A MAI ALKIMISTÁK ÉS A PÉNZCSINÁLÁS SPORTJA. Török Sándor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MAI ALKIMISTÁK ÉS A PÉNZCSINÁLÁS SPORTJA. Török Sándor 2012.04.12."

Átírás

1 A MAI ALKIMISTÁK ÉS A PÉNZCSINÁLÁS SPORTJA Török Sándor

2 A MAI ALKIMISTÁK ÉS A PÉNZCSINÁLÁS SPORTJA A kapitalista ideálja a semmiből való pénzcsinálás, anélkül, hogy szükségesnek tartaná ellenértékként valamilyen valóságos érték létrehozását. A pénzvilág ezt az ideált nagy nyereségű versenysporttá fejlesztette. A versenyben szerzett pontokat pénzben mérik, és a nem hivatalos versenybíró a Forbes magazin, amely rendszeresen közreadja a leggazdagabb emberek listáját, a teljes pénzvagyonuk alapján rangsorolva őket. A legnagyobb tulajdonnal rendelkező játékos győz. Mivel a játék versenyjellegű, egyik játékosnak sincs elég pénze addig, amíg a másik játékosnak több van. Az erőfeszítés nélküli pénzcsinálás a drogfüggéshez hasonló függőséget okozhat. Természetesen az általunk csodálatosnak nevezett dolgok többsége illúzió. Aminek a hitelválság félrehúzta a pénzvilág belső praktikái elől a függönyt, az egész világ láthatta, hogy a pénzvilág mennyire a megtévesztés és a torzítás világává vált, s a belterjessé is a fantomgazdagság létrehozásának ügyleteiben anélkül, hogy ezzel párhuzamosan bármilyen valódi értéket létrehozott volna. Ez a kép olyan visszataszító volt, hogy a pénzvilág súlyosan romlott intézménye is beszüntették a kölcsönözést még egymásnak is, aminek jó oka volt: immár nem bíztak senkinek a pénzügyi kijelentéseiben. Fantomgazdaság Az egyetemen megtanuljuk, hogyan kell egy beruházás feltételeit számba venni, hogy a pénzügyi megtérülést maximalizáljuk. Azt azonban a tanáraink sohasem említették, hogy amit tanulunk, ez valójában a pénz megtérülésének a maximalizálása olyan emberek számára, akiknek már eleve van pénzük, azaz a gazdag embereket tesszük még gazdagabbá. Azt sem említették, hogy ha ezt automatikusan folytatjuk, akkor az általunk tanult módszerek fantomgazdasághoz vezetnek. Ez a fogalom akkor még nem létezett. Eltemetkezve a számításokba, senki sem képzelte: mi a pénz? Miért kell elfogadnunk azt, hogy a pénz maximalizálás egyben maximalizálja a valódi gazdaság létrehozását? Nem hinném, hogy ilyen kérdések egyszer is felmerültek bárkiben is. Vagy ha fölmerültek is, megtartottuk ezeket magunknak attól való félelmünkben, hogy reménytelenül ostobának tartanának.

3 Tanáraink arra sem mutatnak rá talán azért, mert maguk sem ismerték fel-, hogy a pénz puszta könyvelési adat, amelynek az emberi értelmen kívül nincs saját léte, sem értéke. Azt pedig bizonyosan nem mondták nekünk, hogy a pénz egy hatalmi rendszert képvisel, és hogy minél jobban függünk a pénztől mint az emberi viszonyok fő közvetítőjétől, annál inkább használhatják rosszra azok, akiknek hatalmukban áll megteremteni, és eldönteni, hogy ki kaphat belőle, ki nem. Ha erre jobban odafigyeltünk volna, észrevehettük volna, hogy sok ember vagyona pénzügyi spekulációból, csalásból, kormányzati támogatásból, ártalmas termékek árusításából és a monopolhelyzettel való visszaélésből származik. Ezt azonban ritkán említették. A fantomgazdagság reklámozása A pénzvilág illúzióit a következő népszerű könyvek címében és kiadási évében követhetjük nyomon: Dow : Új stratégia a bekövetkező tőzsdei emelkedésből való profitálásra (2000) Dow ra: Miért más ez az időpont (2004) Az ingatlanpiaci szárnyalást miért nem fogja visszaesés követni (2006) Könnyű összetéveszteni a pénzt a valódi jól-lét gazdagsággal, amelyre az átváltható - munkára, ötletekre, földre, aranyra, egészségügyi ellátásra, élelemre, és még sok egyébre, aminek önmagában is van értéke. A fantomgazdagság illúziója olyan meggyőző, hogy a pénzvilág legtöbb játékosa elhiszi: az általa létrehozott gazdagság valóságos. Olyan messze vannak a folyó felső szakaszán, hogy sohasem láthatják a gyermekeket, akik lejjebb a vízben fuldokolnak, és akiket az a rendszer dobott a vízbe, amelyet ők szolgálnak. Természetesen a piac nem tesz különbséget a társadalmat valóban gazdagító tevékenységből származó, illetve a társadalmat elnyomorító tevékenységgel létrehozott dollár, valamint az egyszerűen a levegőből csinált dollár között. A pénz az pénz, és minél többet birtokolsz belőle, a piac annál élénkebben figyel minden szeszélyedre. Az a hiedelem, hogy a papírpénz vagy az elektronikus pénz valódi gazdagság, és nem egyszerűen egy kupon, amely beváltható olyan javakra és szolgáltatásokra, amelyeknek önmagukban is valódi értékük van, összekeveri az illúziót a valósággal.

4 A fantomgazdagság megteremtői, valamint a kölcsönös befektetési alapok vagy a nyugdíjalapok fantomgazdagságba való befektetésének haszonélvezői talán sohasem veszik észre, hogy a tulajdonosnak igényt biztosítanak olyan valódi javakra, amelyet mások hoztak létre, és hogy a semmiből csinált fantomgazdagságdollárok felhígítják mindenki másnak a rendelkezésre álló valódi gazdagságra való igényét. Talán azt sem veszik észre, hogy az amerikai pénzvilág - külföldi partnereivel együtt - mostanra olyan mértékű fantomgazdagságot hozott létre, amely messze meghaladja a világ valódi gazdagságát, mert akkora igényt teremtett a jövőbeli biztonságra és kényelemre, amekkora sohasem lesz teljesíthető. Mivel a Foreign Policy nagy tiszteletben álló szakmai folyóirat, meglepett az, hogy egy ilyen nyilvánvalóan hamis logikán alapuló cikk átjutott a kiadói ellenőrző folyamaton. A cikk kivonata a következő: Az értékpapírok - a magas minőségű kötvények és részvények - kibocsátása a mai világgazdaság leghatékonyabb gazdagság-teremtő gépezetévé vált. Az értékpapírok névértéke mára akkorára növekedett, hogy meghaladja a világon az egy év alatt előállított javak és szolgáltatások értékét, és hamarosan több lesz a két éves outputnál is. Amíg a politikusok fő gondja a kereskedelmi egyensúly és a szellemi termékek tulajdonjoga, addig ezek a pénzügyi eszközök ma a gazdagság fő összetevői, és egyben annak leggyorsabban növekvő generátorai. Történelmileg a gyártás, exportálás és a közvetlen beruházás hozta a bevételt, és okozta egyben a fellendülést. A vagyon úgy keletkezett, hogy a bevétel egy részét nem fogyasztásra, hanem beruházásra - épületekre, gépekre és technológiai váltásra fordították. A társadalom a vagyont lassan, nemzedékeken keresztül halmozta fel. Ma már sok társadalom - valójában az egész világ - megtanulta, hogyan teremtsen gazdagságot közvetlenül. Az új megközelítéshez csupán az kell, hogy az állam valamiképpen növelje a termelő tulajdonainak piaci értékét... Gazdagság akkor is keletkezik, ha az akár külföldi, akár hazai pénz beáramlik egy ország tőkepiacára, és megnöveli az értékpapírok értékét... Manapság vagyon akkor keletkezik, amikor a vállalatvezetők nagyon fontosnak tartják a részvény- és kötvénytulajdonosok megjutalmazását. Minél nagyobb az osztalék, annál valószínűbb, hogy a részvények és a kötvények értéke a pénzpiacon növekszik... Egy olyan gazdaságpolitika tehát, amelynek célja a növekedés vagyon teremtésével, nem kísérli meg a javak és szolgáltatások előállításának növelését, legfeljebb csak másodlagos célként.

5 Edmunds professzor azt mondja a kormányzati politika kidolgozóinak, hogy a továbbiakban már nem kell valóságos gazdagságot előállítaniuk a valóban hasznos javak és szolgáltatások előállításának növelésével. Ezt mind mellőzhetik. Gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel növelhetik a nemzeti gazdaságot, ha valódi tulajdonaikat értékpapírokra váltják; ezeket a befektetők megforgathatják a pénzpiacokon, felfújják az értéküket, és ezáltal hatalmas tulajdonbuborékot hoznak létre. Ritkán találkoztam a széles körben elterjedt hiedelem ilyen világos példájával, amely láthatólag áthatja a pénzvilágot: a felfújt tulajdonbuborékok valódi gazdagságot hoznak létre. A tulajdonbuborékok csak fantomgazdagságot hoznak létre, amely növeli a tulajdonos igényét a társadalom valódi tulajdonára, és ezáltal felhígítja mindenki más igényét. Ezt a félrevezetést nem Edmunds találta fel, de az ő Foreign Policyban megjelent cikke adott ennek új intellektuális rangot, és - amint majd foglalkozunk vele - láthatóan felajzotta a pénzvilág bennfenteseinek képzeletét. A fantomgazdagság politikai elsődlegessége A Federal Reserve az utóbbi évtizedekben szövetkezett a Pénzügyminisztériummal és a Wall Street bankjaival, hogy elsőbbséget biztosítson a fantomgazdagság létrehozásának a valódi gazdagsággal szemben. Ahelyett, hogy kipukkasztotta volna az olyan tulajdonbuborékokat, mint az 1991-es évek tech-stock, vagy a es évek ingatlanbuboréka, a Federal Reserve a pénz olcsóvá tételén fáradozott, hogy elősegítse a spekulánsok kölcsönfelvételét, ami további inflációt eredményezett. A pénzvilág egyre növekvő hatalma és profitja jelezte ennek az irányvonalnak a sikerét. Időközben az Egyesült Államok ipari termelése megtizedelődött, ahogy a termelést kivitték alacsony béreket fizető gazdaságokba, hogy az osztalékokat növeljék. A pénzvilág sokszor felfújta kedvenc cégeinek részvényárfolyamait, így azoknak elegendő pénzük lett más cégek felvásárlására. A magasan felértékelt WorldCom például megvehette az MCI-t és egy tucat más társaságot. Később a piac romlott, és a WorldCom csődbe kényszerült. A részvénybuborékok nagy piaci robbanásokat okoznak. A felelőtlen jelzálog-konjunktúra alapja a túlértékelt tulajdonok létrehozása volt, majd ez lehetővé tette a további kölcsönfelvételt, hogy újabb túlértékelt tulajdonok keletkezzenek. Amikor a szövetségi kormány a buborék kipukkanásakor

6 kisegítette a nagyhatalmú pénzintézeteket, a források elosztása újabb torzítást szenvedett. Kevin Phillips, az újságíró és a korábbi republikánus politikai stratégia készítője 2008-as, BadMoney című könyvében leírja, hogy az Edmunds- cikket a pénzvilágban széles körben megvitatták, és arra a következtetésre jut, hogy ez inspirálhatta az ingatlanok jelzálogának részvényekre váltását. Ha ez igaz, akkor ez volt a történelem legbefolyásosabb tudományos cikke. Mindegy azonban, mi indította el a jelzáloghitelek tőzsdei bevezetését, mert Edmunds logikája egyben a pénzvilág alapvető logikája is. Felejtsük el a termelést és a dolgozó emberek, a közösségek és a környezet érdekeit. Verjük fel a részvények árait bármilyen eszközzel. A felelőtlen jelzáloghitelek miatti bukás egy súlyosan hibás elmélet rendkívül költséges kipróbálása volt. A jelzálogok részvényesítése A szeptember 11-i terrorista merényletek után a Federal Reserve bank azt kereste, hogy a megtört gazdasági lendületet miként lehetne ellensúlyozni a kamatlábak csökkentésével júliusára a kamatláb 1%- ra csökkent, azaz az infláció szintje alá. A kölcsönzés negatív költsége felfújta az ingatlanbuborékot, és a tőkeáttételes kivásárlások valóságos orgiájához vezetett. A pénzvilág befektetési bankjai olyan ötletes eszközöket találtak ki, amelyek biztosították a költségek beszedését saját maguk számára, valamint lehetővé tették, hogy a kockázatokat másra hárítsák, és a később mérgező tulajdonnak nevezett vagyonokat távol tartották a saját könyvelésüktől. Az olcsó jelzálog rendelkezésre állása serkentette az ingatlanpiacot, amely viszont fölverte az ingatlanárakat. Minél gyorsabban növekedett a könnyű profit buboréka, annál gyorsabban áramlott a piacra újabb pénz, hogy még jobban felfújja a buborékot. A tudósok és a politikusok, elfogadva az Edmunds-féle megtévesztést, ünnepelték a háztulajdonosság terjedését, és azt a jólétet, amelyről később kiderült, hogy többnyire fantomgazdagság. A bankok független brókereket toboroztak, hogy köles önve vöket hajtsanak fel jutalékért. A bankok a jelzálogokat kötegekbe foglalva részvényekre váltották, és eladták befektetési bankoknak, amelyek ezeket tovább csomagolták még összetettebb részvényekké, és továbbadták spekulatív befektetési alapoknak. Ezeket aztán ezen alapok matematikusai már annyira bonyolult részvényekké alakították, melyeket tulajdonképpen senki sem értett meg. Ezután ezeket a részvényeket biztosították értékvesztés ellen más, magasan tőkeáttételes pénzügyi intézeteknél - mint pl. az AIG, amely zsebre vágta a

7 prémiumot, de a lehetséges veszteségek fedezetére csak minimális tartalékot képzett annak a feltételezésnek az alapján, hogy az ingatlanárak csakis fölfelé mehetnek. A befektetési bankok és a biztosítók szerint, amelyek létrehozták a részvényeket, a biztosítás megszüntette az ilyen részvények birtoklásának kockázatát, és kockázatminősítő ügynökségeket alkalmaztak, hogy azok az állításukat igazolják. A részvényeket ezután eladták nyugdíjalapoknak, alapítványoknak, kölcsönös alapoknak és másoknak, mint nagy hozamú, kockázatmentes befektetéseket. A folyamat során minden egyes lépés játékosai megcsinálták a szerencséjüket a díjak és jutalékok beszedésével, miközben a kockázatot átpasszolták a következő résztvevőnek. Korábban az ingatlanjelzálog-ágazatban a helyi bankok nyújtottak kölcsönt az igénylőknek, és viselték a kockázatot a saját elszámolásukban. Ha egy háztulajdonos nem tudta fizetni a részleteket, a kölcsönt nyújtó bank viselte a veszteséget. Ez arra ösztönözte a hitelezőt, hogy alaposan megvizsgálja a kölcsönvevő fizetőképességét. A modern pénzrendszerben a bank beszedi a díjat azért, hogy a kölcsönzőt belépteti a rendszerbe. Mivel a teljesítés lehetséges elmaradásának kockázata így a másé lesz, a bank nem érdekelt abban, hogy körültekintéssel járjon el, ami nyilvánvaló rendszertervezési hiba. A hírneves nemzetközi pénzügyi szakember, Soros György szerint: A hitelezés szabályai összeomlottak, és a jelzáloghitelek az emberek széles körének a rendelkezésére álltak, a hitelképesség komoly vizsgálata nélkül... A minimális vagy semmilyen dokumentációval nem rendelkező, valójában hazugságon alapuló kölcsönök általánossá váltak, sőt, szélsőséges esetben az ún. nindzsa- kölcsönök (se munkahely, se bevétel, se tulajdon) is, gyakorta a jelzálogbrókerek és a jelzáloghitei-nyújtók aktív beleegyezésével. A cél világos volt: csak szerezzük be az aláírást a jelzálog-okmányra, és szedjük be a díjat. Minél nagyobb a kölcsön, annál jobb. Ne aggódjunk, hogy a kölcsönt felvevő személy esetleg nem tud fizetni. Ez legyen a folyamat következő szereplőjének a gondja. Természetesen, ha a dolgok egyre rosszabbra fordulnak, akkor valószínűleg lehet nyomást gyakorolni a kormányra, hogy nyújtson segítséget. Erre az indok az lehet, hogy ha nem vállalja át a veszteségeket, akkor a bankok teljesen beszüntetik a kölcsönzést, mire az egész gazdaság összeomlik. A folyamat sokkal összetettebb annál, mint amit itt vázoltam, de ez a lényeg. Amikor a nyilvánvalóan nem megfelelő kölcsönvevők nem teljesítettek, az egész kártyavár kezdett összeomlani, és a fantomvagyon, amit a pénzvilág hozott létre a jelzálogok részvénnyé alakításával, eltűnt, még gyorsabban, mint amilyen

8 varázslatosan keletkezett - ahogy következésképpen eltűntek a kormány kisegítő dollárbilliói is. A buborék csak buborék marad Edmunds logikájával ellentétben egy tulajdonbuborék - legyen az ingatlanra vagy másra alapozva - nem teremt vagyont. Egy 200 ezer dolláros ház piaci árának emelkedése 400 ezer dollárra nem teszi azt sem hasznosabbá, sem kényelmesebbé. Az ingatlanbuborék valódi következménye az, hogy növeli a pénzügyi lehetőségeit azoknak, akiknek van ingatlanuk - azokkal szemben, akiknek nincs. A pénzvilág arra biztatta a háztulajdonosokat, hogy tegyék pénzzé a piaci nyereségüket a jelzáloghitelek segítségével, amit aztán részvényekké konvertált és eladott az óvatlanoknak, beleértve a nyugdíjalapokat, amelyekre sok háztulajdonos is számított, mint nyugdíjas éveinek biztosítékára. Amikor az ingatlanbuborék menthetetlenül szétpukkadt, a kábult háztulajdonosok - sokan pénzügyi összeomlással a nyakukban - kiköltöztek azokból a házakból, amelyeken több adósság volt a piaci értéküknél. Az ezekre a jelzáloghitelekre alapozott értékpapírok elvesztették értéküket, és a pénzvilág túlzott tőkeáttételekkel (kevés saját tőkével) dolgozó játékosai nem tudtak megfelelni pénzügyi kötelezettségüknek. Az egyre terjedő kudarcok hatására az egész összekapcsolt hitelrendszer összeomlott, és a pénzvilág az adófizetőkhöz fordult kisegítésért azzal, hogy ha a kormány nem áll helyt, akkor az egész hitelezési rendszer kifullad, és a gazdaság pénz hiányában összeomlik. Azt, hogy a bankok ijesztő bejelentése fenyegetés volt-e, vagy figyelmeztetés, talán sohasem tudjuk meg, de láthatóan hatásos volt. A kormányzat dollárbilliókkal válaszolt, amelyet az adófizetők zsebéből vett ki. A kisegített intézmények ebből a pénzből extravagáns partikat rendeztek, vezetői jutalmakat és osztalékokat fizettek, és felvásárlásokat finanszíroztak. A segély olyan gyorsan tűnt el, akár az ingatlanbuborék fantomgazdagsága. A hitelezés azonban továbbra is befagyva maradt. A pénzvilág adósrabszolgái Miért nézzük el a pénzvilág súlyosan gondatlan mértéktelenségét és a hatalommal való visszaélését? Részben azért, mert oly sok befolyásos ember elhiszi az

