SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA. A szájüregi daganatok és a diabetes mellitus összefüggései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA. A szájüregi daganatok és a diabetes mellitus összefüggései"

Átírás

1 SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA Program: Onkológiai Kutatások A szájüregi daganatok és a diabetes mellitus összefüggései PhD értekezés tézisei Dr. Ujpál Márta Témavezeto: Dr. Suba Zsuzsanna egyetemi docens Programvezeto: Dr. Jeney András egyetemi tanár Budapest 2004.

2 Összefoglalás A diabetes mellitus szájtünetei, a gingivitis, parodontosis, szájnyálkahártya elváltozások (glossitis, candiasis) jól ismertek. Az irodalmi adatok szerint viszont eddig nem vizsgálták a cukorbetegség és a szájüregi daganatok kapcsolatát. A szerzo epidemiológiai, klinikai és hisztopathológiai vizsgálatokat végzett e témakörben. A cukorbetegek között végzett stomatoonkológiai szurés alapján diabetes mellitusban, foleg annak 2. típusában, gyakrabban fordulnak elo gyulladásos elváltozások, jóindulatú szövetszaporulatok és precancerosisok. A dohányzó cukorbetegek nagy rizikójú, veszélyeztetett csoportot képeznek a szájüregi precancerosus folyamatok kialakulása szempontjából. A szájüregi malignus daganatoknál végzett retrospektív vizsgálat szerint az orális carcinomában szenvedok között szignifikánsan több a cukorbeteg (döntoen 2. típusú diabetes), mint a daganatos kontroll csoportban. A cukorbetegeknél leggyakrabban eloforduló szájüregi malignoma a gingiva és az ajaktumor. A klinikai és a hisztopathológiai vizsgálatok alapján az orális carcinomák progresszióját a diabetes felgyorsítja: a daganatok hamarabb képeznek áttéteteket és gyorsabban vezetnek halálhoz. Az értekezés egy új hipotézist vet fel a szájüregi daganatok és a diabetes mellitus összefüggéseinek vonatkozásában, melynek részletes tanulmányozása további kutatómunkát igényel.

3 Summary The oral signs of diabetes mellitus are well known: gingivitis, parodontosis, and lesions of the oral mucosa (glossitis and candiasis). However, the literature to date does not detail any connection between diabetes mellitus and tumors in the oral cavity. The author has carried out epidemiological, clinical and histopathological studies on this topic. The stomato-oncological screening of diabetics revealed that subjects with diabetes (and particularly that of type 2.) display an elevated incidence of inflammatory lesions, benign tissue growth and precancerous states. Diabetics who smoke are at high risk of the development of precancerous processes in the oral cavity. A retrospective investigation of malignant tumors in the oral cavity demonstrated an enhanced frequency of diabetics (mainly of type 2.) among thos with oral carcinoma. The most frequent malignomas among diabetics are tumors of the gingiva and the lip. It emerged from the clinical and histopathological studies that the progression of oral carcinomas is accelerated by diabetes: the tumors then form metastases more quickly, and death occurs earlier. A new hypotesis is proposed as regards the correlation of tumors in the oral cavity and diabetes mellitus, study of which demands further detailed research work.

4 Célkituzések Munkánk során a következo kérdésekre kerestünk választ: 1. Található-e epidemiológiai összefüggés a szájüregi daganatok és a diabetes mellitus között? a. Milyen arányban fordul elo orális precancerosis és szájüregi daganat a diabeteses populációban? b. Milyen arányban fordul elo cukorbetegség a rosszindulatú szájüregi daganatos betegek körében? 2. Van-e kapcsolat a malignus szájüregi daganatok lokalizációja és a cukorbetegség tünetei, szövodményei között? 3. Befolyásolja-e a diabetes mellitus az oralis carcinomák progresszióját?

5 Anyag és módszer 1. Epidemiológiai vizsgálatok Szájüregi daganatok és precancerosisok elofordulása diabetes mellitusos betegek körében március 1-tol január 31-ig 200 diabeteses beteg stomatoonkológiai szurovizsgálatát végeztük a Semmelweis Egyetem I.- és II. sz. Belgyógyászati Klinikáján. A 200 cukorbetegbol 118 tartozik a 2. típusú, 82 pedig az 1. típusú diabetes csoportba. A vizsgáltak között 131 no és 69 férfi van. Az átlagéletkor 45,8 év, az.1. DM csoportban 36,3 év, a 2. DM csoportban 55,3 év. 2. Klinikai vizsgálatok 2.1. A diabetes mellitus elofordulási gyakoriságának vizsgálata malignus szájüregi daganatos betegeknél Retrospektív vizsgálatot végeztünk a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinika fekvobeteg osztályán január 1.-tol június 30.-ig kezelt, szövettanilag igazolt, szájüregi malignus daganatos betegek körében. A vizsgált 610 betegbol 435 a férfi, 175 a no, szövettanilag 606 planocellularis carcinoma, 4 pedig adenocarcinoma. A betegek átlagéletkora 56 év. A kontroll csoportot 574 tumormentes, fogsebészeti ellátásra jelentkezett felnott képezte, átlagéletkoruk 51 év. Megvizsgáltuk a betegek éhgyomri vércukorértékét a klinikánkon vett vérminta alapján. A talált vércukorértékek alapján a következo három csoportba soroltuk a betegeket: 1. normális éhgyomri vércukorszint (6,1 mmol/l alatti); 2. emelkedett éhgyomri vércukorszint, szénhidrát anyagcserezavar (6,1-6,9 mmol/l, IFG, impaired fasting glucose); 3. diabetes mellitus (6,9 mmol/l feletti, illetve ismert, kezelt DM)

6 Megvizsgáltuk a cukorbetegség gyakoriságát a különbözo tumorstádiumokban, valamint a szájüregi malignomák lokalizáció szerinti megoszlását a diabeteses és a nem diabeteses csoportban A szájüregi rosszindulatú daganatok progressziójának vizsgálata diabetes mellitusban Retrospektív, követéses vizsgálatot végeztünk a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinika fekvobeteg osztályán január 1-tol december 31-ig kezelt, szövettanilag igazolt, szájüregi, malignus daganatos betegek körében. A vizsgálatba való beválasztás kritériumai a következok: a) gingivatumor (leggyakoribb malignus daganat DM-ban); b) T2-3N0M0 tumorstádium; c) azonos sebészi kezelés: tumorexstirpatio + funkcionális nyaki dissectio; d) neoadjuvans kezelés nem történt; e) a mutéttol számított 2 éven át való követhetoség; progressziót. A 2 éves követési idoszak végén vizsgáltuk a TNM-t, ennek alapján rögzítettük a Progressziónak tekintettük: a) helyi recidívát; b) regionális nyirokcsomó metasztázist; c) távoli áttétet; d) a daganat következtében bekövetkezett halálozást; Elemeztük a progresszió különbözo fajtáit a cukorbeteg és a kontroll csoportban, a talált értékeket összehasonlítottuk, statisztikailag elemeztük.

7 3. Hisztopathológiai vizsgálatok A gingiva daganatos betegek mutéti blockját szövettanilag a progresszió szempontjából értékeltük a DM és a nem DM csoportban. A daganatok invazív frontján az invázió módját négy fokozattal jelöltük: 1. a tumor élesen elhatárolódik környezetétol; 2. a tumor kötegekben terjed, elhatárolódása nem határozott; 3. az eredeti tumorról leszakadt sejtcsoportok beterjednek a környezo szövetekbe; 4. diffúz terjedése, tumorsejtek, sejtcsoportok inváziójával; Immunhisztokémiai módszerekkel értékeltük a bazalmembrán integritását és vizsgáltuk a laminin-5 expresszióját.

8 4. Statisztikai módszerek A statisztikai analízishez, mivel két független változó közötti összefüggés mértékét kerestük, a chi négyzet próbát alkalmaztuk, 2-es szabadsági fok mellett. A hisztopathológiai minták összehasonlításához, illetve a középértékek különbségének vizsgálatához a Student féle kétmintás t-próbát alkamaztuk. A szignifikancia vizsgálatok 5% -os szinten történtek. A statisztikai vizsgálatok a Semmelweis Egyetem Biofizikai Intézetében készültek. Eredmények 1. Szájüregi daganatok és precancerosisok elofordulása diabetes mellitusos betegek körében A talált elváltozásokat három csoportba soroltuk: a) gyulladásos léziók (cheilitis, glossitis); b) jóindulatú szövetszaporulatok; c) precancerosus elváltozások (leukoplakia, erythroplakia) Malignus elváltozást a vizsgált 200 betegnél nem találtunk. A diabeteses betegek 51,5 %-nál találtunk valamilyen szájüregi elváltozást. Mindkét DM csoportban a leggyakoribbak a gyulladásos léziók, ezt követik a jóindulatú szövetszaporulatok, majd a rákelozo állapotok. A gyulladásos (31,3% vö. 25,6%), a jóindulatú (16,9% vö. 10,9%) és a precancerosus (11% vö. 3,6%) elváltozások százalékos aránya a 2. típusú DM eseteknél magasabb, mint az 1. típusú esetekben. 2. A diabetes mellitus gyakorisága malignus szájüregi daganatos betegeknél A 610 szájüregi carcinomás betegbol 89 diabetesest (14,6%) és 59 emelkedett vércukorszinttel (9,7%) rendelkezot találtunk. A 89 DM paciensbol 87 (97%) tartozik a 2. típusú DM csoportba.

9 A kontroll csoportban 32 fo (5,6%) az emelkedett vércukorszintu és ugyanennyi a cukorbetegek száma. A szájüregi malignus tumorosok 24,3%-a, a kontroll csoport betegeinek pedig 11,2%-a rendelkezik rendellenes cukorháztartással. A különbség szignifikáns (p<0,01). A különbözo daganatstádiumokban a DM elofordulása nem mutatott szignifikáns különbséget. A leggyakoribb szájüregi daganat a nem DM csoportban a sublingualis carcinoma (146 eset, 28%), ezt követi a nyelvrák (100 eset, 19%). A cukorbetegek körében a leggyakoribb a gingiva tumor (26 eset, 29%), majd az ajakrák (21 eset, 24%). A gingiva és az ajakrákok aránya a DM paciensek körében szignifikánsan magasabb (p<0,01), mint a nem cukorbeteg tumorosoknál. 3. A szájüregi rosszindulatú daganatok progressziójának vizsgálata diabetes mellitusban 3.1. Klinikai vizsgálatok eredményei A megjelölt kritériumoknak megfeleloen a DM csoportba 24, a nem cukorbeteg csoportba pedig 52 beteg került. A diabetesesek mindegyike a 2. típusú DM csoportba tartozik. A DM csoportban 24 esetbol 15 (62,5%) progressziót észleltünk. A 15 progressziós eseménybol 3 a lokálrecidiva (20%), 12 a lokálrecidiva és nyaki nyirokcsomó metasztázis együttes jelenléte (80%). A 24 betegbol 12 (50%) exitált a két éves követési idoszak végére. A kontroll csoportban az 52 esetbol 24 (46%) a progresszió aránya. Tizennégy a lokálrecidiva (58%), 10 (42%) az egyéb progresszió. Az 52 betegbol 6-ot (11%) veszítettünk el. A DM csoportban szignifikánsan több az áttétképzodés (p <0,05), és szignifikánsan több a letális kimenetel (p <0, 001) a két éves követési idoszak alatt.

