Turizmus és mobilitás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Turizmus és mobilitás"

Átírás

1 3. szám november hírlevél Ez a hírlevél évente két alkalommal jelenik meg a SEEMORE- és a STARTERprojektek együttműködésében. Fotó: Maarten van Bemmelen Séta a partra Menorcan Kedves Olvasó! Mindannyiunkat személyesen érint az, hogy miként tudunk közlekedni ott, ahol nyaralunk. Megkérdeztük Maarten van Bemmelent (a SEEMORE projektmenedzserét) és Ronald Jornát (a STARTER projektmenedzserét) az ilyen irányú tapasztalataikról. Tavaly nyáron Maarten van Bremmelen Menorcát választotta úticélul, mert a szigetet az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította, és számos természetes tengerparti szakasza van. Maarten nagyon élvezte, hogy jól kitáblázott sétaútvonalakon, természetvédelmi területeken keresztül tud eljutni a gyönyörű tengerpartokra. Úgy véli, Menorca jó példája annak, hogy nem szükséges parkolókat kiépíteni a törékeny szépségű tengerparti szakaszokra. A Camí de Cavalls még azt is lehetővé teszi, hogy a látogató a teljes partszakaszon gyalog, biciklivel vagy lóháton haladjon végig. Ronald Jorna Dél-Franciaországba utazott kocsival, kempingezni. Bár különösen fontos számára a fenntartható közlekedés, minden esetben egyéni döntést hoz az úticél, az utazók száma és a poggyászok mennyisége figyelembe vételével. Azt mondja, nagyon ambivalens érzés leparkolni a kocsinkkal a sok autó közé, és onnan indulni egy fantasztikus, négyórás túrára a Verdon-kanyonba. Miért nincs menetrendszerinti buszjárat, amely összeköti a fő túraútvonalakat? Pénzügyileg nem éri meg, vagy csak tiltó szabályozással lehetne bevezetni, ha ez lenne az egyetlen mód arra, hogy egy ilyen különleges természetvédelmi területre eljussunk? Ronald és Maarten is úgy érzik, hogy a háborítatlan természeti környezet és a vonzó, fenntartható mobilitási megoldások járhatnak kéz a kézben, de gyakran ez nem történik meg magától. A hírlevélre történő feliratkozáshoz látogassa meg az alábbi oldalakat: Tartalomjegyzék Helyi intézkedések és első eredmények Limassolban és Noordwijkban 2. oldal Helyi intézkedések a Nyugat-Balatonnál és Bohuslänban 4. és 5. oldal Eredmények más projektrégiókban 6. és 7. oldal Jövőbeli intézkedések 8. oldal SEEMORE fotópályázatok 9. és 10. oldal Hírek és események 11. oldal Kövessen minket a Facebookon is! Ronald Jorna STARTER projektmenedzser Maarten van Bemmelen SEEMORE projektmenedzser

2 2. oldal Maria Stylianou Michaelidou, LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY enter picture source here Helyi intézkedések és első eredmények Limassolban: Buszjárat a larnacai repülőtérre Cipruson a limassoli turizmus fejlesztésére és előmozdítására létrehozott Kft (Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd) együttműködésben a limassoli busztársasággal (EAL Ltd) buszjáratot hozott létre, amely a limassoli üdülőterületet köti össze a larnacai repülőtérrel (Ciprus fő repülőterével). A busz megállóit a nagyobb szállodák közelében helyezték el (St. Raphael Hotel, GrandResort, Kanika Elias Beach Hotel), és a limassoli üdülőövezet bármely szállodájából könnyedén megközelíthetőek egy negyedóránként járó, csatlakozó városi busz segítségével. A menetrend, illetve a szolgáltatással kapcsolatos további információk az alábbi honlapokon érhetők el: és Ez az intézkedés a Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd A limassoli üdülőterületet és a larnacai repülőteret összekötő buszok 2013.július 8. óta járnak. részvételével megvalósuló SEEMORE-project cselekvési tervének része. Tony Antoniou, a felügyelőbizottság elnöke úgy fogalmazott: Ezzel az intézkedéssel szeretnénk a limassolban elérhető szolgáltatási színvonalat növelni, és fenntartható, környezetbarát közlekedési megoldást nyújtani a Kelet-Limassolba érkező látogatók, valamint a helyiek részére. A helyi önkormányzat, a Parekklishia közösségi tanács is üdvözölte ezt a lépést, különösen, mivel a növekvő utasszámok igencsak biztatóak. Az új buszjárat nagy nyilvánosságot kapott, intenzíven hirdetik a helyi médiában, illetve a szállodai magazinokban. A vállalat rövid távú tervei között szerepel, hogy fejleszti az egyes megállók infrastruktúráját, hogy így kényelmesebb szolgáltatást tudjon nyújtani az utasoknak.

3 3. oldal Daan Schrama, Noordwijk Helyi intézkedések és első eredmények Noordwijkban: Forgalomirányítási kezdeményezés Új, tengerparti buszjárat enter picture source here A kedvelt holland üdülővárosban, Nordwijkban, ha kisüt a nap, az azt jelenti, hogy a strandokat ellepik a nyaralók, akik a parthoz közeli utcákban parkolnak le. A STARTER-projekt részeként egy olyan új megközelítést dolgoztunk ki, amely javítani tudja a forgalom áramlását a területen és csökkenti a parkolási gondokat. A tengerparti buszjárat bevezetése lehetővé teszi, hogy a turisták messzebb parkoljanak le a járművükkel, ha a strandhoz közeli, szűkösen rendelkezésre álló parkolóhelyek elfogynak. A buszt ingyen igénybe lehet venni, és júliustól szeptemberig minden vasárnap, valamint minden Az új forgalomirányítási kezdeményezésnek a helyiek és a turisták is örülnek Noordwijkban napsütéses napon jár. A parthoz közeli utcákban magasabb lett a parkolási díj, hogy ezáltal arra ösztönözzük a látogatókat, hogy ne itt parkoljanak, és a meglévő parkolóhelyeket az itt lakók használhassák. Az új tengerparti buszjárat és hozzá kapcsolódó parkolási rendszer 2013 nyarán debütált, és a következő évben is alkalmazni fogjuk. Annak érdekében, hogy a kezdeményezés továbbra is sikeres legyen, a jövőben határozottabb internetes jelenléttel nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a partra igyekvők számára Nordwijkban rendelkezésre álló közlekedési megoldások kommunikációjára.

4 4. oldal Mikro-összeköttetések kialakítása a Nyugat-Balaton régióban A Nyugat-Balaton Régió nem csak Közép-Európa legnagyobb tavának, hanem termálfürdőknek, szülőültetvényeknek és nemzeti parkoknak is otthont ad. Az egyetlen probléma a területtel, hogy túl népszerű, vagy talán a közlekedési rendszert lehetne úgy fejleszteni, hogy jobban kiszolgálja az évente idelátogató 3,2 millió turistát. Botond Aba, KTI A BME és a KTI, mint a STARTER partnerei olyan Helyi Közlekedési Terv Hálózatokat (Local Travel Plan Network [LTPN]) alakítanak ki, amelyek a nyugat-balatoni mikroösszeköttetéseket helyezik a középpontba, ezáltal csökkentve a torlódásokat. A megközelítés két fő kezdeményezést tartalmaz: Egyrészt, online turistaportált fejlesztünk Zalakaros és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kerékpárosai részére. Önkormányzatok, szállodák és a turizmusban érdekelt egyéb szereplők csatlakoztak már ehhez a projekthez. A honlap idegenforgalmi információkat is tartalmaz és ingyenes. A látogatók a résztvevő szállodákban, utazási irodákban és önkormányzatoknál is hozzát tudnak férni a honlaphoz. A mobileszközökön való elérhetőség fejlesztése jelenleg folyik. A projekt végső célja, hogy a portál információt nyújtson a teljes régióról, beleértve a Nyugat-Balaton fővárosának számító Keszthelyt és Európa legnagyobb gyógyvizű tavát, Hévízt is. A Nyugat-Balaton LTPN-en keresztül megvalósuló másik kezdeményezés a terület közösségi közlekedésének átszervezése, hogy így jobban kiszolgálja a célirányos utasforgalmat. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a hosszú-távú vasúti menetrendek és a helyi menetrendek integrálására. A végső cél a hosszú távú és a helyi közösségi közlekedés összehangolása a P+R (Park & Ride) és B+R (Bike & Ride) rendszerekkel. Ezeknek a megoldásoknak a hasznait nem csak a régióba látogató turisták fogják élvezni, hanem az itt lakók számára is élhetőbbé válik a nyugat-balatoni régió.

5 5. oldal Elsie Hellström, Bohuslän Legutóbbi fejlemények Bohuslänben: Innováció a megállókban A SEEMORE-projekt keretein belül, együttműködésben a Västra Götaland régióval (Svédország) két, új koncepcióra épülő, innovatív buszmegállót alakítottunk ki. A megállók kialakítását Pernilla Rimmerfors, Daniel Burgos-Nystrom és Maria Björnäs hallgatók (a götheborgi Képző- és Iparművészeti Iskola végzős hallgatói) tervezték. Ők voltak annak az ötletpályázatnak a nyertesei, ami a fenntarható közlekedés előmozdítását célozta. A megállókat így szélharanggal, kaleidoszkóppal és társasjátékkal láttuk el, valamint a közeli úticélokkal kapcsolatos információkat, illetve a környezetre vonatkozó kérdéseket és válaszokat jelenítettünk meg bennük. Mindezek együttesen kellemes élménnyé teszik a várakozási időt. Ha az utas az okostelefonjával egy QR-kódot beolvas, még egy online kvízben is részt vehet. Az utasoknak nagyon tetszik a buszmegállók új felszerelése, különösen pedig az, hogy információkat találhatnak a közeli turisztikailag érdekes helyszínekről. A helyi újságok négy cikket is közöltek a megállókról, és sokan részt vettek a kvízben. A helyi közlekedésszervező azt tervezi, hogy több buszmegállóban is kihelyez információkat a környező látnivalókról.

6 Eredmények további SEEMORE-régiókban Maarten van Bemmelen, CINESI Mallorca (Spanyolország) A CTM, a helyi közösségi közlekedésszervező átalakította a Calvia üdülőterület és Palma között üzemelő járatát: az útvonal módosítása révén húsz perccel rövidebb idő alatt lehet bejutni Mallorca történelmi központjába. Az utasok üdvözlik a fejlesztést; 2013 nyara során a CTM mérései szerint 13%-kal nőtt az utasforgalom a vonalon. Madeira (Portugália) A Horarios do Funchal, a helyi közösségi közlekedésszervező ingyenes, okostelefonnal használható audio-guide-ot készített. Miközben a szigeten buszoznak, bizonyos tömegközlekedési útvonalakon az utasok fejhallgató segítségével hallgathatják a turisták számára érdekes információkat. A szolgáltatást 2013 októberében, a madeirai turistaidény kezdetét megelőzően vezették be. Dobrich (Bulgária) A mobilitási és turistainformációkkal ellátott SEEMORE mobilitási csomag nagyon kedvelt a dobrichi turisták körében. Ötven szálloda recepcióján keresztül 2500 nyomtatott példány talált gazdára, az elektronikus verziót pedig le lehet tölteni a kerület és a négy önkormányzat hivatalos honlapjáról. Az első eredményekben már megmutatkozik az integrált SEEMORE-megközelítés hatása, hiszen több turista választja a lassabb közlekedési módokat és a közösségi közlekedést. Choczewo (Lengyelország) A Bed and Bike (Szállás és bicikli) honlap a kerékpárosbarát szállásokról nyújt információt, és rajta keresztül le is lehet foglalni a szobát, valamint hozzá lehet jutni a turisták számára érdekes információkhoz. Choczewo hatvanhét szálláshelye szerepel a honlapon. A kezdeményezésben részt vevő szállodák vállalták, hogy adatokat gyűjtenek a vendégeiktől a kezdeményezés értékeléséhez. Málta Máltán a SEEMORE-projekt résztvevői felvették a kapcsolatot a (kb. 1,7 millió utassal rendelkező) Air Malta légitársasággal és a (Máltát Szicíliával összkötő) Virtu Ferries hajózási társasággal. Ennek eredményeként augusztusban egy cikk jelent meg az Air Malta fedélzeti magazinjában, a Virtu Ferries pedig nagyszámú SEEMORE-képeslapot, és a kerékpározással kapcsolatos hasznos információkat osztott meg utasaival a hajókon. Forlí-Cesena (Olaszország) Ebben a régióban a turistáknak szóló, a fenntartható mobilitást elősegítő integrált információs csomag előkészítésén dolgoznak. A csomag a közösségi közlekedéssel, a kerékpáros utakkal, a városi mobilitással, a parkolóövezetekkel, sétálóutcákkal, idegenvezetéssel, e-mobilitással és kerékpárkölcsönzéssel kapcsolatban fog információkat tartalmazni. Emellett áttekintést nyújt majd a szórakozási lehetőségekről is, és arról, hogyan lehet ezek helyszínét megközelíteni.

7 7. oldal Eredmények más STARTER-regiókban Liesbeth van Alphen, MOBYCON Kos (Görögország) A Kosban bevezetett első intézkedés egy online portál beindítása volt, amely a turisták körében népszerűsíti a kerékpározást és a közösségi közlekedés használatát; ehhez egy dedikált útvonaltervező szolgáltatást hoztunk létre. Ezen túl a portál egy komplett turistakalauzt is magában foglal: információkat nyújt a főbb látványosságokról, vásárlási lehetőségekről, díjszabásról stb. A portál mobileszközökről is használható. Fuerteventura (Spanyolország) Fuerteventurában is létrehoztuk a Helyi Közlekedési Terv Hálózatot és az első intézkedést is meghoztuk, amely egy tursitáknak szóló új termék kialakítását jelentette: A Biciklivel a sóúton csomag összekapcsolja a helyi látványosságokat (a Las Salinas-i sóbányát és a múzeumot) a finom mobilitási eszközök (a Caleta de Fuste és Las Salinas közti kerékpárút) használatának ösztönzésével. Werfenweng (Ausztria) A Helyi Közlekedési Terv Hálózat döntése értelmében Werfenweng a finom mobilitási eszközök használatának lehetőségére irányuló kommunikációját fejleszti. A Stockwerk 2 elnevezésű reklámiroda nyerte meg a tendert, és már dolgozik az új kommunikációs stratégián, amely a (2013 nyara óta kizárólag elektromos meghajtással üzemelő buszokkal működő) inga-buszjárat, valamint a nyáron hat járművel kibővült e-jármű flotta márkaépítését és a róluk szóló tájékoztatást fogja magában foglalni.

8 További intézkedések: kis betekintés a téli/nyári terveinkbe! Miután 2013 nyarán valamennyi helyszínen megvalósultak bizonyos intézkedések, itt az ideje, hogy hátratekintsünk és értékeljük ezeket. Mindkét projekt tagjai azon dolgoznak most, hogy a különböző megvalósításokat kiértékeljék, és elemezzék a helyi szereplőktől, valamint a turistáktól érkező véleményeket. Az értékelésből származó tapasztalatokat a projekt második fázisának előkészítésében fogjuk felhasználni. A köveztekző turistaidény előtt javítani fogunk az egyes helyszíneken a meglévő intézkedéseken, és olyan újakat fogunk bevezetni, amelyek még vonzóbb mobilitási lehetőségeket kínálnak a turistáknak. A cikk szerzői: Maarten van Bemmelen, CINESI, és Liesbeth van Alphen, MOBYCON A STARTER Helyi Közlekedési Terv Hálózatok új tagokat kívánnak toborozni; ezáltal szeretnék a hálózatok által kialakított hatást elmélyíteni és a fenntarthatóságát növelni. A SEEMORE-helyszínek pedig nemzeti transzferszemináriumokat szerveznek, így osztják meg a tapasztalataikat az országaik más turistaparadicsomaival. A következő hírlevélben további részleteket olvashatnak a megvalósulás első fázisának eredményeiről, valamint a 2014 nyarára tervezett intézkedésekről, amelyeket mindannyian izgatottan várunk!

9 9. oldal SEEMORE fotópályázatok Fotó: Guillem Febrer, a mallorcai fotópályázat résztvevője A SEEMORE-régiók fotópályázatot hirdettek, hogy a fentartható közlekedési megoldásokkal kapcsolatos tudatosságot növeljék. A mallorcai, máltai, bohuslani és limassoli projektpartnerek az egyes saját pályázataikat a Facebookon és képeslapokon hirdették meg 2013 nyarán. Nemrégiben Dobrich és Madeira is beindította a saját versenyét. Fotó: Kenneth Johansson A bohusläni nyertes felvétel Fotó: Koulla Pazourou A limassoli nyertes felvétel

10 Interjú Vincent van Roomennel, a máltai fotópályázat nyertesével Hogy hívnak és honnan jössz? Vincent van Roomen vagyok, Hollandiából. Article written by Lili Vasileva, Local Council s Association of Malta Mi tetszett legjobban Máltán? Úszkálni az Arany-öbölben a hatalmas hullámok között. Hogyan közlekedtél Máltán belül? A nagymamám Mellieha-ban lakik, így az ő kocsijával mentünk boltba. Valettába, Sliemába és Gozóra busszal jártunk, ami nagyon olcsó és kényelmes. Könnyű volt a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkhoz hozzájutni Máltán? Igen, a család vett egy térképet, amin rajta volt az összes buszjárat, így jól átláttuk a máltai buszhálózatot. Mit javasolnál, hogyan lehetne javítani a turisták számára elérhető tömegközlekedéssel kapcsolatos információkon? Szerintem igazán jól lehetne azzal reklámozni a tömegközlekedést, ha azt hangsúlyoznánk, milyen olcsó egy buszjegy. Hiszen Hollandiában a buszjegyek több mint kétszer ennyibe kerülnek. A máltai fotópályázat nyertes felvétele

11 11. oldal Osszuk meg a tapasztalatainkat! Ha szeretne folyamtosan tájékozódni a két projektről, írja meg véleményét, kövesse a híreinket vagy vegyen részt az eszmecserében a LinkedIn-en és a Facebookon! A SEEMORE és STARTER Tourism and Mobility névvel szakértők számára létrehozott egy csoportot a LinkedIn-en. Csatlakozzon ehhez a csoporthoz, hogy résztvehessen az eszmecserékben, kapcsolatba kerüljön másokkal, akik ezen a téren dolgoznak, és tegyen fel kérdéseket a projekttagoknak! A SEEMORE & STARTER Facebook oldal tájékoztatja Önt a regionális eredményekről és a két projekt legfrisebb fejleményeiről. Legközelebbi események: - Nemzeti transzferszemináriumok a SEEMORE régiókban (pontos dátumok a honlapon) - Ötödik SEEMORE projekt meeting, Forlì-Cesenában, április Ötödik STARTER projekt meeting a Nyugat-Balaton régióban, április Projekt koordinátor Mobycon Ronald Jorna r.jorna@mobycon.nl A STARTER-projekt célja, hogy a turistaövezetekben népszerűsítse az energiahatékony és fenntartható mobilitási politikákat és gyakorlatokat a helyi érdekelt feleknek az úgynevezett Helyi Közlekedési Terv Hálózatokon belül történő együttműködése segítségével. A SEEMORE arra mutat rá, hogy nyolc, európai tengerparti nyaralóövezetben aktív regionális szereplő képes lehet arra, hogy a régiójába látgató turisták körében a fenntarthatóbb közlekedési módok használatát előmozdítsa. Projekt koordinátor CINESI Maarten van Bemmelen mvanbemmelen@cinesi.es A hírlevél tartalmáért a teljes felelősséget a szerzők vállalják, a tartalom nem tükrözi minden esetben az Európai Unió, az EACI vagy az Európai Bizottság álláspontját és ezen szervezetek nem vállalnak felelősséget az itt leírtakért. A SEEMORE és a STARTER projektet az Intelligens Energia Európa program támogatja.

Turizmus és mobilitás

Turizmus és mobilitás 3. rész 2013. május hírlevél Ez a hírlevél évente két alkalommal jelenik meg a SEEMORE és a STARTER projekt együttműködésével. A cikkek szerzői a projektben résztvevő partnerek. A hírlevélre történő feliratkozáshoz

Részletesebben

Kedves Olvasó! A hírlevélben szereplő kiemelt témakörök

Kedves Olvasó! A hírlevélben szereplő kiemelt témakörök 1. rész 2012. november hírlevél Ez a hírlevél évente két alkalommal jelenik meg a SEEMORE és a STARTER projekt együttműködésével. A cikkek szerzői a projektben résztvevő partnerek. Alma Mollemans, Madeira

Részletesebben

Turizmus és mobilitás

Turizmus és mobilitás Turizmus és mobilitás 4. szám 2014. április A turizmus és mobilitás hírlevél Ez a hírlevél évente kétszer jelenik meg a SEEMORE és a STARTER projekt közötti kooperációban Maarten van Bemmelen, Son Real

Részletesebben

Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján. Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján. Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság Turizmus és közösségi közlekedés a Velencei-tó partján Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság A Közép- Dunántúli Régió Közép-Dunántúl Szolgáltatók száma a

Részletesebben

CITY OF SZEGED Smart city activities Sándor NAGY Vice Mayor

CITY OF SZEGED Smart city activities Sándor NAGY Vice Mayor CITY OF Smart city activities Sándor NAGY Vice Mayor Bevezetés Az önkormányzatok hatásköre elég jelentősen csökkent az elmúlt években, ez korlátozza az érdemi beavatkozási területek számát Szeged viszonylag

Részletesebben

ATTAC: A"rac&ve Urban Public Transport for Accessible Ci&es Vonzó közösségi közlekedés az elérhető városokért

ATTAC: Arac&ve Urban Public Transport for Accessible Ci&es Vonzó közösségi közlekedés az elérhető városokért ATTAC: A"rac&ve Urban Public Transport for Accessible Ci&es Vonzó közösségi közlekedés az elérhető városokért 2011. Január 2013. december Az Európai Unió Délkelet- Európai Transznacionális EgyüMműködési

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.31. C(2017) 3574 final ANNEX 1 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 2010/40/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az EU

Részletesebben

MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015. Interrail

MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015. Interrail MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015 Interrail Örömmel üdvözöljük Önt az Interrail tel utazók széles táborában! Reméljük, utazásai során sok nagyszerű élményben lesz része. Jó időt, kellemes útitársakat kívánunk!

Részletesebben

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Szuppinger Péter REC 2013.05.08. Szentendre Integrált közlekedéstervezés és a kerékpározás Miért integrált? Cél: Miért kerékpározás, integrált? mint mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Tapasztalat:

Részletesebben

EURÓPA ITT KEZDŐDIK!

EURÓPA ITT KEZDŐDIK! EURÓPA ITT KEZDŐDIK! EURÓPA ÖNNEL KEZDŐDIK! Az Európai Örökség cím nagyszerű lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet közös örökségünkhöz tartozó helyszínére, és nagyobb megbecsültséget érjen el számára.

Részletesebben

Közösségi közlekedéssel a zöldebb környezetért. vezérigazgató

Közösségi közlekedéssel a zöldebb környezetért. vezérigazgató Közösségi közlekedéssel a zöldebb környezetért. KTE Konferencia Debrecen, 2017.03.23. Előadó: Nagy Attila vezérigazgató Tartalom: 1. Kihívások a nagyvárosok közlekedése előtt. 2. Környezetbarát és Smart

Részletesebben

UTAZÁSI IRODÁK A KULISSZÁK MÖGÖTT. Molnár Judit

UTAZÁSI IRODÁK A KULISSZÁK MÖGÖTT. Molnár Judit UTAZÁSI IRODÁK A KULISSZÁK MÖGÖTT Molnár Judit Utazási irodák a kulisszák mögött Bemutatkozás MUISZ alelnök Budapesti Békéltető Testület tagja OTP Travel ügyvezető 40 éves a MUISZ 1974 7 utazási iroda

Részletesebben

UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA

UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA DEMOGRÁFIA megoszlás férfi 46% nő 54% megoszlás 20 év alatt 7% 20-29 között 40% 30-39 között 20% 40-49 között 14% 50-59

Részletesebben

Jó példák fenntartható közösségi közlekedésre a Nyugat-dunántúli Régió területén. Szombathely, 2013.09.19.

Jó példák fenntartható közösségi közlekedésre a Nyugat-dunántúli Régió területén. Szombathely, 2013.09.19. Jó példák fenntartható közösségi közlekedésre a Nyugat-dunántúli Régió területén Szombathely, 2013.09.19. A fejlesztési ügynökség tevékenységei Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatainak kezelése

Részletesebben

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban...

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, fejlesztési ügynökségeknek, szakmai és civil szervezeteknek istockphoto Tartalom Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... 2 Tudásbázis létrehozása Európa

Részletesebben

A KERÉKPÁROS TURIZMUS EURÓPÁBAN. A kerékpáros turizmus lehetőségei az EV14 nyomvonal előkészítése kapcsán Békéscsaba 2014.

A KERÉKPÁROS TURIZMUS EURÓPÁBAN. A kerékpáros turizmus lehetőségei az EV14 nyomvonal előkészítése kapcsán Békéscsaba 2014. A KERÉKPÁROS TURIZMUS EURÓPÁBAN A kerékpáros turizmus lehetőségei az EV14 nyomvonal előkészítése kapcsán Békéscsaba 2014. Kerékpáros Magyarország Szövetség Alapítva: 2008 Tagjai lehetnek: olyan szervezetek,

Részletesebben

GYSEV tapasztalatok az infrastruktúrafejlesztések és a közlekedési szövetségek területén

GYSEV tapasztalatok az infrastruktúrafejlesztések és a közlekedési szövetségek területén GYSEV tapasztalatok az infrastruktúrafejlesztések és a közlekedési szövetségek területén 2014.06.05_RailHuc_GYSEV Liska Szilárd Személyszállítási koordinátor 1 GYŐR-SOPRON-EBENFURTI VASÚT ZRT. Múlt: 1872,

Részletesebben

Kerékpárbarát szolgáltatások - követendő példák

Kerékpárbarát szolgáltatások - követendő példák Kerékpárbarát szolgáltatások - követendő példák Mobile2020 képzés, Tata, 2013. október 29. Szőllőssy Balázs Kerékpáros Magyarország Szövetség Kerékpárosbarát szolgáltatások Tájékoztatás Kerékpározás és

Részletesebben

Célegyenesben a Bubi. Dalos Péter MOL Bubi Üzemeltetési Főmunkatárs Budapesti Közlekedési Központ. Magyar CIVINET első találkozója 2014. június 12.

Célegyenesben a Bubi. Dalos Péter MOL Bubi Üzemeltetési Főmunkatárs Budapesti Közlekedési Központ. Magyar CIVINET első találkozója 2014. június 12. Dalos Péter MOL Bubi Üzemeltetési Főmunkatárs Budapesti Közlekedési Központ Magyar CIVINET első találkozója 2014. június 12. 1 A Bubi előkészítésének folyamata és a kapcsolódó kerékpárosbarát fejlesztések

Részletesebben

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Oroszország! A gazdasági növekedés a válságig az orosz középosztály megerősödését

Részletesebben

Győr. Győr, mint kerékpárosbarát település. Kóródi Csilla stratégiai tervező

Győr. Győr, mint kerékpárosbarát település. Kóródi Csilla stratégiai tervező , mint kerékpárosbarát település Kóródi Csilla stratégiai tervező Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Főosztály csilla.korodi@gyor-ph.hu. Kerékpáros fejlesztések ben Kerékpáros

Részletesebben

Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások

Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások Innovatív eszközök, kártyarendszerek, megoldások Bevezetés A Metacom Holding tulajdonában lévő Metapay Kft. által fejlesztett Metapay fizetési megoldás használatával komplett turisztikai kártyarendszert

Részletesebben

EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ

EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ E-MOBILITÁS TERÉN Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció 2017. november 10. TARTALOM Városi kihívások Nemzetközi kitekintés Fejlesztési

Részletesebben

BALATONI UTAZÁSOK JELLEMZŐI

BALATONI UTAZÁSOK JELLEMZŐI Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi BALATONI UTAZÁSOK JELLEMZŐI DR. MADARÁSZ ESZTER Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Turizmus Intézeti Tanszék A SZABADIDŐS CÉLLAL UTAZÓK KÖRÉBEN

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban

Részletesebben

Projekt általános bemutatása. Berencsi Miklós KKK

Projekt általános bemutatása. Berencsi Miklós KKK Projekt általános bemutatása Berencsi Miklós KKK Tartalom Előzmények Projekt adatai Projekt tartalma Megvalósítás - ütemezés ELŐZMÉNYEK Kerékpározás Növekvő népszerűség Hivatásforgalmi/közlekedési és turisztikai/szabadidős

Részletesebben

A DECEMBER 1-JEI, CSÜTÖRTÖKI ÜLÉS (10.00)

A DECEMBER 1-JEI, CSÜTÖRTÖKI ÜLÉS (10.00) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 29. (OR. en) 14760/16 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: OJ CONS 63 TRANS 456 TELECOM 252 ENER 398 Az EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK 3505. ülése (Közlekedés, Távközlés

Részletesebben

Flottamenedzsment Konferencia

Flottamenedzsment Konferencia Flottamenedzsment Konferencia 2010. január 29. Budapest Balogh Nikoletta Projekt Menedzser Geonardo Kft. Geonardo Kft. Budapesti KKV 1999-ben alapítva Főbb területeink: Környezetvédelem Vízgazdálkodás

Részletesebben

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban Pénzes Erzsébet Turizmus Tanszék Pannon Egyetem, Veszprém Magyar Nemzeti Parkok Hete szakmai nap, 2013. június 7. Hortobágy

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

Projekt általános bemutatása. Berencsi Miklós KKK

Projekt általános bemutatása. Berencsi Miklós KKK Projekt általános bemutatása Berencsi Miklós KKK Tartalom Előzmények Projekt adatai Projekt tartalma Megvalósítás - ütemezés ELŐZMÉNYEK Kerékpározás Növekvő népszerűség Hivatásforgalmi/közlekedési és turisztikai/szabadidős

Részletesebben

Hajóval a világbajnokság helyszíneire? Igen!

Hajóval a világbajnokság helyszíneire? Igen! https://www.fina-budapest2017.com/hu/hirek/497/hajoval-a-vilagbajnoksag-helyszineire-igen Hajóval a világbajnokság helyszíneire? Igen! 2017.06.04. 10:34 CET A 17. FINA Világbajnokság Budapesten minden

Részletesebben

Interrail MÁV-START / ÜFM - 07/007/2017

Interrail MÁV-START / ÜFM - 07/007/2017 Interrail 2017 MÁV-START / ÜFM - 07/007/2017 Örömmel üdvözöljük Önt az Interrail tel utazók széles táborában! Reméljük, utazásai során sok nagyszerű élményben lesz része. Jó időt, kellemes útitársakat

Részletesebben

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE A SEE-ITS projekt röviden Partnerek A SEE-ITS egy több államot érintő projekt, amelynek célja az együttműködés, a harmonizáció és az átjárhatóság serkentése az elszigetelt délkelet-európai intelligens

Részletesebben

Interrail MÁV-START / ÜFM - 07/028/2017

Interrail MÁV-START / ÜFM - 07/028/2017 Interrail 2017 MÁV-START / ÜFM - 07/028/2017 Örömmel üdvözöljük Önt az Interrail tel utazók széles táborában! Reméljük, utazásai során sok nagyszerű élményben lesz része. Jó időt, kellemes útitársakat

Részletesebben

Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. A Balatoni Integrációs Kft. fő feladatai a régió jövőjét szolgáló fejlesztési dokumentumok elkészítése, megvalósulásukat segítő projektfejlesztési,

Részletesebben

ITS fejlesztések Pécs közösségi közlekedésében

ITS fejlesztések Pécs közösségi közlekedésében 1 Pécs, 2013. május 23. ITS fejlesztések Pécs közösségi közlekedésében 1 / Tartalom Az előadás során érintett témakörök: 1. Az ITS Master Plan szerepe a városoknál 2. BRT Bus Rapid Transit, közösségi közlekedés

Részletesebben

Kerékpár éghajlati teszt

Kerékpár éghajlati teszt Benchmarking Kerékpár éghajlati teszt supported by www.trendy-travel.eu A kiadvány tartalmáért az egyedüli felelősség a szerzőket terheli, és nem szükségszerűen tükrözi az Európai Közösség álláspontját.

Részletesebben

Fapados buszok térhódítása Európában A FlixBus sztori. Budapest, március 02.

Fapados buszok térhódítása Európában A FlixBus sztori. Budapest, március 02. Fapados buszok térhódítása Európában A FlixBus sztori Budapest, 2018. március 02. 1 2 A buszpiac fejlődését elősegítő trendek Az okostelefonok válnak státusz szimbólummá az autók helyett Autó/1,000 lakos

Részletesebben

Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben. Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes április 10.

Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben. Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes április 10. Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes 2019. április 10. A VOLÁNBUSZ Zrt. üzletpolitikai célja Minél magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtása,

Részletesebben

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató. 1. Bejelentkezés, csomagszoba

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató. 1. Bejelentkezés, csomagszoba II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató 1. Bejelentkezés, csomagszoba A Thermal Hotel Visegrád****superior szobáit az érkezés napján 10.00-13.00 óra között lehet átvenni, távozás napján 10.00

Részletesebben

Interrail MÁV-START / ÉI - 07/006/2018

Interrail MÁV-START / ÉI - 07/006/2018 Interrail 2018 MÁV-START / ÉI - 07/006/2018 Az Interrail tel, utazásai során sok nagyszerű élményben lehet része. Jó időt, kellemes útitársakat kívánunk! Engedje meg, hogy a tel kapcsolatban néhány hasznos

Részletesebben

Célegyenesben a Bubi. Célegyenesben a Bubi

Célegyenesben a Bubi. Célegyenesben a Bubi Célegyenesben a Bubi 1 Közlekedés Koordinációs Központ Kerékpáros Konferencia 2013. szeptember 19. A budapesti közbringa rendszer előkészítésének folyamata és a kapcsolódó kerékpárosbarát fejlesztések

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2017. június 13-án került elfogadásra

Részletesebben

Smart Destination. Szentgotthárd,

Smart Destination. Szentgotthárd, Smart Destination Szentgotthárd, 2017.05.22 Ami ma nem smart, az nem igazán sexy Smart City koncepció A helyi lakosság életminőségének javítását szolgálja egy-egy település innovatív, jórészt digitális

Részletesebben

Tervezet (1944) A Margitszigeti Úttörővasút pályájának körülbelüli tervrajza

Tervezet (1944) A Margitszigeti Úttörővasút pályájának körülbelüli tervrajza Tervezet (1944) A Margitszigeti Úttörővasút pályájának körülbelüli tervrajza Állomások és megállóhelyek: 1. Úttörő stadion (fejállomás) és fűtőház 2. Úttörő placc (VÁ, és 2 db tárolóvágány) 3. Nagy rét

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu szám: 02/271-8/2015 E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban az Európai

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

A TransHUSK Plus projekt

A TransHUSK Plus projekt A TransHUSK Plus projekt dr. Siska Miklós KTI Zárókonferencia Győr, 2015. június 17. A projekt keretében vizsgált térségek A két projekt néhány jellemző adata 680 km közös határ; 22 (TransHUSK) + 18 (TransHUSK

Részletesebben

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 8.6.2017 A8-0061/19 Módosítás 19 Petra Kammerevert a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében Jelentés Santiago Fisas Ayxelà Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre COM(2016)0400

Részletesebben

Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny nyomvonal mentén

Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny nyomvonal mentén Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny nyomvonal mentén ICT - Vasfüggöny fórum Tiszasziget 2014. augusztus 4. Budai Krisztina - Hogyor Veronika Magyar Falusi és Zöldturizmus Programiroda NAKVI Financial

Részletesebben

Smart megoldások. Ela

Smart megoldások. Ela Smart megoldások ERA-NET Electric Mobility Europe Electric Mobility as a Service (emaas) Dr. Bakonyi Péter Urban Institute Zrt. - BME Ela 1 emaas projekt electric Mobility as a Service Célkitűzés Az emaas

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Budapest, 2013. november 26. A Kbt. 2013. július 1-jei változásai nyomán felmerült egyes jogértelmezési kérdések konferencia Varga Katalin, Energiaklub

Részletesebben

Transdanube.Pearls. A Transdanube.Pearls projekt. bemutatása

Transdanube.Pearls. A Transdanube.Pearls projekt. bemutatása Transdanube.Pearls Network for Sustainable Mobility along the Danube A Transdanube.Pearls projekt 2017. 05. 22. Ásványráró bemutatása Deák Máté (Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.) http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls

Részletesebben

A közlekedés, mint az élhető városüzemeltetés pillére Vitézy Dávid

A közlekedés, mint az élhető városüzemeltetés pillére Vitézy Dávid A közlekedés, mint az élhető városüzemeltetés pillére Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ Analógia Kell egy mérnök a városnak! 2 Új szervezeti modell Jól strukturált, világos szerkezet

Részletesebben

Stockholm Public Transport (SL) Lars Romney Team Manager, Autóbusz- és Speciális közlekedés

Stockholm Public Transport (SL) Lars Romney Team Manager, Autóbusz- és Speciális közlekedés Stockholm Public Transport (SL) Lars Romney Team Manager, Autóbusz- és Speciális közlekedés 2011-05-26 1 Az SL mottója: Az SL a közösségi közlekedésen keresztül hozzájárul ahhoz, hogy Stockholmot Európa

Részletesebben

Olcsó, egészséges, környezetkímélő közlekedés. Mihálffy Krisztina. Nemzeti Közlekedési Napok 2014. október 28-30.

Olcsó, egészséges, környezetkímélő közlekedés. Mihálffy Krisztina. Nemzeti Közlekedési Napok 2014. október 28-30. Olcsó, egészséges, környezetkímélő közlekedés Mihálffy Krisztina Nemzeti Közlekedési Napok 2014. október 28-30. KERÉKPÁR 2 Mit értünk kerékpározás alatt? Közlekedési eszköz Sporteszköz Kikapcsolódási forma

Részletesebben

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Budapest, 2017.09.07 Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Domokos Esztergár-Kiss, BME MUNKAHELYI MOBILITÁSI TERV hosszú távú stratégia egy cég/szervezet alkalmazza célja a fenntartható

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

Indul a nyár a vasúton is Június 21-től életbe lép a nyári menetrend

Indul a nyár a vasúton is Június 21-től életbe lép a nyári menetrend Indul a nyár a vasúton is Június 21-től életbe lép a nyári menetrend 2014. június 20. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.46 Siófok, 2014. június 20. Szombattól nyári menetrend

Részletesebben

D6.1 Helyi utazási terv hálózatok (LTPN) kialakításának megvalósítási javaslatai döntéshozók számára

D6.1 Helyi utazási terv hálózatok (LTPN) kialakításának megvalósítási javaslatai döntéshozók számára Sustainable Transport for Areas with Tourism through Energy Reduction D6.1 Helyi utazási terv hálózatok (LTPN) kialakításának megvalósítási javaslatai döntéshozók számára Feladat száma: 6.1 WP azonosító:

Részletesebben

Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt.

Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt. Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt. Szeretnénk elérni, hogy a Budapestre látogatók a városban járva a megérkezéstől az elutazásig folyamatosan találkozzanak

Részletesebben

Elkészült a rakparti sétány a Duna Arénához

Elkészült a rakparti sétány a Duna Arénához https://www.fina-budapest2017.com/hu/hirek/496/elkeszult-a-rakparti-setany-a-duna-arenahoz Elkészült a rakparti sétány a Duna Arénához 2017.06.02. 19:33 CET Budapest kiemelt fekvésű és festői szépségű

Részletesebben

FŐVÁROSI E-MOBILITÁS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK

FŐVÁROSI E-MOBILITÁS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK FŐVÁROSI E-MOBILITÁS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK Nyul Zoltán Stratégia és Innováció igazgató BKK Zrt. 2017. június 15. II. E-mobilitási konferencia Témák Fővárosi irányelvek (stratégia, koncepció) E-mobilitási

Részletesebben

Városi közlekedés fenntarthatósága

Városi közlekedés fenntarthatósága Városi közlekedés fenntarthatósága Rossen Tkatchenko PhD hallgató 2017.01.21. Budapesti Corvinus Egyetem A munkám témája a személyes városi mobilitás Hipotéziseim a következők: Az autóvásárlók túlnyomó

Részletesebben

EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút a magyar - szerb határszakaszon Katymár, 2014.07.03.

EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút a magyar - szerb határszakaszon Katymár, 2014.07.03. EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút a magyar - szerb határszakaszon Katymár, 2014.07.03. EuroVelo 13 Vasfüggöny kerékpárút fejlesztése Helyzetelemzés határszakaszonként, nemzeti és projektszinten Akcióterv

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

BYD Zöld Város Koncepció

BYD Zöld Város Koncepció BYD Zöld Város Koncepció Környezetkímélő Megoldások napjaink tömegközlekedésének kihívásaira BYD Europe B.V 4 fő üzletág: elektronika, új energia, autóipar, vasúti szállítás Az első és egyetlen vállalat

Részletesebben

Hálózatba kapcsolt és fenntartható városi mobilitás

Hálózatba kapcsolt és fenntartható városi mobilitás Hálózatba kapcsolt és fenntartható városi mobilitás Zalai Önvezető Jármű Klaszter 2018. április 19. Előadó: Drescher László - Klasztermenedzser Zalai Önvezető Jármű Klaszter 2018 munkaprogram - 2. terület:

Részletesebben

A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon. Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel

A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon. Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel Kerényi László Sándor Ügyosztályvezető Budapest Fővárosi Önkormányzat

Részletesebben

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 18. november 26. A közúti közlekedésből származó légszennyezés

Részletesebben

Együttműködési keretek Budapest közlekedésfejlesztésében. Dr. Denke Zsolt szakterületi vezető Budapesti Közlekedési Központ 2015. március 4.

Együttműködési keretek Budapest közlekedésfejlesztésében. Dr. Denke Zsolt szakterületi vezető Budapesti Közlekedési Központ 2015. március 4. Együttműködési keretek Budapest közlekedésfejlesztésében Dr. Denke Zsolt szakterületi vezető Budapesti Közlekedési Központ 2015. március 4. Balázs Mór Terv 2014-2030 2 A Balázs Mór Terv célrendszere Jövőkép:

Részletesebben

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Közép Európa a sikerért SOL( Save Our Lives ) SOL Countries, Partners Austria

Részletesebben

A Balaton régió turizmusa és turisztikai marketingtevékenység a Balaton népszerűsítésére

A Balaton régió turizmusa és turisztikai marketingtevékenység a Balaton népszerűsítésére A Balaton régió turizmusa és turisztikai marketingtevékenység a Balaton népszerűsítésére Dr. Niklai Ákos elnök, Magyar Turizmus Zrt. Balaton konferencia Siófok, 2009. április 22. A 2008. évről dióhéjban

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus)

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) 2018. 11. 08. A IKT általános szerepe 2001-ben már több, mint 400 millióan rendelkeztek internet hozzáféréssel világszerte Az internet hatással van a vállalatok

Részletesebben

Esettanulmány Lotus Racer autóverseny Applikáció

Esettanulmány Lotus Racer autóverseny Applikáció Esettanulmány Lotus Racer autóverseny Applikáció Megbízó: Lotus Therme Hotel & Spa***** Márka: Lotus Therme Hotel & Spa***** Marketing cél: Feladatunk a Lotus Therme Hotel & Spa***** programjai között

Részletesebben

Dr. Esztergár-Kiss Domokos BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR

Dr. Esztergár-Kiss Domokos BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR Dr. Esztergár-Kiss Domokos 2018.10.18. Mobilitási szolgáltatások Mobility as a service (MaaS) Közlekedési szolgáltatók MaaS szolgáltató Felhasználók Multimodális utazástervezés Valós idejű információ Helyfoglalás

Részletesebben

Dr. Bói Loránd közlekedéstudományi üzletágvezető, ügyvezető általános helyettes, KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.

Dr. Bói Loránd közlekedéstudományi üzletágvezető, ügyvezető általános helyettes, KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Dr. Bói Loránd közlekedéstudományi üzletágvezető, ügyvezető általános helyettes, KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Uniós finanszírozású ITS projektek a közösségi közlekedésben Új megoldások

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET EUROPE - Best practice áttekintés Kijelöltünk 4 régiót, hogy Erdélyt, Kovászna megyét összehasonlítsuk velük mindegyik közülük hasonló imázzsal

Részletesebben

Interrail MÁV-START / ÉI - 07/013/2019

Interrail MÁV-START / ÉI - 07/013/2019 Interrail 2019 MÁV-START / ÉI - 07/013/2019 Az Interrail bérlettel, utazásai során sok nagyszerű élményben lehet része. Jó időt, kellemes útitársakat kívánunk! Engedje meg, hogy a bérlettel kapcsolatban

Részletesebben

Kulcs a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való eredményes alkalmazkodás érdekében

Kulcs a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való eredményes alkalmazkodás érdekében Welcome! This is an online publication within the CHAMP-project with virtual pages that can be turned with the mouse or by clicking on the navigation bar Az éghajlatváltozáshoz való hatékony alkalmazkodáshoz

Részletesebben

Menetrend és vonalhálózat a Velencei-tó térségében. Timetables and line network in the Lake Velence area

Menetrend és vonalhálózat a Velencei-tó térségében. Timetables and line network in the Lake Velence area Menetrend és vonalhálózat a Velencei-tó térségében Timetables and line network in the Lake Velence area 2019. július 1-jétől (hétfőtől) új menetrend és vonalhálózat szerint közlekednek a Velencei-tó környéki

Részletesebben

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Az ágazatról általánosságban A turizmus a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Sajátossága ugyanakkor, hogy nem csak a kereslet

Részletesebben

VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, szeptember Kérdőívek eredményei

VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, szeptember Kérdőívek eredményei VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, 2015. szeptember 10-11. Kérdőívek eredményei Mi az első szó, ami eszébe jut a Fenntartható közlekedés fogalmához kapcsolódóan? Környezet, környezetszennyezés,

Részletesebben

A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek. Mihálffy Krisztina. Projekt Előkészítési Napok, 2013. november 26-27.

A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek. Mihálffy Krisztina. Projekt Előkészítési Napok, 2013. november 26-27. A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek Mihálffy Krisztina Projekt Előkészítési Napok, 2013. november 26-27. Tartalom Előzmények A projekt haladási üteme A projekt részei A projekt tartalma, indokoltsága

Részletesebben

AZ INCLUSION PROJEKT BIZTONSÁGGAL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS RENDSZERÉBEN. Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció

AZ INCLUSION PROJEKT BIZTONSÁGGAL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS RENDSZERÉBEN. Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció AZ INCLUSION PROJEKT BIZTONSÁGGAL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS RENDSZERÉBEN Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció 2019. március 19. KTI, Budapest A BKK KUTATÁS-FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

TURISZTIKAI EGYESÜLET SZOLGÁLTATÁSAI 2014.

TURISZTIKAI EGYESÜLET SZOLGÁLTATÁSAI 2014. TURISZTIKAI EGYESÜLET AI 2014. Gyenesdiási Turisztikai Egyesület H-8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2. Tel.: +36 83/511-790 gyenesdias@tourinform.hu www.gyenesdias.info.hu Tisztelt Partnerünk! Gyenesdiás mára

Részletesebben

InterRail. MÁVDIREKT: 06 (40) (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám)

InterRail. MÁVDIREKT: 06 (40) (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám) InterRail MÁVDIREKT: 06 (40) 49 49 49 (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám) küldföldről: +36 (1) 444 44 99 E-MAIL: informaciókérés: informacio@mav-start.hu egy, különvonat, Diák-Charter,

Részletesebben

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29.

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben előad adó: Princz Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. : Princz-Jakovics Tibor (PhD tudományos munkatárs PhD) okl. építőmérnök Budapesti Műszaki

Részletesebben

Turisztikai Elektromos (Pedelec hajtású ) Kerékpár Kölcsönző Rendszer az Ős-Dráván

Turisztikai Elektromos (Pedelec hajtású ) Kerékpár Kölcsönző Rendszer az Ős-Dráván Turisztikai Elektromos (Pedelec hajtású ) Kerékpár Kölcsönző Rendszer az Ős-Dráván A kerékpár, mint a turizmus eszköze Kerékpár turizmus jelentősége megkérdőjelezhetetlen A felhasználok száma megötszöröződött

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

2011. 9. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

2011. 9. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! 2011. február 9. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Horváth Balázs: Személy / autó / busz / megálló A közforgalmú közlekedés szerepe a városok életében előadását hallhatják! 2 Dr. Horváth Balázs: Személy

Részletesebben

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Budapest, 2013. október 30. Zöld beszerzés villásreggeli Varga Katalin, Energiaklub Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei

Részletesebben

Intelligens közlekedési fejlesztések a fővárosban

Intelligens közlekedési fejlesztések a fővárosban Intelligens közlekedési fejlesztések a fővárosban Rónai Gergely osztályvezető XVI. Városi közlekedés aktuális kérdései - 2016. szeptember 8-9. Fővárosi ITS trendek ITS térnyerése a szakmai gondolkodásban

Részletesebben