Mindennapi és tudományos emberismeret, a tanulók megismerése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mindennapi és tudományos emberismeret, a tanulók megismerése"

Átírás

1 A TANULÓK MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI: Mindennapi és tudományos emberismeret, a tanulók megismerése A tanulók megismerése a pedagógus alapvető feladatai közé tartozik. Egy nevelési-oktatási folyamatban a tanulók hatékony személyiségfejlesztése, vagy értelmi nevelése nem képzelhető el a tanulókkal kapcsolatos széleskörű ismeretek nélkül. Fejleszteni, vagy akár csak eredményesen megváltoztatni csak azt lehet, amit a tevékenység előtt és a fejlesztési folyamat alatt is alaposan megismertünk. A nevelési-oktatási folyamat anélkül is lezajlik, hogy a pedagógus felismerné és figyelembe venné a tanulói sajátosságokat, de ez a folyamat csak kevésbé lehet hatékony. Ha a pedagógus az osztálytermi munka során, vagy akár a tanórán kívüli tevékenységek keretében úgy avatkozik be a tanulók fejlődésébe, hogy nem ismeri a sajátosságaikat, az nem csak a hatékonyságot ronthatja, hanem több esetben kifejezetten káros is lehet. Például, ha egy pedagógus nem ismeri fel azt, hogy egy tanulója diszgráfiagyanús és nem kéri szakértő közreműködését, illetve nem biztosít különleges bánásmódot a tanulónak, akkor a helyesírási problémák, az írás nehézsége miatt kialakuló rossz eredményű dolgozatok közvetlenül hatással lesznek a tanuló teljesítményére, illetve ezen keresztül közvetetten az egész életvezetésére. Ebben az esetben a tanár nem ismert fel egy olyan tanulói sajátosságot, amiről a tanuló nem tehet, és a teljesítményén keresztül megbüntette azért, amit ő egyébként sem tudna megváltoztatni. Ennek következményeként a tanuló más sajátosságai, pl. énkép, iskolával, a tanulással kapcsolatos attitűd erősen negatív irányba is változhatnak, ami szintén a pedagógus hibájára vezethető vissza. A pedagógusnak a tanulói sajátosságok megismerésén kívül szintén feladata, hogy ezeket a jellemzőket, illetve ezek a tanuló viselkedésében és gondolkodásában megnyilvánuló következményeit megértse. A tanuló nagyrészt saját tulajdonságai és a tanári tevékenység hatására cselekszik és gondolkodik. A neveléstudomány ezen faktorokat megismerve olyan jelenségeket, szabályokat képes felmutatni a pedagógus számára, amelyek alapján az osztálytermi folyamatok többsége megérthető és kontrollálható. A pedagógus megismerve és megértve a tanulói sajátosságokat, mindenképpen el kell hogy fogadja őket. Ehhez kellőképpen empatikusnak kell lennie, és alapvetően szeretnie is kell a gyerekeket. A tanulói sajátosságok a nevelési-oktatási folyamatnak olyan tényezői, amelyekkel lehet szimpatizálni

2 (pl. szorgalmas tanuló), ugyanakkor lehet ellenérzéseket is megfogalmazni (pl. fegyelmezetlen tanuló), de minden esetben a folyamat részeként el kell fogadni. Vannak olyan sajátosságok, amelyeket a pedagógusnak a tanítási-tanulási folyamat szervezésekor figyelembe kell vennie (pl. a tanulók motivációs szintje). A tanulói sajátosságok befolyással lehetnek arra, hogy a pedagógus milyen módszereket alkalmaz, hogyan szervezi meg az osztálytermi munkát, a tanulási folyamatot, vagy akár arra is, hogy hogyan kommunikál egy adott tanulóval. Bizonyos sajátosságok (pl. fegyelmezetlenség, kooperációra való képesség) alakítása, fejlesztése a tanári munka fontos része. A pedagógus ezeket a sajátosságokat nagyon ritkán direkt verbális közlésekkel, de eredményesen szinte kizárólag csak indirekt nevelő hatásokkal változathaja meg. Pl. ha a tanulót felszólítjuk egy tanórán, hogy ne legyen fegyelmezetlen, az legfeljebb rövid távon sikeres megoldás. Ha olyan feladatot adunk neki, ami érdekli és sikeres megoldásához együtt kell működni a többiekkel, anélkül felejti el a fegyelmezetlenkedést, hogy ezt akár szóba is hoztuk volna. Bizonyos tanulói sajátosságok természetét a pedagógia és a pszichológia ismeri, de több olyat is találhatunk, amely jelenleg is kutatás tárgya. Általános vita folyik arról is, hogy ezek a sajátosságok velünk született tulajdonságok-e, vagy a környezet hatására alakulnak-e ki. Az előbbi esetben nem tartoznak a pedagógiai folyamatok célkörébe, utóbbi esetben azonban a pedagógus számára nem csak az a fontos, hogy ismerje őket, hanem az is, hogy miképpen lehet ezeket megváltoztatni. A tanulót jellemző sajátosságok egy része bizonyosan öröklött, egy része pedig változtatható.

3 A tanulót számos tulajdonságához mit sem tudhat egy pedgógus, de számos sajátosságot nemcsak megfogalmazni, hanem megismerni is képes a pedagógus.

4 A pedagógus számára a nevelési-oktatási folyamatot jelentős mértékben leegyszerűsítené, (ugyanakkor végtelenül unalmassá is tenné), ha a tanulók egyformák lennének. Ha a fenti sajátosságok közül csak egyet vennék szemügyre egy adott osztályba járó tanulóknál, akkor sem találnák két egyforma tanulót. A felsorolás azonban azt mutatja, hogy egynél lényegesen több olyan jellemzőt ismerünk, amely a tanulókat egymástól megkülönbözteti. Ha nincs két egyforma tanuló, akkor természetesen nem létezhet homogén tanulócsoport sem. A pedagógus számára egyaránt fontos feladat az is, hogy az általa tanított tanulókat megismerje, de az is, hogy őket (mint egy csoportot) szintén több sajátosság mentén is le tudjon írni. A pedagógus gyakorlottságának, illetve még inkább a pedagógiai kultúrájának fontos mutatója, hogy a tanulókat hány szempont szerint tudja megkülönböztetni. Minél kevesebb ilyen szempontot képes felismerni, figyelembe venni, annál inkább közelebb áll a tevékenysége a nem létező homogén tanulócsoport tanításához. A korábbiakban már vázoltuk azokat a veszélyeket, hogy mi történhet abban az esetben, ha a pedagógus nem képes felismerni és figyelembe venni egy tanulói tulajdonságot. A gyakorló pedagógusok többsége az egyszerűség kedvéért sematikus kategóriák mentén csoportosítja a tanulókat. A leggyakrabban hallott tanuló sajátosságok: jó és rossz képességű tanulók, lusta és szorgalmas tanulók, illetve a fegyelmezetlen és csendes tanulók.

5

6 A pedagógusjelöltek, a pedagógusok tanulókkal kapcsolatos előismeretei néhány jól elkülöníthető forrásból származnak, amelyek többsége rendkívül hasznos tapasztatokat eredményez, de sajnos az is gyakran előfordul, hogy a pedagógus az alábbiak közül csak egy vagy két forrásra támaszkodik és a többit figyelmen kívül hagyja, ritkábban még el is utasítja. ANIMÁCIÓ: a vastag fekete nyíl előre kúszik és a kérdőjel közben villog A nevelési-oktatási folyamatok hatékonyságát jelentős mértékben ronthatja ha a pedagógus gyermekképe csak a személyes tapasztalatiból alakult ki. A pedagógusok gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy egy folyamat szubjektív résztvevőjeként, vagy esetleg objektív megfigyelőként ugyanaz a tanulói sajátosság egészen másképp is értelmezhető. A fegyelmezetlen gyerek egy szülő értelmezésében izgága, akit érthető módon nem érdekel az unalmas tananyag. Ugyanennek a tanulónak a viselkedése, tanárként megítélve, már az óra sikerét veszélyeztető nemkívánatos személy -ként ítélődhet meg. A tanárképzés elméleti ismeretanyaga nem csak áttekinti és rendszerezi, hanem képes kiegészíteni a személyes tapasztalatokat. Az emberi megismerés, egymás észlelése és a társakról kialakult kép jelentős mértékben függhet attól, hogy a pedagógus (ügyelve a folyamatos változásra és fejlődésre), módszeresen

7 vizsgálja-e meg a tanuló egyes sajátosságait és tulajdonságait, vagy az első benyomás dominanciájának hatására könnyen és gyorsan kialakít egy képet, ami alapján aztán egy merev kategóriába, skatulyába sorolja be a tanulót. Az első benyomás hatása nem küszöbölhető ki teljesen és jelentős is lehet, de a tudatos pedagógiai gondolkodás megköveteli, hogy a pedagógus ne csak egyetlen, vagy akár néhány domináns hatás alapján ítélje meg a tanulót. Egy szűklátókörű és egy felkészült pedagógus ugyanazt a tanulót egészen másképp látja és értelemszerűen csak az utóbbi képes a hatékony megismerés alapján a hatékony fejlesztésre.

8

9 A tanulók megismerésének első lépése az, hogy a pedagógus tisztában legyen a megismerhető tanulói sajátosságokkal, képes legyen felismerni őket, és a tanári tevékenységét ennek megfelelő tudja alakítani. A tanulók megismeréséhez szükséges elméleti alapok mellett az is fontos, hogy akár az iskolai gyakorlatban, akár a hétköznapi munkában, akár a tantestületben milyen lehetősége, eszközei és módszerei lehetnek a megismerésnek. A direkt, indirekt és szervezett megismerési módszerekre egyaránt találhatunk példát az osztálytermi környezetben, a tanórán kívüli és az iskolán kívüli tevékenységekben, illetve a tanulói produktumokban.

10 A pedagógus a megismert sajátosságokat nem egymaga hivatott értelmezni és feldolgozni, hanem ebben a munkában mindenképpen kooperálnia kell a többi pedagógussal, esetenként szakemberekkel is. Egy jól működő, hatékony iskolában, szűkebb értelemben az osztályterem becsukott ajtaja mögött nem az történik, amit a pedagógus akar, hanem az, amiben a pedagógusok a tanulók megismerése alapján megegyeztek, vagyis az, amit a tanulókat tanító pedagógusok akarnak. A tanári kooperáció két alapvető formája a szakmai munkaközösségek és az esetmegbeszélő csoportok. A szakmai munkaközösségekben azonos szaktárgyakat tanító pedagógusok vannak jelen, de a tevékenységük a szaktárgy eredményes tanításán kívül nem fókuszálhat a tanulókkal kapcsolatos ismeretek megbeszélésére, hiszen az azonos szaktárgyat tanító pedagógusok biztosan nem tanítják ugyanazt a tanulót. Az esetmegbeszélő csoportok ezzel szemben azokból a pedagógusokból szerveződnek, akik ugyanazokat a tanulókat, ugyanazt az osztály tanítják.

11 Ugyanannak a tanulónak a különböző tanórákon megfigyelhető viselkedése, különböző tárgyakból nyújtott teljesítménye, illetve a pedagógusok személyes tapasztalatainak az összessége már olyan komplex jellemzést képes az osztály összes tanulójáról felvázolni, amely minden tanár munkájában egyaránt komoly segítség lehet.

12 II. Pedagógiai módszerek a tanulók és tanulócsoportok megismerésében, a tanulók fontosabb sajátosságai és azok megismerési lehetőségei Az alábbiakban olyan tanulói sajátosságok rövid leírását és megismerésük módját vesszük sorra, amelyekkel kapcsolatban a pedagógusnak optimális esetben, minden tanulóval kapcsolatban kell, hogy legyenek ismeretei. A felsorolás természetesen nem teljes, hiszen a tanulókat, akik között nincs két egyforma, még ezeken felül is számtalan olyan sajátosság jellemzi, ami egy adott pedagógiai szituációban jelentősséggel bírhat. Az egyes jellemzők rövid leírása után minden esetben tisztázni fogjuk a megismerés lehetőségeit, módszereit, illetve azt, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha a pedagógus ezen ismeretekkel nem rendelkezik, vagy a megismert sajátosságokat nem értelmezi helyesen, esetleg nem fogadja el. Bizonyos tanulói sajátosságoknak nemcsak a megismerése, hanem a fejlesztése, változtatása is a pedagógus feladata. Minden egyes leírásánál röviden utalunk majd arra, hogy a tanórán, vagy akár tanórán kívüli foglalkozások esetén milyen lehetőségek vannak a nevelési-oktatási folyamat során történő változtatásukra. 1. A szocioökonómiai státusz A szociökonómiai státusz a tanulók családi hátterének komplex meghatározása. Elsősorban a szülők iskolai végzettségétől függ, ami a legtöbb esetben a családi háttér más jellemzőire is hatással van. A magasabb iskolai végzettségű szülők gyakrabban és hosszabban beszélgetnek a gyerekekkel, a hétköznapi életükben is több olyan esemény számít mindennapinak, ami az iskola által közvetített kultúrához közel áll. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkező szülők általában jobb anyagi körülményeket biztosítanak a gyermekük számára, több időt tölthetnek vele, többet olvasnak és pozitívabb attitűddel viszonyulnak az iskolához és a tanuláshoz, mint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező szülők. Habár minden egyes tanuló egyforma esélyeket kap az iskolában, az otthonról hozott családi háttér jelentős mértékben képes befolyásolni az iskolai teljesítményt.

13 A családi háttér és az olvasásteljesítmény közötti összefüggés a PISA 2000 vizsgálat eredményei alapján (Vári és munkatársai, 2002.) A szocioökonómiai státusz a tanulóval történő egyéni beszélgetések, hétköznapi események (nincs elég pénz egy tankönyvre, osztálykirándulásra) során vagy akár családlátogatás, illetve szülői értekezlet, fogadóóra esetén ismerhető meg. Ha az iskola nem valamiféleféle speciális klientúrával rendelkezik (pl. alapítványi iskola, vagy hátrányos helyzetű tanulók által preferált iskola), akkor egy adott osztályon belül a tanulók családi háttere igen különböző is lehet. Ezt a tanulói sajátosságot a legtöbb nemzetközi, vagy hazai teljesítményvizsgálat, az említett tényezők közvetlen kikérdezésével rendre felméri. A magyar iskolarendszer a nemzetközi összehasonlítások alapján nagyon szelektív, vagyis az iskola és a pedagógusok a legtöbb esetben vagy nem veszik figyelembe ezt a tanulói jellemzőt, vagy a tanulócsoportok kialakításánál túlságosan nagy szerepet szánnak nekik. A tanulók családi hátterét gyakran az is befolyásolja, hogy milyen településen laknak, hiszen a különböző településtípusok különböző megélhetési lehetőséget kínálnak a szüleiknek. A pedagógusnak alapvetően nem feladata, hogy a tanuló családi háttéréből származó előnyöket, vagy hátrányokat kompenzálja. Értelemszerűen nem, vagy csak ritkán tud beleavatkozni egy család életébe, és nem tudja megváltoztatni egy tanuló családi hátterét. A tanítási órán nem alkalmazhat kettős mércét, vagyis pl. nem fogalmazhat meg különböző követelményeket az egyes tanulócsoportok számára.

14 A tanítási órán, például differenciált, egyénre szabott házi feladat adásával csökkentheti a családi háttér eleve meglévő negatív hatását a tanulói teljesítményre. A tanulóknak, tanulócsoportoknak adott különböző típusú feladatok lehetőséget teremthetnek arra, hogy a családi környezet hatásával ellentétben a tanuló szorgalma, tudása legyen a domináns. 2. Az olvasás-szövegértési teljesítmény Az a tanuló, aki az olvasás során megfelelően képes értelmezni az olvasott szöveget, rövidebb idő alatt képes megérteni és ennek alapján megtanulni (a tartalmat röviden, tömören összefoglalni, vagy a lényeget kiemelni) ugyanazt a tananyagot, amit egy másik tanuló csak többszöri átolvasás után, vagy még akkor sem képes. A tanuló olvasás-szövegértési teljesítménye közvetlen hatással van a tanulási folyamat eredményességére.

15 Ezt a tanulói sajátosságot általában teljesítményvizsgálatok keretében, standardizált tesztek segítségével, szakember szokták megmérni. A pedagógus a tanulóval történő beszélgetések alapján, vagy a tanórán egy adott szövegrész hangos olvasása utáni értelmezésénél tudja megismerni. Az olvasás-szövegértési képesség leginkább az alsó tagozatban fejleszthető, de a tananyag rendszeres közös értelmezésével, a szöveg vázlattá alakításának gyakorlásával később is alakítható. Ha a pedagógus a tanulócsoportnak ezt a jellemzőjét nem veszi figyelembe, akkor hajlamos nagyobb mennyiségű tananyag önálló munkában történő feldolgozására, ami sok tanulónak komoly gondot okozhat. A hazai gyakorlatban a nagy mennyiségű házi feladat, a rosszabb szövegértési képességgel rendelkező tanuló számára nehezen feldolgozható, ezért könnyen alakulhat ki jelentős mértékű túlterhelés, aminek később negatív visszahatásai lesznek a tanulási folyamat egészére. ANIMÁCIÓ (a, b, c, d, e, f, g, h részek)

16

17

18

19 Az olvasás-szövegértési képesség az iskola befejezése után, a hétköznapi életben is fontos szerepet játszik. A felnőtt élet során az átképzések, a felnőttoktatás különböző szintereinek eredményessége a legtöbb esetben a tanulást nagymértékben befolyásoló olvasás-szövegértési teljesítménytől függnek.