10 3.2. Hisztopthológiai eredmények A diabeteses csoport betegei között a tumor invázió 3. és 4. fokozata gyakrabban fordul elo, a kontroll csoportra inkább az 1. és 2. fokú terjedés a jellemzo. A DM betegek tumor inváziója agresszívebb, a különbség szignifikáns. (p <0,01)

11 Az értekezés új eredményei 1. A szájüregi precancerosisok, daganatok és a cukorbetegség között szignifikáns epidemiológiai összefüggést találtunk. 2. A diabetes mellitusos betegek körében magasabb a jóindulatú szövetszaporulatok és a rákelozo állapotok aránya, mint az átlag populációban. Precancerosus folyamatok gyakrabban fordulnak elo a 2. típusú diabeteseseknél. 3. A szájüregi carcinomás betegek között szignifikánsan több a 2. típusú cukorbeteg, mint a tumormentes kontroll csoportban (p <0, 01). 4. A cukorbetegeknél a leggyakoribb szájüregi malignoma a gingiva- és az ajaktumor, míg a nem diabeteseseknél a sublingua és a nyelv carcinoma. 5. A szájüregi carcinomák progressziója klinikailag és hisztopathológiailag egyaránt szignifikánsan rapidabb a 2. típusú diabetes mellitusban a nem diabeteses kontroll csoporthoz viszonyítva (p <0,001).

12 Publikációs tevékenység Az értekezés témakörével kapcsolatos közlemények 1. Ujpál M., Suba Zs., Szabó Gy.: Szinkron jelentkezo melanoma malignum és gingiva carcinoma. Fogorvosi Szemle, Ujpál M., Tóth-Bagi Z.: Post mortem diagnosztizált primer multiplex daganatok 10 éves beteganyagunkban. Fogorvosi Szemle, Tóth-Bagi Z., Ujpál M.: Négy primer daganat együttes elofordulása. Fogorvosi Szemle, Ujpál M., Tóth-Bagi Z., Suba Zs., Barabás J.: Kétoldali retinoblastoma irradiatioját követo késoi leiomyosarcoma a maxillo-orbitalis régióban. Fogorvosi Szemle, Ujpál M., Barabás J., Suba Zs.: Három egymást követo elsodleges malignus tumor ritka esete a fej-nyak régióban. Orvosi Hetilap, M. Ujpál., Zs. Németh., A. Reichwein., Gy. Szabó: Long-term results following surgical treatment of benign symmetric lipomatosis (BSL) International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, IF: 0, M. Ujpál., Zs. Suba., J. Barabás., Zs. Németh., B. Szende., Gy. Szabó: Rare incidence of three consecutive primary tumors in the maxillofacial region: retinoblastoma, leiomyosarcoma, and choriocarcinoma: case report Journal Craniofacial Surgery, IF:0,623

13 8. Ujpál M., Matos O., Bíbok Gy., Szabó Gy.: A diabetes mellitus elofordulása malignus szájüregi daganatos betegekben Orvosi Hetilap, Zs. Németh., J. Czigner., L. Iván., M. Ujpál., J. Barabás., G. Szabó: Quadruple cancer, including tripple in the head and neck region. Report of case Neoplasma, IF: 0, Zs. Suba., Zs. Németh., M. Ujpál., Sz. Gyulai-Gaál., B. Szende., Gy. Szabó: Malignant myoepithelioma. Clinicopathological and immunohistochemical characteristics International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, IF: 0, Ujpál M., Matos O., Bíbok Gy., Somogyi A., Suba Zs.: Stomatoonkológiai szurovizsgálat cukorbetegek esetében Fogorvosi Szle, Zs. Németh, Gy. Dömötör, M. Tálos, J. Barabás, M. Ujpál, Gy. Szabó: Resection and replacement of the carotid artery in metastatic head and neck cancer: literature review and case report. International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, IF: 0, M. Ujpál., O. Matos., Gy. Bíbok., A. Somogyi., Gy. Szabó., Zs. Suba: Diabetes mellitus and oral tumors in Hungary. Epidemiological correlations Diabetes Care IF: 5, Ujpál M., Matos O., Bíbok Gy., Somogyi A., Szigeti K., Szabó Gy., Suba Zs.: Diabetes mellitus és szájüregi daganatok epidemiológiai összefüggései Orv. Hetilap (megjelenés alatt)

14 Az értekezés témájához nem kapcsolódó közlemények 1. Ujpál M.: Bucaryl szövetragasztó alkalmazása az ambuláns szájsebészetben. Fogorvosi Szemle, Ujpál M., Szabó Gy. és mtsai: A benignus szimmetrikus lipomatosisról. Magyar Onkológia, Ujpál M., Szabó Gy.: A benignus szimmetrikus lipomatosis szájsebészeti vonatkozásai. Fogorvosi Szemle, , 4. Ujpál M., Szabó Gy.: A Gorlin-Goltz syndroma familiáris elofordulása. Fogorvosi Szemle, Tóth-Bagi Z., Ujpál M., Gyenes V., Tapasztalataink az Otten-féle mandibulo-maxillaris rögzítéssel. Fogorvosi Szemle, Klenk G., Ujpál M., Papp E.: A 3-dimenziós CT vizsgálatok jelentosége a szájsebészet területén. Fogorvosi Szemle, Zavaros G. Ujpál M.: Szimmetrikus exostosis az állkapcson. Fogorvosi Szemle, G. Szabó, M. Ujpál: Massive blutung aus der A. max. 11 Tage nach einer Mittelgesichtfractur. Acta Chirurgica Austriaca,