9 Edmunds-féle megtévesztést. Sokan valósággal tapsolnak ahhoz, hogy a pénzvilág fantomgazdagságot hoz létre, és mindinkább arra támaszkodunk, hogy az általunk fogyasztott termékeket és szolgáltatásokat más országokban állítják elő. A fő elgondolás szerint az Egyesült Államok azzal szolgálja a világgazdaságot, hogy a pénzcsinálásra szakosodik, és a mások által termelt javakat fogyasztja. A pénzvilág elképzelése szerint ez tökéletesen értelmes elgondolás. Ha nehéznek tűnik az olvasó számára a pénzvilág logikájának megértése, amit pedig sok gazdasági és pénzügyi tantárgyban oktatnak, az valószínűleg azért van, mert még van némi kapcsolata a való világgal. Mindegy, hogy mit mond a pénzvilág, egy rossz kölcsön csak rossz kölcsön marad, akárhányszor szeletelik, vágják kockára és csomagolják újra egyre bonyolultabb származtatott értékpapírrá, amelyet a Standard and Poor s első osztályú befektetésnek minősít. Alkimisták az árnyékban A legtöbb ember úgy gondol a könyvelésre, mint valamely felettébb unalmas dologra, de figyeljünk jól, mert a forgalomban lévő dollárok majdnem mindegyikét egy magánbank hozta létre egy megtévesztően egyszerű elszámolási bűvészmutatvánnyal. Ha megértjük, hogy ez miként történik, akkor azt is tudni fogjuk, hogy a magánbankok által mozgatott kölcsönpénz-rendszerünk, amelyet a magánprofit érdekében hoztak létre, miként teszi lehetővé néhány ember számára szégyentelen mennyiségű olyan pénz bezsebelését, amelyért nem dolgozott meg, míg a többi embernek csak a fizetendő számlát adják át. Régebben úgy gondoltam, hogy a bankok a megtakarítók és a kölcsönvevők közti közvetítők: a megtakarító bankba teszi a pénzét, és ezt a pénzt a bank odaadja a kölcsönvevőnek, hogy ebből finanszírozza a vállalkozását vagy az otthonát. Ez azonban valójában nem így történik. Hacsak nem hosszú távú lekötéssel tettük a pénzt a bankba, akkor a betett pénzhez azonnali hozzáféréssel rendelkezünk. Ha pénzt veszünk kölcsön a banktól, akkor is azonnali hozzáférést kapunk ahhoz a számlához, amelyet a bank nyit meg a számunkra, amikor a pénzt kölcsönadja. Amikor a kölcsönt a banktisztviselő kiadja, akkor két dolgot jegyez fel a bank könyvelésébe: a kölcsönvevő ígéretét arra, hogy a pénzt visszafizeti, mint a bank tulajdonát, és azt az összeget, amely tartozásként a kölcsönvevő számlájára kerül.

10 Első látásra úgy tűnik, hogy ez a két dolog egymást kiegyenlíti, ami bizonyos szempontból igaz is. A lényeg azonban az, hogy előzőleg egyik bejegyzés sem létezett. A banktisztviselő bejegyzése következtében a bank új pénzt hozott létre a semmiből, amely megfelel a kölcsön összegének (a tőkének), és ennek hatására a gazdaság egészében a pénz mennyisége megnövekszik. Egyidejűleg a kölcsönvevőnek törvényi kötelezettsége keletkezett arra, hogy a tőkének a kamatokkal megnövelt összegét visszafizesse. Valójában ez az útja annak, ahogyan a pénz (a pénzérmék és bizonyos különleges címletek kivételével) keletkezik. Megjegyzendő, hogy a bank által létrehozott pénz tisztán elektronikus. Erről papíron nincs feljegyzés. Mondhatjuk, hogy nem is létezik, csupán a mi elménkben. Mondanunk sem kell: megadni a bankoknak a jogot arra, hogy egy számítógépbillentyű lenyomásával pénzt kreáljanak, aztán azt kölcsönadják kamatra, a banki tevékenységet rendkívül jövedelmezővé teszi, és a pénzvilág, a bankok tulajdonosa rendkívüli hatalommal rendelkezik. Hozzájárul a pénzügyi instabilitáshoz és egyenlőtlenséghez, létrehozza a gazdaság növekedési kényszerét, és torzítja a gazdasági prioritásokat. A társadalmat terhelő összes költséget a 7. fejezetben mutatom be. Az okozott kár nagyságrendekkel növekszik, ha a bankok felfedezik: a profitjukat nagyban növelheti, ha ezt a pénzteremtő hatalmat a pénzügyi spekulánsok és ragadozók szolgálatába állítják, akiknek fő tevékenysége a fantomgazdagság létrehozása. ***** A pénzvilág, mint gazdasági rendszer vagy szindikátus rendkívül jó abban, amire tervezték és használják: néhány embert mesésen gazdaggá tesz anélkül, hogy azok bármilyen erőfeszítést tennének a valóságos javak létrehozása érdekében. A haszonélvezők szempontjából a pénz az pénz, és azok, akiknek sok van belőle, kielégíthetik magukat olyan fényűzéssel, amely még a korábbi korszakok királyainak és császárainak a képzeletében sem fordult meg. A pénzvilág haszonélvezői szempontjából a jelenlegi pénzügyi rendszer legnagyobb hibája az, hogy a tulajdonbuborékok előbb-utóbb kipukkannak, és eltörlik a vagyon egy nagy részét, esetleg arra kényszerítve őket, hogy elárverezzék a birtokukat, jachtjaikat és magánrepülőgépeiket, a sürgősség miatt éppen nyomott áron. Amikor a buborékok növekszenek, a pénzvilág nyeresége a társadalom többi része számára tiszta veszteség. A költségeket azok fizetik meg, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy napjaikat bolygónk problematikus társadalmi és környezeti