20 3. A tanuló társas kapcsolatrendszerben elfoglalt helye, a csoport kapcsolatrendszere Egy adott csoport társas kapcsolatrendszerének feltárására az ún. szociometriai vizsgálat alkalmas, ami számos mutató mellett a szociogramm segítségével egyfajta térképet adhat egy adott osztályon belül érvényesülő kapcsolatokról. A tanulóknak ezt a sajátosságát ún. szociometriai kérdőívvel, vagy szociometriai szavazólappal akár a pedagógus is feltérképezheti, de egy alaposabb elemzéshez célszerű szakértő közreműködését igénybe venni. A kérdőív során a tanulónak különböző célirányos kérdésekhez kötötten, a legtöbb esetben szimpátia választás alapján meg kell nevezni egy-egy társukat. SZOCIOMETRIAI SZAVAZÓLAP Név: 1. Mit gondolsz, kikkel fogsz érettségi után is kapcsolatot tartani? Ha az osztályfőnököd hosszabb ideig akadályozva lenne az osztály vezetésében, a tanulók közül ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy helyettesítse? Kiket tartasz a legtehetségesebbnek? Ha bajba jutnál, társaid közül kire számíthatnál leginkább? Kik a legerősebbek az osztályban? Kik azok, akiket a tanárok a leginkább kedvelnek? Kik azok, akiket a tanulók közül a legtöbben kedvelnek?

21 Kikről gondolod, hogy leginkább kedvelnek téged? Forrás: Bábosik István: A szociometriai módszer. In: Falus Iván (szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Keraban, Budapest, o. A válaszokat összesítve a pedagógus képet kaphat arról, hogy például az órán ki kivel dolgozna együtt szívesen, az egyes tanulók kiben bíznak meg bizonyos feladatoknál (például egy csoportmunka felelősségteljes részfeladatának megoldásánál), ki kivel barátkozik szívesen, kivel tartaná akár iskolán kívül is kapcsolatot. Egy szociogram nemcsak az egyes egyéneknek a csoportban elfoglalt helyéről, hanem magáról a közösségről is rengeteg információt szolgáltat.

22 A pedagógus a tanórai tapasztalatai alapján bizonyos benyomásokat szerez erről a rejtett hálózatról, de egy kérdőív segítségével pontos képet is kaphat. Ha ezt a tanórai munka során nem veszi figyelembe, akkor kisebb valószínűséggel fog tudni eredményes csoportmunkát szervezni, nehezen találja meg azokat a párokat, akik egymással kooperálva oldanak majd meg feladatokat, illetve a direkt verbális közléseinek a hatására nem tud látványos eredményeket elérni a perifériára szorult, magányos, a csoportból kilógó tanuló integrálásában, amennyiben ezt a jelenséget a vizsgálat nélkül egyáltalában észreveszi. A társas kapcsolatrendszer jól megfigyelhető még a tanórán kívüli tevékenységek során, különösen az osztálykiránduláson, iskolai rendezvényeken, vagy nagyobb iskolai projektek szervezése során. A pedagógus a különböző tanulásszervezési eljárásokkal (frontális munka, egyéni munka, páros munka, csoportmunka) indirekt módon befolyásolhatja egy csoport kapcsolatrendszerét. A hatékony nevelési feladatok, pl. egy magányos tanuló integrálása, a fiú-lány klikkek megszüntetése eredményesen csakis egy szociometriai vizsgálat alapján végezhetők el. Mivel ez a tanulói sajátosság kiemelt szereppel bír, ezért egy külön alfejezetben részletesen is foglalkozunk vele. 4. A tanulók vagy a tanulócsoport értékrendje A tanulók értékrendje a nevelési-oktatási folyamat hatására mindenképpen alakul. A pedagógusnak kiemelt feladata, hogy a társadalom által elfogadott, a tantervekben rögzített, az iskola által kiemelt és ezekkel összhangban az egyéni felfogásának megfelelő értékeket közvetítse, a tanulók értékrendjét, amennyiben szükséges, tudatosan is alakítsa. A tanulók értékrendje a hétköznapok történései alapján is gyakran megnyilvánul, de minél változatosabb a tanórai munka és minél szélesebb körben biztosít az iskola tanórán kívüli tevékenységeket, annál inkább lehetőség van a tanulók értékfelfogásának megismerésére és természetesen ezeken a területeken az alakítására is. A tanulók értékrendje tanórai megbeszélések, az osztályban kialakult konfliktusok megoldása, és szünetben megfigyelt jellemző cselekvések alapján, vagy akár egy közvetett kérdőíves vizsgálattal is megismerhető (pl. az egyes értékek személyes fontosságának megítélése). Az értékrend része a tanuló világképének, és mint ilyen, fogalmilag megközelíthető (pl. osztályfőnöki téma: fontos dolog-e a mai életben a becsületesség?), de ugyanakkor a cselekvés során is megfigyelhető (pl. az elkövetett hiba becsületes bevallása).

23 Egy adott tanuló által preferált értékek szorgalom bátorság boldogság felelősség bizalom együttműködés barátság ANIMÁCIÓ 2/1, az egyik ábrából változik a másik ábrába Egy adott tanuló által preferált értékek szorgalom bátorság boldogság felelősség bizalom együttműködés barátság

24 Egy adott tanuló által preferált értékek domináns frontális tanulásszervezés hatására szorgalom bátorság boldogság felelősség bizalom együttműködés barátság ANIMÁCIÓ 2/2, az egyik ábrából változik a másik ábrába Egy adott tanuló által preferált értékek szorgalom bátorság boldogság felelősség bizalom együttműködés barátság

25 Egy adott tanuló által preferált értékek domináns csoportmunla hatására szorgalom bátorság boldogság felelősség bizalom együttműködés barátság A pedagógus elsődleges feladata az értékfelfogás megismerése és alakítása. A pedagógus indirekt folyamatokkal kreatív módon olyan helyzeteket alakíthat ki, amelyek befolyással lehetnek a tanulók értékfelfogására. Például a rendszeres tanórai csoportmunka lehetőséget teremt az együttműködés megismerésére, de a beteg osztálytársak szervezett látogatása, a tananyag aktív közvetítésével a karitatív felfogásra lehet jótékony hatással. Az iskola értékközvetítő szerepe a társadalmi változások nyomán háttérbe szorult. A pedagógusok a napjainkban kezdi felismerni, hogy már nem a tudás kizárólagos forrásai, és ennek megfelelően az értékközvetítő folyamatban betöltött szerepük, aktivitásuk mértéke is alapos újragondolást kíván. 5. Iskolával, a tanárral, a társakkal és a tanulással kapcsolatos attitűd A tanulók attitűdjei azok a tanuló tulajdonságok, amelyek a mindennapi megnyilvánulásokon felül akár a pedagógus által szerkesztett kérdőívekkel is megismerhetők. A tanulók a legtöbbször nem tudják és sokszor nem is akarják elrejteni az iskolával, a tanárokkal, a társaikkal és a tanulással kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, attitűdjeiket, de egy névtelenül

26 és önkéntesen kitöltött kérdőív alapján valószínűleg szívesebben és őszintébben nyilvánulnak meg, mint egy célzott beszélgetés során. Az attitűdvizsgáló kérdőívek általában a valós élethelyzeteknek megfelelő, gyakran onnan származó, más esetben célzottan készített állításokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás során figyelhetők meg. A tanulók az egyes állításokat külön-külön kell, hogy mérlegeljék és a saját egyetértésük kifejezésére a legtöbb esetben ötfokú skálát használhatnak. Mennyire igazak ezek az állítások, ha saját magadra gondolsz? Mennyire értesz egyet ezekkel az állításokkal? Minden egyes állítást külön-külön gondolj végig! A véleményedet az egyes állítások mögé írt számokkal kell kifejezned. Mindig a saját véleményednek leginkább megfelelő számot írd az állítás mögé! 1 egyáltalán nem igaz, egyáltalán nem értek vele egyet 2 nem igaz, nem értek vele egyet 3 igaz is meg nem 4 igaz, egyetértek vele 5 teljes mértékben igaz, tökéletesen egyetértek vele Ha másokkal együtt tanulok, akkor sokkal egyszerűbben meg tudom tanulni a tananyagot Hogy jobban megértsem, amiről tanulok, a mindennapi tapasztalataimmal igyekszem kapcsolatba hozni Ha valamit nehéz megértenem/megoldanom megpróbálom végiggondolni miért nehéz A pedagógus a válaszok alapján akár a tanulók egyéni jellemzéseit is elkészítheti, de az egyes eredmények számszerűsítésével az osztály egészéről is hasznos információkat szerezhet. A tanulók attitűdjeinek a felmérése alapot adhat a nevelési tevékenység, vagy akár a teljes tanári tevékenység átgondolására. Az attitűdvizsgálat a legtöbb esetben egy olyan alapot jelentenek, amelyek különböző jelenségekre utalva újabb kérdéseket fogalmazhatnak meg. Pl. mi lehet az oka annak, hogy az A osztály a jobb tanulmányi átlageredmény ellenére lényegesen kisebb mértékben szeret iskolába járni, mint a B osztály? Mi lehet az oka annak, hogy a C osztályban tanulással kapcsolatos attitűd lényegesen magasabb, mint az A osztályban, pedig az A osztály tanulói a tapasztalatok alapján sokkal fegyelmezetlenebbek. A tanuló attitűdök megismerésének egy másik formája az ún. asszociációs kérdések módszere. A megismerni kívánt attitűddel kapcsolatban a tanuló egy befejezetlen mondatot kap, aminek a folytatását saját magának kell megfogalmaznia. Például:

27 Fejezd be az alábbi mondatot! Az iskola olyan mint A mondatok befejezése a megismerni kívánt attitűd központi kérdésével kapcsolatos asszociáció általában egy metaforában fogalmazódik meg. A rövid befejezésekben leírt szimbólumok, metaforák sokszor lényegesen többet fejeznek ki a tanulók attitűdrendszerével kapcsolatban, mint egy hosszabb kérdőíves vizsgálat, vagy többórás osztályfőnöki beszélgetés. A tipikus metaforák gyakoriság a pedagógusok számára nagyon komplex, nehezen értelmezhető, de ugyanakkor nagyon sokszínű képet mutatnak a tanulók érzelmi viszonyulásairól. Alacsonyabb életkorú tanulóknál az attitűdök megismerésének forrásai lehetnek a spontán vagy célzott feladat során elkészült rajzok. Amíg egy kisebb tanuló nem feltétlenül tud egy

28 számára is találó metaforát megfogalmazni, nagyobb valószínűséggel rajzolja le a neki tetsző, az általa leképzelt, vagy akár a mostani iskolaépületet is. A rajzok elemzése, a metaforákhoz hasonlóan szubjektív irányba mehet el, de az egyéni megismerés során ez inkább a pedagógus segítségére lehet. 6. A tanulászavarral és magatartászavarral küzdő tanulók Bizonyos tanulói sajátosságok esetén nem a tanulók közötti különbségek figyelembevétele, hanem az adott sajátosság megléte az, ami a pedagógus munkájára jelentős mértékű befolyást gyakorolhat. A tanulók számos tulajdonságot tekintve különböznek egymástól, az alábbiakban azonban olyan sajátosságokat ismerünk meg, amelyek a tanulási folyamatra, az iskolai viselkedésre közvetlen hatással vannak. A tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), illetve a hiperaktivitás, mint magatartászavar felismerése a pedagógusnak is feladata, de a pontos diagnózis megállapítása már mindenképpen a szakértők kompetenciájába tartozik. A tanulók a tanórai tevékenység során számos olyan jelet mutathatnak, ami alapján a felsoroltakra következtetni lehet, de ezek a jelzések sokszor tévesek is lehetnek. A pedagógus, mint a tanóra aktív résztvevője egyféle jelzőrendszer, aki a tanulókkal megélt közvetlen tapasztalatai alapján a szakértők felé továbbíthatja a feltételezéseit, és az iránymutatásuknak megfelelően cselekedhet. A pedagógus, amennyiben a tüneteket nem ismeri fel, a tanuló számára nem képes lehetőséget adni a probléma leküzdésére, vagy a helyzet kezelésére, illetve az egyébként különleges bánásmódra igénylő tanulók nem kapják meg a megfelelő segítséget. Gyakoribb hiba, hogy a pedagógus az egyes tüneteket, elméleti tudás nélkül tévesen értelmezi, gyenge tanulói teljesítménnyel, eleve meglévő rossz képességekkel, vagy egyszerűen csak fegyelmezetlenséggel magyarázza. A tanulási zavarok valamelyikére (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) utalhatnak a következő tünetek: betűtévesztések, betűkihagyások, szótagkihagyások betű betoldások, szótag betoldások komoly szövegértési problémák lassú tempójú olvasás, lassabb írás

29 rendszeres és súlyos helyesírási hibák hosszú-rövid ékezetek gyakori tévesztései egybeírási és különírási problémák csúnya, alig olvasható írás szegényes szókincs gyenge emlékezet diktálás utáni leírásban és megértésben gyenge teljesítmény írással, olvasással kapcsolatos erős ellenérzés Példa diszlexia-gyanús írásra (normál ütemű diktálás alapján a tanulóknak szó szerint le kellett írniuk a szabályt): Eddigi tapasztalataink szerint tehát: ha valamely testre két, egyenlő nagyságú ellentétes irányú erő hat, akkor a test vagy nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. (Zátonyi-Zátonyi: Fizika, 6/1. Mechanika ás hőtan. Tankönyv a évesek számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, o.) A tanuló hiperaktivitására utalnak az alábbi jelenségek: türelmetlen, nehézséget okoz neki a várakozás túlzott mozgásigény nem tud másokkal együttműködni nem tudja elviselni, ha nem történik azonnal az, amit éppen szeretne

30 feladattól eltérő külső ingerek képesek a figyelmét a feladattól elvonni nem fejezi be a feladatokat olyan helyzetekben is feláll és céltalanul járkál, amikor például a feladatmegoldás során egyhelyben kellene maradnia 7. Időmérleg, a tanuló napirendje Habár a tanuló az ébren töltött idejének egy jelentős részét az iskolában, illetve otthon az iskolához kapcsolódó feladatok megoldásával, esetleg az iskolai tanulást kiegészítő egyéb foglalkozások látogatásával tölti, a pedagógusnak mindenképpen gondot kell fordítania arra, hogy a tanulók napi tevékenységeit, azok belső arányait megismerje. A tanulók szívesen mesélnek személyes példákat a napi szintű tevékenységeikről, de az időmérleg készítése a pedagógus által is elvégezhető, a tanuló napirendjére fókuszáló, hatékony megismerő eszköz lehet. A pedagógus, különösen abban az esetben, ha nincsenek iskoláskorú gyermekei, lényegesen több szabadidőt, vagy tanulásra fordítható kapacitást felételez a tanulókról, mint amennyivel azok valójában is rendelkeznek. A pedagógusok (különösen az otthoni feladatok összeállításakor) nem szokták figyelembe venni a tanuló egyéb elfoglaltságait. Az időmérleg alapján egy a tanulóról gyakran konzultáló tanárcsoport, vagy tantestület nem csak az otthoni terhelést tudja reális keretek között tervezni, hanem a tanuló iskolához nem kapcsolódó, de az érdeklődési körébe tartozó számos más olyan tevékenységet is megismerhet, amelyek további információt adnak a tanuló személyiségéről, szokásairól, beállítódásáról. A pedagógusnak nem csak el kell fogadni, hanem a hatékonyságot és a rejtett vagy éppen megnyilvánuló negatív érzelmek kockázatát is mérlegelnie kell, amikor a tanuló iskolán kívüli tevékenységeit, napirendjét szeretné befolyásolni. A tanulók időmérlegével, napirendjével kapcsolatos központi vizsgálatok az egyéni, vagy csoportos megismeréshez kiváló összehasonlítási alapot adnak: A hétköznap két és fél óránál kevesebb szabadidővel rendelkezők aránya (szabadidő érzet alapján)

31 100% 80% 60% 40% 20% 0% 25% 21% 13% 16% 6% 4% 4% ált. isk. 4. évfolyam 31% gimn. 6. évfolyam 31% ált. isk. 8. évfolyam 28% 26% 29% 30% 28% 27% 8% 11% 11% gimn. 8. évfolyam gimn. 10. évf. gimn. 12. évf. 29% 20% 30% 23% 6% 8% szakköz. 10. évf. szakköz 12. évf. 17% 16% 4% szakisk. 10. évf. 1 óránál kevesebb 1-1,5 óra 2-2,5 óra Forrás: OM, Tanulói munkaterhek, január. Hétköznap 8 óránál kevesebbet alvó gyerekek aránya 50% 7 és fél órát alszik 7 órát vagy kevesebbet alszik 40% 30% 14% 16% 20% 11% 10% 0% 3% 1% ált. isk. 8. évfolyam 6% 3% gimn. 8. évfolyam 13% 23% 8% 11% gimn. 10. évf. gimn. 12. évf. szakköz. 10. évf. 18% szakköz. 12. évf. 9% 10% szakisk. 10. évf.

32 Forrás: OM, Tanulói munkaterhek, január. Különórákra járók aránya aszerint, hogy hányféle különórája van (%) 100% 80% 25% 60% 26% 26% 24% 36% 35% 29% % 40% 26% 23% 22% 23% 23% 23% 30% 19% 20% 0% 23% ált. isk. 4. évf. 25% ált. isk. 6. évf 29% ált. isk. 8. évfolyam 21% 19% gimn. 8. évfolyam gimn. 10. évf. 35% gimn. 12. évf. 17% 6% szakköz. 10. évf. 23% szakköz. 12. évf. 27% 4% szakisk. 10. évf. 3 vagy többféle különórára jár 2 féle különórára jár 1 féle különórára jár Forrás: OM, Tanulói munkaterhek, január.