15 9. Ujpál M., Biczó Á., Huszár L., Temesvári A.-né, Tóthfalusi L., Szabó Gy.: Az Appranax és a Cataflam fájdalomcsillapító hatásának összehasonlító vizsgálata szájsebészeti beavatkozást követoen. Fogorvosi Szemle, Joób Fancsaly Á., Pataky L., Martonffy K., Ujpál M., Hrabák K.: A Gardner szindrómáról több eset kapcsán. Orvosi Hetilap, (21) Fülöp E, Ujpál M, Gyulai Gaál Sz, Bereczkei Á.: A Duomox (amoxicillin) alkalmazásának lehetoségei a szájsebészetben Dentál Hírek, Fülöp E., Ujpál M.: A szájüregi fertozések gyógyszeres kezelése Magyar Egészség Piac, Fülöp E., Ujpál M.: A szájüregi gyulladások gyógyszres kezelésének a lehetoségei Dental Hírek, Koppány F., Joób F. Á., Pataky L., Martonffy K., Ujpál M., Németh Zs., Hrabák K: Gardner-szindróma (esetismertetés) Fogorvosi Szemle,

SEMMELWEIS UNIVERSITY DOCTORAL SCHOOL. Correlations of tumors of the oral cavity and diabetes mellitus

SEMMELWEIS UNIVERSITY DOCTORAL SCHOOL. Correlations of tumors of the oral cavity and diabetes mellitus SEMMELWEIS UNIVERSITY DOCTORAL SCHOOL Oncological Research Programme Correlations of tumors of the oral cavity and diabetes mellitus PhD Thesis Dr. Márta Ujpál Supervisor: Dr. Zsuzsanna Suba Programme

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA. Ujpál Márta

SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA. Ujpál Márta SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA Ph.D. értekezések Ujpál Márta Onkológiai kutatások címu program Programvezeto: Prof. Dr. Jeney András Témavezeto: Dr. Suba Zsuzsanna 1 Ph. D. értekezés A szájüregi daganatok

Részletesebben

Stomato-onkológiai szûrôvizsgálatok: a korai diagnózis lehetôségei

Stomato-onkológiai szûrôvizsgálatok: a korai diagnózis lehetôségei Stomato-onkológiai szûrôvizsgálatok: a korai diagnózis lehetôségei Eredeti közlemény Bánóczy Jolán 1, Bakó Attila 2, Dombi Csaba 3, Ember István 4, Kósa Zsigmond 2, Sándor János 4, Szabó György 5 1 Semmelweis

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

Sentinel nyirokcsomó biopszia szájüregi laphámrák esetén

Sentinel nyirokcsomó biopszia szájüregi laphámrák esetén Sentinel nyirokcsomó biopszia szájüregi laphámrák esetén Dr. Patkó Tamás, dr. Koltai Pál, dr. Remenár Éva, dr. Boér András Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak-állcsont és Rekonstrukciós Sebészeti Osztály

Részletesebben

pt1 colorectalis adenocarcinoma: diagnózis, az invázió fokának meghatározása, a daganatos betegség ellátása (EU guideline alapján)

pt1 colorectalis adenocarcinoma: diagnózis, az invázió fokának meghatározása, a daganatos betegség ellátása (EU guideline alapján) pt1 colorectalis adenocarcinoma: diagnózis, az invázió fokának meghatározása, a daganatos betegség ellátása (EU guideline alapján) Szentirmay Zoltán Országos Onkológiai Intézet Daganatpatológiai Centrum

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓK JEGYZÉKE FOLYÓIRATBAN MEGJELENT IN EXTENSO KÖZLEMÉNY

PUBLIKÁCIÓK JEGYZÉKE FOLYÓIRATBAN MEGJELENT IN EXTENSO KÖZLEMÉNY PUBLIKÁCIÓK JEGYZÉKE FOLYÓIRATBAN MEGJELENT IN EXTENSO KÖZLEMÉNY 1. Maráz K., Gorzó I., Olasz T., Kapros P.: Szövődményes periapicalis elváltozás konzervatív kezelése. Egy eset kapcsán a kalcium-hidroxidról.

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Lehetséges

Részletesebben

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Dr. Simon Attila, Dr. Gelesz Éva, Dr. Szentendrei Teodóra, Dr. Körmendi Krisztina, Dr. Veress Gábor Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Balatonfüredi

Részletesebben

Hormonális hatások jelentősége a szájüregi rák. kialakulásában. Dr. Takács Dániel

Hormonális hatások jelentősége a szájüregi rák. kialakulásában. Dr. Takács Dániel Hormonális hatások jelentősége a szájüregi rák kialakulásában Doktori tézisek Dr. Takács Dániel Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Tímár József egyetemi tanár DSc Hivatalos

Részletesebben

novakpeter77@yahoo.com

novakpeter77@yahoo.com Ö N É L E T R A J Z SZEMÉLYES ADATOK Név DR. NOVÁK PÉTER Telefon +36-62-34-25-22 Fax +36-62-54-52-82 E-mail Állampolgárság novakpeter77@yahoo.com MAGYAR TANULMÁNYOK Dátum 1997-2004 Dátum 2004 - Szegedi

Részletesebben

Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében

Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében Márton Béla DE-ÁOK PA III. évfolyamos hallgató Témavezető: Dr. Kovács Ilona PhD. DE Kenézy Gyula Kórház Patológia Epidemiológiai adatok Méhnyakrák epidemiológiai

Részletesebben

A KEMOTERÁPIA HATÉKONYSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE SZÁJÜREGI DAGANATOS BETEGEKBEN

A KEMOTERÁPIA HATÉKONYSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE SZÁJÜREGI DAGANATOS BETEGEKBEN A KEMOTERÁPIA HATÉKONYSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE SZÁJÜREGI DAGANATOS BETEGEKBEN Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Dr. Németh Zsolt Semmelweis Egyetem Arc-, Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika Klinikai

Részletesebben

DR. HAJNAL KLÁRA / DR. NAHM KRISZTINA KÖZPONTI RÖNTGEN DIAGNOSZTIKA Uzsoki utcai kórház. Emlő MR vizsgálatok korai eredményei kórházunkban

