A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén"

Átírás

1 A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén Sugár Karolina (Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület) 1. Hogyan lehet sikeresen elkezdeni a szervezeti önértékelést? Egyre több szervezet döbben rá arra, hogy a folyamatos fejlődéséhez hasznos módszer az EFQM modell alapú önértékelés, s ráadásul még európai elismerést is lehet szerezni óta ugyanis Magyarországnak is megadatott az a lehetősége - amióta az EFQM partner szervezeteként jogosítványt szereztünk a többszintű önértékelés elismerésére hogy az önértékelést és fejlesztést sikeresen végző szervezetek tevékenységük elismeréseként európai elismerő oklevelet szerezzenek. Igaz, ez a sikertörténet is nehezen indult. Az első három évben egyetlen pályázó sem akadt, aki az első szinten szeretett volna elismerést szerezni, mely az Elkötelezettség a Kiválóságért szint. A Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület ezért 2006-ban egyéves kísérleti csoportos felkészítést szervezett az önértékelés és a fejlesztési projektek sikeres megvalósításának elősegítése érdekében. Az első Kísérleti Programban 10 szervezet vett részt. A program első három hónapjában oktatásokat és konzultációt kaptak a szervezetek a modell, az önértékelés, a projektmenedzsment és az elégedettségmérés témaköreiből, s meglátogattak három Nemzeti Minőségi Díjas, vagy önértékelésben kiváló szervezetet, melyek legjobb önértékelési gyakorlatukat mutatták be. A módszertani alapok és jó gyakorlatok alapján a szervezetek könnyebben el tudták készíteni saját szervezetük önértékelését.

2 Ezt követte az erős és fejlesztendő terület kiválasztása, majd priorizálása, melyhez módszertani segítséget kaptak. Néhány példa a szervezetek által kiválasztott fejlesztési területekre: dolgozói, vevői, illetve ügyfél elégedettségi módszerek kialakítása, felülvizsgálata és fejlesztése folyamatok fejlesztése az érintettek igényei alapján motivációs és értékelési rendszer fejlesztése kulcsfolyamatok rendszerének meghatározása teljesítmény-mutatórendszerek kifejlesztése teljesítményértékelési módszerek adaptálása fejlesztés mások legjobb gyakorlata által belső kommunikációs és információs rendszer fejlesztése partnerkapcsolatok fejlesztése stratégia tervezés kialakítása új szolgáltatás megtervezése, kialakítása. A kiválasztott projektek megvalósítását követően az értékelők helyszíni szemlén győződtek meg a program sikeréről. Három sikeresen befejezett fejlesztési projekt esetén az EFQM és Magyarországi Partnerszervezete, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület európai oklevelét és a hozzá kapcsolódó Út a Kiválóságért Díjat kapták meg a szervezetek. (1. és 4. kép) A csoportos felkészítés előnye az volt, hogy az önértékelésben kezdő szervezetek az év folyamán egymás jó gyakorlatából is sokat tanultak, s minden modellel kapcsolatos kérdésükre az alkalmazás során folyamatosan megkapták a választ. A szervezetek azonos időben való haladása sokszor húzóerőként hatott a szervezetekre.

3 Az Elkötelezettség a Kiválóságért program előnyei voltak a résztvevők szerint: mérhető fejlődés elérése a program végére, mintaértékű szervezetek gyakorlatának mélyebb megismerése, a munkatársak elkötelezettségének fokozása a fejlesztési projektekbe való bevonáson keresztül, a stratégiai szemlélet kialakítása/erősítése a szervezeten belül, a projekt-menedzsment munkastílus megalapozása, fejlesztése, új partnerkapcsolatok kialakításának lehetősége, a kapott európai elismerés marketing értéke. Az első éves sikeres programot követően 2008-ban újabb csoportos felkészítési programot indítottunk, a Székesfehérvári Közoktatási Mintaprogramot. Az intézményekkel két oktatási és egy termelő szervezetet látogattunk meg tapasztalatcsere céljából, s havonta szerveztünk szakmai konzultációkat. A programban résztvevők legnagyobb erősségnek az egymástól és másoktól tanulást nevezték meg a program végén tartott értékelő tapasztalatcserén, s minden szervezet fantasztikus innovációkról, fejlesztésekről és belső változásokról számolt be. (1. ábra)

4 Elkötelezettség a Kiválóságért Pályázati folyamat Önértékelés Erősségek Fejlesztendők Priorizálás, Fejlesztési Terv Pályázati dok. Pályázási díj Fázis 1. Igen Elismerés Fejlesztés végrehajtása Végleges Fejl. Terv Helyszíni szemle Döntés Fázis 2. Nem Fejlesztés, új pályázat 1.ábra 2010 szeptemberében 18 civil szervezet számára indítottuk el a Civil Kiválóság Programot. Szintén 2010-ben indult újabb csoportos programunk, a CSR Kiválóság Program, melynek során az önértékelés és a fejlesztések fókusza a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás. Az első CSR Programban többségében olyan kiváló szervezetek vettek részt, amelyek Nemzeti Minőségi Díjat vagy IIASA-Shiba Díjat nyertek, s már korábban is sokat tettek a társadalomért. Az egyéves program a szisztematikusabb CSR tevékenységet, a stratégiába való beépülést és több, konkrét CSR fejlesztés megvalósítását eredményezte. (Részletek a Magyar Minőség szeptemberi CSR különszámában találhatóak) januárjában indítottuk az első csoportos Beszállítói Kiválóság Programot a Grundfos Magyarország Kft. beszállítói részére, valamint újabb közoktatási intézmények számára szerveztünk közös felkészülést.

5 2011 év végére már 70 magyar szervezet érte el az Elkötelezett a Kiválóságért európai elismerést, s mára igen népszerű lett a csoportos tanulási forma. (2.ábra) Az EFQM európai ötszint KIVÁLÓSÁG Elismerési Rendszere 1000 pont EFQM 700 pont Kiválóság 600 Díj pont 500 Nemzeti Minőségi pont Díj 400 Elismerés a Kiválóságért pont 300 Regionális Minőségi pont Elkötelezettség Díj a Kiválóságért +R4E 6* 2. ábra 2. A Kiválóság terén elért elismerések, sikerek az egészségügyben 2006 óta az egészségügyi szervezetek is pályázhatnak a Nemzeti Minőségi Díjra. Már az első évben, 2006-ban nemzetközi közönség előtt vehette át a Nemzeti Minőségi Díjat elsőként a Zala Megyei Kórház, s a következő évben a Parlamentben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórháza. (2. kép)

6 2. kép A díjra azóta egészségügyi intézmény nem pályázott, bár több szervezet alkalmazza a modellt és készít önértékelést is, s tudjuk, hogy néhányan fontolgatják a valamikori megmérettetést is. Volt olyan kórház is, amely komoly sikereket ért el a minőségfejlesztés terén, de a 32 alkritériumos, 75 oldalas önértékelési pályázat elkészítését segítség nélkül elsőre nem merte bevállalni. Külföldön pedig egyre több egészségügyi intézmény alkalmazza sikeresen az EFQM modellt saját működésének fejlesztésére. Elsőként 2000-ben nyert Európai Kiválóság Díjat, majd 2001-ben Fődíjat egy svájci 15 fős magán Fogorvosi Rendelő, a Zahnarztpraxis ben jelent meg az első spanyol Klinika, a Clinica Tambre döntősként az európai mezőnyben és díjazottként a szintén baszk Zummarraga Kórház (A folyamatokon és tényeken alapuló

7 vezetésért) ben a spanyol Osakidetza Baszk Egészségügyi Szolgálat először lett döntős, 2008-ban pedig a Clinica Tambre ismét döntős helyezést ért el ben a luxemburgi Kirchberg Kórház szerzett döntős elismerést ben és 2011-ben is döntős lett a baszk Osakidetza ban a Vevőközpontúságért, 2011-ben pedig Az integráció, az inspiráció és a jövőkép általi vezetésért díjaztak török gyermekkórházat, az Eskisehir Kórházat ben a luxemburgi Kirchberg Kórház Pszichiártiai részlege kapott Európai Kiválóság Díjat Az integráció, az inspiráció és a jövőkép általi vezetésért. (3. ábra) Sikeres baszk kiválóság programok A felsorolt európai elismert szervezetek között 2005 óta többször is szerepelt a Baszk Egészségügyi Hálózat - OSAKIDETZA. A bilbaoi baszk EFQM

8 szervezet sikeresen képez és készít fel szervezeteket a kiválóság kultúra alkalmazására 3 éves program keretében, ezért évről évre növekszik az európai szinten elimert baszk szervezetek száma (kórházak, iskolák, innovációs park, bank, nemzeti televizió, kollégium, munkaügyi központ). Az európai versenyben ezért a spanyolok, s azon belül is a baszk szervezetek érték el a legtöbb elismerést. (4. ábra) Kiemelkedően sikeresek a spanyol szervezetek a kiválóság terén 4. ábra HOSPITAL de ZUMMARRAGA - A Zumarraga Kórház a Baszk Egészségügyi Háló (Osikadetza) kiemelkedő közlétesítménye óta működik, speciális egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak és céljuk a közegészség javítása. Folyamatosan törekednek a kórházi hotelszolgáltatások fejlesztésére, azaz a szállodai jellegű szolgáltatások beépítésére. Erősségük az

9 ügyfélorientáltság, a fejlesztések a betegek, azaz az ügyfelek igényeit jelentősen követik ben az EFQM Kiválóság Díj Díjazottja a Non-profit kis és közepes méretű szervezet kategóriában, a Folyamatokon és tényeken alapuló vezetés területen elért eredményeikért. OSAKIDETZA COMARCA GIPUZKOA EKIALDE évi európai EFQM Kiválóság Díj döntős - A Comarca Gipuzkoa Ekialde az Osakidetza Baszk Egészségügyi Intézmény-hálózathoz tartozó egészségügyi szolgáltató. 17 körzetben 427 ezer lakost ellátó rendelőintézet és kórház hálózat, amely az elsőfokú egészségügyi ellátást biztosítja. Amerikai kiválóságdíjas egészségügyi intézmények Amerikában már a 90-es évek elején elindult a TQM bevezetése a kórházakban tól lehetett pályázni egészségügyi intézményeknek a Malcolm Baldrige Díjra. A követelményrendszere hasonló, mint az európai EFQM Kiválóság Díj követelményrendszere (5. ábra) 2011-ben először nyert Malcolm Baldrige Nemzeti Minőség Díjat egyszerre 3 egészségügyi intézmény: Henry Ford Health System, Detroit, Schneck Medical Center, Seymour, Southcentral Foundation, Anchorage, Alaska.

10 Esetpélda 1: TQM bevezetés a Buffaloi Kórházban A szívsebészetre specializálódott, nem nyereségérdekelt kórház kevés állami támogatást kapott. Annak érdekében, hogy a szakorvosokat, betegeket ebbe a kórházba küldjék, a kórháznak jobban kell a betegekre koncentrálni: a vevők elvárásaira érzékenynek kell lenniük minőséget kell nyújtaniuk minden tevékenységükben a költségeket csökkenteniük kell. Ezért döntött a kórház vezetése a TQM program bevezetése mellett. Első lépésben elemezték a kórház tevékenységét a Malcolm Baldrige díj kritériumai alapján. A kórház első 25 vezetője 5 napos benntlakásos TQM képzésen vett részt az elemzést megelőzően. Ezután megalakították a Minőségi Tanácsot, majd

11 létrehoztak egy un. Minta-teamet a szívsebészeti részlegen, melybe 6 orvost, nővéreket és adminisztratív dolgozókat vontak be. A Team első feladata volt a vevők (beszállítók) meghatározása és igényeik felmérése. A vevők körébe sorolták a betegeket, a betegek családját, a beteget kórházba küldő orvost, nővéreket. Második lépésben a folyamatokat térképezték fel, folyamatábra segítségével általánosan és részletesen leírták és racionalizálták azokat. Megtanultak új módszereket a problémák elemzéséhez, a Pareto diagramot, a hisztogramot, az ok-okozati elemzés Ishikawa diagramját, melyeket nagy csomagoló papírokon a kórház folyosóján helyeztek el, hogy az okok feltérképezésébe a team tagokon kívül más is részt vehessen ötleteivel. A kórházban korábban is beszéltek a problémákról, de elmondásuk szerint az szubjektív, vélemény formájában történt, nem tények alapján, adatokra támaszkodva. A TQM bevezetésekor egyik kitűzött cél a költségek csökkentése volt, ezért elemezték a betegek kórházban töltött idejének hatékonyságát. Adatok alapján megállapították, hogy a kórházi ágyban töltött idő, 24 nap több, mint egynegyede (6-8 nap) kórházi ápolást nem igényel kifejezetten. Elemezték, hogy mely vizsgálatoknál van szükség feltétlenül bentfekvésre, illetve mely vizsgálatok oldhatók meg bejárással. A teamnek sikerült a 6-8 kórházi várakozási napot 2-3 bentfekvéses napra lecsökkenteni, s ezáltal a kórház 500 ágyas férőhelyét a műtétek szempontjából több beteg számára igénybe vehetővé tenni. Egy másik team, melyet vevőre koncentráló team -nek neveztek el, a vevők igényeit gyűjtötte össze, betegekkel beszélgettek, s kiderítették, hogy a kórházba érkezéskor a betegek tele vannak félelemmel, mert nem tudják, hogy milyen vizsgálatokon fognak keresztül menni, mi fog történni velük. E félelem enyhítésére a team kidolgozott egy brosúrát és elkészített egy video filmet,

12 mely tartalmazta a kórházba érkezés utáni napok vizsgálatait. A brosúrát minden beteg a megérkezésekor megkapott, s megnézhette a videofilmet. A kórházba látogatásomkor a TQM bevezetés második évében tartottak, s 5 éves, évekre lebontott terve volt a vezetésnek a bevezetésre. A kórház vezetője elkötelezett volt a TQM iránt, s mindannyian dolgoztak minőségjavító teamekben. A TQM bevezetés első éveiben azokat az embereket vonták be a programba, akiknek kedvük volt az új módszerek kipróbálására és a team munkára. A Minőségi Tanács 1 fiatal orvost teljes munkaidőben a TQM program irányítására nevezett ki. Az ötéves TQM bevezetési tervben 6 kulcsterületet kívántak megváltoztatni: az emberi erőforrás fejlesztést az információs rendszert a mérési folyamatot a tervezést az oktatást és a team munkát. Minden évben és minden részlegben meghatározták a 6 kulcs változtatási területhez kapcsolódó feladatokat. Emellett meghatározták minden év fő célkitűzését. Az esetpélda és a díjazottak tapasztalatai azt mutatják, hogy szisztematikusan felépített, hosszútávú terv alapján, a vezetés és a munkatársak teljes és aktív bevonásával, folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek széleskörű megtanulásával, alkalmazásával, a vevői igények elemzésével és rendszeres önértékeléssel tartós sikereket, fejlődést és költségcsökkentést lehet elérni.

13 Esetpélda 2: Az áttörése fejlesztés a Humanitas Alapítványnál (részlet: Dr. Shoji Shiba David Walden: Az áttöréses fejlesztés irányítása című magyarul is megjelent könyvéből) A Humanitas Alapítvány egy hollandiai nonprofit szervezet, amely bentlakásos és otthoni ápolást biztosít idős emberek számára. Több, mint idős ember él Humanitas otthonokban; a szervezet alkalmazottat, s ezenfelül 900 önkéntest is foglalkoztat. Hollandiában ez az egyik legnagyobb idősgondozó intézmény. Az 1990-es évek előtt a Humanitas létesítményei olyanok voltak, mint Hollandia sok más idősgondozó létesítménye. Hivatásos egészségügyi dolgozók vezették őket és szinte csak a páciensek fizikális egészségét tartották szem előtt, általános jó közérzetük és elégedettségük helyett. Hat-nyolc ember élt együtt nagy szobákban. Csinálja ezt, csinálja azt! kultúra volt, sok szabállyal. Ugyanabban az időben étkezett mindenki, a tisztálkodás is vezényszóra ment, és így tovább. Mára azonban a Humanitas forradalmi újításokat vezetett be az idősek bentlakásos elhelyezésében. Az új koncepció négy gondolaton alapul: idősbarát lakókomplexumok az önrendelkezés és öngondoskodás támogatása az ügyfeleknél (ahogy a Humanitas nevezi őket, mivel ellenzi a páciens elnevezést) a kiterjesztett család fogalma az örömteli élet támogatása a pozitív hozzáállás, környezet és légkör útján. Idősbarát lakókomplexumok re a Humanitas 5 régi lakóépületet bontott le és 10 új lakókomplexumot épített. Az új létesítmények inkább modern szállodáknak tűnnek, mint öregkori lakóhelynek. A kiterjesztett család fogalma. A Humanitas létesítményeiben nem hagyják elszigetelődni az idős, beteg embereket. Egy szomszédságban mindenféle

14 ember él együtt. A beteg és egészséges, öreg és fiatal, gazdag és szegény, bevándorló és holland keveredik, és bátorítják az önkéntes munkát a lakók között. A Humanitas komplexumban mind az egészségügyi létesítmények, mind a boltok és közösségi terek nyitva állnak a határain kívül élők előtt is. Nagyon fontos, hogy mindegyik komplexumnak van egy jó étterme, amely a környező városból ide vonzza találkozni, beszélgetni az embereket. Shoji Shiba elment egy ilyen étterembe ebédelni, és remeknek találta a helyet és az ételt is. A Humanitas reklámozza és támogatja ezeket az éttermeket. A Humanitas vezetője bevezette igen-kultúra fogalmát. Az intézmény egy lakójától vagy más érdekelttől érkező bármely ötlet, javaslat vagy kérés kapcsán a szervezet elvárja a személyzet tagjaitól, hogy alapból igennel válaszoljanak rá, és ne azt magyarázzák, miért nem lehetséges. (3.kép) Az áttöréses fejlesztés Shiba-féle útja 3. kép Becker megmutatta a Humanitas fejlesztésére vonatkozó ötéves tervét Shoji Shibának. Shiba elemzése szerint a terv öt fő területet érint: Napi üzemeltetés: az állatok számának növelése, fitneszklub kialakítása, az éttermek versenyképességének javítása, a komplexumokban vonzó új

15 elemként uszoda és múzeum nyitása. Új szociális problémákhoz kapcsolódó feladatok tanulmányozása: Alzheimer kóros ügyfelek és fiatal rokkantak ápolása; hospice ellátás fiatal daganatos betegek számára. A szervezet jövőbeni értékének vizsgálata: a normák és értékek beillesztésének támogatása; az emberi élettel kapcsolatban kibontakozó témák kutatása. Web-technológia: az internetes orvoslás, egészségmegőrzés tanulmányozása. Alkalmazottak ügye: az alkalmazottak társadalombiztosítási helyzetének erősítése. Az áttöréses fejlesztés első alapelve: A jövőorientált vezető külső megfigyelőként a helyszínen, személyesen figyeli meg a társadalmi értékek változásait. A fenti alapelv három összetevője van dőlt betűkkel kiemelve. Először, a jövőorientált vezetőnek egy kívülálló szemszögéből kell látnia a dolgokat. Másodszor, helyszíni megfigyeléssel (tehát első kézből, közvetlenül) kell személyes tapasztalatokat gyűjtenie. Harmadszor, a vezető kívülállóként, a dolgokra közvetlenül rálátva jut a legjobb esélyhez arra, hogy olyan változásokra érezzen rá a társadalmi értékekben, melyek új lehetőségekhez vezethetnek. Becker mindig kívülállóként nézi a Humanitast, hogy információi a Humanitas jövőképének pontosítását segítsék. Ő Shiba szerint az egyik jó példa az áttöréses fejlesztés 1. alapelvére, a jövőorientált vezetőre.

16 3. Új utak, módszerek a kiválóság kultúra terjesztésére az egészségügyi és szociális területen A 90-es évek végétől egyértelművé vált hazánkban is, hogy az egészségügyben a minőségfejlesztés sikeres útja a TQM bevezetés lehet. Több intéznény megszerezte az ISO tanúsítást és elindult a kiválóság útján, s Shiba díjat vagy Nemzeti Minőségi Díjat szereztek ben felmerült, hogy adaptáljuk, dolgozzuk ki a kiválóság modellt az egészségügy számára ágazati díj előkészítése érdekében. EFQM Kiválóság Díj Dönt s vagy/és Díjas 600 pont felett EFQM Kiválóság Díj F díj 700 pont felett Nemzeti Min ségi Díj 500 pont körül Elismerés a Kiválóságért (3*- 6*) pont között Regionális Min ségi Díj pont között Elkötelezettség a Kiválóságért 300 pont körül A modell elkészült, de a minisztérium nem hírdette meg a díjat. Az egészségügyi és szociális szervezeteknek pedig szükségük van mind a továbbfejlődésre, mind az elismerésre. 6. ábra

17 Szövetségünk ezért 2012-ben kisérleti csoportos programot indít egészségügyi és szociális szervezetek részére a kiválóság modell alkalmazásának elősegítésére és európai elismerési lehetőség megszerzésére, melynek során a kiválóság modell és az áttöréses fejlesztés módszereinek alkalmazását segítjük. (6.ábra) 2012 évben a CSR, az innováció, a tudásmenedzsment és a lean menedzsment témában is tervezünk indítani speciális Kiválóság programokat, csoportos felkészítéseket az EFQM modell alkalmazásával, mely területekre szintén várjuk az egészségügyi és a szociális intézmények jelentkezését. Kiválóság programjainak lényegét a Borsodi Műhely Kft. ügyvezetője, Horváth Szabolcs a következőkben foglalta össze: Nekünk a kiválóság jelenti a siker kulcsát, hiszen meggyőződésünk, hogy csak a szervezeti kiválósággal érhetjük el, hogy megrendelőink minél jobban meg legyenek elégedve velünk. Ez az egyetlen olyan út, amellyel elérhető, hogy folyamatosan fejlődjünk. Azt gondoljuk, hogy a megrendelőink elégedettsége a fokmérője cégünk sikerének, és ez a módszer, az EFQM által nyújtott modell az, ami ennek elérésében elsősorban segíthet. Reméljük, hogy a szolgáltató, az ipari és a közoktatási szervezeteken kívül egyre több egészségügyi és szociális szervezet válhat sikeressé és kaphatja meg méltó hazai és európai elismerését a szervezeti kiválóság terén tett erőfeszítéseiért. Sok sikert a Kiválóság útján!

A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén

A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén DEMIN XII. konferencia, Debrecen 2012. május 31. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/33

Részletesebben

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében Kiválóság Tavasz 2012 EFQM Kiválóság Nap Budapest, 2012. március 8. Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete

Részletesebben

Kiválósági és Minőségi díjak - az EFQM elismerések és a benchmarking alkalmazásának lehetőségei

Kiválósági és Minőségi díjak - az EFQM elismerések és a benchmarking alkalmazásának lehetőségei Kiválósági és Minőségi díjak - az EFQM elismerések és a benchmarking alkalmazásának lehetőségei MANO Klaszter évzáró Good Practice Fórum 2009. december 14. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Magyar Nemzeti

Részletesebben

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Programindító tájékoztató 2009. november 17. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/15 SZÖVETSÉG A KIVÁLÓSÁGÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET TAGI SZERVEZŐDÉSŰ,

Részletesebben

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE KISVÁLLALKOZ LLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE SE INNONET Innovációs és Technológiai Központ, Győr 2007. május 08. Előadó: Hajdu Elemér cégvezető tanácsadó Hajdu & Társai Tanácsadó és

Részletesebben

IIASA SHIBA Díj Pályázati kiírás 2014.

IIASA SHIBA Díj Pályázati kiírás 2014. IIASA SHIBA Díj Pályázati kiírás 2014. ELŐZMÉNYEK Dr. Shoji Shiba japán professzor 1987-ben az akkori ipari miniszter meghívására egy tíz fős munkacsoporttal 9 heti intenzív munkában kidolgozták a Total

Részletesebben

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004.

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. T-Mobile Magyarország - a piacvezető mobil szolgáltató 19.38% 47.19% TMM Pannon Vodafone 33.43% 2004.október 2 Életutunk a technológiai kiválóságtól

Részletesebben

Az ötszintű Elismerési Rendszer a Kiválóságért Levels of Excellence

Az ötszintű Elismerési Rendszer a Kiválóságért Levels of Excellence Az ötszintű Elismerési Rendszer a Kiválóságért Levels of Excellence 2001 óta az EFQM a háromszintű elismerésen kívül további két alsóbb szintű elismerést vezetett be annak érdekében, hogy ösztönözze a

Részletesebben

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket Átadták a 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket A 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat, az oklevelet és a kisplasztikát, Dr. Molnár Csaba Minisztere Az NFGM megbízásából 16 a Szövetség

Részletesebben

"Jól megvagyunk minőségdíjak nélkül" Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Jól megvagyunk minőségdíjak nélkül Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. "Jól megvagyunk minőségdíjak nélkül" Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Archív fólia Minőségügyi díjak, pályázatok, felhívások, eredmények Szomorú

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam EOQ QMHC tanfolyam Minőségi vezetők az alapismereteket egyetemi / felsőfokú végzettség során szerzik meg és emellett legalább négy éves teljes munkaidős munkahelyi tapasztalata szükséges, melyből legalább

Részletesebben

Szervezetfejlesztési Program

Szervezetfejlesztési Program Szervezetfejlesztési Program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0064 CAF (Common Assessment Framework) minőségmenedzsment modell bemutatása és gyakorlati alkalmazásának lépései I. Általános tudnivalók a CAF szervezeti

Részletesebben

Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület Mátics Katalin - intézményvezető helyettes Újbudai Szociális Szolgálat

Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület Mátics Katalin - intézményvezető helyettes Újbudai Szociális Szolgálat EEFQM Modell+Módszer (Új generáció, új vezetői szemlélet, elkötelezett munkatársak) Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület Mátics Katalin - intézményvezető helyettes

Részletesebben

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A képzett szakemberekért SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A külsk lső értékelés s módszertana m III.1.. előad adás Szakképz pzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 2009. november 27. 1 Intézményünk története A BGF három nagy múltú főiskola egyesítésével

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2005.

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2005. A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2005. Veresné dr. Somosi Mariann tanszékvezető egyetemi docens Az önértékelés indítása Az önértékelés indítása Kérdőíves vizsgálatok ADOTTSÁGELEMEK

Részletesebben

JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL

JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL Sződi Sándor (IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. minőség szakértő) A jövőben egyre nagyobb szerepe lesz az okos vállalatvezetők körében a benchmarkingnak, mivel a verseny

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA MOLNÁRNÉ STADLER KATALIN TUNKLI GÁBOR A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA FMD 2011 DÍJÁTADÓ, 2011. OKTÓBER 26. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Az előadás tartalma

Részletesebben

Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató

Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató 1 A CÉG TÖRTÉNETE, JOGELŐDÖK A cég fennállását 1928. október 21-től

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÉS AZ INKLÚZIÓS INDEX KAPCSOLATA M&S Consulting Kft.

A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÉS AZ INKLÚZIÓS INDEX KAPCSOLATA M&S Consulting Kft. A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÉS AZ INKLÚZIÓS INDEX KAPCSOLATA Szakképzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi Vezetés Stratégia Folyamatok Közvetlen partneri Kulcsfontosságú

Részletesebben

A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei

A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei Győr Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei 2012.03.08. Pongrácz Balázs www.gymskik.hu Oldal: 1 I. Bemutatkozás Önkéntes tagok száma: 1,200 vállalkozás

Részletesebben

FALRA HÁNYT BORSÓ EGÉSZSÉGÜGY ÉS A SZERVEZETI KIVÁLÓSÁG. Sződi Sándor IFKA - Minőségfejlesztési Központ minőségszakértő, ügyvezető igazgató

FALRA HÁNYT BORSÓ EGÉSZSÉGÜGY ÉS A SZERVEZETI KIVÁLÓSÁG. Sződi Sándor IFKA - Minőségfejlesztési Központ minőségszakértő, ügyvezető igazgató FALRA HÁNYT BORSÓ EGÉSZSÉGÜGY ÉS A SZERVEZETI KIVÁLÓSÁG Sződi Sándor IFKA - Minőségfejlesztési Központ minőségszakértő, ügyvezető igazgató FALRA HÁNYT BORSÓ Hatástalan amit mond az ember. Ugyanis ha a

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007.

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007. A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007. Veresné dr. Somosi Mariann tanszékvezető egyetemi docens ADOTTSÁGOK 286 EREDMÉNYEK 318 Vezetés 59 (100) Munkatársak irányítása 57 (90)

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TÁMOP 3.1.8.

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TÁMOP 3.1.8. INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TÁMOP 3.1.8. ISO 9000 FÓRUM XXII. NEMZETI KONFERENCIA Balatonalmádi, 2015. szeptember 17. ISOFÓRUM XXII. NK A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet

Részletesebben

Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről

Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről 2012. május 31. Katonai Zsolt ügyvezető igazgató 1 A tartós siker Egy szervezet tartós sikerességét a megrendelők és más

Részletesebben

A KRAFT PROJEKT TANULSÁGAI

A KRAFT PROJEKT TANULSÁGAI A KRAFT PROJEKT TANULSÁGAI Gaál Zoltán Kőszeg, 2017. január 21. A TRIPLE HELIX MODELL Egyetemek Kutatóintézetek Kormányzat Üzleti szféra A kutatás módszertana Szakirodalmi áttekintés Dokumentum- és tartalomelemzés

Részletesebben

Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében

Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében Prof. dr. habil Bencsik Andrea egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem Győr; Selye János Egyetem Komarno Szlovákia ISOFÓRUM XXIV. NMK Amiről szó

Részletesebben

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése Vezetői összefoglaló ÁROP-11.2. 18/A-2013 A pályázati dokumentáció felépítése Tartalomjegyzék Tartalom Oldal Vezetői összefoglaló 1 Beszámoló a Szegedi Ítélőtábla Minőségirányítási területen végzett fejlesztő

Részletesebben

Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft.

Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft. Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft. Társadalmi hatás logikája Models of Impact by Verynice.co - Termék www.modelsofimpact.co Models of Impact by Verynice.co - Szolgáltatás

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS MOLNÁRNÉ DR. STADLER KATALIN SZAKMAI SZAKÉRTŐ TÁMOP-3.1.8. KIEMELT UNIÓS PROJEKT A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet Pedagógus, vezető, intézmény

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Minőségfejlesztési kézikönyv

Minőségfejlesztési kézikönyv Minőségfejlesztési kézikönyv Kézikönyv a felsőoktatási intézmények minőségfejlesztési feladataihoz Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A felsőoktatás minőségfejlesztési helyzete

Részletesebben

A KÖZMŰVELŐDÉSI MINŐSÉG DÍJ SZERKEZETE

A KÖZMŰVELŐDÉSI MINŐSÉG DÍJ SZERKEZETE A KÖZMŰVELŐDÉSI MINŐSÉG DÍJ SZERKEZETE ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK EMBERI ERŐFORRÁSOK (3. KRITÉRIUM) 110 PONT A SZOLGÁLTATÓKKAL KAPCSOLATBAN ELÉRT EREDMÉNYEK (7. KRITÉRIUM) 90 PONT VEZETÉS (1. KRITÉRIUM) 80

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 10. előadás Önértékelés. Bedzsula Bálint

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 10. előadás Önértékelés. Bedzsula Bálint MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI 10. előadás Önértékelés bedzsula@mvt.bme.hu Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Mi a szervezeti önértékelés? Mi jellemzi az EFQM modellt? Mi a RADAR logika? Ellenőrzési

Részletesebben

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam)

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Tanfolyam célja A tanfolyam célja a résztvevők számára olyan általános és egészségspecifikus minőségmenedzsmenti ismeretek

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

A teljeskörű önértékelés célja

A teljeskörű önértékelés célja 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich út 24. Levélcím: 2440 Százhalombatta, Pf.:23. Telefon/fax:23/354-192, 23/359-845 E-mail: egyesisk@freemail.hu TELJESKÖRŰ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

Részletesebben

Projekt szponzor : siker - felelősség - kompetencia

Projekt szponzor : siker - felelősség - kompetencia Projekt szponzor : siker - felelősség - kompetencia dr. Prónay Gábor 11. Projektmenedzsment a Gazdaságban Fórum 2008. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA figyelem felhívás a projekt tulajdonos/szponzor meghatározó

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP BEMUTATKOZÁS A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 1 CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt.

Részletesebben

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban III. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2012. június 19. Szabados Krisztián gazdasági

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör,

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, amely kiterjed valamennyi munkatársra, a gazdasági szerep,

Részletesebben

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03.

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME projekt Introducing Innovation Inside SMEs Innovációs technikák ismertetése

Részletesebben

Minőségirányítás 12.

Minőségirányítás 12. Minőségirányítás 12. EFQM-modell, Minőségi díjak A TQM rendszer mérésére, az üzleti folyamatok értékelésére és fejlesztésére szolgáló módszer az EFQM modell. EFQM: European Foundation for Quality Management

Részletesebben

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata Dr. Gáti József Intézményfejlesztési főigazgató Akkreditálási Világnap 2016. június 9. A megfelelőség-értékelés elemei Az értékelés tárgya Követelmények

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtári Szolgálat Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Kézikönyve Kálóczi Katalin a Könyvtári Tanács Minőségfejlesztési munkacsoportjának

Részletesebben

Készítette: Kiss András Operatív igazgató, KEMAFI Sz-Sz-B megyei Civil Információs Centrum Kerekes Tímea irodavezető, CIC

Készítette: Kiss András Operatív igazgató, KEMAFI Sz-Sz-B megyei Civil Információs Centrum Kerekes Tímea irodavezető, CIC Készítette: Kiss András Operatív igazgató, KEMAFI Sz-Sz-B megyei Civil Információs Centrum Kerekes Tímea irodavezető, CIC Civil Információs Centrum általában az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai partnere

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

MAGYAR IPARI KARBANTARTÓK SZERVEZETE 2824 Várgesztes, Vadászdomb u évi Közhasznúsági jelentése

MAGYAR IPARI KARBANTARTÓK SZERVEZETE 2824 Várgesztes, Vadászdomb u évi Közhasznúsági jelentése MAGYAR IPARI KARBANTARTÓK SZERVEZETE 2824 Várgesztes, Vadászdomb u. 26. 2016. évi Közhasznúsági jelentése Várgesztes, 2017. MÁRCIUS 01. elnök 1 Magyar Ipari Karbantartók Szervezete Közhasznúsági jelentése

Részletesebben

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok Ref # 1 Kapacitásépítő támogatási program az 5 950 000 USD 212 088 USD fő / önkormányzat ok Az 5.000 USD támogatással indított Kapacitásépítő támogatási program célja a demokrácia és civil társadalom eszményeinek

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA

A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA ISO 9000 FÓRUM XXII. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA Balatonalmádi, 2015. szeptember 17. Rózsa András ISO 9000 FÓRUM, elnök 1 ISO 9000 FÓRUM FILOZÓFIÁNK, TEVÉKENYSÉGEINK

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja. Információs Napok, február

Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja. Információs Napok, február Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja Információs Napok, 2009. február Projekt bemutatása Háttér Projekt célja Pályázók köre Értékelés szakmai szempontjai Értékelés eljárásrendje

Részletesebben

VI. GONDOZÓOTTHONOK. Otthonaink által nyújtott szolgáltatások

VI. GONDOZÓOTTHONOK. Otthonaink által nyújtott szolgáltatások VI. GONDOZÓOTTHONOK A gondozóotthon kifejezés mindegyikünk számára mást jelent. Annak ellenére, hogy a mai világban a gondozóotthonok jelenléte egyre megszokottabbá válik, sokak viszonyulását a csak otthonba

Részletesebben

A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1 Növekvő bevétel Továbbfejlesztett megoldások Elégedett vevők Magasabb

Részletesebben

XXI. Magyar Minőség Hét 2012. Beszállítói Kiválóság Program Nyeste Zsolt Grundfos Magyarország gyártó kft.

XXI. Magyar Minőség Hét 2012. Beszállítói Kiválóság Program Nyeste Zsolt Grundfos Magyarország gyártó kft. XXI. Magyar Minőség Hét 2012 Beszállítói Kiválóság Program Nyeste Zsolt Grundfos Magyarország gyártó kft. Pár Gondolat magamról Nyeste Zsolt Gépészmérnök 4235 Napja dolgozom a Grundfosnál Közel 10 évet

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft.

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft. Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás OTP Hungaro-Projekt Kft. Vállalati célok, problémák Elég versenyképesek a termékeink? Hogyan javítsuk versenyképességünket? Hogyan növeljük az árbevételünket

Részletesebben

A minőségirányítás az emberközpontú könyvtár alapja

A minőségirányítás az emberközpontú könyvtár alapja Nemzeti Közszolgálati Egyetem KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A JÓ KORMÁNYZÁST MEGALAPOZÓ KÖZSZOLGÁLAT-FEJLESZTÉS A minőségirányítás az emberközpontú könyvtár alapja Dr. Skaliczki Judit AZ EMBERKÖZPONTÚ

Részletesebben

Támogatott pályázók tapasztalatai. - tapasztalatok cseréjét támogató stratégiai partnerségek

Támogatott pályázók tapasztalatai. - tapasztalatok cseréjét támogató stratégiai partnerségek Erasmus+ Stratégiai Partnerségek pályázatíró szeminárium Budapest, 2018. január 22. Támogatott pályázók tapasztalatai - tapasztalatok cseréjét támogató stratégiai partnerségek Előadó: Vidovenyecz Éva Békés

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Sok éves vállalkozói vagy vállalkozásokat segítő tapasztalattal rendelkezik? Szívesen használná tudását, tapasztalatát mélyszegénységben élő közösségek segítésére?

Részletesebben

Az önértékelés lebonyolítása az ELTE könyvtáraiban

Az önértékelés lebonyolítása az ELTE könyvtáraiban Az önértékelés lebonyolítása az ELTE könyvtáraiban Összeállította: Áts József osztályvezető, az Önértékelési team vezetője Kálóczi Katalin, projektvezető Dr. Ficzkó Zsuzsanna, szakértő 2010. december 8.

Részletesebben

A ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8)

A ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8) A 2015. ÉVI TANFELÜGYELETI LÁTOGATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE (TÁMOP-3.1.8) A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet Pedagógus, vezető, intézmény KÜLSŐ értékelése saját célok mentén.

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. Roma fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek szóló képzés levezetése

KÉPZŐI FELHÍVÁS. Roma fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek szóló képzés levezetése KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy Roma fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek szóló képzés levezetése Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és a Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete Határidő 2013. február

Részletesebben

Döntés az önértékelés megvalósításának módjáról, az önértékelés megtervezése, továbbá az önértékelési projekt kommunikálása

Döntés az önértékelés megvalósításának módjáról, az önértékelés megtervezése, továbbá az önértékelési projekt kommunikálása MINŐSÉGMENEDZSMENT Döntés az önértékelés megvalósításának módjáról, az önértékelés megtervezése, továbbá az önértékelési projekt kommunikálása A Fővárosi Törvényszék az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0051. azonosító

Részletesebben

Szervezet neve, címe. Kapcsolattartó/kérdőívet kitöltő neve, címe. Főbb szolgáltatások, ellátások. Ellátottak száma/férőhely ill.

Szervezet neve, címe. Kapcsolattartó/kérdőívet kitöltő neve,  címe. Főbb szolgáltatások, ellátások. Ellátottak száma/férőhely ill. 1. oldal (9) I. ALAPADATOK Szervezet neve, címe Kapcsolattartó/kérdőívet kitöltő neve, e-mail címe Főbb szolgáltatások, ellátások Ellátottak száma/férőhely ill. ágyszám/év Alkalmazotti létszám Jogállás

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

Az innovációs képesség fejlesztése az EFQM modellel. XXI. Magyar Minőség Hét 2012. november 6.

Az innovációs képesség fejlesztése az EFQM modellel. XXI. Magyar Minőség Hét 2012. november 6. Az innovációs képesség fejlesztése az EFQM modellel XXI. Magyar Minőség Hét 2012. november 6. Kik vagyunk? Az INNOREG Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Khe., illetve az ezen belül működő

Részletesebben

Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy

Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0045 A referencia-intézmény definíciója

Részletesebben

Dr. Topár József (BME)

Dr. Topár József (BME) (BME) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem XXII. Magyar Minőség Hét 2013. november 6. 1 Projekt minőségbiztosítás?? minőségmenedzsment??? Projekt K+F+I Mit várunk e rendszerektől? Összehangolás-

Részletesebben

Projekttervezés alapjai. Kósa András László 2011. július 25-28. Közéletre Nevelésért Alapítvány

Projekttervezés alapjai. Kósa András László 2011. július 25-28. Közéletre Nevelésért Alapítvány Projekttervezés alapjai Kósa András László 2011. július 25-28. Közéletre Nevelésért Alapítvány Szelídi-tó A stratégiai tervezés folyamata Külső környezet elemzése Küldetés megfogalmazása Stratégiai célok

Részletesebben

TÁMOP / Felkészülés a referencia-intézményi feladatokra a Than Károly Ökoiskolában. Kritériumrendszer

TÁMOP / Felkészülés a referencia-intézményi feladatokra a Than Károly Ökoiskolában. Kritériumrendszer Kritériumrendszer Minőségbiztosítási feladatok meghatározása Az elégedettség mérés folyamata: Az igény és elégedettség mérés előkészítése, munkaterv, módszerek megbeszélése Adatgyűjtés megtervezése Kérdőívek

Részletesebben

Pályázati felhívás. A mentorálási szolgáltatás célja

Pályázati felhívás. A mentorálási szolgáltatás célja Pályázati felhívás Az (OFA Nonprofit Kft.) pályázatot hirdet Társadalmi vállalkozások mentorálására a GINOP-5.1.2-15-2016-00001 PiacTárs Kiemelt projekt a társadalmi vállalkozások ösztönzésére a kiemelt

Részletesebben

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Ki pályázhat? A kedvezményezett lehet: Konzorcium Önálló jogi entitás Országokra vonatkozó szabályok Kutatók Kutatói csoportok Együttműködés Párhuzamos finanszírozások

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

TÁMOP kiemelt projekt. Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében

TÁMOP kiemelt projekt. Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében Kovács Ibolya - Vincze Viktória Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Az információ

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata Csenger Város Önkormányzatt Pollgármestterii Hiivattalla Csenger Város Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program, keretén belül, A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése

Részletesebben

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP 4.1.4. Miért FEMIP? Minőségfejlesztés a felsőoktatásban program = FEMIP a program korábbi munkacíme:

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A MUNKATÁRSAK BEVÁLÁSA? A BELSŐ ÉRTÉKELŐ KÖZPONT MÓDSZEREI ÉS S BEVÁLÁSVIZSG SVIZSGÁLATA Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Besze Judit BÉK módszergazda. 1/28 BEVÁLÁS

Részletesebben

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8.

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8. A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI 40. Betegbiztonsági Fórum 2017. június 8. A TÉMAKÖR SZAKMAI HÁTTERE az egészségügyi ellátás veszélyes tevékenység az előforduló beteg károsodások nemkívánatos események

Részletesebben

BÁZISISKOLÁK FEJLESZTÉSE ÉS TUDÁSMENEDZSMENT A HÁLÓZATOKBAN

BÁZISISKOLÁK FEJLESZTÉSE ÉS TUDÁSMENEDZSMENT A HÁLÓZATOKBAN BÁZISISKOLÁK FEJLESZTÉSE ÉS TUDÁSMENEDZSMENT A HÁLÓZATOKBAN Varga Attila Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001 Miről szól az előadás?

Részletesebben