11 valóságától elszakadva, kényelmes elvonultságban éljék le. Nincs semmi alapja annak a gondolatnak, hogy ezt a problémát a gazdasági növekedés majd megoldja, mivel a dagály csak a jachtokat emeli magasra, a kétségbeesett, meztelen úszókat elnyeli. A győztesek számára nagyon is megfelelő az, hogy a pénzvilág vagyonának növekedése a társadalom többi részének a növekvő egyenlőtlenséget jelenti. Mi értelme lenne egy gazdag osztálynak a szegények osztálya nélkül? A pénzvilág fantomgazdagságának viszont van egy alternatívája: a valóságos piacgazdaság.

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget.

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. KEDVES ÜGYFELEINK, A 2012-es év portfolió jelentése. Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. Ez így volt az utóbbi években mindig. Mindenki érezte a negatív gazdasági hatásokat, de

Részletesebben

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-031/2017 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0804 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. GAZASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-099/2014 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-049/2015 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium E Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor Pénzügyi Tanszék

Dr. Bozsik Sándor Pénzügyi Tanszék Bankmenedzsment Dr. Bozsik Sándor Pénzügyi Tanszék Tananyag: Pénzügytan II. Szöveggyűjtemény 7-8-9-10 fejezet (oktatási segédlet) Dr. Huszti Ernő: Banktan Tas Kft. 2003. Vizsgára bocsátás feltétele: Kiválasztott

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 8 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név:. Elért pont:. soport:.

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

5 Forward és Futures Árazás. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

5 Forward és Futures Árazás. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 5 Forward és Futures Árazás 1 Fogyasztási vs beruházási javak Beruházási célú javak (pl. arany, ezüst, ingatlan, műkincsek, stb.) Fogyasztási javak (pl. ércek, nyersfémek, olaj, kőszén, fél sertés, stb.)

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Intézet Vállalkozási finanszírozás kollokvium G Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes

Részletesebben

A PÉNZÜGYI KÖZVETÍTÉS

A PÉNZÜGYI KÖZVETÍTÉS A pénzügyi piacok szerepe a pénzügyi rendszerben Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@bgf.hu Pénzügy Intézeti Tanszék A PÉNZÜGYI KÖZVETÍTÉS? MEGTAKARÍTÓK MEGTAKARÍTÁSOK VÉGSŐ

Részletesebben

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listája

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listája A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listája I. Egyoldalú szerződésmódosítás lakáshitelek esetén

Részletesebben

DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet???

DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet??? DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet??? Adósság és/vagy saját tőke A tulajdonosi érték maximalizálása miatt elemezni kell: 1. A pénzügyi tőkeáttétel hatását a részvények hozamára és kockázatára; 2. A

Részletesebben

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság 2006. I. félévi gyorsjelentése

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság 2006. I. félévi gyorsjelentése A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság 2006. I. félévi gyorsjelentése A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 52. -a alapján a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság az alábbiakban teszi közzé

Részletesebben

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat Bankrendszer II. Banki kockázatok Kockázat A hitelintézet tevékenysége, a tevékenység tárgya alapján eredendően kockázatos Igen nagy, szerteágazó a pénzügyi szolgáltatások eredményét befolyásoló veszélyforrások

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy)

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy) MEGFELELÉSI TESZT (jogi személy) A a Keretszerződés megkötése előtt a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében köteles feltárni Megfelelési teszt keretében az Ön által ismert szolgáltatásokat, ügyleteket

Részletesebben

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett Warren Buffett, értékalapú befektető Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett 1. Mi az az értékalapú befektetés? Mi az értékalapú befektetés? Az értékalapú befektetés lényege,

Részletesebben

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére AZONOSÍTÓ ADATOK Ügyfél neve Állandó lakcím Adóazonosító jele Ügyfél azonosító MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére A Raiffeisen Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) a befektetési vállalkozásokról

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-035/2019 Az OTP Bank Nyrt. 2018. évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai A 2013.

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

A vállalkozások pénzügyi döntései

A vállalkozások pénzügyi döntései A vállalkozások pénzügyi döntései A pénzügyi döntések tartalma A pénzügyi döntések típusai A döntés tárgya szerint A döntések időtartama szerint A pénzügyi döntések célja Az irányítás és tulajdonlás különválasztása

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-034/2018 Az OTP Bank Nyrt. 2017. évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai A 2013.

Részletesebben

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31.

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31. MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) adatok millió forintban 2013 2014 1. Pénzeszközök 39,870 459,330 2. Állampapírok 153,646 70,686 a) forgatási célú 92,910 16,462 b) befektetési célú 60,736 54,224 2/A. Állampapírok

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap kereskedelmi kommunikáció 2014. november 2 háttér, piaci trendek 1Q12 2Q12 3Q12 4Q12 1Q13 2Q13 3Q13 4Q13 1Q14 2Q14 3Q14 4Q14 1Q15 2Q15 3Q15 4Q15

Részletesebben

Az Unió helye a globalizálódó gazdasági rendben

Az Unió helye a globalizálódó gazdasági rendben Az Unió helye a globalizálódó gazdasági rendben Az Eu létrejöttének oka: a széthúzó európai népek összefogása, és nem a világhatalmi pozíció elfoglalása, mégis időközben a globalizálódó világ versenyre

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió által

Részletesebben

Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés. Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest

Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés. Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest A fenntartható fejlődés mítosza A jelen szükségleteinek kielégítése a jövő sérelme nélkül. A jelen szükségleteinek

Részletesebben

Duna Takarék Bank Zrt. által kötött szerződés mintaszövege Jelzálogalapú nem lakáscélú forint kölcsönszerződés

Duna Takarék Bank Zrt. által kötött szerződés mintaszövege Jelzálogalapú nem lakáscélú forint kölcsönszerződés 1. oldal KÖLCSÖNSZERZŐDÉS () amely létrejött egyrészről: a DUNA TAKARÉK BANK Zrt. (székhelye: 9022 Győr, Árpád út 93., adószáma: 24719018-2-44, statisztikai számjele: 24719018-6419-114-08, cégjegyzékszáma:

Részletesebben

Iránymutatások a standard formulával meghatározott piaci és partnerkockázati kitettség kezeléséről

Iránymutatások a standard formulával meghatározott piaci és partnerkockázati kitettség kezeléséről EIOPA-BoS-14/174 HU Iránymutatások a standard formulával meghatározott piaci és partnerkockázati kitettség kezeléséről EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Részletesebben

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő Miért érdemes kölcsön felvételkor deviza alapú kölcsönt igényelni? Hazánk lakossági hitelállományának túlnyomó része devizaalapú kölcsönökből áll. Ennek oka, hogy a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT

ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT TISZTELT ÜGYFELÜNK! ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT JOGI SZEMÉLY VAGY JOGIS SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZET RÉSZÉRE Tájékoztatjuk Önt, hogy jelen alkalmassági/megfelelési teszt (a továbbiakban:

Részletesebben

2012. december 31. adatok E Ft-ban Előző év Tárgyév módosí tásai a b c d e. A tétel megnevezése

2012. december 31. adatok E Ft-ban Előző év Tárgyév módosí tásai a b c d e. A tétel megnevezése Statisztikai jel 1/6. oldal A MÉRLEG Eszközök (aktívák) év l A. Befektetett eszközök 208981 0 216469 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 4678 0 3580 3 Alapítás-átszervezés aktivált értéke 4 Kísérleti fejlesztés aktivált

Részletesebben

Információ megjelenítés Tufte szabályai

Információ megjelenítés Tufte szabályai Információ megjelenítés Tufte szabályai Mennyiségi adatok megjelenítése Edward Tufte (Professor, Yale) Mondat: 2, 3 adat összehasonlítására alkalmas Táblázat: sorokba, oszlopokba rendezett adat pontos

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A javítás

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Értékpapírok I. 65. lecke Értékpapír fogalma Jogi: meghatározott

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 4 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI Money makes the world go around A pénz forgatja a világot A pénzügyi tevékenység tartalma a pénzügyek a vállalati működés egészét átfogó tevékenységi kört jelentenek,

Részletesebben

E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K

E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K KSH: 10043691641912205 Cg.: 05-02-000266 Ricse és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2013.év 2014.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ

ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ (FELTÉTELEZETT BEFEKTETÉSI ÖSSZEGRE, UNICREDIT PRIVATE BANKING ÜGYFELEK RÉSZÉRE) OTP befektetési alapok Az előzetes költségkalkuláció (továbbiakban: költségkalkuláció ) bemutatja

Részletesebben

EREDMÉNYKIMUTATÁS I. (függőleges tagolás)

EREDMÉNYKIMUTATÁS I. (függőleges tagolás) EREDMÉNYKIMUTATÁS I. (függőleges tagolás) A tétel megnevezése Az előző év év(ek) Tárgyév a b d 01. 1. Kapott kamatok és kamatjellegű bevételek 2 960 398 3 526 440 02. a) rögzített kamatozású hitelviszonyt

Részletesebben

Így válaszd ki a legjobb részvényeket

Így válaszd ki a legjobb részvényeket Így válaszd ki a legjobb részvényeket 2017. Február 14. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

INFORMÁCIÓ.... mint a GLOBAL MARKETS Ltd. ügyfelének részéről a.sz. Szerződés alapján, Ügyfélszám:..

INFORMÁCIÓ.... mint a GLOBAL MARKETS Ltd. ügyfelének részéről a.sz. Szerződés alapján, Ügyfélszám:.. INFORMÁCIÓ 3. sz. Melléklet a pénzügyi lehetőségekről, befektetési célokről, szakképzettségről és tapasztalatról, kockázatvállalási készségről... mint a GLOBAL MARKETS Ltd. ügyfelének részéről a.sz. Szerződés

Részletesebben

TEVÉKENYSÉGET LEZÁRÓ ÉVES BESZÁMOLÓ

TEVÉKENYSÉGET LEZÁRÓ ÉVES BESZÁMOLÓ ZALA TAKARÉKSZÖVETKEZET 8900 ZALAEGERSZEG, DÍSZ TÉR 7. Cg.: 20-02-050052 TEVÉKENYSÉGET LEZÁRÓ ÉVES BESZÁMOLÓ 2017. MÉRLEG EREDMÉNYKIMUTATÁS KSH: 10081970-6419-122-20 Cg.: 20-02-050052 Zala Takarékszövetkezet

Részletesebben

5. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, beleértve a rögzített kamatozásúakat is

5. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, beleértve a rögzített kamatozásúakat is KSH: 10044427641912209 Cg.: 09-02-000061 Biharkeresztesi Takarékszövetkezet ZÁRÓMÉRLEG adatok: ezer Ft-ban Sor szám M e g n e v e z és 2010. év 2011. év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

A NOVIS Eszközalapok Alapszabálya

A NOVIS Eszközalapok Alapszabálya A NOVIS Eszközalapok Alapszabálya A NOVIS ETF Részvény Eszközalap Alapszabálya A NOVIS ETF Részvény Eszközalapot a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosító társaság hozta létre és kezeli, amelynek székhelye: Námestie

Részletesebben

10. melléklet a 49/2014. (XI. 27.) MNB rendelethez

10. melléklet a 49/2014. (XI. 27.) MNB rendelethez 10. melléklet a 49/2014. (XI. 27.) MNB rendelethez A független biztosításközvetítő éves felügyeleti jelentése Éves jelentés ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató Gyakoriság Beküldési határidő

Részletesebben

FELVÉTELI DOLGOZAT MEGOLDÓKULCS KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK. 2012. május 22.

FELVÉTELI DOLGOZAT MEGOLDÓKULCS KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK. 2012. május 22. FELVÉTELI DOLGOZAT MEGOLDÓKULCS KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK 2012. május 22. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi

Részletesebben

MÉRLEG. KSH: 10047808-6419-122-05 Cg.:05-02-000250 Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet

MÉRLEG. KSH: 10047808-6419-122-05 Cg.:05-02-000250 Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z é s 2013.év 2014.év a. b. d. d. ESZKÖZÖK ( AKTÍVÁK ) 01. 1.Pénzeszközök 634 459 587 900 02. 2.Állampapírok 1 959 141 1 928 700 03. a) forgatási célú 1 856

Részletesebben

BEFEKTETÉSI INFORMÁCIÓK KOCKÁZATI TÁJÉKOZTATÓ HATÁLYOS: 2014. JÚLIUS 07. NAPJÁTÓL

BEFEKTETÉSI INFORMÁCIÓK KOCKÁZATI TÁJÉKOZTATÓ HATÁLYOS: 2014. JÚLIUS 07. NAPJÁTÓL BEFEKTETÉSI INFORMÁCIÓK KOCKÁZATI TÁJÉKOZTATÓ HATÁLYOS: 2014. JÚLIUS 07. NAPJÁTÓL 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 5 2 ÁLTALÁNOS BEFEKTETÉSI KOCKÁZATOK... 6 2.1 PIACI KOCKÁZAT... 6 2.1.1 Árfolyam kockázat...

Részletesebben

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Amikor elkezdődött az év, nem sokan merték felvállalni azt a jóslatot, hogy a részvénypiacok új csúcsokat fognak döntögetni idén. Most, hogy közeleg az

Részletesebben

Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika

Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika Bankrendszer fogalma: Az ország bankjainak, hitelintézeteinek összessége. Ezen belül központi bankról és pénzügyi intézményekről

Részletesebben

Finanszírozás fogalma

Finanszírozás fogalma A vállalkozás alapításához működéséhez befektetéseihez kötelezettségeinek pénzügyi teljesítéséhez szükséges szabad pénzeszközök biztosítása és a velük való gazdálkodás. Finanszírozás fogalma Rentabilitás

Részletesebben

A. melléklet a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

A. melléklet a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 21.12.2. COM(21) 774 végleges A. melléklet/24 B. fejezet A. melléklet a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Európai Unióban alkalmazandó

Részletesebben

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza 2011. május 19. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia

Részletesebben

I. A PIAC SZABÁLYOZÁSÁNAK INDOKAI

I. A PIAC SZABÁLYOZÁSÁNAK INDOKAI I. A PIAC SZABÁLYOZÁSÁNAK INDOKAI 1. Monopóliumok 2. Externáliák 3. Közjavak 4. Piaci döntések információs problémái 5. A piac rövid távú érdekeltsége 6. Méltányos jövedelem eloszlás biztosítása (szociális

Részletesebben

B E V É T E L E K. 1. sz tájékoztató t. Page sz. táblázat. Sorszám Bevételi jogcím

B E V É T E L E K. 1. sz tájékoztató t. Page sz. táblázat. Sorszám Bevételi jogcím B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím A 1. Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+ +.1.6.) 1.1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása 1.2. Önkormányzatok egyes köznevelési

Részletesebben

sz. mell. Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése. Bevételek

sz. mell. Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése. Bevételek 9.1.1. melléklet a /2015 Megnevezés Feladat megnevezése Önkormányzat Kötelező feladatok bevételei, kiadása Száma A Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése B Bevételek 1. Önkormányzat működési

Részletesebben

13. A zöldborsó piacra jellemző keresleti és kínálati függvények a következők P= 600 Q, és P=100+1,5Q, ahol P Ft/kg, és a mennyiség kg-ban értendő.

13. A zöldborsó piacra jellemző keresleti és kínálati függvények a következők P= 600 Q, és P=100+1,5Q, ahol P Ft/kg, és a mennyiség kg-ban értendő. 1. Minden olyan jószágkosarat, amely azonos szükségletkielégítési szintet (azonos hasznosságot) biztosít a fogyasztó számára,.. nevezzük a. költségvetési egyenesnek b. fogyasztói térnek c. közömbösségi

Részletesebben

Budapest Abszolút Hozam Származtatott Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013

Budapest Abszolút Hozam Származtatott Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Budapest Abszolút Hozam Származtatott Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Budapest Absolute Return Derivative Investment Fund Budapest Abszolút Hozam Alap

Részletesebben

Richter Gedeon Rt. mellett működő Nyugdíjpénztár évi Éves beszámolója

Richter Gedeon Rt. mellett működő Nyugdíjpénztár évi Éves beszámolója Mérleg - Eszközök Eszközök (akítvák) összesen 9 112 702 9 321 848 Befektetett eszközök 5 633 784 3 169 541 I. Immateriális javak 32 128 1. Vagyoni értékű jogok 0 0 2. Szellemi termékek 32 128 3. Immateriális

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 5 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

2004. évi éves jelentés a Budapest Ingatlan Alapok Alapjáról

2004. évi éves jelentés a Budapest Ingatlan Alapok Alapjáról 2004. évi éves jelentés a Budapest Ingatlan Alapok Alapjáról Alap megnevezése: Budapest Ingatlan Alapok Alapja Típusa: nyíltvégű értékpapír, befektetési alapba fektető befektetési alap Futamideje: nyilvántartásba

Részletesebben

A pénzügyi rendszer és a pénz

A pénzügyi rendszer és a pénz A pénzügyi rendszer és a pénz Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@bgf.hu Pénzügy Intézeti Tanszék A pénzügyi rendszer funkciói 1. A gazdaság pénzellátásának biztosítása. 2. A

Részletesebben

IAS 20. Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele

IAS 20. Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele IAS 20 Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele A standard célja A kapott állami támogatások befolyással vannak a gazdálkodó egység vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére.

Részletesebben

Mánfa Község Önkormányzat kiadási és bevételi előirányzatai rovat szerinti bontásban

Mánfa Község Önkormányzat kiadási és bevételi előirányzatai rovat szerinti bontásban megnevezése 01 Törvény szerinti illetmények, munkabérek K1101 6 230 000 02 Normatív jutalmak K1102 03 Céljuttatás, projektprémium K1103 04 Készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük.

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. ESZKÖZÖK (aktívák) Előző év Tárgyév A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 79 260 72 655 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 10

Részletesebben

Tudnivalók a Megfelelési tesztről

Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tartalom 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL... 1 2. MEGFELELÉSI TESZT... 3 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL Mi a megfelelési teszt? A megfelelési teszt a 2007.

Részletesebben

Tőkepiaci alapismeretek

Tőkepiaci alapismeretek Tőkepiaci alapismeretek Pénzügyi piacok Az értékpapírpiac Tőzsdék története Budapesti Értéktőzsde Ajánlat Elszámolás Társasági esemény Adózás Mi a tőzsde? A Budapesti Értéktőzsde A rendszer A frankfurti

Részletesebben

Megszűnési jelentés Budapest Garantált Származtatott Zártvégű Befektetési Alap

Megszűnési jelentés Budapest Garantált Származtatott Zártvégű Befektetési Alap Megszűnési jelentés a Budapest Garantált Származtatott Zártvégű Befektetési Alapról Alap megnevezése: Budapest Garantált Származtatott Zártvégű Befektetési Alap Típusa: zártvégű értékpapír alap Futamideje:

Részletesebben

1AB Felügyeleti mérleg (Eszközök könyv szerinti bruttó adatokkal)

1AB Felügyeleti mérleg (Eszközök könyv szerinti bruttó adatokkal) Sorszám Sorkód Megnevezés 1AB Felügyeleti mérleg (Eszközök könyv szerinti bruttó adatokkal) 001 1AB0 Eszközök összesen (2+10+75+102+114+275+302+316+333+357) 002 1AB1 Pénztár és elszámolási számlák (3+

Részletesebben

ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ

ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ (FELTÉTELEZETT BEFEKTETÉSI ÖSSZEGRE, UNICREDIT PRIVATE BANKING ÜGYFELEK RÉSZÉRE) Amundi befektetési alapok Az előzetes költségkalkuláció (továbbiakban: költségkalkuláció ) bemutatja

Részletesebben

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma Csepeli Hőszolgáltató Kft Éves beszámoló 2011 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- tásai 1 A. Befektetett eszközök 288 472 6 289 281 544 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 3 787 0 2 526 3 Alapítás-átszervezés aktivált

Részletesebben

Kamat Hozam - Árfolyam

Kamat Hozam - Árfolyam Pénzügyi számítások kamat, hozam Váltó és értékelése 7. hét 2010.10.19. 1 Kamat Hozam - Árfolyam Kamat nem egyenlő a hozammal!! Kamat-Hozam-Árfolyam összefüggés A jelenlegi gyakorlat alatt a pénz időértékének

Részletesebben

KELER Zrt. Hitelintézeti MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák)

KELER Zrt. Hitelintézeti MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) Hitelintézeti MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) 1. 1. Pénzeszközök (MNB nostro + MNB betét) 10 717 0 146 714 2. 2. Állampapírok (3.+4. sorok) 140 954 0 28 301 3. a) forgatási célú (MÁK + DKJ) 140 954 0 28 301

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek emelt szint 051 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. október 4. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

Globális pénzügyek és a biodiverzitás finanszírozása

Globális pénzügyek és a biodiverzitás finanszírozása Globális pénzügyek és a biodiverzitás finanszírozása Kell-e finanszírozni a biodiverzitást? A biodiverzitást a környezet változásai szabják meg Változások: természetesek+mesterségesek Változások a rugalmasságot

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA FELADATOK

KÖZGAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA FELADATOK KÖZGAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA FELADATOK I. TÉTEL A. Olvassa el figyelmesen a következő kijelentéseket. a) Az első öt (1-től 5-ig) kijelentésre vonatkozóan jelölje a kijelentésnek megfelelő számot, és

Részletesebben

A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN

A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Forrás: Krugman-Obstfeld-Melitz: International Economics Theory & Policy, 9th ed., Addison-Wesley, 2012 A vám típusai A vám az importált termékre kivetett

Részletesebben

Az évezred pénze. Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt.

Az évezred pénze. Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt. Az évezred pénze Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt. Arany Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert,

Részletesebben

Nemzeti Pedagógus Műhely

Nemzeti Pedagógus Műhely Nemzeti Pedagógus Műhely 2009. február 28. Varga István 2007. febr. 21-i közlemény A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól: - sikeres a kiigazítás: mutatóink minden várakozást felülmúlnak, - ipari

Részletesebben

www.szamviteltanar.hu

www.szamviteltanar.hu ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 200X. december 31. adatok E Ft-ban Sorszám A tétel megnevezése Előző év Előző év(ek) módosításai Tárgyév a b c d e 1 A. Befektetett eszközök 2 I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

. melléklet a 3 /2013. (XII. 29.) MNB rendelethez

. melléklet a 3 /2013. (XII. 29.) MNB rendelethez . melléklet a 3 /2013. (XII. 29.) MNB rendelethez 10. melléklet a 38/2013. (XII. ) MNB rendelethez A független biztosításközvetítő éves felügyeleti jelentése ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLA Táblakód Megnevezés Adatszolgáltató

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,657HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 7 625 768 268 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2009.év 2010.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.

MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2009.év 2010.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1. KSH: 10117066-6419-122-14 Cg.: 14-02-000327 Nagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2009.év 2010.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök

Részletesebben

HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u A. ép. 1/6. Cg.: MÉRLEG 2012.

HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u A. ép. 1/6.   Cg.: MÉRLEG 2012. HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u. 10-12. A. ép. 1/6. www.hajdutakarek.hu Cg.: 09-02-000644 MÉRLEG 2012. MÉRLEG KSH: 13975410-6419-122-09 Cg.: 09-02-000644 HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor. 2010. június KÖZGAZASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

ESZKÖZALAP BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMÁNAK MEGFELELŐSÉGÉT ELLENŐRZŐ LISTA

ESZKÖZALAP BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMÁNAK MEGFELELŐSÉGÉT ELLENŐRZŐ LISTA ESZKÖZALAP BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMÁNAK MEGFELELŐSÉGÉT ELLENŐRZŐ LISTA Biztosító neve: Eszközalap neve: Az ellenőrző lista készítésének időpontja: Az ellenőrző lista készítője: 1. ESZKÖZALAP ELNEVEZÉSE

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,638 HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 8 180 498 608 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

MÉRLEG KSH: Cg.: DRB Dél-Dunántúli Regionális bank ZRt.

MÉRLEG KSH: Cg.: DRB Dél-Dunántúli Regionális bank ZRt. MÉRLEG KSH: 14819131-6919-2 Cg.: 02-10-060351 DRB Dél-Dunántúli Regionális bank ZRt. MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2012.év 2013.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01

Részletesebben