DR. HAJNAL KLÁRA / DR. NAHM KRISZTINA KÖZPONTI RÖNTGEN DIAGNOSZTIKA Uzsoki utcai kórház. Emlő MR vizsgálatok korai eredményei kórházunkban DR. HAJNAL KLÁRA / DR. NAHM KRISZTINA KÖZPONTI RÖNTGEN DIAGNOSZTIKA Uzsoki utcai kórház Emlő MR vizsgálatok korai eredményei kórházunkban 2015.01.01-2016.04.30 között kórházunkban végzett emlő MR vizsgálatok

Részletesebben

Gégerákok TNM beosztása. Dr. Lujber László Egyetemi docens PTE ÁOK Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-, Nyaksebászeti Klinika

Gégerákok TNM beosztása. Dr. Lujber László Egyetemi docens PTE ÁOK Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-, Nyaksebászeti Klinika Gégerákok TNM beosztása Dr. Lujber László Egyetemi docens PTE ÁOK Fül-, Orr-,Gégészeti és Fej-, Nyaksebászeti Klinika TNM History Pierre Denoix 1953 Publication of the "Uniform Technique for a Clinical

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban Dr. Nagy Attila, Dr. Sándor János, Dr. Ádány Róza (Debreceni Egyetem, NK, Megelőző Orvostani Intézet.) Az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010.

Részletesebben

A megjegyzésekre és kérdésekre adott válaszaim a következők: 1.) A bevezető részben miért nem foglalkozik az etiológiával?

A megjegyzésekre és kérdésekre adott válaszaim a következők: 1.) A bevezető részben miért nem foglalkozik az etiológiával? Válasz Prof. Dr. Kásler Miklós opponensi véleményére Hálás köszönetemet szeretném kifejezni Opponens Úrnak, hogy számos fontos elfoglaltsága mellett időt tudott szakítani értekezésem opponensi véleményének

Részletesebben

Bevezetés. A fejezet felépítése

Bevezetés. A fejezet felépítése II./3.8. fejezet: Szervátültetés kérdése daganatos betegségek esetén Langer Róbert, Végső Gyula, Horkay Ferenc, Fehérvári Imre A fejezet célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a szervátültetés és a daganatos

Részletesebben

Publications: 4. Nagykálnai T, Landherr L, Németh GY: Recidiváló epipharynx tumorok lokális rádiumkezelése. Fül-Orr-Gégegyógyászat 31: 97-101, 1985.

Publications: 4. Nagykálnai T, Landherr L, Németh GY: Recidiváló epipharynx tumorok lokális rádiumkezelése. Fül-Orr-Gégegyógyászat 31: 97-101, 1985. 1 Publications: 1. Landherr L, Siminszky M, Patonay P, Patyánik M, Stumpf J. Bucca tumoros betegeink 3 és 5 éves túlélési eredményei 285 kezelt esetnél. MFE Szájsebészeti Szekció Kongresszusának gyűjteményes

Részletesebben

III./9.5. A hüvely daganatai

III./9.5. A hüvely daganatai III./9.5. A hüvely daganatai Tömösváry Zoltán, Langmár Zoltán, Bánhidy Ferenc A fejezetben a hüvely rosszindulatú daganatait taglaljuk, ismertetjük gyakoriságát, típusait, diagnosztikáját, kezelését és

Részletesebben

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok:

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok: A FLAVIN 7 szerepe a betegségek megelőzésében és gyógyításában A harmadik évezred kihívásai a tudományos természetgyógyászat kérdéseit, eredményeit sem hagyták érintetlenül. Őszinte büszkeséggel adunk

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009.

Részletesebben

MESENCHYMALIS TUMOROK

MESENCHYMALIS TUMOROK MESENCHYMALIS TUMOROK Dr. SZEKANECZ ÉVA M.D.,Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2014. (Handout) BEVEZETÉS a malignus tumorok 0.5-1%-a bármely életkorban, de gyerekekben gyakoribb (7%) 4. lágyrész sarcomák

Részletesebben

A mammográfiás szűrővizsgálat és Z0011 vizsgálat hatása az emlőrák sebészetére (és komplex kezelésére). Kecskeméti tapasztalatok.

A mammográfiás szűrővizsgálat és Z0011 vizsgálat hatása az emlőrák sebészetére (és komplex kezelésére). Kecskeméti tapasztalatok. A mammográfiás szűrővizsgálat és Z0011 vizsgálat hatása az emlőrák sebészetére (és komplex kezelésére). Kecskeméti tapasztalatok. Markó László 1,2 Pajkos Gábor 1, Maráz Róbert 2,1, Boross Gábor 2, Svébis

Részletesebben

Ph.D. doktori értekezés tézisei. Az értekezés szerzõje Dr. Bencsik Zsuzsa Fejér megyei Szent György Kórház II Belgyógyászat Székesfehérvár 2005

Ph.D. doktori értekezés tézisei. Az értekezés szerzõje Dr. Bencsik Zsuzsa Fejér megyei Szent György Kórház II Belgyógyászat Székesfehérvár 2005 MELLÉKVESE INCIDENTALOMÁK: SZÖVETTANI HETEROGENITAS, A DEHYDROEPIANDROSTERON SULFAT SZINT ÉS A MELLÉKVESEKÉREG IZOTÓP VIZSGÁLAT DIAGNOSZTIKAI ÉRTÉKE, NYOMONKÖVETÉS Ph.D. doktori értekezés tézisei Az értekezés

Részletesebben

Bevezetés. 2. Rhinitises/asthmás betegek kiemelése 880 dolgozót (695 beköltözot és 185 oslakost) kérdoív alapján emeltem ki ipari populációból Pakson.

Bevezetés. 2. Rhinitises/asthmás betegek kiemelése 880 dolgozót (695 beköltözot és 185 oslakost) kérdoív alapján emeltem ki ipari populációból Pakson. Bevezetés Inhalatív úton a légutakba jutó anyagok sora eredményez az arra érzékeny szervezetben kóros, megváltozott és specifikus légúti rendellenességet. A légúti allergia globális egészségügyi problémát

Részletesebben

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban Dr. Balogh Sándor A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Általános prevenciós útmutató az összes átlagos kockázatú

Részletesebben

MALIGNUS AGYDAGANAT MIATT MŰTÖTT BETEGEK REHABILITÁCIÓJA

MALIGNUS AGYDAGANAT MIATT MŰTÖTT BETEGEK REHABILITÁCIÓJA MALIGNUS AGYDAGANAT MIATT MŰTÖTT BETEGEK REHABILITÁCIÓJA Nagy Helga, Tarjányi Szilvia, Dénes Zoltán OORI Agysérültek Rehabilitációs Osztálya Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Semmelweis Egyetem Rehabilitációs

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen A Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinika közleménye Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen DR. BELLYEI ÁRPÁD, DR. THAN PÉTER. DR. VERMES CSABA Érkezett:

Részletesebben

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017. évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSSAL KÓRHÁZUNKBAN KEZELT BETEGEKBEN: A NEMZETI INFARKTUS

Részletesebben

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon A rosszindulatú daganatos halálozás változása és között Eredeti közlemény Gaudi István 1,2, Kásler Miklós 2 1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, Budapest 2 Országos Onkológiai Intézet,

Részletesebben

SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK

SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK Péter Ilona¹, Boér András² és Orosz Zsolt¹ Országos Onkológiai Intézet, Humán és Kísérletes Daganatpatológiai Osztály¹ és Fej-Nyak,

Részletesebben

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán Szepesi Ágota 1, Csomor Judit 1, Marschalkó Márta 2 Erős Nóra 2, Kárpáti Sarolta 2, Matolcsy András 1 Semmelweis Egyetem I. Patológiai és Kísérlet

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Intraocularis tumorok

Intraocularis tumorok Intraocularis tumorok 25 évvel ezelőtt, ha egy szemben chorioidea melanomát találtunk, akkor a szemet enucleáltuk. Szemben lévő festékes daganat (melanoma chorioideae) Chorioidea melanoma miatt eltávolított,

Részletesebben

Szövettan kérdései Ami a terápiát meghatározza és ami segíti Dr. Sápi Zoltán

Szövettan kérdései Ami a terápiát meghatározza és ami segíti Dr. Sápi Zoltán Szövettan kérdései Ami a terápiát meghatározza és ami segíti Dr. Sápi Zoltán 1.Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Diagnózis (definitív): benignus, malignus, intermedier malignitás, borderline

Részletesebben

X PMS 2007 adatgyűjtés eredményeinek bemutatása X PMS ADATGYŰJTÉS

X PMS 2007 adatgyűjtés eredményeinek bemutatása X PMS ADATGYŰJTÉS X PMS ADATGYŰJTÉS 2007 1 Tartalom Összefoglalás...3 A kutatásba beválasztott betegek életkora... 4 A kutatásba bevont betegek nem szerinti megoszlása... 5 Az adatgyűjtés során feltárt diagnózisok megoszlása...

Részletesebben

Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában. PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna

Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában. PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna Érintett témák: Pajzsmirigy szcintigráfia Mellékpajzsmirigy szcintigráfia F18-FDG

Részletesebben

Többes malignus tumoros eseteink elemzése. Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya

Többes malignus tumoros eseteink elemzése. Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya Többes malignus tumoros eseteink elemzése Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya Szövettanilag bizonyított tumoros betegség Különböző szövettani típus Azonos vagy különböző szervek

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

67. Pathologus Kongresszus

67. Pathologus Kongresszus A kemoirradiáció okozta oncocytás átalakulás szövettani, immunhisztokémiai, ultrastruktúrális jellemzői és lehetséges prognosztikus jelentősége rectum adenocarcinomákban 67. Pathologus Kongresszus Bogner

Részletesebben

ONKOLÓGIA Bödör Csaba I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet november 19., ÁOK, III.

ONKOLÓGIA Bödör Csaba I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet november 19., ÁOK, III. ONKOLÓGIA Bödör Csaba I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet 2018. november 19., ÁOK, III. bodor.csaba1@med.semmelweis-univ.hu ONKOLÓGIA Daganatok általános jellemzése, benignus és malignus daganatok

Részletesebben

Intrapulmonális metasztázisok prognosztikai jelentôsége operált tüdôrákos esetekben

Intrapulmonális metasztázisok prognosztikai jelentôsége operált tüdôrákos esetekben Intrapulmonális metasztázisok prognosztikai jelentôsége operált tüdôrákos esetekben Szôke Tamás, 1 Troján Imre, 1 Furák József, 1 Tiszlavicz László, 2 Balogh Ádám 1 Szegedi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika,

Részletesebben

FOGORVOSI SZEMLE 109. évf. 3. sz

FOGORVOSI SZEMLE 109. évf. 3. sz FOGORVOSI SZEMLE 109. évf. 3. sz. 2016. 94 101. Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Orális Medicina Részleg* Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszék** Szegedi Tudományegyetem,

Részletesebben

A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében

A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KAR A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében HMAP munkaértekezletek 2009 A METABOLIKUS SZINDRÓMA EPIDEMIOLÓGI

Részletesebben

Pajzsmirigy carcinomák nyaki nyirokcsomó metastasisainak percutan ethanol infiltrációs ( PEI ) kezelése

Pajzsmirigy carcinomák nyaki nyirokcsomó metastasisainak percutan ethanol infiltrációs ( PEI ) kezelése Pajzsmirigy carcinomák nyaki nyirokcsomó metastasisainak percutan ethanol infiltrációs ( PEI ) kezelése Dr. Molnár Krisztián PTE Radiológiai Klinika Prof. Dr. Mezősi Emese PTE I. Belgyógyászati Klinika

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Kolorektális eredetű májáttétek preoperatív kemoterápiás kezelést követő reszekciós eredményeinek klinikai vizsgálata

Kolorektális eredetű májáttétek preoperatív kemoterápiás kezelést követő reszekciós eredményeinek klinikai vizsgálata Kolorektális eredetű májáttétek preoperatív kemoterápiás kezelést követő reszekciós eredményeinek klinikai vizsgálata Doktori értekezés Dr. Dede Kristóf Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori

Részletesebben

Elemszám becslés. Kaszaki József Ph.D. SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet

Elemszám becslés. Kaszaki József Ph.D. SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet Elemszám becslés Kaszaki József Ph.D. SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet Miért fontos? Gazdasági okok: Túl kevés elem esetén nem tudjuk kimutatni a kívánt hatást Túl kevés elem esetén olyan eredmény

Részletesebben

A GYOMOR DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEI

A GYOMOR DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEI A GYOMOR DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEI DR. LÉNÁRT ZSUZSANNA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM I.SZ. BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA A GYOMOR JÓINDULATÚ DAGANATAI ("protrudáló gyomorlaesiók", " gyomorpolypusok") eredetük szerint

Részletesebben

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Éles Klára Országos Onkológiai Intézet Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum Budapest, 2010. 12. 03. Epithelialis-mesenchymalis átmenet

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Pécsi Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Kar. Orvosi diploma 1988: cum laude

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Pécsi Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Kar. Orvosi diploma 1988: cum laude SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Név Dr. Németh Zsolt Születési hely, idő Budapest, 1964. augusztus 15. Családi állapot nős, 2 gyermek Állampolgárság magyar Tanulmányok 1982-1984 Pécsi Orvostudományi Egyetem, Általános

Részletesebben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy Dr. Putz Zsuzsanna Újdonságok a pajzsmirigy betegségek gyakorlatában 2018. október 6. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Pajzsmirigy

Részletesebben

Egyetemi Doktori (Ph.D.) Értekezés Tézisei A PANCREAS-M TÉTEK BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEK. M TÉT-TECHNIKAI ELEMZÉSEK

Egyetemi Doktori (Ph.D.) Értekezés Tézisei A PANCREAS-M TÉTEK BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEK. M TÉT-TECHNIKAI ELEMZÉSEK Egyetemi Doktori (Ph.D.) Értekezés Tézisei A PANCREAS-M TÉTEK BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEK. M TÉT-TECHNIKAI ELEMZÉSEK Dr. Árkosy Péter Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Részletesebben

A nyomási fekély ellátásának vizsgálata a minőségi betegellátás kritériumai szerint

A nyomási fekély ellátásának vizsgálata a minőségi betegellátás kritériumai szerint A nyomási fekély ellátásának vizsgálata a minőségi betegellátás kritériumai szerint Doktori értekezés Raskovicsné Csernus Mariann Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos

Részletesebben

Gasztrointesztinális tumorok. Esetbemutatások

Gasztrointesztinális tumorok. Esetbemutatások Gasztrointesztinális tumorok Esetbemutatások 1. Eset: 54 éves férfibeteg 1997 jul.-ban sigma tumor miatt sigma resectio. Szövettan: adenocc. G3, pt3, pn0 (5 nyirokcsomóból) pn0, kevés eltávolított nycs.

Részletesebben

A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei

A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei Dr. Budai András Országos Tisztifőorvosi Hivatal Budapest, 2010. június 14. Daganatok Rosszindulatú daganatos megbetegedés

Részletesebben

Szkizofrénia. Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Szkizofrénia. Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Szkizofrénia Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2014.10.02.. Translációs kutatás Cognitive Neuroscience and Schizophrenia: Translational Research in Need of a Translator

Részletesebben

A tüdőcitológia jelentősége a tüdődaganatok neoadjuváns kezelésének tervezésében

A tüdőcitológia jelentősége a tüdődaganatok neoadjuváns kezelésének tervezésében A tüdőcitológia jelentősége a tüdődaganatok neoadjuváns kezelésének tervezésében Pápay Judit SE, I.sz.Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet 70. Patológus Kongresszus Siófok 2011. szept. 29 - okt.1.

Részletesebben

Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta csuklótáji fájdalom Esetismertetés

Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta csuklótáji fájdalom Esetismertetés A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinika és Pathológia Intézet közleménye Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta

Részletesebben

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály 1. eset Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Anamnézis 42 éves férfi véres széklet hátterében más intézetben az anustól3 cm-re kezdődően 11-12 cm hosszan

Részletesebben

Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében

Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében POTE Ortopédiai Klinika közleménye Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében DR. LOVÁSZ GYÖRGY, DR. KRÁNICZ JÁNOS, DR. SCHMIDT BÉLA Érkezett: 1995. április 11. ÖSSZEFOGLALÁS A szerzôk

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Az állcsontok fogeredetű gyulladásai és sebészeti kezelésük Kockázati tényezők: Elhanyagolt fogazat Rossz szájhigiénia Ált. hajlamosító tényezők

Az állcsontok fogeredetű gyulladásai és sebészeti kezelésük Kockázati tényezők: Elhanyagolt fogazat Rossz szájhigiénia Ált. hajlamosító tényezők Szájsebészet Dento-alveoralris sebészet Fogeltávolítás (Extractio,sculptio) Fogmegtartó műtétek Parodontális sebészet Maxillofacialis sebészet Fejlődési rendellenességek Traumatológia Tumorok Asszisztensi

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban Molnár Zsolt PTE, AITI Bevezetés Research vs. Science Kutatás Tudomány Szerkezeti háttér hiánya Önkéntesek (lelkes kisebbség) Beosztottak (parancsot teljesítő

Részletesebben

COOPERATION IN THE CEREAL SECTOR OF THE SOUTH PLAINS REGIONS STRÉN, BERTALAN. Keywords: cooperation, competitiveness, cereal sector, region, market.

COOPERATION IN THE CEREAL SECTOR OF THE SOUTH PLAINS REGIONS STRÉN, BERTALAN. Keywords: cooperation, competitiveness, cereal sector, region, market. COOPERATION IN THE CEREAL SECTOR OF THE SOUTH PLAINS REGIONS STRÉN, BERTALAN Keywords: cooperation, competitiveness, cereal sector, region, market. Using a questionnaire, we determined the nature and strength

Részletesebben

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tájékoztassa a munkahelyére érkező vendégeket a különféle szervekből nyert citológiai anyagok feldolgozásáról, diagnosztikára való előkészítéséről! Tájékoztatója során az alábbi szempontokra

Részletesebben

A tüdő gócos betegségei. Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai klinika

A tüdő gócos betegségei. Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai klinika A tüdő gócos betegségei Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai klinika A tüdő gócos betegségei HRCT Gyakorlati algoritmusok Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai klinika Gócok felosztás, cc Szoliter

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

Férfi emlő és vékonybél leiomyosarcomája

Férfi emlő és vékonybél leiomyosarcomája A férfi emlő rosszindulatú daganata a ritkább megbetegedések közé tartozik, Magyarországon, mint Európában általában, 100 női emlőrákra esik egy férfi emlőrák. Az emlő sarcomája a női emlő rosszindulatú

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

A NEPHROPATHIA DIABETICA KORAI STÁDIUMÁNAK KIALAKULÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

A NEPHROPATHIA DIABETICA KORAI STÁDIUMÁNAK KIALAKULÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A NEPHROPATHIA DIABETICA KORAI STÁDIUMÁNAK KIALAKULÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DR. LENGYEL ZOLTÁN Szent Margit Kórház IV.Belgyógyászati Osztály Budapest Programvezető:

Részletesebben

Outdoor sportterápia alkalmazása és hatékonyságának felmérése II. típusú diabetes mellitusban szenvedő pácienseknél

Outdoor sportterápia alkalmazása és hatékonyságának felmérése II. típusú diabetes mellitusban szenvedő pácienseknél Outdoor sportterápia alkalmazása és hatékonyságának felmérése II. típusú diabetes mellitusban szenvedő pácienseknél Szilágyi Brigitta, gyógytornász Dr. Járomi Melinda, Makai Alexandra Problémafelvetés

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó A év szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Barna István

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó A év szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Barna István IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Barna István A részvevők nemek szerinti megoszlása (n=19865) 11755 nő 8110 férfi 41% Férfi Nő 59% A felnőtt

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

A hepatocelluláris karcinóma kezelési lehetőségei - a májátültetés

A hepatocelluláris karcinóma kezelési lehetőségei - a májátültetés A hepatocelluláris karcinóma kezelési lehetőségei - a májátültetés Végső Gy, Görög D, Kóbori L, Fehérvári I, Nemes B, Langer R Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest A szervátültetés

Részletesebben

Az alábbiakban megjelölt akkreditált helyen letöltendő gyakorlatok időtartama, alapszakvizsgák szerint:

Az alábbiakban megjelölt akkreditált helyen letöltendő gyakorlatok időtartama, alapszakvizsgák szerint: A Debreceni Egyetemen a belgyógyász, csecsemő-és gyermekgyógyász, vagy háziorvos szakorvosok által megszerezhető diabetológiai licenc képzési követelményei és feltételei (2014. évtől kezdődően) A képzés

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Anyag és módszer

1. Bevezetés. 2. Anyag és módszer DR. FODOR MÓNIKA * Értékrend, élelmiszerfogyasztói preferencia és a szolgáltatás-választás indítékai közötti összefüggések a hazai munkahelyi étkezés piacán 1. Bevezetés Correlations between the individual

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekbe

Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekbe Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekben a korcsoportokban ez a leggyakoribb daganatos halálozási

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

Sebész szerepe az axilla ellátásában Mersich Tamás Uzsoki utcai Kórház Sebészeti-onkosebészeti Osztály 2014. május 24. Kecskemét Bevezetés A nyirokcsomók sebészi eltávolítása felel a legtöbb szövődményért

Részletesebben

A szájüregi laphámsejtes carcinoma prevenciója

A szájüregi laphámsejtes carcinoma prevenciója A szájüregi laphámsejtes carcinoma prevenciója 1 Incidencia, túlélés Körülbelül 36,000 amerikai szájüregi és pharyngeális daganata lesz diagnosztizálva ebben az évben 8000 halált fog okozni, nagyjából

Részletesebben

A fejezet felépítése. A.) Általános nevezéktan

A fejezet felépítése. A.) Általános nevezéktan II./1.4. fejezet: Nevezéktan, stádiumbeosztás Torgyík László, Dank Magdolna A fejezet áttekintése során a hallgató megismerkedik az onkológiai kezelések során használatos kifejezések értemével és a TNM-osztályozás

Részletesebben

Gyermekkorban alkalmazott kemoterápiás kezelések késői orális manifesztációi. dr. Németh Orsolya

Gyermekkorban alkalmazott kemoterápiás kezelések késői orális manifesztációi. dr. Németh Orsolya Gyermekkorban alkalmazott kemoterápiás kezelések késői orális manifesztációi Doktori tézisek dr. Németh Orsolya Semmelweis Egyetem Patológiai tudományok Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos bírálók: Szigorlati

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

SURGICAL MANAGEMENT OF ODONTOGENIC CYSTS. SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST

SURGICAL MANAGEMENT OF ODONTOGENIC CYSTS. SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST SURGICAL MANAGEMENT OF ODONTOGENIC CYSTS SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST DEFINITION A cyst is a sac with walls of connective tissue, lined by epithelium, containing fluid or

Részletesebben