33 III. A szociometria A szociometria egy tetszőleges csoport társas kapcsolatrendszerének megismerését szolgáló kérdőíves eljárás. Az egyszerű kérdések leggyakrabban a társakkal kapcsolatos szimpátia választásokra kérdeznek rá. Az eljárás formáját, tartalmát és a kitöltéshez szükséges időt tekintve az egyik legegyszerűbb megismerési módszer, mégis olyan információkat szolgáltathat az egyes egyének csoporton belüli helyzetéről, vagy akár a csoport, mint közösség fejlődési állapotáról, mint semmilyen más eljárás. SZOCIOMETRIAI SZAVAZÓLAP Név: 1. Mit gondolsz kikkel, fogsz érettségi után is kapcsolatot tartani? Ha az osztályfőnököd hosszabb ideig akadályozva lenne az osztály vezetésében, a tanulók közül ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy helyettesítse? Kiket tartasz a legtehetségesebbnek? Ha bajba jutnál, társaid közül kire számíthatnál leginkább? Kik a legerősebbek az osztályban? Kik azok, akiket a tanárok a leginkább kedvelnek? Kik azok, akiket a tanulók közül a legtöbben kedvelnek?

34 Kikről gondolod, hogy leginkább kedvelnek téged? Forrás: Bábosik István: A szociometriai módszer. In: Falus Iván (szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Keraban, Budapest, o. Az általános szociometria ritkábban ellenszenvi választásokat is kér a tanulóktól, de ezzel a megközelítéssel szemben többen komoly ellenérveket hoznak, miszerint az ellenérzések tudatosítása, erősítése alapvetően rossz hatással lehet a válaszadóra. A szociometriai kérdéssor gyakran koncentrál egy-egy szűkebb területre, mint például az érzelmi, függőségi, vagy a tevékenységekkel kapcsolatos szimpátia választások. A szociometriai kérdőívet a pedagógus is kitöltetheti a tanulókkal, a kiértékeléshez szükséges számításokat korszerű szoftverek segítségével, bizonyos keretek között önállóan is elvégezheti. Komplex jellemzés elkészítéséhez azonban inkább érdemes egy szakértő segítségét kérni (pl. iskolapszichológus). A kitöltésre vonatkozó szabályokat az alábbiak szerint foglalhatjuk össze: az osztály minden tanulójának részt kell benne vennie (ha valaki hiányzik, akkor a többiek válaszadásához képest rövid időn belül (7-10 nap), utólag is kitöltheti a kérdőívet, mert a vizsgált kapcsolatrendszer rövid időn belül nem változik jelentős mértékben); a tanulónak minden esetben rá kell írnia a nevét, névtelen kitöltés alapján a válaszokat nem lehet kiértékelni; a tanulókkal tisztázni kell, hogy a válaszaikra nem kapnak osztályzatot, nincsen jó és rossz válasz, akkor segítik a tanár munkáját, ha őszintén válaszolnak; a tanulókat semmilyen módon nem szabad befolyásolni a válaszadásban, például ha valaki nem nevez meg senkit az osztályból, esetleg üres lapot ad be, akkor (amennyiben ez nem egy nyilvánvaló fegyelmezetlenség következménye) ezt is el kell fogadni; a tanulók válaszait a többi tanulónak nem szabad megmutatni, ügyelni kell arra, hogy a tanulók ne lessék egymást a kitöltés közben;

35 a tanulóknak elég időt kell biztosítani a válaszadásra, nem szabad őket sürgetni; ha a vizsgálatot megismételjük, akkor a tanulóknak nem szabad megmutatni az előző válaszaikat, minden esetben üres lapot kell kapniuk a kitöltéshez; A szociometriai felmérést a pedagógus nem csak egy alkalommal, hanem rendszeresen, akár negyedévente is elvégezheti. A rendszeres vizsgálat lehetőséget teremt arra, hogy a pedagógus, vagy a szakértő a változásokat, domináns folyamatokat megfigyelje, vagy a tanári munkában a tapasztalt jelenségek alapján történő változásokat nyomon kövesse. A túl gyakori vizsgálat nem ajánlott, mert a kimutatható változásokhoz bizonyos időnek el kell telnie és a tanulók által megszokásból, vagy a közömbösen kitöltött kérdőívek nem szolgáltatnak valós információkat. A vizsgálat eredményeinek a kiértékelése során a következő összesítések keletkezhetnek: Kölcsönösségi és gyakorisági táblázatok: megmutatják, hogy egy tanulót az osztályból hányan választottak, illetve a tanuló hány társát választotta. Egy részletesebb elemzés esetén azt is leolvashatjuk, hogy egy adott tanuló pontosan kiket választott és őt kik választották, illetve külön, megkülönböztetve jelölhetjük a kölcsönös választásokat. Szociometrikus mutatók: az egyénre vagy a csoportra jellemző számszerű mutatók, mint például egy adott tanuló esetén az individuális szociális státusz mutatója (az egyén által kapott össze pozitív választások aránya a lehetséges választások számosságához képest), vagy egy adott tanulócsoport esetén például: kohéziós index (a társas mezőben a lehetséges kölcsönös kapcsolatoknak hány százaléka realizálódott). Egyéni vagy csoportos szociogram: az egyén vagy a csoport kapcsolatrendszerének vizuális megjelenítése egy olyan ábrán, ahol a választási gyakoriság alapján a tanulók koncentrikus körök által határolt mezőkben vannak besorolva. A szociogramon, a vizsgálat értelmezésének kidolgozottságától függően, jelölhetjük a tanulók nemét, az egyirányú vagy kölcsönös választások teljes rendszerét, illetve a tanulók sorszámával vagy monogramjával azonosíthatjuk az egyes vizsgált személyeket Tipikus szociometriai elrendezések

36 Az alábbiakban, mesterséges, de a gyakorlatban is gyakran előforduló példák alapján azokat a jellemző szociogramokat vesszük sorra, amelyek egyrészt egy csoport fejlődésében, másrészt jellemző tanár és tanulói magatartás hatására megmutatkozhatnak. 1. A fejletlen, halmazszerkezetű csoport A csoport-kialakulás folyamatának megfelelően egy kezdő osztályban, ahol az első találkozás pillanatában még senki nem ismer senkit, teljesen természetes egy olyan társas elrendeződés, amelyben a szimpátiaválasztások rendkívül ritkán fordulnak elő. A szociogramról leolvasható, hogy nagyon ritkák a szimpátiaválasztások, a tanulók feltételezhetően még nem, vagy csak felületesen ismerik egymást. Jellemző, hogy az első kapcsolatok az azonos neműek között alakulnak ki, de ezek is inkább egyszerűbb szerkezetek, a leggyakrabban az osztályban is egymás mellett ülő párok.

37 Ha egyéb megfigyeléseink alapján a csoportban már vannak kialakuló társas kapcsolatok, vagyis az egyének összessége megkezdte a csoporttá válás folyamatát, már érdemes elvégezni egy szociometriai vizsgálatot. Az első spontán választások, vagy kezdődő kapcsolatok megismerése a pedagógus számára a differenciált tanulásszervezés során a párok, vagy csoportok összetételének meghatározásában lehet a segítségére. A ritka szimpátiaválasztások kritikus állapotú csoportfejlődést mutatnak abban az esetben, ha a fenti szociogram már nem egy kezdő osztály, hanem egy tartósan együtt lévő tanulócsoport társas kapcsolatrendszerét mutatja. Ebben az esetben a pedagógusnak a domináns frontális tanulásszervezésről át kell térni a változatos munkaformákra és lehetőséget biztosítani a sokszínű, változatos tanórán kívüli tevékenységekre is. 2. Normál társas kapcsolatrendszer, fejlett szerkezet A pedagógus változatos osztálytermi munkával, differenciált tanulásszervezéssel, az iskola pedig sokszínű tanórán kívüli közösségi programokkal járulhat hozzá, hogy a csoportfejlődés optimális alakulásának hatására gyakori szimpátia választásokat kapunk a kérdőív eredményeként.

38 A szociogramról leolvasható, hogy minden tanulónak van legalább egy szimpátia választása, vagyis legalább egy szálon kapcsolódik a csoporthoz. Több olyan tanulót is találhatunk, akinek négy, esetenként öt kapcsolata is van, de a legtöbben legalább két osztálytársukat szimpatikusnak jelölték meg. A fejlettebb szerkezetben a gyakori választás mellett semmilyen szembetűnő alakzat nem figyelhető meg, illetve a különböző nemű tanulók is megjelölik egymást a szimpátia alapú választás során. A pedagógusoknak, az osztályt tanító tanárnak egy ilyen kapcsolatrendszerrel rendelkező csoportban nincs semmilyen kiemelt fejlesztési feladata, a korábbi pedagógiai tevékenységének megfelelően kell végeznie a munkáját. Mivel a kapcsolatrendszer folyamatosan változik, ezért egy ilyen elrendezés nem egy végső ideális állapotot jelenít meg, vagyis a pedagógusnak a fejlett csoportszerkezet ellenére is folyamatosan ismételnie kell a vizsgálatot, hogy a kedvezőtlen változásokat még időben észrevegye. 3. Perifériára szorult, magányos tanulók

39 Egy tanulócsoportban gyakran találkozhatunk olyan tanulóval, akivel egyetlenegy társa sem dolgozna együtt szívesen, illetve, aki senkiben sem bízik igazán a többiek közül. Ez a jelenség természetesen abban az esetben, ha egy másik osztályból közvetlenül a felmérés előtt érkezett ez a tanuló, de minden más esetben a felismert probléma önálló nevelési-oktatási feladatot ad a pedagógusnak. A megismert kisebb csoportban az 5-ös, 12-es, 9-es tanulók szimpátiaválasztás nélkül állnak, nem kapcsolódnak a társaikhoz. A perifériára szorult tanulók között gyakori az a jelenség is, hogy ők szívesen kapcsolódnának a zártabb alakzat egy-egy tagjához, de azok a szimpátiaválasztást nem viszonozzák, vagy sok esetben nem is tudnak róla. Az osztályban nemcsak az a tanuló lehet magányos, akit a közösség látványosan nem fogad be, vagy aki valamilyen jellemző sajátossága alapján nem képes beilleszkedni. Gyakori az a jelenség, amikor a pedagógus a tanórai történések alapján azt látja, hogy a tanuló a többiekhez hasonlóan dolgozik, néha a padtársával is beszélget, vagyis látszólag a többiekhez hasonlóan a csoport tagja, de valójában nincs kialakult kölcsönös szimpátia választása. A perifériára szorult tanulók csoporthoz történő integrálása a pedagógus kiemelt feladata. A magányos helyzet a tanuló számára, gyakran a látszat ellenére, méggyakrabban pedig

40 látványos külső tünetekkel kísérve mindennapi problémát, negatív élményeket jelenthet, ami más sajátosságaira (pl.: iskolával és tanulással kapcsolatos attitűd, énkép, önértékelés, teljesítmény) is negatív hatással lehet. A pedagógus akár a tanulótól kiinduló egyirányú szimpátia választást felhasználva páros munkával, csoportmunkával vagy a tanuló jártasságának megfelelő egyéni munkával is kedvező hatást érhet el. A periférikus elhelyezkedés nem állandósult sajátosság, indirekt nevelő hatásokkal befolyásolható. 4. Sztárközpontú csillagalakzat Ha egy tanulót a szociometriai kérdőívre válaszolva több olyan társa is választja, akik egymást nem választják, csillagalakzatról beszélünk. A központi helyzetben lévő tanuló a felé irányuló szimpátiaválasztások egy részét általában viszonozza, de nem ritka, hogy ezek egyirányúak, viszonzatlanok maradnak.

41 A fenti szociogramon az 1-es sorszámú tanuló tölti be a központi személy, a sztár szerepét. Ez a sajátos társas helyzet például előfordulhat az osztály mindenki által kedvelt, állandóan magas tanulmányi eredmény produkáló tanulójánál, vagy bárkinél, aki a többiek által preferált sajátosságban pozitív irányban jelentősen különbözik a többiektől. A központi helyzetben lévő tanuló befolyásolásán keresztül a pedagógus az egész kisebb csoportra hatást gyakorolhat, mert ez a helyzet általában tekintéllyel és a többiek által (akár vakon is) követendő példával jellemezhető. Hosszabb távon azonban a központi szerepet betöltő tanuló számára ez komoly lelki terhet is jelenthet. A szerepnek való megfelelés kényszere, vagy a saját magával szemben állandóan magas szintű elvárások könnyen teljesítménykényszerbe csaphatnak át, de ebben a helyzetben torzulhat a tanuló önértékelése is, és hajlamos lehet a saját helyzetének nem kellően objektív megítélésére. A pedagógus ezt

42 az alakzatot elsősorban az egymást nem választó tanulók közös tevékenységének a megszervezésével alakíthatja át. 5. Többközpontú elrendezés, fiú-lány klikkek Ha egy szociogramot, mint az osztály társas kapcsolatrendszerének egy sajátos a térképét megnézzük, több esetben észrevehetünk rajta egymástól jól elkülöníthető, zártabb alakzatokat. Az egyes kiscsoportok, klikkek belső választásainak gyakorisága igen magas, de a csoportok a másik csoport tagjait nagyon ritkán, de sok esetben egyáltalán nem választják. Jellemző példája lehet a fiú-lány klikkek kialakulása.

43 Az egyes klikkek kialakulását nem is mindig a nemi sajátosság szervezi, de minden esetben olyan kapcsolatrendszert ismerhetünk meg, amelyet a pedagógusnak meg kell változtatnia. Az összetartó, egymással gyakran kooperáló tagokból álló kiscsoportok szerveződésének számos előnye van, pl. komplexebb, projekt jellegű feladatok egy laza, kölcsönös választások nélkül csoportban kisebb eredményességet zárulnak, mint egy jól szervezett, összetartó és összeszokott csoportban. A csoportok elkülönülése, minél kevésbé jellemző a különböző csoportokban lévő tagok kölcsönös választása, annál inkább rossz hatással lehet a tanulók fejlődésére. A pedagógus számára komoly kihívást jelent egy ilyen kapcsolatrendszer megváltoztatása. Mindenképpen ügyelnie kell arra, hogy ugyanilyen formában a csoportok ne dolgozzanak túl

44 gyakran együtt, mert az csak tovább erősíti a belső kapcsolatok, de nem segíti a csoportok közötti kölcsönös választások kialakulását. Hatékony lehet, ha a különböző csoportokból összeválogatva egy-egy tanulópárt szervez, vagy a két kiscsoportot egy nagyobb projekt keretei között olyan feladattal bízza meg, amelyben a tagoknak nem csak a saját klikkjükből származó társukkal kell kooperálni a jó eredmény eléréshez. A domináns tanulásszervezés és a társas kapcsolatrendszer alakulása közötti összefüggés A pedagógusok pedagógiai kultúrájának egy fontos jellemzője, hogy az osztályteremben milyen tanulásszervezési eljárásokat, munkaformákat milyen gyakorisággal alkalmaznak. Az egyes munkaformák dominanciája a csoportra jellemző társas kapcsolatrendszert jelentős mértékben képes befolyásolni. Az alábbiakban olyan példákat fogunk bemutatni, amelyek egy kialakuló, egymás számára ismeretlen tagokból álló csoport domináns tanulásszervezési formákra kialakuló jellemző fejlődését vázolják. 1. A társas kapcsolatrendszer alakulása a domináns frontális tanulásszervezés hatására ANIMÁCIÓ, 4/1, a képek rendezett sorban, az egyének közötti kapcsolatot jelző vonalakat lassan felrajzolva jelenjenek meg

45

46 A domináns frontális munka során a társakkal kapcsolatos interakciók létesítése fegyelmezetlenségnek számít, a meglehetősen ritka szimpátiaválasztások általában a tanórán kívül, iskolán kívül alakulnak ki. Jellemzők lehetnek a csendesebb párok, a hátsó sarkokban meghúzódó kisebb klikkek, de gyakori a fegyelmezett, kapcsolatokat nem kereső tanuló is. 2. A társas kapcsolatrendszer alakulása a domináns egyéni munka hatására ANIMÁCIÓ, 4/2, a képek rendezett sorban, az egyének közötti kapcsolatot jelző vonalakat lassan felrajzolva jelenjenek meg

47

48 A domináns egyéni munka sem kedvez a társas kapcsolatok tanórai fejlődésének. Az önálló munka során nem szükséges (és bizonyos esetekben még tiltott is) a társakhoz kapcsolódó interakciók létesítése. Jellemzően egyedülálló, de nem csak perifériára szoruló tanulók és a rendszeresen eredményesen teljesítő jó tanuló köré szerveződő csillagalakzat alakul ki. 3. A társas kapcsolatrendszer alakulása a domináns páros munka hatására ANIMÁCIÓ, 4/3, a képek rendezett sorban, az egyének közötti kapcsolatot jelző vonalakat lassan felrajzolva jelenjenek meg

49

50 A domináns páros munka leginkább páros kapcsolatokat eredményez, de ha ez mindig az osztálytermi elrendezéshez kötött, akkor sok esetben a korábban önkéntes, vagy besorolásos alapon egymás mellé kerülő tanulók a rendszeres közös munka hatására a padtársukat a negatív tapasztalataik alapján nem feltétlenül választják. 4. A társas kapcsolatrendszer alakulása a domináns csoportmunka hatására ANIMÁCIÓ, 4/4, a képek rendezett sorban, az egyének közötti kapcsolatot jelző vonalakat lassan felrajzolva jelenjenek meg

51

52

53 A domináns csoportmunka során potenciális veszélyforrás lehet, ha olyan kisebb csoportok alakulnak ki, amelyekben nem jön létre átjárás. Az ilyen csoportok kezdetben feladatra, majd a fokozatosan kialakuló belső munkamegosztás mellett egyre inkább szimpátiára épülnek. Amennyiben a tanár nem teszi lehetővé, vagy egy célzott csoport-összeállítási stratégiával nem alakítja ki a csoportok közötti kapcsolatteremtés lehetőségét, úgy a szeparált klikkekbe rendezett tanulókra ez a tanulásszervezés rossz hatással lehet. 5. A társas kapcsolatrendszer alakulása a differenciált tanulásszervezés hatására ANIMÁCIÓ Az animáció során az első kép alá balra jelenjen meg a második, majd alá jobbra a harmadik kép, végül egy fordított Y elrendezésben legyen látható.

54

55 A differenciális tanulásszervezés, a változatos és a tanulók sajátosságaival is számoló szervezési módok és munkaformák párhuzamos, egymást kiegészítő, vagy váltakozó alkalmazása, akár kötött az osztálytermi ülésrend, akár nem, mindenképpen gyakori szimpátia választásokat, fejlett csoportszerkezetet eredményez.

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Szociometria. Dr. Nyéki Lajos 2016

Szociometria. Dr. Nyéki Lajos 2016 Szociometria Dr. Nyéki Lajos 2016 A szociometriai felmérés A szociometriai felmérés a csoporton belüli társas kapcsolatok vizsgálatára szolgál. Moreno (1934) dolgozta ki a vizsgálati módszert. Eredetileg

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Nagyatád

NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Nagyatád NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Nagyatád A gyermek fejlődésének követéséhez portfólió készítése Tanulói személyiségfejlődési portfólió 5-8.osztály ha az embert

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

A 2012-es kompetenciamérés elemzése a FIT-jelentés alapján

A 2012-es kompetenciamérés elemzése a FIT-jelentés alapján A 2012-es kompetenciamérés elemzése a FIT-jelentés alapján 2012 tavaszán kilencedik alkalommal került sor az Országos kompetenciamérésre. A kompetenciamérés mind anyagát, mind a mérés körülményeit tekintve

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

Miben fejlődne szívesen?

Miben fejlődne szívesen? Miben fejlődne szívesen? Tartalomelemzés Szegedi Eszter 2011. január A vizsgálat egy nagyobb kutatás keretében történt, melynek címe: A TANÁRI KOMEPETENCIÁK ÉS A TANÍTÁS EREDMÉNYESSÉGE A kutatás három

Részletesebben

3. A személyközi problémák megoldásának mérése

3. A személyközi problémák megoldásának mérése 3. A személyközi problémák megoldásának mérése Élete során ki ritkábban, ki gyakrabban mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor nem egyezik véleménye a másik véleményével, más célokat fogalmaz meg, eltérő

Részletesebben

Differenciált tanulásszervezés

Differenciált tanulásszervezés Differenciált tanulásszervezés Összeállította: Reszeginé Erdélyi Beáta Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola - Mi volt ma az iskolában? - Semmi! Differenciálás 1. pedagógiai szemlélet-érzékenység 2.

Részletesebben

Munkaformák. Dr. Nyéki Lajos 2016

Munkaformák. Dr. Nyéki Lajos 2016 Munkaformák Dr. Nyéki Lajos 2016 Az oktatás munkaformái Az oktatási folyamat szervezésében a szervezeti formák mellett további differenciálás is lehetséges, attól függően, hogy a tanár a tanítási-tanulási

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3.

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. félév tanegység: Pedagógiai megfigyelés 1. - Fókuszban a tanuló (kiscsoportos

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre Fényes Hajnalka: A Keresztény és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc diákjai kulturális és anyagi tőkejavakkal való ellátottsága Korábbi kutatásokból ismert, hogy a partiumi régió fiataljai kedvezőbb anyagi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Önértékelés. Hogyan követi a szakmában megjelenő újdonságokat, a végbemenő változásokat?

Jegyzőkönyv. Önértékelés. Hogyan követi a szakmában megjelenő újdonságokat, a végbemenő változásokat? Jegyzőkönyv Az eljárás azonosítója Az eljárás típusa Az értékelt neve Az értékelt azonosítója Az adatgyűjtés módszere Az adatgyűjtést végző neve Az adatgyűjtést végző oktatási azonosítója Az adatgyűjtés

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A dokumentumelemzés szempontjai és tapasztalatai

Jegyzőkönyv. A dokumentumelemzés szempontjai és tapasztalatai Jegyzőkönyv Az eljárás azonosítója Az eljárás típusa Az értékelt neve Az értékelt azonosítója Az adatgyűjtés módszere Az adatgyűjtést végző neve Az adatgyűjtést végző oktatási azonosítója Az adatgyűjtés

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Nevelés a közösségben. Dr. Nyéki Lajos 2016

Nevelés a közösségben. Dr. Nyéki Lajos 2016 Nevelés a közösségben Dr. Nyéki Lajos 2016 A nevelés individuális és szociális felfogása Az individuális és a szociális felfogás jellemzői Történeti előzmények - Edward Flanagan: Boys Town, 1921 - Makarenko

Részletesebben

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok

A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok A tanulók hangja: A kérdés háttere és kutatási tapasztalatok Imre Anna Eszterházy Károly Egyetem - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2018. Augusztus 30. Előfordul-e az Önök iskolájában, hogy kikérik a

Részletesebben

A kompetencia terület neve

A kompetencia terület neve Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 Kompetencia alapú oktatás bevezetése Pomáz Város Önkormányzata nevelési oktatási intézményeiben A kompetencia terület neve SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁR)

AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁR) AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2011. JANUÁR) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde Budapest 2011. január 1 Az óvoda iskola átmenet tapasztalatai 2010/2011. Elégedettségi mérést az

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg):

Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg): Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg): Országos kompetenciamérés: A Telephelyi jelentésből megállapítható, hogy az épület közepes állagú,

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail: Ha igen SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve:

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK CZETŐ KRISZTINA A tudományos megismerés sajátosságai Tudatos, tervezett, módszeres információgyűjtés. Célja van: pl diagnosztikus cél fejlesztő

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN)

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN) A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2013. JANUÁRJÁBAN) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde igazgatóhelyettes Az adatokat összesítette: Horváth Erika és Szabados Mátyás Budapest, 2013.

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS INTÉZMÉNYI EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE tanév

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS INTÉZMÉNYI EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE tanév AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS INTÉZMÉNYI EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE 2015-2016. tanév Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Nagyesztergár A kompetenciamérésről A 6., a 8. és a 10. évfolyamos

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT - MAJER ANNA - VERÉB SZILVIA-

Részletesebben

MENTORÁLÁSI TERV. Mentor neve: Csiki Paula A mentorált tanuló neve: Sz. Á. Évfolyam/életkor: 7. évfolyam, 13 éves

MENTORÁLÁSI TERV. Mentor neve: Csiki Paula A mentorált tanuló neve: Sz. Á. Évfolyam/életkor: 7. évfolyam, 13 éves MENTORÁLÁSI TERV Mentor neve: Csiki Paula A mentorált tanuló neve: Sz. Á. Évfolyam/életkor: 7. évfolyam, 13 éves A mentorálásba való beválasztás indoklása: Á. kiváló tanuló, magatartásával sincs probléma.

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 3. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 3. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im A TÁMOP 4.1.2-08/1/B pályázat 13. "Módszertani sztenderdek kidolgozása a pedagógusjelöltek pályaalkalmasságára és a képzés eredményességére irányuló kutatásokhoz" című alprojekt 2.3 A SZTENDERDEK 0-5.

Részletesebben

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató BEVEZETŐ 2015. május 25-én került sor az Országos Kompetenciamérésre a 10. évfolyamos tanulók csoportjának körén. A felmérés célja a tanulók szövegértési képességének és matematikai eszköztudásának felmérése

Részletesebben

Inkluzív oktatás értelmezési keretek, hagyományok és lehetőségek Magyarországon

Inkluzív oktatás értelmezési keretek, hagyományok és lehetőségek Magyarországon Inkluzív oktatás értelmezési keretek, hagyományok és lehetőségek Magyarországon Perlusz Andrea ELTE BGGYK Inklúziós index felhasználási lehetőségei Műhelymunka Educatio Budapest 2015. 2 Az ördög a részletekben

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Az Országos Kompetenciamérés intézményi eredményeinek értékelése és a tanulói teljesítmények növelésének lehetőségei

Az Országos Kompetenciamérés intézményi eredményeinek értékelése és a tanulói teljesítmények növelésének lehetőségei Az Országos Kompetenciamérés intézményi eredményeinek értékelése és a tanulói teljesítmények növelésének lehetőségei 1. Az Országos Kompetenciamérés eredményeinek értékelése (2014-2017) Iskolánk tanulói

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5. ÉVFOLYAM

TERMÉSZETISMERET 5. ÉVFOLYAM A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TERMÉSZETISMERET 5. ÉVFOLYAM Készítette: Demeter László 2014. augusztus 15.

Részletesebben

1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG

1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG 1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG Inézményi elvárások: Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. A szaktárgynak és a tanítási helyzetnek megfelelő, változatos

Részletesebben

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS I. INTÉZMÉNYI ADATOK Az intézmény neve: Baross Gábor Általános Iskola Székhelye: Budapest, XXII. Dózsa György út 84-94. Fenntartó: Budapest, XXII. kerület Önkormányzata Működési terület: általános iskola

Részletesebben

FÜGGELÉK XV. MAGATARTÁS, SZORGALOM ÉS TELJESÍTMÉNY

FÜGGELÉK XV. MAGATARTÁS, SZORGALOM ÉS TELJESÍTMÉNY FÜGGELÉK SÁIK Dornyay Béla Tagiskolája XV. MAGATARTÁS, SZORGALOM ÉS TELJESÍTMÉNY Az értékelés, minősítés helyi szempontrendszere 2015. Salgótarjáni Általános Iskola Dornyay Béla Tagiskolája Értékelés,

Részletesebben

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes A kooperatív technikák típusai (Horváth H. Attila: Kooperatív technikák Altern füzetek) Mozaik módszer Páros mozaik Kereszt mozaik Kerekasztal módszer Csillag módszer Puzzle módszer Pókháló mődszer NYME

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 0. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 0. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im A TÁMOP 4.1.2-08/1/B pályázat 13. "Módszertani sztenderdek kidolgozása a pedagógusjelöltek pályaalkalmasságára és a képzés eredményességére irányuló kutatásokhoz" című alprojekt 2.3 A SZTENDERDEK 0-5.

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM DEMETER LÁSZLÓ

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM DEMETER LÁSZLÓ A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM DEMETER LÁSZLÓ A Természetismeret 5-6. kiindulási

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II. 26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT, MAJER ANNA, VERÉB SZILVIA,

Részletesebben

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DANCSÓ TÜNDE Tartalom A standard fogalma A standardleírás jellemzői

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22 PEDAGÓGIAI PROGRAM II. kötet HELYI TANTERV 2010. TARTALOMJEGYZÉK A 2007. ÉVI NEMZETI ALAPTANTERVBEN MEGFOGALMAZOTT ELVEK, CÉLOK, FELADATOK... 3 A kulcskompetenciák fejlesztése... 3 A kulcskompetenciák...

Részletesebben

Közzétételi lista. német 4 fő nemzetiségi. nemzetiségi tanító főiskola tanító-magyar, német

Közzétételi lista. német 4 fő nemzetiségi. nemzetiségi tanító főiskola tanító-magyar, német Közzétételi lista A Hetvehelyi Általános Iskola a 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 23. (3) bekezdése alapján nyilvánossá teszi a törvényi előírásban meghatározott adatait: I. A pedagógusok iskolai

Részletesebben

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem SZK_104_21 30 év múlva szerintem Jövőképformálás Én és a világ modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. ÉVFOLYM tanári 30 év múlva szerintem 4. évfolyam 355 MODUlVÁZLT

Részletesebben

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs Alulteljesítő tehetségek Kozma Szabolcs. MOTTÓ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott, hanem, hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk. James Stephens

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Tevékenység. Tartalom/ Idő. Tanulói munkaformák és. Eszközök (perc) módszerek. az óra menete. 5 Bevezetés a pályaválasztás témakörébe

Tevékenység. Tartalom/ Idő. Tanulói munkaformák és. Eszközök (perc) módszerek. az óra menete. 5 Bevezetés a pályaválasztás témakörébe Óraterv Dátum: 05. december 0, december Pedagógus neve: P. Nagy Judit, Ötvös Erika Műveltségi terület: Humán Tantárgy: Osztályfőnöki Osztály: /A, /B Témakör: Pályaválasztás Az óra típusa: Rendszerező óra

Részletesebben

Hálózatkutatás szociometria

Hálózatkutatás szociometria Hálózatkutatás szociometria Szervezeti hálózatok feltérképezése A munkaszervezeten belül különböző hálózatok tagjai vagyunk: egy szervezeti hierarchiához tartozunk, funkcionális- és a munkakörből adódó

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! 1 Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Az Országos kompetenciamérés elemzésében komoly kiegészítő adatokat jelentenek az iskolák különböző jellemzőiről szerzett információk. Az alábbi kérdésekre adott válaszai

Részletesebben

Szociometria vizsgálat Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola Pusztamérges

Szociometria vizsgálat Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola Pusztamérges Szociometria vizsgálat Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola Pusztamérges Készítette: Turcsányi Nelli EJF NTK Tanító szakos hallgatója II. évfolyam 2012. április 12. Lacob Lévy Moreno (amerikai pszichiáter)

Részletesebben

Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével. Taskó Tünde Anna

Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével. Taskó Tünde Anna Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével Taskó Tünde Anna Tartalom Előzmények Az alulteljesítés fogalma A metakogníció fogalma A metakogníció és tanulás A KATT kérdőív bemutatása Az alulteljesítés

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II.26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye:... ir.sz.... (település)... (utca, hsz.) Születési

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Pedagógia ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Digitális matematika taneszközök a. hatékonyabb tanulásszervezés szolgálatában. Szerző: Huszka Jenő

Digitális matematika taneszközök a. hatékonyabb tanulásszervezés szolgálatában. Szerző: Huszka Jenő 1 Digitális matematika taneszközök a hatékonyabb tanulásszervezés szolgálatában Szerző: Huszka Jenő 2009 1 2 Digitális pedagógia, digitális tananyagok Digitális pedagógia: minden olyan hagyományos (instruktív)

Részletesebben

A 2013-as kompetenciamérés eredményeinek elemzése FI T-jelentés alapján

A 2013-as kompetenciamérés eredményeinek elemzése FI T-jelentés alapján A 2013-as kompetenciamérés eredményeinek elemzése FI T-jelentés alapján A sikeres életvitelhez, a társadalmi folyamatokba való beilleszkedéshez is folyamatosan megújuló tudásra van szükség. Tudásunk egy

Részletesebben

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa:

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: 1 óra Kémiai kötések és kölcsönhatások halmazokban: Anyai rendszerek: Kémiai

Részletesebben

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus Önnek bizonyára van elképzelése önmagáról mint személyes kommunikátorról, ezen belül arról, hogyan érzékeli önmaga kommunikációs módját, más szavakkal: kommunikációs

Részletesebben

A jó tankönyv az együttnevelés segítője

A jó tankönyv az együttnevelés segítője A jó tankönyv az együttnevelés segítője A tanulás aktív, konstruktív folyamat. Ez akkor is így van, ha a tanulni vágyó sajátos nevelési igényű gyermek. A gyógypedagógia specialitása abban rejlik, hogy

Részletesebben

A telephely létszámadatai:

A telephely létszámadatai: Országos kompetenciamérés értékelése - matematika 2011. 2011. tavaszán kilencedik alkalommal került sor az Országos kompetenciamérésre. A kompetenciamérés mind anyagát, mind a mérés körülményeit tekintve

Részletesebben

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés 2008 Iskolai jelentés 10. évfolyam szövegértés Az elmúlt évhez hasonlóan 2008-ban iskolánk is részt vett az országos kompetenciamérésben, diákjaink matematika és szövegértés teszteket, illetve egy tanulói

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 7 melléklet a 532016 (XII 29) EMMI rendelethez 1 melléklet a 152013 (II 26) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: irsz

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

A szaktanácsadói szerep változása napjaink köznevelésében

A szaktanácsadói szerep változása napjaink köznevelésében A szaktanácsadói szerep változása napjaink köznevelésében Kihívások és lehetőségek az új típusú szakértői és szaktanácsadói feladatokban RPI, Budapest 2013. október 25. Tartalom A szaktanácsadással kapcsolatos

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy 2-2 - 1-0 óraszámokra Készítette: Nagy János munkaközösség-vezető Ellenőrizte:

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK

OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK Statisztikai alapfogalmak Item Statisztikai alapfogalmak Átlag Leggyakrabban: számtani átlag Egyetlen számadat jól jellemzi az eredményeket Óvatosan: elfed Statisztikai alapfogalmak

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam I. BEVEZETÉS A tananyag tartalma olyan tudományosan megalapozott, korszerű, alapvető kémiai ismereteket foglal magában, amelyek segítségével a tanulók egyrészt megértik

Részletesebben

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése, értékelése

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése, értékelése A 2008. évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése, értékelése Bevezetés A közoktatásért felelős minisztérium megbízásából 2008-ban hatodik alkalommal került sor az Országos kompetenciamérésre.

Részletesebben

Felsővárosi Általános Iskola Oberstädtische Grundschule. Intézményi önértékelés

Felsővárosi Általános Iskola Oberstädtische Grundschule. Intézményi önértékelés Felsővárosi Általános Iskola Oberstädtische Grundschule Intézményi önértékelés NOKS (nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő) alkamazottak elvárásrendszere Székesfehérvár, 2016. október 1. A nevelő

Részletesebben

A tanári mesterképzés portfóliója

A tanári mesterképzés portfóliója A tanári mesterképzés portfóliója TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dr. Márton Sára főiskolai tanár

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1117 Budapest, Erőmű u. 4. sz. Tel/fax: 381-0664 e-mail: pszk@pszk.hu A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon Tartalom: Általános és speciális részkészségek mérésének összefoglaló

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

Az oktatás stratégiái

Az oktatás stratégiái Az oktatás stratégiái Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Falus Iván (2003): Az oktatás stratégiái és módszerei. In: Falus Iván (szerk.): Didaktika. Elméleti alapok a tanítás tanulásához.

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: 202461 Intézményvezető neve: Bendli Tiborné Intézményvezető oktatási azonosítója:

Részletesebben

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL Bander Katalin Galántai Júlia Országos Neveléstudományi

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben