CPR A KÖVETKEZÕKBEN A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ÉS A KÖZIZLÉSSEL ELLENTÉTES TARTALOM MEGJELENÉSÉRE LEHET SZÁMÍTANI.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CPR A KÖVETKEZÕKBEN A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ÉS A KÖZIZLÉSSEL ELLENTÉTES TARTALOM MEGJELENÉSÉRE LEHET SZÁMÍTANI."

Átírás

1 CPR

2 CPR A KÖVETKEZÕKBEN A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ÉS A KÖZIZLÉSSEL ELLENTÉTES TARTALOM MEGJELENÉSÉRE LEHET SZÁMÍTANI.

3 Állítás: Problémák vannak, de azoknak nem a CPR rendelet az oka!

4 Példa Ablak betervezése lakószobába Kérdések:

5 Példa Ablak betervezése lakószobába Kérdések: Hogyan történt 1964-ben?

6 Példa Ablak betervezése lakószobába Kérdések: Hogyan történt 1964-ben? Hogyan történik (kellene, hogy történjen) most?

7 Példa Ablak betervezése lakószobába Kérdések: Hogyan történt 1964-ben? Hogyan történik (kellene, hogy történjen) most? Mi volt a társadalmi elvárás 1964-ben és ez hogyan jelent meg a szabályozásban?

8 Példa Ablak betervezése lakószobába Kérdések: Hogyan történt 1964-ben? Hogyan történik (kellene, hogy történjen) most? Mi volt a társadalmi elvárás 1964-ben és ez hogyan jelent meg a szabályozásban? Mi a társadalmi elvárás most, és ez hogyan jelenik meg a szabályozásban?

9 Példa Ablak betervezése lakószobába Kérdések: Hogyan történt 1964-ben? Hogyan történik (kellene, hogy történjen) most? Mi volt a társadalmi elvárás 1964-ben és ez hogyan jelent meg a szabályozásban? Mi a társadalmi elvárás most, és ez hogyan jelenik meg a szabályozásban? Mit lehet tenni?

10 1964.

11 MSZ tel:9384%2f ból (légáteresztés) A vizsgált paraméterek azok voltak, amiket a gyártás során megszoktunk, ami az adott szerkezetre gyártástechnológiailag elvárható volt Szokásjog alapján történő minősítés, tervezés.

12 Idézet ÉKSZ-ből

13

14

15

16 A tervezőnek ezeket a technológiai feltételeket kellett alapul venni, ismerni, de feltételezte, hogy ezeket a kivitelező betartja, mert kötelező volt évi III. törvény az építésügyről A tervező felelőssége 45. (1) A tervező felelős a tervezésre vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások és szakmai követelmények érvényesítéséért, az általa készített műszaki terv és költségvetés helyességéért, gazdaságosságáért és teljességéért, valamint azért, hogy a terv műszakilag és gazdaságosan kivitelezhető legyen; felelős továbbá a terv esztétikai és korszerű műszaki színvonaláért és a szerződésből eredő kötelezettségeinek teljesítéséért. A tervező köteles figyelemmel kísérni és tanácsaival észrevételeinek megtételével előmozdítani a kivitelezésnek a műszaki terv szerint történő végrehajtását. Mit jelent itt a gazdaságosság?

17 Úgy az 1970-es évek végén valaki megkérdezte, hogy miért van huzat az I.o. ablak mellett?

18 Teljesítmény elvű minősítés kell. Kiadják az MSZ 9384/2-1989szabványt Kivonat a szabványból: Tisztíthatóság Karbantartás, javíthatóság Kezelhetőség Használati erőhatásokkal szembeni ellenállás Tartós használhatóság (a nyitás-csukás vizsgálatot nem az IKEA találta ki) Tűzállóság Légzárás Vízzárás Szélállóság Léghanggátlás Hőszigetelés Hivatalosan is megjelenik a teljesítmény elvű minősítés, de általában maradt a szokásjog alapú tervezés.

19 Mi történt még? 1.Megszűnt az ÉKSZ 2.Megváltozott az Étv. 3.Nem kötelező a szabvány. Következmény

20 Megszűnt az ÉKSZ Hol a határa a tervező feladatának, milyen szinten kell a technológiát meghatároznia?

21 Megszűnt az ÉKSZ Hol a határa a tervező feladatának, milyen szinten kell a technológiát meghatároznia? Addig, amíg a felelőssége tart.

22 Megszűnt az ÉKSZ Hol a határa a tervező feladatának, milyen szinten kell a technológiát meghatároznia? Addig, amíg a felelőssége tart. Meddig tart a felelőssége?

23 Megszűnt az ÉKSZ Hol a határa a tervező feladatának, milyen szinten kell a technológiát meghatároznia? Addig, amíg a felelőssége tart. Meddig tart a felelőssége? Megváltozott az Étv.

24 Megszűnt az ÉKSZ Hol a határa a tervező feladatának, milyen szinten kell a technológiát meghatároznia? Addig, amíg a felelőssége tart. Meddig tart a felelőssége? Megváltozott az Étv. 33. (1) A tervező felelős: a) az általa készített építészeti-műszaki tervek (ideértve a kivitelezési terveket is) aa) műszaki tartalmának szakszerűségéért, ab) valós állapotnak megfelelő tartalmáért, ac) építészeti minőségéért, a tervezéssel érintett védett építészeti és természeti örökség megóvásáért, b) c) a tervdokumentáció készítésében (részben vagy folyamatosan) részt vevő, a tervező feladat szakmai tartalmának megfelelő szakismerettel és jogosultsággal rendelkező szakági tervezők kiválasztásáért, a szakági tervezők közötti egyeztetések koordinálásáért, terveik összehangolásáért.

25 Szakszerűség Feleljen meg szabványoknak, vagy azzal azonos értékű eljárásnak. A szabvány elsősorban módszert ad, nem követelményt. A követelmény szabadon választható?! (vagy rendelet - energetika)

26 Szakszerűség Feleljen meg szabványoknak, vagy azzal azonos értékű eljárásnak. A szabvány elsősorban módszert ad, nem követelményt. A követelmény szabadon választható?! (vagy rendelet - energetika) Feleljen meg a szakmai szokásoknak, ismereteknek. Ki határozza meg?

27 Szakszerűség Feleljen meg szabványoknak, vagy azzal azonos értékű eljárásnak. A szabvány elsősorban módszert ad, nem követelményt. A követelmény szabadon választható?! (vagy rendelet - energetika) Feleljen meg a szakmai szokásoknak, ismereteknek. Ki határozza meg? szabályzatok (KAMARA) szakmai közmegegyezés

28 Szakszerűség Feleljen meg szabványoknak, vagy azzal azonos értékű eljárásnak. A szabvány elsősorban módszert ad, nem követelményt. A követelmény szabadon választható?! (vagy rendelet - energetika) Feleljen meg a szakmai szokásoknak, ismereteknek. Ki határozza meg? szabályzatok (KAMARA) szakmai közmegegyezés Feleljen meg a hatályos jogszabályoknak. Étv. OTÉK ( ), és a többi

29 Szakszerűség Feleljen meg szabványoknak, vagy azzal azonos értékű eljárásnak. A szabvány elsősorban módszert ad, nem követelményt. A követelmény szabadon választható?! (vagy rendelet - energetika) Feleljen meg a szakmai szokásoknak, ismereteknek. Ki határozza meg? szabályzatok (KAMARA) szakmai közmegegyezés Feleljen meg a hatályos jogszabályoknak. Étv. OTÉK ( ), és a többi társadalmi közmegegyezés

30 Műszaki keret követelményrendszer OTÉK alapján Alapvető követelmény Állékonyság, mechanikai szilárdság Tűzbiztonság Higiénia, egészségvédelem és környezetvédelem Alapvető jellemző (követelmény érték) Tartószerkezeti méretezés előírásai szerint EC Ütésállóság Kopásállóság Pontszerű mechanikai hatásnak való ellenállás Működtetési mechanikai hatások Vonalszerű mechanikai hatásnak való ellenállás Tűzállósági határérték - Teherhordó képességre (R) - Integritásra (E) - Szigetelésre (I) - Mechanikai hatásra (M) - Sugárzásra Éghetőség Károsanyag kibocsájtás Tisztírhatóság gáz kibocsájtás - Légszennyezés - Mérgező Légszennyező anyag kibocsájtás - Sugárzás Sugárzó képesség - Felületi nedvesedés Vízfelvevő képesség - Elektrosztatikus hatás Vezetőképesség - Vegyi hatások - Vegyszerállóság - Vegyianyag kibocsájtás - Kapcsolódő szerkezetek kölcsönhatása Baktérium állóság - Biológiai hatások Penész és gombaállóság Kártevőmentesség

31 Zaj és rezgésvédelem Fényszennyezés Nedvesség, pára elleni védelem Biztonságos használat Hővédelem, energiahatékonyság (Reis Frigyes: Az épületakusztika alapjai könyv 8. fejezet alapján néhány kemelt jellemző) - Hangelnyelés - Léghanggátlás - Veszteségi tényező Fényerősség Tükröződés Fényvisszaverés Kontraszt Színhőmérséklet Vízszigetelőképesség Páravezetés Abszorpció Nedvesség hatása a mechnaikai tulajdonságokra Nedvesség hatása a hővezetésre Vízzáróság Nedvesség hatására bekövetkező térfogatváltozás Fagyállóság Csúszásmentesség Felületi húmérséklet Elektromos szigetelőképesség Megvilágítási jellemzők Kezelhetőségi, karbantertási, használati szempontok Hőszigetelő képesség Hőtárolóképesség Hőcsillapítás Hőkésleltetés Sugárzási elnyelési és visszaverési tulajdonságok Légáteresztés Előállítási és beépítési energia

32 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják?

33 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják? A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete az alapozási szerkezetekről 11. Tervezett élettartam

34 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják? A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete az alapozási szerkezetekről 11. Tervezett élettartam A tervező meghatározza az alapozási szerkezetek tervezett élettartamát és a környezeti feltételeknek megfelelő terhelési osztályokat.

35 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják? A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete az alapozási szerkezetekről 11. Tervezett élettartam A tervező meghatározza az alapozási szerkezetek tervezett élettartamát és a környezeti feltételeknek megfelelő terhelési osztályokat. A potenciális építő gondoskodik arról, hogy a szerkezetet úgy tervezzék meg és vitelezzék ki, hogy a szerkezetben felhasznált építőanyagok és azok szerkezete a tervezett élettartam teljes időtartama alatt megőrizzék a tervekben megállapított tulajdonságokat.

36 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják? A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete az alapozási szerkezetekről 11. Tervezett élettartam A tervező meghatározza az alapozási szerkezetek tervezett élettartamát és a környezeti feltételeknek megfelelő terhelési osztályokat. A potenciális építő gondoskodik arról, hogy a szerkezetet úgy tervezzék meg és vitelezzék ki, hogy a szerkezetben felhasznált építőanyagok és azok szerkezete a tervezett élettartam teljes időtartama alatt megőrizzék a tervekben megállapított tulajdonságokat. Tervező követelmény rendszert ad meg..

37 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják? A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete az alapozási szerkezetekről 11. Tervezett élettartam A tervező meghatározza az alapozási szerkezetek tervezett élettartamát és a környezeti feltételeknek megfelelő terhelési osztályokat. A potenciális építő gondoskodik arról, hogy a szerkezetet úgy tervezzék meg és vitelezzék ki, hogy a szerkezetben felhasznált építőanyagok és azok szerkezete a tervezett élettartam teljes időtartama alatt megőrizzék a tervekben megállapított tulajdonságokat. Tervező követelmény rendszert ad meg. Építő(kivitelező+kiviteli tervező) megoldást ad - CPR..

38 Kis kitérő a Finnekhez Hogyan csinálják? A Környezetvédelmi Minisztérium rendelete az alapozási szerkezetekről 11. Tervezett élettartam A tervező meghatározza az alapozási szerkezetek tervezett élettartamát és a környezeti feltételeknek megfelelő terhelési osztályokat. A potenciális építő gondoskodik arról, hogy a szerkezetet úgy tervezzék meg és vitelezzék ki, hogy a szerkezetben felhasznált építőanyagok és azok szerkezete a tervezett élettartam teljes időtartama alatt megőrizzék a tervekben megállapított tulajdonságokat. Tervező követelmény rendszert ad meg. Építő(kivitelező+kiviteli tervező) megoldást ad - CPR. Nem keveredik mint nálunk (312/2012 rendelet).

39 Építészeti minőség Most kizárólag mérnöki megközelítésből. A mérnökség az hivatás ill. mesterség, amely a matematika és a természettudományok ismeretét, a tapasztalat és a gyakorlat tanulmányozását alkalmazza annak megítélésére, hogy milyen módon fejlessze, ill. válassza meg azt az utat, amely az anyagainak és erőinek optimális, gazdaságos a környezeti hatásokat is mérlegelő kihasználásához vezet a társadalom fejlődésének javára. (Palotás) A gazdaságosság fogalma összekapcsolódik az optimum fogalmával!

40 Vissza az ablak példához hogyan kellene csinálni ma? Követelmény (légáteresztéshez) - légcsere Hatás - szélnyomás Mekkora szélnyomásra méretezzünk?

41 Az MSZ 9333 szabvány szerint: Ez a szélsebesség alapértékét 20 m/s ra veszi fel, ami 72 km/h nem reális, hogy a tartószerkezeti lökésterhelésre méretezzük az ablakot a légcsere miatt.

42 A mellékelt táblázat

43 A besorolási diagram MSZ EN Nincs összhang a követelmény táblázat és a besorolási táblázat között!

44 Milyen más lehetőségek vannak még?

45 Milyen más lehetőségek vannak még? Átlagos szélsebesség

46 Milyen más lehetőségek vannak még? Átlagos szélsebesség Energetikai szempontból jellemző szélsebességek éves gyakoriság szerint

47 Milyen más lehetőségek vannak még? Átlagos szélsebesség Energetikai szempontból jellemző szélsebességek éves gyakoriság szerint Bizonyos valószínűséggel bekövetkező szélsebességek

48 Milyen más lehetőségek vannak még? Energetikai szempontból jellemző szélsebességek éves gyakoriság szerint Átlagos szélsebesség Bizonyos valószínűséggel bekövetkező szélsebességek Megállapodás szerint szélsebesség BlowerDoor (50Pa), vagy szabvány szerinti referencia érték (100Pa)

49 Ki állapodjon meg kivel, és hogyan?

50 Ki állapodjon meg kivel, és hogyan? Építtető A tervezővel TERVEZÉSI PROGRAMBAN

51 Tervező felelőssége Új Ptk. 2. A tervezési szerződés 6:251. [A tervezési szerződés] (1) Tervezési szerződés alapján a vállalkozó tervezőmunka elvégzésére és a tervdokumentáció átadására, a megrendelő annak átvételére és díj fizetésére köteles. (2) A tervdokumentációnak műszakilag kivitelezhető, gazdaságos és célszerű megoldásokat kell tartalmaznia, és alkalmasnak kell lennie a megrendelő felismerhető, a felhasználás céljából következő igényeinek kielégítésére. (3) A terv hibája miatt mindaddig érvényesíthetőek a szerződésszegésből fakadó jogok, amíg a terv alapján kivitelezett szolgáltatás tervhibával összefüggő hibás teljesítése miatt jogok gyakorolhatók. A tervező jogszavatossággal tartozik azért, hogy harmadik személynek nincs olyan joga, amely a terv felhasználását akadályozza vagy korlátozza. A követelmények és az elvárt minőségek meghatározása lényegében magánjogi megállapodás kérdésévé váltak, nagy mértékben megnőtt atervezői felelősség és szerepkör a többlet terhekért több jog és juttatás jár, ezért kell közösen fellépni, igazolva a társadalmi hasznosságot.

52 Hogyan kapcsolódik ezekhez a CPR?

53 Hogyan kapcsolódik ezekhez a CPR?

54 Utolsó kérdések

55 Utolsó kérdések Milyen választási lehetőségek vannak?

56 Utolsó kérdések Milyen választási lehetőségek vannak? Milyen stratégiai lehetőségek vannak?

57 Terméktípus: A termék rendeletetése: TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT SALAMANDER Streamline (HOFSTÄDTER) típusú kemény PVC ablakok, erkélyajtók és bejárati ajtók. Homlokzati nyílászáró, közepes igénybevételre. Megrendelés azonosító: Gyártóhely: Teljesítmény igazolási rendszer: Vizsgálóhely: Nyaralókba, lakóházakba, közösségi- és szociális épületekbe, valamint ha a tervezési feltételek megengedik ipari és egyéb létesítménybe építhető be. Hofstädter Műanyag Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Kft. H-2085 Pilisvörösvár, Budai u. 20/c 3. rendszer MSZ EN :2006+A1:2010 harmonizált szabvány szerint, ETVJ: M-3150/2010 Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Notified Body 1415, NAT /2010 Az akkreditált laboratórium 3-as rendszerben a terméktípus első típusvizsgálatát, meghatározását végezte, és M-3150/2010 számon Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyvet és Típusvizsgálati Bizonyítványt adott ki. A gyártó végzi a kiszállítás elötti és üzemi gyártásellenőrzést. Alapvető tulajdonságok: Légzárás (m 3 /hm 2 ) Vízzárás (Pa) Szélállóság (Pa) Biztonsági eszközök teherviselő képessége (N) Léghanggátlás (db) Hőátbocsátás (W/m 2 K) Egyszárnyú ablakok, erkélyajtók E osztály / Megfelel 33 (-1;-5) 0,94* Kétszárnyú ablakok, erkélyajtók E 1050 C5 / B5 Megfelel Npd** 1,02* Bejárati ajtók 4. osztály 4. osztály 3. osztály C5 / B5 7A C4 Megfelel Npd** Npd** Vizsgálati, értékelési módszer MSZ EN 1026:2001 MSZ EN 12207:2001 MSZ EN 1027:2001 MSZ EN 12208:2001 MSZ EN 12211:2001 MSZ EN 12210:2001 MSZ EN 14609:2004 MSZ EN :2006, 4,8.p. MSZ EN 13115:2001 MSZ EN ISO 140-3:1998 MSZ EN ISO 717-1:2000 MSZ EN ISO :2007 MSZ EN ISO :2004 * U g =0,6 W/m 2 K ; U f =1,3 W/m 2 K; Ψ=0,046 W/mK ** Npd= Teljesítményjellemző nincs meghatározva (No performance determined) A leszállított termék teljesítménye megfelel a nyilatkozat szerinti teljesítménynek. E teljesítménynyilatkozat kiadásáért kizárólag a gyártó a felelős. Pilisvörösvár, Kéri Szabolcs ügyvezető igazgató Különleges rendelkezések: A mellékelt beépítési- kezelési és karbantartási útmutató szerint.

58

59

60

61

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. II. rész

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?!

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! Tűzvédelem 2013 konferencia 2013. november 6. Dr. Hajpál Mónika kutató mérnök, laborvezető ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratórium A múlt - 2013. június 30.

Részletesebben

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEK forgalmazása, tervezése, kivitelezése Az építési

Részletesebben

Épületeink és Műemlékeink védelme - konferencia. Papp Imre szakértő mérnök Műszaki Igazgatóság Műszaki Szolgáltató Iroda

Épületeink és Műemlékeink védelme - konferencia. Papp Imre szakértő mérnök Műszaki Igazgatóság Műszaki Szolgáltató Iroda 2017.05.19. Épületeink és Műemlékeink védelme - konferencia 1 Papp Imre szakértő mérnök Műszaki Igazgatóság Műszaki Szolgáltató Iroda ENERGIATUDATOS FELÚJÍTÁS KAPCSOLT GERÉBTOKOS ABLAKOKKAL Avagy mi kerül

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. ben így

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. ELŐADÁS VÁZLAT I. rész:

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG ALAPKÉRDÉSEI ELÕADÁS KLUJBER RÓBERT

AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG ALAPKÉRDÉSEI ELÕADÁS KLUJBER RÓBERT AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG ALAPKÉRDÉSEI ELÕADÁS KLUJBER RÓBERT AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG GYÖKEREI KLASSZIKUS VÁSÁRLÁS: KÉSZ TERMÉK ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG GYÖKEREI ÉPÜLET VÁSÁRLÁS: JÖVÕBENI TERMÉK ALAPJÁN KOCKÁZATI

Részletesebben

CE címkék A nyilatkozat szerinti teljesítmények.

CE címkék A nyilatkozat szerinti teljesítmények. CE címkék A nyilatkozat szerinti teljesítmények. SCHÜCO Corona CT 70 AS (CT70 AS TopAlu) típusú szerkezetek. SCHÜCO Corona CT 70 AS (CT70 AS TopAlu) fix és egyszárnyú PVC ablak és erkélyajtó Légzárás:

Részletesebben

2016. Nyílászárók helyszíni ellenőrzése Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök

2016. Nyílászárók helyszíni ellenőrzése Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök 2016. 02. 23. Nyílászárók helyszíni ellenőrzése Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ÉMI az építésfelügyelet szolgálatában_konferencia 2016. 02.23.

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel Kiss Attila Regionális Műszaki Vezető 2015. 05.14. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel Melyik irat igazolhatja egy termék

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Minősítések és ami mögöttük van Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Nyílászárók teljesítményigazolása 1. Jogi és szabályozási környezet 2. Követelmények 3. Követelmények

Részletesebben

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Az építési folyamatok minőségbiztosítása Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Építési folyamatban résztvevők Megrendelő, beruházó Beruházást lebonyolító Tervező szaktervezők Hatóságok Építéshatóság

Részletesebben

Lestyán Mária. Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint I.

Lestyán Mária. Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint I. Lestyán Mária Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint I. Az új OTSZ legnagyobb előnye talán a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami viszont magával vonja azt a követelményt,

Részletesebben

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011/EU rendelet valamint a 275/2013(VII.16) korm. rendelet szerint Szám: 36000051 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 2. Típus, tétel vagy sorozatszám

Részletesebben

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Jencs Árpád Minőségügyi Bizottság vezetője Liptovský Ján/Liptószentiván szakmai találkozó 2012. 06. 27-28.

Részletesebben

VELUX Standard Plus tetőtéri ablak esetén a VELUX Standard tetőtéri ablak

VELUX Standard Plus tetőtéri ablak esetén a VELUX Standard tetőtéri ablak Bízza otthona melegét VELUX tetőtéri ablakokra! Akár 7%-kal jobb hőszigetelés* VELUX Standard Plus tetőtéri ablak esetén a VELUX Standard tetőtéri ablak hőszigetelő képességéhez viszonyítva. Az ablak beépítéséhez

Részletesebben

Lépcsőházi tapasztalatok Otthon melege

Lépcsőházi tapasztalatok Otthon melege Lépcsőházi tapasztalatok Otthon melege Balatonföldvár, 2017. 04. 28. Heizler György Lépcsőházi hő-és füstelvezetés Energiatakarékos felújítás - Mit kell mérlegelni? Ablak vagy rendszer? Egyben vagy külön?

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

Nyílászárók helyszíni ellenőrzése, hőtechnikai szempontok az épületek tekintetében

Nyílászárók helyszíni ellenőrzése, hőtechnikai szempontok az épületek tekintetében 2017.04.11. Nyílászárók helyszíni ellenőrzése, hőtechnikai szempontok az épületek tekintetében 1 Sólyomi Péter Központi Vizsgálólaboratórium vezető Mitől jó egy ablak? A vizsgáló szemével 2017.04.11. 2

Részletesebben

ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA ELŐADÁS 2013 KLUJBER RÓBERT

ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA ELŐADÁS 2013 KLUJBER RÓBERT ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA ELŐADÁS 2013 KLUJBER RÓBERT AZ ÉPÍTÉSI MINŐSÉG GYÖKEREI KLASSZIKUS VÁSÁRLÁS: KÉSZ TERMÉK ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSI MINŐSÉG GYÖKEREI ÉPÜLET VÁSÁRLÁS: JÖVŐBENI TERMÉK

Részletesebben

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

ÉMI - CONSTRUMA előadások 1

ÉMI - CONSTRUMA előadások 1 2017.04.09. ÉMI - CONSTRUMA előadások 1 Papp Imre Okl. faipari mérnök, szakértő mérnök ÉMI Műszaki Szolgáltató Iroda Hogyan válasszunk beltéri ajtót? avagy, a vizsgált műszaki jellemzők a gyakorlatban

Részletesebben

Tervezői felelősség és az új OTSZ. Lestyán Mária, 2014. 10. 02.

Tervezői felelősség és az új OTSZ. Lestyán Mária, 2014. 10. 02. Tervezői felelősség és az új OTSZ Lestyán Mária, 2014. 10. 02. Szemléletmód változás szükséges az új OTSZ elolvasásához! Mi szükséges a követelményértékek kiolvasásához? Előírások hierarchia rendszerének

Részletesebben

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013.

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Építési termék Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök Építési termék Az épület alkotórészét

Részletesebben

BME Építési műszaki Ellenőr tanfolyam 1

BME Építési műszaki Ellenőr tanfolyam 1 2016.09.26. BME Építési műszaki Ellenőr tanfolyam 1 Papp Imre okl. faipari mérnök, szakértő mérnök ÉMI Általános Szakértői Iroda Az építési termékek forgalmazása, beépítése, teljesítmény igazolása a gyakorlatban

Részletesebben

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ!

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ! 1 A 2015-16. évi építésfelügyeleti ellenőrzések során a szúrópróba szerűen vizsgált termékek 8%-ánál nem megfelelő eredményt kaptunk, a dokumentáció ellenőrzésekor 20% volt a hibás dokumentum! RENGETEG

Részletesebben

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Horváth Sándor igazgató HOSA NOVUS Kft. FAGOSZ Konferencia 2013. március 27.

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. Mire vonatkozik a Kormányrendelet?

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

A CPR hatásai: elmélet, gyakorlat és felelősség

A CPR hatásai: elmélet, gyakorlat és felelősség III. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Lestyán Mária, Mészáros János A CPR hatásai: elmélet, gyakorlat és felelősség Teljesítményorientált tervezés = Műszaki alapú

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. I. Építési termék II.

Részletesebben

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA Előadó: Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök, egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök,

Részletesebben

275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet. az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának

275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet. az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól A Kormány az épített környezet alakításáról

Részletesebben

(megjegyzés: a d) pont értelmében az egyes tervellenőri szakterületeknek megfelelő kérdések kerülnek alkalmazásra)

(megjegyzés: a d) pont értelmében az egyes tervellenőri szakterületeknek megfelelő kérdések kerülnek alkalmazásra) 2. A vizsgázó tervellenőr ismerje: a) a tervellenőri jogosultság feltételrendszerét, b) a tervellenőr feladatát, a tevékenység ellátásának összeférhetetlenségi szabályait, c) az etikai-fegyelmi szabályokat,

Részletesebben

15.1. Az építményekre vonatkozó alapvető követelmények

15.1. Az építményekre vonatkozó alapvető követelmények Tartalomjegyzék 15. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK ÉPÍTMÉNYBE TÖRTÉNŐ BETERVEZÉSÉRE ÉS BEÉPÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÍTÉSÜGYI ÉS ÉPÍTÉSFELÜGYELETI HATÓSÁGI ELJÁRÁSOKBAN... 3 15.1. Az építményekre

Részletesebben

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai Szittya Zsolt Országos Tűzvédelmi Konferencia 2016. 11. 14. Mit, ki és hogyan? Az első lépés.... A 3/2003 sz. BM-GKM-KKVM együttes rendelete és

Részletesebben

Épület energiahatékonyság és a nyílászárók hőátbocsátási tényező követelményértékei

Épület energiahatékonyság és a nyílászárók hőátbocsátási tényező követelményértékei Épület energiahatékonyság és a nyílászárók hőátbocsátási tényező követelményértékei Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök Az ablakom - a jövőm

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok. Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I.

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok. Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I. VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I. Az (egy majdnem) ÉPÍTÉSZ nézőpontja előírások 1997. évi LXXVIII. Törvény az épített környezet alakításáról

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával EN 1090-1, -2, -3 Építési acél-és alumíniumszerkezetek Görbe Zoltán, szakértő, Budapest, MESSER szakmai nap, 2013.11.27. 2009/105/EC 97/23/EC

Részletesebben

Szemléletváltás nagy építési beruházásoknál a kivitelezés előrehaladásának ÉMI általi minőségellenőrzése Nyiri Szabolcs.

Szemléletváltás nagy építési beruházásoknál a kivitelezés előrehaladásának ÉMI általi minőségellenőrzése Nyiri Szabolcs. Nyiri Szabolcs Műszaki Igazgató Szemléletváltás nagy építési beruházásoknál a kivitelezés előrehaladásának ÉMI általi minőségellenőrzése 2017.09.14. ISOFÓRUM XXIV. NMK Tartalomjegyzék I. Néhány szót az

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Vízszigetelés Kiadás dátuma: 2013.09.25. Termékazonosító kódja: 02 07 02 03 001 0 000007 Verziószám: 02 EN 1504 2: 2004 EN13813: 2002 08 11 0921 87/2005 H1 10 MK TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig.

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia Construma 2001. április 7. A családi háztól a SkyCourtig. Az épületek felújításának tűzvédelmi tervezése és a dokumentáció követelményei. III. Rockwool Építészeti

Részletesebben

NEM HIVATALOS MÁSOLAT

NEM HIVATALOS MÁSOLAT A-4/2017 ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-2000 Szentendre, Dózsa György út 26. Levélcím: H-2001 Szentendre, Pf: 180. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax:

Részletesebben

ŐSZI FÉNY INTEGRÁLT GONDOZÁSI KÖZPONT ÉS SÁRGA RÓZSA IDŐSEK KLUBJA H 1046 Budapest, Tungsram utca 9. Hrsz: 76331/146 Építész műszaki leírás 1

ŐSZI FÉNY INTEGRÁLT GONDOZÁSI KÖZPONT ÉS SÁRGA RÓZSA IDŐSEK KLUBJA H 1046 Budapest, Tungsram utca 9. Hrsz: 76331/146 Építész műszaki leírás 1 1 TARTALOM 1. ALÁÍRÓ LAP 2. INGATLAN ADATOK 3. ELŐZMÉNYEK 4. ÉPÍTÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 5. TERVLAPOK É 01 TETŐFELÜLNÉZET M 1:100 É 02 FÉNYKÉPDOKUMENTÁCIÓ I. É 03 FÉNYKÉPDOKUMENTÁCIÓ II. 2 ALÁÍRÓ LAP Terv:

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: L, P, PVF, TF, Chimenea S DP 10 Alu, Panneaux Cheminee DP-9 Alu, FKD-N, Smart Roof Base. Smart Wall S, Smart Roof Eco, FKD-S Thermal, VENTI,

Részletesebben

Nagy Katalin Kupola anomáliák mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető?

Nagy Katalin Kupola anomáliák mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető? Nagy Katalin Kupola anomáliák mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető? Egyre többször találkozhatunk olyan teljesítményigazolásokkal, amelyek kifinomultan keverik két szabvány teljesítményjellemzőre

Részletesebben

DK - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. III. Norma szerinti villámvédelmi tervezés és kivitelezés gyakorlati tapasztalatai

DK - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. III. Norma szerinti villámvédelmi tervezés és kivitelezés gyakorlati tapasztalatai Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 III. Norma szerinti villámvédelmi tervezés és kivitelezés gyakorlati tapasztalatai 2014. október 2. 1 Tartalom-1 A villámvédelmi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a kivitelezői teljességi nyilatkozatról

TÁJÉKOZTATÓ. a kivitelezői teljességi nyilatkozatról TÁJÉKOZTATÓ a kivitelezői teljességi nyilatkozatról A beruházás befejezését követően az alábbi nyilatkozatot kell benyújtani az Útmutató 13.1. pontja értelmében az elszámoláshoz szükséges egyéb dokumentumok

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

alumínium profilrendszerek

alumínium profilrendszerek KONFERENCIASOROZAT 2015 alumínium profilrendszerek KONFERENCIASOROZAT 2015 László Ildikó, okl. építőmérnök SZERVEZŐK SZAKMAI VÉDNÖK MÉDIATÁMOGATÓK www.aliplast.hu Gyártás» 2002-től - Lengyelországi gyártás

Részletesebben

A CPR és az ELKOND HHK, a.s.

A CPR és az ELKOND HHK, a.s. A CPR és az ELKOND HHK, a.s. AZ ELKOND HHK, A.S. ÁLTAL GYÁRTOTT KÁBELEK MÁR JELENLEG IS MEGFELELNEK AZ EN 50575:2014 SZABVÁNY ÁLTAL MEGKÖVETELT TELJESÍTMÉNYJELLEMZŐKNEK. A B2 ca -s1,d0,a1 tűzzel szembeni

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 045 0 000005 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 269 ECF CR MSZ

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja. CLASSIC 035, CLASSIC 035-V, UNIFIT 035, TI 135H, NATUROLL 035, IDR 035, TI 135U, TIKD 135, TI 435U, TIKD 435, EKOROLL 035, EKOROLL

Részletesebben

A vállalkozási szerződés

A vállalkozási szerződés A vállalkozási szerződés 1. A vállalkozási szerződés általános 6:238. [Vállalkozási szerződés] szabályai Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (a továbbiakban: mű)

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 019 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 381 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

BME Építési műszaki ellenőr felkészítő Az építési termékek forgalmazása, beépítése, teljesítmény igazolása a gyakorlatban.

BME Építési műszaki ellenőr felkészítő Az építési termékek forgalmazása, beépítése, teljesítmény igazolása a gyakorlatban. 2016.02.04. 2016. 02. 26. Az építési termékek forgalmazása, beépítése, teljesítmény igazolása a gyakorlatban. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök

Részletesebben

MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ÉPÍTŐIPARI

MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ÉPÍTŐIPARI 1 Pataki Erika Megfelelőségértékelő Központ vezetője Nyiri Szabolcs Műszaki igazgató MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ÉPÍTŐIPARI TELJESÍTMÉNYIGAZOLÁSA ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TELJESÍTMÉNYIGAZOLÁSÁNAK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000003 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-157/2009 2/5 2009. 08. 31. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította ki. az építési termékek műszaki követelményeinek,

Részletesebben

Tervezzünk a CPR szerint!

Tervezzünk a CPR szerint! Tervezzünk a CPR szerint! Az ÉMI Nonprofit Kft. segédlete a megváltozott építőipari követelmények megismeréséhez A jogszabályi háttér áttekintése Milyen alapelveknek kell érvényesülnie a tervezésnél,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 007 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 156 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Könnyű e a könnyűszerkezet tervezés? (1/2)

Könnyű e a könnyűszerkezet tervezés? (1/2) Könnyű e a könnyűszerkezet tervezés? (1/2) Az építésügyi jogszabály változások kihatásai az építészeti műszaki tervezésre, a megfelelőség igazolására és a szakági tervezői együttműködésre és a tervek tartalmi

Részletesebben

I/VI A termék tervezett felhasználási területe: I. Termékjellemzők Azon termékjellemzők bemutatása, amelyeket műszaki specifikáció (harmonizált európai szabvány vagy ÉME) előír. Abban az esetben, ha a

Részletesebben

Baráth Bettina Nyiri Szabolcs Penninger Antónia. Műszaki Igazgatóság TERMÉKÁLLANDÓSÁG-TERMÉKTANÚSÍTÁS- MEGFELELŐSÉGÉRTÉKELÉS

Baráth Bettina Nyiri Szabolcs Penninger Antónia. Műszaki Igazgatóság TERMÉKÁLLANDÓSÁG-TERMÉKTANÚSÍTÁS- MEGFELELŐSÉGÉRTÉKELÉS Baráth Bettina Nyiri Szabolcs Penninger Antónia Műszaki Igazgatóság TERMÉKÁLLANDÓSÁG-TERMÉKTANÚSÍTÁS- MEGFELELŐSÉGÉRTÉKELÉS 2017.04.21. Tartalomjegyzék I. TERMÉKÁLLANDÓSÁG- A természetes építőkövek felhasználása

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

Terjék Anita okl. építőmérnök, műszaki értékelő mérnök. Mire figyeljünk a kerámia burkolólap kiválasztásánál?

Terjék Anita okl. építőmérnök, műszaki értékelő mérnök. Mire figyeljünk a kerámia burkolólap kiválasztásánál? Terjék Anita okl. építőmérnök, műszaki értékelő mérnök Mire figyeljünk a kerámia burkolólap kiválasztásánál? Tartalomjegyzék A kérdésfelvetés jelentősége Kerámia burkolólapok csoportosítása Azonosítás

Részletesebben

A teljesítmény nyilatkozatok ellenőrzésének főbb szempontjai

A teljesítmény nyilatkozatok ellenőrzésének főbb szempontjai A teljesítmény nyilatkozatok ellenőrzésének főbb szempontjai Palotai Ágnes apalotai@emi.hu Építés-és Piacfelügyeleti Iroda ÉMI az építésfelügyelet szolgálatában 2016. február 24. Tartalomjegyzék - A Teljesítmény

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 006 0 000007 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 13 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 326 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Felkészülés a kivitelezésre

Felkészülés a kivitelezésre Budapest, 2015. március 26. Tóth Balázs okleveles építészmérnök Értékesítési Csoport vezető ÉMI Nonprofit Kft. Az építés titka Tóth Balázs 2 Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 046 0 000002 1008 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 025 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 359 N MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március Korszerű égéstermék-elvezető berendezések forgalomba hozatalának, tervezésének, beépítésének szabályai. Szakértői tapasztalatok. Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége Építési

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 012 0 000003 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 09 09 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002 1. Termék

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók 2011

Mûanyag nyílászárók 2011 Mûanyag nyílászárók 2011 EnergetoKarát 85 85 Jubileum Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô homlokzati hôszige te léssel párosítva akár 40 70% energia megta ka

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termék Irányelv A műszaki specifikáció:

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlóbevonat Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 06 03 004 0 000025 1010 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2:2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

A szabványosítás szerepe a műszaki-jogi szabályozásban, ÁTTÉRÉS AZ EUROCODE-OK ALKALMAZÁSÁRA SZAKMAI FÓRUM

A szabványosítás szerepe a műszaki-jogi szabályozásban, ÁTTÉRÉS AZ EUROCODE-OK ALKALMAZÁSÁRA SZAKMAI FÓRUM A szabványosítás szerepe a műszaki-jogi szabályozásban, átállás az Eurocode-okra ÁTTÉRÉS AZ EUROCODE-OK ALKALMAZÁSÁRA SZAKMAI FÓRUM Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995. évi XXVIII. A

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

ELŐADÁS CÍME LOREM IPSUM 1

ELŐADÁS CÍME LOREM IPSUM 1 2017.12.13. ELŐADÁS CÍME LOREM IPSUM 1 Építési anyagok életciklus elemzésének lehetséges módszerei és értékelési szempontjai műszak irányelv Buday-Malik Adrienn - Lekics Gábor XII. LCA Konferencia, Budapest,

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát Mûanyag nyílászárók 2010 70 EnergetoKarát 3x Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô hôszige teléssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás érhetô el! Ablakaink

Részletesebben

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. Tűzvédelmi jellemzők meghatározása, ellenőrzése, dokumentálása, nyilvántartása. Nagy Katalin. Balatonföldvár, 2015. V. 14.

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. Tűzvédelmi jellemzők meghatározása, ellenőrzése, dokumentálása, nyilvántartása. Nagy Katalin. Balatonföldvár, 2015. V. 14. VI. konferencia Építmények tűzvédelme falak, födémek Nagy Katalin Tűzvédelmi jellemzők meghatározása, ellenőrzése, dokumentálása, nyilvántartása Balatonföldvár, 2015. V. 14. VI. konferencia Építmények

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése

A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése Asztalos István Sika Hungária Kft. Az Európai Unió 2011-ben megalkotta a 305/2011/EU európai rendeletet, az un. építési termék rendeletet. Ezzel figyelembe

Részletesebben

Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai

Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai Molnár Benjamin ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége IX. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, Égéstermék-elvezető

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum Mûanyag nyílászárók EnergetoKarát 85 85 Jubileum Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô homlokzati hôszige te léssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás

Részletesebben