CEZ / Cseh / Fântânele -387,5 Mw. 5. IBERDROLA - 80,0 MW. -185,0 MW. 7. Eviva Nalbant - 34,0 MW. Összesen 1009,5 MW.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CEZ / Cseh / Fântânele -387,5 Mw. 5. IBERDROLA - 80,0 MW. -185,0 MW. 7. Eviva Nalbant - 34,0 MW. Összesen 1009,5 MW."

Átírás

1 Az utóbbi években, a szélenergia hasznositása Romániában rendkivül fellendült. Addig amig 2009 végén a müködő szélerömüvek beszerelt teljesitménye csak 14 MW volt, addig ez már 2010-ben 462 Mw-ra nőtt, mig 2011 végén elérte az 1009,5 Mw-ot. Lássuk csak, hogyan nézett ki a szélerömüpark a 2011-es év végén : CEZ / Cseh / Fântânele -387,5 Mw. 5. IBERDROLA - 80,0 MW Energias Portugal -228,0 Mw. 6. MONSON En. 25,0 MW ENEL / Olasz / -185,0 MW. 7. Eviva Nalbant - 34,0 MW PETROM - 45,0 MW. 8. Butan Gas - 25,0 MW Összesen 1009,5 MW.

2 Igy Románia a 2011-es év végén, a 10. helyet foglalta el, a szélerőmü-park telepitése terén, a következőképpen : 1. Németország MW. 2. Spanyolország MW 3. Franciaország MW. 4. Olaszország MW 5. Nagybritannia Mw. 6. Portugália MW. 7. Svédország MW. 8. Görörgország MW. 9. Lengyelország MW. 10. Románia , 5 MW. Hogyan oszlik meg az ország területén a szélenergia potenciál? A vezető helyet a tengerparti rész, az-az Dobrodzsa foglalja el, következik Moldova és a rangsort a Bánság zárja. A legtöbb beruházásra igy Dobrodzsában került sór, és igy ez a térség lassan telitve lesz szélparkokkal.

3 Lássuk csak a fontosabb beruházokat és az egész folyamatot? A szélerömüvek telepitésének szereplői, igen érdekes módon jelentek meg a szinpadon. Itt jelen vannak szakmai befektetők, csak pénzel rendelkező befektetők,spekulánsok, tervezők, telektulajdonosok, tanácsadók, jogiképviseletet nyújtó ügyvédi irodák, bankok és sorolhatnám tovább, a szereplöket. A beruházás igen bonyolult módon jön létre, mert van olyan szereplő aki először megrendeli a terveket, megszerzi az engedélyeket és majd azokat tovább adja. Igy jelen összeállitásban, csak a végső tulajdonos megnevezésére tudunk szoritkozni. A beruházok közül a legaktivabbak a fentemlitett cégek, úgy mint a CEZ, az Enel, az Energias Portugal stb. Az egyik legdinamikusabban tevékenykedő cég, a Muntmark család tulajdonábanlévő Monsson cég. A Monsson Group már 2004 óta jelen van 33 cége által, a román szélenergiaágazatban. Terveket készitenek, müködési engedélyeket szereznek be, szerelésre vállalkoznak, felügyelnek, tanácsot adnak, egyszóval komplex tevékenységet folytatnak. Az ő tevékenységüknek köszönhető a Fântânele Cogelec térségben lévő farm előkészitése, kivitelezése, amely végül a CEZ tulajdona lett. Kapcsolatban vannak még az OMV-PETROM céggel és a ButanGas-al is. Saját fejlesztésre is gondolnak Mw teljesitmény erejéig.

4 A másik ilyen komplex szolgáltatást nyújtó cég a kolozsvári EnergoBit. Üzleti kapcsolatban vannak szinte a szélenergia piac minden szereplöjével. Leggyümölcsözöbb kapcsolatuk a CEZ-el alakult ki. Saját fejlesztéssel is foglalkoznak Tulcea környékén, egy 27 Mw-os farm formájában. Milyen tipusu szélturbinákat telepitenek az erömüvekbe? A következő széltubinákat telepitették az elmult években : 1. VESTAS V80-2 MW. Ennél a tipusnál a turbina rotorjának az átmérője 50 m, a torony magassága 110 m, és a generátor egy 4 sarku asszinkron generátor, amelynek a feszültsége U= 3x690 volt. 2. VESTAS V90-3 MW. Ennél a tipusnál a turbina rotorjának az átmérője 90 m, a torony magassága 105 m, a generátor egy 4 sarku asszinkron generátor amelynek a feszültsége U= 3x660 volt. 3. NORDEX N90-2,5 MW. Ez egy váltakozó fordulatu szélturbina, amelynél a turbina rotorjának az átmérője 90 m, a generátor egy 4 sarku asszinkron generátor, a melynek a feszültsége U=3x660 volt. 4. GENERAL ELECTRIC 2,5 MW. Ennél a tipusnál a turbina rotorjának az átmérője 100 m. Maga a torony egy moduláris szerekezetü henger alaku épitmény. A turbina automatikusan a szél irányába fordul. Legtöbben a General Electric GE-2,5 Mw tipusu tubináját és a Vestas dán cég gyártotta V90-3 Mw tipusu turbinákat szerelték be. A beszállitók közül megemlitem a Gamesa és a Vesta céget illetve a Siemens céget, amelynek Buziáson és Szeben van telephelye.

5 Nézzük csak meg a szélerőmüvek telepitésének az árnyoldalait is! Először is a villamosenergetikai rendszer biztonsága szempontjábol, csak 3000 Mw teljesitményü szélerömüpark csatlakozhat a rendszerhez. Ennek ellenére már Mw teljesitményü szélerömüpark csatlakozására kötöttek csatlakozási szerződést és Mw teljesitményü szélpark kapott elvi enegdélyezést. Mind kettő igen komoly problémát jelent. A Transelectrica cég már tavaly októberben meghúzta a vészharangot és kijelentették, hogy ha nem fog nőni a villamosenergia fogyasztás és ha nem áll rendelkezésre olyan erőmü,amely egyensúlyozni tudja a szélerömüvek ellenörizhetetlen müködését, akkor kénytelenek lesznek korlátozni a szélerömüvek müködését. Sajnos a rendszer csúcsfogyasztása és a minimum között csak Mw a külömbség. Igy előadodhat olyan helyzet is, amikor már nem áll rendelkezésre olyan hőerömü, vagy vizerömü, amelyet le lehetne állitani, mert már állnak vagy minimális teljesitmélnnyel müködnek. Szintén ebben az időszakban, a Hidroelectrica vezetői felhivták a döntéshozók figyelmét arra a tényre, hogy 2015 után okvetlen szügség lesz a Tarnita- Lăpuşteşti tárolós vizierömüre, ha a szélerömüvek telepitáse ilyen ütemben fog haladni. Még egy fontos megjegyzést el kell mondani. Az ország erőmüveiben bezsrelt teljestmény jelenleg Mw, mig a hysználható telhesitmény csak Mw. A fentiekre reagálva a Román Energia Hivatal / ANRE / elnöke kijelentette, hogy az energia törvény nem szab határt, a megújuló energiát hasznositó termelő egységeknek és igy a szélerúmüvek müködésének korlátozása egy nagyon komoly jogi problémát jelent. Bulgáriában példáúl törvényileg Mw-ban szabályozták a szélerömüvek teljesitményének felső határát.

6 Térjünk vissza egy kicsit a szélerőmüvek csatkozási problémájához, a villamosenergetiaki rendszer szempontjából. A fenti adatokból kitünik, hogy számos 400 Kvoltos távvezeték és alállomás megjelenése szügséges. Okvetlen szügség lesz megerösiteni Dobrogea és Moldova, illetve Dobrogea és a Bukarest térség közötti összeköttetést. Erdélyben meg kell ápiteni a TarnitaMintia / Marosnémeti / és Tarnita- Gadalin közötti távvezetékekeket. A Bánságban is körvonalozódik a fejlesztések szügségessége, mégpedig Szerbia és Nyugat-Europa felé. Mikor a távezetékekre gondolok most is borsozik a hátam, mert a Nagyvárad Nadab Arad 400 kv-os távvezeték ma sem üzemképes, mert nem sikerült megegyezni a telektulajdonosokkal idestova 3 éve 9 oszlop felállitásárol Nagyvárad közelében.

7 A helyzetet súlyosbitja az a tény, hogy a távlati fejlesztési tervekben előrelátott beruházások nem fognak megvalosúlni. Igy nem kőrvonalazodik a 3-as és 4-es reaktorok megjelenése Cernavodán, nem jelennek meg hagyományos erőmüvek, kivéve a Brazi 800 Mw-os Petrom fejlesztést, pedig 2020-ig Mw teljesitményü öreg hőerömüvet kell leállitani. Igy tehát a szélerőmüvek megjelenése, teljesen átrajzolja az egész átviteli rendszert. Igy Dobrogea bár egy valóságos Szél Eldorádó- lett, ahova csak úgy tódulnak a befektetők, villamosségi szempontból egy SZIGETTÉ vált. Vajon miért? Először is északról nyomás nehezedik Dobrigeara, hogy elsősorban exportáljon a balkánra. De ott nem sziveen fogadják, mert Bulgária is fejleszti salyát szélerőmü parkját. Keleten sem várják tért karokkal, mert Törkországban is készülnek szélparkok telepitésére. Igy nem marad más megoldás, mint a megtermelt energiát eljuttatni az orszég belsejébe, a Dunát átszelő vezetékekekn. De ott sem várják őket nagy lelkesedéssel. Ezért úgy néz ki, hogy csak alacsony áron tudják majd lrtékesiteni a megtermelt energiát.

8 Müszaki szempontból kőrvonalazodik az a megoldás, hogy szügséges lesz több új 400 kv-os alállomást rákötni, az Isaccea-Medgidia-Dobrudjea vonalra. Ez viszont egy nehezen ellenőrihető energia-cseréhez vezet, Románia és Bulgária között. Egy másik müszaki probléma amely felmerülhet, az a tény, hogy nem mindegyik szélgenerátor tudja szabályozni a meddőenergia gazdákodást, az országos teherelosztó igényei szerint. Igy lehet, hogy külön szinkronkompenzátort kell majd beszerelnie. Óriási kihivást jelent a Transelectrica számára a csatlakozási szerződésekben előrelátott berendezések időbeni kivitelezése is. Ennek több oka is van. Külön jogi-pénzügyi probléma merül fel, akkor amikor egy új alállomáshoz több fejlesztő csatlakozik. Az egyik legnagyobb finanszirozó a DERD is nehzen ad kölcsönt az utobbi időben. A bankot sok minden zavarja. Nehézkes a szélerömüpark engedélyezésének a menete, sok a spekuláns beruházó, aki csak részlegesen teljesit, az energiaipari szektor instabilitása is egy zavaró tényező. Igy nem csoda, hogy megerősödött a szélerőmüveket ellenzők hangja. Főleg azt sérelmezik, hogy a szélerőmüvek telepitésének pénzügyi támogatása, a jövőben mindinkább a fogyasztókat fogja terhelni. Azt jósolják, hogy 2017-ig a villanyszámlák értéke 30 %-al fog nőni. Azt is kifogásolják, hogy a támogatást élvező nagy vállalatok, a támogatás nagy részét külföldön értékesitik. Ugyanakkor a berendezések nagy részét is importálják és igy ez is a külföldi gyárak kasszáját gyarapitja.

9 Mi tö törté rtént az idei es évben? Először is augusztus végén a szélerömüvek beszerelt teljesitménye elérte az MW-t. Ami a villamosenergia termelést illeti a következő a helyzet: Az I. negydévben a szélerőmüvek 210,9 Gwh-t termeltek, amely az összenergia 4,2 %-t jelenti. Májusban a szélerőmüvek 170,9 Gwh-t termeltek, amely az összenergia 3,7 %-t jelenti. Juniusban ezek az erőmüvek 163 Gwh-t termeltek, amely az összenergia 2,6 %-t jelenti. Juliusban 190,2 Gwh-t termeltek, amely az összenergia 3,8 %-t jelenti. Érdekes módon ezen hónap 23-án és 24-én igen erös szél fujt Dobrogeaban és a dombvidéken, igy a szélerőmüvek teljesitménye elérte a 900 és 1150 Mw közötii értékeket. A szélerőmüvek üzemeltetöi az első félévben 85,9 millió eurot inkasszáltak a kibocsájtott zöldigazolványokért. Mi vá várható rható a jö jövöben? Az elkövetkező években tovább folytatódik a szélerőmüvek telepitése. A főszereplök továbbra is a fentiekben felsorolt cégek lesznek. A teljesitmények terén 2012, év végére MW-t jósolnak. Ami a területi fejlesztést illeti a hangsuly lassan áttevödik Moldovára. A Moldovában megjelent cégek közül kiemeljük a Filasa International céget, amely a francia Lacoste család tulajdona, akik pár éve a Leader Price üzletlánc tulajdonosai voltak. Informácioink szerint 780 millio eurot fektetnek be 516 Mw teljesitményü szélerőmü farm létesitésére Suceava és Braila térségében. Reméljük a szél, a jövőben is fujni fog Romániában. Összeállitották Árva Csaba és Makai Zoltán Nagyvárad Köszönjük a figyelemet.

Helyzetjelentés a romániai szélerőművek működéséről -Avagy az érem másik oldala

Helyzetjelentés a romániai szélerőművek működéséről -Avagy az érem másik oldala Helyzetjelentés a romániai szélerőművek működéséről -Avagy az érem másik oldala Kárpát-medencei Magyar Energetikai szakemberek XVIII. Szimpóziuma MESZ 2013 2013 szeptember 26 Makai Zoltán és Árva Csaba

Részletesebben

AZ EWEA ELŐSZAVA. Arthouros Zervos Elnök, Európai Szélenergia Társaság

AZ EWEA ELŐSZAVA. Arthouros Zervos Elnök, Európai Szélenergia Társaság ELŐSZÓ Hans van Steen A megújuló energiaforrások szabályozási politikájával és előmozdításával foglalkozó, Regulatory Policy and Promotion of Renewable Energy nevű egység vezetője, Energiaügyi és Közlekedési

Részletesebben

MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI ATOMERŐMŰRE

MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI ATOMERŐMŰRE MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI ATOMERŐMŰRE Rövid összefoglaló az atomerőmű kiváltásának módjáról 2007. október 10. 2 oldal Energia Klub memorandum no. 3. 2007. október 10. MAGYARORSZÁGNAK NINCS

Részletesebben

MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI ATOMERŐMŰRE

MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI ATOMERŐMŰRE MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI ATOMERŐMŰRE Rövid összefoglaló az atomerőmű kiváltásának módjáról 2007 Magyarországnak nincs szüksége a Paksi Atomerőműre 2 MAGYARORSZÁGNAK NINCS SZÜKSÉGE A PAKSI

Részletesebben

M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. 2 0 0 4 É v e s j e l e n t é s

M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. 2 0 0 4 É v e s j e l e n t é s 2004 M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. Éves jelentés É V E S J E L E N T É S 2 0 0 4 Az MVM Rt. összefoglalója a 2004. év tevékenységeirõl Tartalom Az MVM Rt. gazdálkodási mutatói Vezérigazgatói

Részletesebben

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2953 E-mail:ipargazd@t-online.h Internet:http://www.ikt.hu Az innovációs

Részletesebben

Pro Publico Bono Online. Támop Speciál BORÓK GYÖRGY

Pro Publico Bono Online. Támop Speciál BORÓK GYÖRGY Pro Publico Bono Online Támop Speciál 2011 Közigazgatástudományi Kar TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 BORÓK GYÖRGY ELMÉLETI ALAPVETÉSEK A FENNTARTHATÓ JÓ KORMÁNYZÁS KÖZÉPTÁVÚ GLOBÁLIS FELTÉTELRENDSZERÉRŐL

Részletesebben

Szolgáltatáspiac és liberalizáció az Európai Unióban: Ki jár(hat) jól?

Szolgáltatáspiac és liberalizáció az Európai Unióban: Ki jár(hat) jól? Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 53-73. o. Szolgáltatáspiac és liberalizáció az Európai Unióban: Ki jár(hat) jól? Somosi Sarolta 1 Az Európai Unió

Részletesebben

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Szemlélet és technológiai-alap formáló TANANYAG Magyarország- Szlovákia a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Megújuló Szakképzés-

Részletesebben

A ROMÁNIAI MAGYAR KÖZÉP- ÉS FELSŐFOKÚ OK- TATÁS HELYZETE GAZ- DASÁGI ÉS TÁRSADALMI KONTEXTUSBAN

A ROMÁNIAI MAGYAR KÖZÉP- ÉS FELSŐFOKÚ OK- TATÁS HELYZETE GAZ- DASÁGI ÉS TÁRSADALMI KONTEXTUSBAN A ROMÁNIAI MAGYAR KÖZÉP- ÉS FELSŐFOKÚ OK- TATÁS HELYZETE GAZ- DASÁGI ÉS TÁRSADALMI KONTEXTUSBAN CSÍKSZEREDA 2010 A ROMÁNIAI MAGYAR KÖZÉP- ÉS FELSŐFOKÚ OKTATÁS HELYZETE GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI KONTEXTUSBAN

Részletesebben

06SZ. HU 2014. Jó eredményeket ért-e el a kohéziós politikához rendelt forrásokból a megújulóenergiatermeléshez. támogatás?

06SZ. HU 2014. Jó eredményeket ért-e el a kohéziós politikához rendelt forrásokból a megújulóenergiatermeléshez. támogatás? HU 2014 06SZ. Ku lönjelentés Jó eredményeket ért-e el a kohéziós politikához rendelt forrásokból a megújulóenergiatermeléshez nyújtott támogatás? EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide

Részletesebben

Merre tart az elektromos autók piaca?

Merre tart az elektromos autók piaca? www.pwc.com/hu Merre tart az elektromos autók piaca? A plug-in elektromos hibrid és a tisztán elektromos gépjárművek jövője Magyarországon 1. Összefoglaló Tartalom 1.1. A tanulmány célja és fókusza 1.

Részletesebben

Kutatás-fejlesztés és innováció a nemzetköziesedés tükrében a magyar információtechnológiai ágazat kisés középvállalatainak esete

Kutatás-fejlesztés és innováció a nemzetköziesedés tükrében a magyar információtechnológiai ágazat kisés középvállalatainak esete Külgazdaság, LV. évf., 2011. szeptember október (34 56. o.) Kutatás-fejlesztés és innováció a nemzetköziesedés tükrében a magyar információtechnológiai ágazat kisés középvállalatainak esete CSONKA LÁSZLÓ

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Magyar Energia Hivatal. 2002. évi tevékenységérôl. Budapest, 2003 május hó

TÁJÉKOZTATÓ. a Magyar Energia Hivatal. 2002. évi tevékenységérôl. Budapest, 2003 május hó TÁJÉKOZTATÓ a Magyar Energia Hivatal 2002. évi tevékenységérôl Budapest, 2003 május hó Kiadja: Magyar Energia Hivatal 1081 Budapest Köztársaság tér 7. Telefon: 459-7777 www.eh.gov.hu Felelõs kiadó: dr.

Részletesebben

Nem titok, hogy ki mennyit fizet!

Nem titok, hogy ki mennyit fizet! IT Hány biztosításközvetítő használja a rendszert, és mennyit fizetnek ezért? Jelen pillanatban az összes SK Trenddel szerződött biztosításközvetítő által fizetett havi díj átlaga 15 ezer forint. Havonta

Részletesebben

A NAP ÉS SZÉLENERGIA EGYÜTTES HASZNOSÍTÁSÁNAK METEOROLÓGIAI VONATKOZÁSAI A TISZÁNTÚL TÉRSÉGÉBEN. Lakatos László 1. Összefoglalás

A NAP ÉS SZÉLENERGIA EGYÜTTES HASZNOSÍTÁSÁNAK METEOROLÓGIAI VONATKOZÁSAI A TISZÁNTÚL TÉRSÉGÉBEN. Lakatos László 1. Összefoglalás A NAP ÉS SZÉLENERGIA EGYÜTTES HASZNOSÍTÁSÁNAK METEOROLÓGIAI VONATKOZÁSAI A TISZÁNTÚL TÉRSÉGÉBEN Lakatos László 1 Összefoglalás A megújuló légköri erőforrások (napenergia, szélenergia) használatának gyökerei

Részletesebben

várható technológiai változásait, amelyek szerinte akár már 5 10 év múlva jelentõs hatással lehetnek a gázrendszerek tervezésére és szerelésére.

várható technológiai változásait, amelyek szerinte akár már 5 10 év múlva jelentõs hatással lehetnek a gázrendszerek tervezésére és szerelésére. Hírlevél 2011. december XII. évfolyam 2. szám Kedves Kollégák! Most, amikor az év vége közeledtével számvetést készítünk az eltelt idõszakról, jólesõ érzéssel állapíthatjuk meg, a partnerkapcsolatok újraszervezését

Részletesebben

J e g y zőkö n y v. IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkö n y v. IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés) IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkö n y v az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága Ifjúsági albizottságának 2012. március 12-én, hétfőn 11 óra 08

Részletesebben

A KAP, a Farm Bill és az EU-SA szabadkereskedelmi tárgyalások a francia kukoricatermelők

A KAP, a Farm Bill és az EU-SA szabadkereskedelmi tárgyalások a francia kukoricatermelők A KAP, a Farm Bill és az EU-SA szabadkereskedelmi tárgyalások a francia kukoricatermelők szemszögéből A kukorica- és ciroktermelők idei országos kongresszusán a szokottnál is intenzívebb és tartalmasabb

Részletesebben

Sikeres új esztendôt kívánunk!

Sikeres új esztendôt kívánunk! A magyar elektrotechnikai egyesület hivatalos lapja Alapítva: 1908 OVIT_HIRDETES_Elektrotechnika_A4:Layout 1 12/16/09 11:06 AM Page 1 Sikeres új esztendôt kívánunk! A szélenergia-termelés támogatása Csúcson

Részletesebben

KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014.

KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014. KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014. Jegyzőkönyv az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2014. szeptember 23-án, hétfőn, 10 óra 08 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben

MUNKAFÜZET 16. VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS 2006 JÚNIUS AZ IKT SZEKTORBAN SASS MAGDOLNA (MTA KTI):

MUNKAFÜZET 16. VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS 2006 JÚNIUS AZ IKT SZEKTORBAN SASS MAGDOLNA (MTA KTI): MUNKAFÜZET 16. SASS MAGDOLNA (MTA KTI): VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS AZ IKT SZEKTORBAN 2006 JÚNIUS s * MUNKAFÜZET 16. SASS MAGDOLNA: VÁLTOZÓ NEMZETKÖZI MUNKAMEGOSZTÁS AZ IKT SZEKTORBAN* BUDAPEST 2006.

Részletesebben

A magyar kis- és középvállalatok nemzetköziesedése a mérnöki tevékenységet, műszaki kutatás-fejlesztést végző vállalatok körében

A magyar kis- és középvállalatok nemzetköziesedése a mérnöki tevékenységet, műszaki kutatás-fejlesztést végző vállalatok körében Külgazdaság, LV. évf., 2011. szeptember október (101 121. o.) A magyar kis- és középvállalatok nemzetköziesedése a mérnöki tevékenységet, műszaki kutatás-fejlesztést végző vállalatok körében BENKE ZOLTÁN

Részletesebben

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási

Részletesebben

Beszámoló a megújuló alapú villamosenergiatermelés, valamint a kötelező átvételi rendszer 2013. évi alakulásáról

Beszámoló a megújuló alapú villamosenergiatermelés, valamint a kötelező átvételi rendszer 2013. évi alakulásáról Beszámoló a megújuló alapú villamosenergiatermelés, valamint a kötelező átvételi rendszer 2013. évi alakulásáról 2014 MEKH Megújuló alapú villamosenergia-termelés, KÁT rendszer 2013 A Magyar Energetikai

Részletesebben

A HAZAI VÉGSŐ ENERGIA-FELHASZNÁLÁS ÉS A VILLAMOSENERGIA-ÁR PROGNÓZISÁNAK ELKÉSZÍTÉSE 2020-IG

A HAZAI VÉGSŐ ENERGIA-FELHASZNÁLÁS ÉS A VILLAMOSENERGIA-ÁR PROGNÓZISÁNAK ELKÉSZÍTÉSE 2020-IG A HAZAI VÉGSŐ ENERGIA-FELHASZNÁLÁS ÉS A VILLAMOSENERGIA-ÁR PROGNÓZISÁNAK ELKÉSZÍTÉSE 2020-IG Budapest 2009. november 1 Készült: a Magyar Energia Hivatal megrendelésére Készítette: Energiakutató Intézet

Részletesebben

A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL A HELYI FEJLESZTÉSI

A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL A HELYI FEJLESZTÉSI Civil_Szemle_2012_1_beliv 3/6/12 5:32 AM Page 23 A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL A HELYI FEJLESZTÉSI POLITIKÁBAN MA GYAR OR SZÁ GON fókuszban a civil/nonprofit szervezetek Reisinger Adrienn Témafelvetés Tanulmányom

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

A fenntartható energiagazdálkodás felé vezető út Erre van előre! Vision 2040 Hungary 2.0

A fenntartható energiagazdálkodás felé vezető út Erre van előre! Vision 2040 Hungary 2.0 A fenntartható energiagazdálkodás felé vezető út Erre van előre! Vision 2040 Hungary 2.0 dr. Munkácsy Béla (szerk.) ELTE TTK, Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület

Részletesebben

A RENDSZERIRÁNYÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI TAPASZTALATOK, A HAZAI SZABÁLYOZÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPELVEK

A RENDSZERIRÁNYÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI TAPASZTALATOK, A HAZAI SZABÁLYOZÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPELVEK A RENDSZERIRÁNYÍTÁSSAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI TAPASZTALATOK, A HAZAI SZABÁLYOZÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPELVEK Készítette: dr Kriston József Budapest, 2001. augusztus 27. Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben