I. évfolyam, 1. szám, Június

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. évfolyam, 1. szám, Június"

Átírás

1 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június I. évfolyam, 1. szám, Június Levendula Hetek - SZEDD MAGAD! 2. Levendula Fesztivál - Heti programok 4. Tihany és a levendula - A Dél-Európai levendula kapcsolata Tihannyal 7. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park programjai - Június 9. Magyar Nemzeti Parkok Hete - Geofoglalkozás a Lóczy-barlangnál 9. Kompközlekedés - Hosszabb ideig és gyakrabban járnak a kompok 10.

2 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június Levendula Hetek, Levendula Fesztivál Szedd Magad! Szüreteljünk közösen levendulát június 13-től július 5-ig minden nap órától óráig a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen. Levendula SZEDD MAGAD! június 13 július 5. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság június 13-tól július 5-ig minden nap órától óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni. Helyszín: Tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvény (Gödrösi elágazó) GPS: , A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt, sorszámozott arató táskába lehetséges. Előzetes regisztráció nem szükséges! Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula-szedésnek nincs egyéb díja. Parkolni a helyszínen, a levendula ültetvény előtt díjmentesen lehet. A helyszínen jelenlévő természetvédelmi őrök tájékoztatják az érkezőket a parkolási lehetőségekről, a szabad parkolóhelyekről. A Tihanyba hajóval érkezőknek javasoljuk, hogy a hajóállomástól sétáljanak fel a faluba, majd a falu végétől a kerékpárúton az ültetvényre. Akik vonattal érkeznek Balatonfüredre, onnan menetrendszerinti autóbusszal utazhatnak Tihanyba, ahol a településen belüli utolsó megálló a levendula ültetvényhez a legközelebbi (a temetőnél), onnan a kerékpárúton javasolt kisétálni az ültetvényre.

3 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június A részvétel feltételei: 1. Arató táska vásárlása, amelynek díja: Ft/arató táska. Igény szerint több arató táska is vásárolható. Arató táska mérete: 28 cm X 21 cm x 11 cm. Levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt (sorszámos, BfNP logós) arató táskába lehet szedni, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett. 2. A levendula szedését mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel végzi (olló, metszőolló, kés). Szükség esetén a helyszínen metszőollót korlátozott számban tudunk kölcsönözni. A levendula kézi, vagy nem megfelelő eszközzel történő szedése a cserjék védelme érdekében - tilos. 3. A levendulát az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni. 4. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és felelősségére vehet részt a szedésben! 5. A levendula szedését követően kérjük vendégeinket, hogy az arató zacskót utólagos regisztráció érdekében a standhoz vigyék vissza. Ekkor vendégünk zacskónként egy, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeit tartalmazó leporellót kap, amely egyben egy fő felnőtt részére két alkalommal kedvezményes belépést biztosít a feltüntetett bemutatóhelyeinken. A kedvezmény ig vehető igénybe. 6. A helyszínen kész levendula-csokor is kapható, ára 500-Ft/csokor. 7. Tájékoztatjuk továbbá vendégeinket, hogy a helyszínen kizárólag levendula szedésére van lehetőség, tő vásárlására nem. Ültetésre alkalmas levendula tő vásárlására, valamint egyéb levendula-, és nemzeti parki termékek vásárlására (levendula szappan, olaj, csoki, szörp, lekvár, ajándéktárgyak, levendula ételeket tartalmazó szakácskönyv, bivaly-, és szürkemarha szalámi, stb.) a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban van lehetőség! A helyszínen tartózkodó természetvédelmi őröktől további információk kérhetők. 8. Előzetes regisztráció nem szükséges! 9. Információ hétköznap: 87/ A "SZEDD MAGAD!" akción kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az őslevendulásban is tilos.

4 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június Levendula Hetek, Levendula Fesztivál Programfüzet Levendula SZEDD MAGAD! Szüreteljünk közösen levendulát! június 13-től július 5-ig minden nap órától óráig a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen. Programok a Levendula Ház Látogatóközpontban a Levendula Hetek alatt, hétköznapokon: június ig, június ig és június 29 - július 3-ig H-P (csak hétköznapokon): órától a látogatók a megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról között levendulás kézműves foglakozás a foglalkoztató teremben. A kézműves foglalkozáson a részvétel 400,- Ft/fő! órától Ötórai tea! A belépőjegy megváltásával vendégünk egy levendula teára, aki magával hozza a saját bögréjét! Programok a Levendula Ház Látogatóközpontban a Levendula Fesztivál idején: június 19-én, pénteken, 20:00 órakor: Kövi Szabolcs koncert a Levendula Ház kertjében. A jegy ára 900 Ft/fő június 20-án, szombaton: órától a látogatók a megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról. 10:00 órakor túra az Aranyházhoz, 18:00 órakor túra az Öreg levendulásba június 21-én, vasárnap: Fakanáltól nyenyeréig! a Levendula Ház kertjében - egész nap - részletek Csizmazia Csönge mesekuckója a Levendula Ház Látogatóközpont udvarán A Levendula Ház minden nap, ünnepnapokon is, egész nyáron nyitva tart! * interaktív kiállítás a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levenduláról * film * levendulás ajándékbolt és teázó * tanösvény További információ a rendezvényről: Levendula Ház Látogatóközpont Cím: 8237 Tihany, Major u. 67. Telefon:

5 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június Teljes program a fesztivál ideje alatt ( , péntek, szombat, vasárnap) június 19. péntek óra "Ürgevilág Tihanyban Kércz Tibor fotó kiállításának megnyitója a Németh László Művelődési Ház tetőtéri galériájában (Tihany, Mádl Ferenc tér 1.) Megtekinthető hétköznap július 31-ig 10-től 16 óráig 20:00 órakor: Kövi Szabolcs koncert a Levendula Ház kertjében. A jegy ára 900 Ft/fő június 20. szombat Belső-tó partja: 9.30 Nordic Walking túra Galambos László vezetésével Ünnepélyes megnyitó Rövid túra az Aranyházhoz a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereinek vezetésével Kézműves műhelyek Kézműves kirakodóvásár órától a Levendula Ház látogatói megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról népi fa játékpark Régi idők világa: kukorica morzsolgató, gabona szemezgető, lepény gyúrás, sütés, fűszerszaglászó, virágszövés, szappankészítés, illatosítás, krumpli nyomdázás, teknőben mosás, Őshonos kisállat simogató A Tallabile zenekar műsora Táncház Kirándulás az Öreglevendulásba a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereinek vezetésével Mádl Ferenc tér: Amatőr néptánc csoportok bemutatkozása órától A színpadon a Sing-Sing-Sing Veszelka Kommandó koncert Rakonczai Imre zenés estje

6 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június június 21. vasárnap, Belső-tó partja: A fakanáltól a nyenyeréig Ismerkedés a magyar népi hangszerekkel Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont kertje Tóth László műsora Nordic Walking túra Galambos László vezetésével Játékos népi vetélkedők, akadályversenyek Toma és csapata vezetésével A Portéka Színpad vásári komédiája Csizmazia Csönge mesekuckója a Levendula Ház Látogatóközpont udvarán A Tihanyi Asszonykórus műsora Sic Transit Folkműhely műsora Levendula Ház Látogatóközpont udvarán KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYEK: Tündérsziget - nagyi sütödéje (Tihany, Kossuth L. u. 29.) hétfő: Levendulazsák készítés kedd: Levendulás sütemény sütés szerda: Szappan nemezelés csütörtök: Levendulás buzogány fonás péntek: Levendula batyu készítés, levendula szörp főzés Egész héten levendula szörp, és levendulás sütemények kóstolója KOGART Kiállítások, Tihany, Kossuth Lajos utca 10. Június 20. A kiállítóhely látogatóit egy pohár levendula szörppel fogadják Tihanyi Agóra Piac (Akasztó domb) Június 20-június 21. A piac 8 órától, a programok 10 órától kezdődnek. Gyerekeknek játszóház, kézműves foglalkozás, valamint 2 körhinta várja őket. Felnőtteknek főzünk levendulás lekvárt, üstben, levendulás finomságok versenyét, kovácsbemutató is. borkóstolás, bográcsgulyás.

7 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június Tihany és a levendula A Dél-Európában honos levendula tihanyi termesztése az 1920-as évek közepéig nyúlik vissza, ekkor telepítette az első ültetvényeket a félszigeten Bittera Gyula, korának európai hírű szaktekintélye, a növényi hatóanyagok kutatója. Tihany, Öreg Levendulás Fotó: Vers József A Csúcs-hegy oldalában az apátságtól bérelt területen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal először mintegy 20 hektáros ültetvényt létesített, melyet akésőbbiekben közel ötszörösére bővített. A terület klímája, talajadottságai, és a szakértelem szép eredményeket hozott: a tihanyi levendulából párolt olaj európai hírűvé vált, sőt, az Egyesült Államokban is sikeres és elismert volt. Büszkék lehetünk e múltra: a világ egyik legszebb helyén világszínvonalú tudással világszínvonalú terméket állítottak elő. A második világháborút csaknem ötven év hanyatlás és feledés követte: a levendulások nagy részét kivágták, a maradékot magára hagyták. Az 1990-es évek közepe azonban fordulatot hozott, a nemzeti park lelkes gazdálkodókkal összefogva - a területén található levendulások maradványainak, a ezzel együtt a levendulatermesztés kultúrájának feltámasztásába kezdett. Az öreg levendulás területén több éven át tartó munkával lassanként visszaszorították az erdő cserjéit, fáit, kialakulhatott a ma látható megkapó kép. Mintha a levendula természetes élőhelyén járnánk, ligetes, helyenként még sorokat formáló mandulafák körül lila virágtömeg, a háttérben hol a Balaton, hol a félsziget beltavainak, hegyének-völgyének megkapó látványa. Sok ezren látogatnak ide minden évben a levendula virágzásának idején, s távoznak élményekkel gazdagon. A levendulatermesztés fontos a félsziget értékeinek megőrzésében: olyan mezőgazdasági hasznosítás, amely kíméletes a természettel: a levendula nem igényel vegyszereket, műtrágyákat. Főként ez az oka annak, hogy további ültetvények létesültek, és reméljük, fognak is létesülni a nemzeti park területén, annak kezelésében vagy támogatásával.

8 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június Az első új nagyjából öt hektáros - ültetvényt 1995-ben kezdték telepíteni. A Tihanyba vezető műút mellett fekvő terület hatalmas virágtömegét óta a látogatókkal közösen, SZEDD MAGAD! formában aratják, a virágszedés élményében sok honfitársunk osztozott már az unokáktól a nagyszülőkig. Ez egy igazi társas program, a tapasztalatok szerint a résztvevők ritkán érkeznek egyedül, és mosolyogva távoznak. Tihany, SZEDD MAGAD! - levendula aratás az "új" ültetvényen Fotó: Vers József A levendula ily módon le nem aratott részét természetesen hasznosítják, levágás után illóolajat párolnak belőle, amely aztán tisztán, higítatlanul és bármilyen adalék, vagy máshonnan származó olaj hozzáadása nélkül kerül forgalomba. A tihanyiak mindig is szerették és ültették házaik köré a levendulát, a település is virágdíszbe öltözik ebben az időszakban. A levendulatermesztés, és a levendula felhasználása itt az élet természetes része, s az idelátogató mindent megtalálhat, ami ehhez kapcsolódik: levendula a domboldalakon, a házak körüli kiskertekben, ételekben, italokban, külsőleg és belsőleg, testnek és léleknek. Tihany egyedülálló szépségű tájképpel, lila virágtömeggel és sok érdekes rendezvénnyel várja vendégeit. Szöveg és fotók: Vers József tájegység-vezető Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tihanyi tájegység

9 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park júniusi programjai Környezetünk programajánlata Kirándulás szakvezetővel a Matula kunyhóhoz` :00-18:00 Pannon Csillagda programok 2015, látogatás Környezetvédelmi világnap, látogatás a Diásszigetre :00 Terelőkutyabajnokság Salföld 2015 Salföld Major Kirándulás szakvezetővel a Matula kunyhóhoz` :00-18:00 Pannon Csillagda programok 2015, látogatás :00 Nemzeti Parkok Hete programok a Nemzeti Parkban Levendula Hetek Tihany Kirándulás szakvezetővel a Matula kunyhóhoz` :00-18:00 Pannon Csillagda Programok 2015, látogatás A patak lakói Magyar Nemzeti Parkok Hete - Tájházlátogatás Nemzeti Parkok Hete a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban Balatoni túrák 2015, nappali és éjszakai túrák a Balatonfelvidéken Szentjánosbogár túra a gyenesdiási Nagymezőtől a Büdöskútig :00-19:00 Nemzeti Parkok Hete a Nemzeti Parkban Fakanáltól nyenyeréig! Kirándulás szakvezetővel a Matula kunyhóhoz` :00 18:00 Pannon Csillagda programok 2015, látogatás :00-18:00 Pannon Csillagda látogatás Kirándulás szakvezetővel a Matula kunyhóhoz` Részletes információ itt: https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/junius/ Magyar Nemzeti Parkok Hete: Geofoglalkozás a Lóczy-barlangnál Találkozási hely: Balatonfüred, Lóczy-barlang bejárata (Öreghegyi út vége) GPS: , Geofoglalkozás dátuma és ideje : június 18. csüt. 10:00 Geofoglalkozás hossza barlanglátogatással: 1,5 óra Geofoglalkozás várható időtartama: Barlang-látogatás foglalkozással 1,5 óra Geofoglalkozás jellege: A foglalkozás térítésmentes, a Lóczybarlang belépődíj ellenében látogatható. Belépőjegyek: felnőtt 500 Ft/fő, gyermek (3-14 éves) 300 Ft/fő, kedvezményes (pedagógus) 400 Ft/fő Előzetes jelentkezés szükséges, módja: telefon vagy Jelentkezési határidő: június :00 óráig Geofoglalkozás-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, mobiltelefonszám: , sardy[pont]bfnpi[kukac]gmail[pont]com weboldal: Facebook:http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék. A körülbelül 1 órát igénylő programon alkalom lesz a Lóczy-barlang szakvezetéssel történő megtekintésére, illetve a gyerekek interaktív, játékos foglalkozáson vethetnek részt.

10 Hétfő I. évfolyam 1. szám, június Változás a kompközlekedésben Hosszabb ideig és sűrűbben közlekednek a balatoni kompok, tudtuk meg Szabó Zsolttól, a Balatoni Hajózási Zrt. személyhajózási üzletágvezetőjétől. Május végétől Szántód-révből az első járat 6:40 órakor, az utolsó 21:20 órakor indul. Közben 40 percenként indulnak további kompok. Péntektől Tihany-révből az első komp 7:00 órakor, az utolsó 21:40 órakor indul el a tulsó partra, a két időpont között innen is 40 percenként mennek a járatok. Jó tudni, hogy az idei évben néhány változás volt a kompok díjszabásában. Így pl. a nagyméretű haszonállat (ló, szamár, kecske, juh stb.) a továbbiakban csak erre a célra kialakított járműben szállítható. Viteldíjat kell fizetni bármely irányban mért, 70 centimétert meghaladó poggyász után (pl. surfdeszka, vitorla, kézikocsi, összecsukott kerékpár). Díjmentesen szállítható kézipoggyászként (mérettől függetlenül) a személyhajózási és üzletszabályzatban meghatározott eszközök, tárgyak (pl. gyermekkocsi, kézitáska, bőrönd, kézi hangszer, horgászbot, sétapálca, esernyő). Köszönjük, hogy elolvasta júniusi számunkat!

I. évfolyam, 3. szám, Augusztus

I. évfolyam, 3. szám, Augusztus 1 2015.08.03. Hétfő I. évfolyam 3. szám, augusztus I. évfolyam, 3. szám, Augusztus Tihanyi Szabadtéri Játékok Bujtor István Szabadtéri Színház 2. Levendula Ház program Gyógynövénynap, a Bagoly éve 3. Tihanyi

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2015. május

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2015. május Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2015. május május 1. CSILLAGSÉTA A HORTOBÁGYI VADASPARKBAN A csillagséta során felfedezhetjük együtt a Hortobágyi Vadaspark és környékének élővilágát, majd

Részletesebben

Turisztikai programajánló

Turisztikai programajánló Körös-Maros Nemzeti Park Kiadja: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Felelős kiadó: Tirják László igazgató Szerkesztették: Bánfi Péter, Domokos Andrea, Lestyan-Goda Judit, Orcsikné Fazekas Edit, Tóth-Gyenes

Részletesebben

Programok a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban

Programok a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban Programok a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban A programváltoztatás jogát fenntartjuk! A meghirdetett túravezetések min. 5 fő részvételével indulnak, a programokra kérjük csoportok előzetes bejelentkezését!

Részletesebben

XXI. Meghívásos Amatőr Kettesfogathajtó verseny Tihanyban eredmények a 9. oldalon KÉRDŐÍV AZ ÚJSÁGBAN! A tartalomból:

XXI. Meghívásos Amatőr Kettesfogathajtó verseny Tihanyban eredmények a 9. oldalon KÉRDŐÍV AZ ÚJSÁGBAN! A tartalomból: A TIHANYI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 2011. június V. évfolyam 40. szám KÉRDŐÍV AZ ÚJSÁGBAN! FOTÓ: DR. TÓTH VIKTOR XXI. Meghívásos Amatőr Kettesfogathajtó verseny Tihanyban eredmények a 9. oldalon A tartalomból:

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember HÍREK Az Év ökoturisztikai létesítménye A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett kölkedi Fehér Gólya Múzeum 2. helyezést

Részletesebben

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET IV. Füzes Grill Kupa 2014. augusztus 23. (szombat) Füzesgyarmat, Kastélypark fürdő előtti tér További információ: www.fuzesgrillkupa.hupont.hu Kedves Olvasó! Kirándulni

Részletesebben

búcsú programfüzet XIX. krisna-völgyi 2014. 07. 18 20. www.bucsu.krisnavolgy.hu

búcsú programfüzet XIX. krisna-völgyi 2014. 07. 18 20. www.bucsu.krisnavolgy.hu XIX. krisna-völgyi búcsú 2014. 07. 18 20. programfüzet www.bucsu.krisnavolgy.hu Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapító ácáryája Fontos tudnivalók

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti a Nagyharsányi Szoborparkot

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti a Nagyharsányi Szoborparkot A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2012. május AKTUÁLIS HÍREINK A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti a Nagyharsányi Szoborparkot A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a közelmúltban

Részletesebben

Kedves Lányok és Fiúk!

Kedves Lányok és Fiúk! Kedves Lányok és Fiúk! Megint eltelt egy év, ismét itt a nyár, újra kezetekbe vehetitek a szegedi vakáció kedvelt programfüzetét. Sorjáznak benne a jobbnál jobb ajánlatok, amelyek elkalauzolnak Benneteket

Részletesebben

A TIHANYI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA

A TIHANYI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA A TIHANYI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 2008. május II. évfolyam 6. szám Kecskeköröm ünnep Tihanyban összeállítás a 9. oldalon Fotó: DR. TÓTH VIKTOR A tartalomból: (Utcakép) zavar.... 4 Keresõmarketing konferencia

Részletesebben

P AN N O N H AL M I F Ő AP ÁT S ÁG

P AN N O N H AL M I F Ő AP ÁT S ÁG P AN N O N H AL M I F Ő AP ÁT S ÁG 996-ban Géza fejedelem bencés szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2011/MÁJUS

A pécsváradi Tourinform iroda 2011/MÁJUS A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2011/MÁJUS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2011. évi ötödik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

IRÁNY AZ ERDŐ! Turisztikai programnaptár 2015 TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL

IRÁNY AZ ERDŐ! Turisztikai programnaptár 2015 TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL IRÁNY AZ ERDŐ! Turisztikai programnaptár 2015 HASZNOS TUDNIVALÓK: A programokon mindenki saját felelősségére vehet részt. Ruházat: gyalogláshoz megfelelő öltözet, cipő szükséges. Esetleges eső miatt vízhatlan

Részletesebben

2009. Éves Beszámoló

2009. Éves Beszámoló I/C kötet 1. oldal Zöld Szikla Művészet-és Természetvédő Alapítvány 6800 Hódmezővásárhely, Bolgár u. 9. Tel: 20/ 975 1458 www.zoldszikla.hu e-mail: info@zoldszikla.hu 2009. Éves Beszámoló 2008. december

Részletesebben

Országgyűlési választások 2010

Országgyűlési választások 2010 XX. évfolyam, 4. szám Népességi adatok A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal veszprémi kirendeltségétől kapott adatok szerint 2010. január elsején Alsóörs állandó lakossága 1574 fő, Csopakon

Részletesebben

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2010 október Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe

Részletesebben

Köszöntő. 2014-ben is vendégszeretettel várjuk Pécsett! A kiadvány a DDOP 2.1.3./B-11-2011-0005 pályázati program keretében valósult meg

Köszöntő. 2014-ben is vendégszeretettel várjuk Pécsett! A kiadvány a DDOP 2.1.3./B-11-2011-0005 pályázati program keretében valósult meg Köszöntő Az országban minden évben Pécsre érkezik meg legkorábban a tavasz, egyik pillanatról a másikra kizöldül a Mecsek, virágoznak a mandulafák, előbújik a medvehagyma. A város terein és parkjaiban

Részletesebben

MÉH e-hírlevél. 55. SZÁM, 2015. június 11.

