Turizmus és mobilitás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Turizmus és mobilitás"

Átírás

1 3. szám november hírlevél Ez a hírlevél évente két alkalommal jelenik meg a SEEMORE- és a STARTERprojektek együttműködésében. Fotó: Maarten van Bemmelen Séta a partra Menorcan Kedves Olvasó! Mindannyiunkat személyesen érint az, hogy miként tudunk közlekedni ott, ahol nyaralunk. Megkérdeztük Maarten van Bemmelent (a SEEMORE projektmenedzserét) és Ronald Jornát (a STARTER projektmenedzserét) az ilyen irányú tapasztalataikról. Tavaly nyáron Maarten van Bremmelen Menorcát választotta úticélul, mert a szigetet az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította, és számos természetes tengerparti szakasza van. Maarten nagyon élvezte, hogy jól kitáblázott sétaútvonalakon, természetvédelmi területeken keresztül tud eljutni a gyönyörű tengerpartokra. Úgy véli, Menorca jó példája annak, hogy nem szükséges parkolókat kiépíteni a törékeny szépségű tengerparti szakaszokra. A Camí de Cavalls még azt is lehetővé teszi, hogy a látogató a teljes partszakaszon gyalog, biciklivel vagy lóháton haladjon végig. Ronald Jorna Dél-Franciaországba utazott kocsival, kempingezni. Bár különösen fontos számára a fenntartható közlekedés, minden esetben egyéni döntést hoz az úticél, az utazók száma és a poggyászok mennyisége figyelembe vételével. Azt mondja, nagyon ambivalens érzés leparkolni a kocsinkkal a sok autó közé, és onnan indulni egy fantasztikus, négyórás túrára a Verdon-kanyonba. Miért nincs menetrendszerinti buszjárat, amely összeköti a fő túraútvonalakat? Pénzügyileg nem éri meg, vagy csak tiltó szabályozással lehetne bevezetni, ha ez lenne az egyetlen mód arra, hogy egy ilyen különleges természetvédelmi területre eljussunk? Ronald és Maarten is úgy érzik, hogy a háborítatlan természeti környezet és a vonzó, fenntartható mobilitási megoldások járhatnak kéz a kézben, de gyakran ez nem történik meg magától. A hírlevélre történő feliratkozáshoz látogassa meg az alábbi oldalakat: Tartalomjegyzék Helyi intézkedések és első eredmények Limassolban és Noordwijkban 2. oldal Helyi intézkedések a Nyugat-Balatonnál és Bohuslänban 4. és 5. oldal Eredmények más projektrégiókban 6. és 7. oldal Jövőbeli intézkedések 8. oldal SEEMORE fotópályázatok 9. és 10. oldal Hírek és események 11. oldal Kövessen minket a Facebookon is! Ronald Jorna STARTER projektmenedzser Maarten van Bemmelen SEEMORE projektmenedzser

2 2. oldal Maria Stylianou Michaelidou, LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY enter picture source here Helyi intézkedések és első eredmények Limassolban: Buszjárat a larnacai repülőtérre Cipruson a limassoli turizmus fejlesztésére és előmozdítására létrehozott Kft (Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd) együttműködésben a limassoli busztársasággal (EAL Ltd) buszjáratot hozott létre, amely a limassoli üdülőterületet köti össze a larnacai repülőtérrel (Ciprus fő repülőterével). A busz megállóit a nagyobb szállodák közelében helyezték el (St. Raphael Hotel, GrandResort, Kanika Elias Beach Hotel), és a limassoli üdülőövezet bármely szállodájából könnyedén megközelíthetőek egy negyedóránként járó, csatlakozó városi busz segítségével. A menetrend, illetve a szolgáltatással kapcsolatos további információk az alábbi honlapokon érhetők el: és Ez az intézkedés a Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd A limassoli üdülőterületet és a larnacai repülőteret összekötő buszok 2013.július 8. óta járnak. részvételével megvalósuló SEEMORE-project cselekvési tervének része. Tony Antoniou, a felügyelőbizottság elnöke úgy fogalmazott: Ezzel az intézkedéssel szeretnénk a limassolban elérhető szolgáltatási színvonalat növelni, és fenntartható, környezetbarát közlekedési megoldást nyújtani a Kelet-Limassolba érkező látogatók, valamint a helyiek részére. A helyi önkormányzat, a Parekklishia közösségi tanács is üdvözölte ezt a lépést, különösen, mivel a növekvő utasszámok igencsak biztatóak. Az új buszjárat nagy nyilvánosságot kapott, intenzíven hirdetik a helyi médiában, illetve a szállodai magazinokban. A vállalat rövid távú tervei között szerepel, hogy fejleszti az egyes megállók infrastruktúráját, hogy így kényelmesebb szolgáltatást tudjon nyújtani az utasoknak.

3 3. oldal Daan Schrama, Noordwijk Helyi intézkedések és első eredmények Noordwijkban: Forgalomirányítási kezdeményezés Új, tengerparti buszjárat enter picture source here A kedvelt holland üdülővárosban, Nordwijkban, ha kisüt a nap, az azt jelenti, hogy a strandokat ellepik a nyaralók, akik a parthoz közeli utcákban parkolnak le. A STARTER-projekt részeként egy olyan új megközelítést dolgoztunk ki, amely javítani tudja a forgalom áramlását a területen és csökkenti a parkolási gondokat. A tengerparti buszjárat bevezetése lehetővé teszi, hogy a turisták messzebb parkoljanak le a járművükkel, ha a strandhoz közeli, szűkösen rendelkezésre álló parkolóhelyek elfogynak. A buszt ingyen igénybe lehet venni, és júliustól szeptemberig minden vasárnap, valamint minden Az új forgalomirányítási kezdeményezésnek a helyiek és a turisták is örülnek Noordwijkban napsütéses napon jár. A parthoz közeli utcákban magasabb lett a parkolási díj, hogy ezáltal arra ösztönözzük a látogatókat, hogy ne itt parkoljanak, és a meglévő parkolóhelyeket az itt lakók használhassák. Az új tengerparti buszjárat és hozzá kapcsolódó parkolási rendszer 2013 nyarán debütált, és a következő évben is alkalmazni fogjuk. Annak érdekében, hogy a kezdeményezés továbbra is sikeres legyen, a jövőben határozottabb internetes jelenléttel nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a partra igyekvők számára Nordwijkban rendelkezésre álló közlekedési megoldások kommunikációjára.

4 4. oldal Mikro-összeköttetések kialakítása a Nyugat-Balaton régióban A Nyugat-Balaton Régió nem csak Közép-Európa legnagyobb tavának, hanem termálfürdőknek, szülőültetvényeknek és nemzeti parkoknak is otthont ad. Az egyetlen probléma a területtel, hogy túl népszerű, vagy talán a közlekedési rendszert lehetne úgy fejleszteni, hogy jobban kiszolgálja az évente idelátogató 3,2 millió turistát. Botond Aba, KTI A BME és a KTI, mint a STARTER partnerei olyan Helyi Közlekedési Terv Hálózatokat (Local Travel Plan Network [LTPN]) alakítanak ki, amelyek a nyugat-balatoni mikroösszeköttetéseket helyezik a középpontba, ezáltal csökkentve a torlódásokat. A megközelítés két fő kezdeményezést tartalmaz: Egyrészt, online turistaportált fejlesztünk Zalakaros és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kerékpárosai részére. Önkormányzatok, szállodák és a turizmusban érdekelt egyéb szereplők csatlakoztak már ehhez a projekthez. A honlap idegenforgalmi információkat is tartalmaz és ingyenes. A látogatók a résztvevő szállodákban, utazási irodákban és önkormányzatoknál is hozzát tudnak férni a honlaphoz. A mobileszközökön való elérhetőség fejlesztése jelenleg folyik. A projekt végső célja, hogy a portál információt nyújtson a teljes régióról, beleértve a Nyugat-Balaton fővárosának számító Keszthelyt és Európa legnagyobb gyógyvizű tavát, Hévízt is. A Nyugat-Balaton LTPN-en keresztül megvalósuló másik kezdeményezés a terület közösségi közlekedésének átszervezése, hogy így jobban kiszolgálja a célirányos utasforgalmat. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a hosszú-távú vasúti menetrendek és a helyi menetrendek integrálására. A végső cél a hosszú távú és a helyi közösségi közlekedés összehangolása a P+R (Park & Ride) és B+R (Bike & Ride) rendszerekkel. Ezeknek a megoldásoknak a hasznait nem csak a régióba látogató turisták fogják élvezni, hanem az itt lakók számára is élhetőbbé válik a nyugat-balatoni régió.

5 5. oldal Elsie Hellström, Bohuslän Legutóbbi fejlemények Bohuslänben: Innováció a megállókban A SEEMORE-projekt keretein belül, együttműködésben a Västra Götaland régióval (Svédország) két, új koncepcióra épülő, innovatív buszmegállót alakítottunk ki. A megállók kialakítását Pernilla Rimmerfors, Daniel Burgos-Nystrom és Maria Björnäs hallgatók (a götheborgi Képző- és Iparművészeti Iskola végzős hallgatói) tervezték. Ők voltak annak az ötletpályázatnak a nyertesei, ami a fenntarható közlekedés előmozdítását célozta. A megállókat így szélharanggal, kaleidoszkóppal és társasjátékkal láttuk el, valamint a közeli úticélokkal kapcsolatos információkat, illetve a környezetre vonatkozó kérdéseket és válaszokat jelenítettünk meg bennük. Mindezek együttesen kellemes élménnyé teszik a várakozási időt. Ha az utas az okostelefonjával egy QR-kódot beolvas, még egy online kvízben is részt vehet. Az utasoknak nagyon tetszik a buszmegállók új felszerelése, különösen pedig az, hogy információkat találhatnak a közeli turisztikailag érdekes helyszínekről. A helyi újságok négy cikket is közöltek a megállókról, és sokan részt vettek a kvízben. A helyi közlekedésszervező azt tervezi, hogy több buszmegállóban is kihelyez információkat a környező látnivalókról.

6 Eredmények további SEEMORE-régiókban Maarten van Bemmelen, CINESI Mallorca (Spanyolország) A CTM, a helyi közösségi közlekedésszervező átalakította a Calvia üdülőterület és Palma között üzemelő járatát: az útvonal módosítása révén húsz perccel rövidebb idő alatt lehet bejutni Mallorca történelmi központjába. Az utasok üdvözlik a fejlesztést; 2013 nyara során a CTM mérései szerint 13%-kal nőtt az utasforgalom a vonalon. Madeira (Portugália) A Horarios do Funchal, a helyi közösségi közlekedésszervező ingyenes, okostelefonnal használható audio-guide-ot készített. Miközben a szigeten buszoznak, bizonyos tömegközlekedési útvonalakon az utasok fejhallgató segítségével hallgathatják a turisták számára érdekes információkat. A szolgáltatást 2013 októberében, a madeirai turistaidény kezdetét megelőzően vezették be. Dobrich (Bulgária) A mobilitási és turistainformációkkal ellátott SEEMORE mobilitási csomag nagyon kedvelt a dobrichi turisták körében. Ötven szálloda recepcióján keresztül 2500 nyomtatott példány talált gazdára, az elektronikus verziót pedig le lehet tölteni a kerület és a négy önkormányzat hivatalos honlapjáról. Az első eredményekben már megmutatkozik az integrált SEEMORE-megközelítés hatása, hiszen több turista választja a lassabb közlekedési módokat és a közösségi közlekedést. Choczewo (Lengyelország) A Bed and Bike (Szállás és bicikli) honlap a kerékpárosbarát szállásokról nyújt információt, és rajta keresztül le is lehet foglalni a szobát, valamint hozzá lehet jutni a turisták számára érdekes információkhoz. Choczewo hatvanhét szálláshelye szerepel a honlapon. A kezdeményezésben részt vevő szállodák vállalták, hogy adatokat gyűjtenek a vendégeiktől a kezdeményezés értékeléséhez. Málta Máltán a SEEMORE-projekt résztvevői felvették a kapcsolatot a (kb. 1,7 millió utassal rendelkező) Air Malta légitársasággal és a (Máltát Szicíliával összkötő) Virtu Ferries hajózási társasággal. Ennek eredményeként augusztusban egy cikk jelent meg az Air Malta fedélzeti magazinjában, a Virtu Ferries pedig nagyszámú SEEMORE-képeslapot, és a kerékpározással kapcsolatos hasznos információkat osztott meg utasaival a hajókon. Forlí-Cesena (Olaszország) Ebben a régióban a turistáknak szóló, a fenntartható mobilitást elősegítő integrált információs csomag előkészítésén dolgoznak. A csomag a közösségi közlekedéssel, a kerékpáros utakkal, a városi mobilitással, a parkolóövezetekkel, sétálóutcákkal, idegenvezetéssel, e-mobilitással és kerékpárkölcsönzéssel kapcsolatban fog információkat tartalmazni. Emellett áttekintést nyújt majd a szórakozási lehetőségekről is, és arról, hogyan lehet ezek helyszínét megközelíteni.

7 7. oldal Eredmények más STARTER-regiókban Liesbeth van Alphen, MOBYCON Kos (Görögország) A Kosban bevezetett első intézkedés egy online portál beindítása volt, amely a turisták körében népszerűsíti a kerékpározást és a közösségi közlekedés használatát; ehhez egy dedikált útvonaltervező szolgáltatást hoztunk létre. Ezen túl a portál egy komplett turistakalauzt is magában foglal: információkat nyújt a főbb látványosságokról, vásárlási lehetőségekről, díjszabásról stb. A portál mobileszközökről is használható. Fuerteventura (Spanyolország) Fuerteventurában is létrehoztuk a Helyi Közlekedési Terv Hálózatot és az első intézkedést is meghoztuk, amely egy tursitáknak szóló új termék kialakítását jelentette: A Biciklivel a sóúton csomag összekapcsolja a helyi látványosságokat (a Las Salinas-i sóbányát és a múzeumot) a finom mobilitási eszközök (a Caleta de Fuste és Las Salinas közti kerékpárút) használatának ösztönzésével. Werfenweng (Ausztria) A Helyi Közlekedési Terv Hálózat döntése értelmében Werfenweng a finom mobilitási eszközök használatának lehetőségére irányuló kommunikációját fejleszti. A Stockwerk 2 elnevezésű reklámiroda nyerte meg a tendert, és már dolgozik az új kommunikációs stratégián, amely a (2013 nyara óta kizárólag elektromos meghajtással üzemelő buszokkal működő) inga-buszjárat, valamint a nyáron hat járművel kibővült e-jármű flotta márkaépítését és a róluk szóló tájékoztatást fogja magában foglalni.

8 További intézkedések: kis betekintés a téli/nyári terveinkbe! Miután 2013 nyarán valamennyi helyszínen megvalósultak bizonyos intézkedések, itt az ideje, hogy hátratekintsünk és értékeljük ezeket. Mindkét projekt tagjai azon dolgoznak most, hogy a különböző megvalósításokat kiértékeljék, és elemezzék a helyi szereplőktől, valamint a turistáktól érkező véleményeket. Az értékelésből származó tapasztalatokat a projekt második fázisának előkészítésében fogjuk felhasználni. A köveztekző turistaidény előtt javítani fogunk az egyes helyszíneken a meglévő intézkedéseken, és olyan újakat fogunk bevezetni, amelyek még vonzóbb mobilitási lehetőségeket kínálnak a turistáknak. A cikk szerzői: Maarten van Bemmelen, CINESI, és Liesbeth van Alphen, MOBYCON A STARTER Helyi Közlekedési Terv Hálózatok új tagokat kívánnak toborozni; ezáltal szeretnék a hálózatok által kialakított hatást elmélyíteni és a fenntarthatóságát növelni. A SEEMORE-helyszínek pedig nemzeti transzferszemináriumokat szerveznek, így osztják meg a tapasztalataikat az országaik más turistaparadicsomaival. A következő hírlevélben további részleteket olvashatnak a megvalósulás első fázisának eredményeiről, valamint a 2014 nyarára tervezett intézkedésekről, amelyeket mindannyian izgatottan várunk!

9 9. oldal SEEMORE fotópályázatok Fotó: Guillem Febrer, a mallorcai fotópályázat résztvevője A SEEMORE-régiók fotópályázatot hirdettek, hogy a fentartható közlekedési megoldásokkal kapcsolatos tudatosságot növeljék. A mallorcai, máltai, bohuslani és limassoli projektpartnerek az egyes saját pályázataikat a Facebookon és képeslapokon hirdették meg 2013 nyarán. Nemrégiben Dobrich és Madeira is beindította a saját versenyét. Fotó: Kenneth Johansson A bohusläni nyertes felvétel Fotó: Koulla Pazourou A limassoli nyertes felvétel

10 Interjú Vincent van Roomennel, a máltai fotópályázat nyertesével Hogy hívnak és honnan jössz? Vincent van Roomen vagyok, Hollandiából. Article written by Lili Vasileva, Local Council s Association of Malta Mi tetszett legjobban Máltán? Úszkálni az Arany-öbölben a hatalmas hullámok között. Hogyan közlekedtél Máltán belül? A nagymamám Mellieha-ban lakik, így az ő kocsijával mentünk boltba. Valettába, Sliemába és Gozóra busszal jártunk, ami nagyon olcsó és kényelmes. Könnyű volt a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkhoz hozzájutni Máltán? Igen, a család vett egy térképet, amin rajta volt az összes buszjárat, így jól átláttuk a máltai buszhálózatot. Mit javasolnál, hogyan lehetne javítani a turisták számára elérhető tömegközlekedéssel kapcsolatos információkon? Szerintem igazán jól lehetne azzal reklámozni a tömegközlekedést, ha azt hangsúlyoznánk, milyen olcsó egy buszjegy. Hiszen Hollandiában a buszjegyek több mint kétszer ennyibe kerülnek. A máltai fotópályázat nyertes felvétele

11 11. oldal Osszuk meg a tapasztalatainkat! Ha szeretne folyamtosan tájékozódni a két projektről, írja meg véleményét, kövesse a híreinket vagy vegyen részt az eszmecserében a LinkedIn-en és a Facebookon! A SEEMORE és STARTER Tourism and Mobility névvel szakértők számára létrehozott egy csoportot a LinkedIn-en. Csatlakozzon ehhez a csoporthoz, hogy résztvehessen az eszmecserékben, kapcsolatba kerüljön másokkal, akik ezen a téren dolgoznak, és tegyen fel kérdéseket a projekttagoknak! A SEEMORE & STARTER Facebook oldal tájékoztatja Önt a regionális eredményekről és a két projekt legfrisebb fejleményeiről. Legközelebbi események: - Nemzeti transzferszemináriumok a SEEMORE régiókban (pontos dátumok a honlapon) - Ötödik SEEMORE projekt meeting, Forlì-Cesenában, április Ötödik STARTER projekt meeting a Nyugat-Balaton régióban, április Projekt koordinátor Mobycon Ronald Jorna A STARTER-projekt célja, hogy a turistaövezetekben népszerűsítse az energiahatékony és fenntartható mobilitási politikákat és gyakorlatokat a helyi érdekelt feleknek az úgynevezett Helyi Közlekedési Terv Hálózatokon belül történő együttműködése segítségével. A SEEMORE arra mutat rá, hogy nyolc, európai tengerparti nyaralóövezetben aktív regionális szereplő képes lehet arra, hogy a régiójába látgató turisták körében a fenntarthatóbb közlekedési módok használatát előmozdítsa. Projekt koordinátor CINESI Maarten van Bemmelen A hírlevél tartalmáért a teljes felelősséget a szerzők vállalják, a tartalom nem tükrözi minden esetben az Európai Unió, az EACI vagy az Európai Bizottság álláspontját és ezen szervezetek nem vállalnak felelősséget az itt leírtakért. A SEEMORE és a STARTER projektet az Intelligens Energia Európa program támogatja.

Kedves Olvasó! A hírlevélben szereplő kiemelt témakörök

Kedves Olvasó! A hírlevélben szereplő kiemelt témakörök 1. rész 2012. november hírlevél Ez a hírlevél évente két alkalommal jelenik meg a SEEMORE és a STARTER projekt együttműködésével. A cikkek szerzői a projektben résztvevő partnerek. Alma Mollemans, Madeira

Részletesebben

Code of Practice for followers

Code of Practice for followers Code of Practice for followers Public paper: Code of Practice Deliverable: D3.1 Author: Mendes Contract N : EIE-07-133 Start date: November 2007 Duration: 36 Months Version: Final Date: 30.11.2010 Table

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a munkahelyi közlekedési tervek készítéséhez

ÚTMUTATÓ. a munkahelyi közlekedési tervek készítéséhez ÚTMUTATÓ a munkahelyi közlekedési tervek készítéséhez Budapest, 2012 Ez a kiadvány a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjáról szóló 1330/2011. (X. 12.) Korm. határozatban

Részletesebben

Europe Direct. Éves jelentés 2011

Europe Direct. Éves jelentés 2011 Europe Direct Éves jelentés 2011 2011 legfontosabb számadatai Europe Direct = A Europe Direct kapcsolattartó központ Csaknem 80000 megkeresés + Europe Direct hálózat 468 Europe Direct információs központ

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2004. február 2. COM(2004)60 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK A

Részletesebben

A KERÉKPÁROS TURIZMUS

A KERÉKPÁROS TURIZMUS A KERÉKPÁROS TURIZMUS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010-2015 Készítette: Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága megbízásából az EconoConsult Kft. és a COWI Magyarország Kft. 2010. január

Részletesebben

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban...

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, fejlesztési ügynökségeknek, szakmai és civil szervezeteknek istockphoto Tartalom Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... 2 Tudásbázis létrehozása Európa

Részletesebben

PASSPORT ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ

PASSPORT ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ PASSPORT ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ MUNKAFÜZET BEVEZETÉS A TURIZMUS IPARÁGBA Gibraltar and Northwestern AfricaProvided by the SeaWiFS Project, NASA-Goddard Space Flight Center, and ORBIMAGE.tif A GLOBAL TRAVEL

Részletesebben

SURE KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSI ESZKÖZTÁR. Nyitott Képessé tétel/közösségi cselekvôképesség Hosszú távú Befolyás a döntésekre Bevonás Kreatív Aktív

SURE KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSI ESZKÖZTÁR. Nyitott Képessé tétel/közösségi cselekvôképesség Hosszú távú Befolyás a döntésekre Bevonás Kreatív Aktív Nyitott Képessé tétel/közösségi cselekvôképesség Hosszú távú Befolyás a döntésekre Bevonás Kreatív Aktív SURE Közösségfejlesztés Demokratikus Új barátságok születnek Esély KÖZÖSSÉGI Közösség Meghallgatunk

Részletesebben

A HerMan projekt Teljesítmény és eredmények

A HerMan projekt Teljesítmény és eredmények Eljutni a mego rzésto l a menedzselésig A HerMan projekt Teljesítmény és eredmények A Közép-Európa program által megvalósított projekt társfinanszírozója az Európai Regionális Fejlesztési Alap. A HerMan

Részletesebben

A HerMan projekt Teljesítmény és eredmények

A HerMan projekt Teljesítmény és eredmények Eljutni a mego rzésto l a menedzselésig A HerMan projekt Teljesítmény és eredmények A Közép-Európa program által megvalósított projekt társfinanszírozója az Európai Regionális Fejlesztési Alap. előszó

Részletesebben

2012.10.02. v01b A zágrábi konzorciumülés eredményeivel együtt; a szerkezet elfogadva

2012.10.02. v01b A zágrábi konzorciumülés eredményeivel együtt; a szerkezet elfogadva Támogatási szerződés száma: 265392 Projekt rövid elnevezése: USEmobility Projekt címe: A társadalmi szokások megértése a környezetbarát multimodális mobilitás érdekében Finanszírozási struktúra: Cselekvés

Részletesebben

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája 2014-2016 CampInvest Kft. 2013. december Készítették: Dr. Gonda Tibor PhD. Dr.Spiegler Patrícia PhD. Dr. Bencsikné Aubert Judit Tartalomjegyzék

Részletesebben

Egy versenyképesebb közösségi közlekedés felé 3. konferencia, Budapest, Magyarország

Egy versenyképesebb közösségi közlekedés felé 3. konferencia, Budapest, Magyarország fotó: DB AG/Axel Hartmann 3. Hírlevél 2011. március A CATCH-MR ( A nagyvárosi régiók közlekedési kihívásainak kooperatív megközelítései ) egy INTERREG IVC projekt, amely 2010. január és 2012. december

Részletesebben

Viabono - környezetbarát védjegy, mint a német minőség szimbóluma

Viabono - környezetbarát védjegy, mint a német minőség szimbóluma Viabono - környezetbarát védjegy, mint a német minőség szimbóluma Közép- és Kelet-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért 2005 A kiadvány a Nemzeti Civil Alap támogatásával készült 1. A környezetvédő

Részletesebben

Szakmai beszámoló a miskolci TDM, a MIDMAR Nonprofit Kft 2013-as munkájáról és a szervezet 2014-es munkaterve

Szakmai beszámoló a miskolci TDM, a MIDMAR Nonprofit Kft 2013-as munkájáról és a szervezet 2014-es munkaterve MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit kft. Miskolc helyi TDM szervezete 3525 Miskolc, Széchenyi u. 16. Tel.: +36 46 350 425 info@hellomiskolc.hu www.hellomiskolc.hu Szakmai beszámoló a miskolci

Részletesebben

Kerékpárral Székesfehérvártól Simontornyáig. Mons-Regalis Kft. COWI Magyarország Kft. Badalay Endre (01-3484) Dalos Péter

Kerékpárral Székesfehérvártól Simontornyáig. Mons-Regalis Kft. COWI Magyarország Kft. Badalay Endre (01-3484) Dalos Péter Kerékpárral Székesfehérvártól Simontornyáig 1 Tárgy: Kerékpárral Székesfehérvártól Simontornyáig Megbízó: Mons-Regalis Kft Készítette: COWI Magyarország Kft. Témafelelős: Badalay Endre (01-3484) Kidolgozó:

Részletesebben

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató (Érvényes: 2012. január 1-től) 1 TARTALOM TARTALOM 3 BEVEZETÉS.. 4 A RÉSZ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ A FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAMRÓL 5 1. Melyek

Részletesebben

8. Promóció, reklám, kommunikáció

8. Promóció, reklám, kommunikáció 8. Promóció, reklám, kommunikáció Az intézkedés célja és indokoltsága: Egy tematikus út esetében a fejezet címében szereplő tevékenységek a Palóc Út üzenetének eljuttatása a célközönséghez a legfontosabb

Részletesebben

Érdekeltek Bevonását Célzó Terv

Érdekeltek Bevonását Célzó Terv Érdekeltek Bevonását Célzó Terv Elektronikus jegyrendszer Budapesten Szerzői jogi rendelkezések A jelen dokumentumban foglaltak szerzői joga a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (a továbbiakban: BKK)

Részletesebben

anorama A kohéziós politika 2014 és 2020 között inforegio Növekvő lendülettel [2013. TÉL 48. SZÁM]

anorama A kohéziós politika 2014 és 2020 között inforegio Növekvő lendülettel [2013. TÉL 48. SZÁM] anorama [2013. TÉL 48. SZÁM] inforegio A kohéziós politika 2014 és 2020 között Növekvő lendülettel Beszélgetés José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével A megreformált politika 10 pontban

Részletesebben

A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta.

A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta. A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta. A kötetben kifejtett nézetekért a szerzők vállalják a felelősséget, e vélemények nem feltétlenül tükrözik az Európai

Részletesebben

KUSZAKORSZAK 15 ÉVES A KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET

KUSZAKORSZAK 15 ÉVES A KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET KUSZAKORSZAK 15 ÉVES A KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET 2013 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Előszó... 5 Bevezető... 6 Előzmények, a szervezet megalakulása... 7 A működés alapdokumentumai... 10

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOKI FÜRDŐEGYLET TURISZTIKAI EGYESÜLET E L Ő T E R J E S Z T É S Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 10-ei ülésére Tárgy: A 2014. évi turisztikai szezonra való felkészülés

Részletesebben

Negyedéves hírlevél. Roma Education Fund. 3. szám 2011. február. Előszó és köszöntés. Egy jó kezdet EU Roma Pilot Projekt

Negyedéves hírlevél. Roma Education Fund. 3. szám 2011. február. Előszó és köszöntés. Egy jó kezdet EU Roma Pilot Projekt ROMA Roma Education Fund n e g y e d é v e s h í r l e v é l Negyedéves hírlevél 3. szám 2011. február Előszó és köszöntés Egy jó kezdet EU Roma Pilot Projekt A Roma Oktatási Alap Hálózat hírei REF kedvezményezettek

Részletesebben

01SZ. HU 2014. Az EU által támogatott városi tömegközlekedési projektek eredményessége. Különjelentés EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK

01SZ. HU 2014. Az EU által támogatott városi tömegközlekedési projektek eredményessége. Különjelentés EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK HU 2014 01SZ. Különjelentés Az EU által támogatott városi tömegközlekedési projektek eredményessége EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide De Gasperi 1615 Luxembourg LUXEMBURG Tel. +352

Részletesebben

Miskolc turizmusa 2010-2014 között Készítette: Nagy Júlia MIDMAR Nonprofit Kft

Miskolc turizmusa 2010-2014 között Készítette: Nagy Júlia MIDMAR Nonprofit Kft MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit kft. Miskolc helyi TDM szervezete 3530 Miskolc, Széchenyi u. 16. Tel.: +36 46 350 425 info@hellomiskolc.hu www.hellomiskolc.hu Miskolc turizmusa 2010-2014

Részletesebben

Egy európai eszme és hazai megvalósítása. LEADER Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében

Egy európai eszme és hazai megvalósítása. LEADER Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében Egy európai eszme és hazai megvalósítása LEADER Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében LEADER Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében Írta: Krolopp András

Részletesebben

A Baranya Zöldút termékfejlesztési lehetőségei

A Baranya Zöldút termékfejlesztési lehetőségei Most, hogy a közösségek a világon mindenhol törekszenek lakóhelyük egyediségének megőrzésére, a zöldutak remek alkalmat adnak az életminőség javítására, teret adnak a rekreációra és a turizmusra a helyi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. június 25-i ülésére Tárgy: A Magas-Bakony Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. 2015. évi munkaterve és a 2015-2020-as

Részletesebben