibilitás A kliens a kompatibilátási

Részletesebben

WiFi kezelési útmutató FISHER COMFORT PLUS sorozathoz

WiFi kezelési útmutató FISHER COMFORT PLUS sorozathoz WiFi kezelési útmutató FISHER COMFORT PLUS sorozathoz Figyelmeztetés: A probléma mentes működés érdekében kérjük, olvassa el figyelmesen ezt az útmutatót üzembehelyezés előtt és tartsa elérhető helyen

Részletesebben

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi ii iseries: Client Access Express - Mielőtt elkezdi Tartalom Rész 1. Client Access Express - Mielőtt elkezdi.................

Részletesebben