MÉH e-hírlevél. 55. SZÁM, 2015. június 11. MÉH e-hírlevél 55. SZÁM, 2015. június 11. NYÁRI ZÖNGE Újra nyakunkon a kedvenc évszakunk. Ilyenkor némileg átalakul a hírcsokrunk tartalma s előtérbe kerülnek a nyári programok, táborok, találkozók. Az

Részletesebben

Országos Néptánc tábor is lesz idén nyáron Csopakon

Országos Néptánc tábor is lesz idén nyáron Csopakon 2014. március :: III. évfolyam 3. szám Országos Néptánc tábor is lesz idén nyáron Csopakon Errõl is döntött legutóbbi közgyûlésén a Városok- Falvak Szövetsége Kõszegen tartott közgyûlésén a tagság tájékoztatta

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. június 25-i ülésére Tárgy: A Magas-Bakony Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. 2015. évi munkaterve és a 2015-2020-as

Részletesebben

KULTURÁLIS KÖZPONT ÚJPESTI PROGRAMAJÁNLÓ 2015 TAVASZ NYÁR

KULTURÁLIS KÖZPONT ÚJPESTI PROGRAMAJÁNLÓ 2015 TAVASZ NYÁR ÚJPESTI KULTURÁLIS KÖZPONT PROGRAMAJÁNLÓ 2015 TAVASZ NYÁR PROGRAMNAPTÁR 2015. február 2015. augusztus facebook.com/ujkk.hu ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI HÁZ 1043 Budapest, Tavasz utca 4. Telefon: 1-231-6000, e-mail:

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon. Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra. Programfüzet

Hungarikumok a Fertő-tájon. Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra. Programfüzet Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2014. május 17. 09-17 óra Programfüzet Fertő-táj Világörökség Nap www.vilagoroksegnap.hu; www.fertotaj.hu Általános ügyelet: Taschner Tamás 20/775-6804

Részletesebben

Felszentelték az új református templomot. Megnyílt a Balaton legforgalmasabb hídja. A fény festői. Nyílt nap az arborétumban. 20 éve várt esemény

Felszentelték az új református templomot. Megnyílt a Balaton legforgalmasabb hídja. A fény festői. Nyílt nap az arborétumban. 20 éve várt esemény XXV. évfolyam 5. szám Havonta megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft 2015. május 20 éve várt esemény Felszentelték az új református templomot Felszentelték Badacsonytomajon a református közösség új református

Részletesebben

Hungarikumok a Fertő-tájon

Hungarikumok a Fertő-tájon Hungarikumok a Fertő-tájon Fertő-táj Világörökség Nap 2013. május 17. 9-17 óra Programfüzet Kedves Vendégeink! A 2001. decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették

Részletesebben

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INGYENES KIADVÁNYA

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INGYENES KIADVÁNYA Vitorláskikötő 2. oldal Gyógyuljon Györökön 8. oldal...a maga keresztje 11. oldal 2013. III. szám Április BALATONGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INGYENES KIADVÁNYA NÉMET TESTVÉRTELEPÜLÉSÜNK 3 KÖZÉRDEKŰ

Részletesebben

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INGYENES KIADVÁNYA

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INGYENES KIADVÁNYA Becei kápolna búcsúja 9. o. Húsvéti tojásdobálás 14. o. Bográcsra fel! 15. o. 2014. IV. szám Május BALATONGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK INGYENES KIADVÁNYA A TARTALOMBÓL Felhívás 2. Strandbelépők 3. Iskolai

Részletesebben

J E L E S - T Á. Kecskemét, 2013. március 01 - november 22. p r o g r. a m f. e t N A P

J E L E S - T Á. Kecskemét, 2013. március 01 - november 22. p r o g r. a m f. e t N A P ENERGIATAKARÉKOSSÁGI VILÁGNAP - A VÍZ VILÁGNAPJA - A FÖLD NAPJA J E L E S p r o g r N A P a m f ü z R - T Á e t EUROPAI AUTÓMENTES NAP KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP - MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE MADARAK ÉS

Részletesebben

MÚZEUMI TÁJÉKOZTATÓ. Tájékoztató a 2015. március április havi programokról LI. évfolyam 3 4. szám

MÚZEUMI TÁJÉKOZTATÓ. Tájékoztató a 2015. március április havi programokról LI. évfolyam 3 4. szám MÚZEUMI TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztató a 2015. március április havi programokról LI. évfolyam 3 4. szám IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM Székesfehérvár, Országzászló tér 3. SZÜLETÉS A GYERMEKÁLDÁS

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben